ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Burse de merit şi sociale pentru elevii din învăţământul special

24 November 2022 at 11:35
image

Consilierii judeţeni vor decide cuantumul şi numărul burselor ce vor fi acordate elevilor cu dizabilităţi care învaţă în centrele speciale din Piatra-Neamţ, Târgu-Neamţ şi Roman. Potrivit proiectului, ar putea fi acordate burse de merit  în valoare de 200 de lei, burse de studiu – 150 de lei şi burse sociale cu un cuantum de 200 de lei fiecare.

La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Alexandru Roşca” din Piatra-Neamţ se solicită 9 burse de merit şi 105 burse sociale, La centrul din Târgu-Neamţ, se cer 10 burse de merit şi 111 de ajutor social, iar la centrul similar din Roman 2 burse de merit, 2 burse de studiu şi 98 de burse de ajutor social.

Acest tip de burse se acordă din bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA, prin intermediul Consiliului Judeţean Neamţ în subordinea căruia se află aceste centre. (Angela Croitoru)

articolul original.

Ministerul Educației, AMENDAT cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării: Care a fost cauza

17 November 2022 at 08:36

Ministerul Educației, AMENDAT cu 10.000 de lei de Consiliul Discriminării: Care a fost cauza

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat Ministerul Educaţiei Naţionale cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza eliminării bursei de ajutor social acordate elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

Fapta Ministerului Educaţiei Naţionale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1). Se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educaţiei Naţionale, se stabileşte un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, precizează CNCD.

Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8) a celor prezenţi, sancţiunea a fost stabilită cu 5 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”. La începutul anului școlar, Ministrul Educației a emis un ordin prin care se elimină bursele sociale pentru elevii școlarizați într-o altă unitate de învățământ decât cea din comuna lor. Ordinul respectiv a fost semnat de ministrul de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu. Mai multe asociații de elevi au atacat dur măsura ministerului și au amenințat că vor da instituția în judecată.

Astfel, elevii care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţământ din localitatea de domiciliu, neexistând un liceu sau o unitate de învăţământ cu specializarea dorită, sunt nevoiţi să plătească o sumă imensă pentru a ajunge la şcoală într-o altă localitate sau să o abandoneze, din lipsa banilor”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC). Conform sursei citate, un elev domiciliat într-o comună din apropierea municipiului Constanţa, este nevoit să plătească lunar peste 350 de lei pentru a ajunge la cel mai apropiat liceu.

Bătaia de joc a Ministrului Educaţiei a atins apogeul, astfel încât nu numai că nu li se respectă dreptul elevilor la transport gratuit, dar, se şi taie singurul venit pe care elevii îl aveau pentru a ajunge la şcoală. Rata de abandon şcolar va creşte considerabil”, spune AEC.

Asociaţiile de elevi consideră inadmisibil ca elevii din mediul rural să fie nevoiţi să plătească sume imense de bani pentru un drept al lor, astfel că solicită acordarea transportului gratuit şi demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu.

Bursa socială pentru mediu rural mă ajuta atât pe mine cât şi pe familia mea, să ne descurcăm financiar. Fară acesta, părinţii mei sunt nevoiţi să facă compromisuri pentru cei trei fraţi ai mei, pentru a-şi permite să îmi ofere o educaţie minimă”, spune Ioana Stamatin, vicepreşedinte AEC, beneficiara unei burse sociale.

sursa: gandul.ro

articolul original.

Burse sociale pentru elevii din centrele de educație incluzivă

1 November 2022 at 07:48
image

Și în acest an, Consiliul Județean Sălaj oferă burse elevilor care frecventează cursurile unităților de învățământ special aflate sub autoritatea instituției.

Astfel, pentru anul școlar 2022-2023, de la bugetul județului, vor fi asigurate 175 de burse sociale pentru 108 elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău, respectiv 67 de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei. Cuantumul unei astfel de burse este de 250 de lei/elev/lună.

articolul original.

500 de elevi cu cerinţe educaţionale speciale din patru centre din judeţ vor beneficia de burse sociale

24 October 2022 at 06:24
image

Aproape 500 de elevi cu cerinţe educaţionale speciale din cele patru centre şcolare de educaţie inclusivă din judeţul Vaslui vor beneficia de burse sociale, în urma unei decizii a Consiliului Judeţean.

Numărul elevilor din cele patru unităţi şcolare destinate copiilor cu nevoi educaţionale speciale din judeţul Vaslui care vor beneficia de burse în acest semestru a fost dublat. Marea majoritate a elevilor beneficiază de burse sociale, în valoare de câte 500 de lei.

Sunt însă şi 14 copii care, în ciuda problemelor, au reuşit să obţină burse de merit. Bursa de merit acordată acestor elevi este de 650 de lei pe lună.

Părinţii care au copii cu nevoi speciale sunt îndemnaţi să îi dea în asemenea şcoli, unde sunt dascăli anume instruiţi pentru ritmul lor de învăţare.

Avem formatori, avem specialişti în acest domeniu, formarea cadrelor didactice care lucrează cu copiii cu cerinţe educative speciale”, a declarat Daniela Laic, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vaslui.

La nivelul judeţului Vaslui sunt trei centre şcolare pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, iar la Huşi este Şcoala Profesională „Sfânta Ecaterina”.

articolul original.

Totul despre bursele școlare care se acordă în 2022

13 September 2022 at 06:02
image

Printre cele mai criticate criterii din noul ordin: eliminarea burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a dar și cele rurale pentru liceeni care învață în altă localitate decât cea de domiciliu.

articolul original.

Burse sociale și transport gratuit

12 September 2022 at 09:31
By: Regie
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va veni în sprijinul elevilor. Mai exact, cei care care au o situație precară vor fi ajutați cu acordarea de burse sociale și toți elevii vor beneficia de transport gratuit. Chiar dacă aceste măsuri au fost discutate de multe ori, de data asta, ministrul spune că asigurarea transportului gratuit și acordarea burselor sociale sunt o prioritate urgentă pentru guvern.

„Asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României şi sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat! Bursa socială este pentru elevi aflaţi în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. Bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat. Toţi elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară”, a scris ministrul  Cîmpeanu pe pagina de socializare.

Sorin Cîmpeanu afirmă că prin proiectul legii „România Educată” bugetul anual pentru bursele elevilor se va dubla în raport cu anul 2022 şi va fi de 10 ori mai mare în raport cu anul 2020 (2,7 miliarde lei anual faţă de 270 milioane lei în anul 2020). Ministrul Educației spune că toţi elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an.

„Conştient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situaţii de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi. Şi acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic. În acelaşi spirit al susţinerii măsurilor sociale, în anul şcolar 2022-2023 Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului „Masa caldă”, crescând în acelaşi timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese”, afirmă ministrul.

articolul original.
  • There are no more articles
❌