ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Licitaţie pentru gaze naturale în Bulgaria

28 September 2022 at 16:25

În data de 28-09-2022, este aşteptată o nouă licitaţie pentru furnizarea de gaze naturale în Bulgaria. În tot acest timp, discuţiile cu ruşii de la Gazprom ar putea fi reluate, anunţă ministrul bulgar al Energiei, potrivit Dnevnik.

În prezent, Bulgaria trebuie să anunţe o nouă licitație pentru furnizarea de gaze naturale, dar de data asta nu va fi pentru gaz lichefiat, ci pentru cel prin conducte. Acest lucru a fost anunțat de ministrul interimar al Energiei, Rosen Hristov, pentru BNT.

Bulgaria ar putea încheia un contract cu o companie din Grecia sau Turcia

În acest sens, Rosen Hristov precizează că sunt așteptate oferte de la companii din Grecia și Turcia, unde există cantități excedentare. El a mai explicat că a existat un mare interes pentru licitațiile pentru furnizarea de gaz lichefiat, anunțate în urmă cu câteva zile, și se așteaptă să se încheie în curând un contract.

În plus, Hristov a vorbit chiar despre vânzarea cantităților excedentare de gaz, dacă Bulgaria face toate livrările pentru care negociază. România s-a arătat interesată de surplusul de gaz din Bulgaria. Ministrul a asigurat că gazele naturale nu lipsesc în Bulgaria, subliniind chiar că „nu putem fi inundați de gaze și să ne întrebăm ce să facem cu el”.

În urmă cu aproximativ o lună, Hristov a anunțat că este inevitabil ca Bulgaria să reia negocierile cu Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cu toate acestea, piețele s-au calmat și prețurile gazelor au încetat să mai crească, scrie Dnevnik.bg.

„Nu avem încă un răspuns de la Gazprom Export la întrebarea noastră despre reluarea livrărilor”

În aceleşi timp, deși nu se așteaptă să existe probleme cu aprovizionarea, ministrul bulgar al Energiei nu a renunțat încă la negocierile cu compania rusă.

În opinia sa, „Nu avem încă un răspuns de la Gazprom Export la întrebarea noastră despre reluarea livrărilor. Inițial, ne-au rugat să așteptăm să se gândească la asta, iar de atunci nu s-a schimbat nimic. Prin urmare, purtăm și alte negocieri pentru a asigura cantitățile necesare. Tot mai cred că nu ar trebui să respingem un potențial furnizor, oricât de dificile ar fi negocierile cu el”, a spus Rosen Hristov.

Din punct de vedere al licitaţiilor, el a adăugat că la mijlocul lunii octombrie Grecia va anunța o licitație pentru stațiile de descărcare de gaz lichefiat pentru 2023 și Bulgaria va participa la aceasta. Este de așteptat să existe o licitație similară și în Turcia. Abia după ce Bulgaria își va asigura un terminal, se va solicita o ofertă pentru furnizarea unei autocisterne la un preț bun.

Aşadar, „Gazul cu orice preț nu face bine nimănui”, a spus Hristov. El a adăugat că Bulgaria continuă să trimită zilnic cereri către Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale pentru a fi un partener de bună credință conform contractului.

Ministrul a precizat însă că nici guvernul interimar, nici vreun alt guvern nu ar dori să se ajungă la un proces arbitral. Hristov se așteaptă ca astăzi, sau cel târziu în câteva zile, interconexiunea cu Grecia să primească Actul 16 și să înceapă să funcționeze de la 1 octombrie.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Bulgaria şi-a sfătuit cetăţenii să plece din Rusia

27 September 2022 at 15:11
image

Bulgaria şi-a sfătuit cetăţenii din Rusia să plece şi a recomandat să nu călătorească în interiorul acestei ţări, Ministerul de Externe de la Sofia justificând anunţul prin „situaţia complicată”, relatează DPA.

Cetăţenii bulgari ar trebui să ia în considerare să părăsească Rusia rapid prin toate mijloacele de transport disponibile, a precizat ministerul într-un comunicat transmis marţi.

Bulgarii care rămân în Rusia sunt îndemnaţi să fie mai vigilenţi şi să evite locurile cu adunări mari de oameni.

Bulgaria a condamnat războiul dus de Rusia în Ucraina

Bulgaria a condamnat războiul dus de Rusia în Ucraina şi a precizat că nu va recunoaşte referendumurile de anexare, amplu criticate, din regiunile ucrainene controlate de forţele ruse.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Președintele PPE, Manfred Weber: Bulgaria, Croația și România îndeplinesc condițiile pentru a adera la zona Schengen

25 September 2022 at 16:45
image

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan a distribuit duminică pe facebook mesajul preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, care a precizat că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen.

„Unul dintre principalele mesaje pe care l-am transmis este că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen”, a spus Weber, potrivit unei postări pe Facebook a liderului PPE, care a fost redistribuită de eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al formaţiunii.

Preşedintele PPE a menţionat că a efectuat o deplasare în Bulgaria înainte de scrutinul parlamentar de la 2 octombrie pentru a-şi exprima sprijinul pentru formaţiunea membră, GERB.

„Noi, în Parlamentul European, am susţinut mereu acest lucru, am luptat mereu pentru ca Bulgaria să devină membru deplin şi sunt sigur că cu un guvern PPE la Sofia vom recăpăta controlul asupra frontierelor externe, problemelor migratorii, aşa cum a era înainte”, a spus Weber.

„Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European”, a mai transmis preşedintele formaţiunii paneuropene, care conduce şi grupul PPE din PE, transmite AGERPRES

articolul original.

Kovesi n-a prea avut succes în Bulgaria

23 September 2022 at 10:24
By: (R.C.)

Kovesi n-a prea avut succes în Bulgaria. Primul dosar pe care Parchetul European l-a adus în fața instanței din Bulgaria s-a încheiat cu o pedeapsă cu suspendare în primă instanță. Angajatul Fondului de Stat „Zemedelie” (DFZ) Trayan Deliagov este primul adus în judecată într-un dosar al Parchetului European din Bulgaria.

La sfârșitul lunii iulie, Tribunalul Penal Specializat l-a condamnat pe Deliagov la o pedeapsă condiționată de 6 luni de închisoare cu un termen de probă de 3 ani pentru o mită solicitată și primită de 5.000 BGN (aprox 2550 €). Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Sofia. Dosarul împotriva fostului angajat DFZ s-a încheiat în doar 6 luni după ce a fost adus la instanța specială la sfârșitul lunii ianuarie.

Trayan Deliagov , în vârstă de 37 de ani, a fost arestat în toamna anului trecut la o benzinărie din Sofia, imediat după ce a primit 5.000 leva.

articolul original.

Bulgaria: Zeci de migranți, salvați din Marea Neagră de paza de coastă

23 September 2022 at 05:17
image

Paza de coastă bulgară a salvat, joi, 38 de migranți care încercau să ajungă în România pe Marea Neagră, a anunțat Ministerul de Interne. Acesta este primul incident de acest fel din regiune din 2014, potrivit www.arabnews.pk.

Persoanele salvate, 22 de bărbaţi, 8 femei şi 8 copii, originari din Siria şi Afganistan, au plecat din Turcia şi au fost reperate în mijlocul unei furtuni, a declarat Anton Mirkov, șeful poliției de frontieră din regiune.

Ambarcaţiunea pe care se afla grupului nu mai avea combustibil.

Autorităţile bulgare au raportat o creştere a presiunii migratorii la frontiera cu Turcia, lungă de 259 de kilometri.

Controalele au fost înăsprite semnificativ după moartea a doi poliţişti, la 25 august, la Burgas, loviţi fiind de un autocar care transporta migranţi.

Aproximativ 300 de militari au fost trimişi să consolideze un gard de sârmă ghimpată ridicat între 2014 şi 2017 la frontiera turcă, notează AFP.

articolul original.

Consiliul UE și Comisia Europeană trebuie să prezinte calendarul de aderare la spațiul Schengen al României

21 September 2022 at 11:23
image

Europarlamentarul Victor Negrescu a obținut sprijinul unui număr important de deputați europeni pentru a chema în plenul Parlamentului European reprezentanții Consiliului UE și Comisiei Europene la o dezbatere cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, se arată într-un comunicat de presă.

Consiliul UE și Comisia Europeană ar trebui să prezinte urgent un calendar de aderare și, totodată, să precizeze dacă în luna decembrie, conform solicitării făcute de semnatari, va fi supusă la vot extinderea spațiului european de liberă circulație.

Peste 50 de eurodeputați din toate grupurile politice pro-europene au susținut acest demers important, astfel încât este îndeplinit criteriul tehnic pentru ca procedura parlamentară specifică să fie declanșată și, în consecință, să existe o dezbatere în plenul Parlamentului European.

„Prin această inițiativă, Parlamentul European demonstrează încă o dată faptul că este instituția europeană care a susținut constant aderarea României la spațiul Schengen.

Consiliul UE și Comisia Europeană sunt invitate să prezinte un calendar pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen și, totodată, să spună dacă, conform solicitării noastre, se va lua această decizie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, din luna decembrie, astfel încât România să devină membră a spațiului de liberă circulație începând cu anul viitor.

Acest demers vine în continuarea petiției pe care am depus-o și care a fost dezbătută de legislativul european, precum și a rezoluțiilor adoptate în acest sens.

În acest context, sprijinul celor peste 50 de colegi eurodeputați confirmă susținerea lor pentru solicitarea pe care am făcut-o săptămâna trecută în plenul Parlamentului European, pentru un vot anul acesta în Consiliul UE.

Le mulțumesc tuturor colegilor mei, din delegația română, precum și celor din alte state membre, din toate grupurile politice, pentru sprijinul oferit. Am demonstrat că pentru interesul României și unitatea europeană reușim să fim uniți”, a declarat reprezentantul României în Parlamentul European, europarlamentarul Victor Negrescu.

Eurodeputatul a evidențiat recent în plenul legislativului european necesitatea aderării la spațiul Schengen pentru a asigura drepturi egale pentru cetățenii români la nivel european, dar și pentru a beneficia de avantajele aduse de acest statut, cum ar fi creșterea exporturilor și a profiturilor înregistrate sau dezvoltarea și eficientizarea sectorului de transporturi.

Europarlamentarul a inițiat recent campania #RomâniiMerităÎnSchengen, împreună cu Partidul Social Democrat și PES activists România, prin intermediul căreia, în prima parte a anului, au fost contactați toți liderii europeni care pot influența decizia privind aderarea României la spațiul Schengen, iar în prezent, în întreaga țară, se strâng mesajele de susținere a acestui obiectiv, transmise de români prin intermediul a zeci de mii de cărți poștale puse la dispoziție de organizatori și care vor fi depuse la sediul Consiliului.

Coordonator național al PES activists România, eurodeputatul PSD, Victor Negrescu a inițiat totodată, în anul 2015, o altă campanie, #RomâniaCereÎnSchengen, inițiativă susținută de peste 40.000 de români care a generat din partea Parlamentului European o decizie în Comisia pentru Petiții și, ulterior, o rezoluție importantă de sprijin privind aderarea României la spațiul Schengen.

articolul original.

Conducta care poate aduce GNL american în România poate fi inaugurată la 1 octombrie

20 September 2022 at 09:15
sursa foto https://en.trend.az
Inaugurarea oficială a interconectorului Grecia-Bulgaria care va putea conduce gazul provenit din metanierele ce descarcă GNL inclusiv către România ar putea fi făcută la 1 octombrie, relatează Trend citând EURACTIV Bulgaria. O reuniune regională neoficială pe teme energetice este posibil să se regăsească pe agenda de la Sofia pentru luna octombrie.
Surse spun că societatea care operează interconectorul (ICGB) dintre Bulgaria și Grecia va invita părțile interesate de profil înalt la inaugurarea sa pe 1 octombrie, cu o zi înainte ca țara să meargă la vot.
Acest lucru va plasa chestiunile legate de energie și de cooperarea regională pe ordinea de zi, în special cu Azerbaidjanul, care este curtat de mai multe țări din UE pentru potențialul său de aprovizionare cu gaze naturale”, precizează EURACTIV.
Proiectul IGB este de o importanță cheie pentru creșterea securității aprovizionării și pentru asigurarea diversificării surselor de gaze naturale pentru Bulgaria și pentru regiunea Europei de Sud-Est. La nivel regional, IGB va oferi acces la rețeaua de transport al gazelor naturale pentru municipalitățile și regiunile bulgare care nu aveau o opțiune de conectivitate. Interconectorul cu Grecia reprezintă o rută complet nouă pentru transportul gazelor naturale către Europa și va oferi Bulgariei și regiunii acces la aprovizionarea din noi surse. Proiectul va conecta țara cu coridorul sudic de gaze și are o sinergie excelentă cu alte proiecte energetice majore, cum ar fi TAP, TANAP, EastMed și terminalul GNL de la Alexandroupolis. Aici, la terminalul Alexandroupolis (din proeictul căruia Romgaz, inexplicabil, s-a retras), vor descărca metanierele cu GNL american și qatarez, dar și din alte țări.
Conducta IGB (cu o lungime de 182 km) va conecta rețelele de gaze ale Greciei și Bulgariei și va avea o capacitate anuală inițială de trei miliarde de metri cubi (bcm), cu posibilitatea de creștere. De la momentul punerii în funcțiune a conductei IGB, Bulgaria va putea primi prin intermediul acesteia gaze naturale aduse prin conducta TAP, care transportă gaz azer pe piața europeană. În același timp, Grecia are capacitatea de a acoperi nevoile energetice ale Bulgariei prin intermediul terminalului de la Revythousa, pentru care se analizează și închirierea unui rezervor plutitor de GNL pentru a rezolva eventualele goluri în aprovizionarea cu energie. Din Bulgaria, gazul poate ajunge și în România.
Alexandroupolis este o poartă de acces, iar Bulgaria va fi veriga de legătură în lanțul de aprovizionare, în traseul spre Serbia și România. Cel de-al doilea FSRU, licențiat de RAE joia trecută, permite extinderea în continuare a acestei rute către Moldova și Ucraina. Prin aceste două proiecte, contribuim la crearea unui real hub energetic regional, care va consolida economia, securitatea și cooperarea”, declara, acum o săptămână, Konstantinos Sifnaios, vicepreședinte și CEO Gastrade.
Gastrade este prima companie din Grecia care a obţinut o licenţă INGS pentru „Terminalul LNG de la Alexandroupolis”.
articolul original.

(VIDEO) Litoralul bulgăresc, lovit de furtuni

18 September 2022 at 09:10
image

O furtună violentă a avut loc în largul staţiunii Pomorie, sâmbătă, 17 septembrie, când mai multe iahturi au anunţat că sunt în dificultate şi o persoană a căzut peste bord.

O familie a rămas blocată pe insula Sfântul Ivan, iar o duzină de bărci au fost împinse în mare, relatează BTA.

Vântul puternic, cu rafale care au atins 100 km/h, a doborât zeci de copaci în capitala regională Burgas, a comunicat biroul de presă al guvernului municipal. Un copac căzut a perturbat transportul public de-a lungul unei artere din Burgas, potrivit ziare.com. Mai multe localităţi din zonă au avut întreruperi de energie electrică.

Administraţia Maritimă a fost alertată cu privire la această situaţie.

Primarul din Pomorie, Ivan Alexiev, a convocat o şedinţă de urgenţă în condiţiile în care situaţia aici este destul de gravă. Guvernul regional a raportat străzi inundate şi pene de curent în oraş. Principalele artere de circulaţie au fost blocate de inundaţii.

articolul original.

Furtună violentă în staţiunea bulgară Pomorie de la Marea Neagră. Pagube importante (VIDEO, FOTO)

17 September 2022 at 19:57
image

O furtună violentă a lovit, sâmbătă, stațiunea bulgară Pomorie de la Marea Neagră. Rafalele de vânt au împins o duzină de bărci în larg, mai multe iahturi au anunţat că sunt în dificultate şi o persoană a căzut peste bord. De asemenea, o familie a rămas blocată pe insula Sfântul Ivan, relatează BTA, preluată de Agerpres.

Furtună puternică în stațiunea bulgară Pomorie

Rafalele au atins și 100 km/h, doborând zeci de copaci în capitala regională Burgas. Unul dintre arborii căzuți a perturbat transportul public de-a lungul unei artere. De asemenea, mai multe localităţi din zonă au avut pene de curent.

În Pomorie, primarul Ivan Alexiev a convocat o şedinţă de urgenţă.

Guvernul regional a raportat străzi inundate şi pene de curent în oraş. Principalele străzi au fost blocate de inundaţii.

articolul original.

O furtună violentă a lovit stațiunea bulgară de la Marea Neagră, Pomorie (Foto&Video)

17 September 2022 at 18:51
By: -
image

O furtună violentă a lovit, sâmbătă, stațiunea bulgară de la Marea neagră, Pomorie.

Publicitate

O duzină de bărci au fost împinse în mare în largul staţiunii Pomorie, mai multe iahturi au anunţat că sunt în dificultate şi o persoană a căzut peste bord, potrivit administrației regionale din Burgas.

O familie a rămas blocată pe insula Sfântul Ivan, relatează BTA.

Vântul puternic, cu rafale care au atins 100 km/h, a doborât zeci de copaci în capitala regională Burgas, a comunicat biroul de presă al guvernului municipal. Un copac căzut a perturbat transportul public de-a lungul unei artere din Burgas.

Publicitate

Mai multe localităţi din zonă au avut întreruperi de energie electrică.

Administraţia Maritimă a fost alertată cu privire la această situaţie.

Primarul din Pomorie, Ivan Alexiev, a convocat o şedinţă de urgenţă în condiţiile în care situaţia aici este destul de gravă.

Publicitate

Guvernul regional a raportat străzi inundate şi pene de curent în oraş. Principalele artere de circulaţie au fost blocate de inundaţii.

articolul original.

Nevasta fostă Miss a plecat cu copilul, iar el… Divorț pentru unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria lui Dinamo!

15 September 2022 at 20:40

Un nou divorț se anunță în lumea fotbalului. Florentin Petre, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria lui Dinamo și soția lui, Margarita Peychinska, fostă Miss Playboy Bulgaria 2002, sunt pe cale să se despartă. Informația explozivă a fost primită pe celebra adresă [email protected]. Aflați, totodată, și motivul care ar fi dus la ruptură. Avem detalii în exclusivitate, dar și declarațiile antrenorului celor de la Ceahlăul Piatra Neamț.

Florentin Petre (46 de ani) s-a căsătorit cu Margarita Peychinska pe 7 iunie 2013, după aproape cinci ani de relație. Ex-fotbalistul a cunoscut-o pe bulgăroaică, fostă vedetă „Playboy” în țara natală, pe vremea când juca la ȚSKA Sofia. Aceasta i-a luat mințile „Piticului”, care, în 2008, a divorțat de fosta soție, Cătălina, pentru a-și oficializa legătura cu Miss Playboy Bulgaria 2002. Între timp, cei doi au devenit părinții unui băiețel, Andrei, acum în vârstă de 8 ani.

(VEZI AICI: FLORENTIN PETRE SI MARGARITA AU INCINS O PARTIDA DE TENIS. A PREGATIT-O PE MISS „PLAYBOY” BULGARIA CA PENTRU O FINALA DE SLEM)

Și-a schimbat, deja, numele pe Facebook!

Cu timpul, însă, în cuplu au început să apară probleme. Și, odată ce Florentin Petre a semnat cu Ceahlăul Piatra Neamț, situația s-a complicat și mai mult. Pe celebra adresă [email protected] am primit o informație potrivit căreia legenda clubului Dinamo și Margarita s-ar afla în divorț! Totul pare să fie veridic dacă ținem cont că bulgăroaica și-a schimbat, deja, numele pe rețelele sociale, revenind la cel de dinainte de căsătorie, Peychinska.

Margarita a revenit la numele de fată de dinainte de căsătoria cu Florentin Petre, Peychinska

În plus, pe 28 august, Margarita Peychinska și-a schimbat fotografia de copertă pe Facebook, optând pentru una în care apare doar alături de fiul ei.

Pe 28 august, Margarita și-a schimbat fotografia de copertă, cu una în care apar doar ea și Andrei

Totodată, în aceeași zi, a înlocuit și poza de profil, alegând o fotografie în care apare singură.

Pe 28 august, Margarita și-a schimbat fotografia de profil, cu una în care apare singură

De asemenea, ultima poză în care apare alături de Florentin Petre este urcată pe 19 ianuarie 2020.

Ultima fotografie în care apare Margarita apare alături de Florentin Petre pe Facebook este urcată pe 19 ianuarie 2020

Florentin Petre confirmă că există probleme: „Da, suntem într-o pauză de relație”

Reporterii CANCAN.RO au verificat informația primită pe pont și au luat legătura cu Florentin Petre, acesta explicând, ca un bărbat adevărat (jos pălăria pentru sinceritate!), cum stau, de fapt, lucrurile între el și soția lui:

E cam devreme să vorbim de divorț… credeți-mă… dar da, suntem într-o pauză de relație. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor„, ne-a declarat fostul mare fotbalist al lui Dinamo.

Margarita, Florentin Petre și fiul lor, în momente mai fericite (Foto: Facebook)

A fost infidel?!

Persoana care a trimis informația pe celebra adresă [email protected] mai aruncă o „bombă” și susține că motivul posibilului divorț ar fi infidelitatea lui Florentin Petre, în apartamentul închiriat din Piatra Neamț înșelându-și, în câteva rânduri, soția.

Reporterii CANCAN.RO au verificat informația, dar nu au găsit indicii care să-l incrimineze pe fostul internațional român. Vom reveni cu amănunte!

A mai trecut printr-un divorț

În ianuarie 2001, Florentin Petre s-a căsătorit cu Cătălina. Primii ani ai căsniciei au fost superbi, rezultând și doi copii, Patrick și Denis. Însă, după ce „Piticul” s-a transferat la ȚSKA Sofia și a cunoscut-o pe Margarita, lucrurile s-au complicat. Într-un final, Florentin Petre și Cătălina au divorțat în 2008.

În fața instanței, femeia a precizat că ex-fotbalistul părăsise de un an domiciliul conjugal, la care s-ar fi adăugat cuvinte „reciproc jignitoare”.

Palmaresul lui Florentin Petre

  • 43 de goluri în 258 de meciuri a marcat Florentin Petre pentru Dinamo, în Liga 1
  • 12 sezoane a jucat Florentin Petre pentru Dinamo
  • 6 goluri în 54 de meciuri a marcat Florentin Petre pentru echipa națională a României
  • 11 trofee a adunat jucătorul Florentin Petre: 3 campionate, 5 Cupe și o Supercupă ale României, cu Dinamo, și 1 campionat și o Supercupă ale Bulgariei, cu ȚSKA Sofia
  • 5 echipe a bifat ca jucător Florentin Petre: Dinamo, UTA, ȚSKA Sofia, Terek Groznyi, Victoria Brănești

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Președintele bulgar le-a spus serviciilor să oprească refugiații la graniță: „Altfel ratăm intrarea în Schengen”

15 September 2022 at 07:33
image

Serviciile speciale ar trebui să întărească securitatea granițelor Bulgariei și să oprească valul de refugiați care trece prin acestea, a solicitat președintele bulgar, Rumen Radev, la o întâlnire recentă cu șeful Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), Plamen Toncev, al informațiilor de stat, Antoan Gechev, al informațiilor militare, generalul Venelin Venev, transmite 24Chasa, citată de Rador.

Securitatea frontierei de sud va fi preluată în întregime de armată

După cum s-a anunțat, din cauza alegerilor, securitatea frontierei de sud va fi preluată în întregime de armată, astfel încât poliția să poată fi implicată în asigurarea votului.

“Protecția efectivă a frontierelor externe europene este o condiție pentru garantarea securității naționale și pentru aderarea Bulgariei la Schengen”, a declarat președintele în cadrul ședinței de lucru, a informat Centrul de presă al lui Rumen Radev.

Potrivit Președinției, în cadrul reuniunii au fost identificate măsuri pentru întărirea securității granițelor Bulgariei, care sunt externe pentru UE, precum și pentru a face față presiunii migrației și a stopa traficul ilegal de persoane.

De asemenea, au fost identificate măsuri de dotare a serviciilor cu echipamente moderne și pentru parteneriat cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex.

Aderarea Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului a fost anunțată de guvernul interimar ca o prioritate absolută.

A fost stabilită ca sarcină de Rumen Radev în discursul său la numirea guvernului premierului Galab Donev. Președinția cehă a UE a mai solicitat ca Bulgaria, România și Croația să fie acceptate urgent de celelalte țări care nu au un regim de frontieră între ele.

Angajați ai Poliției de Frontieră sunt implicați în traficul de migranți ilegali

De luni de zile, însă, un val tot mai mare de migranți din Turcia trece prin aceste granițe. Și angajați ai Poliției de Frontieră sunt implicați în traficul de migranți ilegali, a anunțat Ministerul de Interne, după ce doi polițiști au murit luna trecută în timp ce urmăreau un întreg autobuz de refugiați în Burgas.

Potrivit unei declarații a ministrului de interne, Ivan Demerdjiev, cel puțin 10 polițiști de frontieră au fost implicați în canalul prin care au fost duși acești migranți.

Șoferul autobuzului era un migrant minor care a părăsit centrul de refugiați. Printre polițiștii implicați în traficul de persoane sunt și șefi, dar și oameni de la nivelurile medii din direcțiile regionale. Încă nu există dovezi directe că au luat bani, spun oameni familiarizați cu ancheta.

Dar există suficiente dovezi, inclusiv înregistrări, că agenți ai Poliției de Frontieră sunt aproape de grupurile de migranți care trec și nu fac nimic.

De asemenea, sunt investigate cazuri de autobuze cu sirieni și afgani prinși în interiorul Bulgariei, despre care se spune că au fost “ratate” de anumite echipe de-a lungul graniței cu Turcia. (24 de ore)

articolul original.

În 2021, România s-a menținut în categoria celor mai dezvoltate țări din lume: Bulgaria a ieșit din categorie

9 September 2022 at 11:26

În 2021, România s-a menținut în categoria celor mai dezvoltate țări din lume: Bulgaria a ieșit din categorie

Bulgaria a căzut din categoria celor mai dezvoltate țări din lume în anul 2021, conform Indicelui Dezvoltării Umane al ONU, publicat joi, în timp ce România s-a menținut pe poziția din anul 2020, transmite Rador.

România a rămas pe locul 53 în clasamentul global, fiind ultima dintre statele membre UE din categoria celor mai dezvoltate țări, cu excepția Bulgariei.

Căzând patru poziții, Bulgaria a fost depășită de țări precum Serbia, Muntenegru și Georgia, fiind unicul membru UE care nu se încadrează în cea mai avansată categorie, potrivit Novinite.

Indicele a început să fie calculat în 1990 pentru a se măsura calitatea vieții și după alte criterii în afară de creșterea economică, cum ar fi speranța de viață, accesul la educație și venitul individual.

Datele raportate de ONU pentru Bulgaria sunt: speranța de viață la naștere 74,2 ani, o medie de 14,2 ani de studiu pentru un individ și un venit mediu anual de 30,027 de dolari per individ.

Pentru comparație, Elveția, care anul acesta i-a smuls Norvegiei primul loc în Indice, are o speranță de viață de 84 de ani, o perioadă medie de studii de 16,5 ani și un venit mediu anual de 66.000 de dolari.

La polul opus se situează Sudanul de Sud cu o speranță de viață de 55 de ani, o perioadă medie de studii de 5,5 ani și un venit mediu anual de 768 de dolari.

În fruntea Indicelui, după Elveția, se mai situează Norvegia (pe primul loc în 2020) și Islanda, iar alte cinci țări europene se clasează printre primele 10: Danemarca (6), Suedia (7), Irlanda (8), Germania (9) și Olanda (10). Țările cel mai slab dezvoltate din lume sunt Nigeria, Ciad și Sudanul de Sud. (Traducere: Andrei Suba)

articolul original.

Ieftinire masivă a energiei electrice pe piața spot din România

8 September 2022 at 19:55
image

Prețul spot la energie electrică din România scade continuu de câteva zile, iar azi prețurile au scăzut și pe piețele din Europa, potrivit Economica.

Prețul a scăzut la sub 1.500 de lei la noi și scade pe tot continentul

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de energie electrică de la București este, vineri, de doar 1.486 de lei/MWh, potrivit datelor OPCOM.

Astfel, tendința de scădere a prețurilor, observată în ultimele zile, a continuat și azi. Prețul spot a fost, pentru ziua de livrare 6 septembrie, de 2.560 de lei/MWh, ziua următoare a scăzut la 2.088 de lei, apoi la 1.826 de lei, iar pentru ziua de livrare 9 septembrie (mâine), prețul a scăzut la sub 1.500 de lei.

Par a fi mai multe cauze ale scăderii prețurilor. Pe de o parte, pare că și producătorii români (sau traderii) ofertează mai mult în piața spot.

Astfel, mâine avem intervale orare cu cantități tranzacționate pe vânzare și la 3.600 MWh. Pentru comparație, în data de 6 septembrie, cel mai mare volum orar a fost de 1.560 MWh.

La această situație ar putea contribui, dar doar parțial, și prognoza de vânt pentru vineri – la această oră se estimează o putere medie orară a zilei în turbinele eoliene de aproape 1.300 MW, însă prețul scade de câteva zile fără să fi avut foarte mult vânt.

În majoritatea statelor europene, prețul spot este sub 400 de euro/MWh, vineri

De asemenea, prin mecanismul PZU cuplat, și mâine intră energie din rețeaua bulgară, dar volumele sunt mai mici față de ce ne obișnuisem zilele trecute – avem un maxim orar mâine de doar 568 MW, dar și din România se exportă în rețeaua ungară, uneori masiv, până la circa 1.800 MW putere orară.

Mâine, avem același preț cu Bulgaria și un preț mai mic față de Ungaria.
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania.

În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Prețurile spot la energie electrică sunt în scădere pe tot continentul. Astfel, în majoritatea statelor europene, el este sub 400 de euro/MWh mâine, în condițiile în care azi (tranzacții făcute ieri) erau în jurul valorii de 450 de euro și peste în Germania și Franța, pentru a pomeni de cele mai mari piețe europene.

articolul original.

Elena Udrea ar putea scăpa de niște dosare

6 September 2022 at 10:53
By: (R.C.)

Elena Udrea ar putea scăpa de niște dosare penale. Judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi să trimită o solicitare autorităţilor bulgare, pentru a afla dacă fostul ministru mai poate fi judecat în dosarele aflate pe rolul instanţelor din România, ca efect al extrădării din ţara vecină.

Marţi, judecătoarea Corina Ciobanu ar fi trebuit să o audieze pe Elena Udrea în dosarul ‘Hidroelectrica’, în care Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

La începutul procesului, avocaţii Elenei Udrea au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care este acuzată Udrea în acest dosar s-au prescris, fiind invocată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2022.

Magistratul care se ocupă de acest dosar, Corina Ciobanu, a pus în discuţie din oficiu o chestiune de procedură, invocând „regula specialităţii” din Legea 302/2004 care prevede că ţara care extrădează o persoană în România poate impune anumite restricţii privind judecarea şi urmărirea penală a persoanei extrădate.

Potrivit Legii 302/2004, o persoană predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

Practic, judecătoarea vrea să afle dacă autorităţile judiciare din Bulgaria au decis ca Elena Udrea să fie extrădată în România doar pentru dosarul „Gala Bute”, condiţie în care ea nu va mai putea fi judecată în celelalte dosare pe care le mai are pe rolul instanţelor. Deşi avocata Elenei Udrea a menţionat că nu s-a discutat aşa ceva în instanţele din Bulgaria, judecătoarea a insistat să trimită o adresă în ţara vecină pentru a fi date lămuriri cu privire la condiţiile extrădării.

Elena Udrea are în acest moment două dosare în desfăşurare în instanţele din România:

* Dosarul ‘Hidroelectrica’, aflat la Curtea de Apel Bucureşti, în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

* Dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În primă instanţă, Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.

articolul original.

18 agenţii de presă europene, inclusiv din România, se aliază pentru a forma „European Newsroom”

6 September 2022 at 07:05
By: -
image

Lansarea oficială a „European Newsroom (enr)”, un proiect de cooperare între 18 agenţii de presă europene, va avea loc marţi, la Bruxelles, în prezenţa a doi vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, Vera Jourova, însărcinată cu portofoliul valori şi transparenţă, şi Margaritis Schinas, responsabil de promovarea modului de viaţă european, scrie HotNews.

European Newsroom este o iniţiativă derulată în comun de agenţiile dpa (Germania), care este şi coordonatorul proiectului, AFP (Franţa), ANSA (Italia), AGERPRES (România), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), EFE (Spania), Europa Press (Spania), FENA (Bosnia şi Herţegovina), HINA (Croaţia), MIA (Macedonia de Nord), STA (Slovenia), Tanjug (Serbia) şi TASR (Slovacia). La acestea se adaugă PAP (Polonia) şi Ukrinform (Ucraina) care au statut de agenţii de presă partenere, notează Agerpres.

Conform descrierii proiectului „este vorba despre agenţii de presă europene care lucrează împreună, la vedere şi dincolo de graniţe”. „Aceasta nu este doar ideea care stă la baza creării redacţiei, ci şi ideea care stă la baza unei Europe unite”.

European Newsroom (enr) a început să fie operaţională la Bruxelles la 1 iulie şi îşi propune să promoveze şi să consolideze cooperarea şi schimburile între corespondenţii agenţiilor de presă participante. Este un concept nou şi unic, caracterizat prin schimb de informaţii obiective şi precise între agenţiile de presă din şi despre Europa, înţelegere reciprocă şi diversitate. Platforma oferă agenţiilor fapte verificate şi acces la ştiri şi surse dincolo de propagandă şi ştiri false, ceea ce contribuie la menţinerea jurnalismului de calitate prin contracararea diseminării tot mai accentuate a dezinformării.

Pentru utilizatorii individuali, verificarea multitudinii de informaţii disponibile pe internet este adesea greu de realizat, mai ales atunci când este vorba de evenimente care au loc în alte ţări sau de complexa politică europeană. De aceea, verificările faptelor fac parte integrantă din Newsroom-ul european, care se doreşte a fi un centru de calitate şi integritate jurnalistică în inima UE.

articolul original.

Rareş Bogdan: România, Croaţia şi Bulgaria – cât mai repede în Schengen! Una dintre ambițiile Președinției cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei și Croației

5 September 2022 at 17:33
rares bogdan

România, Croația și Bulgaria – cât mai repede în Schengen, dorește Presedinția cehă a Consiliului UE, anunta europarlamentarul PNL Rareş Bogdan.

”Aderarea României la Schengen, Update: Președinția Consiliului UE a invitat miniștrii de Interne din România, Bulgaria și Croația la Praga pe 13 Septembrie pentru a analiza situația aderării la Schengen. “Trebuie luate măsuri ca România și Bulgaria, care îndeplinesc condițiile tehnice încă din 2011, să poată beneficia de acest statut”, a adăugat vicepremierul. El a subliniat că “totul depinde de a doua rundă a acestei discuții, programată pentru sfârșitul lunii septembrie”.
România, Croația și Bulgaria – cât mai repede în Schengen, dorește Presedinția cehă a Consiliului UE. Vicepremierul ceh Vit Rakušan, totodată ministru de Interne, a afirmat acum câteva minute în Comisia LIBE (Libertăți civile, Justiție și Afaceri Interne) a Parlamentului European că una dintre ambițiile Președinției cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei și Croației.
Vă reamintesc că Germania a afirmat zilele trecute că susține aderarea, prin vocea cancelarului. Mulțumim, așteptăm lucruri concrete! Românii au cheltuit enorm pentru securizarea frontierelor, îndeplinesc criteriile tehnice din 2011, deci a-i tine la ușă e nedrept, ca să nu mai spun că e imoral. Ungaria, cel mai eurosceptic stat membru, ca sa fiu elegant, e in Schengen, iar România, cel mai eurooptimist, nu e. Dacă asta e normal…”, a scris Rareş Bogdan, pe Facebook.
articolul original.

Radu Popa, deputat PSD: ‘Din 2019 încoace, România stă cu gazul în pământ la Caragele. În ultimii 10 ani, Bulgaria și-a dublat capacitatea de producție a energiei electrice, iar România a înjumătățit-o’

4 September 2022 at 13:15
image

Deputatul PSD Radu Popa a explicat de ce România nu exploatează zăcământul de gaze de la Caragele, din judeţul Buzău, deşi primii paşi în acest sens s-au făcut în 2017. 

„La Caragele, în 2017, Romgaz a descoperit această pungă de gaz considerată cea mai mare resursă de gaz din ultimii 50 de ani din România. Avaeu 12 sonde în exploatare în perimetrul de la Caragele şi trebuiau să mai pună încă 17 sonde. Costurile la zi erau de 45 milioane de euro şi aveau nevoie de încă 75 milioane de euro ca să scoată tot gazul de acolo.

În 2017, conducerea Romgaz, cu ministrul de la vremea respectivă, Toma Petcu, au asumat acest plan de investiţii, şi din 2017 până în 2022 nu s-a scos nici 10%. De ce? Fiindcă fosta conducere a Romgaz, care e şi actuala conducere a Romgaz, pentru că directorul adjunct a făcut schimb cu directorul general, a avut tot felul de clienţi pe care i-a băgat să sondeze în perimetrul de la Caragele. Şi pentru că ei nu erau de specialitate, nu au avut aparatura necesară, s-au rupt sondele. Ministerul a raportat imediat, la nivelul anului 2019-2020, că e o problemă tehnică şi că sondele s-au rupt în solul de sare.

Efectul? Din 2019 încoace, România stă cu gazul în pământ la Caragele, suntem de trei ani importatori neţi de energie, am importat de la ruşi prin tot felul de subsidiare din Elveţia, Ungaria, Bulgaria. Noi azi importăm energie electrică din Bulgaria! În ultimii 10 ani, Bulgaria şi-a dublat capacitatea de producţie a energiei electrice, iar România a înjumătăţit-o. În condiţiile în care ei nu au capacităţile noastre de producţie a energiei electrice.

Şi noi am ajuns să cumpărăm energie electrică din Bulgaria. România face asta! Dacă luaţi un specialist care are peste 70 de ani şi a construit sistemul energetic naţional şi îi spuneţi asta, face infarct aici. România a ajuns să importe energie electrică din Bulgaria. În timpul ăsta, stăm cu gazul la Caragele, în Marea Neagră ne jucăm de-a exploatarea, conform dcnews.ro

articolul original.

Olaf Scholz promite. Iohannis și Ciolacu îi mulțumesc pentru sprijinul „sincer”

29 August 2022 at 11:39
image

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, informează Agerpres.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase” şi afirmă că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”.

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul.

Mesajul lui Olaf Scholz nu a trecut neobservat de președintele Klaus Iohannis. Într-o postare pe Twitter, Iohannis a transmis că salută anunțul cancelarului german și mulțumește pentru „angajamentul personal”.

„Salut anunţul de astăzi de la Praga al cancelarului german Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României – un obiectiv strategic al ţării mele, care îndeplineşte în mod clar toate cerinţele tehnice. Îi mulţumesc pentru angajamentul personal”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a reacționat și el la declarațiile cancelarului Olaf Scholz referitor la susținerea „sinceră” pentru intrarea în Schengen a României.

„Salut poziția cancelarului german Olaf Scholz care susține că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Este ceea ce atât eu, cât și mulți colegi din PSD, am afirmat în toate discuțiile cu colegii noștri europeni. Românii merită cu prisosință această decizie!

Astfel, atât românii care călătoresc în scop personal sau turistic, cât și transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiți să piardă timp prețios cu verificările de la granițele statelor membre Schengen. Mai ales în cazul transportatorilor, asta va însemna scurtarea semnificativă a timpilor de așteptare în frontieră, deci curse operate mai rapid, cu costuri mai reduse.

Îi mulțumesc lui Olaf Scholz pentru susținerea sa sinceră în favoarea României. Ca lider al PSD, mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanți lideri de stânga ai Europei. Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin exact când este mai multă nevoie!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

articolul original.
❌