ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Primăria Capitalei va sprijini financiar 2.500 de bolnavi de cancer, anunță Nicușor Dan. Care sunt condițiile pentru a beneficia de servicii medicale de 5.850 de lei

26 November 2022 at 15:51
image

Primarul general Nicușor Dan a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că Primăria Capitalei va sprijini financiar 2.500 de pacienți bolnavi de cancer care au indicație medicală eliberată de oncolog. Cu această ocazie, edilul a prezentat și condițiile pentru a obține ajutorul de 5.850 de lei.

Primăria Capitalei va sprijini financiar 2.500 de pacienți bolnavi de cancer, anunță Nicușor Dan

„Primăria Municipiului București va sprijini financiar 2.500 de pacienți bolnavi de cancer care au indicație medicală eliberată de oncolog”, a scris Nicușor Dan, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit edilului, fiecare pacient, în funcție de recomandările medicale, va putea beneficia de servicii în valoare de 5.850 de lei, astfel:

  • 10 ședințe de kinetoterapie x 135 de lei/ședința;
  • 10 ședințe de drenaj limfatic manual x 170 de lei/ședința
  • 10 ședințe de consiliere psihologică (5 adresate pacientului și 5 pacientului împreună cu un aparținător) x 250 de lei/ședința
  • O consultație de nutriție oncologică x 300 de lei/consultație

El a menționat că proiectul a fost inițiat de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și a primit aprobarea consilierilor generali în ședința de vineri, urmând să se desfășoare în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024.

„Finanțarea se face de la bugetul propriu al Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și/sau alte surse legal constituite. Bugetul multianual al proiectului este în valoare de 14.625.000 lei, din care 7.312.500 lei pentru anul 2023 și 7.312.500 lei pentru 2024”, a mai spus Nicușor Dan.

Referitor la condiții, primarul general a precizat că „beneficiarii proiectului trebuie să fie pacienți români, cu domiciliul stabil în București (sau cu viză de reședință obținută cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii), diagnosticați cu diferite forme de cancer”.

articolul original.

Matisse a pictat-o, Opera Națională București a cântat-o

26 November 2022 at 07:00

Sediul UNESCO din Paris a găzduit miercuri, 23 noiembrie, un spectacol orchestral și coregrafic cu mai multe semnificații. Pe de-o parte, Simona Miculescu, ambasadorul nostru pe lângă organizația internațională, a vrut să le arate francezilor și tuturor colegilor săi diplomați, valoarea orchestrei Operei Naționale București care s-a întors la Paris după 57 de ani. Pe de altă parte să facă să răsune acordurile muzicii noastre cu filon tradițional pe scena unde toate țările lumii își promovează identitatea și unicitatea culturală. Nu în ultimul rând pentru a readuce în atenția publicului “La Blouse roumaine”, pe care a pictat-o Matisse, au copiat-o case de modă celebre, și care este amprenta noastră națională. 1200 de oameni au fost în sală și au confirmat prin aplauze și ovații că România are un patrimoniu important. Păcat că nu-l facem mai des ambasadorul nostru!

ONORAREA RĂDĂCINILOR

 „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, a fost un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

Într-o engleză și franceză perfecte, Simona-Mirela Miculescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, le-a spus invitaților: „Sunt încântată și emoționată că aici, în inima UNESCO, am adunat atâta lume pentru a sărbători împreună 160 de ani de Diplomație românească și Ziua Națională, două ocazii minunate pentru a ne onora rădăcinile, pentru a oferi o mostră superbă de suflet românesc, reflectând, în același timp, asupra prezentului și a destinului nostru ca țară! Aș dori să fac o adâncă reverență în fața magnificilor artiști ai Operei Naționale din București, care s-au întors la Paris după 57 de ani de absență. Mă înclin și în fața creatorilor acestui spectacol original și captivant, care a îmbinat armonios magia tradițiilor ancestrale românești cu îndrăzneala modernității. Cu remarcabilă creativitate și profesionalism, acești artiști conferă o voce unică culturii noastre vibrante și esenței noastre naționale profunde, păstrând, în același timp, nestinsă flacăra păcii, a respectului reciproc și diversității, care sunt obiectivele principale ale UNESCO și ale membrilor săi!”

Și pentru dirijorul Daniel Jinga, managerul general al ONB a fost un moment aparte.

„Am avut onoarea de a dirija Orchestra Operei Naționale București la Paris, de a fi alături de compania de balet, de a scrie istorie pentru cultura română prin acest eveniment incredibil, rezultatul unei fabuloase munci de echipă alături de colegii mei și de Delegația permanentă a României pe lângă UNESCO. Sunt convins că, astfel, anul 2022 va rămâne în cartea de aur a turneelor Operei Naționale București.

Statura numelor care ne-au precedat în 1963 și 1965 la Paris a ridicat așteptările foarte sus, iar efortul creativ făcut atât de interpreți, cât și de creatorii acestui spectacol – și mă refer aici la compozitorul Dan Dediu, la coregraful Gigi Căciuleanu, la scenografa Viorica Petrovici, nume de primă mărime ale culturii române contemporane – s-au bucurat de o primire pe măsură din partea publicului multinațional de la Sala Mare a UNESCO din Paris.”, a declarat acesta.

Pentru regizorul Radu Mihăileanu „a fost o seară foarte emoționantă.”

„Îl cunosc și îl admir pe Gigi Căciuleanu de mic copil, părinții mei erau mari prieteni ai lui Miriam Răducanu și, deci, l-am văzut pe Gigi încă de tânăr, un talent extraordinar. Mă bucur de ceea ce a creat cu această trupă de tineri formidabili, la fel și muzica. S-au completat foarte frumos muzica cu dansul, a fost foarte românesc și, în același timp, foarte universal, ceea ce mi se pare normal la UNESCO.

Costumele realizate de prietena mea Viorica Petrovici sunt nemaipomenite, inspirate din anii ’30 -’50, dar cu modele pe de-o parte moderne, futuriste, pe de altă parte foarte românești. Și acest fapt denotă diplomație, un dialog între trecut, prezent și viitor, un dialog între România și Univers. În această sală cu mare tradiție și faimă, Sala UNESCO din Paris este indispensabil ca România să vină să se exprime din când în când și să arate lumii întregi ceea ce știm noi să facem foarte bine.”, a spus regizorul.

UN REGAL DAN DEDIU

Spectacolul „Povestea Iei” / La blouse enchantée / The Magic Blouse a debutat cu o parte coregrafică, axată pe punerea în evidenţă a valorilor muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse, conţinând de la „Hora mărţişorului” sau „Cântece româneşti” de Tiberiu Brediceanu, la „Şase dansuri româneşti” de Béla Bàrtok, cu Orchestra Operei Naţionale București, dirijorul Daniel Jinga, solistă soprana Teodora Gheorghiu.

Momentul central al serii a fost spectacolul de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica originală a lui Dan Dediu, unul dintre cele mai importante nume ale componisticii româneşti actuale.

Scenografia, costumele și spațiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, design proiecții Dilmana Yordanova, light design Cristian Simon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu – o producție a Operei Naționale București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI.

Radu Dunca, concertmaistrul Orchestrei Operei Naționale București Video Q Magazine

Evenimentul a constituit o importantă oportunitate de promovare a imaginii țării noastre, precum și de reafirmare a atașamentului față de multilateralism și de valorile și principiile Națiunilor Unite și a fost realizat pornind de la o idee de Ovidiu Miculescu.

Ultima dată când s-a consemnat o mare apariţie a Operei bucureştene la Paris a fost în 1965, aşadar acum 57 de ani, când baletul a participat la a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului.

DESPRE REBECA

În „Povestea iei”, baletul imaginat de Gigi Căciuleanu, dintre mulții balerini care au evoluat în această producție, am remarcat o tânără cu corp superb, dar și niște mișcări complet altfel decât ale tuturor celorlalți dansatori, deși, aparent, executa aceleași scheme.

Această fată pur și simplu se mișca, își alinia corpul, avea postură și piruete cu acel ceva în plus, acea perfecțiune care face diferența.

Joi…la întoarcerea spre țară, îmi pare că o văd în avion.

Nu eram sigură, pentru că machiajul de scenă modifică destul de mult fizionomiile, și o întreb: Ați fost în corpul de balet aseară? Ea: Da! Eu: Aveți un tatuaj pe mâna dreaptă? (Remarcasem acest detaliu!) Ea: Da!

Zic: Ea e!

Și-ncep s-o descos. O cheamă Rebeca Rudolf, deci are și nume de scenă…

Îmi povestește diverse, că face balet de la 3 ani, că a fost elevă și la Paris, la școala de balet, dar că a dat o audiție și a intrat la ruși, la Academia de Balet din Sankt-Petersburg Vaganova!

Zic: Aaaaaa, păi zi așa, măi fetiță!!! Acu’ înțeleg de ce ești tu altfel decât ceilalți! Ai școala rusă!

Ea: Da, să știți că nu se compară cu nimic! Și la școala din Paris, un profesor rus e altceva decât orice alt profesor!

Și-mi spune că la Academia Vaganova rușii au o metodă pură, exclusiv a lor, despre care nu vorbesc și care NU iese de acolo, de aceea este și foaaaarte greu să intri!

Mi-a povestit că a dat concurs cu alți 200 pentru un loc. Că erau extrem de exigenți și atenți cu fiecare balerin de la mișcările coregrafice și dietă, până la ce citeau, cum se îmbrăcau, pentru că un student la Academia de Balet din Sankt-Petersburg era nu doar un balerin, ci și un ambasador al unei arte. A stat doar un an, dar acum visează să se întoarcă!

I-am promis că o voi căuta să scriu despre ea în Q!

articolul original.

Ludovic Orban: ‘Nu exclud varianta unei alianțe în care PNL o susține pe Firea. Doamne ferește!’

26 November 2022 at 07:20
image

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat că nu exclude varianta ca PNL s-o susțină pe Gabriela Firea (PSD) la alegerile pentru Primăria Capitalei. 

Despre perspectiva ca Firea să revină la Primăria Capitalei, Ludovic Orban a afirmat: „Doamne ferește! Doamne ferește! Mi-au ajuns patru ani…”.

PNL face sondaje așa ca să se îmbete cu apă rece… S-au făcut teoretic mai multe sondaje. Am văzut pe un post TV concurent, care era anti-PSD, a ajuns să comande sondaje de opinie de la firma dlui Pieleanu, pe care le-a difuzat pe post, unde tot era dna Firea foarte apreciată și așteptată în București să mai înființeze 23 de companii, să mai dea vouchere de biciclete, să mai îndatoreze Primăria până în cer fără să facă nimic concret în rezolvarea problemelor”, a continuat fostul premier.

Orban a afirmat apoi că „nu l-ar mira” ca PNL să o susțină pe Gabriela Firea pentru a câștiga Primăria Capitalei în 2024.

Nu m-ar mira sincer ca, la un moment dat, condcuerea PNL să schimbe și denumirea partidului în PSDNL. Perspectiva unei alianțe PSD – PNL inclusiv la locale există, nu neg această probabilitate pentru că, pe măsură ce se vede că PSD taie și spânzură și că șansele PNL sunt tot mai mici să meargă pe propriile picioare în fața electoratului, nu exclud varianta unei alianțe în care PNL o susține pe Firea. Dar ar fi, să nu spun tragic, dar ar fi comic…

Eu am încredere în cetățenii români care simpatizează cu ideile liberale, care au discernământ și spirit critic că se vor mobiliza ca să nu ne trezim iar cu năpasta Firea pe capul bucureștenilor”, a mai afirmat Orban, conform b1tv.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine la București

25 November 2022 at 20:39
image

Potrivit unei informări oficiale a Departamentului de stat al SUA, Antony J. Blinken se va afla în România, la București, în perioada 28-30 noiembrie.

Secretarul de stat al SUA va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, axată pe războiul din Ucraina și pe punerea în aplicare a noului Concept strategic al Alianței, inclusiv pe provocările din partea Republicii Populare Chineze, pe securitatea energetică, pe protecția infrastructurilor critice și pe eforturile NATO de dezvoltare a capacităților și de consolidare a rezilienței în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova.

Noi, oamenii- 25 de ani de parteneriat strategic

Blinken va mai vizita, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, expoziția – „Noi, oamenii – 25 de ani de parteneriat strategic” – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului dintre SUA și România, începând cu 1997.

Secretarul de stat al SUA va avea întâlniri și cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmând să participe la un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Antony Blinken declara în septembrie că Statele Unite şi aliaţii săi “nu vor recunoaşte niciodată” anexarea unor teritorii ale Ucrainei.

“Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte, nu vom recunoaşte niciodată, anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia”, a spus Blinken, într-o conferinţă de presă, întrebat despre organizarea unor referendumuri în teritoriile aflate sub control rus.

Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu noi şi severe sancţiuni împotriva Rusiei.

Și tot în septembrie, Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

‘Secretarul de stat şi-a dorit într-adevăr să efectueze această vizită pentru că este cu adevărat un moment important pentru Ucraina’, a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Antony Blinken a menționat și noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului, compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi.

articolul original.

Gigantul Lidl își continuă expansiunea în România! Mutare făcută luni, 28 noiembrie 2022

25 November 2022 at 16:45
image

Gigantul Lidl România, parte a grupului german Schwarz, își continuă expansiunea în România și mai deschide trei unități luni, 28 noiembrie 2022.

”Lidl continuă investiţiile pe plan local prin inaugurarea a trei noi magazine pe data de 28 noiembrie: unul în Bucureşti, unul în Vaslui, iar cel de-al treilea în Pecica, judeţul Arad. Odată cu deschiderea celor trei magazine, se vor crea peste 65 de locuri de muncă”, anunţă compania.

Cele trei magazine nou inaugurate dispun fiecare de o suprafaţă de vânzare de aproximativ 1.300 mp. De asemenea, noul magazin Lidl din Bucureşti dispune de 100 de locuri de parcare, cel din Vaslui de peste 130 locuri de parcare, în timp ce noua unitate din Pecica pune la dispoziţia clienţilor peste 80 de locuri de parcare.

Odată cu deschiderea celor trei magazine Lidl, au fost create peste 65 de locuri de muncă.

Noul magazin Lidl din Pecica înlocuieşte o unitate situată la aceeaşi adresă, care a fost închisă pe data de 8 mai 2022, deoarece nu mai corespundea standardelor companiei în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi experienţa pentru clienţi.

”Prin utilizarea unor tehnologii avansate din domeniul construcţiilor şi în conformitate cu normele de protecţie a mediului, noile magazine Lidl din Bucureşti, Vaslui şi Pecica dispun de soluţii şi tehnologii moderne, care asigură standarde înalte de eficienţă energetică. Printre acestea se numără sistemul de iluminat LED, cu senzor de prezenţă şi sistemele de recuperare a căldurii integrate în instalaţiile de climatizare”, mai arată compania, conform news.ro

articolul original.

Președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, o pune la zid pe Clotilde Armand: ‘Este un simplu politruc, care nu a demonstrat altceva decât incompetență și iată, corupție, incompatibilitate în Sectorul 1, fiind practic cu nimic diferită de pol

25 November 2022 at 09:21
image

Sebastian Burduja, pre;edintele PNL Sector 1, a declarat despre primarul Clotilde Armand, că cea mai mare dezamăgire pe care o au faţă de această persoană este că este un simplu politruc, care nu a demonstrat altceva decât incompetenţă şi corupţie.

Sebastian Burduja, PNL Sector 1 a afirmat că acest subiect a generat discuţii în spaţiul public şi anume ”iniţiativa pur electorală a primarului Clotilde Armand, privitoare la tichete anticriză”.

Ele sunt, de fapt, în versiunea doamnei Armand tichete pro mită electorală, pentru că vizează numărul de persoane, peste 18 ani, primind fiecare votant al sectorului 1 suma de 1.000 de lei”, a spus liderul PNL Sector 1.

Sebastian Burduja a anunţat că ”astăzi, împreună cu partenerii de la PSD, vor prezenta un proiect corect, echitabil şi transparent, care va viza cu adevărat nevoile oamenilor şi nu nevoia de a obţine voturile lor”.

Preşedintele PNL Sector 1 a spus că ”vorbim de o sumă acordată pe gospodărie, nu pe votant, cum doreşte primarul Clotilde Armand,  de termene mult mai scurte, astfel că până la 30 aprilie anul viitor trebuie plătite aceste sume către cetăţeni, nu până la alegerile locale, cum dorea primarul să lungească lucrurile, pentru a capitaliza electoral acest proiect”.

Noi susţinem că într-o perioadă complicată, oamenii politici, care sunt lideri politici trebuie să se concentreze pe nevoile oamenilor şi nu pe alegerile următoare. Doamna Armand, prinsă în corzile incompatibilităţii de către ANI, de către Prefectura Bucureşti, cu sesizări la Parchet pe speţe flagrante în care şi-a plătit singură bani din proiecte europene şi înţelegem pe surse că şi i-a plătit în avans, iar lucrul acesta trebuie verificat. De asemenea, tot pe surse se aspune că deja a încercat să îi dea înapoi, să îşi acopere urmele. Acest subiect nu poate dispărea pentru că încearcă să îi mituiască pe cetăţenii Sectorului 1 cu 1.000 de lei”, a a afirmat ministrul Burduja.

El a menţionat că ”cea mai mare dezamăgire pe care o au faţă de această persoană este că este un simplu politruc, care nu a demonstrat altceva decât incompetenţă şi iată, corupţie, incompatibilitate în sectorul 1, fiind practic cu nimic diferită de politrucii pe care i-a criticat atâta timp”, conform news.ro.

articolul original.

Proiect PMB: Peste 400 de femei cu cancer la sân ar putea primi bani pentru investigații medicale suplimentare | AUDIO

25 November 2022 at 09:03
image

Peste 400 de femei depistate cu cancer la sân ar putea primi bani pentru investigații suplimentare. Cinci milioane de lei sunt alocate de Primăria București. Proiectul este supus votului astăzi.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/25nov-11-Raul-relat-Proiect-PMB.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Diagnosticul și tratamentul cancerului mamar includ unele tipuri de intervenții chirurgicale, inclusiv teste suplimentare pentru a fi analizate în amănunt genele care stau la baza formei de boală de care suferă pacientul respectiv. Costul unui test genetic este de aproape 13.000 de lei.

Primăria Capitalei dezbate astăzi proiectul potrivit căruia peste 400 de femei din București ar putea să primeasă bani pentru investigațiile suplimentare necesare după stabilirea diganosticului.

Pentru a beneficia de bani, sumele reprezintă 2,5 milioane de lei pe an, pacientele trebuie să aibă domiciliul în București de cel puțin șase luni.

Consiliul General al Muncipiului București discută și votează proiectul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Au sosit primele vaccinuri anti-Covid adaptate împotriva noilor variante de coronavirus, anunță ministrul Sănătății | AUDIO

articolul original.

ANM: Temperaturile de vineri, 25 noiembrie 2022

25 November 2022 at 08:11
image

Administrația Națională de Meteorologie anunță temperaturile pentru vineri, 25 noiembrie 2022 în România și în Capitală.

UPDATE 10:00. Actualizare meteorologică

Cerul are înnorări în majoritatea regiunilor, exceptând Oltenia şi nord-vestul Munteniei unde este mai mult senin. Se semnaleazã precipitaţii sub formă de ploaie în sud-vestul Transilvaniei şi izolat în Deltă, iar la munte, în Carpaţii Meridionali, ninge.

Vântul suflă slab şi moderat, cu unele intensificãri în Carpaţii Meridionali şi în Deltă. La ora 09:00 se înregistrau valori termice cuprinse între -1 grad Celsius la Jimbolia, Apa Neagră şi Rădăuţi şi 8 grade Celsius la Drobeta-Turnu Severin.

Temperaturile zilei la ora 08:00

Izolat în sudul Banatului şi al Crişanei, în nordul Munteniei şi cel al Moldovei se semnaleazã ceaţă.

Temperaturi maxime cuprinse astăzi între 2 şi 11 grade Celsius. Acum dimineaţă, în zonele joase, izolat va fi ceaţă.

Se anunță precipitaţii în nord, centru şi nord-est. Vor fi ploi slabe, precipitații mixte în Transilvania şi nordul Moldovei şi mai ales ninsori la munte.

Este posibilă ploaie slabă sau burniţă și în București, bate vântul și nu vor fi mai mult de 11 grade Celsius.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un bărbat rătăcit în zona Straja a supraviețuit 8 zile doar cu apă și fructe de pădure, în condiții de temperaturi extreme

articolul original.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: Bucureștiul și Ilfovul sunt polul poluării în Europa

24 November 2022 at 21:45
image

Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, a susținut joi, fostul şef al Gărgii de Mediu, Octavian Berceanu în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

”Astăzi, acum câteva ore a apărut un rezultat la nivel european, o statistică oficială care spune că numărul de oameni care mor în Europa din cauza poluării este de ordinul sutelor de mii, 238.000. Bucureştiul şi Ilfovul sunt polul poluării în Europa, trebuie să înţelegem lucrul acesta, iar costul aferent pentru fiecare bucureştean care respiră acest aer infect este de 3.024 de euro în fiecare an”, a afirmat Berceanu.

El a precizat că acest cost multiplicat cu numărul de bucureşteni duce la câteva miliarde pe care le plătesc toţi cetăţenii din România, dar sunt plăţi în viaţă.

”Unii spun că mor 35.000 de oameni, alţii că 21.000 de oameni, în fiecare an, din cauza poluării, pe care nimeni nu vrea să îi asume şi să stopeze acest flagel”, a mai afirmat Octavian Berceanu.

El a mai spus că în prezent există o reţea oficială privind monitorizarea aerului, o bază de date, au apărut mai mulţi senzori şi reţele alternative care vin să completeze datele ca să avem o radiografie a calităţii aerului.

”Am făcut doar unul sau doi paşi înainte, noi monitorizăm doar câteva elemente, sunt mult mai multe, care distrug sănătatea şi mediul, şi nu se monitorizează. Sunt substanţe în aer în urma arderilor ilegale în mod special, pe care nimeni nu le monitorizează şi care dau cam 20% din poluarea Bucureştiului. La nivelul ţării şi european au fost făcute studii de unde vine poluare şi ce trebuie să facem cum să stopăm aceste arderi ilegale. Aici ne-am înpotmolit, statul român dă pe repede înainte înapoi”, a mai arătat Berceanu, conform news.ro

articolul original.

VIDEO | Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile Bucureștiul va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică

24 November 2022 at 17:33
image
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță că România va găzdui la București săptămâna viitoare două evenimente diplomatice de amploare, respectiv Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe ai NATO și Reuniunea liderilor de la Munchen.
Acestea vor reconfirma rolul strategic important pe care îl are România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, a spus ministrul.
”În perioada 29- 30 noiembrie 2022, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va găzdui la București, în numele României, Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO ForMin Bucharest. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.
Evenimentul este cu atât mai special cu cât anul acesta se împlinesc 20 de ani de la primirea de către țara noastră a invitației de aderare la NATO, la Summitul de la Praga din 2002, moment care va fi marcat în marja reuniunii. Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/60235
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe va co-organiza, în perioada 27 – 29 noiembrie 2022, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), format al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC), desfășurat înaintea Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO.
Aceste evenimente reconfirmă rolul și importanța majoră a statelor de pe Flancul Estic al NATO, în special al României, în actualul context de securitate regională. Timp de 3 zile, Bucureștiul va fi Capitala diplomației europene și euroatlantice”, transmite MAE.
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO are loc la București între 29 și 30 noiembrie. Jens Stoltenberg și Antony Blinken se vor întâlni cu Klaus Iohannis | AUDIO

24 November 2022 at 16:44
image

La București are loc pe 29 și 30 noiembrie, pentru prima dată de când România este membră NATO, reuniunea miniștrilor de Externe din Alianța Nord-Atlantică. Este cel mai important eveniment NATO organizat de România din 2008, când la București a avut loc unul dintre summiturile Alianței. Cu această ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și secretarul de stat american, Antony Blinken, vor avea întâlniri bilateral cu președintele Klaus Iohannis. Înainte de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, la București, va fi organizată, între 27 și 29 noiembrie, așadar de duminică până marți, Reuniunea Liderilor de la Munchen, o conferință internațională de securitate la care vor participa aproximativ 75 lideri politici, militari și din societatea civilă din toată lumea.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/25nov-07-Anca-sand-evenimente-majore-Bucuresti-NATO-si-MLM.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La reuniunea NATO de la București vor participa pe lângă secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, șefii Diplomațiilor din NATO

Printre care se află Antony Blinken, Annalena Baerbock, Catherine Colonna – și miniștrii de Externe din Finlanda și Suedia, state candidate la NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina.

Potrivit Ministerului Român de Externe, prezența la reuniunea NATO a miniștrilor de Externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina este datorată deciziei adoptate de Aliați, în vară, ca cele trei state să fie sprijinite practic de Alianță.

Republica Moldova participă în premieră la o reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO.

Ministrul Român de Externe, Bogdan Aurescu: „Vreme de 3 zile, România va fi capitala diplomatică, europeană, euro-atlantică”

„În perioada 29-30 noiembrie voi avea onoarea să găzduiesc la București Reuniunea Miniștrilor Afacerilor Externe ai Alianței Nord-Atlantice. Este o reuniune extrem de importantă care va demonstra încă o dată unitatea și solidaritatea aliate și care va căuta soluții pentru a contracara efectele războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Este, în același timp, prima reuniune aliată de nivel înalt pe care România o găzduiește după Summitul de la București din 2008. Totodată, este primul eveniment care are loc într-un stat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, o reuniune foarte relevantă care confirmă rolul și profilul României în Alianța Nord-Atlantică ți în același timp indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, deci și pentru România.

În același timp, reuniunea miniștrilor de externe aliați de la București are loc într-un moment simbolic, foarte relevant pentru România pentru că exact în urmă cu 20 de ani Alianța Nord-Atlantică a invitat țara noastră să facă parte din NATO.

Un alt eveniment foarte important pe care România îl va găzdui în perioada 28-29 noiembrie la București este o reuniune a liderilor de la Munchen sau Munich Leaders Meetings pe care Ministerul Afacerilor Externe o coorganizează împreună cu prestigioasa conferință de securitate de la Munchen – Munich Security Conference. Această reuniune arată importanța și rolul cheie al României la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euro-atlantică și globală: Marea Neagră și Balcanii de Vest. În jur de 75 de participanți de nivel înalt vor participa la această reuniune împreună cu analiști și lideri de opinie.

Vreme de 3 zile, între 28 noiembrie și 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică, europeană, euro-atlantică și dincolo de acestea. Astfel, vă invit să ne fiți alături în zilele următoare. Să fiți alături de Ministerul Afacerilor Externe și de partenerii săi la toate aceste evenimente pentru că noi suntem NATO. România este NATO”, a transmis ministrul Român de Externe, Bogdan Aurescu.

La reuniunea de la București, miniștrii de Externe ai NATO vor analiza stadiul în care se află implementarea măsurilor de sporire a securității, decise in vară la Madrid, în contextul agresiunii Rusiei

La summitul din Spania, Aliații au decis ca în România să fie operaționalizat un grup de luptă ce poate fi dezvoltat până la nivel de brigadă.

Sute de militari francezi, belgieni și olandezi au fost dislocați în România. De asemenea, și Armata SUA a dislocat trupe suplimentare la noi, în ultimele luni.

Sursa colaj foto: NATO / Shutterstock

Citește și: UE alocă un miliard de euro pentru facilitarea exporturilor și importurilor din și către Ucraina. România a solicitat fonduri pentru un sistem de balizaj pe canalul Sulina | AUDIO

articolul original.

Ce rușine! Ce a putut lăsa un bucureștean, în urma lui, după ce a circulat cu autobuzul 105

24 November 2022 at 13:13

Imagini  dezgustătoare au fost surpinse într-un mijloc de transport din București. Ce a putut lăsa un bucureștean, în urma lui, după ce a circulat cu autobuzul 105. 

Se pare că nu sunt puțini cei care au cam lipsit de la una din cele mai importante lecții: ”cei 7 ani de acasă”. Este și cazul unui bucureștean care a circulat cu autobuzul 105 din Capitală. Un călător care se afla în același mijloc de transport a publicat pe rețelele de socializare ce mizerie o fotografie dezgustătoare cu dezastrul lăsat în urmă de unul dintre călători.

Într-o postare pe Facebook, o femeie a publicat o fotografie în care se poate observa mizeria lăsată în urma unui călător. Mai exact, bucureșteanul cu pricina a mâncat semințe în autobuz, iar cojile le-a aruncat sub un scaun.

Mizeria făcută de un bucureștean în autobuzul 105 din Capitală: (Sursa foto: Facebook)

Postarea a reușit să adune destul de multe reacții și comentarii. Majortiatea internauților nu au fost prea surprinși, mai ales că astfel de scene se întâmplă destul de frecvent în mijloacele de transport din București și nu numai.

Deși există anumite reguli de bun simț pentru cei care se deplasează cu mijloacele de transport în comun, mulți călători ajung să se simtă ca la ei acasă și uită de orice regulă. În majoritatea orașelor din România, periodic, se găsește câte un cetățean care mănâncă semințe, scuipând cojile pe jos.

Potrivit legii în vigoare, fumatul, scuipatul, consumul de semințe și înghețată, precum și aruncarea de hârtii și resturi de orice fel în mijloacele de transport în comun se sacționează cu amenzi între 100 și 300 de lei.

Sursa foto: Facebook

articolul original.

Prognoza Accuweather pentru decembrie 2022 în România. Meteorologii anunță o lună cum nu prea a mai fost în București

24 November 2022 at 08:16

Meteorologii Accuwather au actualizat prognoza pentru luna decembrie. Soarele și temperaturile pozitive predomină, în timp ce de ninsoare nu vorbim decât pe data de 31 decembrie, în ultima zi a anului.

În luna decembrie, maximele vor fi pozitive. Vedem temperaturi de 7 și 8 grade Celsius și doar rareori temperaturile maxime ale zilei vor coborî până la 1 grad Celsius.

Meteorologii anunță o lună cum nu prea a mai fost în București

În cea mai mare parte a lunii, respectiv între 6 și 21 decembrie, termometrele vor indica între 6 și 8 grade Celsius. Abia în ultima săptămână din decembrie valorile coboară la 1-2 grade Celsius, minimele perioadei fiind de -7 grade Celsius. Chiar și așa, meteorologii anunță soare și abia pe 31 decembrie putem spera să vedem primii fulgi de nea.

Prognoza Accuweather pentru decembrie 2022 în România. Meteorologii anunță o lună cum nu prea a mai fost, în București / Sursa foto: Accuweather
Prognoza Accuweather pentru decembrie 2022 în România. Meteorologii anunță o lună cum nu prea a mai fost, în București / Sursa foto: Accuweather

Vă recomandăm să citiți și: 

Prognoza Accuweather anunță o iarnă cum nu prea a mai fost în România. Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion în București

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ciprian Ciucu: „Nu intenționez să candidez la Primăria Generală. M-aș duce acolo în anumite condiții și sunt convins că nimeni nu mi le va accepta” | VIDEO

23 November 2022 at 18:22
image

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și președintele PNL București, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Nu intenționez să candidez la Primăria Generală”, a spus Ciprian Ciucu la Europa FM. Motivele? „M-aș duce acolo în anumite condiții, iar aceste condiții sunt convins că nimeni nu mi le va accepta”. Însă, primarul Sectorului 6 atrage atenția asupra modului în care se pune problema atunci când se discută despre preluarea conducerii Primăriei Capitalei: „Întrebarea este <<cine este în stare să fie primar?>>”, nu „cine vrea sau cine poate să fie candidat”.

Ciprian Ciucu: „M-aș duce acolo în anumite condiții, iar aceste condiții sunt convins că nimeni nu mi le va accepta”

„La nivel uman, personal, vă dați seama că după ce muncești trei ani, patru ani – acum am doar doi – ai multă muncă în spate cu multe proiecte – eu sunt singurul primar care a organizat toate instituțiile, am desființat două instituții, am făcut analize funcționale, au plecat oameni, am adus oameni din Ministere, din agenții pe poziții de middle management, top management – deci am o muncă fabuloasă în spate cu zeci de proiecte de investiții semnificative de la școli, creșe, grădinițe, parcuri mari care nu au existat până acum, străzi de la zero.

Un spital mă chinui să demarez. Multe astfel de proiecte. Pentru mine și pentru orice om care se implică – nu vreau să pară că mă laud, dar la atât de mult și permanent cum sunt eu… să o iau de la capăt este cumva inuman.

Adică volumul de muncă este fabulos. Deci la nivel uman, mie mi-ar fi relativ greu să mă adaptez și doar m-aș duce acolo în anumite condiții, iar aceste condiții sunt convins că nimeni nu mi le va accepta sau nu-mi poate oferi garanția lor”, a spus Ciprian Ciucu la Europa FM.

Ciprian Ciucu: „În lipsa unor reforme structurale și legislative, nu aș performa cu mult mai bine decât au făcut-o Sorin Oprescu, Gabriela Firea sau Nicușor Dan”

„Da, sunt genul de primar care nu vreau să fiu primar general doar așa ca să fiu, pentru că în lipsa unor reforme structurale și legislative serioase nici eu – poate aș performa puțin mai bine decât foștii primari, că am ceva experiență – nu aș performa cu mult mai bine decât au făcut-o Sorin Oprescu, Gabriela Firea sau Nicușor Dan. Deși este clar că nivelul de pregătire în zona administrației, dintre noi, este destul de mare – totuși, eu am lucrat ani de zile în consultanță pentru administrația publică și nu în România, ci în afara României. Acele condiții pe care eu le-aș pune nu mi le poate oferi nimeni. […] În acest moment, nu intenționez să candidez la Primăria Generală”, a adăugat primarul Sectorului 6.

Ciprian Ciucu: „Punem greșit problema și întrebarea <<Cine vrea să fie primar”. Trebuie să întrebăm <<cine este în stare să fie primar?>>”

Întrebat dacă mai vrea un mandat la Sectorul 6, Ciprian Ciucu a spus că „Evident”.

„Nici nu se pune problema aș vrea un mandat la Sectorul 6 pentru că primăriile care au performat au avut primari cel puțin două mandate, trei mandate pentru că birocrația este atât de mare din momentul în care inițiezi ceva până când execuți și trebuie să te ții cu dinții de acele proiecte pe care le-ai început, care vor modifica sau care vor schimba în bine viața oamenilor”, a mai spus Ciprian Ciucu la Europa FM.

Întrebat dacă PNL va avea candidatul lui, președintele PNL București a spus că: „Eu mi-aș dori să avem candidatul nostru, nu neapărat să fiu eu. Se pune foarte greșit problema, cu toții punem greșit problema: cine vrea sau cine poate să fie candidat? Punem foarte greșit această problemă. Sau această întrebare. Întrebarea este <<cine este în stare să fie primar?>>”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: PNL nu îi retrage sprijinul politic lui Nicușor Dan, dar nemulțumirile rămân. „Vine iarna, nu putem să lăsăm Primăria fără majoritate”, spune Ciprian Ciucu | AUDIO

articolul original.

STB-ul, luat la ‘puricat’ de comisarii ANPC! Horia Constantinescu: Pare desprins din reclamele la detergenți

23 November 2022 at 07:45
image

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit miercuri dimineața vizita Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Comisarii desfășoară acţiuni de verificare a mijloacelor de transport în comun ale Societăţii, acţiunea fiind în desfăşurare, conform reprezentanţilor ANPC.

„Începând cu ora 4:00 în această dimineaţă, 14 comisari ai structurii Bucureşti-Ilfov, au desfăşurat acţiuni de verificare a activităţii STB.
Au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri. Acţiunea este în desfăşurare. S-au lăsat invitaţii pentru mâine. Constatările şi informaţiile primite le vom comunica ulterior. Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a transmis şeful ANPC, Horia Constantinescu, conform AGERPRES

ANPC urmează să prezinte în cursul zilei concluziile controalelor.

articolul original.

Peste 30.000 de euro furati de un tanar din Timis din conturile unei firme din Bucuresti

22 November 2022 at 13:28
image

TIMIS. Un tanar fost retinut de politisti la un an dupa ce a furat zeci de mii de euro din conturile unei firme din capitala.

Barbatul in varsta de 31 de ani din Lugoj a fost imputernicit de administratorul societatii, un cetatean francez, sa ii ridice cardul si tokenul de la o banca din Romania si sa i le trimita in Franta. Lugojeanul a facut acest lucru, insa inainte de a le expedia si-a notat datele cardului si parola.

Astfel in perioada 6 septembrie – 18 octombrie 2021, a facut 5 tranzactii catre propriul sau cont, reusind sa scoata din firma pagubita 34.000 de euro.

La jumatatea lunii aprilie a acestui an, francezul a anuntat Politia Romana. Dupa aproape un an de investigatii, politistii au dat de urma hotului, tanarul din Lugoj.

Barbatul a fost retinut pentru 24 de ore si dus in Arestul Politiei. Este cercetat pentru efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos in forma continuata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

A fost demarată procedura pentru studiul de fezabilitate al şoselei Bucureşti-Măgurele

22 November 2022 at 11:20

Primarul General al Municipiului București a anunțat pe pagina sa de Facebook demararea procedurii de achiziţie pentru elaborarea studiului de fezabilitate cu privire la construcția drumului ce va lega Municipiul București de orașul Măgurele.

Astfel, „Demarăm procedura de achiziţie pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate aferent Drumului Radial 10 – Măgurele Expres (DR 10), care va face legătura între Municipiul Bucureşti şi oraşul Măgurele. Caietul de sarcini şi documentaţia aferentă procedurii au fost lansate în SEAP de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti (ADIZMB).”, a scris primarul Nicușor Dan, marți, 22 noiembrie, pe pagina sa de Facebook.

Măgurele Expres va avea o lungime de aproximativ 11 km

Primarul Capitalei a precizat faptul că „drumul Radial 10 – Măgurele Expres va avea o lungime de aproximativ 11 km, 4 benzi de circulaţie, câte 2 pe fiecare sens, şi va conecta Prelungirea Ferentari cu Centura Capitalei (DNCB), viitoarea Autostradă A0 şi oraşul Măgurele”.

În precizările sale, „Prin execuţia acestui drum, se vor realiza noi legături pentru intrări şi ieşiri din Capitală, care vor optimiza şi decongestiona zonele cu trafic aglomerat de la intrările sudice ale oraşului, DN 5 şi DN6. Valoarea estimată pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 18 milioane lei fără TVA, cu termen de execuţie de 12 luni, iar finanţarea urmează să fie asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).”, a mai explicat edilul.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 ianuarie 2023. Nicuşor Dan mai spune că, pentru alte 3 drumuri radiale, DR 1, DR 4 şi DR 9, s-a încheiat etapa de depunere a ofertelor pentru achiziţia studiilor de fezabilitate, iar în prezent Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti evaluează ofertele depuse.

Nicușor Dan afirmă că bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schema de compensare a facturilor la energie

În contextul social, primarul general al Municipiului București, Nicuşor Dan, a declarat faptul că bucureştenii au primit cei mai puţini bani din partea autorităților prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece al anului. În acest sens, edilul a menționat că o locuinţă din Capitală a primit iarna trecută, pentru termoficare, 28,21 lei, în timp ce alte localităţi din țară, cum ar fi Călăraşi, Bacău, Rădăuţi sau Giurgiu, au primit chiar şi de zeci de ori mai mult per locuinţă.

Astfel, „Dintre toţi locuitorii României, bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Doar 28,21 de lei per locuinţă a alocat Executivul iarna trecută pentru Municipiul Bucureşti.

Spre comparaţie, oraşul Călăraşi a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult decât Capitala, Drobeta Turnu Severin 2.281 lei (de 80 de ori mai mult), iar Odorheiu Secuiesc 1.797 lei (de 63 de ori mai mult)”, a scris edilul pe Facebook.

articolul original.

Final de sezon reuşit pentru fotbalistele de la Atletic Olimpia, victorie în ultima etapă cu Dream Team București

21 November 2022 at 19:18
image

La sfârşitul săptămânii trecute, odată cu disputarea etapei a IX-a, s-a încheiat sezonul în liga a II-a feminin.

Pe stadionul din parcul mare din Gherla, Atletic Olimpia a primit vizita echipei ACS Dream Team București. Elevele antrenoarelor Iulia Mera și Alexandra Iușan nu au avut nici o problemă, câştigând clar cu scorul de 4-0 (3-0), prin golurile înscrise de căpitanul Alexandra Iuşan (2), Covaciu şi Florean.

Formația locală a evoluat în formula: Bal-Negrea, Avasiloaie, Moldovan, Mera – Rus, Covaciu – Manciu, Iuşan, Jean – Florean. Au mai intrat pe teren D. Pop şi Felszeghi.

Astfel, gruparea de pe Someş încheie sezonul de toamnă pe locul trei, o performanţă foarte bună, rodul muncii desfăşurată de tehnicienii fomaţiei, înţelegând aici şi căpitanul de echipă, Alexandra Iuşan, care alături de Iulia Mera îşi fac treaba atât pe banca tehnică, cât şi pe teren ca jucătoare.

Celelalte echipe clujene din liga a II-a au obţinut următoarele rezultate: Olimpia Universitatea Cluj-Napoca 2 – Colţea Braşov 6-2 (3-1) şi CFR 1907 Cluj-Napoca – AFC Hermannstadt 3-4 (1-1), partidă ce a avut loc pe terenul Voinţa din comuna Sâncraiu.

În clasament, după nouă etape, conduce Gloria 2018 Bistriţa cu 27 de puncte. Pe locul secund se află Universitatea Olimpia 2 (golaveraj 39-9) cu 20 puncte. Locul al treilea revine formaţiei Atletic Olimpia Gherla, tot cu 20 de puncte, dar golaveraj inferior (28-8). CFR 1907 ocupă locul 5 cu 16 puncte.

Szekely Csaba

foto: Claudiu Capră

articolul original.

Marius Marinescu: 6.500 de oameni sunt condamnați la moarte în București. Blocurile în care stau sunt cimitire pe verticală | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

21 November 2022 at 20:00
image

Fostul senator Marius Marinescu, inginer constructor de profesie, a declarat, luni, în cadrul emisiunii„ Cu Gândul la București” că în Capitală sunt 6.500 de persoane care locuiesc în blocuri cu bulină roșie, pe care le numește „cimitire pe verticală”.

„Acești oameni, 6.500, care sunt condamnați la moarte, pentru că blocurile acestea sunt cimitire pe verticală, trebuie imediat mutați în blocuri sigure, și blocurile respective consolidate sau demolate”, a declarat Marius Marinescu luni seară în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Fostul senator a mai declarat că în anii 60 a existat un normativ, prin care clădirile să reziste la cutremure de 7 grade, iar din acest motiv multe clădiri au rezistat la seismul din 1977.

„Dar nu uitați un lucru, cum noi îmbătrânim, și ele îmbătrânesc, betonul îmbătrânește. Cum noi îmbătrânim, și ne ducem la jumătatea vieții și ne facem toate analizele și ne tratăm, și cu blocurile trebuie să faci o expertiză, să vezi dacă trebuie consolidate”, a mai declarat Marius Marinescu.

Marius Marinescu, despre cele mai rezistente blocuri vechi în cazul unui cutremur mare: „Au fost gândite și proiectate să reziste la un seism cu magnitudinea de 8 pe Richter”

Fostul senator Marius Marinescu a mai explicat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” care sunt cele mai rezistente blocuri vechi din București la un cutremur de magnitudine mare, de peste 7 grade.

„La timpul respectiv a fost adoptată Legea 8, pe 1977, prin care s-a mărit gradul de rezistență al clădirilor.

Sigur sunt mai rezistente (clădirile construite după 1977 – n.r.). Ele au fost gândite și proiectate să reziste la un cutremur cu magnitudinea de 8 pe Richter”, a declarat Marius Marinescu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

articolul original.
❌