ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Diana Tănăsescu pe podium în Italia

5 October 2022 at 12:06
image

Diana Tănăsescu, sportiva legitimată la CSM Zalău și antrenată de Adrian Popuțea a fost medaliată cu bronz la Campionatul European de box desfășurat în Italia

Diana Tănăsescu se află la a doua participare la un campionat european de box. Dacă în 2021 sportiva originară din Șimleu Silvaniei s-a clasat pe locul 5, iată că în acest an a reușit să își îndeplinească un vis: a urcat pe podium pentru a fi medaliată.

Antrenorul sporticei, Adrian Popuțea a afirmat că obiectivul pentru anul 2022 a fost îndeplinit, iar acum urmează o perioadă de recuperare, după care va începe un nou stagiu de pregătire. Anul 2022 a fost unul încărcat pentru sportiva CSM Zalău, aceasta participând la mai multe competiții internaționale. Este și câștigătoarea campionatului național la categoria sa, 70 kg.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Avalanșă de medalii pentru CSM Zalău

12 September 2022 at 05:47
By: Regie

Sportivele de la CSM Zalău s-au întors încărcate cu medalii de la Campionatul Național de box feminin. Delegația condusă de Adrian Popuțea, care este și antrenorul lotului, s-a întors cu 8 medalii și nu mai puțin de 4 participări în finala campionatului.

La Campionatul Național Feminin de box, desfășurat în perioada 5-10 septembrie 2022 la Năvodari, sportivele antrenate de Adrian Popuțea și care sunt legitimate la CSM Zalău au obținut nu mai puțin de 8 medalii, dintre care 4 au fost din finalele jucate de sportive.

Astfel, sportivele de la CSM Zalău au obținut o medalie de aur, trei medalii de argint și patru medalii de bronz la această ediție a Campionatului Național de box feminin.

Diana Tănăsescu, participantă la juniori, categoria 70 kg, nu cedează astfel că din nou obține titlul de campioană națională.

Vicecampioane naționale sunt Hidigan Margareta, tineret, categoria 54 kg, Ardelean Andreea, tineret, categoria 81 kg și  Morar Andreea, tineret, categoria 66 kg.

Medaliate cu bronz sunt sportivele Szatmari Maria, tineret, categoria 60 kg, Varga Andreea, seniori, categoria 54 Kg,  Cozma Dasiana, juniori categoria 50 kg și Bendre Mădălina, juniori categoria 57 kg.

Rezultate bune au mai obținut Fărcaș Raluca, juniori categoria 50 kg- locul V, Brumar Georgiana, cadeți  categoria 48 kg-locul V și Drule Maria, tineret categoria 48 kg –locul VI.

Felicitări tuturor!

articolul original.

Cătălin Chirilă a câştigat medalia de bronz la proba de canoe simplu de la Supercupa Mondială din Oklahoma (VIDEO)

28 August 2022 at 10:22
image

Cătălin Chirilă a câştigat medalia de bronz în proba de canoe simplu pe 500 de metri, sâmbătă, la Supercupa Mondială de kaiac-canoe din Oklahoma (SUA).

Sportivul a câștigat în această vară o medalie de aur la canoe simplu 1.000 m şi una de argint la canoe simplu 500 metri de la Campionatele Mondiale de la Halifax, Canada. De asmenea, a mai adus o medalie de aur la canoe simplu de 1.000 şi bronz la canoe simplu de 500 metri la Europenele de la Munchen, scrie agerpres.ro.

articolul original.

Cătălin Chirilă, încă o medalie la Europenele de la Munchen, la 500 de metri

22 August 2022 at 07:59
image

Cătălin Chirilă, in vârsta de 24 de ani, a cucerit medalia de bronz în proba de canoe simplu pe distanța de 500 de metri, duminică, la Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Munchen.
Cătălin Chirilă a cucerit medalia de bronz în proba de canoe simplu pe distanța de 500 de metri, in timp ce medalia de aur a fost cucerită de către cehul Martin Fuksa, iar medalia de argint i-a revenit moldoveanului Serghei Tarnovschi.
Cătălin Chirilă a fost cronometrat cu timpul de 1:48.364, la 1.181 de secunde în spatele campionului.
Este a cincea medalie de bronz pentru România la actuala ediție a Europenelor. “Tricolorii” au mai câștigat opt medalii de aur și două de argint.
Sâmbătă, Cătălin Chirilă a cucerit medalia de aur în proba de 1.000 de metri la canoe simplu, la Munchen.
Chirilă (24 de ani) a câștigat titlul mondial în această probă, la începutul lunii, în Canada.
Ultima medalie europeană pentru România la canoe simplu 1.000 metri a fost cucerită în 2011 la Belgrad de Iosif Chirilă (argint), iar ultimul titlu european a fost obţinut de Florin Mironcic (2006) la Racice.

articolul original.

Mesaj de ultimă oră transmis de premierul Nicolae Ciucă: Îi felicit pe toți cei care au făcut posibil acest succes

14 August 2022 at 15:45
image

Premierul României Nicolae Ciucă i-a felicitat duminică printr-un mesaj transmis pe facebook, pe membrii lotului României la Campionatele Europene de canotaj de la Munchen, care au obținut cinci medalii de aur și trei de bronz.

„Performanță istorică pentru lotul de canotaj al României, care a dominat finalele probelor la Campionatele Europene de la München.

Îi felicit cu multă căldură pe tinerii sportivi pentru rezultatele extraordinare și pentru determinarea de a obține victoria!

Continuă drumul de aur al canotajului românesc!

ÎI felicit pe antrenori și pe toți cei care au făcut posibil acest succes remarcabil!

Suntem mândri de campionii României!”, a transmis premierul Nicolae Ciucă

articolul original.

Secretul străvechi din spatele Epocii Bronzului din China a fost descifrat

14 August 2022 at 12:00
image

Cercetătorii au identificat ingredientele din formulele pentru metal din cea mai veche enciclopedie tehnică cunoscută, Kaogong ji.

Kaogong ji, tradus ca Registrul meseriilor, Registrele de examinare a meșteșugarilor, Cartea meșteșugurilor, a fost scris în China pe la mijlocul primului mileniu î.Hr. și este cunoscută, care detaliază metodele utilizate pentru a face obiecte precum săbii și instrumente, inclusiv șase formule chimice pentru amestecarea bronzului.

Într-un studiu publicat în jurnalul Antiquity, o echipă de la Universitatea din Oxford consideră că i-a identificat pe Jin și Xi, despre care se credea anterior că sunt cuprul și staniul, două componente cheie ale bronzului.

Rețetele, folosite în cea mai mare industrie a bronzului din Eurasia

Studiul a analizat compoziția din perioada în care a fost scris Kaogong ji, indicând faptul că acestea au fost realizate prin diluarea cuprului cu staniu și plumb pentru a crea forma dorită de bronz prin amestecarea a două aliaje metalice pre-preparate: un cupru- aliaj de staniu-plumb și un aliaj de cupru-plumb.

„Aceste rețete au fost folosite în cea mai mare industrie a bronzului din Eurasia în această perioadă”, a spus dr. Ruiliang Liu de la British Museum.

„Încercările de a reconstrui aceste procese au fost făcute de mai bine de o sută de ani, dar au eșuat”.

Pe lângă faptul că a aruncat lumină asupra rețetei antice enigmatice, această descoperire indică și faptul că metalurgia antică chineză a fost mai complexă decât se aștepta, scrie Heritage Daily.

Rezolvarea unui mister de lungă durată

„Indică o etapă suplimentară – producția de aliaje pre-preparate – în procesul de fabricare a obiectelor din aliaje de cupru din China timpurie”, a spus dr. Liu.

„Acesta reprezintă un strat suplimentar, dar necunoscut anterior în rețeaua producției și furnizării

De asemenea, arată cum știința și analiza pot ajuta la rezolvarea misterelor lingvistice. Cercetătorii speră că studiile ulterioare ca acesta pot continua să arunce lumină asupra textelor antice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Medalii peste medalii câștigate de România la Campionatele Europene de haltere pentru junior

11 August 2022 at 08:31
By: Regie
image

România a cucerit, miercuri, încă trei medalii, una de aur şi două de bronz, la Campionatele Europene de haltere Under-15 şi Under-17 de la Raszyn (Polonia), prin Narcis Papolti.

Papolti a câştigat aurul la stilul smuls în cadrul cat. 49 kg (Under-15), cu 80 kg, deşi a ratat ultima încercare, la 83 kg. Sportivul român a obţinut şi două medalii de bronz, la aruncat, cu 95 (a ratat ultima tentativă, la 99 kg), şi la total, cu 175 kg.

La aceeaşi categorie, Lucian Florin Cambei s-a clasat pe locul 5 la smuls (70 kg), la aruncat (86 kg) şi la total (156 kg).

3 medalii de aur, una de argint și 5 de bronz pentru România după prima zi

Tot miercuri, Gabriela Chifiriuc a obţinut la cat. 40 kg (Under-15) trei medalii de bronz, cu 40 kg la smuls, 49 kg la aruncat şi 89 kg la total, iar Ioana Mădălina Miron a reuşit să câştige aurul la cat. 45 kg (Under-17) la aruncat (80 kg) şi total (141 kg), după ce îşi adjudecase argintul la smuls (62 kg).

Bilanţul României după prima zi este de trei medalii de aur, una de argint şi cinci de bronz.

România participă cu 18 sportivi la competiţie, la Under-15 cu Narcis Papolti (cat. 49 kg), Lucian Cambei (cat. 49 kg), Ramon Ilie (cat. 55 kg), Gabriela Chifiriuc (cat. 40 kg), Alexia Şipoş (cat. 49 kg), Ionela Butacu (cat. 59 kg), Ionela Bosînceanu (cat. 71 kg) şi Ana Mihai (cat. +81 kg), iar la Under-17 cu Cosmin Isofache (cat. 55 kg), Iulian Diaconu (cat. 61 kg), Tiberiu Donose (cat. 67 kg), Mihăiţă Tănăsoiu (cat. 73 kg), Nicu Vîlcu (cat. 96 kg), Ioana Miron (cat. 45 kg), Maria Ghihanis (cat. 55 kg), Estefania Dobre (cat. 59 kg), Petronela Budăi (cat. 76 kg) şi Mihaela Buşe (cat. 81 kg).

articolul original.

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

8 August 2022 at 16:00
image

Arheologii de la Muzeul Szent István Király au excavat comori din Epoca Bronzului într-un cimitir din apropierea orașului Mány din Ungaria.

Săpăturile au fost efectuate în pregătirea pentru construcția autostrăzii M100, scoțând la iveală un cimitir care conține un număr mic de care datează din această perioadă.

Echipa a descoperit 8 înmormântări, dintre care una notabilă conținea rămășițele unei femei tinere cu vârsta de cel mult 20 de ani.

Aceasta a fost îngropată cu 38 de obiecte decorative , cum ar fi inele de aur, torțe, brățări spiralate, un inel de păr din aur, pe lângă câteva vase mici de ceramică.

Săpăturile au scos la iveală un cimitir din Epoca Bronzului

Cercetătorii cred că femeia a fost îngropată cu inele pe fiecare dintre degete, ceea ce indică faptul că era o persoană bogată care deținea un statut social ridicat în comunitatea sa.

Obiectele reprezintă, de asemenea, o cunoaștere avansată a prelucrării metalelor, dezvăluind noi informații despre hainele și accesoriile purtate de din regiune cu mii de ani în urmă.

După identificarea sitului, un sondaj de detectare a metalelor efectuat de un grup de arheologie local a fost folosit pentru a marca și înregistra locația obiectelor metalice, dar echipa crede că mai sunt încă multe alte obiecte care așteaptă să fie descoperite.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ”

Echipa a găsit, de asemenea, urme ale unei așezări din această perioadă și așezări din perioada Árpád care datează din secolele IX și X d.Hr.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ. Tehnologia există astfel încât să putem identifica anumite lucruri, dar astfel de descoperiri sunt scoase la suprafață doar în timpul săpăturilor arheologice sau în timpul unei anchete de detectare a metalelor. Dacă nu ar fi existat săpături arheologice înainte de investițiile majore, atunci cu siguranță multe astfel de obiecte ar fi fost distruse sau nu ar fi ieșit niciodată la lumină”, a declarat Krisztián Pokrovenszki, directorul Muzeului Szent István Király, potrivit Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Trei morminte din epoca bronzului au fost descoperite lângă Ploiești. Ce s-a găsit într-unul dintre ele

5 August 2022 at 14:46
image

Descoperire arheologică într-o localitate din apropiere de Ploiești. Trei morminte din epoca bronzului, care datează de mai bine de 5000 de ani, au fost descoperite de arheologi în comuna Blejoi de lângă Ploiești. Intr-unul dintre morminte au fost găsite osemintele unui bebeluș și un inel în formă de buclă, din aur.

Arheologii Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova au descoperit la ieșirea din Ploiești spre Târgoviște, în comuna Blejoi, trei morminte din epoca bronzului, cu o vechime de aproximativ 5000 de ani.

Două dintre ele erau suprapuse, în cel de sus fiind înhumat un bebeluș, în timp ce în cel de dedesupt se afla un bărbat și un copil de aproximativ 5 – 6 ani.

Mormântul este orientat pe axa vest-est. Osemintele, care aparțin unui bărbat, vor fi duse la un laborator de antropologie unde vor fi analizate.

Săpăturile vor continua la marginea Ploieștiului, iar arheologii speră să găsească și alte podoabe. Mai ales că zona este cunoscută pentru vestigiile istorice.

Pentru a salva cât mai mult din relicve, arheologii depun adevărate eforturi. Se lucrează cu pensule fine și fiecare milimetru de pământ se îndepărtează cu mare atenție.

articolul original.

Andreea Ogrăzeanu, medalie de bronz la proba de 100 de metri

1 August 2022 at 08:38
By: Regie
image

Atleta Andreea Ogrăzeanu a cucerit medalia de bronz în proba de 100 de metri, cu cea mai bună performanţă personală a sezonului, 11 secunde şi 41 de sutimi, la Jocurile Mondiale Universitare, de la Kazan (Rusia).

Campioană europeană de juniori şi de tineret, Andreea Ogrăzeanu a fost întrecută de Aunyelay Scott din SUA, cu 11.28, respectiv Lina Gricikaite din Lituania, cu 11.32.

Ogrăzeanu îşi îndeplinise anterior şi baremul pentru Campionatele Mondiale din lunga august, de la Moscova, dar în proba de 200 de metri.

Tot la Kazan, în proba de săritură în lungime, Cornelia Deiac s-a clasat pe locul patru, cu 6,36 metri, în condiţii meteo dificile, cu ploaie continuă, reprize de furtună şi vânt în rafale.

Medalia de aur a probei a revenit campioanei europene de sală, Daria Klişina din Rusia, cu 6,90 metri, urmată de compatrioata sa, Elena Sokolova cu 6,73 metri şi de Michelle Weitzel din Germania, cu 6,56 metri.

Cealaltă reprezentantă a României la săritura în lungime, Cristina Sandu, a ocupat locul 10, cu 6,20 metri.

articolul original.
  • There are no more articles
❌