ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum „se joacă” albinele? Un experiment le-a surprins în acțiune!

4 November 2022 at 14:00
image

Bondarii se joacă, potrivit unei noi cercetări conduse de Universitatea Queen Mary din Londra. Este pentru prima dată când a fost demonstrat un comportament de joc cu obiecte la o insectă, adăugându-se la dovezile tot mai numeroase că albinele pot experimenta „sentimente” pozitive.

Echipa de cercetători a pus la cale numeroase experimente pentru a-și testa ipoteza, care au arătat că bondarii se străduiau să rostogolească bile de lemn în mod repetat, în ciuda faptului că nu exista niciun stimulent aparent pentru a face acest lucru.

De asemenea, studiul a constatat că rostogoleau mai multe bile decât cele mai bătrâne, reflectând comportamentul uman al copiilor mici și al altor mamifere și păsări tinere care sunt cele mai jucăușe, și că albinele masculi le rostogoleau mai mult timp decât cele feminine.

Studiul a urmărit 45 de bondari într-o arenă și le-a oferit opțiunile de a merge pe o cale liberă pentru a ajunge la o zonă de hrănire sau de a se abate de la această cale în zonele cu bile de lemn.

Albinele pot experimenta „sentimente”?

între 1 și, în mod impresionant, de 117 ori pe parcursul experimentului. Comportamentul repetat a sugerat că rostogolirea bilelor a fost recompensatoare.

Acest lucru a fost confirmat de un alt experiment în care alte 42 de albine au avut acces la două camere colorate, una conținând întotdeauna bile mobile și una fără niciun obiect. Atunci când au fost testate și li s-a oferit posibilitatea de a alege între cele două camere, niciuna dintre ele nu conținea bile, albinele au arătat o preferință pentru culoarea camerei asociate anterior cu bilele de lemn.

Configurația experimentelor a eliminat orice idee că în alt scop decât acela de a se juca.

Cercetarea se bazează pe experimentele anterioare ale aceluiași laborator de la Queen Mary, care au arătat că bondarii pot fi învățați să marcheze un gol, rostogolind o minge spre o țintă, în schimbul unei recompense alimentare.

„Un comportament voluntar și spontan”

În timpul experimentului anterior, echipa a observat că bondarii au rostogolit mingi în afara experimentului, fără a primi nicio recompensă alimentară.

Noua cercetare, publicată în Animal Behaviour, a arătat că albinele au rostogolit bilele în mod repetat, fără a fi antrenate și fără a primi hrană pentru acest lucru – a fost un comportament voluntar și spontan – prin urmare, asemănător cu comportamentul de joc observat la alte animale.

Aceasta demonstrează, încă o dată, că, în ciuda dimensiunilor mici și a creierului lor minuscul, sunt mai mult decât niște mici ființe robotizate.

Este posibil ca ei să experimenteze, de fapt, un fel de stări emoționale pozitive, chiar dacă rudimentare, așa cum fac alte animale mai mari, pufoase sau mai puțin pufoase. Acest tip de descoperire are implicații asupra înțelegerii noastre privind sensibilitatea și bunăstarea insectelor și ne poate încuraja să respectăm și să protejăm tot mai mult viața pe Pământ, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

A murit după ce a fost înțepat de un bondar

4 October 2022 at 07:50
image

Un bărbat din Dragodana, județul Dâmbovița, a murit după ce a fost înțepat în zona gâtului de un bondar. Decesul a survenit la aproximativ o oră după ce a fost atacat de insectă.

Cetățeanul, care nu era cunoscut cu alte afecțiuni medicale, se afla în curte și tăia lemne. Când s-a produs nenorocirea, în gospodărie erau mai multe rude care îl ajutau la treabă. Le-a spus celor de față că a fost înțepat de bondar, iar în scurtă vreme a început să i se umfle fața și gâtul. În prima fază, cum se intâmplă la țară, nici victima și nici apropiații nu au dat prea multă importanță cazului, crezând probabil că se rezolvă de la sine. Din păcate, nu s-a întâmplat așa. Bietul om a fost luat de amețeli și în cele din urmă a căzut la pământ. Cei de față nu ar fi sunat după ambulanță, iar dispensarul din sat era închis.

În ajutorul lor a sărit un vecin care l-a urcat în mașina personală și a pornit în trombă spre spitalul din Găești. Se pare că bărbatul era deja decedat când a ajuns la Unitatea de Primiri-Urgențe. Medicii au spus că, dacă se prezenta rapid la spital, viața i-ar fi putut fi salvată. Din păcate, a intrat în șoc anafilactic care a condus la deces.

Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală de la Târgovişte pentru efectuarea necropsiei. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă.

articolul original.

Test de cultură generală. Câte aripi are o albină?

28 September 2022 at 08:00
image

Albina, deși de dimensiuni mici, este o creatură complexă și sofisticată. Este o insectă perfect adaptată la mediul în care trăiește, permițându-i să coexiste cu alte viețuitoare într-un echilibru delicat, evoluat de-a lungul a milioane de ani.

În cazul anatomiei albinelor, fiecare element are un scop clar și bine definit, reflectând chiar și diferențele de roluri între albinele lucrătoare, trântorii și regina. Corpul albinei este împărțit în 3 secțiuni – capul, toracele și abdomenul. Fiecare secțiune are un scop propriu și sprijină funcțiile părților corpului atașate.

Capul este prevăzut cu ochi, antene, mandibule și un creier minuscul, scrie PerfectBee.

Toracele este baza pentru picioare și aripi. Abdomenul conține acul, glandele de ceară și organele de reproducere. Împreună, acestea formează exoscheletul albinei – un ,,schelet extern”. Acesta este acoperit în mare parte de un strat de păr pentru a ajuta albina să culeagă polenul și să-și regleze temperatura corpului.

Anatomia albinei are o eficiență uimitoare

Antenele de pe capul albinei formează o centrală senzorială, asigurând o funcție pentru simțul tactil, mirosul, gustul și chiar o formă unică de auz al albinei.

În mod curios, masculii au 13 segmente care alcătuiesc fiecare antenă, în timp ce femelele au 12. În ambele cazuri, există o „articulație” asemănătoare unui cot de-a lungul antenei.

Pentru atingere, antenele sunt prevăzute cu mecanoreceptori. Simțul tactil este un beneficiu destul de evident al antenelor, dar, spre surprinderea oamenilor de știință, se pare că acestea oferă și simțul auzului.

Timp de mulți ani s-a crezut că albinele – în ciuda faptului că au un set aproape magic de simțuri primare – nu sunt capabile să audă. Într-adevăr, urechea tradițională bazată pe presiune, ca la oameni, este absentă. Cu toate acestea, oamenii de știință au fost confuzi de ce unele studii au sugerat că la sunete.

Cum aud albinele dacă nu au urechi?

Dar ele pot „auzi” prin antenele lor. Antenele dispun, de asemenea, de receptori de mirosuri, deși nu sunt singura parte a anatomiei albinelor care poate detecta mirosurile. Numai în antene, albinele au un număr impresionant de 170 de receptori de mirosuri, ceea ce le conferă un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat.

De asemenea, antenele pentru a comunica cu alte albine, prin atingere.

Albinele posedă două seturi de ochi – compuși și simpli. Ochii mari pe care îi observați atunci când priviți o albină sunt ochi compuși.

Fiecare ochi compus este alcătuit din mai multe unități oculare. Aceste unități recepționează o imagine separată și transferă informațiile către creier, unde sunt asamblate într-o singură imagine. Acest proces ajută, de asemenea, la capacitatea albinei de a vedea lumea în lumină polarizată.

Aripile anterioare, mult mai mari decât cele posterioare

Toracele este secțiunea mediană a albinei și se concentrează în principal pe locomoție. Toracele are șase picioare și două perechi de aripi. Mușchii din torace permit albinei să controleze mișcarea aripilor în timpul zborului. Contracțiile rapide ale mușchilor produc mișcarea vioaie a aripilor.

pot purta insecta prin aer. Acestea sunt dispuse în două perechi, astfel că albinele au în total patru aripi.

Aripile anterioare sunt mult mai mari decât cele posterioare, dar ambele ajută la zbor. Decolarea are loc deoarece fiecare aripă este răsucită ca o elice în timpul mișcărilor de urcare și coborâre.

Viteza este îmbunătățită de mușchii cu pulsații rapide situați în torace. În plus, ea are trei perechi de picioare care se împart în șase segmente, ceea ce o face foarte flexibilă. Picioarele din față sunt special concepute pentru a curăța antenele, în timp ce picioarele din spate au o secțiune dedicată acumulării polenului, numită coș de polen.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Alin Bondar rămâne antrenor principal la Corona Brașov

16 June 2022 at 19:46
By: nagym
image

Echipa formată din Alin Bondar, antrenor principal și Răzvan Udriștoiu, antrenor secund, va antrena echipa de senioare a Coronei Brașov și în sezonul 2022-2023.

În urma discuțiilor purtate între conducerea clubului CSM Corona Brașov, echipa tehnică a formației de senioare și primarul Allen Coliban, s-a decis ca în sezonul 2022-2023 să se continue în aceeași formulă de antrenorat.

De asemenea, manager sportiv al secției de handbal va fi în continuare Mircea Cucuian.

La discuția de analiză au fost trecute în revistă motivele ratării obiectivului -promovarea în Liga Națională – și au fost prezentate planurile de viitor, al căror scop final este promovarea în eșalonul superior.

Lotul Coronei se reunește în data de 12 iulie, dată până la care antrenorul Alin Bondar va trebui să definitiveze și să anunțe toate transferurile.

”Contrar recomandărilor mele, antrenorul principal, antrenorul secund și managerul sportiv al echipei de senioare au fost menținuți și pentru sezonul următor. Consider că această decizie a domnului primar este una greșită, cu care nu pot fi de acord și, de aceea, îmi voi prezenta demisia” a declarat Radu Miclăuș, directorul Corona Brașov.

În perioada următoare va fi prezentată componența finală a lotului de jucătoare pentru sezonul 2022 – 2023, al cărui obiectiv de performanță rămâne promovarea în Liga Națională.

Ctește și: Talida Enache și antrenorul ei, Robert Rigo, sunt campioni europeni!

articolul original.
  • There are no more articles
❌