ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Singurul loc din România care ar rezista unui atac cu bombe nucleare. A intrat în vizorul NASA

24 November 2022 at 21:45

Există o anumită zonă în România care, potrivit studiilor, ar continua să existe în cazul unui atac nuclear major. NASA a investigat extrem de bine acest loc unic în toată lumea. Oamenii de știință îl consideră una dintre cele mai mari descoperiri științifice ale secolului 20. Mai mult, cercetătorii de la NASA au comparat mediul din acest loc cu cel de pe planeta Marte.

Unde se află acest loc și cum a fost descoperit

Locația se află la 20-30 de metri adâncime într-o zonă împrejmuită de movile, la ieșirea din Mangalia. Are o lungime de 300 de metri și galerii joase de 2 metri. În interior au fost descoperite 200 de specii care s-au adaptat vieții într-un mediu în care nu există prea mult oxigen.

Singurii oameni care pot intra acolo sunt doar cercetătorii. Reputatul geolog ,Cristian Lascu, a povestit pentru canalul de YouTube „Stellarium” cum a descoperit faimoasa peșteră care ulterior i-a fascinat pe americani. Aceștia sunt extrem de interesați de zona pe care au explorat-o încă din primii ani de după 1989.

„Am furat un puț că să găsesc peștera. Am avut puțin noroc, pentru că am nimerit chiar în galerie, la 20 de metri adâncime. Am văzut pe pereții încăperii mișunind păianjeni, scorpioni, miriapozi și alte viețuitoare.

Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis că sânt nemaiîntâlnite în lume: o specie nouă de păianjen, singurul scorpion de apă dulce cunoscut, nu știu ce lipitoare-minune și prima lipitoare cavernicolă din lume.”, își amintește reputatul geolog, Cristian Lascu.

Ieșire Mangalia

Ceaușescu dăduse ordin să se construiască o termocentrală gigant în acest loc

În 1986, Nicolae Ceaușescu ordona începerea investigațiilor geologice în zona 2 Mai-Vama Veche, în vederea construirii unei termocentrale uriașe. Se spune că dictatorul ar fi indicat acest loc, chiar în timp ce se afla în elicopter. Cu toate acestea, descoperirea geologilor l-a făcut pe conducătorul statului să renunțe la planul inițial.

Ceaușescu pe vremea Comunismului

NASA a făcut cercetări în acest loc

La 10 ani după aceste descoperiri, mai exact în 1996, NASA a pus ochii pe această peșteră. Împreună cu o echipă de experți români, americanii s-au deplasat în acea zonă pentru a face cercetări. Aceștia au fost fascinați de asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte. Imediat ce investigațiile s-au terminat, echipa de români a fost angajată de Agenția Spațială Americană și au plecat în SUA.

„Proiectul de construcție a termocentralei a fost abandonat, din fericire. În 1996 , peștera este luată în vizorul NASA care împreună cu cercetătorii români lucrează la peșteră, interesul fiind maxim, asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte fiind evidență. Odată lucrările terminate cercetătorii români au fost „furați” de NASA.

Potențialul științific al peșterii nu este epuizat. Nimic semnificativ nu se mai petrece la Movile, inclusiv pentru că puținii bani alocați cercetării nu sunt direcționați către priorități reale. Laboratorul în care au lucrat cercetătorii români este in pericol de a fi evacuat din cauza datoriilor față de stat.”, a mai spus Cristian Lascu.

Ulterior, peste 10 ani, în 1996, NASA a pus ochii pe această peșteră. Împreună cu experții români, o echipă americană s-a deplasat în zonă spre a cerceta locul. Asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte era evidentă și i-a fascinat pe cei de la NASA.”, a mai povestit Cristian Lascu, pentru canalul de YouTube „Stellarium”.

articolul original.

Premierul japonez Fumio Kishida, mesaj pentru Vladimir Putin: Utilizarea de către Rusia a armei nucleare ar fi un act de ostilitate împotriva umanității

22 October 2022 at 08:45
image

Premierul japonez Fumio Kishida, a transmis sâmbătă în timp ce se află în vizită în Australia, că utilizarea de către Rusia a armei nucleare ar fi un act de ostilitate împotriva umanităţii.

Intimidarea rusească privind „utilizarea armei nucleare este o ameninţare gravă pentru pacea şi securitatea comunităţii internaţionale şi este absolut inacceptabilă”, a declarat liderul singurei ţări lovite vreodată de bomba atomică.

În mai 2023, Fumio Kishida ar urma să-i primească pe liderii statelor G7 la Hiroshima, lovită de o bombă nucleară americană pe 6 august 1945 care a provocat moartea a 140.000 de persoane. Oraşul nipon Nagasaki a fost de asemenea lovit, trei zile mai târziu.

Din punctul de vedere al premierului japonez, această perioadă de 77 de ani fără utilizarea armei nucleare „nu trebuie să se termine niciodată”.

„Dacă arma nucleară ar fi utilizată într-o zi, asta ar constitui un act de ostilitate împotriva umanităţii (…) comunitatea internaţională nu va autoriza un astfel de act”, a spus el, descriind atitudinea ameninţătoare a preşedintelui rus Vladimir Putin drept „profund deranjantă”.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat în mai multe rânduri, foarte puţin voalat, dorinţa sa de a recurge la arme nucleare tactice, transmite AGERPRES

articolul original.

Bomba nucleară tactică B61, pusă la lucru în exercițiul masiv al NATO în Europa

18 October 2022 at 17:01
image

Statele NATO desfășoară în aceste zile exerciții militare de amploare, inclusiv cu forțele nucleare. În Marea Nordului au fost ridicate în aer bombardiere americane și aeronave din țări europene membre ale alianței militare.

În Marea Mediterană, nave din 15 state aliate, inclusiv din România, participă la aplicații menite să le testeze viteza de reacție în caz de conflict.

Exercițiile militare au loc într-un moment tensionat în relația cu Rusia, care duce, de aproape 8 luni, un război sângeros în Ucraina.

NATO exersează utilizarea armamentului nuclear amplasat în Europa

În contextul în care Moscova a amenințat că își va apăra noile teritorii anexate ilegal inclusiv cu ajutorul bombelor atomice, NATO exersează folosirea rachetelor nucleare americane amplasate în Europa, a căror prezență nu mai este, de multă vreme, un secret.

În cadrul exercițiilor sunt folosite replici ale armei nucleare tactice care poartă numele de B61.

O astfel de rachetă are 3,5 metri lungime, cântărește 320 de kilograme și costă 28 de milioane de dolari bucata.

În anii ’60 din secolul trecut au fost construite peste 3.000 de astfel de arme în 13 variante, cu puteri explozive între 0,3 și 340 de kilotone.

„Principiul descurajării se bazează pe ideea că transparența și claritatea arată ce poți face și ce ești dispus să faci, pentru a oferi mai multă stabilitate. Ca atare, orice limitare a acestor semnale de descurajare ar fi inevitabil legată de creșterea riscului de escaladare”, spune Arne Collatz, purtător de cuvânt Ministerul german al Apărării.

Grupul de atac al portavionului USS George H.W. Bush, plasat sub comandă NATO

La exercițiile militare care se desfășoară în Marea Mediterană participă și echipajul de pe USS George H. W. Bush, unul dintre cele mai mari portavioane ale marinei americane.

„Astăzi avem misiuni care sunt programate pentru șapte ore şi jumătate, zboruri din Marea Adriatică până în Lituania, prin România, prin Ungaria, în timp ce simultan susținem operațiuni în Marea Tireniană alături de forțele italiene”, a precizat Dave Pollard, ofițer american.

Este pentru a treia oară în 2022 când NATO preia comanda unui grup de atac al Marinei militare americane cu un portavion în componență un portavion și tot pentru a treia oară când se întâmplă acest lucru după Războiul Rece.

articolul original.
  • There are no more articles
❌