ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

O persoană din 10 riscă să facă o boală cronică de rinichi

25 January 2023 at 05:00

În medicina tradițională chineză, rinichii sunt considerați „cheia care menține echilibrul și energia organismului”, de aceea se spune că aceste organe sunt „fântâna vieţii”.

Ne naștem cu 2 milioane de celule funcționale în rinichi și nu putem produce altele în timpul vieții. După vârsta de 40 de ani, pierdem anual, în mod normal, 1% din aceste celule, adică din capacitatea rinichiului de a îndepărta apa în exces și reziduurile din organism, prin urină.

Pe lângă funcțiile de „îndepărtare” și de „curățare”, rinichiul are și funcții de reglare a concentraţiei de electroliţi, precum potasiul şi sodiul (sarea) din corp și de producerea de hormoni pentru controlul tensiunii arteriale, producerea globulelor roşii, menţinerea unor oase puternice.

Cu timpul, celulele renale care nu lucrau vor lua locul celulelor nefuncționale, iar din această cauză, în analizele de sânge se vede târziu când rinichii și-au pierdut o parte importantă din capacitatea funcțională. Când rinichii încep să nu mai funcţioneze, apa corporală în exces şi reziduurile încep să se acumuleze în sânge. Aceasta se numeşte uremie. Din cauza acumulării de apă şi reziduuri şi a scăderii producţiei de anumiţi hormoni, încep să apară stările de rău. Semnele și simptomele mai evidente includ: urină tulbure sau de culoare închisă, prezența sângelui în urină (hematurie), micțiuni frecvente, cantitate redusă de urină.

O persoană din 10 va ajunge la boală cronică de rinichi pe parcursul vieții, iar pentru că pierderea funcției nu doare, diagnoticul apare târziu, deși informaţiile se pot obține ușor, inclusiv din analize banale de urină și sânge.

Cea mai importantă analiză care indică modul în care funcționează rinichii este analiza produsului rinichiului, adică examenul de urină: uree și creatinină serice, sumar de urină, dozarea proteinelor din urină. Rinichiul functionează pe această funcție de eliminare ca un filtru, ca o sită. Când produșii catabolismului și substanțele toxice nu mai sunt eliminate de rinichi, ci sunt reținute în organism. Prima stricăciune a rinichiului se produce la nivelul „sitei”, când ochiurile se rup și devin mai mari, lăsând să treacă anumite substanțe, care n-ar trebui să existe în urină – proteine.

Cel mai bun parametru de evaluare a funcției renale este rata filtrării glomerulare (RFG). Cele cinci stadii ale BCR sunt determinate de valoarea ratei de filtrare glomerulară, ce poate fi estimată printr-un test de sânge ce măsoară nivelurile de creatinină şi albumină din sânge, luând în calcul vârsta, rasa, sexul şi alţi factori.

Cu ajutorul RFG, medicul poate determina stadiul bolii renale şi poate planifica tratamentul necesar. Cu cât RFG este mai scăzută, cu atât este mai mare riscul de progresie a bolii, care furnizează informaţii despre probabilitatea ca boala cronică de rinichi să avanseze.

Creșterea creatininei în sânge este semn că rinichiul e bolnav, dar acest semn apare abia când rinichiul a pierdut deja 40-50% din capacitea lui funcțională. Până la acel moment, creatinina din sânge este menținuta în limite normale de mecanisme care compensează lipsa de funcționare.

Dacă în examenul de urină se găsește albumină, o proteină ce are greutatea cea mai mică și, deci, cel mai ușor de trecut prin ochiurile sitei, vorbim de albuminurie, ceea ce înseamnă că rinichii nu filtrează sângele suficient de bine și în urină se elimină albumina, ceea ce este anormal și poate fi un semn timpuriu al bolii cronice de rinichi. Cu cât este mai mare nivelul albuminuriei, cu atât este mai mare riscul de progresie a BCR.

Simptomele legate de incapacitatea rinichilor de a elimina toxinele și lichidele în exces din organism sunt: edeme ale pleoapelor; edeme ale membrelor superioare și inferioare; hipertensiune arterială; oboseală; anorexie – pierderea apetitului, grețuri și vărsături, pierdere inexplicabilă în greutate); prurit – mâncărimi persistente și generalizate; crampe musculare; cefalee.

Boala cronică de rinichi (BCR) poate genera probleme precum anemia, hipertensiunea arterială, dezechilibre acido-bazice, dereglarea concentrației de colesterol și de acizi grași, patologii osoase. În lipsa unei supravegheri medicale, simptomele pot trece neobservate până când afectarea renală devine ireversibilă.

Pe măsură ce boala se agravează, iar toxinele se acumulează în sânge, pot apărea tulburări de memorie, tulburări cognitive, somnolență și confuzie.

Boala cronică de rinichi (insuficiența renală) are o evoluție lentă și prezintă puține semne și simptome în fazele de debut. Din acest motiv, numeroși pacienți cu această boală nu sunt conștienți de prezența afectării renale decât în stadii avansate, atunci când funcția renală este semnificativ afectată.

Principalele patologii implicate în boala cronică de rinichi sunt: diabetul zaharat; sindromul metabolic; hipertensiunea arterială; boală aterosclerotică (coronariană, cerebrală sau periferică); infecțiile urinare complicate; litiaza reno-urinară; obstrucția căilor urinare de către adenomul de prostată, tumori abdominale etc.; boli sistemice – lupus eritematos, vasculite, poliartrită reumatoidă, spondilită ankilopoietică, mielom multiplu; infecții sistemice – cu virusurile hepatitice (VHB, VHC), HIV; administrarea pentru un timp îndelungat a anumitor medicamente – antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), metamizol (algocalmin) etc.; malformații congenitale.

Pentru diagnosticarea bolii cronice de rinichi, pe lângă analizele de urină și de sânge, sunt utile și investigațiile imagistice: ecografia abdominală – indică forma și structura rinichilor și pune în evidență o eventuală obstrucție a căilor urinare ce poate cauza boala cronică renală; ecografia Doppler pentru vasele renale; tomografia computerizată și rezonanța magnetică – permit vizualizarea detaliată a rinichilor; biopsia renală – permite examinarea morfologică a țesutului renal.

Este necesară diagnosticarea precoce și tratarea bolii de bază pentru încetinirea ritmului de progresie a boli renale și diminuarea riscului dezvoltării complicațiilor.

Tratamentul bolii cronice de rinichi constă, în primul rând, în tratarea cauzei, la care se adaugă modificarea regimului alimentar și de viață și, nu în ultimul rând, tratamentul complicațiilor. Dacă deteriorarea funcției renale continuă în pofida tratamentului administrat, ajungându-se în stadiu terminal de boală renală, sau dacă există complicații ce pun în pericol viața pacientului, se recurge la substituirea funcției renale prin dializă sau transplant renal.

Aproximativ 16.000 de români sunt în tratament prin daliză, cam tot atâția evoluează către această procedură terapeutică, iar peste 3.000 sunt pe lista de așteptare pentru transplant renal.

Surse de informare: nefrologia.ro; Kidney Health Information; Your kidneys & how they work


articolul original.

Un ingredient comun, folosit în siropul de tuse, ar putea trata boala Parkinson

22 January 2023 at 11:00
image

Un ingredient comun folosit în siropul de tuse, ambroxolul, este testat ca tratament pentru boala Parkinson. Cercetătorii de la University College London, din Anglia, vor lansa curând în un studiu clinic de fază III, pentru a evalua eficacitatea medicamentului la peste 300 de persoane care suferă de Parkinson.

„Aceasta va fi prima dată când un medicament aplicat specific asupra unei cauze genetice a bolii Parkinson a atins acest nivel al testelor clinice și reprezintă zece ani de muncă extinsă și detaliată de laborator, într-un studiu clinic de probă”, a spus într-un comunicat de presă autorul care a condus studiul, profesorul Anthony Schapira.

Ambroxolul este un tip de medicament împotriva tusei, cu efect expectorant. Acesta acționează prin subțierea mucozității cauzate de bolile respiratorii precum bronșita, făcând mai ușor pentru pacienți eliminarea congestiei prin tuse. Dar un studiu din 2009 a creat circumstanțele care ar putea conduce la un alt tip de utilizare a acestui medicament, conform IFL Science.

Ambroxolul, eficient în tratarea Gaucher, asociate bolii Parkinson

Prin intermdiul studiului, oamenii de știință au descoperit că ambroxolul crește nivelul unei enzime numite glucocerebrozidaza (GCase) la pacienții cu afecțiuni genetice rare, precum boala Gaucher. Oamenii cu această afecțiune sunt supuși unui risc ridicat de a dezvolta , deși cercetătorii nu înțeleg încă pe deplin legătura.

O caracteristică tipică a bolii Parkinson este acumularea de corpi Lewy, adică a unor aglomerări ale unei proteine numite α-sinucleină, în anumite regiuni ale creierului. Atunci când nivelul α-sinucleinei crește, cel al GCASE scade. Astfel, atunci când lucrarea din 2009 a arătat că ambroxolul poate să crească nivelul GCase al pacienților cu boala Gaucher, cercetătorii au început să se întrebe dacă nu ar putea avea același efect și în cazul bolii Parkinson și, în mod crucial, dacă ar putea, indirect, să scadă nivelurile problematicei proteine α-sinucleină.

Medicamentul a fost tolerat și de pacienții cu boala Parkinson

Echipa profesorului Schapira a efectuat deja un mic studiu pe oameni, iar rezultatele au fost încurajatoare. Ambroxolul a reușit să pătrundă în creier, crescând nivelurile de GCase și, posibil, ducând la eliminarea unei cantități mai mari de α-sinucleină, ceea ce ar fi o veste excelentă pentru pacienți.

Important este că medicamentul s-a dovedit a fi, de asemenea, sigur și bine tolerat de persoanele cu boala Parkinson, în ciuda faptului că a fost administrat în doze mult mai mari decât cele care se găsesc de obicei în . Următoarea etapă a cercetării este studiul de fază III pe scară mai largă, care a primit recent undă verde.

Noi tratamente pentru boala Parkinson

Testul va avea loc în 12 centre clinice din Marea Britanie și va implica 330 de persoane diagnosticate cu Parkinson. Acestora li se va administra ambroxol sau de control pe parcursul a doi ani, timp în care simptomele lor vor fi monitorizate pentru ca cercetătorii să vadă dacă tratamentul va încetini avansarea bolii.

„Odată ce studiul cu ambroxol va fi demarat, acesta va fi unul dintre cele doar șase studii de fază trei din întreaga lume privind medicamente cu potențial de modificare a bolii Parkinson. Acest studiu este un pas mare spre căutarea unor noi tratamente pentru Parkinson”, a declarat Will Cook, directorul executiv al organizației caritabile Cure Parkinson, care ajută la finanțarea cercetării.

articolul original.

N-o să-ți vină să crezi! Ce pățește zilnic o adolescentă care este alergică la apă: „Se simțea ca un acid”

21 January 2023 at 17:56

O tânără adolescentă de numai 15 ani trece prin chinuri groaznice de fiecare dată când ia contact cu apa. Povestea fetei a devenit virală pe rețelele de socializare și i-a făcut pe mulți să se emoționeze în momentul în care au aflat mai multe detalii.

Abigail Black a descoperit recent că suferă de o boală care apare la foarte puține persoane din lume și care nu are un tratament. Tânăra a avut parte de momente groaznice până în momentul în care a ajuns pe mâna medicilor specialiști

Ce i se întâmplă adolescentei dacă folosește apă

Din păcate, există tot felul de alergii care de cele mai multe ori ajung să pună în pericol viața oamenilor din jur. Acesta este și cazul lui Abigail care, din păcate, nu poate face duș fără să aibă parte de dureri de-a dreptul insuportabile. Tânăra a descoperit că este alergică la apă, motiv pentru care face tot posibilul pentru a evita să plângă sau să consume acest lichid.

Problemele au început în urmă cu doi ani, când fata împlinise deja vârsta de 13 ani. Aceasta susține că de fiecare dată când lua contact cu apa, avea stări de greață, dureri, stare de vomă sau simțea o apăsare puternică pe piept. De multe ori a fost nevoită să ajungă la spital, pe perfuzii.

Cum arată pielea tinerei în momentul în care ia contact cu apa. Foto: Daily Mail

Medicii nu au știut inițial despre ce este vorba, crezând că poate fi doar o sensibilitate mai mare. Ulterior, specialiștii au anunțat că este posibil ca Abigail să sufere de urticarie acvagenă, însă nimic nu este cert. Niciun medic nu a reușit până în momentul de față să îi ofere un răspuns clar și ferm.

„A fost nevoie de mult timp pentru a fi diagnosticată. Afecțiunea a progresat încet și a început să se agraveze în timp. Când ploua, durea foarte tare, se simțea ca un acid. Lacrimile îmi fac fața roșie și mă ustură foarte tare. Dacă beau apă, vomit, pieptul mă doare și inima începe să-mi bată foarte tare”, a relatat Abigail Beck, potrivit Daily Mail.

articolul original.

Test de cultură generală. Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

16 January 2023 at 09:00
image

Acești termeni sunt adesea folosiți împreună, dar de fapt au semnificații diferite. Așadar, care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Este un termen generic care descrie o gamă largă de simptome. Acestea afectează capacitatea oamenilor de a desfășura singuri activitățile de zi cu zi.

Simptomele comune ale demenței includ: un declin al memoriei, modificări ale abilităților de gândire, abilități slabe de judecată și de raționament, scăderea concentrării și a atenției, modificări ale limbajului, modificări ale comportamentului.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, dar nu este singurul. Există multe tipuri și

În timp ce demența este un termen general, boala Alzheimer este o boală specifică a creierului. Aceasta este marcată de simptome de demență care se agravează treptat în timp, scrie MayoClinic.

Boala Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență

mai întâi partea creierului asociată cu învățarea, astfel încât simptomele timpurii includ adesea modificări ale memoriei, gândirii și abilităților de raționament.

Pe măsură ce boala avansează, simptomele devin mai severe și includ confuzie, schimbări de comportament și alte provocări.

Boala Alzheimer a fost descrisă pentru prima dată în 1906. În secolul care a trecut de atunci, oamenii de știință au făcut progrese remarcabile în înțelegerea modului în care boala Alzheimer afectează creierul și au învățat cum să facă viața mai bună pentru persoanele și familiile afectate.

Dr. Alois Alzheimer a fost cel care a descris-o pentru prima dată, drept „o boală ciudată”.

„O boală ciudată”

Medicul german Alois Alzheimer, un pionier în legarea simptomelor de modificările microscopice ale creierului, descrie cazul obsedant al lui Auguste D., un pacient care avea pierderi profunde de memorie, suspiciuni nefondate cu privire la familia sa și alte modificări psihologice care se agravau.

În creierul ei, la autopsie, el a văzut o contracție dramatică și depozite anormale în interiorul și în jurul celulelor nervoase.

Dr. Alzheimer a murit în 1915, fără să bănuiască vreodată că întâlnirea sa cu Auguste D. va influența într-o zi viețile a milioane de oameni și va declanșa un efort internațional masiv de cercetare. Oamenii de știință îl recunosc pe Dr. Alzheimer nu numai pentru caracterizarea sa revoluționară , ci și ca model de urmat. El a stabilit un nou standard pentru înțelegerea tulburărilor neurodegenerative prin stabilirea unei relații clinice strânse cu pacienții săi și prin utilizarea unor noi instrumente științifice pentru a determina modul în care simptomele se leagă de modificările fizice ale creierului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un nou medicament pentru Alzheimer care reduce declinul cognitiv a fost aprobat în SUA

10 January 2023 at 16:00
image

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat recent un medicament mult așteptat, conceput să reducă declinul cognitiv la pacienții aflați în stadii incipiente sau avansate ale bolii Alzheimer.

Aprobarea de către FDA a medicamentului numit Leqembi, cunoscut și ca lecanemab, vine la doar câteva zile după ce agenția de reglementare a fost aspru criticată într-un raport, deoarece a dat undă verde unui alt medicament împotriva bolii Alzheimer, numit Aduhelm. Acesta a fost aprobat în ciuda faptului că, rezultatele studiilor arată că tratamentul cu anticorpi monoclonali atrage riscul de umflături și hemoragii cerebrale, potrivit Science Alert.

Ambele medicamente au fost aprobate printr-un proces accelerat care a permis FDA să grăbească aprobarea acestora pentru afecțiuni grave, pentru care există o nevoie medicală nesatisfăcută.

Noul medicament a arătat eficiență în cazul a 27% din pacienți

Leqembi și Aduhelm, care au fost dezvoltate de compania Esai a Japoniei și de compania Biogen din SUA „reprezintă o avansare importantă în lupta viitoare de”, a spus FDA, într-un comunicat de presă.

„Boala Alzheimer duce la o incapacitate, în mod nemăsurat, a trăirii vieților celor care suferă de ea și are efecte devastatoare asupra celor dragi lor”, a spus Billy Dunn, de la Centrul pentru Cercetarea și Evaluarea Medicamentelor din cadrul FDA.

Datele preliminare ale testelor clinice privind medicamentul Leqembi au fost publicate în septembrie anul trecut și au arătat încetinirea declinului cognitiv la 27% din pacienții cu Alzheimer.

Studiul din faza a treia a implicat 1.800 de persoane, divizate între cei cărora li s-a administrat medicamentul și celor cărora li s-a dat un placebo și s-a desfășurat pe parcursul a 18 luni.

Cum rămâne cu efectele adverse?

Datele complete ale studiului, publicate în New England Journal of Medicine, au stârnit îngrijorare cu privire la incidența „efectelor adverse”, inclusiv hemoragii cerebrale și umflături.

Rezultatele au arătat că 17,3% dintre pacienții cărora li s-a administrat medicamentul au suferit hemoragii cerebrale, comparativ cu 9%, dintre cei care au primit un placebo.

Iar 12,6% dintre cei care au luat medicamentul au prezentat umflături cerebrale, comparativ cu doar 1,7% dintre cei din grupul placebo. Decesele au fost raportate la aproximativ aceeași rată în ambele grupuri ale studiului medicamentului.

În boala Alzheimer, două proteine, tau și beta amiloid se acumulează în încurcături și plăci, care determină moartea celulelor cerebrale și .

Leqembi, care este administrat intravenos odată la două săptămâni, acționează vizând amiloidul.

În cadrul testelor clinice, pacienții care au primit Leqembi au înregistrat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a plăcii amiloide din creier, comparativ cu grupul placebo, care nu a înregistrat nicio reducere a plăcii beta amiloide.

Prețurile ridicate ale medicamentelor ar putea bloca accesul pacienților

Biogen și Eisai au adus pe piață anterior medicamentul Aduhelm, dar au existat controverse semnificative cu privire la eficacitatea sa, iar aprobarea lui în 2021 a dus la trei demisii la nivel înalt în cadrul FDA.

Biogen, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, SUA, a stabilit un „preț nejustificat de mare” , de 56.000 de dolari pe an, se arată în raportul Congresului.

Eisai a declarat că Leqembi va avea un preț inițial de 26.500 de dolari pe an și a estimat că 100.000 de americani ar putea primi medicamentul până peste trei ani.

Joanne Pike, președinte și director general al Asociației Alzheimer, a salutat aprobarea Leqembi, dar și-a exprimat îngrijorarea că prețul ridicat al acestuia ar putea să-l scoată din raza de acțiune a majorității americanilor, în special dacă nu este acoperit de Medicare, programul guvernamental de asigurări de sănătate pentru persoanele în vârstă.

articolul original.

Cristina Șișcanu, surprize neplăcute în timpul vacanței: „Era ceva îngrozitor”

10 January 2023 at 06:25
image

Cristina Șișcanu a avut parte de surprize neplăcute în timpul vacanței de iarnă. Vedeta s-a confruntat cu probleme legate de aspectul ei fizic.

Prezentatoarea a povestit pe rețelele de socializare că a întâmpinat probleme cu pielea încă dinainte de a pleca în vacanță, dar a reușit să le rezolve cu ajutorul unei creme antiacneice. Însă, în vacanță, a uitat să adauge tubul cu cremă în bagaj și a rămas fără el, ceea ce a dus la apariția unei umflături pe frunte.

A început să crească și nu se mai oprea

„Să vă zic ce mi s-a întâmplat în vacanță. Efectiv, la un moment dat, a început să mi se umfle fruntea, aici, ca un cucui, zici că am dat cu capul de ceva și mi se umfla. Nu, era un coș, un coș dureros și din acela mare. Urât rău de tot. Ce să fac? Nu aveam nimic la mine. Eu, înainte să plec în vacanță, tot aveam probleme cu tenul, începeau să-mi apară tot felul de prostioare pe față. Coșulețe, nebunii.

Chiar vorbeam cu fetele de la machiaj că nu mai știam ce să fac. Și am aflat de o cremă. A fost minunat, nu mai aveam nimic, am plecat în vacanță fără nicio grijă. Dar nu l-am luat cu mine (n.r. tubul de cremă). (…) Doamne, ce rău îmi pare că nu am făcut o poză. Era ceva îngrozitor. Era așa de umflat, pe o porțiune atât de mare. S-a întâmplat dintr-odată și a început să crească și nu se mai oprea”, a povestit Cristina Șișcanu pe rețelele de socializare.

Cristina Șișcanu a făcut o transformare radicală după ce a slăbit 27 de kilograme. Vedeta a dezvăluit metoda prin care i-a reușit să ajungă la formele de invidiat.

Cristina Șișcanu a slăbit enorm

Jurnalista spune că a ținut o dietă, dar nu s-a înfometat și nici nu s-a simâit tentată să consume anumite produse, menționează SpyNews.

„Aoleu, Doamne, toată lumea mă întreabă cum am slăbit! Într-adevăr, m-am îngrășat foarte mult în perioada sarcinii, 25-26 de kilograme, dar m-a ajutat să slăbesc alăptatul. Alăptând slăbești! Organismul consuma în medie cam 500 de calorii pe zi producând lapte. Așa că din start poți să mănânci o ciocolată mare de 500 de calorii, dacă alăptezi, pentru că nu se depune.

Prima etapă presupune detox-ul, apoi urmează un regim alcătuit din toate grupele de alimente. Am slăbit 5 kg în două săptămâni și jumătate fără să simt foame sau poftă”, spunea Cristina Șișcanu.

articolul original.

Primul vaccin din lume pentru albine a fost aprobat în SUA

9 January 2023 at 12:30
image

Primul vaccin din lume pentru albine a fost aprobat spre utilizare de către Guvernul SUA. Aprobarea crește speranțele unei noi arme împotriva bolilor care devastează în mod obișnuit coloniile de albine pe care omenirea se bazează pentru polenizare.

Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a acordat o autorizație condiționată pentru un vaccin creat de Dalan Animal Health, o companie de biotehnologie din SUA, care să protejeze albinele de boala loca („American foulbrood”).

„Vaccinul nostru reprezintă un progres în protejarea albinelor. Suntem pregătiți să schimbăm modul în care avem grijă de insecte, impactând producția de alimente la scară globală”, Annette Kleiser, director executiv al Danal Animal Health, potrivit The Guardian.

Vaccinul ar putea salva coloniile de albine de o bacterie ucigătoare

Vaccinul, care va fi disponibil inițial pentru apicultorii comerciali, are ca scop reducerea bolii loca, cauzată de bacteria Paenibacillus larvae, care poate slăbi și ucide stupii. În prezent, nu există niciun leac pentru această boală, care, în unele zone din SUA, a fost găsită într-un sfert din stupi, ceea ce obligă apicultorii să distrugă și să ardă toate coloniile infectate și să administreze antibiotice pentru a preveni răspândirea.

„Este ceva ce apicultorii pot să recunoască ușor pentru că reduce larvele la o substanță maronie care are o duhoare râncedă”, a declarat Keith Delaplane, entomolog la Universitatea din Georgia, care a încheiat un parteneriat cu Dalan .

Cum va fi administrat?

Vaccinul funcționează prin încorporarea unei bacterii , cel pe care albinele lucrătoare îl dau reginei, care îl ingerează și primește o parte din vaccin în ovare. Larvele de albine în curs de dezvoltare sunt apoi imunizate atunci când eclozează, iar studiile efectuate de Dalan sugerează că acest lucru va reduce rata mortalității cauzate de această boală.

„Într-un scenariu perfect, reginele ar putea fi hrănite cu un cocktail într-o bomboană pentru regine – zahărul moale și păstos pe care reginele albinelor îl mănâncă în timpul tranzitului”, a spus Delaplane.

Loca americană este originară din SUA, iar de atunci s-a răspândit în întreaga lume. Dalan a declarat că descoperirea ar putea fi folosită pentru a găsi vaccinuri pentru alte boli legate de albine, cum ar fi versiunea europeană a bolii.

Rolul albinelor și declinul lor alarmant

Pe măsură ce au fost comercializate, transportate și folosite în agricultură, albinele au fost expuse la un cocktail de diferite boli care, de obicei, distrug un număr mare de colonii și necesită intervenții majore din partea apicultorilor pentru a menține numărul de albine.

Statele Unite sunt neobișnuit de dependente de gestionate pentru a susține polenizarea culturilor, cu stupi transportați în mod obișnuit cu camioanele prin țară pentru a răspândi totul, de la migdale la afine.

Acest lucru se datorează faptului că multe specii de albine sălbatice se află într-un declin alarmant, din cauza pierderii habitatului, a utilizării pesticidelor și a crizei climatice.

articolul original.

Epidemiologul Emilian Popovici atrage atenția: ‘Copiii sunt cei mai eficienți vectori transmițători. Odată cu reînceperea școlilor numărul de infecții va crește’

6 January 2023 at 20:30
image

„Dacă se vor face cu adevărat triaje epidemiologice în familie și la școală, în mod corect, și dacă părinții nu-și vor trimite copiii bolnavi la școală, dacă acolo unde vor fi scăpări din partea părinților acestea vor fi corectate de cadrele didactice, și acestea vor face, la rândul lor, un triaj observațional și vor lua legătura cu părinții în cazul copiilor care au simptome respiratorii, dacă se vor ventila corect sălile de clasă.

Dacă toate aceste măsuri vor fi respectate, atunci există posibilitatea ca să nu avem o creștere atât de mare a numărului de cazuri astfel încât să se declare epidemie, chiar cu deschiderea școlilor.

De fapt, nu atât ne interesează declararea epidemiei cât ne interesează situația care duce la declararea ei, la situația de sănătate publică.

Trebuie să existe o implicare din partea tuturor factorilor responsabili, inclusiv a familiilor, pentru ca lucrurile să nu evolueze într-o direcție nedorită”, a spus epidemiologul Emilian Popovici.

Vaccinarea COVID-19 se referă mai mult la prevenirea formelor grave de boală și mai puțin la prevenirea infecției. Vaccinarea antigripală previne infecția, deci pur și simplu nu te îmbolnăvești”, a concluzionat medicul Emilian Popovici, conform realitatea.net

articolul original.

Situație alarmantă în România! Dr. Mihai Craiu: ‘După cum merg lucrurile, autoritățile se pregătesc să declare epidemia’

4 January 2023 at 10:30
image

Medicul Mihai Craiu a explicat la TVR INFO că epidemia de gripă este declarată în baza unor condiții clare- timp de trei săptămâni consecutive cazurile de gripă să fie în creștere, față de numărul cazurilor estimate, și 10 la sută dintre acestea să fie confirmate.

Doctorul spune că aceasta situație se întâlnește de obicei după sărbătorile de iarnă și în acest moment, după cum merg lucrurile, autoritățile se pregătesc să declare epidemia.

Medicul a subliniat însă că virusul gripei este cu adevărat grav pentru extremele de vârstă, la sugarii foarte mici și la vârstnici.

”Pentru gripă caracteristica esențială este debutul brusc și violent, adică îți duci copilul dimineață la grădiniță, aparent bine, și la prânz te sună educatoarea că are febră 40. Gripa vine dintr-o dată și produce două mari categorii de semne, unele respiratorii cu tuse și febră mare și al doilea manifestări generale, te doare tot corpul, capul, mușchii, burta, poți să ai vărsături și diaree. O boală ca întregului corp pare mai degrabă gripă. Și mai este virusul sincițial respirator care produce, în special la cei mici un zgomot special, ca un fel de fluierat, ca un șuierat”, a explicat la TVR INFO, medicul Mihaiu Craiu, conform stiri.tvr.ro

Citește și: 

Medicul Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă: ‘Avem un număr mare de pacienți care ajung la Institutul Marius Nasta cu infecții respiratorii, cu pneumonii, iar agentul infecțios, pare să fie mai frecvent virusul gripal și virusul sincițial respirator decât virusul SARS-CoV-2’

articolul original.

Un test de sânge va putea detecta mai repede boala Alzheimer

31 December 2022 at 12:00
image

Oamenii de știință au dezvoltat un test de sânge care să detecteze boala Alzheimer. Acesta ar putea înlocui alte metode de detectare a bolii, precum scanarea creierului (o metodă costisitoare) sau puncția lombară. Dacă va fi validat, testul ar putea permite un diagnostic mai rapid al bolii, ceea ce înseamnă că terapiile ar putea fi inițiate mai devreme.

Alzheimer este cea mai comună , dar depistarea sa rămâne o provocare, mai ales în timpul stadiilor incipiente ale bolii, potrivit noii cercetări publicate în revista Brain.

Recomandările actuale vorbesc despre detectarea a trei indicatori distincți: acumulări anormale de proteine tau și proteine amiloide, precum și neurodegenerare, adică pierderea lentă și progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului.

Acest lucru poate fi realizat printr-o combinație de imagistică cerebrală și analiză a probei de lichid cefalorahidian (LCR). Cu toate acestea, o puncție lombară poate fi dureroasă și oamenii pot avea dureri de cap sau de spate după intervenție, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare, potrivit The Guardian.

Cum va ajuta testul de sânge în detectarea Alzheimerului?

„Mulți pacienți, chiar și în SUA, nu au acces la scanare RMN și tomografia PET. Accesibilitatea este o problemă majoră”, a spus prof. Thomas Karikari.

Dezvoltarea unui test de sânge fiabil ar fi un important pas înainte.

„Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur, mai ușor de administrat și poate implica confidență clinică în diagnosticarea bolii Alzheimer și selectarea participanților pentru studii clinice și monitorizarea bolii”, a declarat Karikari.

Deși actuale pot detecta anomaliile proteinelor tau și amiloid, detectarea indicatorilor privind deteriorarea celulelor nervoase, care sunt specifici creierului, a fost mai dificilă. Karikari și colegii săi din întreaga lume s-au concentrat pe dezvoltarea unui test de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă a proteinei tau numită tau derivată din creier, specifică bolii Alzheimer.

Cum a fost dovedită eficacitatea testului?

Aceștia au efectat teste pe 600 de pacienți, aflați în stadii diferite ale bolii și au descoperit că nivelurile proteinei se corelează bine cu nivelurile de tau din LCR și pot distinge în mod fiabil boala Alzheimer de alte boli neurodegenerative.

De asemenea, nivelurile proteinei corespundeau îndeaproape cu și a încurcăturilor tau din țesutul cerebral al persoanelor care au murit cu Alzheimer.

Următorul pas va fi validarea testului pe un număr mai mare de pacienți, inclusiv pe cei de diverse origini rasiale și etnice, precum și pe cei care sunt în diferite stadii ale pierderii memoriei sau care au alte simptome asociate cu demența.

articolul original.

Robert, un copil de doar 5 ani, suferă de o boală genetică foarte rară, iar părinții au ajuns la disperare. Băiețelul nu merge, nu vorbește și mănâncă doar lapte

28 December 2022 at 17:04
image

Pe când avea doar trei luni, Robert Mihai, un băiețel care a împlinit recent 5 ani, a rămas fără vedere. Copilul suferă de o boală grava, iar părinții au ajuns la disperare. Acesta nu poate nici să meargă, nici să vorbească.

„În urma multor investigații, am descoperit ca suferă de o boala genetica foarte rara, el fiind al doilea caz diagnosticat la noi în țară. Boala se numește Norrie Disease. Pe lângă faptul ca l-a lăsat complet fără vedere, a venit la pachet și cu un retard psihomotor și tulburări din spectru autist. La 5 ani, el încă nu merge, nu vorbește și nu mănâncă altceva în afara de lapte”, a povestit Andreea Boromiza, mama copilului.

Micuțul a fost operat de mai multe ori. Inițiat, Robert a fost dus la București, unde a fost operat de patru ori, însă fără niciun succes. Pe când avea 8 luni, băiatul a fost dus în Turcia, unde, în mijlocul operației, i-au secționat o artera în ochiul stâng, producandu-i hemoragie.

„După lungi căutări și încercări, în 2019 a fost acceptat în Rusia, pentru tratament cu celule regenerative, dar și pentru intervenții chirurgicale de reconstrucție a pupilelor. În urma operațiilor de la București, unde i s-au pus cristalini artificiali, pupilele lui au concrescut în interiorul acestora. Am reușit pana acum sa ajungem de 3 ori în Rusia. De 2 ori în 2019, apoi din cauza pandemiei nu s-a mai putut, iar anul acesta în ianuarie am mers din nou. În urma intervențiilor făcute pana acum, Robert percepe lumina și umbre cu ochiul drept. Ar fi trebuit sa mergem din 6 în 6 luni. În luna iunie eram din nou programați pentru operații, însă eu am descoperit un cancer de col uterin în faza incipienta și în iulie am trecut printr-o operație. Nu pot spune ca sunt bine acum”, a mai spus mama copilului.

Robert are nevoie de o altă operație și de tratament, însă pentru asta e nevoie de 17 mii de euro, banii pe care familia nu îi are.

Dacă doriți să îl ajutați pe băiețel, puteți să faceți donații în următoarele conturi:

Titular: Boromiza Robert Mihai

RO91INGB0000999908195676- ron

RO96INGB0000999907938342- euro

Pay-Pal: [email protected]

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Doliu în sportul românesc! Antrenorul Florin Grapă s-a stins din viață la 68 de ani

27 December 2022 at 12:58
image

Florin Grapă, unul dintre antrenorii marcanţi în ultimele decenii în voleiul feminin românesc, a murit, marţi dimineaţa, la vârsta de 68 de ani, după o luptă dură cu o boală nemiloasă.

Antrenorul Florin Grapă s-a stins din viață la 68 de ani.

Născut la 20 noiembrie 1954, Florin Grapă, profesor universitar doctor la Universitatea din Bacău, a fost unul dintre cei mai valoroşi antrenori din istoria voleiului românesc.

De numele său se leagă toate performanţele formaţiei feminine Ştiinţa Bacău, pe care a preluat-o în 1988, când echipa era în liga secundă şi „pe care a condus-o şi a iubit-o până la în ultimele clipe ale vieţii”.

A promovat pe prima scenă cu această formaţie în 1989 şi de atunci a transformat-o într-o forţă şi într-un reper al voleiului feminin românesc.

Un antrenor de neuitat

De asemenea, a câştigat cu această echipă mai multe titluri de campion naţional şi Cupe ale României, a condus-o în fazele superioare ale tuturor cupelor europene.

Totodată, a şi descoperit şi lansat foarte multe nume mari ale voleiului feminin autohton, foarte multe jucătoare descoperite şi formate de Florin Grapă ajungând să joace în echipa naţională a României, potrivit Agerpres.ro.

Între 1986 şi 2000 a fost antrenorul selecţionatelor de cadete şi junioare ale României.

Apoi, din 2001, a pregătit în mai multe rânduri lotul naţional de senioare, sub conducerea sa naţionala calificându-se de mai multe ori la Campionatele Europene.

Federația Română de Volei a transmis vestea pe Facebook.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării Ebvallo, o nouă terapie pentru tumoarea hematologică rară

20 December 2022 at 09:23

În prezent, laboratorul francez Pierre Fabre a venit cu vești bune pentru pacienţii care se confruntă cu o tumoare hematologică rară. Astfel, Comisia Europeană a dat undă verde comercializării Ebvallo, o nouă terapie pentru această boală.

Apare o nouă terapie pentru pacienții care suferă de o boală gravă!

Din informațiile oferite de laboratorul francez, tratamentul Ebvallo este destinat pacienţilor cu „LPT EBV+”, o tumoare malignă hematologică, acută şi care pune viaţa în pericol, care poate apărea după un transplant.

De asemenea, specialiștii de la Pierre Fabre au subliniat că această autorizaţie este prima aprobare la nivel mondial a unei imunoterapii cu limfocite T, celulele esenţiale ale sistemului imunitar, folosind celule de la un donator, conform afp.com

Laboratorul francez va direcţiona activităţile de comercializare şi distribuţie în Europa pentru acest tratament, dezvoltat de laboratorul american Atara Biotherapeutics.

Reprezintă un progres medical major

În opinia sa, „Reprezintă un progres medical major pentru pacienţii cu nevoi medicale semnificative. Acest tratament, prima imunoterapie cu celule T alogene (de la donator) din lume care a primit aprobarea unei agenții de reglementare, reprezintă un moment istoric pentru Atara”, a declarat Pascal Touchon, CEO al Atara.

Iar, Ebvallo a primit denumirea de medicament orfan în Europa. Această denumire este rezervată medicamentelor destinate tratamentului bolilor rare, care afectează nu mai mult de cinci din 10.000 de persoane în UE și care provoacă o ameninţare la adresa vieţii sau dizabilităţi cronice.

Concret, această autorizație vine în urma unui aviz favorabil emis în luna octombrie de către Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenției Europene pentru Medicamente.

Acesta este valabil în cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Comitetul pentru medicamente de uz uman și-a bazat avizul pozitiv pe rezultatele studiului pivotal ALLELE de fază III, în care Ebvallo a demonstrat un profil beneficiu-risc favorabil.

În contextul unui acord de licență anunțat anterior cu Atara, Pierre Fabre va gestiona toate activitățile de marketing și distribuție în Europa și pe alte piețe, precum și activitățile medicale și de reglementare, în urma transferului autorizației de comercializare a Atara către Pierre Fabre.

Aşadar, „Ebvallo reprezintă un moment de cotitură în domeniul terapiilor pe bază de celule și un progres major pentru pacienții europeni cu TPL EBV+. Suntem mândri și entuziasmați să aducem pe piață această terapie inovatoare, care va extinde portofoliul Pierre Fabre în oncologie, hematologie și boli rare”, a declarat Eric Ducournau, directorul general al Grupului Pierre Fabre, partenerul comercial al Atara în Europa.

articolul original.

Păstrarea secretelor te poate îmbolnăvi, spun cercetătorii

18 December 2022 at 12:00
image

Îți este rău? Acest lucru poate fi cauzat și de faptul că păstrarea secretelor te poate îmbolnăvi, conform celor mai noi studii.

„. Dar partea grea nu este că trebuie să le ascundem, ci că trebuie să trăim cu ele în gândurile noastre”, spune Michael Slepian, autorul cărții „The Secret Life of Secrets” (Viața secretă a secretelor, tr.) și profesor la Columbia Business School, din SUA.

În ultimii 10 ani, Slepian a efectuat sute de studii despre secrete. După ce i-a cerut unui număr de 50.000 de persoane să vorbească deschis despre ceea ce păstrează ascuns, el a descoperit că, atunci când păstrează secrete, oamenii pot suferi vătămări fizice și emoționale.

Păstrarea secretelor poate îmbolnăvi

Oamenii care păstrează mai multe secrete raportează că sănătatea lor este mai proastă, găsesc mai puțină plăcere în viață, iar relațiile lor sunt mai slabe decât ale oamenilor care au mai puține „schelete în dulap”.

Majoritatea oamenilor cred că sunt etici și buni, potrivit lui Slepian, și atunci când se comportă în contradicție cu acea imagine, își ascund greșelile față de ceilalți.

„Suntem mai mult decât fericiți să împărtășim cu ceilalți binele din noi. Așa devenim plăcuți. Cu cât îți judeci secretul ca fiind mai imoral, cu atât mai mult acest lucru va evoca rușine, o pedeapsă deosebit de dureroasă pe care oamenii și-o impun. Secretele îi pot face pe oameni să se simtă izolați și să se izoleze de ceilalți”, scrie Slepian, potrivit Phys.org.

Care sunt cele mai comune secrete?

Cele mai comune secrete sunt despre minciună, comportament sexual, dorințe și familie. Una din trei persoane intervievate de Slepian a recunoscut că a fost infidelă, deși nu neapărat într-o relație actuală. O treime dintre acești oameni au spus că își vor ține mereu ascunse faptele rele. O altă treime au spus că au împărtășit secretul cu o terță parte. Cei rămași au fost sinceri.

Slepian este adesea întrebat dacă mărturisirea față de partener este cea mai bună abordare. „Dacă a fost un lucru ce s-a întâmplat o singură dată, ești într-o poziție mai bună decât dacă ai fost infidel de multe ori. Problema este: crezi că partenerul tău ar dori să știe ce s-a întâmplat?”, spune el.

Pentru a găsi răspunsul, el a chestionat oameni aflați în relații lungi și a întrebat dacă aceste persoane ar dori să afle adevărul în cazul în care partenerul lor le-a fost infidel o singură dată și dacă sunt sigure că nu se va mai întâmpla niciodată. Trei sferturi și-au dorit .

„Dacă vreun fel de secret îți afectează starea de bine, te-aș sfătui măcar să discuți despre asta cu cineva în care ai încredere”, sfătuiește Slepian.

Păstrarea secretelor poate îmbolnăvi și poate duce la autopedepsire

Secretele unor oameni îi fac pe aceștia să se simtă vinovați și să creadă că au scăpat pe nedrept de pedeapsă, spune Slepian. Drept urmare, ei se autopedepsesc, adesea prin refuzarea lucrurilor plăcute.

Oamenii aflați în această situație ar putea să își asume sarcini ușor neplăcute, cum ar fi curățarea intensă a casei sau exercițiile fizice, spune el. „Asta ar putea să-i facă să se simtă bine, dar problema este că atât timp cât secretul lor rămâne secret, ei vor simți că continuă să scape de pedeapsă și astfel nu se termină niciodată”, explică profesorul.

Alții ruminează asupra secretele lor, prinși în gânduri negative repetitive și persistente despre ele. „Ca umbrele, secretele noastre ne pot urmări oriunde mergem. O parte a problemei este că suntem singuri cu ele”, scrie Slepian.

Oamenii caută compasiune

Studiile sale au descoperit că majoritatea oamenilor doresc să-și împărtășească greșeala ascunsă cu o persoană plină de compasiune. De asemenea, aceștia doresc ca ascultătorul să ofere sfaturi și să-i împingă să facă ceea ce trebuie făcut.

„Este foarte ușor să găsești moduri inutile de a te gândi la ceva pe cont propriu, dar este, de asemenea, ușor să găsești un mod util de a te gândi la asta atunci când ești în conversație cu o altă persoană. Cealaltă persoană are o perspectivă diferită. De obicei îți va înțelege vulnerabilitatea, deoarece aceasta oferă șansa de a aprofunda intimitatea relației”, spune Slepian.

De cele mai multe ori, mărturisirea se sfârșește cu bine, deoarece oamenii tind să-și aleagă cu atenție confidenții, spune Slepian. Alegerea acestor persoane este foarte importantă. Potrivit studiilor lui Slepian, o persoană care ar fi revoltată are șanse mai mari să bârfească, ca o modalitate de a pedepsi deținătorul secretului.

Secrete dăunătoare versus secrete nevinovate

De asemenea, este important să facem distincția între secretele care sunt dăunătoare și cele care nu sunt, spune Slepian. Dacă țineți un secret care nu rănește pe nimeni, profesorul recomandă să vă amintiți că s-a întâmplat în trecut, iar trecutul nu poate fi schimbat.

Luați în considerare să vă acordați permisiunea de a vă ierta și de a merge mai departe cu viața voastră. „În loc să-ți fie rușine de sinele tău din trecut, recunoaște-ți îmbunătățirile pe care le-ai făcut și modurile în care ai crescut”, spune el.

Cum a apărut ideea studiului despre modul în care păstrarea secretelor poate îmbolnăvi?

Slepian știe din experiența personală despre binele care poate veni atunci când oamenii dezvăluie secrete profunde. Timp de 26 de ani, părinții săi i-au ascuns lui și fratelui său mai mic faptul că au fost concepuți prin inseminare de la un donator.

Părinții lui plănuiseră să nu le spună niciodată fiilor lor. În adolescență, Slepian primea răspunsuri vagi când își întreba părinții care dintre trăsăturile lor credeau că le-a moștenit. Între timp, bunicii, mătușile și unchii lui știau adevărul.

În cele din urmă, părinții săi au revenit asupra deciziei și au mărturisit adevărul.

Discutând secretele, învățăm despre noi înșine

„Când am aflat ce înseamnă păstrarea acestui secret, acest lucru mi-a schimbat înțelegerea despre secret. Însă am început să pun mai multe întrebări abia când am scris cartea. Atunci când le discutăm cu alții, obținem informații despre secretele noastre și învățăm și despre noi înșine”, spune Slepian.

„Poate că nu vrem ca secretele noastre să fie cunoscute, dar vrem să fim cunoscuți”, a conchis el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cercetătorii au identificat neuronii care dictează ce se întâmplă în creier atunci când suntem bolvani

16 December 2022 at 10:00
image

Atunci când ne simțim rău, avem tendința de a mânca și a bea mai puțin, dar și de a face mai puțin sport. Nu suntem singurii; în timp ce luptă împotriva unei infecții, majoritatea animalelor se manifestă prin aceleași trei comportamente. Cercetări recente au identificat grupul de neuroni care determină aceste răspunsuri, cunoscute sub numele de comportamente de boală.

Cercetătorii au descoperit că o anumită populație de celule din trunchiul cerebral poate provoca trei comportamente revelatoare în timpul unei infecții la șoareci, prin declanșarea răspunsurilor imune. Mai mult, inhibarea acestor neuroni atenuează fiecare dintre aceste aspecte comportamentale ale răspunsului de boală.

Rezultatele, publicate în revista Nature, stabilesc o relație directă între inflamație și căile neuronale care reglează comportamentul.

Totodată, acestea oferă o perspectivă asupra modului în care sistemul imunitar interacționează cu creierul, conform SciTechDaily.

Comportamentele create de creier atunci când suntem bolnavi

Cercetătorii nu au putut înțelege nevoia aproape universală de a respinge mâncarea și de a se cuibări sub pătură la apariția unei infecții. Drept urmare, Friedman și Ilanges și-au propus să cartografieze zonele creierului responsabile de comportamentele de boală la șoareci.

„Suntem încă în primele zile ale înțelegerii rolului creierului într-o infecție. Dar cu aceste rezultate, avem o unică oportunitate să întrebăm: Cum arată creierul tău atunci când ești bolnav?”, a spus Jeffrey M. Friedman, profesor la Universitatea Rockefeller din SUA.

„Aceste din timpul unei infecții sunt foarte importante pentru supraviețuire”, a spus autorul principal al studiului, Anoj Ilanges.

Un singur grup de neuroni reglează răspunsul la boală

Autorii nu au fost cu totul surprinși de faptul că această regiune a trunchiului cerebral a fost implicată în medierea comportamentelor din timpul unei boli. Complexul vagal dorsal este una dintre puținele și prețioasele intersecții fiziologice ale sistemului nervos central, acolo unde absența barierei hemato-encefalice permite factorilor circulanți din sânge să transmită informații direct la creier.

„Această regiune a apărut ca un fel de centru de alertă pentru creier, transmițând informații despre substanțele aversive sau nocive care, de cele mai multe ori, reduc aportul alimentar. Am constatat că este surprinzător faptul că o singură populație neuronală pare să regleze fiecare dintre aceste componente ale răspunsului la boală”, a afirmat Friedman.

Cu toate acestea, autorii nu au fost cu totul surprinși de faptul că această regiune a trunchiului cerebral a fost implicată în medierea.

În lunile următoare, echipa lui Jeffrey M. Friedman intenționează să încorporeze aceste descoperiri în obiectivul lor general de a înțelege semnalele fiziologice și circuitele neuronale care reglează comportamentul alimentar. Ei sunt interesați, în mod special, să înțeleagă de ce chiar și șoarecii proiectați să mănânce cu voracitate vor înceta totuși să mănânce atunci când sunt expuși la infecții bacteriene.

articolul original.

O mutație a unei boli de oase, descoperită prin analiza unor schelete vechi de 1.000 de ani

12 December 2022 at 12:00
image

Doi bărbați care au fost arși cu mult timp în urmă într-un cimitir medieval din comitatul Donegal, Irlanda, au scos la iveală o mutație până acum necunoscută a unei boli de oase. Descoperirea a fost posibilă prin aplicarea secvențierii întregului genom – un progres medical cheie în ultimii ani.

Cercetătorii de la Trinity College Dublin și Queen’s University Belfast, din Irlanda, au descoperit că cei doi bărbați au avut o afecțiune genetică, numită osteocondrită multiplă, care provoacă tumori osoase benigne.

Una dintre aceste mutații ale bolii este o nouă descoperire, iar aceasta este prima dată când o astfel de informație a ieșit la iveală din date genomice antice, conform Medical Xpress.

Indicii ale trecutului populației vechi din Donegal

Se pare că viața în Donegal a fost dură în urmă cu 1000 de ani în cimitirul „pierdut” de la Ballyhanna, unde au fost găsite rămășițele a aproximativ 1.300 de copii, femei și bărbați. Acestea au fost descoperite în timpul unor lucrări de construire, iar scheletele lor prezentau rate ridicate ale stresului, ale stării de sănătate precare, precum și ale , cum ar fi tuberculoza.

Terenul ar fi aparținut bisericii de la vremea respectivă, iar populația medievală gaelică ar fi inclus fermieri, muncitori, negustori, meșteșugari, clerici și persoane foarte sărace. Aplicarea analizei ADN-ului antic la populația din Ballyhanna a permis cercetătorilor să se bazeze pe cercetările osteoarheologice anterioare.

Cercetătorii au analizat în premieră secvențele genomului celor două schelete afectate

Viața a fost destul de dificilă pentru doi bărbați ale căror oase au arătat multiple tumori rezultate dintr-o boală genetică numită osteocondrită multiplă. Afecțiunea este rară, poate fi extrem de dureroasă și poate duce la deformarea membrelor, reducerea staturii și comprimarea nervilor.

Un progres major în medicina modernă este capacitatea de unui pacient pentru a găsi cauza precisă a unei afecțiuni genetice, dar până acum acest tip de cercetare nu a fost realizat la indivizi antici.

Cercetătorii de la Trinity College Dublin și Queen’s University Belfast, din Irlanda, au analizat pentru prima dată secvențele genomului celor două schelete afectate. Ei au identificat mutații într-o genă numită EXT1, despre care se știe că este implicată în această boală la pacienții moderni. Mutațiile găsite au fost diferite la cele două persoane; una a fost identificată la unii pacienți din prezent, dar cealaltă nu a fost observată anterior în datele de secvențiere.

O boală de oase rară, care apare la 1 din 50.000 de oameni

Acest studiu, care tocmai a fost publicat în European Journal of Human Genetics, reprezintă astfel prima dată când a unei boli a fost descoperită în date genomice vechi.

„A fost cu adevărat surprinzător faptul că aceste persoane au avut mutații complet diferite care au cauzat afecțiunea lor, mai ales pentru că este atât de rară”, a declarat Iseult Jackson, de la Școala de Genetică și Microbiologie de la Trinity, primul autor al lucrării.

Boala apare doar la 1 din 50.000 de persoane, iar atunci când este descoperită în cadrul unei localități moderne, persoanele afectate tind să fie înrudite, însă specialiștii implicați au spus că cei doi bărbați nu erau rude.

„Am presupus, de asemenea, că erau înrudiți, dar noua analiză ADN a demonstrat că nu este cazul”, a declarat profesorul Eileen Murphy, de la Universitatea Queen’s din Belfast.

„Descoperirea mutațiilor care cauzează boli grave prin aplicarea secvențierii întregului genom a fost un progres medical cheie în ultimii ani, dar este pentru prima dată când acest lucru a fost aplicat la indivizi vechi. Studiul demonstrează contribuția importantă pe care o poate aduce analiza ADN-ului străvechi pe persoane din trecut la înțelegerea afecțiunilor care afectează și astăzi oamenii”, a spus profesorul Dan Bradley, de la Școala de Genetică și Microbiologie de la Trinity.

articolul original.

Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns

11 December 2022 at 07:30
image

Unde se duc oamenii buni atunci când se duc? Nu vom ști niciodată unde se duc oamenii buni atunci când se duc, la fel cum nu vom ști unde se duc oamenii, în general, atunci când părăsesc această lume.

Unora ne place să credem că dincolo de limitele vieții ne așteaptă pajiști verzi și lumi pline de fericire și împlinire veșnice, dar… întrebarea rămâne aceeași: unde se duc oamenii (buni) când se duc. Iar răspunsul nu poate fi decât „nu vom știi niciodată”.

Întâmplător, Robin Williams, actorul pe care ni-l amintim astăzi, a jucat în 1998 în drama O iubire fără șfârșit, film a cărui poveste experimenta, printre altele, aceste concepe: moartea, raiul, iadul și dragostea. Un film despre miracolele vieții și puterile nelimitate ale sufletului atunci când este supus unor emoții infinite și profunde.

„Oamenii buni ajung în iad deoarece nu se pot ierta pe ei înşişi”, avea să declare, la un moment dat, artistul.

Depresii de-o viață

(născut la 21 Iulie 1951 în Chicago și decedat la 11 august 2014 în California) a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie. Zâmbetul lui era senin, dar ochii parcă oglindeau mereu o tristețe delicată, despre care actorul nu vorbea niciodată. Cine ar fi bănuit durerile care-i chinuiau sufletul.

Cred că cei mai triști oameni se străduiesc întotdeauna să-i facă pe ceilalți fericiți pentru că știu cum e să te simți absolut lipsit de valoare și nu vor ca nimeni altcineva să mai simtă asta (Robin Williams) În cei 63 de ani de viață și 35 de carieră, îndrăgitul actor american Robin Williams a jucat în peste 70 de filme. În 1998 a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar în producția Good Will Hunting, fiind mai apoi nominalizat de trei ori pentru același premiu. În 1998 pentru rolul din Bună dimineața, Vietnam!, în 1990 pentru prestația din Cercul poeților dispăruți și în 1992 pentru Regele Pescar.

În timpul vieții, actorul s-a confruntat cu probleme legate de alcool și droguri, ceea ce, au concluzionat unii, i-ar fi afectat stările depresive de care a suferit în perioada dinaintea morții sale (și nu numai).

Începutul sfârșitului

Robin Williams a murit pe 11 august 2014, în locuința sa din California. S-a sinucis spânzurându-se cu o curea. Omul care ne făcea pe toți să râdem până la lacrimi . Ajunsese captiv minții și trupului care, de la un moment dat. Gândurile nu-i mai dădeau pace, nu-l mai ascultau și îl chinuiau cumplit, actorul devenind, cu puțin timp înainte să moară, de nerecunoscut.

Extrem de sensibil, temător, izbucnea ușor în plâns, pe platourile de filmare nu se mai putea concentra, nu-și mai amintea replicile, suferea de insomnii, trecea prin stări de anxietate, începuse să aibă disconfort intestinal și, până la un diagnostic oficial, Robin Williams și apropiații trăiau într-o confuzie legată de stările și posibila boală de care suferea actorul.

Diagnostic greșit?

Pe 28 mai 2014, explicațiile date de medici în urma analizelor care i-au fost făcute au adus ceva lumină, dar veștile nu erau deloc încurajatoare. Robin Williams fusese diagnosticat cu Parkinson, o afecțiune degenerativă care atacă sistemul nervos central, afectând funcțiile motorii și cogniția și ducând în cele din urmă la moarte. Dar autopsia care i-a fost făcută după deces avea să dezvăluie că, de fapt, Robin Williams a murit din cauza bolii Lewy, o tulburare agresivă și incurabilă a creierului asociată cu un risc mare de sinucidere.  Ce este demența cu corpi Lewy?

Demența cu corpi Lewy este a doua cea mai răspândită , după Alzheimer fiind cauzată de grupări de proteine care se formează în interiorul celulelor creierului, depozite numite corpi Lewy. Studiile încă nu au stabilit cu exactitate de ce se depun depozitele și cât afectează creierul, însă demența cu corpi Lewy apare de obicei la persoanele fără antecedente familiale ale afecțiunii (deși au existat și excepții).

Momentul diagnosticării afecțiunii de care suferea Williams a fost o adevărată tragedie pentru actor, deoarece i se confirma una dintre marile temeri simțite de-a lungul vieții. Și anume, să nu cumva să ajungă victima unei boli care să-i răpească claritatea gândirii și, implicit, să devină senil.

„Robin își pierdea mințile și era conștient de asta”, declara fosta soție a actorului, Susan Schneider Williams. „Își dorea o repornire a creierului, dar rămăsese blocat într-o paranoia care se învârtea neîncetat în jurul minții lui”.

Robin Williams a încercat mai multe tratamente

Acasă, Susan Schneider era martora stărilor soțului ei, stări care nu păreau a se îmbunătăți. Robin a încercat mai multe tratamente în speranța ameliorării bolii. Mergea regulat la terapeut, participa și la antrenamente fizice, mergea cu bicicleta și chiar a învățat autohipnoza. Dar nimic din toate acestea nu s-au dovedit a fi eficiente, astfel că, de la un moment dat, a preferat să părăsească dormitorul conjugal și să doarmă singur.

dimineața zilei de 24 iulie, în timp ce făcea duș, Susan l-a zărit pe Robin în fața chiuvetei de la baie, privindu-și intens reflexia în oglindă. Atunci când s-a uitat mai atentă la el, a observat că acesta avea o tăietură adâncă pe cap, pe care o ștergea din când în când cu un prosop îmbibat tot cu sânge. A realizat că Robin se lovise cu capul în ușa din lemn de la baie. „Robin, ce ai făcut? Ce s-a întâmplat?”, a țipat ea. „Am calculat greșit”, a venit răspunsul.

„Era supărat pe sine, pentru ceea ce făcea mintea lui”

„Era supărat pe sine, pentru ceea ce făcea corpul lui, pentru ceea ce făcea mintea lui”, spunea Susan. „Uneori, în timp ce stătea în picioare, intra într-un fel de stare de transă. Parcă îngheța.”

La 11 august 2014, în jurul orei locale 11:55, Robin Williams a fost găsit inconștient în locuinaț sa din Paradise Cay, California. Moartea actorului a fost constatată la 12:02, șeriful comitatului precizând că artistul a fost găsit spânzurat cu o curea și avea încheietura mâinii crestată.

„Credeam că cel mai rău lucru în viață este să rămâi singur, dar nu este așa. Cel mai rău lucru în viață este să rămâi cu oameni care te fac să te simți singur”, a spus la un moment dat Robin Williams.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2015/nov/03/robin-williams-disintegrating-before-suicide-widow-says

https://www.vanityfair.com/hollywood/2018/05/robin-williams-death-biography-dave-itzkoff-excerpt

articolul original.

Mesaj VIDEO emoționant. Celine Dion își anulează concertele, inclusiv cel din București, din cauza unei „tulburări neurologice rare”

8 December 2022 at 11:54

Celine Dion a anunţat anularea concertelor din cadrul turneului european “Courage World Tour” programate să aibă loc în vara anului 2023, în perioada 31 mai – 17 iulie. Într-un mesaj video postat pe reţelele sociale, cântăreața a explicat că este victima unei „tulburări neurologice rare” care provoacă „spasme” şi dificultăţi la nivelul corzilor vocale.

Fanii artistei care şi-au achiziţionat bilete pentru show-ul ce ar fi trebuit să aibă loc pe 11 iunie, la Arena Naţională, sunt anunţaţi că li se va rambursa contravaloarea acestora.

„Mă doare să vă anunţ că nu voi fi pregătită să-mi reiau turneul în Europa. Mi-e dor să vă văd pe toţi… să fiu pe scenă… să cânt pentru voi. Întotdeauna mă dăruiesc 100% în show-urile mele, dar nu vă pot oferi asta acum. Ca să pot ajunge din nou la voi nu am altă variantă decât să mă concentrez pe sănătate şi să sper că sunt pe drumul cel bun spre vindecare”, a anunţat Celine Dion, citată de Agerpres.


Artista a onorat primele 52 de date ale turneului mondial “Courage World Tour” în America de Nord înainte de începutul pandemiei, când, în luna martie 2020, turneul a trebuit să ia o pauză. De atunci, Celine primeşte tratament şi se recuperează în urma unor spasme musculare persistente, care au împiedicat-o să mai concerteze. Este vorba de o tulburare neurologică rară, care afectează o persoană la un milion. . Echipa medicală a lui Celine Dion continuă să urmărească evoluţia afecţiunii şi să o trateze, precizează sursa citată.

Celine Dion încă se recuperează în urma problemelor de sănătate pe care le-a avut şi a anunţat că va fi nevoită să anuleze un număr de opt concerte programate să aibă loc în vara lui 2023, din care face parte şi spectacolul de la Arena Naţională Bucureşti. Valoarea biletelor achiziţionate pentru cele opt concerte din vară va fi rambursată, inclusiv pentru concertul ce urma să aibă loc la Bucureşti, transmite Emagic, potrivit Agerpres.

articolul original.

Terapie cu celule stem pentru suferinzii de boala Crohn

28 November 2022 at 18:42
By: (R.C.)

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul fistulelor anale la pacienții adulți cu boala Crohn. Terapia a primit autorizarea Agenției Europene a Medicamentului în luna martie 2018. Acum, terapia este disponibilă și în România si primul pacient este tratat cu darvadstrocel.

Această realizare este rezultatul colaborării multidisciplinare între Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni, cu aportul prof. dr. gastroenterologie Lucian Negreanu, prof. dr. gastroenterologie Mircea Diculescu și a asis. univ. chirurgie dr. George Pariza, care a efectuat cu succes intervenția chirurgicala.

Boala Crohn este o afecțiune cronică inflamatorie a tractului gastrointestinal. Fistulele perianale (comunicări între intestinul gros și piele) sunt o complicație debilitantă care afectează semnificativ calitatea vieții. În ciuda progreselor în managementul bolii Crohn, aceste fistule perianale rămân o provocare medicală și chirurgicală continuă.

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată în UE pentru tratamentul pacienților cu fistule perianale. Odată ce un pacient este eligibil pentru tratament, darvadstrocelul este comandat și livrat corespunzător, având în vedere perioada de valabilitate de 72 de ore. Administrarea darvadstrocelului se face printr-o procedură chirurgicală minim invazivă și are loc în centrele de excelență, de către medici specialiști cu experiență în diagnosticul și tratamentul fistulelor perianale complexe din Boala Crohn”, a declarat Todor Kesimov, director interimar TAKEDA Romania.

articolul original.
❌