ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Indicii ROBOR au rămas stabili

6 October 2022 at 13:13
image

Decizia băncii centrale de a majora dobânda sa de politică monetară la 6,25%, maximul ultimilor 12 ani, cu scopul de a tempera inflația, care nu-și va încetini avansul până la sfârșitul acestui an, nu a provocat o creștere importantă a indicilor ROBOR.

Un raport al Băncii Transilvania anticipează o creștere a dobânzii de referință la 7%, la ultima ședință de politică monetară a BNR din acest an, care este programată pe 8 noiembrie

Dealerii au fost prudenți joi și au operat creșteri ușoare a dobânzilor interbancare, după ce luna trecută guvernatorul BNR a atenționat asupra faptului că „s-a sărit calul”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut joi de la 7,92 la 7,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 8,09 la 8,11% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,22 la 8,25%.

În contrast cu evoluțiile din SUA, unde indicatorul Michigan de încredere al consumatorilor a crescut, climatul economic din zona euro rămâne unul negativ. Încrederea consumatorilor din Franța și Italia a scăzut iar în Germania indicatorul GFK a atins un nivel minim istoric, pe fondul presiunilor inflaționiste, care a crescut luna trecută la nivelul zonei euro la 10%  și gradului ridicat de incertitudine.

Joi, piețele erau prudente înainte de publicarea datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. Euro se deprecia ușor, la 0,9858 – 0,9926 dolari, astfel că media monedei americane a urcat de la 4,9805 la 4,9920 lei.

Cursul francului elvețian a urcat de la 5,0577 la 5,0780 lei.

Proiectul guvernului condus de Liz Truss de a implementa un program de reducere semnificative a impozitelor a determinat agenţia Fitch să scadă perspectiva ratingului Regatului Unit de la „stabilă” la ”negativă”. Decizia a venit la câteva zile după ce Standard&Poor´s a luat o măsură asemănătoare și a provocat scăderea lirei sterline. În piața locală, cursul a coborât de la 5,6702 la 5,6319 lei.

Metalul galben fluctua în culoarul 1.711 – 1.725 dolari/uncie, după ce a testat zilele trecute scăderea sub pragul de 1.700 dolari. În piața locală BNR a stabilit un preț al gramului de aur de 275,3180 lei, în creștere față de ziua precedentă.

Problemele cu care se confruntă guvernul de la Budapesta în relația sa cu Comisia Europeană în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pun o mare presiune asupra cursului monedei maghiare care a atins joi un nou minim istoric de 423,53 forinți/euro, în ciuda faptului că Banca Ungariei a majorat recent dobânda sa de politică monetară la 13%. Pe deprecierea s-a găsit și moneda poloneză, media ei fiind stabilită la 4,8445 zloți/euro.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Care sunt criptomonedele cu cel mai mare potențial în 2022?

28 September 2022 at 11:08
image

Pentru cei mai mulți oameni, criptomonedă este sinonim cu Bitcoin. Deoarece această monedă virtuală a avut un început de an mai degrabă nefavorabil, ideea de a investi în criptomonede a pierdut din popularitate în 2022. Tocmai pentru că moda cripto a scăzut în intensitate, este momentul să acorzi atenție acestui tip de portofoliu și să investești fie în Bitcoin, fie în alte monede cu un viitor promițător.

Ce criptomonede au potențial de creștere în acest an?

Există peste 10000 de criptomonede disponibile în prezent pentru investiții sau tranzacționare, așa că alegerea celor mai bune opțiuni poate fi extrem de dificilă, mai ales dacă ești începător. Chiar dacă Bitcoinul, cea mai cunoscută criptomonedă, a înregistrat câteva fluctuații de la inventarea sa, în 2008, ea se regăsește pe lista de criptomonede cu potențial, alături de alte monede virtuale mai mult sau mai puțin cunoscute.

 1.       Bitcoin (BTC)

Cu un capital de piață de 383 de miliarde de dolari, Bitcoin este criptomoneda originală, inventată în 2008 și lansată un an mai târziu. BTC rulează pe un blockchain sau un registru de înregistrare a tranzacțiilor distribuit într-o rețea de mii de computere. Completările la registrele distribuite trebuie verificate prin rezolvarea unui puzzle criptografic, un proces numit dovada muncii, ceea ce permite ca Bitcoin să fie păstrat în siguranță și protejat de fraudatori.

 1.       Ethereum (ETH)

Ethereum este mai mult decât o monedă virtuală și reunește mai multe tehnologii utilizate pentru dezvoltarea de aplicații, deținerea de active, tranzacționarea și comunicare fără a fi controlat de o autoritate centrală.

Se crede că Ethereum este cel mai important proiect cripto în acest moment, iar token-urile ETH sunt considerate a fi cel mai valoros blockchain. De fapt, un număr tot mai mare de analiști cred că Ethereum va devansa Bitcoin de pe poziția de cea mai valoroasă criptomonedă.

 1.       Tether (USDT)

Tether se deosebește de alte forme de criptomonede prin faptul că este o monedă stabilă, ceea ce înseamnă că este susținută de monede fiat precum dolarii americani și euro, și menține, ipotetic, o valoare egală cu una dintre aceste denominațiuni. În teorie, aceasta înseamnă că valoarea Tether ar trebui să fie mai mare decât a altor criptomonede, ceea ce o face favorita investitorilor care se tem de volatilitatea extremă a altor monede.

 1.       Binance Coin (BNB)

Binance este unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede la nivel global, bazat pe volumul zilnic de tranzacționare. Moneda are un capital de piață de 44 de miliarde de dolari și este utilizată pentru tranzacții și plăți comisioane pe Binance, una dintre cele mai mari burse cripto din lume.

Prețul unui BNB în 2017 a fost de doar 0,10 USD. Până la începutul lui septembrie 2022, prețul său a ajuns la aproximativ 276 USD, descriind o creștere de aproximativ 275.900%.

 1.       Binance USD (BUSD)

Paxos și Binance și-au unit forțele pentru a crea o criptomonedă susținută de dolarul american. Pentru a menține această valoare constantă, Paxos deține o sumă de dolari americani egală cu oferta totală de BUSD. La fel ca alte monede stabile, BUSD oferă comercianților și utilizatorilor de criptomonede posibilitatea de a se angaja în tranzacții cu alte active cripto, reducând în același timp riscul de volatilitate.

 1.       Ripple (XRP)

Ripple este o rețea și un protocol digital de plată bazat pe blockchain – nimic neobișnuit până aici. Totuși, tranzacțiile Ripple sunt cunoscute datorită consumului lor de energie mai mic în comparație cu Bitcoin și a timpului lor de confirmare mai rapid.

Valoarea acestei monede este încă scăzută – la începutul anului 2017, prețul unui XRP era de 0,006 USD, pentru ca începând cu 1 septembrie 2022, prețul său să ajungă la 0,32 USD, egal cu o creștere de 5.233%. Ceea ce îl face pe Ripple special este că băncile centrale din multe țări intenționează să folosească XRP pentru a transfera bani la nivel internațional. Mai mult, este listat pe multe burse și este susținut de o comunitate solidă și implicată.

 1.       Cardano (ADA)

Cardano este o altă monedă care încearcă să limiteze impactul tranzacțiilor asupra mediului înconjurător. ADA folosește o metodă care scade timpul de tranzacție și consumul de energie sărind peste etapa de verificare a tranzacțiilor utilizată, de pildă, de Bitcoin.

Tokenul ADA se tranzacționează în continuare sub suma de 1 USD, ceea ce îl face una dintre cele mai subevaluate criptomonede de cumpărat astăzi. Cu toate acestea, Cardano este, fără îndoială, cea mai sigură tehnologie blockchain și cea mai mare platformă de contracte inteligente care rulează pe tehnologie proof-of-stake.

 1.       Solana (SOL)

Solana este platforma de contracte inteligente cu cea mai rapidă creștere și se preconizează că prețurile token-urilor SOL vor ajunge la cote fără precedent în următoarele câteva luni.

Solana rulează pe un mecanism hibrid proof-of-stake și proof-of-history pentru a procesa tranzacțiile rapid și în siguranță. Rețeaua Solana s-a confruntat cu întreruperi complete și parțiale de mai multe ori în ultimele 12 luni din cauza volumelor mari de tranzacții, însă are reputația de a fi cea mai rapidă rețea blockchain. Solana poate procesa până la 50.000 de tranzacții pe secundă. Prin comparație, Bitcoin poate procesa doar 7 tranzacții pe secundă.

 1.       Dogecoin (DOGE)

Dogecoin a fost lansat ca o glumă în 2013, dar a evoluat rapid într-o criptomonedă în adevăratul sens al cuvântului datorită unei comunități dedicate, însuflețită de meme creative. Spre deosebire de multe alte criptomonede, nu există o limită a numărului de Dogecoins care pot fi creați, ceea ce face moneda vulnerabilă la devalorizare pe măsură ce oferta crește.

 1.   The Sandbox (SAND)

The Sandbox este un Metavers virtual în care jucătorii își pot monetiza experiențele lor virtuale. Este o platformă generată de utilizatori care permite oricui să creeze și să monetizeze din metavers.

Experții în criptomonede consideră că The Sandbox este o investiție solidă deoarece aplică tehnologia blockchain pe o piață globală masivă, cum ar fi industria jocurilor de noroc, și se concentrează 100% pe descentralizare.

Indiferent de criptomoneda sau criptomonedele în care alegi să investești, asigură-te că ai un portofoliu echilibrat de investiții și că investești doar sume pe care îți permiți să le pierzi. În ceea ce privește moneda în care să investești, alege una cu o echipă solidă în spate și susținută de o comunitate puternică.

articolul original.

Bitcoin a scăzut sub 19.000 de dolari. De ce suferă criptomonedele?

19 September 2022 at 22:00
image

Criptomonedele au coborât la noi minime din cauza îngrijorărilor legate de reglementare și a faptului că investitorii la nivel global s-au arătat reținuți față de activele riscante, în contextul în care în întreaga lume se prefigurează creșteri ale ratelor dobânzilor, scrie Reuters.

, cea mai mare criptomonedă în funcție de valoarea de piață, a scăzut cu aproximativ 5% până la un minim al ultimelor trei luni de 18.387 dolari.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă, a scăzut cu 3% la un minim al ultimelor două luni de 1.285 de dolari și a scăzut cu peste 10% în ultimele 24 de ore. Alte active mai mici au fost mai adânc în roșu.

A doua cea mai mare criptomonedă a scăzut la un minim al ultimelor luni

Blockchain-ul Ethereum, care stă la baza tokenului ether, a avut o actualizare majoră în weekend, numită Merge, care schimbă modul în care sunt procesate tranzacțiile și reduce consumul de energie.

Valoarea tokenului a scăzut pe fondul unor speculații induse de remarcile făcute săptămâna trecută de președintele Comisiei pentru valori mobiliare și burse din SUA, Gary Gensler, care sugerează că noua structură ar putea atrage reglementări suplimentare.

„Este vorba de speculații cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla sau nu”, a declarat Matthew Dibb, COO al platformei de din Singapore Stack Funds, cu privire la perspectivele de reglementare. „Dacă ne uităm la peisajul de acum, atât din punct de vedere fundamental, cât și tehnic, nu arată grozav. Nu există niciun catalizator de creștere imediată care să susțină aceste piețe și să aducă bani noi și lichidități.”

articolul original.

Importurile depreciază leul

19 September 2022 at 04:48
image

Majorarea cererii de valută din partea importatorilor, în condițiile în care oferta a scăzut semnificativ după vârful din august, dar și menținerea unui nivel ridicat al aversiunii față de risc la nivel internațional, au creat și săptămâna trecută un cadru depreciativ pentru moneda națională.

Cursul euro a crescut de la 4,9047 lei, la începutul perioadei analizate, la 4,9259 lei, pentru ca la sfârșitul ei să fie stabilit la 4,9253 lei, când tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,921 – 4,928 lei. Seara, după închiderea pieței locale cotațiile au atins un minim de 4,919 lei.

Piața monetară a fost stabilă, chiar dacă rata anuală a inflaţiei a urcat în august la 15,3%, după ce în iulie a fost de 15%, respectiv de 15,05% în iunie, conform datelor prezentate de INS.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încheiat perioada la 7,91%, după o scurtă scădere la 7,90%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat vinerea trecută la 8,6%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,22%.

Euro a crescut lunea trecută la 1,0198 dolari, dar a intrat apoi într-un teritoriu negativ, după înmulțirea plasamentelor în moneda americană, evoluția cauzată de creșterea prețurilor din Statele Unite în cursul lunii trecute cu 8,3% față de august 2021. Piețele se așteaptă ca Rezerva Federală americană să majoreze, la jumătatea acestei săptămâni, dobânda de politică monetară cu 0,75% sau chiar 1%, astfel că euro a scăzut sâmbătă la 0,9945 – 1,0036 dolari. Piața de peste Ocean s-a închis la 1,0015 dolari, scăderea monedei dolarului fiind influențată de temerile că economia SUA nu va avea capacitatea de a ocoli recesiunea.

În piața locală, cursul dolarului american a crescut de la 4,8284 la 4,9376 lei.

Moneda elvețiană, care are un statut de „refugiu” în perioadele economice tulburi, s-a apreciat joi până la 0,9531 franci/euro, ceea ce a făcut ca media ei să atingă un nou record de 5,1459 lei. Marcările de profit de a doua zi au coborât cursul 5,1260 lei.

Scăderea vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie, semn că economia ar putea intra în recesiune, a provocat deprecierea lirei sterline la un minim al ultimilor 37 de ani față de dolar (1,1351 dolari), respectiv la un minim al ultimelor 19 luni față de euro. Media stabilită de BNR a scăzut de la 5,6857 la 5,6206 lei, în ședința de vineri.

Moneda britanică ar putea recupera din pierderi, analiștii anticipând o decizie de creștere cu 0,75% a ratei de referință de către Banca Angliei la ședința de politică monetară care se va desfășura joi. În prezent, dobânda este de 1,65%.

Aprecierea monedei americane a afectat cotațiile metalului galben, care au alunecat de la 1.730 dolari, la începutul intervalului, la 1.655 – 1.679 dolari, la sfârșitul lui. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare vineri la 263,506 lei.

Criptomonedele au avut o evoluție depreciativă la sfârșitul săptămânii, datorată aprecierii dolarului, dar și declarațiilor făcute de reprezentanții administrației Biden referitoare la dorința de întări reglementarea sectorului activelor digitale.

Duminică dimineață, bitcoin se tranzacționa în culoarul 19.846 – 20.120 dolari, după creșterea de marți la aproape 22.800 dolari.

Ether s-a apreciat la începutul săptămânii la aproape 1.800 dolari, dar a scăzut duminică la 1.422 – 1.470 dolari.

articolul original.

Experimentul Bitcoin din El Salvador este „un eșec spectaculos”

17 September 2022 at 21:00
image

A trecut aproximativ un an de când președintele El Salvador, Nayib Bukele, care s-a autodescris drept „cel mai tare dictator din lume”, a decis să folosească Bitcoin drept monedă oficială.

De fapt, în cuvintele economistului John Hawkins de la Universitatea Canberra, citat de Futurism, marele experiment a fost doar un „eșec spectaculos”.

„Acum, după un an, există dovezi mai mult decât suficiente pentru a concluziona că Bukele nu avea idee ce făcea”, spune Hawkins.

Experimentul Bitcoin din El Salvador, un mare eșec

Experimentul Bitcoin al lui Bukele a fost centrat în jurul unui așa-numit , finanțat printr-un program de obligațiuni guvernamentale în valoare de 1 miliard de dolari.

Țara urma să investească jumătate din acel miliard în oraș, iar cealaltă jumătate urma să investească în Bitcoin. Acele achiziții de Bitcoin, potrivit președintelui, ar fi dus în cele din urmă la creștere economică.

Dar din păcate, acel boom economic promis nu s-a materializat. De fapt, după cum explică Hawkins, acel program de obligațiuni nu a fost vreodată implementat.

, a turnat aproximativ 100 de milioane de dolari în Bitcoin, care valorează doar aproximativ jumătate din această investiție în acest moment.

Pe de altă parte, violența grupurilor criminale a explodat, iar națiunea este în pragul unei crize economice.

Bukele, un „crypto-bro” controversat și incompetent

„Înțelegerea greșită de către Bukele a economiei în general a fost demonstrată în mod repetat”, a continuat Hawkins, amintind cazurile în care președintele nu a reușit să demonstreze o înțelegere solidă a modului în care funcționează PIB-ul sau când a arătat o abordare exaltată și aproape religioasă a fenomenului crypto.

Hawkins nu este singurul care îl critică pe președinte. (FMI) l-a implorat pe liderul din El Salvador să renunțe la legislația în favoarea criptomonedei, argumentând că activele digitale sunt prea volatile și nesigure pentru uz național.

Nayib Bukele este un personaj controversat care a câștigat alegerile prezidențiale din 2019 cu 53% dintre voturi. Un politician traseist prin definiție (a trecut de la comuniști la liberali și mai apoi la conservatori), Bukele a stârnit îngrijorare încă de la începutul mandatului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Radu Puiu, XTB: Monedele digitale versus criza energetică și inflația în creștere – viitorul sectorului, încotro?

15 September 2022 at 18:16
image
 • Bitcoin și Ethereum au pierdut peste 12% în ultimele două zile.
 • Ethereum se pregătește să treacă la un model de operare care utilizează cu 99,9% mai puțină energie, ceea ce ar putea să marcheze o revenire a sectorului.
 • În cazul unui eșec, însă, căderea Ethereum ar afecta drastic sentimentul pieței față de monedele digitale și ar declanșa un val de lichidare, explică Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.
 • Conform unui raport al Casei Albe, consumul total global de energie electrică pentru generarea (minarea) activelor digitale este între 120 de miliarde și 240 de miliarde de kilowați-oră pe an, o valoare care depășește consumul total anual de energie electrică din țările mari, cum ar fi Australia sau Argentina.
 • Cercetătorii de la Universitatea Cambridge estimează că rețeaua Bitcoin folosește aproximativ 100 de terawatt-oră pe an, cantitatea aproximativă consumată de țări precum Malaezia sau Suedia.

Sentimentul față de activele digitale s-a deteriorat după publicarea negativă a inflației de marți din SUA.

În prezent, prețul celor mai mari două monede digitale, Ethereum și Bitcoin, încearcă să recupereze o parte din scăderile ample suferite marți.

Bitcoin și Ethereum au pierdut peste 12% în ultimele două zile.

A doua cea mai mare criptomonedă, Ethereum se pregătește pentru ceea ce analiștii consideră a fi cel mai important eveniment al anului pentru monedele digitale, se arată în analiza XTB.

Schimbarea, numită The Merge, este concepută pentru a câștiga susținerea criticilor care văd criptomonedele ca fiind dăunătoare pentru mediu. Astfel, este pe cale să treacă la un nou model de operare care utilizează cu 99,9% mai puțină energie.

Ethereum folosește, în prezent, la fel de multă energie ca o țară de dimensiune medie.

Alte criptomonede, inclusiv cea mai mare, Bitcoin, vor rămâne la fel de consumatoare de energie ca înainte.

Merge-ul în sine nu va provoca consecințe imediate pentru utilizatorii blockchain-ului Ethereum.

În prezent, consumul anual este comparabil cu cel al Noii Zeelande.

Schimbarea definitivă a consensului de la Proof of Work la Proof of Stake va avea loc datorită așa-numitei „bombe de dificultate”, care va face generarea (minarea) de ETH neprofitabilă pentru așa-zișii „mineri”, care vor fi înlocuiți de validatori.

Potrivit unor analiști, fuziunea Ethereum va provoca un val de interes instituțional pentru Ethereum și poate fi asociată cu o nouă „primăvară a sectorului DeFi”, adică un interes reînnoit pentru aplicațiile și serviciile descentralizate construite pe rețeaua Ethereum.

În actualizările viitoare, dezvoltatorii vor aborda ideea de reducere a „taxelor de gaz” (comisioane) ale rețelei și scalabilitatea rețelei.

Cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, spune că Merge a făcut parte din planul Ethereum de când a fost lansat în 2014, dar a trebuit să fie amânat de multe ori din cauza complexității sale tehnice.

Astfel, în ciuda testelor de succes ale Ethereum, există posibilitatea de apariție a unei „erori tehnice în timpul evenimentului”, care ar afecta drastic sentimentul pieței față de monedele digitale și ar declanșa un val de lichidare, atrage atenția analistul XTB.

Odată cu revenirea aversiunii la risc, unii investitori ar putea dori să vândă din monede în cazul apariției unor erori neașteptate.

Vânzarea recentă ar fi putut surprinde investitorii, deoarece au fost lichidate poziții de cumpărare în valoare de peste 220 de milioane de dolari.

Raportul potrivit căruia inflația din SUA a scăzut cu mai puțin decât așteptările analiștilor în august a preluat interesul investitorilor.

Acum, rămâne de văzut dacă „The Merge” ar putea deveni un eveniment „sell the news”.

Biroul de Statistică a Muncii din SUA a publicat, marți, cel mai recent raport privind indicele prețurilor de consum, care arată că prețul bunurilor a crescut cu 8,3% în termeni anuali în august.

Valoarea de 8,3% a depășit așteptările economiștilor cu privire la o scădere până la 8,1%. Aceasta marchează o scădere cu 20 de puncte de bază față de cifrele din iulie.

Potrivit raportului, creșterea costurilor cu locuințele, hrana și îngrijirea medicală au fost cei mai mari contribuitori la creșterea totală a prețurilor. Între timp, prețurile la benzină au înregistrat o scădere.

Pe măsură ce prețul bunurilor a crescut, băncile centrale din întreaga lume au răspuns prin creșterea ratelor dobânzilor în încercarea de a reduce inflația.

În SUA, Rezerva Federală a indicat că va adopta o atitudine hawkish (de înăsprire a condițiilor monetare) la sfârșitul anului 2021, ceea ce a generat teamă pe piețele globale de acțiuni, dar această atitudine s-a transmis și în sectorul monedelor digitale.

De atunci, Fed a majorat ratele dobânzilor de mai multe ori până la nivelurile actuale cuprinse între 2,25% și 2,5%.

Fed a indicat de mai multe ori că țintește o rată a inflației de 2%, iar președintele băncii centrale, Jerome Powell, a avertizat că va apărea mai multă „durere” în viitor, în discursul său de la Jackson Hole, ceea ce ar putea însemna că vor exista noi creșteri, se explică în analiza casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Se previzionează ca Powell să anunțe o altă creștere cu 75 de puncte de bază la întâlnirea FOMC de săptămâna viitoare.

Piețele au acordat o atenție deosebită atât cifrelor Fed, cât și ale inflației CPI în ultimele luni.

Din moment ce Fed s-a angajat în planul său de creștere a ratelor dobânzilor, creșterea cifrelor inflației a provocat șocuri pe piețe.

Acest lucru este o urmare a faptului că ritmul de creștere a ratelor majorează costul împrumutului, ceea ce tinde să afecteze activele riscante pe măsură ce investitorii se reorientează către active de refugiu, precum dolarul american.

Un mediu macroeconomic instabil, punctat de creșterea prețurilor și de o abordare agresivă a Fed, a fost unul dintre factorii majori din spatele scăderii prețurilor din ultimele luni ale monedelor digitale, arată Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB.

Un nou proiect de lege privind monedele digitale a fost introdus în Parlamentul Uruguayului. Proiectul de lege urmărește să clarifice modul în care vor fi reglementate activele digitale în țară, dând Băncii Centrale a Uruguayului competență asupra acestor active.

Veștile referitoare la proiecte de reglemetare în diferite regiuni pot fi de bun augur, întrucât pot reprezenta un vot de încredere. În momentul de față, acest spațiu continuă să fie unul foarte speculativ, fapt ce crează un nivel ridicat de volatilitate și poate fi un aspect negativ care descurajează anumiți investitori instituționali.

Un nou exemplu este o criptomonedă mică numită „Jail Kwon Token”, care a crescut cu peste 200% miercuri după apariția știrilor conform cărora autoritățile sud-coreene au obținut un mandat de arestare pentru Do Kwon, creatorul monedei stabile TerraUSD.

Un tribunal din Coreea de Sud a emis un mandat de arestare pentru Do Kwon, principalul dezvoltator al criptomonedelor Luna și TerraUSD, a căror prăbușire din luna mai a zguduit piețele de criptomonede din întreaga lume.

Kwon, fondator al platformei blockchain Terraform Labs, a fost acuzat de fraudă de către investitori în urma prăbușirii.

Ordinul de arestare vine după luni de investigații și pe fondul indignării publice din Coreea de Sud care a apărut în urma evenimentului. La nivel global, investitorii în cele două monede au pierdut aproximativ 42 de miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic.

Moneda „Jail Kwon” a atins un preț maxim de aproximativ 0,001 USD miercuri dimineață, de peste șapte ori mai mult față de prețul din urmă cu 24 de ore, potrivit CoinGecko. Ulterior, a scăzut, iar în prezent evoluează la 0,000568 USD, în creștere cu 220% față de ziua anterioară.

Opiniile referitoare la consumul de energie al industriei sunt împărțite, fiind dificil de creat o părere clară.

Conform unui raport al Casei Albe, consumul total global de energie electrică pentru generarea (minarea) activelor digitale este între 120 de miliarde și 240 de miliarde de kilowați-oră pe an, o valoare care depășește consumul total anual de energie electrică din țările mari, cum ar fi Australia și Argentina.

Studiul constată că statele cu prețuri mai mici la energie electrică au, de obicei, o pondere mai ridicată a energiei regenerabile în rețeaua electrică. O tehnologie mai ecologică pare să fie trendul către care se îndreaptă sectorul.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge estimează că rețeaua Bitcoin folosește aproximativ 100 de terawatt-oră pe an, cantitatea aproximativă consumată de țări precum Malaezia sau Suedia.

Pe de altă parte, apărătorii Bitcoin spun că industria este în mod nedrept evidențiată în privința consumului de energie, pe care un raport recent al Casei Albe a estimat-o că se încadrează între 0,09% și 1,7% din consumul total de energie electrică din SUA.

Grupurile industriale au publicat date care arată că mai mult de jumătate din energia utilizată de mineri provine din surse regenerabile și spun că sectorul are potențialul de a ajuta la extinderea rețelelor de energie regenerabilă prin finanțarea de noi proiecte de energie ecologică, se precizează în analiza casei de brokeraj XTB România.

articolul original.

Francul elvețian a atins un nou record

14 September 2022 at 21:26
image

Încrederea piețelor în evoluția economiei zonei euro și a modului în care BCE gestionează creșterea inflației în paralel cu evitarea intrării în recesiune a regiunii, a majorat plasamentele în monedă elvețiană care este considerată drept un „refugiu”. Ea s-a apreciat miercuri la 0,9581 – 0,9630 franci/euro. Aceasta a făcut ca media francului să crească de la 5,0961 la un nou record istoric de 5,1211 lei.

Creșterea aversiunii față de risc s-a reflectat și în evoluția raportului euro/leu, după dispariția factorilor sezonieri din august, creșterea vânzărilor de valută făcute de exportatorii de cereale și majorarea intrărilor la nivelul caselor de schimb, care au beneficiat de revenirea în țară a românilor care muncesc în străinătate. La aceasta s-a adăugat cererea de lei venite din partea străinilor care au dorit să achiziționeze titluri de stat în lei.

Majorarea deficitul balanţei de cont curent în primele șapte luni cu 14,931 miliarde euro comparativ cu perioada similară a anului trecut și cererea mare de valută din partea importatorilor, au împins cursul euro de la 4,9216 la 4,9247 lei, în timp ce cotațiile din piață au urcat de la 4,918 lei, la deschidere, la 4,93 lei.

Piața monetară a fost calmă iar dobânzile interbancare au cunoscut ușoare scăderi. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 7,91%, valoare stabilită luni.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 8,07%, valoarea stabilită la începutul săptămânii, la 8,6%. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a coborât de la 8,23 la 8,22%.

Posibilitatea ca Rezerva Federală americană să majoreze săptămâna viitoare dobânda sa de politică monetară cu 1 punct procentual, cu scopul de a frâna majorarea prețurilor, care au crescut luna trecută cu 8,3% față de august 2021, a provocat deprecierea monedei unice de la 1,0188 dolari, acum două zile, la 0,9956 – 1,0024 dolari, în cursul zilei de miercuri. La aceasta a contribuit și deteriorarea din septembrie a indicatorului ZEW care măsoară încrederea investitorilor aproape de nivelul minim atins în octombrie 2008.

În piața locală, cursul dolarului a crescut de la 4,8424 la 4,9217 lei. Reamintim că maximul istoric de 4,9391 lei a fost atins în data de 12 iulie.

Ușoara scădere a inflației din Regatul Unit în august la 9,9%, față de maximul ultimilor 40 de ani de 10,1% în iulie, a apreciat lira sterlină față de euro iar cursul monedei britanice a urcat de la 5,6691 la 5,6857 lei.

Chiar dacă cererea de metal galben s-a redus iar uncia a scăzut la 1.700 – 1.706 dolari, prețul gramului de aur a crescut la 269,8354 lei, consecință a aprecierii monedei americane.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 402,09 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7195 zloți/euro.

Bitcoin se deprecia la 20.065 – 20.689 dolari, după creșterea de marți la aproape 22.800 dolari. La rândul său, ether a coborât la 1.556 – 1.637 dolari.

articolul original.

Euro a revenit la 4,90 lei

12 September 2022 at 04:47
image

Perioada de apreciere a leului, care a beneficiat de o serie de factori favorabili, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Lunea trecută, cursul euro a scăzut la 4,8215 lei, minimul ultimilor doi ani și jumătate, iar cotațiile au atins un minim de 4,8020 lei, ceea ce a făcut ca BCE să calculeze o cotație de 4,8198 lei/euro.

Următoarele ședințe au adus creșterea euro, odată cu înmulțirea ordinelor de cumpărare din partea importatorilor, care trebuie să achite achizițiile din cursul verii.

Vineri, tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,87 – 4,904 lei ceea ce a făcut ca BNR să stabilească o medie de 4,8936 lei, iar BCE a calculat o cotație de 4,9019 lei.

Presiunea pe curs se va menține și în zilele următoare, datorită deficitului de valută din piață. Conform INS, în primele șapte luni ale anului, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost de 18,768 miliarde euro, mai mare cu 5,882 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada similară din 2021.

Nivelul exporturilor va avea de suferit din cauza încetinirii economiilor din zona euro, principalul partener comercial al României.

În scenariul macroeconomic central pe termen scurt revizuit al Băncii Transilvania, economia națională ar putea crește cu ritmuri anuale de 4,4% în 2022, pentru a încetini în 2023 la 2,4%, pe fondul deteriorării climatului macroeconomic din zona euro și a erodării venitului real disponibil al populației. PIB ar urma să crească cu 4,6% în 2024.

Aprecierea leului din ultimele săptămâni va încetini ritmul de creștere a inflației, iar în aceste condiții, dobânzile interbancare au cunoscut o scădere ușoară. La aceasta a contribuit și avertismentul guvernatorul BNR care a spus că ele au „sărit calul”.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la 7,92% față de 7,93%, la începutul săptămânii trecute.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât la finalul perioadei la 8,08% față de 8,10% la debutul intervalului.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a încheiat săptămâna la 8,23% față de 8,26%, valoare stabilită lunea trecută.

BCEdecis joi, în cadrul celei de a șasea ședință de politică monetară din 2022, majorarea ratei de referință de la 0% la 0,75%, cu scopul de a stopa inflația, care a crescut în august la 9,1%. Instituția a majorat previziunile pentru dinamica anuală a prețurilor de consum la 8,1% în 2022, 5,5% în 2023 și 2,3% în 2024, motiv pentru președintele BCE, Christine Lagarde, să semnaleze noi majorări ale dobânzii de referință pe termen scurt.

Decizia a influențat evoluția euro. După o scădere la 0,9877 dolari, minim al ultimilor 20 de ani, moneda unică a crescut vineri la 0,9995 – 1,0112 dolari și a închis ziua peste Ocean la 1,0045 dolari.

La noi, cursul monedei americane a atins un maxim de 4,9031 lei dar a încheiat perioada la 4,8528 lei.

Cursul francului elvețian a crescut de la 4,9487 la 5,0703 lei, iar cel al lirei sterline a fluctuat între 5,5911 și 5,6378 lei.

Prețul gramului de aur a crescut de la 267,7230 lei, la începutul perioadei, la 269,4270 lei, la sfârșitul ei, după ce metalul galben s-a apreciat la 1.712 – 1.729 dolari/uncie.

articolul original.

Euro a atins minimul ultimilor doi ani

31 August 2022 at 18:42
image

Luna august este din punct de vedere istoric una în care leul se apreciază față de euro, profitând de creșterea intrărilor la casele de schimb, alimentate de românii care se întorc în țară pentru a-și petrece concediile.

Anul acesta oferta de valută a fost majorată de câștigurile exportatorilor de produse agricole, care au profitat de creșterea prețurilor la nivel mondial, dar și de interesul arătat de străini pentru titlurile de stat în lei care oferă dobânzi atractive.

La sfârșitul acestei luni, cursul euro a scăzut până la 4,8605 lei, într-o ședință în care transferurile se realizau în culoarul 4,858 – 4,862 lei. Un curs mai mic de 4,8590 lei a fost înregistrat în 24 septembrie 2020. În august cursul euro a pierdut aproape 7 bani, fiind una dintre cele mai luni din ultimii ani.

În ciuda mustrării făcute de guvernatorul BNR, care a afirmat că indicii ROBOR „au sărit calul”, scăderea acestora a fost minimă.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încheiat luna la 7,95% față de 8,01%, la sfârșitul lui iulie, care a reprezentat cel mai ridicat nivel începând cu 1 februarie 2010.

Miercuri, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit la 8,11%, după ce a crescut la începutul acestei luni la 8,23%, maxim care nu mai fusese atins din 2 februarie 2010. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut la finalul lunii la 8,26%, după creșterea din prima săptămână din august la 8,34%.

Pariurile puse pe o schimbare a politicii monetare a BCE, care ar urma să înăsprească în forță dobânda de referință, după ce inflația din zona euro a crescut în august cu 9,1%, au făcut ca moneda unică să fluctueze între 0,9972 și 1,0046 dolari. Aceasta a făcut ca media monedei americane să fie stabilită la 4,8707 lei, mai sus cu 7 bani față de începutul lunii.

Moneda elvețiană a continuat să se deprecieze față de cea europeană iar cursul a închis luna la 4,9747 lei după ce miercurea trecută a atins un record istoric de 5,1038 lei.

Perspectivele incerte care planează asupra economiei britanice, care așteaptă, conform celor de la Goldman Sachs, o creștere a inflației la 20% în prima parte a anului viitor, au făcut ca lira sterlină să piardă teren în fața euro dar și a dolarului, iar media ei a coborât la 5,6662 lei, mai jos cu peste 21,7 bani față de începutul acestei luni.

Scăderea metalului galben la 1.711 – 1.726 dolari a provocat deprecierea prețului gramului de aur la 267,9984 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 405,11 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7265 zloți/euro.

Bitcoin a scăzut la 19.795 dolari dar a urcat apoi la 20.461 dolari. La rândul său, după o scădere la 1.523 dolari ether a crescut la 1.617 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Euro a atins un minim 4,8734 lei

29 August 2022 at 04:53
image

Moneda națională a avut o evoluție pozitivă față de cea unică, în ultima săptămână, ca urmare a creșterii cererii de titluri de stat locale din partea străinilor, cât și a majorării intrărilor de valută pe segmentul exportatorilor de produse agricole și la nivelul caselor de schimb.

Cursul euro a scăzut de la 4,8853 lei, la începutul intervalului, la 4,8734 lei, la sfârșitul lui, când oferta a crescut, companiile achitând taxele și impozitele la bugetul de stat. O valoare mai mică, de 4,8725 lei, a fost atinsă în 25 februarie 2021.

Este de așteptat ca după finalul acestei luni de vacanță să asistăm la o creștere rapidă a cererii de valută din partea importatorilor, în condițiile în care deficitele comercial și de cont curent s-au adâncit și mai mult în ultimul an.

Pentru anul în curs, scenariul macroeconomic central realizat de Banca Transilvania estimează pentru 2022 o medie anuală de 4,94 lei/euro. Pentru anul viitor, media leu/euro prognozată este de 4,98 lei/euro, iar pentru 2024, de 5,02 lei/euro.

Dobânzile interbancare nu au înregistrat scăderile dorite de guvernatorul BNR când a afirmat că ele „au sărit calul”, dar s-au stabilizat, limitând astfel pierderile celor care au contractat credite.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de 7,96%, după săptămână la 7,97%, valoare apropiată de cea de la sfârșitul lui iulie.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât la 8,12%

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,26 față de 8,19% la finalul lunii trecute.

În cazul indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), luat în calcul la creditele ipotecare şi de consum, se situează la 2,56% până la sfârșitul lui septembrie. În ultimul trimestru al acestui an IRRC va crește 3,9%, iar în primele trei luni din 2023, va urca la circa 5,5%.

Euro a scăzut marți la 0,9901 dolari, minim al ultimilor 22 de ani, și a terminat perioada la 0,9947 – 1,0089 dolari.

Cursul monedei americane a fluctuat între 4,8739 și 4,9078 lei.

Perechea euro/dolar s-ar putea stabiliza în următoarele săptămâni, după ce oficiali ai BCE au susținut la sfârșitul săptămânii necesitatea majorării dobânzii de referință cu 0,75% la întâlnirea de politică monetară care se va desfășura în 8 septembrie. Prima creștere, din ultimii 11 ani, a fost realizată în iulie.

Media francului elvețian a atins miercuri un nou maxim istoric de 5,1038 lei, dar a încheiat intervalul la 5,0541 lei.

Cursul lirei sterline a fluctuat între 5,7623 și 5,7956 lei. Vineri, media a fost stabilită la 5,7646 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la finalul perioadei de la 276,6099 la 274,1764 lei, după ce uncia a coborât la 1.734 – 1.738 dolari, la începutul intervalului tatonând pragul de 1.800 dolari.

Aprecierea monedei americane a depreciat bitcoin, la finalul săptămânii, valoarea criptomonedei fiind de circa 19.800 dolari.

Ether a alunecat la rândul său, la aproape 1.450 dolari.

articolul original.

Euro a scăzut față de începutul lunii cu 1,1%

22 August 2022 at 04:48
image

Primele trei săptămâni din august au fost de bun augur pentru moneda națională. Ea s-a apreciat față de cea unică cu 1,1%, media revenind la valori care au mai fost atinse la începutul lui martie 2021.

Cursul euro a coborât joi, la 4,8793 lei, iar săptămâna tecută s-a încheiat la 4,8806 lei, când transferurile s-au realizat între 4,877 și 4,885 lei.

În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 5 august, se observă că riscurile „la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro – de natură să afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externă –, continuă însă să vină din accentuarea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare, precum și dintr-o posibilă înrăutățire suplimentară a percepției asupra riscului asociat piețelor financiare din regiune, în contextul prelungirii războiului din Ucraina, au atenționat unii membri ai Consiliului”.

Dobânzile interbancare și-au stopat creșterea din lunile precedente, după ce guvernatorul BNR a atras atenția că ele au „sărit peste cal”.

Tendința s-a datorat intrării într-un nou ciclu de înăsprire a politicii monetare a BNR, provocat de majorarea inflației. Rata de referință se situează, după majorarea de la începutul acestei luni, la 5,50%.

Analiștii BCR estimează că BNR va majora dobânda, la începutul lui octombrie, „cu 50 de puncte de bază, iar la ultima ședință din acest an de pe 8 noiembrie cu 25 de puncte de bază, ducând astfel rata de dobândă de politică monetară la 6,25% la finalul acestui an și cea pentru facilitatea de creditare la 7,25%”.

Trebuie atrasă atenția că Ministerul de Finanțe s-a împrumutat săptămâna trecută de pe piața locală cu 375,7 milioane lei la o dobândă de 7,45% prin intermediul unei emisiuni de certificate scadente în iulie 2023.

La finalul intervalului analizat, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 7,97%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 8,12%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 8,27%.

Euro a scăzut de la 1,0269 dolari, la începutul săptămânii trecute, la 1,032 dolari, la sfârșitul ei, ceea ce a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,7450 la 4,8447 lei. La aprecierea dolarului contribuie politica monetară mai dură a Rezervei Federale, comparativ cu cea mai laxă a BCE, dar și temerile legate de faptul că zona euro va intra în recesiune, așa cum o arată și scăderea încrederii investitorilor care a adus indicele ZEW la valori comparabile cu minimul din noiembrie 2011.

Ca de obicei, moneda elvețiană este văzută ca un refugiu și s-a apreciat vineri la 0,961 – 0,967 franci/euro, iar media ei a urcat la 5,0668 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut vineri la 5,7514 lei, după ce indicele GfK care măsoară moralul consumatorilor britanici a atins cel mai scăzut nivel de la începutul publicării lui în 1974.

Aprecierea monedei americane a provocat scăderea criptomonedelor.

La sfârșitul săptămânii, bitcoin a scăzut sâmbătă până la 20.800 dolari, iar ether a alunecat în aceeași zi la circa 1.500 dolari.

articolul original.

Vești proaste pentru investitorii în criptomonede! Bitcoin se depreciază din nou

19 August 2022 at 20:45
image

Cea mai valoroasă criptomonedă din lume, Bitcoin, a scăzut vineri cu 7,7%. Variaţiile valorii bitcoin au devenit previzibile în ultimele luni, experții precizând că această depreciere este dificil de explicat.

După această depreciere, un bitcoin valora 21.404 dolari (21.218 euro).

Criptomoneda s-a redresat puţin vineri, dar rămânea volatilă.

Această depreciere este dificil de explicat, însă ar putea fi vorba despre o declaraţie prin care un reprezentant al Băncii centrale americane (Rezerva federală), James Bullard, a anunţat că aceasta vizează o nouă creştere a dobânzii directoare, cu scopul de a exercita ”o presiune semnificativă în vederea scăderii inflaţiei”.

Variaţiile valorii bitcoin au devenit previzibile în ultimele luni.

Valoarea acestei monede virtuale este corelată cu mediul macroeconomic. Sănătatea Nasdaq, variaţii ale inflaţiei şi politici ale băncilor centrale conduc la o creştere sau o scădere a cursului bitcoin.

Ether, a doua cea mai populară criptomonedă, a înregistrat o depreciere similară.

Un ether a scăzut, cu 5,58%, la 1.742 dolari, scrie news.ro

articolul original.

Euro a scăzut pe piețele internaționale la 4,85 lei

16 August 2022 at 04:56
image

Moneda națională s-a apreciat față de cea unică, iar cursul a coborât vineri la 4,8909 lei/euro, o medie mai mică de 4,8869 lei fiind stabilită în 26 martie 2021. Tendința de întărire a leului s-a manifestat și luni, când piața locală a fost închisă cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. La jumătatea zilei, cotația a coborât pe piețele internaționale până la 4,85 lei, nivel comparabil cu cel înregistrat în septembrie 2020.

Situația actuală este una tranzitorie și se va modifica în următoarele săptămâni. Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează o medie de 4,95 lei/euro, în timp ce ultimul sondaj CFA România anticipează o valoare medie pentru orizontul de șase luni de 5,0291 lei/euro și de 5,1165 lei/euro pentru cel de 12 luni.

Prognoza de vară a CNP estimează pentru acest an o creștere a PIB de 3,5%, față de un avans de 2,9% anticipat în prognoza de primăvară. Pentru anul viitor se estimează o încetinire a economiei, prognoza coborând de la 4,4% în primavară la 3,7%. O frânare a PIB se conturează și pentru 2024 și 2025.

Tendința descendentă este cauzată, pe lângă anticipațiile inflaționiste la nivel global și războiul din Ucraina, și de conturarea unei noi ordini economice mondiale, dar și de întreruperile în lanţurile de aprovizionare, provocate de încetinirea economiei chineze, care are efecte și la nivelul zonei euro, unde creșterea PIB a alunecat pentru anul viitor de la 2,3 la 1,4%.

„Săritul peste cal” al indicilor ROBOR, observat de guvernatorul BNR, a adus o scădere în ultimele trei zile.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut vineri la 7,98%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât la 8,13%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a alunecat la 8,27%.

Posibilitatea ca economia zonei euro să intre în recesiune ar putea impune BCE să întrerupă ciclul de creștere a dobânzii cheie, chiar dacă inflația a urcat în iulie la 8,9%. Tendința s-ar putea amplifica în condițiile în care costului ridicat al gazelor importate din Rusia.

În schimb, peste Ocean rata șomajului rămâne scăzută, iar inflația anuală a decelerat luna trecută de la 9,1 la 8,5%.

Euro a crescut joi la 1,0343 dolari, maxim al ultimei luni, însă a scăzut vineri la 1,0238 – 1,0328 dolari, tendință care s-a menținut și lunea aceasta când euro a scăzut la 1,0187 – 1,0269 dolari.

În piața locală, media monedei americane a scăzut săptămâna trecută de la 4,8330 la 4,7440 lei.

Cursul francului elvețian a fluctuat între 5,0290 și 5,0576 lei, cea de vineri fiind stabilită la 5,0380 lei.

Lira sterlină a scăzut de la 5,8875 la începutul perioadei, la 5,7696 lei, la sfârșitul ei.

Gramul de aur a încheiat săptămâna cu un preț de 272,6466 lei. Aurul este foarte sensibil la nivelul dobânzilor din SUA și la evoluția dolarului.

Bitcoin a avut o evoluție ascendentă și a urcat lunea aceasta la 23.912 – 25.203 dolari, iar ether s-a apreciat la 1.881 – 2.010 dolari.

articolul original.

Euro a scăzut luni pe piețele internaționale la 4,85 lei

15 August 2022 at 15:03
image

Moneda națională s-a apreciat față de cea unică iar cursul a coborât vineri la 4,8909 lei/euro, o medie mai mică de 4,8869 lei fiind stabilită în 26 martie 2021.

Tendința de întărire a leului se manifesta și luni, când piața locală a fost închisă cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. La jumătatea zilei, cotația a coborât pe piețele internaționale până la 4,85 lei, nivel comparabil cu cel înregistrat în septembrie 2020.

Situația actuală este una tranzitorie și ea se va modifica în următoarele săptămâni. Pentru acest an Comisia Naţional de Prognoză estimează o medie de 4,95 lei/euro. În schimb, ultimul sondaj CFA România anticipează o valoare medie pentru orizontul de șase luni de 5,0291 lei/euro iar pentru cel de 12 luni o valoare de 5,1165 lei/euro.

Prognoza de vară a CNP estimează pentru acest an o creștere a PIB de 3,5%, față de un avans de 2,9% anticipat în prognoza de primăvară. Pentru anul viitor se estimează o încetinire a economiei, prognoza coborând de la 4,4% în primavară la 3,7%. O frânare a PIB se conturează și pentru 2024 și 2025.

Tendința descendentă este cauzată, pe lângă anticipațiile inflaționiste la nivel global și războiul din Ucraina, și de conturarea unei noi ordini economice mondiale dar și de întreruperile în lanţurile de aprovizionare, provocate de încetinirea economiei chineze, care are efecte și la nivelul zonei euro, unde creșterea PIB a alunecat pentru anul viitor de la 2,3 la 1,4%.

„Săritul peste cal” al indicilor ROBOR, observat de guvernatorul BNR, a adus o scădere în ultimele trei zile. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut vineri la 7,98%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât la 8,13% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a alunecat la 8,27%.

Posibilitatea ca economia zonei euro să intre în recesiune ar putea impune BCE să întrerupă ciclul de creștere a dobânzii cheie, chiar dacă inflația a urcat în iulie la 8,9%. Tendința s-ar putea amplifica în condițiile în care costului ridicat al gazelor importate din Rusia. În schimb, peste Ocean rata șomajului rămâne scăzută iar inflația anuală a decelerat luna trecută de la 9,1 la 8,5%.

Euro a crescut joi la 1,0343 dolari, maxim al ultimei luni, însă a scăzut vineri la 1,0238 – 1,0328 dolari, tendință care s-a menținut și lunea aceasta când euro a scăzut la 1,0187 – 1,0269 dolari. În piața locală, media monedei americane a scăzut săptămâna trecută de la 4,8330 la 4,7440 lei.

Cursul francului elvețian a fluctuat între 5,0290 și 5,0576 lei, cea de vineri fiind stabilită la 5,0380 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5,8875, începutul perioadei, la 5,7696 lei, la sfârșitul ei.

Gramul de aur a încheiat săptămâna cu un preț de 272,6466 lei. Aurul este foarte sensibil la nivelul dobânzilor din SUA și la evoluția dolarului.

Bitcoin a avut o evoluție ascendentă și a urcat lunea aceasta la 23.912 – 25.203 dolari iar ether s-a apreciat la 1.881 – 2.010 dolari.

Analiza cuprinde perioada 8 – 13 august

articolul original.

Tokero trece de la start-up la scale-up, cu o evaluare de 15 milioane de euro

10 August 2022 at 06:09
image

Exchange-ul românesc de criptomonede TOKERO a finalizat anul cu o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro, volume tranzacționate de 75 milioane de euro și o evaluare de 15 milioane de euro, a anunțat azi compania.

Launchpad

Începând cu jumătatea anului 2021, TOKERO a lansat un nou segment de business, apreciat de utilizatorii platformei de criptomonede. Mai exact, din luna septembrie TOKERO a început listarea de proiecte noi în regim de launchpad. Acest nou serviciu a generat venituri în valoare de 1,5 milioane de euro, contribuind, de asemenea, și la creșterea numărului de clienți pe segmentul de exchange.

Pentru două dintre proiectele listate, Humans.AI și BH.Network, TOKERO a reușit să obțină finanțări de câte 1 milion de USDT în doar câteva zile (USDT – stablecoin în paritate de 1:1 cu dolarul american). Astfel, datorită serviciilor pe care le oferă, TOKERO a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri consolidată la nivel de grup (Globe Monnaie SRL – exchange, și LDV Tech SRL – launchpad) de aproximativ 2,5 milioane de euro, adică 125x comparativ cu cifra de afaceri de 20 mii de euro din anul 2019.

Evaluare la 15 milioane de euro

Prin prisma acestor rezultate, compania a fost evaluată la 15 milioane de euro pentru cea de-a doua rundă de finanțare, un aspect important pentru cei care au ales să se alăture în prima rundă, și un etalon de performanță pentru cei care se vor alătura în cea de-a doua. Echipa s-a extins considerabil în doar un an, de la 5 membri în anul 2020, la peste 21 de specialiști în anul 2021, jumătate dintre aceștia fiind alocați pentru zona operațională (suport, marketing și AML) și jumătate în departamentul IT.

Tokero Team

Odată cu înființarea noului sediu în București, în complexul de birouri Hermes Business Campus, a luat naștere și www.TOKERO.Team – un program de recrutare continuă pentru Grupul TOKERO. Scopul dezvoltării și lansării platformei de recrutare este atragerea de noi talente în echipă, atât oameni care au deja cunoștințe în domeniul crypto, cât și oameni foarte bine pregătiți în domeniile lor, care își doresc oportunități profesionale premium și noi provocări. Pozițiile deschise inițial vor fi pe HR, contabilitate, marketing, IT, management.

Planuri de viitor

A doua rundă de finanțare este una deschisă de această dată, spre deosebire de prima, care a fost una cu circuit închis. „Ne propunem să strângem 1,5 milioane euro, din care deja am securizat jumătate. Facem din acest moment publică runda, întrucât ne dorim să atragem investitori și din afara comunității noastre, cu siguranță vor fi surprize plăcute”,  spune Marius Morra, CEO și Co-Founder TOKERO.

. În momentul de față lucrăm la dezvoltarea unor noi produse marca TOKERO care să întregească ceea ce vrem să numim mai departe <ecosistemul TOKERO>. Pregătim o lansare foarte așteptată de comunitatea noastră: Lansarea TOKERO TOKEN – un token utilitar pe modelul $BNB de la Binance, $CRO de la Crypto.com îmbinat cu $POLS, tokenul nativ al launchpadului Polkastarter. În jurul token-ului se va contura întregul ecosistem TOKERO, ce va cuprinde mai multe servicii și beneficii, primele fiind deja active, exchange, launchpad și TOKERO PRO”, precizează acesta. 

Sabin Simionescu, Chief Technology Officer (CTO) și Co-Founder TOKERO, este cel care a creat primele 3 versiuni ale platformei de schimb criptomonede.

La nivel de platformă, echipa tehnică este foarte concentrată acum pe ultimele retușuri ale unei noi versiuni (Versiunea 4.0), mult mai scalabile, care să poată suporta toate produsele TOKERO ce se află în diverse stadii de dezvoltare/planificare. Îmbunătățiri majore avem și la nivelul aplicației de mobil, urmând să fie publicate curând. Și ceva ce toți clienții vor să afle – da, vom introduce noi monede, chiar foarte multe. Avem în dezvoltare integrări de blockchain ce vor face disponibile pentru schimb mult mai multe monede, încât să devenim lideri și la capitolul diversitate. Ne aflăm în prezent la începutul celei de-a doua runde de finanțare, avem investitori în așteptare, chiar după prima rundă. Istoricul TOKERO vorbește de la sine, suntem pe piață de 5 ani, dezvoltăm noi soluții în continuu, creștem, și zilnic aducem crypto mai aproape de adopția în masă”, a explicat Simionescu.

articolul original.

BNR a majorat dobânda de referință la 5,50

8 August 2022 at 04:50
image

Principalul eveniment financiar-bancar al ultimei săptămâni s-a desfășurat vineri, când BNR a decis să majoreze dobânda de politică monetară de la 4,75 la 5,50%/an, intervenția băncii centrale fiind justificată de creșterea anuală a prețurilor la peste 15%.

În comunicatul de presă care a urmat deciziei, BNR anticipează că inflația va cunoaște „fluctuații minore în trimestrul III”, urmând să intre apoi „pe o traiectorie descrescătoare, graduală, timp de trei trimestre, dar relativ alertă ulterior, coborând la finele orizontului prognozei ușor sub punctul central al țintei”.

În acest sens, analiștii Băncii Transilvania previzionează o încetinire a ritmului de creștere, în timp ce „BNR va majora rata de dobândă de politică monetară până la 6% la final de 2022”, în ultimele două ședințe programate ale Consiliului de Administrație.

La finalul perioadei analizate, dobânzile interbancare au stagnat, menținuându-se la valori care se înregistrau în februarie 2010.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut vineri, de la 8,11 la 8,12%. 

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a rămas constant, la 8,23%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,34%.

Cursul euro, stabilit miercurea trecută la 4,9252 lei, minimul ultimului an, a urcat la finalul săptămânii la 4,9264 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,924 – 4,928 lei, cu închiderea la 4,926 lei.

De la începutul anului, leul se menține stabil față de euro, cunoscând chiar o apreciere de circa 0,4%.

Performanța monedei cehe este chiar mai bună, cu un câştig de 1,0%, iar cea poloneză s-a depreciat cu 3,3%.

Tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles în privința fluxului de fonduri europene către Ungaria au făcut ca forintul să piadă circa 9%.

Euro a avut o tendință descendentă de la jumătatea săptămânii, ca urmare a tensiunilor geopolitice din jurul Taiwanului. Vineri, economia Statelor Unite a demonstrat însă că este una solidă. Rata șomajului a revenit la 3,5%, nivel care se înregistra înainte de pandemie, în iulie fiind create 528.000 locuri de muncă, număr dublu față de ceea ce se anticipa. În aceste condiții, euro a scăzut de la aproape 1,03 dolari, la 1,0142 dolari, piețele americane închizând vineri la 1,0182 dolari/1 euro.

În piața locală, cursul monedei americane a fluctuat în culoarul 4,8019 – 4,8348 lei, iar media de vineri a fost stabilită la 4,8175 lei.

Moneda elvețiană a avut o evoluție stabilă față de cea unică, iar cursul a fluctuat în piața locală între 5,0389 și 5,0605 lei, cel de vinei fiind stabilit la 5,0450 lei.

Banca Angliei a anunțat joi, la finalul ședinței sale de politică monetară, majorarea ratei de referință la 1,25%, cel mai ridicat nivel începând cu 2009. Totodată, a fost specificat faptul că Regatul Unit ar putea să intre în recesiune din trimestrul patru al acestui an, ceea ce a făcut ca media lirei să scadă vineri la 5,8439 lei.

Prețul gramului de aur a crescut de la 273,3625 la 276,7076 lei, iar valoarea unciei a urcat vineri la 1.767 – 1.793 dolari.

Bitcoin urca, în urmă cu o săptămână, la 24.400 dolari, maxim al ultimelor aproape două luni, după care criptomoneda a avut o perioadă stabilă, cotațiile ei mișcâdu-se în culoarul 22.500 – 23.500 dolari.

Ether a fluctuat, în perioada analizată, în culoarul 1.550 – 1.740 dolari.

articolul original.

Cursul euro a scăzut cu jumătate de ban

8 August 2022 at 15:09
image

August a devenit din punct de vedere istoric o lună în care leul se apreciază față de euro. La aceasta contribuie încasările făcute de exportatorii de grâne și majorarea intrărilor de valută la nivelul caselor de schimb de la românii care muncesc în străinătate și revin în țară pe perioada concediilor. Lor li se adaugă menținerea la un nivel scăzut a aversiunii față de risc.

Cotația euro a alunecat în cursul nopții pe piețele asiatice până la 4,9130 lei. Tranzacțiile locale se realizau în culoarul 4,918 – 4,924 lei astfel că media a scăzut de la 4,9264 la 4,9210 lei, iar un curs mai mic a fost atins în 16 august 2021.

După decizia de vineri a BNR de a majora dobânda de politică monetară cu 75 puncte bază la 5,50%, maxim începând cu ianuarie 2012, indicii ROBOR au revenit pe creștere și au atins valori care au se mai înregistrau la începutul lui februarie 2010.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței C.A. al BNR se anticipează noi creșteri pentru a contracara presiunile inflaționiste și readucerea prețurilor către intervalul țintă de 2,5%/plus/minus 1 punct procentual. În acest sens, analiștii Băncii Transilvania se așteaptă ca la ultimele două ședințe din acest an rata de referință să urce până la 6%.

La începutul acestei săptămâni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 8,12 la 8,14%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 8,23 la 8,25% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,34 la 8,35%.

Moneda unică fluctua între 1,0159 și 1,0214 dolari, valori apropiate de cele de vineri, când s-a anunțat că în Statele Unite au fost create în iulie 528.000 noi slujbe, fiind a 19-a lună consecutivă în care au fost generate noi locuri de muncă.  Cursul monedei americane a crescut de la 4,8175 la 4,8330 lei.

O recentă analiză a Băncii Transilvania atrage atenția că „zona euro este regiunea cea mai puternic afectată (dintre marile economii, n.red.) de consecințele celor două șocuri exogene, în contextul în care modelul economic din Germania (economia locomotivă) din ultimele decenii (axat pe importul de energie ieftină din Rusia și pe exportul de produse cu valoarea adăugată ridicată spre China) se confruntă cu provocări fără precedent. De altfel, indicatorii avansați din regiune s-au deteriorat puternic în ultimele luni, exprimând perspectiva incidenței unei recesiuni pe termen scurt”.

Media francului elvețian a scăzut de la 5,0450 la 5,0392 lei iar a lirei sterline a alunecat de la 5,8439 la 5,8375 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut de la 276,7076 la 276,1646 lei, în timp ce metalul galben cobora la 1.772 – 1.784 dolari.

Monedele din regiune se apreciau la rândul lor. Media celei maghiare s-a întărit la 392,66 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7013 zloți/euro.

Parteneriatul dintre gigantul financiar BlackRock și platforma Coinbase, anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, a influențat pozitiv evoluția criptomonedelor.

Bitcoin a urcat luni la 23.163 – 24.240 dolari iar ether s-a apreciat la 1.693 – 1.812 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Indicii ROBOR și-au mărit valoare de cinci ori într-un an

1 August 2022 at 08:00
image

Cele mai importante state, în special SUA, au aruncat „din elicopter” mari cantități de bani pentru a susține economiile în timpul pandemiei de COVID-19. A venit însă momentul „adevărului”, iar costul plătit este inflația, care atinge maxime ale ultimilor decenii, politicile monetare ale marilor bănci centrale devenind mai aspre.

Așa se explică avântul luat de prețuri în perioada post-pandemie, după majorarea costurilor cu materiile prime, peste care s-a suprapus conflictul din Ucraina și folosirea livrărilor de gaz drept armă de război de către Rusia.

Considerăm că este ridicată probabilitatea ca cele două șocuri exogene (criza pandemică Covid-19 și atacarea Ucrainei de către Rusia, n.red.) să fie urmate de șocuri endogene, care să determine principalii actori din economia mondială să negocieze în trimestrele următoare pentru o nouă ordine economică mondială și un nou sistem monetar-financiar internațional”, se observă într-o analiză a Băncii Transilvania.

În minuta ședinței de politică monetară din 6 iulie se arată că „potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, dar într-un ritm vizibil încetinit, (…) implicând coborârea acesteia la niveluri de o cifră abia în semestrul II 2023 și menținerea ei deasupra intervalului țintei la finele orizontului prognozei, la 6,2%” (ținta de inflație a BNR este 2,5% +/- un punct procentual, n.r.).

Indicii ROBOR au depășit pragul de 8%, față de sfârșitul lui iulie 2021, când cel la 3 luni era cotat la 1,52%, cel la 6 luni la 1,66%, iar cel la 12 luni la 1,7%

La sfârșitul săptămânii trecute, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 7,85 la 7,97%, cel mai ridicat nivel începând cu 1 februarie 2010.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,97 la 8,08%, maxim care nu a mai fost atins din 2 februarie 2010.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 8,08 la 8,19%.

Moneda națională a avut, în ultima săptămână, o evoluție apreciativă față de cea unică, cursul coborând față de sfârșitul lui iunie cu 1 ban. La începutul perioadei analizate a fost atins un minim al ultimelor 11 luni, de 4,9310 lei, iar la finalul ei, media a fost stabilită la 4,9351 lei, într-o ședință în care transferurile s-au realizat între 4,932 și 4,937 lei.

Euro a atins, în iulie, pentru scurt timp, paritatea cu dolarul, iar cursul monedei americane a înregistrat un record de 4,9391 lei. În intervalul analizat, cotațiile au fluctuat între 1,01 și 1,0254 dolari/euro, iar piața americană s-a închis vineri la 1,0226 dolari.

Dolarul a încheiat perioada cu o medie de 4,8412 lei, mai sus cu circa 10 bani față de sfârșitul lui iunie.

Aversiunea față de risc a apreciat francul elvețian față de euro, ceea ce a făcut ca media lui să atingă noi recorduri. Ultimul a fost stabilit la sfârșitul lui iulie, 5,0783 lei, cu peste 13,2 bani față de sfârșitul lui iunie.

Lira sterlină a încheiat iulie la 5,8793 lei, mai mult cu peste 12 bani comparativ cu finalul lunii precedente.

Prețul gramului de aur a încheiat perioada la 273,8420 lei, după ce metalul galben a crescut la 1.758 – 1.767 dolari, față de 1.717 – 1.727 dolari, la debutul intervalului.

articolul original.

Indicii ROBOR au trecut de 8%

28 July 2022 at 14:41
image

Sub impactul creșterii prețurilor, evoluție care a impus BNR să majoreze rata de referință, la începutul lunii, la 4,75%, dar și măsurilor de înăsprire ale politicilor monetare practicate de marile bănci centrale, indicii ROBOR s-au înscris pe o pantă ascendentă.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 7,71 la 7,85%, cel mai ridicat nivel începând cu 1 februarie 2010. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,83 la 7,97%, maxim care nu a mai fost atins din 2 februarie 2010. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 7,90 la 8,08%.

Cursul euro s-a menținut sub 4,94 lei. El a fost stabilit la 4,9353 lei, în creșterea față de miercuri, efect al revenirii aversiunii față de risc. În cursul nopții cotația a scăzut pe piețele asiatice la 4,914 lei iar tranzacțiile locale se efectuau în culoarul 4,93 – 4,939 lei.

La a cincea ședință de politică monetară din acest an Rezerva Federală americană a majorat rata de referință cu 75 puncte de bază la 2,25% – 2,50%. A fost a patra creștere consecutivă iar analiștii anticipează pentru ședința Fed din septembrie o nouă majorare cu o jumătate de punct procentual, în condițiile în care creșterea prețurilor din Statele Unite ar putea crește cu un ritm anual de 9%.

Decizia Fed nu a surprins iar euro a crescut până la 1,0235 dolari. Joi, temerile privind intrarea în recesiune a zonei euro, după scăderea la minime istorice a indicatorului GFK de încredere a consumatorilor din Germania, au provocat scăderea euro la 1,0114 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8620 la 4,8509 lei.

Un raport recent al FMI a coborât prognozele pentru PIB-ul zonei euro indicând creșteri cu ritmuri anuale în decelerare de la 5,4% în 2021 la 2,6% în 2022, respectiv 1,2% în 2023.

Media francului elvețian a atins un nou maxim istoric de 4,0595 lei iar cursul lirei sterline a urcat la 5,8916 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 271,9950 lei, efect al aprecierii metalului galben la 1.736 – 1.747 dolari/uncie.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 406,68 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7973 zloți/euro.

Criptomonedele au revenit joi pe creștere. Bitcoin se tranzacționa în culoarul 22.607 – 23.423 dolari iar ether fluctua între 1.600 și 1.672 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.
❌