ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Concert de orgă la biserica romano-catolică

8 December 2022 at 20:50
image

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022, de la ora 18, biserica romano-catolică (franciscană) de pe strada Bobâlna din Gherla va găzdui un concert de orgă susţinut de Csengeri Kostyák Zsuzsa din Cluj-Napoca.

În program figurează piese ale compozitorilor Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn- Bartholdy, Charles Weslley, Pietro A. Yon şi Dietrich Buxtehude.

Interpreta este profesoară de orgă şi de pian la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, concertând în repetate rânduri în ţară, precum şi în străinătate. Într-o perioadă a funcţionat ca şi organistă în Christkatolische Kirche din Möhlin (Elveţia).

Concertul de orgă de Advent încheie seria de evenimente incluse în Toamna muzicală gherleană, un şir de manifestări artistice cu priză la publicul iubitor de cultură și frumos.

Szekely Csaba

foto: arhiva

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Localnicii din Rojiște au sărbătorit hramul bisericii din localitate

7 December 2022 at 22:34

Cu ocazia Sfântului Nicolae, localnicii din comuna Rojiște s-au reunit la slujbă, pentru a marca hramul bisericii. A fost zi de sărbătoare în Rojiște, prilej de reîntâlnire și de sărbătoare pentru comunitatea doljeană. La eveniment a fost prezent și primarul comunei, Ionel Nedelcu, iar administrația locală a invitat credincioșii să participe la masa specifică în incinta Căminului Cultural.

„Așa cum se cuvine și cum se întâmplă în mod tradițional, am săvârșit cu acest prilej Sfânta Liturghie, la care au participat toți oamenii. Am avut inclusiv un grup de 20 de oaspeți din Craiova, un cor care ne-a mai călcat pragul și în anii trecuți. La slujbă a participat și domnul primar, căruia îi mulțumim pentru prezență. Apoi am făcut slujba parastasului pentru ctitorii bisericii, iar masa specifică de hram a fost organizată în Căminul Cultural, cu sprijinul personalului din primărie, către care transmitem toate aprecierile noastre pentru implicare”, a spus preotul Nicolae Predoi.

Masa după Sfânta Liturghie a avut loc la Căminul Cultural din Rojiște

Primarul Ionel Nedelcu a transmis că hramul Bisericii Sfântul Nicolae este marcat în fiecare an cu bucurie de întreaga comunitate, fiind un eveniment care îi aduce împreună pe oameni, într-o perioadă specială, cea a Sărbătorilor de Iarnă:

„Biserica și credința ne unesc, iar hramul lăcașului nostru este un eveniment care ne readuce aminte cât de important este să fim buni, mai ales în această perioadă în care cu toții trebuie să ne gândim mai mult la cei de lângă noi. Pentru comunitatea noastră, praznicul de Sfântul Nicolae are o însemnătate aparte, este o tradiție lungă și frumoasă, pe care trebuie să o ducem mai departe cu grijă și cu prețuire”, a spus edilul comunei Rojiște.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bradul artificial de 45.000 de euro a fost ridicat pe platoul Curţii Domneşti

7 December 2022 at 11:01
image

Transformarea zonei centrale a oraşului într-un parc tematic de Crăciun a început cu montarea bradului artificial de 20 metri înălţime, amplasat pe platoul Curţii Domneşti, în faţa Turnului lui Ştefan, între Muzeul de Artă şi Biserica Sfântul Ioan Domnesc. Achiziţia făcută de Primăria Piatra-Neamţ de la o firmă din Oradea a costat circa 45.000 euro. „Construcţia” ridicată cu ajutorul unei macarale va fi străjuită de doi soldaţi din plastic.

În paralel, în parcul central, pe spaţiul fântânii arteziene, se montează scena închiriată contra 66.500 lei. Acolo se vor ţine spectacole artistice şi vor evolua colindătorii de la diferite unităţi de învăţământ şi cluburi ale copiilor. În alte zone ale parcului, se asamblează căsuţele, figurinele, butaforia şi instalaţiile de iluminat care au fost închiriate tot de la Oradea cu 226.695 lei.

Căsuţa lui Moş Crăciun va fi amenajată în foişorul din centrul parcului, unde copiii îl vor putea întâlni, zilnic, între orele 14.00 – 18.00, în perioada 8 decembrie 2022 – 8 ianuarie  2023, cât durează evenimentul “Piatra lui Crăciun – Tărâmul Moşului”.

Prezent la faţa locului, viceprimarul Marius Irimia, foarte implicat oficial în proiect, a refuzat să dea declaraţii.

Deschiderea oficială are loc mâine, 8 decembrie, la ora 18.00, când primarul Andrei Carabelea va aprinde simbolic iluminatul festiv.

Reporter: Angela Croitoru

Operator imagine: Bogdan Călian

articolul original.

Bulgarii au protestat în fața unei biserici ruse în care se aflau simpatizanți ai Kremlinului pentru a cere oprirea războiului

6 December 2022 at 18:27
image
Un protest împotriva vizitei ministrului de externe al Patriarhiei Moscovei a blocat biserica rusă din centrul Sofiei, în această dimineață.
O prezență sporită a poliției bulgare s-a putut observa în fața intrării în biserica amintită.
Bulgarii au ieșit în stradă alături de refugiați ucraineni și au scandat „Opriţi-l pe Putin! Opriţi războiul!” în faţa Bisericii Ruse din Sofia, chiar în timpul unei slujbe care avea loc în interior pentru a-i sărbători cea de-a 70-a aniversare
, transmite agenția bulgară BTA.

Cine se afla în biserica înconjurată de manifestanții antirăzboi

Printre participanţii la slujbă se aflau ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova şi liderul partidului ABV Rumen Petkov, arhimandritul Vassian – reprezentantul patriarhului rus în Bulgaria, mitropolitul Antonie de Volokolamsk, mitropolitul Gavriil de Loveci şi episcopul Gherasim de Melnik, care este secretarul principal al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Protestul a fost desfăşurat de bulgari şi ucraineni cu pancarte pe care scria „Aici nu este Moscova!”, „Opriţi-l pe Putin! Opriţi războiul!”.

articolul original.

Colinde la 200 de metri adâncime, în biserica din Salina Ocna Dej – VIDEO

5 December 2022 at 21:17

Cine vrea să viziteze Salina Ocna Dej are ocazia destul de rar, pentru că în prezent, mina este închisă publicului, Totuși, o dată pe an, porțile se deschid pentru doritori, de hramul bisericii construite adânc în pământ.

Pe 4 decembrie, biserica cu hramul Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor, își așteaptă credincioșii.

Duminică, un număr impresionat de oameni, în jur de 500 la număr, peste așteptările gazdelor, copleșite de un interes atât de ridicat, cum poate nu s-a văzut de la inaugurarea bisericii din anul 2000, s-au prezentat la intrarea în salină.

Două autocare au făcut transporturi în mai multe rânduri, pentru a duce vizitatorii pe un traseu lung de peste 2 kilometri, la o adâncime de aproximativ 200 de metri.

Spectacolul din adâncuri este grandios, cu galerii trapezoidale, cu preții formați din straturi alternate de sare și steril. Temperatura este plăcută, de peste 10 grade Celsius, iar în decor se aude huruitul ventilatoarelor uriașe, care aduc  aer proaspăt.

Colinde în adâncuri

Incinta bisericii săpată în sare este decorată cu sculpturi biblice. O cupolă puternic luminată dă impresia că razele soarelui străbat vitraliile, un lucru care oferă liniște celor neobișnuiți să se afle la o asemenea adâncime.

Hramul bisericii a fost prilej pentru sfințirea unei troițe noi, montată la intrarea în biserică, o donație a Sindicatului Liber al Salinei.

Un sobor de șase preoți au luat parte la slujba de hram, condusă de protopopul Dejului, Ioan Buftea. A mai fost prezent la eveniment directorul salinei, Alin Sălatioan și primarul din Dej, Morar Costan.

Protopopul a vorbit despre semnificația troiței, a crucii, care se naște prin munca meșterului, trăiește și are nevoie să fie îngrijită pentru a rezista în timp.

La final, un grup de tineri, cărora s-au alturat cei prezenți, au interpretat colinde tradiționale, în pragul Sărbătorilor de iarnă.

De siguranța participanților s-au ocupat salvatorii mineri, iar gazdele au oferit tuturor cozonaci, apă și suc.

video gherla info

Scurtă poveste a salinei

Rocile de sare s-au format în urma cu 13-14 milioane de ani, iar România este extrem de norocoasă să aibă numeroase zăcăminte, în timp ce vecinii au puține sau chiar deloc.

Sarea se exploatează la Salina Ocna Dej, potrivit documentelor vechi, de aproape 800 de ani. Ca și pe vremuri, cea mai mare parte merge în străinătate. Azi, cel mai mult se vinde în Ungaria.

Dacă pe vremea comunismului aici lucrau în jur de 400 de oameni, azi sunt la datorie în jur de 100. Localnicii spun că un salariu mediu în mină este de 4.500 de lei în mână, dar că după 20 de ani, muncitorii trebuie să se pensioneze, din cauza condițiilor de lucru, sensibile pentru sănătate.

galerie foto: imagini din salina

galerie foto gherla

În adâncuri s-a amenajat și o bază sportivă, cu un teren de fotbal. Aici este și loc de tratament cu aerosoli, pentru persoanele cărora li se recomandă terapii recuperatorii ale unor afecțiuni interne, dar și pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

video gherla info slujba integrală

video: Adrian Cîmpan

articolul original.

O cunoscută doctoriță din județul Suceava s-a stins din viață la doar 56 de ani

5 December 2022 at 10:20
image

Doctorița Irina Franciuc,  președinta Asociației Medicilor Generaliști din județul Suceava, s-a stins din viață la doar 56 de ani. Era medic de familie în orașul Dolhasca. În trecut a mai deținut funcțiile de vicepreședinte al Asociației Medicilor Generaliști la nivel național și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Suceava.  Corpul neînsuflețit va fi depus luni după-amiază la Biserica „Sfânta Înviere” din municipiul Suceava.

articolul original.

Biserica Ortodoxă Rusă a fost INTERZISĂ în Ucraina: Preoții s-ar ține de recrutări pentru război

2 December 2022 at 16:27

Biserica Ortodoxă Rusă a fost INTERZISĂ în Ucraina: Preoții s-ar ține de recrutări pentru război

Centrul pentru Comunicații Strategice din cadrul Ministerului Politicii Informaționale de la Kiev a explicat de ce autorităţile au decis să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.

„De ce a interzis Zelenski (Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, n.r.) activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhia Moscovei? Organizațiile religioase nu ar trebui să încalce drepturile și libertățile cetățenilor, să nu reprezinte o amenințare la adresa vieții, sănătății și siguranței. Dar obiectivele Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei le încalcă prin cooperarea cu statul agresor” – a transmis Centrul pentru Comunicaţii Strategice, scrie Rador.

De asemenea, departamentul subliniază că, în bisericile subordonate Moscovei, se răspândeşte propagandă rusă, sunt acoperite activități ale serviciilor de informații inamice şi sunt recrutaţi agenți ruși. Centrul menționează că Biserica Ortodoxă Ucraineană trebuie să demonstreze că nu are nicio legătură ecleziastică și canonică cu Patriarhia Moscovei, care servește regimul lui Vladimir Putin și obiectivele acestuia în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Amintim că, în ultimele săptămâni, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat o serie de percheziții în biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei din capitala Kiev și din mai multe regiuni ale ţării. Percheziţiile respective au legătură cu propaganda „lumii ruse” în bisericile subordonate Moscovei. Mai mulți clerici au fost notificaţi că figurează ca suspecţi în dosare deschise în acest sens. Pe 1 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că, în urma unei solicitări a Consiliului de Securitate și Apărare Națională, guvernul de la Kiev trebuie să propună Radei Supreme să adopte interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei.

De asemenea, a fost inițiată verificarea legalității prezenţei acestei biserici pe teritoriul complexului monagah Lavra Pecerska din Kiev. În plus, Zelenski a introdus sancțiuni personale împotriva unor reprezentanți ai organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă. Pe 2 decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în mai multe biserici și mănăstiri subordonate Moscovei din regiunile Transcarpatia, Jitomir şi Rivne, iar preşedintele Zelenski a emis un decret prin care aprobă o decizie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională de a interzice desfăşurarea pe teritoriul Ucrainei a activităților organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Rusia.

articolul original.

Televiziunea Națională Franceză a transmis în direct slujba religioasă de la Biserica Romano-Catolică din Siret

1 December 2022 at 09:25

Peste 700.000 de telespectatori au urmărit la Televiziunea Națională Franceză, pe 27 noimebrie, slujba din prima săptămână de Advent de la Biserica Romano Catolică din Siret, a anunțat primarul Adrian Popoiu.

”Felicitări părintelui Carmil, enoriașilor dar și preoților catolici, călugări dominicani, pentru slujba frumoasă și organizarea perfectă”, a transmis edilul.

articolul original.

Un preot a murit în curtea bisericii din Sadova în care slujea

30 November 2022 at 15:09
image

Un preot în vârstă de 56 de ani a fost găsit mort în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Sadova în care slujea. Sesizarea a fost făcută de marți la prînz de un bărbat din Sadova care a sunat la 112. Cei de la Ambulanță sosiți la fața locului nu au mai putut face nimic din păcate. Din primele cercetări preotul Benedict Cuciureanu a murit luni seară cel mai probabil din cauza unui infarct. Bărbatul se dusese să aducă un braț de lemne pentru a face focul în sobă. Poliția a deschis un dosar penal.

articolul original.

Biserica de sub pământ – se redeschide pentru public la Salina Ocna Dej, slujbă de Sf. Varvara, patroana minelor

30 November 2022 at 09:27

Biserica subterană din Salina Ocna Dej se redeschide pentru credincioși.

Duminică, 4 decembrie, este hramul bisericii, iar cu acest prilej se va ține din nou Sfânta Liturghie.

O veche tradiție minerească este ca la deschiderea unei mine noi, să se construiască în subteran și o capelă sau o mică biserică. Prin munca minerilor de Salina Ocna Dej, la sfârșitul anului 2000, la o adâncime de 80 de metri s-a amenajat în Mina Transilvania o biserică. Aceasta a fost sfințită pe 4 decembrie, de ziua Sfintei Varvara, patroana minelor din România.

Catapeteasma a fost sculptată în lemn de tei, în stil bizantin, iar ornamentarea bisericii s-a realizat prin sculptarea în pereții de sare a elementelor brâncușiene, brâul și coloană infinitului. Aceste elemente artistice împodobesc toate icoanele bisericii, precum și cele patru vitralii, care sunt luminate, dând impresia că te afli la suprafață.

Salina Ocna Dej informează persoanele care doresc să ia parte la slujba de hram de duminică că ultima oră de intrare în mină este 9.40.

Accesul în interior se face cu camioane și pot intra doar persoanele peste 12 ani. În subteran, temperatura este de aproximativ 15 grade.

video gherla info sărbătoarea de hram la biserică, în 2012 – imagini Adrian Cîmpan

articolul original.

Licitație pentru realizarea lucrărilor de pictură la Parohia ”Sfânta Varvara” din Gura Humorului

29 November 2022 at 18:12
image

Parohia „Sfânta Varvara”, oraș Gura Humorului, județul Suceava, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Protopopiatul Suceava II, organizează în data de 17 decembrie 2022, ora 12:00, licitația privind adjudecarea lucrărilor de pictură din nou, în tehnică frescă, a Casei mortuare de la parohia mai sus menționată. Suprafața de pictat, conform devizului, este de aproximativ 215 mp, iar parohia este de gradul I urban.

Informații se pot obține de la preotul paroh Adrian Sava, tel.: 0740.150.206.

articolul original.

Arheologii au descoperit dovezi ale unui oraș mayaș pierdut. Ce mistere ascunde?

29 November 2022 at 17:00
image

O echipă de arheologi de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) a descoperit dovezi ale fostului oraș mayaș Oxkutzcab, cunoscut și sub numele de Ooxputcaj, situat în actualul municipiu Oxkutzcab din statul mexican Yucatán.

Oxkutzcab a fost un oraș mayaș precolumbian, care a devenit o capitală regională condusă de familia Tutul Xiu după căderea orașului Mayapán în anii 1440 d.Hr.

Deși familia Xiu a colaborat cu spaniolii, au fost demolate. Astfel, acestea nu au fost slavate, iar dispariția lor a făcut loc, în cele din urmă, unui oraș colonial spaniol, în anul 1550 d.Hr. în urma cuceririi spaniole a Yucatanului.

Orașul și templele, demolate pentru a face loc unui oraș colonial spaniol

În centrul acestui oraș cucerit, spaniolii au construit Parroquia de San Francisco de Asis, o mare biserică franciscană pe locul unde s-ar putea să se fi aflat unul dintre

Puține dovezi ale Oxkutzcab-ului precolumbian supraviețuiesc în zilele noastre. Cele mai multe au fost pierdute de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în cadrul municipalității mai largi există câteva mici ruine mayaș. Acestea se găsesc, în special,  în pădurile din jur.

Arheologii INAH, conduși de Pedro Xuluc Balam și Tomás Gallareta Negrón, au lucrat în colaborare cu Consiliul Local Oxkutzcab. Aceștia făceau săpături în parcul central, când au făcut descoperirea.

Puține dovezi ale Oxkutzcab-ului precolumbian supraviețuiesc astăzi

Astfel, echipa de arheologi , mostre de oase și fragmente de elemente arhitecturale decorate.

Acestea datează de aproape 1.000 de ani, din perioada postclasică.

Unele dintre fragmentele de piatră descoperite, înfățișează figuri mayașe importante, posibil zei sau elite mayașe, și au fost date în grija INAH pentru a efectua studii suplimentare pe acestea.

Echipa a găsit, de asemenea, sticlă și porțelan, care reprezintă întrepătrunderea dintre dezvoltarea orașului Oxkutzcab și cea a orașului colonial care a urmat, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” Rădășeni și-a sărbătorit hramul

26 November 2022 at 20:48

În ziua pomenirii Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina și a Sfântului Mare Mucenic Mercurie, 25 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la biserica de lemn din Rădășeni, sfânt locaș care a împlinit anul acesta patru veacuri de la târnosire.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care arhim. Ștefan Gușă, stareț al Mănăstirii Vadu Negrilesei, protos. Gabriel Gaman, stareț al Mănăstirii Râșca, și pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni.

La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic au participat numeroși credincioși care au venit să îi cinstească pe ocrotitorii parohiei, dar și reprezentanți ai oficialităților locale.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat faptul că darul cuvântului cu putere multă, precum cel cu care a fost binecuvântată Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, se desăvârșește atunci când și purtarea celui care îl rostește este în concordanță cu trăirea lăuntrică. Totodată, ierarhul a vorbit despre faptul că roadele cele bune ale cuvântului se văd numai atunci când cel care le ascultă are sinceritatea inimii și aleg ca fapta să fie întocmai cu vorba, puterea exemplului fiind atât de importantă în zilele noastre.

„O pomenim astăzi pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, care în două rânduri a convertit, a schimbat mentalitățile oamenilor păgâni cu care a interacționat în momentele ei de mărturisire. (…) Sfânta Ecaterina a reușit să schimbe gândul a cincizeci de filosofi păgâni, înrădăcinați în credința lor, să devină și ei creștini și să devină la rândul lor mucenici. Împăratul a văzut că nu numai că nu au convertit-o, nu doar că nu i-au schimbat gândirea sfintei, ci s-au schimbat ei, au devenit creștini și atunci i-a condamnat pe toți la moarte. După aceea, Sfânta Ecaterina a fost întemnițată. Și acolo, pe două sute de gardieni, dimpreună cu mai marele lor, Porfirie, și pe aceia i-a convertit, i-a determinat să aleagă Creștinismul. (…) Cuvânt cu putere multă Dumnezeu le-a dat și sfinților mucenici, pe de-o parte pentru ca să nu se rușineze de învățătura, credința ortodoxă, iar pe de altă parte pentru că această putere multă pe care Dumnezeu o dădea omului respectiv venea și pentru faptul că acest cuvânt al lui era conform cu viața lui. Ce spunea aceea și trăia. (…) Să învățăm din viața Sfintei Ecaterina, din Sfintele Scripturi pe care le auzim, că trebuie să fim onești cu noi înșine. Și cuvântul nostru, pentru a fi autentic, trebuie să fie validat de viața noastră.”

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Mitrofan (Mihai) Mâțel a fost hirotonit preot, iar monahul Cleopa (Daniel) Frunză întru ierodiacon, ambii pe seama Mănăstirii Vadu Negrilesei.

La finalul Sfintei Liturghii au fost evidențiați o parte dintre cei care s-au implicat constant în activitatea Bisericii, prin oferirea unor ordine eparhiale din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost înmânat părintelui Constantin Rotaru de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Distincția Ordinul „Mușatinii” a fost oferită primarului Comunei Rădășeni, Neculai Perju, și domnului Paul Buhlea, director în cadrul Primăriei Fălticeni, pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.

La final, părintele paroh Georgian Rotar i-a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru această zi deosebită pentru întreaga comunitate, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru binecuvântare, și tuturor închinătorilor și ostenitorilor. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către Preasfințitul Damaschin Dorneanul, moment în care părintele i-a dăruit Preasfinției Sale o icoană cu chipul sfinților Ecaterina și Mercurie. Preasfinția Sa i-a mulțumit părintelui și comunității parohiale și a transmis gândul de binecuvântare și prețuire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

La sfârșitul slujbei a fost săvârșit și parastasul pentru ctitorii sfântului locaș de la Rădășeni, considerată una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Moldova și chiar din țară.

Arhim. Ștefan Gușă i-a invitat pe toți cei prezenți la punerea pietrei de temelie pentru Mănăstirea Vadu Negrilesei, Comuna Stulpicani, unde a sihăstrit Părintele Cleopa. Evenimentul prilejuit de împlinirea a 125 de ani de la nașterea Părintelui Paisie Olaru și 110 ani de la nașterea Părintelui Cleopa va avea loc în data de 2 decembrie, începând cu ora 16:00. Slujba sfințirii locului va fi săvârșită de ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Damaschin Dorneanul.

Alături de binecuvântarea arhierească, un prilej de aleasă trăire duhovnicească pentru credincioșii prezenți astăzi la Rădășeni a fost și închinarea la racla care adăpostește fragmente din moaștele mai multor sfinți, între care Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Sfântul Mare Mucenic Mercurie.

Potrivit tradiției, Biserica parohială „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina“ a fost construită pe un vechi altar din Rădășeni, sat de răzeși, de către domnul Ştefan Tomşa al II-lea, între anii 1611 şi 1622.

Irina Ursachi

Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” Rădășeni și-a sărbătorit hramul, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Slujbe importante la bisericile din judeţ în următoarele zile

26 November 2022 at 19:56

Mai multe slujbe la bisericile din judeţ vor marca următoarea săptămână pentru creştinii ortodocşi din Botoşani.

Astfel, duminică, 27 noiembrie, Parohia Vovidenia Botoșani organizează conferința intitulată Părinți și adolescenți: război și pace. Particularități neuropsihologice recent descoperite privind adolescența și relevanța lor pentru o viață mai bună, susținută de Arhid. Lect. Dr. Adrian-Sorin Mihalache, începând cu ora 17.00.

Miercuri, 30 noiembrie, Biserica Parohiei Cătămărăști Deal, va găzdui întâlnirea Cercului Pastoral Sfântul Ilie Ipotești, Protopopiatul Botoșani, începând cu ora 17.00. În cadrul întâlnirii va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu și va fi susținută o conferință cu tema Frumusețea rugăciunii.

Sâmbătă, 3 decembrie, la Capela Centrului Militar Botoșani, voluntarii Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași vor organiza evenimentul „Sfântul Nicolae”, îndrumătorul copiilor. La Sfânta Liturghie vor lua parte 30 de copii, iar după săvârșirea acesteia vor urma o serie de activități educative organizate de către voluntarii prezenți la eveniment.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Politicienii ucraineni au propus interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse

25 November 2022 at 23:00
image

Politicienii ucraineni au propus un proiect de lege care ar urma să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Ucrainei.

Parlamentarii vor ca Biserica Ortodoxă Rusă să nu mai poată acționa pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, proiectul include o interdicție completă a oricăror organizații religioase care sunt aliniate cu Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit Sky News.

Recent, serviciile de securitate ucrainene au efectuat un raid la sediul aripii susținute de Rusia a Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.

De ce vor ucrainenii interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse?

au anunțat că suspectează „activități subversive ale serviciilor speciale rusești” la complexul Pechersk Lavra din Kiev.

Deputatul Iryna Friz a declarat că scopul proiectului de lege este de a „preveni amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei și de a asigura ordinea, deoarece, de prea mult timp, Biserica Ortodoxă Rusă a desfășurat activități antiucrainene și de sabotaj și a susținut toate acțiunile regimului criminal rus”.

articolul original.

Un hoţ a adormit în biserică după ce s-a îmbătat cu vinul de împărtăşanie

24 November 2022 at 13:40
image

Un bărbat a spart o biserică din localitatea nemţeană Dobreni și a adormit în lăcaşul de cult după ce a băut vinul furat, relatează Agerpres.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, persoane necunoscute ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta paracliserului unei biserici din localitatea Dobreni, de unde ar fi sustras mai multe sticle de vin şi o icoană.

Poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat, în vârstă de 44 de ani, din Săvineşti”, a precizat în comunicatul remis presei IPJ Neamţ.

Poliţiştii continuă cercetările pentru furt calificat.

articolul original.

Un bărbat a băut tot vinul pe care l-a găsit într-o biserică și a adormit

23 November 2022 at 16:16

Un bărbat din Săvineşti care a spart o biserică din localitatea Dobreni a adormit în lăcaşul de cult după ce a băut vinul furat de acolo. Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu, a declarat că asupra bărbatului a fost descoperită şi o icoană pe care a sustras-o din biserică.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, persoane necunoscute ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta paracliserului unei biserici, din localitatea Dobreni, de unde ar fi sustras mai multe sticle de vin şi o icoană. Poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat în vârstă de 44 de ani, din Săvineşti”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, citat de Agerpres. Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

.

articolul original.

Va fi târnosită biserica de lângă Seminarul Teologic Târgoviște (Micro VI)

23 November 2022 at 14:45

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, este adept al noului, al inovației, al schimbării modului de relaționare cu cetățeanul și de implicare în problemele cu care se confruntă acesta. Corneliu Ștefan vede altfel și actul administrativ, rolul celor care trebuie să implementeze proiectele socio-edilitare și economice utile comunităților locale. Și acest lucru nu a fost doar dorit, ci și pus în practică de echipa pe care o coordonează la Consiliul Județean și în cadrul societăților comerciale subordonate instituției. Un exemplu clar: Parcul Industrial Moreni. Pentru ceea ce se întâmplă aici în ultimii ani, se potrivește de minune zicala „omul potrivit la locul potrivit”. În contextul de față, vorbim despre managerul acestei unități economice: Gabriel Purcaru, care, prin abnegație, pasiune, încredere și cutezanță, a reușit să schimbe total imaginea Parcului Industrial din Moreni și nota de liniaritate specifică unor astfel de organizații economice.

Parcul Industrial Moreni, de când este condus de Gabriel Purcaru, a devenit mai viu, trepidant. Este plin de elemente care l-au scos din rutina specifică unor astfel de amplasamente, de regulă cenușii. Locuri indiferente, unde agenții economici închiriază spații pentru producție și atât. Gabriel Purcaru a reușit, în mai puțin de doi ani, să anime parcul, să modeleze altfel acest areal economic, să implementeze o altă viziune de colaborare, de comunicare cu firmele partenere. Iar acest proces continuă.

Când ne-am întâlnit cu mai multe luni în urmă, Gabriel Purcaru schițase în gând un proiect pe care ni l-a mărturisit, cu rugămintea să nu îl dezvăluim la acel moment. Nu dispunea de toate elementele construcției și nu voia să cadă în ridicol, necontrolând concretul. Ne-a spus că vrea să deschidă o clinică medicală în incinta Parcului Industrial Moreni. Nu una oarecare, ci specializată în cardiologie. Deja negocia cu mai mulți medici, specialiști de excepție în domeniu. Clinica urma să răspundă nu doar nevoilor angajaților de la firmele din incinta Parcului Industrial, ci tuturor cetățenilor din zona municipiului Moreni, ba chiar și de mai departe.

Gabriel Purcaru reperase și spațiul care se preta pentru un astfel de proiect, a primit apoi acceptul și sprijinul moral și financiar din partea președintelui Corneliu Ștefan, iar când a venit momentul a achiziționat locația de circa 1.000 mp, cu o suprafață de teren aferent de circa 2.500 mp și s-a pus pe treabă. Și, după cum a precizat astăzi – 23 noiembrie 2022, la evenimentul de inaugurare al clinicii de cardiologie, în 9 luni, obiectivul a fost gata. Imobilul a fost cumpărat de Parcul Industrial Moreni în decembrie 2021, iar în martie 2022 au demarat lucrările de reabilitare, recompartimentare și modernizare.

Astăzi – 23 noiembrie 2022, Clinica Cordlex este gata pentru a primi pacienții. Unitatea medicală este unică la nivel național prin faptul că funcționează în interiorul unui Parc Industrial. O idee care, cu siguranță, va fi abordată și de alții. Deocamdată, ființează la nivelul județului Dâmbovița, unde, după cum nu de puține ori a afirmat președintele Corneliu Ștefan, prioritatea zero a conducerii Consiliului Județean este sănătatea dâmbovițenilor și dezvoltarea economică, iar Parcul Industrial Moreni reprezintă o dovadă că aceste deziderate sunt atinse și merg împreună.

Modest, simplu, deși fizicul său impunător nu ar scoate în față aceste trăsături de caracter, ci mai de grabă le-ar ascunde, Gabi Purcaru a spus că acest proiect s-a putut realiza numai prin activarea conceptului de echipă. Pornind de la președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, continuând cu angajații Parcului Industrial și încheind, merituos, cu investitorul și echipa medicală care s-a angajat la acest efort. Și, fiindcă tot suntem în această secvență scriptică a nominalizării echipei, este nimerit să menționăm că Gabriel Purcaru a primit, după oficierea slujbei religioase, o icoană cu Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din partea preotului de la Schela Mare. Directorul Parcului Industrial Moreni, cu un gest extrem de politicos, i-a oferit icoana lui Gheorghe Matei, pe care îl consideră, și a afirmat acest lucru în fața întregii audiențe, sufletul acestui proiect.

Și fiindcă a vrut să profite de prezența primarului municipiului Moreni – Constantin Dinu, directorul Parcului Industrial a mai avansat un proiect de anvergură pentru comunitatea morenară, la care trebuie să se facă părtașă și administrația publică locală. Gabriel Purcaru dorește să construiască, în viitorul apropiat, o creșă în Parc. De această unitate de supraveghere și educație a preșcolarilor ar beneficia copiii celor peste 1.000 de angajați ai societăților comerciale care activează aici, dar și ai salariaților de la Automecanica Moreni.

A fost invitat la cuvânt și investitorul, administratorul noii clinici – Gigi Matei. Nu este vorba despre cine știe ce magnat descălecat din lumea afacerilor bucureștene sau despre reprezentantul vreunei multinaționale ultraprospere. La o scanare simplă, sociologică, Gheorghe Matei, nea Gigi sau nea Matei cum îl numeau apropiații, pare un om simplu, hârșit prin viață, cutezător, statornic, sincer, ambițios și, un lucru deosebit de important, cu mare credință în Dumnezeu.

Gigi Matei a mărturisit că este țăran neaoș, crescut la Valea Lungă. A muncit mult. A văzut lumea. Și soarta a făcut să se întâlnească și cu boala. De la un infarct, a fost supus mai multor intervenții chirurgicale. Și-a lăsat viața în mâna lui Dumnezeu și în cele ale unor medici de valoare și a răzbit. Sunt 12 ani de la declanșarea suferinței. Are acum 70 de ani și vrea să o mai ducă mult, fiindcă mai are proiecte de materializat. Clinica de Cardiologie de la Moreni este doar o etapă. Urmează și altele. Gigi Matei l-a felicitat pe directorul Parcului Industrial Moreni, Gabriel Purcaru, pentru perseverență, pentru faptul că știe să ducă un proiect până la capăt. A fost un imbold important și pentru el.

Primarul municipiului Moreni, Constantin Dinu, i-a felicitat pe inițiatorii acestui proiect, pentru faptul că au reușit să îl materializeze în timp util. Clinica de cardiologie, a spus edilul, reprezintă un obiectiv deosebit de important pentru sănătatea locuitorilor orașului, dar și pentru cei ai comunelor învecinate. A reținut Constantin Dinu și ideea lansată de directorul Gabriel Purcaru privitoare la construcția unei creșe în interiorul Parcului Industrial. A promis că se va face.

Doctorul Qendro Juxhin Eugen, specialist în chirurgie cardiovasculară, a precizat că se bucură tare mult că a reușit să deschidă această clinică la Moreni, chiar în incinta unui Parc Industrial. A mai spus medicul că procesul de extindere și de dotare va continua. Clinica Cordlex, în traducere liberă, ceva de genul, Legile inimii, după cum a spus medicul Qendro Juxhin, dispune în momentul de față de aparatură de investigație de ultimă generație. Unitatea este structurată în trei cabinete unde se realizează consultații, investigații și teste de efort, sală de tratament și spațiu pentru internare de o zi.

Înainte de efectuarea unei scurte vizite în clinică, a vorbit și președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene i-a felicitat pe investitori și pe cadrele medicale care s-au angajat în această nobilă misiune. Corneliu Ștefan s-a arătat mulțumit de faptul că în Dâmbovița, în interiorul unui parc industrial, funcționează, pentru prima dată în România, o clinică medicală. Este un superlativ demn de reținut și care demonstrează că, în județ, se testează, se experimentează, se introduce noul combinat cu necesitatea.

„Acum un an, când directorul Gabriel Purcaru a venit la mine și mi-a solicitat resurse financiare pentru a cumpăra această clădire, am spus din primul moment da, pentru că am crezut în această investiție. Și pentru că, așa cum spun de doi ani, prioritatea zero a noastră, a celor din Consiliul Județean, este sănătatea dâmbovițenilor. Această clinică nu se va adresa doar celor care lucrează în Parcul Industrial Moreni. Această clinică se adresează tuturor locuitorilor din Moreni și din zona Moreni. Vorbim de peste 60 de mii de oameni”, a precizat Corneliu Ștefan.

A mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița că, în perioada următoare, Parcul Industrial Moreni se va extinde și că se va urmări ieșirea din logica obișnuită de a se investi doar în anumite activități. Clinica medicală este o primă dovadă.

La evenimentul inaugural din Parcul Industrial Moreni, au mai fost prezenți: vicepreședintele CJ Dâmboviţa Antonel Jîjîie, administratorul județului – Cristian Avanu, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa – Cristina Sima, inspectorul școlar general – Ileana Nicolaescu, consilierul județean Liviu Vasilescu, primarii localităților Gura Ocniței, Răzvad, Vișinești, Valea Lungă, IL Caragiale și Vârfuri, precum și medici de la Spitalul Municipal Moreni.

articolul original.

Concert de colinde la Gherla pentru salvarea bisericii lui Mihai Viteazul din Lujerdiu

23 November 2022 at 08:57

Un concert caritabil  de colinde, intitulat „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!” – lăcaș de cult din satul Lujerdiu, comuna Cornești, ctitorit de domnitorul român în secolul al XVI-lea, are loc vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 17, la sala de evenimente Escape Events din Gherla.

Pe scenă vor urca interpreți talentați, precum Oana Bozga Pintea, Anamaria Marti și Grupul Spice, Andreea și Maria Pavelean, Radu Lazăr, Ionuț Koblicska, Corul Eufonia și, nu în ultimul rând, Maria Marcu, lujerdeancă de rădăcină și legată sufletește de biserica ce se vrea a fi salvată.

colinde lujerdiu biserica gherla

Prețul unui bilet este 30 lei și poate fi achiziționat de la Protopopiatul Ortodox, de pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 31, sau de la Magazinul Bisericesc, de pe strada Bobâlna, nr. 1.

„Efortul nostru va fi răsplătit de către artiștii invitați prin colindul strămoșesc, dar ceea ce e mai important e faptul că va susține lucrările demarate deja la monumentul istoric ctitorit de Mihai Viteazul la Lujerdiu”, spun organizatorii, Arhepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Protopopiatul Ortodox Român Gherla.

Un concert cu același scop a avut loc în primăvara acestui an, la Cluj-Napoca. Povestea bisericii, mai jos.

Spectacol folcloric la Cluj pentru salvarea bisericii lui Mihai Viteazu din Lujerdiu, una din cele patru ctitorite de domnitor în Ardeal

articolul original.
❌