ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Pescobar confirmă dezvăluirile CANCAN legat de relațiile avute cu angajatele sale: „Prieteni cu beneficii am fost!”

24 November 2022 at 21:40

Pescobar a avut o relație cu una dintre angajatele sale! A recunoscut-o într-un interviu CANCAN EXCLUSIV. Asta după ce în primă fază CANCAN.RO a făcut dezvăluiri în acest sens. Paul Nicolau, numit și „omul cu raci”, a dezvăluit că legătura dintre ei doi a fost strict pentru beneficii și nu a devenit o poveste de dragoste serioasă. Printre altele, patronul de la „Taverna Racilor” a mai detaliat și relația pe care o are cu mama fiicei sale. 

Paul Nicolau sau Pescobar, așa cum s-a autointitulat pe Tik Tok, este unul dintre personajele controversate în mediul online și nu numai, datorită acțiunilor pe care le întreprinde. Dar și a declarațiilor. Căci, în cadrul interviului CANCAN EXCLUSIV a recunoscut că a avut o relație cu una dintre angajatele sale.

În acest mod, confirmă parțial dezvăluirile CANCAN.RO și detaliază natura legăturii pe care a avut-o cu angajata sa. Căci nu e orice relație. Ci una cu beneficii. Iar după spusele lui, domnișoara cu pricina nu mai lucrează pentru el. Practic, la despărțire, au luat-o pe drumuri diferite din toate punctele de vedere.

Mai mult, și subiectul legăturii pe care o are cu mama fiicei sale a fost atins, iar Pescobar dezvăluie că a încercat o relație cu ea în momentul în care a aflat de sarcină, dar lucrurile n-au funcționat între ei.

„Am încercat o relație după ce am aflat că a fost însărcinată

CANCAN EXCLUSIV: Mai ești cu mama fetiței tale?

Pescobar: Nu mai sunt. Suntem foarte buni prieteni. Avem o relație chiar exemplu pentru toată lumea de genul ăsta, de a nu trăi împreună și a avea un copil. Am încercat o relație după ce am aflat că a fost însărcinată și am încercat să fim împreună. Nu aveam o relație prea lungă de dinainte (nr. dinainte să afle că partenera sa de atunci a rămas însărcinată) și s-au petrecut lucrurile destul de repede, am început să avem o relație și nu a fost să fie. Nu are rost să trăiești nici de dragul copilului câteodată, că energia aia negativă dintr-o relație nereușită s-o reprimi în copil și în atmosfera aia din casă… nu e bine pentru niciunul. Așa că am fi fost, probabil, trei oameni nefericiți. 

Mulți fac chestia asta de dragul zonei de confort. E cea mai mincinoasă chestie în care poți trăi, în zona de confort. Pentru o chestie care zici că te mulțumește să sacrifici tot. Și câteodată sacrifici sufletul tău, sacrifici multe chestii și nu e bine deloc. 

Mergem în excursii împreună, în afara țării, toți trei. Nu dormim în același pat, luăm un apartament. Și toată lumea e fericită. Ieșim la masă, stăm împreună, elegant. Nu există discuții că n-au de ce să iasă discuții atâta timp cât toată lumea înțelege. Și eu am avut relații și am relații și n-are cine să se supere atâta timp cât lucrurile sunt pe față. 

Pescobar se înțelege bine cu mama fiicei sale / (Sursa: Captură video)

„Da, am avut relație. Friends with benefits (nr. prieteni cu beneficii) am fost”

CANCAN EXCLUSIV: Ai avut vreodată o relație cu una dintre angajatele tale?

Pescobar: Da, am avut relație. Friends with benefits (nr. prieteni cu beneficii) am fost. Că tot relație se numește, nu?! Foarte bine dacă intervin sentimente. E mai plăcut. Fără sentimente nu e treabă. 

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Alimentul de 1 leu care face minuni pentru organism: reglează colesterolul și scade riscul unui atac cerebral

23 November 2022 at 19:48

Îl ai mereu în bucătărie, iar majoritatea preparatelor pe care le gătești, conțin acest aliment. Oferă senzația de sațietate și conține proteine. În plus, este ideal într-o dietă cu cât mai puține calorii. Nu numai că îți reglează colesterolul și scade riscul de atac cerebral, însă protejează și inima de bolile grave. Este consumat la scară largă, dar cu siguranță n-ai știut de câte probleme de sănătate te poate scăpa!

Oul are multiple beneficii pentru sănătate

Pe lângă faptul că rămâne un produs alimentar de înaltă calitate nutrițională, în paralel există dovezi convingătoare că acest aliment poate contribui la starea generală de sănătate pe toată durata vieții. Este vorba despre ou, cum probabil mulți ați ghicit deja. Persoanele care suferă de tulburări metabolice, cum ar fi hipertensiunea de sarcină, diabetul sau problemele cardiovasculare, le pot ține sub control prin consumul de ouă.

De exemplu, s-a dovedit că persoanele care au consumat ouă, au avut un risc cu 41% mai mic de a se confrunta cu diabet sau tensiune arterială crescută.

În urma unui studiu, femeile însărcinate care au avut probleme cu tensiunea arterială și care au consumat mai puțin de un ou au avut tensiunea mai crescută decât cele care au consumat mai mult de un ou pe săptămână. Cel mai important este însă, faptul că oul reglează colesterolul și scade riscurile unui atac cerebral.

Oul ajută la scăderea riscurilor de tulburări metabolice

Oul are efect antimicrobian și reduce bolile de inimă

Mulți ani, consumul de ouă a fost perceput într-un mod eronat. Din cauza nivelului crescut de colesterol, s-a susținut că provoacă boli de inimă. Ei bine, oamenii de știință au studiat această situație și s-a dovedit, de fapt, că ouăle te pot ajuta la diminuarea aparițiilor de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale. În plus, acestea reglează, de fapt, colesterolul și nu îl măresc.

Un alt efect miraculous pe care îl au ouăle, este cel antimicrobian. Acestea pot constitui agenți antiinfecțioși puternici împotriva agenților patogeni umani, reușind astfel să întărească imunitatea florei intestinale.

Consumul de ouă reduce bolile cardiovasculare

Consumul de ouă te ajută să slăbești

După cum știm cu toții, ouăle sunt extrem de sățioase. Într-un vechi studiu realizat pe 30 de femei obeze, consumul de ouă în loc de covrigi la micul dejun le-a determinat să mănânce mai puțin în următoarele 36 de ore. Un alt studiu a demonstrat că înlocuirea unui covrig la micul dejun cu un ou, provoacă o pierdere destul de mare în greutate, pe o perioadă de 8 săptămâni.

Există totuși o limită recomandată pentru consumul de ouă. Potrivit specialiștilor, dacă ești o persoană sănătoasă, ar trebui să mânănci 1 sau 2 ouă pe zi. Trebuie să fii foarte atent și să reduci cantitatea consumată dacă cumva un medic sau dietetician îți recomandă asta, cât și dacă ai probleme de sănătate grave.

Dieta cu ou te ajută să slăbești
articolul original.

Bonusuri pentru angajați. În plină criză a facturilor, unele firme oferă mai multe facilități

23 November 2022 at 10:12
image

Unele companii anunță mai multe bonusuri pentru angajați, totul pentru a-i ajuta să facă față crizei facturilor.

Pandemia și explozia prețurilor au dus la schimbarea unor strategii pe care le aveau marile companii în general…pentru a-și motiva și păstra salariații.

Tichetele de masă, primele de sărbători, laptopul și telefonul de serviciu au rămas între avantajele tradiționale, însă unele firme au mai adăugat și altele.

Anunţurile de recrutare menţionează în continuare beneficii tradiţionale, precum tichete de masă (70%), bonusuri de performanţă (62%), asigurare medicală (57%), dar şi cursuri de specializare sau de dezvoltare personală (60%).

Pe lista de beneficii sunt trecute şi teambuilding-urile (40%), primele de sărbători (50%) şi laptop sau telefon mobil (47%).

Sunt datele prezentate de platform BestJobs privind anunțurile publicate recent.

Sinteza prezentată arată că 70% dintre anunţuri menționează posibilitatea de a lucra de acasă sau…de oriunde când angajatul simte nevoia, 37% oferă ca beneficiu personalizarea programului de lucru, iar aproape 40% pun la dispoziţie cafea şi gustări pentru angajaţii de la birou.

În unele cazuri, angajaţii care lucrează permanent sau preponderent de acasă pot beneficia de plata utilităţilor. Cei care vin la birou pot primi compensaţii pentru transport (30%).

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/23nov-12-Iorgu-Relat-Ce-bonsuuri-dau-firmele.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Beneficiile surprinzătoare ale „spațiilor albastre”. Cum ne pot îmbunătăți sănătatea mintală?

22 November 2022 at 18:00
image

După 10 ani de când oamenii de știință au ajuns la concluzia că „spațiile albastre” ar putea fi benefice pentru oameni, conceptul s-a dovedit a fi un instrument puternic și la îndemâna multora pentru sănătatea mintală.

Exercițiile de mindfulness practicate până acum pe o barcă plutind în mijlocul oceanului ar putea fi practicate și din confortul casei noastre sau chiar din biroul unui terapeut. E drept că o astfel de situație este mult mai la îndemână pentru o categorie mai mare de persoane, însă o organizație non-guvernamentală din Marea Britanie, Sea Charity, consideră ar putea aduce și mai multe beneficii o combinație între activitățile de pe apă și terapia din cabinet.

Astfel, a apărut conceptul de „sănătate albastră” („blue health”), care presupune o ieșire în aer liber. Participanții sunt înconjurați de spații albastre (precum lacuri, râuri, oceane sau mări) care îi vor ajuta să dobândească mai bună. Organizația Sea Sanctuary organizează încă din anul 2006 excursii pe coasta din Cornwall (situat în sud-estul Marii Britanii).

Un fost ofițer de poliție s-a vindecat navigând pe apă

Mulți dintre clienții acestei organizații sunt persoane care suferă . Aceștia se înscriu pentru o excursie în urma căreia să beneficieze de o stare de spirit mai bună, alături de psihologul de pe vapor, dar în același timp vor învăța și un meșteșug.

Steve Ridholls, un fost ofițer de poliție, navighează cu cei de la Sea Sanctuary pentru a-și calma anxietatea și sindromul post-traumatic cu care se confruntă.

„Obișnuiam să vorbesc cu oameni aflați pe marginea unui pod, oameni care voiau să se sinucidă sau mergeam la intervenții la accidente rutiere. Am văzut lucruri pe care nu mi le pot șterge din memorie. Sindromul post-traumatic a venit, într-o mare măsură, și din cauza neputinței – atunci când ești martor la ceva și nu poți face nimic pentru a opri”, a spus acesta, potrivit BBC.

Steve Ridholls s-a retras din poliție în anul 2014 din cauza problemelor emoționale cu care se confrunta. Acum, el petrece mare parte din zile îmbrățișând țărmul din caiacul lui roșu și vâslește de-a lungul râurilor din Cornwall. Apa îi calmează mintea și, crede el, are un rol important în vindecarea sa.

Spațiile verzi, la fel de benefice pentru sănătatea mintală

Alături de, un beneficiu îl oferă și „spațiile verzi”, specialiștii recomandând în egală măsură și „băile de natură” și plimbările în păduri. Însă mulți experți consideră că apele au un impact mai mare decât pădurile.

„Spațiile albastre ne oferă o distragere care ne ia gândul de la bătăile de cap de zi cu zi. Sunetul valurilor care se sparg, mirosul de apă sărată și nisipul sub picioarele noastre creează senzații care ne relaxează corpul și transmit mentalului să ia o pauză”, spune Kate Campbell, cercetător la Universitatea Wellington din Noua Zeelandă.

Conceptul de terapie prin albastru s-a dezvoltat în urmă cu 10 ani, când oameni de știință de la Universitatea din Sussex au rugat 20.000 de oameni să-și înregistreze emoțiile în momente diferite ale anului. Ei au adunat astfel peste un milion de răspunsuri și au descoperit că participații au fost cel mai fericiți când erau în spații albastre.

articolul original.

Ce beneficii poate aduce un simplu gest de bunătate?

22 November 2022 at 16:00
image

A da dovadă de amabilitate sau a face un simplu gest de bunătate nu doar că le induce celor din jur o stare de bine în legătură cu ei înșiși, dar poate îmbunătăți sănătatea și oferi fericire „emițătorului”, arată cel mai recent studiu.

Acest lucru înseamnă că este o situație de tipul „win-win” pentru toată lumea.

Altruismul stimulează anumite centre din creierul nostru responsabil cu recompensa, potrivit ultimelor cercetări în domeniu. Concret, acele substanțe chimice care induc o stare de bine ne inundă organismul și produc o senzație ce poate fi denumită „euforia ajutătorului”.

Voluntariatul, de exemplu, s-a dovedit a fi o activitate care ajută în acest sens: reduce stresul și are .

Altruismul ne ajută să trăim mai mult

Iar beneficiile nu se încheie aici. Altruismul poate reduce, în același timp, riscul tulburărilor cognitive și ne pot ajuta să trăim mai mult. Oamenii de știință spun că motivul este faptul că la dobândirea sentimentului de apartenență la o comunitate. Or, acest lucru ne ajută în mod semnificativ să avem o viață sănătoasă și mai lungă.

Mai mult decât atât, donațiile sau participarea la activități caritabile pot reduce tensiunea arterială și ne ajută să avem o inimă mai sănătoasă. Potrivit unui studiu citat de CNN, un grup de oameni au primit drept sarcină să cheltuiască suma 40 de dolari pentru nevoile proprii, în vreme ce alt grup (diagnosticat cu hipertensiune arterială) a cheltuit banii ajutându-i pe alții, conform instrucțiunilor. Concluzia a fost aceea că participanții care au folosit banii pentru a-și ajuta aproapele au avut o valoare a tensiunii arteriale mai scăzute la finalul celor șase săptămâni de cercetare. De fapt, beneficiile obținute după astfel de activități sunt similare cu cele oferite de o dietă sănătoasă sau exercițiile fizice.

Acțiunile caritabile cresc toleranța la durere

Donațiile ne pot reduce și durerea, este concluzia unei alte cercetări. Analiza a demonstrat că oamenii care au declarat că ar dona bani orfanilor au fost mai puțin sensibili la stimulii cu electroșocuri decât cei care au refuzat să ofere bani cauzelor bune.

Însă care ar putea fi explicațiile, având în vedere aceste informații? Oamenii de știință au descoperit că există anumite regiuni care reacționează la stimulii de durere, însă aceste zone sunt dezactivate aproape instantaneu atunci când ne ajutăm aproapele. Cercetătorii din Marea Britanie au ajuns la concluzia că atunci când suntem mai buni sau facem un gest caritabil, starea noastră de bine poate fi îmbunătățită în doar trei zile.

Este adevărat că având în vedere situația economică actuală, sunt mai puțini cei care își permit să doneze. Dar pentru a obține, și în aceste situații, beneficiile altruismului, autorii studiului au un sfat: „Fiți mai buni cu voi înșiși, la fel cum ați fi cu ceilalți. Cu toții merităm o pauză”.

articolul original.

Alimentul de 2 lei care topește în timp record celulita! Puțini români știu acest lucru

22 November 2022 at 13:25

Majoritatea femeilor, chiar și cele „în formă”, au celulită, un defect estetic al tuturor straturilor pielii. Multe doamne și domnișoare încearcă să își îmbunătățească aspectul pielii prin slăbire, exerciții fizice, masaj și creme comercializate ca fiind anticelulitice. Pe lângă acestea, există și metode naturiste care topesc celulita în timp record.

Alimentul de 2 lei care te poate ajuta să scapi de aspectul de coajă de portocală este răcoritor și delicios, este ideal în curele de slăbire, iar asta pentru că este slab în calorii și conține multe vitamine și minerale esențiale pentru organism.

Dacă nu v-ați dat seama despre ce fruct este vorba vă spunem noi: grepfrut. Un studiu realizat recent a arătat că persoanele care consuma o jumătate de grepfrut înainte de fiecare masă, timp de 12 săptămâni, slăbesc ușor, fără să țină diete drastice.

Alimentul de 2 lei care topește în timp record celulita

Iată câteva dintre substanțele nutritive esențiale din jumătate de grapefruit de dimensiuni medii:

  • Calorii: 52
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Fibre: 2 grame
  • Vitamina C: 64% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina A: 28% din DZR
  • Potasiu: 5% din DZR
  • Tiamină (vitamina B1): 4% din DZR
  • Folat (vitamina B9): 4% din DZR
  • Magneziu: 3% din DZR

De ce este bine să consumi jumătate de grepfrut în fiecare zi

Un studiu din 2006 a scos la iveală beneficii aproape imediate ale consumului de grapefruit pentru slăbit. Cercetarea, efectuată pe 91 de subiecți obezi, a demonstrat că jumătate de grapefruit proaspăt de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă, conduce la o pierdere importantă în greutate comparativ cu alte metode.

Mai exact, cei care au participat la studiu au pierdut cel mai mult în greutate. În medie, au slăbit cu 1,6 kilograme în decurs de 12 săptămâni.

articolul original.

Simona Halep pierde toate facilitățile de care beneficia în România! Sportiva testată pozitiv la US Open a fost exclusă din lotul național

18 November 2022 at 14:40
image

După ce a fost testată pozitiv cu roxadustat, la US Open, fiind suspendată provizoriu, Simona Halep mai primește o lovitură.

Jucătoarea de tenis a fost exclusă din lotul național și pierde toate facilitățile pe care le avea. Mai precis, jucătoarele din lotul național pot folosi gratuit facilitățile de la Centrul Național de Tenis și de la Izvorani, iar Simiona Halep a pierdut aceste beneficii.

Antrenorul federal Gabriel Moraru a explicat, pentru ProSport, cum se realizează selecția înaintea fiecărui sezon și motivele pentru care o sportivă poate fi exclusă din lot: „În lotul național pe care îl întocmim la federație se regăsesc jucătoarele clasate între locurile 1 WTA și 200 WTA. Ele intră automat și asta înseamnă că pot folosi gratuit facilitățile de la Centrul Național de Tenis și de la Izvorani. Lotul de senioare se întocmește pe baza clasamentului WTA.

Dintre jucătoarele din lotul național, sunt selectate pentru Fed Cup cele mai în formă. Iar dacă este nevoie, se pot lua jucătoare și din lotul de tineret. Noi nu scoatem pe nimeni din lot decât dacă se accidentează sau face ceva disciplinar”.

articolul original.

Sondaj: 7 din 10 companii vor oferi beneficii de Crăciun angajaților. Primele în bani, cele mai dorite de angajați

11 November 2022 at 06:33
By: M.Ex.

l 7 din 10 companii vor oferi anul acesta beneficii de Crăciun angajaților
l Cei mai mulți dintre angajatori au optat pentru prime în bani, petreceri cu echipa și coșuri cu produse de sezon. O treime dintre aceștia au alocat un buget de peste 1.000 de lei / angajat

Cel mai recent sondaj eJobs arată că anul acesta 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii extrasalariale de sărbători. 7,5% au răspuns ferm că nu au bugetat o astfel de acțiune, în timp de 22,5% nu știu încă dacă vor face sau nu ceva în acest sens. 64,3% au ales primele în bani, care reprezintă, de altfel, și stimulentul cel mai dorit de angajați. 43% vor organiza o petrecere de final de an pentru toată echipa, iar 28,6% dintre angajatori vor achiziționa coșuri cu produse specifice de sezon pentru toți angajații. Alte beneficii menționate de participanții la sondaj au fost voucherele și tichetele cadou, zilele libere suplimentare, tichetele de vacanță și tombolele cu premii.
„A devenit o tradiție ca finalul de an să fie marcat de angajatori cu astfel de recompense pentru angajați și, chiar dacă valoarea pachetelor oferite a fluctuat de la un an la altul, a rămas un obicei de la care companiile nu au abdicat nici măcar în anii mai dificili din punct de vedere economic. Ce am observat, de asemenea, este că rămâne relativ constantă predilecția pentru anumite tipuri de stimulente. Spre exemplu, primele în bani sunt cele mai apreciate de angajați și, prin urmare, rămân și cel mai des oferite”, a spus Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs România.
Aproape o treime dintre respondenți au declarat că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. 25% au alocat, în acest scop, între 400 și 600 de lei, 14,3% între 200 și 400 de lei, 7,1% între 600 și 800 de lei, iar 3,6% între 800 și 1.000 de lei. 21,4%, în schimb, se vor limita la un buget cuprins între 100 și 200 de lei pentru fiecare angajat din companie.
Un sfert dintre managerii de HR și managerii de departament care au participat la sondaj spun că bugetul pe care l-au avut anul acesta la dispoziție a fost mai mare decât anul trecut, iar 64,3% declară că sumele alocate au rămas la fel.
„Companiile măsoară constant nivelul de satisfacție a angajaților, iar unul dintre elementele pe care le urmăresc este legat de cum ar putea să crească motivația inclusiv folosind stimulente extrinseci, precum beneficiile. De aceea, i-am întrebat și ce ar oferi angajaților, dacă nu ar avea limită de buget, astfel încât să se diferențieze în piață ca un angajator dezirabil în această perioadă. 65% au pus pe primul loc salariile suplimentare pentru toți angajații, iar pe locul al doilea (menționat de 52,5% dintre manageri) se află săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe săptămână”, a mai declarat Ana Călugăru.
35% adaugă faptul că angajații ar dori extinderea pachetului de beneficii și către membrii familiei, iar 30% cred că acoperirea cheltuielilor casnice ar fi un beneficiu care le-ar aduce o bilă albă în relația cu angajații și cu candidații. Perioada sabatică, bona ori menajera plătite de companie ar fi alte două beneficii pe care le-ar oferi angajatorii români dacă ar avea un buget considerabil mai mare.
Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 120 de respondenți – manageri de HR, manageri de departament, team leaderi și antreprenori.
 
 

articolul original.

Iată beneficiile scorțișoarei pe care nu le știai, confirmate științific

2 November 2022 at 10:00
image

Scorțișoara ar putea fi cel mai vechi condiment cunoscut din lume. În Egiptul antic, odată era apreciată mai mult decât aurul. Scorțișoara este folosită în aproape toate dulciurile de sărbători în timpul toamnei și iernii, însă beneficiile scorțișoarei pot fi acumulate și în restul anului.

Știința a confirmat pentru sănătate, după cum urmează:

Antioxidanți. Scorțișoara este bogată în antioxidanți, inclusiv polifenoli, care protejează țesuturile organismului împotriva stresului oxidativ și a patologiilor asociate, cum ar fi cancerele, bolile coronariene și inflamațiile.

Protecție împotriva bolilor de inimă. Scorțișoara a fost legată de scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridelor, a nivelului de colesterol și a zahărului din sânge la pesoanele cu boli metabolice.

Beneficiile scorțișoarei pentru sensibilitatea la insulină

Studiile sugerează că scorțișoara ar putea reduce , crescând sensibilitatea la acest hormon, ceea ce poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge.

Protecție împotriva bolilor neurodegenerative. Unii compuși găsiți în scorțișoară au un efect asupra tau, o proteină din creier asociată cu boala Alzheimer. Într-un studiu care a implicat șoareci, din 2014, scorțișoara a fost un protector pentru neuroni și a ajutat la îmbunătățirea funcției motorii la șoarecii cu Parkinson.

Scorțișoara are efect antiinflamator

Scorțișoara este un antiinflamator natural care blochează eliberarea acidului arahidonic, un acid gras care provoacă inflamație, subliniază Medical Xpress.

Acidul arahidonic poate provoca și coagularea sângelui.

Beneficiile scorțișoarei „adevărate”

Deși toată scorțișoara arată la fel, există două tipuri diferite: Cassia și Ceylon. Ambele posedă calitățile benefice descrise mai sus; cu toate acestea, scorțișoara Cassia cumarină, un compus găsit la unele specii de plante care poate fi dăunător dacă este consumat în cantități mari.

Ceylon, cunoscută și sub denumirea de „scorțișoară adevărată”, provine din Sri Lanka și sudul Indiei. Cassia, pe de altă parte, își are originea în sudul Chinei și acum este cultivată la scară largă în sudul și estul Asiei. Aceasta are o culoare maro-roșu mai închisă.

Cassia este cea mai comună scorțișoară găsită în supermarketuri și este, în general, mai ieftină decât scorțișoara de Ceylon.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Povestea lentilelor de contact

27 October 2022 at 04:00

Se împlinesc, astăzi, 109 ani de la nașterea lui Otto Wichterle, medic și inginer chimist ceh, inventatorul lentilelor de contact moi, fabricate din polimeri. Povestea lentilelor de contact, pe care din ce în ce mai mulți oameni le preferă, fie pentru a-și corecta vederea sau chiar din motive estetice este foarte interesantă… 

Istoria lentilelor de contact și a îmbunătățirilor aduse acestora de-a lungul timpului, dar și ajutorul enorm pe care îl reprezintă ele pentru oameni sunt extrem de interesante și utile, având în vedere faptul că cei mai mulți oameni din lume au avut sau sau probleme cu vederea. Aproximativ jumătate din populația României se confruntă cu cel puțin o problemă de vedere și apelează la ochelari sau la lentilele de contact, pentru a o corecta. Lentilele de contact sunt concepute pentru a corecta erorile de refracție și pentru a menține sănătatea oculară, dar statisticile arată că, în ultimii 20-30 de ani s-a înregistrat o creștere anuală cu 4% în preferințe pentru lentilele de contact, atât din dorința de a avea un stil de viață activ și a scăpa de grija ochelarilor, cât și din motive cosmetice și de estetică.

Lentilele de contact se lipesc (contact) pe filmul lacrimal de pe cornee și funcționează exact ca o pereche de ochelari care refractă lumina astfel încât obiectele din jur să fie clare. Diferența este că sunt extrem de ușoare față de o pereche de ochelari, nu se simt deloc și au o mișcare naturală cu cea a globului ocular, dar nu gtrebuie uitat că necesită și o îngrijire și o igienă specială, pentru a  nu dăuna ochiului.

Prof Ing Dr Otto Wichterle

Prof. ing. dr. Otto Wichterle, MD (27 octombrie 1913 – 18 august 1998), a fost inventatorul lentilelor de contact. A fost un om de știință ceh de renume mondial, născut în fostul Imperiu Austro-Ungar, pe teritoriul ce avea să devină ulterior Cehoslovacia, care ulterior a devenit inventator, lucrând în special în domeniul chimiei organice macromoleculare, fiind unul dintre fondatorii acestui domeniu.

Otto Wichterle este cunoscut mai ales pentru descoperirile și invențiile sale care au condus la îmbunătățiri substanțiale și la răspândirea la nivel mondial a lentilelor de contact moi. Aceste rezultate s-au bazat pe munca sa de cercetare originală în domeniul hidrogelurilor.

După obținerea titlului de doctor în chimie, a predat la Universitatea Tehnică din Praga, de unde este dat afară după ocupația germană din 1939.

Imediat după război a revenit în mediul academic, ca profesor în cadrul Institutului de Tehnologie Chimică. În 1958, această activitate îi este din nou întreruptă, de Partidul Comunist.

Sursă foto: televiziunea ceha

Înaintea expulzării sale din sistem, Wichterle începuse să experimenteze cu un nou material care putea să absoarbă și să rețină cu ușurință umezeala. Folosindu-se de acesta, dar și de alte obiecte uzuale precum componentele unei biciclete, ale unui gramofon și un motor de mici dimensiuni provenit dintr-un set de jucării, el a reușit să dezvolte prototipul procesului prin care se produc astăzi lentilele de contact.

La sfârșitul anului 1961, în apartamentul lui, savantul ceh reușea să demonstreze că lentilele de contact moi de înaltă calitate, de un monomer, pot fi produse cu costuri reduse, prin metoda de turnare centrifugală în forme de rotație.

Otto Wichterle a fost unul dintre membrii marcanți ai mișcării liberale din cadrul „Primaverii de la Praga‘‘ și unul dintre principalii critici ai regimului totalitar de la acea vreme. A participant activ în cadrul „Revoluției de Catifea‘‘ din 1989, iar după căderea guvernului comunist a fost ales ca Președinte al Academiei de Știință din Cehoslovacia. A murit în 1998.

Lentilele de contact se pun și se scot foarte ușor și sunt eficiente, cu condiția păstrării unei igiene stricte a mâinilor în momentul acestor operațiuni, dar și igienei și păstrării lentilelor într-o carcasă special concepută, pentru a evita riscul de a le deteriora sau de a transmite bacterii care pot dezvolta infecții serioase ale ochilor. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Tulburărilor, infecțiile oculare pot duce chiar la pierderea vederii pentru aproximativ 1 din 500 de purtători de lentile de contact.

În funcție de tipul lentilelor, acestea pot fi lăsate la ochi peste noapte sau scoase înainte de culcare, dar nu înainte de spălarea și uscarea mâinilor. Ulterior se igienizează și se așează cu grijă în carcasa specială, apoi se acoperă complet cu soluție, până când vor fi din nou folosite.

Există și contraindicații în folosirea lentilelor de contact: în cazul unei boli active, o inflamație sau o leziune la nivelul corneei; dacă se folosesc picături de ochi sau alte medicamente contraindicate pentru lentilele de contact sau soluțiile de îngrijire ale acestora; în caz de alergie la materialul din care sunt confecționate lentilele sau soluțiile de păstrare a acestora sterile; dacă apare incapacitatea de a urma cu precizie instrucțiunile de folosire, din cauza vârstei sau a unor boli sau dizabilități.

Scurt istoric al lentilelor de contact cu dioptrii

Inventatorul primelor lentile de contact a fost artistul și omul de știintă Leonardo da Vinci. Primele schițe au fost faăcute de acesta în anul 1508. Chiar dacă atunci, însemnările savantului nu au fost considerate interesante și practice, lentilele de contact sunt purtate astazi de peste 130 de milioane de oameni.

Astronomul englez John Herschel a fost primul care a venit cu ideea crearii lentilelor de contact, iar în 1888, fiziologul german Adolf E. Fick și opticianul Edouard Kalt, au arătat rezultatele lor în legaătura cu primele lentile de contact cu dioptrii utilizabile. Mari și grele, realizate din sticlă suflată, acestea acopereau întregul glob ocular, și cu siguranță au fost inconfortabile.

Primul articol despre lentilele de contact a fost publicat pe 4 august 1930 în „The Times” cu titlul: „Lentilele ce se fixează pe ochi primesc primul test aici”, în care se vorbea despre un „înlocuitor al ochelarilor de vedere” și era descrisă o lentilă manufacturată și inventată în Germania, „cu dimensiunea cât un cent”, care se fixează pe globul ocular „ținută în loc de aspirația capilară”. Primul test clinic cu lentile de contact a fost prezentat la o reuniune a New York City Optometric Society.

În 1936, optometristul William Feinbloom din New York, a introdus lentilele de contact ce aveau partea centrală din sticlă (pentru cornee), și o bandă periferică din plastic (pentru scleră), iar opticianul Kevin Tuohy a început fabricarea lentilelor în intregime din plastic, ceva mai mici în diametru.

În 1945, cehul Otto Wichterle a revoluționat optometria, realizând pentru prima data lentilele de contact moi, fabricate din polimerifoarte confortabile in comparatie cu vechile lentile facute din sticlă, care au fost disponibile spre comercializare prin cabinetele de oftalmologie, 26 de ani mai târziu, fiind produse în serie de firma Bausch & Lomb.

De-a lungul anilor, lentilele din plastic dur s-au făcut mai mici și mai subțiri, transformându-se în lentilele folosite în zilele noastre.

În 1999 au fost introduse lentilele din silicon, care permit o oxigenare mult mai bună a corneei.


articolul original.

Fostul președinte Emil Constantinescu: ‘Parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii și România, lansat în urmă cu 25 de ani, a produs consecințe importante’

26 October 2022 at 17:15
image

Lansarea Parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România, în urmă cu 25 de ani, a fost un eveniment istoric, a declarat, miercuri, fostul preşedinte Emil Constantinescu, după vernisarea expoziţiei de fotografie „Noi, Poporul/We the People”.

„Parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, lansat în urmă cu 25 de ani, a produs consecinţe importante în plan strategico-militar, în plan politic, în plan economic, în plan cultural şi în plan social”, a arătat fostul preşedinte.

La rândul său, David Muniz, charge d’affaires al Ambasadei SUA la Bucureşti, a vorbit despre ultimul sfert de secol.

„În urmă cu 25 de ani, preşedintele Clinton s-a aflat în Piaţa Universităţii şi a proclamat: ‘Dumneavoastră, poporul român, aţi câştigat respectul întregii lumi pentru că aţi ajuns atât de departe, atât de repede şi pentru că credeţi în dumneavoastră şi în viitorul dumneavoastră…’ şi a adăugat ‘Nu vă abateţi de la direcţia stabilită, viitorul vă aparţine!’. A avut dreptate, la fel şi domnul preşedinte Constantinescu, atunci când a declarat: ‘Peste un ocean aşezat între noi de Dumnezeu, s-a născut o punte construită de oameni: puntea valorilor comune’. Astăzi cinstim tocmai aceste valori comune, iar în aceste vremuri sumbre, ne reamintim cât de important este că le împărtăşim”, a subliniat diplomatul.

Muniz a spus că „aceşti doi lideri nu puteau să prevadă cu ce avea să se confrunte această regiune 25 de ani mai târziu, însă au înţeles clar beneficiile atemporale ale democraţiei şi ale Alianţei… şi, împreună, au creat Parteneriatul strategic SUA-România”.

„Beneficiile aduse de acest sfert de secol de Parteneriat ne aparţin fiecăruia dintre noi – americani, români, aliaţi şi prieteni deopotrivă”, a completat el.

El s-a referit la expoziţia din zona Universitate din Bucureşti. „Fiecare fotografie din această expoziţie vorbeşte despre realizările noastre. Ne-am asumat un angajament faţă de securitatea comună, iar România reprezintă în 2022 un aliat NATO loial şi esenţial. Am stat umăr la umăr în cele mai periculoase locuri din lume. Am încurajat şi felicitat România atunci când a trecut de la rolul de naţiune destinatară la exportator de pace şi securitate”, a arătat David Muniz.

La rândul său, secretarul de stat în MApN Eduard Bachide a evidenţiat că „instantaneele selectate de organizatorii acestei impresionante expoziţii ilustrează nu doar evoluţia unei relaţii de colaborare, ci sunt mărturii ale prieteniei dintre popoarele noastre, ale realizărilor importante pe care le-am obţinut împreună şi de care suntem în egală măsură mândri”.

„Facilităţile defensive instalate aici nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni, în niciun caz pentru Rusia, aşa cum insinuează propaganda Kremlinului, ci dimpotrivă, contribuie la apărarea teritoriului aliat împotriva unor ameninţări posibile”, a mai spus Bachide.

***
Expoziţia itinerantă „Noi, Poporul/We the People”, care celebrează 25 de ani de Parteneriat strategic dintre Statele Unite şi România – realizată de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova -, a fost vernisată miercuri seară la Bucureşti.

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american. Această colecţie de interacţiuni între cele două naţiuni ilustrează faptul că Parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România este accesibil tuturor. Este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului, în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul strategic din trecut şi din prezent şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare într-un nou mod.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de imagini din fluxul de fotografie şi din Arhiva Fotografică. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu 13 fotografii.

Expoziţia a fost prezentată deja la Craiova şi Timişoara.

La Bucureşti, va putea fi văzută până pe 30 noiembrie. Ulterior, va fi prezentată la Sibiu (8 decembrie – 10 ianuarie 2023), Cluj-Napoca (11 ianuarie – 7 februarie 2023), Iaşi (8 februarie – 7 martie 2023) şi Constanţa (9 martie – 6 aprilie 2023), informează agerpres.ro

articolul original.

Lizina, un aminoacid care ne ţine departe de stres

26 October 2022 at 02:16
image

Lizina este un aminoacid esențial ce nu poate fi produs de corpul uman, deci trebuie să îl obținem din alimentație sau din suplimente alimentare. Lizina prezintă multiple posibile beneficii pentru sănătate, de la un control îmbunătățit al nivelului de zahăr în sânge, la ameliorarea anxietății și stresului și chiar avantaje pentru persoanele cu osteoporoză.

Scade nivelul stresului

În principiu, lizina acționează la nivelul organismului prin faptul că este un aminoacid și prin urmare, “o cărămidă” pentru formarea proteinelor care sunt rezultate în urma unirii mai multor tipuri de aminoacizi.

Deși există cercetări recente pentru a observa rolul suplimentării cu lizină în tratamentul herpesului labial, rezultatele au fost eterogene. Una dintre cercetări a observat mici îmbunătățiri ale percepției pacienților, dar a existat și un studiu din 2015 care nu a observat o ameliorare a herpesului pentru pacienții ce au suplimentat cantitatea de lizină.

Realizate pe un număr restrâns de pacienți, există totuşi cercetări încurajatoare ce sugerează beneficii ale administrării de alimente îmbogățite cu lizină pentru pacienții ce suferă de stres cronic și anxietate. Măsurarea nivelului de cortizol (hormonul care crește în timpul stresului) la acești pacienți a furnizat valori mai scăzute la persoanele care au consumat acest tip de alimente timp de trei luni.

Lizina, benefică pentru reglarea glicemiei?

Există premisele unui alt avantaj al suplimentelor cu lizină, mai exact scăderea nivelului glicemiei, dar aceste studii au fost realizate, din nou, pe foarte puțini pacienți. Probabil acesta este motivul pentru care până la momentul actual nu se cunoaște exact mecanismul de acțiune prin care lizina ar putea avea acest beneficiu al reducerii nivelului de zahăr din sânge și se merge pe două premise: suplimentarea cu lizină poate ajuta fie la creșterea secreției de insulină, fie la eliminarea mai rapidă a glucozei din sânge.

Beneficii mai sigure par a exista în cazul persoanelor care suferă de osteoporoză, o boală care afectează oasele, făcându-le să fie mai slabe și prin urmare, mai fragile. Analizele pe animale de laborator sau cele realizate în eprubetă au arătat că suplimentele de lizină pot ajuta organismul să absoarbă calciul, un mineral vital pentru sănătatea oaselor.

Are lizina efecte adverse?

În timp ce suplimentele alimentare cu lizină sunt în general considerate sigure, există posibile efecte secundare, motiv pentru care este recomandată consultarea medicului sau farmacistului înainte de începerea oricărui tratament.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerile de stomac, episoadele diareice și senzația de greață, dar în cele mai multe dintre cazuri aceste efecte secundare gastrointestinale sunt de scurtă durată și pot fi tratate acasă.

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite suplimentarea cu lizină deoarece nu există suficiente dovezi pentru a ști dacă lizina este sigură în astfel de situații. Persoanele care iau suplimente de calciu trebuie să țină cont de faptul că lizina poate crește cantitatea de calciu absorbită, ceea ce ar putea duce la hipercalcemie, o afecțiune rară, dar posibilă.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

articolul original.

Persoanele care vor să slăbească sau fac o cură de detoxifiere consumă fructe, în plus acestea aduc și alte binefaceri organismului

24 October 2022 at 06:26
Foto: catena.ro

În prezent, din ce în ce mai mulți români aleg să mănânce fructe când vor să slăbească sau fac o cură de detoxifiere. Sunt însă fructe care aduc și alte binefaceri organismului.

Afinele, aceste fructe de pădure bogate în antioxidanți pot aduce beneficii uriașe organismului, începând cu sănătatea inimii și terminând cu sănătatea ochilor. Există o varietate de afine și, chiar dacă sunt mici diferențe între ele, inclusiv dimensiunea, aroma și conținutul de antioxidanți, indiferent de tipul ales, sunt pline de fibre, fier, vitamina K și vitamina C.

Conțin și un echivalent vegetal al insulinei

În contextul medical, fructele de afin au în compoziţie substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, și un echivalent vegetal al insulinei. Afinele sunt bogate într-o substanță chimică numită antocianină, care le conferă această culoare mov. Experții în sănătate cred că aceasta conferă numeroase beneficii pentru sănătate.

În această perioadă, comercianții vând afine proaspete, congelate sau uscate, iar oamenii le pot găsi și sub formă de gemuri și sucuri, potrivit Eatthis, care trece în revistă cele mai importante beneficii ale acestor fructe, astfel:

-Pot îmbunătăți sănătatea creierului

În urma unor studii, cercetările sugerează că antocianinele pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive. Conform studiilor, copiii cu vârste între 7 și 10 ani au îndeplinit sarcinile cognitive mai bine după ce au consumat un suc de afine sălbatice. Datele au mai arătat că un consum zilnic de afine sălbatice, la adulții în vârstă, timp de șase luni, a ameliorat îmbătrânirea cognitivă, prin îmbunătățirea vitezei de procesare a informațiilor

Cercetătorii asidură, de asemenea, că antocianinele pot scădea inflamația, îmbunătățesc fluxul sanguin și pot crește comunicarea dintre celulele din creier.

-Reduc nivelul zahărului din sânge

Astfel, studiile recente arată că extractul din afine poate fi eficient în scăderea nivelului de zahăr din sânge în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Un alt studiu a descoperit că un consum zilnic de afine duce la creșterea secreției de insulină, sugerând că aceste fructe pot ajuta la ținerea diabetului sub control.

-Un risc redus de boli cardiovasculare

În plus, o serie de studii au demonstrat că alimentele bogate în antocianine (pigmentul care dă afinelor culoarea mov) sunt asociate cu o reducere a riscului apariției unor boli cardiovasculare. O cercetare recentă a arătat că un consum zilnic de aproximativ o cană de afine reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 15% în rândul populației studiate.

-Ajută și la tensiune

Într-un studiu care s-a întins pe opt săptămâni, s-a constatat că persoanele cu risc crescut de boli de inimă au experimentat o scădere cu 4-6% a tensiunii arteriale după ce au consumat zilnic afine, timp de opt săptămâni.

-Reduc inflamația

Unele dovezi sugerează că afinele ar putea ajuta la combaterea inflamației. Antocianinele sunt antioxidanți cu proprietăți anti-inflamatorii și se găsesc din beșug în afine. Un studiu recent a descoperit că persoanele care au băut zilnic suc de afine au avut îmbunătățiri măsurabile ale biomarkerilor inflamației și ale leziunilor tisulare.

-Gravidele, risc redus de a dezvolta diabet gestațional

Se ştie că dezvoltarea diabetului gestațional poate apărea din diverse motive. Câteva studii sugerează că femeile însărcinate care au mâncat 280 de grame de afine în fiecare zi, plus 12 grame de fibre solubile, au avut un risc redus de a dezvolta diabet gestațional. Creșterea în greutate a mamei a fost, de asemenea, semnificativ mai mică în rândul celor care au mâncat afine.

articolul original.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă zilnic. Foarte mulți români fac această greșeală

19 October 2022 at 15:27
image

Din ce în ce mai mulţi români ajung la medic cu probleme de sănătate cauzate, în mare parte, de regimul alimentar nesănătos.

Cu toate că există o mulțime de beneficii în consumul de ouă, trebuie luate în considerare și efectele negative, ce apar, deseori, dacă exagerezi cu cantitatea.

Ce se întâmplă dacă mănânci ouă fierte în fiecare zi

Statistic vorbind, românii sunt mari consumatori de ouă. Chiar dacă este un aliment benefic pentru sănătate, consumat în exces, acesta poate deveni toxic.

Astfel, trebuie ținut cont de conținutul bogat de colesterol al gălbenușului. Fiecare ou conține aproximativ 200 de miligrame de colesterol, mai mult decât în unele mâncăruri de tip fast-food, notează eatthis.com.

De asemenea, pe lângă colesterol, ouăle conțin grăsimi saturate, o combinație cunoscută drept unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă.

Un studiu publicat în 2010, în Jurnalul Canadian de Cardiologie, a arătat că persoanele care consumă în mod regulat ouă dezvoltă un risc cu aproape 20% de a se confrunta cu probleme cardiovasculare.

Ouăle, beneficii pentru organism

Ouăle consumate în limite normale (2-3 bucăţi pe săptămână), sunt o minune pentru sănătate. Considerat un super-aliment, oul conţine substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate, printre care acizi graşi Omega 3, vitaminele A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc.

Unul dintre cele mai bune aspecte legate de ouă este faptul că gălbenușurile conțin luteină, un carotenoid esențial pentru sănătatea ochilor, ce are și proprietăți antioxidante. S-a demonstrat că această componentă împiedică apariția cataractei și diminuează simptomele degenerescenței maculare, direct influențată de vârstă, ce afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei, potrivit

Un alt motiv pentru care să nu renunțați la a mânca ouă este că sunt pline de vitaminele din grupul B, seleniu și fosfor.

articolul original.

Se strânge lațul pentru Marcel Ciolacu! Cristian Ghinea: ‘USR a deschis proces pentru desecretizarea dosarului de revoluționar. Este un om care a primit ca un fripturist hectare de teren pentru că ar fi fost revoluționar’

18 October 2022 at 11:15
image

USR a deschis proces la Curtea de Apel Bucureşti pentru desecretizarea dosarului de revoluţionar al liderului PSD Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, Cristian Ghinea, Coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

„USR (…) a deschis proces, prin colega mea avocată Teodora Stoian, pentru desecretizarea dosarului de revoluţionar a lui Ciolacu. Ciolacu este un fals revoluţionar. Ciolacu este un om care a primit ca un fripturist hectare de teren pentru că ar fi fost revoluţionar.

La Buzău nu a fost nicio revoluţie, la DNA este un proces penal pornit în 2016 pentru că a fost ilegal declarat Buzău ca un oraş al revoluţiei. Am cerut la Curtea de Apel (…), USR a deschis un proces la Curtea de apel pentru a primi toate documentele din dosarul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu, adică înseamnă ce a zis Ciolacu că a participat, înseamnă ce anume au spus martorii că a făcut Ciolacu la Revoluţie şi înseamnă ce anume beneficii a avut Ciolacu din faptul că este revoluţionar”, a afirmat Ghinea, la Parlament.

El a fost întrebat în legătură cu faptul că Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu 3 ani că face parte din Club 22 din Buzău şi că sunt mai multe persoane care au primit certificate de revoluţionar şi că nu primeşte niciun ban din partea statului.

„Eu citesc un articol al Recorder cu toate detaliile. Ciolacu a primit beneficii: a primit pământuri. În anii ’90 Ciolacu a primit pământ în comuna Săpoca, pe care l-a vândut ulterior. Deci, Ciolacu a avut beneficii materiale din poziţia de revoluţionar. La Buzău nu au murit oameni în revoluţie, nu a fost o revoluţie, decât după ce a fugit Ceauşescu la Bucureşti.

Buzău a fost clasificat ilegal şi asta este caz la DNA de către secretarul de stat de la Revoluţionari, pus de de PSD, a fost clasificat ilegal ca fiind un oraş în care se puteau da certificate pentru un luptător pentru merite deosebite. Asta este o fraudă ce a făcut Ciolacu şi trebuie ca opinia publică să vadă exact ce conţine acest dosar. Noi l-am cerut de la Secretariatul de stat pentru revoluţionari şi nu l-am primit. În acest moment am deschis proces la Curtea de apel pentru a primi dosarul”, a explicat Ghinea.

Cristian Ghinea a mai susţinut că Ciolacu poate oricând să-şi activeze indemnizaţia de revoluţionar de 6.000 lei brut pe lună.

„Am văzut o declaraţie halucinantă a lui Ciolacu prin care spune: mă condamnaţi că n-am murit. Să mori unde? Nu a fost revoluţie pe bune la Buzău, Dumnezeule. Poate să moară să-şi prindă degetul uşă. Habar n-am cum poţi să mori la Buzău la Revoluţie. Este o fraudă cap-coadă. Omul ăsta în anii ’90 când era şomer a vrut să aibă beneficii materiale şi acum îi e ruşine de acest lucru. Spune: nu mi-am ridicat certificatul, dar a cerut în 2019 certificat pentru noua categorie de revoluţionari, dar poate oricând să-şi activeze indemnizaţia de 6.000 lei brut pe lună de revoluţionar”, a mai afirmat Ghinea.

El a susţinut şi că în Comisia de atestare a calităţii de revoluţionar cu merite deosebite au fost cinci voturi, dintre care trei au fost pentru ca Marcel Ciolacu să fie revoluţionar, iar două au fost împotrivă.

„Dar, cele două doamne care au făcut opinie separată de la Departamentul juridic au fost apoi înlocuite din comisie şi ele spuneau că nu rezultă din declaraţiile martorilor că: Ciolacu ar fi fost în zonă la revoluţie şi că ar fi avut vreun rol la Revoluţie. Vrem să vedem declaraţiile martorilor. Spune Guvernul, în răspunsul dat, că sunt protejate datele personale. Păi, să înlocuiască CNP, pentru că nu vrem să ştim CNP-urile martorilor. Vrem să ştim ce au declarat martorii legat de participarea lui Ciolacu la Revoluţie”, a adăugat Ghinea.

Potrivit unui comunicat al USR, în august 2022, USR a solicitat Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML) furnizarea unor informaţii de interes public referitoare la dosarul de revoluţionar al liderului PSD.

„În urma refuzului Secretariatului de Stat de a oferi informaţiile solicitate, USR, prin avocat Teodora Stoian, a depus plângere împotriva SSRML şi a cerut Curţii de Apel Bucureşti: să constate că sunt informaţii de interes public informaţiile solicitate SSRML, să oblige SSRML să pună la dispoziţie copia integrală de pe dosarul în baza căruia i-a fost acordată lui Marcel Ciolacu calitatea de luptător cu rol determinant, documente din care să rezulte dacă acesta a încasat indemnizaţia lunară reparatorie, precum şi documente din care să reiasă toate drepturile, beneficiile, bunurile mobile şi/sau imobile primite în baza calităţii de revoluţionar”, mai precizează USR, în comunicat, informează agerpres.ro

articolul original.

Alimentul-minune care costă doar un leu. Ameliorează ulcerul și îi scapă pe sugari de colici

12 October 2022 at 18:39
image

Este vorba de mărar, condimentul care este folosit în alimentație încă din cele mai vechi timpuri, de egipteni, greci și arabi. În prezent, românii îl folosesc foarte des în prepararea mâncărurilor, dar nu multă lume știe că poate face minune chiar și la bebeluși.

Mărarul este folosit deseori în bucătărie pentru a oferi mai multă savoare mâncării. Multe persoane nu cunosc faptul că acest condiment poate face minuni în ceea ce privește sănătatea. El este folosit și ca plantă medicinală încă din cele mai vechi timpuri.

Ceea ce nu multă lume cunoaște este faptul că semințele de mărar pot fi folosite pentru a ameliora tulburările gastrointestinale. Concret, simptomele precum balonarea, digestia lentă, flatulența sau eructațiile pot fi reduse, dar și crampele asociate acestora. Mai mult, mărarul este și diuretic, stimulează lactația și rezolvă indigestiile , dar și colicii sugarilor.

Beneficiile mărarului

Stimulează buna funcționare a rinichilor

După cum spuneam și mai sus, mărarul are proprietăți diuretice, așadar o alimentație bogată în sucuri proaspete din verdețuri și lămâie ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor localizate la rinichi. Cură cu ceai de mărar sau cu sucul proaspăt de mărar consumat zilnic timp de două săptămâni previn infecțiile urinare.

Mărarul calmează durerile dentare

Uleiul volatil pe care îl conțin frunzele mărarului este benefic pentru îndepărtarea durerilor dentare și împrospătarea mirosului cavității bucale.

Mărarul ajută la slăbit

Ceaiul din semințe de mărar reface frumusețea și suplețea abdomenului și a coapselor, datorită proprietăților sale diuretice.

Mărarul combate depresia

Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții.

Mărarul este folosit în aromoterapie și masajoterapie

Esența de mărar este înviorătoare și îndepărtează stările de greață (sunt suficiente câteva picături de esență de mărar sau de ulei de mărar aplicate cu masaj ușor pe antebraț și astfel se poate restabili starea de bine).

Mărarul întărește oasele

Menținerea sistemul osos al organismului implică aportul zilnic de calciu, așadar este bine de știut că de la o linguriță de semințe de mărar putem obține calciu mai mult decât din consumul unui pahar cu lapte.

articolul original.

Câți dintre români sunt fericiți cu actualul loc de muncă?

30 September 2022 at 21:00
image

Confruntându-se cu o incertitudine economică tot mai mare, companiile trebuie să abordeze atât preocupările financiare, cât și de bunăstare mintală pentru a-și putea sprijini angajații în aceste vremuri nesigure și a ține la distanță demisiile, potrivit unei noi cercetări a Grupului Adecco.

Compania a dezvăluit rezultatele celei de-a treia ediții a studiului său global privind forța de muncă: Raportul Global Workforce of The Future 2022. Acesta examinează lumea muncii prin prisma a 34.200 de respondenți (atât lucrători de birou, cât și cei care nu lucrează la birou) din 25 de țări, fiind cea mai mare și mai largă secțiune de lucrători la nivel global acoperită vreodată de cercetarea noastră.

Valerie Beaulieu-James, Chief Sales & Marketing Officer al Grupului Adecco, a declarat: „Pentru a evita ca lucrătorii să simtă tentația de a renunța – și acest lucru să devină contagios la scară globală – companiile trebuie să profite de moment pentru a-și reprioritiza angajamentul față de oamenii lor și să nu se bazeze doar pe ideea creșterilor salariale. Pentru a îndeplini așteptările lucrătorilor, companiile ar trebui să-și regândească abordarea față de flexibilitate, deoarece acest lucru va face o diferență pentru acei angajați care se gândesc să rămână sau să plece. Pentru a aborda acest lucru în mod direct, strategiile de retenție ar trebui să fie prioritatea principală, alături de înlesnirea unor conversații despre carieră între manageri și membrii echipei. Nu pot sublinia suficient cât de important este să investești în forța de muncă și să te concentrezi pe oferirea de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții. Recalificarea și perfecționarea competențelor sunt esențiale dacă dorim să consolidăm relațiile dintre angajator și angajat în noua lume a muncii. Este esențială împuternicirea managerilor pentru a revigora scopul clar la locul de muncă, care va ajuta la motivarea tuturor angajaților și îi va conecta cu scopul lor personal.”

Mai mult de jumătate dintre români, mulțumiți de jobul lor

Florin Godean, Country Manager Adecco România, a declarat: „Deși am observat că mai mult de jumătate dintre români sunt mulțumiți de jobul lor în prezent, suntem încă sub media globală și statisticile altor țări. Având în vedere că am sesizat și o scădere a bunăstării mintale, cu aproape un sfert dintre români declarând că sănătatea mintală s-a înrăutățit în ultimele 12 luni, putem fi de acord că există mult loc de îmbunătățire. Mai mult, în discuția actuală despre creșterea salariilor, este esențial să subliniem că 71% dintre lucrătorii români care nu lucrează la birou au o sursă suplimentară de venit și aproape un sfert dintre lucrătorii de birou au un salariu în plus de la alt job. Acest lucru ne oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care angajații se luptă cu salariile în fiecare lună și, prin urmare, recurg la a-și lua alte locuri de muncă.”

La nivel global, 62% dintre lucrători sunt mulțumiți de locul lor de muncă actual, aspect constant în toate regiunile, cu excepția piețelor europene și a Japoniei, unde majoritatea țărilor se află sub medie. În România, 56% și-au declarat fericirea în jobul actual. Comparând acest lucru cu Polonia, putem observa că acolo, 60% dintre polonezi au afirmat acest lucru.

Unul dintre cele mai importante beneficii la locul de muncă

Atunci când vine vorba de bunăstare mintală, putem spune că este unul dintre cele mai importante beneficii pe care orice companie le poate include în ofertele sale. În ciuda acestui fapt, la scară globală, 24% dintre respondenți cred că sănătatea mintală s-a înrăutățit în ultimele 12 luni. În ceea ce privește piața locală, 21% dintre români spun, de asemenea, că bunăstarea mintală s-a înrăutățit în ultimul an, ceea ce ne situează la o diferență de 3% de media globală.

La nivel global, a avea o sursă de venit suplimentară este norma pentru mai mult jumătate dintre angajații care nu lucrează la birouri. Prin comparație, 71% dintre români fac, în prezent, același lucru pentru a-și putea susține cheltuielile, fiind cu peste 10% peste media globală. În plus, aproape un sfert (23%) dintre lucrătorii de birou la nivel global au un venit suplimentar, în comparație cu 32% în România

1 din 2 lucrători este îngrijorat de epuizare

71% dintre angajații români care nu lucrează la birou sunt mulțumiți de sentimentul de securitate a locului de muncă, simțindu-se în acelasi timp încrezători în piața muncii și în capacitatea lor de a găsi rapid un nou job, față de 70% în media globală. Mai mult, 76% dintre lucrătorii de birou din România au acest sentiment de securitate a locului de muncă, în timp ce doar 74% se simt astfel la scară globală.

La nivel macro, 1 din 2 lucrători este îngrijorat de epuizare. La o privire mai atentă, putem observa că lucrătorii din America Latină, SUA, Australia, Turcia și câteva țări europene sunt mai îngrijorați decât media globală. La nivel local, 46% dintre români declară că sunt preocupați de burnout, în timp ce 49% dintre toți lucrătorii la nivel global au aceeași îngrijorare.

Inflația, o cauză majoră de îngrijorare pentru lucrători

Cercetarea identifică inflația ca fiind o cauză majoră de îngrijorare pentru lucrători. Trei din cinci (61%) din întreaga lume sunt îngrijorați că salariul lor nu este suficient de mare pentru a gestiona ratele actuale ale inflației și criza aferentă costurilor de trai. Acest lucru face ca mai mult de jumătate (51%) dintre lucrători să-și caute un al doilea și aproape 4 din 10 angajați care nu lucrează la birou (35%) să recunoască că au lucrat cu bani la negru. Millennialii sunt dispuși să meargă pe oricare dintre cele 2 variante.

Sondajul evidențiază ascensiunea conceptului de „quitfluencer”. Peste două treimi (70%) iau în considerare ideea de a renunța dacă îi văd pe alții plecând. Țările cele mai expuse fenomenului de quitfluencer sunt acelea cu numărul cel mai mare de lucrători care probabil, vor demisiona. Angajații sunt cel mai probabil să-și părăsească locurile de muncă în Australia (33%), Elveția (32%) și în Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (31%). La nivel global, generația Z are de 2,5 ori mai multe șanse de a fi influențată să renunțe decât cea a baby boomerilor.

Generațiile mai tinere se răzvrătesc din ce în ce mai mult

Concluziile sondajului arată o nevoie clară a companiilor de a se concentra pe soluții de retenție, considerând că aproape o treime dintre lucrătorii la nivel global (27%) declară intenția de a renunța la locul de muncă în următoarele 12 luni. Dintre aceștia, aproape jumătate (45%) caută activ un job. Astfel, companiile au oportunitatea de a interveni și de a se opune tendințelor: investind în scheme de recalificare și retenție pentru a ține la distanță trendul recent al demisiilor.

Generațiile mai tinere se răzvrătesc din ce în ce mai mult împotriva teoriei „greedy job”, evitând locurile de muncă care preiau control asupra vieții. Aproape jumătate din generația Z (47%) beneficiază de săptămâna de patru zile, comparativ cu doar 18% dintre baby boomers.

32% dintre lucrători lucrează în prezent patru zile pe săptămână

Dintre cei 32% lucrători care lucrează în prezent doar patru zile pe săptămână, peste jumătate (51%) au avut parte de o reducere a salariului pentru a face acest lucru. Deși săptămâna de lucru de patru zile nu este încă un factor cheie în alegerea unui loc de muncă, acest lucru s-ar putea schimba rapid, iar companiile trebuie să fie dispuse să creeze un mediu de lucru flexibil pentru a menține angajații fericiți și implicați pe termen lung. Ca punct focal pentru reținerea talentelor în 2023 și ulterior, companiile trebuie să asigure regimuri de muncă flexibile și să ofere lucrătorilor un echilibru mai sănătos între viața personală și cea profesională.

Pe măsură ce companiile se confruntă cu provocarea demisiilor, pe fundalul inflației salariale și al unei posibile recesiuni care se profilează, raportul indică soluții în anumite domenii cheie pentru a reduce cifra de afaceri. Constatările arată că, deși salariul a fost un instrument eficient de recrutare în ultimii ani, lucrătorii nu mai rămân la locul de muncă doar pentru salariu. Motivele suplimentare pentru care aceștia se angajează față de o companie includ o cultură puternică a organizației, care oferă un echilibru bun între viața profesională și viața privată, relații fructuoase cu colegii și oportunități de dezvoltare atent concepute, în special pentru non-manageri. Satisfacția generală la locul de muncă este multidimensională și se bazează pe combinația potrivită de salariu pentru performanță, avansare în carieră, flexibilitate, sănătate mintală și bunăstare. Pentru a preveni o criză a demisiilor, acum este momentul ca angajatorii să-și modifice prioritățile față de oamenii lor, motivând toți angajații, oriunde s-ar afla.

articolul original.

Fotbal pentru copii: 5 beneficii pe care, poate, nu le știai

30 September 2022 at 07:53
By: nagym
image
Fotbalul este, încă de la apariția sa, un sport incredibil de popular în rândul oamenilor de toate vârstele.

Acest sport este un joc de echipă destul de simplu, care se joacă cu 11 jucători de fiecare parte, scopul jocului fiind acela de a marca prin introducerea mingii în poarta adversă. Jucătorii își pot folosi oricare parte a corpului cu excepția mâinilor și a brațelor pentru a controla sau lovi mingea. Singurul jucător de pe teren care are voie să pună mâna pe minge este portarul, echipat cu mănuși de portar, care are rolul de a împiedica marcarea golurilor de către echipa adversă.

Este un sport care poate fi practicat aproape la orice vârstă, nu se numără printre sporturile periculoase și poate fi foarte benefic pentru copii.

Iată, pe scurt, care sunt cele mai importante 5 beneficii ale practicării fotbalului pentru copii.

Fotbalul – un sport bun pentru sănătate și o dezvoltare armonioasă a corpului

Este aproape de la sine înțeles că fotbalul sau orice alt sport solicitant din punct de vedere fizic, este bun pentru sănătatea copiilor. Practicarea cu regularitate a fotbalului are ca efecte menținerea într-o formă fizică bună, îmbunătățirea sistemului cardio-respirator, fortificarea sistemului osos și muscular și creșterea rezistenței. De asemenea, este o modalitate perfectă de a-i determina pe copii să facă mișcare într-un mod cât se poate de plăcut.

Poate fi practicat oriunde și nu costă mult

Un alt avantaj incontestabil al fotbalului este că poate fi practicat oriunde și nu costă mult. Pentru început sunt suficiente o minge de fotbal și o pereche de pantofi sport. Desigur, un echipament profesional care include ghete speciale, jambiere sau apărători ajută mult în timpul meciului, însă nu este obligatoriu.

Cooperare, lucru în echipă și dezvoltarea abilităților sociale

Fotbalul este un sport de echipă și prin urmare cooperarea între jucători este un element foarte important. Este un sport care aduce pe același teren persoane care împărtășesc o pasiune comună, în care abilitățile de comunicare, atât verbale cât și non-verbale, sunt importante pentru succesul echipei.

În cadrul antrenamentelor și meciurilor de fotbal copii sunt învățați să coopereze cu colegii de echipă, să se coordoneze în fazele de atac și apărare, să atingă un obiectiv comun, să se bucure de victorii și să gestioneze corect eventualele eșecuri.

Datorită faptului că este un joc bazat mai degrabă pe îndemânare decât pe forță, până la o anumită vârstă, fetele pot participa la competiții mixte alături de băieți.

Fotbalul este și o modalitate excelentă de a îmbunătăți abilitățile de interacțiune socială ale copiilor, deoarece alăturându-se unui club sau unei școli de fotbal, aceștia au ocazia să-și facă prieteni noi și să se distreze pe cinste!

Îmbunătățirea capacității de a urma instrucțiuni și creșterea rezistenței mentale

Fotbalul este un sport plin de instrucțiuni. Instrucțiuni venite de la antrenor, de la alți jucători sau de la arbitru, iar o bună capacitate de a urma instrucțiunile este esențială pentru a deveni un jucător mai bun. Din acest motiv, copiii învață destul de repede că, pentru a avea succes, este important să asculte și să urmeze instrucțiunile în timpul meciurilor sau în timpul antrenamentelor.

Mai mult decât atât, în fotbal, există învingători și învinși. A face față unei înfrângeri sau altor eșecuri poate fi o lecție foarte valoroasă care îi va ajuta pe copii să își construiască o atitudine mentală de învingător.

Copiii învață ce înseamnă spiritul sportiv și fair-play-ul la fotbal

Spiritul sportiv și fair-play-ul sunt elemente care joacă un rol fundamental în orice competiție sportivă. Fotbalul este unul dintre sporturile care încurajează acest tip de conduită și atitudine sportivă, care include respectarea regulilor, un comportament preventiv, respectarea adversarilor sportivi și acceptarea celorlalți jucători. Aceste calități, și multe altele, sunt promovate în cadrul antrenamentelor, meciurilor și competițiilor, astfel încât copiii să învețe încă de la început să respecte regulile, să aibă o atitudine corectă și să își respecte adversarii.

Altfel spus, fotbalul le cultivă copiilor un spirit curajos, disciplina și încrederea în forțele proprii. Îi pune în situații cheie care vor putea fi transpuse în viitor în alt gen de situații mai dificile, iar atunci vor avea capacitatea să le gestioneze corespunzător.

articolul original.

Noi CONDIȚII privind acordarea beneficiilor sociale: La ce trebuie să se aștepte românii din 2024

28 September 2022 at 15:26

Noi CONDIȚII privind acordarea beneficiilor sociale: La ce trebuie să se aștepte românii din 2024

Oficialii din cadrul Ministerului Muncii au anunțat că pentru a beneficia de ajutor din partea statului, românii trebuie să se înscrie la programul ,, A doua șansă”.

De la 1 ianuarie 2024 începe aplicarea unei abordări diferite de cea din prezent privind acordarea beneficiilor sociale. Din 2024 statul va condiţiona menţinerea dreptului la beneficii sociale de obţinerea unei calificări căutate pe piaţa muncii, de reconversie profesională – necesare pentru a creşte şansele beneficiarului de asistenţă socială să se angajaze şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei până când acesta absolvă cel puţin învăţământul primar.

De la 1 ianuarie 2024 începe implementarea unei abordări noi a asistenţei sociale. Noua abordare e reglementată prin Legea nr. 196 din 2016, modificată şi completată prin OUG nr. 114/2022, precum şi prin HG 1.154 din 2022 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii 196. HG 1.154 s-a oficializat prin publicarea actului normativ în Monitorul Oficial din 26 septembrie.

Economica.net vă prezintă succint, în continuare, coordonatele importante ale schimbării abordării asistenţei sociale din ţara noastră care se va implementa de la 1 ianuarie 2024.

Familiile şi persoanele singure aflate în situație de dificultate pot beneficia, în condiţiile detaliate mai jos, de venit minim de incluziune.

În funcţie de componenţa familiei și de nivelul venitului net ajustat al acesteia, venitul minim de incluziune poate fi constituit din:

– ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii.
– doar din ajutor de incluziune (cunoscut în prezent ca ajutor social).
– doar din ajutor pentru familia cu copii (beneficiu social denumit în prezent alocaţie pentru susţinerea familiei), spune articolul 4 din HG 1.154/2022, analizată de Economica.net.

Cum determinăm nivelul veniturilor nete lunare ajustate ale beneficiarilor

Acestea se stabilesc în funcţie de un indicator denumit în Legea 196 “coeficient de echivalenţă”.

Coeficienţii de echivalenţă utilizați în stabilirea venitului net lunar ajustat al beneficiarului de VMI sunt definiţi în Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Coeficienții de echivalență corespunzători dimensiunii familiei sunt:

1 pentru persoana singură sau pentru un membru de familie;

0,5 pentru fiecare persoană în plus, adult sau copil, potrivit articolului 9, alineatul 2 din Legea 196/2016, consultată de Economica.net.

Dimensiunea familiei se stabilește prin însumarea coeficienților de echivalență, respectiv 1 pentru persoana singură/un membru de familie și 0,5 pentru fiecare alt membru de familie.

Definiţia coeficienţilor de echivalenţă din Legea 196 e neclară, astfel că pentru limpiditate vom recurge la următorul exemplu: avem o familie formată din patru persoane (doi adulţi şi doi copii). Din această familie, o singură persoană va primi coeficientul 1, iar fiecare dintre ceilalţi trei membri va primi coeficient de 0,5, în acord cu dispoziţiile Legii 196, despre care Economica.net a scris mai sus.

Venitul net lunar ajustat se calculează împărţirea venitului net total al familiei (sau al persoanei singure, după caz), realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune, la valoarea totală a coeficienţilor de echivalenţă, determinată după formula explicată de Economica.net mai sus.

Fracțiunile în bani, rezultate din calculul venitului net ajustat, se rotunjesc la un leu în favoarea beneficiarului.

Venitul net ajustat al familiei se stabilește pe membru de familie, mai spune HG 1.154 din 2022, consultată de Economica.net.

La stabilirea venitului net lunar al familiei (sau al persoanei singure, după caz) se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, impozabile sau neimpozabile în condițiile Codului fiscal, cu modificările și completările ulterioare, reiese din HG 1.154 din 2022, analizată de Economica.net.

Nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei:

alocaţia de stat pentru copii;
sumele primite cu titlu de prestații sociale în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor –  persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susținerea educației preșcolarilor, elevilor și studenților, prin programe ale Ministerului Educației, ale altor instituții publice și private, inclusiv organizații neguvernamentale;
sumele primite din activitatea desfășurată ca zilier;
sumele obţinute în calitate de prestator casnic;
stimulentul educaţional acordat ub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate;
sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau din bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie acordate în baza Legii nr. 226/2021, cu modificările ulterioare.
sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum și sumele cu titlu de ajutor de urgență primite de la bugetul de stat sau local.

Dacă veniturile realizate de membrii familiei sau de persoana singură sunt anuale sau periodice, pentru stabilirea venitului net lunar se calculează media lunară a acestora în raport cu perioada pentru care au fost acordate, conform HG 1.154 din 2022, consultată de Economica.net.

Nu sunt eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune persoanele singure, precum și familiile care se află în cel puțin una dintre următoarele situații:

în luna anterioară depunerii cererii au obținut un venit net pe membru de familie mai mare de 700 lei, reiese din HG 1.154/2022, analizată de Economica.net;
cel puţin unul dintre membrii familiei are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe dintre bunurile cuprinse în lista publicată în continuare.

Lista bunurilor care conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune

Bunuri imobile

Clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 de metri pătraţi în zona urbană şi 2.500 metri pătraţi în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente, prevede Anexa 4 la HG 1.154 din 2022, consultată de Economica.net.

Bunuri mobile

Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice.

Autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Guvernul a considerat oportun şi realist să introducă iahtul pe lista bunurilor care conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune.

Șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Depozite bancare

Cel puțin unul dintre membrii familiei deține, în calitate de titular, unul sau mai multe depozite bancare, a căror valoare totală este mai mare de trei ori decât valoarea câștigului salarial mediu brut, prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat, reiese din Anexa 4 la HG 1.154 din 2022, analizată de Economica.net.

Ajutorul de incluziune

Cuantumul maxim al ajutorului de incluziune stabilit de lege este de 275 de lei pe lună pe membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 400 lei pe lună, se arată în HG 1.154, consultată de Economica.net.

Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei sau persoanei singur reprezintă diferenţa dintre cuantumul maxim al ajutorului de incluziune antemenţionat şi cuantumul venitului net ajustat, stabilit după formula explicată de Economica.net mai sus.

Persoanele apte de muncă din familia solicitantă de venit minim de incluziune, componenta ajutor de incluziune, care nu realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare și nici din activități independente sau activități agricole, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit al familiei dacă se află în una dintre următoarele situații:

ori sunt înregistrate la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenţii;
ori se află pe lista comunicată, din oficiu, de către serviciul public de asistență socială agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a fi înregistrate ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, spune Legea 196 din 2016, modificată prin OUG 114/2022, consultată de Economica.net.

Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune care se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni consecutive beneficiază de prelungirea acordării ajutorului de incluziune pentru o perioadă de şase luni, în cuantumul primit anterior angajării.

Ajutorul pentru familia cu copii

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei pe lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

107 lei pentru familia cu un copil;

214 lei pentru familia cu 2 copii;

321 de lei pentru familia cu 3 copii;

428 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți, se arată la articolul 18, alineatul 2 din OUG 114 din 2022, consultată de Economica.net.

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei pe lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

120 de lei pentru familia cu un copil;

240 de lei pentru familia cu 2 copii;

360 de lei pentru familia cu 3 copii;

480 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei pe lună şi 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

85 de lei pentru familia cu un copil;

170 de lei pentru familia cu 2 copii;

255 de lei pentru familia cu 3 copii;

340 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei pe lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

110 lei pentru familia cu un copil;

215 lei pentru familia cu 2 copii;

325 de lei pentru familia cu 3 copii;

430 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți, reiese din OUG 114 din 2022, analizată de Economica.net.

Sunt eligibile pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii familiile cu copii în întreținere ale căror venituri nete ajustate pe membru de familie sunt de cel mult 700 lei pe lună, după cum Economica.net a detaliat mai sus.

Copil în întreținere e persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani și nu a dobândit capacitatea deplină de exercițiu, în condițiile legii, precum și tânărul în vârstă de până la 26 de ani care urmează o formă de învățământ, cursuri de zi, organizată potrivit legii. Sunt considerați în întreținere și copiii încredințați în vederea adopției, cei aflați în plasament la o persoană sau familie ori pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii, tinerii în vârstă de peste 18 ani care, în condițiile legii, sunt declarați persoane cu handicap grav sau accentuat, spune Legea 196 din 2016, consultată de Economica.net.

Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii se diminuează cu 50% pentru copilul care înregistrează peste 15 absențe nemotivate pe lună şi cu suma echivalentă cuantumului care revine copilului din cuantumul total al dreptului, în cazul în care copilul înregistrează peste 30 absențe nemotivate pe lună, se mai arată în HG 1.154, analizată de Economica.net.

Ajutorul pentru familia cu copii se acordă şi în perioada vacanţelor şcolare.

Pentru familiile care au în întreţinere copii cu handicap grav sau accentuat, de vârstă şcolară şi care nu frecventează o formă de învăţământ organizată potrivit legii, ajutorul pentru familia cu copii se acordă cu condiţia verificării existenței certificatului de încadrare într-un grad de handicap şi pe baza dovezii prin care se atestă faptul că respectivul copil nu poate fi înscris în nicio formă de învăţământ prevăzută de lege, se arată în HG 1.154, consultată de Economica.net.

Statul nu va condiţiona acordarea venitului minim de incluziune (VMI) de obţinerea unei calificări sau a unui loc de muncă, însă va condiţiona menţinerea VMI de formarea, reconversia profesională sau de angajarea beneficiarului, reiese din HG 1.154 analizată de Economica.net.

Mecanismul prin care statul va condiţiona menţinerea dreptului la VMI de obţinerea unei calificări sau/şi de angajarea beneficiarului:

În termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea solicitării de acordare a venitului minim de incluziune (VMI), serviciul public de asistență socială transmite agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM), în format electronic, lista persoanelor apte de muncă care au solicitat acordarea acestui beneficiu social.

Beneficiarii de VMI vor fi înregistraţi la AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Pentru fiecare dintre persoanele solicitante de venit minim de incluziune, înregistrate în evidența AJOFM ca find în căutarea unui loc de muncă, agenţia întocmește un plan individual de mediere.

Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de venit minim de incluziune, înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază gratuit de:

servicii de formare sau de reconversie profesională;
măsuri de stimulare a ocupării, spune OUG 114 din 2022 fără să detalieze care sunt aceste măsuri.

Persoana beneficiară de venit minim de incluziune are obligația să îndeplinească toate măsurile stabilite în planul individual de mediere.

Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă comunică lunar, în format electronic, agențiilor pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București situația persoanelor solicitante de venit minim de incluziune care nu au îndeplinit măsurile prevăzute în planul individual de mediere, în scopul recalculării cuantumului venitului minim de incluziune sau, după caz, al suspendării ori încetării acordării dreptului.

Suspendarea dreptului la ajutorul de incluziune se face prin dispoziție a primarului, în baza comunicării de către agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă a listei persoanelor beneficiare de venit minim de incluziune care nu au respectat măsurile stabilite în planurile individuale de mediere, spune articolul 49 din HG 1.154, consultată de Economica.net.

Menţinerea venitului minim de incluziune, condiţionată de continuarea educaţiei până când beneficiarul de VMI absolvă cel puţin învăţământul primar.

Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor de incluziune care nu au absolvit învăţământul primar au obligația de a frecventa cursurile programului educațional „A doua șansă”.

Refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune de a participa la cursurile programelor educaționale de tip „A doua șansă” conduce la încetarea dreptului la acest beneficiu social, prin dispoziție a primarului, spune OUG 114 din 2022, consultată de Economica.net.

„Înscrierea și frecventarea cursurilor programului „A doua șansă” nu este o condiție de acordare a venitului minim de incluziune. Frecventarea acestor cursuri se realizează, la propunerea serviciilor de ocupare, pentru persoanele al căror nivel educațional nu permite accesul la măsurile de activare, una dintre acestea fiind formarea profesională. În plus, în condițiile în care pentru aceste persoane se găsesc locuri de muncă, încheierea unui contract de muncă necesită înțelegerea clauzelor acestuia, a drepturilor și obligațiilor ce revin fiecărei părți. Din aceste considerente, frecventarea cursurilor programului educațional „A doua șansă” este o condiție de menținere a acordării dreptului și nu o condiție de eligibilitate. Prin urmare, aceasta este ulterioară acordării dreptului și doar la propunerea serviciilor publice de ocupare, în cadrul procesului de mediere pentru creșterea șanselor de ocupare a unui loc de muncă și, pe această cale, și de creștere a nivelului de trai al persoanei/familiei. În privința nivelului educațional, absolvirea învățământului obligatoriu este un deziderat, nu o obligație”, au spus pentru Economica.net oficialii Ministerului Muncii.

Sursă: știripesurse.ro

articolul original.
❌