ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Rabla pentru becuri mai așteaptă

2 December 2022 at 12:58
image

Guvernul a aprobat fondurile pentru „Rabla pentru Becuri”.Programul însă nu este functional, mai multă tevatură decât soluții viabile pentru reducerea consumului de energie electrică. La fel cum s-a întâmplat și cu alte programe, Ministerul Mediului este coregent la materia eficiență.

La trei luni de când a fost anunțat programul Guvernul a aprobat fondurile pentru „Rabla pentru Becuri”. Bugetul este de 400 de milioane de lei.

Statul va da încă 500 de milioane de lei, pentru iluminatul stradal. Iar primăriile vor putea înlocui sistemele convenţionale, cu unele LED, pentru a reduce facturile.

În total, în jur de 1.000 de localități au beneficiat de bani de la stat pentru iluminatul stradal, prin cele două programe de finanțare de până acum. Pentru că a fost cerere mare, urmează și al treilea. Câteva mii de primării vor putea schimba corpurile de iluminat sau vor putea extinde sistemele, fără cofinanțare. Bugetul, mai mare de această dată, a fost aprobat în ședința de Guvern.

Ca la celelalte programe Rabla, vor fi acordate vouchere în valoare de 200 de lei pentru becuri noi, în schimbul unora vechi. Pentru că este nevoie însă de o aplicație informatică, ar mai putea dura până când românii se vor putea înscrie.

Însă, ministrul Tanczos Barna ,nu este foarte grăbit cu implementarea programului, acesta fiind anunțat cu trâmbițe și surle dar amânat, ca și multe alte proiecte ale acestui minister. Acesta a declarat că:

„Mă aștept ca undeva în două luni de zile, sistemul informatic să fie livrat de AFM, și atunci programul poate fi lansat.”

Un bec cu LED costă în medie 30 de lei, însă consumul poate fi și de cinci ori mai mic față de unul vechi. În cazul unui apartament de trei camere, de exemplu, unde becurile au fost înlocuite, costurile se reduc astfel de la 145 de lei, la 20 de lei. Ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu .

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Guvernul a aprobat fondurile pentru programul „Rabla pentru becuri”. Banii vor merge atât către populație, cât și către primării

29 November 2022 at 13:56
image

Programul Rabla pentru becuri intră pe ultima sută de metri. Guvernul a aprobat marți suplimentarea bugetului Fondului pentru Mediu tocmai pentru a finanța acest program. Este vorba de aproximativ 900 de milioane de lei, bani care vor merge atât către populație, cât și către primării.

Rabla pentru becuri va permite înlocuirea becurilor convenționale, mari consumatoare de energie, cu unele mai economice, cum ar fi becurile LED.

Cine dorește, va primi un voucher în valoare de 200 de lei. Condiția este să nu aveți datorii la stat și să predați la schimb becurile vechi, atunci când le cumpărați pe cele noi.

Premierul Nicolae Ciucă:

„Asigurăm 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuințe cu becuri cu LED, mai performante și mai economice.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/29nov-15-LILI-SANDW-Rabla-pentru-becuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O persoană fizică va putea primi un singur voucher. Dar, de Rabla pentru becuri pot beneficia și primăriile:

„Comunitățile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal. Înlocuind de asemenea becurile vechi asigurăm 500 de milioane de lei.”

Scopul Programului este reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dar până la aplicarea lui, mai e nevoie ca Administraţia Fondului pentru Mediu să creeze un nou sistem informatic.

Ceea ce va dura, potrivit ministrului mediului, Barna Tanczos, câteva săptămâni sau luni.

Foto: Shutterstock

Citește și: Nicolae Ciucă, despre Programul Rabla: „Trebuie să avem în vedere vouchere mai mari, în special pentru cei care aleg mașini hibride sau electrice” | AUDIO

articolul original.

Cele 8 electrocasnice care îți „umflă” factura la curent iarna. Renunță acum la ele!

21 November 2022 at 19:37

Facturile la energie au devenit o mare îngrijorare pentru populație. Românii se gândesc în fiecare zi la măsuri pentru a putea reduce plățile, iar pentru asta, există câteva obiecte din gospodărie la care trebuie să renunți urgent pentru a face economie la curent.

Cel mai mare consumator de energie electrică din gospodărie este aparatul de încălzire și răcire. De exemplu, aparatele centrale de aer condiționat, centralele termice pe gaz sau caloriferele electrice, utilizează tone de energie pentru a menține casa la temperatura optimă.

Pe locul doi în topul celor mai mari consumatoare de energie electric se află încălzitorul de apă electric. Acesta are un consum de 12%. Chiar dacă este folosit pentru duș, spălatul vaselor sau spălarea rufelor, aceste activități se adună, iar consumul la energie poate crește considerabil în fiecare lună.

De-a lungul timpului, becurile au devenit mult mai eficiente din punct de vedere energetic. În zilele noastre, cea mai bună metodă de iluminat de pe piață au devenit LED-urile. Acestea utilizează mai puțină energie, căci sunt mai durabile. Totuși, iluminatul reprezintă o parte destul de semnificativă la consumul de energie lunar.

Să nu uităm nici de frigider. Acesta vă încarcă factura cu un consum de 8% deoarece acumulează o cantitate mare de energie electrică pe care o folosește pur și simplu pentru că este pornit în permanență.

Mașina de spălat și uscătorul au și ele un consum de 5%. Cuptorul vă „mănâncă” 3% din energia electrică, mai ales dacă aveți un cuptor și un aragaz electric.

Mașina de spălat are un consum de 5%

De asemenea, televizorul și cutia de cablu aduc pe factură un consum de 2%, chiar dacă sunt oprite. În intervalul de timp în care acesta nu este pornit, poate acumula o energie considerabil, iar totalul lunar de pe factură s-ar putea să vă cam supere.

În plus, mai există câteva aparate care pot consuma multă energie în modul standy sau atunci când sunt oprite. Unele dintre exemple sunt imprimanta, cuptorul cu microunde sau computerul.

IATĂ CARE SUNT CELE 8 ELECTROCASNICE CARE NE FAC SĂ SCOATEM BANI BUNI DIN BUZUNAR PENTRU FACTURA LA ELECTRICITATE

1. APARATUL DE ÎNCĂLZIRE ȘI RĂCIRE
2. ÎNCĂLZITORUL DE APĂ ELECTRIC
3. BECURILE
4. FRIGIDERUL
5. MAȘINA DE SPĂLAT
6. USCĂTORUL DE RUFE
7. CUPTORUL ELECTRIC
8. TELEVIZORUL

articolul original.

Programul Rabla pentru becuri se apropie de start. Cum poate fi accesat

13 October 2022 at 08:42

Actul normativ care va reglementa programul Rabla pentru becuri a intrat miercuri în circuitul de avizare interministerială. Cel mai probabil programul va fi lansat săptămâna viitoare.

Programul prevede sprijin financiar pentru schimbarea becurilor clasice cu unele LED. ”Plăţile le vom face mai mult ca sigur anul viitor, majoritatea, pentru că în două luni de zile nu avem cum să consumăm toţi banii”, a anunţat ministrul Mediului, la Digi24, miercuri seară.

Ministrul susține că un buget de 400 de milioane de lei alocat acestui program este unul ”acoperitor”.

Cum poate fi accesat programul

Persoanele care vor să acceseze programul o pot face în aceleaşi condiţii de înscriere ca şi pentru programul Rabla pentru electrocasnice. Se va putea înscrie orice persoană cu domiciliul în România, care are peste 18 ani și fără datorii la stat. Cei înscrişi vor obține un voucher de 200 de lei. Ulterior au 7 zile la dispoziție să meargă la unul dintre magazinele din program pentru a cumpăra un bec LED. Becurile trebuie să aibă maximum 15 wați.

În magazin, trebuie prezentate şi unul sau mai multe becuri vechi, în funcție de numărul de becuri LED care vor fi achiziționate. Valoarea acestora trebuie să nu depășească 200 de lei. Acordarea voucherelor se va face după principiul primul venit, primul servit.

Ministrul a fost întrebat cum vor proceda persoanele în vârstă sau care nu au telefon și adresă de e-mail. „La fel cum au aplicat pentru electrocasnice. Și pentru electrocasnice am avut zeci de mii de persoane din mediul rural, indiferent de vârstă. Persoanele care deja s-au înscris pentru electrocasnice nu trebuie să se înscrie pentru becuri încă o dată”, a spus ministrul Mediului.

„Sunt convins că toi cei care vor să aplice vor avea sprijinul atât autorităților locale pentru a primi certificatele, cât și a rudelor, cunoștințelor și persoanelor care mai fac drumuri spre oraș”, a mai spus Tanczos Barna.

Bugetul alocat acestui program este de 400 de milioane de lei, iar o persoană poate obține un singur voucher, ceea ce înseamnă că vor fi 2 milioane de beneficiari. Un bec cu led costă, în medie, 30 de lei.

articolul original.

Programul „Rabla pentru Becuri” va fi lansat până la finalul acestei luni | AUDIO

4 October 2022 at 12:46
image

Programul „Rabla pentru Becuri” va fi lansat până la sfârșitul acestei luni, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Cei care se înscriu în program primesc un voucher de 200 de lei cu care își pot cumpăra, de la magazinele autorizate, becuri LED, economice. Ei trebuie să predea însă unul sau mai multe becuri vechi.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-14-Flori-–-sandwich-–-programul-Rabla-pentru-becuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un bec cu LED consumă de 5 ori mai puțin decât unul cu filament, iar Ministerul Mediului speră că prin programul „Rabla pentru Becuri” îi va convinge pe cât mai mulți români să înlocuiască becurile vechi cu cele economice.

Pe site-ul dedicat acestui program, se va putea înscrie orice persoană cu domiciliul în România, în vârstă de cel puțin 18 ani și fără datorii la stat. Va obține un voucher de 200 de lei și are 7 zile la dispoziție să meargă la unul dintre magazinele înscrise în program pentru a cumpăra un bec LED de maximum 15 wați.

În magazin, va prezenta unul sau mai multe becuri vechi, în funcție de numărul de becuri LED pe care le va achiziționa și a căror valoare nu depășește 200 de lei. Acordarea voucherelor se va face după principiul primul venit, primul servit.

Ministrul Mediului a fost întrebat cum se vor putea înscrie în acest program persoane în vârstă, care locuiesc la țară și care nu au telefon și adresă de e-mail.

„La fel cum au aplicat pentru electrocasnice. Și pentru electrocasnice am avut zeci de mii de persoane din mediul rural, indiferent de vârstă. Persoanele care deja s-au înscris pentru electrocasnice nu trebuie să se înscrie pentru becuri încă o dată”, a spus ministrul Mediului.

Sunt convins că toi cei care vor să aplice vor avea sprijinul atât autorităților locale pentru a primi certificatele, cât și a rudelor, cunoștințelor și persoanelor care mai fac drumuri spre oraș”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului spune că programul Rabla pentru becuri va fi lansat până cel târziu la sfârșitul lunii, iar dacă va avea succes va continua și anul viitor.

Bugetul alocat acestui program este de 400 de milioane de lei, iar o persoană poate obține un singur voucher, ceea ce înseamnă că vor fi 2 milioane de beneficiari.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Modificările din Senat pe Ordonanța Energiei stârnesc critici din partea experților și jucătorilor din piață. „Ar putea lăsa loc speculei” | AUDIO

articolul original.

Plasă de lumini ornamentală, economică, amplasată în centrul Sucevei

29 September 2022 at 17:50

Viceprimarul Lucian Harșovschi a anunţat că, începând din vineri seară, o plasă formată din sute de beculeţe (corpuri LED) va lumina o porţiune din Piaţa 22 Decembrie.

“Pentru ca plimbările de seară să fie puţin mai speciale, dar și pentru cei care vor ca fotografiile de pe reţelele sociale, a­minti­rile, să fie într-un cadru mai frumos”, a spus viceprimarul Sucevei.

Conform acestuia, luminile vor fi aprinse în fiecare seară, până la ora 00:00 (pentru economie) și nu sunt luminiţele pentru sărbători, această plasă luminoasă urmând să rămână permanent în centrul orașului.

Structura cu leduri pentru iluminat ornamental nou montată are 1.350 becuri cu lumină caldă de 5W, având un cost de funcţionare de doar 6.7lei/oră.

“Economii facem din 2019, atunci când am înlocuit întregul sistem de iluminat clasic cu corpuri tip LED, energie verde (4311 corpuri de iluminat tip LED și 7402 lămpi tip LED în 21 de unităţi școlare), din fonduri elveţiene, finanţarea nerambursabilă reprezentând 85% din 16.628.606,93 lei fără TVA”, a mai spus viceprimarul Harșovschi. (C.A.)

articolul original.

Tanczos Barna: Programul Rabla pentru becuri urmează să fie lansat în perioada următoare

28 September 2022 at 08:17
Foto: chibzuitul.info

Guvernul intenționează să lanseze în perioada imediat următoare un nou program asemănător „Rabla pentru electrocasnice”. În acest sens, Ministrul Mediului a anunțat acest lucru, precizând că se va acorda fiecărui român care se înscrie un voucher în valoare de 200 de lei.

Astfel, Programul Rabla pentru becuri urmează să fie lansat în perioada următoare a anunțat marți, ministrul Mediului, Tanczos Barna. În opinia sa, acesta va presupune acordarea unui voucher de 200 de lei la predarea unui bec vechi, bani care vor putea fi utilizați pentru a cumpăra becuri de tip LED, eficiente energetic.

Programul va avea un buget de 400 de milioane de lei

Ministrul a precizat că propunerea pentru noul program a venit de la AFM iar bugetul este de 400 de milioane de lei.

În precizările sale, „Trebuie să vorbim despre soluțiile cu efect real, pentru că vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor va avea un efect de 50%, dar vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor nu atinge nici 5% pentru că acolo unde sunt foarte multe instalații electrice consumatoare, schimbarea becurilor nu va aduce un avantaj.

În gospodăriile unde este un televizor și un aparat radio, acolo da, schimbarea becurilor poate însemna un pas uriaș înainte. Unii cetățeni vor aplica pentru așa ceva, alții merg să își ia becurile noi, mai eficiente, și nu așteaptă un program național.

Propunerea AFM este un voucher cu o valoare de 200 de lei și trebuie dus la un centru becul vechi, e același principiu care se aplică și la celelalte programe Rabla. Aduci un bec vechi și primești un voucher pentru a cumpăra unul mai eficient din punct de vedere energetic”, a spus Tanczos care a precizat că voucherul nu va fi condiționat de numărul de becuri predate.

În contextul energetic, ministrul Tanczos Barna a explicat că, în momentul de față, programul se referă strict la becuri de tip LED. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat deja Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM va cuprinde inclusiv bugetul pentru Rabla becuri.

Se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice

Totodată, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că este posibil ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led.

În opinia sa, „Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului”, a precizat Barna Tanczos, după conferinţa „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

El a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice.

articolul original.

Facturi la energie: Care va fi noul mod de calcul și ce prevede programul Rabla pentru becuri

25 September 2022 at 15:56

Facturi la energie: Care va fi noul mod de calcul și ce prevede programul Rabla pentru becuri

Modul în care se vor calcula facturile la energie ale românilor este cea mai așteptată măsură care ar putea fi luată în coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.

În aceasta privință, PSD si PNL au viziuni diferite. În timp ce PSD susținea compensarea facturilor la valoarea lor reală din luna precedentă, liberalii susțineau o variantă care să cuprindă o medie a fiecărei luni pentru ultimii trei ani.

Însă, specialiștii susțin că varianta PNL ar putea să producă facturi prea mari, care să nu reflecte consumul din acest an, unul în care romanii şi-au redus consumul.

Cum se vor calcula facturile la energia electrică

Totuși, după discuțiile din ultimele zile şi liberalii îmbrățișează soluția PSD care prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.

O modificare adusă în Parlament ordonanței de urgenţă care prevede plafonarea facturilor la electricitate, chiar în cursul săptămânii viitoare.
Ce prevede programul Rabla pentru becuri

În plus, în ședința de guvern va fi pus în practică programul rabla pentru becuri.

Ministerul Mediului va veni cu o hotărâre de guvern prin care românii care vor să-și schimbe becurile în casă cu unele care au un consum mai mic pot aplica pentru voucherele din programul Rabla pentru becuri.

Întreg bugetul pe care îl are în vedere ministerul este de 400 de milioane de lei.

Iar o altă măsura așteptată de la guvern este programul pentru reducerea consumului de energie pentru instituțiile publice, atât cele centrale cat şi descentralizate.

articolul original.

AFM a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri

22 September 2022 at 12:51
image

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM, care va cuprinde inclusiv bugetul pentru Rabla becuri, va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, a anunţat joi ministrul Mediului, Barna Tanczos, notează Agerpres.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că este posibil ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led. 

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului”, a precizat Barna Tanczos, după conferinţa „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

Propunerea se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice

El a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice. „Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a explicat ministrul Mediului.

articolul original.

Marcel Ciolacu: In programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led

20 September 2022 at 12:16
ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că este posibil ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led.

El a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă au fost decise în coaliţia de guvernare măsuri pentru reducerea consumului de energie la consumatorii casnici.

„Din fonduri europene, ştiţi că avem acel program rabla la electrocasnice. Din punctul meu de vedere, acolo este consumul cel mai mare într-o gospodărie – la maşina de spălat… Se caută tehnic cum să se încadreze, nu e un program separat pentru becuri. Din fonduri europene, noi avem acces, România, la aceste proiecte de schimbare a electrocasnicelor, să fie un consum mai mic, a becurilor, mai nou, dacă sunt o prioritate. Am cerut şi eu să vedem exact cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie. Totuşi, când luăm decizii, să avem toate informaţiile”, a spus liderul PSD, citat de Agerpres.

El a adăugat că, după ce se vor lămuri cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie, liderii coaliţiei vor decide dacă le introduc sau nu în programul „Rabla pentru electrocasnice”.

articolul original.

Ciucă anunță că a scăzut datoria publică a României

16 September 2022 at 09:13
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, 16 septembrie, după participarea la cea de-a șasea ediție a Bucharest Security Conference, că datoria publică a României a scăzut față de anul trecut.

Premierul a fost întrebat ce părere are despre faptul că România a împrumutat, în 2022, 98 miliarde lei. În acest context a menționat că nivelul datoriei publice a scăzut, exprimându-și speranța de a menține nivelul datoriei publice sub 50%.

„Vă pot spune că, în acest moment, deficitul la analiza pe primele șapte luni este de 2,41%; ca atare, în momentul de față, atât creșterea economică, cât și măsurile care au fost la nivelul Guvernului au dus la anumite efecte. De asemenea, datoria publică a României în acest moment a scăzut față de anul trecut și sperăm să o menținem în această tendință, reușind să coborâm sub 50%”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a fost întrebat și despre momentul în care România se va alinia directivei privind salariul minim european.

„Am susținut încă de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, așa cum am discutat în coaliție și am afirmat de fiecare dată, să susținem creșterea salariului minim și, desigur, a pensiei. Doar că aceste date, așa cum este și normal, și responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecția de buget pe anul 2023… Este cât se poate de posibil. Există voință politică atât a Partidului Național Liberal, cât și a Partidului Social Democrat, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie.”, a mai spus premierul.

Întrebat dacă va fi o prelungire a măsurii plafonării preţului la carburanţi, prim-ministrul a precizat că decizia va fi luată în coaliţie săptămâna viitoare.

„Urmează ca în şedinţa de coaliţie de săptămâna viitoare să luăm o decizie.(..) Această măsură a funcţionat încă de a doua zi după ce am luat decizia respectivă. Acum trebuie să analizăm care sunt elementele de evoluţie a preţurilor la carburanţi, care este evoluţia preţului la petrol pe piaţa internaţională şi, în funcţie de aceasta, vom lua decizia”, a spus Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre măsurile pe care guvernul le va lua pentru a diminua risipa de energie, așa cum se cere de la nivelul Uniunii Europene. Premierul a răspuns că Ministerul Mediului trebuie să vină cu un program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe led.

„Am luat decizia, în coaliție, ca la nivelul Ministerului Mediului, să analizeze demararea unui program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe led. Sunt leduri cu un consum energetic redus. Pe de-o parte. Doi, la nivel guvernamental, al instituțiilor Guvernului, vom face în așa fel încât să reducem risipa și există metode prin care putem să stabilim un anume program de funcționare. Una dintre decizii la nivelul Guvernului a fost ca iluminatul  mural să fie oprit la ora 12:00 noaptea, măsuri de acest gen care, până la urmă, sunt măsuri pe care fiecare dintre noi le luăm și acasă.”, a mai declarat premierul.

articolul original.

Programul „Rabla pentru becuri”, luat în calcul de către Guvern. Ce ar presupune adoptarea acestuia

16 September 2022 at 04:25

Programul „Rabla pentru becuri”, luat în calcul de către Guvern. Ce ar presupune adoptarea acestuia

Un program „Rabla pentru becuri” este luat în calcul de către Guvern, care vizează înlocuirea becurilor cu filament cu cele LED, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituții.

Potrivit surselor citate, Executivul are în vedere să reducă risipa la energie „în mod conştient”.

Administraţia Fondului pentru Mediu ar urma să gestioneze noul program. „Ministerul Mediului are până săptămâna viitoare timp să vină cu soluţia”, au indicat sursele menţionate.

Cei mai mulţi dintre angajaţii români (80%) au început să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul, anticipând costurile din această iarnă, relevă rezultatele unui sondaj publicat, joi, de o platformă de recrutare online.

Astfel, un sfert dintre respondenţi declară că au început să pună bani deoparte în ultimele luni pentru a face faţă mai uşor cheltuielilor din perioada următoare, 13% spun că apelează la investiţii pentru a-şi diversifica sursele de venit, iar 10% au de gând să îşi ia un loc de muncă suplimentar, part-time sau pe bază de proiecte, pentru a-şi rotunji veniturile.

Potrivit sursei citate, aproximativ o treime din totalul celor chestionaţi (35%) plănuiesc să eficientizeze cât mai mult posibil consumul de energie în lunile de iarnă, în timp ce doar 20% consideră că nu vor fi afectaţi financiar de creşterea costurilor.

Pe fondul creşterii ratei inflaţiei la 15,3%, în luna august, majoritatea angajaţilor a recurs la diverse soluţii, însă doar 3% au spus că se vor baza pe măririle salariale oferite de angajator, pe care le-au negociat în aşa fel încât să acopere nivelul inflaţiei. Ceilalţi iau în calcul optimizarea cheltuielilor pentru a le elimina pe cele inutile (37%), amânarea vacanţelor pentru perioade mai stabile (20%), reducerea ieşirilor în oraş (40%) şi reducerea cumpărăturilor de haine (40%).

Peste jumătate dintre cei intervievaţii (57%) care lucrează de acasă susţin că vor merge mai des la birou pentru a reduce cheltuielile cu utilităţile.

„Criza energetică anunţată ne pune în faţa unei noi provocări, inclusiv în dinamica de pe piaţa muncii. Presiunea pe care angajaţii o resimt asupra bugetelor îi fac să ia în calcul noi soluţii. Din fericire, cei mai mulţi dintre angajaţii care îşi desfăşoară munca remote au la dispoziţie posibilitatea de a merge la birou şi de a reduce astfel consumul utilităţilor acasă, mai ales în lunile de iarnă, când vor veni şi facturile la încălzire. Aşadar, vedem o creştere a muncii în format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe angajatori. În prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este încadrat la mod de lucru hibrid”, explică Ana Vişian, director de Marketing BestJobs.

articolul original.
  • There are no more articles
❌