ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Arestări în Italia. Celula nazistă Hagal, cu legături în Batalionul ucrainean Azov, planifica atacuri teroriste

19 November 2022 at 15:46

Poliția italiană a desfășurat marți, 15 noiembrie, o serie de raiduri împotriva organizației neo-naziste Ordinul Hagal, care deținea mai multe depozite de arme și planifica atacuri teroriste. Grupul stabilise legături operaționale cu Batalionul Azov ucrainean.

Plănuiau atacuri

Cinci membri ai celulei au fost arestați, iar un al șaselea este și acum căutat de autorități. Acesta se află în Ucraina, unde luptă cu forțele ruse alături de Batalionul Azov, un grup paramilitar neo-nazist care a fost încorporat în Garda Națională a Ucrainei.

Membrii „Hagal”, acuzați că au pus la cale atacuri teroriste impotriva civililor, inclusiv a poliției. Foto Flickr

Presa italiană a relatat că membrii Ordinului Hagal au menținut contacte „directe și permanente”, prin Telegram, nu doar cu Batalionul Azov, ci și cu formațiunile militare ucrainene neonaziste Right Sector și Centuria, „probabil pentru alte recrutări din rândul acestor grupuri de luptă”.

Ancheta poliției a fost lansată în 2019 și a inclus ample cercetări informatice și interceptări telefonice care au dezvăluit intenția membrilor grupului de a comite acte violente în Italia.

Unul dintre membrii arestați, Giampiero Testa, ar fi fost „periculos de aproape de grupurile naționaliste ucrainene de extremă-dreapta” și plănuia un atac asupra unei secții de poliție din Marigliano din Napoli, potrivit interceptărilor telefonice. Anton Radomsky, cel de-al șaselea membru Hagal implicat în planificarea atacurilor teroriste, în prezent fugar, este cetățean ucrainean, a locuit în Italia, dar luptă actualmente alături de forțele armate ucrainene, ca membru Azov. Autoritățile spun că Radomsky plănuia să atace centrul comercial „Volcano Buono” din Napoli.

Într-o interceptare telefonică din ianuarie 2021, Testa a spus că „ar comite un masacru precum cel din Noua Zeelandă, dar «nu m-aș duce la negri, m-aș duce la cazarma din Marigliano»”. El se referea la atacatorul care a ucis 51 de credincioși dintr-o moschee și care purta însemnul nazist „soare negru” pe vesta de protecție.

Simbolul, așa cum a notat New York Times în 2019, este „folosit în mod obișnuit de Batalionul Azov, organizația paramilitară, neo-nazistă ucraineană”.

Cam în același timp, poliția care monitorizează organizația Ordinului Hagal a confiscat „arme cu aer moale” care puteau fi „modificate cu ușurință pentru a trage gloanțe autentice”, muniție, echipament tactic și chiar un lansator de grenade. Grupul este, de asemenea, acuzat că a organizat antrenamente paramilitare în Napoli și Caserta, precum și seminarii care promovează supremația albă și negarea Holocaustului.

Postul de televiziune Sky Tg24 a difuzat imagini cu arestările, în care se pot vedea mai multe arme albe, precum cuțite lungi, un topor în stil nordic, dar și un liliac inscripționat cu „Lider Mussolini”, un steag cu svastică, o mască de gaz, un tricou al Batalionului Azov și „Valhalla Express”, un memoriu al unui luptător Azov.

Ucraina nu este singura țară vizitată de membrii Ordinului Hagal; unii dintre ei au călătorit și în Israel, pentru a se antrena în Krav Maga și pentru a folosi arme lungi și scurte, potrivit oficialilor de poliție italieni. De altfel, la finalul pregătirii, li s-au acordat chiar și diplome.

Operațiune în toată Italia

Potrivit unui comunicat de presă al Poliției, operațiunea a cuprins treisprezece provincii din Italia și a inclus „26 de percheziții personale, acasă și pe computer”.

Printre cei arestați pentru „infracțiunea de asociere în scop de terorism sau subminare a ordinii democratice” se numără Maurizio Ammendola, fondatorul grupului, vicepreședintele acestuia, Michele Rinaldi și membrii Giampiero Testa și Massimiliano Mariano. Cel de-al cincilea membru arestat, Fabio Colarossi, este acuzat de răspândire a propagandei neo-naziste.

Secretarul general al Interpolului, Juergen Stock a avertizat că „accesul extrem de facil la arme, în timpul conflictului actual din Ucraina, va duce la proliferarea armelor ilicite în faza post-conflict.” Foto Moritz Hager

Potrivit siteul The Grayzone, într-un document de anul acesta al Departamentului de Securitate Internă american se recunoaste faptul că „grupările naționaliste ucrainene, inclusiv Mișcarea Azov, recrutează în mod activ extremiști violenți, motivați rasial sau etnic, pentru a se alătura diferitelor batalioane de voluntari neonaziști, în războiul împotriva Rusiei”. Cu o întrebare cheie, însă: „Ce fel de pregătire primesc luptătorii străini în Ucraina, pentru a putea accede în milițiile din SUA și în grupurile naționaliste albe?”

articolul original.

Aproape un întreg batalion de ruși abia mobilizați a fost ucis: Am fost aruncați în luptă cu 3 lopeți

7 November 2022 at 11:36
image

Armata ucraineană a ucis aproape un batalion întreg de ruși mobilizați în apropierea localității ucrainene Makiivka din regiunea Lugansk.

Militarul rus Alexei Agafonov, care a supraviețuit atacului forțelor ucrainene, a declarat că peste 500 de oameni au fost uciși. El a povestit pentru Ukraine Today că recruții au fost instruiți în unitatea militară 2079.

Comandantul batalionului le-a promis că vor fi aduși în regiunea Svatovo, unde ar fi trebuit să se alăture așa-numitei „apărări teritoriale”, la 15 kilometri de prima linie a frontului.

Însă, în noaptea de 2 noiembrie, întreg batalionul a fost dus pe linia de contact. Au primit doar 3 lopeți cu care să sape tranșee.

„Am fost aruncați acolo, ne-au spus să săpăm tranșee. Aveam doar trei lopeți la tot batalionul, nu aveam niciun echipament. Am săpat cât am putut, iar dimineața au început bombardamentele – artilerie, mortiere, drone.

Am fost pur și simplu împușcați. Când totul a început, ofițerii au fugit imediat. Între bombardamente, am încercat să săpăm în continuare, dar am fost imediat identificați de drone și împușcați. Din 570 de oameni, 29 au supraviețuit, 12 au fost răniți, ceilalți au murit”, a spus Agafonov.

Mai mult, cel puțin încă un batalion de ruși mobilizați a fost învins anterior în același loc.

„La televizor arată că totul este frumos, dar de fapt, aici, în regiunea Lugansk, cei mobilizați sunt aruncați în față. Când am plecat de acolo, nu am văzut ofițeri, am văzut doar soldații cu contract și voluntarii care stăteau în linia a treia și îi trimiteau pe cei mobilizați în față”, a spus el.

Și soția unuia dintre rușii mobilizați care a supraviețuit, Zlata, a povestit publicației citate despre sute de invadatori morți. „Desigur, mai mult de jumătate dintre ei sunt morți”, a spus ea.

În plus, informația a fost confirmată de soția unui alt supraviețuitor mobilizat, Liudmila Chernikh.

„M-a sunat dimineață de pe telefonul altcuiva și mi-a spus ce s-a întâmplat, că au fost lăsați să sape linia de apărare, au fost acoperiți de obuze și mortiere și au ajuns cumva de la Krasnodon la Svatovo, unde se ascund acum. Le este frică să meargă undeva, chiar le este frică să iasă pe la punctele de control. Conducerea i-a abandonat și nu știu ce să facă, doar cer ajutor", a spus ea.

articolul original.

Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” din Huși a împlinit 72 de ani de existență

20 October 2022 at 12:34
image

Astăzi, administratorul public Valeriu Caragață a reprezentat Consiliul Județean Vaslui la activitățile dedicate aniversării a 72 de ani de la înființarea Batalionului 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” din Huși.

Acesta a evidențiat buna colaborare între Consiliul Județean Vaslui și unitatea militară din Huși, transmițând, totodată, salutul președintelui Dumitru Buzatu, care a dorit să reflecte importanța și rolul Batalionului 202 în contextul actual, dorindu-le militarilor, subofițerilor și ofițerilor hușeni multă sănătate și conviețuire în pace.

Evenimentul, desfășurat în curtea unității militare, s-a bucurat de prezența reprezentanților administrației locale și județene, a cadrelor militare active, în rezervă și retragere, precum și a elevilor și preșcolarilor, însoțiți de cadre didactice.

După acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național, serviciul religios și alocuțiuni, comandantul batalionului, lt.col. ing. Cristinel-Florin Girigan, l-a felicitat pe plt.maj. Eduard-Vlad Romila, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice Invinctus, desfășurate la Haga în acest an.

De asemenea, o serie de militari și subofițeri au fost avansați în grad, fiind acordată și o diplomă de excelență pentru activitatea desfășurată în ultimul an.

Batalionul 202 Apărare CBRN a luat ființă la 20 octombrie 1950, în garnizoana Huși, sub denumirea de de Batalionul 42 Chimic. Au urmat multe transformări, reorganizări și resubordonări.

În 1965, primește denumirea de Batalionul 202 Protecție Antichimică, iar din 2009 este denumit Batalionul 202 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (Intervenție la Dezastre).

În cei 72 de ani de existență, Batalionul 202 Huși a participat cu succes la exerciții tactice, pe teritoriul național sau în străinătate, la misiuni de sprijin sau umanitare, de limitare și înlăturare a dezastrelor naturale.  

articolul original.

Programul evenimentelor dedicate Zilei Armatei Române, la Arad, în perioada 17 – 25 octombrie

17 October 2022 at 13:08
image

Comunicat. Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” organizează, în perioada 17-25 octombrie 2022, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României.

Premergător, în data de 17 octombrie 2022, la Liceul Teoretic din Pâncota și în data de 18 octombrie 2022, la Școala Gimnazială „Regina Maria” din municipiul Arad, militarii Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, împreună cu reprezentanți ai Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Arad și ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere, vor expune elevilor din instituțiile civile de învățământ din județul Arad importanța Zilei Armatei României, rolul hotărâtor pe care aceasta l-a avut în formarea istoriei naționale, misiunile executate de militari în țară și în teatrele de operații, precum și informații pentru cei interesați de o carieră militară. De asemenea, va avea loc și o expoziție de armament și echipament din dotarea armatei.

Concomitent cu acestea, în data de 18 octombrie 2022, începând cu ora 09:00, militarii Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Arad vor desfășura o activitate de îngrijire a mormintelor eroilor din Cimitirul Pomenirea, marcând respectul cuvenit eroilor români, cunoscuți și necunoscuți, căzuți la datorie pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și valorilor naționale.

Punctul culminant al evenimentelor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României va fi reprezentat de Ziua Porților Deschise din data de 19 octombrie 2022, în intervalul orar 10:00-15:00. Cu acest prilej, Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Cetatea Aradului își deschide larg porțile pentru toți cetățenii români care doresc să viziteze o cazarmă cu puternice rezonanțe istorice. Această activitate va include două părți distincte:

– prima parte va fi concentrată pe acțiuni militare specifice, concretizate prin orientare în teren cu ajutorul busolei, măsurarea unghiurilor și distanțelor cu ajutorul binoclului, prezentarea tehnicilor de supraviețuire și relatări despre acestea pe baza experiențelor reale (tabere, aplicații, exerciții), expoziție de armament, echipament și tehnică aflate în dotare, un exercițiu demonstrativ executat de către Poliția Militară, precum și prezentarea ofertei educaționale de către reprezentanții Biroului Informare-Recrutare;

– cea de-a doua parte va consta în prezentarea istoricului cetății și a sălii tradițiilor de luptă, în colaborare cu asociația de reconstituire istorico-militară, IR33 Cetatea Aradului.

Finalul activităților va fi reprezentat de ceremonia militară și religioasă din data de 25 octombrie 2022, începând cu ora 10:00 în Piața Avram Iancu din municipiul Arad și ora 13:00 la Monumentul Eroilor din Păuliș.

articolul original.

Custodele Coroanei, Margareta, a vizitat Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal

5 October 2022 at 18:52
By: M.Ex.

Custodele Coroanei, Margareta, şi principele Radu au vizitat, miercuri, Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din oraşul Predeal.

Custodele Coroanei, Margareta, a fost întâmpinată de comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, colonelul Ilie-Marian Dragomir, şi de Comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, locotenent colonel Bogdan Gheorghe.

Custodele Coroanei şi principele Radu au vizitat expoziţia Mărturiilor istorice dedicată legăturilor dintre Coroana Română şi Batalionului 21, arma vânătorilor de munte fiind creată în timpul domniei Regelui Ferdinand I, iar Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai având strânse legături, inclusiv prin propria lor formare militară, cu vânătorii de munte.

Custodele Coroanei a purtat discuţii cu ofiţerii şi militarii atât despre programele de pregătire profesională, cât şi despre misiunile NATO şi multinaţionale la care au participat.

De asemenea, a fost evocată legătura strânsă a Regelui Mihai cu Batalionul 21 Vânători de Munte. Regele a fost de mai multe ori oaspetele Brigăzii 2 şi al Batalionului 21, după anul 1997.

Pe Platforma de instrucţie, militarii Batalionului 21 au executat o serie de exerciţii de alpinism militar în faţa Majestăţii Sale şi a principelui Radu.

Brigada 2 a fost creată prin Decret Regal semnat de Ferdinand I, în anul 1923. Batalionul 21 a fost creat în anul 1940, iar în anii noştri militarii batalionului au luat parte la misiuni internaţionale în Irak (în anul 2006) şi în Afganistan (în anii 2009, 2021 şi 2020), mai informează Familia Regală.

articolul original.

MApN caută voluntari. 100 de ieșeni au încercat pentru o zi viaţa militarilor din batalionul Lupii Negri: ”Acum înțeleg prin ce trec”

12 September 2022 at 06:43
By: Geo
image

Pentru că românii nu se înghesuie să se înroleze voluntari, armata lansează o provocare. De bună voie şi nesiliţi de nimeni, aproape 100 de localnici din Iaşi au intrat în poligonul batalionului Lupii Negri, să încerce pentru o zi viaţa de militar. Soldaţii de probă au alergat 11 kilometri cu raniţa în spate şi au parcurs un traseu cu obstacole. La final, puţini au mai rămas să întrebe cum se pot înrola. 

Lt. Col. Marius Butilă, Batalionul 151 Infanterie „Războieni”: Au primit acei rucsaci ai noștri, raniţe cum le numim cu o anumită greutate. Vrem sa vadă ce înseamnă viața unui militar de zi cu zi, când noi mărșăluim către diferite puncte 

”Foarte frumos! Urcatul în pădure m-a terminat. Acum înțeleg prin ce trec băieții…”

Şi încă nu a înţeles tot. Raniţa soldaţilor de probă nu avea 31 de kilograme, ca echipamentul pe care îl cară în spate un militar. Doamnele au avut de dus doar cinci kilograme, iar domnii, dublu. Adevărata „distracţie” a venit abia la finalul cursei: traseul cu obstacole. Sârma ghimpată a fost înlocuită cu sfoară, iar sergenţii s-au dovedit… îngăduitori. 

Multe doamne au vrut să demonstreze că uniforma de armată se potriveşte şi femeilor, iar Daniela a făcut chiar performanţă, scrie observatornews.ro.

”Foarte fain, mi-a plăcut mult să alerg, dar nu cu rucsac. Eram deja obosită. Cu ultimele forţe m-am târâit.”

MApN încearcă să atragă voluntari

După antrenamente, majoritatea soldaţilor de o zi le-au urat succes militarilor şi au spus că experienţa le-a fost de-ajuns. Nu e prima oară când Ministerul Apărării renunţă la spiritul cazon şi încearcă să atragă voluntari.

În vară, într-o mişcare de PR nereuşită, MApN a scris pe Facebook că Selly s-a înrolat în armată. După ce internetul s-a umplut de ironii şi acuzaţii, vloggerul a precizat că nu a primit niciun ban pentru „colaborare”, ci că a filmat un episod din reality show-ul său despre meserii.     

articolul original.

Comunicat de presă. Curs de formare subofițeri în activitate, specialitatea parașutiști comando

8 September 2022 at 17:09
image

Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu” te aşteaptă în echipă – Cursul de formare subofițeri în activitate, specialitatea parașutiști comando

Până în data de 23 septembrie vă puteți înscrie pentru 40 locuri la specialitatea militară PARAȘUTIȘTI COMANDO

CRITERII DE RECRUTARE: (M217/2019; Smap-81/2021)

✅Vârsta maximă: 45 de ani împliniţi, la data acordării gradului şi numirii în funcţie.

✅Studii:

– pentru candidaţii care sunt SGP în activitate: absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat și absolvenţi ai unei unități de învăţământ postliceal acreditate, cu atestat/certificat de calificare profesională valabil;

– pentru candidaţii civili, în rezervă sau din rândul personalului celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională: absolvenţi cel puțin ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat.

Vechime: pentru candidaţii care sunt SGP în activitate: cel puţin 3 ani vechime în serviciu ca soldaţi/gradaţi profesionişti în activitate, calculată de la data finalizării programului de instruire şi până la data începerii cursului de formare, şi să fi fost apreciaţi prin ultimele trei documente de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puţin “Foarte bun”.

– permis de conducere categoria B.

✅  Înscrierea se face la cea mai apropiată unitate din subordinea Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, în următoarele judeţe:

  • Bacău : 0234.588.295 interior 261;
  • Buzău : 719.020 interior 110;
  • Târgu Mureş: 0265.267.404 interior 111;
  • Constanţa: 0341.446.893 interior 291;
  • Braşov: +40 368 734 224

Pentru detalii referitoare la criteriile de selecţie şi probele de concurs accesați  https://safos.mapn.ro/pages/acasa .

articolul original.
  • There are no more articles
❌