ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Republica Moldova este Basarabia românească

3 December 2022 at 18:42

Republica Moldova este nu doar un stat în siajul dramei postbelice a României, dar și una dintre contradicțiile politicii noastre statale actuale, ajunsă într-un punct critic, care nu poate fi asimilată perspectivelor geopolitice.Nu este greu de precizat în context dacă Republica Moldova nu este chiar o victimă a unui abandon al politicii postcomuniste antinaționale de la București.

Suntem solidari cu Republica Moldova fără a urmări responsabil procedura prin care această provincie românească ne-a fost răpită, iar statul român acum se complace în consolidarea arbitrarului și epuizatului pact Rebbentrop-Molotov, reactualizându-l ca un fapt definitiv legitim.

ROMÂNIA nu poate invoca decât limitarea pe care tratatul cu NATO îl impune. O fereastră deschisă, pentru ca vocea unionistă a Republicii Moldova să se facă auzită altfel decât prin ajutoare, nu există.

Sprijinim Republica Moldova și sub diverse presiuni ale unor forțe care privesc România ca pe o colonie, situație care amplifică vulnerabilitatea deciziilor.

Republica Moldova( Basarabia) nu are în fapt decât două soluții reale: integrarea rapidă la patria-mamă ROMÂNIA sau intrarea în sfera de influență a Rusiei. Deschiderea dosarului de aderare la UE presupune pentru această provincie o cale atât de lungă încât multă energie va fi pierdută cu dezbateri imposibile.

Pentru Republica Moldova, asumarea denumirii de Basarabia și întoarcerea între fruntariile ROMÂNIEI ar trebui să fie obiectivul european al fostei noastre provincii care altfel menține o stare de fapt conflictuală în zonă prin incapacitatea de-a constitui un profil statal veritabil.

Fără un proiect deschis, punctual, în acest sens, sprijinirea Basarabiei riscă să fie parte a interpretării originale a democrației dâmbovițene, o autosubminare continuă a ROMÂNIEI.

articolul original.

Dan Puric: ‘Cred în dreptul legitim al Basarabiei să se unească, pentru că Basarabia este pământ românesc. Face parte din drepturile imprescriptibile ale poporului român’

2 December 2022 at 21:19
image

„Nu sunt analist politic, dar îmi pun o întrebare la nivel de constiință românească. Totul este făcut puțin cam brusc și văd așa o explozie de efuziune. Acum vreo doi ani, în martie se împlinesc doi ani, a murit poate una dintre cele mai mari constiințe românești, poetul Nicolae Dabija. Basarabia a ținut doliu, la noi un cuvânt nu s-a spus în presă, în media. Asta a fost atitudinea României politice de atunci și nu cred în România politică de astăzi, cred în dreptul legitim al Basarabiei să se unească, pentru că Basarabia este pământ românesc.

Un popor nu valorează atât prin oamenii mari pe care ii dă, ci prin felul cum îi respectăm. Este posibil să fie o momeală. Văd oameni care cu foarte multă viclenie incită poporul român și brusc au apărut forme de patriotism care până acuma erau ascunse, pentru că pesemne în spate se lucrează la angajarea României în război. România nu trebuie să intre în război. România trebuie sa se unească cu Basarabia fără razboi. În drepturile ei legitime, în drepturile ei suverane, calea de unire nu este cea a războiului.

Basarabia, dacă o cerem, face parte din drepturile imprescriptibile ale poporului român. Demonstrațiile acestea de efuziune nu ma încântă, din moment ce constanta a fost indiferență. Trebuie creată o conștiință a unirii cu Basarabia. Basarabia este partea din România martirizată cel mai mult, este altarul țării noastre la care trebuie să ne rugăm”, a declarat Dan Puric, conform romaniatv.net.

articolul original.

Deutsche Welle: Cum a pus Chișinăul România și UE să finanțeze separatismul transnistrean

30 November 2022 at 17:31
By: FLUX 24
image

RELATAREA DEUTSCHE WELLE:

Potrivit unui răspuns la o solicitare de informații oferit DW de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Moldova, cele cinci companii transnistrene sunt: SRL „Sherif”, SRL „Tiroil Treid”, SRL „Эko-Газ”, SRL „Avtogaz Treid” și SA „Метан-Авто”. Conform informațiilor neoficiale, cel puțin două din ele alimentează cu carburanți tancurile rusești (armata rusă și cea transnistreană) din Transnistria. Informația oficială este secretizată la nivelul administrației transnistrene.

Chișinăul le-a oferit „coridor” legal

Guvernul de la Chișinău a creat un „mecanism provizoriu” special de import a mărfurilor în Transnistria de către agenții economici din enclava separatistă controlată de Rusia. Încă pe 19 septembrie 2001, guvernul de atunci, controlat de președintele comunist pro-rus Vladimir Voronin, a adoptat o hotărâre (Nr. 1001) „cu privire la declararea mărfurilor de către agenţii economici din raioanele de Est ale Republicii Moldova”, prin care a scutit companiile transnistrene de taxe și accize, prezumându-se că ele achită aceste plăți în bugetul autoproclamatei republici separatiste create de Rusia și nu ar trebui să le achite de două ori (și autorităților constituționale). Acest „mecanism provizoriu” absurd, care prejudiciază anual bugetul național al Republicii Moldova cu peste 4 miliarde de lei, a fost menținut de toate guvernările care au urmat. Este menținut inclusiv de guvernarea actuală pro-europeană.

Potrivit reglementării care face posibilă eschivarea agenților economici transnistreni de la plata taxelor în bugetul național al Republicii Moldova, „procedura declarării și vămuirii mărfurilor introduse în/scoase de pe teritoriul vamal al țării de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistrați la Agenția Servicii Publice se efectuează în funcție de regimul vamal solicitat, fără perceperea drepturilor de import și a plății pentru poluarea mediului, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către autoritățile constituționale (de către Chișinău – n.n.)”.

Chișinăul nu le percepe nici măcar taxă pentru licență

Pe 2 august 2005, Guvernul de la Chișinău, controlat tot de Voronin, a mai adoptat o hotărâre (Nr. 815) prin care companiile transnistrene au fost scutite inclusiv de plata pentru licențele oferite de autoritățile de la Chișinău. Companiile de pe malul drept al Nistrului achită bani mari pentru aceste licențe, care sunt valabile timp de 5 ani. Firmelor transnistrene li se oferă gratis licențe, dar administratorii trebuie să solicite Chișinăului prelungirea lor la fiecare jumătate de an. Totul fără nicio taxă.

Până în data de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, Republica Moldova avea hotarul spart. Separatiștii transnistreni controlau peste 400 de kilometri de hotar moldo-ucrainean. Contrabanda atinsese cote inimaginabile, motiv pentru care Transnistria a fost numită de jurnaliștii străini „gaura neagră” a Europei. Din 24 februarie, prin acest segment de frontieră nu mai trece absolut nimic, fiind blocat de tancuri din partea ucraineană, din cauza armatei ruse care staționează ilegal în Transnistria. Acest segment de hotar este absolut impermeabil și este prima dată, în ultimii 31 de ani, când Chișinăul vede și controlează tot ce intră și iese în enclava separatistă. Întreaga „economie transnistreană” funcționează pentru că îi permite Chișinăul, care invocă motive umanitare.

Cum ajung carburanții în Transnistria după începerea războiului

În contextul acestei realități noi, am încercat să aflăm cum este alimentată Transnistria (inclusiv armata a 14-a a Rusiei din stânga Nistrului), de exemplu, cu carburanți după începerea războiului în Ucraina. Conform datelor furnizate de Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău, cele cinci companii transnistrene înregistrate la Chișinău cu drept de import a produselor petroliere au introdus în Transnistria, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 octombrie 2022 – 14864,6 tone de benzină, 41459,35 tone de motorină și 637,46 tone de gaz lichefiat.

ANRE ne-a mai comunicat că „importul în stânga Nistrului este efectuat exclusiv cu transport auto specializat prin punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova cu România (țară membră NATO și UE) și prin Portul Internațional Liber Giurgiulești”.

Conform statisticilor pe care le deține Chișinăul, 94,7% din benzina care a ajuns în Transnistria în perioada ianuarie – octombrie 2022 provine din România, iar 5,1% din Belarus.

În ceea ce privește motorina importată în regiunea transnistreană în ianuarie – octombrie, 50,6% a fost adusă din Rusia, 25,7% din România, 15,4 din Turcia, iar restul din Bulgaria și alte țări UE. În acest caz este necesară însă o precizare care explică volumul mare de motorină care apare în statistici ca fiind importat din Rusia: În perioada ianuarie-martie 2022 (în ianuarie și februarie Transnistria încă importa din Rusia prin Ucraina) toată motorina importată în regiunea transnistreană provenea din Rusia. După 24 februarie, Transnistria nu a mai importat din Rusia nici un litru de motorină, procurând tot necesarul din România, Turcia și Bulgaria.

Gaz lichefiat, Transnistria a importat în intervalul ianuarie – octombrie din Kazahstan – 58,9%, din Belarus – 12,7%, din Rusia – 9,3%, din Ungaria – 6,4%, din Polonia – 6,2%, iar din România 3,2% din volumul total.

Cum acceptă Chișinăul să finanțeze regimul separatist de la Tiraspol

Un simplu calcul ne arată că, la o cotă medie a TVA de 4,5 lei moldovenești pe litru de benzină și motorină (fără gazul lichefiat importat), bugetul Republicii Moldova a fost prejudiciat cu peste 550 de milioane de lei (echivalentul a 28 de milioane de euro) doar din importul, în stânga Nistrului, a cantităților de benzină și motorină indicate mai sus și doar în perioada ianuarie-octombrie 2022. Dar același mecanism de prejudiciere a bugetului Moldovei se aplică în raport cu orice marfă introdusă în Transnistria de către o companie din regiunea transnistreană (medicamente, pește, carne, materiale de construcții, etc.). Prejudiciul anual ar fi de aproximativ 4 miliarde de lei moldovenești. Această situație este tolerată, prin instrumente guvernamentale diferite, de peste trei decenii. Trei decenii în care Chișinăul a finanțat regimul separatist, invocând prietenosul argument umanitar în raport cu „cetățenii noștri” de pe malul stâng al Nistrului.

Am încercat să aflăm de la autoritățile moldovene de ce tolerează în continuare această stare de lucruri în detrimentul bugetului național și în dezavantajul companiilor de pe malul drept al Nistrului, care nu beneficiază de aceste scutiri de taxe. Chișinăul evită un răspuns oficial la această întrebare. Neoficial însă oficialii ne-au spus că obligarea firmelor transnistrene de a achita accize și taxe la fel ca și firmele care activează în câmpul constituțional al Republicii Moldova ar presupune automat defalcări de la bugetul Republicii Moldova pentru regiunea transnistreană, acolo unde atât administrația centrală, cât și administrațiile publice locale sunt ilegale.

articolul original.

Sorin Ovidiu Vîntu: ‘Ar trebui să luăm în serios ipoteza unirii. Românul nu are nimic de pierdut dacă se unește cu Moldova. Grânarul Europei de pe vremuri era și grație Moldovei, pământului moldovenesc’

30 November 2022 at 15:16
image

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este de părere că ”ar trebui să luăm în serios ipoteza unirii României cu Republica Moldova. Românul nu are nimic de pierdut”

Ultima bârfă pe care am auzit-o e că Maia Sandu va candida la președinția României, în felul acesta făcându-se unirea României cu Moldova. E o bârfă, dar n-aș fi luat-o în considerare dacă nu erau niște mișcări colaterale care conduc către o asemenea ipoteză. Trebuie să luăm această ipoteză în serios. Ar fi nostim, să vedem, poate dă Dumnezeu, mie mi-ar plăcea. Românul nu are nimic de pierdut dacă se unește cu Moldova. Grânarul Europei de pe vremuri era și grație Moldovei, pământului moldovenesc. Deci, generație, e o bârfă care trebuie luată în considerare”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu pe Facebook.

articolul original.

Opinia Mesagerului / Kremlin, în formă continuată

24 November 2022 at 11:00
image

Deși este o manoperă nerecomandată ambelor sexe, de a te ușura de lichidele trecute prin rărunchii personali într‐un spațiu aflat sub incidența codului galben pai de vânt, aceasta pare a fi prezentă în vârful politicii dâmbovițene. Un exemplu ni‐l oferă, gratuit, distinsul lider al partidoiului, care aflat peste Prut s‐a proptit în poză cu actualul primar al Chișinăului, recunoscut de cei din Basarabia ca urmaș în cuget și simțiri al fostului președinte Dodon, actualmente pus să dea socoteală despre o seamă de „biznisuri“ bărboase, dar și un suporter fidel al lui FC Putin din liga Kremlinului. S‐o recunoaștem, Dodon a fost onest. „Mie îmi plac rușii. Care‐I problema? Oamenii m‐au votat? M‐au votat. Pa, la revedere“. Pe de altă parte, curentul momentului din regiune nu este unul favorabil președintelui rus, orice asociere cu numitul, cât de mică ar fi ea, duce la importante prejudicii de imagine, pentru că cel mai simplu lucru pe lumea asta este să judeci fără a cunoaște. A fi putinist e o chestiune de câteva minute. Ai scăpat porumbelul? Să fii sănătos. Ți‐o iei de la vorbitorii de romgleză prin toate orificiile din dotare.

Ne putem imagina însă, că domnul Ciolacu a discutat felurite chestiuni de strictă actualitate, de la o axă Buzău-Chișinău, până la un viitor tunel din Bucegi până în Bălți, cu actualul primărete din capitala vecină, dar nu pricepem în ruptul capului de ce. A te expune de bună voie „biciului“ opiniei publice, opoziției pusă pe arțag, ca să nu mai vorbim de partenerii de coaliție care deja evită aparițiile comune, înseamnă că vorbim de un „masochism politic“. S‐ar putea avansa o viitoare schimbare de calimeră în care, poate nu știm noi, deja se lucrează cu aprindere la o nouă aliniere a planetelor, menită să‐l scoată pe Vladimir basma curată și pe Zelenski din subteranele Kiev‐ului, dar nu credem că omul în discuție are nasul atât de lung și de fin. Dacă‐n viitoarele zile poza cu primarul Ceban va inunda spațiul public de la Nistru pân` la Tisa, procentele câștigate cu truda frunții din laboratoarele partidului se vor duce pe Dâmbovița cenușie până în traista AUR‐ului, aflat în poziția puilor de vrabie care așteaptă tainul.

Dar cum presa noastră cea de toate zilele acționează la primul telefon, sunt convins că faptul discutat aici va fi băgat repede sub preș, mai cu seamă că armata de postaci este într‐o permanentă alarmă „Radu cel Frumos“, eventualele „agitații“ fiind anihilate în conformitate cu un ordin de zi pe unitate lesne de anticipat. Să mai admitem că, atunci când este vorba de un conflict de magnitudinea și tematica celui în derulare la nord de noi, a te poziționa lângă una din părți nu este opțiunea care să bucure, știută fiind soarta celui ce se bagă intr‐o ceartă hetero, de unde iese de obicei prost. Dacă vreți o comparație mai plastică, acțiunea lui Ciolacu aduce și cu un „hai Steaua!“ în mijlocul peluzei de lângă Podul Grant sau în „Ștefan cel Mare“, numai că, să nu uităm, galeria Rapidului era ornată și de spiritul lui Fănuș, pletele lui Pitiș, ochelarii lui Nicu Constantin și mulți contemporani cândva, dar nu la paritate cu gașca lui Corsicanu. În fine, în cazul în care aveați dubii, acum avem și noi un Viktor Orban al nostru, în vreme ce al ungurilor flutură fulare cu harta Ungariei mari la vest. Bravo, domnule Ciolacu, ne place! În rest „tăt normal“! Pe mai încolo. (GD Patraucean)

articolul original.

Gazprom susține că Ucraina fură gazul pentru Moldova

22 November 2022 at 13:12
By: FLUX 24
image

Pe 21 noiembrie, Moldovagaz, conform contractului, a achitat către Gazprom o parte din livrările aferente lunii noiembrie. Volumul de gaz efectiv livrat, pentru care s-a încălcat plata livrărilor curente în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz, în timp ce volumul total acumulat de decontare în Ucraina este de 52,52 milioane de metri cubi, a spus Gazprom.

„Dacă dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni persistă, pe 28 noiembrie, de la ora 10:00, Gazprom va începe să reducă aprovizionarea”, se mai spune în comunicat.

articolul original.

Maia Sandu a cerut ca românii să economisească electricitate care să fie trimisă Republicii Moldova (gratis?) dar nu vrea să retrodeze proprietățile Mitropoliei Basarabiei confiscate de sovietici

2 November 2022 at 16:27
By: FLUX 24

Ministrul spaniol către copiii: Faceți sex cu cine vreți

FLUX 24 - 0

Ministrul Egalității, Irene Montero , a încurajat copiii să facă sex „cu cine vor ei” , atâta timp cât există „consimțământ” . Așa a...

articolul original.

Mai mulți lideri ai Opoziției reținuți după proteste la Chișinău

30 October 2022 at 17:59
By: FLUX 24

Ministrul spaniol către copiii: Faceți sex cu cine vreți

FLUX 24 - 0

Ministrul Egalității, Irene Montero , a încurajat copiii să facă sex „cu cine vor ei” , atâta timp cât există „consimțământ” . Așa a...

articolul original.

Guvernul moldovean, ședință pe întuneric pentru a economisi energie

26 October 2022 at 17:13
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Guvernul premierului Natalia Gavriliţă s-a reunit miercuri după-amiază, pe întuneric, pentru a face economie de energie electrică în faţa unui deficit care afectează Republica Moldova din cauza bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit presei locale, între care NewsMaker şi Noi.md. La începutul şedinţei, şefa executivului moldovean a permis pentru scurt timp aprinderea luminii […]

The post Guvernul moldovean, ședință pe întuneric pentru a economisi energie appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Vicepremier de la Chișinău: Republica Moldova se va confrunta cu o lipsă de energie electrică din 24 octombrie

23 October 2022 at 22:53
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Republica Moldova se va confrunta cu o lipsă de energie electrică din 24 octombrie din cauza scăderii rezervelor de gaz din Rusia, a scris vicepremierul Andrei Spinu pe canalul său Telegram. „Probleme cu energie electrică vor apărea în țara noastră. Contractele comerciale semnate de Energocom nu acoperă nevoi între orele 07:00 și 23:00”, a spus […]

The post Vicepremier de la Chișinău: Republica Moldova se va confrunta cu o lipsă de energie electrică din 24 octombrie appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Proteste la Chișinău ale comuniștilor și Partidului Shor: 60.000 de manifestanți

16 October 2022 at 16:34
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Aproximativ 60.000 de oameni au ieșit duminică în stradă în capitala Republicii Moldova, Chișinău, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor și a performanței guvernului pro-UE al țării, potrivit unuia dintre liderii mitingului, Dinu Țurcanu. „Aproximativ 60.000 de oameni s-au convocat la mitingul de la Chișinău”, a spus el. Mitingul are loc pe Bulevardul Ştefan cel […]

The post Proteste la Chișinău ale comuniștilor și Partidului Shor: 60.000 de manifestanți appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Gazprom: Putem oricând rezilia contractul cu Moldova

1 October 2022 at 20:47
By: FLUX 24
image

„Gazprom a confirmat livrări de gaze către Moldova în octombrie 2022 în volum de 5,7 mln metri cubi zilnic. Volumul este determinat de o respingere unilaterală a părții ucrainene de a primi gaz rusesc la stația de contorizare a gazelor Sokhranovka. De asemenea, menționăm că Republica Moldova partea încalcă în mod regulat prevederile contractului în ceea ce privește termenele de plată pentru gazul livrat”, se arată în comunicat.

Acestea fiind spuse, din cauza eșecului Moldovei, nu a fost încă încheiat un acord privind stingerea datoriilor acumulate de-a lungul anilor. „Din acest motiv, Gazprom are dreptul să rezilieze actualul acord în orice moment”, a subliniat compania.

Anterior, CEO-ul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările de gaze rusești au continuat, în ciuda faptului că Chișinăul nu a respectat acordurile privind semnarea contractului de decontare a plăților.

articolul original.

Vicepremierul moldovean acuzat că are 43 de milioane de dolari în conturi offshore

27 September 2022 at 15:13
By: FLUX 24
image

„Am depus o plângere la Procuratura Generală împotriva vicepremierului Andrei Spînu, care este multimilionar în dolari și euro, dar nu își declară averea, așa cum prevede legea, ci o ascunde în conturi offshore” – a scris Ilan Şor, marţi, pe canalul Telegram. Luni, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, comentând această informație, a dat asigurări că banii au fost „câștigați de Spînu, în mod cinstit, în sectorul privat”. Ulterior, Spînu a numit informațiile despre prezența unor conturi ascunse drept calomnie. Acesta consideră că Ilan Şor pune astfel presiune asupra Guvernului, pentru a obţine demisia. Spînu a mai amintit că, anterior, însuși Şor a fost în centrul unui scandal de corupție și era interesat de încetinerea anchetei. Ilan Şor figurează în cazul retragerii a 1 miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, care a primit numele de „Jaful secolului” în republică. 

articolul original.

Proteste la Chișinău: Corturi în fața Președinției. Se cere demisia Maiei Sandu

25 September 2022 at 15:33
By: FLUX 24
image

„Aceste corturi sunt pentru ea. Vom protesta aici până când ciuma galbenă (galben era culoarea în care s-au vopsit sloganurile campaniei lui Sandu – TASS) va dispărea”, a spus șeful municipiului Orhei din republică, Dinu Țurcanu.

Mii de susținători ai opoziției s-au adunat duminică în centrul Chișinăului pentru a cere demisia guvernului. Protestele au fost organizate de partidul Sor.

Săptămâna trecută, opoziția a montat peste 200 de corturi lângă clădirea parlamentului. Manifestanții spun că vor rămâne aici până când cererile lor vor fi satisfăcute. Ei cer dizolvarea parlamentului, care este controlat de Partidul pro-european de Acțiune și Solidaritate, și demisia președintelui și a guvernului.

Protestele antiguvernamentale au început în Moldova vara trecută. Manifestanții organizați de partidele de opoziție protestează împotriva creșterii vertiginoase a prețurilor și a inflației record de 34% Ei cer demisia guvernului pro-european format din Partidul Acțiunii și Solidarității, acuzându-l de incapacitatea de a face față crizei și lipsa de dorință de a discuta chestiunile legate de gaze. cu Moscova.

articolul original.

Protestari ridică corturi în fața Parlamentului Moldovei cerând demisia guvernului. Ilan Șhor amenință că va prezenta „dovezi” privind implicarea Maiei Sandu în afaceri de corupție

18 September 2022 at 15:21
By: FLUX 24
image

În Moldova inflația a depășit 40%.

„Vom rămâne aici, în ‘oraşul schimbărilor’, până ce ne vor fi satisfăcute cererile. Acest guvern trebuie să demisioneze. Parlamentul nu-şi mai reprezintă alegătorii. Când suntem 100.000, ei vor fugi”, Ilan Sor, liderul Partidul de opoziție Sor, care se află în prezent în Israel, s-a adresat într-un mesaj video manifestanților.

El a cerut protestatarilor să solicite demisia președintelui Maia Sandu și a premierului Natalia Gavriliță și a promis că va oferi dovezi ale implicării lor în corupție.

Dinu Țurcanu, unul dintre organizatorii mitingului, a spus că „tabăra de corturi din fața clădirii Parlamentului va rămâne aici până când autoritățile își vor da demisia”. Tabăra care numără mai mult de zece corturi a primit numele de „Orașul Schimbărilor”.

Manifestanții au mărșăluit pe străzile Chișinăului scandând „Dă-te cu Maia Sandu!”, „Noi suntem poporul!”, „Washingtonul nu este capitala noastră!”, „Hai să schimbăm Sandu pe benzină!” etc. Au cerut președintelui și Prim-ministrul merge la Moscova pentru a încerca să convingă Rusia să reducă prețul gazelor. Ei au alungat mai mulți activiști ucraineni care încearcau să strige sloganuri anti-ruse

Organizatorii spun că la acţiunea de protest iau parte zeci de mii de oameni din toată Moldova.

articolul original.

Premierul Ciucă: România „depune toate eforturile” pentru a găsi soluţii de furnizare, tranzit şi stocare a gazelor necesare Republicii Moldova

13 September 2022 at 08:04
By: FLUX 24
image

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, în cadrul discuţiilor dintre cei doi oficiali a fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie şi gaz, asigurarea finanţărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum şi sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro.

„În privinţa energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu şi lung”, precizează sursa citată.

Totodată, în cadrul întrevederii, prim-ministrul Republicii Moldova a adus în discuţie creşterea tranzitului de camioane la frontieră şi nevoia unor măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului.

„În acest sens, noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, pe un pod militar de pontoane, şi preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuţi Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente”, se arată în comunicatul transmis de Executiv.

O atenţie specială, adaugă sursa amintită, a fost acordată de către premierul Nicolae Ciucă sprijinului pe care Guvernul României îl poate oferi în procesul de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

articolul original.
  • There are no more articles
❌