ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Ultimele Stiri

Germania amână taxarea profiturilor excesive ale producătorilor de electricitate

27 November 2022 at 09:57
image

Germania va amâna impunerea planificatei taxe pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate. Acesta este anunţul Ministerului Economiei, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.ro.

În loc să fie aplicată retroactiv din septembrie, taxa se va aplica de la 1 decembrie 2022 până pe 30 iunie 2023.

Decizia vine după ce grupurile de lobby din energie au criticat planificata taxă. Aceasta este destinată să finanţeze o parte din efortul mai amplu de plafonare a preţurilor la gaze şi electricitate pentru gospodării şi companii.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Ce măsuri au fost aprobate

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili. Aceasta care se va aplica în 2022 şi în 2023. De asemenea, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Cancelarul german Olaf Scholz anunţase, în septembrie, deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie. S-a dorit venirea în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Citeşte şi: Un medic de familie spune cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână

articolul original.

Aduc banii fericirea? Ce salariu ar trebui să avem pentru a simți că trăim fără griji

27 November 2022 at 05:23

Aduc banii fericirea? Ce salariu ar trebui să avem pentru a simți că trăim fără griji

Aduc banii fericirea? Da! Cel puțin așa indică un studiu făcut de specialiştii de la Oxford. Datele arată că de la o sumă încolo apare zâmbetul pe buze şi viaţa pare mai frumoasă. Cam 10 mii de lei pe lună ne trebuie. Dar chiar şi aşa, spun sociologii, fericirea este relativă şi nu are pentru toţi aceaşi preţ. Ba chiar, uneori, este nepreţuită.

Banii n-aduc fericirea, spune o vorbă din bătrâni. Tinerii, însă, au altă prere.

Reporter: Câți trebuie sa fie?

Tânără: Mulți

Ştiinţa confirmă. Un studiu Oxford, în care au fost întrebaţi în jur de o mie de oameni, arată că fericirea se întrevede de la 20 de mii de lire pe an în sus. În România, calculul lunar arată astfel:

Cristina Filip, reporter Observator: 9.300, 9.400, 9.500 de lei. De aici, spun specialiştii de la Oxford, începe starea de bine. Pentru a ajunge la fericire, ar trebui să adăugăm încă pe atât iar pentru a o menţine, să o dublăm.

George Vulcănescu, economist​: Șefii au întotdeauna salarii cu mult mai mari decât cel mai mic salariu din unitatea economică respectivă. Pe urmă mai sunt și niște favorizați ai sorții unde media este de 9.000 de lei pe luna cei din justiție, sănătate, la nivel de doctori, apărare, poliție.
Sociologii spun că fericirea se poate găsi dincolo de fluturaşul de salariu

Antonio Amuza, cercetător IRES: Suntem 8 miliarde de oameni, iar fericirea este greu de înțeles ca un șablon, ca un standard pentru toată lumea. Și banii reprezintă până la urmă un indicator care influențează calitatea vieții.

Sociologii spun că fericirea se poate găsi dincolo de fluturaşul de salariu, iar banii trebuie să fie suficienţi.

Gelu Duminică, sociolog: Ca să poţi să zămbeşti seara, ca s[ fii liniştit. Pentru unii liniştea înseamnă să aibă ce să pună pe masă și să stea împreuna cu copiii la o masă care să nu fie goală. Pentru alţii care reuşesc să manance în restaurante cu stele michelin și că au suficient de mulți bani acasă, nu sunt suficienți banii ăia ca să iși poată găsi echilibrul aici și aici.

George Vulcănescu, economist: Cel mai bine e in România cu salariul din Anglia.

articolul original.

Americanii, un nou record în cumpărăturile online de Black Friday

27 November 2022 at 06:18
image

Campania de Black Friday din Statele Unite ale Americii a înregistrat un nou record de vânzări la capitolul online, scrie News.ro.

De cealaltă parte, un număr mic de consumatori au căutat oferte de Black Friday în magazinele fizice din marile oraşe, inclusiv New York, Los Angeles, Chicago şi alte locaţii, marcând începutul unui nou sezon al cumpărăturilor de sărbători din SUA, crucial pentru comercianţii cu amănuntul într-un mediu economic incert. Vânzările online au atins un record de 9,12 miliarde de dolari, transmite Reuters, citată de News.ro.

Mulţi cumpărători care au făcut achiziţii au spus că acestea lor au fost strategice, nu impulsive.

„Am aşteptat reduceri”, a spus Tulio Rose, în vârstă de 28 de ani, care şi-a luat un televizor cu ecran mare de la un magazin Best Buy din Los Angeles.

Aproximativ 166 de milioane de oameni plănuiau să facă cumpărături începând de joi, când a fost Ziua Recunoştinţei, şi până luni, zi supranumită ”Cyber Monday”, când sunt oferite reduceri la cumpărăturile online, potrivit Federaţiei Naţională pentru Retail, cu aproape 8 milioane mai mult decât anul trecut.

Magazinele fizice, deloc aglomerate

Magazinele fizice au fost mai puţin aglomerate decât de obicei de Black Friday. „De obicei, în această perioadă a anului, te chinui să găseşti parcare. Anul acesta, nu am avut nicio problemă în obţinerea unui loc de parcare”, a declarat Marshal Cohen, consilier şef al NPD Group Inc.

„Au loc o mulţime de cumpărături online, toată lumea caută doar să obţină ceea ce are nevoie. Nu există niciun sentiment de urgenţă”, a adăugat Cohen, pe baza verificărilor sale din magazinele din New York, New Jersey, Maryland şi Virginia.

La mall-ul American Dream din East Rutherford, New Jersey, nu existau cozi în afara magazinelor. Un angajat al Toys ‘R’ Us împărţea pliante cu o listă cu promoţiile ”door buster” de Vinerea Neagră.

Citeşte şi: Black Friday sau marea păcăleală

articolul original.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Pensii 2022: Când vor fi plătiți banii în decembrie și ce se va întâmpla cu noile cupoane din ianuarie

26 November 2022 at 19:08

Pensii 2022: Când vor fi plătiți banii în decembrie și ce se va întâmpla cu noile cupoane din ianuarie

Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi. Astfel, până la 15 decembrie, toate pensiile vor fi achitate. În ianuarie pensiile vor intra în conturi în 12-14 ale lunii, iar pensiile în numerar vor întârzia o zi sau două.

Întrebat, sâmbătă seară, la Antena 3, când începe tipărirea taloanelor de pensii cu majorările anunţate, ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că sunt în lucru actele normative.

”Imediat după 10 decembrie, deja suntem cu actele normative lucrate, astăzi le-am avut în primă lectură, mâine voi avea o nouă lectură împreună cu ministrul de Finanţe”, a declarat Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că pensiile nu vor întârzia din cauza zilelor libere din luna decembrie.

”Calendarul în plata la cont pe card se păstrează, aşa cum se ştie, în 12-14 ale lunii. Este început de an, o zi-două va fi decalată plata cu efectuarea plăţilor, dar comprimăm plăţile şi aşa cum am beneficiat întotdeuna de sprijinul Poştei Române şi chiar acum, în 2 decembrie, când este liber, se vor face plăţi. Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”, a precizat Budăi.

Întrebat dacă pensiile din decembrie îşi păstrează calendarul, ministrul a subliniat că Poşta va lucra pentru efectuarea de plăţi, în 2 decembrie.

”Am discutat deja cu Poşta, în data de 2 se vor efectua plăţi, astfel că până în 15 decembrie, să dăm toate pensiile. Se lucrează în data de 2 decembrie, la poştă”, a declarat ministrul.

Întrebat, de asemenea, dacă nu e prea greoi mecanismul de folosire a voucherelor pentru plata energiei care urmează să fie acordate categoriilor vulnerabile, Marius Budăi a precizat că mecanismul poate fi îmbunătăţit pe parcurs.

”Orice mecanism la început de implementare poate părea greoi şi aşa cum a fost şi cu voucherele pentru alimente, dacă vom întâmpina anumite probleme, le vom îndrepta. Important este să ajungă la cetăţeni”, a declarat Marius Budăi.

articolul original.

Activități desfășurate la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani. Elevii au participat la programe informative pe teme europene

26 November 2022 at 18:07

În acest an școlar, liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani face parte din unitățile selectate la nivel național în cadrul programului ,,Școli-Ambasador ale Parlamentului European (EPAS)”. Programul, coordonat la nivel de unitate de către profesorul Lucian Sîrbu, urmărește sensibilizarea elevilor în legătură cu democrația parlamentară europeană, cu rolul Parlamentului European și cu valorile europene.

Lecții despre democrația parlamentară europeană

De asemenea, îi încurajează pe aceștia să participe activ la procesele democratice ale Uniunii Europene. Profesorii și elevii selectați în program au calitatea de ambasadori-seniori, respectiv ambasadori-juniori. Profesorii se ocupă de aspectul educațional, organizând în principal lecții despre democrația parlamentară europeană. Acestea includ informații generale și date despre Uniunea Europeană, cu accentul pe competențele democratice și participative, jocuri de rol pentru clasă și teste.

,,Toate aceste activități au un scop comun: să cunoaștem cât mai bine instituțiile, valorile și politicile Uniunii Europene, dar mai ales să înțelegem cum ne pot îmbunătăți ele viața de zi cu zi, prin beneficiile aduse tuturor categoriilor sociale”, a transmis Lucian Sîrbu, profesor de discipline socio-umane.

Profesorii și elevii colaborează cu deputații europeni, cu alți ambasadori și parteneri și se implică în comunitățile locale. Printre sarcinile concrete ce trebuie realizate în cadrul programului, se află amenajarea Punctului de Informare dedicat Uniunii Europene și actualizat periodic și parcurgerea manualului pus la dispoziție de Parlamentul European cu ambasadorii juniori și alți elevi din școală.

Certificate oferite școlilor participante

La sfârșitul fiecărui an școlar, activitățile vor fi evaluate de către o comisie mixtă formată
din reprezentanți ai instituțiilor amintite, iar după finalizarea programului, școlile sunt certificate drept școli-ambasador. Ambasadorilor seniori și juniori li se înmânează certificate în cadrul unor ceremonii organizate de Biroul local de legătură al Parlamentului European în prezența unor deputați europeni, a autorităților naționale și locale și a partenerilor.

Profesorilor și elevilor li se poate oferi și posibilitatea de a participa la sesiuni Euroscola la Strasbourg sau la alte evenimente organizate de Parlamentul European în țările Uniunii și la Bruxelles sau Strasbourg.

Discuții despre aderarea României la Spațiul Schengen

Ca un preambul la acest program, la invitația profesorului Lucian Sârbu, profesor universitar doctor Cristian Preda de la Universitatea din București, fost parlamentar european a discutat cu elevii clasei a XII-a C pe tema aderării României la Spațiul Schengen. Acesta le-a explicat elevilor, într-un limbaj foarte accesibil, ce este Spațiul Schengen și de ce este atât de importantă libertatea de mișcare în interiorul acestuia, precum și despre condițiile ce trebuie îndeplinite.

Apoi, profesorul Preda le-a vorbit elevilor despre Parlamentul European, explicându-le
cum funcționează și care sunt raporturile acestuia cu celelalte instituții europene, răspunzând la întrebări și dialogând cu elevii. Lecția s-a încheiat în acordurile Imnului Uniunii Europene.

Proiectul este implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Asociația APDD ,,Agenda 21”.

TrasEU educativ

Tot în cadrul programului, pe 17 noiembrie, elevii clasei a IX-a D (profesor Sîrbu Lucian) au participat la programul ,,TrasEU educativ” (în format online).

Acesta este inițiat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, prin implicarea Elenei Alexa. Astfel, elevii au participat la diverse prezentări interactive pe teme de actualitate pentru Uniunea Europeană: instituții, surse oficiale de informare, mecanisme de funcționare și control, evenimente periodice, politici și strategii pe diverse domenii(educație, mediu, sănătate, călătorii, combaterea fake-news etc.), date și cifre reprezentative.

Proiect despre mediul înconjurător

Tot în luna noiembrie, elevii Liceului ,,Dimitrie Cantemir” Darabani, prin echipa ECO-
TEENS DARABANI”, formată din elevele Enache Delia, Bejinariu Oana, Sănduleac Denisia și
Grădinariu Ștefania(toate din clasa a XI-a C), sub coordonarea profesorului Sîrbu Lucian, au participat la concursul Lider European, cu un proiect de antreprenoriat la categoria „Mediu înconjurător”

La competiția de anul acesta au fost înscrise 387 de proiecte din toată țara, proiectul celor de la ECO-TEENS (aflați la prima participare) obținând 94 de puncte din 100, ultima mențiune acordată în concurs fiind la 97 de puncte. Primele trei proiecte vor participa la finala din 28 noiembrie de la București, următoarele cinci primind mențiuni, toate acestea fiind premiate și financiar.

Campanii adresate elevilor de liceu

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează anual, în cadrul inițiativei
Campaniile Educaționale pe teme legate de UE, în parteneriat cu Ministerul Educației, concursul Lider European, care se adresează tuturor elevilor de liceu din clasele IX – XII.

Obiectivul concursului este de a promova spiritul Uniunii Europene în rândul tinerilor, având misiunea de a îmbunătăți potențialele abilități de lider ale noilor generații, dar și de a dezvolta abilitățile de lucru în echipă și de orientare în rezolvarea problemelor. Competiția se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în oricare dintre domeniile: educație, social, economic, cultural și artistic, mediu, pe baza valorilor UE.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Analist financiar, previziune sumbră: ‘Situația economică a României este pe muchie de cuțit. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie, inflatia, scumpirea creditării și scăderea semnificativă a consumului, ar putea duce economia în zona de recesiu

26 November 2022 at 13:45
image

Domnul ministru Adrian Câciu joacă rolul optimistului de serviciu într-o situație care numai optimism nu inspiră. Economia, din păcate, a aterizat puternic – suntem deja într-o zonă asociată stagflației, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, așa cum sugerează și Banca Națională a României”, consideră Adrian Negrescu.

1. La ce trebuie să ne așteptăm în 2023?

Situația economică a României este pe muchie de cuțit. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie, inflatia, scumpirea creditării și accentuarea fenomenului de neîncredere în economie, dovadă apetitul tot mai scăzut pentru investiții, alături de scăderea semnificativă a consumului, ar putea duce economia în zona de recesiune. 

Știți expresia ,, afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul’’. Cam așa o să arate economia. În statistici poate că vom evita recesiunea, urmare a efectelor inflației (PIB-ul se va umfla în continuare din creșterile de prețuri), însă în realitatea economică, situația va fi din ce în ce mai proastă. Dezintermedierea a devenit cuvântul de ordine, iar scăderea apetitului pentru investiții va crea ample probleme în lanțurile economice și așa afectate semnificativ de scăderea puterii de cumpărare.

2023 va fi, fără îndoială, un an al supraviețuirii atât pentru populație cât și pentru mediul de afaceri în care regula de bază va fi – fiecare scapă cum poate, pe cont propriu, din constrângerile generate de inflație, de înghețarea business-urilor și din efectele creșterii taxelor.

2. Va avea Guvernul bani pentru a acoperi toate majorăriler de pensii și salarii, toate ajutoarele?

În 2023, Guvernul va reuși să își achite toate obligațiile în privința salariilor și pensiilor doar dacă va reuși să colecteze mai mult. Îmi este teamă că, în loc să facă reforme, să își prioritizeze cheltuielile, va alege din nou calea inflației pentru a crește încasările bugetare. Nu este exclus ca, de la mijlocul anului, să asistăm și la noi creșteri de taxe. Reforme, absorbția banilor europeni, o colectare mai bună – acestea ar fi soluțiile pe care Guvernul ar trebui să le pună în practică și să vedem dacă va face acest lucru.

3. Ce se va întâmpla cu piața imobiliară?

Pentru piața imobiliară urmează vremuri tulburi. Înăsprirea creditării, creșterea TVA la locuințele noi de la 1 ianuarie, creșterea costurilor cu materialele de construcții vor pune presiune pe o piață și așa vulnerabilă în care peste 70% dintre cei aprox. 7000 de dezvoltatori imobiliari se aflau, în 2022, într-o situație de risc. Mă aștept ca, în 2023, multe șantiere să fie înghețate, iar vânzările să scadă vertiginos pe măsura reducerii puterii de cumpărare și a restricționării accesului la creditare. În 2023 va deveni o misiune aproape imposibilă pentru mulți români să își cumpere un apartament de 3-4 camere, având în vedere creșterea prețurilor și a TVA-ului, conform dcbusiness.ro.

articolul original.

Vești bune pentru români! Un nou ajutor financiar din partea statului! Cine sunt cei care pot beneficia

26 November 2022 at 12:22
image

Românii au primit o veste bună din partea oficialilor care anunță că sunt pregătiți să le dea o mână de ajutor celor care chiar au nevoie. O parte dintre cetățeni vor avea parte de un venit în plus în următoarea perioadă. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de asta.

Guvernul româniei a luat decizia de a-i ajuta pe cei care au un venit lunar destul de mic și sunt nevoiți să achite facturile uriașe la energie electrică și la gaze din această iarnă. Tocmai de aceea s-a stabilit acordarea unui ajutor social tuturor celor care trec printr-o perioadă grea, mai ales înainte de sărbători.

Cine sunt cei care vor beneficia de noul ajutor acordat de Guvernul României

Pentru a beneficia de ajutorul de 1.400 de lei oferit de Guvern, va trebui să îndeplinești anumite condiții speciale. Acesta se va acorda în special celor care au o pensie mai mică de 2.000 de lei, persoanelor cu handicap, familiilor care primesc alocații de susținere a familiei și familiilor și persoanelor care au drept de ajutor social. Suma de 1.400 de lei se va acorda în două tranșe după cum urmează:

  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cei care vor primi dreptul de a beneficia de noul ajutor pentru plata facturilor de energie electrică, vor avea la dispoziție un card, precum este și cel de tichete sociale, unde se vor vira cele două tranșe. Astfel, românii vor putea plăti cu cardul facturile de la orice furnizor de energie electrică sau restanțele pe care le-au avut din cauza întârzierii de emitere a facturilor lunare.

4 miliarde de lei este valoarea întregului proiect, banii fiind obținuți numai din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020.

articolul original.

Anunțul așteptat de milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile! Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Acum trecem la implementarea lor’

26 November 2022 at 07:53
image

Marius Budăi a lămurit controversele cu privire la creșterea pensiilor.

Am refuzat atunci, refuz și acum să discut desprea această licitație de procente. Așteptările românior le cunosc. Sunt un om din popor. Așa cum am spus, necesitatea de a crește pensii și salarii am înțeles-o. Important e că sunt măsuri de sprijin și în coaliție am luat aceste măsuri. Sunt bucuros că viziunea PSD pentru majorarea pensiilor a avut succes în cadrul coaliției și acum trecem la implementarea lor”, a declarat Marius Budăi.

Persoanele cu dizabilități, veteranii și văduvele veteranilor, dar și elevii vor beneficia de cele mai importante majorări.

„Alocațiile cresc cu rata inflației. Mai avem în luna ianuarie două măsuri la care țin foarte mult. În ianuarie 2023 vom proceda ca în ianuarie 2022. Vom da persoanelor cu dizabilități din nou, acea a 13-a indemnizație și pentru veteranii de război și văduvele veteranilor de război, să le majorăm cu 30% aceste indemnizații. 

(…) Se face calculul (n.r. – pentru punctul de pensie), se măresc pensiile, după care se implementează aceste măsuri, de sprijin a populației, modificarea pragului pentru acordarea de vouchere pentru alimente, de la 1.500 de lei la 1.700 de lei (n.r. – condițiile cu privire la veniturile lunare ale beneficiarilor)”, a mai declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform româniatv.net.

Vezi și:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut anunțul momentului: Când își vor primi românii pensiile pentru decembrie

Anunțul care îi vizează pe anumiți români: Vor fi scutiți de la plata acestei contribuții

EXCLUSIV De la florărie, la Protecția Consumatorilor! Site-ul ANPC, dat pe mâna unei firme de buzunar din Constanța – localitate unde șeful ANPC, Horia Constantinescu, a candidat la primărie!

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Elevii care provin din medii defavorizate vor primi vouchere de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite: Când se vor face plățile

25 November 2022 at 19:47

Elevii care provin din medii vulnerabile vor primi vouchere de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite: Când se vor face plățile

Elevii care provin din medii vulnerabile vor primi în luna decembrie vouchere în valoare de 500 de lei, conform ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Inițial, banii ar fi trebuit să ajungă la elevi încă de la începutul acestui an școlar.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat că circa 190.000 de elevi vor primi vouchere educaționale în valoare de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite în prima săptămână din luna decembrie.

În afară de cei 190 de mii, încă 55000 de elevi vor primi voucherele sociale până în luna februarie 2023. În plus, ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a anunțat că până acum 160.000 de copii proveniți din medii vulnerabile au primit deja banii. În total, în anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de beneficiari de vouchere educaționale.

Vouchere de 500 de lei vor primi doar elevii care sunt defavorizați și care îndeplinesc condițiile impuse de lege. Banii vor putea fi folosiți strict pentru cumpărarea de haine și rechizite.

Normal ar fi fost ca toate voucherele să fie plătite până acum, astfel ca elevii din mediul vulnerabil să poată cumpăra rechizite și îmbrăcăminte la începutul anului școlar. Nu s-au putut distribui toate voucherele pentru că a fost nevoie de aprobare de la Comisia Europeană. Anul acesta școlar numărul solicitărilor a crescut față de anul școlar 2021-2022. Pentru a nu se mai întâmpla asta, ministrul Fondurilor Europene promite un nou sistem pentru acordarea voucherelor educaționale, începând cu anul școlar 2023-2024.

Schimbăm mecanismul în totalitate. Va fi cu o platformă dedicată. Cu inspectoratele școlare merge extraordinar de greu toată procedura. Și noi trebuia să le avem date înainte de începerea anului școlar, ca să se poată cumpăra rechizitele, și în august cumva să virăm acei bani pentru toți beneficiarii.

Lucrăm la un mecanism nou care va presupune ca, înainte de începerea anului școlar, să facem aceste viramente și să regândim, pentru că a crescut semnificativ numărul beneficiarilor acestui program, care este foarte așteptat de părinți și de către elevi”, a mai spus Marcel Boloș. În plus, suma voucherelor educaționale, potrivit lui Marcel Boloș, ar putea crește cu 250 de lei, din anul școlar următor.

„Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional”, a mai spus Marcel Boloş.

sursa: playtech.ro

articolul original.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut anunțul momentului: Când își vor primi românii pensiile pentru decembrie

25 November 2022 at 20:38
image

După cum bine știți, există foarte clar o convenție între Casa Națională de Pensii și Compania Națională de Poștă în care se spune foarte clar, acolo sunt stipulate termenele de livrare a pensiilor la domiciliu.

Exact cu data de 1 ale fiecărei luni noi virăm pensiile către beneficiarii noștri, pensionarii. Deci, 1 fiind zi nelucrătoare, exact cu data de 2, deja pensiile vor fi achitate către beneficiarii noștri, pensionarii. Chiar am avut o discuție cu domnul director general al Companiei Naționale. M-a asigurat domnul director că totul este în regulă și începând cu data de 2 decembrie vor fi achitate. 

Termenele de livrare a pensiilor sunt foarte bine stipulate în Convenție. Începând cu un intervalul 1-15 ale fiecărei luni, Compania Națională de Poștă trebuie să achite toate pensiile beneficiarilor noștri care au optat pentru această modalitate de plată, respectiv prin mandat poștal. Pe lângă acestea, mai avem și pensiile unde pensionarii au optat ca modalitate de plată prin cont bancar, unde se vor vedea și acestea în jur de data de 12-13 ale lunii”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Cum vor arâta noile cupoane de pensii?

Noile cupoane de pensii vor cuprinde informații noi. În primul rând, va fi trecută noua valoare a punctului de pensie, de 1784 de lei, a cărui majorare a fost decisă de coaliția aflată la guvernare. Ceea ce rămâne neschimbată este suma pensiei, care se va regăsi, la fel ca și până acum, în partea dreaptă, sus, a cuponului. În plus, pe cupon va apărea și valoarea ajutoarelor acordate. În cazul pensiilor de sub 1500 de lei, ele se ridică la 1000 de lei, livrate în două tranșe. Prin urmare, pe cupon va apărea și cifra de 500 de lei reprezentând respectivul ajutor.

Va fi timp suficient pentru operarea tuturor modificărilor necesare, mai ales că nu există încă un act normativ unde să se regăsească noua valoare a punctului de pensie. Există timp suficient pentru a tipări cinci millioane de cupoane, astfel încât pensiile să ajungă la timp la oameni?

Orice decizie a coaliției de guvernare trebuie transpusă într-un act normativ, publicat în Monitorul Oficial. În acest moment, de fapt chiar astăzi și mâine lucrăm intens cu colegii de la Ministerul Muncii, de la Casa Națională de Pensii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare să intre, probabil, în ședință de Guvern pentru a fi adoptat. Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp, astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba despre niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în baza de date”, a spus Daniel Baciu la Antena3 CNN.

În cât timp trebuie tipărite cupoanele?

Tipărirea începe undeva în jurul datei de 15 decembrie”, a precizat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Vezi și:

Anunțul care îi vizează pe anumiți români: Vor fi scutiți de la plata acestei contribuții

EXCLUSIV De la florărie, la Protecția Consumatorilor! Site-ul ANPC, dat pe mâna unei firme de buzunar din Constanța – localitate unde șeful ANPC, Horia Constantinescu, a candidat la primărie!

Asta da luptă cu Mafia: Clotilde Armand s-a apucat să-și facă selfie-uri în Parlament

articolul original.

Percheziții la persoane bănuite de operațiuni financiare frauduloase

25 November 2022 at 12:59
image

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.G.P.R. – B.C.C.O. au efectuat 4 percheziții domiciliare, într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată și spălare a banilor.

În cauză s-a reținut faptul că, la sfârșitul anului 2014 – începutul anului 2015, a fost constituit un grup infracțional organizat care a urmărit obținerea de foloase patrimoniale prin săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare a banilor.

Au fost vizate mai multe persoane vătămate, cărora le-au fost compromise sistemele informatice, prin transmiterea unor e-mailuri ce conțineau software malițios, obținându-se accesul la aplicațiile de internet banking ale acestora, de unde autorii, au transferat fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziție și administrate de către membrii grupului organizat. Ulterior, sumele de bani obținute în această modalitate au fost supuse unui proces de spălare, prin retragerea sumelor de bani din conturi și împărțirea acestora în cadrul grupului.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 6 persoane.

Un cetățean britanic, arestat

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de un inculpat (cetățean britanic) și măsura controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile față de un alt inculpat (cetățean român).

Cu privire la primul inculpatul s-a reținut că, a determinat două persoane să pună la dispoziția grupului infracțional organizat conturile bancare necesare efectuării de operațiuni financiare în mod fraudulos, cu ajutorul acestuia, fiind efectuate 50 de tranzacții prin intermediul cărora s-a produs o pagubă totală de 2.060.137,79 lei (din care a fost recuperată și restituită persoanelor vătămate suma de 521.257,96 lei). Banii obținuți de inculpat au fost folosiți pentru achiziționarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente în cuantum de peste 300.000 de euro.
În cursul zilei de astăzi judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a inculpatului reținut.

articolul original.

O nouă problemă în energie: chiriașii trebuie să înregistreze contractele pe numele lor. Proprietarii pot beneficia de prețuri mici doar pentru o locuință

25 November 2022 at 12:50

Modificările la ordonanța pe energie au fost adoptate de Camera Deputaților, iar acestea introduc o nouă problemă: cei cu mai multe imobile nu pot beneficia de preț plafonat decât pentru un singur loc de consum, scrie Bursa.ro.

Astfel, chiriașii nu mai pot beneficia de prețul plafonat, iar cei care doresc să facă asta trebuie să încheie contract de furnizare pe numele lor.

Condiția este însă ca aceștia să aibă contract de chirie valid, ceea ce este problematic având în vedere că mare parte din chiriile din România nu sunt fiscalizate.

„În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, conform legii de adoptare a OUG 119/2022.

Astfel, cine are mai multe locuințe va beneficia de preț plafonat doar pentru una.

Care este soluția

Chiriașii au o soluție: să preia, cu acordul proprietarului, contractul la energie, mai scrie sursa citată.

Pentru asta e necesar însă un contract de închiriere.

Prețurile plafonate sunt următoarele:

  • 0,68 lei/kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună
  • 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă sub 255 kWh pe lună
  • 1,3 lei/kWh pentru cei care consumă peste plafon.

Chiriașii care nu vor avea contractul de furnizare pe numele lor vor achita energia la 1,3 lei/kWh.

La același preț vor plăti și proprietarii cu mai multe locuințe, pentru cele care nu sunt domiciliu sau reședință.

Camera Deputaților este cameră decizională. Legea va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sute de mii de români afectați

Schimbarea va afecta situația a sute de mii de chiriași.

Statisticile europene arată că România este o țară de proprietari. O analiză a companiei de consultanță EY citează o statistică Eurostat din 2019, care arată că 96% din persoane dețin proprietatea în care locuiesc, în vreme ce 4% locuiesc cu chirie.

„Cu toate acestea, estimările neoficiale sugerează că între 7 și 15% din sectorul locuințelor private este închiriat, și chiar între 15 și 20% pentru imobilele cu utilizare rezidențială din București și din alte orașe mari (de exemplu, Cluj)”, arată EY într-o analiză din septembrie 2022.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), România a ajuns în 2021 la 9,58 milioane de locuințe, conform G4Media.

Astfel, procentul de 7-15% înseamnă că între 670.000 și 1,4 milioane de locuințe sunt folosite pentru închiriere.

Plângerile producătorilor de energiei regenerabilă

Problema chiriilor nu este singura din legea de adoptare a ordonanței pe energie.

Organizațiile din domeniul energiei regenerabile au criticat faptul că s-a schimbat modul de calcul pentru supraimpozitarea veniturilor.

Mai exact, statul nu recunoaște costurile cu echilibrarea. Producătorii de energie regenerabilă au nevoie să cumpere energie de pe bursă atunci când nu bate vântul sau nu e soare, pentru a-și onora contractele.

Organizațiile din domeniu spun că forma actuală va duce la falimentul unor producători cu o capacitate totală de mii de MW.

articolul original.

PENSII 2023: Ce categorii de pensionari vor avea cele mai multe ajutoare. Ce va oferi statul, pe lângă pensii mai mari

25 November 2022 at 09:57

PENSII 2023: Ce categorii de pensionari vor avea cele mai multe ajutoare. Ce va oferi statul, pe lângă pensii mai mari

După aproape jumătate de an de replici acide şi promisiuni, politicienii au ajuns la un acord în privinţa majorării pensiilor. Creşterea este mai mică decât rata inflaţiei, de 12,5 procente şi se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

În funcţie de venituri, vârstnicii vor primi și ajutoare financiare să își plătească facturile la energie şi să îşi cumpere alimente.

Bani în plus vor primi și veteranii și văduvele de război, iar alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației.

De la începutul anului, punctul de pensie va crește cu 12,5% pentru toții pensionari din România. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 1.784 de lei.

La fel cum s-a întâmplat și în acest an, autoritățile vor acorda și în 2023 cardurile sociale pentru alimente de strictă necesitate, în valoare de 250 de lei. Voucherele vor fi alimentate cu bani la fiecare două luni și vor fi date persoanelor cu pensii mai mici de 1.700 de lei.

În plus, în funcție de cuantumul pensiilor, autoritățile vor acorda diferențiat, de două ori pe an, și un sprijin financiar: 500 de lei la începutul anului și alți 500 în toamnă, pentru pensionarii cu pensii sub 1.500 de lei.

Patru sute de lei, pentru pensionarii cu pensii între 1.501 lei și 2.000 de lei, suma acordată tot de două ori pe an şi respectiv, de două ori câte 300 de lei pentru pensionarii cu venituri între 2.001 și 3.000 de lei. Banii se vor acorda în ianuarie și septembrie.

Pe lângă aceste sume, autoritățile au anunţat și ajutoare pentru plata facturilor la energie. Toți pensionarii trecuţi de 60 de ani și cu pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi un alt sprijin de 1.400 de lei. Suma va fi împărțită în două tranșe, de câte 700 de lei, pentru a acoperi cheltuielile din această iarnă și lunile reci din sezonul următor.

Practic, potrivit calculelor, cele mai multe ajutoare le vor primi pensionarii cu venituri mici

Să luăm exemplul unui cetățean cu o pensie de 1.000. De la 1 ianuarie, pensia va crește la 1.125 de lei. Pe lângă această majorare, va primi un ajutor de 700 de lei, pe care îl poate folosi ca să își plătească facturile la electricitate și încă un plus, de 500 de lei, bani cash. Aceste ajutoare vor fi date de două ori pe an, în ianuarie și septembrie. În plus, pensionarul va putea să își cumpere, la fiecare două luni, și alimente de strictă necesitate, cu ajutorul cardului social, în valoare de 250 de lei. La final, tragem linie, și vedem un plus de aproape 1.500 de lei în ianuarie, când primeşte toate tipurile de sprijin.

Ajutoarele scad însă pentru pensionarii cu venituri mai mari

De exemplu, pensionarii care au pensii până în 2.000 de lei, vor primi aceeași majorare a punctului de pensie de 12,5%, iar în cazul lor pensia va crește cu cel mult 250 de lei. Tot ei ar urma să primească ajutoarele sociale de 700 și 400 de de lei, bani acordați de două ori pe an pentru plata facturilor. În schimb, pentru această categorie, nu se mai acordă voucherele sociale de 250 de lei.

Cât despre cei cu pensii de peste 3.000 de lei, li se aplică doar creșterea punctului de pensie, adică 375 de lei, lunar.

Şi alocațiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap ar urma să primească a treisprezecea indemnizație, iar veniturile pentru veteranii și văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflației, începând din 2018 – ceea ce înseamnă, spun guvernanții, o creștere de 30%.

26 de miliarde de lei din bugetul de anul viitor al ţării vor fi alocate astfel pentru pensii şi ajutoare.

articolul original.

Curs BNR, 25 noiembrie 2022. Euro și dolarul încheie săptămâna în scădere

25 November 2022 at 11:06
image

Curs BNR, 25 noiembrie 2022. Banca Națională a României a făcut publice cursurile pieței valutare pentru vineri, 25 noiembrie.

BNR anunță o scădere a euro și a dolarului în raport cu leul.

Euro a scăzut astăzi la 4,9250 lei.

De asemenea, dolarul a coborât la  4,7278 lei.

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Cursurile pieței valutare
din data de 25 noiembrie 2022

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,1913
Leva bulgareasca BGN 2,5181
Dolarul canadian CAD 3,5438
Francul elvetian CHF 5,0120
Coroana ceha CZK 0,2021
Coroana daneza DKK 0,6623
Lira egipteana EGP 0,1924
Euro EUR 4,9250
Lira sterlina GBP 5,7274
100 Forinti maghiari HUF 1,2003
100 Yeni japonezi JPY 3,3950
Leul moldovenesc MDL 0,2453
Coroana norvegiana NOK 0,4776
Zlotul polonez PLN 1,0504
Rubla ruseasca RUB 0,0780
Coroana suedeza SEK 0,4545
Lira turceasca TRY 0,2537
Dolarul american USD 4,7278
Randul sud-african ZAR 0,2765
Realul brazilian BRL 0,8885
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6598
Rupia indiana INR 0,0579
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3558
Peso-ul mexican MXN 0,2439
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9524
Dinarul sarbesc RSD 0,0420
Hryvna ucraineana UAH 0,1280
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,2872
Kuna croata HRK 0,6525
Bahtul thailandez THB 0,1321
Gramul de aur XAU 266,4903
DST XDR 6,2192
articolul original.

Dan Dungaciu (Academia Română): ‘În Republica Moldova s-au furat 2 miliarde de euro din fonduri europene. Problema ei majoră este cum reușește să treacă această iarnă, nefiind în război’

25 November 2022 at 09:46
image

Prof. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, afirmă că, în Republica Moldova, partidul de guvernare nu are susținere de 50%.

Marea miză în Republica Moldova este cum să faci atunci când împingi bolovanul european să nu-l scapi pe partea cealaltă. În Republica Moldova s-au furat 2 miliarde de euro din fonduri europene.

Toată activitatea guvernamentală a Republicii Moldova este o colectare de fonduri. De fiecare dată când începe o criză, Republica Moldova își crește problemele în mod geometric.

Problema ei majoră este cum reușește să treacă această iarnă, nefiind în război. Republica Moldova nu s-a asigurat niciodată. Republica Moldova a crezut că toate merg cum au fost la început.

Vom publica al patrulea barometru din Republica Moldova în care se va vedea discrepanța care există, din păcate, între percepția publică și ceea ce vedem la televizor. Marea provocare în Republica Moldova este că, în acest moment, partidul de guvernare nu are susținere de 50%, are 30%.

Populația postsovietică a crescut spre 50%. Războiul din Ucraina a scăzut apetitul spre zona Euroasiatică”, a spus Dan Dungaciu, conform gândul.ro.

articolul original.

Povestea lui Andrei, un inginer din Botoșani dependent de păcănele: „Prima dată am jucat în 2009, mă trimisese bunica unui coleg să-l caut”

25 November 2022 at 07:39
image

Dependența pentru jocurile de noroc este des întâlnită în rândul românilor. Este și cazul lui Andrei, un inginer care de cinci ani se luptă cu viciul care aproape era să îi distrugă viața. 

Andrei este unul dintre tinerii din România care au căzut în plasa jocurilor de noroc. Sunt 5 ani, 4 luni și două zile de când românul și-a schimbat viața.

Tânărul inginer din Botoșani în vârstă de 34 de ani are o soție pentru care este recunoscător, dar și un copil.

Păcănelele sunt la tot pasul, iar tentațiile sunt mari pentru fiecare jucător.

Ușor, ușor, majoritatea ajung să piardă salarii, economii, mașini și case din cauza asta. Dar mai sunt și cei care decid că rostul vieții e altul și trebuie să se oprească din acest viciu.

„Sunt Andrei, dependent de jocuri de noroc, însă sunt în abstinenţă de 5 ani, 4 luni şi 2 zile”, astfel şi-a început el mărturisirea.

„Jocurile de noroc sunt şi aşa-numitele „păcănele”, dar şi pariurile sportive, toate jocurile pe bani de pe internet, cele din cazinouri, jocurile de cărţi, de rummy… Tot ce se joacă pe bani sunt jocuri de noroc şi creează dependenţă”, explică tânărul.

„Prima dată am jucat în 2009, mă trimisese bunica unui coleg să-l caut pentru că nu dădea de el… L-am găsit într-o sală de jocuri cu aparate de tip slot, era într-un moment de euforie, deoarece câştigase nişte bani. Şi am zis să încerc şi eu. Am băgat 5 lei şi am câştigat 100 de lei. În acel moment mi-am zis: gata, nu mai trebuie să-mi bat capul, e uşor să faci bani, voi duce o viaţă normală fără să mai am vreo problemă cu banii. Aşa a început povestea jocurilor de noroc la mine”.

Apoi a urmat un coșmar pentru tânărul care nu știa în ce se aruncă. Pentru Andrei, credința și puterea au venit din partea unui preot care l-a salvat de viciul care îi distrugea viața.

„Fie voia Ta și nu a mea”

În 2016, acesta s-a căsătorit, dar soția nu știa despre dependența soțului său.

La şirul de pierderi se adaugă şi banii de la nuntă, pe care, fără ca soţia sa să ştie, i-a cheltuit într-o săptămână.

Ulterior, în 2017, a luat toţi banii din casă şi a plecat. Timp de o săptămână, a cheltuit banii, dar şi sumele încasate din amanetarea maşinii şi a verighetei.

După ce a fost găsit de familie, a fost pentru prima dată când şi-a dat seama că are nevoie de ajutor.

Era vară când a ajuns la preotul Iulian Negru din Iaşi, cel care este inspector în adicţie în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Andrei, care era privit cu reticenţă de familie şi de comunitate, a intrat într-un program de consiliere care a durat aproximativ doi ani, iar una dintre promisiunile sale a fost aceea de a-i ajuta pe alţii atunci când el se va face bine.

După un timp, a pus bazele primei comunităţi de jucători anonimi, care are ca scop să asigure consiliere şi terapie pentru dependenţii de jocuri de noroc.

„Grupul s-a mărit de la şedinţă la şedinţă. Încet-încet, au început să apară participanţi de la Bacău, de la Iaşi, de la Cotnari, de la Paşcani, iar în 2021, când am înfiinţat grupul de jucători ‘Minune’ de la Botoşani am căutat pe internet să văd dacă mai există şi alte grupuri în ţară. Am găsit grupul ‘Minte deschisă’ din Cluj- Napoca, grup cu care am luat legătura să văd cum funcţionează. Eram al doilea grup din România, după cel de la Cluj”, a precizat Andrei.

„Membri grupurilor din Cluj şi Botoşani au pus, în primăvara acestui an, bazele unei organizaţii neguvernamentale, Asociaţia Serviciilor Jucătorilor Anonimi, care apără interesele dependenţilor de jocuri de noroc. Din păcate, susţine Andrei, statul român nu deţine nicio statistică cu privire la persoanele dependente de jocuri de noroc şi a celor care au nevoie de consiliere sau terapie.

„În comunitatea jucătorilor anonimi din România avem atât bărbaţi, cât şi femei, de toate vârstele şi toate categoriile sociale. Dependenţa de jocuri de noroc nu te întreabă dacă eşti inginer, dacă eşti avocat, dacă eşti poliţişti, dacă eşti medic, dacă eşti profesor. Dependenţa de jocuri de noroc acaparează persoane din orice zonă socială”, a mai spus tânărul din Botoşani.

De altfel, în perioada 9 – 11 septembrie, a avut loc la Durău Conferinţa Naţională a Jucătorilor Anonimi din România, la care au luat parte, pe lângă zeci de persoane dependente de jocuri de noroc, aflate în abstinenţă, şi reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ai Institutului de Psihiatrie „Socola” şi psihologi, potrivit ZiarulLumina.ro.

Andrei şi-a dorit foarte mult să scape, mai ales după ce a început să i se ridice un văl de pe ochi şi să vadă că se poate şi fără păcănele: „Încet, încet, am înaintat în abstinenţă, iar acum sunt recunoscător lui Dumnezeu, părintelui Iulian şi familiei pentru că am reuşit. O condiţie ca să reuşeşti este să îţi doreşti cu toată fiinţa”.

Ajutorul lui Dumnezeu l-a simţit încă de la primele şedinţe de terapie, când a descoperit o rugăciune care i-a deschis mintea şi, de atunci, zilnic îl ajută să înlăture multe bariere.

 „Doamne, dă-mi seninătatea să accept ce nu pot schimba, curaj să schimb ceea ce pot și înțelepciune să le deosebesc, fie voia Ta și nu a mea”, a mai spus el.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Bani de la stat pentru plata facturilor: Care sunt cele două variante luate în discuție

25 November 2022 at 04:57

Bani de la stat pentru plata facturilor: Care sunt cele două variante luate în discuție

În cursul zilei de luni, 21 noiembrie, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a vorbit despre ajutorul care va fi acordat românilor în lunile următoare și a prezentat cele două variante pentru românii cu venituri mici.

Aceștia ar putea să primească 500 sau 700 de lei în această această iarnă pentru a-și plăti facturile la energie electrică, la gaze sau pentru lemne de foc.

„Avem în pregătire ajutorul pentu compensarea facturii la plata energiei, cel pe care l-am discutat și cu Comisia Euroepană când am fost în delegație acum două săptămâni. Avem ajutorul pentru voucherele sociale care sunt destinate pentru alimente, deci cei 50 de euro la două luni, care, asa cum s-a stabilit, va fi valabil pentru tot anul 2023”, a anunțat ministrul Investițiilor și Poroiectelor Europene – Marcel Boloș.

„Avem două simulări, un ajutor de 500 de lei în cele două sezoane reci: sezonul rece al anului 2022-2023 și sezonul 2023-2024. Deci ar fi, în total, o variantă cu un ajutor de 1.000 de lei în două tranșe sau, varianta a doua, cu 1400 de lei în două tranșe, respectiv 700 de lei pe sezon.
Avem două variante în discuție, varianta cu vouchere și a doua variantă este cu sume plătite prin mandat poștal”, a completat Marcel Boloș, vineri seară.

Întrebat despre voucherele de 50 de euro la două luni care au fost anulate, Marcel Boloș a explicat că „motivele pentru care le-am anulat de-a lungul timpului au fost numeroase, de la utilizarea lor în alte scopuri decât cele pentru care le-am acordat, gen jucat la jocuri de noroc sau cumpărarea de tutun și alcool. În jur de 15 mii de carduri din câte avem în ultimele date. Dar acestea sunt în curs de actualizare permanentă”.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că în urma discuțiilor cu comisarul pentru Politică Regională, Elisa Ferreira, și directorul general adjunct ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Andriana Sukova, a fost obținută prelungirea programului guvernamental „Sprijin pentru România”.

„Comisia Europeană a aprobat această redirecționare de fonduri în urma negocierilor cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a prezentat importanța combaterii sărăciei energetice din România. La discuții, ministrul a mai obținut prelungirea, pentru 2023, a Programului “Sprijin pentru România”, care constă în vouchere sociale de 250 lei, acordate la două luni persoanelor vulnerabile, pentru achiziția de alimente”, potrivit anunțului transmis de ministrul Investițiilor – Marcel Boloș, conform realitatea.net.

articolul original.

Surpriză colosală! Câţi bani a câştigat Anisia Gafton de la Sunt celebru, scoate-mă de aici. De necrezut ce sumă i-a oferit Pro TV

25 November 2022 at 06:17
By: R.M.

„Sunt celebru, scoate-mă de aici” și-a aflat câștigătorul! Anisia Gafton a fost desemnată Regina Junglei! După aproape 3 luni petrecute în condiții inumane, Anisia a plecat cu o sumă frumușică. Câți bani i-a oferit Pro TV, în rândurile de mai jos.

Fanii emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici”, au urmărit cu sufletul la gură marea finală, pentru a-și susține preferatul și au acordat voturile de încredere celui care a dovedit pe parcursul emisiunii că e cel mai bun.

Cei doi finaliști ai emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici” au fost Anisia Gafton și Giani Kiriță. Ei s-au duelat în proba finală, după ce au avut de parcurs un drum lung, cu multe piedici și obstacole. Cei doi au intrat chiar de când a debutat emisiunea, de pe data de 4 septembrie 2022 și au ajuns până în finala „Sunt celebru, scoate-mă de aici”, însă doar unul dintre ei a reușit să fie câștigător!

Anisia Gafton a dovedit că e cea mai bună și că merită să fie ea cea care pleacă acasă cu trofeul și cu titlul de Regina Junglei. Condițiile extrem de grele și probele la care a fost supusă de-a lungul timpului au meritat, după tot efortul pe care l-a depus, Anisia a cules roadele muncii.

„Este unul dintre cele mai fericite momente din viața mea. Nu îmi vine să cred că sunt aici. Rux, mulțumesc din inimă! În momentele grele mă gândeam să nu o dezamăgesc. Nu îmi vine să cred că am câștigat!”, au fost cuvintele Anisiei, după ce a fost desemnat câștigătoarea emisiunii.

Anisia Gafton e marea câștigătoare a emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici” / (sursă foto: Pro TV)

Câți bani a luat Anisia Gafton de la Pro TV

După aflarea marelui câștigător, fanii emisiunii și nu numai, sunt curioși să știe care e suma pe care a câștigat-o Anisia, pe parcursul celor 3 luni petrecute în Republica Dominicană. Ei bine, dacă facem un calcul simplu, Anisia a încasat săptămânal, 2.000 de euro pentru participarea în cadrul show-ului. O sumă „modestă”, însă, la fina, Anisia a plecat acasă cu aproximativ 128.000 de euro, bani adunați pe parcursul întregii perioade petrecute în condițiile inumane la care au fost expuși toți concurenții.

Anisia Gafton, „aranjată” de Pro TV să câștige?!

În episodul difuzat joi, 20 octombrie, la Pro TV, în care Anisia s-a duelat cu Ruxi la una dintre probele pentru eliminare, Anisia a câștigat proba. Cu toate că, Ruxi era în avans față de Anisia, aceasta s-a oprit, pur și simplu, și a anunțat că se gândește să îi cedeze locul Anisiei. Pentru că, „ea merită și trebuie să câștige show-ul”, a justificat Ruxi.

Acum, în cadrul finalei, Anisia i-a mulțumit lui Ruxi pentru tot ce a făcut pentru ea. Nu știm dacă au fost făcute cărțile de la bun început de către staff-ul de la „sunt celebru, scoate-mă de aici”, cert este că Anisia a dovedit că își merită titlul de „Regina Junglei”.

articolul original.

Cuplu căutat după ce a luat banii uitaţi de o femeie într-un bancomat

24 November 2022 at 16:56
image

O femeie şi un bărbat, suspectaţi că au luat 1.900 de lei dintr-un bancomat din Sfântu Gheorghe, sunt căutaţi de poliţişti, care au publicat fotografia celor doi, cerând ajutorul populaţiei, potrivit News.ro.

IPJ Covasna a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că, la data de 15.11.2022, o femeie s-a dus la ATM-ul unei unităţi bancare de lângă complexul comercial Şugaş din municipiului Sfântu Gheorghe, ca să retragă o sumă de bani.

După efectuarea tranzacţiei, femeia a luat cardul bancar, dar a uitat să ia banii. Aceştia au fost ridicaţi de un cuplu care a trecut pe lângă ATM şi care este căutat acum de poliţie.

Oamenii legii au făcut publică imaginea celor doi, surpinsă de camerele de luat vederi din zonă, şi cer ajutorul populaţiei pentru identificarea celor doi.

”La scurt timp, o persoană necunoscută, respectiv o femeie de 50-60 de ani, si-a însuşit, pe nedrept, suma de aproximativ 1.900 de lei. Aceasta era însoţită de un bărbat, ulterior aceştia părăsind zona.

Femeia în cauză avea părul tuns scurt şi era îmbrăcată cu o geacă de culoare roz, pantaloni de culoare roşie, având pantofi de culoare închisă. Bărbatul care o însoţea purta pe cap o pălărie de culoare închisă, îmbrăcat cu o geacă de culoare  roşie, pantaloni de culoare albastră, având pantofi de culoare închisă cu dungi albe”, a mai transmis sursa citată.  

articolul original.
❌