ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Piperea duce lupta la alt nivel

1 February 2023 at 06:05
By: (I.R.)

Avocatul Gheorghe Piperea a mers în Parlamentul European, la comisia unde se dezbate impactul negativ asupra drepturilor și libertăților fundamentale al politicii UE în pandemie.

Legat de acest subiect, avocatul a arătat, pe pagina sa de Facebook:

Că tot sunt la Bruxelles și mă pregătesc de conferința dedicată conflictului dintre constituțiile naționale și dreptul UE, mă gândeam că, atunci când :
(i) guvernului tău îi e frică de tine, iar tu
(ii) știi totul despre guvernul tău,
atunci e democrație.
Însă atunci când ți-e frică de guvernul “tău” și nu știi nimic despre cei din guvernul “tău” și absolut nimic din ce fac ei, atunci de tiranie.
În cartierul UE din acest oraș sunt peste 50 de mii de birocrați fără fețe, fără nume și fără numere, dar care impun tot ce se întâmplă în politică, justiție și administrație, inclusiv la nivelul națiunilor mici, periferice. Sunt anonimi, sunt insistenți și “proactivi” ca termitele, sunt ne-aleși de nimeni (dar impuși acolo prin proceduri conduse și implementate de ong-uri globaliste, pe care nu le știe și nu le vrea nimeni), sunt i-responsabili, dar irepresibili.
Gândiți-vă la doar două exemple: contractele secrete cu big pharma și finanțarea conflictului armat de la granița noastră.
Parlamentul european e pur decorativ, iar CJUE face rar jocul independenței și al imparțialității față de Comisia Europeană. Acest supra-stat al birocraților face ce vrea, la adăpost de critici și răspundere, la fel ca pe vremea “centralismului democratic” sovietic.
Ca să poată păstra șansa supraviețuirii, UE trebuie refăcută din 2024. Un bun început ar fi dreptul de inițiativă legislativă acordat parlamentarilor și moțiunea de cenzură.
Un bun parcurs ar fi revenirea la punctele (i) și (ii) de mai sus.
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

În ce scop, Diana Șoșoacă a sesizat Avocatul Poporului?

27 January 2023 at 09:37
Foto: mediafax.ro

Diana Șoșoacă a anunțat că a sesizat Avocatul Poporului și vrea să-i tragă la răspundere pe cei care au realizat privatizarea Petrom. Senatorul punctează că adevăratul contract secretizat este la Senat și anunță „de mâine am alte surprize”.

Astfel, în ziua de joi 26 ianuarie, senatorul Diana Șoșoacă a anunțat că a început demersurile pentru a-i trage la răspundere pe cei care au făcut privatizarea Petrom.

Din afirmaţiile senatorului, există la Senat „adevăratul contract secretizat, anexele, 17 volume, peste 8.000 de file”.

Diana Șoșoacă a sesizat Avocatul Poporului

În precizările sale, „Am sesizat Avocatul Poporului cu privire la aspecte de neconstituționalitate la Legea 555/2004. Are dreptul să atace la Curtea Constituțională. Noi nu putem să facem. Am făcut o sesizare amplă, de 16 pagini. Am luat legătura cu foști parlamentari și personal care a lucrat în Parlamentul României.

Eu am solicitat biroului permanent al Senatului, mai ales că săptămâna viitoare începe o nouă sesiune, să înregistreze raportul 1872 cu privire la privatizarea Petrom. O cerere să mi se remită raportul de privatizare Petrom, dar și stenogramele comisiei de anchetă pentru că s-au strecurat câteva chestiuni de extremă importanță.

Am căutat în arhivă. Într-un ziar – România Mare, Vadim Tudor a sesizat că Năstase a luat o șpagă.

În spatele acestui contract există adevăratul contract secretizat, anexele, 17 volume, peste 8.000 de file. Este înregistrat la Senat, la comisia care a anchetat Petrom. Deja se fac săpături, iar de mâine am alte surprize. Se lucrează intens în echipa mea de avocați. Voi reveni către Camera Deputaților cu inițiativa prin care am solicitat abrogarea Legii 555/2004. Voi reveni în prima ședință să se introducă pe ordinea de zi. Dacă într-adevăr își iubesc țara și vor să sancționeze Austria vor vota inițiativa mea”, a spus Diana Șoșoacă.

Se va vedea că este ajutor de stat mascat

În contextul legal, Diana Șoșoacă a precizat că a consultat contractul de privatizare al Petrom și a constat că, în timpul semnării contractului, nu exista Legea 555, cea în baza căreia funcționează contractul respectiv. Ea a fost adoptată abia în 2004, la un an de la privatizarea companiei.

În contextul spuselor sale, contractul încalcă toate normele dreptului românesc și ale dreptului comercial internațional, iar dacă se va face public acest contract, mai mult ca sigur că Romania va fi sancționată de Uniunea Europeană, va avea parte de infringement și s-ar putea să intre în conflict cu oficialii europeni. În plus, s-ar putea ca Petrom să nu mai aparțină nici României, nici OMV-ului, ci altcuiva.

Aşadar, „Se va vedea că este ajutor de stat mascat. Noi vom fi sancționați grav și vom plăti tot noi, românii. Și s-ar putea ca Petrom să nu mai fie nici al OMV, ci al altcuiva. În acest moment, cu un an înainte de alegeri, când există un război Rusia-NATO, există cineva care va fi privilegiat dacă acest contract va cădea. Odată ce legea aplicabilă contractului nu era adoptată în Parlament, legea 555/2004 va fi abrogată. Legea comercială nu se retroactivează, iar acest contract va fi lovit de nulitate”, conchide aceasta.

articolul original.

Noi detalii în cazul lui Dani Alves, acuzat de viol. Fotbalistul nu a folosit prezervativ, iar victima ia antivirale

26 January 2023 at 19:48
image

Dani Alves, cel mai titrat jucător din istoria fotbalului, se află în arest în Barcelona, după ce violat o tânără de 23 de ani într-un club de noapte. Avocata victimei, Ester García López, a dat mai multe detalii despre ce s-a întâmplat în acea seară, relatează O Globo.

Avocata victimei a povestit că fotbalistul nu a folosit prezervativ, iar victima a fost nevoită să ia medicamente antivirale pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală.

În plus, ea este și sub tratament psihiatric și evită să urmărească știrile despre subiect.

„Primește ajutor psihologic într-o instituție specializată în tratarea victimelor violenței. Spitalul i-a dat un tratament complet pentru a evita orice boală contagioasă, pentru că el nu s-a protejat. Ia și pastile anxiolitice, pentru a putea dormi”, a spus Lopez pentru O Globo.

”Oamenii celebri sunt mai presus de lege”

 „A plecat din club cu Ambulanța și a mers direct la Unitatea Centrală pentru victime agresiunilor sexuale. Acolo a fost tratată rapid și s-au prelevat probe. Ea nu consumase alcool în acea seară. A oferit o declarație concisă, fără contradicții, de la cap la coadă.

Pentru mine e un caz-exemplu. Oamenii celebri cred că pot face orice, sunt mai presus de lege. Multe femei se tem să-i denunțe din cauza dificultăților la nivel personal și judiciar pe care le întâmpină. Sper să se încheie cu o condamnare”, a spus avocata femeii agresate de Dani Alves.

În cazul în care va fi găsit vinovat de viol, Dani Alves riscă până la 12 ani de închisoare.

Conform mărturiei femeii care-l acuză de viol, fotbalistul brazilian ar fi aruncat-o pe podea și ar fi supus-o la perversiuni sexuale.

Dani Alves, fundașul de 39 de ani, a crezut că va scăpa dacă se va prezenta în Spania pentru a da declarații despre caz.

El a acceptat să vină voluntar din Mexic, fără a ști însă ce probe grave dețin polițiștii.

Din păcate pentru el, un tatuaj de pe abdoment i-a fost recunoscut de victimă, astfel, a fost încarcerat pe loc, potrivit Adevărul.

Potrivt „El Correo”, fundașul Dani Elves, dat afară de mexicanii de la UNAM Pumas, a căzut în capcana întinsă de poliția catalană și a venit voluntar să dea declarații.

Avocatul său a ajuns la o înțelegere cu poliția catalană ca să vină la Barcelona pentru mărturie, neștiind că acuzarea deținea deja probe solide care-l incriminează și că va urma să rămână vineri seara în arest.

Dacă ar fi rămas în Mexic, ar fi scăpat, pentru că nu există un acord reciproc de extrădare.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

„Anda Adam pierde din nou”. Ce a făcut cântăreața, după ce a fost evacuată din imobilul în care locuia ilegal

18 January 2023 at 09:56

Este o nouă „lovitură” pentru Anda Adam! Cântăreața a vrut să „desfacă” contractul, după ce a fost evacuată din imobilul care locuia ilegal. La jumătatea anului 2022, artista a primit un ordin de evacuare din casa din Bragadiru. CANCAN.RO vă arată, în exclusivitate, noile informații referitoare la situația în care se află, acum, Anda Adam!

În luna octombrie 2022, Anda Adam avea să primească o comunicare din partea Tribunalului Ilfov. Cântăreața în vârstă de 42 de ani trebuia să plătească, în termen de 10 zile de la primirea comunicării respective, taxa de timbru, sub sancțiunea anulării cererii. La o lună de la primirea comunicării, Anda Adam (reclamanta) a formulat o cerere de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru. În data de 17 noiembrie 2022, Tribunalul Ilfov respingea cererea. Având în vedere fapul că reclamanta nu a depus dovada achitării taxei de timbru, cererea de chemare în judecată a fost anulată.

În exclusivitate pentru CANCAN.RO, avocatul Adrian Cuculis a explicat această speță.

„Anda Adam pierde din nou. După ce a fost evacuată din imobilul pe care îl ocupa în mod nelegal, aceasta s-a hotărât să “desfacă” contractul și să-și dovedească nevinovăția. Doar că de la a vrea la a face e cale lungă în instanță și, pentru că acțiunea a fost făcută, să îi spunem în mod incomplet, instanța i-a anulat cererea. Mai pe scurt, nu și-a plătit nici aici taxele (de timbru). Reamintesc că la jumătatea anului trecut am obținut definitiv evacuarea acesteia din imobil”, ne-a transmis avocatul Adrian Cuculis.

O nouă „lovitură” pentru Anda Adam. Instanța i-a anulat cererea

Citește și ANDA ADAM A REFUZAT SĂ CÂNTE PENTRU RAMZAN KADÎROV, MÂNA DREAPTĂ A LUI PUTIN! MOTIVUL INCREDIBIL PENTRU CARE A RENUNȚAT LA 50.000 DE EURO

Casa din care Anda Adam a fost evacuată ar fi trebuit să fie un cadou pentru mama sa

În cadrul unui interviu, Anda Adam mărturisea faptul că nu ar fi fost evacuată din imobilul din Bragadiru, ci ar fi plecat de bunăvoie. Artista susține că a plătit un avans pentru locuința aceea, însă fără a fi întocmite acte. Iar, atunci când ar fi vrut să cumpere casa, proprietarii s-ar fi răzgândit. În plus, susținea cântăreața la jumătatea anului trecut, casa ar fi fost un cadou pentru mama ei care este plecată din țară, de ani buni.

articolul original.

Cristian Cioacă ar putea fi eliberat mai devreme din închisoare! Avocata Elodiei Ghinescu: Am suspiciuni în modul în care se va desfășura și acest dosar

15 January 2023 at 21:15
image

După anunțul că Cristian Cioacă ar putea fi eliberat mai devreme din închisoare, avocatul Elodiei Ghinescu a transmis la postul de televiziune Antena3 CNN că acesta a primit deja tratament preferențial în închisoare.

Cristian Cioacă ar putea fi eliberat mai devreme din închisoare pentru bună purtare. Acesta avea de executat 15 ani și opt luni, după gratii.

Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre această situație. Ea a mărturisit că pune la îndoială veridicitatea deciziei Instanței din Pitești cu privire la sentința lui Cristian Cioacă.

„Inițial pedeapsa a fost mai mare, de 18 ani. Însă dumnealui (n.r. Cristian Cioacă) a contestat sporul ce i s-a acordat și Instanța din Pitești i-a înlăturat din spor și a rămas doar 15 ani și opt luni.

Din acest considerent spun eu că nu a avut în vedere la acel moment – și poate că nici la acest moment nu o să aibă în vedere – adevăratele aspecte care ar conta în acest dosar și anume: faptul că dumnealui nu a recunoscut niciodată săvârșirea faptei, că a săvârșit fapte deosebit de grave, a încercat să șteargă urmele crimei, a dat publicității conținutul corespondenței electronice a Elodiei.

Instanța ar trebui să aibă în vedere aceste aspecte și nu că a avut un comportament normal în închisoare, așa cum trebuie să îl aibă orice deținut. Eu am suspiciuni în modul în care se va desfășura și acest dosar”, a declarat avocata.

De asemenea aceasta afirmă că bărbatul a primit tratament preferențial în închisoare pentru că a fost polițist. Totodată, „a beneficiat de anumite avantaje. Colegii dumnealui au spus aceste lucruri. În ziua de Crăciun a ieșit în permisie. Alți deținuți nu au avut această posibilitate. Faptul că dumnealui a fost polițist și provine din Pitești, poate că acest lucru l-a ajutat”, a mai precizat Crina Radu, conform antena3.ro

articolul original.

Cristian Cioacă ar putea fi eliberat din închisoare. Avocata Elodiei Ghinescu: „A primit tratament preferențial”

15 January 2023 at 14:08
image

Avocata familiei Elodiei Ghinescu rupe tăcerea după ce s-a anunțat că Cioacă ar putea fi eliberat mai devreme din închisoare. Ea spune că acesta a primit deja tratament preferențial în închisoare.

articolul original.

Despre minunata lume nouă

15 January 2023 at 11:31
Nu că zic, dar vreau să spun: când nu veți mai avea nevoie de avocați, căci veți fi avut la dispoziție roboți, meniți a vă “ușura” viața și a vă elimina cheltuielile, nu veți mai avea nevoie nici de judecători, procurori, polițiști, jandarmi, pompieri, șoferi de autobuz sau taxi, manipulanți de tren, de tramvai sau de metrou, și nici de bone, educatoare, instructori de dans, chelneri, contabili, medici, cercetători științifici, profesori.
Tușă groasă: un avocat robot nu îl va da în judecată niciodată pe Arafat, un procuror robot nu îl va acuza niciodată, un judecător robot nu îl va condamna; pă “știință”, pă reglementări infralegale și pă informații oficiale, din “resurse” despre vakseen și conform cu cutumele “luptei” contra plandemiei, Arafat nu a făcut nimic, dar absolut nimic, nasol. A făcut numai bine ținând omul normal la porțile spitalelor și băgând “asimptomaticii” în pușcăria medicală. Robotul e cu alb-negru, nu distinge tușele, nuanțele, liniile strâmbe, nu compară normalul cu nou-normalul și nici logica și raționalitatea cu absurdul și iraționalitatea. Nu are etică, nu are bun simț, nu are Dumnezeu. Exact ca prototipul tehnocratului imun la răspundere juridică și morală, Arafat.
“Lansarea primului avocat robot din lume luna viitoare completează cercul funcțiilor juridice preluate de inteligența artificială, după mediatorii roboți din Canada, judecătorii roboți din Estonia și procurorii roboți din China. Tot în China, câinii roboți și dronele au preluat funcții ale forțelor de poliție, iar preluarea se va extinde în viitor. De altfel, anii de pandemie au demonstrat că dronele sunt foarte eficiente ca forțe polițienești.
Ironia acestor aplicații este următoarea: toți inventatorii lor pretind că vor să ajute oamenii, să le facă viața mai ușoară, dar în final nu fac decât să-i deconecteze, să-i îndepărteze pe unii de alții și să scoată oamenii din schema societății, înlocuindu-i cu roboți”.
(Veronica Dobozi, avocat la Stoica și asociații)
articolul original.

AI-ul avocat te-ar putea scăpa de amenzi, dacă locuiești în SUA

8 January 2023 at 15:00
image

În 2020, venitul median al unui avocat din SUA a fost puțin sub 127.000 de dolari. Toți acei bani, evident, trebuie să vină de undeva, cel mai adesea de la clienții reprezentați de avocat. Din păcate, mulți oameni nu au nici bugetul necesar pentru avocații cu prețuri mari, nici timpul necesar să se ocupe singuri de birocrația plictisitoare. Potrivit unui start-up, DoNotPay, apelurile care altfel ar putea fi câștigate sunt acum pierdute, iar compania speră să echilibreze un pic situația folosind AI-ul avocat.

Începând cu anul 2015, DoNotPay a oferit consiliere juridică din ce în ce mai nuanțată și diversă folosind instruit pe cantități mari de procese din trecut și date despre legi.

În decembrie 2022, cea mai recentă actualizare a setului de instrumente al start-upului a inclus abilități de a negocia facturi mai mici și de a anula abonamentele nedorite, scutind în același timp consumatorii de interacțiunile îndelungate cu serviciile pentru clienți.

Ducând lucrurile cu un pas și mai departe în 2023, DoNotPay încearcă acum să-i ajute pe pârâți într-un cadru de judecată real.

AI-ul avocat va asista un contravenient la contestație

Potrivit New Scientist, dezvoltatorii de chatbot AI au anunțat recent planuri de a-i furniza unei persoane anonime un smartphone conectat la noul lor program pentru următoarea înfățișare. AI-ul va asculta procedurile audierii în timp ce pârâtul contestă o amendă pentru depășirea vitezei și va furniza prin intermediul unei căști fiecare răspuns pe care contravenientul i-l va oferi judecătorului, relatează Popular Science.

Dacă o astfel de strategie sună dubios din punct de vedere juridic, ei bine, ar putea fi. Acestea fiind spuse, CEO-ul DoNotPay, Joshua Browder, a declarat că a putut identifica o locație (care nu a fost numită) în țară în care ascultarea prin căști este „se încadrează în regulament din punct de vedere tehnic”, deși nu este tocmai în „spiritul regulilor”.

În orice caz, nu este cazul ca pârâtul din cazul de testare să-și facă prea multe griji, indiferent de rezultat; DoNotPay a fost de acord de viteză dacă va pierde procesul.

Inteligența artificială are tot mai multe potențiale utilizări

Programele de inteligență artificială generativă au ajuns din ce în ce mai mult în prim-planul dezbaterilor artistice și etice în ultimii ani, odată cu creșterea proiectelor precum impresionantul și experimentul BlenderBot 3 al Meta.

Deși nu este surprinzător să vedem că același tip de progrese își găsesc drumul în cadre juridice, experții avertizează că suntem departe de a-i înlocui pe toți profesioniștii din domeniu.

„Când avocatul spune ‘OK, să facem în acest fel’, avem încredere în el că are expertiza și cunoștințele necesare pentru a ne sfătui”, a declarat Nikos Aletras, designer AI la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.

„Dar cu AI-ul avocat este foarte greu să ai încredere în predicții”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un avocat grec celebru a fost angajat de familia turistului mort în accidentul de autocar din Pasajul Unirii

6 January 2023 at 11:45
image

Unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Grecia, Alexis Kougias, a anunțat că va reprezenta în instanță familia turistului care a murit în decembrie la București, după ce autocarul în care se afla a fost strivit de bariera de la Pasajul Unirii.

„Președintele firmei noastre, Alexis Kougias, a fost ales de rudele decedatului N.H. să le reprezinte atât în procesul penal, cât și în cel pentru despăgubiri materiale, deschis ca urmare a traumelor psihice cauzate de moartea neașteptată, în accidentul tragic din București, România.

Biroul nostru va strânge datele necesare din dosarul deschis de procurorii români, precum și datele despre învinuiții pentru tragedie (șoferul și proprietarul autocarului).

Vom investiga și posibilitatea culpabilității serviciilor române responsabile de construcția masivă menită să avertizeze asupra limitei de înălțime a vehiculelor, dacă a fost legal instalată”, potrivit unui comunicat remis de firma de avocatură a lui Kougias.

Avocatul a declarat în mai multe rânduri că nu acceptă cazuri pe care nu crede că le poate câștiga.

Amintim că la finalul lunii decembrie presa greacă scria că și alți pasagerii au spus că vor da în judecată autorităţile din Bucureşti şi agenţiile de turism.

Autocarul, care pornise din Volos şi Larissa, cu 47 de turişti greci, nu a respectat limita de înălţime la Pasajul Unirii şi s-a izbit de grinda metalică. Aceasta a zdrobit acoperişul autocarului, iar ferestrele au fost sparte. Un bărbat de 53 de ani din Larissa a murit și alți 22 de turişti au ajuns la spital, unii cu răni grave.

Potrivit Brigăzii Rutiere, s-a deschis dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Brigăzii Rutiere sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Potrivit presei elene, o înregistrare video realizată dintr-o mașină aflată în spatele autocarului plin cu cetăţeni greci arată că vehiculul schimbă banda cu câteva secunde înainte de accident, intrând într-o porţiune de drum în care accesul vehiculelor peste o anumită înălţime era interzis.

articolul original.

Avocatul care şi-a aruncat iubita pe geam, la un pas să fie trimis în judecată pentru omor calificat

30 December 2022 at 15:25

Avocatul care şi-a aruncat iubita pe geam, la un pas să fie trimis în judecată pentru omor calificat

Avocatul Sebastian Felecanu este la un pas să fie trimis în judecată pentru omor calificat. Magistraţii Curţii de Apel au respins astăzi excepţia nulităţii absolute invocată de apărătorii acestuia şi au constatat competenţa instanţei sesizate. 

Sebastian Felecanu poate contesta decizia în termen de trei zile. Reamintim că avocatul este acuzat că şi-a sugrumat iubita – Monica Cioată – şi apoi a aruncat-o pe fereastră.

Vezi mai jos decizia de astăzi a magistraţilor:

“În temeiul art. 281 alin. 1 lit. b Cod procedură penală, cu referire la Decizia C.C.R. nr. 302/2017, respinge excepţia nulităţii absolute a adresei nr. 1061/P/2021 din data de 28.12.2022, emisă de procurorul general din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În baza art. 346 alin. 4 Cod procedură penală, constată competenţa Curţii de Apel Iaşi, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi în dosarul de urmărire penală având nr. 1061/P/2021 şi înregistrat pe rolul Curţii de Apel Iaşi în data de 19.09.2022, sub nr. 613/45/2022, legalitatea actelor de urmărire penală şi a administrării probelor (cu excepţia probei excluse prin încheierea pronunţată în data de 07.12.2022), în cauza în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului FELECANU SEBASTIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art. 188 al. 1- art. 189 al. 1 lit. g Cod penal, raportat la art. 199 al. 1 Cod penal şi dispune începerea judecăţii în prezenta cauză penală. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată azi, 30.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”.

articolul original.

Adept al francmasoneriei, acest avocat şi filosof de prestigiu a marcat profund istoria românilor. A fost un mare ADVERSAR al absolutismului habsburgic, fiind închis de trei ori

28 December 2022 at 05:35
image
La 28 decembrie 1805 s-a născut, în Rudăria (Caraş-Severin), Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, avocat, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească şi om politic (m. 8 mai 1870).

A fost fiul lui Samu Murgu,ofiţer în armata imperială, şi Cumbria Murgu (născută Pungilă). Şi-a început studiile în comuna natală, apoi la Caransebeş, unde tatăl său s-a mutat în interes de serviciu în anul 1815. Începând cu anul 1826 Eftimie studiază la Seghedin filosofia, apoi se transeferă la Budapesta unde studiază Dreptul, pe care îl termină în anul 1830 cu rezultate foarte bune. În capitala Ungariei s-a împrietenit cu Damaschin Bojinca şi a început să colaboreze cu revista Biblioteca Românească din Buda. În 1823 un oarecare Sava Tokoly publică la Halle o broşură care neagă cu vehemenţă originea latină a românilor. Ca răspuns, Murgu şi Bojinca publică o lucrare prin care combat tezele antiromâneşti ale lui Tokoly, Murgu în limba germană şi Bojinca în latină şi româneşte.

Toate diplomele obţinute în decursul timpului au fost obţinute cu titlul de „EMINENCE”. Pe lângă română, vorbea fluent latina, maghiara, germana, greaca şi slavona.

Este iniţiat în tainele francmasoneriei la Iaşi în 1834, iar apoi devine Venerabilul unei loji din capitala Moldovei.

În 1834 pleacă în Moldova pentru a preda filosofia la Gimnaziul de la Trei-Ierarhi din Iaşi. Anul următor gimnaziul s-a transformat în Academia Mihăileană, unde Eftimie Murgu întemeiază catedra de filosofie. Ideile pe care le-a propagat la Iaşi, atât în rândul cunoscuţilor cât şi în rândurile elevilor săi, au iscat nemulţumiri în rândurile boierimii conservatoare. Responsabil cu învăţământul moldovenesc, Gheorghe Asachi l-a denunţat pe Murgu lui Mihail Sturza pentru atitudinea revoluţionară şi legăturile cu oponenţii domnitorului. În consecinţă Murgu a fost nevoit să-şi dea demisia.

Nevoit să părăsească Iaşiul, Eftimie Murgu s-a stabilit la Bucureşti, unde intenţiona să intre la Colegiul Sfântul Sava. A trebuit să aştepte un an de zile până la numire, timp în care a trăit din avocatură şi lecţii particulare de filozofie. Motivul era că Eforia Şcoalelor din Bucureşti era preocupată de renumele de revoluţionar şi de ideile lui Murgu şi de aceea a întârzia pe cât posibil numirea sa. Printre elevii care au luat lecţii particulare de filosofie de la Eftimie Murgu s-au aflat şi Nicolae Bălcescu şi C.A. Rosetti, care vor deveni ulterior lideri de marcă ai revoluţiei din Ţara Românească.

Eftimie Murgu a fost un mare adversar al absolutismului habsburgic, lucrul dovedit în 1849 în Dieta de la Debreţin unde votează detronarea habsburgilor, fapt care va constitui unul din principalele acte de acuzare în urma cărora va fi condamnat la moarte. S-a declarat împotriva oligarhiei Bisericii Ortodoxe Sârbeşti conduse de Iosif Rajacič, dispută ce avea ca temei şi scop obţinerea dreptului ca Biserica Ortodoxă din Banat şi Transilvania să-şi desfăşoare activitatea în limba maternă.

În concepţia sa revoluţionară, Eftimie Murgu era un adept înflăcărat al ideii de republică, un neobosit luptător pentru desfiinţarea relaţiilor feudale cît şi pentru unitate naţională a românilor.

În iarna anului 1848 Eftimie Murgu era la a doua detenţie, iar la 6 februarie procesul lui se reia, el cerînd să fie dus în faţa împăratului. Astfel, datorită manifestaţiilor tineretului român din Pesta, Murgu este eliberat la 9 aprilie. După cîteva zile i se propune de către Timotei Cipariu să prezideze Adunarea de la Blaj, ”ofertă” pe care o refuză.

La 24 iunie este ales deputat simultan în circumscripţiile electorale Lugoj, Oraviţa şi Făget. Cu ocazia validărilor la şedinţa Adunării Naţionale din 6 iulie 1948 va opta pentru mandatul Lugojului. Obţine dreptul de a convoca o adunare populară la Lugoj şi la 27 iunie în deschiderea adunării este proclamat preşedinte al acesteia.

Adunarea în frunte cu Murgu a votat o moţiune care prevedea:

1. Înarmarea poporului român să se facă în timp de 6 zile pentru defensivă, apoi, după ce Statul a înarmat poporul să treacă în ofensivă.
2. Armele confiscate de Stat să fie redate poporului.
3. Eftimie Murgu să fie ales căpitan suprem al Banatului
4. Episcopii bănăţeni să fie supuşi căpitanului.
5. Să se ia în seamă şi naţionalitatea românilor.
6. Introducerea limbii române în toată administraţia din Banat.
7. Poporul depune jurământ pentru frăţietate, patrie şi pentru naţionalitate română.
8. Adunarea îl numeşte pe protopopul Petrovici din Lipova în funcţia de vicar episcopesc pentru dieceza Timişoara, iar pe protopopul Vuia pentru dieceza Vârşeţului.

În anul următor revoluţiei, Eftimie Murgu votează detronarea habsburgilor (la 13 aprilie) cât şi noua lege a naţionalităţilor care cuprindea obţinerea unor drepturi minimale pentru români, precum şi reorganizarea unei legiuni române (28 iulie). Pentru curajul avut de a vota împotriva habsburgilor este arestat la 22 august şi condamnat la moarte pentru „înaltă trădare faţă de monarhia habsburgică”. Pedeapsa i se comută la patru ani de închisoare pe care-i va executa în închisoarea din Iosefstadt, din Boemia. Dupa ce iese din închisoare mai candidează o dată pentru funcţia de deputat în Dietă şi în 1861 este ales deputat de circumscripţia electorală din Moraviţa, iar în 1865 scrie ultima lucrare intitulată „Despre memorandumul Congresului Sîrbesc”, activitatea fiindu-i îngrădită de faptul că închisorile l-au slăbit foarte mult. S-a stins din viaţă la Budapesta, în data de 8 mai 1870, şi a fost înmormântat în cimitirul Rerepesy. Osemintele sale au fost aduse în ţară în 1932 şi reînhumate în cimitirul de la Lugoj.

Surse: Enciclopedia României, Wikipedia

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 28 decembrie:

1856 – S-a născut Woodrow Wilson, al 28-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru pace pe anul 1919

1895 – În cafeneaua „Grand Café” din Paris are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière

1923 – A încetat din viaţă Alexandre Gustav Eiffel, inginer francez (n. 15 decembrie 1832)

1937 – A încetat din viaţă Maurice Ravel, compozitor şi pianist, autorul celebrului „Bolero” (n. 7 martie 1875)

1945 – A încetat din viaţă Theodore Dreiser, scriitor american („O tragedie americană”, „Sora Carrie”) (n. 27 august 1871)

1947 – A încetat din viaţă Regele Victor Emmanuel III al Italiei (n. 1869)

1973 – Scriitorul rus Alexandru Soljeniţîn publică „Arhipelagul Gulag”

1986 – A încetat din viaţă Andrei Tarkovski, regizor rus („Călăuza”, „Andrei Rubliov”)(n. 4 aprilie 1932)

1989 – Pentru prima dată, după o lungă pauză, se întruneşte Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Este ales un comitet provizoriu de conducere alcătuit din Mircea Dinescu – preşedinte, Ana Blandiana, Dan Deşliu, Ştefan Augustin Doinaş, Domokos Geza, Octavian Paler, Eugen Simion, Stelian Tănase şi Dan Hăulică. S-a hotărît convocarea Congresului Naţional al scriitorilor.

1989 – A încetat din viaţă Hermann Oberth, fizician şi inventator german născut la Sibiu (n. 1894)

1997 – A încetat din viaţă Corneliu Baba, pictor (n. 18 noiembrie 1906)

2000 – Parlamentul a acordat votul de învestitură Cabinetului Adrian Năstase

2004 – Cabinetul Tăriceanu a primit votul de învestitură al Parlamentului

2004 – A încetat din viaţă scriitoarea americană Susan Sontag, considerată drept cea mai europeană dintre scriitorii americani, cunoscută pentru eseurile sale despre artă şi literatură, pentru analizele critice la adresa Occidentului şi pentru părerile sale de stânga.(n. ianuarie 1933)

2005 – A fost lansat satelitul Giove A, destinat testării condiţiilor reale ale tehnologiilor sistemului european de localizare Galileo. Sistemul Galileo, ce va permite Europei să-şi câştige independenţa faţă de celebrul sistem de poziţionare globală (GPS), controlat de americani, riscă, în opinia observatorilor, să ducă, în scurtă vreme, la o noua tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. In timp ce ţările europene susţin că au nevoie de un sistem care să le asigure independenţa fata de GPS, Washingtonul consideră că un asemenea sistem ar pune în pericol securitatea naţională a SUA, oferind potenţialilor terorişti un mijloc eficient de a ataca obiective americane.

2008 – A încetat din viaţă interpretul şi compozitorul de rock, Delaney Bramlett (n. 1 iulie 1939)

2010 – A încetat din viaţă muzicianul de jazz Billy Taylor; cântecul său „I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free” a devenit un imn al mişcării pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii (n. 24 iulie 1921)

2010 – A încetat din viaţă Agathe von Trapp, fiica cea mare a familiei von Trapp, care a inspirat scenariul filmului „Sunetul Muzicii” (n. 12 martie 1913).

articolul original.

Ce cred analiștii financiari că se va întâmpla cu economia României în 2023?

27 December 2022 at 17:15
By: Incomod
image

În ciuda recesiunii care are ca și cauză principală invadarea Ucrainei de către Rusia, fapt care a determinat modificări semnificative ale prețului la energie, prognozele instituțiilor internaționale și ale analiștilor sunt că economia României va înregistrat o creștere între 1,6% și 3,1%.

Chiar dacă creșterea pronosticată după pandemie a fost de 4 – 5% pentru anii ce vor urma, calculele efectuate sunt afectate de inflația aflată în creștere și care dă bătăi de cap europenilor și nu numai.

Comisia Europeană anunța în februarie 2022 că economia României va înregistra o creștere de 4,2% în 2022, fapt care s-a și materializat, astfel că în septembrie 2022, economia înregistra o creștere de 5%.

Comisia Europeană anticipa că în 2023 economia românească va înregistra o creștere de 4,5%, însă a arătat ulterior, că raportat la problemele cu care ne confruntăm, cel mai probabil că va exista o creștere de doar 1,8%.

Băncile se așteptă la o creștere economică care poate fi între 2% și 2,5%, context în care s-a afirmat:

„În acest scenariu ne așteptăm la continuarea fluxurilor investiționale în economia națională, pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finanțare și implementării programelor Uniunii Europene, inclusiv Next Generation EU și cadrul financiar multianual 2021 – 2027”, potrivit declarației lui Andrei Rădulescu, directorul departamentului de analiză macro din cadrul BT.

În anul 2022 economia României a fost în creștere, în ciuda războiului din Ucraina și în ciuda inflației determinate de acesta. Va fi interesant de văzut ce se va întâmpla în 2023, însă există foarte multe proiecte pe fonduri europene care pot fi accesate și care pot ajuta foarte mult.

„Șansa României este Planul Național de Redresare și Reziliență și fondurile europene alocate României pentru următorii ani, care nu trebuie ratată cu niciun chip.

Implementarea Planului de Redresare și Reziliență, ce pune accentul pe digitalizare și tranziția verde, ar aduce schimbările structurale necesare pentru creșterea potențialului de dezvoltate și grăbirea procesului de convergență”, arată economiștii Alpha Bank într-o analiză efectuată pentru estimarea economică pentru anul 2023.

Din datele existente nu rezultă motive reale de îngrijorare pentru companii, însă este cert că aceste se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a creșterii prețului energiei. Acestea se pot adapta însă, având mai multe mijloace la care pot apela, cum este, de exemplu, atragerea unor noi investitori, care se poate realiza printr-o cesiune de părți sociale.

Investițiile noi pot ajuta o companie să depășească momentele de dificultate economică cu care aceasta se poate confrunta pe parcursul desfășurării activității.

articolul original.

Legea securității cibernetice e contestată la CCR. Orice persoană ar putea deveni amenințare la adresa securității naționale

27 December 2022 at 14:44
image

Avocatul Poporului a contestat marți la CCR Legea securității cibernetice, proaspăt adoptată de Parlament, arătând că normele incluse încalcă nu doar Constituția, cât și angajamentele asumate de România la nivel internațional.

Senatul a adoptat, săptămâna trecută, în calitate de for decizional, cu 81 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi trei abţineri, proiectul de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României.

Actul normativ stabileşte acţiunea autorităţilor şi instituţiilor publice cu responsabilităţi şi capabilităţi specifice prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor cibernetice. De asemenea, legea stabileşte sancţiuni în cazul nerespectării de către persoanele responsabile a obligaţiei de notificare a incidentelor de securitate cibernetică.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) a avertizat, însă, anterior că legea are mai multe vicii:

  • lărgește și mai mult spectrul celor care trebuie să se supună obligațiilor de securitate;
  • extinde atribuțiile SRI, inclusiv pentru „campanii de propagandă sau dezinformare":
  • adaugă noi amenzi care încep de la 5.000 de lei și ajung până la 10% din cifra de afaceri, în cazul firmelor, printre altele.

Asociația a avertizat că, prin aceste trei elemente, legea are potențial de a fi folosită nu doar pentru a proteja, dar și pentru a abuza și intimida, iar Avocatul Poporului a înregistrat la Curtea Constituțională o sesizare pe această temă în 27 decembrie, relatează Economedia.ro.

„Normele legale indicate mai jos, cuprinse în Legea privind securitatea și apărarea cibernetică a României precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL- x nr. 77372022, L82872022), prin care este reglementat cadrul juridic și instituțional referitor la organizarea și desfășurarea activităților din domeniile securității cibernetice și apărare cibernetică, mecanismele de cooperare și responsabilitățile instituțiilor cu atribuții în domeniile menționate, încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 11 și art. 148 alin. (4) din Constituție, referitoare, pe de-o parte, la lipsa de previzibilitate și claritate a normei legale, iar, pe de altă parte, la încălcarea angajamentelor internaționale în materie de securitate cibernetică asumate de România”, se arată în sesizare.

Aceasta menționează, de asemenea, că, în lipsa unor determinări clare ale legii cu privire la destinatarii concreți ai acesteia, „autoritatea executivă, Guvernul, își va exercita funcția sa legală de adoptare a hotărârii, potrivit art. 108 alin. (2) din Constituție, pentru organizarea executării legii, în mod defectuos".

Avocatul Poporului sesizează că, prin unele prevederi din actul normativ criticat, legiuitorul extinde domeniile de securitate națională, inclusiv pentru aspecte care exced scopului legii de securitate cibernetică.

„Ca atare, în măsura în care nu este definită, în mod clar și riguros, sintagma 'campanii de propagandă și dezinformare', considerăm că din modul vag și general de reglementare a sintagmei analizate rezultă că se poate circumscrie unei amenințări la adresa securității naționale orice faptă/acțiune cu sau fără conotație de campanie de propagandă sau dezinformare. Cu alte cuvinte, sfera de aplicare a dispoziției criticate este atât de largă, încât față de orice persoană se poate reține exercitarea unei acțiuni care constituie amenințare la adresa securității naționale", se arată în sesizarea depusă la CCR.

De asemenea, prin noile dispoziții, „legiuitorul primar impune anumite obligații persoanelor fizice și juridice, care sunt disproporționate și contrare pct. 53 din Directiva (UE) 2016/1148 a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor şi a sistemelor informatice în Uniune, directivă transpusă la nivel național prin Legea nr. 362/2018".

articolul original.

Bolivia: Motanul TITO este apărat de 20 de avocați care încearcă să fle cum a dispărut din cușca avionului cu care călătorea stăpâna sa | AUDIO

26 December 2022 at 15:00
image

O armată de avocați pentru drepturile motanului TITO: se întâmplă în Bolivia, unde motanul a dispărut înainte ca stăpâna lui să se îmbarce într-un avion. Călătoreau împreună spre Irlanda, iar Tito nu a mai fost de găsit din momentul transportului către hangarul din aeroport.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/21dec-15-Mihai-rel-motanul-tito-si-avocatii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tito este un motan de trei ani, are aproape şapte kilograme, este alb cu tonuri de gri, are o pată de culoare gri închis pe nas şi răspunde atunci când este strigat pe nume. A dispărut pe 8 decembrie.

20 de avocaţii urmează să documenteze acest caz: cum a dispătut TITO din cușca în care era transportat către hangarul din aeroport. Acuzată este compania de transport aerian de stat – Boliviana de Aviacion.
Avocații spun că stăpâna felinei nu a fost anunţată imediat despre pierderea animalului de companie şi că operaţiunea de căutare a motanului a avut loc abia două zile mai târziu în Tarija – când stăpână lui TITO se afla deja la destinație Santu Cruz, de unde trebuia să zboare împreună cu motaul spre Irlanda. Subiectul este interes național acum.

Compania de trasport aerian a oferit o recompensă de 500 de dolari pentru găsirea lui TITO. Autoritatea Națională din Bolivia pentru Reglementarea şi Supravegherea Telecomunicaţiilor a amendat deja compania cu 10.000 de dolari.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Prețul unui hectar de teren arabil în România, mai scump decât în Bulgaria, Franța sau Ungaria

articolul original.

EXCLUSIV | Război total! Angela Martini, replică dură pentru Mădălina Ghenea: “Mesaje, scrisori de amenințare… Am depus plângere!”

23 December 2022 at 22:12

Conflictul izbucnit între Angela Martini (35 de ani) și Mădălina Ghenea (34 de ani), odată cu o serie de acuzații halucinante, nu pare că se va încheia prea curând. După reproșurile care i-au fost aduse, soția lui Dragoș Săvulescu a făcut declarații în exclusivitate pentru Gândul.

Problemele între fosta și actuala parteneră a lui Dragoș Săvulescu au apărut acum mai bine de o lună, când Angela Martini a luat la țintă două dintre vedetele internaționale care au urcat pe podium, Catrinel Menghia și Mădălina Ghenea.

De atunci a început un adevărat război pe rețelele de socializare și prin intermediul avocaților, iar ultimele evenimente care au avut loc în viața Mădălinei nu au făcut decât să „condimenteze” totul.

Cu siguranță, scandalul dintre cele două modele internaționale este unul care va mai dura o perioadă, așa că vă facem o retrospectivă a ultimelor evenimente pentru a înțelege mai bine ceea ce s-a întâmplat.

La începutul lunii noiembrie, Angela Martini a făcut acuzații dure la adresa celor două modele de origine română, identificate de presă ca fiind Mădălinei Ghenea și Catrinel Menghia. Imediat, Ghenea a reacționat și a apelat la ajutorul avocaților.

Dacă întregul scandal din mediul online a ajuns să se poarte între avocații ambelor părți, iată că, la aproape o lună de la începerea conflictului, Mădălina Ghenea trece prin momente chinuitoare. Fotomodelul a fost jefuit pe data de 13 decembrie 2022 în aeroportul Fiumicino din Roma, moment în care a simțit că i-a picat cerul în cap.

În acest context, săptămâna trecută, Mădălina Ghenea a oferit presei din Italia o serie de declarații în care susținea că o anumită persoană s-ar afla în spatele tuturor problemelor pe care le are de opt ani și că acea persoană ar vrea să o distrugă, Prin intermediul acelorași declarații, dar și prin postări pe contul propriu de Instagram, Ghenea a insinuat cp respectiva persoanăar avea legături cu România, ”țintind” către Angela Martini, cu care se află în conflict deschis. Nu a adus însă nicio dovadă.

În tot acest timp, Mădălina Ghenea a tăcut mâlc referitor la jaful de pe aeroportul Fiumicino. Lucru care a iscat, în spațiul public, mai multe întrebări pertinente: ce ascunde Mădălina și/sau de ce?! Ce o împiedică, odată pentru totdeauna, să facă lumină în acest caz? De ce nu iese public să vorbească fără perdea despre incidentele în care a fost implicată în ultimii ani?

Doar o reacție asumată a vedetei ar putea clarifica aceste lucruri, situație semnalată de CANCAN.RO.

Mădălina Ghenea și Angela Martini, în război (sursa FOTO: Instagram)

Angela Martini a rupt, în sfârșit, tăcerea!

Angela Martini, soția lui Dragoș Săvulescu, a rupt, în final, tăcerea! Pentru prima dată o aduce în discuție pe Mădălina Ghenea. Iar acuzele sunt grave!

“Având în vedere gravele insinuări calomnioase aduse de numita MĂDĂLINA DIANA GHENEA împotriva subsemnatei, făcute prin intermediul interviurilor în presa din Italia, (Corriere della Sera, La Republica, etc. etc.) postate și pe propriul profil oficial de Instagram și preluate în parte și de către presa din România, fiind constrânsă să mă apăr de o campanie mediatică defăimătoare și calomnioasă, precum și de o acțiune de hărțuire continuă și repetată cu invadarea vieții mele private, dar și de ofense la adresa onoarei și reputației mele internaționale, transmit următorul comunicat de presă:

Ghenea a afirmat prin interviu direct și prin postare directă pe profilul de Instagram că a fost victima unui furt al unui bagaj de mână ce conținea obiecte de valoare la sosirea acesteia la Roma (Italia) venind de la Riyad (Arabia Saudita) în data de 11.12.2022 și că, necrezând în coincidențe, este convinsă că e vorba de aceeași persoană ca fiind autor sau coautor al acestei infracțiuni, persoană cu care are probleme și care o persecută de 8 ani, implicând-o inclusiv pe fiica ei în această atitudine persecutorie.

În ciuda detalierii publice constante pe profilul ei de Instagram a aspectelor propriei vieți private, expunere indiscretă de fotografii, detalii, program, itinerariu etc, detalii care ar fi putut constitui sursa primară de informații pentru posibilii răufacători, Ghenea a dat declarații presei și a postat pe propriul profil de Instagram diverse texte și insinuări care conduc la concluzia ridicolă că subsemnata ar fi acea persoană în cauză, că persoana care ar fi organizat de 8 ani de zile o campanie împotriva acesteia și ar fi culminat cu organizarea furtului de bagaj suferit la Roma, operațiune criminală perfect organizată.

În plus, aceasta s-a plâns de continue activități de stalking desfășurate de această unică persoană (n.a. subsemnata) cum ar fi pătrundere ilegală în apartamentul acesteia, postări constante pe site-urile de adulți, mesaje și poze de amenințare etc. dar și de o continuă defăimare și atacare a imaginii acesteia încă de acum 8 ani, activități de hacking în propriul profil de iCloud, încercare ilegală de modificare a biletului de avion etc.

Presa românească a sesizat evidența insinuărilor lui Ghenea și a publicat în ultimele 24 de ore articole în acest sens, situație care afectează serios imaginea mea și a familiei mele (ca persoane publice).

“Am primit acasă o scrisoare de amenințare”

Referitor la această situație ce frizează ridicolul și care inevitabil duce cu gândul la necesitatea unui ajutor medical psihiatric de specialitate, doresc să fac următoarele precizări:
1. Ghenea a postat pe profilul de Instagram o informare-mandat către casa de avocatură Bernardini de Pace pentru “apărarea identității și onoarei”, tagându-mă în respectiva postare, neavând absolut nicio dovadă concretă a vreunei referiri specifice la persoana acesteia în anumite postări pe care le-am făcut referitoare la 2 persoane neidentificate și neidentificabile concret, în pofida unor speculații apărute în presă și în pofida unor asemănări întâmplătoare pentru care aceasta s-a simțit vizată.

VEZI ŞI: MISTERUL JAFULUI DE 1.000.000 € RECLAMAT DE MĂDĂLINA GHENEA. CE ASCUNDE VEDETA?!

De asemenea, am primit acasă o scrisoare de amenințare cu proces civil și plângere penală de la respectiva casă de avocatură împreună cu o cerere imperativă de scuze publice, scrisoare publicată de aceasta și pe propriul profil de Instagram. Ca urmare, încă din cursul săptămânii trecute am depus prin intermediul avocaților mei o plângere penală (Denuncia) pentru amenințare și alte fapte împotriva acesteia la Biroul competent de Carabinieri din Milano.

Mesaje nepoliticoase la ore nepotrivite

2. Avocata pe care Ghenea a desemnat-o în cauza furtului de bagaj (de origine albaneză și pe care a menționat-o în interviurile din Italia) a reușit după nenumărate încercări în Albania să îmi afle numărul de telefon, încercând apoi insistent să mă contacteze telefonic (chiar și după ora 11.00 noaptea) transmițându-mi și mesaje nepoliticoase la ore nepotrivite. După ce în următoarele zile avocații mei italieni au încercat să o contacteze, aceasta a dispărut complet, nerăspunzând la niciun apel sau mesaj al acestora. Totodată, Ghenea a procurat din surse neidentificabile numărul de telefon al soțului meu și l-a sunat. La refuzul lui de a discuta telefonic, aceasta a trimis soțului meu anumite mesaje scrise până la momentul în care, siderat, acesta i-a blocat accesul.

Contul de Instagram al Mădălinei Ghenea este în pericol

3. În fața acestei atitudini obsesiv-maladive a respectivei persoane, de implicare în viața mea privată și a familiei mele, dar mai ales în fața gravelor acuze-insinuări și fabulații fără niciun fel de fundament și dovezi propagate în presa din Italia și apoi România, acuze-insinuări ce au legătură și cu o investigație oficială în curs a autorităților italiene, am dat împuternicire avocaților mei să depună plângeri penale atât pentru infracțiunea de calomnie, cât și pentru cea de stalking făcute în mod obsesiv și psihotic de persoana în cauză (cu probe solide ce vor fi depuse la dosar).

De asemenea, având în vedere gravitatea acuzațiilor făcute prin intermediul respectivelor insinuări și puternica propagare în presa din România și Italia, avocații mei vor depune și cereri specifice pentru suspendarea legală a contului de Instagram al acesteia ca sursă primară de răspândire a falselor acuze, cât și dispunerea legală judecătorească a unor restricții de comportment ale lui Ghenea față de subsemnata și membrii familiei mele.

Antonia spune că Mădălina Ghenea este cea mai frumoasă româncă (Foto: Instagram)
Mădălina Ghenea, frumoasa din Slatina care a cucerit Hollywood-ul

“Avocații mei vor solicita autorităților italiene…”

4. După cum a observat și presa românească, rămâne de clarificat motivul misterios pentru care Mădălina Diana Ghenea, în condițiile nenumăratelor neclarități și coincidențe din propria relatare publică asupra modului în care s-a produs respectivul furt (absolut nimeni, nici măcar șoferul nu a văzut hoțul sau furtul efectiv al valizei, șoferul era parcat într-un ”unghi mort” pentru camerele de luat vederi, pe camerele de luat vederi nu s-a văzut nimic, bijuteriile aparțineau unei companii pe care aceasta o reprezintă etc, etc) a alimentat și susținut o agitație suspect în presă, obsesiv și de neînțeles, privind o anchetă serioasă în curs, dublată de încercarea ridicolă și fără niciun fundament de a deturna atenția opiniei publice către persoana mea.

Sigur, în limitele competențelor legale raportate la situația dată, avocații mei vor solicita autorităților italiene verificarea cu extremă atenție a veridicității detaliilor pe care aceasta le-a transmis presei insinuând fără nicio dovadă legături cu persoana mea.
Chiar dacă asemenea grozăvii aruncate iresponsabil în presă sunt ridicole, nivelul acuzațiilor și fabulațiilor este atât de mare și cu un atât de puternic impact social încât, în mod inevitabil, voi reveni curând cu detalii”, este mesajul transmis de Angela Martini.

Mădălina Ghenea şi-a contactat avocaţii

Se pare că şi Mădălina Ghenea a apelat la ajutorul avocaţilor săi. Şatena a publicat în mediul online, actele pe care le-a primit recent şi din care reiese faptul că, persoana care i-a prejudiciat imaginea va fi dată în judecată. Nici de această dată, modelul din Milano nu a dorit să dezvăluie numele persoanei la care se referă, însă cei care o urmăresc şi-au dat seama despre cine este vorba.

„Într-o zi de vineri, noiembrie dumeavoastră aţi ținut să precizați că o altă destinatară a atacurilor pe care le-aţi făcut și-a cerut scuze în ce o privește pe clienta noastră. În urma acestei reacții, dumeavoastră v-ați recunoscut ca autor conștient al greșelilor grave, violare de drepturi constituționale de care se bucură Mădălin Ghenea atunci când ați numit-o printre altele, bolnavă mintal, psihotică.

În consecință, sunteți responsabilă de un prejudiciu ireparabil și nemăsurat cauzat onoarei publice a clientei noastre. Chiar așa cum dumeavoastră aţi explicat în ”regulile simple ale vieții” publicate în aceeași zi de 1 noiembrie pe Instagram Story.

Deseori prin necunoașterea legii se fac greșeli care au repercursiuni grave pentru cel care le-a făcut. Față de cele descrise, la împuternicirea Mădălinei Ghenea pe care o apărăm în plan legal, am fost mandatați să o dea în judecată în plan civil.”, se arată în document.

articolul original.

Un român vrea să-și facă dreptate după ce și-a fracturat piciorul pe gheață la o spălătorie auto: „Îmi dau demisia și voi trăi doar din despăgubiri”

22 December 2022 at 13:11
image

Un român care a căzut pe gheață la spălătoria auto la care a mers să-și spele mașina, și-a fracturat piciorul după ce a alunecat. Acum, soția sa le cere sfatul avocaților pentru a-i face dreptate, potrivit ziare.com.

„Astăzi soțul meu a fost să spele mașina la self wash. Pe jos era gheață, a alunecat și și-a rupt piciorul. Acum soțul are nevoie de operație pentru că e destul de grav.

În cauză, patronul este de vină ca nu a dat cu ceva pe jos. Am înțeles că ține de partea civilă. Cum se procedează mai departe?”, a întrebat femeia pe grupul de Facebook Avocatul online.

Unele persoane îi dau dreptate soției pentru demersurile pe care vrea să le facă

„Este obligația patronului să creeze condiții să nu te accidentezi. Ai firmă? Ai și obligații.”

„Trebuie să ne asigurăm că nu își pierde nimeni viața. În plus, este obligația firmelor să curețe orice pericol din fața și incinta firmei, altfel cu ce am fi diferiți de o junglă?”

„În Germania este foarte serioasă treaba asta, dar în România nu cred, se pare că lumea aici rade, în Germania locuiesc și suntem obligați și noi ca locuitori să dăm pe jos cu sare să nu avem gheață și atunci când e zăpada să o dăm cu lopata. Dacă se întâmplă un om să cadă să se lovească pe trotuarul nostru suntem buni de plată, valabil e și pentru toamna când sunt frunze. Aici legea e aspră și dacă se întâmpla așa ceva chiar trebuie să plătești (nu daune morale atenție! Ci spitalizarea și tratamentul persoanei care cade).”

„Vă compătimesc, sincer, dar cred că vă veți izbi de uși închise. Probabil vor spune că dacă îi cădea în cap o bucată de gheață bietului om, abia atunci se luau măsuri.”

„Mă gândesc doar dacă i s-ar întâmpla asta vreunei persoane din familie, și eu aș merge până în pânzele albe. Însănătoșire grabnică și succes!”

„Găsiți un avocat și rezolvați problema. Dacă patronul nu este în stare să asigure siguranța clienților iarna să închidă spălătoria până la vară.”

Unii oameni susțin că femeie încearcă să facă rost de bani

„La spălătorie e clar că se face gheață, se lucrează cu apă. Mai ține și de tine ca om, fii tu cu ochii în altă parte și rupe-ți gâtul, că răspunde patronul.”

„Dacă te duci pe pârtie și cazi că este zăpadă pe jos îl bagi pe administratorul ei la pușcărie?”

„Dreptate pentru că te duci în adidași la spălătorie și ai impresia că speli cu gaz și se evaporă? Pe bune acum … nu eșți în stare, nu-ți asumi eventualele pericole, stai în banca ta. Te duci la o spălătorie normală și niște oameni plătiți fac asta pentru tine. Adică eu dacă întru cu adidașii plini de noroi într-un magazin și alunec pe gresie e vina lor sau cum?”

„Urât, urât și iar urât să vă gândiți să faceți așa ceva patronului, eu aș râde dacă domnul în cauză s-ar prezenta cu această problemă. E ca și cum mă duc la piscină, alunec, cad și dau în judecată conducerea că nu mi-au asigurat viața.”

„Le trebuie bani de Crăciun, doar îs cheltuieli mari. Și-au găsit ei o metodă.”

„Mâine mă duc în fața primăriei și alunec, cer despăgubiri de milioane de euro.”

„Am căzut și eu odată când am coborât din mașină, atunci n-am realizat cât de norocoasă eram, puteam să dau în judecată firma mașinii, și posesorul trotuarului plus pe cei ce au pus bordurile, acum eram ceva gen Becali.”

„Eu zic să dea în judecată și firma care a produs încălțările, că nu le-a făcut talpă antiderapantă Ba! Treziți-va mă! Nu mai căutați țapi ispășitori că sunteți voi căscați. Nu da bani pe avocat, dă-i la terapie mai degrabă și ai să înțelegi că nu patronul e de vină că a căzut bărba-tu.”

„Ce idee bună, azi îmi dau demisia și voi trăi doar din despăgubiri”

„Aveți nevoie de bani pentru sărbători, nu? Altfel nu îmi explic cum puteți gândi asemenea lucruri! Dar ce vreți să facă patronul spălătoriei? Să îl ia de mânuță pe soț să îl urce în mașină?”

articolul original.

Răsturnare de situație în dosarul Caracal! Avocata familiei Melencu rupe din nou tăcerea „În opinia mea, probele din cel dintâi dosar au fost falsificate”

21 December 2022 at 10:55
image

Dosarul Caracal al cărui acuzat este Gheorghe Dincă nu a luat nici pe departe sfârșit. Carmen Obârșanu, avocata familiei Melencu, a prezentat noi acuzații cutremurătoare.

Gheorghe Dincă a primit o pedeapsă de 30 de ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de răpirea, sechestrarea și uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu, însă această luptă crâncenă nu este nici pe departe încheiată.

Gheorghe Dincă a primit 29 de mesaje din partea polițiștilor

Cele două tinere sunt date dispărute încă din anul 2019. Avocata familiei, Carmen Obârșanu a făcut o cerere de strămutare a procesului. Controversatul proces va avea parte de recurs la sfârșitul lunii ianuarie, la Curtea de Apel Craiova, iar instanța refuză cererea de strămutare cerută de avocata familiei Melencu.

„Am făcut o cerere de strămutare a procesului, pe considerente legate de faptul că fiind vorba despre o zonă în care există trafic de carne vie ar fi indicat ca alți judecători să se ocupe de caz. Am primit însă un refuz total!”, a explicat Carmen Obârșanu.

Gheorghe Dincă susține că a fost păcălit de judecătoare. Acuzatul Dincă a făcut până la momentul de față nici mai mult, nici mai puțin de cinci apeluri la prima decizie a instanței. În una din acestea, el o acuză pe judecătoarea care s-a ocupat de procesul său.

„Gheorghe Dincă și-a dat seama că a fost tras pe sfoară. Că a plătit până la urmă, de unul singur, toate oalele sparte. Acum nu mai are nimic de împărțit cu mine, ca pe vremuri, ci doar cu judecătoarea.”, a susținut Carmen Obârșanu, pentru publicația PlayTech.

Carmen Obârșanu consideră că există anumite probe care au fost falsificate. Avocata este de părere că ancheta nu este una completă. Ea adaugă că unele probe depuse în urma dispariței celor două fete ridică multiple semne de întrebare. Aceasta nu exclude posibilitatea ca unele dintre ele să fi fost chiar falsificate, cu scopul de a deturna adevărul.

„În opinia mea, probele din cel dintâi dosar au fost falsificate în mare parte. Spun asta după ce am citit cu atenție al doilea dosar, cel al anchetei asupra modului în care au acționat procurorii și polițiștii pe lângă casa lui Gheorghe Dincă. E vorba despre celebra noapte în care s-au codit toți să intre în casa suspectului. După ce citești mărturiile realizezi că de fapt procurorii au ascultat de ordinele polițiștilor, când ar fi trebuit să fie exact invers!” a declarat Carmen Obârșanu, pentru Playtech.ro.

Totodată, avocata lui Dincă susține că acesta ar fi primit 29 de mesaje din partea poliției, într-un interval de doar câteva ore, mesaje despre care nu se dorește publicarea conținutului acestora.

”Gheorghe Dincă a primit 29 de mesaje din partea poliției într-un interval de doar câteva ore. În noaptea de 25 spre 26 iulie 2019, polițiștii se întrebau între ei dacă să-l dea în consemn la frontieră pe cel suspect, în condițiile în care știau că Gheorghe Dincă e în propria lui casă.

În plus, nimeni nu ne-a explicat până astăzi ce e cu cele 29 de SMS-uri pe care poliția i le-a trimis lui Gheorghe Dincă într-un interval de câteva ore. Nu se dorește publicarea conținutului acestora, ca să înțelegem ce s-a întâmplat, de fapt. Fiindcă cred că acestea ne pot indica multe despre cele întâmplate atunci!”, a mai declarat avocata.

articolul original.

Răsturnare de situație în cazul Qatargate. Avocatul Evei Kaili neagă că aceasta ar fi recunoscut ceva

21 December 2022 at 07:43
image

Potrivit presei internaționale, Eva Kaili pare să fi recunoscut în fața autorităților că știa despre faptele de care este acuzat partenerul ei, dar avocatul ei neagă acest lucru.

Presa italiană și belgiană a scris că Eva Kaili a recunoscut că știa de circuitul mitei

Avocatul Evei Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, neagă informațiile publicate astăzi cu privire la o presupusă mărturie a fostei vicepreședinte a Parlamentului European în fața autorităților.

Presa italiană și belgiană a scris că Eva Kaili a recunoscut că știa de circuitul mitei la care este acuzat că a participat partenerul ei, Francesco Giorgi, dar și că ea însăși i-a cerut tatălui ei să ascundă valiza cu bani.

Vorbind pentru postul public de televiziune din Grecia, ERT, Dimitrakopoulos a afirmat că Eva Kaili nu a afirmat niciodată că a avut cunoștință sau a participat la faptele de care este acuzat partenerul ei.

Avocatul a mai precizat că banii găsiți în apartamentul comun al cuplului nu s-au aflat niciodată în proprietatea sau posesia clientei sale, adăugând că aceasta nu a primit niciodată mită, relateză IN.gr preluat de Rador.

Ce relatează presa italiană

Cotidianul italian La Repubblica a mai scris, pe lângă cele de mai sus, că după arestarea partenerului ei, Francesco Giorgi, Eva Kaili a încercat să îl avertizeze pe fostul europarlamentar Antonio Panzeri și pe alți doi europarlamentari cu privire la ancheta care a început cu privire la Qatargate.

De altfel, după cum explică ziarul, acesta este și motivul pentru care s-a decis arestarea lui Kaili, arestare care nu fusese planificată inițial.

De asemenea, conform relatărilor La Repubblica, prinderea în flagrant delict, adică găsirea bancnotelor în casă și încercarea de alterare a probelor, prin apelarea la tatăl ei și avertizarea altor trei persoane cu privire la anchetă, i-a convins pe belgieni să o aresteze pe Kaili.

Reamintim că Eva Kaili se va prezenta joi în fața autorităților belgiene, care vor decide dacă europarlamentara va rămâne în închisoare sau va fi eliberată condiționat.

articolul original.

Instanța obligă statul român să-i plătească avocatului Robert Roșu despăgubiri de peste 650.000 de euro

19 December 2022 at 10:48
image

Vineri, 16 decembrie 2022, Tribunalul București a dispus obligarea Statului Român la plata unor daune morale către avocatul Robert Roșu în valoare de 1 milion lei, (200.000 euro). De asemenea, Statul Român va trebui să îi plătească avocatului și daune materiale de aproximativ 2,2 milioane lei (peste 400.000 euro)La ambele sume se va adăuga dobânda legală aferentă de la data cererii de chemare în judecată (mai 2022) și până la data plății efective.

Daunele primite de Robert Roșu sunt acordate în urma abuzului comis împotriva acestuia de procurorii DNA și Completul Negru al Înaltei Curți în dosarul Ferma Baneasa, despre Q Magazine a scris aici, pe larg.

Roșu a fost trimis în judecată de procurorii Cornel David Deca și Monica Munteanu de la DNA Brașov, a fost achitat în primă instanță de Curtea de Apel Brașov, dar a fost condamnat ulterior, definitiv, la 5 ani închisoare în decembrie 2020 de judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie de la Înalta Curte de Casație și Jusție, condamnarea vizând strict exercitarea profesiei de avocat și modul în care Roșu și-a apărat clientul. La aproape un an după condamnare, în noiembrie 2022, tot Înalta Curte, printr-un complet format din judecătorii Rodica Cosma, Laura Soane și Ștefan Pistol au dispus în calea recursului în casație desființarea deciziei de condamnare a lui Roșu si achitarea definitivă a acestuia.

Iată minuta sentinței Tribunalului București privind daunele acordate avocatului Robert Roșu (dosar 13588/3/2022):

„Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a DNA. Respinge capătul de cerere având ca obiect daune materiale formulat în contradictoriu cu pârâta DNA, ca fiind introdus împotriva unei persoane fără calitate procesuală. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice la plata către reclamant a sumei de 1.000.000 lei, daune morale, precum și a sumei de 2.282.952 lei, daune materiale, precum și a dobânzii legale aferente acestor sume, de la data formulării cererii de chemare în judecată, până la data plății efective.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul București. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 16.12.2022.

Document: Hotărâre 16.12.2022”.

articolul original.
❌