ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Regândirea sistemului medical și o mai mare implicare a autorităților locale ar putea atrage medicii tineri în Buzău

28 November 2022 at 12:20

Este concluzia la care s-a ajuns în urma dezbaterii organizată la Buzău de Colegiul Medicilor din România, în cadrul căreia prof. dr. Daniel Coriu, președintele organizației profesionale, a subliniat că sistemul medical românesc trebuie complet regândit şi adaptat la resursa umană disponibilă, iar medicilor este necesar să li se ofere un anumit confort profesional și social.

O echipă a Biroului executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR), în frunte cu președintele organizației profesionale, prof. univ. dr. Daniel Coriu, s-a aflat astăzi la Buzău, unde a fost organizată o dezbatere privind dezvoltarea resursei medicale locale, problemele cu care se confruntă medicii din județ și înființarea unui centru de permanență în municipiu Buzău, împreună cu comunitatea medicală și autoritățile publice locale și județene.

Am venit aici pentru a înțelege realitatea activității medicale în județul Buzău, pentru a ne convinge că actul medical se defășoară echitabil, în mod corect și, mai ales, în deplină siguranță pentru pacienți, dar și pentru medici”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, în deschidrea discuțiilor avute de conducerea organizației profesionale cu medicii și cu reprezentanții sistemului medical buzoian.

Medicii prezenți la discuții au evidențiat problemele cu care se confruntă, în special din cauza numărului redus de specialiști care generează un volum de muncă epuizant, dar și din cauza lipsei infrastructurii și a finanțării corespunzătoare desfășurării unui act medical de calitate.

Prof. dr. Daniel Coriu

Președintele CMR a subliniat că un dezechilibru major în ceea ce privește resursa umană există deja la nivel național, iar județul Buzău se confruntă cu o lipsă cronică de specialiști la fel ca majoritatea județelor. Medicii tineri aleg să profeseze preponderent în spitalele din centrele universitare sau în mediu privat, iar pentru a fi atraşi să lucreze şi în alte zone este necesară o regândire și o adaptare a sistemului medical actual la condițiile financiare actuale și la resursa umană existentă.

Există un mare dezechilibru în ceea ce privește repartizarea resursei umane la nivel național. Majoritatea medicilor sunt concentrați în centrele universitare. Noi trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem, să ne adaptăm la resursa umană pe care o avem, pentru că, din nefericire, nu vedem o rezolvare în viitorul apropiat. Rezolvarea ar însemna să oferim medicului tânăr acele perspective, infrastructura profesională și socială pe care și-o dorește, dar lucrurile acestea țin de progresul țării, în general, și de implicare autorităților locale, în particular. Până atunci, sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate, trebuie complet regândit – și aici vorbim de sistemul medical spitalicesc, de ambulatoriu, de spitalizarea de zi și de medicina de familie. Totul trebuie regândit și adaptat la resursa umană existentă și la posibilitățile financiare actuale”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, a menționat că deși medicilor care vin să profeseze în cea mai mare unitate medicală din județ li se oferă multiple facilități și bonificații consistente, în anumite specialitățim cum ar fi cardiologia, se menține o lipsă majoră de specialilști.

Cred că le oferim medicilor nou-veniți în spitalul nostru cele mai multe bonifiații și facilități, la nivel național. Le oferim 18.000 de lei timp de șase luni, le asigurăm cazarea și le decontăm cheltuielile de întrețiere, le plătim cursurile de obținere a competențelor cu care vor să-și dezvolte pregătirea în specialitate, aparatura medicală de care dispune Spitalul Județean de Urgență Buzău este de înaltă performanță, iar medicamentele și materialele sanitare de care au nevoie sunt asigurate în permanență. Cu toate acestea, în anumite specialități, cum este cardiologia, avem o mare problemă: deși am angajat permanent medici, fie au plecat în centre universitare, fie au optat pentru mediul privat, unde nu mai sunt nevoiți să asigure gărzi și unde nu se confruntă cu cazuri complexe. Am angajat, în ultimii 5 ani, peste 80 de medici, dar aproape 40 au plecat. Probabil că este nevoie și de o regândire a legislației, astfel încât să se poată asigura activitatea și în unitățile spitalicești din orașele care nu sunt centre universitare, pentru că altfel, ajungem în situația de a trimite toate cazurile grave în aceste centre, deși la noi există condiții ca pacienții să fie ajutați, și se va ajunge la o blocare a întregului sistem medical”, a spus managerul SJU Buzău.

Dr. Adrian Pană, cosultant în politici de sănătate publică și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat că județul Buzău are o specificitate care se se manifestă și în funcționarea sistemului medical și a modului în care se desfășoară activitatea medicală. Pe de o parte, județul Buzău este tranzitat de „șoseaua morții”, cum mai este denumit DN2 E85, unde au loc numeroase accidente grave de circulație care necesită intervenții medicale urgente și complexe, care nu se pot rezolva decât în Spitalul Județean de Urgență, celelalte spitale din județ neavând speciaști. Pe de altă parte, județul Buzău „are o populație care îmbătrânește mai rapid decât media națională, ceea ce înseamnă că trebuie să ne așteptăm și la o prevalență mai mare a bolilor cronice. De aceea este necesară o regândire și o abordare mai intensivă și în ceea ce privește prevenția și nu doar punctual sau fragmentat, ca în momentul de față. Pe de  altă parte, și tinerii au nevoie de servicii medicale de calitate, este nevoie de aparatură modernă și acces facil la investigații, diagnostic precoce și prevenție, de condiții – aparatură și specialiști – pentru realizarea unor intervenții complexe”, a subliniat dr. Pană, care a sugerat că, pe de o parte, este necesară o concentrare a resursei umane înalt specializată în spitalele în care se pot realiza intervenții complexe, iar pe de altă parte, de o dezvoltare a unor secții sau chiar o transformare a unor unități medicale în spitale pentru boli cronice și dezvoltarea unor centre de spitalizare de zi care ar putea ajuta la creșterea gradului de sănătate în rândul populației active.

Președintele CMR consideră că dacă nu va fi regândit întregul sistem medical și nu va fi adaptat la condițiile financiare, profesionale, sociale și la resursa umană existentă, spitalele județene și orășenești se vor confrunta în continuare cu probleme.

Am avut aici o tânără echipă de la spitalul din Râmnicu Sărat, oameni tineri, foarte entuziaști, care au constatat cu mare amărăciune acest dezechilibru care există în sistemul medical românesc: marea majoritate a medicilor sunt concentrați în zonele universitare și nu vin aici. Dar tot ei au răspuns, nu există anumite perspective pe care și le dorește un tânăr medic. O persoană tânără are anumite doleanțe, anumite perspective, are nevoie de o infrastructură pe care nu o găsește în majoritatea orașelor, așa că trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem și la resursa umană existentă, pentru că din nefericire nu vedem rezolvarea într-un viitor apropiat. Rezolvarea ar însemna să oferim acelui medic tânăr acele perspective pe care și le dorește, dar lucrurile acestea țin de progresul țării în general și nu se va întâmpla prea curând. Până atunci, noi trebuie să ne adaptăm. Sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate. Concret, trebuie să regândim sistemul medical spitalicesc,  ambulatoriu, spitalizarea de zi și medicina de familie. Totul trebuie regândit și adaptat la ceea ce avem acum, la resursa umană de acum și la posibilitățile financiare actuale. Restul depinde de autoritățile locale, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

E un cerc vicios, a apreciat profesorul Coriu, care a explicat că medicii din sistemul de stat sunt epuizați, în special cei tineri, și nu de puține ori își depășesc competențele, tocmai pentru că nu există suficienți specialiști.

Un tânăr medic din România are trei opțiuni: prima este să plece din țară, pentru că aici găsește un sistem medical neatractiv, a doua opțiune – își caută un loc în sistemul privat unde are condiții și posibilitatea de a supraviețui, iar a treia opțiune este să muncească în sistemul de stat, unde trebuie să se obișnuiască cu anumite lipsuri. Un sistem medical nu este perfect nicăieri în lume, cu atât mai mult în România. Peste tot sunt probleme, depinde doar de gradul fiecăruia de rezistență. Poate că noi, cei mai în vârstă, putem să rezistăm mai ușor la anumite presiuni, dar oamenii tineri sunt deja foarte obosiți de un sistem medical care nu le oferă ceea ce trebuie. Și nu de puține ori sunt obligați să își depășească competențele, ceea ce este foarte grav. Acești oameni vor reacționa migrând în privat sau în altă țară”, a concluzionat prof. univ. dr. Daniel Coriu, care întrebat dacă o modificare a Legii rezidenţiatului astfel încât medicii tineri să fie determinați profeseze, cel puțin o perioadă, în spitalele publice, a spus că se poate propune orice dar, personal, consideră că nu trebuie ca un om să fie ținut acolo unde acesta nu îşi doreşte să fie.

În ceea ce privește înființarea unui centru de permanență în municipiul Buzău, s-a ajuns la concluzia că demersul este o prioritate, iar Primăria Buzău și-a asumat asigurarea spațiului, dotarea, întreținerea și paza centrului, care ar urma să devină funcțional în prima jumătate a anului viitor.


articolul original.

CJAS Buzău demarează o nouă sesiune de contractări de servicii medicale cu noi furnizori

28 November 2022 at 05:00

Pe parcursul lunii decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Buzău oferă furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice și dispozitive medicale care doresc să intre în relație contractuală cu sistemul public de asigurări sociale de sănătate, posibilitatea de a încheia contracte. 

Casa Județeană de Asigurări Sociale de Sănătate (CJAS) Buzău anunță că furnizorii noi de asistență medicală primară, asistență medicală de specialitate clinică, furnizori de medicamente (farmacii) și de dispozitive medicale, vor putea solicita intrarea în relații contractuale cu institutuția care gestionează bugetul destinat serviciilor medicale acordate la nivelul județului, din Fondul Unic Național de Servicii de Sănătate.

Asfel, în zilele de 7 și 8 decembrie până la ora 15.00, cererile și documentele necesare a figura în dosarele de contractare, conținând semnătura electronică extinsă pe fiecare filă, vor fi depuse la CJAS Buzău, în format electronic.

Până pe 8 decembrie la ora 17.00 vor fi verificate dosarele, iar la sediul CJAS și pe site-ul oficial al instituției va fi afișată lista cu furnizorii/ medicii ale căror dosare au fost respinse la contractare și motivele refuzului cu detalii exacte.

Eventualele contestații pot fi depuse, de cei nemulțumiți de respingerea dosarelor, până pe 9 decembrie, la ora 14.00, iar acestea vor fi soluționate până pe 12 decembrie, ora 14.00, când se vor afișa rezultatele.

Negocierea și semnarea documentelor de intrare în relație contractuală cu CJAS Buzău vor fi semnate în zilele de 12 și 13 decembrie până la ora 16.00.


articolul original.

Conducerea Colegiului Medicilor din România vine la Buzău pentru a identifica soluții de atragere a medicilor în județ

27 November 2022 at 10:19

În contextul în care județul Buzău se confruntă cu o criză acută de medici de familie, iar spitalele au dificultăți în asigurarea serviciilor medicale în anumite specialități, conducerea CMR se va întâlni cu reprezentanții medicilor, cu cei ai autorităților locale, dar și cu presa locală. 

Colegiul Medicilor din România (CMR) continuă organizarea în teritoriu de întâlniri cu autoritățile și comunitatea medicală de la nivel local, pentru a identifica soluții și oportunități de dezvoltare a resursei umane din domeniul sanitar în concordanță cu nevoile populației și ale  pacienților de la nivelul fiecărui județ.

Luni, 28 noiembrie, reprezentanții Colegiului Medicilor din România, alături de reprezentanți ai autorităților județene și ai comunității medicale din Buzău, vor discuta pe baza problematicii resursei umane, transmite Biroul de presă al CMR.

Acțiunile vor debuta la ora 10:30, la Sala Mare a Consiliului Județean, unde reprezentanții CMR se vor întâlni cu membri ai comunității medicale din județul Buzău și vor continua cu o întâlnire cu autorități de la nivel județean și local, la ora 12.00, la Sala Filipescu, după care, de la ora 13:30 se va organiza o întâlnire cu reprezentanții mass-media.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Numărul resursei umane din sănătate la nivel local este o problemă generală a sistemului medical în România! Numeroase județe din țară se confruntă cu aceeași problemă: număr insuficient de medici pe anumite specialități. Adesea, personalul medical face alegerea de a-și desfășura activitatea cu precădere în marile orașe – de multe ori aceste localități sunt și importante centre universitare în medicină – sau să profeseze în sistemul privat ori chiar de a se muta în străinătate. Ca urmare, mai ales în teritoriu, apar scăderi ale resursei umane – medici –  în special în localitățile administrative de tipul satelor și comunelor, dar sunt situații când și la nivelul reședințelor de județ sunt probleme cu numărul insuficient de medici pe anumite specialități medicale. Pacienții nu ar trebui să fie nevoiți să caute diverse alternative de unități medicale în care să se trateze și diagnosticheze pentru problemele de sănătate la distanțe foarte mari și în afara județelor din care provin. Tocmai de aceea, unul din obiectivele CMR este reprezentat de implicarea în creșterea numărului de medici proporțional la nivel național pentru a gestiona cât mai eficient populația”, subliniază președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR consideră că întâlnirile, precum cea de la Buzău, au rolul de a explora alături de factorii locali posibilitățile aflate la îndemână pentru a asigura existența unui sistem sanitar calitativ și cât mai complet la nivel județean. De asemenea se va discuta și despre situația centrelor de permanență.


articolul original.

Transplantul și pacientul pre și post transplant, în prim-planul Conferinței Asociației Transplantaților din România

26 November 2022 at 08:37

Pacienți, medici, reprezentanți ai sistemului de Sănătate și ai celui de Protecție Socială s-au aflat pentru prima dată, față în față, după aproape trei ani de pandemie, pentru a reevalua nevoile și problemele pacienților în status pre și post transplant.

Asociația Transplantaților din România (ATR) a reluat conferințele anuale. Pentru prima dată după aproape trei ani de pandemie, medici, pacienți transplantați sau aflați pe listele de așteptare pentru transplant și reprezentanți ai autorităților din domeniul medical și al protecției sociale s-au întîlnit în format fizic, pentru a discuta despre transplant și despre pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia.

Am avut un eveniment care nu a ieșit așa cum l-am gândit, din motive independente și necontrolabile de noi. Totuși, pot să a afirm că a ieșit mult mai bine decât l-am gândit. Spun asta pentru că, colegii mei, cei pentru care a fost gândit evenimentul, au fost interactivi, s-au implicat, au venit cu propuneri și idei costructive. Asta îmi arată că merită să continui să acord timp și energie în această direcție, pentru că știu că ei înțeleg și suntem o echipă”, a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Prezent la eveniment, secetarul de stat în MS, Cătălin Vișean, a transmis că „Ministerul Sănătății acordă prioritate continuă în asigurarea alocării de bugete suficiente pentru toate tipurile de transplant realizate în România. (În România, activitatea de pretansplant și transplant este finanțată din bugetul Ministerului Sănătății, iar partea de monitorizare și tratament al stării posttransplamt sunt finanțate din bugetul CNAS – n. ATR). Procuparea permanentă a Ministerului Sănătății de a colabora cu ATR, ca singur reprezentant legal al segmentului de pacienți cu insuficiență funcțională de organ vital, faza terminală. Se are în atenție identificarea și rezolarea problemelor generale și punctuale cu care se confruntă pacienții pre și post transplant. (Nota ATR: Între ATR și Ministerul Sănătății există un Protocol de colaborare încă din 2013 și acesta a produs efecte pe toată perioada de la semnarea lui)”, a declarat acesta.

Larisa Mezinu, reprentattă a CNAS, a adus în atenția celor prezenți evoluția Programului National de Supleere a Funcției Renale la Bolnavii cu Insuficiență Renală Cronică, prin care pacienții beneficiază de dializă sau, dacă are noroc să se găsească un donator compatibil, transplantul îi asigură o nouă șansă la viață.

„Avem în prezent asigurată dializa pentru peste 14.000 de pacienți, in toate județele țării, dintre care peste 13.000 sunt în program de hemodializă continuă, puțin peste 800 de pacienți beneficiază de hemodiafiltrare intermitentă on-line și undeva mai mult de 400 de pacienți fac dializa peritoeală – continuă sau automată (în funcție de starea medicală și nevoile pacientului)”, a spus reprezentanta CNAS, care a subliniat colaborarea cu Registrul Renal Român (RRR), gestionat de Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Larisa Mezinu a amintit și faptul că din Bugetul CNAS sunt acoperit costurile acestui program, prin care se asigură atât cheltuielile cu dializa propriuzisă cât și cele cu medicamentele specifice și a dat asigurări că CNAS decontează la timp serviciile medicale și tratamentele pentru pacienții în status posttransplant, asa încât aceștia să fie în siguranță. De asemenea, a transmis celor prezenți, că pot semnala ATR orice probleme de competența CNAS, pentru a fi urmărite spre rezolvare.

Ministerul Muncii a fost reprezentat de Adela Craciun, vicepreşedinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu care s-a discutat despre accesul la obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap și procedurile de evaluare de către comisiile locale de evaluare; proceduri de contestare a rezultatului evaluării de către comisiile locale a gradului de handicap; modificări aduse Criteriilor de evaluare medico-psiho-socială a persoanelor adulte cu handicap (Ordinul 762/2007) – pentru evaluarea starii posttransplant.

Emoționantă a fost întâlniriea cu medicii specialiști din centrele de transplat. Online au intervenit dr. Adriana Muntean – nefrolog ICUTR – și dr. Dorina Tacu – nefrolog Centrul de transplant renal, Fundeni. Cei doi medici s-au referit atât la experiența perioadei de pandemie în centrele în care lucrează, dar au oferit și sfaturi pacienților, pentru a se proteja și a preveni situații generate de perioada rece care începe. Au revenit insistent asupra recomandărilor ca pacientul să mențină modul de administrare al medicației imunosupresoare la care se controlează nivelul seric, pentru o corectă acorectă imunorupresie și au insistat pe respectarea prezentării în centree de transplant, pentru monitorizare, conform planificărilor și nu aletoriu.

Spitalul Sf. Constantin din Brașov – primul spital privat din Romania care efectuează proceduri de trasplant renal de la donator viu, a fost reprezentat de medicul nefrolog Mihaela Verzan, și dr. Vlad Untaru, medic ATI, Director Medical. Aceștia au prezentat activitatea spitalului și modul în care pot fi accesate serviciile unității medicale și despre modul în care pacienții transplantați la Sf. Constantin pot avea acces la „Programul național de transplant de organe, țesuturi si celule de origine umană”, inclusiv subprogramul „Tratamentul stării posttransplant în ambulator”.

În acest context, medicii au făcut referire la demersurile instituționale întreprinse de reprezentanții acestui spital pentru a obține finanțare din Programul Național de Transplant, în același cuantum ca și centrele de transplant publice. Dr. Untaru a subliniat că mai este necesar ca Ministerul Sănătății să nominalizeze un medic nefrolog care sa faca prescrierea medicației imunosupresoare.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai „Dializa Mucaria” – care oferă servicii de dializă în Sicilia pacienților dependenți de hemodializă, care doresc să călătorească în această zonă și au prezentat modul în care, în 2023 pacienții dependenți de hemodializă pot să îi contacteze, serviciile pe care centrele de dializă le pot oferi și beneficiile la care au acces acești pacienți. în functie de timpul petrecut în Sicilia.

Surpriza zilei a fost prezență la eveniment a lui Nikyta și a mamei sale, ucrainieni refugiați în România la începutul lui octombrie. Au venit din Minsk, unde în septembrie Nikyta a prmit o nouă șansă la viață, în urma unui transplant hepatic. ATR s-a implicat în a-i sprijini cu accesul la servicii medicale și tratament: Nikyta a fost preluat în monitorizare la IC Fundeni și a fost înscris la medic de familie.

Este un băiat înalt, frumos și zâmbește cu toată puterea renăscută a celor 20 de ani de viață. Au ținut să fie prezenți la eveniment pentru a ne mulțumi nouă, Familiei ATR care i-am adoptat, pe ei și pe încă câteva zeci că ei care sunt din același segment de patologii ca și noi. Ne bucurăm că îi putem ajuta și mulțumim din suflet tuturor celor care ne sprijină în ai-i ajuta”, transmit reprezentanții ATR, care au mulțumit celor care au susținut organizarea evenimentului și Centrului Medical Neolife pentru găzduire și suport tehnic, dar și participanților care au contribuit la identificarea problemelor transplantului și a pacientului transplantat și au venit cu sugestii.


articolul original.

Sindicaliștii SANITAS cer Guvernului aplicarea integrală a Legii salarizării bugetare

25 November 2022 at 13:14

Liderii județeni ai federației sindicale au decis, în Consiliului Naţional, să ceară Guvernului să aplice „corect și în totalitate” prevederile Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială.

În timp ce Executivul caută soluții pentru majorarea pensiilor și acordarea de ajutoare familiilor nevoiașe, pentru a putea suporta costurile energiei electrice și a combustibilului în această iarm, liderii Federației Sanitas din întreaga țară, reuniți la ședința Consiliului Național (CN) din 25 noiembrie, au evidențiat că și o parte dintre angajații din Sănătate și Asistență socială, care nu au beneficiat de ceșterile salariale, sunt într-o situație disperată și au decis să ceară rezolvarea imediată a problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în mod repetat angajații din cele două sisteme.

În contextul în care rata inflației a crescut la 15,9% în luna septembrie 2022, atingând cel mai mare nivel din ultimii 19 ani, iar costul vieții s-a dublat în 2022 față de anul trecut, din cauza prețurilor crescute la toate bunurile de consum și serviciile asociate traiului de zi cu zi, cele mai multe categorii de angajați din Sănătate și Asistență socială au beneficiat, în ultimii doi ani, de creșteri salariale nesemnificative, cu sume derizorii cuprinse între 56 de lei și 300 de lei, se arată într-un comunicat remis de Sanitas, după ședința CN.

Reprezentanții Sanitas susțin că deși întreaga societate trebuie să facă față acestei crize a costurilor de trai, este „incorect și imoral ca principalele victime să fie angajații cu cele mai mici salarii din cele două sisteme. În Sănătate sunt doar câteva categorii profesionale cu venituri salariale crescute; cea mai mare parte a angajaților o reprezintă cei poziționați sub salariul mediu pe economie sau aproape de nivelul acestuia: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal TESA și auxiliar, asistenți  sociali, psihologi, chimiști, biochimiști, kinetoterapeuți, logopezi etc. iar aceștia reprezintă peste 60% dintre salariații din Sănătate și Asistență socială!” și, prin urmare, „prima obligație a Guvernului României” este să aplice corect și în totalitate prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și din Asistență socială.

Sindicaliștii cer ca salariile de bază ale tuturor categoriilor de personal din cadrul autorităților și instituțiilor publice din sistemul sanitar și de asistență socială să crească la nivelul anului 2022, iar sporurile pentru condiții de muncă să le fie acordate procentual din salariul de bază aflat în plată; să li se acorde indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și pentru vacanță; să li se plătească orele suplimentare în funcție de salariul de bază, iar creşterea veniturilor să fie cel puţin egală cu rata anuală a inflaţiei.

Liderii Sanitas cer, de asemenea, să fie consultați în proiectarea noii legi a salarizării personalului bugetar, pe care „Guvernul și-a asumat, prin PNRR”, iarpână la apariția unui nou cadru legal, cerem aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din cele două sisteme. După ce guvernul își îndeplinește atribuțiile și respectă legea în vigoare, putem să ne gândim și la o lege nouă”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, care susține că actuala lege a fost „aplicată discriminator”, „cârpită ici-colo” cu HG-ui și ordonanțe și în final blocată pentru o parte din salariații celor două sisteme.


articolul original.

Colegiul Medicilor cere suplimentarea locurilor la Rezidențiat

24 November 2022 at 12:40

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, spune că cele doar 321 de locuri scoase anul acesta la concurs pentru medicina de familie sunt insuficiente, având în vedere că, pe lângă deficitul actual, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

Conducerea CMR

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită, public, Ministerului Sănătății, suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat aferente specialității de medicină de familie și atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național.

Conducerea CMR subliniază că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât și a populației, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat, în special pentru medicina de familie.

Daniel Coriu

Pe lângă actualul deficit de aproximativ 400 de specialiști în medicina familiei, cărora li se adaugă alte câteva sute deja pensionați care își continuă activitatea și alte câteva mii afalți în prag de pensionare, conducere CMR atrage atenția că, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare și vor ieși din sistem.

Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european. Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.


articolul original.

Performanța, premiată de Consiliul Județean Buzău

24 November 2022 at 11:04

Dansatorii sportivi ai Clubului „Vibe Dance” Buzău și tenismanii CSS Colegiul Național Al. Vlahuță Râmnicu Sărat care au obținut anul acesta trofee și medalii la concursuri naționale și internaționale, împreună cu antrenorii lor, au fost felicitați, aplaudați și premiați în ședința CJ Buzău.

Moș Nicolae a venit anul acesta mai devreme pentru 9 campioni ai dansului sportiv și tenisului de masă buzoian. Trei perechi de dansatori ai Clubului „Vibe Dance” Studio Buzău, care au devenit anul acesta campioni naționali la categoria lor de vârstă sau au obținut un loc pe podium la o competiție internațională organizată în Germania, și trei copii legitimați la CSS Colegiul Național Al. Vlahuță Râmnicu Sărat la secțiunea tenis de masă care au obținut medalii la competiții naționale, împreună cu antrenorii lor, au fost, astăzi, invitați de onoare la ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău, pentru a fi premiați de autoritățile județului.

Avem aici niște copii deștepți, frumoși, cuminți și sănătoși, pentru că fac sport. Performanța merită recunoscută și răsplătită, mai ales acasă! Avem bucuria să avem alături de noi campioni și să-i premiem pentru rezultatele lor, fie că vorbim de dans sportiv – German Open Championship, Stuttgart, sau de tenis de masă – Campionat Național și Championships Trophy. Vă suntem alături și ne mândrim cu buzoieni ca voi! Felicitări și mult succes în continuare!”, le-a transmis președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Asociația de Dans Sportiv „Vibe Dance” Buzău împlinește 20 de ani de activitate, iar pentru dansatorii sportivi care de-a lungul timpului au obținut numeroase premii și trofeee la concursuri naționale și internaționale, dansul înseamnă un mod de viață, o stare de spirit prin care transmit bucurie, dăruire și frumos, prin care inspiră și oferă și altora încredere și optimism. Când urcă pe podium, ei uită că de antrenamentele zilnice, de efort, de renunțarea la orele de joacă, simt doar că efortul a meritat și că nu și-ar dori altceva.

Pentru rezultatele notabile obținute anul acesta, patru dnasatori sportivi care au devenit campioni naționali la categoria lor de vârstă, și alți doi care s-au clasat pe locul al III-lea la o German Open Championship, Stuttgart, au fost premiați de Consiliul Județean Buzău. Daria Clopoțel, Tudor Oprea, Alessia Cristea, Eduard Rusu, Isabela Popa și Darius Țîrlea, împreună cu antrenorii lor, Alexandra Draie și Alina Ion au fost felicitați, aplaudați și premiați cu diplome și câte 500 de lei.

Alături de tinerii dansatori, în sala de ședințe a Consiliului Județean au fost felicitați, aplaudați și premiați și trei copii legitimați la CSS C. N. „Al. Vlahuță” Râmnicu Sărat – Tenis de masă, care au obținut locul III la Campionatul Național pe echipe – juniori 3, repectiv, locul III la simplu și la dublu mixt, alături de antrenorii care au contribuit la obținerea acestor performanțe.

Rhiana Șerbănescu, Rhiana David și Ilinca Briceag, împreună cu antrenorii lor Rodica Dojan și Dorin Iordan au primit felicitări, aplauze și premii în bani după ce anul acesta s-au întors cu medalii de la mai multe competiții. Două dintre campioane fac deja parte din Lotul național al României la categoria lor de vârstă.

Fiecare sportiv și antrenor a primit câte un premiu în valoare de 500 de lei, bani ce provin din bugetul Consiliului Județean Buzău.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, le-a mulțumit tuturor și le-a promis că administrația județului le va fi în continuare alături, exprimându-și speranța că evoluția lor va continua. „Vă mulțumesc, copii, pentru eforturile pe care le faceți. Mulțumesc și celor care vă îndrumă și nu în ultimul rând părinților voștri, pentru că au grijă de voi. Vă rog să ne invitați când veți mai face performanță, pentru că sunt ferm convins că veți face performanță și mai mare! Ne mândrim cu voi, sunteți într-adevăr niște copii de la care putem învăța și cu siguranță o să fiți niște oameni care fac cinste societății, veți fi cei care mâine ne vor lua locul nouă, celor mai în vârstă. Știu că facem poate prea puțin pentru voi, pentru cadrele didactice și pentru părinții voștri, dar sper că vom avea ocazia să repetăm gestul acesta”, a mai spus Petre Emanoil Neagu, care i-a invitat să participe și la evenimentele care vor fi organizate de Consiliul Județean, în luna decembrie, la Centrul Muzeal Brătianu.

Eu vă urez să fiți sănătoși și să ne revedem măcar în aceste condiții!”, a încheiat Neagu.

În prag de Crăciun, „Vibe Dabce” Studio va oferi buzoienilor un spectactacol de sărbătoare, care va avea loc pe 22 decembrie, începând cu ora 18.00, la Sala Mare a Consiliului Județean. Având ca tematică „Poveștile Disney”, spectacolul va fi unul caritabil, iar banii strâmși din vânzarea biletelor și din sponsorizări și donații, vor ajunge la un centru de plasament, pentru ca și copiii cu probleme speciale de aici să se poată bucura sărbătorile Crăciunului și Anului Nou.

Spectatorii care participă la eveniment vor avea ocazia să sărbătorească împreună cu echipa „Vibe Dance” cei 20 de ani de muncă, de succese și de vise îndrăznețe care, în mare parte, s-au realizat.  Reprezentanții clubului de dans sportiv invită pe toți cei care vor să se bucure de Sărbători, să participe la cel mai frumos „Spectacol caritabil de Crăciun” organizat în cei 20 de ani de activitate și să simtă „forța puternică care ne conduce în a face lucruri bune, DANSUL”. „De la cei mai mici membri până la cei mai experimentați, vom sărbătorii evoluția tuturor, munca depusă și rezultatele extraordinare obținute de aceștia în cadrul familie Vibe Dance Sudio Buzău”, se menționează în invitația la eveniment, postată pe Facebook, unde se menționează și cum pot contribui cei care doresc să sprijine evenimentul.


articolul original.

Rujeola, o nouă amenințare globală

24 November 2022 at 05:31

Răspândirea focarelor de rujeolă este considerată de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul de Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite o nouă amenințare globală iminentă.

După ce pandemia de Covid-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii, în prezent se prefigurează o nouă amenințare globală iminentă, prin răspâdirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, au avertizat miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică din SUA – Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri umane și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare, însă necesită o acoperire cu vaccin de 95% pentru a preveni focarele în rândul populațiilor, potrivit OMS.

Aproape 40 de milioane de copii nu au primit însă o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021, din cauza obstacolelor create de pandemie, au declarat reprezentanții OMS și CDC, într-un raport comun.

Cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, dar tocmai de aceea, „acum este momentul să acționăm”, a declarat marți, pentru Reuters, Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă. „Suntem la o răscruce”, a afirmat el, subliniind că „va fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni în care să încercăm să atenuăm acest lucru”.

O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a mai spus O’Connor, atrăgând atenția asupra naturii extrem de contagioase a bolii.

În 2021 au existat aproape 9 milioane de cazuri de infectare cu virusul rujeolic și 128.000 de decese la nivel global. în februarie, anul acesta, oficiali din domeniul sănătății din Marea Britanie au avertizat că ratele de vaccinare au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

OMS a observat deja o creștere a focarelor de rujeolă, cu amenințare majoră, de la începutul anului 2022 și până în septembrie, de la 19 la aproape 30, a arătat O’Connor, adăugând că este deosebit de îngrijorat de anumite zone ale Africii subsahariane.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală extrem de contagioasă care apare ca o erupție cutanată și are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, un virus din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, precum infecții pulmonare joase, infecții ale creierului (encefalită) și infecții bacteriene secundare care afectează sistemul imunitar mai ales la copii.

Rujeola, a ucis în medie 2,6 milioane de oameni anual, înainte de a fi dezvoltat un vaccin, potrivit OMS. Nu există tratament antirujeolic, dar administrarea a două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) are o eficacitate de 97% în prevenirea cazurilor grave și a deceselor. Mai mult de 95% dintre decese au loc în mai ales în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia. Vaccinarea pe scară largă a diminuat numărul deceselor, dar încă face victime.

La nivel european, strategiile cheie stabilite în vederea eradicării rubeolei, cuprind: 

1. Atingerea și susținerea unei înalte acoperiri vaccinale (≥95%) cu două doze de vaccin rujeolic și cel puțin o doză de vaccin rubeolic prin serviciile de imunizare de rutină de înaltă calitate.

2. Oferirea unei a doua oportunități pentru imunizarea antirujeolică prin activități suplimentare de imunizare la populațiile susceptibile la rujeolă.

3. Oferirea oportunităților de vaccinare antirubeolică, inclusiv prin activități suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeolă, adolescenților și femeilor la vârsta fertilă.

4. Întărirea sistemelor de supraveghere prin investigarea riguroasă a fiecarui caz și confirmarea de laborator a cazurilor suspecte.

5. Asigurarea informațiilor de înaltă calitate și valide atât pentru personalul sanitar, cât și pentru public, referitoare la beneficiile și riscurile asociate cu imunizarea antirujeolică și antirubeolică.

Planul de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital în România, adoptat de Ministerul Sănătății, are ca obiective eliminarea rujeolei endemice și a rubeolei endemice și prevenirea infecției rubeolice congenitale (IRC) și a sindromului rubeolic congenital (SRC), astfel încât să se mențină o incidență de sub 1 caz la 100.000 de născuți vii.

Planul cuprinde și o instrucțiune privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare, elaborată de experții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Se preconizează astfel că echipa de profesioniști din asistența medicală primară va asigura implementarea Planului Național de Vaccinare (PNV), cu atingerea acoperirii vaccinale optime de peste 95% – acoperirea vaccinală considerată de OMS eficientă pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

În România, vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei se efecuează cu vaccin combinat ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) asigurând astfel protecția simultană pentru mai multe boli. Schema națională pentru vaccinarea cu ROR prevăzută în Programul Național de Vaccinare (PNV) constă în două doze: prima se administrează la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua doză se administrează la vârsta de 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere și indiferent daca sunt sau nu pe lista unui medic de familie.

Pentru perioada 2021-2030, România și-a stailit ca obiective strategice: menținerea eliminării rubeolei endemice; eliminarea și mentinerea eliminării rujeolei endemice; prevenirea infectiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital; creșterea si mentinerea acoperirii vaccinale la vaccin cu componente rubeolică șirujeolică peste 95%.

În mod excepţional, ca măsură de limitare a efectelor unei epidemii, Ministerul Sănătății poate decide efectuarea unei doze suplimentare sub vârsta de 12 luni, iar administrarea se poate efectua nu doar în cabinetul medicului de familie, ci și în spații special amenajate puse la dispoziție de autoritățile locale, în școli, grădinițe, caravane mobile etc.

Vaccinarea cu ROR a adultului nu este inclusă în PNV, dar este recomandată contacților din focar, în vederea limitării extinderii bolii; personalui medico-sanitar din secții medicale cu risc (pediatrie, boli infecțioase) dacă nu prezintă istoric de vaccinare cu ROR sau la care rezultatele testării de laborator nu evidențiază prezența anticorpilor specifici; persoanelor care călătoresc în zone/țări în care evoluează focare/epidemii; adultului tânăr care nu prezintă imunitate dovedită pentru rujeolă și/sau rubeolă și/sau oreion (rezultate ale unor testări recente ale anticorpilor specifici) și care intenționează să devină părinți.

În fiecare dintre aceste situații se recomandă completarea schemei cu 2 doze vaccin ROR, administrate la un interval de minim 28 de zile.


articolul original.

Înghițim antibiotice cu pumnul și riscăm să nu mai putem fi tratați atunci când avem nevoie

23 November 2022 at 10:02

România ocupă primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC). 

Antibioticele reprezintă probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol, au salvat sute de milioane de vieți, au scurtat durata suferințelor prin infecții şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor. Devenite disponibile în anii 1940, antibioticele au ajutat la creșterea speranței de viață și oamenii au putut supraviețui unor infecții care odinioară erau mortale, dar supraprescrierea și consumul excesiv de antibiotice au dus la rezistența antimicrobiană, una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică globală.

În 2019, s-au înregistrat aproape 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistența la antibiotice (din care 1,3 milioane au fost atribuite direct acesteia), potrivit The Lancet. În același an, OMS a identificat 32 de antibiotice aflate în dezvoltare clinică ce se adresează listei OMS de agenți patogeni prioritari, însă doar 6 din cele 32 au fost clasificate ca inovatoare. Dezvoltarea unui nou antibiotic poate dura 10-15 ani și implică anumite costuri ce depășesc 1 miliard USD, iar în ultimii trei ani, niciun nou antibiotic nu a fost descoperit, în timp ce folosirea neadecvată a lor a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la aceste medicamente. Lipsa accesului la antimicrobiene de calitate rămâne o problemă majoră de sănătate globală. OMS atrage atenția că, fără acțiuni constante de conștientizare a consumului responsabil de antibiotice, până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an.

La nivel european, românii își administrează cele mai multe antibiotice „după ureche”, deși medicii atrag permanent atenția că afecțiunile virale nu se tratează cu antibiotice și pe lângă faptul că în astfel de cazuri, antibioticele nu oferă niciun beneficiu, crește rezistența bacteriilor față de antibioticele la care sunt expuse, făcând ca infecțiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice să fie mai greu de tratat.

Infecțiile căilor aeriene superioare (nas, sinusuri, faringe, laringe, ureche) sunt responsabile de o mare parte a consumului nejustificat de antibiotice. Cei mai mulți pacienți nu au nevoie de antibiotice, ci doar de medicație simptomatică (antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale, vitamina C, etc.) pentru a se recupera. În jur de 90% din durerile în gât au o etiologie virală și nu necesită antibiotice. Rata ridicată de prescriere a antibioticelor pentru viroze respiratorii contribuie semnificativ la creșterea rezistenței bacteriene”, arată prof. dr. Codruț Sarafoleanu, secretar general Societatea Română de Rinologie.

Dr. Dina Mergeani

În România este interzisă eliberarea antibioticelor fără rețetă, dar în ultimul an, țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după ce în ultimii 11 ani s-a aflat pe primele 5-6 locuri. Abuzul de antibiotice a determinat cele mai mari niveluri ale rezistenței la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) şi unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital (Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae) şi din afara spitalelor  (Escherichia coli -principala cauză de infecții urinare, pneumococ -principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite și pentru enterococi). Pentru tratarea acestora este nevoie de antibiotice din ce în ce mai toxice şi mai costisitoare, iar în unele cazuri rămân foarte puține soluții de tratament, transmite Ministerul Sănătății.

Sezonul rece este în toi și vedem o explozie a cazurilor de viroze atât la adulți, cât și la copii. În România încă ne confruntăm deseori cu pacienți care vin în cabinete sau la farmacie pentru a cere antibiotice pentru a trata simple răceli sau dureri în gât. Este important să creștem gradul de educație, pentru a avea arme să tratăm infecții mai grave care chiar au nevoie de antimicrobiene”, a declarat dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Autoritățile medicale, medici, asociații profesionale, asociații de pacienți, mass-media și principalul producător de antibiotice din țara noastră și-au reunit eforturile în contextul „Zilei europene a informării despre antibiotice” (18 noiembrie) și a „Săptămânii mondiale a conștientizării antimicrobiene” (18-24 noiembrie).

Este important ca românii să înțeleagă cum putem trata corect o răceală comună sau o durere în gât, apelând de cele mai multe la tratamente simptomatice. Campania pe care o lansăm azi își propune să aducă în atenție obiceiurile de consum de antibiotice și să educe cu privire la rolul acestora și al altor medicamente în tratarea infecțiile căilor respiratorii superioare, a exlicat dr. Vlad Budu, președinte Executiv, Societatea Română de Rinologie.

Antibiotice Iași a desfășurat, la Iași și la București, campania „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă!”. „Este responsabilitatea noastră, a tuturor, și cu atât mai mult a companiei noastre, producător recunoscut în domeniu, să prevenim creșterea rezistenței antimicrobiene, astfel încât să păstrăm valoarea acestor medicamente de neînlocuit în terapeutică, pentru generațiile viitoare“, a declarat Andrada Cozac, manager medical Antibiotice Iași.

Studenții mediciniști ieșeni au organizat și un flash mob, pentru a atrage atenția asupra importanței utilizării responsabile și corecte a antibioticelor, salvatoare de vieți. Totodată, în cadrul unor workshop-uri, studenții și medicii rezidenți de diferite specialități, din Iași și București, au fost instruiți despre utilizarea corectă a antibioticelor în practica medicală. „Antibioticele reprezintă o descoperire științifică extrem de valoroasă, care a salvat zeci de milioane de vieți în ultimii 70 de ani și care reprezintă o zestre de mare preț a umanității. Cu toții trebuie să avem grijă să nu dăm ocazia bacteriilor să se modifice și să devină rezistente la antibiotice pentru că, în curând, nu vom avea resursele necesare tratării unor infecții pe care, acum, le considerăm banale. O misiune importantă pe care o avem este aceea de a păstra cât mai nealterată această achiziție, printr-o acțiune globală de utilizare rațională a antibioticelor atât la oameni, cât și la animale și în mediul înconjurător. Sunt extrem de încântată să contribui la acest demers al companiei Antibiotice care ne oferă posibilitatea să ne implicăm activ în acțiuni de susținere și conștientizare privind utilizarea responsabilă a antibioticelor”a subliniat prof. dr. Egidia Miftode, medic primar Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”.

De asemenea, la radio și în social media, medici reputați din diferite specialități au oferit sfaturi valoroase privind consumul și efectele administrării de antibiotice responsabile și au încercat să explice că între mitul „antibioticele tratează orice boală însoțită de febră” și cel potrivit căruia „antibioticele sunt dăunătoare și nu trebuie folosite”, administrarea responsabilă de antibiotice este cea mai bună și mai eficientă atitudine care poate fi abordată.

Cu toții au subliniat că gripa şi răceala sunt două exemple de infecții peste care antibioticele nu ne ajută să trecem. Cu toate acestea, un studiu realizat în mai 2022 arată că 49% dintre românii cu vârste între 25 și 34 de ani cred că antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât, 54% consideră că antibioticele sunt eficiente pentru răceli și gripă, 42% cred că antibioticele ar trebui să fie disponibile la cerere în farmacie, iar 35% că ar trebui să fie eloberate fără prescripție medicală.

,,În aproximativ 90% din infecțiile respiratorii, indiferent că vorbim de infecții acute ale căilor respiratorii, de faringite, rinite sau rinosinuzite, sunt cauzate de virusuri, iar administrarea antibioticului într-o patologie virală nu aduce absolut niciun beneficiu și chiar pot face mai mult rău decât bine”, au atras atenția medicii.

Dr Adrian Streinu-Cercel

Medicii infecționiști atrag atenția că antibioticele sunt o clasă specială de medicamente care, din cauză că lucrează împotriva unor agenți vii, împotriva unor bacterii care vor să supraviețuiască, spre deosebire de celelalte medicamente, își limitează efectul în timp și ,,chiar dacă le utilizăm corect, dar mai ales când le utilizăm incorect, contribuim la limitarea efectului antibioticelor utilizate împotriva unora sau altora dintre speciile bacteriene implicate în infecții”.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș București, a explicat că „antibioticele sunt medicamente de neînlocuit, un motiv în plus pentru a le administra corect și numai atunci când este necesar. Acționând în acest mod, cu siguranță vom putea reduce din actualele forme de rezistență bacteriană la antibioticele în uz și vom putea preveni și apariția altor germeni rezistenți. Însă la acest deziderat, în mod obligatoriu va trebui să adăugăm și o educație medicală corectă, pentru toți participanții, adică pacienți, oameni de rând, și nu în ultimul rând medici, asistenți medicali”. 

Dr. Mihai Craiu

Referitor la principiile de prescriere corectă a antibioticelor și modul în care trebuie acționat în cazul copiilor, conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, a arătat că atunci când copilul răcește sau are febră, de multe ori, părinții se gândesc dacă trebuie sau nu să-l ducă în colectivitate și la administrarea de tratamente naturiste sau la tratamente cu antibiotice sau la cortizon. „Răspunsul scurt este că ar trebui să decidă medicul nostru, medicul de familie, medicul specialist al copilului. De ce? Pentru că un antibiotic folosit când nu este cazul, lasă în urma sa numai microbi rezistenți, iar următoarea infecție va fi mai greu de tratat. Iar bolile realmente bacteriene, tratate cu siropuri de plante, nu se vindecă niciodată”.

În completare, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, director medical Institutul „Matei Balș” București a subliniat că „antibioticele se recomandă strict pacienților care au infecții bacteriene. Virozele nu se pot trata cu antibiotic. Antibioticul poate fi prescris doar de către medic, trebuie să fim atenți pentru ce luăm antibiotice, pentru ce interval de timp. Antibioticul potrivit pentru fiecare pacient ține de tipul de infecție și de istoricul medical al acestuia”.

Dr Valeria Herdea

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Președinte AREPMF – Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, spune că „utilizarea judicioasă a antibioticelor ne ferește de a dezvolta rezistența microbiană dată de antibiotice” iar „păstrarea sănătății reprezintă o responsabilitate a tuturor, este o responsabilitate care privește în primul rând prezentul, apoi viitorul nostru”. 

Dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, președinte al Asociației Medicilor de Familie București, aa arătat, pe de altă parte, că „în ultimii 40 de ani, nu s-au descoperit molecule noi, de aceea trebuie să le folosim foarte eficient pe cele pe care le avem. Una dintre metode este să facem o pauză în utilizarea lor, astfel încât să treacă niste ani și microbii să se dezobișnuiască de antibioticul respectiv. În acest fel putem să combatem cu eficiență rezistența la antibiotic”.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), consideră că este necesar să fie găsite și soluții „pentru a scădea acest consum de antibiotice”, pentru că „orice creștere a consumului va crește rezistența și vom ajunge să nu mai putem să tratăm boli infecțioase”.

O veste bună privind reducerea răspândirii bacteriilor rezistente la antibiotice în spitale vine de la Universitatea din Queensland, Australia. Dr. Patrick Harris și dr. Brian Forde de la Centrul de Cercetare Clinică al UQ au ​​folosit secvențierea genomică integrală ca instrument de supraveghere pentru a identifica, urmări și destabiliza agenții patogeni care provoacă infecții asociate asistenței medicale (IAAM). Testarea genomică poate preveni sute de infecții, economisind milioane de dolari prin reducerea costurilor serviciilor de îngrijire”, iar în același timp „poate duce la reducerea suferinței și la scăderea numărului de decese, susține dr. Harris, care arată că mai mult de 9% dintre persoanele internate în spital vor dobândi o infecție asociată, iar costul tratamentului devine o povară uriașă pentru sistemul de sănătate”.

Studiul de patru ani a comparat bacteriile rezistente la antibiotice, colectate de la pacienți din spitalele din Queensland, pentru a identifica legăturile genomice și, la rândul lor, rata de transmitere de la pacient la pacient. Implementarea secvențierii în acest mod a însemnat că am putea identifica, urmări și întrerupe transmiterea acestor bacterii în timp real, a declarat dr. Forde, care consideră că deși costisitoare și dificil de implementat, strategiile de prevenire a infecțiilor, bazate pe aceste abordări genomice, vor deveni probabil noul standard de aur și vor duce la economii pentru sistemul de sănătate prin îmbunătățirea prevenției IAAM.


articolul original.

Produsele de tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

23 November 2022 at 06:06

Interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare în Uniunea Europeană, iar statele membre au la dispoziţie 8 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, miercuri, iar cu această ocazie a subliniat că în contextul în care vânzările de produse din tutun încălzit aromatizate au crescut semnificativ în spatiul comunitar, interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o «generație fără tutun»”, a delarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stella Kyriakides

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE rămâne ridicat. Statisticile arată că aproximativ 26% din populația totală și, mai îngrijorător, 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează. În încercarea de a schimba această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare, dar eforturile trebuie să continue.

Planul European de Combatere a Cancerului „își propune ca mai puțin de 5 % din populație să mai utilizeze tutun până în 2040”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040, a mai spus Stella Kyriakides. 

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.


articolul original.

Sindicaliștii de la Ambulanță au protestat în stradă reclamând că riscă să intre în blocaj tehnic

22 November 2022 at 14:16

Anul acesta nu s-a făcut nicio achiziție de ambulanțe și ar fi nevoie de 4.000 de astfel de vehicule, iar de anul viitor, serviciile de ambulanță din țară riscă să intre în blocaj tehnic, atrag atenția sindicaliștii.

Angajaților din serviciile publice de Ambulanță le-a ajuns „cuțitul la os” și au ieșit în stradă să ceară debarcarea lui Raed Arafat, pe care-l acuză că „sabotează” Ambulanța în detrumentul SUMRD. Peste 1000 de angajați ai serviciilor de ambulanță din toată țara au protestat marți, în fața Departamentului pentru Situații de Urgență, a MAI și a Ministerului Sănătăți, în speranța că vor fi chemați la negocieri și că se vor găsi soluții la problemele pe care le întâmpină, iar din aceeași zi, toate ambulanţele operative din Serviciile Publice de Ambulanţă vor afişa vizibil mesajul „protest naţional”. Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România (FNSAR) care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă au precizat într-un comunicat că „participanții la protest sunt în timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă”.

Gheorghe Chis

Protestatarii susțin că deși ei intervin în peste 90% din cazurile medicale urgente de la nivelul țării, „parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă. Asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care, în ultimii ani, a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Avem o mare problemă cu dotarea de ambulanțe. Ne deranjează că în acest an nu a făcut nimic (Arafat – n.r.). Deși era un contract multianual cadru, pe patru ani de zile, a expirat acum în noiembrie și din păcate nu s-au făcut achiziții de ambulanțe, ținând cont și știind că serviciile de ambulanțe se confruntă cu o problemă destul de critică. Ar fi fost vorba de 4.000 de ambulanțe, ambulanță cu medic tip C, tip B cu asistent medical și tip A cu doi ambulanțieri doar pentru transport”, a subliniat și Gheorghe Chiș, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România.

Protestatarii au afișat bannere și au scandat lozinci împotriva lui Raed Arafat, pe care îl acuză că prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) sabotează serviciile de Ambulanţă în detrimentul SMURD. „Arafat nu uita, ambulanţa nu-i a ta!, au strigat sindicaliștii în fața DSU și a Ministerului de Interne.

Ei spun că,  potrivit statisticilor, doar 9,5 % dintre intervenţii au realizate de SMURD în 2021, iar peste 52% dintre maşinile lor au mai puţin de 5 ani. În schimb, la serviciile de Ambulanță, doar 25% dintre ambulanțe îndeplinesc cerințele legale, deși desfășoară cel mai mare volum de activitate și cele mai dificile misiuni de urgență, iar „restul sunt ambulanțe care au peste 10 ani, ambulanțe cu peste 1 milion de kilometri, care nu oferă pacientului condițiile cât de cât normale să zicem dacă nu optime pentru asistența medicală de urgență și bineînțeles cchiar nici echipajului medical pentru că siguranța echipajului medical este foarte importantă și a pacientului dacă are pacient. Anul viitor, serviciul de ambulanță, cel mai târziu din vară, va intra într-un blocaj tehnic pentru că nu mai avem posibilitatea să asigurăm asistența medicală de urgență cu acele ambulanțe care sunt depășite”, a mai spus Gheorghe Chiș, care a subliniat că DSU trebuia să se ocupe de achiziția acestor ambulanțe.

De asemenea, sindicaliştii au cerut respectarea în integralitate a Legii salarizării, cerând să fie actualizată salarizarea asistenților medicali de pe ambulanță și a ambulanțierilor. Totodată, serviciile de ambulanță se confruntă cu un deficit de personal uriaș, astfel că mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).

În acest context, Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România solicită intervenţia premierului Nicolae Ciucă pentru a clarifica problemele din serviciile de ambulanţă în relaţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne, respectiv Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Dacă premierul României ne invită la discuţii – şi putem conveni nişte lucruri care sunt agreate de noi – vom opri orice formă de protest. Dacă nu, vom face pasul următor. Va fi un protest în toată România, în toate serviciile de ambulanţă în următoarea perioadă stabilită de noi – şi strângere de semnături şi alte proceduri care se impun prin organizare de acţiuni sindicale”, a mai precizat liderul Chiş.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, într-o postare pe Facebook, că ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe nu au fost puse în aplicare din cauza crizei conductorilor. „Nu DSU a creat criza semi-conductorilor, nu DSU a creat problemele de aprovizionare pe plan mondial după criza din ultimii doi ani și sigur nu DSU a creat haosul cauzat de agresiunea împotriva Ucrainei, ducând la o destabilizare foarte gravă a pieţelor, crescând costurile şi crescând semnificativ perioadele de livrare”, a scris Arafat. El susține că inclusiv în ultimii trei ani au fost livrate ambulanţe, iar în perioada 2018-2022 au fost livrate serviciilor de ambulanţă 821 de autospeciale, iar alte 106 ambulanţe au fost achiziţionate de Primăria Capitalei pentru Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti.

Să spunem că au fost Serviciile de Ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În aceeaşi perioadă, SMURD-ul a primit 386 de ambulanţe”, a mai spus Arafat, subliniind că acești lideri sindicali sunt „oamenii lui Rafila”.

Protestatarii susțin însă că multe din ambulanțele noi „sunt roșii” și au ajuns la SMURD, în timp ce jumătate dintre autospecialele de la Ambuanță au și peste un milion de kilometri la bord, deși la 500.000 de km ar trebui să fie scoase din uz. Cu oarecare cinism, Arafat spune însă că dacă acestea circulă, înseamnă că au avuzul tehnic și, deci, sunt funcționale, în tomp ce protestatarii susțin că anul viitor, serviciul public de Ambulanță va intra în colaps, pentru că nu va mai putea asigura intervențiile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține însă că, în perioada 2018-2022, DSU ar fi trebuit să achiziţioneze, în baza contractului-cadru, cel puțin 2.100 de mașini pentru Serviciile de Ambulanţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, însă în cei patru ani de derulare a contractului, serviciile de specialitate au primit 600 de autospeciale și în ultimi trei ani nu au fost cumpărate ambulanţe noi, iar mai mult de jumătate din autospeciale sunt vechi de peste un deceniu și 300 dintre ele sunt nefuncționale.

Legat de afirmațiile lui Arafat, Rafila spune că el crede că „trebuie să fim serioşi, în primul rând, şi să lăsăm genul ăsta de speculaţii care câteodată pot să pară infantile şi să vedem dacă într-adevăr există probleme cu activitatea Ambulanţei, să încercăm să dialogăm şi să le rezolvăm, nu să facem tot felul de declaraţii care sugerează tot felul de comploturi care nu există”.


articolul original.

Cetățean german, dat în urmărire internațională, descoperit de autoritățile române. Ce acte a prezentat bărbatul

23 November 2022 at 13:34
image

Un cetățean german dat în urmărire internațională a fost prins de autoritățile române când încerca să intre în țară pe la Punctul de Frontieră Oancea.

Un bărbat de 34 de ani, de naționalitate germană, s-a prezentat la Punctul de Frontieră Oancea pentru a intra în România.

Surpriza a apărut la verificarea actelor, când polițiștii au constatat că individul avea acte eliberate de Imperiul German.

Autoritățile române au luat legătura cu cele germane și au aflat că bărbatul era dat în urmărire internațională pentru falsificare de documente.

Germanul a prezentat un document care le-a atras atenția polițiștilor din cauza țării care era trecută pe actul respectiv.

La controlul efectuat de polițiștii de frontieră s-a constatat că pe numele cetățeanului neamț era emisă de autorităţile din Germania o alertă de punere în aplicare a unui mandat european de arestare, predare sau extrădare, pentru săvârşirea infracţiunii de falsificare de documente.

Permisul de conducere l-a dat de gol

Detaliul care l-a dat de gol pe cetățeanul german, în vârstă de 34 de ani, a fost un permis de conducere care avea imprimate fotografia şi datele sale de identitate, dar eliberat de „Imperiul German”, iar bărbatul le-a declarat autorităților române că este vorba despre un atestat profesional de motostivuitor.

„În urma unui control amănunțit efectuat bărbatului, a fost descoperit asupra sa, un permis de conducere fantezist ce avea imprimate fotografia și datele sale de identitate, eliberat de „Imperiul German”, stat inexistent”, a precizat inspectorul de poliție Mădălina Carp, purtătorul de cuvânt al STPF Galați.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Un tânăr a fost oprit la vamă cu 242 de litri de băuturi alcoolice. Băiatul voia să treacă granița din R. Moldova în România

20 November 2022 at 17:51
image

Poliţiştii de frontieră gălăţeni au descoperit, împreună cu autorităţile vamale, cantitatea totală de 242 litri de alcool de diferite mărci ce urma să ajungă pe piaţa neagră din România. Mașina era condusă de un tânăr de 19 ani.

Un tânăr în vârstă de 19 ani s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea pentru efectuarea formalităților de control. Băiatul conducea un ansamblu rutier format din microbuz și remorcă, ambele înmatriculate în țara vecină.

Când au verificat mijlocul de transport, autoritățile vamale au descoperit zeci de litri de băuturi alcoolice.

Toate bunurile tânărului au fost reținute

Autoritățile au controlat amănunțit autoturismul pe care îl conducea tânărul, iar la scurt timp au descoperit o cantitate mare de băuturi alcoolice.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi a persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în scopul sustragerii de la controlul vamal, în bagajele personale ale tânărului, cantitatea totală de 92 litri de băuturi alcoolice (coniac şi vin spumant) şi 150 litri de lichid incolor, presupus a fi alcool, ce urma să fie distribuit pe piaţa neagră din România.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii bunurilor, în valoare de 2.060 de lei şi sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

Întreaga cantitate de lichid incolor, presupus a fi alcool, urmează a fi expertizată de autoritatea vamală în vederea stabilirii cu exactitate a conţinutului şi valorii acestuia, potrivit Observator.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Vești extraordinare pentru mii de români! Vor primi bani de la stat

20 November 2022 at 07:45
image

Veşti importante pentru numeroşi români, după ce un proiect de lege inițiat de Guvern a primit recent un raport de adoptare la Camera Deputaților. Îngrijitorii necalificați care vor avea grijă de persoanele vârstnice din familie (și nu numai) vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu.

Proiectul de lege, care va fi supus în curând votului decisiv al deputaților, va modifica Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice.

În primul rând, se introduce în această lege termenul de îngrijitor informal (pe care îl regăsim în Legea 292/2011 a asistenței sociale), care este este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Notă: Diferența între îngrijitorii formali și cei informali este că primii sunt calificați și certificați profesionali, în timp ce aceștia din urmă nu.

În prezent, Legea 17/2000 prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prevederea de mai sus va fi înlocuită și va permite îngrijitorilor informali (care, după cum am menționat mai sus, nu trebuie să fie neapărat rude cu persoana vârstnică), care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență sociomedicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă. Iar, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru a salarizării.

Pentru anul 2022, salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei. Astfel, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au, în același timp, grijă de o persoană vârstnică ar fi de 1.268 lei. Această indemnizație va fi supusă impozitării și contribuțiilor sociale obligatorii.

Ca în prezent, în cazul soțului sau rudelor care îngrijesc vârstnici, timpul pe care îngrijitorii informali beneficiază de program redus de lucru se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă, pe baza adeverinței eliberate de serviciul public de asistență socială.

În plus, proiectul de lege stabilește că autoritățile locale vor avea obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata acestor îngrijitori informali, bazându-se pe anchetele sociale efectuate. Mai mult, indemnizația ce va fi acordată îngrijitorilor informali va veni în procent de 30% din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Notă: Deși reglementările de mai sus, care vor fi introduse în Legea 17/2000, seamănă foarte mult cu cele ale asistentului personal, acest tip de persoană are grijă de persoanele cu handicap grav, indiferent de vârsta lor.

Mai exact, potrivit Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistentul personal este angajat cu contract de muncă pentru a îngriji o persoană cu handicap grav, fiind definit ca „persoană care supraveghează, acordă asistență și îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap”.

În modificările care vor fi aduse Legii asistenței sociale a vârstnicilor se urmărește acordarea de îngrijire la domiciliu persoanelor în vârstă care nu se mai pot descurca singure în viața de zi cu zi și pentru a împiedica trimiterea acestora la centre rezidențiale, după cum se prevede și într-un proiect de HG, pus în septembrie în dezbatere publică de MMSS, ce urmărește stabilirea unei Strategii naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030.

În plus, sumele pe care statul le va acorda pentru căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice vor fi majorate de la cel puțin 10% din standardul minim de cost până la cel puțin 30%, în completarea sumelor alocate din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu sunt încă în vigoare. El trebuie să treacă de votul deputaților, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial, conform avocatnet.ro

articolul original.

S-a inaugurat primul Centru de Transplant Hepatic pediatric, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

10 November 2022 at 08:02

Odată cu deschiderea noului Centru, zece copii aflați pe lista de așteptare au șansa să primească organul salvator de la părinți sau rudele apropiate. Prelevarea se va realiza la Institutul Fundeni, iar transplantul, la Grigore Alexandrescu. 

Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Astăzi a fost inaugurat primul Centru de Transplant Hepatic pediatric din România, la Spitalul de Urgență pentru Copii „Gigore Alexandrescu” din București unde, cu acest prilej a avut loc o conferință de presă.

Managerul unității medicale, conf dr. Alexandru Ulici, a anunțat fericitul eveniment, după care, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus că s-a marcat astfel „sfârşitul unei activităţi care a început în 2022, în prima parte a anului, când ne-am hotărât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi, ca Minister al Sănătăţii, am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei, necesare pentru dotări, atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, cât și facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii, pentru un CT mobil, care va fi în curând instalat. Noi ajutăm din punct de vedere al investiției, dar lucrul cel mai dificil, aşa cum este evident pentru toată lumea, este că trebuie să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a afirmat ministrul Sănătății, prezent la conferința de presă.

Alexandru Rafila

Rafila a menționat că la Grigore Alexandrescu există deja o echipă antrenată pentru transplantul hepatic pediatric, dar aceasta va colabora cu colegii mai experimentați în transplant de la Institutul Fundeni și „cu siguranţă va evolua, pe măsură ce va începe să lucreze şi să realizeze transplanturi”.

Ministrul Sănătății a mai spus că, din informaţiile pe care le are, la nivel național se efectuează într-un an aproximativ 10 transplanturi hepatice la copii, dar în contextul în care există un centru dedicat, s-ar putea face mai multe. „Îl întrebam pe domnul profesor Irinel Popescu puţin înainte de începutul acestei conferinţe de presă, legat de nevoia de transplant la copii. Nu putem să ştim niciodată, nu putem să facem un estimat, dar am înţelesc că în general, cam zece transplaturi hepatice pe an au fost realizate la nivel naţional. Sunt câteodată cazuri dramatice, afectează copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicaţii grave care duc la distrugerea ficatului şi copiii au nevoie de transplant. Din fericire, donatorii se găsesc mai uşor, sunt apropiaţii, părinţii acelui copil”, a arătat Alexandru Rafila care, deși a recunoscut că „în unele situaţii” este necesar ca transplantul să fie realizat în străinătate, și-a exprimat speranța ca în contextul în care „dezvoltăm capacităţi în ţara noastră, să putem să tratăm marea majoritate a celor care au probleme medicale complexe, cred că este un lucru bun”.

Irinel Popescu

Profesorul doctor Irinel Popescu, „părintele transplantului de ficat din România”, a rememorat primul transplant hepatic pedatric realizat în România. „Unii dintre dumneavoastră poate îşi mai amintesc primul transplat hepatic din România, Timea Balogh. Era un copil de un an la vremea respectivă. Anul ăsta, la 21 de ani, o să nască primul copil. Deci, e o poveste care de-a lungul timpului a arătat necesitatea acestui transplant pediatric pe care Spitalul Fundeni şi-a asumat-o la început, după care au apărut reglementările europene care chirurgilor de adulţi nu le mai dau, teoretic, competenţe în chirurgia pediatriacă. Uneori, patologia pediatriacă nu permite chirurgilor pediatrici să acumuleze suficientă experienţă. Nu numai indicaţiile de transplat care la zece pe an nu înseamnă foarte mult, nu îţi permit să acumulezi acea curbă de învăţare de care vorbeşte toată lumea”, a explicat medicul.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că „nu numai România trimite (copii pentru transplant – n.r.) în străinătate. La nivel european, Belgia şi-a făcut o preocupare specială din a transplanta copii şi chiar ţări precum Franţa sau Italia, nu mai vorbim de ţările din Est, încă trimit acolo o parte din copii”, a mai spus medicul.

Vlad Brasoveanu, Laura Balanescu

Subliniind că este „de bun augur inaugurarea acestui centru, mai ales că echipa de aici s-a străduit să acumuleze competenţe și că „doamna conferenţiar Laura Bălănescu o considerăm într-un fel eleva Spitalului Fundeni, de multă vreme a făcut stagii de pregătire acolo”, profesorul Irinel Popescu a menționat că „la primele operaţii, echipa de la Fundeni va fi prezentă (la Grigore Alexandrescu -n.r.), până când programul de aici va putea evolua pe cont propriu”.

Prof. dr. Vlad Braşoveanu a spus că la Spitalul Grigore Alexandrescu se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (împărţirea ficatului) şi transplant hepatic de la donator viu. „Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a explicat medicul.

Conferenţiar doctor Laura Bălănescu, cea care va conduce Centrul de Transplant Hepatic de la „Grigore Alexandrescu”, a afirmat că există deja pacienţi pe lista de transplant, iar unul dintre ei are o boală metabolică foarte rară.

Andrei Nica

Directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Andrei Nica, a afirmat că, din informațiile pe care le deține, „pe lista de aşteptare sunt zece copii pentru transplant hepatic. Vor prelua colegii de la Grigore Alexandrescu această listă şi vor manageria ei. Este un ordin de ministru, 477, în care sunt persoane responsabile cu introducerea datelor în registrul naţional. Copiii sunt deja evaluaţi din moment ce sunt pe listă la Fundeni. Trebuie să preia spitalul Grigore Alexandrescu această listă”.

În completare, dr. Vlad Brașoveanu a precizat că prelevarea segmentului de ficat de la adultul donator va fi realizată la Spitalul Fundeni, iar transplatul se va face la centrul de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Dr. Nica a menționat că „mai trebuie ca fiecare centru de transplant să aibă o comisie de etică”, iar în același timp, ca medic ortoped, a spus că și-ar dori ca „în afară de acest centru de transplant de organ hepatic să mai apară şi Centrul de transplant tisular”, și și-a expriat speranța că se va realiza Banca multițesut de la Spitalul Colentina, un proiect demarat în urmă cu 15 ani, astfel încât să fie disponibile „atât ţesut musculo-scheletal, osteotendon, cartilaj, vom putea livra piele” și „vom fi alături de colegii de aici care au foarte multă experienţă în ceea ce înseamnă transplantul de piele”.


articolul original.

Vulcanii Noroioși din Ținutul Buzăului, centrul atracției pentru experții UNESCO

9 November 2022 at 15:25

Impresionați de „fierbătorii” de la Pâclele Mari, cei 25 de reprezentați UNESCO din 17 țări aflați la Buzău s-au  întrecut să-și ia ca amintire instantanee inedite, iar despre GeoGate-ul de la Sătuc au spus că este un model de educație pe care l-ar putea prelua și alte geoparcuri.

Primul eveniment internațional dedicat Geoparcurilor UNESCO găzduit de România, la Buzău, s-a dovedit unul de succes. Cei 24 de participanți din 17 țări în care există situri UNESCO au participat, în prima zi, la ateliere de lucru în cadrul cărora au discutat, analizat și stabilit strategii pentru dezvoltarea turismului buzoian, iar în același timp au preluat unele din ideile deja puse în practică aici.

Importanța vizitei delegației UNESCO a fost subliniată încă de la primirea oaspeților de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care le-a mulțumit „tuturor celor prezenți, celor ce au crezut și cred în importanța și valoarea Geoparcului UNESCO «Ținutului Buzăului». UNESCO este o mare familie, mă bucur nespus să vă primim cu brațele și inima deschisă la noi acasă, în Buzău. Un workshop cu un schimb de informații, idei și experiențe foarte utile pentru toți participanții. Pentru Buzău, acest eveniment are o importanță aparte, vrem să învățăm cât mai mult și să arătăm tuturor ce înseamnă Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului”, a spus președintele CJ Buzău, care a menționat că pentru dezvoltarea Ținutului Buzăului și atragerea turiștilor în zonă are în vedere realizarea unor investiții importante în teritoriu.

În cursul celei de-a doua zi a evenimentului, cei 25 de oaspeți – geologi, geografi, specialiști din cadrul unor biosfere și geoparcuri UNESCO – au avut ocazia să admire și să se minuneze de frumusețile „Ținutului Buzăului”, să simtă aerul primitor al munților și inima caldă a oamenilor locurilor, să descopere unicitatea celui mai tânăr Geoparc UNESCO din România.

Însoțiți de reprezentanții Biroului de Turism din cadrul Consiliului Județean Buzău, oaspeții au vizitat pentru prima dată Vulcanii Noroioși și alte obiective turistice. Au ajuns mai întâi la Berca, unde se află una dintre poarțile de intrare în Ținutul Buzăului și unde este amenajat și un punct de vizitare în care prin realitaea augumentată poți să vezi, să auzi, să miroși și să simți Ținutul Buzăului. Aici au testat echipamentele de ultimă generație cu ajutorul cărora au aflat obiceiurile și tradițiile buzoiene și le-a plăcut atât de mult încât au concluzionat că GeoGate-ul de la Sătuc poate fi un exemplu de preluat și de alte Geoparcuri din Europa, fiind și un mod excelent prin care se poate face educație.

La Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, oaspeții au fost impresionați de peisajul „selenar” și de maniera inedită prin care este pus în valoare peisajul unic al zonei. La intrare în rezervația naturală au fost familiarizați cu „Ghidul supraviețuitorului”. Li s-a descris fenomenul natural pe care aveau să-l descopere și li s-au prezentat riscurile la care se pot expune dacă se aventurează să se apropie prea mult de „fierbători”.

Captivată de peisajul care i s-a înfățișat privirii, chinezoaica Zhi Ye, reprezentant UNESCO al Biroului din Veneția, a imortalizat bolboroselile spectaculoase ale noroiului agitat de gazele vulcanice, din toate unghiurile. Sunt impresionată. Este pentru prima dată când văd Vulcanii Noroioși. Am mai văzut și alți vulcani, dar aceștia de la Buzău sunt impresionanți, erup la interval de câteva minute. Este un fenomen natural impresionant. Îmi place combinația împrejurimilor cu fenomenul natural în sine, precum și descrierea acestui fenomen, te ajută să-l înțelegi mai bine. Sunt bucuroasă că am putut surprinde aceste momente spectaculoase”, a spus ea.

Italianca Maria Peroni și cipriota Konstantina Teofylaktou s-au lăsat „furate” de frumusețea unică a vulcanilor și s-au declarat uimite de fenomenul natural devenit emblemă a Ținutului Buzăului. Au mai văzut vulcani noroioși în Italia și Azerbaijan, dar spun că nu erau la fel de spectaculoși ca cei din Buzău.

Matteo Rosati, reprezentant Biroul Regional UNESCO pentru Europa, a spus că experții celor 17 state prezenți la Buzău au fost surprinși de spectacolul natural oferit de Vulcanii Noroioși și munții care-i înconjoară și sunt cu toții „extrem de interesați de acest loc pe care l-am văzut. Este cea mai spectaculoasă manifestare, dar mai mult decât atât, este o moștenire foarte bogată și așezată de valori naturale”.

Bulgarul Mina Megalla, administratorul Bisericii medievale Boyana, obiectiv turistic important de lângă Sofia, a alunecat și a făcut „cunoștință” la propriu cu noroiul vulcanic, dar a făcut „haz de necaz” și a afirmat că este puternic impresionat de Vulcanii Noroioși din Buzău, cei mai înalți din Europa și printre puținii de pe continent.

Cu toții s-au întrecut să-și ia ca amintire imagini spectaculoase, aventurându-se printre șuvoiele de noroi din apropierea „fierbătorilor”, chiar dacă nu erau echipați tocmai cum ar fi trebuit pentru o astfel de aventură.

Pentru Buzău, prezența delegației UNESCO este o premieră istorică și, așa cum a spus Cristina Partal, președinta  Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural –  ANTREC și consultant în turism din partea Consiliului Județean. Ea a subliniat că, după acreditarea UNESCO, cele 18 comune care fac parte din Ținutul Buzăului au atras turiștii ca un magnet. Aceasta consideră că „este un moment de cotitură în abordarea noilor strategii de dezvoltare a acestei zone. Chiar dacă au trecut doar câteva luni de la acredidatea «Ținutului Buzăului» ca Geoparc UNESCO, numărul turiștilor a crescut, cel puțin în perioada verii aproape că nu mai găseai loc de cazare, iar în perioadele vacanțelor școlare a fost imposibil să facem rezervări pe ultima sută de metri”.

Zona are însă nevoie de investiții substanțiale, pentru că nu există suficiente locuri de cazare și restaurante unde poate fi servită mâncarea cu specific local și sunt încă multe probleme de rezolvat în privința drumurilor de acces. „Pământul pe care stăm este într-o continuă mișcare. Practic, chiar dacă în fiecare an autoritățile publice reabilitează drumurile, în fiecare an vor fi zone în care acestea se vor deteriora și va fi o muncă continuă, a mai spus Cristina Partal.

Cât despre evenimentul organizat de UNESCO la Buzău, Răzvan Gabriel Popa, directorul Geoparcului Ținutul Buzăului, spune că „Este prima oară când se face într-un geoparc, genul acesta de eveniment. Geoparcul Ținutul Buzăului este nou pentru cei de la UNESCO și tocmai pentru că exista această structură au ales să facă workshop-ul aici, la Buzău.

Anul viitor va fi deschis publicului și centrul de informare de la intrarea în Ținutul Buzăului, pe care experții UNESCO au avut privilegiul să-l vadă și chiar au testat echipamentele de ultimă  generație cu ajutorul cărora au aflat obiceiurile și tradițiile buzoiene și cu ajutorul cărora turiștii care ajung în zonă vor putea afla ce merită vizitat. „Au fost foarte impresionați de punctul de informare, de GeoGate, care la anul va fi deschis vizitatorilor și le va oferi, ca să spunem așa, o «aromă» asupra teritoriului. Au zis că ei au simțit-o deja și le-a plăcut. Au pus o muțime de întrebări despre fiecare lucru de acolo, după ce au luat contact cu realitate augumentată. Li se arată ce pot vedea sau testa, dar pentru a primi răspunsurile la întrebări trebuie să meargă să vadă și să testeze totul acolo, la fața locului. Au fost foarte plăcut impresionați și chiar au zis că modelul, care este ceva foarte modern, foarte de top, în niște locuri extrem de arhaice și de rurale, ar putea fi preluat și valorificat în zona educației, a muzeelor”.

Așa cum a subliniat Alexandru Andrășanu, președintele Forumului Național al Geoparcurilor din România, expertiza specialiștilor UNESCO ajută Ținutul Buzăului să-și pună în valoare bogățiile și frumusețile, iar workshop-ul organizat de Consiliul Județean Buzău în colaborare cu partenerii UNESCO reprezintă o oportunitate „absolut remarcabilă pentru Buzău și pentru Geoparcul «Ținutul Buzăului». Reprezentanți din 17 țări ai desemnărilor UNESCO în cadrul programelor UNESCO se întâlnesc pentru prima dată în România, la Buzău. Vor fi două zile de vizite pe teren, de lucru intens, de prezentări și schimburi de idei, de cooperare, care ne vor ajuta să înțelegem cum putem utiliza acest simbol și brand internațional UNESCO, un brand pentru cercetare, cultură, educație și pentru pace. Expertizele partenerilor internaționali ne vor ajuta să obținem rezultate și să gândim o strategie coerentă prin care să valorificăm importanța patrimoniului desemnat de UNESCO, să deschidem parteneriate, dar mai ales să ajutăm oamenii, să dezvoltăm turismul și să facem cunoscut «Ținutul Buzăului» în România și la nivel internațional”, a spus în debutul evenimentului, profesorul Andrășanu.

Valeria Oana Zaharia, manager Institutul Național al Patrimoniului (INP) din România, spune că Ținutul Buzăului trebuie fi pus în valoare nu doar turistic, ci și educațional, prin cercetare. Aceasta a precizat că „Institutul Național al Patrimoniului susține acest eveniment și vom ajuta, prin experții pe care îi avem, autoritățile locale și toți actorii implicați să reușească să exploateze aceste minuni pe care le avem în România. Buzăul este un exemplu extraordinar, autoritatea publică a înțeles că patrimoniul trebuie exploatat și din punct de vedere educațional, pe partea de cercetare, și că tandemul patrimoniu-turism aduce plus valoare atât financiar cât și social”.

Jonathan Baker, Director Departamentul de Științe, Biroul Regional UNESCO Europa, a subliniat că un alt motiv pentru care work-shopul UNESCO a fost organizat în România este acela că „are un patrimoniu cultural natural foarte important – 8 situri, două rezervații ale biosferei și două Geoparcuri UNESCO”, amintind că evenimentul urmărește stabilirea rolului centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO.

În aprilie 2022, Ţinutul Buzăului a devenit oficial cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după Ţara Haţegului.

Alternanța și armonia dintre peisajul rural și peisajul sălbatic este una dintre principalele resurse ale zonei și încercăm să dezvoltăm infrastructura de vizitare, dar și să administrăm fluxul de călători astfel încât toate acestea să aibă un impact minim asupra mediului și asupra valorilor care fac ca acest loc să fie atractiv: natura, cultura, liniștea, sălbăticia”, a concluzionat Răzvan Gabriel Popa, directorul Geoparcului „Ținutul Buzăului.

Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, cu elemente ipresionante de interes geologic. Înglobează 18 comune, cu peste 40.000 de locuitori și se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați. În această zonă sunt peste 60 de monumente arheologice, istorice și culturale, între care cele mai cunoscute sunt Vulcanii Noroioși, așezările rupestre, Focul Viu, muntele de sare și trovanții de la Ulmet.


articolul original.

Acces nediscriminatoriu la tratament pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

9 November 2022 at 11:31

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate cu cu TSA, cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate, informează Ministerul Sănătății.

Proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 (privind reforma în domeniul sănătăţii) și a Legii nr. 151/2010 (privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate), pentru asigurarea accesului fără discriminare la servicii conexe actului medical a persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA), cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, a fost aprobat de Guvern, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat.

Prin acest act normativ, se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau fără tulburări psihice, precum si pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii și stabilirea răspunderii de maplraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe”, menționează MS.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că se extinde perioada pentru care studenții beneficiază de calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, iar Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) va putea autoriza, temporar, distribuția unui medicament necesar tratamentului pacienților cu autism.

Actul normativ introduce și o nouă categorie de furnizori de sănătate care pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate – furnizori de servicii conexe actului medical acordate persoanelor cu TSA, în cadrul programelor naționale de sănătate curative, pentru care s-au creat şi reglementări privind autorizarea şi evaluarea, astfel încât, aceștia să se poată încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate. Aceste servicii pot fi furnizate doar de psihologi cu drept de liberă practică atestați în psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educatională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială, care vor putea încheia contracte cu CNAS și vor putea accesa subprogramul pentru TSA, în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS).


articolul original.

Un preot a drogat și violat un băiat de 15 ani. Bărbatul a fost arestat

11 November 2022 at 15:41
image

Un preot a fost arestat în Franța sub acuzația că a drogat și violat un băiat de 15 ani. De asemenea, bărbatul ar fi infectat cu HIV.

Preotul, în vârstă de 52 de ani, care conduce o mică parohie din regiunea Rennes, ar fi recunoscut relația cu adolescentul, dar s-a apărat susținând că tânărul se declarase major și a fost de acord.

Cei doi s-au întâlnit la Paris după ce s-au cunoscut pe o aplicație de întâlniri gay.

După ce au băut puțin alcool, au mers într-o cameră de hotel. Preotul l-ar fi forțat pe tânăr să ia droguri, după care l-a violat.

În momentul în care băiatul de 15 ani a adormit, preotul a părăsit hotelul.

La scurt timp, tânărul a început să se simtă rău, apoi și-a anunțat prietenii.

Băiatul a fost transportat la spital, iar ancheta a fost declanșată de către polițiști, care au dat de urma preotului în câteva ore și l-au arestat.

Preotul obișnuia să consume droguri

Preotul a recunoscut atât relația, cât și consumul de droguri. Le-a spus anchetatorilor că a călătorit în mod regulat la Paris pentru a se întâlni cu bărbați și a face sex în hoteluri.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, preotul este infectat cu HIV.

De asemenea, el le-a explicat anchetatorilor că urmează o triplă terapie care reduce semnificativ încărcătura virală și riscul de transmitere, potrivit Barrons.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

9 November 2022 at 14:17

În cursul zilei de marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

În total, autorităţile locale vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare, spune instituţia.

Potrivit MIPE, ”având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creşterea preţului la materialele de construcţii în medie cu peste 60%, în timp ce preţul la utilităţile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a autorităţilor locale”.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficienţa energetică a autorităţilor publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice din educaţie şi din sănătate.

”Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate de îndată pentru autorităţile locale, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare, mai ales în condiţiile creşterii însemnate a preţurilor la utilităţi din ultima vreme. Este o schemă de finanţare prin care încurajăm autorităţile locale să adopte măsuri de producere a energiei verzi, destinată serviciilor publice cum sunt spitale, şcoli, iluminat public şi alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru a evita eventualele deficite bugetare la nivel local care ar pune în dificultate asigurarea serviciilor publice de bază către populaţie, autorităţile publice locale sunt nevoite să identifice atât soluţii pentru a reduce consumul de energie şi odată cu aceasta şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cât şi surse noi, mai avantajoase, de obţinere a energiei din surse regenerabile, prin intermediul cărora pot gestiona şi suporta cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice destinate populaţiei, precizează ministerul.

Scopul măsurilor este să contribuie la un nivel mai ridicat de independenţă energetică a autorităţilor publice locale, prin obţinerea de energie din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană şi altele de asemenea natură).

250 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, dă startul, în data de 08 noiembrie 2022, ora 10.00, apelului de proiecte dedicat autorităţilor administraţiei publice locale – Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităţilor publice locale.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepţia biomasei pentru consum propriu; realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepţia biomasei, pentru consum propriu.

În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiţii sunt: investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităţilor publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potenţial de utilizare a energiei vântului, precum şi alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi investiţii în realizarea de unităţi de cogenerare, trigenerare noi destinate obţinerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităţilor publice locale. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis din 8 noiembrie ora 10.00, până la 16 noiembrie ora 17.00. Cererile de finanţare se vor depune prin aplicaţia electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

250 de milioane de euro sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare

De asemenea, un alt apel ce urmează să fie lansat în următoarea perioadă vizează sprijinirea autorităţilor publice locale pentru producerea energiei regenerabile în vederea comercializării.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată comercializării. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea urmatoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică din surse regenerabile de energie, cu excepţia biomasei, pentru comercializare;

Pentru aceste investiţii sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli privind dotări pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuieli privind realizarea, achiziţionarea, modernizarea de capacităţi de producţie noi sau existente la momentul depunerii cererii pentru finanţare, pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuielile de preluare, conectare a energiei în sistemul energetic naţional. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru comercializare se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minimum 5.000.000 euro şi nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii, mai precizează MIPE.

Separat, în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficienţa energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro, astfel că cei interesaţi încă au timp să depună dosare.

articolul original.
❌