ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Ultimele Stiri

Lebedele negre ar putea fi șterse de pe fața Pământului de un singur virus

2 February 2023 at 22:00
image

Compoziția genetică a emblematicei lebede negre (Cygnus atratus) o face extrem de vulnerabilă la virusuri precum gripa aviară, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia.

Cercetătorii cred că amenințarea împotriva lebedelor negre ar putea fi atât se severă, încât ar putea distruge complet întreaga specie.

Descoperirea a venit la scurt timp după ce genomul unei păsări distincte a fost secvențiat pentru prima oară, în 2021. Cercetarea a fost publicată în Genome Biology.

Lebedele negre, în pericol dacă gripa aviară s-ar instala în habitat

În mod normal, această realizare ar fi fost sărbătorită din punct de vedere științific, însă o comparație cu din emisfera nordică, de care lebăda neagră este foarte apropiată, a scos la iveală că anumite gene imunitare esențiale lipsesc din ADN-ul său.

Este posibil ca această distincție de ADN să fie explicată, cel puțin parțial, prin izolarea lebedei negre din punct de vedere geografic. Aceste păsări nu au avut aceeași care se găsesc în afara sud-estului și sud-vestului Australiei, zonele în care trăiesc și se înmulțesc.

„Lebedele negre sunt extrem de sensibile la gripa aviară (HPAI) și ar putea să moară în decurs de trei zile de la infectare. Datele noastre sugerează că sistemul imunitar al lebedei negre este de așa natură încât, în cazul în care orice infecție virală se instalează în habitatul său nativ, supraviețuirea ar fi în pericol”, a spus microbiologul Kirsty Short de la Universitatea din Queensland, potrivit Science Alert.

Câte lebede negre există pe mapamond în prezent?

Echipa a folosit un program pentru a compara genele cu cele ale lebedei albe cucuiete (Cygnus olor), care se găsește în emisfera nordică. S-a descoperit că o clasă de proteine din familia de receptori toll-like 7 (TLR7) nu era activată așa cum ar trebui. Aceste părți ale genomului au fost asociate cu protecția împotriva gripei aviare și a altor agenți patogeni.

„Deocamdată nu avem HPAI în Australia, dar s-a răspândit din Asia de Nord, America, Europa, Africa de Nord și America de Sud. Atunci când a apărut în locuri noi, cum ar fi Chile și Peru, mii de păsări marine sălbatice au pierit”, a spus Short.

În prezent, lebăda neagră este una dintre speciile pentru care cercetătorii își fac griji, având o populație de până la un milion de exemplare la nivel mondial. Totuși, aceste cifre s-ar putea schimba drastic într-un timp foarte scurt.

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Cum a fost găsită o capsulă radioactivă cât un bob de mazăre în pustietatea Australiei (Video)

2 February 2023 at 13:20
image

Găsirea unui obiect minuscul, dar periculos, rătăcit pe marginea unei șosele ce străbate pustietatea Australiei, părea o misiune imposibilă, mai grea decât găsirea unui ac în carul cu fân. Și, totuși, în decurs de o săptămână, capsula radioactivă a fost recuperată.

Compania minieră Rio Tinto a anunțat pe 25 ianuarie că una dintre capsulele sale cu o cantitate mică de cesiu-137 radioactiv a dispărut. Aceasta a părăsit mina Gudai-Darri din Australia de Vest pe 12 ianuarie, cu un transport rutier.

Autoritățile din Australia de Vest au declanșat imediat o amplă operațiune de căutare, dar misiunea părea să fie sortită eșecului: căutau o capsulă de mărimea unui bob de mazăre care se putea afla oriunde pe un traseu de 1.400 de kilometri ce ducea de la mina Gudai-Darri, din nordul statului, până la un depozit situat la nord de centrul orașului Perth, relatează BBC.

O replică realizată cu o imprimantă 3D poate fi văzută aici:

S-au creat echipe de căutare care au inclus și pompieri detașați de la sarcinile obișnuite. Au fost mobilizați experți din toată Australia, specialiști în energie nucleară, funcționari de la agenția de gestionare a situațiilor de urgență și experți în protecție împotriva radiațiilor.

Căutări fără rezultat

Capsula radioactivă făcea parte dintr-un indicator folosit pentru a măsura densitatea minereului de fier de la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto din regiunea îndepărtată Kimberley. Minereul era transportat către o instalaţie din suburbiile oraşului Perth, pe o distanţă mai mare decât lungimea Marii Britanii.

Capsula argintie are un diametru de doar 6 milimetri și o lungime de 8 milimetri. Oficialii au declarat că aceasta a căzut din camion, din cauza vibrațiilor care au slăbit șuruburile de închidere a încărcăturii, şi a ajuns pe marginea drumului.

Capsulele cu cesiu-137 (Cs-137) sunt folosite la detectoarele de radiații din industria minieră pentru a măsura densitatea anumitor materiale. Contactul cu o astfel de capsulă poate provoca arsuri severe și o expunere la 10 raze X într-o oră.

Înainte de a anunța publicul despre acest pericol, pe 26 ianuarie, autoritățile au început căutările în Perth și în jurul exploatării miniere din Newman.

Pe 28 ianuarie a fost emis un avertisment urgent pentru a anunța publicul despre pericolul capsulei radioactive. Autoritățile sanitare au transmis un mesaj simplu pentru oricine ar fi descoperit obiectul minuscul: stați la distanță!

Oficialii erau îngrijorați și de riscul ca obiectul să fie prins între canelurile anvelopei unei mașini care treceau peste ea și au făcut apel la șoferii care au trecut prin zona de căutare să verifice cu atenție pneurile.

Pe 27 ianuarie, căutările erau în plină desfășurare. Echipele foloseau detectoare portabile care pot depista radiațiile pe o rază de 20 de metri.

Australia's week-long hunt for a tiny radioactive capsule missing in Western Australia that sparked a radiation alert continues. Western Australia's Department of Fire and Emergency Services released footage of people searching for the capsule in Bindoon. pic.twitter.com/8LiQtneQXx

— Christian Penny (@cpenny_6)
January 31, 2023

Operațiunea a vizat ruta GPS pe care a circulat camionul și zonele apropiate de zona metropolitană din Perth. Poliția a acordat prioritate unui loc de pe Great Northern Highway, autostrada de 3.200 de kilometri care leagă Perth, capitala Australiei de Vest, cu portul cel mai nordic al țării, Wyndham, după ce pe 28 ianuarie a fost semnalată o activitate neobișnuită pe un contor Geiger, un dispozitiv folosit pentru măsurarea radioactivității. Căutările nu au dus, însă, la niciun rezultat.

Descoperirea făcută la 74 km/h

A doua zi, resursele suplimentare cerute de la guvernul federal australian au fost aprobate, iar cei de la comanda operațiunii au trecut la pregătirea următoarei faze. Cu noul echipament trimis în Australia de Vest și gata de folosire din 30 ianuarie, căutarea s-a intensificat.

Darryl Ray, un expert din departamentul serviciilor de urgență ale statului, s-a limitat să spună că noile instrumente trimise de Guvern sunt „un echipament special de detectare a radiațiilor". Presa locală a relatat, însă, că printre echipamentele primite se numărau detectoare folosite și în aeroporturi pentru scanarea persoanelor și un spectrometru gamma, care măsoară intensitatea radiației.

Ray a spus că echipamentul poate fi montat pe mașini pentru ca acțiunea de căutare să se desfășoare la o viteză de aproximativ 50 km/h. „Va dura în jur de cinci zile pentru a parcurge ruta inițială, aproximativ 1.400 de kilometri, cu echipaje care călătoresc spre nord și spre sud de-a lungul Great Northern Highway", a explicat el.

Însă până la sfârșitul zilei de 31 ianuarie capsula tot nu fusese găsită. Peste 660 de kilometri au fost verificați.

VIDEO: Missing radioactive capsule sparks search in Australia.

Authorities are searching for a tiny - 8mm by 6mm - radioactive capsule along a desert highway after it went missing while being transported from a mine in the country's remote west pic.twitter.com/8pamsQnjWB

— AFP News Agency (@AFP)
January 31, 2023

A doua zi dimineață, pe 1 februarie, Guvernul a anunțat că echipele de căutare „au găsit literalmente acul în carul cu fân": capsula a fost descoperită la ora locală 11:13, la doi metri de marginea drumului. Verificarea codului de pe capsulă a confirmat că aceasta era ceea ce căutau.

Autoritățile nu au dezvăluit locul exact în care au găsit-o, însă relatările presei sugerează că acesta se află undeva la 74 de kilometri distanță de Newman, adică la 200 de kilometri de locul din care plecase.

Un oficial a declarat că echipamentul folosit de la începutul căutărilor, asociat cu instrumentele speciale, au contribuit la depistarea capsulei dintr-o mașină care circula cu 70 km/h.

Incidente care se mai întâmplă

Nigel Marks, profesor asociat la Western Australia's Curtin University, a catalogat reușita „o victorie pentru știință". El a adăugat că multe „surse orfane" (termen ce desemnează un material radioactiv autonom - n.red.) care se pierd în general nu sunt recuperate. „Cred că modul în care au găsit-o este foarte interesant", a spus el.

Președintele Consiliului Radiologic din Australia va investiga exact modul în care a fost transportată și pierdută capsula radioactivă.

Compania minieră Rio Tinto va colabora pe deplin cu ancheta, a anunțat președintele executiv Simon Trott. Acesta a adăugat că Rio Tinto va plăti toate costurile operațiunii de căutare dacă Guvernul va cere acest lucru.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

(VIDEO) Cele mai spectaculoase lovituri

31 January 2023 at 07:11
By: (V.N.)

Eurosport a prezentat un top al celor le mai tari puncte de la Australian Open 2023, competiție câștigată de sârbul Novak Djokovic.

articolul original.

Grupul minier Rio Tinto „îşi cere scuze” după ce a pierdut o capsulă radioactivă în Australia / Elementul are doar 6 milimetri lăţime şi 8 milimetri înălţime și este căutat pe o suprafață de 1.400 de kilometri

30 January 2023 at 10:25

Gigantul minier Rio Tinto „îşi cere scuze” și spune că lucrează cu autoritățile pentru a încerca să găsească o capsulă radioactivă care a dispărut în Australia luna aceasta. Obiectul are doar 6 milimetri lăţime şi 8 milimetri înălţime și este căutat pe o suprafață de 1.400 de kilometri.

„Recunoaștem că acest lucru este în mod clar foarte îngrijorător și ne pare rău pentru alarma pe care a provocat-o”, a declarat compania pentru BBC.

Carcasa conține o cantitate mică de cesiu-137 radioactiv, care ar putea provoca boli grave dacă este atins.

S-a pierdut între orașul Newman și orașul Perth. Este vorba despre o distanță de aproximativ 1.400 de kilometri.

„Pe lângă sprijinirea pe deplin a autorităților responsabile, am lansat propria noastră investigație pentru a înțelege cum a fost pierdută capsula în tranzit”, a declarat Simon Trott, directorul executiv al gigantului minier Rio Tinto, într-un comunicat.

„Ca parte a acestei investigații, lucrăm îndeaproape cu antreprenorul pentru a înțelege mai bine ce a mers prost în acest caz”, a adăugat el.

O capsulă radioactivă minusculă este căutată în Australia

Rio Tinto a spus că dispozitivul pierdut este utilizat în mod obișnuit în industria minieră. Era folosit la mina Gudai-Darri din Australia de Vest pentru a măsura densitatea alimentării cu minereu de fier.

Capsula argintie are doar 6 milimetri în diametru și 8 milimetri lungime.

Dimensiunea capsulei care a dispărut în Australia
Dimensiunea capsulei care a dispărut în Australia

Compania a declarat că această capsulă a ieșit din mină pe 12 ianuarie, iar dispariția ei a fost observată pe 25 ianuarie, deși rămâne neclar cât timp a lipsit elementul radioactiv.

„Rio Tinto a angajat un antreprenor terț, cu expertiză și certificare corespunzătoare, pentru a împacheta în siguranță dispozitivul în vederea pregătirii pentru transportul în afara amplasamentului înainte de a fi primit la unitatea din Perth. Înainte ca dispozitivul să părăsească șantierul, a fost folosit un contor Geiger, pentru a confirma prezența capsulei în interiorul ambalajului.”

Un contor Geiger este un dispozitiv electronic folosit pentru detectarea și măsurarea radiațiilor.

Autoritățile au emis o alertă de radiații într-o zonă mare a Australiei de Vest.

Autoritățile caută acum capsula pe ruta de la Newman – un orășel din îndepărtata regiune Kimberley – la o unitate de depozitare din suburbiile de nord-est a Perth.

Oficialii spun că sunt îngrijorați că cineva ar putea ridica capsula, fără să știe ce este.

„Dacă iei contact cu aceasta sau se află în apropierea ta, ai putea suferi leziuni ale pielii, inclusiv arsuri ale pielii… și dacă o ai suficient de mult lângă tine, poți dezvolta ceea ce se numește boala acută de radiații cu efecte pe termen lung”, spun oficialii australieni.

Acest incident are loc în timp ce compania încearcă să-și repare reputația în Australia, după ce a fost extrem de criticată pentru distrugerea unor adăposturi sacre aborigene din Australia de Vest.

Rio Tinto a distrus adăposturile din stâncă vechi de 46.000 de ani de la Juukan Gorge pentru a extinde o mină de fier.

Incidentul a stârnit un protest major care a dus la retragerea mai multor șefi de top ai companiei.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Ortodoxul Djokovic triumfă peste toți și peste toate

29 January 2023 at 14:00

Novak Djokovic este campion la Australian Open. Sârbul l-a egalat pe Rafael Nadal la numărul de titluri de Grand Slam, ambii având câte 22. De asemenea, Nole va urca din nou pe prima treaptă a clasamentului ATP. Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas s-au întâlnit până acum de 13 ori în circuitul mondial, scorul fiind 11-2 în favoarea sârbului.

Stefanos Tsitsipas nu a reușit să îi pună probleme lui Novak Djokovic, grecul fiind lipsit de inspirație în cele mai importante momente ale partidei de pe Rod Laver Arena. Sârbul s-a impus după trei ore de joc, scor 6-3, 7-6(4), 7-6(5) și s-a încoronat pentru a zecea oară campion la Melbourne. Ultima victorie a grecului datează din 2019, de la Mastersul de la Shanghai, iar Novak s-a impus în ultimele 10 întâlniri directe. Nole l-a mai învins pe Stefanos într-o finală de Grand Slam, la Roland Garros din 2021, atunci când Tsitsipas a condus cu 2-0 la seturi, dar sârbul a revenit spectaculos. Novak Djokovic va fi lider mondial pentru a 374-a săptămână. De cealaltă parte, Stefanos Tsitsipas va urca pe locul 3 în clasamentul ATP.

Momente pline de emoție cu campionul sârb

Novak Djokovic a izbucnit în plâns după ce a triumfat la Australian Open pentru a 10-a oară, în condițiile în care anul trecut nu a putut participa, fiind expulzat de autorități.

„A fost o luptă frumoasă în aceasta seară, cu siguranță nu a fost ultima finală de Grand Slam pentru tine”, i-a transmis Stefanos Tsitsipas.

,,Ești unul dintre cei mai profesioniști jucători din circuit. Vreau să spun ceva despre relația dintre Grecia și Serbia: suntem două țări mici, nu am avut prea mulți jucători care să atingă acest nivel. Indiferent de unde vii, nimeni nu trebuie să îți atingă visele. Mai degrabă o copilările cu provocări te motivează. Chiar dacă o persoană în toată lumea acceptă și crede în visurile voastre, găsiți acea persoană și aveți încredere că puteți reuși!”, a declarat Djokovic.

Novak Djokovic le-a mulțumit tuturor celor care l-au susținut la Australian Open 2023 și a avut un mesaj special pentru antrenorul Goran Ivanisevic! Nole i-a cerut iertare antrenorului după ce s-a răstit la acesta în timpul meciului:

„Ce călătorie a fost pentru familia mea! Le mulțumesc pentru că tolerează partea mai urâtă a caracterului meu. De ce râzi, Goran? Sper că mă poți ierta vreodată! Acest trofeu este și al tău. Îți mulțumesc din toată inima! A fost unul dintre cele mai grele trofee, având în vedere circumstanțele. Nu am jucat anul trecut, acum am revenit și le mulțumesc tuturor celor care m-au făcut să mă simt bine. Încerc să mă ciupesc să văd dacă este real momentul. Doar echipa și familia știu prin ce am trecut în ultimele săptămâni. E cea mai mare victorie din viața mea, a mai spus Djokovic, după al 10-lea trofeu la Australian Open.

Victoria lui Nole a stârnit reacții puternice în toată lumea. Jurnalistul Paul Gabriel Andrei scrie pe o rețea de socializare că peste toate aceste cifre e o poveste adevărată cu triumful sârbului.

,,După ce a fost ținut de australieni anul trecut într-un centru de refugiați, zile întregi, apoi expulzat din țară precum ultimul om, Djokovic anunța într-un interviu că va reveni în Australia să joace în turneele viitoare dacă va fi lăsat. Inițial, Ministerul Imigrării i-au interzis să mai intre în Australia timp de 3 ani. Decizia a fost apoi anulată. Mulți au spus că ar trebui să le dea peste nas și să nu mai calce vreodată în Australia. Fiind vinovat că nu a dorit să-și facă un vaccin în care nu credea, Djokovic a ales o altfel de palmă, a ales să meargă și să lupte nu numai pentru glorie, ci pentru un principiu. A ajuns în Australia și a plecat cu trofeul. A mulțumit cerului și a arătat încă o dată că e cel mai mare jucător din istoria acestui sport. Djokovic se va afla pe prima poziție în topul mondial acolo unde deja deține recordul mondial cu 373 de săptămâni. Aaah, era să uit. A fost o întrecere în finală între doi sportivi creștin-ortodocsi. Să amintim și asta”, a scris jurnalistul pe Facebook.

articolul original.

Tenismanul sârb Novak Djokovic a câştigat finala de la Australian Open

29 January 2023 at 12:06
image

Tenismanul sârb Novak Djokovic (5 ATP, favorit nr. 4) a câştigat duminică finala de la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, după ce în ultimul act l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP, favorit nr. 3) cu 6-3, 7-6 (7/4), 7-6 (7/5).

Sârbul s-a impus după o partidă care a durat trei ore, ambii jucători făcând câte trei duble greşeli, grecul reuşind nu mai puţin de 15 aşi, Djokovic doar 7. Odată cu acest succes, campionul sârb, în vârstă de 35 de ani, care a cucerit pentru a zecea oară trofeul la competiţia de la antipozi, a obţinut al 22-lea său titlu de Mare Şlem, egalând astfel recordul rivalului său spaniol Rafael Nada, scrie Agerpres.

De asemenea, Djokovic va reveni de luni în fotoliul de lider al clasamentului ATP, pe care l-a ocupat anterior timp de 373 de săptămâni (record absolut).

“Nole” nu a putut participa la ediţia de anul trecut a Openului australian, câştigată de Nadal, sârbul fiind expulzat din Australia deoarece nu era vaccinat împotriva Covid-19. Djokovic are, începând de duminică, 11-2 în meciurile directe cu Tsitsipas, ultimele zece dueluri fiind tot atâtea victorii ale sârbului.

De partea cealaltă, Tsitsipas a jucat pentru prima dată finala de la Australian Open. Grecul a fost semifinalist anul trecut şi a jucat pentru a doua oară în carieră o finală de Mare Şlem, după cea din 2021 de la Roland Garros, pierdută chiar în faţa sârbului.

articolul original.

Krejcikova şi Siniakova, din nou campioane la Australian Open

29 January 2023 at 13:30
image

Perechea cehă Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova (cap de serie nr.1) şi-a păstrat titlul la dublu feminin de la Australian Open. Cele două au câştigat finala disputată duminică dimineaţa cu scorul de 6-4, 6-3 în faţa jucătoarelor din Japonia, Shuko Aoyama şi Ena Shibahara (favorite nr. 10).

Cehoaicele, care au obţinut victoria după o oră şi jumătate, sunt primele care cuceresc două titluri consecutive la Melbourne, după perechea italiană Sara Errani/Roberta Vinci, care a reuşit acest lucru la ediţiile din 2013 şi 2014.

Anul trecut Krejcikova şi Siniakova au obţinut trofeul, la dublu, la alte două turnee de Mare Şlem, Wimbledon şi US Open. Perechea cehă are în total 7 titluri de Mare Şlem, câştigând trofeele şi la Roland Garros (2018, 2021) şi Wimbledon (2018).

Citeşte şi: Novak Djokovic, pentru a 10-a oară campion la AO! Sârbul, imperial în finala cu Tsitsipas

articolul original.

Novak Djokovic e campion la Australian Open pentru a 10-a oară! Nole l-a egalat pe Rafa Nadal la titluri de Grand Slam câștigate

29 January 2023 at 12:12
By: M.Ex.

Sârbul Novak Djokovic (35 de ani) l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas (24 de ani) în finala Australian Open 2023. Djokovic a câștigat clar finala în trei seturi:6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) si a are 10 titluri la Melbourne.
Sârbul a ajuns la 22 de titluri de Grand Slam în palmares, egalându-l pe spaniolul Rafael Nadal.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

(VIDEO) Djokovic, pe cai mari: Campion și numărul 1 mondial!

29 January 2023 at 11:42
By: (V.N.)

Novac Djokovic l-a învins în minimum de seturi pe Stefanos Tsitsipas duminică în marea finală de la Australian Open, scor 6-3, 7-6 (7/4), 7-6 (7/5), cucerind astfel al zecelea titlu la Melbourne, un record. 

Nole l-a egalat pe Rafael Nadal în clasamentul titlurilor de Grand Slam câștigate: câte 22  fiecare și va fi şi noul număr 1 mondial, Alcaraz urmând a ceda fotoliul de lider ATP. Anterior Novak a ocupat fotoliul de lider mondial timp de 373 de săptămâni (record absolut).

La finalul partidei, sârbul a mers în loja sa unde s-a lăsat pradă emoțiilor și a izbucnit în plâns.

E cea mai mare victorie din viața mea, având în vedere circumstanțele, a declarat Djokovic la ceremonia de premiere, în contextul în care s-a confruntat cu o accidentare pe parcursul turneului, iar anul trecut a fost expulzat din Australia.

Tsitsipas a pierdut a doua sa finală de Grand Slam, după cea de la Roland Garros 2021, unde a fost învins tot de Novak.

Djokovic are, începând de duminică, 11-2 în meciurile directe cu Tsitsipas, ultimele zece dueluri fiind tot atâtea victorii ale sârbului.

#CHAMP10N 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆@AustralianOpen | #AusOpen | @DjokerNole pic.twitter.com/79UeWsH4EF

— ATP Tour (@atptour) January 29, 2023

Despre calificare în finală

Novak Djokovic s-a calificat vineri în a zecea sa finală la Australian Open, având nouă titluri în palmares, un record pentru această competiție. Nole l-a învins cu 7-5, 6-1, 6-2 pe americanul Tommy Paul.
Djokovic a avut probleme doar în primul set, când a condus cu 5-1, dar s-a văzut egalat.
Stefanos Tsitsipas a acces în ultimul act după ce a trecut în 4 seturi de rusul Karen Khachanov, 7-6 (7/2), 6-4, 6-7 (6/8), 6-3.
Până la marea finală de duminică, Novak Djokovic  și Stefanos Tsitsipas s-au întâlnit de 12 ori, iar sârbul conducea cu 10-2 (Nole a câştigat ultimele 9 meciuri directe).
articolul original.

Novak Djokovic vs Stefanos Tsitsipas, în finala Australian Open 2023

29 January 2023 at 09:15
image

Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas se duelează acum, pe Rod Laver Arena, în marea finală de la Australian Open 2023. Cei doi s-au întâlnit până acum de 12 ori în circuitul mondial, scorul fiind 10-2 în favoarea sârbului. La Melbourne, sunt 20 de grade Celsius în aceste momente..

De altfel, ultima victorie a grecului datează din 2019, de la Mastersul de la Shanghai, iar Novak s-a impus în ultimele 9 întâlniri directe.

Cea mai dureroasă înfrângere pentru Stefanos contra lui Novak a fost la finala de la Roland Garros din 2021, prima de Grand Slam a grecului. Atunci, Tsitsipas a condus cu 2-0 la seturi, dar a pierdut în final. Miza finalei de la Australian Open este una dublă: pe lângă titlul de Grand Slam, învingătorul va deveni și lider mondial începând de săptămâna viitoare.

Dacă pentru Nole ar fi o obișnuință revenirea în fotoliul de lider, pentru că ar acumula a 374-a săptămână pe locul 1 ATP, pentru Stefanos ar fi o premieră. Pentru Djokovic va fi cea de-a zecea finală de la Melbourne, sârbul câștigându-le pe toate celelalte.

Dacă se va impune în ultimul act de azi, Nole îl va egala pe recordmanul Rafael Nadal în clasamentul titlurilor de Grand Slam castigate.

Novak Djokovic vs Stefanos Tsitsipas 10-2

2022, Turneul Campionilor: 6-4, 7-6(4) pentru Djokovic

2022, Paris Masters: 6-2, 3-6, 7-6(4) pentru Djokovic

2022, Astana: 6-3, 6-4 pentru Djokovic

2022, Roma Masters: 6-0, 7-6(5) pentru Djokovic

2021, Roland Garros: (6)6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4 pentru Djokovic

2021, Roma Masters: 4-6, 7-5, 7-5 pentru Djokovic

2020, Roland Garros: 6-3, 6-2, 5-7, 6-4, 6-1 pentru Djokovic

2020, Dubai: 6-3, 6-4 pentru Djokovic

2019, Paris Masters: 6-1, 6-2 pentru Djokovic

2019, Shanghai Masters: 3-6, 7-5, 6-3 pentru Tsitsipas

2019, Madrid Masters: 6-3, 6-4 pentru Djokovic

2018, Toronto Masters: 6-3, (5)6-7, 6-3 pentru Tsitsipas.

Parcursul celor doi jucători până la marea finală de la Australian Open

Novak Djokovic

Turul I: 6-3, 6-4, 6-0 vs Roberto Carballes Baena (75 ATP)

Turul II: 6-1, (5)6-7, 6-2, 6-0 vs Enzo Couacaud (191 ATP)

Turul III: 7-6(7), 6-3, 6-4 vs Grigor Dimitrov (28 ATP)

Optimi: 6-2, 6-1, 6-2 vs Alex De Minaur (24 ATP)

Sferturi: 6-1, 6-2, 6-4 vs Andrey Rublev (6 ATP)

Semifinale: 7-5, 6-1, 6-2 vs Tommy Paul (35 ATP).

Stefanos Tsitsipas

Turul I: 6-3, 6-4, 7-6(6) cu Quentin Halys (61 ATP)

Turul II: 6-3, 6-0, 6-2 cu Rinky Hijikata (169 ATP)

Turul III: 6-2, 7-6(5), 6-3 cu Tallon Griekspoor (63 ATP)

Optimi: 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3 cu Jannik Sinner (16 ATP)

Sferturi: 6-3, 7-6(2), 6-4 cu Jiri Lehecka (71 ATP)

Semifinale: 7-6(2), 6-4, (6)6-7, 6-3 cu Karen Khachanov (20 ATP).

articolul original.

(VIDEO) Lukaşenko a băut în cinstea lui Sabalenka

29 January 2023 at 06:18
By: (V.N.)

Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a ciocnit un pahar, sâmbătă, în cinstea jucătoarei de tenis Aryna Sabalenka, care a devenit campioană la Australian Open.

“Acum Aryna are totul!”, a spus Lukaşenko, aflat la o masă cu fructe şi flori, dar şi un căţel alb.

“Trebuie să îi urăm să fie fericită, sănătoasă şi să obţină noi victorii. Aryna, în cinstea ta!”, a adăugat Lukaşenko, ciocnind paharul cu Serghei Teterin, fost preşedinte al Federaţiei de Tenis din Belarus.

🍾 🇧🇾 🎾 Cheers!

Belarussian President Alexander Lukashenko celebrates the Australian Open win of compatriot Aryna Sabalenka, even though she competed as a neutral due to the country’s association with Russia’s military campaign in Ukraine. pic.twitter.com/I1tL1gXNeo

— CGTN Europe (@CGTNEurope) January 28, 2023

articolul original.

Finala feminină de la Australian Open: Rybakina – Sabalenka

26 January 2023 at 15:05

Bielorusa Aryna Sabalenka (locul 5 WTA) s-a calificat pentru prima dată în finala unui Grand Slam.Ea a ajuns în ultimul act la Australian Open, după ce a învins-o pe poloneza Magda Linette (45 WTA), scor 7-6, 6-2.

Sabalenka, locul 5 mondial, a cincea favorită a turneului, mai jucase trei semifinale la Grand Slamuri, dar nu se calificase până acum în vreo finală.

Sabalenka va juca în finala Australian Open împotriva Elenei Rybakina, rusoaica ce reprezintă din 2018 Kazahstan, învingătoare anul trecut la Wimbledon.

Finala Sabalenka – Rybakina are loc sâmbătă de la ora 10.00.

articolul original.

Rybakina – Sabalenka, super-duelul din marea finală de la Australian Open

26 January 2023 at 12:43
image

Rybakina şi Sabalenka sunt cele mai bune sportive din acest an de la Australian Open, iar sâmbătă se vor duela pentru râvnitul trofeu. Joi dimineaţă, Rybakina a trecut de Azarenka, în timp ce Sabalenka a învins-o pe surprinzătoarea Linette.

Rybakina, un plus faţă de Azarenka

Elena Rybakina s-a calificat în finala de la Australian Open, după victoria în două seturi în fața dublei campioane de la Melbourne, Victoria Azarenka. Campioana de la Wimbledon 2022 s-a impus cu 7-6(4), 6-3, după o oră și 43 de minute.

În primul set, serviciul Elenei Rybakina a fost și înger, și demon. Dacă aceasta a reușit două game-uri albe, unul câștigat chiar în 70 de secunde, Rybakina a arătat slăbiciuni la serviciu în anumite momente cheie ale primului set. La 4-3, campioana de la Wimbledon a reușit break-ul și putea închide pe propriul serviciu primul set, dar, în cele din urmă, jucătoarea din Belarus a realizat rebreak-ul, având ulterior o șansă uriașă la 5-5, notează Eurosport.

Primul set a ajuns la tiebreak, acolo unde cele două jucătoare nu au profitat prea mult de serviciu. Ultimele șase puncte au fost câștigate pe serviciul adversarei, iar Rybakina a reușit să câștige setul cu 7-4 în tiebreak. În actul secund, bielorusa a cedat de mai multe ori serviciul, dar şi lupta psihică, iar Rybakina a profitat din plin. La final, a fost 6-3 pentru sportiva din Kazahstan, care s-a calificat în marea finală de la AO 2023.

Sabalenka, fără set pierdut în acest an

Aryna Sabalenka s-a calificat în prima sa finală de Grand Slam, după ce în prealabil pierduse de 3 ori în semifinalele turneelor de Mare Slem. Sportiva din Belarus a trecut cu 7-6, 6-2 de Magda Linette și va juca în marea finală de la Antipozi.

Poloneza a fost mai inspirată în primele minute, a câștiga contra serviciului și a condus cu 2-0. Simțind că nu poate face legea în joc, Sabalenka a început să lovească și mai puternic cu forehandul. A pus constant presiune de la retur grație forței și lungimii loviturilor, iar echilibrul manșei a fost restabilit doar câteva minute mai târziu (2-2). De la acest moment, fiecare sportivă a fructificat avantajul serviciului, iar setul a ajuns, previzibil de altfel, în tiebreak. Acolo, Sabalenka a dominat autoritar şi a trecut în faţă pe tabelă după 7-1. În actul secund a mai existat un singur moment în care Linette ar fi putut să schimbe, poate, traiectoria victoriei, dar poloneza a ratat două mingi „legate” de break la scorul de 4-1 şi la final s-a declarat învinsă cu 6-2.

Fără set pierdut la Melbourne 2023, Sabalenka o conduce cu 3-0 la scorul întâlnirilor directe pe Rybakina. Fiecare din cele 3 partide anterioare a avut nevoie de decisiv, după ce în fiecare dintre partide sportiva din Belarus a câștigat primul și ultimul set. Ultima oară când cele două au fost față în față s-a întâmplat la Wimbledon 2021, când Aryna câștiga cu 6-3, 4-6, 6-3.

Citeşte şi: Scandal la Australian Open! Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak, poze alături de ruși cu steagul cu Putin

articolul original.

Australian Open: Gabriela Ruse s-a calificat în semifinale la dublu, alături de ucraineanca Marta Kostiuk | VIDEO

25 January 2023 at 11:02
image

Gabriela Ruse a reusit cea mai mare performanță a carierei: s-a calificat în semifinale la dublu, la Australian Open, alături de ucraineanca Marta Kostiuk.

Gabriela Ruse și Marta Kostiuk le-au învins pe favoritele numărul patru, Storm Hunter, din Australia și Elise Mertens, Belgia, cu 7-6, 2-6, 6-4.

Meciul a durat două ore şi jumătate. Românca și ucraineanca şi-au asigurat un cec de 210.000 de dolari australieni şi 780 de puncte WTA la dublu.

A fost un meci foarte greu, nu-mi vine să cred că suntem în semifinale! Sunt foarte fericită să fiu aici cu tine, Marta. Am luptat foarte mult în ultimele două săptămâni și ce pot să spun… Ne vedem în semifinale! Cred că suntem amândouă nebune, e al doilea Grand Slam al nostru împreună”, a spus Gabriela Ruse după accederea în semifinalele Australian Open alături de Marta Kostiuk.

Two-and-a-half hours later @marta_kostyuk and Elena-Gabriela Ruse are semifinal bound!@wwos@espn@eurosport@wowowtennis#AusOpen#AO2023 pic.twitter.com/s6p4M7Q4fH

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 25, 2023

Ruse şi Kostiuk sunt la cea mai bună performanţă a lor la un turneu de Grand Slem.

În penultimul act la dublu vor întâlni principalele favorite: cehoaicele Barbora Krejcikova şi Katerina Siniakova, care sunt deţinătoarele titlului la Melbourne.

Sursa foto: Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru

Citește și: Sportiva americană Mikaela Shiffrin scrie istorie la Cupa Mondială de schi alpin feminin depășind recordul de victorii | AUDIO

articolul original.

(VIDEO) Djokovic extraterestrul

25 January 2023 at 13:31
By: (V.N.)

Novak Djokovic, numărul 5 mondial, s-a calificat miercuri, fără emoții, în semifinalele Australian Open, învingându-l în trei seturi, 6-1, 6-2, 6-4, pe rusul Andrey Rublev. Partida a fost mai palpitantă decât o arată scorul, sârbul reușind să puncteze însă în momente decisive.

Punct câștigat de Nole. E extraterestru, a concluzionat Eurosport

„Am fost foarte aproape de nivelul din meciul cu De Minaur, dar aș spune că atunci am jucat mai bine. Îmi place să joc în sesiunea de seară pe acest teren care este atât de important pentru mine. A bătut vântul în această seară, a trebuit să ne adaptăm condițiilor. Cei de la TV trebuie să înțeleagă că e foarte multă presiune din cauza vântului, trebuie să îți deschizi terenul mai mult, să îți alegi mai cu grijă loviturile. Cred că scorul nu arată neapărat realitatea din teren, Andrey a reușit să stea foarte aproape în multe gameuri. Au fost multe puncte echilibrate, dar mi-am găsit tenisul cel mai bun în momentele importante și asta contează”, a spus Djokovic după partidă.

Pentru un loc în marea finală, Novak se va duela, în premieră, cu americanul Tommy Paul (35 ATP)

Semifinalele masculine Australian Open

Karen Khachanov (18) – Stefanos Tsitsipas (3)

Tommy Paul (35 ATP) – Novak Djokovic (5)

Traseul lui Novak Djokovic până la semifinale

Djokovic – Carballes Baena 6-3, 6-4, 6-0

Djokovic – Couacaud 6-1, 6-7(5), 6-2, 6-0

Djokovic – Dimitrov 7-6(7), 6-3, 6-4

Djokovic – De Minaur 6-2, 6-1, 6-2

Djokovic – Rublev 6-1, 6-2, 6-4

Semifinalele masculine de simplu se vor disputa vineri, 27 ianuarie.

articolul original.

Gabriela Ruse și Marta Kostyuk sunt în semifinale la Australian Open 2023!

25 January 2023 at 09:08
By: M.Ex.

Perechea formată din Gabriela Ruse și Marta Kostyuk s-a calificat în această dimineață în semifinalele competiției de dublu de la Australian Open. Perechea româno-ucraineană s-a impus în fața favoritelor 4 la câștigarea trofeului, Storm Hunter/ Elize Mertens, scor 7-6(6), 2-6, 6-4. În penultimul act, Ruse și Kostyuk vor întâlni principalele favorite la câștigarea competiției, echipa formată din Barbora Krejcikova și Katerina Siniakova. „Cred că suntem amândouă nebune, e al doilea Grand Slam al nostru împreună, și în Paris am jucat foarte bine și am fost foarte aproape să ne calificăm în semifinale. Încercăm să ne bucurăm de soare aici și o să vedem ce se întâmplă”, au fost cuvintele Gabrielei Ruse.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Primii semifinaliști la Australian Open: Tsitsipas – Kachanov, Azarenka – Rybakina

24 January 2023 at 14:04

Jucătorul grec de tenis Stefanos Tsitsipas, favorit 3, s-a calificat, marţi, în semifinale la Australian Open, primul Grand Slam al anului. Tsitsipas l-a învins pe cehul Jiri Lehecka, locul 71 ATP, scor 6-3, 7-6 (7/2), 6-4.

În semifinale, Tsitsipas va evolua contra rusului Karen Haceanov, locul 20 mondial şi favorit 18.

Victoria Azarenka, 33 de ani, fost lider mondial, dublă câștigătoare la Australian Open în 2012 şi 2013, acum pe locul 24 WTA, a învins-o pe americanca Jessica Pegula, locul 3 WTA, calificându-se în semifinale.

Jessica Pegula, în vârstă de 28 de ani, nu a ajuns mai sus de sferturi de finală la niciun turneu de Grand Slam.

Victoria Azarenka o va întâlni în penultimul act pe kazaha Elena Rybakina, care a trecut fără emoţii de letona Jelena Ostapenko, cu 6-2, 6-4.

Elena Rybakina, în vârstă de 23 de ani, campioana de anul trecut de la Wimbledon, este locul 25 mondial şi cap de serie numărul 22 la primul turneu de Grand Slam al sezonului. Deși a câștigat la Wimbledon, ea nu a primit puncte, acesta fiind motivul pentru care nu se află în top 10.

articolul original.

Mihai Coman şi Maria Ciubotaru s-au oprit în turul doi la AO juniori

24 January 2023 at 12:20
image

​Mihai Alexandru Coman și Maria Daciana Ciubotaru nu au reușit să treacă de turul al doilea pe tablourile de juniori de la Australian Open 2023, primul Grand Slam al anului.

Coman (favorit 5) a fost învins de polonezul Tomasz Berkieta, scor 7-6(4), 6-1. Partida a durat o oră și 22 de minute.

În competiția fetelor, Ciubotaru (venită din calificări) a pierdut după o oră și 17 minute de joc în fața japonezei Ena Koike (cap de serie nr. 11), scor 6-2, 6-4.

Citeşte şi: Rybakina – Azarenka, primul super-duel din semifinalele Australian Open

articolul original.

Valoarea a făcut diferența! Djokovic, calificare en fanfare în sferturi la AO

23 January 2023 at 11:02
image

Novak Djokovic nu i-a dat nicio speranță lui Alex De Minaur, marele favorit la câștigarea Australian Open trecând lejer de reprezentantul gazdelor, scor 6-2, 6-1, 6-2. Astfel, sârbul s-a calificat în sferturile turneului major de la Melbourne, competiție pe care a câștigat-o de 9 ori în carieră.

Partida de pe Rod Laver Arena a curs de la început și până la final într-o singură direcție, Nole arătând încă o dată că la Melbourne se simte perfect. Tenisul sârbului a fost unul la un nivel mult prea ridicat pentru De Minaur, care a trebuit să se declare învins după două ore și șase minute de joc.

Partida dintre Djokovic și De Minaur a fost ultima din optimile de finală de pe tabloul masculin de simplu de la Australian Open. În turul următor, Djokovic îl va întâlni pe Andrey Rublev, cel care a trecut astăzi de Holger Rune, în cinci seturi, scor 6-3, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6(9).

„Nu pot să spun că îmi pare rău că nu ați asistat la un meci mai lung. Mi-am dorit să câștig în minimum de seturi. Primele gameuri au fost echilibrate, apoi am început să mă simt mult mai liber. Am fost mult mai agresiv, iar Alex a devenit tot mai nervos, mai tensionat. Tenisul e un sport rapid, dinamic, lucrurile se pot schimba foarte repede, dar mi-am păstrat concentrarea și am făcut cel mai bun meci din acest an. La cum am jucat azi, nu a părut că mă lupt cu accidentarea. Azi nu am simțit nimic. Le mulțumesc celor din echipa mea și tuturor celor care m-au ajutat. Nu vreau să sărbătoresc prea devreme că am trecut peste problemele medicale, dar îmi place cum m-am mișcat azi. Sper să continui așa“, a spus Nole, pentru Eurosport.

Tablou sferturi de finală masculin:

Khachanov – Korda
Tsitsipas – Lehecka
Shelton – Paul
Djokovic – Rublev

articolul original.
❌