ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Rezultate Bacalaureat 2022: LUNI se afișează primele rezultate. DESCARCĂ modelul de cerere pentru contestație

24 June 2022 at 17:00

Rezultate Bacalaureat 2022: LUNI se afișează primele rezultate. DESCARCĂ modelul de cerere pentru contestație

Bacalaureatul 2022, sesiunea de vară, a luat sfârșit, iar absolvenții de liceu așteaptă notele inițiale. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2022 vor fi afișate luni, 27 iunie, până la ora 12, potrivit Ministerului Educației. Rezultatele vor fi disponibile pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii.

Amintim că numele elevilor vor fi anonimizate. În această situație, codurile individuale înlocuiesc numele și prenumele candidaților și au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

MODEL CERERE CONTESTAȚIE BACALAUREAT 2022

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

„Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.”, prevede art. 13 alin (1) din Ordinul 5.151/2021.

articolul original.

Mesagerul TV. Zilele orașului Piatra Neamț, programul de astăzi, 24 iunie

24 June 2022 at 07:38
image
articolul original.

S-a stins din viață Leluț Vasilescu, legenda formației Compact. 40 de ani a slujit grupul său de suflet

24 June 2022 at 07:17

S-a stins din viață Leluț Vasilescu, legendarul muzician din Compact. Anul acesta, formația pe care a slujit-o întreaga sa viață urma să sărbătoreasca printr-un turneu aniversar 45 de ani de activitate.

Plecat prea devreme dintre noi, la doar 66 de ani,  Leluț ”Megastar” Vasilescu  și-a dedicat cea mai mare parte a vieții trupei Compact, în care cântă din 1982. În 2008 a fost la un pas să-și pierdă viața pe scenă, trecând printr-un infarct în timpul unui concert. El l-a adus în formație pe Paul Ciuci,  cel care, ulterior i-a  târât în procese rușinoase pe toți cei cei ce și-au adus contribuția ca trupa Compact să devină unul dintre cele mai populare grupuri pop-rock din istoria muzicii românești.

S-a stins din viață Leluț Vasilescu, legenda formației Compact. 40 de ani a slujit grupul său de suflet

Ultimii ani Leluț Vasilescu i-a petrecut în reclădita formație Compact, făcând echipă cu marii muzicieni Costi Cămărășan, membru fondator Compact, Adrian Ordean (compozitorul și motorul din cea mai prolifică perioadă a grupului ‘88-‘94), Adrian Coco Tinca, Gabi Nicolau și Monel Puia.

Din păcate, după câștigarea procesului cu Paul Ciuci și redobândirea titulaturii de Compact în instanță, Aurel ”Megastar” Vasilescu nu și-a văzut visul cu ochii, acela de a urca pe scenă într-un nou și mare turneu aniversar Compact 45. Dispariția sa vine după grelile pierderi din sânul echipei Compact, amintim regretații Leo Iorga, Teo Peter ori Emil Laghia.

articolul original.

AUR și mai mulți parlamentari PSD propun o lege pentru a excepta de la demolare bisericile construite ilegal

24 June 2022 at 06:17
image

O propunere legislativă inițiată de AUR și sprijinită de mai mulți aleși PSD interzice demolarea bisericilor construite fără autorizație. Potrivit proiectului legislativ, lăcașurile care au fost ridicate fără respectarea reglementărilor vor trece în legalitate.

Propunere controversată

Inițiatori sunt liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu, alături de deputatul AUR Adrian George Axinia. Se propune modificarea Legii privind amenajarea teritoriului (nr. 350/2001) în sensul exceptării lăcașurilor de cult de la o prevedere care interzice obținerea autorizațiilor urbanistice după ce a fost realizată construirea. Excepția este introdusă la articolul 56, care în varianta modificată sună în felul următor:

„Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, cu excepția lăcașurilor de cult și a anexelor acestora, a căror execuție a început anterior intrării în vigoare a acestei legi.”

Pentru susținerea inițiativei legislative au semnat parlamentarii AUR și 26 de aleși de la PSD.

„Începând cu 1990, s-au construit mii de lăcașuri de cult în toată România, însă în multe dintre cazuri execuția lucrărilor fie nu s-a realizat pe baza unei autorizații de construire, fie documentația depusă în vederea autorizării și-a încetat valabilitatea înainte de finalizarea lucrărilor de construire, fie în execuție, autorizația de construcție nu a fost respectată”, scriu inițiatorii.

Ce solicită primarul Constanței de la IPS Teodosie

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, îi cere lui ÎPS Teodosie să desființeze o biserică rdicată ilegal pe un trotuar, în urmă cu 10 ani. Asta după ce instanța a stabilit că biserica nefinalizată nu a fost ridicată potrivit legii.

Într-o scrisoare publică, primarul Chițac i se adresează Arhiepiscopului Tomisului pe numele de mirean, Teodosie Petrescu, și îi cere acestuia să desființeze construcția ilegală.

Vergil Chițac îl avertizează pe Teodosie că din moment ce nu va pune în aplicare decizia instanței creează ”premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate”:

articolul original.

Aura B., transformare radicală pentru piesa Let me go

23 June 2022 at 21:35
image

Îndrăgită interpreta revine în atenția fanilor cu o transformare spectaculoasă și un nou single plin de emoții și trăiri. Este vorba de piesa “Let me go” pentru care a filmat și un videoclip incitant, filmările având loc chiar de ziua solistei pe o vreme capricioasă și vulcanică precum Aura B.

După ce a lansat mai multe piese ritmate pentru care a filmat videoclipuri în care este extrem de sexy, iată că Aura B. ne surprinde din nou cu o melodie nouă care se numește “Let me go” pentru care a filmat un nou videoclip.

“Piesă este scrisă de mine muzică și textul și orchestrată de Andy Robert, un producător muzical cu care îmi face mereu o mare plăcere să lucrez. Am scris-o inițial într-o varianta slow, apoi, când m-am dus la Andy să i-o arăt și i-am spus că aș vedea’o într-un stil muzical diferit. După cum am mai spus, fiecare piesă reprezintă momente din viață mea, mesaje, gânduri, trăiri iar această nu face excepție. De dată această vin cu o schimbare, atât de look cât și de still muzical. Piesă a fost gata într-un timp scurt, pentru că mie așa îmi place, să fie totul eficient, iar cu Andy nici nu ai cum altfel, la cât de talentat și creativ este. Apoi, că pachetul să fie complet, am luat legătură cu echipa de filmare să stabilim dată când vom filma și mi-au zis chiar că o vom face pe 28 Mai, ziua mea de naștere. Dar cum nu stabilisem nimic pentru ziua mea, am confirmat. Și uite cum de ziua mea eu filmăm videoclipul piesei “Let me go” la care a participat că invitat special, guest star Daniel Andronic, modelul pe care l-am ales să-mi fie partener în acest videoclip. Costin, regizorul clipului a fost atât de creativ încât totul a decus repede și eficient și sunt foarte mulțumită de rezultat. Filmarea a durat în jur de 6 ore și ne-am confruntat cu toate fenomenele metereologice, de la soare la vânt și ploaie și furtună. Țîn să mai spun că la acest videoclip nu am avut makeup artist, machiajul a fost realizat de mine iar ținutele (2 la număr) una a fost din garderoba personală, iar restul făcut de un atelier unde eu obișnuiesc să’mi fac hainele. Locația a fost în centrul capitalei unde n-am simțit că în 3 anotimpuri, mai puțin iarnă”, spune Aura B.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Bacalaureat pentru emigrare

23 June 2022 at 17:05

Nu pot trece peste o secvență de televiziune care spune totul despre starea mea de nemulțumire. Asta ca să vorbesc în nume propriu. O duduie vizibil săracă în materie de gramatică, de cultură și de logică, dintre cele care stau ca păsările agitate pe crăcile televiziunilor, o întreba pe o fetiță de 14 ani, cîștigătoare a unui premiu internațional:
– Și acum ce visezi? Îți dorești să pleci să studiezi în străinătate?

Străinătatea este o modă pentru că în cele mai multe cazuri este un refugiu. Emigararea economică este la fel de pustiitoare ca și emigrarea din cauza absenței de libertăți din anii comunismului. ”Străinătatea” este repetenția educației românești, repetenția politicii și a politicienilor, ea este și semnul precarității economiei și a oamenilor de afaceri, al presei și al nesimțirii cu care marile puteri economice exploatează forța de muncă din țările sărace. Străinătatea este și semnul cruzimii cu care țările puternic dezvoltate racolează oameni mai deștepți decît ai lor pentru a le face viața mai frumoasă și mai ușoară.

Anii petrecuți în strădania de a duce țara și instituțiile la standardele lumii democratice m-au ajutat să înțeleg și nedreptățile ascunse îndărătul unor principii, și iluziile noastre, și naivitatea cu care alergăm după zăhărelul din țările de afară. Și mi se pare nedrept, aberant, crud de-a dreptul că profesorii de liceu sunt mîndri că o mare parte sau jumătate dintre absolvenții din acest an își doresc să studieze în stăinătate. Adică să plece, deschizînd larg porțile posibilităților de a fi racolați și de a nu mai lucra pentru poporul lor și pentru țara lor.
De ce-ar face-o? Cu trimiterea la istorie și la limba română nu avem succes la o generație de un pragmatism cumplit. Le au și nu mai luptă pentru ele. Nu i se mai vorbește de patrie, de popor, de istoria patriei. Internaționalismul progresist o împinge la un refuz categoric. Partidul Național Liberal este ”național” în suprafața intereselor sale, nu în spirit și în ideile oamenilor care îl conduc. UDMR-ul asta așteaptă și se bucură. Despre USR nu merită să vorbesc la acest capitol. PSD-ul este atît de călărit și de mormoloc în supunere că dincolo de ”românii în sus” și ”românii în jos” nu depășește nici limbajul de lemn al Alexandrei Păcuraru, cea care se umflă adeseori la Realitatea Plus cu ”românii mei”.

Cu modelele de succes nu putem face nimic pentru că ele nu există. Sau dacă există (și chiar sunt!) ele sunt necunoscute. În România starletelor, a fotbaliștilor milogi, dar fuduli, nu se promovează valorile, ci prezentatoarele meteo. De la coborîrea Simonei Halep în topul mondial și pînă mai ieri, la rezultatul excepțional al lui David Popovici, România nu mai avea nici o vedetă adevărată. Iar David Popovici este al României pentru că vorbește limba română și este cetățean român. Dar el nu mai reprezintă în nici un fel sportul românesc ajuns într-o fază leșinată și sărăcită. Și nici poporul român, din ce în ce mai departe de sport. Și la școli și pe marile arene ale lumii.

O duduie cu fustă de o pagină A 4 și cu decolteu pînă la brîu este mai cunoscută decît un cercetător sau un mare chirurg. A cui este vina? A elevilor? În nici un caz. A profesorilor care n-au putut minimaliza paparudele? Poate, dar în mică parte! A televiziunilor care și-au făcut banii pe seama audiențelor cîștigate din promovarea prostiilor? Într-o măsură muult mai mare! A politicienilor care s-au căciulit sau s-au înfrățit cu Becali și cu Mitică Dragomir, cu Burleanu? Numai a Elenei Udrea și a lui Traian Băsescu? Ei ne-au povestit despre o cale și ei au urmat alta. Și acum fac pe floricelele parfumate! Și dacă de la vîrf au început toate manțocăriile și abuzurile, ce voiam să ajungă la talpa țării?
Nu cumva mizele mici domină toată societatea și ele îngroapă cea mai mare parte a idealurilor care se pot împlini în țara noastră?
Iar răspunsul profesorilor că jumătate din absolvenții lor visează să studieze și să muncească în străinătate nu este decît diagnosticul crud pentru o stare de lucruri de care ne ferim să o dezbatem.

articolul original.

De necrezut! Cu câți lei a ajuns să se vândă pe OLX o cască de copiat la Bacalaureat 2022

23 June 2022 at 14:59
image

O „cască de copiat” se vinde sau închiriază pe site-urile de anunțuri cu câteva sute de lei, potrivit mai multor anunțuri publicate recent. Cu toate că unii elevi cred că pot fi ajutați de astfel de dispozitive, de regulă, examinatorii sunt foarte prompți și descoperă tentativele de fraudă.

Pentru închirierea unei astfel de căști, elevii trebuie să plătească 300 de lei.

„Închiriez cască de copiat pentru probele de bacalaureat. Casca este într-o stare impecabilă, se aude foarte bine, este de ușor de ascuns, în ureche nu se observă.

Pentru mai multe detalii, mă puteți contacta. Anunțul este disponibil doar în zona Iași.

300 de lei negociabil pentru toate cele trei probe din iunie. Dar vă pot lăsa casca oricând până după bacalaureat (5-8 zile) ca să puteți să o testați, prețul fiind același”, scrie într-un anunț de pe un site de profil.

Profesorii evaluatori de la examenele naționale (Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat) primesc anul acesta sume mai mari față de anul trecut, creșterile variind între 10 și 160 de lei.

Sumele au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 3.887 din 23 mai.

Profesorii supraveghetori/asistenți beneficiază de o majorare de doar 10 lei pe zi față de anul trecut, astfel că asistenții de la Evaluarea Națională primesc 110 lei pe zi, iar cei de la bacalaureat primesc 120 de lei pe zi, potrivit EduPedu.

Potrivit sursei citate, președinții de comisii de evaluare la Bacalaureat, în centrele cu peste 750 de absolvenți, pot primi până la 2.200 de lei.

Pentru profesorii evaluatori, creșterea este de 0,7 lei la Evaluarea Națională și 1,25 lei la Bacalaureat, pentru fiecare lucrare corectată.

articolul original.

Horoscop 23-29 iunie

23 June 2022 at 11:37
image
Zonele geopatogene era cunoscute în vechime ca „locuri primejdioase”, iar chinezii le-au denumit „dinte al dragonului”. Oamenii de știință confirmă că, la oamenii care locuiesc peste opt zile într-o zonă geopatogenă, apar unele simptome comune: disconfort, slăbiciuni generale, somnolență sau insomnie, dureri permanente de cap şi amețeli, tensiune inexplicabilă, nervozitate, frică, arsuri şi junghiuri în tot corpul, spasme intermitente la picioare. O şedere mai prelungită va conduce la îmbolnăvirea de leucoză, de scleroză laterală, la dereglarea circulaţiei cerebrale, fenomene spastice, spasme cronice, strabism, migrene şi la creşterea inexplicabilă a temperaturii până la 39°-40° C.

Berbec

Venus se află în tranzit prin Gemeni până la jumătatea lui iulie. Din punct de vedere romantic, Berbecii nu vor avea probleme și vor reuși să se relaxeze. Pentru nativii care trebuie să se mute, să cumpere o locuință, să închirieze, să renoveze, se recomandă Luna Nouă din 29 iunie. La momentul apariției Lunii Noi, Berbecii au avantajele oferite de Marte și Saturn, planeta stabilității pe termen lung. Majoritatea Berbecilor vor simți un sentiment sporit de securitate. Toate zodiile se vor bucura de conjuncția Marte-Saturn, dar cel mai mult o vor face Berbecii, deoarece Marte este guvernatorul lor.

Taur

Luna Nouă din 29 iunie cade în Rac. Această Lună Nouă luminează Casa comunicării, a fraților/surorilor. Acest aspect astrologic ajută la crearea spațiului vieții sociale a Taurilor. Nativii vor fi în mijlocul prietenilor și a grupurilor de colegi. Taurii vor fi alintați, se vor bucura de distracție în săptămânile următoare. Frații, sora sau unul dintre verii nativilor vor avea un rol important la sfârșitul lunii. Venus se află în Gemeni până la jumătatea lui iulie, deschizând noi căi Taurilor de a aduce mai mulți bani decât au făcut-o la început de iunie.

Gemeni

O șansă solidă de a câștiga bani este oferită de Luna Nouă din 29 iunie care cade în Rac. Aceasta este cea mai bună Lună Nouă a anului pentru a crește veniturile. Gemenii pot iniția discuții despre o mărire de salariu sau despre posibilitățile de a crește veniturile. Unii dintre Gemeni vor primi o sumă substanțială de bani de la un membru al familiei. Venus se află în tranziție prin Gemeni oferind nativilor mai multă stabilitate emoțională. Venus are acum un rol de tămăduitor al suferințelor din dragoste a Gemenilor.

Rac

Momentul cel mai favorabil al nativilor din iunie este apariția Lunii Noi din 29 iunie, care cade în Rac. Aceasta este Luna Nouă specială pentru ziua de naștere a Racilor, pe care aceștia o pot folosi așa cum doresc. Există aproximativ 12 Luni Noi pe an, fiecare într-o zodie diferită și fiecare este menită să ajute la îmbunătățirea unui anumit domeniu al vieții. Excepția este atunci când ai Luna Nouă în propriul tău semn și poți decide în ce mod să direcționezi cel mai bine această energie prețioasă. Simultan cu Luna Nouă în Rac, Marte se află în Berbec și Saturn în Vărsător. Acest aspect aduce oportunități în carieră.

Leu

Luna Nouă din 29 iunie cade în Rac, luminând Casa intimității și a singurătății nativilor din Leu. În acest moment, nativii își doresc să mai inspire departe de orice fel de socializare. Au nevoie de solitudine pentru a se odihni. Unii dintre nativi se vor concentra asupra hobby-urilor personale, cum ar fi fotografia, pictura, realizarea de filme, scenariul sau compunerea muzicii. Majoritatea Leilor vor fi foarte creativi în săptămânile de după Luna Nouă din 29 iunie. Unii dintre ei vor face chiar o carieră din hobby-ul lor. Iulie aduce oportunități de carieră interesante. Leii au motiv să se concentreze asupra vizibilității propriei reputații.

Fecioară

Casa distracției și a fericirii nativilor din Fecioară este luminată de Luna Nouă din 29 iunie. Această Lună Nouă cade în Rac, oferind numeroase oportunități nativilor. Această perioadă relaxantă vine după ce nativii au trebuit să aprobe o listă de decizii serioase cu privire la carieră, la viața de familie și la locuință. Lună Nouă în Rac oferă, de obicei, timp de petrecut cu familia. Fecioarele care au copii le pregătesc acum o surpriză specială. Unii dintre nativi vor merge în vizită la părinți, bunici sau anumite rude pe care nu le-au mi văzut de mult timp. Această Lună Nouă pare să includă și prietenii.

Balanță

Casa progresului în carieră a Balanțelor este luminată de Luna Nouă din 29 iunie. Este cea mai importantă Lună Nouă a anului 2022, pentru a obține o promovare sau un nou loc de muncă. Venus, guvernatorul zodiei Balanță, primește sprijin puternic din partea puternicei Pluton, care se află în Casa casei și a familiei nativilor. Posibil ca un membru al familiei să propună o afacere nativilor din Balanță. Venus în Gemeni până la jumătatea lui 17 iulie, oferă susținere atât pentru nativii singuri, cât și pentru cei aflați într-o relație. Carisma nativilor va fi destul de vizibilă, iar magnetismul irezistibil.

Scorpion

Luna Nouă din 29 iunie cade în Rac și luminează Casa călătoriilor îndepărtate a Scorpionilor. După 29 iunie, nativii vor avea diferite ocazii de a-și alege locul unde să se relaxeze. Cu siguranță vor alege un cadru nou, cel mai probabil lângă ocean, mare, lac sau un pârâu, deoarece Racul este un Semn de Apă la fel ca al Scorpionului. Având în vedere toate discuțiile financiare care s-au învârtit în jurul nativilor în cea mai mare parte a lunii iunie, la final se recomandă o „rupere” de acestea. Scorpionii trebuie să-și elibereze mintea de toate detaliile discuțiilor financiare și să se distreze.

Săgetător

Luna Nouă din 29 iunie cade în Rac. Această Lună Nouă permite nativilor din Săgetător să rezolve detaliile financiare potrivite pentru viitorul lor. Săgetătorii care se căsătoresc, vor decide acum să combine veniturile, fie într-un cont comun fie în două conturi individuale. La nivel personal, este posibil să se discute despre beneficii la locul de muncă. Se poate obține o asigurare de sănătate mai complexă, un abonament la sala de sport. Această Lună Nouă îndreaptă atenția nativilor asupra finanțelor. Se vor face plăți de facturi și recuperări de datorii.

Capricorn

Iunie a fost o lună încărcată, iar Luna Nouă din 29 oferă Capricornilor timp de calitate pe care să-l petreacă alături de iubitul lor. Nativii care au o relație serioasă de ceva timp, se pot hotărî acum să se logodească sau să se căsătorească. Se pare că nativii vor invita prietenii și familia la aceeași petrecere și, în mod magic, lucrurile vor funcționa perfect. Dacă sunt singuri, Luna Nouă îi ajută pe nativi să cunoască o persoană captivantă, care are interese compatibile cu ale lor. Sfârșitul de iunie și prima jumătate a lui iulie se referă la distracție, relaxare, încărcarea bateriilor.

Vărsător

Pe 29 iunie, Luna Nouă cade în Rac și aduce multă activitate vieții profesionale a Vărsătorilor. Nativii își mută atenția de la distracție și dragoste spre chestiuni mai practice. Vărsătorii fără un loc de muncă, vor fi ajutați de Luna Nouă să se angajeze la un loc de muncă asemănător cu locul de muncă anterior. Luna Nouă din 29 iunie luminează Casa muncii și a sarcinilor de zi cu zi a Vărsătorilor. Aici intră și acțiunile nativilor privind sănătatea. Nativii trebuie să ia în considerare faptul că au nevoie de alimentație sănătoasă. Este binevenit un examen medical în iulie.

Pești

Luna Nouă din 29 iunie cade în Rac și deschide un nou set de oportunități pentru Pești. Această Lună Nouă oferă nativilor un ghiont pentru a petrece mai mult timp cu distracția, cu prietenii şi familia. Unii dintre Pești ar putea pleca într-o excursie de câteva zile. Fiecare nativ din Pești are motiv să fie entuziast după sosirea acestei Luni Noi. Racul conduce familia și este legat în special de sugari, bebeluși și micuți care învață să meargă. Cert este faptul că Peștii trebuie să plece din zona în care au viețuit luni, ani și să schimbe energiile. Se pot întoarce acasă prin iulie, august dacă le permite programul.

articolul original.

Podul peste Mureș ar putea fi gata înainte de termen, la finalul anului viitor

23 June 2022 at 13:49
By: -

Viceprimarul Lazăr Faur și deputatul Sergiu Bîlcea au continuat prezentarea șantierelor în lucru prin prezentarea construcție podului peste Mureș înttre strada Andrei Șaguna și Aradul Nou.

„Este o investiție complexă, o investiție cu valoare de 227 milioane de lei, care cuprinde podul și un traseu rutier care începe de la UTA și merge până în Calea Timișorii. Proiectul prevede și achiziția a 10 autobuse electrice, 330 de biciclete electrice, stații de încărcare pentru vehicule, un transport verde. Aici a început construcția podului, se lucrează la piloți, sunt gata deja 10, se văd utilajele care forează. Va fi un pod frumos care va ajuta traficul, lucrările sunt în grafic, constructorul a achiziționat materialele necesare în condițiile acum sunt probleme pe lanțul de aprovizionare. Aici este o echipă mare, de profesioniști, lucrurile au pornit bine și construcția merge înainte. Termenul este de 28 de luni, la începutul anului 2024 ar trebui să avem podul funcțional”, a declarat Lazăr Faur.

Inginerul care reprezintă constructorul PAB România susține că graficul firmei prevede finalizarea lucrărilor mai repede, la finalul anului 2023. Traseul total are 7,7 km, se vor realiza parcări, stații și stații de încărcare pentru autobuse electrice. Partea spectaculoasă o constituie podul, în acest moment pe malul drept lucrează un utilaj de forat performant în condițiile în care terenul este dificil, cu nisipuri refulante. Din totalul de 55 de piloți de 20 m sunt realizați 31 și 8 piloți de 30 m. În România sunt puține astfel de utilaje de capacitate mare, care forează la adâncimi mari. Podul prevede și un pilon de 88 de metri, de care vor fi ancorate hobanele care susțin structura. Podul va avea 296 de metri și deschiderea peste Mureș de 190 de metri, 23 de metri pe secțiune transversală, cu două benzi de circulație, trotuar și piste pentru biciclete. Se va folosi o tehnologi nouă, podul va fi împins de pe un mal spre celălalt.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Bacalaureat 2022. Ce subiecte au fost date la Limba și literatura maternă

23 June 2022 at 09:56

Bacalaureat 2022. Ce subiecte au fost date la Limba și literatura maternă. Elevii de liceu au susținut astăzi ultima probă de la examenul de Bacalaureat 2022.

Bacalaureat 2022. Ce subiecte au fost date la Limba și literatura maternă

Este vorba despre proba scrisă la la Limba și literatura maternă. Subiectele care au picat la Limba și Literatura maternă pot fi accesate AICI.

Absolvenții claselor a -XII a, care aparțin următoarelor minorități, au susținut astăzi proba Eb) a examenului de Bacalaureat 2022.

Bacalaureat 2022. Ce subiecte au fost date la Limba și literatura maternă

 • maghiară,
 • germană,
 • sârbă,
 • slovacă,
 • croată,
 • italiană,
 • ucraineană,
 • turcă.

Menționăm faptul că elevii care nu s-au prezentat la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2022 o vor putea face la sesiunea de toamnă. Calendarul examenelor de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă arată în felul următor:

Bacalaureat 2022. Ce subiecte au fost date la Limba și literatura maternă

 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe,
 • 16 august 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă,
 • 17 august 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă,
 • 18 august 2022 Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă,
 • 19 august 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă,
 • 22 – 23 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A,
 • 24 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B,
 • 25 august 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D,
 • 26 și 29 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C,
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00),
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor,
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale.
articolul original.

Bacalaureat 2022: Limba şi literatura maternă – ultima probă

23 June 2022 at 09:02
By: Regie
image

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat se va încheia joi cu proba la Limba şi literatura maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2022 se va încheia joi, 23 iunie, cu proba la Limba şi literatura maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Subiectele și baremul de corectare pentru proba scrisă la Limba maternă vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare).

Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevede că accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

Rata de participare la proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E.d) din cadrul examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie – iulie), care s-a desfăşurat miercuri, a fost de 97,3%.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, au absentat 3.275 de de candidaţi, iar 14 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceştia din urmă nu vor putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

articolul original.

David Popovici – două medalii de aur la CM de natație de la Budapesta

23 June 2022 at 08:31
By: Regie

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, în 22 iunie 2022, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. Luni, Popovici a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber.  El intră astfel în istoria natației mondiale, fiind al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial.

Înotătorul român David Popovici a câștigat, miercuri, medalia de aur și la proba de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. El a reușit un timp de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul și în proba de 200 de metri liber.

Cu cele două victorii de la Budapesta, înotătorul român a reușit o performanță istorică în natație. „David este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad”, scrie Comitetul Olipic și Sportiv Român pe Facebook.

Marți seara, românul s-a calificat în finala probei de 100 m liber cu cel mai bun timp din semifinale, 47 sec 13/100.

Popovici (17 ani), care la jumătatea cursei nu se afla între cei mai rapizi trei înotători, a stabilit un nou record mondial de juniori. Al doilea timp din semifinale a fost obţinut de francezul Maxime Grousset, 47 sec 54/100, în timp ce canadianul Joshua Liendo Edwards a fost înregistrat cu al treilea timp, 47 sec 55/100.

Multiplul campion mondial şi olimpic american Caeleb Dressel s-a retras înaintea semifinalelor din „motive medicale”.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100. Popovici a stabilit astfel un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).

David Popovici, deţinător a numeroase recorduri mondiale de juniori în probele de 100 şi 200 metri liber, şi proaspăt campion mondial la seniori, s-a născut la 15 septembrie 2004, la Bucureşti. Specializat în stilul liber, este legitimat la CS Dinamo Bucureşti după ce a activat la rivala CSA Steaua.

A început înotul în bazinul din incinta Complexului Naţional Sportiv „Lia Manoliu” din Bucureşti, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-şi corecta micile deformaţii ale coloanei vertebrale, potrivit www.cosr.ro, site-ul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. După iniţierea în nataţie cu antrenorii Bogdan Stroe şi Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia şi-a perfecţionat tehnica.

La numai zece ani a cucerit primul său titlu naţional la înot, performanţă care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanţă. Începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

După o serie de noi recorduri naţionale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record naţional la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 şi 18 ani şi două de argint, la 50 şi 200 metri liber.

În 2020, a cucerit titlurile naţionale de seniori la 100 şi 200 metri liber, şi 200 metri mixt, iar în luna mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 metri liber, a reuşit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 şi şi-a asigurat prezenţa în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câştigat titlul mondial la 100 metri liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat şi cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber. La finalul competiţiei, în palmaresul său s-au adăugat trei medalii de aur (50, 100, 200 metri liber) şi una de argint în proba de ştafetă 4 X 100 metri liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.

La Jocurile Olimpice de la Tokio 2020, David Popovici a obţinut un merituos loc 4 în proba de 200 metri liber şi o clasare în finală (locul 7) la 100 metri liber. La 6 noiembrie 2021, a câştigat finala la 200 de metri liber la Campionatul European de nataţie de la Kazan, devenind primul înotător român campion european în bazin scurt la seniori.

Alături de Robert Glinţă, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

David Popovici a câştigat Premiul Piotr Nurowski pe anul 2021, după ce a fost votat drept cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară, mai notează Agerpres.

La 20 iunie 2022, la numai 17 ani, a cucerit medalia de aur în proba de 200 metri liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, la debutul său la un Campionat Mondial de seniori, devenind primul şi singurul campion mondial la nataţie, la masculin, din istoria României.

Prin performanţele sale la o vârstă fragedă, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial.

articolul original.

Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iași va fi restaurată și reabilitată

23 June 2022 at 03:19
By: Geo
image

Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iași va fi restaurată și reabilitată cu ajutorul fondurilor norvegiene. De asemenea, clădirea va fi reintegrată în circuitul turistic ieșean.

Directorul Bibliotecii, Ioan Milică, a precizat că există mai multe lucrări în plan astfel încât clădirea bibliotecii să beneficieze de cele mai înalte standarde posibile:

Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro, iar lucrările se vor desfășura pe o perioadă de 20 de luni, scrie radioiasi.ro.

Ioan Milică: Acest proiect, cu o desfășurare amplă și cu o finanțare pe măsură, de peste 2 milioane de euro – peste 10,3 milioane de lei – are două componente. O primă componentă este aceea de a realiza lucrări de sporire a siguranței clădirii, de la repararea acoperișului și modernizarea depozitelor de carte din subsolul clădirii, până la o instalație modernă de monitorizare video și o instalație modernă de ventilare a Aulei, sala noastră de evenimente. Însă, dincolo de aceste lucrări, care vor fi foarte costisitoare, clădirea va primi câteva îmbunătățiri, spun eu, interesante un sistem de ticketing pentru tururile ghidate.

articolul original.

Bacalaureat 2022. Elevii susțin ultima probă scrisă din cadrul sesiunii iunie-iulie

23 June 2022 at 05:33

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat se va încheia joi cu proba la Limba şi literatura maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Potrivit datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare).

Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevede că accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.

articolul original.

Fotografia “de aur” postată de David Popovici, după recordurile doborâte la Budapesta

23 June 2022 at 05:23

David Popovici (17 ani) a reușit să cucerească medalia de aur la probele de 100 m liber și 200 m liber, în cadrul Campionatului Mondial de la Budapesta.

Sportivul din România a reușit două performanțe istorice, nemaiîntâlnite din anul 1973 și până în prezent. După ce a terminat cu cel mai bun timp în proba de 200 m liber, David Popovici a reușit același lucru și în proba de 100 m liber, doborând mai multe recorduri mondiale la vârsta de doar 17 ani.

La scurt timp după rezultatele uriașe de la Budapesta, Popovici a ținut să se mândrească cu cele două medalii de aur pe rețelele sociale.

david popovici
Medaliile de aur ale lui David Popovici / Foto: Facebook@davidpopovici

Ce urmează pentru David Popovici, după victoriile de la Budapesta!

După cele două victorii fantastice de la Budapesta, unde a devenit campion mondial în probele de 100 metri liber și 200 metri liber, pentru prima dată în istorie după 49 de ani de pauză, David Popovici va mai concura la alte trei competiții internaționale, în următoarele două luni și jumătate.

Pentru David Popovici, după o scurtă dar binemeritată vacanță, vor urma trei competiții foarte importante. Nu la fel de puternice precum cea de la Budapesta, dar la fel de prestigioase. Iată cele trei concursuri unde Popovici va căuta să strălucească din nou:

 • Campionatele Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie);
 • Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august);
 • Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).
articolul original.

Fosta lui Boureanu o ironizează pe Laura Dincă, „pasiunea” deputatului Playboy. Cristina Belciu: “Fetele mele deschid o carte și…”

22 June 2022 at 20:40

Cristian Boureanu și Laura Dincă au împărtășit aceleași sentimente mai bine de șase ani, aspect recunoscut de către fostul deputat, care a jonglat cu „prospăturile” din viața lui. Când era Cristina „titular”, când se vedea cu Laura ca să își tranșeze idila… Chiar pe vremea când apele erau tulburi între el și „Monica Bellucci de România”, Boureanu se vedea la ceas de seară cu marea lui dragoste împărtășită, dar imposibilă. Laura Dincă părea să fi câștigat teren serios, când, dintr-odată, Cristina Belciu a lovit din nou! A urcat la Boureanu în apartament, unde a rămas până a doua zi, de dimineață. Acum bruneta vorbește, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, despre implicarea Laurei în fosta sa relație cu fostul politician.

Prezent într-un podcast cu audiență notabilă, Cristian Boureanu a ținut să își manifeste, transparent, sentimentele nutrite pentru cea pe care și-a făcut-o iubită încă de la vârsta de 18 ani. Afaceristul afirma atunci că toți apropiații i-au fost împotrivă, iar presa a vuit, exact ca în cazul Cristinei. Drumul Laurei și al lui Boureanu a ajuns la final, dar reminiscențele par să se fi simțit și în idila dintre ex-deputat și actrița Cristina Belciu.

Cristina Belciu comentează aportul Laurei Dincă în fosta sa relație cu Boureanu / (Foto: Captură video)

„Eu în acea categorie nu mă bag!”

Chiar dacă relația a fost una scurtă, dar intensă, după spusele Cristinei Belciu, manechinul nu aruncă săgeți – decât foarte discret – către fosta lui Boureanu. Într-o manieră diplomată, influencerița transmite că nu ar fi fost de acord cu întreruperea definitivă a contactelor dintre doi oameni care au avut sentimente unul pentru celălalt.

Cu toate acestea, nu ratează ocazia de a evidenția modul în care Laura s-a raportat la idila dintre Cristian Boureanu și cea supranumită „Monica Bellucci de România”.

„N-o să dau detalii niciodată, eu cred că atunci când stai foarte mulți ani cu o persoană și există sentimente… iar aici pot să dau exemplu și relația mea. Nu ai voie să alungi persoana aia din viața ta.

Vă leagă atâția ani, nu ai voie! Iar dacă s-a băgat puțin, a aruncat cu ceva, nu e treaba mea, eu nu comentez!

Eu pe ea nu o cunosc, dacă ar fi ca eu să vorbesc despre ea, ar însemna să fac exact ce s-a făcut cu mine, iar eu în acea categorie nu mă bag!

Cristina Belciu ironizează preocupările pe care le are Laura Dincă / (Foto: Captură video)

Eu nu o cunosc pe ea personal, eu am alt cerc de prieteni, fetele mele muncesc foarte mult, nu au timp să bârfească, petrec.

Și chiar dacă petrec, când ajung acasă, dimineața, deschid o carte și răsfoiesc două-trei pagini. Nu o știu, nu vreau să comentez și nici nu mă interesează, sinceră să fiu!”, ne-a declarat Cristina Belciu.

„Te-ai dus pentru bani…”

Actrița mai vorbește și despre reproșurile pe care le-a primit-o de la persoanele din exteriorul relației. Cristina combate prejudecățile la care spune că a fost expusă și vine cu argumente în sprijinul propriului adevăr.

„Toată lumea mi-a reproșat: «Te-ai dus pentru bani!». Poftim, ce-am făcut, m-am dus pentru ce?! Stați puțin, sunt o femeie independentă, muncesc de când mă știu, nici nu îmi aduc aminte când am câștigat primii bani.

Eu nu am nevoie de un bărbat, eu vreau un bărbat.

Cristina Belciu îi pune la punct pe cei ce au criticat-o de-a lungul relației cu Boureanu / (Foto: Arhivă)

Eu, dacă aleg bărbatul ăla, e pentru că vreau, nu pentru că am nevoie de el! Nu am fost afectată decât când simțeam că sunt niște minciuni care nu își au rostul.

Sunt fără cusur, sunt în banca mea, sunt diplomată, sunt elegantă, sunt atentă, nu ai ce să îmi reproșezi.

Și atunci, când se aruncă cu minciuni și se încearcă să se creeze anumite contexte nefavorabile, eu nu pot să zic decât că nu mă bag în asta, e sub demnitatea mea!”, a mai adăugat Cristina Belciu.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

David Popovici, al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial

22 June 2022 at 17:23

David Popovici a cucerit miercuri medalia de aur în proba de 100 m liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber. El intră astfel în istoria natației mondiale, fiind al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial.

Cu cele două victorii de la Budapesta, înotătorul român a reușit o performanță istorică în natație. „David este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție, după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad”, scrie COSR pe Facebook.

„Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat la cursă!”, a declarat David Popovici imediat după cursă. „Nu mă așteptam, dar am luptat și am fost pozitiv pe parcursul cursei. Cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri liber. E doar începutul, avem foarte mult de muncă în fața noastră”, a completat tânărul dublu campion mondial.

David, care are 17 ani, dovedește și un simț al umorului dezvoltat: la numele de utilizator pentru contul său de Facebook stă scris ”chlorinedaddy”, în traducere liberă ”tăticul clorului”, cu trimitere la miile de ore petrecute în bazinele de înot, unde clorul este indispensabil pentru curățenie.

articolul original.

Ministrul Aurescu, consultări politice cu omologul din Emiratele Arabe Unite

22 June 2022 at 20:27
image

Necesitatea extinderii dialogului politico-diplomatic care să ofere perspective cooperării economice şi sectoriale dintre România şi Emiratele Arabe Unite a constituit, miercuri, la Abu Dhabi, una dintre temele consultărilor dintre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi omologul său, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Potrivit unui comunicat al MAE, Aurescu s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe şi cooperării bilaterale, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, şi cu ministrul de stat pentru afaceri economice şi comerciale, Ahmed bin Ali Al Sayegh, din Emiratele Arabe Unite.

Consultările au avut loc în marja desfăşurării lucrărilor celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, coprezidată, din partea României, de către ministrul Aurescu. Sesiunea Comisiei de Cooperare s-a desfăşurat în contextul vizitei de lucru efectuate de premierul Nicolae Ciucă în Emiratele Arabe Unite, în 20 şi 21 iunie.

Aurescu şi oficialii emiratezi au exprimat aprecierea faţă de relaţiile dintre România şi Emiratele Arabe Unite

În cadrul discuţiilor bilaterale, Aurescu şi oficialii emiratezi au exprimat aprecierea faţă de relaţiile foarte bune dintre România şi Emiratele Arabe Unite, din perspectiva dialogului politico-diplomatic şi sectorial, precum şi a contactelor mediului de afaceri. De asemenea, a fost evidenţiată cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, sens în care ministrul de externe român l-a felicitat pe omologul emiratez pentru activitatea ţării sale în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

De asemenea, şefului diplomaţiei române a subliniat că decizia Conferinţei Statelor Părţi la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) de a desemna Emiratele Arabe Unite în calitate de gazdă a reuniunii COP28 în 2023 reflectă implicarea autorităţilor de la Abu Dhabi în efortul comun de combatere a schimbărilor climatice.

Ministrul Aurescu şi omologul său s-au pronunţat pentru mai multă consistenţă a relaţiilor bilaterale româno-emirateze, atât prin creşterea frecvenţei contactelor politice la nivel înalt şi a celor la nivel sectorial, cât şi prin implicarea în proiecte bilaterale de interes comun.

Cele două părţi au salutat rezultatele celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernele României şi Emiratelor Arabe Unite

Cele două părţi au salutat rezultatele celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernele României şi Emiratelor Arabe Unite, ce consolidează cadrul pentru aprofundarea cooperării în diferite sectoare de interes şi pentru creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări.

La propunerea ministrului Aurescu, ministrul Abdullah bin Zayed Al Nahyan a agreat organizarea celei de-a treia sesiuni a Comisiei de Cooperare, în 2024, la Bucureşti.

În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, discuţiile au vizat dezvoltarea proiectelor bilaterale în domeniile energiei, infrastructurii portuare, agriculturii şi IT&C.

Ministrul Aurescu a prezentat sprijinul României pentru Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă şi şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, au abordat în timpul discuţiilor de marţi posibile soluţii în ceea ce priveşte diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi gaze naturale, în contextul situaţiei tensionate din regiunea Mării Negre. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat oportunităţile de investiţii existente în România în domeniul energiei regenerabile.

Întrevederile cu cei doi demnitari emiratezi au analizat agenda regională şi internaţională, cu accent asupra situaţiei din Ucraina, generate de agresiunea ilegală şi nejustificată a Federaţiei Ruse, respectiv acţiunile destabilizatoare ale miliţiilor Houthi în Golf, precum şi alte evoluţii în dinamica politico-securitară din Orientul Mijlociu.

Ministrul Aurescu a prezentat sprijinul României pentru Ucraina, atât în susţinerea refugiaţilor ucraineni cât şi pentru economia Ucrainei şi eforturile de a facilita exportul de cereale din Ucraina, necesare pentru evitarea unei crize alimentare în diverse părţi ale lumii.

Omologul emiratez a subliniat rolul geopolitic important crescut pe care îl ocupă în prezent România

Omologul emiratez a subliniat rolul geopolitic important crescut pe care îl ocupă în prezent România în contextul crizei din Ucraina, se mai arată în comunicat.

Ministrul Aurescu a menţionat impactul pe care invazia rusă din Ucraina îl are asupra securităţii energetice la nivel global şi a evidenţiat rolul pe care Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori de petrol şi gaze din lume, îl pot avea în atenuarea dezechilibrelor cauzate de comportamentul iresponsabil al Rusiei.

La solicitarea omologului emiratez, ministrul Aurescu a prezentat evaluarea părţii române cu privire la perspectivele conflictului din Ucraina. De asemenea, a subliniat necesitatea sprijinirii R. Moldova pentru a face faţă crizei generate de Rusia şi a exprimat sprijinul ferm al României pentru acordarea statutului de stat candidat la aderarea Ucrainei şi R. Moldova.

Ministrul emiratez a acceptat  invitaţia ministrului Aurescu de a efectua o vizită în România

Cei doi miniştri de externe au detaliat şi despre perspectivele soluţionării conflictului din Yemen, ministrul emiratez apreciind poziţia constantă şi fermă a României de condamnare a atacurilor rebelilor houthi asupra teritoriului emiratez. De asemenea, cei doi miniştri au abordat pe larg şi relaţia cu Iran şi perspectivele de progres în dosarul nuclear iranian.

Şefii diplomaţiilor română şi emirateză au analizat şi rolul global în creştere al Uniunii Europene ca efect al crizei pandemice şi războiului din Ucraina şi au discutat despre rolul Statelor Unite în plan global, ministrul Aurescu evidenţiind parteneriatul strategic solid româno-american.

Ministrul emiratez a acceptat  invitaţia ministrului Aurescu de a efectua o vizită în România.

articolul original.

„Betelgeuse pe steroizi” dezvăluie modul în care mor stelele masive rare din galaxia noastră

22 June 2022 at 18:00
image

O nouă hartă a uneia dintre cele mai masive stele din galaxia noastră face lumină asupra a ceea ce se întâmplă în etapele finale ale morții unei stele gigantice.

Astronomii au creat o hartă 3D detaliată a VY Canis Majoris, o stea hipergigantă roșie muribundă situată la peste 3.000 de ani-lumină de Pământ.

Ei au descoperit că modul în care masa este analog cu arcele coronale – buclele de plasmă care erup din Soare – dar la o scară de miliarde de ori mai mare.

Cu ajutorul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, echipa, condusă de cercetătorii Ambesh Singh și Lucy Ziurys de la Universitatea din Arizona, a urmărit distribuția și viteza moleculelor în timp ce se învârteau în jurul VY Canis Majoris și le-a cartografiat pe structuri de material ejectat, care se întind pe miliarde de kilometri.

„Stelele hipergigante ar putea să se prăbușească în liniște în găuri negre”

VY Canis Majoris este o stea din constelația Canis Major, cu o masă estimată a fi de 17 ori mai mare decât cea a Soarelui. Doar câteva hipergigante sunt cunoscute în Calea Lactee, inclusiv Betelgeuse și NML Cygni, iar VY Canis Majoris este unul dintre cele mai bune exemple ale acestui tip de stea rară, potrivit cercetătorilor.

Studierea VY Canis Majoris oferă o oportunitate rară pentru astronomi de a înțelege mai bine procesele care au loc atunci când o stea extrem de mare ajunge la sfârșitul ciclului său de viață. În special, astronomii au vrut să înțeleagă mecanismele prin care această stea își pierde masa, scrie Space.

Moartea acestor stele masive diferă de cea a stelelor cu masă mai mică, cum ar fi Soarele, care se umflă și intră în faza de gigantă roșie atunci când epuizează hidrogenul – combustibilul care alimentează fuziunea nucleară – și nu se mai pot susține împotriva colapsului gravitațional.

În schimb, stelele masive par să experimenteze evenimente de pierdere de masă atunci când intră în această etapă a existenței lor. Aceste evenimente sunt sporadice și substanțiale, materialul pierdut formând structuri complexe, foarte neregulate, compuse din arcuri, aglomerări și noduri care se pot extinde.

Detalii ascunse ale proceselor implicate în sfârșitul vieții stelelor hipergigante

Echipa crede că, dacă aceste stele masive evoluează în supernove, astronomii ar putea, teoretic, să observe mai multe astfel de explozii stelare. Așa că au propus o altă ipoteză. „Credem că stelele hipergigante ar putea să se prăbușească în liniște în găuri negre”, a spus Ziurys. „Dar nu știm care dintre ele își sfârșesc viața astfel, sau de ce se întâmplă asta și cum”.

Aceasta nu este prima dată când astronomii au imaginat arcurile, aglomerările și nodurile care radiază din VY Canis Majoris. Telescopul Spațial Hubble și spectroscopia au fost folosite pentru a imagina aceste structuri masive.

Cu această nouă lucrare, echipa a urmărit anumite molecule din jurul stelei hipergigante și apoi a cartografiat aceste descoperiri pe imaginile Hubble ale prafului din jurul stelei centrale. Acest lucru a dezvăluit detalii ascunse ale proceselor implicate , inclusiv detalii despre modul în care VY Canis Majoris își pierde masa.

„Nu se observă o pierdere de masă simetrică, ci mai degrabă celule de convecție care suflă prin fotosfera stelei ca niște gloanțe gigantice și ejectează masa în direcții diferite”, a spus Ziurys. „Acestea sunt analoage cu arcurile coronale observate în Soare, dar de un miliard de ori mai mari”.

„Gloanțe gigantice ejectează masa stelei”

Observațiile echipei de la VY Canis Majoris cu ajutorul ALMA sunt încă în stadii incipiente. Totuși, în ciuda acestui fapt, chiar și această hartă preliminară a oxidului de sulf, a dioxidului de sulf, a oxidului de siliciu, a oxidului de fosfor și a clorurii de sodiu i-a ajutat pe cercetători să construiască o imagine a structurii fluxului molecular de ieșire a stelei masive, cuprinzând tot materialul ejectat de hipergigantul roșu.

Prin ajustarea configurației celor 66 de radiotelescoape ALMA răspândite în deșertul Atacama din Chile, astronomii au adunat detalii despre direcțiile și vitezele moleculelor din jurul VY Canis Majoris. Ei au făcut acest lucru pe regiuni individuale ale hipergigantei și apoi au potrivit rezultatele cu o cronologie a evenimentelor de ejecție de masă de la VY Canis Majoris.

„Până acum, au fost studiate doar porțiuni mici din această structură enormă, dar nu poți înțelege pierderea de masă și modul în care dacă nu te uiți la întreaga regiune. De aceea am vrut să creăm o imagine completă”, a spus Ziurys.

Descoperirile echipei au fost prezentate la reuniunea Societății Astronomice Americane din Pasadena, California, și vor fi detaliate într-o serie de lucrări viitoare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌