ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Lupta pentru suveranitate la nivel național și european în Parlamentul de la Bruxelles. Laura Gherasim: „România are Constituție!”

31 January 2023 at 17:18

[unable to retrieve full-text content]

Laura Gherasim, împreună cu europarlamentarul Cristian Terhes, avocatul Gheorghe Piperea, George Simion și delegația AUR, avocatul Adrian Toni Neacșu și mai mulți europarlamentari din Spania, Franța, Polonia, și Ungaria au mers la Bruxelles, unde au […]

Articolul Lupta pentru suveranitate la nivel național și european în Parlamentul de la Bruxelles. Laura Gherasim: „România are Constituție!” apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Minaur Baia Mare a făcut deplasarea în Turcia cu 26 de jucători și va disputa trei amicale. Vasile Miriuță, comparație cu Unirea Dej pe tema costurilor cantonamentului

31 January 2023 at 16:08

Minaur Baia Mare a ajuns luni, 30 ianuarie, în cantonamentul din Turcia, din Antalya, unde va sta până pe 10 februarie și unde va disputa nu mai puțin de trei meciuri de verificare.

În ziua în care a ajuns în Turcia, formația din Maramureș a organizat și primul antrenament.

Minaur Baia Mare a ajuns în cantonamentul din Turcia

Pe site-urile de socializare, Minaur Baia Mare a publicat câteva fotografii de pe aeroport și de la prima ședință de pregătire din Antalya, alături de un scurt mesaj: ”Echipa noastră a ajuns cu bine în Antalya și a efectuat primul antrenament. AICI E MINAUR”.

Minaur Baia Mare nu a anunțat în comunicat ce adversari va întâlni în Turcia, dar în România, înainte de plecare, a disputat un singur test, cu FC Bihor Oradea, în care s-a impus cu 2-0, prin golurile lui Raphael Stănescu și Valmir Berisha.

Componenții lotului rămân, la fel, o enigmă.

Vasile Miriuță a confirmat că Minaur Baia Mare va juca trei amicale în cantonamentul din Turcia

Însă, Minaur Baia Mare a stabilit deja pe cine va întâlni în perioada în care va fi plecată din România, de o bună perioadă de timp fiind deciși adversarii. Trei echipe va înfrunta trupa lui Mihai Iosif, iar informația a fost confirmată de Vasile Miriuță, în cadrul unei conferințe de presă din urmă cu câteva zile.

Conducătorul a oferit și datele amicalelor, 3, 6 și 9 februarie, iar numele adversarilor sunt FK Atyrau (prima ligă din Kazakhstan), Termez Surkhon (prima ligă din Uzbekistan) și Dinamo Minsk sau Dinamo Tbilisi. Acest ultim test va fi disputat împotriva uneia din cele două, Vasile Miriuță greșind în momentul anunțului ultimului adversar.

Pe data de 9 vom juca împotriva lui Dinamo Tbilisi, o echipă din Belarus”, a precizat Miriuță, însă Dinamo Tbilisi este din Georgia. Dacă e vorba de un club Dinamo din Belarus, acela e Dinamo Minsk, așa că rămâne să aflăm adversarul real despre care este vorba în momentul în care Minaur Baia Mare va veni cu noi informații.

Minaur Baia Mare a deplasat în Turcia 26 de jucători

În altă ordine de idei, Miriuță a anunțat și numărul de jucători pe care l-a deplasat Minaur Baia Mare în Turcia, 26, dar și șapte oameni din staff și / sau club. El a ținut să le transmită un mesaj și ”cârcotașilor și frustraților din oraș” care au acuzat că Minaur Baia Mare a organizat cantonamentul din Turcia pe o anumită sumă de bani, iar ”vecinii” de la Unirea Dej, care au ajuns și ei în Turcia, pe altă sumă, mai mare sau mai mică.

Formația din Cluj a deplasat în ”Țara Semilunei” un lot de numai 23 de jucători, cu trei mai puțin decât Minaur Baia Mare.

S-a făcut o mare discuție și o mare problemă, că Unirea Dej merge cu atâția bani, iar Minaur Baia Mare merge cu atâția bani. Eu am pe telefon, dar nu am voie să public (n.r. – probabil suma de bani pe care o plătește pentru cantonament), pentru că le-am promis unor oameni… .

Unirea Dej pleacă cu 28 de jucători (n.r. – greșit, cu 23 de jucători și un total de 28 de oameni), Minaur pleacă cu 33 de jucători (n.r. – a intervenit apoi Mihai Iosif și a declarat că e vorba de 26 de jucători și un total de 33 oameni). Sumele pe care le consumăm sunt altele”, a declarat Vasile Miriuț în conferința de presă.

Minaur Baia Mare, încă un amical în România, cu Gloria Bistrița Năsăud

La revenirea în țară, până când va avea loc prima etapă de Liga 2 din acest an, Minaur Baia Mare va întâlni și Gloria Bistrița Năsăud, pe 17 februarie. Apoi, va mai întâlni în sezonul regular al Ligii 2, Concordia Chiajna (acasă), Steaua (deplasare) și Gloria Buzău (acasă), toate confruntările fiind programate pentru 2023, iar ulterior va evolua în grupa pentru evitarea retrogradării, în play-out.

Pentru a ne îndeplini obiectivul, e nevoie de toată lumea din oraș, conducere, să asigure condițiile optime pentru a îndeplini obiectivul. Se fac eforturi mari pentru a reuși să aducă salariile la zero. Eu, stafful tehnic și jucătorii trebuie să ne dăm inima pentru Minaur, iar suporterii trebuie să fie alături de noi.

Trebuie un tot unitar și, cu siguranță, când îl vom avea, vom reuși. Fac pariu pe o sticlă de pălincă pe faptul că ne vom salva de la retrogradare”, spunea Mihai Iosif despre ce se întâmplă la Minaur Baia Mare începând cu nou al.

Foto: Minaur Baia Mare

articolul original.

Elevi învăţaţi de jandarmi cum să-şi poarte de grijă

31 January 2023 at 11:58

Jandarmii au dat curs, marţi, invitației primite de la inițiatorii proiectului ,,Împreună pentru siguranță”, profesoara Ana Gabriela Tanasă şi elevii Ianis Jiteriuc și Morea Alexandru de la Liceul ,,A.T. Laurian” Botoșani.

jandarmiDiscuțiile cu cei 90 de elevi din clasele a X-a și a XI-a, desfășurate în amfiteatrul liceului, s-au axat pe teme ca evitarea conflictelor, siguranța elevilor, buliying-ul, modalitățile de prevenire a unor fapte antisociale la școală și în timpul liber, dar și importanța autoreglării emoționale, precum și a inteligenței emoționale în managementul conflictelor.

„Prevenirea faptelor cu violență în mediul școlar este permanent în atenția jandarmilor botoșăneni, atât prin prezența echipajelor de ordine publică în apropierea unităților de învățământ preuniversitar din competenţă, cât și prin activitățile preventive organizate periodic la nivelul acestora”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

jandarmi

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ și Bacalaureat 2023, în Alba: 4832 de elevi din clasele a VIII-a și a XII/XIII-a au participat la probe

31 January 2023 at 10:55

Astăzi, 31.01.2023, s-a desfășurat proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul simulării județene a Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a și a examenului de Bacalaureat- sesiunea 2023.

La această probă s-au înscris 96 de unități de învățământ (Evaluare Națională) și 21 unități de învățământ din județul Alba – proba scrisă a examenului de bacalaureat.

CITEȘTE ȘI: SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte și bareme, pentru elevii de clasa a VIII-a

Din totalul celor 2497 elevi ai claselor a VIII-a înscriși, 2335 au fost prezenți (93,5%), iar 162 au absentat. La clasele a XII-a și a XIII-a, s-au înscris 1823 elevi, 1426 au fost prezenți (78,22%), în timp ce 397 au absentat.

Conform Procedurii ISJ Alba, până în 14 februarie 2023 se va realiza evaluarea lucrărilor la nivelul fiecărei unități de învățământ și transmiterea rezultatelor, în format electronic, la IȘJ Alba. La nivelul fiecărei unități va fi realizat un raport și un plan de măsuri, până în 28 februarie 2023, în funcție de rezultatele obținute pentru a ajuta elevii în pregătirea pentru susținerea examenelor naționale.

Biroul de presă al ISJ Alba
Purtător de cuvânt,
Insp. Gabriela Gâlea

articolul original.

Cum a fost drogat Bartolomeu Anania cu „serul adevărului“: „Pe măsură ce scriam, creştea în mine un fel de poftă de a mărturisi, de a denunța”

31 January 2023 at 12:07
image

Comandantul Securității Ploiești, Mauriciu Ștrul, un evreu a cărui familie fusese ucisă la Auschwitz, l-a drogat pe mitropolitul Anania pentru a obține mărturii scrise.

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a născut pe 18 martie 1921, în comuna Glavile, județul Vâlce și a murit la 31 ianuarie 2011.

În anul 1941 a fost arestat o lună de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar.

Apoi, în 1958 a fost din nou arestat, sub acuzația de activitate legionară înainte de 23 august 1944.

A fost condamnat de către Tribunalul Militar Ploiești la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale“.

Și-a ispășit pedeapsa în Închisoarea Aiud.

„Eram în închisoare şi mi se apropia procesul. Eram în 959 (n.r. – 1959). Mi s-a dat dosarul să-l citesc şi am descoperit că o seamă de prieteni deveniseră acuzatorii mei. Am avut o cădere psihică.

Am simţit că intru în Iadul pe care Dostoievski îl definea ca „neputinţa de a mai iubi“.

Atunci, am avut o reacţie subomenească. Am simţit că-i urăsc pe oameni, că nu-i mai pot iubi. Am luat decizia, pentru a nu mai vedea oameni, de a mă orbi.

Cu luciditate, nu a fost o reacţie luată la repezeală, de două-trei zile. Aveam la mine un pieptăn de plastic. I-am rupt dinţii şi din coadă am hotărât să fac o andrea. Sinuciderea nu mi-a trecut prin minte, în schimb.

Voiam să am tăria ca, după ce-mi înţep un ochi, să pot să fac la fel şi la celălalt. Era caraghios să rămân doar chior.

Aşteptând acest moment, am aţipit. Şi am avut un vis în care se făcea că sunt în picioare pe o plută, pe apa Bistriţei.

Lângă mine, a apărut sora mea. Şi mergeam aşa, amândoi, ca două statui, dar în susul apei. Când pluta s-a apropiat de mal, ea a coborât, dar doar după ce mi-a spus: „Ai grijă, să nu devii povara nimănui”. M-am trezit, am luat andreaua şi m-am culcat la loc“, a povestit el anii terifianți prin care a trecut.

„Mă prindea mirarea, rușinea și scârba de mine însumi”

Până să ajungă la Aiud, Bartolomeu Anania a petrecut puțin timp și în beciurile Securităţii din Ploieşti, unde torționar era Mauriciu Ştrul.

Într-un mod cu totul surprinzător, chiar şi pentru părintele Bartolomeu, acesta a dat informaţii scrise.

Ulterior, și-a dat seama că a fost drogat, prin cafea, cu scopolamină sau „serul adevărului“, o substanţă halucinogenă folosită frecvent în închisorile comuniste pentru a îi face pe deținuți să spună tot ce știu, dar şi pentru a reduce timpul pierdut cu procedurile de anchetare prin tortură, potrivit Adevărul.ro.

„Pe măsură ce scriam, creştea în mine un fel de poftă de a spune, de a mărturisi, de a-mi descărca sufletul şi năduful, de a denunţa, de a nu lăsa să-mi scape nici un amănunt.

Mai mult, îmi răsturnasem perspective şi, de unde până unde aici mă dominase tendinţa de a-mi apăra prietenii şi a pune cât mai puţin pe seama lor, acum simţeam un fel de voluptate să le descopăr fapta şi atitudini care-i calificau drept adversar ai regimului.

Pornirea aceasta, căci era pornire, m-a stăpînit şi în ziua următoare, şi-mi aminteam nu numai de Firmilian şi Valerian Zaharia, foşti legionari şi deveniţi arhierei ai Sinodului –, ci şi – cu mai multă mâhnire – de mitropolitul Tit Simedrea, fost al Bucovinei, om care nu făcuse politică, dar, în spusele mele, era autorul unor ectenii speciale antisovietice, pe care le difuzase în timpul războiului din Răsărit.

Pe episcopul Teoctist Arăpaş îl văzusem odată plîngînd la mormîntul lui Ştefan cel Mare şi-i denunţam acum lacrimile ca pe o mărturie a sentimentelor lui naţionaliste şi reacţionare.

Scriam, scriam şi nu mă opream şi mă miram de mine şi continuam să scriu, prins de un fel de furie împotriva tuturor celor ce erau atunci liberi, în timp ce eu zăceam în puşcărie.

Scriam ca un apucat, ca un posedat, devenisem rău. Eram, pînă la un punct, conştient de ceea ce făceam, dar simţeam o plăcere dureroasă de a-mi biciui, astfel, conştiinţa şi de a săvîrşi o nelegiuire împotriva propriei mele naturi.

În noaptea aceea nu puteam dormi, mă gîndeam la ceea ce aş putea scrie în ziua următoare.

Deodată m-a săgetat o întrebare: Ce se întâmplă cu tine? De ce te repezi cu atâta furie împotriva unor oameni pe care-i stimezi şi-i iubeşti?

O umbră mi s-a luat de pe ochi, descopeream că întotdeauna fusesem scos din celulă foarte devreme dimineaţa şi întotdeauna mi se adusese cafeaua în camera de anchetă.

Auzisem fără să cred prea mult, că Securitatea obişnuieşte să pună, în mîncare, unor deţinuţi, droguri de ”sinceritate»” care îi face să-şi schimbe psihologia şi să declare tot ce ştiu.

În ziua următoare am început să-mi amintesc lucid ceea ce scrisesem mai înainte, mă prindea mirarea, ruşinea şi scârba de mine însumi, aveam mustrări de conştiinţă”.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Curs BNR, 31 ianuarie 2023. Ce se întâmplă cu euro și dolarul la final de lună

31 January 2023 at 11:10
image

Curs BNR, 31 ianuarie 2023. Banca Națională a României a făcut publice cursurile pieței valutare pentru marți, 31 ianuarie 2023.

Astfel, potrivit BNR, euro a ajuns azi la 4,9221 lei, iar dolarul urcă la 4,5466  lei

Cursurile pietei valutare
din data de 31 ianuarie 2023

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,1795
Leva bulgareasca BGN 2,5166
Dolarul canadian CAD 3,3781
Francul elvetian CHF 4,8998
Coroana ceha CZK 0,2066
Coroana daneza DKK 0,6617
Lira egipteana EGP 0,1504
Euro EUR 4,9221
Lira sterlina GBP 5,6028
100 Forinti maghiari HUF 1,2639
100 Yeni japonezi JPY 3,4868
Leul moldovenesc MDL 0,2408
Coroana norvegiana NOK 0,4512
Zlotul polonez PLN 1,0451
Rubla ruseasca RUB 0,0644
Coroana suedeza SEK 0,4345
Lira turceasca TRY 0,2417
Dolarul american USD 4,5466
Randul sud-african ZAR 0,2601
Realul brazilian BRL 0,8886
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6728
Rupia indiana INR 0,0555
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3673
Peso-ul mexican MXN 0,2416
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9183
Dinarul sarbesc RSD 0,0419
Hryvna ucraineana UAH 0,1231
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,2378
Bahtul thailandez THB 0,1375
Gramul de aur XAU 278,5779
DST XDR 6,1301
articolul original.

Ani Crețu a trecut prin clipe de groază, în timp ce se afla în Mauritius, în luna de miere: ,,După ce toată plaja s-a ridicat…”

31 January 2023 at 10:55

Ani Crețu este una dintre cele mai renumite și îndrăgite actrițe din România. Cu o carieră de succes și împlinire pe plan personal, vedeta a făcut recent câteva dezvăluiri despre un eveniment petrecut în luna de miere, în Mauritius, care putea pune în pericol atât viața ei, cât și a copilului. 

Ani Crețu: ,,Încă își dorește să devină oceanograf”

Fiul actriței este pasionat de tot ceea ce înseamnă viața oceanelor. În cadrul unei emisiuni, Ani Crețu a vorbit despre bunătatea oamenilor din Mauritius, dar și despre pasiunea fiului ei și dorința micuțului de a deveni oceanograf.

În timpul vacanței, cel mic a fost impresionat de o anumită specie de pești. După ce s-a jucat cu ei nu doar el, ci și restul persoanelor de pe plajă, Ani Crețu a descoperit pericolul la care au fost expuși.

,,În Mauritius m-a impresionat bunătatea oamenilor și respectul lor față de orice formă de viață, de la plantă, sol, până la felul în care își refac fauna și flora. Lui îi place foarte mult tot ce ține de viața oceanelor, încă își dorește să devină oceanograf.

Mărturisesc că în mare parte din alegerile noastre ținem cont de chestia asta, îl încurajăm, stăm numai după el când prinde tot felul de chestii, pentru că prinde tot felul de chestii, atât de nenumărate și de ciudate încât era să o pățim puțin.”, a declarat Ani Crețu, la Antena Stars.

Ani Crețu. Sursă foto: social media

Ce rasă de pești a descoperit fiul lui Ani Crețu

Nu mare i-a fost mirarea vedetei în momentul în care a aflat că peștii cu care fiul său, ea, și alte persoane de pe plajă s-au jucat făceau parte din categorie Eel Coral Catfish, pești care sunt posibili fatali.

,,A prins niște pești ciudați. Sunt unii cu dungi perfecte alb cu negru, dungați, foarte drăgălași, întâi i-a văzut ca și când ar fi fost o piatră pe malul oceanlui, care tot migra și a zis că nu, e un banc de pești, adu plasa!

După ce toată plaja s-a ridicat și am pus mâna pe ei, minunat, și ce gălăgie am făcut, seara după ce ne-am băgat în pat, ei au adormit și eu am început să citesc, ca să-i spun a doua zi de descoperire, să știe copilul ce a prins. Și văd: Eel Coral Catfish (Anghil[/Somn de coral) posibil fatal. Și am început să citesc.

Am înlemnit, îți dai seama, are un spin pe spate, unul în piept și trebuie să ții mâna într-o apă clocotită măcar 20 de minute, iar cazurile care s-au descpoperit au fost foarte multe cazuri fatale. Deci nu că mi-a stat inima, mi-au înghețat picioarele.”, a mai spus actrița.

articolul original.

Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

30 January 2023 at 17:56
image

Ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Bogdan Aurescu a spus la Europa FM că nu poate comenta rezultatele alegerilor din Austria, însă având în vedere că rezultatele sunt publice, ministrul de Externe al României a explicat că oricine poate face o analiză.

„Ceea ce este important este ca în relația Austria – România să continue demersurile de deschidere pentru un dialog constructiv, astfel încât să ajungem la un plan de lucru comun și să avansăm în procesul de aderare”, a explicat ministrul de Externe la Europa FM.

Întrebat când intrăm în Schengen, Bogdan Aurescu a spus că „Eu întotdeauna nu am dat termene. Nici anul trecut nu am dat, nu am să dau nici în continuare”.

„Există mai multe elemente la care trebuie să găsim răspuns. Pe de-o parte este vorba despre această opoziție a Austriei. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare, de dialog cu partea austriacă. Am discutat acest lucru de mai multe ori cu colegul meu, ministrul de Externe austriac. Inclusiv la Davos am avut ultima discuție detaliată pe acest subiect și am exprimat din nou deschiderea României pentru acest dialog constructiv”, a mai spus ministrul de Externe al României.

„De altfel, au existat și alte contacte în această perioadă: discuția pe care președintele României, domnul Iohannis, a avut-o cu omologul său austriac, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena are reprezentat și el un gest de deschidere către dialog. Domnul ministru Bode a avut discuții cu ministrul de interne austriac la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne de săptămâna trecută, Consiliul Informal și decizia luată de cei doi a fost ca în perioada următoare să aibă loc discuții la nivel tehnic, la nivel de experți”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Am spus la Davos că este important ca dialogul să reînceapă

„Discutând cu ministrul de Externe austriac la Davos am abordat această chestiune – am spus că este important ca dialogul să reînceapă mai ales că în relația dintre cele două Ministere de Interne dialogul anterior opoziției Austriei dialogul a fost unul foarte bun, iar ministrul de Extern austriac mi-a spus că, din punctul lui de vedere – sigur, sarcina Ministerelor de Externe este să faciliteze acest dialog – dar pe fond, pe substanță, discuția trebuie să fie purtată la nivelul Ministerelor de Interne”, a explicat ministrul de Externe al României la Europa FM.

„Acum trebuie spus și faptul că România are o abordare constructivă și am exprimat acest lucru în discuția cu omologul meu austriac și în ceea ce privește adoptarea și implementarea la nivel european de măsuri care să combată mai eficient migrația ilegală – să facem frontierele Uniunii Europene mai sigure”, a spus Bogdan Aurescu.

„Am menționat acest lucru și în declarația trilaterală pe care am semnat-o vineri împreună cu colegii mei din Franța și din Olanda pentru că – chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială făcută de Austria între tema migrației și aderarea la Spațiul Schengen, credem că este important ca anumite mpsuri să fie luate, fiind nevoie de o securizare suplimentară a frontierei externe a Uniunii Europene. Și demersurile nostre, atât în planul Ministerelor de Interne, cât și în planul diplomatic vor continua”, a mai explicat Bogdan Aurescu la Europa FM.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese

„Ați văzut că am avut foarte multe întâlniri și discuții în debutul acestui an cu colegi de-ai mei – cu 16 miniștri de Externe, respectiv de Afaceri Europene din tot atâtea state membre ale Uniunii Europene, asta înseamnă peste două treimi din numărul de state membre ale Uniunii Europene care sunt în același timp și state membre Schengen – sunt 23 de state în această categorie – pentru a menține subiectul cald pe agenda europeană, pentru a frcutifica momentul de sprijin pe care România îl are la nivel european”, a explicat ministrul de Externe.

Aderarea la Spațiul Schengen este văzută nu doar ca o problemă bilaterală între România și Austria, respectiv Bulgaria și Austria și Olanda – pentru că și Olanda are o opoziție față de Bulgaria. Și, în același timp, am obținut din partea acestor omologi ai mei și promisiunea unui sprijin activ – demersuri pe care să le facă atât pe lângă partea austriacă, pe lângă instituțiile europene în așa fel încât procesul de aderare a României să meargă înainte. Președinția suedeză este foarte deschisă și nu există niciun dubiu cu privire la caracterul prioritar pe care îl acordă acestui dosar pe agenda acestui semestru”, a adăugat ministrul de Externe.

„Am discutat cu omologul meu suedez mai întâi pe 11 ianuarie, apoi de mai multe ori în această perioadă și am fost asigurat de acest sprijin. Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese”, a mai spus Bogdan Aurescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

O specie neobișnuită de pterozaur, cu 400 de dinți asemănători unor cârlige, a fost descoperită

30 January 2023 at 13:00
image

O nouă specie neobișnuită de pterozaur, cu 400 de dinți care semănau cu dinții unui pieptene, a fost recent identificată într-o carieră din Germania. Fosila a fost descrisă de paleontologi din Anglia, Germania și Mexic. 

„Scheletul aproape complet a fost găsit într-un calcar foarte fin stratificat, care conservă foarte bine fosilele”, a spus profesorul David Martill, cel care a coordonat cercetările, de la Facultatea de Mediu, Geografie și Geoștiințe a Universității Portsmouth, din Anglia, potrivit Phys.org.

Descoperirea a fost făcută în mod accidental în timp ce oamenii de știință excavau un bloc mare de calcar care conținea oase de crocodil.

Dinții cu cârlig, folositori în apucarea hranei, caracteristicile unice ale speciei

„Fălcile acestui pterozaur sunt foarte lungi și sunt căptușite, fini, cu cârlige, cu spații mici între ei, ca un pieptene de păduchi. Falca lungă este curbată în sus ca un avocet, iar la capăt se evazează ca o spadă. Nu are dinți la capătul gurii, dar are dinți de-a lungul ambelor maxilare până la partea din spate a zâmbetului. Și ce este chiar mai remarcabil este că unii dintre dinți au un cârlig la capătul lor, ceea ce nu am mai văzut vreodată înainte la pterozaur. Aceste mici cârlige ar fi putut fi folosite la prinderea creveților minusculi cu care se hrănea probabil pterozaurul, asigurându-se că aceștia intrau în gât și nu erau strânși între dinți”, a adăugat profesorul.

unei familii de pterozauri numite Ctenochasmatidae, care sunt cunoscute din calcarul din Bavaria, Germania, unde a fost găsit și acesta.

„Aceasta a fost o descoperire mai degrabă întâmplătoare a unui schelet bine conservat, cu o articulație aproape perfectă, ceea ce sugerează că carcasa trebuie să fi fost într-un stadiu foarte timpuriu de descompunere, toate articulațiile, inclusiv ligamentele, fiind încă viabile. Trebuie să fi fost îngropat în sedimente aproape imediat după ce a murit”, a spus profesorul Martill.

Jura franconiană din Bavaria, casa de mult apusă a pterozaurilor

Încă de la prima menționare a pterozaurului acolo în secolul al XVIII-lea, sute de rămășițe ale acestor reptile zburătoare au fost descoperite, ceea ce face din carierele din Jura franconiană din Bavaria, una dintre cele mai bogate locuri în care sunt găsiți cei mai mulți pterozauri din lume.

Dinții speciei recent descoperite sugerează un , în timp ce se plimba prin apă. Își folosea ciocul în formă de lingură pentru a canaliza apa și apoi dinții pentru a stoarce excesul de lichid, lăsând prada prinsă în gură.

Acesta a fost denumit Balaenognathus maeuseri. Denumirea generică, în traducere aproximativă, înseamnă „gură de balenă”, din cauza stilului său de hrănire prin filtrare.

Lucrarea, „Un nou pterodactiloid pterodactyloid cu un aparat unic de hrănire prin filtrare din Jurasicul târziu din Germania”, este publicată în Paläontologische Zeitschrift (PalZ). Specimenul este expus în prezent la Muzeul de Istorie Naturală din Bamberg, Germania.

articolul original.

Secretarul general al PNL Dâmbovița a urcat pe acoperișul Americii

30 January 2023 at 15:19

Secretarul general al PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, s-a aflat zilele acestea la înălțime. Nu pe culmile politicii. De obicei urcușul spre astfel de vârfuri este abrupt, plin de capcane și iluzii, ci pe crestele munților Anzii Cordilieri, în Argentina. Vârful spre care s-a uitat curajos Aurelian Cotinescu este Aconcagua, altitudinea 7.000 de metri. Dâmbovițeanul a plecat în această expediție spre neprevăzut pe 13 ianuarie. Nu a știut nimeni.

De fapt, secretarul PNL Dâmbovița ne-a mai oferit astfel de surprize ale curajului și temerității. Probabil, în afară de pasiunea pentru alpinismul extrem, este vorba și despre un… antrenament dur pentru alegerile de anul viitor.

„Întotdeauna am avut sentimentul că pot să ating această altitudine dacă ajung să combin experiența montană acumulată, echipamentul bun și neapărat o echipă experimentată. Așa am ajuns să merg în expediția organizată de ghidul montan Mitza Matei ajutat de Anca Racătean (amândoi 8k Manaslu Himalaya)”, a scris Aurelian Cotinescu pe pagina sa de Facebook, înainte de a porni să cucerească Aconcagua.

De parcurs cu atenție însemnările sale de după ascensiune, despre vibrația muntelui, a naturii. Depre contopirea alpinistului dâmbovițean cu impresionantul munte. Depre teamă, curaj, încredere și credință. Așa după cum a precizat, Aurelian Cotinescu a atins cei 7.000 de metri pe 25 ianuarie, la ora 15:00.

„Am plecat dimineață la ora 6.15 din tabăra Colera(6000m) pe un frig cumplit de – 35°C și vânt de 65-85 km/h. Au fost 13 ore foarte solicitante. Foarte rar am privit către vârf, concentrarea mea a fost la fiecare pas pe care îl făceam, atent la semnalele date de minte și ignorând slăbiciunile corpului.

Încă de la început am avut probleme cu mănușile, care erau pentru 7000 de m, dar care nu îmi protejau degetele suficient de bine. Salvarea a venit de la încălzitoarele chimice de 25 de lei pe care le-am luat în ultima clipă din Târgoviște. Ele mi-au salvat degetele și întregul efort de până atunci.

De patru zile nimeni nu mai urcase pe vârf, din cauza condițiilor meteo foarte proaste, dar noi am continuat conform planificării inițiale. După ce am atins vârful la ora 15:00, am coborât primul (conștient fiind că trebuie să ies din zona cea mai periculoasă cât mai am energie suficient de multă), urmat de încă trei colegi. Vremea s-a schimbat imediat sub vârf, într-o ninsoare abundentă cu vânt foarte puternic.

Cu mare greutate ne-am găsit drumul de întoarcere (cred că rugăciunile ne-au fost auzite) și după 13 ore am ajuns la corturi epuizați, cu gândul la ceilalți cinci colegi care erau în urma noastră cam cu o oră. Nu știam că au probleme mult mai mari decât cele întâmpinate de noi. M-am băgat în sac și, fără să mănânc sau să beau ceva, m-am culcat câteva ore bune, până când vântul de 120 km/h ne-a trezit cu senzația că urmează să ne rupă cortul. Cum s-a luminat, pe același vânt puternic, am strâns totul cu mare greutate și am coborât câteva ore bune până în tabăra de bază (4.300 m)”, a consemnat, pe pagina sa de Facebook, Aurelian Cotinescu.

articolul original.

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

30 January 2023 at 11:39
image

Partidul Popular Austriac, cel al cancelarului Karl Nehammer, a obținut sub 40% dintre voturile exprimate ieri în landul Austria Inferioară, ceea ce reprezintă o scădere de 10%. Este landul care, potrivit mai multor analiști, dă tonul în alegerile generale. Asta înseamnă că a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din această regiune. În schimb, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum: 24,5%. În acest context, obținerea unui vot favorabil din partea Austriei în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen pare și mai greu de îndeplinit acum.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-13-Anca-SNDW-Alegeri-Austria-plus-Schengen.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partidul de pe locul II, cu opinii mai ferme în ceea ce privește migrația, consideră acum, că trebuie să se pună capăt „sistemului OeVP” din Austria inferioară, învinuind totodată partidul cancelarului Karl Nehammer pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

La București, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că rezultatul alegerilor din Austria arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campanie.

Iar Guvernul de la București continua negocierile. Ultimele discuții au fost cu reprezentanții Suediei.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină

Stockholmul va începe consultări cu celelalte state ale blocului comunitar, inclusiv cu Austria, în vederea obținerii consensului privind extinderea Schengen, a explicat ministrul de Externe.

„Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină. Am avut aceste discuții atât la nivel de președinte, cu primul ministru suedez. De asemenea, cu ministrul de Externe suedez. Am discutat în repetate rânduri cu acesta. Practic, avem toată susținerea din partea Suediei care în perioada următoare va declanșa un proces de consultări. Sunt convins că și Bulgaria continuă demersurile atât în relația cu Austria, cât și în relația cu Olanda”, a spus Bogdan Aurescu.

Suedia este țara care asigură președinția Uniunii până în luna iunie.

Leonard Orban: România trebuie să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea noastră la Schengen

Mai pesimist este fostul comisar european, Leonard Orban: „Mai degrabă sunt pesimist că pe o perioadă scurtă de timp Austria va renunța la veto-ul pe care l-a avut”.

Anca Grădinaru: În acest context, România ce mai are de făcut?

Leonard Orban: „Să aștepte și, evident, să desfășoare negocierile clasice. România va trebui în continuare să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea României la Spațiul Schengen”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Bogdan Aurescu, după alegerile din Austria: Este necesară o reevaluare a poziției Vienei cu privire la aderarea României la Schengen | AUDIO

articolul original.

Tradiții creștine de Sf. Trei Ierarhi – Pomana Trisfetitelor

30 January 2023 at 10:30
image

În fiecare an, pe 30 ianuarie, este unul dintre praznicele împărătești, marcate de cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, fiind dedicat Sfinților Trei Mari Ierarhi Grigorie Teologul, Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur. Popular, sărbătoarea poartă numele de Trisfetitele, din slavonul ”tri sviatiteli”, ”cei trei sfinți”, ierarhi ai Bisericii.

În ziua celor Trei Sfinți Ierarhi, se face pomenire pentru sporul casei și pentru sănătate trupească și sufletească. Se dau de pomană cărți de rugăciuni și iconițe, care-i reprezintă pe cei trei ierarhi.

Părinții noștri Vasile cel Mare (1 ianuarie), Grigorie Teologul (25 ianuarie) și Ioan Gură de Aur (13 noiembrie) sunt cunoscuți ca Sfinții Trei Ierarhi, recunoaștere specială pe care o au în Biserica Creștin-Ortodoxă.

Sărbătoarea este o zi dedicată reconcilierii, în tradiția populară. Acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune vor aduce prosperitate în căminul acestora. Unele tradiții păstrează – sub un aspect miraculos – ceva din semnificația religioasă inițială. În această zi se serbează intrarea creștinilor în biserică și se spune că, de atunci, a început credința în Dumnezeu. Sunt benefice pelerinajele la lăcașurile de cult, care poartă hramul celor trei sfinți prăznuiți astăzi.

Pentru spor și pentru sănătate, la masa sărbătorească, este bine să se consume pește și fructe, simboluri ale unei vieți duhovnicești smerite.

Trisfetitele este denumirea populară a celor Trei Ierarhi, cărora poporul român le-a atribuit și grupul de stele din mijlocul constelației Orion, numit și Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

În calendarul popular, este o sărbătoare foarte importantă, care interzice, sub amenințarea bolilor, orice activitate casnică. Femeile credeau că, dacă astăzi îi cinstesc pe cei trei sfinți, ei le vor ajuta să toarcă mai cu spor în tot restul anului.

La acest praznic, este bine să oferim o lumânare de pomană, pentru ca toată viața noastră să fie luminată.

În unele zone din țară, Trisfetitele erau considerate trei sfinte, care-i pedepsesc pe cei răi întâlniți în cale, paralizându-le câte o mână sau un picior.

Bolnavii trebuie să se roage pentru sănătate lor în ziua praznicului, deoarece cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători.

Numeroase familii îi serbează pe cei Trei Sfinți Ierarhi ca patroni ai casei. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă la trei bărbați.

Despre gospodina care nu respecta sărbătoarea, respectiv spăla rufe și arunca lături în fața morților, se spunea că va rămâne văduvă.

Fetele nemăritate trebuiau să se roage celor Trei Ierahi să le aducă bucurii și un soț bun.Toată ziua trebuiau să mănânce pâine cu sare, un soi de post specific acestei zile.

Pentru bătrânii de altădată, Trisfetitele era o zi de praznic al sufletelor celor morți neîmpărtășiți, dar și una de pregătire a sufletului pentru viața de apoi, de aceea, pe lângă slujbe și pomeni, se aprindeau lumânări a căror flacără să le călăuzească viața de aici și pe cea de dincolo.

articolul original.

Când au loc simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

30 January 2023 at 09:24
image

Ministerul Educației a stabilit calendarul simulărilor examenelor naționale pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, în acest an școlar.

Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023 a fost aprobat de Ministerul Educației și trimis spre publicare în Monitorul Oficial.

Când au loc simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Anunțul Ministerului Educației

Astfel, potrivit ordinului, simularea Evaluării Naționale este programată în data de 20 martie la Limba și literatura română, 21 martie la Matematică, 22 martie la Limba și literatura maternă, iar în 29 martie este prevăzută comunicarea rezultatelor.

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat se va desfășura în perioada 27 martie – 6 aprilie, astfel:

  • 27 martie- Limba și literatura română,
  • 28 martie- proba obligatorie a profilului,
  • 29 martie- proba la alegere a profilului și a specializării,
  • 30 martie- Limba și literatura maternă
  • 6 aprilie- comunicarea rezultatelor.

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare scrie cluj24.ro.

Ministerul precizează că notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului.

Desfășurarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, se realizează în baza unei proceduri care va fi comunicată inspectoratelor școlare.

articolul original.

Ce rol joacă aurul si argintul în dinamica economiei?

30 January 2023 at 09:18
Sursa foto: https://www.pexels.com

În contextul socio-economic din acesta an, aurul a recuperat 20,1% în ultimul trimestru al anului 2022. În plus şi argintul a avut un randament chiar mai ridicat, de 35,4%, având o utilizare industrială mai pronunțată și fiind în legătură mai strânsă cu dinamica economiei.

Din estimările  Silver Institute, panourile fotovoltaice au ajuns să reprezinte 11,52% din cererea argintului în 2022, în creștere de la 10,84% în 2021, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe burse internaționale.

Concret, aurul s-a „trezit la viață” în utimul trimestru din 2022. De la minimul de 1614 dolari din 28 septembrie 2022, până la 1940 dolari, pe 25 ianuarie 2023, (ora 20:00), aurul a recuperat 20,1%.

Motivele creșterii par a fi atât tendința de depreciere a dolarului american (indicele dolarului a pierdut 11,5% în aceeași perioadă), cât și dorința de acumulare de rezerve de către participanți importanți la piață. Unele bănci centrale și-au majorat, de asemenea, semnificativ achizițiile de aur.

Elveția: exporturile de aur spre China și Turcia, principalele destinații, cresc în 2022

În acest sens, China a importat anul trecut 1345 tone de aur, în creștere vizibilă față de 821 de tone în 2021. Este anul cu cea mai mare ,,sete” de importuri de după 2018, când au fost aduse 1506 de tone.

Nivelul exporturilor totale de aur ale Elveției, cel mai important centru de rafinare, au ajuns la 1700 tone anul trecut, cel mai înalt nivel de după 2016, China fiind un factor esențial în creșterea volumelor. În ultima lună a anului care tocmai s-a încheiat, China și Turcia au condus în topul exporturilor elvețiene. Turcia a importat 188 de tone, un record pentru seria de date care începe în 2012.

Speranța domolirii inflației, și, implicit, a ratelor de dobândă, a ajutat, de asemenea, aurul. Spre deosebire de depozitele bancareaurul nu oferă dobândă, și chiar implică costuri de stocare în siguranță. Nivelul general al incertitudinii a jucat de asemenea un rol, însă metalele prețioase par să-și fi schimbat comportamentul, fiind mai puțin sensibile la factori geopolitici decât în trecut.

Un randament încă și mai ridicat a oferit în ultimele luni un alt metal prețios: argintul

În contextul comparativ, piața a adus, față de minimele din septembrie, un randament de 35,4% pentru argint (din 1 septembrie anul trecut până pe 25 ianuarie 2023, la ora 20:00). Argintul, având o utilizare industrială mai pronunțată, este în mai strânsă legătură cu dinamica economiei.

Pe de altă parte, chiar dacă regiuni întregi se confruntă cu încetinire sau risc de recesiune, argintul este un element utilizat pe scară largă în industria energiei regenerabile, iar creșterile de preț ale energiei au accelerat migrarea spre soluții alternative. Într-un automobil electric, spre exemplu, cantitatea de argint utilizată e de 25-50 de grame, aproape dublă față de cea dintr-un motor cu combustie internă.

Din estimările Silver Institute (organizație internațională nonprofit cu membrii din întreaga industrie a argintului), panourile fotovoltaice au ajuns să reprezinte 11,52% din cerere în anul trecut, în creștere de la 10,84% în 2021.

Astfel, deficitul pieței, dat de oferta totală din mine, reciclare și vânzări ale sectorului public, minus cererea totală inclusiv industrie, lingouri și monede, ar fi estimat la 71,5 milioane de uncii, de la 51,8 milioane de uncii anul trecut.

Asemenea aurului, argintul are o perspectivă relativ limitată pe termen scurt, însă și elemente favorabile pe termen mai lung

Un factor important este tendința de electrificare a transportului și mișcarea spre resurse de energie regenerabilă. În plus, pentru ambele metale prețioase, Rusia e un producător important, aflat pe locul 3 mondial pentru aur și 4 pentru argint.

Producția de argint a Rusiei este pe un trend de scădere pronunțat, fiind în 2021 la 55% din nivelul din 2014. În cazul aurului, declinul de 3% din 2018 până în 2021 pare neglijabil.

Cu toate acestea, în cazul prelungirii sau amplificării conflictului din Ucraina, se pot înregistra presiuni suplimentare, de sensuri diferite, pe ofertă și cerere, care ar putea acționa suplimentar în sens favorabil prețurilor metalelor prețioase.

articolul original.

Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”

29 January 2023 at 20:42
image

Ramona Bruynseels a anunțat că s-a înscris în AUR. Ea a ținut să precizeze că „AUR nu este nici extremist, nici pro-rus, nici un partid de huligani”.

În 2019, Bruynseels a candidat la alegerile prezidențiale din partea formațiunii lui Dan Voiculescu, remarcându-se în timpul campaniei electorale printr-o gafă. Ea a susținut la vremea respectivă că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”.

Înainte de a candida la prezidențiale, Bruynseels a ocupat funcții în guvernele PSD conduse de Viorica Dăncilă și Mihai Tudose.

Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR

Într-o postare pe Facebook, aceasta a scris că a ales AUR pentru că alternativele erau rele: „Ce variante aveam? Să merg pe ideea tradițională de creștere în politică, întrând într-o „familie” politică clasică, în care probabil că vocea mea s-ar fi pierdut, sau să o iau pe acest drum al unei formațiuni disruptive, unde sunt liberă și unde, împreună cu colegii mei, chiar încercăm să redăm oamenilor încrederea în România”.

Bruynseels a mai scris că în AUR și în președintele formațiunii, George Simion, a găsit „respectul pentru oameni și pentru țara noastră”.

Ea a admis că a luat în calcul și faptul că AUR deja a intrat în Parlament: „Am văzut cum e să fii în partide mici, să vorbești fără a fi luat în seama. Să vrei să faci dar să nu ai platforma necesară”.

Bruynseels a mai susținut că a discutat cu George Simion și a apreciat faptul că acesta e un lider care „se comportă normal și vorbește deschis”.

Ramona Bruynseels: AUR nu este nici extremist, nici pro-rus, nici un partid de huligani

„Dragii mei, AUR nu este nici extremist, nici pro-rus, nici un partid de huligani. A fi patriot nu înseamnă că ești extremist. De pro-rus nici nu vorbesc, știți și voi că nu aș fi putut intra într-o formațiune cu o astfel de viziune. lar despre huligani, eu una nu i-am întâlnit în AUR.

Am întâlnit în schimb tineri patrioți care visează la România Mare, doctori minunați, profesori universitari, antreprenori mai mici și mai mari, oameni cinstiți care muncesc din greu pentru a-și ține copiii la facultate, oameni necăjiți și dezamăgiți după multe minciuni și promisiuni nerespectate, doctori și doctoranzi pe bune în diverse domenii, români plecați din țară care suferă pentru că ar reveni dar le e frică să o facă pentru că nu mai cred în nimeni și nimic de aici”, a mai scris Ramona Bruynseels, pe Facebook.

articolul original.

Păsările migratoare din Anglia sunt tot mai puține. Ce se întâmplă?

29 January 2023 at 14:00
image

Păsările migratoare din Anglia, care erau o prezență sezonieră obișnuită, se găsesc în numere tot mai mici, pe măsură ce criza climatică își face simțite efectele asupra habitatului lor.

În fiecare seară de iarnă, din noiembrie până în februarie, unul dintre cele mai dramatice dintre toate spectacolele naturale are loc pe Avalon Marshes, în Somerset. Când se lasă amurgul, până la jumătate de milion de grauri (veniți din nordul îndepărtat și din est) se adună pe cer înainte de a se odihni în stufurile de dedesubt.

În ultimii ani, stolurile de grauri au devenit o atracție turistică. În după-amiezile aglomerate de weekend, sute de oameni vin să asiste la acrobațiile aeriene hipnotice ale graurilor, în timp ce un număr imens de păsări „dansează” la apusul soarelui.

Cu toate acestea, observatorii de păsări care locuiesc în zonă de mulți ani spun că acest spectacol impresionant este doar o umbră a ceea ce a fost cândva. În urmă cu douăzeci de ani sau mai mult, cel puțin două milioane de grauri întunecau cerul din Somerset în fiecare seară. De atunci, numerele au scăzut cu cel puțin 75%, poate chiar mai mult, se menționează în The Guardian.

Păsările migratoare din Anglia sunt din ce în ce mai puține

Când vine vorba de și scăderea numărului acestora, focusul a fost pe cele care vin în fiecare primăvară și vară. Multe dintre acestea, cum ar fi drepnelele, rândunelele, păsările cântătoare și muscarii, au suferit scăderi serioase ale populației în ultimii ani.

Dar un articol recent al lui David Campbell din revista Birdwatch, intitulat în mod amenințător „The Disappearing”, indică un alt grup de păsări care ar trebui să producă îngrijorare: păsările care iernează în Marea Britanie. Un număr mare dintre acestea călătorește Regat în fiecare an din nord și est pentru a profita de vremea de iarnă relativ blândă, corpurile de apă fără gheață și proviziile de hrană.

Păsări sălbatice

Cele mai proeminente specii care iernează în Anglia sunt rațele, , cunoscute colectiv sub numele de păsări de apă sălbatice. Multe călătoresc din locuri foarte îndepărtate precum Canada, Groenlanda, Spitzbergen și Siberia, precum și din locuri mai apropiate, cum ar fi Islanda și Scandinavia.

Încă din anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, sediul Wildfowl & Wetlands Trust din Slimbridge, din Gloucestershire, găzduiește în fiecare iarnă sute de lebede Bewick, care călătoresc acolo după ce s-au înmulțit în tundra siberiană.

La scurt timp după ce aceste păsări elegante au sosit pentru prima dată la Slimbridge, celebrul conservator Peter Scott, împreună cu fiica sa adolescentă, Dafila, și-au dat seama că lebedele individuale pot fi identificate după modelul unic de galben și negru de pe ciocuri, astfel încât populațiile care iernau acolo puteau fi ușor numărate.

Într-o singură zi, în timpul iernii aspre din 1978-1979, 610 de lebede Bewick diferite au fost numărate la Slimbridge, peste 700 fiind înregistrate în timpul iernii, în ansamblu.

În Marea Britanie, după o serie de ani de reproducere săraci cauzați de verile mai calde din Arctica, populațiile de iarnă au scăzut cu peste 70% în mai puțin de un deceniu. Potrivit dr. Julia Newth, de la WWT, „acest declin al numărului de lebede Bewick este profund îngrijorător. Privirea ‘aterizării anuale a lebedelor’, în care sute de lebede Bewick sălbatice vin în stoluri, este unul dintre spectacolele naturale ale iernii. Este tragic că riscăm să pierdem asta”.

Păsările migratoare din Anglia: gâștele și rațele

Împreună cu lebada Bewick și ruda sa mai mare, lebăda de iarnă, ajung și stoluri vaste de gâște: aproximativ 90% din întreaga populație mondială de gâște cu cioc scurt iernează în Marea Britanie. Această specie este una dintre păsările migratoare din Anglia care se opun tendinței, având numere în creștere; însă populația de gâște sălbatice din sudul Norfolk, care în 1990 număra 400 de păsări, este compusă acum din numere cu o singură cifră.

Rațele devin și ele din ce în ce mai rare. În vestul Londrei, gropile de pietriș și rezervoarele locale erau o casă de iarnă de încredere pentru ferestrașul mic. Penajul lui uimitor, alb ca zăpada, mărginit cu linii negre, a înseninat multe zile reci de decembrie.

În iarna anului 1956, un stol de aproape 150 de ferestrași mici s-a adunat la rezervorul Brent, din nordul Londrei; în prezent, este aproape imposibil să mai vezi măcar unul. În Somerset, o altă rață alb-negru uimitoare, Bucephala, practic a dispărut, populația începând să scadă rapid cu mai puțin de 20 de ani în urmă.

Numărul multor specii mai mici scade și el. Vizitatorii de iarnă puțini, dar obișnuiți, cum ar fi sfrânciocul mare, Eremophila alpestris și Calcarius lapponicus, sunt mult mai rari decât erau în anii 1970. Și alte spectacole anuale, cum ar fi adăposturile uriașe de grauri care împodobeau cândva Piața Leicester din Londra și gara Temple Meads din Bristol, au dispărut de mult din orașe.

De ce sunt mai puține păsări în Regat?

Există două motive principale pentru aceste scăderi, ambele legate de urgența climatică. Primul este pur și simplu că populațiile multor specii, inclusiv graurii și lebedele Bewick, sunt acum în declin abrupt. Acest lucru este cauzat de mai mulți factori, inclusiv pierderea habitatului și efectele încălzirii rapide a climei asupra .

Aceste probleme îi afectează și pe vizitatorii de vară. Dar un alt factor, un fenomen cunoscut sub numele de „oprire scurtă”, se aplică doar la păsările migratoare din Anglia care iernează acolo. Oprirea scurtă, identificată pentru prima dată de oamenii de știință în urmă cu aproape un deceniu, este consecința directă a creșterii rapide a temperaturilor medii de iarnă în nordul Europei.

Drept urmare, multe păsări, care odată și-ar fi petrecut iarna în Marea Britanie, acum rămân undeva de-a lungul rutei lor de migrație, în loc să traverseze Marea Nordului. A rămâne pe loc, însă, nu este lipsit de riscuri: un ger brusc și neașteptat poate duce la o mortalitate ridicată, în special pentru păsările tinere și neexperimentate.

Între timp, în ultimii ani, un număr mic din cel mai cunoscut vizitator de vară al Regatului, rândunica, a început să ierneze în sud-vestul Marii Britanii. Acesta este încă un semn (în caz că mai era nevoie de încă unul) că criza climatică schimbă dramatic arealul, statutul și comportamentul multor dintre cele mai cunoscute păsări.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

„Mi-e atât de scârbă de politică, că nu aveam cum să nu intru în ea!”

29 January 2023 at 06:15
image

Interviu cu senatorul AUR de Neamţ, Sorin Lavric

Viceliderul grupului parlament al Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), senatorul Sorin Lavric, este preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Mongolia şi membru al Grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Federală Germania şi Republica Austria. Din 2020, de când a fost ales senator AUR în circumscripţia electorală nr. 29 – Neamţ, a iniţiat 48 de propuneri legislative, a avut mai multe luări de cuvânt şi a semnat moţiunea de cenzură a grupurilor AUR-USR „Demiterea Guvernului Câţu, singura şansă a României de a trăi”, din septembrie 2021.

– Cum a fost anul 2022 pentru AUR și pentru dumneavoastră ca parlamentar?

A fost precum o vale a plângerii, am gustat copios din porția de umilință pe care ți-o dă postura de a fi în opoziție. E ca în box, te afli în colțul ringului, te străduiești să ieși de acolo, te smucești în toate părțile, dar cei de la putere au grijă să te țină în pumni. Și știți de unde au venit pumnii? Tocmai de la presă, tocmai de la colegii dumneavoastră de breaslă, de la care așteptam o atitudine, dacă nu distantă, măcar moderată. Când colo, gazetăria cu iz de comentariu politic se află într-o proporție apocaliptică în mâna lor. Când spun „lor”, mă gândesc la mezalianța uimitoare dintre PSD și PNL. Eu nu pot pricepe cum de românii, privind la acest teatru în care două găști își dau mâna spre a suge până la măduvă țara și asta după ce ani de zile s-au spurcat reciproc până la a se acoperi cu o mâzgă de cloacă puturoasă, cum de românii mai pot înghiți cârdășia aceasta de hoți dovediți. Îmi vine să le strig în față: Fraților, cât o să mai răbdați pleava asta de învârtiți care și-au bătut joc de noi toți? Cât o să-i mai suportați, în Neamț, pe Arsene sau pe Lazăr? Cam acesta e gustul amar pe care mi l-a dat anul 2022: o zbatere în cursul căreia ne-au crescut cucuie de umilință. Singura consolare este că mulți români, văzând cum ne zbatem și văzând ticăloșia fără scrupule a castei PSD – PNL, s-au trezit și au început să ne privească cu încredere. E singura mângâiere cu care am rămas după în an în care am fost împroșcați de sus până jos.

– Care ar fi bilele albe și cele negre pe care le-ați acorda anului ce s-a încheiat?

Bila albă incontestabilă: AUR a reușit să blocheze proiectul malefic al certificatului de vaccinare, acea patalama de înrobire medicală, prin care românii ar fi fost siliți să se vaccineze de la vlădică până la opincă doar pentru a putea să meargă la locul de muncă. Vă dați seama ce diabolică idee le-a clocit în minte celor pe care eu îi numesc „masoreții marxiști”: inși diabolici, aflați în afara țării, care au clocit un plan odios de împuținare a oamenilor pe planetă. Iar cei cu precădere vizați suntem noi, rasa albă occidentală, rasa creștină care a dat canonul valoric apusean din ultimul mileniu. Iar marionetele din cârdășia PSD-PNL le-au făcut jocul acestor inși diabolici. Credeți că premierul Ciucă, acest militar amorf, incapabil să lege trei vorbe, suflă în fața lui Söros sau Schwab?

Bila neagră: chiar dacă am reușit să convingem 60% din români să nu se vaccineze, pe restul îi privim azi neputincioși, văzând cum cad pradă sindromului morții subite. Ei sunt victimele clasei politice care în ultimii doi ani, la comandă externă, au răspândit frica unei pretinse epidemii mortale. Pe ei, începând cu malacul de Johannis și terminând cu obraznicul de Raed Arafat, îi vom băga la pușcărie pentru crimele pe care le-au înlesnit prin mijlocirea vaccinurilor. Sunt criminali și vor plăti, oriunde se vor ascunde.

– Care a fost proiectul sau reușita personală sau profesională pe care ați marcat-o în 2022 sau la începutul acestui an?

Reușita stă în încăpățânarea cu care, săptămână de săptămână, am evocat câte o figură emblematică din rândul deținuților politici, acei oameni fără de care demnitatea noastră în fața istoriei ar fi praf și pulbere. I-am evocat cu mândrie tocmai pentru că i-am cunoscut, iar la sfârșitul mandatului de senator, când voi trage linie, voi ști că în fața conștiinței mi-am împlinit menirea: i-am elogiat pe martirii, eroii și sfinții noștri, pe acele figuri pe care slugile care se gudură în jurul lui Silviu Vexler și Alexandru Florian au vrut să le îngroape definitiv în uitare. Din rândul acestor slugi fac parte intelectualii, politicienii și cam toată fauna pe care o vedeți zilnic la televizor. Sunt casta de îmbogățiți care ne-au măsluit trecutul și ne-au otrăvit conștiințele. De aici agitația de lighioane urcându-se pe pereți pe care le-am provocat-o evocându-i pe superbii noștri înaintași. Cum să nu-mi tresalte inima de bucurie știind că în decembrie anul trecut l-am apărat pe Mircea Vulcănescu de furia răzbunătoare cu care persecutorii alogeni (Silviu Vexler și Alexandru Florian) au vrut să-i dărâme statuia și să-i șteargă numele de pe frontispiciul liceului din București? Și știți ce e umilitor? Că acești persecutori nu atacă în nume propriu, ci prin mijlocirea slugilor românești, prin frații Muraru, prin intelectualii de la GDS, prin directorul de la ICCMER, prin cercetătorii de la CNSAS, prin miniștrii României. Lichelele acestea trebuie numite și aduse în fața opiniei publice. Iar Vulcănescu e doar un exemplu de persecuție postumă. Alături de el vă pot enumera sute de cazuri, de la Radu Gyr sau Valeriu Gafencu până la Visarion Puiu sau părintele Grebenea. Iar slugile acestea sunt înnebunite, sunt precum racii puși la fiert, fiindcă văd cum unul ca mine, un descreierat făcând pipi împotriva vântului, își permite să le încalce consemnul slugărniciei față Vexler și Florian. Lor nu pot să le spun decât că mai au de înghițit încă doi ani de fiert printre raci, răstimp în care îi voi omagia pe martiri, săptămână de săptămână, fără șovăire și fără frică. Avem o singură viață, nu e păcat să nu o trăim la înălțime?

– Ce proiecte legislative a avut AUR și care din acestea au primit aprobarea?

Nici unul din proiectele noastre nu a trecut prin Parlament. Am avut sute, zadarnic. Credeți că degeaba vă vorbeam de umilința celui aflat în opoziție? E precum o axiomă: dacă o inițiativă legislativă vine de la AUR, se subînțelege că va fi respinsă. Suntem niște leproși și ne-am obișnuit cu condiția aceasta. Tot ce am putut să facem e să atragem atenția urlând: am făcut tevatură mediatică, am țipat, iar românii s-au trezit. Iar, astăzi, românii îi privesc cu alți ochi pe șnapanii din mezalianța PSD – PNL. De la cazurile de plagiat (Ciucă, Bode, Cîmpeanu, Roman) până la nonșalanța cu care ne-au îngenuncheat juridic, energetic și educativ (prin complicitatea unor trădători precum Cătălin Predoiu, Sorin Cîmpeanu sau Virgil Popescu) în fața birocrației de la Bruxelles, în toate aceste cazuri românii s-au dumirit. Iar scadența va veni în 2024, când românii îi vor mătura prin vot. Ce vă spun nu e vorbă aruncată la întâmplare, ci o constatare seacă: românii îi detestă pe parveniții din pătura politică, le e scârbă de ei, iar scârba asta o vor simți în 2024.

– Ce credeți că trebuie schimbat în administrația centrală? Dar în cea locală?

Principala meteahnă stă în cumetrie: primăriile și consiliile locale sunt ticsite cu rude, amante, prieteni, tovarăși de afaceri. Boala e atât de adâncă încât a pătruns cam în toate unitățile administrative. Și ce mă doare e că românii, știind prea bine de această maladie, închid ochii și așteaptă alegerile, când, pentru o sută de lei și pentru câteva kile de alimente, își dau votul spre a întreține aceeași cumetrie care se perpetuează de trei decenii în România.

– Ce proiecte pregătiți pentru acest an?

Fiind în opoziție, proiectele sunt sortite eșecului! Să vă vorbesc despre defrișarea pădurilor, despre inconștiența cu care actualul guvern vrea să ne împingă în războiul din Ucraina? Despre hoardele barbare care sunt primite în țară sau despre malefica concepție transgender potrivit căreia identitatea mea sexuală e fluidă și schimbătoare? Toate aceste năpaste diabolice ar merita un proiect de combatere, dar câtă vreme nu ești la putere, nu faci decât să trăncănești în pustiu. Ce îmi doresc în sinea mea este ca, odată ajunși la putere, să desființez trei instituții cu efect nociv asupra moralei colective: Institutul „Elie Wiesel”, care este o instituție de represiune iudaică asupra valorilor de dreapta românești, CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) și CNA (Consiliul Național al Audiovizualului), simple marionete birocratice prin care Comisia Europeană exercită o cenzură drastică asupra minților noastre.

– Ce mesaj transmiteți cititorilor publicației noastre?

Unul singur: să aibă încredere în noi. Iar în 2024 să-i măture pe șarlatanii aflați la putere. Noi suntem ultima șansă a României în fața unor dușmani care vor să ne vadă îngenuncheați definitiv. Și pe cât de mare e pofta lor de a ne șterge trecutul și de a ne cumpăra pe nimic țara, pe atât de mare e imboldul nostru de a ne apăra. Și nu doar de a ne apăra, ci de a ridica conștiința națională și creștină la un prag de elevație efervescentă. Sună a lozincă găunoasă ce vă spun, dar vom trăi sensul acestei elevații peste doi ani. Cum îmi place mie să spun: mi-e atât de scârbă de politică, că nu aveam cum să nu intru în ea. Și dacă tot am intrat, o voi schimba din rărunchi, iar românii vor vedea acest lucru, dar cu o singură condiție: să mă ajute prin votul lor. Doamne ajută!

A consemnat Angela CROITORU

articolul original.

Fie vreme bună, fie vreme rea, divele “o ard” sexy, nu-i așa?! TOP 40 vedete care au sfidat “timpurile” grele

28 January 2023 at 21:40

Iarna-i grea, omătu-i mare, dar divele noastre nu se lasă intimidate și scot ce e mai HOT la înaintare. CANCAN.RO vă prezintă în această săptămână un top în asentimentul vremii de afară, cu vedetele românești care au sfidat „timpurile” dificile. Fie că vorbim despre ținute îndrăznețe pe temperaturi cu minus sau deszăpeziri de autoturisme în mare stil, starurile autohtone nu dezamăgesc audiența! 

E greu să arăți tot timpul țiplă, mai ales când primul instinct este să îmbraci cele mai groase haine din dressing și să ieși pe stradă. Doar nu sunt atenți oamenii la cum arăți într-o zi mohorâtă.

Însă viața de vedetă nu este atât de simplă pe cât pare, pentru că oricând paparazzi te-ar putea surprinde. Lucru care s-a și întâmplat cu divele pe care vi le aducem astăzi în față, într-o GALERIE FOTO memorabilă!

Nicoleta Luciu e HOT chiar și-atunci când ploaia nu o lasă în pace (Foto: CANCAN.RO)

TOP 40 vedete care au sfidat „timpurile” grele

Atunci când te gândești la Bianca Drăgușanu sau la Andreea Bălan parcă le vizualizezi pozele perfecte de pe social media. Imaginile acelea de pe nisipul fierbinte al plajei, în costume de baie care lasă totul la vedere. Însă cum ar fi să vă imaginați cele mai de invidiat trupuri din România care demonstrează că se poate să fii sexy și pe stradă, printre fulgi de zăpadă și precipitații care te fac să vrei mai mult în casă?

Alina Laufer a sfidat iarna cu o rochie scurtă (Foto: CANCAN.RO)

Sau cum arată o dimineață în care una dintre vedete s-a trezit ca tot omul cu omăt pe mașină și are treabă în oraș? Alina Laufer, spre exemplu, este dovada că poți îndeplini o sarcină de acest tip pe tocuri, într-o rochie pretabilă mai degrabă pentru o seară de vară, la promenadă pe faleză.

Prin urmare, să vedem în GALERIA FOTO din această săptămână, cine se află în vârful ierarhiei oare?!

( ACCESEAZĂ ȘI: TOP 50 SEXY-VEDETE LA MARE, LA SOARE, ÎN POZIȚIILE CELE MAI… PROVOCATOARE. CE LOCURI OCUPĂ ANDREEA BĂNICĂ, LOREDANA CHIVU SAU BIANCA DRĂGUȘANU )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Vasile Miriuță, informații despre restanțele salariale de la Minaur Baia Mare: ”Sunt probleme, dar se vor rezolva”. Câți bani au de încasat jucătorii și ce a spus de privatizarea clubului

28 January 2023 at 18:48

Minaur Baia Mare se numără printre echipele din Liga 2 care au restanțe către jucători. Două luni de salarii neplătite consemnează în acest moment jucătorii maramureșenilor, lucru recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul tehnic Vasile Miriuță, când au fost prezentate achizițiile.

Minaur Baia Mare, restanțe salariale pe două luni

De ceva timp s-a aflat în spațiul public că nici Minaur Baia Mare nu o duce extraordinar cu banii și că jucătorii se văd puși în situația în care trebuie să aștepte pentru salariile lor.

Au fost trei luni de restanțe, dar conducerea a găsit fonduri să plătească remunerațiile pe o lună, pentru a nu risca să rămână fără anumiți fotbaliști, pentru că aceștia puteau depune memorii și să devină liberi.

În acest moment, lotul așteaptă și plata ultimelor două salarii, iar Vasile Miriuță a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla și că nu se pune problema ca datoriile să nu fie achitate. Conducătorul ”s-a scuzat” la conferința pe presă prin prezentarea precedentelor din fotbalul românesc, că mai toate cluburile au întârzieri salariale.

Vasile Miriuță, convins că Minaur Baia Mare va plăti datoriile către jucători

Vasile Miriuță a accentuat ideea că, de când este angajat al formației din Baia Mare, nimeni nu a plecat neplătit și că a luat toți banii din contract, fie că a fost vorba de jucător, antrenor sau conducător.

Sunt niște probleme, într-adevăr, dar eu nu iau apărarea clubului, cum este la 90 la sută din echipele din România. Eu am doi ani de zile la Baia Mare și aici nu a fost niciodată problema să nu se plătească banii. Că au fost întârzieri, e ceva normal, cu toate că trebuie să plătești.

Dar, la Baia Mare s-a plătit de fiecare dată și se vor plăti banii. Să știți lucrul acesta! Sunt două luni restante, care se vor rezolva în cel mai scurt timp, pentru că așa s-a rezolvat de fiecare dată. Am mai spus-o, iar o să mă înjure unii cârcotași și frustrați din orașul ăsta, domnilor, dacă nu era domnul primar și domnul vice, și îmi asum când spun acest lucru, echipa nici nu promova anul trecut.

Ni s-au oferit toate condițiile pentru a face performanță și aveam limite. Așa că unii, care sunt frustrați și cârcotași în orașul ăsta, vor face la fel și peste un an, și peste doi, și peste trei ani”, a spus Vasile Miriuță în cadrul conferinței de presă.

Devine Minaur Baia Mare un club privat?

În acest moment, Minaur Baia Mare nu are o formă de organizare care să îi permită să promoveze în SuperLigă, chiar dacă se fac planuri importante pentru sezonul următor de Liga 2, poate chiar atacarea play-off-ului.

Vasile Miriuță nu are prea multe informații că echipa pe care o conduce face demersuri pentru a deveni unul privat în acest moment, dar crede că oamenii din conducerea locală din Baia Mare vor încerca să rezolve situația și să găsească un investitor privat.

Vom vedea ce se va întâmpla, dar dânșii (n.r. – autoritățile locale) știu cel mai bine. Dar sperăm să se schimbe! Eu zic că se va face un club privat!”, a comentat scurt Vasile Miriuță.

Minaur Baia Mare se pregătește pentru salvarea de la retrogradare și în Turcia

Minaur Baia Mare are cinci meciuri fără victorie în Liga 2. După 3-0 cu CS Comunal Șelimbăr, a făcut două remize la rând, 1-1 cu Poli Timișoara și 2-2 cu Progresul Spartac, după care au venit două eșecuri la rând, 0-1 cu SC Oțelul și 1-2 cu Viitorul Pandurii. În runda a 16-a, ultima din 2022, a urmat remiza cu Unirea Dej, scor 1-1.

Minaur Baia Mare va mai întâlni în sezonul regular al Ligii 2, Concordia Chiajna (acasă), Steaua (deplasare) și Gloria Buzău (acasă), toate confruntările fiind programate pentru 2023.

Minaur Baia Mare va merge într-un cantonament în Turcia în perioada 30 ianuarie – 10 februarie, unde va întâlni trei adversari. Apoi, la revenirea în țară, până când va avea loc prima etapă de Liga 2 din acest an, va întâlni și Gloria Bistrița Năsăud, pe 17 februarie.

Până acum, formația din Maramureș a jucat un singur amical, cu FC Bihor Oradea, de care a trecut cu 2-0.

Conferința de presă în care au fost prezentați noii-veniți la Minaur Baia Mare

Foto și video: Minaur Baia Mare 

articolul original.
❌