ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Final de sezon în liga a IV-a la fotbal – clasamentul turului

29 November 2022 at 20:12
image

S-a tras cortina peste sezonul de toamnă în liga a IV-a. A fost o competiţie bine organizată de AJF Cluj, fără neprezentări şi desfăşurată în cea mai mare parte în spiritul corectitudinii.

După 14 etape pe primul loc se află echipa Arieşul Mihai Viteazul cu 39 puncte, care încă de la început s-a instalat în fotoliul de lider.

Formaţia pregătită de Valentin Şandru este urmată de Vulturul 2020 Mintiu Gherlii cu 34 de puncte, care, însă, mai are o restanţă de disputat. Dacă Vulturii nu aveau câteva sincope, printre care înfrângerea acasă cu Unirea Iclod sau egalul realizat la Gherla împotriva ultimei clasate Atletic Olimpia, acum ar fi fost ei pe prima poziţie.

Pe locul trei se află Victoria Viişoara cu 31 puncte, grupare care în ultima etapă a sezonului a pierdut surprinzător  pe teren propriu partida cu noua promovată Speranţa Jucu, antrenată de gherleanul Laur Aştilean.

În ultima etapă, liderul Arieşul Mihai Viteazul s-a impus cu scorul de 4-2 (1-1) pe Iclod Arena în faţa gazdelor de la Unirea.

O altă echipă în mare formă, Unirea Tritenii de Jos a învins clar cu 4-0 (2-0) întâlnirea programată acasă cu juniorii de la Sticla Arieşul Turda.

Continuă şirul meciurilor bune echipa secundă a echipei de liga a III-a, Minerul 1947 Ocna Dej, învingătoare cu 4-1 (1-1) în deplasarea de la Floreşti cu Academia de Fotbal din localitate.

Conform pronosticurilor, Vulturul 2020 s-a impus pe teren propriu cu scorul de 4-0 (2-0) prin golurile înscrise de Alex Rus şi Rareş Petrean, ambii remarcându-se cu câte două reuşite.

Atletic Olimpia Gherla a spart gheaţa şi după 13 etape fără victorii a câştigat, în sfârşit, cu scorul de 4-1 (0-1) în faţa Viitorului Gârbău. Confruntarea s-a desfăşurat pe stadionul din parcul mare al municipiului. Golurile gazdelor au fost marcate de Brici (2), Fl. Mureşan şi Coşuţ.

# Echipa M V E I GM GP P
1 A.C.S. ARIEȘUL Mihai Viteazu 14 13 0 1 45 10 39p
2 A.C.S. VULTURUL 2020 Mintiu Gherlii 14 11 1 2 42 11 34p
3 A.C.S. VICTORIA Viișoara 14 10 1 3 46 14 31p
4 A.C.S. UNIREA Tritenii de Jos 14 10 0 4 43 23 30p
5 C.S. MINERUL 1947 Ocna Dej 2 14 8 1 5 34 24 25p
6 A.S. UNIREA Iclod 14 8 1 5 28 19 25p
7 A.S. VIITORUL Gârbău 14 5 1 8 19 37 16p
8 FC VIITORUL MIHAI GEORGESCU Cluj-Napoca 14 5 0 9 22 31 15p
9 A.C.S. SPERANȘȚA Jucu 14 5 0 9 18 29 15p
10 A.C.S. STICLA ARIEȘUL Turda 14 2 1 11 21 41 7p
11 A.C.S. ACADEMIA DE FOTBAL Florești 14 2 0 12 14 70 6p
12 C.S. ATLETIC OLIMPIA Gherla 14 1 2 11 14 37 5p

Formaţiile de liga a IV-a au intrat în vacanţă. Sezonul de primăvară, dacă nu intervine ceva neprevăzut, va începe în data de 3 martie 2023.

Szekely Csaba

articolul original.

Participare record la cursul de formare și evaluare pentru noi arbitri de atletism organizat la Brașov

23 November 2022 at 12:43
By: nagym
image

În zilele de 11 și 12 noiembrie, Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov și Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane (FEFSM) – Universitatea „Transilvania” din Brașov au fost parteneri în desfășurarea cursului de formare și evaluare pentru noi arbitri de atletism. Cursul a fost organizat de Federația Română de Atletism (FRA), prin Comisia Centrală de Arbitri, condusă de Alexandru Ștefan. Cursul a cuprins trei module, plus un examen test grilă, compus din 30 întrebări:

1. Partea generală și alergări;

2. Sărituri;

3. Aruncări.

Lectori au fost Alexandru Ștefan, Constantin Macovei și Marius Istrate.

96 de candidați s-au înscris la acest curs de formare și evaluare pentru noi arbitri de atletism. 26 au fost admiși, 41 respinși, iar 29 au absentat la examenul final. Cursanții care au reușit să promoveze examenul, cu un procentaj de peste 80%, au obținut carnetul de ,,arbitru atletism” la Federația Română de Atletism.

„Orice eveniment sportiv are trei actori principali: sportivii, cei care oferă spectacolul sportiv, judecătorii, adică arbitrii care asigură organizarea competiției în cadrul regulamentar și certifică rezultatele înregistrate și spectatorii, oamenii care se bucură, apreciază sau nu prestația primelor două categorii de actori. Cursul de arbitri se încadrează în seria de proiecte prin care Asociația Județeană de Atletism dorește să dezvolte fenomenul atletic la nivelul Brașovului. Iar arbitri care au fost promovați în urma examenului vor intra într-un program special, pe care îl vom implementa și prin care vom continua acești primi pași făcuți acum, în acest noiembrie. Acești arbitri trebuie să aibă o activitate dinamică, să participe la competițiile de atletism organizate în Brașov și în România, să fie cât mai implicați în fenomen, să manifeste preocupare pentru o perfecționare continuă și să încerce să profite de șansa de a intra în lumea arbitrajului internațional”, a declarat Silviu Prescornițoiu, președintele AJA Brașov.

„A fost o surpriză plăcută și o bucurie pe măsură să văd că un număr atât de mare de persoane s-au înscris la Cursurile de arbitri organizate în Brașov de către Comisia de Arbitri a FRA, la invitația Asociației Județene de Atletism Brașov. A fost un proiect de succes, în trei zile dinamice și interactive care au meritat din plin efortul. Am reușit să aducem la acest curs cei mai buni lectori și singurii certificați la nivel internațional, care au prezentat cele mai importante aspecte din Regulamentul de competiții și din experiența lor. Din cei peste 70 înscrisi, avem 26 de candidați care au promovat examenul și au dobândit calitatea de «arbitru de atletism». Este un examen exigent, dar foarte important, pentru că ne dorim cei mai buni arbitri, iar Brașovul a arătat că are o echipă de profesioniști. Sper să reușim să repetăm succesul de anul acesta cât de curând”, a afirmat Ștefan Alexandru, președintele Comisiei de arbitri din cadrul FRA.

„Proiectul de formare noi arbitri la Federația Romană de Atletism este o inițiativă a Comisiei de Competitii și Comisiei de Arbitri pe perioada 2022-2025. În calitate de președinte al Comisiei de Competitii vreau ca împreună cu colegii din Consiliul Federal să dezvoltăm sistemul competițional la nivel național, prin creșterea numărului de competiții din calendarul FRA. Pentru a putea avea un sistem competițional calitativ și performant începând de la competiții zonale, regionale, naționale și internaționale, avem nevoie de arbitri în fiecare regiune din țară. Acest proiect de desfășurare a cursurilor de formare arbitri s-a aflat la etapa a II-a la Brașov, iar acest lucru a fost posibil datorită suportului pe care l-am primit din partea AJA Brașov și al Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane – Universitatea Transilvania din Brașov. Am avut 96 de înscriși la acest curs, ceea ce a însemnat și cea mai mare participare de pâna acum, existând interes foarte mare din partea studenților de la Facultatea de sport”, a declarat Mădălin Badea, președintele Comisiei de competiții a FRA.

„Atletismul este cea mai complexă și completă disciplină sportivă și se află permanent în atenția facultății noastre. Numărul mare de studenți care au răspuns pozitiv apelului nostru ne dă speranțe în perspectiva acțiunilor următoare pe care le vom organiza împreună cu Federația Română de Atletism și Asociația Județeană de Atletism Brașov. Una dintre prioritățile noastre, a Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane este ca, dincolo de actul de învățământ specific profilului nostru, să contribuim la o formare profesională cât mai complexă a studenților noștri și ai Universității Transilvania, în general. Suntem aproape de studenții noștri și le călăuzim pașii în incursiunea lor în lumea atetismului și a sportului, iar preocuparea noastră este aceea ca la finalul facultății viitoarele cadre didactice să fie pe deplin pregătite și să dovedească un înalt grad profesional. Îi felicit pe toți participanții la curs, precum și pe cei care au trecut cu brio examenul final și au devenit arbitri de atletism”, a spus conf. dr. Ioan Turcu, decanul FEFSM.

Cursul destinat noilor arbitri de atletism s-a desfășurat cu prilejul concursurilor de atletism Crosul 15 Noiembrie, Campionatul Național de Alergare pe Șosea 5K și Brașov 5K, evenimente sportive prin care s-a aniversat împlinirea a 35 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane. Cursul a avut loc în Sala L1 de la Institutul ProDD al Universității „Transilvania”, a fost gratuit și li s-a adresat studenților de la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane, dar și ai Universității „Transilvania”, în general, precum și tuturor celor interesați, cu vârste de 18-45 ani.

Mulțumiri instituțiilor implicate în buna desfășurare a competițiilor amintite: Primăria Municipiului Brașov și instituțiile din subordine, Consiliul Județean Brașov, Prefectura Județului Brașov, Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane, Poliția Municipiului Brașov – Biroul Rutier și secțiile de Poliție, Poliția Locală, Inspectoratul Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.

Mulțumim partenerilor noștri pentru că ne-au fost alături, gazdei noastre AFI Brașov și partenerilor săi:

 • Vitamix
 • 4F
 • Adidas
 • Arsis
 • Burger King
 • Cartofisserie
 • Hopa
 • Inmedio
 • Intersport
 • La Romana
 • Mango
 • Meli Melo
 • Nike
 • Pupa
 • Under Armour

Mulțumiri și celorlalți sponsori și parteneri, care au avut un rol major în succesul evenimentelor sportive organizate cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la Revolta de la 15 noiembrie 1987:

 • Oaki Junior
 • Redis Nutritie
 • Urban Invest
 • Efect Advertising Brasov
 • Direct Aeroport
 • NOVA TV
 • Urban Cafe
 • Times Brașov
 • HBR Capital
 • Anita
 • Acerbis Sport Romania
 • Ydro
 • Asociația Rază de Speranță
 • Analiza Posturala by Mihaela Nistor
 • Senic
 • Kineto Medical Care
 • Raza de Speranta Brasov
 • TianDe
 • Vila Condor Poiana Brașov
articolul original.

Campionatul Național de Alergare pe Șosea 5K a fost organizat, în premieră în România, la Brașov, cu un număr record de participanți

16 November 2022 at 10:19
By: nagym
image

Municipiul Brașov a fost, la finalul săptămânii trecute, deschizător de drumuri pentru Campionatul Național de Alergare pe Șosea desfășurat pe o distanță de 5 kilometri. Prima ediție organizată vreodată în România a avut loc duminică, 13 noiembrie, în cadrul evenimentelor desfășurate în amintirea Revoltei Anticomuniste din 15 noiembrie 1987. Am avut parte de un record de participanți la această competiție. Mai exact, 154 de sportivi s-au înscris la cursa din weekend, care a avut loc pe același traseu parcurs de muncitorii de la Uzina de Autocamioane Roman în timpul revoltei de acum 35 de ani. La CN 5K au alergat atleți la categoriile de vârstă seniori, U23 și U20, fiind alcătuite clasamente atât la individual, cât și la echipe, de la peste 40 de cluburi din țară.

Rusu Dorin Andrei, de la CSM Craiova, s-a impus la seniori, cu timpul de 13:38. A fost urmat de Nicolae Alexandru Soare, de la CSM Bacău, iar podiumul a fost completat de Maxim Răileanu, de la CSM Cluj-Napoca. La categoria U23 a câștigat Dumitru Mihai Robert, de la CSM Pitești, iar primul la U18 a fost Dragoș Luca, de la LPS Cluj-Napoca. Proba feminină de senioare a fost câștigată de Adelina Panaet, de la CS Știința Bacău. Aceasta a obținut un timp de 15 minute și 47 de secunde. A fost urmată de Meringor Delvine, de la CSA Steaua București, iar a treia a terminat cursa Claudia Prisecaru, de la CSM Focșani 2007. La U23 s-a impus Andreea Stavila, de la CSM Suceava, iar la U20 prima a fost Florina Iulia Mărginean, de la CSS Mediaș / CS Mica Roma Blaj. De altfel, câștigătorii de la masculin și feminin, Andrei Rusu și Adelina Panaet, s-au clasat pe locurile secunde și la cursa internațională Brașov 5K. Proba masculină pe echipe a fost câștigată de CSM Craiova A, cu timpul total de 41:52. La fete, cea mai bună echipă a fost CSM Vaslui, cu timpul de 54:24.

Competiția a fost organizată de Asociația Județeană de Atletism Brașov, în parteneriat cu Federația Română de Atletism și cofinanțată de Primărie de la bugetul municipiului Brașov, linia de finanțare „Sportul de Performanță”.

Mulțumiri instituțiilor implicate în buna desfășurare a evenimentului: Primăria Municipiului Brașov și instituțiile din subordine, Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane (care asigură voluntarii), Prefectura Județului Brașov, Poliția Municipiului Brașov – Biroul Rutier și secțiile de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei, Muzeul Județean de Istorie Brașov. (P)

articolul original.

Final de sezon reuşit pentru fotbalistele de la Atletic Olimpia, victorie în ultima etapă cu Dream Team București

21 November 2022 at 19:18
image

La sfârşitul săptămânii trecute, odată cu disputarea etapei a IX-a, s-a încheiat sezonul în liga a II-a feminin.

Pe stadionul din parcul mare din Gherla, Atletic Olimpia a primit vizita echipei ACS Dream Team București. Elevele antrenoarelor Iulia Mera și Alexandra Iușan nu au avut nici o problemă, câştigând clar cu scorul de 4-0 (3-0), prin golurile înscrise de căpitanul Alexandra Iuşan (2), Covaciu şi Florean.

Formația locală a evoluat în formula: Bal-Negrea, Avasiloaie, Moldovan, Mera – Rus, Covaciu – Manciu, Iuşan, Jean – Florean. Au mai intrat pe teren D. Pop şi Felszeghi.

Astfel, gruparea de pe Someş încheie sezonul de toamnă pe locul trei, o performanţă foarte bună, rodul muncii desfăşurată de tehnicienii fomaţiei, înţelegând aici şi căpitanul de echipă, Alexandra Iuşan, care alături de Iulia Mera îşi fac treaba atât pe banca tehnică, cât şi pe teren ca jucătoare.

Celelalte echipe clujene din liga a II-a au obţinut următoarele rezultate: Olimpia Universitatea Cluj-Napoca 2 – Colţea Braşov 6-2 (3-1) şi CFR 1907 Cluj-Napoca – AFC Hermannstadt 3-4 (1-1), partidă ce a avut loc pe terenul Voinţa din comuna Sâncraiu.

În clasament, după nouă etape, conduce Gloria 2018 Bistriţa cu 27 de puncte. Pe locul secund se află Universitatea Olimpia 2 (golaveraj 39-9) cu 20 puncte. Locul al treilea revine formaţiei Atletic Olimpia Gherla, tot cu 20 de puncte, dar golaveraj inferior (28-8). CFR 1907 ocupă locul 5 cu 16 puncte.

Szekely Csaba

foto: Claudiu Capră

articolul original.

Atletic Olimpia învinsă greu de liderul Arieșul Mihai Viteazu. Rezultatele etapei la fotbal

20 November 2022 at 18:24
image

Una dintre suprizele etapei a XIII-a din liga a IV-a la fotbal, desfăşurată în weekend, s-a consemnat pe terenul liderului campionatului, Arieşul Mihai Viteazu.

Gazdele s-au impus greu sâmbătă în faţa ultimei clasate, Atletic Olimpia Gherla, aflată în formă bună după egalul obţinut în etapa trecută cu o altă fruntaşă, Vulturul Mintiu Gherlii.

În urma unui joc disputat, Arieşul a câştigat cu scorul de 2-1 (2-0). Golurile gazdelor au fost înscrise de Lemah (minutul 27) şi Mărie (31), în timp ce Atletic Olimpia a redus din handicap în repriza a doua, prin Flaviu Mureşan.  Același jucător a mai ratat o bună ocazie de a egala, sau, după cum a declarat după meci antrenorul Florin Moldovan, chiar să obţine toate cele trei puncte puse în joc.

Victorie la scor, 7-1 (3-0) a obţinut în deplasare Vulturul Mintiu Gherlii. Formaţia pregătită de tehnicianul George Cotuţiu s-a impus în faţa Viitorului Gârbău, cel mai bun jucător de pe teren fiind Alex Rus, autor a trei goluri.

Scor fluviu a realizat Sticla Arieşul Turda, învingătoare pe terenul propriu cu 9-1 (6-1) cu juniorii Academiei de Fotbal Floreşti. S-a remarcat pofta de gol a puştiului turdean de 16 ani, Marin Hărăstăşan, care a marcat trei goluri. Este vorba de speranţa fotbalului turdean, care promite foarte mult.

O altă grupare din jurul Turzii, Unirea Tritenii de Jos, s-a remarcat la Jucu, unde a câştigat cu 3-2 (0-1) , după ce la pauză gazdele conduceau cu 1-0.

Cealaltă echipă de pe Valea Someşului Mic, Unirea Iclod a pierdut cu 2-3 (1-3) cu satelitul Minerului 1947 Ocna Dej, întâlnire disputată pe terenul din Mintiu Gherlii.

În clasament continuă să conducă detaşat Arieşul Mihai Viteazu cu 36 puncte. Vulturul 2020 a acumulat 31 puncte, dar cu un joc mai puţin.

Știri din campionat

În ședința din 15 noiembrie a Comitetului Executiv al AJF Cluj, s-a aprobat în unanimitate de voturi dezafilierea provizorie a cluburilor ASF Înfrățirea Căianu, ACS Unirea Geaca, AS Avântu Suatu, ACS Viitorul 2014 Soporu de Campie.

Comisia de disciplină a AJF a mai stabilit, pe 16 noiembrie, ca echipele A.C.S. Acad. De Fotbal Floresti U9 A.C.S. „U” Evolution U9 să joace un joc fără spectatori, din cauza comportamentululi neregulamentar al spectatorilor.

Szekely Csaba

foto: arhiva

articolul original.

Cazuri de dopaj în sportul arădean! Acestea sunt în polo, haltere și atletism, iar FCC Baschet Arad are în staff un „caz activ”

20 November 2022 at 08:33

Cazul de dopaj al Simonei Halep este arhicunoscut, urmând ca în săptămâniile următoare să aflăm verdictul. Din păcate, chiar dacă au fost ținute departe de ochii presei, avem și noi, arădenii, cazurile noastre de dopaj, conform listei publice a persoanelor suspendate din activitatea sportivă pentru încălcarea reglementărilor anti-doping. ANAD-ul (Agenția Națională Anti Doping) anunță că sunt în plină suspendare trei sportivi din Arad:

– Richard Huber (polo – AMEFA Arad – fost component al loturilor naționale) a primit 8 ani de suspendare (perioada 23.02.2018 – 22.02.2026), abaterea constatată fiind „Refuz”, tipul testării fiind „în afara competiției”, în data de 23.02.2018.

– Florin Daniel Vizitiu (haltere – CSM Arad – fost medaliat internațional și sportiv al anului în județul Arad) a primit 8 ani de suspendare (perioada 06.04.2021 – 05.04.2029), motivul fiind cuprins în „art. 2, aliniatul 2, evitare, refuz” al codului ANAD, tipul testării fiind „în afara competiției”, datele de testare fiind 27.08, 09.09 și 26.09 2020. Aceasta este a doua suspendare a sportivului arădean, prima fiind de 4 ani, cu substanța numită Stanozolol, și a expirat în 31.03.2019.

– Sorin Mîneran (atletism – CS Universitatea Arad – fost campion al României la maraton), a primit 4 ani de suspendare (perioada 24.07.2020 – 15.08.2023), pentru dopaj cu Higenamină, constatat la finalul Campionatului Național, în data de 10.09.2016. Inițial, Mîneran a fost suspendat 8 ani, urmând procese și numeroase înfățișări ale cazului la TAS.

Atletul Sorin Mîneran este, în prezent, preparator fizic al vicecampioanei FCC Baschet UAV Arad, fapt care încalcă prevederile anti-doping, care spun că pe perioada suspendării, persoanele suspendate nu au dreptul de a ocupa nicio funcție în cadrul unei structuri sportive. Mai mult, din postura de reprezentant al unei asociații sportive, Mîneran este implicat activ în cadrul unor evenimente de tip triatlon, finanțate chiar de autoritățile locale.

Conform ANAD: „Ca sportiv suspendat nu poți avea nicio calitate în cadrul unei structuri sportive semnatară a Codului Mondial Anti-Doping, nu poți avea niciun fel de raport contractual şi nu poți face voluntariat pentru aceasta”.

52 de sportivi sau persoane din domeniul sportiv românesc sunt în prezent suspendați din pricina încălcărilor reglementărilor anti-doping.

articolul original.

Atletic Olimpia Gherla, egal cu Vulturul Mintiu Gherlii. Rezultatele etapei

15 November 2022 at 09:20

Surpriza etapei a 12-a din liga a IV-a la fotbal s-a produs la Gherla.

Pe stadionul din parcul mare, echipa vecină Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, candidată la titlu, a reuşit doar un punct în meciul susţinut cu gazdele de la Atletic Olimpia, aflată deocamdată în coada clasamentului AJF.

Golurile au fost marcate de Paul Stupinean, respectiv Mihai Szabo de la oaspeţi.

video gherla info

După un parcurs fără nicio victorie în actualul campionat, la Atletic Olimpia s-a simțit un reviriment. La echipa din Mintiu fazele nu s-au lipit în jocul susţinut la doar doi paşi.

A fost un joc disputat, în care elevii antrenorului Florin Moldovan au evoluat cu multă ambiţie, reuşind să smulgă un punct preţios unui fruntaş al campionatului.

Sincopa Vulturului 2020 a fost exploatată de Victoria Viişoara, care a învins acasă cu 3-0 (2-0) Viitorul Gârbău prin golurile înscrise de Bondor (minutul 35), Covaci (45) şi Şoancă (60).

Victorie clară a realizat pe teren propriu liderul Arieşul Mihai Viteazu, învingător cu 3-0 (1-0) în faţa satelitului grupării de liga a III-a, Minerul 1947 Ocna Dej.

În revenire de formă, Unirea Iclod s-a impus pe Iclod Arena cu 1-0 (0-0) în faţa juniorilor de la Sticla Arieşul Turda.

O altă formaţie de pe Valea Someşului Mic, Speranţa Jucu a câştigat cu 3-1 (1-1) meciul din deplasare susţinut cu Academia de Fotbal Floreşti. Elevii tehnicianului gherlean Laur Aştilean au dominat partida, făcând una din cele mai bune jocuri de când au promovat în liga a IV-a.

În altă confruntare din weekendul trecut s-a înregistrat rezultatul Unirea Tritenii de Jos –Viitorul Mihai Georgescu Cluj-Napoca 6-3 (4-1).

În clasament conduce Arieşul Mihai Viteazu, cu 33 de puncte, urmată de Victoria Viişoara cu 28 puncte. Pe locul trei se află cu acelaşi număr de puncte Vulturul 2020, dar cu un golaveraj mai slab.

Szekely Csaba

articolul original.

Medalie de argint pe echipe obținută de atleții de la CSM Dorna Vatra-Dornei la Campionatul Național de Alergare pe Șosea de la Brașov

14 November 2022 at 20:17

Duminica 13 Noiembrie la Brașov s-a desfășurat Campionatul Național de Alergare pe Șosea  (seniori, U23 și U20, individual și pe echipe, la feminin și masculin) pe distanța de 5 kilometri.

Organizatorii competiție au fost  Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov, în parteneriat cu Federația Română de Atletism (FRA) și Asociația 15 Noiembrie 1987, cu co-finanțare asigurată de Primăria Municipiului Brașov. Această competiție sportiva s-a desfășurat pe traseul care   comemorează Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 15 Noiembrie 1987 a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane. Pe același traseu care l-au urmat manifestanții în noiembrie 1987 de la poarta fostei Uzine de Autocamioane Brașov până  în fața Prefecturii.

La acestă competiție s-au înscris și sportivii de la CSM Dorna Vatra-Dornei care la finalul competiție au obținut medalia de  vicecampioni naționali la categoria Tineret cu echipa. Echipa a fost compusă din Negoița Dragos ,Prâsneac Alexandru ,Ungureanu Stefan și Kore Robert –Petru.

Prâsneac Cristian, antrenor la CSM Dorna Vatra-Dornei a declarat: ”Sunt foarte bucuros de elovuția sportivilor mei care au obținut acestă medalie. Trei dintre sportivi sunt  juniori 2 ne și ne dau mari speranțe la competițiile viitoare.  A fost un Campionat Național care vine dupa multa acumulare de volum de muncă. De luna vitoare începe sezonul Indoor unde avem obiective marețe”.

articolul original.

Pistă nouă de atletism și internat modernizat în Argeș

12 November 2022 at 08:47

[unable to retrieve full-text content]

Pistă nouă de atletism și internat modernizat în Argeș. Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Bughiu, și subprefectul Ciprian Neculăescu, au vizitat, însoțiți de primarul Ion Baicea și viceprimarul Daniel Stancu, baza sportivă din Costești și internatul Liceului Teoretic. La terenul de sport se turna noua pistă din tartan, amenajată la dimensiuni oficiale, care va fi inaugurată […]

The post Pistă nouă de atletism și internat modernizat în Argeș first appeared on Ziarul Argeşul - ediţia online.

articolul original.

Vulturul 2020 Mintiu Gherlii câştigă derbiul şi urcă pe locul doi în clasamentul AJF. Rezultatele etapei

8 November 2022 at 09:29
image

La sfârşitul săpămânii trecute, în cadrul etapei a XI-a din liga a IV-a, pe terenul din Viişoara s-a disputat meciul între formaţia locală Victoria şi Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, ocupentele locurilore 2 şi 3 în clasament.

A fost un adevărat derbi judeţean, având în vedere valoarea celor două combatante. Partida arbitrată de clujeanul Paul Bodocan a fost câştigată pe merit de oaspeţi, aflaţi într-o formă de zile mare, după ce în prealabil au învins şi în fieful liderului Arieşul Mihai Viteazu.

La Viişoara, Vulturii s-au dovedit net superiori, ieşind victorioşi cu scorul de 4-2 (2-1), un succes ce urcă echipa din Mintiu Gherlii pe locul 2 în clasament, făcînd rocadă cu gazdele întâlnirii de sâmbătă.

Golurile grupării antrenate de George Cotuţiu au fost înscrise de Petrean, Szabo, Tothăzan şi Dan Matei.

Într-un alt joc, desfăşurat în zona Turzii, la Mihai Viteazu, liderul Arieşul s-a impus cu categoricul 3-0 (2-0) în faţa juniorilor de la Sticla Arieşul Turda, prin reuşitele lui Lamah (minutele 37 şi 90) şi Mureşan (40). Ambele formaţii au rămas în zece jucători, Drăgan (Sticla Arieşul) şi Dioşan (Arieşul) fiind eliminaţi.

În revenire de formă se află Unirea Iclod, învingătoare cu scorul de 3-0 (2-0) pe Arena locală, împotriva vecinilor de la Speranţa Jucu.

Pe terenul din Mintiu Gherlii, echipa secundă a Minerului 1947 Ocna Dej a învins cu 3-1 (2-1) pe Atletic Olimpia Gherla, ultima reuşind să facă faţă tot mai greu acestui sezon competiţional.

Unirea Tritenii de Jos a surclasat acasă cu 5-0 (2-0) Viitorul Gârbău.

În ultimul meci al etapei, la Floreşti, Viitorul Mihai Georgescu s-a impus clar cu 4-0 (2-0) în faţa gazdelor de la Academia de Fotbal.

În clasament pe primul loc se află Arieşul Mihai Viteazu cu 30 puncte, urmat de Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, cu 27 puncte. Locul trei este ocupat de Victoria Viişoara cu 25 puncte.

Szekely Csaba

foto: turdanews.ro

articolul original.

Echipa feminină Atletic Olimpia Gherla, o nouă victorie în deplasare, cu Roma Florin Pădurean

6 November 2022 at 18:10
image

Fotbalistele de la Atletic Olimpia Gherla continuă evoluţiile remarcabile din această toamnă, bifând o nouă victorie pe terenul adversarei.

Duminică,  în cadrul etapei a VIII-a din liga a II-a, seria a 2-a, elevele antrenoarelor Iulia Mera şi Alexandra Iuşan (ambele foste jucătoare la echipa campioană Olimpia Universitatea Cluj-Napoca) au câştigat cu scorul de 3-1 (2-1) meciul de pe terenul Textila din Timişoara, jucat de la ora 11, împotriva formaţiei locale ACS Roma Florin Pădurean.

Pentru oaspeți au marcat Iuşan, Felszegi, al treilea fiind un autogol.

Fotbalistele din Gherla au dominat partida, pe lângă cele trei goluri mai ratând câteva ocazii bune de a majora scorul.

Atletic Olimpia a intrat pe teren în următoarea formaţie: Boloş – Negrea, Olar, Moldovan, Mera – Avasiloaie, Rus – Jean, Iuşan, Zăhan – Felszegi. Au mai jucat Manciu şi Florean.

În ultima etapă a turului, Atletic Olimpia va primi pe terenul stadionului din parc vizita echipei bucureştene ACS Dream Team. Întâlnirea are loc duminică, 20 noiembrie.

Szekely Csaba

foto: Claudiu Capră

articolul original.

Atleți din 10 țări și cei mai valoroși atleți români aleargă la Brașov 5K, pentru 15 Noiembrie 1987

3 November 2022 at 21:25
By: nagym

Brașov 5K (ediția a 3-a) este un concurs internațional de atletism, proba de alergare pe șosea pe distanța de 5 kilometri, organizat duminică, 13 noiembrie, în cadrul evenimentelor ce comemorează împlinirea a 35 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane. Are loc simultan cu alte două întreceri dedicate momentului istoric Brașov 15 Noiembrie 1987: Crosul 15 Noiembrie, ediția a 33-a și primul Campionat Național de Alergare pe Șosea 5K, organizat cu această ocazie în premieră în România, la Brașov!

Competiția este organizată de Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov, în parteneriat cu Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov și Federația Română de Atletism (FRA), cu co-finanțare de la Consiliul Județean Brașov, cu susținerea Primăriei, a Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane, a autorităților și instituțiilor publice din Brașov, a partenerilor și sponsorilor.

Întrecerea se va desfășura pe străzile din municipiul Brașov. Starturile se vor da în interiorul Parcului Industrial Roman, exact din fața fostei Secții 440 Ștanțe-matrițe, locul unde a izbucnit Revolta de la Brașov în noiembrie ’87. Atleții vor parcurge același traseu cu cel al manifestanților de atunci, cu sosirea la Consiliul Județean.

La concurs au confirmat participarea sportivi din 10 țări. Lor li se vor adăuga cei mai valoroși atleți români ai momentului în probele de alergare pe șosea, care se vor duela și pentru titlurile de campioni naționali, în competiția ce se desfășoară în același timp, în paralel cu Brașov 5K. Ocupanții primelor trei locuri vor fi recompensați cu premii în bani: 1.500 euro pentru locul 1, 1.000 euro pentru locul 2 și 800 euro pentru locul 3. Valoarea totală a premiilor în bani este de 8.400 euro.

Brasov 5K Rinas Akhmadeev

Traseul Brașov 5K este unul dintre cele mai rapide din lume

Măsurat și certificat AIMS-World Athletics, de Christian Delerue (Franța), măsurătorul cursei de maraton de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, traseul Brașov 5K este unul dintre cele mai rapide din lume, concurenții prezenți aici având șansa realizării unor recorduri personale și performanțe de excepție. La ora actuală, recordurile traseului sunt deținute de doi atleți din România: Ancuța Bobocel (timp 15:12,50) la feminin (stabilit în 2018) și Alexandru Nicolae Soare (13:31,90) la masculin (2019).

Brașov 5K este un proiect sportiv co-finanțat de UAT Județul Brașov prin Consiliul Județean Brașov în sesiunea 2022, prin Programul „Promovarea Sportului de Performanță”.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Joi, 11 noiembrie

Sosirea delegațiilor

Vineri, 12 noiembrie

Ora 9:30, Startul antrenamentelor, pe stadionul din Poiana Brașov

Ora 11, Vizită Casa Sfatului, expoziția permanentă 15 Noiembrie 1987

Sâmbătă, 12 noiembrie

Ora 17:45, Ședința tehnică

Ora 18:30, Festivitatea de deschidere

Duminică, 13 noiembrie

Ora 10:50, Prezentarea atletelor

Ora 11:00, Start cursa feminină

Ora 11:20, Prezentarea atleților

Ora 11:30, Start cursa masculină

Ora 12:30, Festivitate de premiere

Ora 16:00, Ședință foto câștigători la obiective reprezentative din Brașov (P)

articolul original.

Atletic Olimpia Gherla învinsă în derby-ul etapei, meci echilibrat cu Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

1 November 2022 at 16:38
image

În cadrul etapei a VII-a a ligii a II-a, pe stadionul din parcul municipiului Gherla a avut loc pe 30 octombrie derby-ul seriei a 2-a între gazdele de la Atletic Olimpia (locul doi în clasament) şi liderul CS Gloria 2018 Bistriţa Năsăud.

Adversarele au venit la Gherla cu un lot puternic, multe jucătoare provenind de la fosta formaţie fruntaşă a ligii a I-a, Heniu Prundu Bârgăului.

A fost o întâlnire aşteptată cu mult interes de iubitorii fotbalului gherlean, care de-a lungul meciului au susţinut frenetic echipa gazdă.

După o luptă acerbă pentru victorie şi un joc echilibrat, Gloria 2018, mult mai experimentate, au câştigat cu 1-0 (0-0) cu un gol reuşit de Andreea Condureanu în prelungirile partidei, în minutul 94.

Și elevele antrenoarelor Iulia Mera și Alexandra Iușan au avut o evoluţie bună de-a lungul confruntării, reuşind să se ridice la nivelul bistriţencelor.

Atletic Olimpia a aliniat formaţia: Boloş – Negrea, Avasiloaia, Moldovan, Zăhan – Mera, Rus – Manciu, Covaciu, Iuşan – Jean.

Gruparea din Gherla ocupă, după această partidă, locul 4 în clasamentul ligii a II-a, cu 14 puncte. Pe locul I se află  CS Gloria 2018 Bistriţa Năsăud, cu 21 de puncte.

Celelalte echipe din judeţul Cluj au obţinut rezultatele: United Bihor – U Olimpia 2 0-4 (0-1) şi CFR 1907 – ACS Roma Florin Pădurean 4-1 (2-0), întâlnire desfăşurată pe terenul Voinţa din comuna Sâncraiu.

În etapa următoare, Atletic Olimpia se va deplasa în judeţul Timiş, unde va juca cu noua promovată ACS Roma Florin Pădurean.

Szekely Csaba

foto: Claudiu Capră

articolul original.

Atletic Olimpia Gherla pierde acasă meciul cu Victoria Viișoara

1 November 2022 at 13:06
image

În cadrul etapei a X-a din liga a IV-a, formaţiile aflate în fruntea clasamentului au obţinut numai succese.

Liderul Arieşul Mihai Viteazu, chiar dacă nu a avut tocmai o deplasare uşoară, a câştigat cu scorul de 2-0 (0-0) întâlnirea cu noua promovată Speranţa Jucu. Ambele goluri au fost înscrise de German şi Varga în ultimele zece minute ale meciului.

Mai clar s-a impus pe terenul echipei aflate din păcate în coada clasamentului Atletic Olimpia, a doua clasată, Victoria Viişoara. Aceasta a învins cu categoricul scor de 3-0 (1-0), prin punctele reuşite de Ciorba (minutul 29), Paul Cubleşan (86) şi Balint (90). Oaspeţii au evoluat din minutul 35 în zece jucători, Şoancă fiind eliminat pentru două cartonaşe galbene.

Cu un joc bun a câştigat pe teren propriu Vulturul 2020 Mintiu Gherlii împotriva revelaţiei noului sezon cometiţional, Unirea Tritenii de Jos. Elevii antrenorului George Cotuţiu au câştigat cu 2-0 (1-0), după o confruntare viu disputată.

Revine în forţă, după un început mai slab, Unirea Iclod. Gruparea de pe Someş a câştigat clar, cu 5-0 (1-0), partida disputată pe Arena Iclod cu „mânjii” Viitorului Mihai Georgescu Cluj-Napoca.

Cu un scor categoric a părăsit terenul municipalului din Turda echipa secundă a clubului Minerul 1947 Ocna Dej, victorioasă cu 4-0 (2-0) în faţa juniorilor de la Sticla Arieşul. Autorii celor patru goluri ale minerilor au fost Paul Chiş (minutele 9 şi 40), Radu Trif (56) şi Paul Cociş (84).

În ultima întâlnire a etapei a mai fost consemnat rezultatul Viitorul Gârbău – Academia de fotbal Floreşti 3-1 (0-0).

În fruntea clasamentului se află Arieşul Mihai Viteazu, cu 27 puncte, urmată de Victoria Viişoara cu 25 puncte, iar locul trei este ocupat de Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, cu 24 puncte și un joc mai puţin).

La sfârşitul săptămânii, la Viişoara are loc derbiul dintre Victoria şi Vulturul 2020.

Szekely Csaba

articolul original.

Crosul 15 Noiembrie aduce cursurile de arbitri FRA la Brașov

26 October 2022 at 09:48
By: nagym
image

Curs gratuit pentru arbitri de atletism în județul Brașov

Crosul 15 Noiembrie aduce cursurile de arbitri FRA la Brașov după o lungă perioadă de absență! Arbitrii formați acum vor face parte din echipa de arbitraj de la ediția de anul viitor, precum și la alte concursuri din Brașov și din România.

În zilele de 11-12 noiembrie 2022, Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov și Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane (FEFSM) – Universitatea „Transilvania” din Brașov sunt partenerii cursului gratuit de formare și evaluare pentru noi arbitri de atletism. Cursul este organizat de Federația Română de Atletism, prin Comisia Centrală de Arbitri, condusă de Alexandru Ștefan.

Cursul va cuprinde trei module, plus un examen test grilă, compus din 30 întrebări:
1. Partea generală și alergări;
2. Sărituri;
3. Aruncări.

Lectori vor fi Alexandru Ștefan, Constantin Macovei și Marius Istrate.

Programul evenimentului

Vineri, 11.11.2022:
Reuniunea I, orele 17:00-19:30;
Sâmbătă, 12.11.2022:
Reuniunea II, orele 09:00-10:30;
Reuniunea III, orele 10:45-12:30;
Examen, orele 13:30-14:30.

Cursanții care reușesc să promoveze examenul, cu un procentaj de peste 80% vor obține carnetul de „arbitru atletism” la Federația Română de Atletism.
Cursul se va desfășura la Institutul ProDD al Universității „Transilvania”, aflat în municipiul Brașov (zona CATTIA), pe str. Institutului la nr. 10, în Sala L1. Cursul este gratuit și li se adresează studenților de la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane, dar și ai Universității „Transilvania”, în general, precum și tuturor celor interesați, care au vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.

Deschiderea oficială a cursului va fi făcută de către decanul FEFSM Brașov, Conf. Dr. Ioan Turcu.

Înscrierile se fac pe site-ul FRA

Cursul pentru arbitri FRA se desfășoară cu prilejul concursurilor de atletism Crosul 15 Noiembrie, Campionatul Național de Alergare pe Șosea 5K și Brașov 5K, evenimente sportive ce au loc duminică, 13 noiembrie și comemorează împlinirea a 35 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane.

articolul original.

Antrenorul emerit Ion Bură, „Gorjeanul anului”

25 October 2022 at 02:19
image

La 158 de ani de la înființarea Consiliului Județean(CJ) Gorj, antrenorul emerit la atletism Ion Bură va primi titlul „Gorjeanul anului 2021”. Evenimentul va avea loc vineri, în cadrul unei ședințe festive, care va fi găzduită de Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu. „Cu toate că este doljean la origine, Alexandru Ion Bură a ales să își dezvolte parcursul profesional în județul Gorj. Printr-un frumos concurs de împrejurări, în anul 1976 ajunge pentru prima dată în Târgu Jiu ca tânăr sportiv, când participă la o competiție de atletism pe care o câștigă, iar mai târziu, după 3 ani, decide să se mute definitiv în orașul lui Brâncuși, debutând în cariera de antrenor cu speranțe și obiective ambițioase”, se arată în nota de prezentare semnată de Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Sute de campioni

Ion Bură a coordonat numeroase loturi de atleți la competiții din țară și din străinătate. Este membru fondator la Clubul Sportiv ”Pandurii” Târgu Jiu, iar în 1990 a devenit antrenor federal în cadrul Federației Naționale de Atletism. Începând cu 1997, Bură a fost recunoscut de Ministerul Sportului ca antrenor emerit. „Întreaga activitate caracterizată de efortul continuu de a descoperi și a pregăti campioni de talie mondială, modestia, ambiția și munca susținută de peste 40 de ani prin care și-a adus aportul la promovarea sportului gorjean și nu numai , îl recomandă pe domnul Alexandru Ion Bură pentru a primi titlul de ”Gorjeanul anului 2021”, cea mai înaltă distincție a județului Gorj”, se mai arată în document. De-a lungul a 4 decenii Ion Bură a antrenat sute de campioni și a obținut mii de medalii. Activitatea sa va fi recunoscută prin Titlul „Gorjeanul anului 2021”.

articolul original.

Echipa feminină Atletic Olimpia a făcut egal acasă

18 October 2022 at 15:58
image

În cadrul etapei a V-a a seriei 2 din liga II-a, echipa feminină Atletic Olimpia Gherla a evoluat sâmbătă, 15 octombrie, pe terenul propriu din parc.

Continuând seria bună a rezultatelor, fetele pregătite de antrenoarea Iulia Mera și Alexandra Iușan au obţinut un merituos punct în partida susţinută împotriva satelitului multiplei campioane naţionale „U” Olimpia Cluj-Napoca.

Scorul final a fost 1-1, după ce la pauză au condus clujencele. Golul gazdelor a fost înscris de Diandra Jean, venită
în această vară de la „U” Olimpia Cluj, una din cele mai bune jucătoare în acest sezon competiţional.

Atletic Olimpia a aliniat formaţia: Boloş – Negrea, Avasiloaie, Moldovan, Zăhan – Rus, Covaciu – Manciu, Iuşan, D. Pop – Jean. Au mai jucat. M. Pop şi Florean.

În etapa următoare, pe 23 octombrie 2022 Atletic Olimpia se va deplasa la Braşov, unde va întâlni noua promovată Colţea din localitate, penultima clasată în clasament . O şansă bună pentru obţinerea a trei puncte.

Szekely Csaba

articolul original.

Supriză în liga a IV-a, echipa din Mintiu Gherlii învinsă acasă

18 October 2022 at 08:51
image

Etapa a 8-a din liga a IV-a de fotbal nu a fost deloc liniştită. Nu au lipsit evenimentele neaşteptate, dar nici scorurile record.

La Viişoara, în meciul dintre Victoria din localitate şi Academia de Fotbal Floreşti arbitrul a fost nevoit să întrerupă jocul în minutul 63 , fiindcă oaspeţii au rămas în doar șase jucători. Ei au efectuat deplasare cu numai opt fotbalişti. Când scorul era 11-0, doi jucători s-au accidentat. Pe lângă scorul fluviu, aşteptat în condiţiile date, s-a remarcat eficacitatea atacantului Paul Cubleşan, golgeterul echipei, cu șapte goluri. Celelalte goluri au fost marcate de Ciotlăuş, Şoancă, Ciortea şi Mureşan.

Aşteptat cu mare interes de iubitorii de fotbal din comuna Mintiu Gherlii, dar și din Gherla, întâlnirea dintre Vulturul 2020 şi Unirea Iclod s-a încheiat cu o mare surpriză. Unirea a câştigat cu 2-0 (0-0), după o confruntare viu disputată, dar care a revenit echipei care a ştiut să-şi fructifice ocaziile.

Vulturul a avut ocazia să se apropie şi mai mult de liderul clasamentului, Arieşul Mihai Viteazu, grupare care a câştigat cu 3-0 (0-0) jocul disputat la Gârbău cu Viitorul din localitate.

Continuă seria meciurilor bune Unirea Tritenii de Jos, victorioasă pe stadionul din parcul municipiului Gherla cu 4-0 (2-0) în partida cu Atletic Olimpia. Fotbaliştii gherleni nu se regăsesc în această toamnă, contabilizând cea de a opta înfrângere consecutivă. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în fotbalul gherlean, indiferent că echipa oraşului activa în liga a III-a sau a IV-a. Golurile celor de la Tritenii de Jos au aparţinut jucătorilor Chişu, Silaghi şi Florin Bărbos (2).

În celelalte întâlniri din etapa a 8-a s-au înregistrat rezultatele: Speranţa Jucu – Sticla Arieşul Turda 3-1 (0-1) şi Viitorul Mihai Georgescu – Minerul 1947 Ocna Dej 4-0 (1-0).

În clasament conduce mai departe Arieşul Mihai Viteazu cu 21 puncte, iar pe locul doi a urcat Victoria Viişoara, cu 19 puncte. Locul trei este ocupat de Vulturul 2020 cu 18 puncte, ca şi Unirea Tritenii de Jos de pe locul patru.

Szekely Csaba

foto: Facebook

articolul original.

Zeci de copii au participat la Cupa Rădăuțiului la atletism. Primarul Loghin: ”Cum am arătat și până în prezent, voi susține mereu performanța în sportul rădăuțean” (foto)

16 October 2022 at 13:10

Duminică 16 octombrie 2022, pe stadionul municipal din Rădăuți, a avut loc concursul interjudețean și Cupa Rădăuțiului la atletism.

Sub îndemnul „Rădăuțiul aleargă”, manifestarea sportivă a strâns zeci de copii din toate categoriile de vârstă, care au alergat în diverse probe ale competiției sportive. Prezent la manifestarea sportivă,  primarul Bogdan Loghin a ținut să felicite prezența numeroasă a copiilor, cât și dăruirea antrenorilor care au organizat competiția, prof. Radu Munteanu, alături de prof. Bogdan Roșcăneanu, în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal, prin  director Cosmin Nichiforiuc :

„Mă bucur să văd azi, în această zi frumoasă de toamnă, atât de mulți copii prezenți la o manifestare sportivă, felicitându-vă pentru implicare și pentru dorința de a face din sport, un stil de viață sănătos. Sportul de performanță, pentru că avem lângă noi nume sonore din elita atletismului rădăuțean : Angelica Olenici, Ihnatiuc Andrei, Costîn Ciprian, Costiuc Claudia și Prâsneac Alexandru, presupune muncă, perseverență și disciplină, aspecte pe care le prețuiesc și le respect! Cum am arătat și până în prezent, voi susține mereu performanța în sportul rădăuțean. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat Loghin.

articolul original.
❌