ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Atelier de reparații auto amendat de comisarii de mediu

2 December 2022 at 11:55

Un atelier de reparații auto de pe strada Dubălari din municipiul Botoșani a fost amendat cu 10.000 de lei, în urma unui control făcut în luna noiembrie de către comisarii de mediu. Cei de la Garda de Mediu au primit o sesizare potrivit căreia mai multe anvelope uzate ar fi fost incendiate în curtea atelierului, iar pe 23 noiembrie comisarii de mediu au descins în zonă.

În urma inspecției din teren, ei au descoperit mai multe neconformități legate de normele de mediu, printre care mai multe deșeuri diverse, inclusiv piese auto rezultate din activitatea service-auto, care erau depozitate necorespunzător.

„Comisarii de mediu au constatat că operatorul economic nu deține documente și nu face dovada predării către operatori economici autorizați a materialelor și pieselor înlocuite, în vederea reciclării, valorificării sau reutilizării, așa cum prevede legislația în vigoare, nu deține evidența deșeurilor rezultate din activitatea desfășurată așa cum prevede HG 856/2002”, a precizat Cristina Kashyap, șeful Gărzii de Mediu – Comisariatul de Mediu al Județului Botoșani.

S-au stabilit măsuri în vederea remedierii neconformităților constatate și pentru faptele contravenționale s-au aplicat două sancțiuni adică un avertisment și o amendă de 10.000 lei. În acest context, comisarii de mediu atrag atenția că eliminarea deșeurilor prin incendiere constituie infracțiune, conform prevederilor legislației de mediu.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Atelierul de hrănitori 2022

15 November 2022 at 17:27
image

Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului Atelierul de Hrănitori, în data de 20 noiembrie 2022, atât în București, în Parcul Herăstrău, vis-à-vis de Grădina Urbană, cât și în Cluj Napoca, în Muzeul Zoologic al UBB. După două ediții derulate doar în mediul online, ne revedem iar cu cei mici și cei mari. Va fi din nou ziua când iubitorii de păsări și natură vin alături de copii și de nepoți pentru a confecționa hrănitori pentru păsările sălbatice, dar și pentru a învăța cum să le ajute să treacă peste temperaturile scăzute din timpul iernii. Evenimentul va începe de la ora 10:00 dimineața cu activități și ateliere care vor ține până la ora 14:00.

„Cei care vin duminică la Atelierul de Hrănitori vor fi așteptați de voluntarii și de staff-ul SOR cu povești despre păsări, informații practice și cu o mulțime de idei folositoare pentru a face iarna mai ușoară pentru păsări și mai colorată pentru oameni. Vor exista deja consacratele ateliere, motivul principal al întâlnirii noastre, unde oamenii învață să confecționeze hrănitori pe care le pot lua acasă, fie din coji de nucă de cocos sau de pomelo, din lemn sau alte materiale la fel de neconvenționale. Însă vom construi și alte obiecte de decor și sezon care au păsările ca sursă de inspirație”, a declarat Teodora Domșa, coordonatorul proiectului.

Pentru că este un eveniment dedicat păsărilor, participanții își pot testa abilitățile de identificare a speciilor de păsări sălbatice din cele două orașe. Vom identifica păsările cu ajutorul determinatoarelor de specialitate și le vom observa apoi în cadrul tururilor ghidate pe trasee din Parcul Herăstrău sau la inelările realizate de ornitologii Muzeului Zoologic din Cluj Napoca. Vom discuta despre păsările sălbatice din mediul urban, iar cei care vor să învețe cum să recunoască înaripatele vor putea achiziționa ghidurile de identificare de la eveniment. Vom povesti și despre cum învățăm să deosebim păsările nu doar după aspect, dar și după cum se hrănesc sau cum zboară.

Atelierul de Hrănitori este un proiect propriu al SOR, realizat în parteneriat cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Participarea la eveniment este gratuită.

articolul original.

Proiectul cultural „Danțuri de-nvățat”a ajuns la final

9 November 2022 at 07:33
image

Proiectul cultural „Danțuri de-nvățat”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Atelierul de Joc Popular și Asociația Sinaptica, a ajuns la final.

„Danțuri de-nvățat” s-a derulat în perioada iunie-noiembrie 2022 și a propus o modalitate specială de cunoaștere și promovare a folclorului coregrafic din județul Sălaj, prin realizarea unei hărți digitale, care cuprinde secvențe reprezentative din diferitele dansuri tradiționale specifice pentru microzonele etnografice ale Sălajului.
Obiectivul general al proiectului a fost o mai bună cunoaștere a dansurilor tradiționale din Sălaj, în rândul publicului larg. Obiectivele specifice ale proiectului au fost: crearea unei platforme de comunicare mobilă și web dedicată dansurilor tradiționale din Sălaj și creșterea vizibilității geografiei folclorului coregrafic sălăjean.

Proiectul are printre principalele rezultate următoarele:
– 25 de interpreți de dansuri populare și coregrafi și 43 de dansuri din principalele subzone etnofolclorice ale Sălajului, înregistrate și difuzate prin intermediul soluțiilor tehnice create;
– o pagină web interactivă de promovare a dansurilor populare de pe teritoriul județului Sălaj (https://dansuri.traditiisalajene.ro);
– o aplicație web cu harta dansurilor sălăjene, care poate fi descărcată de pe pagina web a proiectului și care poate fi folosită de toţi utilizatorii de dispozitive mobile smart;
– realizarea de materiale informative de promovare: o broșură de prezentare în 581 de exemplare și un pliant de promovare în 500 de exemplare;
– o pagină Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/danturisalaj);
– un cont Instagram al proiectului (https://www.instagram.com/danturisalaj);
– trei evenimente de promovare organizate la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în vederea facilitării cunoașterii folclorului coregrafic tradițional.

Finalizarea proiectului a fost marcată printr-o conferinţă de presă, care a avut loc în data de 9 noiembrie 2022, în Sala „Porolissum” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Pe lângă reprezentanții mass-media, la conferința de presă prilejuită de finalizarea proiectului, au participat și interpreți de dansuri populare și coregrafi.
Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj transmite mulțumiri tuturor celor implicați în implementarea proiectului.

Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe pagina web a proiectului, pe pagina Facebook a proiectului și la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (web: https://www.culturasalaj.ro, email: office@culturasalaj.ro, telefon: 0260/612870).

„Danțuri de-nvățat” este un proiect cultural implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Atelierul de Joc Popular și Asociația Sinaptica, fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu Cultural Imaterial.

Daniel Săuca,
Manager

articolul original.

Premii obţinute de Atelierul de Teatru la Festivalul Național „Ludicus”

17 October 2022 at 17:05

Actorii liceeni de la ”Atelierul de teatru” din Botoşani s-au întors victorioși de la Festivalul Național de Teatru „Ludicus” de la Mioveni. Aceștia au participat cu spectacolul “Recviem pentru un iepuraş” de Mihai Ignat în regia lui Lenuş Moraru şi Gelu Râşca.

Prestația lor a fost aplaudată la scenă deschisă și recompensată de organizatori cu două premii. Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar a fost obținut de eleva Ana Băicănescu pentru rolul – MARIA (mama din piesă). Prestația excelentă a întregii trupe a determinat juriul să le acorde Premiul Special.

Trupa ”Atelierul de teatru” este formată din Andrei Asiminicesei, Medeea Plăcintaru, Rareș Lemni, Luca Floria, Ana Băicănescu, Elena Atodiresei, Cristian Alexuc, Ioana Borfotină, Diana Chișcaru, Fatima Göz, Marta Mateiciuc, Eliza Mateiuc, Sophia Mititelu, Rux Rădulescu. Videografia este asigurată de Andrei Maicariu.

Coordonatorii trupei sunt actrița Lenuș Moraru și scenograful Gelu Rîșca. Acesta este singurul scenograf roman care a ajuns în Cartea Recordurilor în 2019, realizând cea mai mare gradenă rotativă din lume cu peste 380 de locuri pentru spectatori pe ea.

În competiţie au participat opt trupe, dintre care două de gimnaziu şi şase de liceu. Festivalul a fost organizat la Centrul Cultural Mioveni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Mioveni, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Tearală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti.

articolul original.

Actori botoşăneni la un festival naţional de teatru

15 October 2022 at 10:54

În perioada 14–16 octombrie, trupa de liceeni ”Atelierul de teatru” din Botoşani va participa la Festivalul Național de Teatru „Ludicus” de la Mioveni. Botoşănenii vor pune în scenă spectacolul “Recviem pentru un iepuraş”, de Mihai Ignat, în regia lui Lenuş Moraru şi Gelu Râşca.

Subiectul piesei “Recviem pentru un iepuraș” se desfășoară în octombrie 2008. Atunci, un elev de 15 ani a decis să angajeze un ucigaș pentru a scăpa de părinți. „<<Recviem pentru un iepuraș>> se inspiră din acest fapt care în realitate a avut consecințe mai puțin grave decât acelea imaginate în text. Declarațiile trecătorilor sunt de asemenea inspirate din realitate, adică de forumurile siturilor care au dat știrea”, au postat reprezentanții trupei pe un site de socializare.

Din distribuţie fac parte Andrei Asiminicesei, Medeea Plăcintaru, Rareș Lemni, Luca Floria, Ana Băicănescu, Elena Atodiresei, Cris Alexuc, Ioana Borfotină, Diana Chișcaru, Fatima Göz, Marta Mateiciuc, Eliza Mateiuc, Sophia Mititelu, Rux Rădulescu. Partea de video este semnată de Andrei Maicariu, iar coordonatori sunt Lenuș Moraru și Gelu Rîșca.

Festivalul Național de Teatru „Ludicus” este organizat la Centrul Cultural Mioveni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Mioveni, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti. În competiţie sunt înscrise opt trupe, dintre care două de gimnaziu şi şase de liceu.

La secţiunea liceu vor concura alături de trupa botoșăneană Acting up din Bucureşti, Trupa de teatru Ad-Hoc din Piteşti, Amprente din Braşov, Trupa de teatru Protha din Panciu și Victory of Art din Bucureşti.

articolul original.

Încep Atelierele Fabricii de poveşti electroColibri!

10 October 2022 at 06:39

Așteptarea a luat sfârșit! Din 10 octombrie, Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova începe prima serie de ateliere de creație din cadrul Stagiunii 2022 / 2023. Derulate sub genericul Atelierele Fabricii de povești electroColibri, acestea se vor desfășura în perioada 10 octombrie – 04 decembrie 2022, astfel:

Luni, ora 17:00 – COPILĂRIE ÎN CULORI (coord. Laura Pumnea), atelier destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în care se vor distra transformând materiale reciclabile într-o varietate de obiecte, în diverse forme și culori, pe care le vor putea folosi ca jucării.

Marţi, ora 17:00 – ÎNVĂȚĂM SĂ NE JUCĂM (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 2 – 4 ani, în care cei mici se vor bucura de jocuri educative, vesele și creative.

Miercuri, ora 17:00 – IMPROVIZĂM ȘI NE DISTRĂM (coord. Robert Iovan), atelier pentru categoria de vârstă 5 – 7 ani, ce își propune să îi adune pe copii într-o întâlnire distractivă, care să îi destindă și să îi învețe tainele și beneficiile improvizației la nivelul lor de percepție.

Miercuri, ora 18:00 – LABORATORUL CREATIV (coord. Andreea Melinescu), atelier destinat copiilor cu vârsta minimă 8 ani, în care vor desluși tainele lucrului manual.

Joi, ora 17:00 – JOC, MAGIE ȘI PĂPUȘĂRIE (coord. Geo Dinescu), pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani, atelier ce urmăreşte dezvoltarea personalităţii copilului de vârstă mică prin jocuri teatrale și elemente specifice teatrului de păpuși.

Joi, ora 18:00 – JOCUL DE-A JOACA (coord. Oana Stancu), pentru copii de minim 9 ani, atelier de improvizație, în care copiii descoperă tainele teatrului.

Vineri, ora 17:00 – CONSTRUIM POVEȘTI (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 4 – 6 ani, în cadrul căruia ei vor fi creatori de povești și protagoniștii acestora.

Sâmbătă, ora 14:00 – ÎN FAȚA ȘI ÎN SPATELE CAMEREI (coord. Geo Dinescu, Marin Fagu, Andreea Melinescu), vârsta minimă acceptată 9 ani. Vrei să afli cum trebuie să te comporți în fața camerei sau cum să manevrezi o cameră video?! Te visezi actor, regizor sau operator de film? Totul începe aici! Atât în fața cât și în spatele camerei!

Sâmbătă, ora 15:00 – REPORTER SPECIAL (coord. Laura Pumnea), vârsta minimă de participare 8 ani, atelier care pune în valoare curiozitatea și creativitatea, libertatea de exprimare și originalitatea, materializate în articole, interviuri, reportaje publicate în Gazeta de teatru.

Sâmbătă, ora 16:00 – CREATORUL DE PĂPUȘI (coord. Adriana Teodorescu), pentru copiii cu vârsta între 6 – 10 ani, atelier în cadrul căruia își pot construi cu imaginație și îndemânare propriul lor teatru, cu păpuși confecționate din resturi textile, linguri de lemn, hârtie creponată și alte materiale.

Sâmbătă, ora 16:00 – DESCOPERIRE PRIN TEATRU (coord. Geo Dinescu),  pentru copii de minim 7 ani, atelier prin care descoperă elementele specifice teatrului, dar și cum să le aplice în viața reală (gestionarea emoției, vorbitul în public, lucruri care îi ajută să își dezvolte încrederea și stima de sine).

Sâmbătă, ora 17:00 – PUZZLE FACTORY (coord. Adriana Teodorescu), vârsta minimă de participare 8 ani, în care copiii descoperă piesele de puzzle ce construiesc spectacolul în scenă, devenind actorii contextului creat de ei.

Sâmbătă, ora 16:00 – CREATORUL DE PĂPUȘI (coord. Adriana Teodorescu), pentru copiii cu vârsta între 6 – 10 ani, atelier în cadrul căruia își pot construi cu imaginație și îndemânare propriul lor teatru, cu păpuși confecționate din resturi textile, linguri de lemn, hârtie creponată și alte materiale.

Sâmbătă, ora 16:00 – DESCOPERIRE PRIN TEATRU (coord. Geo Dinescu),  pentru copii de minim 7 ani, atelier prin care descoperă elementele specifice teatrului, dar și cum să le aplice în viața reală (gestionarea emoției, vorbitul în public, lucruri care îi ajută să își dezvolte încrederea și stima de sine).

Sâmbătă, ora 17:00 – PUZZLE FACTORY (coord. Adriana Teodorescu), vârsta minimă de participare 8 ani, în care copiii descoperă piesele de puzzle ce construiesc spectacolul în scenă, devenind actorii contextului creat de ei.

Sâmbătă, ora 19:00 – ANIMAȚIE DIGITALĂ (coord. Marin Fagu), vârsta minimă 10 ani, în cadrul căruia participanții vor descoperi regulile și tehnicile animației și graficii digitale, cum poate fi animat un personaj creat/desenat de ei și cum pot crea din nimic ceva extraordinar.

Atelierele se vor reuni pe scena Teatrului Colibri duminică, 04 decembrie 2022.

articolul original.

Încep Atelierele Fabricii de poveşti electroColibri!

9 October 2022 at 10:01

Așteptarea a luat sfârșit! Din 10 octombrie, Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova începe prima serie de ateliere de creație din cadrul Stagiunii 2022 / 2023. Derulate sub genericul Atelierele Fabricii de povești electroColibri, acestea se vor desfășura în perioada 10 octombrie – 04 decembrie 2022, astfel:

Luni, ora 17:00 – COPILĂRIE ÎN CULORI (coord. Laura Pumnea), atelier destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în care se vor distra transformând materiale reciclabile într-o varietate de obiecte, în diverse forme și culori, pe care le vor putea folosi ca jucării.

Marţi, ora 17:00 – ÎNVĂȚĂM SĂ NE JUCĂM (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 2 – 4 ani, în care cei mici se vor bucura de jocuri educative, vesele și creative.

Miercuri, ora 17:00 – IMPROVIZĂM ȘI NE DISTRĂM (coord. Robert Iovan), atelier pentru categoria de vârstă 5 – 7 ani, ce își propune să îi adune pe copii într-o întâlnire distractivă, care să îi destindă și să îi învețe tainele și beneficiile improvizației la nivelul lor de percepție.

Miercuri, ora 18:00 – LABORATORUL CREATIV (coord. Andreea Melinescu), atelier destinat copiilor cu vârsta minimă 8 ani, în care vor desluși tainele lucrului manual.

Joi, ora 17:00 – JOC, MAGIE ȘI PĂPUȘĂRIE (coord. Geo Dinescu), pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani, atelier ce urmăreşte dezvoltarea personalităţii copilului de vârstă mică prin jocuri teatrale și elemente specifice teatrului de păpuși.

Joi, ora 18:00 – JOCUL DE-A JOACA (coord. Oana Stancu), pentru copii de minim 9 ani, atelier de improvizație, în care copiii descoperă tainele teatrului.

Vineri, ora 17:00 – CONSTRUIM POVEȘTI (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 4 – 6 ani, în cadrul căruia ei vor fi creatori de povești și protagoniștii acestora.

Sâmbătă, ora 14:00 – ÎN FAȚA ȘI ÎN SPATELE CAMEREI (coord. Geo Dinescu, Marin Fagu, Andreea Melinescu), vârsta minimă acceptată 9 ani. Vrei să afli cum trebuie să te comporți în fața camerei sau cum să manevrezi o cameră video?! Te visezi actor, regizor sau operator de film? Totul începe aici! Atât în fața cât și în spatele camerei!

Sâmbătă, ora 15:00 – REPORTER SPECIAL (coord. Laura Pumnea), vârsta minimă de participare 8 ani, atelier care pune în valoare curiozitatea și creativitatea, libertatea de exprimare și originalitatea, materializate în articole, interviuri, reportaje publicate în Gazeta de teatru.

Sâmbătă, ora 16:00 – CREATORUL DE PĂPUȘI (coord. Adriana Teodorescu), pentru copiii cu vârsta între 6 – 10 ani, atelier în cadrul căruia își pot construi cu imaginație și îndemânare propriul lor teatru, cu păpuși confecționate din resturi textile, linguri de lemn, hârtie creponată și alte materiale.

Sâmbătă, ora 16:00 – DESCOPERIRE PRIN TEATRU (coord. Geo Dinescu),  pentru copii de minim 7 ani, atelier prin care descoperă elementele specifice teatrului, dar și cum să le aplice în viața reală (gestionarea emoției, vorbitul în public, lucruri care îi ajută să își dezvolte încrederea și stima de sine).

Sâmbătă, ora 17:00 – PUZZLE FACTORY (coord. Adriana Teodorescu), vârsta minimă de participare 8 ani, în care copiii descoperă piesele de puzzle ce construiesc spectacolul în scenă, devenind actorii contextului creat de ei.

Sâmbătă, ora 19:00 – ANIMAȚIE DIGITALĂ (coord. Marin Fagu), vârsta minimă 10 ani, în cadrul căruia participanții vor descoperi regulile și tehnicile animației și graficii digitale, cum poate fi animat un personaj creat/desenat de ei și cum pot crea din nimic ceva extraordinar.

Atelierele se vor reuni pe scena Teatrului Colibri duminică, 04 decembrie 2022.

articolul original.

Atelier făcut scrum, din cauza unui scurtcircuit. Benzina din interior a întețit flăcările

8 October 2022 at 10:47

În această dimineață, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Drăgușeni. O clădire folosită ca atelier de reparații a luat foc și exista pericolul ca flăcările să se extindă la alte construcții din gospodărie.

În interior existau și șase litri de benzină, ceea ce a favorizat propagarea flăcărilor la întreaga clădire. În momentul producerii evenimentului, proprietarii erau acasă. Aceștia au încercat să stingă incendiul, dar nu au reușit.

„La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Stației de Pompieri Săveni, cu o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și voluntarii din comună. Aceștia au acționat rapid pentru a localiza incendiul, reușind să protejeze casa, o altă anexă, două tone de lemne de foc și două tone de peleți”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În ciuda intervenției pompierilor, flăcările au distrus atelierul respectiv și bunurile din interior, inclusiv diferite unelte electrice. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

✅Pentru a preveni astfel de evenimente, reprezentanții ISU vă recomandă:

✔ efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

✔ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
✔ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

✔ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
✔ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

✔ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

articolul original.

Atelier creativ de împletituri din sfoară, organizat la Muzeul de Etnografie

6 October 2022 at 07:10
Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează pe 7 octombrie 2022 atelierul creativ de împletituri din sfoară. Acesta se va desfășura la Muzeul de Etnografie.
Tehnica nodurilor decorative, adusă în Europa în urma cuceririi arabe a Peninsulei Iberice, a cunoscut de-a lungul timpului perioade de dezvoltare și de perfecționare, în care a fost adaptată la specificul fiecărui popor. În spațiul românesc, aceasta a devenit o practică uzuală mai ales în secolul XX, realizându-se obiecte cu diferite funcționalități, de la articole vestimentare până la piese de artă decorativă.
„Adresându-se atât copiilor, cât și adulților, activitatea se va derula în intervalul orar 08.00-16.00, pe baza programărilor la numărul de telefon: 0231.515.506”, au transmis organizatorii.
Tariful de participare la atelier este de 5 lei/persoană.
articolul original.

„Danțuri de-nvățat”

5 October 2022 at 06:38
image

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Atelierul de Joc Popular și Asociația Sinaptica, organizează trei evenimente de promovare dedicate proiectului cultural „Danțuri de-nvățat”, în vederea facilitării cunoașterii folclorului coregrafic tradițional.

Evenimentele vor consta în demonstrații de dansuri din patrimoniul cultural imaterial al Sălajului și vor avea loc după cum urmează: joi, 6 octombrie 2022, începând cu ora 16; luni, 10 octombrie 2022, începând cu ora 17 și miercuri, 14 octombrie 2022, începând cu ora 16. Vor fi prezenți coregrafi și interpreți de dansuri populare, implicați în implementarea proiectului cultural. În cadrul celor trei evenimente vor fi prezentate publicului și rezultatele primelor patru luni de activitate ale proiectului (iunie-septembrie).

Cele trei evenimente vor fi găzduite în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Intrarea publicului este liberă.

Prin „Danțuri de-nvățat”, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național se va crea o platformă de comunicare mobilă și web dedicată dansurilor tradiționale din județul Sălaj.

Mai multe informații legate de proiect sunt disponibile pe pagina web a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (www.culturasalaj.ro) și pe pagina de facebook a proiectului (https://www.facebook.com/danturisalaj).
Daniel Săuca,
Manager

articolul original.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare. Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului

4 October 2022 at 13:58

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare. Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului

Miercuri, 5 octombrie 2022, începând cu ora 9:00, la Museikon/ Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se va desfășura online, via zoom, partea a doua a Atelierelor de Restaurare Museikon, ediția a V-a, cu tema „Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare.

Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului”. Va fi prezentat, cu această ocazie, stadiul actual al cercetării privind studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului.

Prima parte a Atelierelor de Restaurare Museikon a avut loc în luna iulie 2022 și a avut două componente: realizarea unor investigații fizico-chimice non-invazive asupra unui lot de icoane din colecția Museikon și realizarea unui experiment de îmbătrânire a unei icoane noi, pictată recent folosind materiale similare celor identificate în icoanele din colecție. Icoana nouă a fost vernisată folosind 5 rețete tradiționale de vernis, și este supusă unui proces de îmbătrânire artificială într-un laborator de specialitate. Rezultatele analizelor vor fi comparate cu cele realizate asupra icoanelor din colecție pentru a recupera și verfica secretele de tehnică.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

articolul original.

Fără Granițe – ATELIER INTERDISCIPLINAR

3 October 2022 at 15:38

În cadrul Festivalului Național de Teatru, desfășurat în perioada 5-13 noiembrie, Radu Apostol – regizor de teatru și Florin Fieroiu – coregraf vor coordona un atelier interdisciplinar de arte performative.

Atelierul este dedicat absolvenților și absolventelor Facultăților de Artă din România licență/master) din ultimii doi ani (2021 și 2022).

În cadrul atelierului, cei doi artiști vor aborda diferite practici interdisciplinare, cu scopul de a forma o echipă mixtă, deschisă către testarea unor noi forme de performativitate, ancorate în sondarea realităților imediate.

Toți cei/cele interesați/te să participe la atelier, pot trimite un CV narativ (maxim 20 de rânduri) și un material video (între 6 și maxim 10 minute) la adresa atelier@fnt.ro.

 

Materialul video trebuie să conțină un argument (de ce îmi doresc să particip la atelier) și câteva referințe la experiențe relevante din parcursul artistic al celui/celei care se înscrie la atelier.

La finalul atelierului va avea loc o prezentare deschisă.

Deadline pentru trimiterea materialelor: 11 octombrie, ora 22.00. 

Anunțarea selecției: 21 octombrie.

Transportul și cazarea sunt asigurate de către FNT.

Perioada de lucru: 7-11 noiembrie, 6 ore pe zi, cu o pauză de o oră.

articolul original.

Locuri libere la Atelierele Fabricii de poveşti electroColibri!

30 September 2022 at 15:31

In perioada 03 octombrie (de la ora 9:00) – 06 octombrie 2022 (până la ora 12:00), Teatrul Colibri continuă înscrierile la atelierele de creație pe locurile eliberate prin retragere, neplată, dublă înscriere în formularul electronic sau suplimentate de coordonatori acolo unde s-au înregistrat multe solicitări.

Aceste înscrieri se vor face prin e-mail, pe adresa atelierecolibri@gmail.com, cu precizarea atelierului, numelui și vârstei copilului, a unui număr de telefon.

E-mail-urile vor fi centralizate în ordinea primirii, începând cu data de 03 octombrie, ora 9:00, în limita locurilor disponibile. Nu sunt valabile înscrierile făcute înainte de această dată și mai devreme de ora 9:00!  

Plata taxei se va efectua după confirmarea prin e-mail a valabilității înscrierii și se va face obligatoriu de luni, 03 octombrie, până joi, 06 octombrie 2022, la sediul Teatrului Colibri, în intervalul orar 9:00 – 15:00, prin ordin de plată sau prin transfer bancar, în contul teatrului, RO58TREZ29121G335000XXXX, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri, CUI 5001805 (cu confirmarea plății pe e-mail-ul atelierecolibri@gmail.com ).

Preţul / atelier (întreaga perioadă) este 170 lei.

    Persoanele care se înscriu la 3 ateliere achită doar 2, unul fiind gratuit. Cei care optează pentru 4 ateliere, plătesc 3 dintre ele, iar persoanele care aleg 5 ateliere, achită 4.

Locuri libere:

COPILĂRIE ÎN CULORI (coord. Laura Pumnea), pentru copii cu vârste cuprinse între 3 – 5 ani: 4 locuri

ÎNVĂȚĂM SĂ NE JUCĂM (coord. Laura Pumnea), pentru copii cu vârste cuprinse între 2 – 4 ani: 2 locuri

IMPROVIZĂM ȘI NE DISTRĂM (coord. Robert Iovan), pentru categoria de vârstă 5 – 7 ani: 6 locuri

LABORATORUL CREATIV (coord. Andreea Melinescu), vârsta minimă 8 ani: 8 locuri

JOC, MAGIE ȘI PĂPUȘĂRIE (coord. Geo Dinescu), pentru copii cu vârste cuprinse între 3 – 6 ani: 5 locuri

JOCUL DE-A JOACA (coord. Oana Stancu), vârsta minimă 9 ani: 1 loc

CONSTRUIM POVEȘTI (coord. Laura Pumnea), pentru copii cu vârste cuprinse între 4 – 6 ani: 4 locuri

ÎN FAȚA ȘI ÎN SPATELE CAMEREI (coord. Geo Dinescu, Marin Fagu), vârsta minimă 9 ani: 2 locuri

REPORTER SPECIAL (coord. Laura Pumnea), vârsta minimă 8 ani: 1 loc

CREATORUL DE PĂPUȘI (coord. Adriana Teodorescu), pentru copii cu vârsta între 6 – 10 ani:  2 locuri

DESCOPERIRE PRIN TEATRU (coord. Geo Dinescu), vârsta minimă 7 ani: 3 locuri

PUZZLE FACTORY (coord. Adriana Teodorescu), vârsta minimă 8 ani:  4 locuri

ANIMAȚIE DIGITALĂ (coord. Marin Fagu), vârsta minimă 10 ani: 7 locuri

Atelierele se vor desfășura în perioada 10 octombrie – 04 decembrie 2022, astfel:

Luni, ora 17:00 – COPILĂRIE ÎN CULORI (coord. Laura Pumnea), atelier destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în care se vor distra transformând materiale reciclabile într-o varietate de obiecte, în diverse forme și culori, pe care le vor putea folosi ca jucării.

Marţi, ora 17:00 – ÎNVĂȚĂM SĂ NE JUCĂM (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 2 – 4 ani, în care cei mici se vor bucura de jocuri educative, vesele și creative.

Miercuri, ora 17:00 – IMPROVIZĂM ȘI NE DISTRĂM (coord. Robert Iovan), atelier pentru categoria de vârstă 5 – 7 ani, ce își propune să îi adune pe copii într-o întâlnire distractivă, care să îi destindă și să îi învețe tainele și beneficiile improvizației la nivelul lor de percepție.

Miercuri, ora 18:00 – LABORATORUL CREATIV (coord. Andreea Melinescu), atelier destinat copiilor cu vârsta minimă 8 ani, în care vor desluși tainele lucrului manual.

Joi, ora 17:00 – JOC, MAGIE ȘI PĂPUȘĂRIE (coord. Geo Dinescu), pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani, atelier ce urmăreşte dezvoltarea personalităţii copilului de vârstă mică prin jocuri teatrale și elemente specifice teatrului de păpuși.

Joi, ora 18:00 – JOCUL DE-A JOACA (coord. Oana Stancu), pentru copii de minim 9 ani, atelier de improvizație, în care copiii descoperă tainele teatrului.

Vineri, ora 17:00 – CONSTRUIM POVEȘTI (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 4 – 6 ani, în cadrul căruia ei vor fi creatori de povești și protagoniștii acestora.

Sâmbătă, ora 14:00 – ÎN FAȚA ȘI ÎN SPATELE CAMEREI (coord. Geo Dinescu, Marin Fagu, Andreea Melinescu), vârsta minimă acceptată 9 ani. Vrei să afli cum trebuie să te comporți în fața camerei sau cum să manevrezi o cameră video?! Te visezi actor, regizor sau operator de film? Totul începe aici! Atât în fața cât și în spatele camerei!

Sâmbătă, ora 15:00 – REPORTER SPECIAL (coord. Laura Pumnea), vârsta minimă de participare 8 ani, atelier care pune în valoare curiozitatea și creativitatea, libertatea de exprimare și originalitatea, materializate în articole, interviuri, reportaje publicate în Gazeta de teatru.

Sâmbătă, ora 16:00 – CREATORUL DE PĂPUȘI (coord. Adriana Teodorescu), pentru copiii cu vârsta între 6 – 10 ani, atelier în cadrul căruia își pot construi cu imaginație și îndemânare propriul lor teatru, cu păpuși confecționate din resturi textile, linguri de lemn, hârtie creponată și alte materiale.

Sâmbătă, ora 16:00 – DESCOPERIRE PRIN TEATRU (coord. Geo Dinescu),  pentru copii de minim 7 ani, atelier prin care descoperă elementele specifice teatrului, dar și cum să le aplice în viața reală (gestionarea emoției, vorbitul în public, lucruri care îi ajută să își dezvolte încrederea și stima de sine).

Sâmbătă, ora 17:00 – PUZZLE FACTORY (coord. Adriana Teodorescu), vârsta minimă de participare 8 ani, în care copiii descoperă piesele de puzzle ce construiesc spectacolul în scenă, devenind actorii contextului creat de ei.

Sâmbătă, ora 19:00 – ANIMAȚIE DIGITALĂ (coord. Marin Fagu), vârsta minimă 10 ani, în cadrul căruia participanții vor descoperi regulile și tehnicile animației și graficii digitale, cum poate fi animat un personaj creat/desenat de ei și cum pot crea din nimic ceva extraordinar.

Atelierele se vor reuni pe scena Teatrului Colibri duminică, 04 decembrie 2022.

Mai multe informații se pot obține la tel.: 0251.416.323 sau pe adresa de e-mail:  atelierecolibri@gmail.com.

articolul original.

„Point & Shoot”, 18-21 octombrie: Atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov

28 September 2022 at 06:20
By: M.Ex.

One World Romania – Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului organizează „Point & Shoot”, un atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Atelierul va dura 4 zile și se va desfășura în perioada 18-21 octombrie 2022, la Universitatea Transilvania Brașov. Acesta va fi coordonat de cineaști români cu experiență în film documentar: Laura Căpățână-Juller, regizoarea unuia dintre cele mai importante filme documentare românești ale ultimelor decenii, desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2012) și Andrei Inizian, tânăr regizor de film. Ambii au o bogată experiență în lucrul cu tinerii.
 
Atelierul de film oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de cei doi tutori aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Cei opt tineri selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori. Exercițiile practice de filmare și de montaj sunt mai apoi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere, într-un cadru non-formal.
 
Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, cei interesați trebuie să completeze aceste formulare Google. Termenul limită pentru înscriere este: 08.10.2022. Elevii trebuie să aibă cont Google prin crearea unei adrese de e-mail. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, se poate scrie la adresa:
atelier@oneworld.ro.
În urma selecției, participanții vor confirma că sunt disponibili în perioada de desfășurare pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 9 și se va termina la ora 15, cu o pauză de masă de o oră. Masa de prânz va fi asigurată de către organizatori pe toată durata atelierului.
 
Participanții cu vârste sub 18 ani vor pune la dispoziția organizatorilor o declarație semnată de un părinte/tutore legal prin care aceasta/acesta își dă acordul ca minorul selecționat să participe la programul educațional. De asemenea, cei selecționați vor primi o scutire scrisă pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri. 

“Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“

De asemenea, în perioada august – noiembrie, One World România organizează în Brașov proiectul “Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“, care aduce proiecții de filme documentare creative europene în spații neconvenționale. Acestea sunt urmate de dezbateri cu experți în diferite domenii, care vor discuta cu publicul despre cele vizionate. Printre subiectele abordate se numără protecția mediului, politică, migrație, lgbt, artă, sănătate mintală, istorie sau inteligență artificială. Proiecții au avut deja loc la CATTIA și la Cinemateca Patria, alte proiecții vor urma la Muzeul Amintirilor din Comunism (18 octombrie) și la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (în fiecare marți seara, toată luna noiembrie). Intrarea la toate proiecțiile este liberă. 

articolul original.

Bărbat de 46 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a sustras un telefon mobil dintr-un atelier auto

28 September 2022 at 09:45

Un bărbat din Teiuș, condamnat inițial la 6 luni de închisoare cu executare pentru tulburarea liniștii publice a fost achitat, în final, pentru că la scandalul provocat de el au asistat prea puține persoane.

Hotărârea de condamnare cu executare a fost pronunțată de Judecătoria Aiud, iar cea de achitare de către Curtea de Apel Alba Iulia în 15 septembrie 2022.

Instanța de apel a reținut că nu erau suficiente persoane de față, care să participe la „forme de viață în comun”, pentru ca „atingerile grave aduse demnității persoanelor” să fie încadrate la infracțiune.

Bărbatul (Darius R.) a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de amenințare și una de tulburare a ordinii și liniștii publice. Pe parcursul procesului la instanța de fond, victimele și-au retras plângerile astfel încât pentru faptele de amenințare nu a mai putut fi pedepsit.

• „Ieşi afară, că te omor, îţi dau cu securea în cap”

Scandalul provocat de bărbatul din Teiuș a avut loc în 12 ianuarie 2022.  „Pe fondul unor neînțelegeri referitoare la locul de muncă, la locuința persoanelor vătămate s-a prezentat inculpatul care, având o secure în mână, a încercat să sară gardul de acces şi striga ameninţător «ieşi afară, că te omor, îţi dau cu securea în cap că mi-ai stricat treaba cu abatorul, mi-ai adus acolo duşmanii să se angajeze şi te omor pentru asta». Mai departe, văzând că persoana vătămată apelează serviciul unic de urgenţă, a strigat la adresa acesteia , «curvă zdreanţă, tu suni la poliţie? Lasă că te prind eu fără el, te bag în casă şi te violez»”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

Bărbatul este cunoscut în comunitate drept o persoană violentă, motiv pentru care majoritatea locuitorilor din zonă se tem de el, acesta fiind şi motivul pentru care martorii oculari nu au intervenit pentru a stopa acţiunile sale.

Instanța a audiat și martori care au asistat la scandal și care au relatat că actele de amenințare le-au produs o „stare de temere”, cât şi un „sentiment de indignare”. „Fapta inculpatului a avut drept urmare imediată crearea unei stări de pericol cu privire la menținerea ordinii şi liniştii publice, aducând astfel atingere valorii sociale protejate de norma de incriminare, şi anume respectarea normelor de conviețuire socială”, astfel a motivat instanța de fond condamnarea acestuia pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

• Recidivist trimis în judecată în alt dosar penal

Bărbatul a mai fost condamnat penal în trecut, inclusiv pentru fapte similare, acesta fiind eliberat condiționat din penitenciar în noiembrie 2017, cu un rest rămas de executat de 43 de zile de închisoare. De asemenea, este trimis în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului.

Curtea de Apel a schimbat total hotărârea Judecătoriei Aiud și a considerat că bărbatul nu se face vinovat de săvârșirea infracțiunii.

„Curtea constată că prima instanță face trimitere la trei martori. Aceștia însă nu participau, la momentul comiterii faptelor de către inculpat, la vreo formă de viață în comun, în public, care să fi fost perturbată de o manieră semnificativă ci se aflau în locuințele personale și au ieșit în stradă pentru a vedea ce se întâmplă. Mai mult, având în vedere numărul redus de persoane care au receptat faptele comise de inculpat și care au declarat că au fost încercate de un sentiment de temere, nu se poate afirma că acest sentiment s-a propagat la nivelul unei comunități. Se poate concluziona că urmarea faptelor inculpatului nu constă în tulburarea ordinii și liniștii publice ci a liniștii unor locatari”, se afirmă în motivarea instanței de apel, din 15 septembrie 2022.

Prin urmare, potrivit magistraților, atingerile grave aduse demnității persoanelor, comise în public, care provoacă doar indignarea unui număr redus de persoane și care observă cu totul conjunctural faptele respective, nu pot fi considerate ca fiind acte ce tulbură ordinea și liniștea publică. Pentru ca aceste fapte să fie infracțiuni, ar trebui ca respectivele persoane să „participe la forme de viață în comun, în public, a căror normală desfășurare să fie grav conturbată de faptele autorului”.

articolul original.

Încep înscrierile pentru o nouă serie de ateliere în Fabrica de povești electroColibri! din 26 septembrie, ora 00:01

22 September 2022 at 06:54

Teatrul Colibri Craiova organizează o nouă serie de ateliere de creație în perioada 10 octombrie – 04 decembrie 2022. Preţul / atelier (întreaga perioadă) este 170 lei. Persoanele care se înscriu la 3 ateliere achită doar 2, unul fiind gratuit. Cei care optează pentru 4 ateliere, plătesc 3 dintre ele, iar persoanele care aleg 5 ateliere, achită 4.

Înscrieri se fac în intervalul 26 – 30 septembrie 2022, doar prin formular on-line, link-urile pentru fiecare atelier în parte fiind disponibile din 26 septembrie, de la ora 00:01, până în data de 30 septembrie – ora 14:00 pe site-ul instituţiei: www.teatrulcolibri.ro şi pe paginile de facebook: AteliereleFabriciidePovestiElectroColibri/ și TeatrulColibri.

Pentru completarea formularului on-line, persoanele interesate vor accesa link-ul dorit, vor scrie datele necesare şi vor apăsa pe butonul de trimitere, astfel se va înregistra înscrierea.

Perioada obligatorie de achitare a taxei pentru ateliere este 26 – 30 septembrie 2022. Plata taxei se va efectua la sediul Teatrului Colibri, între orele 09:00 – 15:00 (de luni până vineri); prin ordin de plată sau prin transfer bancar în contul RO58TREZ29121G335000XXXX, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri, CUI 5001805, cu confirmare pe e-mail-ul atelierecolibri@gmail.com. Neachitarea taxei în perioada menționată duce la pierderea locului ocupat prin formularul on-line. Dacă după 30 septembrie vor exista locuri eliberate ca urmare a neachitării taxei, retragerii sau dublei înscrieri, acestea vor fi anunțate public și vor putea fi ocupate în perioada 03 – 06 octombrie.

ZIUA

COORDONATOR

NUME ATELIER

GRUPE DE VÂRSTE

NR. PARTICIPANȚI

ORA

LUNI

Laura Pumnea

Copilărie în culori

3 – 5 ani

10

17:00

MARŢI

Laura Pumnea

Învățăm să ne jucăm

2 – 4 ani

10

17:00

MIERCURI

Robert Iovan

Improvizăm și

ne distrăm

5 – 7 ani

10

17:00

Andreea Melinescu

Laboratorul creativ

Minim 8 ani

10

18:00

JOI

Geo Dinescu

Joc, magie și păpușărie

3 – 6 ani

10

17:00

Oana Stancu

Jocul de-a joaca

Minim 9 ani

10

18:00

VINERI

Laura Pumnea

Construim povești

4 – 6 ani

10

17:00

Geo Dinescu

Marin Fagu

Andreea Melinescu

În fața și în spatele camerei

Minim 9 ani

10

14:00

SÂMBĂTĂ

Laura Pumnea

Reporter special

Minim 8 ani

10

15:00

Adriana Teodorescu

Creatorul de păpuși

6 – 10 ani

10

16:00

Geo Dinescu

Descoperire prin teatru

Minim 7 ani

10

16:00

Adriana Teodorescu

Puzzle Factory

Minim 8 ani

10

17:00

Marin Fagu

Animație digitală

Minim 10 ani

10

19:00

Atelierele se vor desfășura astfel:

Luni, ora 17:00 – COPILĂRIE ÎN CULORI (coord. Laura Pumnea), atelier destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în care se vor distra transformând materiale reciclabile într-o varietate de obiecte, în diverse forme și culori, pe care le vor putea folosi ca jucării. Număr participanţi: 10

Marţi, ora 17:00 – ÎNVĂȚĂM SĂ NE JUCĂM (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 2 – 4 ani, în care cei mici se vor bucura de jocuri educative, vesele și creative. Număr participanţi: 10

Miercuri, ora 17:00 – IMPROVIZĂM ȘI NE DISTRĂM (coord. Robert Iovan), atelier pentru categoria de vârstă 5 – 7 ani, ce își propune să îi adune pe copii într-o întâlnire distractivă, care să îi destindă și să îi învețe tainele și beneficiile improvizației la nivelul lor de percepție. Număr participanţi: 10

Miercuri, ora 18:00 – LABORATORUL CREATIV (coord. Andreea Melinescu), atelier destinat copiilor cu vârsta minimă 8 ani, în care vor desluși tainele lucrului manual.

Număr participanţi: 10

Joi, ora 17:00 – JOC, MAGIE ȘI PĂPUȘĂRIE (coord. Geo Dinescu), pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani, atelier ce urmăreşte dezvoltarea personalităţii copilului de vârstă mică prin jocuri teatrale și elemente specifice teatrului de păpuși. Număr participanţi: 10

Joi, ora 18:00 – JOCUL DE-A JOACA (coord. Oana Stancu), pentru copii de minim 9 ani, atelier de improvizație, în care copiii descoperă tainele teatrului. Număr participanţi: 10

Vineri, ora 17:00 – CONSTRUIM POVEȘTI (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 4 – 6 ani, în cadrul căruia ei vor fi creatori de povești și protagoniștii acestora. Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 14:00 – ÎN FAȚA ȘI ÎN SPATELE CAMEREI (coord. Geo Dinescu, Marin Fagu, Andreea Melinescu), vârsta minimă acceptată 9 ani. Vrei să afli cum trebuie să te comporți în fața camerei sau cum să manevrezi o cameră video?! Te visezi actor, regizor sau operator de film? Totul începe aici! Atât în fața cât și în spatele camerei!

Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 15:00 – REPORTER SPECIAL (coord. Laura Pumnea), vârsta minimă de participare 8 ani, atelier care pune în valoare curiozitatea și creativitatea, libertatea de exprimare și originalitatea, materializate în articole, interviuri, reportaje publicate în Gazeta de teatru. Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 16:00 – CREATORUL DE PĂPUȘI (coord. Adriana Teodorescu), pentru copiii cu vârsta între 6 – 10 ani, atelier în cadrul căruia își pot construi cu imaginație și îndemânare propriul lor teatru, cu păpuși confecționate din resturi textile, linguri de lemn, hârtie creponată și alte materiale. Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 16:00 – DESCOPERIRE PRIN TEATRU (coord. Geo Dinescu), pentru copii de minim 7 ani, atelier prin care descoperă elementele specifice teatrului, dar și cum să le aplice în viața reală (gestionarea emoției, vorbitul în public, lucruri care îi ajută să își dezvolte încrederea și stima de sine). Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 17:00 – PUZZLE FACTORY (coord. Adriana Teodorescu), vârsta minimă de participare 8 ani, în care copiii descoperă piesele de puzzle ce construiesc spectacolul în scenă, devenind actorii contextului creat de ei.

Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 19:00 – ANIMAȚIE DIGITALĂ (coord. Marin Fagu), vârsta minimă 10 ani, în cadrul căruia participanții vor descoperi regulile și tehnicile animației și graficii digitale, cum poate fi animat un personaj creat/desenat de ei și cum pot crea din nimic ceva extraordinar. Număr participanţi: 10

Atelierele se vor reuni pe scena Teatrului Colibri duminică, 04 decembrie 2022.

Mai multe informații se pot obține la tel.: 0251.416.323 sau pe adresa de e-mail: atelierecolibri@gmail.com.

articolul original.

One Night Gallery, prima galerie de new media art din România, expune în premieră la Oradea

21 September 2022 at 21:22

Ca parte a strategiei de extindere și de popularizare a scenei de new media art la nivel național, One Night Gallery se bucură să adauge Oradea pe harta sa.

Prima ediție a One Night Gallery la Oradea (și cea cu numărul 22 la nivel național) va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, la Cetatea Oradea, între orele 19:30 și 23:00.

Artiștii acestei ediții sunt studioul vizual Les Ateliers Nomad, care vor transforma celebrul monument arhitectonic din secolul XIV într-un spațiu al explorării, jocului și interacțiunii, datorită instalațiilor de artă realizate.

One Night Gallery Love Les Ateliers Nomad va prezenta 7 instalații artistice imersive:

  • Show de video mapping interactiv, în interiorul cetății Oradea, pe fațada clădirii G.  În cadrul spectacolului de proiecții vor fi integrate două momente de live performance, care vor îmbina dansul contemporan și new media art. Artista va purta un costum cu senzori de mișcare ce va prelua mișcările de dans și la va transpune în efecte vizuale în cadrul proiecției. Interacțiunea se adresează de asemenea și publicului, iar vizitatorii vor putea influența anumite elemente vizuale printr-un panou de control. Această intervenție este prezentată de George.Inovație BCR. Cele două momente de dans contemporan vor avea loc între 20.30 – 20.45 și 21.45 – 22.00
  • VR journey, o experiență care poate fi experimentată cu ochelarii de realitate virtuală și crează o călătorie într-un univers paralel.
  • Spectral Self, o instalație video interactivă ce invită publicul să creeze noi forme vizuale prin mișcările corpului. Instalație prezentată de Visit Oradea.
  • DJ hotspot – animații interactive ce sunt influențate de ritmul muzicii – Instalație amplificată de glo
  • Interactive Lightroom, un spectacol coregrafiat de lumini, unde fiecare vizitator va putea dirija jocul de lumini prin mișcările corpului. Instalație amplificată de glo
  • Smoke Projection Tensions: o instalație de lumini și fum, cu proiecții volumetrice. 
  • Frames: tablouri ce prind viață prin animații 3D, pe care publicul le va putea controla printr-un senzor de mișcare influențând culorile și textura. Instalația este  prezentată de ABSOLUT.

Instalațiile de new media art și intervențiile artistice pot fi admirate în zona amfiteatrului Bethlen, atât în aer liber, cât și în interiorul corpului F . De asemenea, pe o parte a zidului cetății, aproape de intrarea principală va fi proiectată o animație realizată special pentru această ediție.

One Night Gallery merge la Oradea

Vizitatorii pot intra pe pagina de Instagram a One Night Gallery, la secțiunea filtre, și experimenta cu realitatea augmentată, printr-un filtru realizat special pentru această ediție. O colaborare cu artistul digital Alex Dohotaru. Filtrul poate fi accesat direct prin QR code-ul de la finalul comunicatului.

Aceasta este cea de-a treia ediție One Night Gallery din 2022, prima având loc în București, pe 18 iunie, iar cea de-a doua la Constanța, pe 30 iulie.

Pentru a prezenta artiștii acestor ediții, precum și monumentele de patrimoniu care au găzduit expozițiile, One Night Gallery, în coproducție cu Black Rhino Radio, a lansat două serii de podcasturi.

Prima serie se numește Live.Love.Heritage și este un demers de promovare a caselor și spațiilor de patrimoniu. Este prezentat de Ana Rubeli, creatoarea proiectului Aici a stat, și susținută de george. Inovație BCR.

ONG

Cea de-a doua serie se numește Meet The Artist și este o inițiativă de promovare a scenei de new media art, în parteneriat cu Black Rhino Radio, susținută de glo.

One Night Gallery Love Les Ateliers Nomad este posibil datorită partenerilor noștri, care susțin scena de new media art.

Expoziția este:

Prezentată degeorge. Primul banking inteligent. Inovatie BCR, care are scopul de a încuraja artiștii să descopere medii emergente de creație și să prezinte publicului larg noi teritorii descoperite prin intermediul tehnologiei

Amplificată de glo™ prin platforma #rebelswithacause, care are misiunea de a susține industriile creative și artiștii locali.

Sprijinită deAbsolut

articolul original.

Competiția Minimest, ateliere intensive de animație și alte câteva surprize rezervate copiilor la Animest.17

21 September 2022 at 17:05
image

Etapa finală a Incubatorului de animație
Zilele de festival vor marca și ultima etapă a Incubatorului de animație, proiectul Animest ce își propune să le ofere liceenilor din România și Republica Moldova resursele necesare pentru a-și transforma înclinațiile artistice în aptitudini necesare pentru dezvoltarea filmelor de animație. Cei 10 finaliști selectați în urma procesului de mentorat susținut de regizorul și animatorul Paul Mureșan sunt: Miriam Arvunescu, Ana-Maria Boban, Marta Crețu, Lara Matei, Ariana Alexandrina Moldovan, Patricia Iris Naidin, Kamy-Teodora Paraschiv, Mara Pop, Yujin Ana Shin și Andreea Stoleru.

Următoarea provocare va presupune crearea unei secvențe animate, sub ghidajul animatorilor Laura Pop și Cristian Radu. Animațiile vor avea la bază lucrările dezvoltate în prima etapă, inspirate de tema ‘Păsări de noapte’. Prin acest demers, Animest își continuă misiunea de a forma și de a susține noi generații de artiști animatori, oferindu-le contextul și instrumentele necesare dezvoltării aptitudinilor creative.

Programul complet al ediției va fi disponibil în curând pe animest.ro, iar pentru a savura experiența completă de festival, iubitorii de film de animație își pot achiziționa deja abonamentele Animest.17 de pe https://eventbook.ro/festival/animest.

articolul original.

Încep înscrierile pentru o nouă serie de ateliere în Fabrica de povești electroColibri!

20 September 2022 at 12:55

Teatrul Colibri Craiova organizează o nouă serie de ateliere de creație în perioada 10 octombrie – 04 decembrie 2022. Preţul / atelier (întreaga perioadă) este 170 lei. Persoanele care se înscriu la 3 ateliere achită doar 2, unul fiind gratuit. Cei care optează pentru 4 ateliere, plătesc 3 dintre ele, iar persoanele care aleg 5 ateliere, achită 4.

Înscrieri se fac în intervalul 26 – 30 septembrie 2022, doar prin formular on-line, link-urile pentru fiecare atelier în parte fiind disponibile din 26 septembrie, de la ora 0a0:01, până în data de 30 septembrie – ora 14:00 pe site-ul instituţiei: www.teatrulcolibri.ro şi pe paginile de facebook: AteliereleFabriciidePovestiElectroColibri/ și TeatrulColibri.

Pentru completarea formularului on-line, persoanele interesate vor accesa link-ul dorit, vor scrie datele necesare şi vor apăsa pe butonul de trimitere, astfel se va înregistra înscrierea.

Perioada obligatorie de achitare a taxei pentru ateliere este 26 – 30 septembrie 2022. Plata taxei se va efectua la sediul Teatrului Colibri, între orele 09:00 – 15:00 (de luni până vineri); prin ordin de plată sau prin transfer bancar în contul RO58TREZ29121G335000XXXX, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri, CUI 5001805, cu confirmare pe e-mail-ul atelierecolibri@gmail.com. Neachitarea taxei în perioada menționată duce la pierderea locului ocupat prin formularul on-line. Dacă după 30 septembrie vor exista locuri eliberate ca urmare a neachitării taxei, retragerii sau dublei înscrieri, acestea vor fi anunțate public și vor putea fi ocupate în perioada 03 – 06 octombrie.

ZIUA

COORDONATOR

NUME ATELIER

GRUPE DE VÂRSTE

NR. PARTICIPANȚI

ORA

LUNI

Laura Pumnea

Copilărie în culori

3 – 5 ani

10

17:00

MARŢI

Laura Pumnea

Învățăm să ne jucăm

2 – 4 ani

10

17:00

MIERCURI

Robert Iovan

Improvizăm și

ne distrăm

5 – 7 ani

10

17:00

Andreea Melinescu

Laboratorul creativ

Minim 8 ani

10

18:00

JOI

Geo Dinescu

Joc, magie și păpușărie

3 – 6 ani

10

17:00

Oana Stancu

Jocul de-a joaca

Minim 9 ani

10

18:00

VINERI

Laura Pumnea

Construim povești

4 – 6 ani

10

17:00

Geo Dinescu

Marin Fagu

Andreea Melinescu

În fața și în spatele camerei

Minim 9 ani

10

14:00

SÂMBĂTĂ

Laura Pumnea

Reporter special

Minim 8 ani

10

15:00

Adriana Teodorescu

Creatorul de păpuși

6 – 10 ani

10

16:00

Geo Dinescu

Descoperire prin teatru

Minim 7 ani

10

16:00

Adriana Teodorescu

Puzzle Factory

Minim 8 ani

10

17:00

Marin Fagu

Animație digitală

Minim 10 ani

10

19:00

Atelierele se vor desfășura astfel:

Luni, ora 17:00 – COPILĂRIE ÎN CULORI (coord. Laura Pumnea), atelier destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, în care se vor distra transformând materiale reciclabile într-o varietate de obiecte, în diverse forme și culori, pe care le vor putea folosi ca jucării. Număr participanţi: 10

Marţi, ora 17:00 – ÎNVĂȚĂM SĂ NE JUCĂM (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 2 – 4 ani, în care cei mici se vor bucura de jocuri educative, vesele și creative. Număr participanţi: 10

Miercuri, ora 17:00 – IMPROVIZĂM ȘI NE DISTRĂM (coord. Robert Iovan), atelier pentru categoria de vârstă 5 – 7 ani, ce își propune să îi adune pe copii într-o întâlnire distractivă, care să îi destindă și să îi învețe tainele și beneficiile improvizației la nivelul lor de percepție. Număr participanţi: 10

Miercuri, ora 18:00 – LABORATORUL CREATIV (coord. Andreea Melinescu), atelier destinat copiilor cu vârsta minimă 8 ani, în care vor desluși tainele lucrului manual.

Număr participanţi: 10

Joi, ora 17:00 – JOC, MAGIE ȘI PĂPUȘĂRIE (coord. Geo Dinescu), pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani, atelier ce urmăreşte dezvoltarea personalităţii copilului de vârstă mică prin jocuri teatrale și elemente specifice teatrului de păpuși. Număr participanţi: 10

Joi, ora 18:00 – JOCUL DE-A JOACA (coord. Oana Stancu), pentru copii de minim 9 ani, atelier de improvizație, în care copiii descoperă tainele teatrului. Număr participanţi: 10

Vineri, ora 17:00 – CONSTRUIM POVEȘTI (coord. Laura Pumnea), atelier pentru copii cu vârsta între 4 – 6 ani, în cadrul căruia ei vor fi creatori de povești și protagoniștii acestora. Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 14:00 – ÎN FAȚA ȘI ÎN SPATELE CAMEREI (coord. Geo Dinescu, Marin Fagu, Andreea Melinescu), vârsta minimă acceptată 9 ani. Vrei să afli cum trebuie să te comporți în fața camerei sau cum să manevrezi o cameră video?! Te visezi actor, regizor sau operator de film? Totul începe aici! Atât în fața cât și în spatele camerei!

Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 15:00 – REPORTER SPECIAL (coord. Laura Pumnea), vârsta minimă de participare 8 ani, atelier care pune în valoare curiozitatea și creativitatea, libertatea de exprimare și originalitatea, materializate în articole, interviuri, reportaje publicate în Gazeta de teatru. Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 16:00 – CREATORUL DE PĂPUȘI (coord. Adriana Teodorescu), pentru copiii cu vârsta între 6 – 10 ani, atelier în cadrul căruia își pot construi cu imaginație și îndemânare propriul lor teatru, cu păpuși confecționate din resturi textile, linguri de lemn, hârtie creponată și alte materiale. Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 16:00 – DESCOPERIRE PRIN TEATRU (coord. Geo Dinescu), pentru copii de minim 7 ani, atelier prin care descoperă elementele specifice teatrului, dar și cum să le aplice în viața reală (gestionarea emoției, vorbitul în public, lucruri care îi ajută să își dezvolte încrederea și stima de sine). Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 17:00 – PUZZLE FACTORY (coord. Adriana Teodorescu), vârsta minimă de participare 8 ani, în care copiii descoperă piesele de puzzle ce construiesc spectacolul în scenă, devenind actorii contextului creat de ei.

Număr participanţi: 10

Sâmbătă, ora 19:00 – ANIMAȚIE DIGITALĂ (coord. Marin Fagu), vârsta minimă 10 ani, în cadrul căruia participanții vor descoperi regulile și tehnicile animației și graficii digitale, cum poate fi animat un personaj creat/desenat de ei și cum pot crea din nimic ceva extraordinar. Număr participanţi: 10

Atelierele se vor reuni pe scena Teatrului Colibri duminică, 04 decembrie 2022.

Mai multe informații se pot obține la tel.: 0251.416.323 sau pe adresa de e-mail: atelierecolibri@gmail.com.

articolul original.
❌