ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Frank Sinatra – La voz (vocea). De ce a fost Sinatra atât de special?

22 September 2022 at 17:00
image

Unii oameni se nasc pentru a fi legende, iar una dintre legendele incontestabile ale vieții artistice mondiale a fost Frank Sinatra.

Bărbatul a cărui voce a fermecat lumea întreagă și ale cărui melodii și-au păstrat locul în topul celor mai apeciate și iubite cântece ale tuturor vremurilor – „My way”, „Strangers in the night”, „Fly me to the moon”, „I’ve got you under my skin” sunt doar câteva dintre piesele nemuritoare ale lui Sinatra.

Frank Sinatra a fost un rebel. Un rebel nebun, frumos, libertin, sălbatic. Nu a iubit cartea, dar a adorat muzica. Nu și-a găsit locul printre elevii disciplinați ai instituțiilor educaționale, dar împins de pasiunea profundă pentru muzică a înaintat în viață până a ajuns acolo unde și-a dorit. Sus de tot în cariera sa artistică.

„De ce a trebuit să apară în viața mea?”

În tinerețe, văzându-l într-un concert pe Bing Crosby (unul dintre cei mai buni cântăreți americani de la începutul secolului XX, foarte cunoscut și apreciat pentru vocea sa de bariton) și-a pus în minte să-l depășească în celebritate.

Dorința lui Frank Sinatra a rezonat cu universul, chiar dacă nu imediat, însă popularitatea sa a fost fulminantă. Însuși Crosby spunea „Frank este genul de artist care apare o data în viață, dar… de ce a trebuit să apară în viața mea?”

Patru soții, multe amante, dar o singură mare iubire

Frank Sinatra: patru căsătorii, o mare iubire pentru care ajunsese în pragul suicidului () , admirator înfocat al femeilor frumoase, un împătimit al băuturilor tari și al țigărilor fără filtru, al jocurilor de noroc, al reuniunilor mondene, 1400 de înregistrări muzicale, 60 de roluri în filme, un Oscar pentru rolul secundar din filmul „From here to eternity” (1953), prieten al lui JF Kennedy, dar și al mafiotului Sam Giancana, un concert susținut în Brazilia, la Rio de Janeiro (1980), în fața a peste 175.000 de spectatori (performanță care l-a trimis direct în Cartea Recordurilor), 65 de roluri în filme și în seriale, vocea sa imprimată pe coloana sonoră a nu mai puțin de 173 de producții.

100 de cântece pe zi l-au lăsat fără voce

subiectul a 121 de documentare, dintre care 22 biografice și a câștigat 21 de discuri de aur, de platină și multi-platină. Din cauza faptului că ani la rând cânta chiar și 100 de melodii pe zi, în 1950 și-a pierdut vocea timp de câteva luni, în urma unei hemoragii suferite la corzile vocale. A fost desemnat Vocea secolului XX de către BBC Radio 2 (în 2001), un star veritabil.

Filantrop

Pe lângă tot luxul, pe lângă strălucirea și faima sa, ar trebui să se știe și faptul că Frank Sinatra a fost un om foarte generos, implicat constant în acțiuni caritabile, potrivit Britannica.

A participat pro bono în concerte și la filmările unor producții cinematografice, multe dintre fondurile strânse fiind direcționate în folosul medicinei, a științei, a educației și pentru a-I ajuta pe copiii defavorizați.

3 lecții de viață pe care ni le-a predat Frank Sinatra

Deși debutul vieții lui Sinatra nu a fost tocmai favorabil, omul Sinatra a urcat pe scara succesului încet, dar sigur, și nu s-a lăsat până nu și-a îndeplinit visul de a deveni celebru.

Nu renunța la visul tău!

S-a născut pe 12 decembrie 1915, în Hoboken, New Jersey, fiind singurul fiu al părinților săi, imigranți italieni. Până și nașterea lui Sinatra a fost însemnată, având în vedere faptul că bebelușul Frank a trebuit să fie scos cu forcepsul, experiență care nu doar l-a marcat, la propriu, rămânând cu semne permanente pe corp (obraz, lobul stâng al urechii, gât și cu un timpan perforat), dar care i-ar fi putut fi fatală, dacă medicii nu ar fi acționat corespunzător pentru a-l salva. Un debut în viață nu tocmai ușor, nu?

Pasionat până peste măsură de muzică, tentativele de a se alătura vieții artistice nu i-au fost mereu favorabile. Până să spargă topurile muzicale, Sinatra abia își câștiga existența. A fost chelnăr cântăreț, artist stradal, maestru de ceremonii și, deseori, cânta la petrecerile familiei și ale cunoscuților.

Luptă-te pentru ceea ce ți se cuvine!

„Cred în tine și în mine. Respect viața în orice formă. Cred în natură, păsări, mare și cer, în tot ceea ce pot vedea și simți, în tot ceea ce prezintă dovezi clare și reale”. Sinatra a fost mult timp un aprig susținător al egalității în drepturi. Într-o societate americană încă dominată de urmele segregației, Frank Sinatra susținea vizibil și puternic drepturile afro-americanilor. În 1945, a jucat într-un scurtmetraj, „Casa în care locuiesc”, film care a fost o pledoarie pentru înțelegere și acceptare în rândul oamenilor de diferite rase, culori și religii, film care a câștigat un premiu onorific al Academiei. De asemenea, a refuzat care făceau discriminare rasială între clienți. Datorită statutului său, a faimei incontestabile, s-au deschis mai multe porți în fața artiștilor afro-americani.

Fii bun cu alții!

Frank Sinatra a fost un filantrop neobosit, donând peste un miliard de dolari organizațiilor de caritate, spitalelor, universităților și persoanelor aflate în nevoie. Donațiile și aparițiile sale publice au ajutat la înființarea de orfelinate, case pentru copii cu dizabilități, colegii și multe, multe alte. În 1973 a primit Premiul Umanitar Jean Hersholt, în cadrul celei de-a 43-a ediție a Premiilor Academiei, însă multe dintre contribuțiile sale nici măcar nu au fost făcute publice. Sinatra ajuta în privat oamenii plătindu-le facturile medicale, cumpărând alimente, trimițând coșuri cadou, scrisori de încurajare și făcând vizite personale celor care nu se puteau deplasa.

În timpul discursului său de acceptare a premiului umanitar din 1970, Frank Sinatra declara: „M-am tot gândit de ce trebuie să fii faimos pentru a ți se acorda un premiu pentru că îi ajuți pe alții. Dacă te numești John Doe și muncești zi și noapte pentru a-i ajuta pe vecinii tăi neputincioși, tot ce primești în schimb se numește oboseală. Așa că, dragă domnule Doe și dragă doamnă Doe, și voi toți care vă dedicați altora, vă rog să faceți un pas înainte și să împărtășiți cu mine acest moment. Dacă mi se cuvine acest trofeu, atunci vi se cuvine, în egală măsură, și vouă”.

Frank Sinatra a murit pe 14 mai 1998, în urma unui atac de cord, iar pe piatra sa funerară este inscripționat „The best is yet to come” (Ce-i mai bun abia acum urmează).

articolul original.

Îndulcitorii artificiali ar putea influența bolile de inimă, arată studiile

13 September 2022 at 09:00
image

Un studiu amplu asupra adulților francezi sugerează o potențială asociere directă între îndulcitorii artificiali consumați în cantități crescute și un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Studiul a fost publicat în The BMJ.

Constatările indică faptul că acești aditivi alimentari, consumați zilnic de milioane de oameni și prezenți în mii de alimente și băuturi, nu ar trebui considerați o alternativă sănătoasă și sigură la zahăr, în conformitate cu poziția actuală a mai multor agenții de sănătate.

La ce sunt folosiți îndulcitorii artificiali?

sunt folosiți la scară largă ca alternative cu conținut scăzut sau zero de calorii, în opoziție cu zahărul. Îndulcitorii reprezintă o piață globală de 7,2 miliarde de dolari și se găsesc în mii de produse din întreaga lume, în special în alimente ultra-procesate, cum ar fi băuturile îndulcite artificial, unele gustări și mâncăruri gata preparate cu conținut scăzut de calorii.

Mai multe studii au legat consumul de îndulcitori artificiali sau de băuturi îndulcite artificial (ASB) de creșterea în greutate, de hipertensiunea arterială și de inflamație, dar constatările rămân împărțite în ceea ce privește rolul îndulcitorilor artificiali în cauza diferitelor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare (BCV).

Mai mult, mai multe studii observaționale au folosit consumul de ASB ca indice pentru a explora riscul de BCV, dar niciunul nu a măsurat aportul de îndulcitori artificiali din dieta generală, notează Medical Xpress.

Legătura dintre îndulcitori și sănătatea precară

Pentru a investiga acest lucru în amănunt, o echipă de cercetători de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) și colegii lor au folosit date de la 103.388 de participanți (vârsta medie 42 de ani; 80% femei) la studiul NutriNet-Santé bazat pe internet, lansat în Franța în 2009 pentru a investiga relațiile dintre nutriție și sănătate.

Aportul alimentar și consumul de îndulcitori artificiali au fost evaluate prin înregistrări alimentare de 24 de ore repetate și au fost luați în considerare o serie de factori de sănătate, stil de viață și socio-demografici care ar putea influența rezultatele.

În analiză au fost incluși îndulcitori artificiali din toate sursele alimentare (băuturi, îndulcitori de masă, produse lactate etc.) și după tip (aspartam, acesulfam de potasiu și sucraloză).

Câți îndulcitori artificiali consumăm?

Un total de 37% dintre participanți au consumat îndulcitori artificiali, cu un aport mediu de 42,46 mg/zi, ceea ce corespunde cu aproximativ un pachet individual de îndulcitori de masă sau 100 ml de suc dietetic.

Printre participanții care au consumat îndulcitori artificiali, aporturile medii inferioare și superioare pentru categoriile de consumatori au fost de 7,46 și, respectiv, 77,62 mg/zi.

În comparație cu non-consumatorii, consumatorii mai mari au avut tendința de a fi mai tineri, de a avea un indice de masă corporală mai mare, de a fi fumători, de a fi mai puțin activi fizic și de a urma o dietă de slăbire.

De asemenea, ei au avut un aport energetic total mai mic și un , grăsimi saturate și polinesaturate, fibre, carbohidrați, fructe și legume și un aport mai mare de sodiu, carne roșie și procesată, produse lactate și băuturi fără zahăr adăugat. Cu toate acestea, cercetătorii au luat în considerare aceste diferențe în analizele lor.

Ce ne fac îndulcitorii artificiali?

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 9 ani, au avut loc 1.502 evenimente cardiovasculare. Acestea au inclus atacuri de cord, angină pectorală, angioplastie (o procedură de lărgire a arterelor blocate sau îngustate la inimă), atac ischemic tranzitoriu și accident vascular cerebral.

Cercetătorii au descoperit că îndulcitorii artificiali au fost asociați cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Îndulcitorii au fost asociați mai ales cu riscul de boli cerebrovasculare.

Consumul de aspartam a fost asociat cu un risc crescut de evenimente cerebrovasculare, în timp ce acesulfamul de potasiu și sucraloza au fost asociate cu risc crescut de boală coronariană.

Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili cauza și cercetătorii nu pot exclude posibilitatea ca alți factori necunoscuți să le fi afectat rezultatele.

Îndulcitorii sunt reevaluați de către agențiile de sănătate internaționale

Însă a fost un studiu amplu, care a evaluat aportul de îndulcitori artificiali de către indivizi folosind date dietetice precise și de înaltă calitate, iar concluziile sunt în conformitate cu alte studii care leagă expunerea la îndulcitori artificiali cu mai mulți markeri ai sănătății precare.

Ca atare, cercetătorii spun că rezultatele lor nu sugerează niciun beneficiu din înlocuirea îndulcitorilor artificiali în ceea ce privește rezultatele BCV.

Este nevoie de studii prospective de cohortă suplimentare care să confirme aceste rezultate și sunt necesare studii experimentale pentru a clarifica căile biologice, adaugă ei.

Între timp, oamenii de știință sugerează că acest studiu oferă perspective cheie în contextul reevaluării îndulcitorilor artificiali, care este efectuată în prezent de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții de sănătate.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

De ce este fumatul un adevărat pericol pentru sănătatea inimii?

2 September 2022 at 11:00
image

Fumatul slăbește inimile fumătorilor mai mult decât pe cele ale nefumătorilor, potrivit cercetărilor prezentate la Congresul ESC 2022.

Studiul a constatat că, cu cât se fuma mai mult, cu atât funcționarea inimii devine mai proastă. O anumită funcție a fost restabilită atunci când oamenii au renunțat la obicei.

„Este bine cunoscut faptul că fumatul cauzează blocarea arterelor, ceea ce duce la boli coronariene și accident vascular cerebral”, a spus autorul studiului, dr. Eva Holt de la Spitalul Herlev și Gentofte, Copenhaga, Danemarca. „Studiul nostru arată că fumatul duce, de asemenea, la inimi mai slabe. Asta înseamnă că fumătorii au un volum mai mic de sânge în ventriculul stâng al inimii și mai puțină putere de a-l pompa în restul corpului. Cu cât fumezi mai mult, cu atât funcția inimii tale devine mai proastă. Inima se poate recupera într-o oarecare măsură odată cu renunțarea la fumat, așa că niciodată nu este prea târziu să renunți.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide peste opt milioane de oameni în fiecare an. Fumatul de țigări este responsabil pentru 50% din toate decesele evitabile la fumători, jumătate dintre acestea fiind cauzate de boli cardiovasculare aterosclerotice, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral, indică Eurek Alert.

Fumatul afectează sănătatea inimii

Studiile au arătat că cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă, în cazul în care mușchiul inimii nu pompează sânge în jurul corpului așa cum ar trebui, de obicei pentru că este prea slab sau rigid. Aceasta înseamnă că organismul nu primește oxigenul și nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa normal.

Legătura dintre fumat și structura și funcția inimii nu a fost pe deplin examinată. Prin urmare, acest studiu a explorat dacă fumatul a fost legat de modificări ale structurii și funcției inimii la persoanele fără boli cardiovasculare, dar și de efectul schimbării obiceiurilor de fumat.

Studiul a folosit date de la un total de 3.874 de participanți cu vârsta cuprinsă între 20 și 99 de ani, fără boli de inimă. Un chestionar autoadministrat a fost folosit pentru a obține informații despre istoricul fumatului și pentru a estima care este numărul de-a lungul vieții. Un pachet pe an este definit ca fiind 20 de țigări fumate în fiecare zi timp de un an.

Riscul de afecțiuni cardiace

Participanții au avut o ecografie a inimii, numită ecocardiografie, care oferă informații despre structura acesteia și cât de bine funcționează. Cercetătorii au comparat măsurătorile ecocardiografice ale fumătorilor actuali față de cei care nu au fumat niciodată, după ajustarea în funcție de vârstă, sex, indice de masă corporală, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și funcția pulmonară.

Vârsta medie a participanților a fost de 56 de ani și 43% erau femei. Aproape unul din cinci participanți au fost fumători actuali (18,6%), în timp ce 40,9% erau foști fumători și 40,5% nu au fumat niciodată. În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali aveau inimi mai slabe și mai grele. Creșterea numărului de ani a fost asociată cu . Dr. Holt a explicat: „Am descoperit că fumatul curent și anii acumulați fumând au fost asociați cu înrăutățirea structurii și funcției ventriculului stâng – cea mai importantă parte a inimii.”

„În plus, am constatat că, pe o perioadă de 10 ani, cei care au continuat să fumeze au dezvoltat inimi mai mai slabe, care au fost mai puțin capabile să pompeze sânge în comparație cu cei care nu au fumat niciodată și cu cei care s-au lăsat între timp.” Ea a concluzionat: „Studiul nostru indică faptul că fumatul nu numai că dăunează vaselor de sânge, dar dăunează direct și inimii. Vestea bună este că o parte din daune sunt reversibile prin renunțare.”

articolul original.

Aerul poluat este asociat cu atacurile de cord la persoanele nefumătoare

25 August 2022 at 14:00
image

Cercetările prezentate la Congresul ESC 2022 susțin o relație cauzală între poluarea aerului și atacurile de cord, deoarece fumătorii, care inhalează deja fum, nu sunt afectați de aerul poluat.

„Corelarea dintre poluarea aerului și atacurile de cord în studiul nostru a fost absentă la fumători. Acest lucru poate indica faptul că aerul poluat poate provoca atacuri de cord, deoarece fumătorii, care se autointoxică continuu cu poluanții atmosferici, par mai puțin afectați de poluanții externi suplimentari,” spune autorul studiului, dr. Insa de Buhr-Stockburger de la Berlin Brandenburg Myocardial Infarct Registry (B2HIR), Germania.

Acest studiu a investigat asocierile dintre oxidul nitric, particulele cu un diametru mai mic de 10 µm (PM10) și incidența infarctului miocardic la Berlin. Oxidul nitric provine din arderea la temperaturi ridicate, în special din vehiculele diesel. Arderea este, de asemenea, o sursă de PM10, împreună cu abraziunea de la frâne și anvelope și praf, indică Eurek Alert.

Poluarea îi afectează mai mult pe nefumători

Studiul a inclus 17.873 de pacienți cu (între 2008 și 2014) înscriși în B2HIR.2 Numărul zilnic de infarct miocardic acut a fost extras din baza de date B2HIR împreună cu caracteristicile inițiale ale pacientului, inclusiv sexul, vârsta, statutul de fumat și diabetul.

Concentrațiile zilnice de PM10 și oxid nitric în întreg orașul au fost obținute. Informațiile despre temperatura minimă și maximă și precipitații au fost preluate de la stația meteo Berlin Tempelhof și au fost fuzionate cu datele privind incidența infarctului miocardic și poluarea aerului.

Cercetătorii au analizat asocierile dintre incidența miocardicului acut și concentrațiile medii de poluanți în aceeași zi, ziua anterioară, și o medie a celor trei zile precedente în rândul tuturor pacienților și în funcție de caracteristicile inițiale. Au fost analizate, de asemenea, asocierile dintre incidența miocardiei acute și parametrii meteorologici,

Aerul poluat, o cauză a infarctului

În ceea ce privește poluarea, infarctul miocardic a fost semnificativ mai frecvent în zilele cu concentrații mari de oxid nitric, cu o incidență cu 1% mai mare la fiecare creștere de 10 µg/m3. Infarctul miocardic a fost, de asemenea, mai frecvent când a existat o concentrație mare de PM10 în ultimele trei zile, cu o incidență cu 4% mai mare pentru fiecare creștere cu 10 µg/m3. Incidența nu a fost afectată de concentrațiile de oxid nitric și PM10.

În ceea ce privește vremea, incidența infarctului miocardic a fost semnificativ legată de temperatura maximă, cu o incidență mai mică cu 6% la fiecare creștere de 10°C a temperaturii. Nu au fost detectate asocieri cu durata vremii însorite sau precipitații.

„Studiul indică faptul că aerul murdar este un factor de risc pentru infarctul miocardic acut și sunt necesare mai multe eforturi pentru a reduce poluarea din trafic și ardere. Cauza nu poate fi stabilită printr-un studiu observațional. Este plauzibil ca poluarea aerului să fie o cauză care contribuie la infarctul miocardic, având în vedere că oxidul nitric și PM10 promovează inflamația, ateroscleroza este parțial cauzată de procese inflamatorii și nu au fost găsite asociații la fumători”, mai spune Buhr-Stockburger.

articolul original.

Un singur gram de sare, „vinovat” de milioane de atacuri de cord

23 August 2022 at 17:00
image

Știm că a consuma prea multă sare crește tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, poate duce la probleme cardiovasculare. Un nou studiu a cuantificat acum această relație, cu un rezultat clar și categoric.

Analizând datele privind sănătatea adulților din China, autorii studiului estimează că o reducere cu doar 1 gram a consumului zilnic de sare ar fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atac de cord, până în 2030.

Având în vedere că 4 milioane dintre aceste cazuri ar putea fi fatale, o măsură atât de simplă ar putea salva o mulțime de vieți.

În China, se situează la 11 grame, cu mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cercetătorii au adunat cele mai recente statistici privind dimensiunea populației, consumul de sare, tensiunea arterială și ratele bolilor.

De ce crește consumul de sare tensiunea arterială?

,,Estimările anterioare ale impactului asupra sănătății al în China au folosit fie surse de date învechite, fie surse de date nesigure și nu au luat în considerare efectul mai îndelungat al reducerii consumului de sare asupra tensiunii arteriale pe parcursul mai multor ani”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Echipa a analizat alte două scenarii în afară de scăderea cu un singur gram: o reducere de 3,2 grame pe zi (o scădere de 30% față de medie) până în 2025 și reducerea aportului de sare la nivelul recomandat de 5 grame pe zi până în 2030.

În cazul în care aceste obiective sunt atinse, ar putea fi prevenite de două ori mai multe , datorită reducerii estimate a tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază faptul că reducerea ar trebui să fie constantă pe parcursul mai multor ani.

Beneficiile reducerii consumului de sare

Programele educaționale derulate în școlile chineze sugerează că majoritatea populației nu ar întâmpina prea mari dificultăți în atingerea obiectivului de 1 gram pe zi, scrie ScienceAlert.

Bolile cardiovasculare reprezintă un procent masiv de 40 la sută din decesele din China, urbanizarea – și creșterea asociată a consumului de alimente procesate și ambalate – fiind considerată unul dintre principalii factori care contribuie la această situație.

Deși autorii acestui studiu au analizat doar o potențială reducere a cazurilor de boli cardiovasculare, ei sugerează că reducerea consumului de sare ar avea și alte beneficii. Prea multă sare a fost, de asemenea, legată de anumite tipuri de cancer și de diverse probleme renale, de exemplu.

Cercetarea a fost publicată în BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Oficialul care conducea producția de rachete din Taiwan a făcut atac de cord

8 August 2022 at 00:00
image

Un oficial din Taiwan care conducea producția de rachete a murit sâmbătă dimineața din cauza unui atac de cord, într-o cameră de hotel.

Directorul adjunct al unității de cercetare și dezvoltare a Ministerului Apărării din Taiwan a fost găsit mort sâmbătă dimineață într-o cameră de hotel, după ce a suferit un atac de cord, potrivit agenției oficiale Central News Agency, citate de Reuters.

Ou Yang Li-hsing, adjunctul șefului Institutului Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan, deținut de armată, a murit într-o cameră de hotel din sudul Taiwanului, a anunțat CNA.

Oficialul care conducea producția de rachete a suferit o moarte suspectă

Autoritățile au precizat că Ou Yang, în vârstă de 57 de ani, a murit în urma unui , iar camera de hotel nu prezenta niciun semn de „intruziune”, potrivit CNA.

Familia sa a declarat că acesta avea antecedente de boli de inimă și că avea un stent cardiac, potrivit raportului.

Unde se afla oficialul în momentul decesului?

Ou Yang se afla într-o călătorie de afaceri în comitatul Pingtung, în sudul țării, a precizat CNA, adăugând că el preluase postul la începutul acestui an pentru a superviza diverse proiecte de producție de rachete.

Organismul deținut de armată se străduiește să își dubleze capacitatea anuală de producție de rachete până la aproape 500 în acest an, în timp ce insula își sporește puterea de luptă pe fondul a ceea ce consideră a fi o amenințare militară tot mai mare .

articolul original.
  • There are no more articles
❌