ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Israelul a atacat ținte ale Jihadului Islamic din Fâșia Gaza

5 August 2022 at 19:09

Israelul a atacat, vineri, 5 august, Fâșia Gaza cu avioane de război, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant al grupării Jihad Islamic, informează Al Jazeera.

Taysir al-Jabari, un comandant al Brigăzilor al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a murit într-un raid aerian asupra unui apartament din Turnul Palestinei din centrul orașului Gaza. Forțele de apărare israeliene afirmă că acesta plănuise atacuri cu rachete antitanc ghidate împotriva cetățenilor și a soldaților israelieni în zone din apropierea graniței cu Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat și decesul unei fetiţe de cinci ani. Cel puțin 55 de persoane au fost rănite în urma raidurilor israeliene.

„Tocmai am luat prânzul de vineri și copiii mei se jucau. Deodată, o explozie uriașă a lovit blocul-turn în care locuim. Am fugit. Sunetul era strident. Am fost foarte șocați deoarece locul este plin de civili. Am văzut multe victime care au fost evacuate”, a spus un rezident pentru Al Jazeera, cu sângele acoperindu-i hainele.

Activista din Gaza Rana Shubair, care locuiește în cartierul al-Remal din partea de vest a Fâșiei Gaza, a spus că a auzit „patru până la cinci bubuituri puternice” când Israelul a atacat Turnul Palestinei din apropiere.

„Eram adormit și m-am trezit alergând, întrebându-mă ce s-a întâmplat. A fost panică în zonă, oamenii alergau. Vă puteți imagina… cantitatea de groază pe care aceasta a provocat-o oamenilor care locuiesc în clădire”, a adăugat ea. „Au fost copii care se jucau… acesta a fost ceva cu adevărat imprevizibil pentru noi.”, a spus Shubair.

Mai multe explozii au putut fi auzite și văzute în toată Gaza. Se auzeau drone de recunoaștere israeliene plutind deasupra enclavei asediate.

„Jihadul Islamic” a anunțat lansarea a peste 100 de rachete în direcția Israelului

Atacurile au lovit și zonele sudice ale Khan Younis și Rafah, precum și cartierul al-Shuja’iya.
În primul răspuns la atac, tirurile de rachete din Gaza spre Israel au putut fi văzute în timp ce sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului a luminat cerul nopții.

Avioanele de luptă israeliene continuând să survoleze deasupra orașului dens populat vineri seară, a raportat Youmna al-Sayed de la Al Jazeera.

Atacurile de astăzi sunt o consecință a tensiunilor apărut cu Jihadul Islamic, după arestarea liderului palestinian Bassam al-Saadi în orașul ocupat Jenin din Cisiordania.

Oficialii Jihadului Islamic cataloghează atacurile israeliene drept o „o crimă brutală, un masacru comis de ocupația israeliană împotriva poporului nostru” .

Hamad a declarat postului Al Jazeera că „nu există nicio justificare” pentru atacuri, adăugând că fracțiunile palestiniene au dreptul să se apere și să-și „protejeze” poporul.

Potrivit acestuia, facțiunile din Gaza au menținut „o bună coordonare” și explorează „cea mai bună opțiune pentru poporul palestinian”.

„Cred că Israelul nu este interesat de nicio mediere… nu există loc pentru mediere, nici loc pentru discuții pașnice”, a spus Hamad. „Poporul nostru așteaptă ca rezistența palestiniană să ia decizia și să riposteze”.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că aproximativ 15 luptători palestinieni au murit în acțiunea dn Gaza.

„Nu am terminat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) lt.col. Richard Hecht adăugând că Israelul se așteaptă la un tir de rachetă de represalii din partea facțiunilor palestiniene din Gaza.

El a anunțat, de asemenea, că 25.000 de soldați în rezervă sunt activați.

Ahmed Mudalal, un oficial Jihad Islamic din Gaza, a declarat că gruparea a făcut cereri Israelului prin mediatorii egipteni, inclusiv eliberarea liderului reținut al-Saadi și a unui alt prizonier, oprirea raidurilor din Cisiordania și ridicarea blocadei din Gaza. El a spus că nu au primit încă un răspuns.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat, vineri, comunități din apropierea Gazei, spunând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor îndepărta amenințarea din această regiune”, fără a da însă alte detalii.

„Vom opera cu putere pentru a restabili viața de rutină în sudul Israelului”, a spus el. „Nu căutăm conflicte, dar nu vom ezita să ne apărăm cetățenii, dacă este necesar”, a spus Benny Gantz.

Israelul și Egiptul au menținut o blocare strictă asupra Gazei timp de 14 ani, iar criticii spun că politica echivalează cu pedeapsa colectivă a celor două milioane de rezidenți palestinieni din regiune.

articolul original.

8 morți și cel puțin 40 de răniți în atacul lansat de Israel asupra grupării Jihadul Islamic | VIDEO

5 August 2022 at 14:00
image

Israelul a declarat vineri, 5 august 2022, că a atacat Gaza. În plus, Israelul a mai declarat o „situație specială” pe frontul intern, după zile întregi de tensiuni în urma arestării unui militant palestinian de rang înalt în Cisiordania ocupată. Israelul viza gruparea Jihadul Islamic.

UPDATE 18:03. 8 morți și cel puțin 40 de răniți în atacul lansat de Israel asupra grupării Jihadul Islamic

Atacul declanșat de Israel vineri în Gaza s-a soldat, până la această oră, cu cel puțin 8 morți și alți 40 de răniți, inclusiv un militant de rang înalt, potrivit oficialilor palestinieni, scrie Associated Press.

Israelul a declarat că viza gruparea Jihadul Islamic, în contextul tensiunilor care s-au intensificat în ultimele zile după arestarea unui militant de rang înalt în Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Știre inițială

S-a auzit o explozie în orașul Gaza, iar de la etajul șapte al unei clădiri înalte s-a putut vedea un nor gros de fum. Associated Press a scris că nu a fost foarte clar cine a fost vizat de atac.

#BREAKING #Gaza: Israeli warplanes launch attacks at several sites in Gaza #Palestine #Israel pic.twitter.com/OdTOf5CPcF

— Asian Strategic Times (@AST_HQ) August 5, 2022

Israelul a închis drumurile din jurul Fâșiei Gaza la începutul acestei săptămâni și a trimis întăriri la graniță, pregătindu-se pentru un atac de răzbunare după arestarea unui membru de rang înalt al grupării militante Jihadul Islamic în Cisiordania ocupată, luni.

Nu s-a anunțat imediat existența unor victime și nu a fost imediat clar în ce măsură situația se va agrava. Israelul și gruparea Hamas au purtat patru războaie și mai multe încăierări mai mici în cei 15 ani de când aceasta a preluat puterea de la forțele palestiniene rivale.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat vineri comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, afirmând că autoritățile pregătesc „acțiuni care vor elimina amenințarea din această regiune”, fără a da detalii.

Sursa foto: Asian Strategic Times

Citește și: Vicepremierul Ucrainei, într-un interviu pentru Europa FM: „Viața de dinainte de 24 februarie nu mai există. Nu va mai fi niciodată la fel” | VIDEO

articolul original.

Momentul în care armata ucraineană distruge postul de comandă și observare al rușilor (video)

21 June 2022 at 11:51
image

Militarii celei de-a 40-a brigăzi separate de artilerie numită în cinstea Marelui Duce Vitovt au lansat un atac aerian asupra unui post de comandă și observare a inamicilor. În urma atacului, a fost ars și un depozit militar al rușilor.

Obiectele militare, distruse de ucraineni

Comandamentul Operațional „Sud” a publicat o înregistrare video în care au arătat daunele aduse comandamentului rus.

Potrivit soldaților ucraineni, ocupanții și-au instalat postul de comandă și observație în această clădire, iar lângă postul de comandă se afla și  un depozit de arme, în special sisteme de rachete antitanc. Armata ucraineană nu a precizat unde au fost amplasate obiectele militare.

Cât va dura conflictul ruso-ucrainean

În același timp, autoritățile ruse amenință direct că vor prelungi războiul împotriva Ucrainei. Federația Rusă nu va mai avea încredere în Occident. Anunțul  a fost făcut de Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, în cadrul unui interviu pentru MSNBC.

„Da, va fi o criză lungă. Nu vom mai avea încredere în Occident”, a remarcat Peskov.

Potrivit acestuia, relațiile dintre Rusia și Occident sunt acum la un nivel scăzut.

În același timp, el a subliniat că Moscova nu poate să se implice în soarta cetățenilor americani care au fost capturați de soldații „DPR” în apropierea orașului Harkov.

articolul original.
  • There are no more articles
❌