ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Vladimir Putin ar putea ‘distruge’ Rusia! Oleksandr Kovalenko: ‘Un număr mare din aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor’

28 September 2022 at 18:15
image

Armele nucleare cu care tot amenință Vladimir Putin s-ar putea să afecteze însăși Rusia, iar dictatorul de la Kremlin o știe foarte bine, susține specialistul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko.

Armele nucleare ale lui Putin ar putea distruge chiar Rusia

Kovalenko a explicat motivele pentru care el crede că Putin nu va recurge la armele nucleare, iar amenințările lui sunt mai mult pentru ”uz intern”.

Specialistul susțiune că aceste arme sunt vechi, din perioada sovietică, și neîntreținute, căci corupția din Rusia a ajuns și în acest domeniu. Asta înseamnă că există șanse considerabile ca aceste arme să nu-și atingă ținta, ba chiar să explodeze deasupra Rusiei sau chiar pe teritoriul rus, la lansare.

„Vladimir Putin cunoaște arsenalul nuclear al Rusiei și e conștient că aceste rachete sunt vechi, din perioada sovietică, și nu mai există în producție din anii ’80. În plus, ele trebuiau întreținute și inspectate tehnologic constant, lucru care nu s-a întâmplat din cauza corupției din Rusia.

În plus, un număr mare din aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor”, a declarat Kovalenko, potrivit Fakty.

Expertul a ținut să sublinieze că toate acestea sunt confirmate de rapoartele privind rezultatele exercițiilor de vara trecută, când a fost testată capacitatea acestor tipuri de arme. Potrivit documentelor, armele nucleare ale Rusiei nu pot garanta distrugerea unei ținte din afara granițelor deoarece pot apărea „surprize tehnice”, inclusiv ca armele în cauză să explodeze la sol.

Încă un motiv pentru care Kovalenko nu crede în amenințările lui Putin cu folosirea armelor nucleare

În discursul său din 21 septembrie, prin care anunța mobilizarea parțială în Rusia, Putin a insistat că amenințările sale cu folosirea armelor nucleare nu sunt o cacealma. Oleksandr Kovalenko, în schimb, crede că fix asta sunt.

În opinia specialistului, Putin lansează astfel de discursuri strict pentru ”consumul intern”, căci vrea să-i convingă pe ruși că țara lor încă mai are o ”armă-minune” de care se teme întreaga lume.

„E doar propagandă, nimic mai mult”, a continuat el.

În sprijinul afirmațiilor sale, el a spus de data aceasta că folosirea armelor nucleare va afecta nu doar teritoriul Ucrainei, ci și Rusia însăși sau chiar un stat NATO, în funcție de cum se va răspândi radiația după impact.

Dacă va fi afectat măcar un singur stat NATO, asta va fi suficient ca alianța să invoce Articolul 5 din tratat și țările membre să reacționeze militar, conform b1tv.ro

articolul original.

Ciucă: Probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare este ”una mică”

28 September 2022 at 15:03
image

Premierul Nicolae Ciucă consideră că probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare este ”una mică”. El a explicat că decizia de a folosi asemenea instrumente în cadrul unui conflict nu este una pur politică şi nu aparţine unui singur om.

Ciucă este de părere însă că toate scenariile trebuie luate în calcul în analizele realizate de specialiştii militari. ”Eu cred că în momentul de faţă nu am pierdut acel minim de raţiune în care să gândim că, dacă folosim arma nucleară, rezolvăm situaţia conflictului sau cineva are de câştigat de pe urma folosirii ei”, afirmă premierul.

Ciucă: „Probabilitatea ca Federația Rusă să atace instalații militare de pe teritoriul României este „mică”, totuși scenariul nu trebuie neglijat.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat într-un interviu difuzat miercuri de Antena 3 că probabilitatea ca Federația Rusă să atace instalații militare de pe teritoriul României este „mică”, totuși scenariul nu trebuie neglijat.

„Asa cum arată lucrurile acum, acest scenariu nu poate să fie neglijat, el trebuie să reprezinte o ipoteză de analiză la nivelul specialiştilor militari. Probabilitatea de a se întâmpla, din punctul meu de vedere, este una mică pentru că am putut să vedem în acest interval de timp, din februarie până azi, că nu a fost o dinamică a acţiunii militare astfel încât să poată să dea încredere (armatei ruse, n.r.) că poate să angajeze dincolo de Ucraina şi alte ţări, or ştim foarte bine că orice lovitură pe teritorul unui stat membru NATO înseamnă de la sine o acţiune impotriva Alianţei, iar răspunsul este pe măsură”, a afirmat Ciucă.

O eventuală folosire a armelor nucleare în războiul din Ucraina este o decizie care nu îi aparține exclusiv lui Vladimir Putin

O eventuală folosire a armelor nucleare în războiul din Ucraina este o decizie care nu îi aparține exclusiv lui Vladimir Putin, a adăugat premierul.

„Întrebuințarea armelor nucleare nu este o decizie care să aparțină doar unui singur om, și nu este o decizie doar politică. Este o decizie care se duce la îndeplinire de mai mulți factori, or eu cred că în momentul de față nu am pierdut acel minim de rațiune în care să gândim că dacă folosim arma nulceară rezolvăm conflictul sau că cineva câștigă de pe urma folosirii ei“, a explicat Ciucă.

articolul original.

Ucraina se pregătește pentru un atac cu arme nucleare. Kievul a pregătit instrucţiuni detaliate pentru ucraineni

28 September 2022 at 14:32

Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare din Ucraina a elaborat instrucţiuni detaliate pentru ucraineni în cazul utilizării de către Federaţia Rusă a armelor nucleare tactice.

Acest lucru ar ridica la un nou nivel de escaladare actualul război declanşat de Kremlin împotriva Ucrainei, a declarat marţi seara secretarul SNBO, Oleksii Danilov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.

Ucraina va continua să-și apere teritoriul

Planul de măsuri elaborat de Consiliul pentru Securitatea Naţională în eventualitatea unei lovituri nucleare tactice ar urma să fie dat publicităţii în cel mai scurt timp, a spus el. Totodată, Danilov a subliniat că posibila utilizare a armei nucleare tactice de către Federaţia Rusă nu va opri Ucraina să-şi apere teritoriul.

În ultimele zile, Rusia a regizat pseudo-referendumuri în patru regiuni ale Ucrainei în vederea anexării lor – în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (în est) şi regiunile Herson şi Zaporojie (în sud) – pe care nici nu le controlează în totalitate. În acest context, Ministerul rus de Externe a avertizat Kievul că după „alipirea” lor Federaţia Rusă, doctrina nucleară rusă se extinde şi asupra acestor teritorii, aminteşte Unian.

Aceasta înseamnă că orice atac al forţelor ucrainene împotriva trupelor de ocupaţie ruse în regiunile respective va fi calificat de Moscova drept un atac împotriva integrităţii Federaţiei Ruse şi considerat drept pretext pentru utilizarea oricărui tip de arme, inclusiv cele strategice din arsenalul armatei ruse, explică experţi citaţi de agenţia de presă menţionată.

SUA au avertizat duminică Moscova în privinţa unor „consecinţe catastrofale” în cazul utilizării armei nucleare în Ucraina.

articolul original.

Vladimir Putin ar putea folosi armele nucleare!? Ce transmite un fost ofițer CIA

28 September 2022 at 04:24
image

Războiul din Ucraina a provocat un dezechilibru atât social, cât și economic. Încă de la începutul conflictului armat, oamenii s-au temut că Vladimir Putin ar putea folosi armele nucleare tactice. Un fost ofițer CIA susține, însă, că liderul rus ar putea apela la acestea, având în vedere faptul că s-ar simți „complet încolțit”. Iată ce a transmis.

Este ziua 217 de război în Ucraina. Conflictul armat provocat de ruși pe teritoriul ucrainean a adus dezechilibre majore în societate, mai ales din punct de vedere economic și politic. Încă de la începutul războiului, oamenii se tem că Vladimir Putin ar putea utiliza armele nucleare tactice. Un fost ofițer CIA susține, însă, faptul că președintele Rusiei ar putea să le folosească, având în vedere faptul că s-ar simți „complet încolțit”. Acest lucru întâmplându-se, de fapt, din cauza eșecurilor militare.

Vladimir Putin ar putea folosi armele nucleare!?

Robert Baer a susținut faptul că Vladimir Putin ar putea fi împins să se folosească de armele nucleare tactice.

„Cred că șansele ca Vladimir Putin să dezescaladeze sunt aproape de zero… pur și simplu nu poate renunța la atât de mult teren, să fie perceput ca pierzând războiul și, în același timp, să continue să fie liderul Rusiei. Probabilitatea de a apela la arme nucleare – cel puțin la armele nucleare tactice – crește pe zi ce trece”, a declarat Robert Baer pentru CNN.

Mai mult decât atât, președintele rus pare să-și fi schimbat tactica și abordarea de pe front. Și, în același timp, a declarat și mobilizarea parțială a populației, lucru ce a generat proteste și un exod al cetățenilor ruși care ar putea fi încorporați, dar care nu doresc să participe la înrolări.

De asemenea, fostul ofițer CIA a mai declarat faptul că Vladimir Putin este „complet încolțit”, însă nu renunță pe câmpul de luptă: ”Este un om puternic…e imaginea pe care și-a creat-o în ultimii 20 de ani – el nu cedează nemulțumirilor. Este încolțit. Este complet încolțit, și la fel ca un rechin, trebuie să meargă mai departe. El continuă să bombardeze orașe ucrainene. Continuă să înșface oameni. Continuă să se țină pe poziție și nu îl văd capitulând în niciun fel”.

Citește și LIDERUL DE LA KREMLIN ȘI-A MĂRIT SALARIUL. VLADIMIR PUTIN A SEMNAT DECRETUL

Probabilitatea ca Vladimir Putin să folosească armele nucleare crește pe zi ce trece, potrivit fostului ofițer CIA.

„Rușii cu care țin legătura îmi spun că sunt convinși că are de gând să treacă la arme nucleare. Nu știu cât de bine conectați sunt, dar această amenințare – a fost o amenințare inițială – dar cu cât are mai multe probleme, cu atât este mai probabil să folosească arme nucleare”, a conchis fostul ofițer CIA.

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

SUA vor acționa „decisiv” dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina

27 September 2022 at 22:00
image

SUA și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat recent consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

„Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari cu privire la ceea ce implică acest lucru”, a declarat Sullivan la CBS, citat de The Guardian.

Sullivan a spus că a „fluturat cartea nucleară în diferite momente de-a lungul acestui conflict”, iar aceasta este o chestiune pe care administrația Biden trebuie „să o ia extrem de în serios, deoarece este o chestiune de o gravitate extremă – posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată de la cel de-Al Doilea Război Mondial”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

26 septembrie, ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare

26 September 2022 at 03:15
image

Națiunile Unite marchează, la 26 septembrie, ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare.

Realizarea dezarmării nucleare la fost subiectul primei Rezoluții a Adunării Generale în 1946 și a figurat pe ordinea de zi a Adunării Generale, împreună cu dezarmarea generală și completă, în 1959.

A constituit o temă importantă a conferințelor ONU de revizuire a Statelor Părți la Tratatul de Neproliferare Nucleară, desfășurate în 1975.

Dezarmarea nucleară a fost un obiectiv prioritar al primei sesiuni speciale a Adunării Generale privind dezarmarea în 1978, fapt care a dat o valoare deosebită dezarmării nucleare, susținută de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite cu orice prilej.

Cu toate acestea, în prezent, la nivel mondial aproximativ 16.000 de arme nucleare se află în stoc. Țările care au astfel de arme, pun la dispoziție fonduri prin care modernizează arsenalele nucleare. Mai mult de jumătate din populația globului trăiește încă în țări care fie dețin astfel de arme, fie sunt membre ale alianțelor nucleare.

Anul trecut, nici o armă nucleară nu a fost distrusă fizic în temeiul vreunui tratat. Negocierile privind dezarmarea nucleară sunt în curs de desfășurare. Între timp, doctrina descurajării nucleare persistă ca un element în politicile de securitate ale tuturor statelor posesoare de acest gen de armament.

Aceste fapte reprezintă fundamentul pe baza căruia Adunarea Generală a desemnat prin Rezoluția 68/32, din 5 decembrie 2013, data de 26 septembrie ca Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, potrivit ONU.

articolul original.

Statele Unite îl avertizează pe Vladimir Putin: Vom răspunde decisiv oricărei utilizări a armelor nucleare împotriva Ucrainei

25 September 2022 at 19:45
image

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a transmis duminică că Statele Unite vor răspunde oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei.

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei explicit că se va confrunta cu ‘consecinţe catastrofale’, a declarat Jake Sullivan

Afirmaţiile lui Sullivan reprezintă ultimul avertisment american după ameninţarea puţin voalată făcută miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul în care a anunţat prima mobilizare din Rusia în vreme de război de după Al Doilea Război Mondial.

‘Dacă Rusia depăşeşte limita, vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia’, a declarat Sullivan în cadrul emisiunii ‘Meet the Press’ al NBC.

Sullivan nu a descris natura răspunsului planificat al SUA în comentariile sale de duminică, dar a precizat că SUA au explicat în privat ‘în mod clar în detaliu exact ce ar însemna acest lucru’. Sullivan a spus că SUA au fost în contact direct frecvent cu Rusia, inclusiv în ultimele zile pentru a discuta situaţia din Ucraina şi acţiunile şi ameninţările lui Putin.

După regresele suferite pe câmpul de luptă, Putin mobilizează 300.000 de militari, ameninţând în acelaşi timp să folosească ‘toate mijloacele disponibile’ pentru a proteja Rusia. ‘Nu este o cacialma’, a spus Putin, în ceea ce lumea a perceput o ameninţare cu utilizarea armelor nucleare. ‘Putin rămâne hotărât să elimine poporul ucrainean, despre care nu crede că are dreptul să existe. Aşa că va continua să încerce şi noi trebuie să continuăm să venim cu arme, muniţie, informaţii şi tot sprijinul pe care îl putem furniza’, a spus Sullivan duminică, conform dcnews.ro

articolul original.

Casa Albă: SUA nu vede vreun motiv să își ajusteze postura nucleară după amenințările lansate de Vladimir Putin. În mod evident nu le luăm foarte în serios

23 September 2022 at 20:20
image

Casa Albă a anunțat, vineri, că SUA nu vede niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară după declarațiile recente ale președintelui rus Vladimir Putin, care a avertizat Occidentul că nu blufează când spune că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia, transmite Reuters.

„În mod evident nu luăm acele amenințări foarte în serios. Însă nu am văzut vreun motiv să ne ajustăm propria postură nucleară în acest moment”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

NATO monitorizează postura nucleară a Rusiei

Alianța Nord-Atlantică monitorizează „foarte îndeaproape” postura nucleară a Rusiei și rămâne vigilentă, a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană, miercuri, în ziua în care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială și a lansat amenințările la care făcea referire Casa Albă în declarațiile de vineri.

„Comunicăm cât se poate de clar că monitorizăm foarte îndeaproape ceea ce face Rusia. Un exemplu care se înscrie în aceeași logică a descurajării strategice și a vigilenței este reprezentat de mesajele transmise de oficialii SUA, în timpul weekend-ului, despre riscurile pentru centrele de aprovizionare pentru Ucraina din statele aliate. În plus, până acum nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară, pregătirea nucleară, dar monitorizăm acest lucru foarte îndeaproape și rămânem vigilenți”, a spunea secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

articolul original.

Ce arme nucleare are Rusia și care ar fi efectul lor: O rachetă poate lovi Marea Britanie în 20 de minute

22 September 2022 at 11:57

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că Rusia deține „diferite arme de distrugere în masă” după ce i-a acuzat pe liderii occidentali de „șantaj nuclear” la adresa țării sale. Măcar în această privință liderul de la Kremlin știe bine pe ce se bazează: Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume.

citizencitizen

Potrivit Federației oamenilor de știință americani, Rusia are un inventar de 5.977 de arme nucleare, cel mai mare din lume. Spre comparație, Statele Unite au 5.458 de arme nucleare, Franța are 290, iar Marea Britanie - 225. Aproximativ 90% din toate armele nucleare ale lumii sunt deținute de Rusia și Statele Unite, arată o analiză publicată de Sky News.

Buletinul savanților din domeniul atomic arată că arsenalul nuclear rusesc include 4.477 de focoase, din care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice la sol, pe rachetele submarinelor și în bazele aeriene ale bombardierelor strategice. Rusia deține alte 977 de focoase strategice și o rezervă de 1.912 focoase non-strategice.

citizencitizen

Numărul exact al focoaselor și al armelor nucleare din Rusia este, însă, ținut secret, din rațiuni de securitate.

Arsenalul nuclear al Moscovei a trecut printr-un amplu program de modernizare, menit să înlocuiască cea mai mare parte a armelor moștenite din era sovietică. Totodată, au fost introduse noi tipuri de arme.

Ce poate să aibă Putin în minte când amenință cu un atac nuclear

Rachetele balistice intercontinentale rusești au capacitatea de a lovi și distruge majoritatea orașelor importante din lume, precum Londra și Washington. Acestea ating viteza maximă la aproximativ zece minute după lansare. O rachetă balistică intercontinentală lansată din Rusia ar lovi Marea Britanie în 20 de minute.

citizencitizen

În martie, Putin a provocat neliniște în întreaga lume, după ce a plasat forțele nucleare în stare de alertă ridicată. "Asta înseamnă tot echipamentul, precum rachetele balistice intercontinentale care pot lovi SUA și Europa. Focosul unei rachete are o forță între 300 și 800 de kilotone de TNT (trinitrotoluen - n.red.). 3.000 de kilotone sunt suficiente pentru a distruge Washingtonul, Londra sau Parisul. Ar trebui să înțelegem că acum miza Ucrainei a devenit una globală", a declarat atunci pentru Sky News generalul britanic Richard Barrons, expert în apărare.

Vladimir Putin did not have much to celebrate on “Victory Day.” Against the backdrop of his disastrous and failing invasion of Ukraine, Russia commemorated the defeat of Nazi Germany with a massive military parade in Moscow’s Red Square. @CalNBC reports from Kyiv. pic.twitter.com/U5hgpFqBJs

— The News with Shepard Smith (@thenewsoncnbc)
May 9, 2022

Nici armamentul cu rază mică de acțiune al rușilor nu este de neglijat. Barrons a menționat tunul 2S7, de calibru 203 mm, cu o rază de acțiune de 37 de kilometri, care trage cu muniție ce cântărește 110 kilograme. "Poate efectua un bombardament nuclear de o kilotonă, echivalentul a 1.000 de tone de TNT. Așadar, când președintele Putin începe să vorbească despre opțiunea nucleară, s-ar putea să aibă în minte ceva de genul acesta", a explicat el.

Potrivit acestuia, președintele Rusiei ar putea apela și la rachetele Iskander, cu o rază de acțiune de 500 de kilometri. "În varianta convențională, acestea au o încărcătură de 480 de kilograme de muniție, care este masivă, cu o precizie de vreo cinci metri. Poate fi folosită pentru a trage o încărcătură nucleară de cinci până la 50 de kilotone. Cu o asemenea rază de acțiune și această încărcătură, ar fi absolut devastatoare", a estimat generalul.

Care e procedura de lansare a armelor nucleare în Rusia?

Oricât de amenințător este Putin în discursurile sale, trebuie menționat faptul că arsenalul devastator al celei mai mari puteri nucleare a lumii nu se află la discreția unui singur om. Președintele țării, ministrul Apărării sau șeful Statului Major General al Armatei trebuie să dea permisiunea pentru folosirea valizei nucleare.

Doctrina militară nucleară a Rusiei permite folosirea în conflictele convenționale a armelor tactice nucleare, cu un număr limitat de explozii nucleare, pentru a determina retragerea inamicului.

Denumirea de arme tactice nucleare este folosită pentru arsenalul care poate fi desfășurat pe câmpul de luptă, precum în Ucraina.

Asia se umple de rachete nucleare

Alte țări cumpără sau își dezvoltă rachetele nucleare, din rațiuni de securitate sau pentru a reduce dependența de alți furnizori. Înainte de încheierea acestui deceniu, Asia în special va fi înțesată de rachete mai sofisticate ca oricând, care zboară mai departe și mai repede, lovind mai puternic.

China, de exemplu, produce în masă rachetele sale DF-26, o armă multifuncțională cu o rază de acțiune de până la 4.000 de kilometri. Taiwan și Japonia își măresc stocul de rachete și sistemele de apărare antirachetă.

La rândul lor, Statele Unite dezvoltă noi arme pentru a contrabalansa influența Beijingului în Pacific.

Potrivit Federației oamenilor de știință americani, la începutul acestui an nouă țări dețineau aproximativ 12.700 de focoase nucleare.

articolul original.

Medvedev vrea să apere cu arme nucleare teritoriile rupte Ucrainei

22 September 2022 at 11:39

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat, joi, că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile ucrainene anexate de Rusia.

citizencitizen

Medvedev a precizat că vor avea loc referendumuri în zone mari din teritoriul ucrainean ocupat de ruși și că „nu există cale de întoarcere”. „Republicile Donbas (Donețk și Lugansk) și alte teritorii vor fi acceptate în Rusia”, a spus fostul președinte, citat de Reuters.

Protecția tuturor teritoriilor va fi întărită semnificativ de forțele armate ruse, a subliniat Medvedev.

„Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe principii noi, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecție”, a punctat el.

citizencitizen

Referendumurile care urmează să aibă loc începând de vineri în zonele conduse de Rusia din provinciile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, precum și o parte a provinciei Nikolaev, se așteaptă să producă rezultate care să susțină într-un mod covârșitor aderarea la Rusia.

citizencitizen

Voturile, organizate cu câteva zile înainte, sub ocupație militară, au fost etichetate drept o farsă de către Kiev și aliații săi occidentali.

Dacă vor fi admise oficial în Federația Rusă, teritoriile ocupate, unde contraofensivele ucrainene au accelerat în ultimele săptămâni, vor avea dreptul la protecție împotriva armelor nucleare rusești, conform doctrinei nucleare a Moscovei.

Moscova nu controlează pe deplin niciuna dintre regiunile pe care încearcă să le anexeze. Doar aproximativ 60% din Donețk și 66% din Zaporojie sunt deținute de armata rusă.

Medvedev a făcut în mod regulat declarații agresive la adresa Occidentului și Ucrainei în ultimele luni.

articolul original.

Analistul George Friedman: ‘Orice utilizare a unei arme nucleare strategice ar afecta probabil teritoriul Rusiei. Statele Unite, Regatul Unit și Franța dețin toate arme nucleare strategice’

22 September 2022 at 07:45
image

Analistul George Friedman, fondatorul și CEO al companiei de previziune și analiză geopolitică Geopolitical Futures, susține că principala problemă a rușilor în războiul din Ucraina o constituie sprijinul logistic pe care SUA îl acordă Kievului. În afară de opțiunea nucleară, afirmă Friedman, Rusia are și varianta de a ataca România sau Moldova, datorită apropierii geografice a celor două față de Ucraina.

„Săptămâna trecută, am discutat despre natura armelor nucleare tactice. Sunt construite pentru efect tactic, nu pentru efect strategic. Armele nucleare strategice, cum ar fi cele aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki, pot devasta o zonă mare, atât explozia, cât și precipitațiile nucleare. Zona exploziei ar fi devastată, iar precipitațiile ar crește letalitatea și ar duce-o la o distanță semnificativă în aval. Cu toate acestea, trebuie amintit că, indiferent de victime, niciun oraș nu a fost complet abandonat și ambele erau populate și funcționau la un nivel rezonabil la aproximativ un an după detonarea bombelor. Puterea armelor nucleare tactice (în funcție de tip) este mai mică de 1% din explozia de la Hiroshima și, la fel de important, produc puține efecte nucleare.

Armele nucleare tactice pot determina rezultatul unei bătălii, dar nu al unui război, și nu ar face pământul de nelocuit. Prin urmare, cealaltă opțiune nucleară a Rusiei este strategică: distrugerea orașelor ucrainene cu o armă de tip Hiroshima. Această opțiune are două puncte slabe. Vânturile din Ucraina sunt variabile, iar în estul Ucrainei, de exemplu, bat spre nord-est. O detonare nucleară strategică ar trimite precipitații în Rusia, către Voronej, un oraș strategic rusesc. Orice utilizare a unei arme nucleare strategice ar afecta probabil teritoriul Rusiei.

Un al doilea risc, oricât de puțin probabil, se referă la răspunsul occidental. Statele Unite, Regatul Unit și Franța dețin toate arme nucleare strategice. Oricare dintre ei ar putea lua o lovitură rusă asupra Ucrainei drept o potențială amenințare pentru ei înșiși, declanșând un schimb. Acest lucru poate fi exagerat și niciunul dintre cei trei nu și-ar putea imagina, dar într-un centru de comandă, fricile sunt amplificate. Având în vedere valoarea limitată a armelor nucleare tactice și potențialul dezastru al armelor nucleare strategice, amenințările nucleare rusești sunt un război psihologic excelent (cu excepția cazului în care un inamic rus ia amenințarea în serios), dar nu pot rezolva problema militară a Rusiei“, scrie analistul, conform ziare.com

articolul original.

Șeful diplomației europene, despre anunțul lui Putin: Amenințarea cu arme nucleare este inacceptabilă și reprezintă un pericol real pentru toți

21 September 2022 at 20:15
image

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a transmis miercuri în urma anunțului lui Vladimir Putin de mobilizare parțială, că ameninţarea cu arme nucleare este inacceptabilă şi reprezintă un pericol real pentru toţi, scrie agerpres.ro

„Anunţul făcut de Putin privind referendumuri fictive, o mobilizare militară parţială şi un şantaj nuclear constituie o escaladare gravă”, a scris el pe Twitter.

„Ameninţarea cu arme nucleare este inacceptabilă şi reprezintă un pericol real pentru toţi”, a insistat el. „Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a împiedica astfel de acţiuni. Pacea mondială este în pericol”, a avertizat responsabilul UE.

Cu câteva ore înainte, purtătorul său de cuvânt, Peter Stano, dădea asigurări că ultimele iniţiative ale liderului rus vor avea „consecinţe”.

„Statele membre ale UE au organizat deja o reuniune de coordonare în marja Adunării Generale de la New York”, a precizat el. Peter Stano, însă, a refuzat să detalieze, afirmând că detaliile discuţiilor sunt „confidenţiale”.

UE a adoptat deja şase pachete de sancţiuni economice împotriva Rusiei, dar au apărut tensiuni între statele membre, iar Ungaria a declarat că se opune noilor măsuri europene. Este necesară unanimitatea pentru sancţiunile UE.

„Teritoriile ocupate fac parte din Ucraina, care are toate drepturile să-şi restabilească autoritatea acolo şi UE este pregătită să-şi continue sprijinul în domeniul militar”, a adăugat Peter Stano.

Statele UE urmează să se pronunţe cu privire la alocarea de noi fonduri pentru continuarea asistenţei lor militare către Ucraina.

Au fost deblocaţi deja 2,5 miliarde de euro din Facilitatea europeană pentru pace, un fond gestionat interguvernamental în afara bugetului comun, iar noua tranşă în discuţie ar urma să fie de 500 de milioane, potrivit informaţiilor obţinute de AFP. Peter Stano nu a confirmat această sumă.

Liderii UE se reunesc pentru un summit informal în perioada 6-7 octombrie la Praga, urmând ca pe 17 octombrie să aibă loc o reuniune a miniştrilor de externe. O reuniune a miniştrilor apărării din NATO este programată pentru 13 şi 14 octombrie la Bruxelles.

Preşedintele rus a anunţat miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apăra”, transmite AGERPRES

articolul original.

Coreea de Nord a adoptat o lege care autorizează lansarea de atacuri nucleare în scop preventiv

9 September 2022 at 03:32
By: -
image

Coreea de Nord a adoptat o lege care o autorizează să lanseze un atac atomic în scop preventiv şi care declară „ireversibil” statutul ţării de putere nucleară.

„Dacă sistemul de comandă şi control al forţei nucleare naţionale este în pericol de a fi atacat de forţe ostile, se lansează o lovitură nucleară automat şi imediat”, indică această lege, potrivit agenţiei de presă ACTC.

Cu acest nou text, „statutul ţării noastre de stat dotat cu armă nucleară a devenit ireversibil”, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Acest anunţ survine în contextul în care relaţiile intercoreene sunt foarte tensionate, Phenianul acuzând Seulul că este responsabil de recenta epidemie de Covid -19 care a lovit ţara şi ameninţând statul vecin cu represalii, aminteşte AFP.

Coreea de Nord a efectuat o serie de teste în acest an, în pofida sancţiunilor, între care testarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru prima dată din 2017.

Oficiali americani şi sud-coreeni au avertizat în mod repetat că Nordul se pregăteşte să efectueze un al şaptelea test nuclear.

Publicitate
articolul original.

Șeful Statului Major al armatei ucrainene: ‘Perspectiva unui Al Treilea Război Mondial este deja direct vizibilă. Există o amenințare directă a utilizării, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate ruse’

7 September 2022 at 19:17
image

Generalul-maior Valeri Zalujni, Şeful Statului Major al armatei ucrainene, a declarat că ameninţarea reprezentată de utilizarea de către Federația Rusă a unor arme nucleare tactice ”nu poate fi ignorată” şi o astfel de lovitură ar putea declanşa un război nuclear limitat.

Există o ameninţare directă a utilizării, în anumite circumstanţe, a armelor nucleare tactice de către forţele armate ruse„, a afirmat generalul Zalujnîi, şeful Statului Major al armatei ucrainene, într-un articol publicat de agenţia naţională de presă Ukrinform, relatează Reuters.

Este, de asemenea, imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a celor mai importante ţări la nivel mondial într-un conflict nuclear ‘limitat’, în care perspectiva unui al treilea război mondial este deja direct vizibilă„, a mai spus Zalujnîi, în articolul redactat împreună cu deputatul ucrainean Mihail Zabrodski.

Totodată, comandantul şef al armatei ucrainene a revendicat miercuri responsabilitatea pentru o serie de atacuri împotriva bazelor aeriene ruseşti din peninsula anexată Crimeea, între care unul care a provocat în luna august daune semnificative la aerodromul militar din Saki, în vestul peninsulei.

Generalul Zalujnîi a mai spus că loviturile au fost lansate cu ajutorul rachetelor, fără a oferi alte detalii.

Referindu-se la răspunsul Ucrainei la aşa-numita strategie a Moscovei de a „distanţa” războiul de cetăţenii ruşi, Valeri Zalujnîi şi Mihail Zabrodski se referă în articol la „eforturile de succes ale forţelor armate ucrainene de a transfera fizic ostilităţile către … Crimeea„.

Ne referim la o serie de lovituri reuşite cu rachete împotriva bazelor aeriene ale inamicului din Crimeea, în primul rând împotriva aerodromului militar din Saki„, se precizează în articol. O notă de subsol menţionează că atacul de la Saki a fost o „combinaţie de lovituri” care au avut loc pe 9 august şi care au scos „din acţiune” zece avioane de război ruseşti, conform agerpres.ro.

articolul original.

Trump luase acasă un document despre armele nucleare ale unei ţări străine

7 September 2022 at 05:48
By: -
image

Informaţii despre armele nucleare ale unei ţări străine au fost descoperite printre documentele confiscate de FBI din reşedinţa lui Donald Trump la începutul lunii august.

Publicitate

„Un document care descrie forţele militare ale unei ţări străine, inclusiv capacităţile sale nucleare", a fost găsit printre numeroasele documente clasificate recuperate de poliţia federală în timpul percheziţiei efectuate la domiciliul fostului preşedinte american, scrie The Washington Post, citând surse apropiate cazului.

The Washington Post nu oferă detalii suplimentare şi indică faptul că sursele sale nu au dezvăluit despre ce ţară este vorba. 

Pe 8 august, FBI-ul a făcut o percheziţie în Mar-a-Lago, reşedinţa lui Donald Trump din Florida, şi a confiscat cutii cu documente confidenţiale pe care republicanul nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în ciuda multiplelor solicitări.

Publicitate

La câteva zile după percheziţie, The Washington Post asigurase că FBI caută documente legate de arme nucleare.

De la această operaţiune spectaculoasă şi fără precedent pentru un fost şef de stat american, Donald Trump, care intenţionează deschis să candideze la preşedinţie în 2024, denunţă un act pe care îl consideră „ilegal şi neconstituţional" şi repetă că a fost vizat din motive politice.

Luni, un judecător i-a dat dreptate şi a dispus desemnarea unui expert independent care să examineze documentele ridicate pe 8 august. Această decizie interzice temporar anchetatorilor federali să le folosească în ancheta lor penală.

Publicitate

Printre textele ridicate în timpul operaţiunii se numără 18 documente clasificate „top secret", peste 50 „secrete" şi 31 „confidenţiale".

articolul original.

Document despre arme nucleare găsit la reşedința lui Trump

7 September 2022 at 04:55
By: (R.C.)

Informaţii despre armele nucleare ale unei ţări străine au fost descoperite printre documentele confiscate de FBI din reşedinţa lui Donald Trump la începutul lunii august, a informat marţi cotidianul Washington Post, citând surse apropiate dosarului, notează AFP.

„Un document descriind forţele militare ale unei ţări străine, inclusiv capacităţile sale nucleare”, a fost găsit printre numeroasele documente clasificate recuperate de poliţia federală în timpul percheziţiei efectuate la domiciliul fostului preşedinte american, scrie jurnalul.

Washington Post nu oferă detalii suplimentare şi indică faptul că sursele sale nu au dezvăluit despre ce ţară este vorba.

La 8 august, FBI-ul a făcut o percheziţie la Mar-a-Lago, reşedinţa lui Donald Trump din Florida, şi a confiscat cutii cu documente confidenţiale pe care republicanul nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în ciuda multiplelor solicitări.

La câteva zile după percheziţie, Washington Post anunţase că FBI-ul caută documente legate de arme nucleare.

De la această operaţiune poliţienească spectaculoasă şi fără precedent pentru un fost şef de stat american, Donald Trump, care intenţionează deschis să candideze la preşedinţie în 2024, denunţă un act pe care îl consideră „ilegal şi neconstituţional” şi repetă că a fost vizat din motive politice.

Luni, o judecătoare a tranşat în favoarea lui şi a ordonat desemnarea unui expert independent care să examineze documentele confiscate la 8 august. Această decizie interzice temporar anchetatorilor federali să le folosească în ancheta lor penală.

Printre textele confiscate în cursul operaţiunii poliţieneşti se numără 18 documente clasificate „top secret”, peste 50 „secrete” şi 31 „confidenţiale”, reaminteşte AFP.

articolul original.

Avertisment teribil! ‘Vladimir Putin este pregătit să desfăşoare arme nucleare în peninsula Crimeea’

29 August 2022 at 08:07
image

Centrul pentru Strategii de Apărare din Ucraina lansează un avertisment teribil. Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, s-ar pregăti să desfășoarea arme nucleare în peninsula Crimeea.

Vladimir Putin este pregătit să desfăşoare arme nucleare în peninsula Crimeea. Armata rusă a trimis deja o unitate specială, potrivit Centrului pentru Strategii de Apărare, citat de publicaţia britanică Daily Express, scrie Antena3.ro.

Avertismentul vine la doar o zidupă anunţul privind riscul crescut de scurgeri radioactive de la centrala nucleară Zaporojie. Vladimir Putin ar fi pregătit să desfăşoare arme nucleare tactice în Crimeea.

Alina Frolova, directorul centrului, a făcut acest anunţ, iar britanicii care urmăresc cu mare atenţie situaţia de pe frontul ucrainean au anunţat că armata rusă ar fi trimis deja o unitate specială în peninsula Crimeea.

Această unitate ar fi capabilă să deservească armelor nucleare. Frolova a mai explicat că rachetele ruseşti pot ajunge din Crimeea în orice capitală europeană, iar influenţa ameninţării ruseşti se resimte în zona a trei mări: Marea Caspică, Marea Baltică şi Marea Mediterană.

Ucraina a aderat la tratatul de neproliferare a armelor nucleare, la care şi Rusia a aderat încă din 1968.

articolul original.

Lukaşenko amenință cu nucleare: ”Credeţi că vorbim ca să ne aflăm în treabă?”

26 August 2022 at 17:16
By: (A.C.)

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că avioanele Sukhoi SU-24 ale armatei belaruse au fost adaptate pentru a putea fi echipate cu arme nucleare, avertizând că va da un ”răspuns instantaneu” Occidentului în cazul vreunei acţiuni împotriva ţării sale, relatează agenţiile de presă străine.

”Trebuie să ştie (în Occident) că niciun elicopter şi niciun avion nu-i va salva dacă ei continuă direcţia de confruntare”, a spus Lukaşenko în faţa presei, afirmând că SUA, ca parte a NATO, deplasează în prezent tehnologie militară către estul Europei.

A amintit că el şi omologul său rus Vladimir Putin au declarat odată că avioanele Sukhoi SU-24 vor fi convertite pentru a putea fi echipate cu arme nucleare, iar acest program a fost acum realizat.

”Credeţi că vorbim ca să ne aflăm în treabă? Totul este pregătit”, a spus Lukaşenko, asigurând însă că el nu ameninţă pe nimeni şi a admis că nu există la ora actuală ameninţări pentru Belarus dinspre Polonia.

”Nu toţi sunt nebuni în Polonia. Chiar dacă (preşedintele polonez Andrzej) Duda şi-a pierdut minţile, militarii nu sunt proşti şi înţeleg care ar putea fi răspunsul”, a remarcat preşedintele belarus.

El a spus în continuare, făcând referire la alianţa ţării sale cu Rusia, că militarii ştiu că nu pot agrava relaţiile cu Belarus, ”întrucât aceasta presupune agravarea relaţiilor cu o uniune statală dotată cu arme nucleare”.

”Dacă încep să creeze probleme sau ceva mai rău Belarusului, răspunsul va fi instantaneu”, a concluzionat el.

articolul original.

Kim trage cu rachete de croazieră pentru prima oară în 8 luni şi acuză americanii că fac repetiţie pentru invazie

17 August 2022 at 06:42
By: -
image

Două rachete de croazieră au fost trase din oraşul Onchon, de pe coasta de vest a Coreei de Nord, spre Marea Galbenă, miercuri dimineaţă, a declarat o sursă militară sud-coreeană sub obişnuita rezervă a anonimatului, fără a oferi detalii despre raza de acţiune, altitudinea rachetelor sau ora lansării, transmit Yonhap, Reuters şi AFP.

Publicitate

Autorităţile de informaţii sud-coreene şi americane desfășoară o analiză în acest sens, aliaţii menţinând o poziţie de pregătire fermă, a adăugat oficialul.

Lansările au loc în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite au început marţi un exerciţiu comun preliminar de patru zile, în vederea pregătirii pentru manevrele lor anuale Ulchi Freedom Shield, suspendate de mult timp, care vor avea loc între 22 august şi 1 septembrie.

Aceste exerciţii exasperează Phenianul, care le vede ca pe o repetiţie pentru o invazie.

Publicitate

De asemenea, rachetele au fost lansate după ce preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a ţinut miercuri o conferinţă de presă pentru a marca 100 de zile de la preluarea mandatului.

Yoon Suk-yeol a declarat că este dispus să ofere un ajutor economic eşalonat Coreei de Nord, dacă aceasta va pune capăt dezvoltării armelor nucleare şi va începe denuclearizarea, răspunzând la întrebări în timpul conferinţei de presă.

Coreea de Nord nu a mai testat o rachetă de croazieră din ianuarie, a precizat agenţia de presă Yonhap.

În timp ce Nordului îi este interzis să efectueze lansări folosind tehnologii de rachete balistice, conform rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, un astfel de tir cu rachete de croazieră nu reprezintă o încălcare a acestora.

Ultima dată când Phenianul a testat rachete balistice a fost pe 10 iulie.

Din ianuarie, Coreea de Nord a efectuat mai multe teste de armament, unele dintre ele încălcând sancţiunile existente, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale, pentru prima dată din 2017.

Seulul şi Washingtonul consideră, de asemenea, că regimul lui Kim Jong Un ar putea efectua în curând un al şaptelea test nuclear.

articolul original.
❌