ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 7 October 2022Ultimele Stiri

Polonia vrea arme nucleare de la SUA. O premieră pentru un fost stat din Pactul Varșovia

7 October 2022 at 05:00
image

Polonia a iniţiat discuţii cu Statele Unite despre staţionarea de armament nuclear pe teritoriul polonez, în cadrul acţiunilor de contracarare a ameninţărilor Rusiei, afirmă preşedintele Andrzej Duda, în contextul declaraţiilor liderilor de la Moscova privind Ucraina.

Polonia, cel mai mare stat membru NATO din estul Europei, a suplimentat semnificativ bugetul militar în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, dar până acum oficialii de la Varşovia nu discutaseră cu aliaţii pentru primirea de arme nucleare ca mijloc de disuasiune.

Afirmaţiile preşedintelui Andrzej Duda ridică semne de întrebare privind posibilitatea ca arme nucleare americane să fie staţionate pentru prima dată într-un fost stat membru al Pactului de la Varşovia. Acţiunea ar fi o sfidare a avertismentelor preşedintelui Vladimir Putin, care a semnalat că Rusia va riposta la orice extindere a capabilităţilor militare NATO în fosta zona de influenţă a Moscovei, notează agenţia Bloomberg.

„Problema este, în primul rând, că nu avem arme nucleare”

„Problema este, în primul rând, că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o potenţială oportunitate de a participa la staţionarea comună a armamentului nuclear”, a declarat Andrzej Duda într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Polska.

„Am vorbit cu liderii americani despre posibilitatea ca Statele Unite să analizeze opţiunea staţionării de pe teritoriul Poloniei. Subiectul este deschis”, a subliniat Duda.

Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Turcia dețin arme nucleare americane

Staţionarea în comun a armamentului nuclear poate implica participarea la misiuni de escortare sau recunoaştere pentru asistarea avioanelor care participă la o misiune nucleară, punerea la dispoziţie a avioanelor cu dublu uz sau pe teritoriul ţării. Aliaţi precum Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriile lor, potrivit datelor obţinute de Centrul pentru Controlul Armamentului şi Neproliferare.

În aprilie, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), declara pentru publicaţia Welt am Sontag că Polonia este „deschisă” posibilităţii găzduirii de arme nucleare americane.

articolul original.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Analistul militar Ion Petrescu, despre posibilitatea ca Polonia să primească arme nucleare americane: ‘Numai dacă președintele Biden ar fi de acord’

6 October 2022 at 18:45
image

Col. (r) Ion Petrescu, analist militar, a vorbit despre posibilitatea ca Polonia să primească arme nucleare americane, și a explicat că un astfel de scenariu se va concretiza „numai dacă președintele Biden ar fi de acord”.

Referitor la discuția dintre președintele polonez Andrzej Duda și liderii americani în legătură cu acest subiect, Ion Petrescu a spus:

„Da, el a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Zelenski, în care i-a comunicat acest demers, care l-a făcut și el lângă grupul statelor din Europa care dețin arme nucleare, cu precizarea mea, arme nucleare americane, cum e cazul Germaniei, cum e cazul Italiei. Este și cazul Turciei, dar nu face parte din Uniunea Europeană”.

„În primul rând că teritoriul Poloniei este teritoriu al NATO, în al doilea rând că amplasarea de arme nucleare pe teritoriul NATO este de competența unui summit, unde să se pronunțe președinții, premierii țărilor membre – la Madrid nu s-a luat în discuție. În al treilea rând, logica ne îndeamnă să ne întrebăm dacă un asemenea gest, luând ipotetic că s-ar materializa, nu ar tensiona și mai mult relațiile dintre alianța defensivă numită NATO și Federația ofensivă Rusă”, a adăugat analistul militar.

Întrebat dacă s-ar putea întâmpla un asemenea lucru, Ion petrescu a explicat:

„Numai dacă președintele Biden ar fi de acord. Să luăm cazul Turciei, care are 90 de arme nucleare, dintre care 50 la dispoziția NATO, 40 printr-o înțelegere aparte între SUA și Turcia sunt la dispoziția Turciei, cu anunțarea Pentagonului, pentru situații de surprindere strategică a statului turc. Nu cred că o asemenea situație se va întâmpla cu Polonia”.

„În primul rând, Polonia este în prima linie, adică la granița de est a Alianței Nord-Atlantice (…). Chiar dacă are o memorie dureroasă privind cele întâmplate în Al Doilea Război Mondial, când a fost atacată și din est, și din vest și împărțită în două, totuși acum, fiind parte a Alianței Nord-Atlantice, a Uniunii Europene, trebuie să manifeste la acest capitol reținere”, a continuat el, conform b1tv.ro

articolul original.

Controalele polițiștilor arădeni s-au lăsat cu amenzi

6 October 2022 at 12:53
image

Comunicat. La sfârșitul lunii septembrie, timp de o săptămână, polițiștii de ordine publică, rutieră, proximitate și investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Arad, împreună cu efective de jandarmi, au efectuat mai multe acțiuni în cartierele Alfa și Drăgășani.
Au fost controlate toate societățile comerciale din zonă și verificate asociațiile de proprietari, fiind constituite și filtre, pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și ordine publică. În cadrul activităților, au fost legitimate aproximativ 250 de persoane și 190 de vehicule. Au fost aplicate 118 sancțiuni contravențioanle, în valoare totală de aproximativ 33.000 de lei, dintre care 17 pentru nerespectarea ordinii și liniștii publice iar celelalte pentru alte abateri.
Aceste acțiuni au caracter permanent și se desfășoară în tot municipiul Arad.

articolul original.

Ce știe NATO despre poziţionarea sistemelor nucleare ruse?

6 October 2022 at 05:00
image

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

„Nu am observat nicio schimbare în poziţionarea armamentului nuclear al Rusiei, dar Alianţa Nord-Atlantică rămâne vigilentă”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Acţiunile Rusiei de a extinde „sistemele noi de distrugere, cu posibilitate duală de lansare, precum şi avertismentele nucleare coercitive” reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO, a subliniat oficialul citat.

Avertismentul lui Jens Stoltenberg, secretarul general NATO

Kremlinul a refuzat recent să reacţioneze la ceea ce a catalogat drept „retorica nucleară” a Occidentului privind presupusa intenţie a Rusiei de a utiliza în conflictul din Ucraina. Publicaţia britanică The Times a relatat că Alianţa Nord-Atlantică a transmis un avertisment statelor membre că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstraţie de forţă prin efectuarea unui test nuclear în apropierea frontierelor Ucrainei.

Conform cotidianului britanic, armata rusă ar fi transferat un tren al forţelor strategice la bordul căruia s-ar afla muniţie specifică.

„Presa occidentală, politicieni occidentali şi lideri de state s-au lansat acum într-o serie de exerciţii de retorică nucleară. Noi nu vrem să luăm parte la aşa ceva”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

Jens Stoltenberg, , a avertizat săptămâna trecută că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage „consecinţe severe”.

Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare

Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat recent că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Anterior, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

articolul original.

Forțele MAI din Sălaj, în mijlocul elevilor

6 October 2022 at 06:08

Forțele Ministerului Afacerilor Interne din județul Sălaj s-au aflat în mijlocul elevilor la o acțiune dedicată zilei mondiale a educației. Astfel, la Liceul cu Program Sportiv Avram Iancu din Zalău aceștia au prezentat mijloacele din dotare și au predat elevilor o lecție practică.

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, alături de Inspectoratul pentru Jandarmerie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Porolissum Sălaj au participat la o activitate desfășurată la Liceul cu Program Sportiv Avram Iancu din Zalău.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspector de poliție Ioana Rus, ne-a declarat:

”La data de 4 octombrie a.c., polițiștii, jandarmii și pompierii sălăjeni au fost alături de elevii Licelului cu Program Sportiv „Avram Iancu” din Zalău, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației.
Toate forțele M.A.I. de la nivel județean au răspuns prezent la invitația conducerii liceului de a prezenta mijloacele din dotare, dar mai ales de a descrie elevilor maniera în care educația contribuie la dezvoltarea unei vocații și la formarea unei cariere în slujba semenilor.
Polițiștii de siguranță școlară, cei rutieri, de la criminalistică și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au prezentat mijloacele din dotare și le-au oferit adolescenților sfaturi cum să se ferească de probleme și cum să nu devină victime ale accidentelor rutiere, agresiunilor, furturilor sau altor fapte antisociale.
Prevenirea și efectele nocive ale consumului de droguri, alcool și tutun a fost o altă temă de interes pentru tineri, prezentată de specialiștii Agenției Naționale Antidrog Sălaj, împreună cu polițiștii de siguranță școlară.
De asemenea, jandarmii și pompierii le-au expus elevilor mijloacele din dotare și le-au oferit soluții în prevenirea evenimentelor neplăcute ce intră în aria lor de competență.
La mulți ani, stimați dascăli! Ne bucurăm să contribuim alături de dumneavoastră la educația copiilor noștri!”

articolul original.

Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară: ‘Echiparea nucleară este o zonă a marilor puteri, România nu e o mare putere militară’

6 October 2022 at 06:45

sursa foto:  playtech.ro

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că România nu este o mare putere militară a lumii și nu își permite să dețină armament nuclear.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Din nou despre „Iron Dome”

6 October 2022 at 03:00

Am vazut zilele acestea in presa ca ministrul al apararii, a confirmat ca a discutat in Israel despre Iron Dome. Capabilitatile sistemului, au fost dezbatute suficient de multe ori pe rumaniamilitary.ro (fie cu articole dedicate fie in comparatie cu alte sisteme SHORAD sau C-RAM). Ce nu inteleg este obstinatia de a merge pe aceasta cale care nu e chiar la 180 de grade de drumul pe care s-a pornit, insa la vre-o 90 de grade (nu conteaza stg sau dr) tot este.

IDF se confrunta cu o situatie mai aparte: teritoriul israelian (sau platformele marine) este lovit de la distante scurte cu rachete, obuze (de artilerie si/sau mortiere) si UAV-uri.

Pentru acest gen de amenintari a fost creat in principiu Iron Dome .

Intrebarea este: suntem noi intr-o astfel de situatie? Putem sa presupunem ca daca de exemplu Insula Serpilor ar fi recucerita de rusi, poate da, ne-am putea afla intr-o astfel de situatie. Insa intr-un mod limitat, strict la granita de est, astfel incat Iron Dome, nu poate reprezenta o solutie SHORAD generalizata pentru intreg teritoriul tarii.

Daca s-ar opta pentru o implementare zonala a Iron Dome, e foarte posibil sa apara si alte probleme de integrare pentru ca din ce informatii sunt publice, se pare ca Iron Dome nu se “impaca” prea bine cu AN/MPQ-64 care este radarul utilizat de NASAMS, desi dupa alte surse acest lucru ar fi fost rezovat. 

Daca MApN ar fi vrut din start Iron Dome ca solutie SHORAD ar fi trebuit sa se uite putin dupa G/ATOR  (Marine Ground/Air Task-Oriented Radar AN/TPS-80 ), nu de alta dar USMC a integrat si testat Iron Dome (SkyHunter ) cu acest echipament care inlocuieste de fapt 5 (cinci) sisteme radar: AN/TPS-63 (air defense), AN/TPS-73 (air-traffic control), AN/MPQ-62 (short-range air defense – la noi utilizat in sistem MIM23-HAWK), AN/TPQ-46 (counter-fire target acquisition – atentie radarele AN/TPQ 53 achizitionate de MApN sunt destinate sistemelor HIMARS) si UPS-3 (target tracking): http://www.marcorsyscom.marines.mil/Portals/105/PELandSystem/GATOR_090412.pdf

In schimb noi am achizitionat EL/M-2016 ATAR (https://www.iai.co.il/drupal/sites/default/files/2019-01/ELM-2106%20Brochure.pdf ) si inca nu prea stim de ce, cine si cum il foloseste la noi, cu toate ca acesta este parte integranta din sistemul SPYDER ground based air defense system al Rafael si vandut de acestia in Singapore, Georgia, Peru, India, Cehia, care insa nu este Iron Dome si care se bazeaza pe un cu totul alt vector (care intre noi fie vorba pentru noi ar face sens din perspectiva unei oarecare experinte cu modelul utilizat de RoAF).

Israelul are o stratificare a apararii antiaeriene care sa corespunda tuturor amenintarilor din zona lor si chiar daca se bazeaza pe sisteme MIM-104 Patriot nu inseamna neaparat ca o solutie SHORAD bazata pe Iron Dome va fi usor de integrat cu sistemele MIM-104 Patriot déjà achizitionate de Romania pentru ca este foarte posibil sa se loveasca de aceasi problema ca si in cazul americanilor: Israelul nu va furniza codul sursa altor state.

Chiar daca pretul vehiculat pe internet este mult mai mic pentru o racheta Tamir (preturile vehiculate se situeaza intre 20k USD si 100k USD / bucata) decat pentru un AIM-9X, AIM-120 sau Iris-T (care se situeaza in plaja 250k USD pana la 400k USD / bucata), ca Iron Dome sa poata  ajunge la rata de success de peste 90% sunt folositi destul de multi vectori, astfel incat costurile totale de operare in cazul utilizarii sistemului intr-un conflict, nu sunt deloc scazute, la toate acestea adaugandu-se si problema re-alimentarii: fara sa ii produci in propria curte nu prea este rezonabil nici financiar nici logistic, iar tara noastra nu are sub nici o forma parte de sustinerea pe care o are Israelul in congresul si senatul USA:

https://www.businessinsider.com/lindsey-graham-israel-us-1-billion-to-replenish-iron-dome-2021-6?op=1

https://www.timesofisrael.com/pentagon-chief-confirms-us-will-replenish-iron-dome-interceptors/

Ceea ce pentru mine este aproape cert: nu prea exista o viziune unitara, de ansamblu a ce se doreste, asa incat la fiecare schimbare de ministru, apar nu doar alte prioritati si idei nastrusnice, ci si schimbari de abordare a unor elemnte esentiale ale apararii nationale care nu ar trebuii deloc sa fie susceptibile unor astfel de influente.

IAT

articolul original.

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Vladimir Putin a scos din discuție arma meteorologică, arma energetică, arma gazului și a adus în discuție arma nucleară’

5 October 2022 at 20:45
image

Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA, susține că președintele rus Vladimir Putin „a plusat și a aruncat și arma nucleară pe masă”, motiv pentru care „s-a ridicat miza”.

Noi aici suntem deja într-o nouă dimensiune a realităților internaționale, produsă de această evoluție a războiului. În momentul de față, foarte multe state vestice, care poate aveau undeva în spatele capului ideea că poate ne înțelegem cu rușii, poate facem un pact, poate îl determinăm pe Zelenski să cedeze, sunt într-o situație foarte gravă.

În momentul de față, ei acceptând status-quo propus de ruși, ei acceptă, de fapt, precedentul care se poate întoarce oricând împotriva lor. Precedentul contestării teritoriului pe baza istoriei, fiindcă acum niște ani teritoriul a fost al meu – pot să ți-l cer – sau pe baza existenței unei minorități naționale, majoritară într-o zonă. Ori acest lucru a schimbat foarte mult realitatea jocului – și politic, și militar, și comunicațional”, a menționat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a afirmat că Vladimir Putin „a scos din discuție arma meteorologică, arma energetică, arma gazului și a adus în discuție arma nucleară”.

Am văzut în presa străină, am văzut și în presa română cele trei dimensiuni ale dezvoltării războiului. Prima dimensiune este o victorie totală a Ucrainei, cea care răstoarnă fronturile unul peste altul și Putin nu folosește arma nucleară. A doua variantă este că Putin folosește arma nucleară, cu consecințe pe care nu le știm.

Am văzut declarații ale unor foști oficiali americani care vorbesc despre faptul că, în secunda respectivă, forțe NATO vor intra în Ucraina și vor ataca armata rusă – nu cu armament nuclear, ci cu armament convențional, dar vor ataca armata rusă din Ucraina. Iar a treia variantă, din nou valabilă – Rusia câștigă războiul – suplimentare de trupe, avans, milioane de militari trimiși pe front, înarmați, atacă, îi înving pe ucraineni și să ajunge la o pace în dorința rusă.

Deci acestea sunt cele trei variante care există, la ora actuală, pe front. Ce cred, cel puțin deocamdată, că a făcut Putin sub presiunea internă este că a scos din discuție arma meteorologică, arma energetică, arma gazului și a adus în discuție arma nucleară”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

În acest context, analistul politic a precizat că „acest lucru schimbă datele problemei, fiindcă până acum ce spera Putin deja e un pic mai complicat”.

Spera ca de frica frigului, înghețului, facturilor, populațiile Vestului să se revolte, într-o proporție mai mare sau mai mică, și Guvernele vestice, fiind democratice și atente la scrutinurile care vor veni și la pierderi electorale, să facă niște pași înapoi din susținerea Ucrainei.

Asta era speranța destul de clar enunțată și destul de evident. Din cauza presiunii interne de la el din țară, Putin a plusat și a aruncat și arma nucleară pe masă, dar arma nucleară nu a aruncat-o singur. Din nou cu o întrebare – merită Ucraina o catastrofă nucleară? Deci s-a ridicat miza.
Numai că aceasta vine și cu această poveste a referendumurilor și a obținerii unor terenuri prin așa-zisă legitimitate. Ori din acest punct de vedere, deja, el se află într-o postură mai proastă ca acum două luni”, a precizat Bogdan Teodorescu,conform gândul.ro.

Vezi și:

Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA, a afirmat că cele două precedente pe care rușii încearcă să ni le impună „înseamnă o aruncare în aer a stabilității mondiale”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Europa este tot mai aproape de un război nuclear? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei

5 October 2022 at 17:20
image

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia a negociat cu Statele Unite găzduirea armelor nucleare americane pentru a contracara ameninţarea tot mai mare reprezentată de Rusia.

Cel mai mare stat membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar până în prezent oficialii nu au dezvăluit că au vorbit cu aliaţii care încearcă să se înarmeze cu arme nucleare ca mijloc de descurajare, relatează Bloomberg.

Declaraţiile preşedintelui polonez ridică semne de întrebare dacă armele nucleare americane ar putea fi găzduite pentru prima dată de un stat membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier. Procedând astfel, decizia ar sfida avertismentele preşedintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităţilor militare ale alianţei în fosta sa sferă de influenţă.

Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potenţială de a participa la partajarea nucleară”, a declarat Duda într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska.

Partajarea nucleară include oferirea avioanelor de escortă sau de recunoaştere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare, precum şi găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Aliaţi precum Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor şi Neproliferare.

Un diplomat de rang înalt polonez a spus că declaraţiile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activităţi. Diplomatul, care a refuzat să fie identificat pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a precizat că găzduirea armelor ar fi în interesul securităţii Poloniei, regiunii şi întregii Europe.

Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate”, ca Polonia să împărtăşească armele, a spus Duda.

Subiectul este deschis”, a subliniat el.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care este preăedintele partidului de guvernământ ”Lege şi Justiţie”, a declarat pentru cotidianul german Welt am Sontag că Polonia este ”deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea ulterioară în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la poziţiile pe care le-a deţinut în 1997, înainte ca fostele ţări comuniste să se alăture alianţei militare..

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Guvernul polonez ”a provocat recent o îngrijorare profundă: linia este extrem de militantă, anti-rusă, iar acţiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o creştere suplimentară a tensiunii pe continent”, potrivit agenţiei de presă Primele, citează News.ro.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susţinători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia care durează de şapte luni a Rusiei, poartă negocieri separate cu mai multe state, inclusiv SUA, pentru achiziţionarea energiei atomice.

articolul original.

Polonia vrea arme nucleare pe teritoriul ei

5 October 2022 at 16:21
By: -
image

Polonia a negociat cu Statele Unite găzduirea armelor nucleare americane pentru a contracara ameninţarea tot mai mare reprezentată de Rusia, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda.

Cel mai mare stat membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar până în prezent oficialii nu au dezvăluit că au vorbit cu aliaţii care încearcă să se înarmeze cu arme nucleare ca mijloc de descurajare.

Declaraţiile preşedintelui polonez ridică semne de întrebare dacă armele nucleare americane ar putea fi găzduite pentru prima dată de un stat membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier. Procedând astfel, decizia ar sfida avertismentele preşedintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităţilor militare ale alianţei în fosta sa sferă de influenţă.

„Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potenţială de a participa la partajarea nucleară”, a declarat Duda într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska.

Partajarea nucleară include oferirea avioanelor de escortă sau de recunoaştere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare, precum şi găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Aliaţi precum Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor şi Neproliferare.

Un diplomat de rang înalt polonez a spus că declaraţiile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activităţi. Diplomatul, care a refuzat să fie identificat pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a precizat că găzduirea armelor ar fi în interesul securităţii Poloniei, regiunii şi întregii Europe.

„Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, ca Polonia să împărtăşească armele, a spus Duda.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care este președintele partidului de guvernământ „Lege şi Justiţie”, a declarat pentru cotidianul german Welt am Sontag că Polonia este „deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea ulterioară în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la poziţiile pe care le-a deţinut în 1997, înainte ca fostele ţări comuniste să se alăture alianţei militare.

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Guvernul polonez „a provocat recent o îngrijorare profundă: linia este extrem de militantă, anti-rusă, iar acţiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o creştere suplimentară a tensiunii pe continent”, potrivit agenţiei de presă Primele.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susţinători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia care durează de şapte luni a Rusiei, poartă negocieri separate cu mai multe state, inclusiv SUA, pentru achiziţionarea energiei atomice.

articolul original.

Polonia vrea să găzduiască arme nucleare ale NATO

5 October 2022 at 14:45
image

Polonia negociază cu Statele Unite participarea la programul de găzduire a armelor nucleare NATO, ca măsură de protecție împotriva amenințărilor în creștere din partea Rusiei, a anunțat miercuri președintele polonez Andrzej Duda, citat de Digi24.

„Există oportunitatea de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare. I-am întrebat pe liderii americani dacă iau în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a declarat președintele Andrzej Duda într-un interviu pentru Gazeta Polska, potrivit Bloomberg.

Politica NATO de descurajare nucleară le permite țărilor membre care nu au arme nucleare să ia parte la planificarea de grup a alianței. Dintre cele trei puteri nucleare din cadrul NATO (Franța, Marea Britanie și SUA), doar Statele Unite participă la acest program de găzduire.

Belgia, Germania și Italia sunt printre țările NATO care găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor. Dacă Kremlinul va începe un război nuclear, responsabilii pentru aceasta „vor fi blestemați în întreaga lume”, a mai spus Duda.

„Cea mai mare problemă este că noi nu avem arme nucleare”, a continuat el.

Președintele polonez a subliniat, de asemenea, că țara lui va continua să sprijine Ucraina în războiul împotriva Rusiei. „Polonia susține Ucraina. Ucraina trebuie să se apere și să supraviețuiască acestui război. Trebuie să ajungem în situația în care Rusia va fi obligată să își retragă trupele. Ucraina trebuie să revină la granițele ei recunoscute internațional înainte de agresiunea Rusiei din 2014”, a mai precizat Andrzej Duda.

articolul original.

Şeful CIA: Vladimir Putin poate deveni ”periculos şi nesăbuit”, dacă se va simţi încolţit

4 October 2022 at 17:09
By: -
image

Preşedintele rus Vladimir Putin poate deveni ”destul de periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile pentru el a războiului din Ucraina, avertizează directorul CIA, Bill Burns.

Putin ”are de ce să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă la el acasă (în Rusia) şi pe plan internaţional”, a remarcat Burns, într-un interviu acordat postului CBS, citat marţi de CNN.

Directorul CIA a observat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru ”o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin şi, în plus, China şi-a ”controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce războiul” în Ucraina.

Provocările tot mai mari cu care se confruntă Rusia i-au lăsat lui Putin puţine opţiuni, făcându-l potenţial mai periculos, a atenţionat Bill Burns.

”Un Putin încolţit, un Putin care se simte pus cu spatele la zid, poate fi destul de periculos şi nesăbuit”, a concluzionat directorul CIA.

Avertismentul său vine în timp ce trupele ucrainene continuă să câştige teren în contraofensiva lansată contra celor ruse în teritoriile ocupate de acestea din urmă în estul şi sudul Ucrainei.

Statele occidentale, SUA în special, continuă să susţină militar Kievul, furnizându-i acestuia arme şi muniţii moderne care au provocat mari pierderi umane şi materiale armatei ruse.

De la începutul invaziei ruse, în februarie, Washingtonul a oferit Kievului o serie de pachete de ajutor militar ce însumează până în prezent circa 16,8 miliarde de dolari.

Un nou astfel de pachet, în valoare de 625 de milioane de dolari, urmează să fie anunţat curând. Acesta va cuprinde încă patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, 16 obuziere de calibrul 155 mm şi alte 16 de calibrul 105 mm, plus muniţia aferentă, echipamente ce vor fi livrate din stocurile armatei americane.

Întrebat marţi despre relatările din presă conform cărora Rusia s-ar pregăti să demonstreze că este pregătită să folosească arme nucleare în conflictul său cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns că preşedinţia rusă nu doreşte să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media.

Ziua 223 de război. Două noi oraşe eliberate de ruşi: „Puşcaşii marini ucraineni avansează cu încredere spre Marea Neagră”

articolul original.

William Burns, șeful spionilor americani, avertizează: ‘Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit’

4 October 2022 at 16:15
image

William Burns, directorul CIA, este de părere că, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin, se va vedea pus în fața faptului împlinit, acesta nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear pe care îl are la îndemână, potrivit realitatea.net.

Liderul de la Kremlin trebuie „să fie îngrijorat, nu doar de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, ci de ceea ce se întâmplă acasă și de ceea ce se întâmplă pe plan internațional”, a susținut William Burns pentru CBS.

Potrivit acestuia, în ciuda promisiunii Chinei din februarie privind o „prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere sprijinul militar pe care Putin l-a solicitat și „și-a controlat entuziasmul față de modul în care Rusia a condus războiul”.

De asemenea, William Burns a mai sugerat că provocările în creștere ale Rusiei l-au lăsat pe Vladimir Putin cu mai puține opțiuni, ceea ce îl face potențial mai periculos.

„Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit”, a mai declarat directorul CIA, conform b1tv.ro

articolul original.

Lecție anti-drog la Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț

4 October 2022 at 09:11
image

Elevii din trei clase de a IX-a de liceu și profesională de la Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț au primit de la polițiștii nemțeni o lecție despre cât de ușor pot tinerii deveni victime sau chiar să treacă de cealaltă parte a legii. De la o simplă bătaie cu creta în pauză, până la gluma cu împinsul colegului ori piedica de la care se poate ajunge la tragedie, elevii au aflat cât de sensibilă este linia dintre joacă și infracțiune.

Discuțiile pe tema delicvenței juvenile organizate de conducerea colegiului au ajuns inclusiv la aspectele în care elevii pot deveni victime. Drogurile, o problemă tot mai acută, au fost o altă temă importantă a activității de prevenire, iar pentru exemplificarea pericolelor și riscurilor la care tinerii se expun, polițiștii au difuzat un filmuleț. Imagini despre capcanele întinse de traficanții de persoane au completat gama lecțiilor oferite liceenilor de Nicoleta Tablan din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenire al I. P. J.  Neamț. Elevii s-au arătat interesați de subiectele discutate și au pus întrebări, mai ales după ce au aflat informații despre diferența juridică între contravenție și infracțiune, despre vârsta legală de răspundere penală și cum pot ei efectiv să se ferească de riscurile mascate sub bunele intenții.

Activitatea s-a desfășurat ieri în sala de festivități a colegiului și din partea gazdelor au participat profesoarele Irina Vremir, Carmen Biro și Liliana Iacob.

Cristina Iordache

articolul original.

Directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară, despre o posibilă armă nucleară tactică folosită de Putin: ‘E o mare diferență între bomba atomică, aceea care se înalță ca o ciupercă, cum a fost la Hiroshima şi Nagasachi și ar

4 October 2022 at 06:55
image

Mitică Drăgușin, directorul de securitate nucleară de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, a afirmat că între bomba atomică folosită la Hiroshima și Nagasaki și armele nucleare tactică există o mare diferență.

Drăgușin a explicat, la Antena 3, că la bomba atomică norul se ridică și împrășite radiații pe raze foarte mari.

„Aș vrea întâi să se înțeleagă că e o mare diferență între bomba atomică, aceea care se înalță ca o ciupercă, cum a fost la Hiroshima şi Nagasaki și armele nucleare tactice.

E o diferență mare, pentru că ai unda de șoc foarte puternică. La bomba atomică norul se ridică și împrăștie radiații pe raze foarte mari.

(…) Deci noi putem vorbi de scenarii, de estimări. Ca să putem face un scenariu cât mai aproape de realitate ne trebuie termenul sursă, adică ce cantitate de încărcătură atomică nucleară este în acel purtător, adică pe o rachetă din aceasta sau într-o mini-bombă. 

Toate aceste simulări făcute de colegii noștri se referă la racheta de tip Iskander, care are rază de acțiune de 500 de kilometri cu o încărcătură în rachetă de 480 de kilograme, încărcătură nucleară și care explodează, adică e pusă în acțiune cu o precizie de 5 metri față de ținta la care se dorea.

Nu discutăm la nivelul solului, ci mai deasupra, fără să precizăm la ce înălțime se întâmplă, pentru că efectele din punct vedere radiologic sunt mici, comparabile cu alt tip de efecte.

Adică efectele undei de șoc şi efectele termice ale exploziei. Astfel, în termenii precizați la început aşa cum s-a făcut simularea pe o rază de 2 kilometri până la 1.600 de metri avem distrugere totală a populației, deci 100%.

Problemele apar, de exemplu, la unda de șoc mecanic, pur și simplu. La o distanță de 1,5 kilometri de zona unde s-a produs, din cauza presiunii mecanice a undei de şoc, avem 2% din populaţie accidentată şi restul de 98% distrusă total. Clădirile, inclusiv clădirile din fier-beton, deci armate cu fier beton se distrug.

Dacă ne depărtam la 2.6 kilometri, numai 50% din oameni mor. Dar, 40 % sunt accidentați fără să moară și tot așa.

La 4,8 kilometri numai 2% mor, 5 % sunt răniți. Deci raza de acțiune e cam la 8.5 kilometri pe încărcătura care am precizat-o și cu tipul respectiv de rachetă.

Şi mai avem efectele termice şi efectele produse de radiații, acestea din urmă fiind mai reduse decât efectele termice şi mecanice. Radiațiile se duc pe o rază de maxim de 2 km”, a spus Mitică Drăgușin.

articolul original.

1000 de rachete Piorun produse

4 October 2022 at 03:00

Uzina Mesko din Skarżysko-Kamienna a anuntat ca au produs al 1000-lea Piorun (GROM-M, GROM fiind o evolutie a 9K38 Igla/SA-18), o etapa importanta in crestrea capacitatilor de productie pentru a onora comenzi atat interne cat si externe. Nu se stie carui client apartine acest lot.

Uzina este in crestere a ritmului de productie si se spera ca incepand cu 2023 sa poata produce 1000 de rachete anual. Pana acum ritmul era de 300 de rachete anual iar in 2022 trebuiesc livrate 600.

Armata poloneza a comandat in 2016 un numar de 1300 de rachete si 420 de lansatoare, cu termen limita de livrare 2023, unele fiind deja transferate Ucrainei. In 23 iunie a fost semnat un al doilea contract intern, cuprinznd 3500 de rachete si 600 de lansatoare.

Anterior, pana in 2013, armata poloneza cumparase 400 de lansatoare si 2000 de rachete in varianta anterioara, GROM, Lituania, Georgia si Indonezia fiind cumparatori ai acestei variante.

Piorun au si clienti la export, departamentul american al apararii comandand cateva sute de sisteme, cel mai probabil pentru testare comparativa, al doilea client fiind Estonia care a comandat 100 de lansatoare si 300 de rachete in septembrie anul acesta.

Caracteristici tehnice PIORUN:

Masa sistem gat de tragere – 16.5 kg
Masa racheta – 10.5 kg
Masa cap de lupta  – 1.82 kg
Lungime racheta – 1596 mm
Diametru racheta – 72 mm
Viteza maxima – 660 m/s

Vmax tinte:

  • tinta vine – 400 m/s
  • tinta pleaca – 320 m /

Raza min/max de actiune – 400-6500 m
Altitudine min/max a tintei – 10-4000 m

Pana in septembrie, in cadrul ajutorului militar de 16,9 mld.$ al SUA pentru Ucraina au fost livrate printre altele 1400 sisteme Stinger (ucrainenii au mai primit 2700 Strela din Germania si alte sute de sisteme Mistral, Stinger, Starstreak, Blowpipe si GROM/M de la alte tari), alaturi de 8500 sisteme Javelin, toate acestea adaugandu-se stocurilor proprii existente la inceputul razboiului. Doar ca sa ne facem o idee care este necesarul unei tari de talia Ucrainei aflata in razboi…

Pentru noi, care dorim sa achizitionam doar 231 de sisteme prin licitatie la cheie contra sumei de 677 milioane euro (dublu fata de Estonia – o tara cu o suprafata de 6 ori mai mica decat a Romaniei, ca sa avem si noi un termen de comparatie), astfel de cifre sunt pur si simplu ametitoare, fara a mai vorbi de capacitatea de cercetare si productie interna. Este clar ca decidentii celor doua tari traiesc in doua lumi complet paralele!

Ca doar n-om strica bunatate de bani imprumutati ca sa cream cercetare sau capacitati de productie locala… nici macar ca sa inzestram corect armata.

Si o mica tabela comparativa, de final:

9K34 Strela/A-94M Mistral 3 RBS-70 9K338 Igla-S /SA-24 FIM-92C Stinger Grom/ Piorun Starstreak
Serviciu 1995 2019 1977 2004 1987 1995 1997
Masa sistem
kg
15.0 62 87 19 14.3 16.5 20.00
Masa racheta
kg
10.3 19.7 25 11.7 10.1 10.5 14.00
Masa cap lupta
kg (lb)
g (oz)
1.17/0.8 (2.6),
390 (14) HMX
2.95 hexolit + 1800 bile tungsten 1.1 + 3000 bile tungsten + cumulativa 2.5 (5.5),
585 (20.6) HMX
1.0 (2.2)
HTA-3[50]
1.27 /1,82 (2.8) 3x 0.90 (2.0) sageti aliaj tungsten,
3x 450 (16) PBX-98
Focos Impact si frecare Impact, proximitate LASER Proximitate magnetic Impact intarziat,
magnetic si frecare
Impact intarziat Impact. Impact intarziat,
penetrator blindaj
V.medie/max
m/s
430/470 930 680 ? 700 / 750 580 / 660 1190
/ 1360
Dist max.
m
4600 7000+ 8000 6000 4500 5500 / 6500 7000
Vmax tinta pleaca
m/s (mph)
265 (580) 400 (890) 320 (720)
Vmax tinta vine
m/s (mph)
310 (690) 320 (720) 360/400 (810)
Altitudine tinta (m) 20-2300 3000 5000
Tip cap cautare Racit azot,
IR
IR bispectru racit Ghid unda LASER Argon-cooled,
Indium antimonide (InSb) si UV
Matrice ghid unda LASER
Mod senzor Modulat FM Modulat FM LASER FM-modulated Rosette-scanning modulat FM Ghid Laser modulat intensitate scazuta

Marius Zgureanu

Surse:

Altair-com-pl/news/view?news_id=38056

More Thunderbolts: Poland is going to triple the production of Piorun MANPADS • Mezha.Media

Citeste si:

Mistral vs Stinger

Apărare antiaeriană? 

Racheta A – 94 M 

articolul original.

Analist militar: Un tren care ar putea transporta arme nucleare circulă prin centrul Rusiei

3 October 2022 at 18:40
image

Un analist militar polonez independent a tras un semnal de alarmă, identificând un tren care se deplasează prin centrul Rusiei încărcat cu camioane. Acesta aparține celei de-a 12-a direcții principale a forțelor armate ruse, care este implicată în depozitarea, transportul, întreținerea și eliberarea de arme nucleare, spune el.

Afirmația vine într-un moment în care Vladimir Putin și înalții săi oficiali au semnalat că Rusia va folosi toate forțele pe care le are la dispoziție pentru a apăra teritoriile ucrainene anexate, scrie The Guardian.

Analistul Konrad Muzyka a scris pe Twitter că mișcarea trenului nu înseamnă neapărat că se fac pregătiri pentru utilizarea armelor nucleare. El a spus că ar putea fi doar o atenționare, sau ar putea fi antrenamente sau manevre de război obișnuite.

This "another train with military equipment" is actually carrying kit belonging to the 12th Main Directorate of the Russian MoD. The directorate is responsible for nuclear munitions, their storage, maintenance, transport, and issuance to units. 1/ https://t.co/41QlVUpEGO

— Konrad Muzyka - Rochan Consulting (@konrad_muzyka)
October 2, 2022

Muzyka nu explică însă clar ce l-a determinat să spună că trenul aparține celei de a 12-a direcții principale și nu a răspuns încă la o întrebare în acest sens.

Analiștii de imagine de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey au studiat imaginile pe care Muzyka le-a redistribuit ca sursă și nu au putut găsi detalii de identificare.

„Da, a 12-a direcție principală are astfel de camioane, dar la fel și orice altă unitate militară”, a spus Jeffrey Lewis, expert nuclear la institut. „Nu văd nimic care să mă facă să cred că aceste camioane sunt de la direcția a 12-a”, a completat el.

Vladmir Putin a spus că este pregătit să lanseze un atac nuclear dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată și că nu blufează, o amenințare condamnată vehement de statele occidentale.

Fostul șef al CIA, generalul american în rezervă David Petraeus, a declarat că Putin este disperat și realitatea de pe front cu care acesta se confruntă e ireversibilă, dar dacă va folosi armele nucleare, în câteva zile, trupele rusești din Ucraina, inclusiv flota rusă de la Marea Neagră, vor fi distruse rapid de Statele Unite.

În cazul în care Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, America și NATO vor reacționa decisiv, a spus Petraeus duminică.

articolul original.

Fost comandant NATO: ‘Arsenalul nuclear este unul dezvoltat. Trebuie să ținem cont că Rusia mai are și bombe lansate din avion, adică are și alte mijloace’

3 October 2022 at 20:34
image

Generalul în rezervă Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, a explicat ce fel de rachete au forțele armate ruse în arsenalul nuclear.

Vladimir Putin a declarat că va folosi toate armele de care dispune în cazul în care Rusia este atacată, iar în contextul anexării noilor teritorii, considerate de Kremlin drept teritorii ale Rusiei, există două scenarii în care liderul de la Moscova ar putea folosi arma nucleară.

Unul dintre scenarii prevede folosirea armei nucleare pe teritoriul Ucrainei, în cele patru teritorii anexate, în timp ce al doilea scenariu prevede lovirea unei zone nelocuite, una dintre ţinte fiind Insula Şerpilor din Marea Neagră.

Arsenalul nuclear este unul dezvoltat şi ne referim doar la rachete. Trebuie să ţinem cont că Rusia mai are şi bombe lansate din avion, adică are şi alte mijloace. Sau submarine. Dar ele în sine sunt doar nişte mijloace de transport.

Diferenţa dintre aceste rachete este că unele sunt destinate de la început pentru transportul la ţintă a unor încărcături nucleare, iar altele sunt cu dublă întrebuinţare, cum ar fi racheta Kalibr sau racheta Iskander, care au fost deja utilizate în Ucraina. Pot transporta la ţintă încărcături clasice, precum TNT, sau pot fi încărcate, ele fiind nişte vectori de transport, cu încărcături nucleare„, a declarat generalul Mircea Mîndrescu, conform antena3.ro.

Vezi și:

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Vladimir Putin nu este deloc într-o situație fericită. Dacă lovești Londra cu o rachetă strategică și ajunge acolo nu mai există nici Londra, nici Marea Britanie și nici tot sudul Franței’

articolul original.

Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina?

3 October 2022 at 11:52
image

Președintele rus Vladimir Putin a anexat recent patru regiuni ocupate în Ucraina și a jurat că va apăra teritoriul Rusiei prin orice mijloace, inclusiv arme nucleare, aceasta fiind o escaladare drastică ce a stârnit reacții puternice la nivel global și temeri cu privire la un posibil război nuclear.

Deși sunt dificil de prezis detaliile exacte ale unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina, experții au declarat pentru jurnaliștii de la Forbes faptul că Moscova ar folosi cel mai probabil arme nucleare tactice (dispozitive cu rază scurtă concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă) împotriva trupelor sau pentru a distruge un centru logistic.

Armele nucleare tactice sunt mai mici decât cele strategice cu rază lungă concepute pentru a distruge orașe, însă puterea este relativă. Cele mai mari arme nucleare tactice pot avea chiar și 100 de kilotone ( 1 kilotonă este echivalentă cu 1.000 de tone de TNT). Spre exemplu, bomba aruncată de SUA peste Hiroshima a avut 15 kilotone, iar dr. Rod Thornton, expert în securitate la King’s College London, a explicat pentru Forbes că astfel de arme nucleare tactice pot fi devastatoare.

De ce anume depinde impactul unui atac nuclear?

Este puțin probabil ca un atac inițial să aibă drept țintă un oraș ucrainean, iar un atac nuclear ar fi în mare parte simbolic și un semnal pentru ca Moscova să demonstreze că este hotărâtă să se apere.

Impactul unui depinde în mare măsură de tipul de armă folosit, cum și când este folosit, dar și de condițiile de la acel moment. Totuși, chiar și o armă nucleară cu randament redus ar produce consecințe extinse, radiațiile de la explozie putând să provoace probleme de sănătate pe termen lung pentru supraviețuitori. De asemenea, particulele radioactive de după explozie ar contamina mediul și ar putea ajunge în Europa și Asia.

Ce s-ar întâmpla dacă Occidentul ar afla că Rusia pregătește un atac nuclear?

„Pe mai multe fronturi, Putin este sub presiune. Cu cât devine mai disperat, cu atât mai mult cresc șansele ca o armă nucleară să fie folosită”, a explicat Thornton. Alegerea utilizării unei arme nucleare ar putea însemna noi probleme pentru Putin în țara sa, putând să stârnească opoziție din partea Armatei sau a altor personaje cheie care nu sunt dispuse să forțeze NATO să susțină în mod direct Ucraina.

Cel mai probabil, un atac nuclear al Rusiei nu va lua prin surprindere Occidentul. Ar exista „mult zgomot de fundal” și „semnale” între diverse guverne și agenții de apărare care ar fi detectate de stațiile de ascultare occidentale dacă ar plănui „să facă pasul nuclear”.

Dacă Occidentul ar identifica un astfel de semnal, atunci ar exista „o presiune diplomatică imensă asupra Rusiei”. De asemenea, țări precum India și China ar lua o poziție mai fermă împotriva Rusiei, fapt ce ar putea avea mai multă influență, dat fiind dependența Moscovei de aceste țări pentru exporturile de energie.

Câte focoase nucleare are Rusia în total?

Rusia are în total 5.977 de focoase nucleare, potrivit estimărilor făcute de Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS). În jur de 1.500 de focoase nucleare sunt scoase din uz și așteaptă să fie distruse. Multe dintre focoasele rămase sunt strategice, arme mai mari care pot fi folosite pe distanțe vaste, iar restul sunt arme tactice mai mici.

Mulți cred că Rusia ar avea decât orice altă țară din lume. Este urmată de Statele Unite ale Americii, care are în jur de 5.428 de focoase nucleare, iar împreună, Rusia și SUA, dețin aproximativ 90% dintre toate focoasele nucleare ale lumii. Șapte alte țări ar deține asemenea arme, fiind vorba despre China (350), Franța (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165),  India (160), Israel (90) și Coreea de Nord (20).

articolul original.
❌