ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Un oficial rus instalat de Moscova în Ucraina spune că Serghei Șoigu și generalii ruși ar trebui „să se împuște” pentru eșecurile militare

6 October 2022 at 13:19
image

Un oficial rus instalat în Ucraina i-a disprețuit joi pe generalii Moscovei și a sugerat că ministrul Apărării ar trebui „să se împuște” din cauza eșecurilor din conflictul ucrainean, într-o mustrare publică extrem de rară la adresa liderilor de la Kremlin, relatează Reuters.

După mai mult de șapte luni de război în Ucraina, cele mai elementare obiective de război ale Rusiei nu sunt încă atinse, în timp ce forțele rusești au suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă în ultimele luni, forțându-l pe Putin să anunțe o mobilizare parțială.

Retragerea forțelor rusești dintr-un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei a determinat doi aliați puternici ai președintelui rus Vladimir Putin să ridiculizeze public, săptămâna aceasta, liderii mașinăriei de război.

Într-un mesaj video de patru minute, Kirill Stremousov, adjunctul șefului regiunii anexate Herson, instalat de Rusia, i-a urmat exemplul, certându-i public pe „generalii și miniștrii” de la Moscova pentru că nu înțeleg problemele de pe front.

„Într-adevăr, mulți spun: dacă ar fi fost un ministru al Apărării care ar fi permis o astfel de stare a lucrurilor, ar fi putut, ca ofițeri, să se împuște”, a declarat Stremousov. „Dar știți că cuvântul «ofițer» este un cuvânt de neînțeles pentru mulți”.

Astfel de critici publice – și insultătoare – la adresa echipei de vârf a lui Putin din interiorul sistemului sunt extrem de rare în Rusia modernă.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a fost numit în 2012. Relația lor era atât de apropiată încât cei doi bărbați își petreceau în mod regulat vacanțele împreună în pădurile și munții din Tuva, orașul natal al lui Șoigu.

Stremousov și-a împletit criticile cu cuvinte de laudă la adresa soldaților care au luptat până la moarte pentru a-și apăra țara, punând în contrast eroismul lor cu „liderii militari incompetenți” de la Moscova.

„Să spunem așa: Ministerul Apărării nu este format doar din miniștri, generali, jefuitori corupți și alte diverse gunoaie, ci din toți acei eroi care și-au dat viața astăzi, care stau în picioare până la capăt”, a declarat Stremousov.

El l-a lăudat pe liderul cecen Ramzan Kadîrov, care i-a certat în mod public pe cei din conducere.

„Sunt de acord cu Ramzan Akhmatovici Kadîrov, care a ridicat această problemă. Bine lucrat”, a spus Stremousov.

articolul original.

Se complică războiul pentru Rusia! Președintele Comitetului Apărării din Duma de Stat: ‘Inamicul este pe pământurile noastre. Toate satele de frontieră din regiunea Belgorod sunt practic distruse’

6 October 2022 at 10:45
image

Un oficial parlamentar rus de rang înalt, Andrei Kartapolov, un fost comandant militar, îndeamnă armata rusă ”să nu mai mintă” cu privire la înfrângerile pe care le suferă în Ucraina, în timp ce trupele ruse se retrag pe mai multe fronturi.

Oamenii ştiu. poporul nostru nu e prost. Iar el vede că nu i se spune decât o parte a adevărului. Asta poate antrena o pierdere a credibilităţii”, a declarat preşedintele Comitetului Apărării din cadrul Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Andrei Kartapolov, un fost comandant militar, relatează AFP.

Kartapolov face aceste declaraţii pe canalul de Telegram al propagandistului rus Vladimir Soloviov.

El îndeamnă armata rusă ”să nu mai mintă”.

”Inamicul este pe pământurile noastre. Toate satele de frontieră din regiunea Belgorod sunt practic distruse”, afirmă el, în contextul în care tirurile s-au multiplicat în această regiune, situată la frontiera dintre Rusia şi Ucraina.

Aflăm (veşti) de la oricine, de la guvernatori, corespondenţi de război. Însă rapoartele Ministerului (rus) al Apărării nu se schimbă”, declară el.

Forţele ucrainene au revendicat în ultimele zile noi recuceriri teritoriale – în estul şi sudul Ucrainei -, unde trupele Moscovei se află în dificultate, după ce au pierdut aproape toată regiunea Hakov (nord-est).

Ministerul rus al Apărării recunoaste doar foarte rar înfrângeri ale trupelor ruseşti şi se mulţumeşte să publice zilnic un raport în care enumeră pierderi grele pe care dă asigurări că le provoacă adversarului.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a anexat săptămâna trecută patru regiuni din Ucraina – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea – şi-a exprimat luni speranţa ca situaţia militară ”să se stabilizeze” în Ucraina, conform news.ro.

articolul original.

Din nou despre „Iron Dome”

6 October 2022 at 03:00

Am vazut zilele acestea in presa ca ministrul al apararii, a confirmat ca a discutat in Israel despre Iron Dome. Capabilitatile sistemului, au fost dezbatute suficient de multe ori pe rumaniamilitary.ro (fie cu articole dedicate fie in comparatie cu alte sisteme SHORAD sau C-RAM). Ce nu inteleg este obstinatia de a merge pe aceasta cale care nu e chiar la 180 de grade de drumul pe care s-a pornit, insa la vre-o 90 de grade (nu conteaza stg sau dr) tot este.

IDF se confrunta cu o situatie mai aparte: teritoriul israelian (sau platformele marine) este lovit de la distante scurte cu rachete, obuze (de artilerie si/sau mortiere) si UAV-uri.

Pentru acest gen de amenintari a fost creat in principiu Iron Dome .

Intrebarea este: suntem noi intr-o astfel de situatie? Putem sa presupunem ca daca de exemplu Insula Serpilor ar fi recucerita de rusi, poate da, ne-am putea afla intr-o astfel de situatie. Insa intr-un mod limitat, strict la granita de est, astfel incat Iron Dome, nu poate reprezenta o solutie SHORAD generalizata pentru intreg teritoriul tarii.

Daca s-ar opta pentru o implementare zonala a Iron Dome, e foarte posibil sa apara si alte probleme de integrare pentru ca din ce informatii sunt publice, se pare ca Iron Dome nu se “impaca” prea bine cu AN/MPQ-64 care este radarul utilizat de NASAMS, desi dupa alte surse acest lucru ar fi fost rezovat. 

Daca MApN ar fi vrut din start Iron Dome ca solutie SHORAD ar fi trebuit sa se uite putin dupa G/ATOR  (Marine Ground/Air Task-Oriented Radar AN/TPS-80 ), nu de alta dar USMC a integrat si testat Iron Dome (SkyHunter ) cu acest echipament care inlocuieste de fapt 5 (cinci) sisteme radar: AN/TPS-63 (air defense), AN/TPS-73 (air-traffic control), AN/MPQ-62 (short-range air defense – la noi utilizat in sistem MIM23-HAWK), AN/TPQ-46 (counter-fire target acquisition – atentie radarele AN/TPQ 53 achizitionate de MApN sunt destinate sistemelor HIMARS) si UPS-3 (target tracking): http://www.marcorsyscom.marines.mil/Portals/105/PELandSystem/GATOR_090412.pdf

In schimb noi am achizitionat EL/M-2016 ATAR (https://www.iai.co.il/drupal/sites/default/files/2019-01/ELM-2106%20Brochure.pdf ) si inca nu prea stim de ce, cine si cum il foloseste la noi, cu toate ca acesta este parte integranta din sistemul SPYDER ground based air defense system al Rafael si vandut de acestia in Singapore, Georgia, Peru, India, Cehia, care insa nu este Iron Dome si care se bazeaza pe un cu totul alt vector (care intre noi fie vorba pentru noi ar face sens din perspectiva unei oarecare experinte cu modelul utilizat de RoAF).

Israelul are o stratificare a apararii antiaeriene care sa corespunda tuturor amenintarilor din zona lor si chiar daca se bazeaza pe sisteme MIM-104 Patriot nu inseamna neaparat ca o solutie SHORAD bazata pe Iron Dome va fi usor de integrat cu sistemele MIM-104 Patriot déjà achizitionate de Romania pentru ca este foarte posibil sa se loveasca de aceasi problema ca si in cazul americanilor: Israelul nu va furniza codul sursa altor state.

Chiar daca pretul vehiculat pe internet este mult mai mic pentru o racheta Tamir (preturile vehiculate se situeaza intre 20k USD si 100k USD / bucata) decat pentru un AIM-9X, AIM-120 sau Iris-T (care se situeaza in plaja 250k USD pana la 400k USD / bucata), ca Iron Dome sa poata  ajunge la rata de success de peste 90% sunt folositi destul de multi vectori, astfel incat costurile totale de operare in cazul utilizarii sistemului intr-un conflict, nu sunt deloc scazute, la toate acestea adaugandu-se si problema re-alimentarii: fara sa ii produci in propria curte nu prea este rezonabil nici financiar nici logistic, iar tara noastra nu are sub nici o forma parte de sustinerea pe care o are Israelul in congresul si senatul USA:

https://www.businessinsider.com/lindsey-graham-israel-us-1-billion-to-replenish-iron-dome-2021-6?op=1

https://www.timesofisrael.com/pentagon-chief-confirms-us-will-replenish-iron-dome-interceptors/

Ceea ce pentru mine este aproape cert: nu prea exista o viziune unitara, de ansamblu a ce se doreste, asa incat la fiecare schimbare de ministru, apar nu doar alte prioritati si idei nastrusnice, ci si schimbari de abordare a unor elemnte esentiale ale apararii nationale care nu ar trebuii deloc sa fie susceptibile unor astfel de influente.

IAT

articolul original.

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

5 October 2022 at 19:12

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

*În județul Alba sunt 3 locuri la Sebeș și 3 posturi la Alba Iulia *Circa 170 de posturi în județele din împrejurimile Albei

Ministerul Apărării Naționale recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist, din care 774 de posturi sunt prevăzute a fi încadrate prin repartizarea candidaților selecționați și declarați „Nerepartizat” în seria anterioară.

Practic, doar 921 de posturi dintre cele 1.695 de locuri anunțate sunt vacante, iar candidații pot concura fiecare pentru un singur post, nu pentru toate, ultima zi de înscriere fiind 24 octombrie, în ajunul „Zilei Armatei României”.

Dintre acestea, 3 locuri sunt în specializarea Poliție militară, la Centrul de Logistică Medicală și Depozit Sanitar Nord Sebeș, iar 3 posturi sunt la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia. În schimb, în județele limitrofe Albei sunt aproximativ 170 de locuri: Cluj – peste 100, Arad – 22, Hunedoara – 20, Sibiu – 18, Mureș – 8 etc.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul stabil în țară, să fie majori, să fi absolvit cel puțin 10 clase liceale și să aibă cel mult 45 de ani împliniţi la data finalizării programului de instruire.  Numai pentru arma Auto şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma Geniu candidații trebuie să posede și permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C. Cei interesați trebuie să se adreseze Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Alba, situat pe str. Regina Maria nr. 6, în apropierea Tribunalului Alba, pentru a afla oferta completă, detalii și înscriere.

Selecția candidaților a început luni, 26 septembrie, și se va încheia pe 11 noiembrie. Aceasta constă în următoarele probe eliminatorii: evaluare psihologică, probe fizice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) și interviul de evaluare finală. Examinarea medicală va avea loc între 3 octombrie – 15 noiembrie, iar termenul de întocmire sau actualizare a dosarelor de candidat este 25 noiembrie. Repartizarea candidaților pe unități militare, arme, servicii și specialități militare va avea loc în 7 și 8 decembrie.

Prezentarea candidaților fără stagiu militar în centrele de instrucție se va face pe 9 ianuarie 2023 , iar a celor cu stagiu militar, în data de 6 februarie 2023.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

New York Times: Agențiile de informații americane cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină-bombă care a ucis-o Daria Dugina

5 October 2022 at 19:45
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Agențiile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină-bombă de lângă Moscova din august, care a ucis-o Daria Dugina, fiica unui naționalist rus proeminent, un element al unei campanii secrete despre care oficialii americani se tem că ar putea extinde conflictu, dezvăluie New York Times. Statele […]

The post New York Times: Agențiile de informații americane cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină-bombă care a ucis-o Daria Dugina appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Dmitri Medvedev vorbește despre cel de-Al Treilea Război Mondial dacă Ucraina intră în NATO

5 October 2022 at 09:17
image

Dmitri Medvedev explică, printr-o intervenție faptul că cel de-Al Treilea Război Mondial ar putea izbucni odată cu aderarea Ucrainei în structura NATO. Fostul președinte consideră că o eventuală aderare înseamnă automat un conflict mondial.

Dmitri Medvedev a fost președintele Rusiei pentru un mandat, iar în aceste momente este președintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Dmitri Medvedev, despre cel de-Al Treilea Război Mondial dacă Ucraina aderă la NATO

Intrarea Ucrainei în structura NATO înseamnă un pas spre declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial, consideră Dmitri Medvedev într-o comunicare oficială. Cunoscut aliat al lui Putin, Medvedev consideră, în mod ironic că ”ideea este bună” şi că cererea depusă de Volodimir Zelenski este una absurdă:

”Nu face decât să ceară Alianței Nord-Atlantice să grăbească începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Medvedev.

Fostul președinte a lansat un val de ironii și la adresa președintelui Joe Biden și s-a arătat ”surprins” de faptul că președintele SUA și-a adus aminte de Rusia și că e păcat că SUA nu dorește să îşi deschidă un consulat într-una dintre cele patru teritorii ale țării:

”Este chiar ciudat că și-a amintit de noi. Cu toate acestea, este păcat. Ei ar fi putut găsi un loc bun pentru deschiderea unui consulat american în noile teritorii ale Federației Ruse”, a spus Medvedev.

Vă aducem aminte faptul că actualul conflict din Ucraina a escaladat odată cu anexarea celor patru regiuni la Rusia, după referendumuri care nu sunt recunoscute la nivel internațional. Sunt mai multe voci din Rusia care au transmis faptul că recunoașterea internațională a referendumurilor nu se află pe agenda lor. Ba mai mult, Vladimir Putin a transmis, cu subiect și predicat faptul că țara este pregătită să răspundă nuclear dacă i se vor ataca teritoriile.

Vladimir Putin, pregătit să răspundă nuclear?

Sunt multe voci care arată că președintele rus s-a adăpostit într-un buncăr de unde ar intenționa să lanseze un atac nuclear în Marea Neagră. În buncăr au fost invitate câteva persoane importante, printre care premierul Rusiei dar și președintele Parlamentului. Din aceste considerente, Putin declara faptul că Rusia are capacitatea de a folosi arme nucleare, sau alte tipuri de arme mult mai performante decât cele NATO dacă teritoriul țării este atacat:

Nu vom permite astfel de tratamente. Trebuie să le amintim că țara noastră au diverse arme de distrugere și avem componente care sunt mai mai avansate decât cele NATO. Vom folosi toate mijloacele noastre. Vom face acest lucru, chiar dacă încearcă să ne șantajeze nuclear. În istoria noastră poporul i-a oprit pe toți cei care au încercat să atace patria mamă. explica Vladimir Putin în discursul oficial.

Președintele făcea referire la Constituția Rusiei care prevede un răspuns nuclear dacă forțe străine invadează țara. Calculele sunt simple din punct de verere al Moscovei. Cele patru regiuni anexate sunt, în retorica rușilor, teritorii ale Federației, iar un atac asupra acestora poate declanșa răspunsul în forță. Dmitri Medvedev vorbește despre cel de-Al Treilea Război Mondial pentru că aderarea Ucrainei la NATO înseamnă automat activarea mecanismului de apărare a Alianței Nord Atlantice.

articolul original.

Volodimir Zelenski, mesaj ferm pentru ucraineni: Războinicii noștri nu se opresc! Îl vom alunga pe ocupant de pe tot teritoriul nostru

5 October 2022 at 08:45
image

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis în alocuțiunea sa zilnică postată pe facebook, că armata ucraineană nu se oprește și că nu va mai dura mult până când ocupantul va fi alungat de pe tot teritoriul ucrainean.

”Armata ucraineană desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării noastre, ca parte a operaţiunii de apărare actuale. Zeci de aşezări au fost deja eliberate de referendumul rusesc de faţadă numai în această săptămână. În regiunea Herson, în regiunea Harkov, în regiunea Lugansk şi în regiunea Doneţk cu totul”, a transmis Zelenski.

Acesta susţine că armata Ucrainei nu se opreşte: ”Războinicii noştri nu se opresc. Şi este doar o chestiune de timp până când îl vom alunga pe ocupant de pe tot teritoriul nostru”, scrie news.ro

articolul original.

Politologul american Harry Kazianis: În interesul nostru național trebuie să vorbim cu Putin. Kievul nu are forța de muncă, resursele sau capacitatea militară generală pentru a câștiga nimic în acest moment

4 October 2022 at 09:36
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Statele Unite și aliații săi ar trebui să se gândească la deschiderea canalelor de comunicare cu Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, pentru a demara negocierile și pentru a evita o escaladare care ar putea declanșa un schimb de lovituri nucleare, a declarat politologul american Harry Kazianis într-un articol postat pe Statecraft luni. „În […]

The post Politologul american Harry Kazianis: În interesul nostru național trebuie să vorbim cu Putin. Kievul nu are forța de muncă, resursele sau capacitatea militară generală pentru a câștiga nimic în acest moment appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Presa rusă recunoaște că armata se confruntă cu probleme în Ucraina: calculele greșite ale liderilor militari, subestimarea inamicului

4 October 2022 at 08:52
image

Retragerea trupelor rusești din Krasny Liman (denumirea rusească a orașului ucrainean Liman), potrivit multor experți militari ruși, nu este meritul Forțelor Armate ale Ucrainei și al „consultanților” acestora din rândul țărilor aliate militar ale Kievului, ci „calculele greșite ale liderilor noștri militari, subestimarea inamicului și, cel mai important, problemele sistemice cu controlul luptei și comunicațiile pe linia frontului”, scrie ziarul rusesc Pravda.

„Desigur, se pot atribui toate eșecurile faptului că armatele NATO luptă de fapt împotriva Rusiei în Ucraina. Că forțele armate ale Ucrainei operează pe baza datelor de informații externe provenite de la cel puțin 250 de sateliți dotați cu programe de recunoaștere și inteligență artificială, 24/7. Și asta fără a pune la socoteală sutele de avioane AWACS și drone”, notează Pravda, în articolul care deschiderea ediția marți dimineață, intitulat „Principala problemă a armatei ruse este birocrația autohtonă”.

Însă comandanții unităților care s-au retras de la Liman în zona Kremennaya afirmă că problemele sunt diferite:

  • nu există o comunicare de înaltă calitate la nivel tactic și operațional;
  • solicitările lor nu sunt susținute de artilerie;
  • nu există deloc sprijin aerian în anumite zone.

Voenkor Iuri Kotenok a petrecut o zi pe linia frontului cu comandantul unei companii din miliția populară a RPD (autoproclamata republică Donețk).

Rezumând ceea ce a văzut, bloggerul militar face următoarea constatare: „numeroasele circulare care coboară de sus” interferează cu comandanții de pe linia frontului. „Și e timpul să înțeleagă acest lucru deja liderii militari din birourile frumoase și mari”, subliniază Pravda.

Pravda recunoaște că „până de curând, nu se obișnuia să se vorbească cu voce tare despre problemele reale ale armatei ruse” în Ucraina, înainte de a adăuga că „unii continuă să insiste asupra faptului că criticile la adresa militarilor „dau apă la moară” și „fac jocul propagandei inamice”.

Cum este cazul unui deputat din Rusia Unite (partidul lui Putin), Vladimir Vasiliev, care a spus:

„Salvează-ne, Doamne, de criticile aduse armatei noastre, nu avem altă armată, copiii noștri servesc acolo…”.

articolul original.

Ministrul sârb de interne către Ucraina: Nu este prea târziu pentru Ucraina și alte țări să ceară ca ucigașii copiilor sârbi din agresiunea NATO să fie judecați

4 October 2022 at 06:21
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Ministrul sârb al Afacerilor Interne, Aleksandar Vulin, referitor la declarația ambasadorului ucrainean Volodymyr Tolkach, a spus că nu își poate aminti cererea ucraineană de sesiune specială a Consiliului de Securitate al ONU sau introducerea de sancțiuni împotriva agresorilor Serbiei. „Zezi de băieți și fete sârbi au fost uciși în bombardamentul NATO. Nu îmi amintesc solicitarea […]

The post Ministrul sârb de interne către Ucraina: Nu este prea târziu pentru Ucraina și alte țări să ceară ca ucigașii copiilor sârbi din agresiunea NATO să fie judecați appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Șeful Dumei de Stat de la Moscova: Elon Musk este un indicator clar al sentimentului care vizează căutarea modalităților de rezolvare a conflictului ucrainean. Americanii de rând, ca să nu mai vorbim de europenii de rând care suferă cel mai mult

4 October 2022 at 06:15
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Declarațiile recente ale omului de afaceri american Elon Musk sunt un ecou al sentimentului Occidentului cu privire la modalitățile de soluționare a conflictului ucrainean, a declarat marți președintele Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului), Leonid Slutsky. „Elon Musk încalcă stereotipurile despre politica președintelui SUA Joe Biden în Ucraina”, a scris el pe […]

The post Șeful Dumei de Stat de la Moscova: Elon Musk este un indicator clar al sentimentului care vizează căutarea modalităților de rezolvare a conflictului ucrainean. Americanii de rând, ca să nu mai vorbim de europenii de rând care suferă cel mai mult din cauza solidarității euro-atlantice asemănătoare cu vasalul Bruxelles-ului, nu sunt dispuși să sacrifice prea mult pentru regimul putred de la Kiev appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Șeful Comitetului militar al UE: Dacă Rusia folosește arme nucleare limitat la Ucraina, NU vom răspunde militar

4 October 2022 at 00:19
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Rusia nu va folosi arme nucleare, consideră fostul șef al armatei austriece. Dar dacă ar folosi astfel de arme, dacă lovitura va fi limitată la teritoriul Ucrainei, Europa nu va răspunde militar, susține generalul Rober Brieger, în prezent șeful Comitetului militar al UE, conform Ziarului Românesc din Austria. Rusia nu va folosi arme nucleare, consideră fostul șef […]

The post Șeful Comitetului militar al UE: Dacă Rusia folosește arme nucleare limitat la Ucraina, NU vom răspunde militar appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Elon Musk i-a scos din minți pe liderii Ucrainei

4 October 2022 at 00:16
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Miliardarul american Elon Musk a provocat luni furia publică a oficialilor de rang înalt ai Ucrainei, după ce a postat pe Twitter ceea ce el a afirmat că este cel mai probabil rezultat al invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, transmite CNBC conform news.ro. Directorul general al producătoruluji de automobile electrice Tesla a postat un […]

The post Elon Musk i-a scos din minți pe liderii Ucrainei appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Rușii au învins în Burkina Faso și i-au scos pe francezi

2 October 2022 at 21:28
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Şeful juntei la putere în Burkina Faso, locotenent-colonelul Damiba, destituit vineri de căpitanul Ibrahim Traoré, dar care refuza să abdice, a acceptat în final să demisioneze duminică, au anunţat într-un comunicat lideri religioşi şi comunitari din această ţară, informează AFP şi Reuters. În comunicat se precizează că Damiba „a pus şapte condiţii” pentru a accepta […]

The post Rușii au învins în Burkina Faso și i-au scos pe francezi appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Fost consilier al secretarului american al Apărării: SUA și Marea Britanie ar putea fi în spatele exploziilor de la conductele Nord Stream

2 October 2022 at 15:47
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

SUA și Marea Britanie ar putea fi în spatele exploziilor de la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, a declarat fostul consilier al secretarului american al Apărării în administrația fostului președinte al Statelor Unite Donald Trump, Douglas Macgregor, într-o conversație cu Andrew Napolitano. „Trebuie să te uiți cine sunt actorii statali care au […]

The post Fost consilier al secretarului american al Apărării: SUA și Marea Britanie ar putea fi în spatele exploziilor de la conductele Nord Stream appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Controversatul ministru al Sănătății din Germania: Suntem în război cu Putin

2 October 2022 at 15:37
By: FLUX 24
image

„Sincer, ce avem de câştigat dacă îngenunchiem în faţa lui Putin? Suntem în război cu Putin şi nu suntem psihoterapeuţii lui”. a comentat Lauternbach pe contul său de Twitter propunerea lui Precht. „Trebuie să urmărim consecvent victoria sub forma eliberării Ucrainei. Şi ne lasă rece dacă psihicul lui Putin suportă sau nu aşa ceva”, a adăugat el.

articolul original.

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO „nu se va întâmpla în viitorul apropiat”

2 October 2022 at 15:24
By: FLUX 24
image

Astfel, Baerbock a reacționat cu prudență la dorința Ucrainei de a adera rapid la NATO. Ea a declarat că Ucraina a fost susținută încă de la început pentru a se apăra, conform BR24.

Dar „avem responsabilitatea de a ne asigura că războiul nu se extinde în alte țări și că NATO nu devine partener de război”, a transmis ea.

Reacția vine după ce Volodimir Zelenski a anunțat, vineri, că Ucraina a depus o cerere de „aderare accelerată” la NATO.

Apoi, secretarul general al NATO a declarat că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.

articolul original.

ISW: Armata rusă, în starea sa actuală, nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear

2 October 2022 at 10:33
image

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție cu sediul la Washington, a declarat că armata rusă, în starea sa actuală, este aproape sigur că nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear, chiar dacă, din punct de vedere istoric, și-a antrenat unitățile pentru a face acest lucru, relatează The Guardian.

„Aglomerația haotică de soldați contractuali epuizați, rezerviști mobilizați în grabă, recruți și mercenari care alcătuiesc în prezent forțele terestre rusești nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear”, au declarat analiștii ISW, potrivit Reuters.

Astfel, orice zonă afectată de armele nucleare tactice rusești ar fi impracticabilă pentru ruși, împiedicând probabil avansurile rusești.

Succesele Ucrainei pe câmpul de luptă i-au înfuriat pe aliații lui Putin, cum ar fi Ramzan Kadîrov, liderul regiunii rusești Cecenia de sud, care a declarat că, în opinia sa, Moscova ar trebui să ia „măsuri mai drastice”, inclusiv „utilizarea armelor nucleare cu randament redus”.

Alți oficiali de rang înalt, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare, dar apelul lui Kadîrov a fost cel mai explicit.

articolul original.

Politologul Andrei Țăranu: ‘Țări aliate ale Rusiei, au fost împotrivă și au spus că nu vor recunoaște niciodată aceste anexări, ceea ce-l va pune pe Putin într-o situație foarte complicată’

1 October 2022 at 20:15
image

Andrei Țăranu a declarat că discursul de vineri al lui Vladimir Putin, prin care acesta a anunțat anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, a fost „aberant” și „absolut stupid”, fiind practic o minciună continuă. Politologul a remarcat faptul că nici măcar statele aliate Rusiei nu aprobă planul lui Putin de a anexa bucăți din Ucraina. Totodată, acesta a pus la îndoială șansele ca Putin să folosească arme nucleare, căci asta i-ar anula și ultimele resurse de legitimitate și i-ar grăbi dispariția.

„E foarte greu de spus ce urmează. Ar trebui să înțelegem cum va pune problema Kievul și, în genere, toate structurile care sunt asociate împotriva acestei anexări ilegale și acestui război complet aberant pe care l-a pornit Putin.

Dar ce știm că se poate întâmpla e că Rusia poate trimite armata regulată, care nu a fost implicată în ”operațiunea specială”, lucru pe care l-am și văzut de altfel, că au început să fie divizii de la granița cu Finalnda și din Orientul Îndepărtat retrase de pe poziții și probabil trimise înspre Ucraina, ca să ocupe aceste noi teritorii, să le spunem așa”, a declarat Andrei Țăranu.

Acesta s-a referit apoi la discursul lui Vladimir Putin:

„Discursul e aberant, e absolut stupid, pentru că au fost amestecate o mulțime de elemente aproape toate false. Nimeni n-a vorbit de multitudinea de cetățeni ucraineni care au fugit de război, că s-au dus în Rusia sau în Ucraina, ei n-au fost uciși sau supuși genocidului de armata ucraineană, ci de ”eliberatorii lor”. Am văzut la Izium, la Bucha, am văzut în tot mai multe locuri încălcări ale drepturilor omului și crime de război despre care ar fi trebuit să pomenească măcar în condițiile în care folosește termenul de” genocid” exclusiv din partea Ucrainei”.

„Acum trebuie spus că ce a ocupat Rusia, a anexat, e într-o proporție uriașă pâmânt gol. În 2014 era pământ gol în bună măsură, cu atât mai mult acum. Uitați-vă la un oraș ca Maruiupol, care avea vreo 400.000 de locuitori, iar acum are în jur de 12.000. Deci când vorbim de vocea poporului în zonele respective vorbim de minorități mici peste măsură”, a mai explicat profesorul.

Întrebat dacă rușii chiar ar putea folosi minifocoase nucleare în Ucraina, așa cum speculează unii, Andrei Țăranu a răspuns:

„Dacă armata ucraineană va continua ofensiva, s-ar putea ca în disperare de cauză să recurgă la asemenea metode, dar e greu de crezut, că și ultimele resurse de legitimitate s-ar prăbuși atunci. Ar fi o măsură… Doar Hrușciov a încercat-o o dată la niște exerciții militare și și-a îndepărtat foarte repede ultimele resurse și susținere din armată. Asta ar conduce la dispariția mai rapidă a lui Putin. Oricum dispariția aceasta e anunțată, dacă vreți, de toată lumea, nu numai de astrologi, numai că ea se va petrece mult mai repede”.

Andrei Țăranu a mai ținut să sublinieze că nici măcar aliații lui Vladimir Putin nu susțin planul său de a anexa bucăți din Ucraina.

„Mai e un lucru important: chiar dacă el a anunțat aceste anexării, i-a pus pe liderii secesioniști să strige împreună ”Rusia, Rusia!”, aproape nimeni, cel puțin până acum, nu a acceptat aceste anexări, ba chiar țări aliate ale Rusiei, precum Kazahstan, Serbia, Turcia au fost împotrivă și au spus că nu vor recunoaște niciodată aceste anexări, ceea ce-l va pune pe Putin într-o situație foarte complicată, pentru că, dacă se va întâmpla la un moment dat să renunțe la aceste anexări din diverse motive, nu el, ci urmașii lui politici, atunci se va pune și problema Crimeii, că la fel a fost luată și Crimeea, printr-un referendum care nu a fost recunoscut de aproape nimeni”, a mai declarat politologul Andrei Țăranu, conform b1tv.ro

articolul original.
❌