ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Fără restricții la Hramul Sfintei Parascheva de la Iași. Numărul uriaș de credincioși așteptați la pelerinaj. Doar de la Voluntari pleacă 100 de autocare

5 October 2022 at 10:40
image

Peste 300.000 de pelerini din toată țara sunt așteptați să ajungă zilele acestea la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Autoritățile publice locale susțin că este anticipat un număr mare de participanți având în vedere că este primul an în care se renunță la restricțiile din perioada pandemiei.

Încă din noaptea de 7 spre 8 octombrie vor ajunge la Iași 100 de autocare cu pelerini din orașul Voluntari. Manifestările propriu-zise vor începe de pe data de 8 octombrie, de la ora 06.00, când racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi depusă în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane și unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

„Așa cum se întâmplă și cu alte ocazii, cum ar fi 24 ianuarie, 1 decembrie, cei de la Gruparea Mobilă de Jandarmi de la Bacău vor veni și vor prelua această activitate pentru a putea da un ajutor colegilor noștri de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, deoarece așteptăm un număr foarte mare de pelerini. Am solicitat tuturor o atenție sporită și o comunicare continuă astfel încât să fie dispuse toate măsurile necesare pentru ca manifestările să se desfășoare în deplină siguranță atât pentru pelerini, cât și pentru ieșeni”, a precizat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Pe data de 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ai Primăriei municipiului Iași, ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne – Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean Iași, precum și ai altor instituții au discutat despre măsurile care vor fi luate în această perioadă.

„Normalitatea devine particularitate în acest an, pentru că în 2020 și 2021 au fost restricții care au impus luarea unor măsuri în ceea ce privește deplasarea, le cunoaștem, învățăm din ele. În acest an ne angajăm din punct de vedere tactic pe scenariul anului 2019 și al anilor anteriori”, a precizat colonelul Ioan Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Pe data de 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.00 pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Slujba va putea fi urmărită și de le distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iași.

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Cât de „post-” suntem și care e rolul tehnologiei în societate? Rezumat post-„Post-Educația” și post-Ars Electronica la Arad

4 October 2022 at 07:56
By: Tomck@t
image

Ultima zi din septembrie și prima din octombrie au fost două zile deosebit de importante și interesante pentru lumea artistică arădeană. Pe de o parte, s-au îngrămădit și s-au suprapus mai multe evenimente artistice (Media Art Festival, Noaptea Bibliotecii, Noaptea Albă a Galeriilor, Turneul Violoncellissimo la Filarmonică etc.), iar pe de altă parte, la evenimentele organizate de Asociația Doar Mâine, integrate în Noaptea Bibliotecii și corelate oarecum și cu Media Art Festival, au fost atinse și problematici din domeniul pedagogiei teoretice, cu implicații în dezvoltarea societății și cu un accent expres pe relația umanitate – tehnologie.

Au fost prezenți la Arad invitați de seamă din lumea artelor contemporane și din sfera educațională: Horea Avram (profesor și teoretician al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Irina Botea Bucan (profesoară UNARTE București), Mihaela Kavdanska (artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria), Alexandru Berceanu (profesor CINETIc, Universitatea Națională de Teatru și Film București), Jon Dean (muzician, sociolog și video artist), Raluca Paraschiv (lector la Universitatea Națională de Arte din București) și Raluca Nestor Oancea (lector la Universitatea Națională de Arte din București) și, nu în ultimul rând, Christl Baur (directoarea prestigiosului festival Ars Electronica).

Despre Ars Electronica trebuie spus că este un institut cultural, educațional și științific fondat în anul 1979 în orașul Linz, Austria, activ în domeniul artei new media, cu sediul la Centrul Ars Electronica, care găzduiește Muzeul Viitorului, iar festivalul anual Ars Electronica, tot din 1979, gestionează o unitate multidisciplinară de cercetare și dezvoltare în domeniul artelor media, cunoscută sub numele de Futurelab. Actuala directoare a festivalului, Christl Baur, a participat alături de Horea Avram, Irina Botea Bucan, Mihaela Kavdanska, Alexandru Berceanu, Raluca Nestor Oancea, Raluca Paraschiv și Jon Dean la masa rotundă „Post-Educația”, pe 30 septembrie, la Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol”, iar a doua zi, 1 octombrie, în sala mică a Filarmonicii, a urmat Prezentarea Ars Electronica.

În rândurile de mai jos veți găsi spicuiri din cele discutate la masa rotundă „Post-Educația”, iar după partea pur teoretică, la final veți găsi concluzia mult mai punctuală și practică despre rolul tehnologiei și rolul educației, „servită” de Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica

Masa rotundă „Post-Educația”, moderată de Marius Stoica (directorul interimar al bibliotecii arădene) și Raluca Nestor Oancea (lector UNArte), s-a concentrat pe rolul tehnologiei în viața de zi cu zi, în educație și în artă. De asemenea, participanții au încercat să găsească un răspuns la întrebarea „Ce înseamnă, ce presupune post-educația și post-internet”, dar dezbaterea s-a lovit din start și aproape până la final de problematica prefixului „post-”, profesorul Horea Avram fiind cel care a pus punctul pe i, spunând că:

•  „Sintagma asta a persistat și e aplicată la orice, mai puțin la cuvântul post- însuși. Ar fi foarte binevenit un post-post, poate ne-ar mai liniști un pic. Deci suntem post-tot, post-orice… și cumva e problematică chestia asta. Lucrurile sunt mult mai nuanțate, fără îndoială, nu vreau să fac aici prea multe precizări, dar cred că are loc într-o sintagmă care la rândul ei este extrem de complicată și neașezată terminologic și conceptual, mă refer la post-umanism. Aș face o importantă diferențiere: nu „post-uman”, care mi se pare că nu are niciun sens… nu am fost niciodată pre-umani, early humans, late humans, iar acum post-umani și ne îndreptăm spre starea supremă de broască țestoasă. Post-umanism însă ar avea (n. red. – sens) și cred că încolo trebuie să ne ducem, să îl definim. Post-umanismul își are rostul în zona filosofică, în care nu mai vorbim de acel subiect unic fabricat în gândirea modernă și în Iluminism, acel om cartezian, om în două dimensiuni corporale, în al doilea nivel în zona antropologică, asta însemnând faptul că noi începem să gândim și despre alte reguli, filosofia animală, apoi gândirea ecologică în toate formele ei, o răsturnare și o reașezare a ideii de uman și în al treilea rând, foarte importantă în discuția de față este cea tehnologică, în care vorbim despre un om care folosește tehnologia mai mult decât ca o unealtă. (…) I-aș spune omul-nor, omul care trăiește în cloud, în Web3. (…) Ce vreau să spun e că aș pune sub semnul întrebării acest post-internet, pentru că acest om nou de care vorbesc este un utilizator de tehnologie și de internet mai mult decât a făcut-o până acum, deci nu suntem în post-internet, suntem foarte-internet”

•  Alexandru Berceanu: „Când eram elev de liceu, ne-a povestit Mircea Cărtărescu, acest poet post-modern, și eu am fost foarte impresionat în acel moment, despre metafora post-istorică a lui Fukuyama. Nu suntem acolo, deloc. Dimpotrivă, acum simțim diferențele, cred, mai acut și dacă privim la internet, noi, în România, ne gândim că avem acces egal, dar global nu există un acces egal. Sunt foarte multe etaje în acest post-internet”

•  Irina Botea Bucan a ridicat problema cum folosim tehnologia sau cât ne folosește ea pe noi, dacă „reușim până la urmă să folosim tehnologia internetului la un maxim potențial, fiind ceva consumatoare de timp. Deci ne pierdem doar timpul? Sau le transformăm în ceva care ne duce undeva?”

•  Raluca Nestor Oancea a direcționat discuția spre estetică dând exemplu cunoscuta carte a lui Christiane Paul, „Digital Art”: „În estetica anilor 2000 exista diferența asta de a folosi tehnologia ca unealtă și a folosi tehnologia ca mediu. Pentru foarte mult timp, s-a considerat că adevăratele proiecte new-media sunt proiectele care folosesc tehnologia ca «medium», adică proiecții, tot felul de lucruri complicate și mai puțin print-uri. Am putea spune că s-a depășit acea epocă a internetului și a digitalului, tocmai pentru că astăzi au devenit dintr-odată interesante și toate aceste reverberații în lumea fizică ale internetului și ale tehnologiei, adică am început să lucrăm cu print-uri, cu sculpturi pixelate, deci lucrurile au început să se amestece și a fost depășită această condiție inițială, când vorbeam de proiecte digital-art, net-art ș.a.m.d.”

•  Horea Avram a adus în discuție fenomenul NFT, „un mod nou de a vinde artă” și arta inteligenței artificiale, „care marchează aceeași întoarcere la imaginea bidimensională, la cadru (…) Ne aflăm în aceeași paradigmă. Nu e o depășire, dimpotrivă, e un pas înapoi sau un pas lateral, pentru că arta media a renunțat, din cauza acestor instanțe, la transmedialitate, la imersivitate, la interactivitate”

•  Raluca Paraschiv a vorbit despre „ce se întâmplă cu social media și felul în care schimbă raportarea noastră la imagine (…), aici mi se pare că e schimbarea fundamentală în ideea de post-, care se și vede la nivel general, social, antropologic, acel «social-dilemma»”

•  Alexandru Berceanu, după ce Mihaela Kavdanska și Marius Stoica au condus discuția spre conceptul de „post-educație”, unde ei consideră că prefixul post- are, totuși, sens, cel din urmă exemplificând că este o diferență sesizabilă între adulți și copiii nativ-digitali, care s-au născut într-o eră digitală: „pentru ei, într-adevăr, este o lume reală, tot ceea ce noi numim virtual. Cum spuneați mai devreme, este o schimbare de subiectivitate. Eu mă întreb însă dacă e o schimbare de subiectivitate sau de fapt se produc niște sinapse sau continuități cu niște medii în care e aceeași subiectivitate, doar că e determinată cumva de alte texturi?”

•  Irina Botea Bucan a adus în discuție cartea lui Jorge Luis Borges, „Grădina potecilor ce se bifurcă” (The Garden of Forking Paths), „care prevede internetul. Mă gândeam că întotdeauna lucrurile se întâmplă în paralel, tehnologia nu este atât de departe de noi niciodată. Pentru că noi, de fapt, o creem, dar când accelerarea este atât de puternică, se distanțează de noi, devine greu de înțeles și când se întoarce spre noi, ne transformă, de fapt. (…) E adevărat că s-a întâmplat această rapidă internetizare, accelerarea educației prin internet, dar în același timp s-a întâmplat și această întoarcere la grădină, nevoia de a pune mâna pe o roșie și de a mirosi-o puternic”.

•  Horea Avram, după intervenția organizatoarei mesei rotunde, Nita Mocanu, care spunea că această eră „post-internet” ne împiedică într-un fel să vedem lumea, suntem într-o distragere de atenție constantă și acest lucru se resimte și în educație: „Nu cred că suntem distrași, tehnologia este o poartă, un instrument al acestei lumi. Eu, cel puțin, nu împărtășesc îngrijorarea și impresia generală că se duce lumea naibii, deoarece copiii și mai ales tinerii sunt cu tehnologia în mână. Asta are, evident, și efecte negative, referitoare la un soi de alienare, ce am văzut mai ales în pandemie (…). Eu cred că oferă un acces și de fapt un instrument nu numai la cunoașterea lumii, ci și la modelarea acestei lumi. Fiul meu de 10 ani a învățat singur să modeleze în 3D în programul Blender, făcând research pe YouTube. Evident că l-am lăsat, i-am redus orele de stat la ecran, că ar fi stat 12 ore dacă ar fost după el, dar mi s-a părut o chestie extrem de fructuoasă, omul ăsta învață ceva, mult mai multe decât știam eu la vârsta lui. Iar apropo de acel «attention span» (n. red. – durata de atenție), care este extrem de redus, așa este… și așa o să fie o grămadă de lucruri frumoase în lumea asta, în sensul cel mai poetic al cuvântului. Dar în același timp se câștigă o grămadă! Eu văd și partea bună în asta. Vezi multe și cred că pentru fiecare dintre noi, care stăm pe laptop, dar avem și telefonul deschis, dacă avem televizor, merge și televizorul și dacă se poate mai ascultăm și muzică pe fundal… e firesc, cumva ne-am «caracatițizat», avem mai multe brațe cu care interacționăm în diverse părți. Eu cred că asta e subiectivitatea despre care vorbim, noul «noi». Nu suntem post-, ci suntem noi. Niște «noi-noi»”

•  Raluca Nestor Oancea a mai subliniat, dând ca exemplu studenții săi, separarea accelerată dintre generații: „Ne-am obișnuit ca o generație să dureze 30 de ani. Mi s-a întâmplat să vorbesc cu studenți de 20 de ani, care -mi spuneau că nu au nimic în comun cu copiii de liceu, de 18 ani, că unii folosesc Instagram, alții TikTok, alții intră pe canale tehnologice diferite. Cred că asta ar putea fi o implicație negativă a tehnologiei, faptul că e adevărat că ne creem niște comunități, dar comunitățile astea sunt parcă din ce în ce mai separate. Iar o altă idee: ca profesor de filosofie, e din ce în ce mai greu să tentezi studenții să citească. Eu m-am chinuit, am încercat să le fac rezumate, am încercat să extrag mesaje semnificative. Cred că aici ar trebui profesorii de teorie să găsească niște soluții care să se potrivească cu adevărat acestor generații. Una dintre soluțiile pe care le-am încercat eu cu studenții noștri artiști a fost să le dăm de citit niște bucățele destul de mici, să le explic ce cred eu despre conceptele respective și apoi să le invit să le deseneze. Și am observat că în momentul în care s-a dus accentul exact pe practica lor, practica la care țin cu adevărat și anume desenatul, și conceptul teoretic sau filosofic a devenit important. I-am păcălit și au citit cu adevărat”

•  Alexandru Berceanu, dimpotrivă, e de părere că sunt cazuri și cazuri: „Îmi imaginez că lucrurile sunt de fapt extrem de diverse. Am ocazia să am doi copii și pe unul nu-l pot opri să citească, iar pe celălalt nu pot să-l determin. În aceeași casă, în același mediu”

•  Jon Dean și Irina Botea Bucan au vorbit despre procesul de educație în care atât studentul, cât și profesorul devin participanți. „Procesul de învățământ e o colaborare. Care este gradul de participare pe care noi îl introducem în învățământ, în relația profesor-student?”, s-a întrebat retoric Irina Botea Bucan, iar Jon Dean a plusat: „Participarea activă este democrație activă (…) În contextul artistic sau educațional putem fi foarte simbolici în ceea ce privește arta și participarea deplină, dar, de fapt, cineva o proiectează, cineva este prescriptiv, cineva determină rezultatul și îl îmbunătățește și cu cât grupul sau indivizii din cadrul grupului sunt lăsați să determine mai mult rezultatele, cu atât participarea devine mai mare pentru că fac parte din proces. Deci când e vorba de viitor, oamenii își creează propriul viitor în termenii unui proiect”

•  Mihaela Kavdanska: „Mă întreb dacă nu e important ca educația sau post-educația să fie cumva ghidată și de întrebarea «Care e rolul artistului în societate și în cultură în zilele noastre?”. Pregătim artiștii să se laude cu egoul lor, cu realizările lor uluitoare în artă sau pregătim artiștii să creeze comunități care să aibă un rol foarte activ în societate?”. Ea a dat ca exemplu inclusiv festivalul Ars Electronica, unde de multe ori câștigă proiectele artistice care marșează, respectiv protestează într-un mod artistic, pe o temă socială sau ecologică.

Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica a intervenit doar la finalul dezbaterii, răspunzând la toate întrebările și dilemele discutate în prealabil la masa rotundă: „Pot să spun că pentru mine nu există «post-internet». Conexiunea noastră în viața obișnuită cu ceea ce numim internet este deja atât de puternică încât nu poate fi desprinsă. Nu e vorba doar de faptul că-l folosim zilnic literalmente în orice domeniu, dar e vorba și de faptul că în multe locuri deja rețeaua de semafoare funcționează folosind internetul și exemplele pot continua. Dar toate astea nu sunt aspecte negative, suntem obișnuiți să folosim aceste unelte zilnic. Vorbind însă de responsabilitatea în educație, cred că ceea ce contează cu adevărat nu este cum învățăm noua generație, ci pe noi înșine, despre cum folosim aceste unelte pe care le-am creat. Pentru că noi le-am creat. Și trebuie să învățăm cum putem folosi aceste unelte într-un mod înțelept, ca să devină unelte adevărate, care ne servesc pe noi și nu să fim noi folosiți de aceste unelte sau de către o entitate corporatistă, o mega-industrie. După părerea mea, rolul educației nu e să spună studenților să nu mai folosească telefoanele, pentru că… ce viață mai e și aia? Îmi pare rău, dar ăsta-i adevărul! De ce am face asta? E o unealtă extrem de folositoare și ne poate servi cu o grămadă de aplicații. Important e să o folosim înțelept. Întrebarea e cum o folosești și pentru ce o folosești. Iar pe de altă parte, despre întrebarea că cine ce câștigă din asta, este industria IT, desigur, dar nu vom reuși să schimbăm acest lucru individual, însă ceea ce putem face e să conștientizăm lumea. Cel puțin, așa văd eu rolul festivalului Ars Electronica, în sensul că deschidem poarta spre milioane de artiști existenți ca aceștia să susțină atât tânăra generație, cât și generațiile mai în vârstă, pentru că există cunoștințe extrem de vaste despre ceea ce înseamnă tehnologie și despre cum poate tehnologia să ne stăpânească ori chiar să ne facă rău. În opinia mea, asta nu ține de post-educație, ci tocmai de rolul educației în sine. Responsabilizarea, abordarea educativă despre cum ar trebui să folosim tehnologiile existente, ca să ajungem la un punct umanist, ca să aflăm cum putem crea un umanism digital care să fie în serviciul nostru. «Humanising Technology» este deja termenul folosit pe larg în acest context. Iar pe de altă parte, ar trebui să luptăm împotriva modului de folosire a anumitor tehnologii, pentru că nu tot timpul trebuie să le folosim așa cum le folosim, iar aici este vorba în mare parte de rețelele sociale. Sunt beneficii imense în rețelele sociale, dar problema e cât de mult ne acaparează atenția, asta e ceea ce ar trebui să combatem. Referitor la partea ecologică a educației, câți dintre voi învățați studenții voștri ce aptitudini ar trebui să dobândească pentru următoarele două decade, când vom fi – și suntem deja – în mijlocul unei crize climatice? Cum schimbă acest aspect educația studenților și perspectivele voastre? Cum îi învățați să folosească tehnologia ca să lucreze colaborativ și să își extindă setul de abilități? Dincolo de partea teoretică despre ce este internetul sau post-internetul, sau ce e educația, ceea ce contează e cum se aplică în viața de zi cu zi, în activitățile lor și în modul lor de a crea lucrări de artă. De exemplu, la o expoziție unde sunt 20 de proiectoare diferite, 20 de ecrane diferite, ar trebui să ne gândim cum să NU folosim tehnologia, ar trebui să ne gândim cum am putea folosi tehnologia într-un mod mult mai sustenabil. Cel puțin din punctul de vedere al festivalului Ars Electronica, acestea sunt întrebările și cerințele puse artiștilor. Dacă vine, de exemplu, un artist care spune că vrea să creeze un spațiu mult mai imersiv, îi răspundem «Foarte frumos! Dar de ce? Care e scopul din spatele proiectului? De ce ai nevoie de patru proiectoare, de ce e mai bine cu patru proiectoare în loc de un singur proiector? Există un motiv real sau este doar de dragul de a folosi tehnologia?»”

În mare parte, pe aceleași idei și-a schițat Christl Baur și prezentarea ei din a doua zi, în sala mică a Filarmonicii, despre Ars Electronica. Puteți urmări mai jos prezentarea integrală (în engleză), nu înainte însă de un scurt video, proiectat și de către Christl Baur celor prezenți, un filmuleț care reușește să ilustreze într-un mod extrem de simplu și creativ misiunea festivalului Ars Electronica la ediția următoare (6 – 10 septembrie 2023), care va avea sloganul „Welcome to Planet B”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dolj: Şoferul care a ucis un pieton pe raza comunei Călăraşi, prins

3 October 2022 at 07:44

Tânărul care a ucis un pieton de 48 de ani, în urma unui accident rutier produs în seara zilei de sâmbătă, pe DN 55, în comuna Călăraşi, a fost prins.

„În urma activităților informativ operative desfășurate, a fost identificat un tânăr de 21 de ani, din comuna Bistreț, bănuit de comiterea accidentului rutier.

În fapt, tânărul este bănuit că în seara zilei de 01 octombrie 2022, în timp ce conducea un autoturism pe DN 55, în localitatea Călăraşi, ar fi surprins şi accidentat mortal un bărbat de 48 de ani, în calitate de pieton. După producerea evenimentului, conducătorul auto a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, fiind identificat după aproximativ 24 de ore de la producerea evenimentului”, a transmis IPJ Dolj.

articolul original.

Cum a ajuns Creangă scriitor după ce a fost răspopit şi nevasta l-a părăsit pentru un călugăr

1 October 2022 at 04:35
image
La data de 1 octombrie 1875, Ion Creangă a debutat în revista "Convorbiri literare" cu "Soacra cu trei nurori". Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice "Amintiri din copilărie" (n. 1 martie 1837 - d. 31 decembrie 1889).

Pe 1 martie 1837 se năştea la Humuleşti Ion Creangă, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români.

Deşi în ”Fragment de biografie” Ion Creangă însuşi spune că s-a născut pe 1 martie 1837, data naşterii sale este incertă, deoarece, conform unei mitrici (condici) de nou-născuţi din Humuleşti publicată de Gh. Ungureanu, Creangă s-ar fi născut pe 10 iunie 1839. Creangă a mai avut încă şapte fraţi şi surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile şi Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria şi Ileana în 1919.

Tinereţea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale ”Amintiri din copilărie”. În 1847, începe şcoala de pe lângă biserica din satul natal. Fiu de ţăran, este pregătit mai întâi de dascălul din sat, după care mama sa îl încredinţează bunicului matern („tatal mamei, bunicu-meu David Creangă din Pipirig”), David Creangă, care-l duce pe valea Bistriţei, la Broşteni, unde continuă şcoala. În 1853 este înscris la Şcoala Domnească de la Târgu Neamţ sub numele Ştefănescu Ion, unde îl are ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu (Popa Duhu). După dorinţa mamei, care voia să-l facă preot, este înscris la Şcoala catihetică din Fălticeni („fabrica de popi”). Aici apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care l-a păstrat tot restul vieţii. După desfiinţarea şcolii din Fălticeni, este silit să plece la Iaşi, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola.

Din 1855 până în 1859 urmează cursurile seminarului, iar apoi, luându-şi atestatul, revine în satul natal. Se însoară mai târziu la Iaşi cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de sfinţi din Iaşi, devenind diacon al acesteia (26 decembrie 1859).

La 19 decembrie 1860 se naşte fiul său Constantin.

În 1864, Creangă intră la Şcoala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu. Acesta îl aprecia foarte mult şi l-a numit învăţător la Şcoala primară nr. 1 din Iaşi.

După ce timp de 12 ani este dascăl şi diacon la diferite biserici din Iaşi, este exclus definitiv din rândurile clerului (10 octombrie 1872), deoarece a fost părăsit nevasta, a tras cu puşca în ciorile care murdăreau Biserica Golia şi s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. (În 1993, el a fost reprimit post-mortem în rândurile clerului.). Ca urmare a excluderii din cler, ministrul Tell îl destituie şi din postul de institutor, însă venirea lui Titu Maiorescu la minister contribuie la renumirea sa pe acest post. A colaborat la elaborarea a patru manuale şcolare.

Revenind la motivele răspopirii lui Creangă, George Călinescu afirma că acesta s-a căsătorit cu Ileana, o tânără obişnuită cu viaţa luxoasă, din interes, pentru a fi hirotonisit. ”Judecând drept chiar fără a cunoaşte chiar fără a cunoaşte purtările Ilenei, este hotărât că Creangă n-a fost iubit de nevastă, care dacă l-a înşelat  cumva, a făcut acesta cu cugetul cel mai onest. Fetiţa de 15 ani devenită femeia tânără de 22 de ani, se găsi în faţa unui om vesel, slobod la gură şi la purtări, însă aprins la mânie, încăpăţânat în ideile lui, de mentalitate ţărănească, hotărât să pună rânduială în familie dăscăleşte, lovindu-şi copilul cu palma peste gură la vreo necuvinţă şi prin urmare cruţând tot mai puţin femeia, pe care n-o vedea superioară bărbatului”, scrie George Călinescu în ”Viaţa şi Opera lui Creangă”.

Totodată, se pare că Ileana avea un amant, în persoana unui călugăr de la Golia pentru care l-ar fi părăsit pe humuleştean, Iar Creangă avea ţiitoare la Iaşi.

În 1873 se încheie procesul său de divorţ, copilul său de 12 ani fiindu-i dat în îngrijire. A căutat o casă în care să se mute, alegând o locuinţă în mahalaua Ţicău (bojdeuca).

În 1875, îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, atunci revizor şcolar la Iaşi şi Vaslui, cu care se împrieteneşte. Între1875 şi 1883, la îndemnul poetului, scrie cele mai importante opere ale sale.

Între 1883 şi 1889 a fost bolnav de epilepsie şi a suferit foarte mult la aflarea bolii şi apoi a decesului lui Eminescu, şi al Veronicăi Micle.

Ion Creangă moare pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Ţicău. Este înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: poveştile ”Capra cu trei iezi”, ”Dănilă Prepeleac”, ”Fata babei şi fata moşului”, ”Povestea lui Harap Alb”, ”Ivan Turbincă”, ”Povestea porcului”, ”Punguţa cu doi bani” şi ”Soacra cu trei nurori”; povestirile ”Moş Ion Roată şi Unirea”, ”Păcală”, ”Prostia omenească” şi ”Ursul păcălit de vulpe” şi evident romanul autobiografic ”Amintiri din copilărie”.

Anul trecut a fost descoperit un jurământ „misterios” în arhiva Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iaşi, documentul dezvăluind existenţa unei grupări „secrete” din care făceau parte mai multe personalităţi ale secolului al XIX-lea, între care Nicolae Culianu, Nicolae Gane şi Ion Creangă.

„Jur pe onoare şi conştiinţă./ Mă leg pe suflet şi pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect şi să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Şi să păzesc secret absolut./ Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi sfânta Cruce”, se arată în textul semnat de membrii grupării.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 1 octombrie:

1855 – A apărut „Steaua Dunării”, jurnal politic, literar şi comercial sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.

1899 – A încetat din viaţă Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător român, creatorul personajului literar Moş Teacă (n. 1865).

1920 – S-a născut actorul american Walter Matthau: „Morocănoşii”, „Route 66”, „Floarea de cactus”, „Afurisitul de telefon” (d. 2000).

1949 – A fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.

1992 – Michael Jackson a susţinut un concert în România în cadrul turneului „Dangerous”. Show-ul de pe Stadionul Naţional este considerat a fi unul dintre cele mai bune din cariera lui Michael Jackson.

2003 – Statele Unite au aderat oficial la UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, for din care se retrăseseră în anul 1984, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, în semn de protest faţă de politica organizaţiei.

2005 – Pugilista Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.

articolul original.

Femeie reținută pentru mărturie mincinoasă într-un caz de ultraj

30 September 2022 at 12:36
image

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au reținut la data de 29 septembrie, pentru 24 de ore, o femeie de 48 de ani, din comuna Cămărașu, bănuită de săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Din cercetările efectuate, polițiștii au constatat că persoana în cauză, fiind audiată în calitate de martor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de ultraj, ar fi dat declarații neconforme cu realitatea.

Astfel, în baza probatoriului administrat, femeia a fost reținută pentru 24 de ore și introdusă într-un Centru de Reținere.

Potrivit Noului Cod Penal, mărturia mincinoasă este fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat. Fapta se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare ori de punerea în mişcare a acţiunii penale sau în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre ori de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.

Ultrajul reprezintă ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

Faptele comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

foto: arhiva

articolul original.

Gigel Paraschiv ar putea prelua funcţia de ministru al Educaţiei – SURSE

30 September 2022 at 10:40
image

Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, a propus ca Gigel Paraschiv să preia funcţia de ministru al Educaţiei, conform unor surse politice. Postul a rămas vacanţă după ce prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu şi-a dat demisia.

În aceste momente, interimatul îl asigură Sebastian Burduja, ministrul Cercetaţii, Inovării şi Digitalizării.

Funcţia de ministru al Educaţiei ar putea fi preluată de Gigel Paraschiv

Gigel Paraschiv, secretar de stat responsabil cu învăţământul universitar de peste un deceniu şi Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educaţiei au fost chemat la Guvern pentru a purta discuţii în această dimineaţă cu prim – ministrul Nicolae Ionel Ciucă.

Întâlnirea are loc după ce prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu şi-a anunţat joi, 29 septembrie 2022, demisia din funcţia de ministru al Educaţiei.

”Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, a transmis premierul Nicolae Ciuca.

În cazul în care propunerea înaintată de PSD este agreată, iar Gigel Paraschiv acceptat de președintele Klaus Iohannis și numit ministru al Educației, schimbarea lui Sorin Cîmpeanu de pe acest fotoliu devine una doar de formă. Gigel Paraschiv este un apropiat al lui Sorin Cîmpeanu. De asemenea, important de precizat este ca Gigel Paraschiv este profesor la Universitatea Politehnică din București.

Vă aducem aminte că Gigel Paraschiv a fost impus de Sorin Cîmpeanu anul trecut în Guvernul Orban. Potrivit Edupedu.ro, una dintre condițiile impuse de Sorin Câmpeanu lui Ludovic Orban, pentru a-i vota Guvernul în Parlament, a fost chiar menținerea lui Gigel Paraschiv în funcția de secretar de stat.

Sorin Cîmpeanu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei

Amintim că Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia joi seară din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. Demisia lui Sorin Mihai Cîmpeanu vine la doar câteva zile de la demararea unei anchete publicate a Emiliei Șercan, care a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a transmis prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației.

Astfel, conform unor surse, Gigel Paraschiv ar urma să fie noul ministru al Educației, dacă președintele României acceptă propunerea formulată de liderul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu. De asemenea, un alt nume vehiculat pentru preluarea portofoliului ar fi Ligia Deca, consilier prezidențial pe probleme de Educaţie.

articolul original.

Ca un leu în cușcă în timpul meciului, din cauza arbitrajului, Dan Alexa a fost calm la final: ”Nu meritam să pierdem.” Marius Măldărășanu, fair-play

30 September 2022 at 09:02

FC Brașov a fost eliminată din Cupa României de FC Hermannstadt după loviturile de departajare. A fost 1-1 după cele 90 de minute ale jocului din Play-off-ul competiției KO, scorul s-a menținut la fel și după cele două reprize de prelungiri, iar la ”loterie” fotbaliștii prim-divizionarei s-au impus cu scorul de 5-3.

Trebuie spus că divizionara secundă antrenată de Dan Alexa a condus pe teren propriu, a suferit o eliminare chiar înainte de pauză, însă în ciuda acestui lucru a dat o replică foarte bună trupei sibiene care în SuperLigă ocupă locul 3. Mai mult, Brașovul a fost nevoită să ”joace” și împotriva arbitrajului lui Ovidiu Robu (Chitila – Ilfov), care a dictat un penalty la o simulare a lui Buhăcianu și a avut mai multe decizii pro FC Hermannstadt, la două dintre ele putându-se arăta cartonașul roșu.

Dan Alexa, după eliminarea Brașovului din Cupa României: ”Penalty-ul acordat sibienilor a fost foarte ușor acordat”

Extrem de nervos pe marginea terenului, în special în partea secundă a jocului, Dan Alexa s-a prezentat calm în fața presei, după partidă, și a spus că, după eliminarea lui Alexandru Saim Tudor, loviturile de departajare era tot ce se mai putea obține echipa sa în această partidă din Play-off-ul Cupei României.

”Îmi felicit jucătorii pentru că au făcut un meci bun spre foarte bun. Era un meci mare dacă ne și calificam. Cât s-a jucat 11 contra 11 am controlat jocul, apoi ne-am apărat exact, iar sibienii au avut o ocazie de a marca abia în prelungiri. Nu meritam să pierdem. Din păcate, am pierdut la loviturile de departajare. Am jucat în inferiorite numerică mai mult de jumătate din meci în fața revelației din SuperLigă. Era clar că în prelungiri vom cădea fizic, astfel că loviturile de departajare erau maxim ce se putea obține. Momentul care a dezechibrat jocul a fost eliminearea lui Tudor Saim. O neglijență a lui Saim, un fotbalist de mare caracter, el suferă foarte mult. Îmi pare rău că băieții nu au putut să-l ajute până la capăt astăzi. Pentru mine, cel mai importat lucru este să-mi refac jucătorii, pentru că azi au făcut un efort incredibil, iar duminică vom juca un meci foarte important. Felicit FC Hermannstadt pentru calificare și le urez succes în grupe”, a spus Alexa, care a acuzat arbitrajul lui Ovidiu Robu: ”Penalty-ul acordat sibienilor a fost foarte ușor acordat, iar la faultul la Marc trebuia eliminat jucătorul lui FC Hermannstadt.”

Marius Măldărășanu, fair-play: ”Jocul a fost destul de rău. Contează calificarea, dar nu ne doream să jucăm 120 de minute”

Milcho Angelov a înscris pentru FC Brașov în minutul 42, iar pentru FC Hermannstadt a egalat Petrișor Petrescu în minutul 58, din penalty.

Au înscris la loviturile de departajare: Rareș Lazăr, Milcho Angelov și Kirill Kirilenko, pentru FC Brașov, iar Valentin Buhăcianu, Alexandru Oroian, Ionuț Biceanu, Matko Babic și Raul Opruț, pentru FC Hermannstadt. Muțiu a apărat execuția lui Diogo Izata.

Marius Măldărășanu, antrenorul echipei sibiene, a avut un discurs ponderat la finalul meciului de la Brașov. Deși a schimbat masiv echipa pentru partida din Cupa României, Măldărășanu spune că jocul a fost rău și nu își dorea un meci de 120 de minute înaintea întâlnirii din campionat cu Sepsi OSK.

”A fost un meci foarte greu, ne așteptam pentru că asta este Cupa. Am pățit-o și anul trecut, când eram la Liga a 2-a, contra a două echipe din Liga a 3-a. Jocul a fost destul de rău, mai ales în prima repriză, însă odată cu eliminarea lui Saim Tudor a fost un mare dezechilibru. Era normal să forțăm, dar cei de la Brașov s-au apărat foarte bine chiar dacă au tras de timp. Scopul scuză mijloacele. Nu am reușit să marcăm golul calificării în 120 de minute și am ajuns la penalty-uri, unde ne-am calificat. Saeed este bine, a avut o lovitură foarte urâtă pe pomete, este la spital, dar acum e ok.

Contează calificarea, dar nu ne doream să jucăm 120 de minute, pentru că avem un meci greu în SuperLigă cu Sepsi OSK. Pe parcursul acestui sezon am făcut multe modificări în primul 11 pentru că eu am încredere în toți jucătorii. Acum am făcut opt modificări față de ultimul meci. Indiferent ce se întâmpla în meciul cu Brașovul mergeam înainte pentru că obiectivul nu este Cupa și e normal să ne gândim la campionat. Cei care au intrat astăzi nu au făcut un meci strălucit, cel puțin în prima repriză care a fost proastă. Ăștia suntem, am în continuare încredere în jucători, până la urmă ei au adus până la urmă echipa pe locul 3 în Superliga”, a spus Măldărășanu.

Concluziile lui Dan Alexa după FC Brașov – FC Hermannstadt:

Foto: Alex Nicodim / Mediafax Foto

articolul original.

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

SUA cere cetățenilor americani să plece „imediat” din Rusia. În pericol cei cu dublă cetățenie

28 September 2022 at 12:34

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească „imediat” Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, transmite miercuri EFE, preluată de Agerpres.

„Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale”, se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.

În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

„Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte”, se menţionează în comunicatul citat.

Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ”extrem de limitate” şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp.

„Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise”, menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ”cât mai repede cu putinţă”, adaugă sursa citată.

Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu ”limitări serioase” în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ”diminua şi mai mult” în orice moment.

articolul original.

Chef cu muzică la maxim la Sâmboleni, în Cămărașu, polițist atacat, s-au tras focuri de armă

26 September 2022 at 18:20
image

Un chef cu muzică dată tare s-a încheiat prost. Un polițist a fost agresat, iar un tânăr a fost reținut.

În seara zilei de sâmbătă, 24 septembrie, în jurul orei 19.40 polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost solicitați prin apel 112 pentru a interveni la un eveniment în localitatea Sâmboleni, comuna Cămărașu, unde era afectată ordinea și liniștea publică.

Echipajul de polițiști a constatat că la imobilul unde se reclama evenimentul, o persoană de sex masculin, în vârstă de 31 de ani, ar fi ascultat muzică la un nivel ridicat, fiind astfel tulburată ordinea și liniștea publică.

Acesta a refuzat să se legitimeze și a devenit agresiv verbal, polițiștii procedând la încătușarea lui, moment în care o altă persoană de sex bărbătesc s-a apropiat de agenții de poliție, lovindu-l cu pumnul în zona feței pe unul dintre ei, ulterior fugind de la fața locului.

Întrucât în zonă s-au adunat mai multe persoane care se manifestau agresiv față de polițiști, starea conflictuală degenerând, aceștia au fost nevoiți să execute trei focuri de avertisment cu arma din dotare, în plan vertical, pentru restabilirea ordinii publice.

De asemenea, la fața locului au fost dirijați de urgență polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și o grupă operativă de jandarmi, care au intervenit pentru restabilirea ordinii publice.

Bărbatul care a agresat fizic polițistul a fost identificat și depistat, fiind vorba despre un tânăr de 24 de ani, din comuna Cămărașu, pe numele căruia procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore.

Cel în cauză este cercetat în continuare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj.

foto: arhiva

articolul original.

Un bărbat de 88 de ani se menţine în formă, sărind cu paraşuta

26 September 2022 at 15:16
image

Bosniacul Ibrahim Kalesic este dovada vie că sporturile extreme nu sunt doar pentru tineri – la vârsta de 88 de ani, el se menţin în formă sărind regulat din aeronave, scrie Reuters.

”Este un sentiment extraordinar”, spune Kalesic, care practică acest sport de peste 70 de ani, după ce a realizat cea de-a 1.487-a săritură a sa cu prilejul unei competiţii de paraşutism desfăşurată în oraşul Bihac (vest) în weekend.

”Mă simt super, sunt odihnit psihologic şi mă bucur de compania excelentă”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că face exerciţii fizice timp de 15 minute în fiecare zi, iar soţia lui se asigură că are grijă la dietă.

În tinereţe, Kalesic s-a antrenat la un centru de zbor din Serbia înainte să devină chiar el instructor de sărituri. În 1963, a stabilit un record în Iugoslavia după ce a sărit din avion de la o altitudine de 5.500 de metri.

”Sunt cel mai vârstnic paraşutist activ din Europa”

”Sunt cel mai vârstnic paraşutist activ din Europa”, a spus zâmbind Kalesic. ”Aş vrea să mai continui pentru încă zece ani ca să intru în cartea recordurilor Guinness ca paraşutistul bosniac”.

Kalesic a realizat 21 de sărituri în cinci zile luna trecută în timpul unei competiţii desfăşurate în oraşul Prijedor (nord-vest). Aeroclubul Prijedor îi va acorda o paraşută atâta timp cât va avea un certificat de sănătate valid.

Cea mai mare dorinţă a bărbatului este de a avea paraşută a lui şi o alta pe care s-o folosească pentru antrenamentul tinerilor săritori.

”Sunt un pensionari care nu deţine mijloacele de a cumpăra o praşută şi mi-ar plăcea să am una cu care să-mi antrenez elevii care mă vor înlocui apoi în competiţiile de sărituri”, a spus Kalesic.

”Paraşutismul este un sport extrem şi necesită concentrare“

Reţeta sa pentru a se menţine în formă la o vârstă înaintată este simplă.

”Paraşutismul este un sport extrem şi necesită concentrare. Ca să te poţi concentra bine, trebuie să dormi bine şi ca să dormi bine, trebuie să ai conştiinţa curată că nu ai ofensat sau rănit pe nimeni şi că poţi dormi fără coşmaruri ca să poţi sări”. 

articolul original.

EVENIMENTELE DE SĂRBĂTORILE IAȘULUI ȘI PROGRAMUL ÎN ACELE ZILE

25 September 2022 at 09:03
image

EVENIMENTELE DE SĂRBĂTORILE IAȘULUI ȘI PROGRAMUL ÎN ACELE ZILE! Celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie va fi completată de o serie de manifestări cu caracter laic (conferințe, evenimente sportive, târguri, spectacole, foc de artificii, evenimente artistice etc.) care dau o notă de sărbătoare întregului oraș.

Primăria Municipiului Iași va asigura transmiterea televizată a evenimentului religios și va organiza evenimentele caritabile devenite tradiționale, precum Ceaiul Pelerinilor și Masa Pelerinilor. Municipalitatea va organiza o serie de manifestări comerciale, cum ar fi Târgul de Toamnă, Sărbătoarea Vinului și Parcul de Distracții, în urma cărora sunt estimate a fi realizate venituri de circa 1.500.000 de lei.

EVENIMENTELE DE SĂRBĂTORILE IAȘULUI ȘI PROGRAMUL ÎN ACELE ZILE

În data de 15 octombrie în Piața Palatului Culturii va fi organizat un concert de muzică populară românească intitulat „Iașul în sărbătoare”, urmat de spectacolul omagial „Încoronarea Regelui 100”, dedicat centenarului încoronării Regelui Ferdinand I al României și Reginei Maria a României.

Cu această ocazie, municipalitatea va lansa și introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Regii României Mari”. În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc vizionarea filmului documentar „Regele Mihai: drumul către casă”, realizat de producătorul american John Florescu.

De asemenea, în cursul serii de 15 octombrie va fi organizat și tradiționalul concert, urmat de focuri de artificii.

Alte evenimente programate în cadrul Sărbătorilor Iașului sunt lansarea cărții „Cvartetul Voces – Destinul excelenței”, apărute la Editura Junimea, „Întâlnirea alianței de universități europene EC2U”, competiția „Integrare europeană prin sport”, Conferința „Cybershare – provocări în domeniul securității energetice”, Festivalul Muzicii Românești etc.

Bugetul propus pentru desfășurarea evenimentelor publice organizate cu ocazia Sărbătorilor Iașului este de 1.198.000 de lei.

Sursa: radiohit

articolul original.

Statele UE trebuie să stabilească o poziţie comună asupra primirii ruşilor care îşi părăsesc ţara

22 September 2022 at 14:13
image

Statele membre ale UE vor trebui să stabilească o poziţie comună asupra cererilor de intrare formulate de cetăţenii ruşi care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, a indicat joi Comisia Europeană, în timp ce Moscova a calificat drept exagerate relatările despre un exod din ţară al bărbaţilor încorporabili după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor, transmite Reuters.

”Va trebui să avem o poziţie comună la nivelul UE” asupra chestiunii ce priveşte cererile, dat fiind că ar putea urma un mare număr de cereri de intrare dinspre Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Statele membre vor trebui să evalueze respectivele cereri de la caz la caz

Totuşi, această instituţie a mai menţionat că statele membre vor trebui să evalueze respectivele cereri de la caz la caz, ţinând cont de drepturile fundamentale şi de legislaţia privind procedurile de azil.

Însă ”noi, Uniunea Europeană, suntem în principiu solidari cu cetăţenii ruşi care au curajul şi bravura de a-şi arăta opoziţia faţă de ceea ce face regimul, mai ales când este vorba despre războiul ilegal în Ucraina”, a spus Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a fi trimişi pe frontul din Ucraina, toate biletele pentru cursele aeriene către ţări precum Armenia, Turcia, Azerbaidjan sau Serbia au fost vândute, iar la punctele terestre de frontieră cu Georgia, Finlanda, Kazahstan şi Mongolia au fost semnalate cozi.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat presei că ”informaţiile despre îmbulzeli la aeroporturi şi aşa mai departe sunt mult exagerate (…) Sunt multe ştiri false pe acest subiect. Trebuie să fim foarte atenţi cu asta pentru a nu deveni o victimă a ştirilor false”.

Autorităţile din Finlanda au anunţat o creştere cu 57% a numărului cetăţenilor ruşi care au intrat în această ţară

În acest timp, autorităţile din Finlanda au anunţat o creştere cu 57% a numărului cetăţenilor ruşi care au intrat în această ţară miercuri, după anunţul preşedintelui Putin despre mobilizarea parţială. În total 4.403 cetăţeni ruşi au intrat miercuri în Finlanda, au mai precizat autorităţile de la Helsinki, potrivit agenţiei EFE.

În lipsa unui acord european asupra condiţiilor de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a anunţat miercuri că guvernul de la Helsinki are în vedere înăsprirea unilaterală a acestor condiţii pentru cetăţenii ruşi.

”Finlanda nu doreşte să fie o ţară de tranzit pentru deţinătorii de vize Schengen emise de alte ţări”, a subliniat ministrul citat.

articolul original.

Aproape 700 de kilograme de tutun, indisponibilizate de polițiști

22 September 2022 at 12:33
image

Astăzi, 22 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița au efectuat cinci percheziții domiciliare, în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a un kilogram de tutun de fumat.

Astfel, 5 persoane vor fi conduse la sediul unității de poliție, în vederea audierii.

În fapt, în perioada iulie – septembrie 2022, persoanele bănuite ar fi desfășurat activități de prelucrare și comercializare, prin intermediul anunțurilor postate pe rețele de socializare și site-uri destinate comerțului online, către diverși clienți din țară, a aproximativ 4 tone de tutun de fumat.

Prejudiciul total estimat la acest moment este de aproximativ 430.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, 680 de kilograme de tutun mărunțit și tocat, preparat pentru fumat, 23.000 de tuburi de țigarete, care urmau a fi confecționate artizanal, un aparat pentru tocarea tutunului, etichete autocolante inscripționate, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ialomița.

articolul original.

Tot mai mulți ruși au trecut granița în Finlanda. Companiilor aeriene din Rusia li s-ar fi dat ordin să nu mai vândă bilete bărbaților între 18 și 65 de ani

22 September 2022 at 09:09
image

Numărul rușilor care trec granița în Finlanda a crescut, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat mobilizarea rezerviștilor și a celor care au făcut armata. Potrivit autorităților finlandeze, în cursul zilei de ieri, au fost peste 4.800 de ruși care au trecut granița.

Săptămâna trecută, media cetățenilor ruși care treceau granița în Finlanda era de 3.000 de persoane și a crescut la peste 4.800 în ziua în care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor și a celor care au făcut armata, scrie agenția Reuters.

Potrivit Poliției de Frontieră din Finlanda, traficul s-a intensificat în timpul nopții, dar situația a fost sub control, iar angajații din vămi sunt pregătiți cu 9 puncte de control pentru a face față afluxului de persoane care trec granița.

În nordul Norvegiei, nu s-au înregistrat însă schimbări în privința numărului de ruși care părăsesc țara, notează jurnaliștii Reuters. Ei amintesc că anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviștilor a strânit temeri că bărbaților li se va interzice ieșirea din țară.

De altfel, potrivit jurnaliștilor Le Monde, companiile aeriene din Rusia ar fi primit ordin să nu vândă bilete bărbaților cu vârsta între 18 și 65 de ani.

Jurnaliștii postului britanic de televiziune Sky News au relatat că prețurile biletelor de avion cu plecare din Moscova au crescut, zborurile din Moscova către Istanbul sau Belgrad au fost cele mai căutate, iar locurile s-au epuizat imediat.

Citește și: Cine sunt cei 300.000 de ruși care ar putea fi mobilizați de Putin. Dragoș Mateescu: „Au făcut armata în anii ’90, au peste 50 de ani” | AUDIO

articolul original.

Traficul s-a reluat pe Transfăgărășan, dar în zonă este ceaţă şi ninge

22 September 2022 at 11:10
image

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, circulaţia rutieră a fost reluată pe DN 7C Transfăgărăşan, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, judeţul Sibiu, drumul fiind degajat de pietrele căzute pe carosabil, informează news.ro.

Se circulă în condiții de iarnă

”Însă în continuare mai este prezent fenomenul ceţii şi de asemenea ninge, se acţionează constant cu utilaje de deszăpezire, dar zăpada se depune pe carosabil, astfel că se circulă în condiţii de iarnă pe acest tronson”, a precizat sursa citată.

Traficul a fost restricţionat, joi dimineaţă, pe DN 7C – Transfăgărăşan, desfăşurându-se pe o singură bandă, din cauza unor căderi de pietre, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, în judeţul Sibiu.

În zona Bâlea Lac, s-a depus un strat de zăpadă, iar ceaţa face ca vizibilitatea să scadă sub 100 de metri. Centrul Infotrafic a anunţat ulterior că a fost reluată circulaţia, dar în zonă este în continuare ceaţă şi ninge, relatează news.ro.

articolul original.

Un bărbat de la un cămin de bătrâni din Călăraşi şi-a înjunghiat doi colegi. Directorul insitutiei a dat detalii despre crimă

22 September 2022 at 06:49
image

În urma unui conflict, o crimă a avut loc într-un cămin de bătrâni din Călărași, unde, un bărbat de 79 de ani şi-a înjunghiat doi colegi. Unul din bărbaţii înjunghiaţi a murit câteva ore mai târziu la spital.

Directorul căminului de bătrâni a dat mai multe detalii despre agresor.

Crimă la un cămin de bătrâni din Călăraşi

Incidentul s-a petrecut, miercuri dimineaţa, 21 septembrie, la căminul pentru bătrâni din Călăraşi, Sf. Antim Ivireanul. Se pare că pe fondul unui conflict, un bătrân în vârstă de 79 de ani şi-a înjunghiat doi colegi de 80 şi 60 de ani, folosind un obiect contondent.

Victimele au fost transportate de urgenţă la spital, dar, din păcate, bărbatul de 80 de ani a murit câteva ore mai târziu.

Conform declaraţiei directoarei, bărbatul de 79 de ani a fost evaluat psihic în luna august şi niciodată, pe durata șederii sale în cămin, nu a făcut ceva grav.

„La ora 5 fără un sfert, a luat briceagul şi s-a dus şi l-a înjunghiat. (…) Nu mi-a venit să cred. Nimeni nu dormea din rândul salariaților. La câteva secunde partea medicală a instituţiei a fost acolo. A fost acasă avea bilet de voie şi când s-a întors… E șocant ce s-a întâmplat”, a declarat directorul căminului de bătrâni.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, şi urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru omor calificat și tentativă la omor calificat.

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a precizat un oficial din Poliţie.

De asemenea, zilele trecute, o femeie a fost atacată pe o stradă din Maramureş de iubitul său, deoarece era suspectată de infidelitate.

Patroni înjunghiați de un fost angajat

Într-o altă ordine de idei, amintim că un caz asemănător a avut loc la Botoșani. În schimb, povestea este una diferită, pentru că de data aceasta cei înjunghiați au fost patronii unui bărbat de 44 de ani. Acesta, supărat fiind că a fost concediat și-a descărcat frustrarea pe cei doi frați. Motivul acestui gest a pornit de la faptul că agresorul ar fi lipsit o perioadă mai lungă de la locul de muncă, iar șefii săi nu i-au mai plătit suma de bani pe care bărbatul susţine că ar fi trebuit să o primească pentru munca sa.

Așadar, fostul angajat a mers acasă la cei doi ca să lămurească situaţia şi i-a atacat pe foştii patroni cu un briceag, apoi a fugit.

Bărbații au fost internaţi de urgenţă în stare gravă.

„Doi pacienți, de 37 şi 42 de ani, ambii cu multiple plăgi înjunghiate. Unul dintre aceştia prezenta o plagă penetrantă toracică spaţiul VIII intercostal, cu hemopneumotorax stâng, precum şi plagă lombară stângă profundă. De asmenenea, plăgi escoriate hemitorace stâng şi drept anterior. Al doilea prezenta plagă înjunghiată toracică nepenetrantă spaţiul III intercostal stâng, cu traiect în baza axilei, plagă fesieră stângă profundă. Ambii au fost admişi la terapie intensivă”, a precizat un asistent din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Agresorul, în vârstă de 44 de ani din Botoşani a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior, arestat pentru vătămare corporală din culpă şi lovire.

Cu toate acestea, reiterăm faptul că o crimă a avut loc la un cămin de bătrâni din Călărași, unde doi bărbați au fost înjunghiați de un bătrân de 79 de ani.

articolul original.

FOTO: Peisaj de poveste pe Transfăgărășan. Autoritățile avertizează turiștii, după ce stratul de zăpadă a ajuns și la 15 cm în unele zone

22 September 2022 at 06:38

Pe Transfăgărășan a căzut prima zăpadă serioasă din acest sezon. Pe alocuri, stratul de nea atinge 15 cm, iar autoritățile îi avertizează pe turiști să circule prudent.

GALERIE FOTO

fotografii realizate de Alin Vagner (Facebook)

„Ninge puternic în zona înaltă a Transfăgărășanului! În zona tunelului stratul de zăpadă măsoara deja 10 -15 cm! Drumarii districtului Piscu Negru acționează cu autoutilaje cu lamă și material antiderapant!

Conducătorii auto care vizitează zona turistică să circule prudent și să aibă mașinile echipate de iarnă!”, avertizează reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri.

articolul original.

Prima zăpadă pe Transfăgărăşan şi Transalpina

21 September 2022 at 23:00

Drumarii de la Bâlea au intervenit recent cu un utilaj cu lamă și au răspândit o tonă și jumătate de sare pentru curățarea carosabilului de zăpada așternută peste noapte pe Transfăgărășan. Drumarii recomandă evitarea Transalpina dacă autoturismele nu sunt echipate de iarnă.

„Colegii noștri de la Districtul Bâlea au intervenit azi dimineață cu un utilaj cu lamă și au răspândit o tona și jumătate de sare pentru curățarea carosabilului de zăpada așternută peste noapte”, a informat DRDP Brașov.

Stratul de zăpadă măsoară în jur de 3 cm, iar temperaturile de azi dimineață au coborât sub – 3 grade. Îi rugăm pe șoferii care doresc să viziteze zona Bâlea în această perioadă să fie pregătiți pentru a conduce în ”, au completat reprezentanții DRDP Brașov.

Drumarii au intervenit și pe Transalpina

La rândul său, Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, a informat că drumarii au intervenit pe întreaga porțiune montană a Transalpina cu un utilaj cu lamă și antiderapant.

Credit foto: DRDP Brașov

„Utilajul încarcă deja pentru a doua oară, pentru că a fost destul în această dimineață”, a adăugat Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.

Drumarii fac apel la șoferi să nu plece pe drum dacă nu au mașinile echipate corespunzător, în special cu anvelope de iarnă.

articolul original.
❌