ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

DNA face percheziții la Poliția Locală București

30 January 2023 at 08:48
image

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie publică a unor echipamente pentru Poliţia Locală şi cea naţională.

Surse judiciare au precizat pentru AGERPRES că descinderile ar avea loc la Poliţia Locală Sector 1, Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Călăraşi.

Procurorii DNA anchetează mai multe contracte încheiate pentru achiziționarea de noi uniforme. Acestea au fost achitate, dar nu au ajuns la polițiști.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2022-2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției locale și a poliței naționale.

În cursul zilei de 30 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în cinci locații, situate pe raza municipiului București și a județului Călărași, din care trei sunt sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”, informează DNA.

articolul original.

„Pionieri, drepți!”. Momentul în care Andrei Duban îi salută pe soții Ceaușescu, la ceremonia de inaugurare a Palatului Național al Copiilor

28 January 2023 at 21:36

Disciplinat și serios – două dintre calitățile pe care Andrei Duban le-a arătat, cu mândrie, atât în fața soților Ceaușescu, cât și în fața celor prezenți la Palatul Pionierilor și Șoimilor Patriei (actualul Palat Național al Copiilor). Iată discursul ținut de Andrei Duban, în public!

Cândva un șoim al patriei sau pionier fruntaș, Andrei Duban a fost prezent la raport, în fața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, în ziua în care a avut loc ceremonia pentru inaugurarea Palatului Pionierilor și Șoimilor Patriei. După 1989, clădirea a fost denumită Palatul Național al Copiilor. Cu patru ani înainte de Revoluție, Palatul a fost deschis. La momentul respectiv, Andrei Duban, pionier comandant, îmbrăcat impecabil și cu o postură dreaptă și neclintit din raza microfonului, i-a salutat pe soții Ceaușescu și i-a informat că pionierii și șoimii patriei sunt pregătiți de ceremonie.

„Pionieri, drepți! Pentru raport, fiți gata! Tovarășe Nicolae Ceaușescu, Secretar General al Partidului Comunist Român, Președintele Republicii Socialiste România, tovarășă Elena Ceaușescu, pionierii și Șoimii Patriei sunt gata pentru începerea ceremoniei inaugurării Palatului Pionierilor și Șoimilor Patriei. Raportează pionierul comandant Andrei Duban”, sunt cuvintele rostite de el. Apoi, așa cum se practica la vremurile respective, cetățenii au putut auzi versurile imnului „Trei culori cunosc pe lume”.

Andrei Duban în fața soților Ceaușescu

Citește și GRAȚIELA DUBAN, SILUETĂ DE INVIDIAT! CUM SE MENȚINE ÎN FORMĂ SOȚIA LUI ANDREI DUBAN: „DE LA EA AM ÎNVĂȚAT SĂ…”

Andrei Duban a fost apreciat de soții Ceaușescu. Primea și cadouri!

În cadrul unui podcast, Andrei Duban a mărturisit că s-a aflat și în situația de a primi cadouri din partea soților Ceaușescu. Deși o considera pe Elena Ceaușescu o „scorpie”, Andrei Duban a primit două cadouri din partea ei. În plus, pe vremea dictatorului, era „copil – vedetă” din prisma interpretărilor poeziilor patriotice. Soția lui Nicolae Ceaușescu chiar a trimis și o mașină, special pentru Andrei Duban, pentru a-l lua de la școală!

„Am fost scos din clasă, nu apucasem să le spun părinților și m-au dus la Comitetul Central. Am intrat acolo în biroul președintei Organizației de Pionieri. M-a felicitat și mi-a spus că are un cadou pentru mine de la tovarășa Elena. Eu, în momentul ăla, am zis că e la mișto”, a povestit Andrei Duban.

„Când eram mai mic, mi-a oferit o mașinuță de curse, de Formula 1, care la spate avea o rotiță și o brichetă, dar am aflat mai târziu asta. Când mergeau roțile din spate, ieșeau mici scântei, ca la brichetă. Mă invidiau, dar le-o dădeam și lor (n.r. prietenilor)”, a mai povestit Andrei Duban.

Când era în liceu, a primit un stilou cu peniță de aur, însă, din păcate, nu îl mai are, pentru că i-a fost furat la Revoluție.

Sursă foto & video: Tik Tok, Instagram

articolul original.

Organizatorii de parastase cu fanfară militară preferă Piața Ovidiu

25 January 2023 at 09:18
image

Nu știu dacă ați observat, dar, de ceva vreme încoace, la Constanța, cel puțin, nu mai sărbătorim. Nu, nu. Celebrăm. Sărbătoarea e pentru țărănet, pentru mogâldănimea care, prin sărbătoare, înțelege să se bucure, să râdă, să cânte, să danseze, să bage un cârnat la maț, să ciocnească și să dea peste cap un pahar de ceva. Aristocrații din aparatul bugetar al statului celebrează, țin discursuri în fața câtorva rebegiți, mânați în frig de aparate de partid sau de asociații obediente, își umflă pantalonii de stofă scumpă cu bășini călduroase, asistați de militari cu puști și tromboane, care să le dea impresia importanței.

Practic, toate momentele oficiale care se desfășoară în Piața Ovidiu sunt niște parastase cu fanfară. Reprezentanții de vârf ai ciocoimii administrative locale țin discursuri, pe care nici măcar nu le-au scris ei. Cuvinte înșirate pe o hârtie de niște angajați plictisiți și ei,, care nu mișcă și nu interesează pe nimeni, nici măcar pe aceia care le citesc.  E un fel de traforaj viteză cu litere. O bifă cu mutre încruntate și pătrunse. Este ca și cum ai servi unui gurmand o friptură facută din coperțile unui dosar cu șină și ai avea pretenția să-l vezi crăcănându-se de fericire.

Nu înțeleg perpetuarea acestui stupid al situației. Ăștia așa își sărbătoresc, mă rog, celebrează, zilele de naștere, aniversările căsătoriilor sau alte momente fericite din viață? Își cheamă neamurile în sufragerie, le țin în picioare, mestecă un discurs de 10 minute, neamurile bagă un snop de aplauze, dănțuiesc în jurul mesei și apoi, valea!, fiecare la frigiderul lui?

E chiar atât de greu să organizezi o SĂRBĂTOARE, nu un Parastas? Să te îngrijești să găsești un loc potrivit pentru specificul sărbătorii sau, dacă nu îl ai, să îl amenajezi din timp. Să te îngrijești, dacă-i iarnă, să existe comercianți de ceaiuri și cafele calde, de vin fiert. Să te îngrijești să existe comercianți cu niscaiva ronțăieli. Să ai muzică populară, expoziții cu tematică specifică în aer liber și, deloc în ultimul rând, SĂ INVIȚI PUBLICUL SĂ SĂRBĂTOREASCĂ.

Realitatea este că ciocoimea administrativă nu vrea decât să bifeze repede și să plece. Publicul i-ar încurca. Poate chiar le-ar zice câteva de la obraz pentru modul în care își fac treburile pentru care sunt plătiți. Nu, publicul e de porc, soldații sunt de preferat. Trăiască Unirea!

articolul original.

Argeş. Drum de valoare mondială distrus sub indiferenţa autorităţilor

21 January 2023 at 08:54

Argeş. Drum de valoare mondială distrus sub indiferenţa autorităţilor.

Este vorba despre binecunoscutul DN 7C Transfăgărăşan, drum care putea fi bine mersi o atracţie turistică permanentă şi unul dintre cele mai spectaculoase pentru pasionaţii de şoferie.

Însă, în loc să fie bine întreţinut, a ajuns vai de el şi pune în pericol vieţile celor care se aventurează cu maşina dincolo de Vidraru.

De pe versanţi au căzut în aceste zile o mulţime de bolovani, iar noaptea trecută s-a pus practic capac acestui traseu, după ce o stâncă uriaşă s-a prăbuşit aproape de „Capra”, cu tot cu copaci.

Deşi autorităţile vorbesc de ani de zile de modernizarea Transfăgărăşanului, de montarea unor sisteme de siguranţă cu plase şi alte elemente care să oprească prăbuşirile de pe versanţi, de amenajarea unor noi copertine pentru ca traseul să fie şi iarna practicabil, nu s-a făcut nimic.

În intervenţiile televizate şefii de la drumuri fac noi promisiuni, însă cine să le mai creadă?

Iată cum arată unul dintre cele mai spectaculoase trasee din România.

articolul original.

Magazinele ENEL din Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița, închise pe 24 ianuarie

20 January 2023 at 08:34
image

Magazinele Enel din judeţele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița vor fi închise marți, 24 ianuarie 2023, zi liberă legală. Serviciul de call center va fi disponibil în această zi numai pentru informații în sistem automat precum transmiterea indexului, detalii despre factură și sold.

În celelalte zile, magazinele Enel vor funcţiona după programul obişnuit: de luni până vineri, între 8:00 – 16:00.

Cea mai mare parte a operațiunilor pot fi realizate prin canale digitale și nu necesită deplasarea în magazinele Enel. De aceea, recomandăm clienților să folosească în continuare opțiunile digitale de comunicare, de primire și de plată a facturii, precum și contractarea online.

Astfel, clienții au la dispoziție două variante simple pentru a primi factura electronică, imediat ce a fost emisă: pe mail sau prin sms, sau pot opta pentru descărcarea copiei facturii.

Pentru a trimite indexul pentru electricitatea consumată, pe lângă secțiunea Index din cadrul aplicației MyEnel, clienții pot apela (în timpul perioadei de telecitire specificată pe factură) numărul de telefon gratuit 0800.07.08.09 sau numărul cu tarif normal 021.9977.

Pentru a trimite indexul pentru consumul de gaz, clienții pot suna la numărul gratuit 0800.07.07.01, tasta 1, sau la numărul cu tarif normal 021.9977, în cazul în care distribuitorul lor este Delgaz Grid, Distrigaz Sud Rețele, Gaz Est, Gazmir , Premier Energy sau Progaz P&D (între 22 și 26 ale fiecărei luni). De asemenea, indexul pentru consumul de gaze naturale poate fi transmis și prin aplicația My Enel, dacă distribuitorul este una dintre cele șase companii menționate mai sus.

Pentru a intra în contact cu un consultant Enel, clienții pot utiliza următoarele numere de telefon: 021.9977 (cu tarif normal, apelabil din România) sau 0040.372.436.436 (număr apelabil din străinătate), în timpul programului, respectiv L-V: 8:00 – 20:00; Sâmbătă: 8:00 – 13:00. La aceste numere pot fi aflate informații despre facturi și sold, despre contract, pot fi activate servicii precum factura electronică și altele.
Mai mult, clienții pot alege să utilizeze aplicația MyEnel, care poate fi activată cu ușurință fie online, pe my.enel.ro, fie prin descărcarea aplicației pentru telefonul mobil în mod gratuit, de pe App Store sau Google Play. Prin intermediul acesteia, clienții pot primi și plăti facturile de energie electrică sau gaze naturale, își pot înregistra indexul sau verifica balanța de plată. De asemenea, în aplicația MyEnel, în secțiunea Contractare Rapidă, sunt disponibile ofertele comerciale, astfel că atât clienții existenți, cât și cei potențiali au posibilitatea de a transmite online solicitări de încheiere a unui contract de furnizare de energie electrică sau de gaze naturale.
În cazul în care clienții doresc în continuare să efectueze plata în numerar, este recomandată utilizarea automatelor de plată de tip self-pay, amplasate în rețelele de magazine Profi, Auchan, Mega Image, Carrefour, Kaufland, precum și în magazinele alimentare.

Alte variante pentru achitarea facturii mai sunt: ATM–uri (bancomate), debit direct, internet sau transfer bancar. Detalii despre partenerii bancari și comerciali ai Enel se regăsesc pe factura de energie electrică.

articolul original.

VIDEO| Trafic BLOCAT pe DN 7C – Transfăgărăşan din cauza căderilor de pietre de pe versanţi

20 January 2023 at 08:38

Traficul rutier este blocat, vineri 20 ianuarie, pe DN 7C – Transfăgărăşan, în zona localităţii Arefu din judeţul Argeş, din cauza căderilor de pietre de pe versanţi.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, din cauza căderilor de pietre de pe versanţi, traficul rutier pe DN 7C (Transfăgărăşan) Curtea de Argeş – Sibiu este blocat, la kilometrul 97+200m, în zona localităţii Arefu, judeţul Argeş.

În urma incidentului, nu s-au înregistrat victime.

body{overflow:hidden}img{margin:auto;width:100%;position:absolute;inset:0;height:auto;overflow:hidden}svg{position:absolute;top:50%;left:50%;transform:translate(-50%,-50%);filter:grayscale(100%);opacity:.8}a:hover svg{opacity:1;filter:none}image" data-lazy-src="https://www.youtube.com/embed/UA60UiQfAAI?feature=oembed&autoplay=1" data-lazy-method="viewport" data-lazy-attributes="srcdoc,src">

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş informează că traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri şi se intervine pentru degajarea drumului.

„Pentru prevenirea unor evenimente rutiere grave, le recomandăm conducătorilor auto să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-și echipeze corespunzător autovehiculul.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare„, transmite Poliția Română.

Video: Directia Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti

articolul original.

Contract de peste 200 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal, semnat ministrul Marcel Boloș

20 January 2023 at 06:15
image

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat un contract de peste 200 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal ce vizează 14 unităţi administrativ-teritoriale, din județul Caraș-Severin.

Județul Caraș-Severin va avea parte de investiții de peste 200 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal. Ministrul Marcel Boloș a semnat, alături de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, ce vizează 14 unități – administrativ teritoriale.

Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și va asigura conectarea la rețeaua de apă pentru 14.450 locuitori și acces la canalizare pentru 8.289 locuitori.

„Este un moment important pentru Caraș-Severin, care a fost inclus pe harta investițiilor în extinderea infrastructurii de apă și apă uzată. Având în vedere nevoia României de a reduce discrepanțele de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, dar și schimbările climatice care afectează standardul de viață al populației, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să sprijine în mod concret autoritățile locale pentru conectarea localităților la rețeaua de apă și canalizare. Sute de mii de cetățeni, prin implementarea acestor proiecte în toată țara, vor beneficia de condiții de trai decente, indiferent dacă e vorba de urban sau rural. Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care are alocată în acest scop suma de 3,5 miliarde de euro”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Prin investițiile cuprinse în acest proiect se continuă procesul de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată realizat în etapa 2007–2013 și se propun investiții în extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale urmărindu-se astfel:

  • Asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apa de calitate în aria de proiect, controlată microbiologic şi furnizata în condiţii de siguranţă;
  • Creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate în 11 de aglomerări urbane şi rurale;
  • Optimizarea funcţionării şi operării sistemelor de apă şi canalizare în 13 de sisteme de alimentare cu apă şi 11 aglomerări urbane şi rurale.

Toți locuitorii zonelor vizate vor avea acces la apă și canalizare

În urma implementării proiectului, rata de conectare la serviciul public de alimentare cu apă va crește de la 93% la 100%, iar nivelul de conectare la serviciile de canalizare și epurare va ajunge de la 94% la 100%.

Printre componentele de investiții incluse în proiect se numără: 8 staţii tratare/clorinare apă, 26 staţii de pompare apă, 211,9 km reţele distribuţie, 59,8 km conductă aducţiuni,1 sursă de apă, 9 foraje captare, 9 rezervoare înmagazinare apă, 109,5 km reţele de canalizare, 47 staţii de pompare apa uzată noi, 19 km conducte de refulare, 7,8 km colectoare noi, 1 instalaţie de uscare nămol SEAU, 2 sisteme SCADA.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Comisia Europeană a rambursat României 5,83 miliarde euro (7,13 miliarde euro cu prefinanțare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare.

Proiecte de peste 2 miliarde de euro, semnate în mai puțin de 1 an

În anul 2022 au fost aprobate 13 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă/apă uzată cu o valoare totală cumulată de aproximativ 2 miliarde EUR şi o valoare eligibilă de aproximativ 1,5 miliarde EUR, după cum urmează:

  • 6 proiecte etapizate (Braşov, Călăraşi-Ialomiţa, Euro Apavol, Tulcea, Vaslui,Vâlcea) – etapa I POIM, etapa a II‑a urmând să fie finanțată din Programul Dezvoltare Durabilă;
  • 4 proiecte semnate în baza prevederilor OUG 109/2022: Caraş-Severin, Hunedoara, Matca – Galati, Prahova;
  • 3 proiecte nemajore POIM: Ilfov-Afumati-Ganeasa, Ilfov-Snagov, Valea Nirajului.
articolul original.

O bătrână de 101 de ani, cu Covid-19, a fost vindecată la Iași. Medicii spun că tratamentul a fost un succes

19 January 2023 at 15:33
image

Vârsta nu reprezintă un impediment! O poate demonstra o bătrână în vârstă de 101 de ani, internată în spital cu Covid-19. Femeia a fost vindecată la Iași, iar medicii spun că tratamentul pentru aceasta a fost un adevărat succes.

În ciuda vârstei și a afecțiunilor de care suferea, tratamentul împotriva COVID-19 a fost un succes, spun medicii.

Bătrâna a fost internată în spital timp de zece zile.

În vârstă de 101 ani, femeia a învins infecția cu SARS-COV-2 și a plecat acasă sănătoasă.

De asemenea, este și cel mai în vârstă pacient îngrijit în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Când a fost internată, bătrâna avea insuficiență respiratorie cronică acutizată pe fondul afecțiunii respiratorii, insuficiență cardiacă cronică, boală cardiacă cronică și ateroscleroză cerebrală, precum și boală renală cronică.

Potrivit medicilor, femeia a avut nevoie de suport de oxigen, iar comorbiditățile îi puteau pune viața în pericol, însă medicii au personalizat tratamentul specific pe nevoile pacientei.

„Pacienta s-a adresat inițial Spitalului Clinic Pașcani, județul Iași, acuzând dispnee, tuse productivă de aproximativ 2 zile. De acolo a fost dirijată către UPU Spiridon unde a fost consultată cardiologic și s-a constatat și diagnosticul de Covid 19.

​La internare avea o stare generală influențată, afebrilă, conștientă, greu cooperantă, bătrâna avea insuficiență respiratorie cronică acutizată pe fondul afecțiunii respiratorii, insuficiență cardiacă cronică, boală cardiacă cronică și ateroscleroză cerebrală, boală renală cronică”, transmite medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Bătrâna și-a dorit să trăiască

​Deși a avut nevoie de suport de oxigen, iar comorbiditățile puteau să o pună în pericol, echipa medicală a personalizat tratamentul, specific pe nevoile pacientei, astfel încât să nu interfereze cu bolile existente. ​

„​Suntem mulțumiți și bucuroși că dorința pacientei noastre este pe cale de a se îndelini. Aparținătorii acesteia vor ține legătura cu medicul curant pentru a fi informați cu privire la conduita terapeutică ce trebuie repectată și necesitatea următorului control”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Florin Roșu, potrivit Adevărul.ro.

Dr. Roșu relatează că, după ameliorarea simptomelor, la câteva zile de la internare, pacienta coopera cu personalul medical având un singur gând, acela de a se face bine și de a pleca acasă.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Femeie cu arsuri, dusa de urgenta la spital. Casa cuprinsa de flacari intr-o localitate din Banat

18 January 2023 at 16:58
image

Momente teribile pentru o femeie care a ajuns la spital miercuri seara, dupa ce un incendiu i-a cuprins propria locuinta.

Focul a izbucnit intr-o camera casei din localitatea caraseana Moniom, aflata langa Resita. Un vecin al proprietarei a fost cel care a vazut flacarile si a sunat la 112 sa ceara ajutor.

La fata locului au ajuns doua masini de interventie ale pompierilor, care au reusit sa impiedice extinderea focului la alte incaperi.

Stapana casei a fost ranita si transportata la spital cu arsuri.

Salvatorii urmeaza acum sa stabileasca cauzele producerii incendiului.

Foto: Arhiva

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Cu stația mobilă la Cămărașu, pentru întocmirea cărților de identitate

18 January 2023 at 09:12
image

O echipă de funcționari ai Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, instituție publică de interes județean aflată sub autoritatea Consiliului Județean, se va deplasa joi, 19 ianuarie 2023, începând cu ora 09.30, în localitatea Cămărașu, cu stația mobilă, în vederea preluării documentelor pentru întocmirea cărților de identitate, în principal, ca urmare a modificărilor survenite odată cu aprobarea Nomenclatorului stradal al comunei.

În acest context, cetățenii de pe raza comunei care au cărțile de identitate expirate sau care urmează să expire în următoarele 180 de zile, tinerii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum şi persoanele aflate în alte situații care impun eliberarea unui nou act de identitate şi cei care solicită viză de reședință sunt invitați să se prezinte cu toate documentele necesare eliberării cărții de identitate la sediul Primăriei comunei Cămărașu.

Pentru desfășurarea în bune condiții a activităților ce se impun în această etapă, premergătoare întocmirii cărții de identitate, respectiv de preluare a imaginilor, cererilor şi documentelor necesare, funcționarii Direcției Județene de Evidență a Persoanelor beneficiază de sprijinul angajaților din cadrul Primăriei Cămărașu, precum şi de colaborarea organelor de poliție locale.

Reamintim faptul că, pentru a veni în sprijinul clujenilor, Direcția Judeţeană de Evidență a Persoanelor Cluj se deplasează periodic în comunitățile județului cu stația mobilă de preluare a imaginilor, cererilor şi documentelor necesare pentru eliberarea actelor de identitate. Dotată cu aparatură modernă, aceasta a fost achiziționată în cadrul proiectului european ,,Modernizarea activităților de evidență a persoanelor din județul Cluj”, câștigat și implementat de Consiliul Județean Cluj.

articolul original.

276 copii, părăsiţi în maternităţi şi unităţi sanitare în primele nouă luni din 2022

15 January 2023 at 14:31
image

Un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în primele nouă luni din 2022, cu 48 mai puţini faţă de perioada similară din 2021, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), informează Agerpres.

Dintre aceştia, 220 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 54 în secţiile de pediatrie, iar doi au fost lăsaţi în altă secţie de spital. În ceea ce priveşte copiii în această situaţie, care au fost externaţi, 103 s-au reîntors la familiile lor, doi au fost plasaţi la familia extinsă, 15 la familii/persoane şi 134 la asistenţi maternali.

Totodată, opt copii au fost încadraţi în centre de plasament, doi în centre de primire în regim de urgenţă, iar opt copii se regăsesc în alte situaţii, conform datelor ANPDCA.

articolul original.

Una dintre puţinele EROINE adevărate ale României

14 January 2023 at 05:35
image
La 14 ianuarie 1894, s-a născut Ecaterina Teodoroiu, "eroina de la Jiu" căzută în luptele de la Mărăşeşti (m. 23 august 1917).

Ecaterina Teodoroiu (sau Cătălina Toderoiu) e o prezenţă insolită în istoria noastră, una dintre puţinele femei distinse „oficial” cu renumele de eroină, printre atâtea alte eroine anonime care vor fi pierit în bătălii fără ca posteritatea să le mai ştie numele şi faptele.

Cercetaş, apoi infirmieră în timpul Primului Război Mondial, şi-a depăşit condiţia sub influenţa unei tragice întâmplări-moartea fratelui ei Nicolae, căzut pe front.

Pentru el, în amintirea lui, pentru a-i onora memoria, sora l-a înlocuit, cumva, devenind şi ea soldat-sau, poate, curajul pe câmpul de luptă era o trăsătură de familie.

Podul Jiului, Samboteni, Bărbăteşti, Tantareni, Filiaşi-sunt nume ale unor locuri în care armata română a dat, în 1916, bătălii la care a luat parte şi Ecaterina-pe atunci în vârstă de 22 de ani.

Remarcată pentru curajul ei, decorată de regele Ferdinand, a primit, pe lângă multe distincţii, gradul de sublocotenent şi comanda unui pluton de infirmieri, cu care a luat parte la luptele de la Mărăşeşti.

Aici a murit, împuşcată în piept, încheindu-şi astfel, în chip tragic şi eroic, scurta viaţă de femeie-ostaş.

Citeşte şi:

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 14 ianuarie:

1557 – Apare, la Braşov, „Octoihul” în limba slavonă, prima carte tipărită de Diaconul Coresi, care va desfăşura, până la 1583, o bogată activitate de tipărire de cărţi în limba română

1742 – A încetat din viaţă astronomul englez Edmond Halley, cel care a descoperit cometa care îi poartă numele (n. 8 noiembrie 1656)

1825 – S-a născut poetul Dimitrie Bolintineanu (m. 20 august 1872)

1875 – S-a născut medicul Albert Schweitzer, om de cultură francez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1952 (m. 4 sept. 1965)

1898 – A încetat din viaţă scriitorul englez Lewis Carol (Charles Dogson), autorul celebrei povestiri „Alice în ţara minunilor”(n. 27 ianuarie 1832)

1900 – A avut loc premiera operei „Tosca” de Giacomo Puccini la Teatrul Constanzi din Roma, în rolul titular fiind soprana româncă Hariclea Darclee.

1934 – A încetat din viaţă medicul Ioan Cantacuzino, fondatorul şcolii româneşti de microbiologie şi medicină experimentală (n. 25 noiembrie 1863)

1957 – A încetat din viaţă actorul Humphrey Bogart („Şoimul maltez”, „Casablanca”, „Regina africană”, etc.) (n. 25 decembrie 1899)

1972 – Regina Margareta a II-a a urcat pe tronul Danemarcei.

2006 – A încetat din viaţă actriţa americana Shelley Winters (Shirley Schrift), câştigătoare a două premii Oscar („Jurnalul Annei Frank”, „A Patch of Blue”) (n. 18 august 1920)

2008 – A încetat din viaţă Barbu Brezianu, istoric şi critic de artă, poet, traducător român (n. 18 martie 1909).

articolul original.

VIDEO! Un pacient de 58 de ani cu gripă, Covid şi virus respirator sincițial este internat la Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași

11 January 2023 at 14:11

VIDEO! Un pacient de 58 de ani cu gripă, Covid şi virus respirator sincițial este internat la Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași este tratat primul pacient cu triplă infecție virală: SARS-CoV-2, virus gripal și virus respirator sincițial, conform ZDI. Pacientul în vârstă de 58 de ani are mai multe probleme de sănătate importante: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip II, obezitate morbidă și pancitopenie severă (afecțiune în care în organism sunt prea puține globule roșii, albe și trombocite), toate acestea contribuind la scăderea imunității organismului.

„Încă de la internare pacientul prezenta o disfuncție respiratorie importantă, ceea ce a impus internarea și îngrijirea acestuia în regim de Terapie Intensivă. În momentul de față, pacientul este conștient, ventilat non invaziv și stabil din punct de vedere hemodinamic”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase. Medicii spun că prognosticul este unul rezervat.

„De aceea revenim cu îndemnul către populație ca în momentul în care apare orice modificare în homeostazia organismului, adică în starea de bine, să se adreseze în primele 24 de ore medicului de familie, iar dacă simptomatologia persistă mai mult de 3 zile să se adreseze medicului specialist, astfel încât să beneficieze de un consult de specialitate și de analize în vederea punerii unui diagnostic corespunzător și a inițierii unui tratament țintit pentru a preveni transformarea unei forme medii în una severă”, a completat managerul unității medicale.

articolul original.

3 raniti, dupa un grav accident. Doua masini s-au izbit frontal

11 January 2023 at 11:37

Trei oameni au fost raniti si transportati la spital pentru investigatii suplimentare si ingrijiri medicale, dupa ce doua masini s-au lovit frontal, pe o sosea din Banat.

Accidentul a avut loc pe DN 58B, intre localitatile carasene Coltan si Bocsa. Din primele informatii, cel mai probabil una dintre masini a intrat pe contrasens si a izbit in plin o alta masina care circula din sens opus.

La locul accidentului au intervenit ambulantele, pompierii si politia, care in continuare face cercetari pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs impactul.

Din primele cercetari, politistii au stabilit ca in timp ce un barbat de 34 de ani conducea un autoturism din directia Resita catre Bocsa a intrat in coliziune cu un autoturism care circula din sens opus, condus de un barbat de 40 de ani, din comuna Forotic. In urma accidentului a rezultat vatamarea corporala a conducatorului auto in vârsta de 40 de ani si a celor 3 pasageri din celalalt autoturism, cu vârste cuprinse intre 20 si 33 de ani, toti fiind transportati la spital pentru ingrijiri si investigatii medicale. Ambii conducatori auto au fost testati cu aparatul etilotest rezultând ca nu au consumat bauturi alcoolice. Politistii au intocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa si continua cercetarile„, transmit reprezentantii IPJ Caras-Severin.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Ministerul Finanțelor: Sprijin de 260 de milioane de euro din partea BEI pentru modernizări și dotări ale unităților spitalicești și creșterea gradului de siguranță rutieră

9 January 2023 at 14:45
image

Trei noi contracte de finanțare au fost semnate între Banca Europeană de Investiții și Ministerul Finanțelor, cu o valoare totală de peste 260 milioane euro. Contractele vizează, pe de o parte îmbunătățirea siguranței drumurilor naționale din România și reducerea numărului de accidente, răniri și decese, iar pe de cealaltă, reabilitarea, reamenajarea și extinderea a 26 unități sanitare din țară, în scopul pregătirii acestora din perspectiva unor potențiale viitoare pandemii, dar și pentru susținerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat.

În ceea ce privește contractul de finanțare în valoare de 50 mil Euro, destinat sprijinirii realizării unor investiții privind siguranța rutieră, data limită de tragere a împrumutului este de 5 ani de la semnare. Valoarea totală a proiectului este de circa 100 milioane euro, iar implementarea acestuia va fi asigurată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Proiectul include 89 de investiții în sensuri giratorii, pasaje superioare sau subterane, respectiv sisteme de dirijare/semnalizare și se estimează că va fi finalizat până în anul 2027.

De asemenea, BEI va finanța 2 proiecte de investiții de peste 210,6 milioane euro pentru susținerea sectorului spitalicesc public supraîncărcat. Proiectele au în vedere reabilitări, extinderi, consolidări, modernizări și dotări pentru 26 de unități spitalicești din județele Bacău, Bihor, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman și Municipiul București.

Implementarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), prin Compania Națională de Investiții (CNI). Se estimează că realizarea investițiilor va fi finalizată în 2025.

Investițiile selectate a fi incluse în cele trei proiecte prezintă un raport cost beneficiu ridicat.

articolul original.

Tatiana a fugit din Ucraina, de frica războiului, și a descoperit, întâmplător, mormântul bunicului ei, îngropat la Călărași

4 January 2023 at 13:22
image

Tatiana Gorbonos este din Odesa și, după ce a început războiul în Ucraina, s-a refugiat în România. Destinul a adus-o în fața unei descoperire incredibile. Ea a ajuns, din întâmplare, la mormântul bunicului ei, care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr militar românesc.

Tatiana a fugit din calea războiului pornit de armata lui Vladimir Putin împreună cu fiica ei de 6 ani. Au ajuns prima dată în Republica Moldova, unde au stat aproape o lună și, pentru că și-a dat seama că nu vor avea parte de un trai liniștit, femeia s-a gândit să se refugieze în Germania, acolo unde locuia deja sora ei.

Totuși, în timp ce se îndrepta spre agenția de bilete, a primit un telefon de la prietenă care i-a spus că se află la Călărași, în România, aproape de granița cu Bulgaria.

„Chiar trebuia să venim aici, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte ciudat, chiar mistic“

Ulterior, mama sa a venit la Călărași din Odesa. Femeia își amintește că vărul ei a sunat-o și i-a spus că în sfârșit a reușit să-l găsească pe bunicul ei, tatăl mamei sale, care a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Eu și familia mea ne căutăm de mult timp rudele noastre care au dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unchiul Igor ne-a întrebat unde ne aflăm, apoi ne-a întrebat din nou, am fost surprinși de cât de interesat a primit informația. I-a spus mamei mele că bunicul lor – străbunicul meu Ivan Venotevici Fomenko, conform bazei de date militare generale, a fost înmormântat în orașul Călărași, în cimitirul local. Acum este un memorial“, – a mai spus Tatiana.

Potrivit locuitoarei din Odesa, străbunicul ei a locuit în Krive Ozero. Împreună cu soția sa, Fekla, au dat naștere unei fiice, Nadia – bunica Tatianei. Când a izbucnit războiul, Ivan a plecat la Odesa și s-a dus la comisariatul militar, dar acolo a fost întâmpinat de români și luat prizonier. Ulterior, conform documentelor găsite, a fost trimis într-un lagăr militar din orașul Slobozia, unde a murit în infirmerie la 25 decembrie 1941.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cautari disperate. Politisti, jandarmi, padurari si salvamontisti incearca sa gaseasca doua tinere de 19 ani disparute pe Clisura Dunarii. UPDATE

31 December 2022 at 07:23
image

Un apel la 112 a dus la demararea unei operatiuni de cautare de amploare in Banat.

Un tanar din Caras-Severin a fost cel care a dat alarma la o jumatate de ora dupa miezul noptii. Omul a anuntat ca doua fete care se aflau intr-o masina, pe Clisura Dunarii, si se deplasau spre localitatea Bigar, ce tine de comuna Berzasca, sunt de negasit.

Au fost organizate imediat echipe de cautare la care participa pompierii din Moldova Noua cu 1 microbuz cu 5 subofiteri, jandarmii, cu 4 subofiterii cu 1 Duster, patru agenti de politiei, alti doi ai Politiei de Frotniera si un padurar. La primele ore ale zilei s-au alaturat echipelor de cautare si 4 salvamontisti.

De asemenea a fost solicitat si un elicopter.

Cautarile continua si la aceasta ora.

Azi-noapte, la ora 00.36, politisti de la Politia Orasului Moldova Noua au fost sesizati prin apel 112 despre faptul ca doua tinere de 19 ani au plecat la ora 14.30 din Resita, cu un autoturism condus de una dintre ele, pentru a ajunge în localitatea Bigar si pana la ora sesizarii nu au ajuns la destinatie.
Ieri, la ora 17.00, una dintre tinere si-ar fi contactat parintii, spunandu-le ca a ajuns în orasul Moldova Noua si se indreapta catre Bigar.
In jurul orei 18.30, locatia celor doua fete indicata de o aplicatie de socializare era în comuna Berzasca, pe un drum forestier, altul decat cel practicabil pentru a ajunge în satul Bigar, ulterior intrand într-o zona fara semnal, motiv pentru care cele 2 tinere nu au putut fi contactate pe telefoanele mobile.
Imediat dupa sesizare, la nivelul inspectoratului au fost dispuse cautari în zona indicata, fiind construite echipe de cautare-scotocire la care au participat peste 40 de efective de la Politia Orasului Moldova Noua, Politia de Frontiera, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul de Jandarmi Judetean, Salvamont si personal silvic de la ocoalele silvice.
Cautarile, la care au fost folosite echipamente cu termoviziune din dotarea Politiei de Frontiera, s-au desfasurat pe tot parcursul noptii, pana la ora 06.00, fiind vorba despre o zona împadurita, greu accesibila si fara semnal, iar de la ora 07.00, echipele de cautare au reluat activitatile la fata locului, urmand a fi efectuate cautari pedestre pe o raza de 20 de km.
Pe parcursul noptii a fost scotocita zona împadurita si cele doua drumuri forestiere pe care se face accesul spre localitatea Bigar, drumuri care au mai multe ramificatii si sunt greu accesibile accesului auto.
A fost verificat întreg traseul DN 57 Moldova Noua limita cu judetul Mehedinti, cu sprijinul colegilor din Mehedinti, inclusiv malul Dunarii, fara un rezultat pozitiv pana la acest moment.
De asemenea, zona este survolata începand din aceasta dimineata, de un elicopter din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta„, transmit reprezentantii IPJ Caras-Severin.

UPDATE: Dupa o noapte intreaga de cautari, cele doua tinere au fost gasite de politisti tefere si nevatamate, in apropierea localitatii Bigar, pe un drum forestier, stand in masina.

In urma cu putin timp, cele 2 fete au fost gasite de politisti pe un drum forestier din zona, la aproximativ 17 kilometri de localitatea Bigar, in autoturismul cu care au plecat. Acestea se afla in afara oricarui pericol si nu au suferit vatamari„, transmit reprezentantii IPJ Caras-Severin.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Fotbalistul brașovean al anului: Daniel Paraschiv e revelația Superligii

29 December 2022 at 06:27
By: M.Ex.

Autor: Adi Marica

l Tânărul atacant brașovean este al doilea golgheter din prima ligă cu nouă goluri marcate și a debutat cu gol la echipa națională în amicalul cu Moldova

La 23 de ani, Daniel Paraschiv e cel mai bun atacant din România în opinia lui Dan Petrescu, iar Marius Măldărășanu îl aseamănă ca stil de joc cu Marius Șumudică. Atacantul lui FC Hermannstadt a avut un an, 2022, de vis. E în topul golgheterilor din România cu 9 goluri marcate, a debutat cu gol la echipa națională, iar ofertele curg din toate părțile. „2022 a fost un an excepțional. Neașteptat aș spune, chiar dacă eu speram în adâncul sufletului meu să fiu cel mai bun. Am fost și eu surprins de această ascensiune și mă bucur că închei anul cu asemenea rezultate. Cred că forma bună pe care am traversat-o în campionat a contribuit la convocarea la echipa națională. În carieră cea mai importantă bornă va rămâne echipa națională. Am avut două tricouri de la meciul meu de debut, unul l-am donat pentru o acțiune caritabilă și pe celălalt l-am înrămat și îl păstrez acasă la loc de cinste “, spune Paraschiv.

„Muncă, ambiție și încredere“

Atacantul brașovean spune că încrederea acordată de Măldărășanu, dar și seriozitatea au dus la reușitele din 2022. „Chiar nu este niciun secret, este vorba doar de muncă, ambiție și încredere. Antrenorul Marius Măldărășanu mi-a dat încredere și m-a folosit în multe meciuri și eu mereu am încercat să-i răsplătesc încrederea “, spune golgheterul sibienilor.

„Mergem la EURO“

Paraschiv debordează de optimism când este vorba de echipa națională și este convins că o calificare la EURO 2024 este posibilă. „Cred că tărie că vom merge la EURO 2024! Am fost la lot, calitate este, dar acum suntem într-un moment ținând cont că nu ne-am mai calificat din 2016 la un turneu final. Cu câteva meciuri bune în aceste calificări ne vom recupera încrederea să putem duce echipa la EURO. Selecționerul Edi Iordănescu ne-a transmis tuturor că totul depinde doar de noi, iar în urma evoluțiilor pe care le avem la club va face selecția. Eu o să susțin necondiționat echipa națională, indiferent dacă voi fi sau nu în lot. Eu am și cețățenie moldovenească, chiar a fost la o acțiune la un lot de juniori la Chișinău, apoi nu am mai fost căutat de nimeni. Nu aș fi dat curs unei convocări la prima selecționată, pentru că eu mă simt român “, a declarat atacantul lui FC Hermannstadt.

Răspuns pentru Dan Petrescu

Dan Petrescu consideră că, la ora actuală, Paraschiv e cel mai în formă atacant din România. „Glumind puțin ar fi trebuit să spună asta când eram la CFR Cluj. Mă bucur că sunt apreciat de oameni importanți din fotbal și sper să o țin tot așa. Obiectivul meu pentru 2023 este să am evoluții cel puțin la fel de bune, să prin din nou echipa națională și să dau goluri. Nu sunt disperat să plec de la FC Hermannstadt, un transfer bun face cu ochiul oricui, dar, pentru mine, nu ar fi o tragedie să rămân până în vară la Sibiu “, a spus Daniel Paraschiv. În urmă cu câțiva ani, Edinson Cavani era modelul lui Paraschiv ca atacant. „Mi-a plăcut mult Cavani. Urmăresc cam toți atacanții mari ai lumii. Acum în vogă este Erling Haaland. Mă uit la meciuri lui City și încerc să învăț cât mai multe, însă este un stil de atacant diferit față de ce joc eu“.

Măldărășanu, Stoican, Militaru

Brașoveanul spune că a rămas în relații bune cu toți antrenorii cu care a lucrat. „Toți antrenorii cu care am lucrat pănă acum au avut un merit important, chiar și cei de la juniori de la FC Brașov, apoi Marius Măldărășanu, Flavius Stoican, dar și Dragoș Militaru cel care antrenează acum la Unirea Dej. Am lucrat cu Militaru într-o perioadă dificil pentru mine, în Liga a3-a, iar el m-a ajutat foarte mult “, a spus Paraschiv.

Săpunaru și Tamaș, cei mai puternici fundași

Săpunaru și Tamaș sunt considerați de Paraschiv cei mai puternici fundași din Superliga. „Cel mai greu pentru mine a fost să trec de Cristi Săpunaru. Și Gabi Tamaș e o stâncă tare. Cu Gabi am fost coleg 6 luni la Voluntari, poate, fără să-și dea seama, el a reușit să mă călească pentru duelurile tari din Superliga “, consideră golgheterul sibienilor.

Măldărășanu: „Nu este o surpriză pentru noi“

Paraschiv traversează cel mai bun moment al carierei sub comanda lui Marius Măldărășanu, cel care a reușit să termine cu FC Hermannstadt pe loc de play-off. „Paraschiv este o surpriză pentru mulți oameni din lumea fotbalului, nu însă și pentru noi care am crezut în el. L-am vrut pe Dani la Sibiu încă din vara lui 2021, atunci când plecam la drum cu noul proiect. Ne-a fost propus, dar el a dorit să rămână atunci la Voluntari și să joace în Liga 1. Apoi, din iarnă au fost reluate discuțiile, iar Dani Coman a reușit să rezolve transferul. L-am simțit încă de la antrenamente că este un jucător de valoare, i-am dat încredere, dar totul a depins doar de el. Fiind un jucător inteligent, el s-a adaptat imediat. Eu eram adeptul rotației jucătorilor și am mai și greșit. M-am gândit apoi să-l joc mai mult și totul a fost un succes. A dat goluri importante, dar având în spate un grup bun. A simțit că are încrederea noastră. Tot timpul eu l-am sfătuit să rămână cu picioarele pe pământ. Îmi amintesc un meci cu FC U Craiova, la final a venit la mine și mi-a spus „mulțumesc că nu m-ați scos la pauză că am jucat prost “. A rămas pe teren, iar pe final a marcat. Și în vară am avut emoții că va pleca, dar după ce s-a încheiat perioada de transferuri mi-a spus că nu vrea să stea doar 3-4 luni la o echipă și apoi să plece“, a spus antrenorul lui FC Hermannstadt.

Mental face față la o echipă de top

Măldărășanu este convins că atacantul brașovean va face față la orice echipă de top din România, însă ar vrea ca Paraschiv să continue la Sibiu până la finalul sezonului. „Discuții pentru un eventual transfer sunt, dar eu nu l-aș lăsa să plece în această iarnă. Nu e momentul, asta e părerea mea chiar dacă sunt subiectiv. Însă, dacă ar veni o ofertă de nerefuzat pentru el și pentru club nu m-aș opune. Dani ar face față mental la orice echipă de top, diferența ar fi că cerințele și obiectivele vor fi mai mari, important este ca clubul unde va ajunge să îi acorde încredere și răbdare “, a spus Măldărășanu.

Asemănare ca stil de joc cu Șumudică

Măldărășanu spune că Paraschiv seamănă ca stil de joc cu Marius Șumudică. „L-aș compara pe Paraschiv ca stil de joc cu Șumudică. Am fost coleg cu Șumi la Rapid, el era în atacant care ținea de minge și oportunist în careu “.

„Fotbalul brașovean se zbate în mediocritate în ultimii ani. Știu de acest conflict dintre FC Brașov și SR Brașov. Urmăresc meciurile televizate din Liga a 2-a ale celor de la FC Brașov, însă îmi pare rău că Brașovul nu are o echipă puternică să se bată cu echipele mari din Liga 1. Cu Mugurel Buga am rămas în relații excelente din perioada când jucam împreună la AFC Hărman. Atunci el m-a luat atunci sub aripa lui, mi-a dat multe sfaturi bune care m-au ajutat mult “.
Daniel Paraschiv

articolul original.

Adept al francmasoneriei, acest avocat şi filosof de prestigiu a marcat profund istoria românilor. A fost un mare ADVERSAR al absolutismului habsburgic, fiind închis de trei ori

28 December 2022 at 05:35
image
La 28 decembrie 1805 s-a născut, în Rudăria (Caraş-Severin), Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, avocat, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească şi om politic (m. 8 mai 1870).

A fost fiul lui Samu Murgu,ofiţer în armata imperială, şi Cumbria Murgu (născută Pungilă). Şi-a început studiile în comuna natală, apoi la Caransebeş, unde tatăl său s-a mutat în interes de serviciu în anul 1815. Începând cu anul 1826 Eftimie studiază la Seghedin filosofia, apoi se transeferă la Budapesta unde studiază Dreptul, pe care îl termină în anul 1830 cu rezultate foarte bune. În capitala Ungariei s-a împrietenit cu Damaschin Bojinca şi a început să colaboreze cu revista Biblioteca Românească din Buda. În 1823 un oarecare Sava Tokoly publică la Halle o broşură care neagă cu vehemenţă originea latină a românilor. Ca răspuns, Murgu şi Bojinca publică o lucrare prin care combat tezele antiromâneşti ale lui Tokoly, Murgu în limba germană şi Bojinca în latină şi româneşte.

Toate diplomele obţinute în decursul timpului au fost obţinute cu titlul de „EMINENCE”. Pe lângă română, vorbea fluent latina, maghiara, germana, greaca şi slavona.

Este iniţiat în tainele francmasoneriei la Iaşi în 1834, iar apoi devine Venerabilul unei loji din capitala Moldovei.

În 1834 pleacă în Moldova pentru a preda filosofia la Gimnaziul de la Trei-Ierarhi din Iaşi. Anul următor gimnaziul s-a transformat în Academia Mihăileană, unde Eftimie Murgu întemeiază catedra de filosofie. Ideile pe care le-a propagat la Iaşi, atât în rândul cunoscuţilor cât şi în rândurile elevilor săi, au iscat nemulţumiri în rândurile boierimii conservatoare. Responsabil cu învăţământul moldovenesc, Gheorghe Asachi l-a denunţat pe Murgu lui Mihail Sturza pentru atitudinea revoluţionară şi legăturile cu oponenţii domnitorului. În consecinţă Murgu a fost nevoit să-şi dea demisia.

Nevoit să părăsească Iaşiul, Eftimie Murgu s-a stabilit la Bucureşti, unde intenţiona să intre la Colegiul Sfântul Sava. A trebuit să aştepte un an de zile până la numire, timp în care a trăit din avocatură şi lecţii particulare de filozofie. Motivul era că Eforia Şcoalelor din Bucureşti era preocupată de renumele de revoluţionar şi de ideile lui Murgu şi de aceea a întârzia pe cât posibil numirea sa. Printre elevii care au luat lecţii particulare de filosofie de la Eftimie Murgu s-au aflat şi Nicolae Bălcescu şi C.A. Rosetti, care vor deveni ulterior lideri de marcă ai revoluţiei din Ţara Românească.

Eftimie Murgu a fost un mare adversar al absolutismului habsburgic, lucrul dovedit în 1849 în Dieta de la Debreţin unde votează detronarea habsburgilor, fapt care va constitui unul din principalele acte de acuzare în urma cărora va fi condamnat la moarte. S-a declarat împotriva oligarhiei Bisericii Ortodoxe Sârbeşti conduse de Iosif Rajacič, dispută ce avea ca temei şi scop obţinerea dreptului ca Biserica Ortodoxă din Banat şi Transilvania să-şi desfăşoare activitatea în limba maternă.

În concepţia sa revoluţionară, Eftimie Murgu era un adept înflăcărat al ideii de republică, un neobosit luptător pentru desfiinţarea relaţiilor feudale cît şi pentru unitate naţională a românilor.

În iarna anului 1848 Eftimie Murgu era la a doua detenţie, iar la 6 februarie procesul lui se reia, el cerînd să fie dus în faţa împăratului. Astfel, datorită manifestaţiilor tineretului român din Pesta, Murgu este eliberat la 9 aprilie. După cîteva zile i se propune de către Timotei Cipariu să prezideze Adunarea de la Blaj, ”ofertă” pe care o refuză.

La 24 iunie este ales deputat simultan în circumscripţiile electorale Lugoj, Oraviţa şi Făget. Cu ocazia validărilor la şedinţa Adunării Naţionale din 6 iulie 1948 va opta pentru mandatul Lugojului. Obţine dreptul de a convoca o adunare populară la Lugoj şi la 27 iunie în deschiderea adunării este proclamat preşedinte al acesteia.

Adunarea în frunte cu Murgu a votat o moţiune care prevedea:

1. Înarmarea poporului român să se facă în timp de 6 zile pentru defensivă, apoi, după ce Statul a înarmat poporul să treacă în ofensivă.
2. Armele confiscate de Stat să fie redate poporului.
3. Eftimie Murgu să fie ales căpitan suprem al Banatului
4. Episcopii bănăţeni să fie supuşi căpitanului.
5. Să se ia în seamă şi naţionalitatea românilor.
6. Introducerea limbii române în toată administraţia din Banat.
7. Poporul depune jurământ pentru frăţietate, patrie şi pentru naţionalitate română.
8. Adunarea îl numeşte pe protopopul Petrovici din Lipova în funcţia de vicar episcopesc pentru dieceza Timişoara, iar pe protopopul Vuia pentru dieceza Vârşeţului.

În anul următor revoluţiei, Eftimie Murgu votează detronarea habsburgilor (la 13 aprilie) cât şi noua lege a naţionalităţilor care cuprindea obţinerea unor drepturi minimale pentru români, precum şi reorganizarea unei legiuni române (28 iulie). Pentru curajul avut de a vota împotriva habsburgilor este arestat la 22 august şi condamnat la moarte pentru „înaltă trădare faţă de monarhia habsburgică”. Pedeapsa i se comută la patru ani de închisoare pe care-i va executa în închisoarea din Iosefstadt, din Boemia. Dupa ce iese din închisoare mai candidează o dată pentru funcţia de deputat în Dietă şi în 1861 este ales deputat de circumscripţia electorală din Moraviţa, iar în 1865 scrie ultima lucrare intitulată „Despre memorandumul Congresului Sîrbesc”, activitatea fiindu-i îngrădită de faptul că închisorile l-au slăbit foarte mult. S-a stins din viaţă la Budapesta, în data de 8 mai 1870, şi a fost înmormântat în cimitirul Rerepesy. Osemintele sale au fost aduse în ţară în 1932 şi reînhumate în cimitirul de la Lugoj.

Surse: Enciclopedia României, Wikipedia

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 28 decembrie:

1856 – S-a născut Woodrow Wilson, al 28-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru pace pe anul 1919

1895 – În cafeneaua „Grand Café” din Paris are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière

1923 – A încetat din viaţă Alexandre Gustav Eiffel, inginer francez (n. 15 decembrie 1832)

1937 – A încetat din viaţă Maurice Ravel, compozitor şi pianist, autorul celebrului „Bolero” (n. 7 martie 1875)

1945 – A încetat din viaţă Theodore Dreiser, scriitor american („O tragedie americană”, „Sora Carrie”) (n. 27 august 1871)

1947 – A încetat din viaţă Regele Victor Emmanuel III al Italiei (n. 1869)

1973 – Scriitorul rus Alexandru Soljeniţîn publică „Arhipelagul Gulag”

1986 – A încetat din viaţă Andrei Tarkovski, regizor rus („Călăuza”, „Andrei Rubliov”)(n. 4 aprilie 1932)

1989 – Pentru prima dată, după o lungă pauză, se întruneşte Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Este ales un comitet provizoriu de conducere alcătuit din Mircea Dinescu – preşedinte, Ana Blandiana, Dan Deşliu, Ştefan Augustin Doinaş, Domokos Geza, Octavian Paler, Eugen Simion, Stelian Tănase şi Dan Hăulică. S-a hotărît convocarea Congresului Naţional al scriitorilor.

1989 – A încetat din viaţă Hermann Oberth, fizician şi inventator german născut la Sibiu (n. 1894)

1997 – A încetat din viaţă Corneliu Baba, pictor (n. 18 noiembrie 1906)

2000 – Parlamentul a acordat votul de învestitură Cabinetului Adrian Năstase

2004 – Cabinetul Tăriceanu a primit votul de învestitură al Parlamentului

2004 – A încetat din viaţă scriitoarea americană Susan Sontag, considerată drept cea mai europeană dintre scriitorii americani, cunoscută pentru eseurile sale despre artă şi literatură, pentru analizele critice la adresa Occidentului şi pentru părerile sale de stânga.(n. ianuarie 1933)

2005 – A fost lansat satelitul Giove A, destinat testării condiţiilor reale ale tehnologiilor sistemului european de localizare Galileo. Sistemul Galileo, ce va permite Europei să-şi câştige independenţa faţă de celebrul sistem de poziţionare globală (GPS), controlat de americani, riscă, în opinia observatorilor, să ducă, în scurtă vreme, la o noua tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. In timp ce ţările europene susţin că au nevoie de un sistem care să le asigure independenţa fata de GPS, Washingtonul consideră că un asemenea sistem ar pune în pericol securitatea naţională a SUA, oferind potenţialilor terorişti un mijloc eficient de a ataca obiective americane.

2008 – A încetat din viaţă interpretul şi compozitorul de rock, Delaney Bramlett (n. 1 iulie 1939)

2010 – A încetat din viaţă muzicianul de jazz Billy Taylor; cântecul său „I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free” a devenit un imn al mişcării pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii (n. 24 iulie 1921)

2010 – A încetat din viaţă Agathe von Trapp, fiica cea mare a familiei von Trapp, care a inspirat scenariul filmului „Sunetul Muzicii” (n. 12 martie 1913).

articolul original.
❌