ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nicușor Dan: Un nou tronson de conducte de termoficare va fi dat în funcțiune după finalizarea probelor de presiune

6 December 2022 at 14:12
image

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că un nou tronson de magistrală de termoficare va fi dat în funcțiune după finalizarea probelor de presiune. Tronsonul, modernizat de Compania Municipală Energetica Servicii București, are 1.000 de metri și se află pe Calea Dorobanți, între Piața Lahovari și Institutul Goethe.

Nicușor Dan, precizări despre investițiile în rețeaua de termoficare

„Întregul obiectiv are o lungime totală a conductelor de 11 kilometri, dintre care 7 km de conductă magistrală și 4 kilometri de conducte aferente racordurilor în punctele termice.

Lucrările de modernizare presupun înlocuirea completă a conductelor vechi cu conducte noi, preizolate, dotate cu fir de detecție a avariilor.

Până în prezent, Compania Municipală Energetica Servicii București a modernizat 2,5 km din cei 11 km.

Acesta este un obiectiv important al sistemului de termoficare, ce asigură furnizarea apei calde si a căldurii pentru 15 puncte termice, respectiv pentru 66 blocuri de locuințe din Sectorul 1”, a explicat primarul general, pe Facebook.

Acesta a precizat că astfel se va îmbunătăți distribuția energiei termice către cartierul Aviației.

Dan a punctat că lucrările vor continua și pe parcursul iernii: vor fi modernizate racordurile, conducte de dimensiuni mai mici, care asigură legătura între conductele magistrale și punctele termice. Furnizarea de agent termic în zonele în care se fac lucrări nu va fi afectată.

Au fost atribuite contractele pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare

Amintim că, în luna octombrie, primarul general al Capitalei a anunțat că a fost încheiată achiziţia pentru reabilitarea a peste 210 kilometri de reţea de termoficare.

„E vorba de o lucrare cu o valoare de 260 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de euro sunt bani europeni. Pentru restul o să mergem pentru un împrumut, dar e posibil ca pentru o parte din rest să avem, de asemenea, bani europeni. Termenul de finalizare e de patru ani”, a declarat Nicușor Dan, la vremea respectivă.

articolul original.

Mii de bucureșteni nu au apă caldă și căldură. ELCEN: ”Se fac eforturi mari”

4 December 2022 at 15:18
image

Electrocentrale Bucuresti ELCEN prezintă duminică, într-o postare pe Facebook, temperaturile livrate la CET-urile din Capitală, care variază între 86 de grade C şi 93 de grade C. Compania a primit mai multe comentarii din partea bucureştenilor care se plâng că nu au căldură în case, ELCEN răspunzând că nu distribuie agentul termic către consumatori şi că de acest lucru este răspunzătoare Termoenergetica aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti.

”Într-o duminică de decembrie, timpul petrecut în case cu cei dragi e nepreţuit. La ELCEN, ştim cât de importante sunt energia electrică şi termică produse de noi, atât pentru Bucureşti, cât şi pentru Sistemul Energetic Naţional. Ştim că fără munca noastră constantă, luminile nu s-ar mai “aprinde” în locuinţe, în spitale, în şcoli, în alte instituţii, iar aparatele indispensabile vieţii zilnice n-ar mai funcţiona”, scrie ELCEN în postare. 

Compania precizează că în CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest, CET Grozăveşti şi CET Progresu se lucrează în regim non-stop.

”Se fac eforturi mari, în condiţiile tehnice deja cunoscute, dar suntem aici şi ziua, şi noaptea, şi în weekend şi de Sărbători şi nu ne oprim, pentru că ştim ca, fără centralele de cogenerare ale ELCEN, ar fi “gheaţă” şi întuneric în Bucureşti. Temperaturi livrate duminică, 4 decembrie: CET Bucureşti Vest: 93 grade C, CET Grozăveşti: 92 grade C, CET Progresu: 91 grade C, CET Bucureşti Sud: 86 grade C”, mai scrie Elcen.

Mai mulţi bucureşteni au răspuns la postare şi s-au plâns că în case nu se simte această căldură.

”Am plans… Devenisem expertă în prepararea duşurilor la cratită”, a scris un internaut la comentarii. ” În Colentina caloriferile sunt gheaţă, apă caldă este călâie ca nu o pâine nu poti frământă ce ea, am îngheţat de frig in casă, este mai frig ca afară in case numai ca nu plouă. Am ajuns să fim mai rău ca pe timpul comunismului”, a comentat altcineva. ”V-aţi lăudat ca să daţi în alţii, deşi ştiţi bine problemele companiei Termoenergetica. Ceva ruşine, nu aveţi? Mergeţi pe principiul “dezbină şi cucereşte”, a postat un alt bucureştean.

ELCEN a răspuns la un comentariu, precizând că se află în subordinea Ministerului Energiei şi nu distribuie agentul termic către consumatori.

”ELCEN nu are o relaţie contractuală cu consumatorii. ELCEN produce şi livrează pana la gardul CET-urilor. Compania care se ocupa de transportul şi distribuţia agentului termic este Termoenergetica, aflata în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti”, este răspunsul companiei.

articolul original.

În Bucureşti, deși unii plătesc facturile la timp, au parte de apă caldă și căldură cu porția sau deloc

29 November 2022 at 12:01
Foto: evz.ro

La început de iarnă, tot mai mulți bucureșteni aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat din cauza problemelor privind alimentarea cu apă caldă și căldură. Deși unii plătesc facturile la timp, au parte de apă caldă și căldură cu porția sau deloc.

În prezent, având în vedere problemele din București privind apa caldă și căldura, tot mai mulți bucureșteni racordați la sistemul centralizat decid să se debranșeze. Numărul solicitărilor a crescut substanțial, cu 33% față de anul trecut și este dublu față de anul 2019.

Tot mai mulți bucureșteni aleg varianta debranșării

În acest sens, deși plătesc facturi uriașe pentru apă caldă și căldură, oamenii le primesc cu porția, iar cele mai multe probleme sunt în Sectoarele 2 și 6. De altfel, datele arată că cei mai mulți bucureșteni care au decis să se debranșeze sunt în Sectorul 6.

Astfel, aproape 1.400 de bucureșteni din Sectorul 6 au depus o cerere pentru a se deconecta de la sistemul centralizat, iar în Sectorul 2 cifra se ridică la 600. Și în sectoarele 4 și 5 datele arată că au fost depus peste 500 de cereri de debranșare.

Aşadar, „Majoritatea vor să se debranșeze pentru că nu se mai poate în situația în care am ajuns. Adică într-o lună de zile să nu ai nicio săptămână căldură și apă caldă. De multe ori vine pe țeava de apă caldă apă rece și oamenii o plătesc ca apă caldă”, a spus un administrator de bloc din Sectorul 6.

În contextul financiar, cei care aleg această variantă sunt nevoiți să suporte anumite costuri. Astfel, trebuie plătită o taxă de 204 lei către Termoenergetica pentru verificarea dosarului și emiterea celui de debranșare. De asemenea, firmele de instalații care întocmesc și depun la Termoenergetica dosare de debranșare percep între 2.500 și 3.000 de lei pentru obținerea avizului. La aceste costuri se adaugă și cele pentru instalarea unei centrale, scrie Realitatea TV.

articolul original.

Care este soluția lansată de Cătălin Manea pentru a avea cel puțin apă caldă în casa bucureştenilor

28 November 2022 at 11:49
Foto: b1tv.ro

Lipsa apei calde și căldurii în Capitală îi pune în dificultate pe mulți bucureșteni, situația fiind una de neconceput pentru secolul XXI, potrivit deputatului Cătălin Manea, care punctează că această problemă nu este una nouă. El le-a sugerat oamenilor o soluție pentru a avea cel puțin apă caldă în casă.

Astfel, deputatul Cătălin Manea, din grupul parlamentar al minorităților naționale, consideră că situația apei calde și căldurii în Capitală este de neconceput în secolul XXI. El a precizat că la rândul său nu are apă caldă și le-a sugerat bucureștenilor să-și cumpere un boiler.

Deputatul sugerează să achiziționăm un boiler electric

În precizările sale, „Nu, nu, nu. Din păcate, vă spun că pentru cei mai mulți bucureșteni, în această perioadă, le sugerez, că și eu am căutat, trebuie să își procure boiler special pentru baie (…). Nu poți să stai fără să te speli, pe bune, deci apă caldă la bucătărie, apă caldă la baie, nu mai spun de căldura care lipsește din calorifere”, a declarat deputatul duminică seară la B1TV.

Întrebat cât curent electric consumă, având în vedere că n-are apă caldă și căldură, Cătălin Manea a precizat că factura sa la electricitate ajunge undeva la 500-600 de lei pe lună.

Astfel, „Eu nu am plătit niciodată mai puțin de 500 – 600 de lei, pe lună, curentul, adică factura la energie electrică, cam asta este media, deci are dreptate (Dan Teodorescu, solistul de la Taxi, care a reclamat lipsa apei calde, n.r.)”, a detaliat Cătălin Manea.

Situație de neconceput pentru secolul XXI

În contextul socia, acesta spune că situația nu este una nouă în Capitală, în contextul în care primarul Nicușor Dan dă vina acum pe Termoenergetica.

În afirmaţiile sale, „Nicușor Dan, primarul Capitalei, ne tot spune că de vină este Termoenergetica, ELCEN, cunoaștem pe fond care este problema … domne’, dar nu este o soluție! Nu suntem în primul an în care bucureștenii – și sute de mii de bucureșteni din diferite cartiere – rămân fără apă caldă și căldură, acum, când vremea s-a răcit.

Am văzut mai nou că s-au apucat să facă câteva lucrări în anumite zone, nu știu, se tot sapă, muncitorii nu lucrează, am văzut doar utilajele, traficul este blocat, apa, nu numai cea caldă lipsește, lipsește și apa rece. Este o situație groaznică și de neconceput pentru secolul XXI, pentru București, capitala unui stat european”, a continuat oficialul.

CGMB a aprobat un împrumut de 500 de milioane de lei

În contextul remedierilor, în cursul zilei de vineri, consilierii generali ai Capitalei au aprobat proiectul privind contractarea unei finanţări rambursabile interne/externe, în valoare totală de până la 500 de milioane de lei. Banii urmează să fie alocaţi companiei Termoenergetica, în vederea achitării datoriei către Elcen.

În acest fel, primarul general al Capitalei va fi împuternicit sa negocieze şi să semneze termenii şi condiţiile finanţării. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.

Astfel, „Urgenţa acestui proiect de hotărâre vine din faptul că a fost publicată ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului naţional. În această ordonanţă de urgenţă se ridică plafonul de împrumut al Municipiului Bucureşti cu 500 de milioane de lei, numai că toate procedurile trebuie desfăşurate până la sfârşitul anului 2022. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce noi am convocat această şedinţă”, a spus primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

articolul original.

Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură în prag de iarnă. Directorul Termoenergetica: Problema datoriei către Elcen există și e nevoie de ajutor. Ar trebui să nu mai fie lupte politice pe acest sistem (VIDEO)

15 November 2022 at 10:22
image

Bucureștenii ar putea rămâne fără lumină și căldură chiar în prag de iarnă. Elcen susține că nu mai are bani să plătească tot gazul și curentul electric de care locuitorii Capitalei au nevoie începând cu luna decembrie. Compania trebuie să primească 700 de milioane de lei de la Termoenergetica. Daca problema datoriei nu se rezolvă, Capitala ar putea să rămână în frig și întuneric în cateva săptămâni. Claudiu Crețu, directorul general Termoenergetica, a vorbit despre aceste probleme în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Directorul Termoenergetica denunță exploatarea politică a problemei

Claudiu Crețu a declarat că ei fac tot posibilul pentru a se asigura că sistemul funcționează și bucureștenii au apă caldă și căldură, dar problema datoriei către Elcen există și e nevoie de ajutor pentru rezolvarea ei. Așa cum s-au găsit soluții în fiecare an, trebuie găsite și acum, a spus el.

„Noi vom face tot tot ce ține de noi ca sistemul să funcționeze, să dăm căldură și apă caldă în continuare, dar această datorie de 700 și ceva de milioane către Elcen e reală și nu o putem plăti dacă nu vine un ajutor de la Primăria Municipiului București, de la Guvern, din orice altă soluție.

Eu sper, totuși, înr-o rezolvate într-un împrumut, un ajutor. Exclud ca Bucureștiul să rămână fără căldură în prag de iarnă, nu cred că e posibil așa ceva.

Sunt demersuri, sunt negocieri, am făcut solicitări la Primărie, peste tot, am informat toți factorii de decizie. Încă n-avem un răspuns sau o certitudine că se va rezolva, dar așa cum au fost probleme în fiecare an și s-au găsit soluții, e nevoie de soluții ca funcționarea să continue”, a declarat directorul Termenenergetica.

Claudiu Crețu a reproșat apoi faptul că situația e folosită de unii în scop politic, în dauna bucureștenilor: „Eu nu pot decât să dau un mesaj echilibrat, în sensul că alimentarea cu energie electrică, termincă a Capitalei trebuie să continue. Ar trebui să nu mai fie lupte politice pe acest sistem, pentru că utilitățile publice țin de sănătatea populației și de ordinea publică. Din păcate, e folosit un pic în discursul politic și oamenii au de pierdut”.

Jocurile politice în jurul datoriei Termonergetica și pe seama bucureștenilor

Amintim că Nicușor Dan a făcut apel la Guvern să aloce banii necesari ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica.

Reacțiile guvernanților au fost ironice sau au lipsit cu desăvârșire. În vreme ce premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a spus că așteaptă propuneri de soluții de la Dan, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a avut mai multe reacții ironice și i-a cerut demisia primarului.

Toate acestea în contextul în care Gabriela Firea, cu susținerea PSD, dorește un nou mandat la Primăria Capitalei, iar liberalii dau semnale că nu-l vor mai susține pe Nicușor Dan, care și el își dorește încă patru ani la PMB. Dacă polul de dreapta se sparge și liberalii nu-l mai susțin pe Dan, Firea are aproape asigurată Primăria Generală și, practic, PNL abandonează Bucureștiul în brațele PSD.

articolul original.

Sute de blocuri din București, fără apă caldă și căldură câteva zile. Zonele afectate

14 November 2022 at 11:52
image

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat că apa caldă și căldura vor fi sistate în câteva sute de blocuri din Sectoarele 2, 4 și 6, vreme de câteva zile, pentru că se fac lucrări de remediere a unor avarii.

Apa caldă și căldura, oprite în mai multe zone din București. Se fac lucrări

Potrivit anunțului Termoenergetica, vor fi efectuate lucrări pe:

Conducta magistrală DN 600 din zona Fundeni din Sectorul 2 al Capitalei – pusă în funcțiune în anul 1985, cu o vechime de peste 35 de ani. Furnizarea agentului termic pentru apă caldă și încălzire pentru 7 puncte termice, care alimentează un număr de aproximativ 115 blocuri, Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic Fundeni, va fi sistată până în data de 16 noiembrie 2022, ora 23.00. Vor fi afectate de oprire și punctele termice din zona Șoselei Colentina și a străzilor Răscoala 1907, Pescarilor și Pâncota;

Conducta DN 800 în zona Bulevardului Constantin Brâncoveanu, după ce, în urma lucrărilor desfășurate în cursul săptămânii trecute, la operațiunea de umplere a conductei a apărut o nouă spărtură, ce a necesitat golirea, izolarea tronsonului și lucrările de remediere în regim de urgență. Furnizarea agentului termic pentru apă caldă și căldură din punctele termice care alimentează un număr de aproximativ 260 de blocuri va fi sistată până marți, 15 noiembrie 2022, ora 23.00. Vor fi afectate de oprire și punctele termice din strada Secuilor, Calea Șerban Vodă și Șoseaua Olteniței;

Conducta magistrală Dn 700 în zona Bulevardului Iuliu Maniu – pusă în funcțiune în anul 1987, cu o vechime de 35 de ani. Furnizarea agentului termic pentru apă caldă și încălzire pentru 5 punctele termice, care alimentează un număr de aproximativ 75 blocuri va fi sistată până miercuri, 17 noiembrie 2022, ora 23.00. Vor fi afectate de oprire și punctele termice din străzile Valea Lunga, Vistiernicul Stravinos, Mohorului și Băbești.

Compania Termoenergetica precizează că echipele de intervenție lucrează permanent pentru soluționarea cât mai rapidă a problemelor.

Clienții au la dispoziție informații prin mesajele preînregistrate la 031.9442 sau alte detalii la 0800.820.002, precum și prin aplicația Termoalert.

articolul original.

Bucureștiul riscă să rămână fără căldură și fără apă caldă la iarnă! Termoenergetica este la un pas de executare silită

5 November 2022 at 14:10
image

Compania de termoficare din București este la un pas de executare silită, din cauza unor datorii de peste jumătate de miliard de lei, ceea ce ar putea înrăutăți situația bucureștenilor din iarna aceasta.

Lucrurile nu sună prea bine pentru cetățenii Capitalei, mai ales acum, în prag de iarnă.

Situația este critică, atrage atenția Termoenergetica, într-o scrisoare trimisă Primăriei și Consiliului General. Compania semnalează că executarea silită și intrarea în insolvență ar avea drept consecință probleme cu alimentarea cu energie termică a Bucureștiului în plină iarnă.

Termoenergetica cere, totodată, o intervenție la nivel guvernamental.

„Dorim să atragem atenția cu privire la situaţia extrem de critică în care Compania Termoenergetica se află, existând riscul ca în perioada următoare faţă de companie să fie demarate proceduri de executare silită şi pe cale de consecinţă să intre în stare de insolvență, punând în pericol funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului București în plin sezon rece.

Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a sustine functionarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucurestiului pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, pentru a evita consecintele negative a imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni”, se arată într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei și consilierii generali.

Datorii de 535 de milioane de lei

ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii împotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din București, pentru datorii de 535 milioane lei.

Astfel, ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica ceea ce ar putea conduce la intrarea în insolvență a companiei Primăriei Capitalei. Termoenergetica are în total datorii de aproape 800 milioane lei la ELCEN.

Mai precis, ELCEN a făcut demersuri în instanță pentru recuperarea unor datorii de 535 milioane lei de la Termoenergetica, aferente lunilor de consum martie – mai 2022, și a obținut ordonanțe de plată care reprezintă titluri executorii.

În plus, reprezentanții Termoenergetica spun că subvenția de circa 1 miliard de lei, aprobată pentru 2022, nu este suficientă, necesarul fiind de circa 1,47 miliarde lei, iar după scumpirile la gigacalorie aprobate recent de ANRE, cu circa 27%, necesarul ar fi de circa 1,9 miliarde lei, ca prețul la populație să nu fie majorat, potrivit Hotnews.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Cât va costa factura la apa caldă şi căldură în această iarnă. Calcule pentru un apartament cu 2,3 şi 4 camere

30 October 2022 at 09:00
image

Vor fi facturi mai mari, chiar şi duble, la apă caldă și la încălzire în această iarnă față de anul trecut, în Capitală, potrivit unor calcule făcute.

Totul vine după ce gigacaloria, care anul trecut a fost 163 de lei, are o creștere spectaculoasă. S-a făcut o dublare a ei şi în aceste momente a ajuns la 368 de lei.

Apartament 2 camere, 2 persoane

Spre exemplu, o simulare pentru un apartament cu 2 camere din București, 2 persoane, anul trecut factura a fost 110 lei.

În 2022, cu 0,67 Gcal x 368 de lei, dacă afară sunt 2-3 grade Celsius şi avem o iarnă similară cu cea de anul trecut, factura ar ajunge la 246 de lei.

Factura la apă caldă şi căldură pentru 2-3-4 camere

Apartament 3 camere, 3 persoane

Şi la apartament cu 3 camere, 3 persoane, anul trecut se plătea pentru apă caldă şi căldură 137 de lei. Dacă înmulțim consumul pentru 3 camere, în medie 0,87 Gcal cu noua valoare a gigacaloriei de 368 de lei, este 320 de lei, deci mai mult decât o dublare.

Sumele menţionate sunt doar pentru apă caldă şi căldură, nu reflectă preţul pentru întreaga factură la întreţinere.

„Nu ar trebui să ne surprindă. Ar trebui să ne surprindă faptul că toată vara cât mai aveam posibilitatea să facem ceva, să ne pregătim pentru ceea ce urmează, nu s-a făcut. În noiembrie începe mare lamentare și încep avariile.

Conductele, care au și ele o durată de viață, n-au cum să țină când le-ai ignorat 30 de ani”, a spus Mihai Mereuță, președintele Ligi Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Apartament 4 camere, 4 persoane

La un apartament de 4 camere, 4 persoane, dacă anul trecut aveați o factură de 175 de lei în medie (doar apă caldă şi căldură), pentru o iarnă caldă de 3-4 grade afară, anul acesta preţul se dublează.

La un consum de 1,07 Gcal înmulţit cu noul preț al gigacaloriei, totalul va fi de 393 de lei.

Dacă la 400 de lei mai adăugăm și restul costurilor, întreţinerea totală poate ajunge la circa 600 de lei, estimează Mihai Mereuță.

Termoenergetica: ,,Cu siguranță vor fi avarii în următorii 3-5 ani”

„Ați spus dumneavoastră că încep avariile. Nu, aș putea să spun că avarii avem în fiecare zi, fie că e vară, toamnă, iarnă, primăvară avarii avem în fiecare zi.

Nimeni nu poate ști cum va fi la iarnă. Noi sperăm într-o iarnă similară cu iernile precedente, adică să nu avem temperaturi mult prea scăzute, care ar putea pune o presiune suplimentară asupra sistemului de termoficare.

La întrebarea dacă vor fi avarii, eu pot să vă spun cu siguranță că în următorii 3-4-5 ani vor fi avarii, pentru că sunt 1000 de kilometri de rețea din care s-au înlocuit până acum doar 15-20%, de anul viitor încep lucrările pe fonduri europene.

Deci remedierea, înlocuirea acestor conducte magistrale durează 3-4-5 ani. De anul viitor se va lucra la cei 200 de kilometri pe fonduri europene”, a precizat Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica.

articolul original.

Un secretar de stat în Ministerul Energiei se plânge că nu are apă caldă: ”Trăim ca acum 100 de ani”

26 October 2022 at 18:51
image

George Lazăr, secretar de stat în Ministerul Energiei, s-a plâns de situaţia cu care s-a confruntat în Roman, din cauza avariilor la rețeaua de apă. Demnitarul susţine că oamenii trăiesc „ca acum 100 de ani, fără apă caldă”.

Lazăr susţine că s-a ajuns în această situaţie din cauza incompetenţei conducerii companiei ApaServ şi indiferenţei Consiliului Judeţean Neamţ.

„E chiar o situaţie de plâns. Da, în mod clar am găsit resurse alternative, adică am cumpărat apă plată în cantitate mai mare pentru treburile casnice, dar şi ce ţine de partea de igiena fizică. În rest, am aşteptat să se dea drumul la apă. Cei de la compania judeţeană ApaServ, companie care este controlată de Consiliul Judeţean, în ultimii 8 ani de zile, nu cred că au investit mai mult de 2% din ce au încasat de la Roman, adică ivestiţiilor lor au tins spre zero.

Ei au recunoscut ultima dată când am avut o discuţie cu dumnealor, la Primăria Municipiului Roman, că au 70% pierderi de apă pe reţea. Adică, din zona de captare, de acolo de unde ivorăşte apa şi este captată, până la benefiarul final, adică până la consumatorul casnic, acest traseu al rețelelor ApaServ, se pierde 70% din cantitatea apei.

Avem aceste crize succesive de lipsă a apei potabile în Roman. Luni şi marţi nu a fost apă absolut deloc în Roman. Astăzi, înţeleg că a revenit apa”, a spus demnitarul, potrivit antena3.ro.

Demnitarul a scris și pe Facebook despre problema apei calde din Roman

De asemenea, George Lazăr, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care a povestit cum a fost afectat de lipsa apei din Roman, unde locuieşte alături de familia sa.

„Sunt şi eu unul dintre zecile de mii de romaşcani care în aceste zile nu au apă curentă.

Am doi copii mici acasă şi aceleasi probleme curente in gospodărie, la fel ca majoritatea locuitorilor municipiului Roman. Nu avem cum să le facem baie sau să le spălăm hainele, nu avem apă pentru gătit sau pentru igiena elementară zilnică. Aşa trăiesc romaşcanii în octombrie 2022.

Ca acum mai bine de 100 de ani. Asta din cauza incompetenței crase a ApaServ şi a indiferenței Consiliului Județean Neamț, sub conducerea lui Ionel Arsene, care continuă să îşi bată joc de noi, fără scrupule”, a scris George Lazăr pe pagina sa de Facebook.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Termoenergetica avertizează că două cartiere ale Capitalei riscă să aibă mari probleme cu apa caldă și căldura la iarnă. Care este motivul

22 October 2022 at 11:00
image

Cartierele Tei și Aviației din București riscă să aibă cele mai mari probleme cu apa caldă și căldura în această iarnă, a declarat sâmbătă directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu. 

Asta datorită faptului că agentul termic vine de la CET Sud, iar până ajunge la destinație, din cauza distanței lungi și a avariilor, are o temperatură mai scăzută, a explicat acesta.

În aceeași situație sunt și cartierele Pantelimon, Fundeni și Colentina, însă aici sunt speranțe că din decembrie situația se va rezolva, mai spune Claudiu Crețu.

,,Având în vedere situația ultimilor ani, zonele vulnerabile sunt cele din NE Capitalei – Colentina, Aviației, Fundeni, Pantelimon. Avem însă speranța că la CET Titan cazanele vor fi puse în funcțiune în luna decembrie, astfel că zona Pantelimon, zona adiacentă CET Titan, ar trebui să nu mai aibă probleme. Rămân zone vulnerabile Aviației și zona Tei”, a declarat Claudiu Crețu pentru hotnews.ro.

Lucrările la centrala provizorie din Titan sunt în curs. Acestea vizează instalarea unor capacități de producție cu capacitatea de 75 de MW energie termică, închiriate de Primăria Capitalei pentru un an. Costul de închiriere pe an este de circa 13 milioane lei fără TVA.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Constanţa a rămas fără apă caldă și căldură. Societatea de termoficare nu a avut bani să achite în avans gazul pentru prepararea agentului termic

22 October 2022 at 08:01
image

Constanţa a rămas fără apă caldă și căldură după ce societatea de termoficare Electrocentrale Constanţa nu a avut bani pentru achitarea în avans a gazelor naturale utilizate pentru prepararea agentului termic. Astfel, producerea agentului termic în CET Palas a fost oprită.

Societatea a anunţat vineri că va plăti către furnizorul de gaz un avans din subvenţia la căldură primită de la municipalitate.

„Motivat de faptul că în lipsa resurselor financiare Electrocentrale Constanța SA nu și-a putut onora obligația achitării în avans a gazelor naturale utilizate la prepararea agentului termic, așa cum s-a stabilit prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2022, aceasta a oprit producerea agentului termic în CET Palas. Pentru a asigura lichiditățile necesare achitării gazelor naturale în perioada următoare, Termoficare Constanța SRL va achita către furnizorul de gaz un avans din subvenția la căldură aprobată de municipalitate în ședința de astăzi (vineri- n.r.)”, potrivit unui comunicat al societății Termoficare Constanța.

Conform acestuia, oprirea furnizării energiei termice în aceste zile facilitează executarea lucrărilor de modernizare a rețelei de transport într-un ritm mai accelerat și permite repararea avariilor depistate în urma probelor la rece, astfel încât infrastructura termică să fie pregătită pentru începerea furnizării căldurii.

„Până la reluarea furnizării producerii de energie termică în CET Palas, perioadă pe care o dorim cât mai scurtă, suntem puși în imposibilitate să vă furnizăm apă caldă de consum”, se mai arată în comunicat, potrivit ctnews.ro.

Tot vineri, 21 octombrie, prețul energiei termice pentru populație aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Constanța pentru sezonul rece care urmează, va fi de 450,00 lei/ GCal inclusiv TVA (echivalent a 386,93 lei/MWh inclusiv TVA).

„Autoritatea publică locală sprijină populația racordată la sistemul municipal alocând o subvenție substanțială la energia termică, așa încât costurile populației cu încălzirea să fie suportabile. Totodată, persoanele cu venituri mici, pot depune cereri la locațiile indicate de Primăria Constanța pentru a beneficia de ajutoarele pentru încălzirea locuințelor”, mai transmite sursa citată.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Radu Opaina: „În București se trăiește la noroc. Dacă aveți apă caldă azi, ați avut noroc. Mâine, nu se știe” | VIDEO EXCLUSIV

18 October 2022 at 16:30
image

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că în Capitală se trăiește „la noroc”, în ceea ce privește furnizarea apei calde pentru populație, prin sistemul centralizat.  

„În București se trăiește la noroc. Dacă aveți apă caldă azi, ați avut noroc. Mâine, nu se știe dacă aveți (…)

Dacă vedeți cum arată o țeavă după 30 de ani, sau chiar 60 de ani unele (…) Niciodată nu se poate reabilita în întregime sistemul de termoficare”, a precizat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, de luni seară.


Potrivit lui Radu Opaina, în prezent, sistemul de termoficare este cârpit.

„Se plimbă (avariile – n.r.), pentru că nu se reformează nimic, doar se cârpește. Este ca o mașină: o repari într-un loc, cedează în celălalt loc. Trebuie să iei mașina să o repari cu totul, să-i dai un statut nou. Ori, așa ceva nu s-a întâmplat în România, cu sistemele de termoficare”, a mai declarat Radu Opaina.

Radu Opaina: În București există o problemă de securitate națională

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a mai declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că în Capitală există o problemă de securitate națională, din cauza sistemului de termoficare foarte vechi și cu multe probleme. Potrivit lui Opaina, peste 1,5 milioane de persoane sunt vulnerabile la iarnă.

articolul original.

Radu Opaina: În București există o problemă de securitate națională / 1,5 milioane de persoane depind de sistemul de termoficare | VIDEO EXCLUSIV

18 October 2022 at 14:11
image

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că în Capitală există o problemă de securitate națională, din cauza sistemului de termoficare foarte vechi și cu multe probleme. Potrivit lui Opaina, peste 1,5 milioane de persoane sunt vulnerabile la iarnă.

„Este gravă situația, eu vă zic, este foarte gravă. Problema asta cu termoficarea este cruntă. Eu nu aș vrea să fiu în locul niciunuia dintre ei când se va întâmpla, în fiecare zi, câte o nenorocire”, a declarat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.  

Potrivit lui Opania, situația în București este „mai mult decât o problemă de securitate națională”.

Fostul director RADET mai spune că peste 1,5 milioane de bucureșteni depind de sistemul de termoficare.

„Acolo unde lumea nu și-a rezolvat problema legal, și-au pus sobe improvizate, dar nu legale. Ca să faci o sobă legală într-un bloc, nu ai cum, nu este blocul făcut pentru așa ceva. Dar au găsit soluții românii. Sunt și sobe pe gaz, și sobe pe lemne ( în unele apartamente – n.r.)”, a mai precizat Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

„Ori vor lua foc blocuri, ori vor bubui apartamente”

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că în cazul în care sistemul de termoficare va ceda, în Capitală, la iarnă, bucureștenii ar putea recurge la improvizații, care pot fi extrem de periculoase.

„Am fost director RADET trei luni de zile și m-am lămurit cu ce se întâmplă în sistem, și dovada este că am ajuns aici unde am ajuns, într-o situație foarte critică și foarte grea, foarte gravă, iar cine este expus acestor situații va îngheța de frig, iar dacă nu va îngheța de frig,  ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”, a declarat Radu Opaina în cadrul emsiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

articolul original.

Radu Opaina, despre București: „Noi suntem copie fidelă a Moscovei. La ei funcționează tot așa. Același sistem de termoficare greu, scump” | VIDEO EXCLUSIV

18 October 2022 at 07:30
image

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că Bucureștiul este „copie fidelă a Moscovei”, în ceea ce privește sistemul de termoficare.

„Singurul oraș care poate fi exemplificat pozitiv este Beiușul. Sunt niște oameni acolo care au înțeles, de vreo 20 de ani, că se poate lua apa caldă din pământ, geotermală, și se poate folosi la încălzirea și la apa caldă a populației, și prețul este de 100 de lei, față 900 de lei cât este în București. Acolo, oamenii sunt fericiți, au și apă caldă și căldură, și este și ieftină. În restul țării este ca în București, pentru că toată lumea se aliniază la București.

Pânza de apă termală pleacă dinspre Beiuș și coboară spre București (…) Poți să acoperi tot Bucureștiul, dacă forezi la doi kilometri”, a precizat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Potrivit lui Radu Opaina, sistemul de termoficare din București este copiat după cel din Moscova.

„Noi suntem copie fidelă a Moscovei. La ei funcționează tot așa. Același sistem, greu, scump, prost”, a precizat Radu Opaina în cadrul emisiunii cu Gândul la București.

„Ori vor lua foc blocuri, ori vor bubui apartamente”

Acesta a mai declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că în cazul în care sistemul de termoficare va ceda, în Capitală, la iarnă, bucureștenii ar putea recurge la improvizații, care pot fi extrem de periculoase.

„Am fost director RADET trei luni de zile și m-am lămurit cu ce se întâmplă în sistem, și dovada este că am ajuns aici unde am ajuns, într-o situație foarte critică și foarte grea, foarte gravă, iar cine este expus acestor situații va îngheța de frig, iar dacă nu va îngheța de frig,  ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”, a declarat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

articolul original.

Radu Opaina, fost director RADET: „Pentru un apartament de trei camere, trei persoane, întreținerea va fi de 1.000 de lei la iarnă în București” | VIDEO EXCLUSIV

17 October 2022 at 19:00
image

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că la iarnă costurile pentru căldura din apartamente vor fi duble față de anul trecut. Cât se va plăti întreținera la un apartament cu trei camere.

„Asta este o altă latură a nenorocirilor (plata întreținerii – n.r.). Vor avea căldură unii, vor avea apă caldă, dar prețurile, costurile, vor fi duble”, a declarat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

Pe de altă parte, Marius Pavel, consilier general la Primăria Capitalei este și mai pesimist în ceea ce privește prețul căldurii la iarnă.

„Vor fi mai mult decât duble (prețurile – n.r.), de două ori jumătate, a crescut prețul. La 1 aprilie, la propunerea primarului general, a fost crescut prețul gigacaloriei de 2,5 ori, care s-ar putea să crească. Așa că, declarația primarului general că nu crește prețul gigacaloriei este o mică minciună, ca să o definesc foarte blând”, a declarat și Marius Pavel.

Totodată, Radu Opania a preconizat care vor fi prețurile la iarnă în București pentru un apartament de trei camere.

„Trei camere, trei persoane, standard, dacă plăteai anul trecut cinci milioane, cinci milioane cinci sute (550 lei – n.r.), acum se plătește undeva la zece milioane ( 1.000 de lei – n.r.)”, a declarat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”

Acesta a mai declarat că în cazul în care sistemul de termoficare va ceda, în Capitală, la iarnă, bucureștenii ar putea recurge la improvizații, care pot fi extrem de periculoase.

„Am fost director RADET trei luni de zile și m-am lămurit cu ce se întâmplă în sistem, și dovada este că am ajuns aici unde am ajuns, într-o situație foarte critică și foarte grea, foarte gravă, iar cine este expus acestor situații va îngheța de frig, iar dacă nu va îngheța de frig,  ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”, a declarat Radu Opaina în cadrul emsiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

articolul original.

Radu Opaina, fost director RADET: „În București va fi mai rău ca acum 30 de ani / Vom trece la metoda de încălzire cu lemne în apartamente” | VIDEO EXCLUSIV

17 October 2022 at 18:00

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că în prezent, în Capitală, este mai rău ca acum mai bine de 30 de ani, respectiv pe vremea lui Ceaușescu, când nu exista căldură în apartamente.

„Este mai rău ca acum 30 de ani. E mult mai rău ca acum 30 de ani. Acum, și fără căldură, și fără apă caldă, și cu banii luați.

Vom trece la metoda lemne. Sunt localități în România, acolo unde dacă mergem să vizităm la parterul blocurilor, vedem numai magazine pentru lemne și pentru cărbuni. I-am întrebat, se încălzesc cu lemne și cărbuni în apartamente. Își fac sobe improvizate, pentru că blocurile nu au aerisiri.

Improviziația înseamnă să te uiți non-stop la ea, pentru că altfel iei foc. Românul este atent non-stop la viața cu toate cele, nu doar la asta (la improvizație – n.r.), și uită. Adoarme cu aragazul deschis, uită să deschisă ușița la sobă…. Doamne ferește!”, a declarat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

„Ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”

Radu Opaina a mai declarat că în cazul în care sistemul de termoficare va ceda, în Capitală, la iarnă, bucureștenii ar putea recurge la improvizații, care pot fi extrem de periculoase.

„Am fost director RADET trei luni de zile și m-am lămurit cu ce se întâmplă în sistem, și dovada este că am ajuns aici unde am ajuns, într-o situație foarte critică și foarte grea, foarte gravă, iar cine este expus acestor situații va îngheța de frig, iar dacă nu va îngheța de frig,  ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”, a declarat Radu Opaina în cadrul emsiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

articolul original.

Radu Opaina, fost director RADET, previziuni sumbre pentru la iarnă, în București: „Ori vor lua foc blocuri, ori vor bubui apartamente” | VIDEO EXCLUSIV

17 October 2022 at 17:00
image

Radu Opaina, director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, și fost director al RADET, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că în cazul în care sistemul de termoficare va ceda, în Capitală, la iarnă, bucureștenii ar putea recurge la improvizații, care pot fi extrem de periculoase.

„Am fost director RADET trei luni de zile și m-am lămurit cu ce se întâmplă în sistem, și dovada este că am ajuns aici unde am ajuns, într-o situație foarte critică și foarte grea, foarte gravă, iar cine este expus acestor situații va îngheța de frig, iar dacă nu va îngheța de frig,  ori va lua foc blocul, ori va bubui apartamentul”, a declarat Radu Opaina în cadrul emsiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

Potrivit lui Radu Opaina, bucureștenii ar putea recurge, în cazul în care sistemul de termoficare nu va funcționa, la improvizații.

„Ritmul în care se lucrează este cel puțin dezamăgitor. Se lucrează doar punctual, acolo unde există avarii”

„Pentru că asta face omul simplu, când nu are cu ce, caută improvizația. Recurge la calorifer electric, la reșou, aragaz, care an de an, zi de zi, se întâmplă tot felul de evenimente ( incendii, explozii – n.r.)

Este ilegal, nu poți folosi ceva care nu ți-e destinat”, a mai declarat Radu Opaina în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Totodată, Marius Pavel, consilier general la Primăria Capitalei a declarat că ritmul în care se lucrează la modernizarea sistemului de termoficare este unul lent.

„Ritmul în care se lucrează este cel puțin dezamăgitor. Se lucrează doar punctual, acolo unde există avarii”, a precizat și Marius Pavel.

articolul original.

Spitalul Fundeni și alte sute de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă!

4 October 2022 at 08:21
image

Situație deloc plăcută în Capitală! Din cauza unei avarii majore, peste 400 de blocuri din sectoarele 1, 2 şi 4 din București, dar şi spitalul Fundeni rămân fără apă caldă timp de câteva zile.

Compania resposabilă de această situaţie a explicat problema atât pe reţelele de socializare, cât și pe site-ul Termoenergetica, însă situația nu este deloc plăcută, mai ales că unele clădiri vor primi apă caldă abia în cursul zilei de vineri. Oficialii Companiei spun că reparaţiile nu pot fi făcute dacă apa caldă nu este oprită.

Când vor fi remediate avariile din Capitală

”Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că, începând de luni se desfășoară lucrări pentru remedierea unor avarii apărute pe conductele din rețeaua primară, în sectoarele 1, 2 și 4 din Capitală.

Astfel, vor fi efectuate lucrări pe:
1. Conducta Magistralei DN 500, din zona Calea Griviței din Sectorul 1. Furnizarea agentului termic pentru apă caldă către patru puncte termice, care alimentează aproximativ 110 blocuri va fi sistată până în data de 05.10.2022, ora 24.00. Vor fi afectate de oprire şi punctele termice din zona Pajura şi din cartierul Bucureştii Noi.
2. Conducta Magistralei I SUD, DN 800, în zona D-na Ghica din Sectorul 2. Pentru aproximativ 100 de blocuri din această unitate teritorial administrativă va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă până vineri, 07.10.2022, ora 24.00.
3. Conducta Magistralei II SUD, DN 700, în zona străzii Ion Berindei din Sectorul 2. Pentru aproximativ 179 de blocuri și Spitalul Fundeni va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă până vineri, 07.10.2022 ora 24.00.
4. Conducta DN 600 în zona Calea Văcărești din Sectorul 4. Pentru aproximativ 38 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă până miercuri, 05.10.2022, ora 24.00.

Unde pot suna bucureștenii pentru a afla noi informații despre avarie

Vă comunicăm faptul că operațiunile de încărcare a instalațiilor începute în data de 20 septembrie, pentru pregătirea noului sezon de încălzire, au în vedere conductele din rețeaua secundară de distribuție și NU au legătură cu lucrările de reparații efectuate pe rețelele primare.  Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție lucrează pentru soluționarea problemelor apărute în teren.

Este important de subliniat faptul că echipele CMTEB vor lucra simultan în mai multe puncte din rețea, astfel încât, pe măsură ce se vor remedia avariile, punctele termice să fie repuse în funcțiune mai repede decât termenul estimat.

Clienții au la dispoziție informații prin mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau la numărul de telefon gratuit – 0800.820.002, precum și prin aplicația Termoalert. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!”, a anunțat compania.

articolul original.

Nicușor Dan și-a lăsat angajații fără apă caldă: Am oprit centrala din primărie

28 September 2022 at 10:10
image

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că a oprit furnizarea apei calde în sediul Primăriei Capitalei, pentru a face economie de energie.

„Ne-am uitat la iluminat pe parcursul nopții, după orele de program. În acest moment avem oprită centrala care furniza apa caldă pentru angajați, și am transmis lucrurile acestea de bun simț, oprirea calculatorului după program și tot ce înseamnă economie de energie electrică. Aceleași instrucțiuni au fost transmise și instituțiilor subordonate”, a declarat, miercuri, Nicușor Dan.

Pe de altă parte, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Familiei, îl critică dur pe Nicușor Dan pentru lipsa apei calde și a căldurii din Capitală.

„Au trecut doi ani de la celebra minciună de campanie: «De pe 28 septembrie vei putea face duș!»”

Firea spune că au trecut doi ani de la „celebra minciună de campanie”.

”Au trecut doi ani de la celebra minciună de campanie: «De pe 28 septembrie vei putea face duș!» Sloganul candidatului dreptei unite s-a dovedit a fi o bătaie de joc la adresa bucureștenilor, cu un singur scop: câștigarea Primăriei Capitalei.

În ultimii 2 ani, mii de oameni au tot așteptat ca promisiunea să devină realitate. Nici pentru această iarnă nu sunt vești bune. Întrebat despre ziua de 28 septembrie și a sa ademenitoare vorbă, Nicușor Dan a scăldat-o după cum i-a venit inspirația: ba că nu-și amintește să fi făcut el vreo promisiune cu apa caldă, ba că în fiecare an urma să fie puțin mai bine ca în precedentul”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

 

articolul original.
  • There are no more articles
❌