ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum a reacționat Casa Albă și ONU după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

5 August 2022 at 20:52
image

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, consideră „imposibilă” rezolvarea celor mai presante probleme în lume, ca încălzirea climatică fără un dialog „eficient” între China şi SUA, a transmis vineri purtătorul său de cuvânt, potrivit France Presse.

Reacția Casei Albe și a ONU, după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Alb, a transmis vineri că suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este „iresponsabilă”.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere”, a adăugat John Kirby.

„Credem că este fundamental iresponsabil”. „Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

articolul original.

Antonio Guterres: Sunt imorale câștigurile record ale companiilor de petrol și gaze

4 August 2022 at 11:31
image

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un atac dur la adresa companiilor petroliere ale căror câștiguri sunt „imorale” în această perioadă de criză energetică, potrivit europa.today.

Este imoral ca, din această criză energetică, care apasă pe cei mai săraci oameni și comunități și are un cost uriaș pentru climă. companiile de petrol și gaze să obțină câștiguri record”, a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Cele mai mari companii petroliere din SUA, Exxon Mobil Corp XOM.N și Chevron Corp CVX.N, UK Shell și TotalEnergies din Franța au câștigat împreună aproape 51 de miliarde de dolari în ultimul trimestru, aproape dublu față de cât câștigase grupul în ultimul trimestru. anul precedent.

„Cer tuturor guvernelor să impoziteze aceste câștiguri excesive și să folosească aceste fonduri pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili în aceste vremuri dificile”, a spus Guterres, miercuri, 3 august, la o conferință ONU pentru prezentarea raportului „Global Crisis Response Group” privind criza energetică.

„Îndemn oamenii din întreaga lume să trimită un mesaj clar industriei combustibililor fosili și susținătorilor acestora: acest act grotesc pedepsește cei mai săraci și vulnerabili oameni, distrugând singura noastră casă comună”, a mai spus secretarul general ONU.

Președintele american Joe Biden a declarat în iunie că Exxon și alte companii câștigă „mai mulți bani decât Dumnezeu” într-un moment în care prețurile combustibililor de consum au crescut la cote record. Luna trecută, Marea Britanie a adoptat o taxă de 25% pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului. Parlamentarii americani au dezbătut o idee similară, și este probabil să fie aprobată de Congres.

Guterres a spus că războiul Rusiei în Ucraina și colapsul climatic alimentează o criză globală alimentară, energetică și financiară.

„Multe țări în curs de dezvoltare – înecate în datorii, fără acces la finanțare și care se luptă pentru a-și reveni după pandemia de Covid-19 – ar putea ajunge în prag. Deja vedem semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar lăsa nicio țară nevătămată”, a conchis Guterres.

articolul original.

Guterres, secretarul general ONU: „Umanitatea este la o neînțelegere distanță de distrugerea nucleară”

1 August 2022 at 17:12
image

În cadrul unei conferințe a celor 191 de țări semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară – NPT – secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat că „un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece”.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum, dar șansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear”, a spus Antonio Guterres în cadrul conferinței, relatează France 24.

„Azi, umanitatea este la o neînțelegere distanță, o eroare de judecată distanță de distrugere nucleară”, a adăugat secretarul general al ONU.

Conferința de examinare NPT are loc până la 26 august la sediul ONU din New York. Întâlnirea a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Armata secretă ucraineană care sabotează trupele militare ruse. „Turnați zahăr în rezervorul mșinilor sau tăiați cauciucurile” | AUDIO

articolul original.

Secretarul general al ONU lansează un nou avertisment: Un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece

1 August 2022 at 18:15
image

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a susținut luni că un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece și că am fost extraordinar de norocoşi până în prezent că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Șansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea unei conferinţe a celor 191 de ţări semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT).

„Astăzi, umanitatea este la o neînţelegere, o eroare de judecată de distrugerea nucleară”, a spus el, făcând apel la construirea unei lumi „debarasate de arme nucleare”.

După ce a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, cea de a 10-a conferinţă de examinare a NPT, tratat internaţional în vigoare în 1970 care are drept scop împiedicarea proliferării armelor nucleare, se desfăşoară până la 26 august la sediul ONU din New York.

Această reuniune este „o oportunitate de întărire a acestui tratat şi de a-l adecva cu lumea de astăzi”, a declarat Antonio Guterres, exprimându-şi speranţa privind o reafirmare a neutilizării armei nucleare, dar şi pentru „noi angajamente” pentru reducerea arsenalului.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanţie că ele nu vor fi niciodată utilizate”, a mai adăugat el, precizând că se va deplasa în câteva zile la Hiroshima pentru comemorarea victimelor bombardamentului.

„Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate în arsenale din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile proliferării cresc şi barierele pentru prevenirea acestei escaladări slăbesc”, a subliniat el, evocând „crizele” din Orientul Mijlociu, din Peninsula Coreea şi invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite AGERPRES

articolul original.

Blinken și ministrul turc al Apărării se contrazic, Rusia se explică

24 July 2022 at 08:56

Atacul de sâmbătă asupra Odessei, atribuit Moscovei de autoritățile ucrainene, a fost condamnat de secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Pe de altă parte, ministrul turc al Apărării ia apărarea rușilor.

Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

„Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent”, a declarat Akar, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene blocate de război.

Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a condamnat atacul asupra portului Odesa și a acuzat Rusia că provoacă agravarea crizei alimentare la nivel mondial.

Într-o postare pe Twitter, Anthony Blinken afirmă că atacul subminează efortul de „a aduce hrană celor flămânzi”.

„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de astăzi al Rusiei asupra portului Odesa. Acesta subminează efortul de a aduce hrană celor flămânzi și credibilitatea angajamentelor Rusiei față de acordul finalizat ieri pentru a permite exporturile ucrainene”.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Ministerul de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a scris pe Telegram că Rusia a lovit o țintă militară în timpul unei lovituri de sâmbătă asupra orașului-port ucrainean Odesa – la o zi după un acord intermediat de ONU pentru a debloca exporturile de cereale din Ucraina.

„Rachetele Kalibr au distrus o parte a infrastructurii militare din portul Odesa”, a scris duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, pe Telegram.

Zakharova a răspuns comentariilor președintelui ucrainean Vladimir Zelensky, care a descris atacul drept „barbarie” și a susținut că „rachetele rusești Kalibr au distrus însăși posibilitatea unor declarații” cu privire la necesitatea dialogului și a oricăror acorduri cu Moscova.

Atacul asupra portului din Odesa a fost anunţat de armata ucraineană.

„Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului”, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, relatează AFP.

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Cele patru delegaţii s-au reunit în incinta palatului Dolmabahce, la Istanbul, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, precum şi a miniştrilor turc şi rus ai apărării şi al ministrului ucrainean al infrastructurilor.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, venit de urgenţă la Istanbul joi seară, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Secretarul general al ONU a mulţumit Rusiei şi Ucrainei care „şi-au depăşit divergenţele pentru a face loc unei iniţiative în folosul tuturor”. Acum, acordul „trebuie implementat deplin”, a pledat el.

Preşedintele turc a recunoscut că „nu a fost uşor” să se ajungă la acest rezultat şi şi-a exprimat speranţa că semnarea acordului, care intervine la aproape cinci luni de la începutul conflictului, “va întări speranţa de a pune capăt acestui război”.

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), 47 de milioane de persoane suplimentare sunt expuse “foametei” de la începutul războiului.

Cu câteva ore înainte de ceremonie, Ucraina a precizat că nu va semna „niciun document cu Rusia”, ci numai cu Turcia şi ONU. Antonio Guterres a subliniat totuşi caracterul „fără precedent” al acestui acord încheiat între două ţări în război.

În termenii acestui acord, „culoare securizate” vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care „cele două părţi s-au angajat să nu le atace”, a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Oficiali ONU au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.

Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. „Deminarea ar fi luat prea mult timp”, s-a justificat ONU, care a precizat că „piloţi ucraineni” vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.

Ucraina a sugerat că exporturile sale vor începe în trei porturi – Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk – şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de „120 de zile”, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.

Inspectarea navelor la plecare în direcţia porturilor ucrainene va avea loc sub controlul CCC, într-unul din porturile din Istanbul, pentru a răspunde preocupărilor Moscovei, care vrea să aibă garanţia că cargourile nu vor aduce arme în Ucraina.

SUA au salutat acordul şi au avertizat că ele consideră „Rusia responsabilă pentru aplicarea sa”.

„Fără escortă rusă şi fără prezenţă rusă în porturile noastre. În caz de provocare, ripostă militară imediată”, a postat la rândul său pe Twitter, vineri, Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene.

articolul original.

Secretarul general al ONU: Acordul va contribui la stabilizarea prețurilor globale la alimente | AUDIO

22 July 2022 at 14:57
image

Ucraina și Rusia au căzut de acord, sub susținerea ONU, să deblocheze exportul de cereale aflate în porturile din Marea Neagră. ONU a transmis după ce s-a semnat acordul că acest lucru va ajuta la evitarea unei crize alimentare globale.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat după semnarea acordului că acesta va contribui la stabilizarea prețurilor globale la alimente.

„Este un acord pentru întreaga lume. Va aduce ușurare pentru țările în curs de dezvoltare aflate în pragul falimentului și pentru cei mai vulnerabili oameni care se confruntă cu foametea. Va contribui la stabilizarea prețurilor globale la alimente, care erau deja la niveluri record chiar și înainte de război”, a spus Antonio Guterres după ce s-a semnat acordul.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/07/Guterres-pt-ELIZA.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale | VIDEO

articolul original.

Șeful ONU avertizează: „Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă”

19 July 2022 at 22:00

Ultimele săptămâni au fost cu adevărat terifiante pentru milioane de oameni din lume. Valurile de căldură globale (cel mai probabil un rezultat al schimbărilor climatice generate de omenire) au cauzat numeroase incendii de vegetație și secetă severă în multe zone, în timp ce furtunile de vară extreme amenință cu inundații grave în alte regiuni.

Secretarul general al ONU nu a rămas indiferent la situația cu adevărat disperată. Astfel, în cadrul unui mesaj difuzat miniștrilor din 40 de țări, liderul Națiunilor Unite a transmis un mesaj clar. Națiunile trebuie să acționeze imediat.

„Avem de ales. Acțiune colectivă sau . Depinde de noi”, a spus António Guterres.

„Jumătate din omenire se află în pericol”

Șeful ONU a făcut afirmațiile în timpul conferinței Petersburg Climate Dialogues de la Berlin, care s-a concentrat anul acesta pe vremea extremă, combustibilii fosili și prețurile alimentelor, precum și consecințele schimbărilor climatice, consecințe care, potrivit lui Guterres, vor afecta fiecare țară din lume.

„Jumătate din omenire se află în pericol, din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor și incendiilor de vegetație extreme. Nicio națiune nu este imună. Și tot continuăm să ne hrănim ”, a continuat Guterres.

Fluviul Pad din Italia trece prin scăderi dramatice ale nivelului apei. Sursa foto: Profimedia

António Guterres a transmis clar faptul că toată lumea este în pericol, însă a avut grijă să sublinieze și faptul că țările subdezvoltate (care nu sunt la fel de responsabile pentru criza climatică cum sunt țările dezvoltate) vor fi afectate probabil cel mai puternic pe termen scurt.

„Această nedreptate nu poate continua”

„Oamenii din Africa, Asia Centrală și de Sud și America de Sud sunt de 15 ori mai predispuși să moară din cauza evenimentelor meteorologice extreme. Această nedreptate nu poate continua”, a spus Guterres.

Conferința de la Berlin este una dintre ultimele șanse pentru națiuni să ajungă la acorduri înainte de summitul pentru climă Cop27, programat pentru luna noiembrie în Egipt. Să sperăm că afirmațiile lui Guterres au avut efectul dorit, însă până la urma urmei totul depinde de fiecare țară în parte, mai ales de cele responsabile pentru , adică marii poluatori ai lumii.

articolul original.
  • There are no more articles
❌