ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Lovitură în plină iarnă: Se pregăteşte scumpirea căldurii craiovenilor

9 December 2022 at 03:00

Luna trecută, furnizorul de căldură al oraşului, Termo Urban Craiova a fost înştiinţat de SE Craiova că va creşte preţul agentului termic primar. În mod normal, scumpirile făcute de Electrocentrale au fost urmate de scumpirea căldurii furnizată populaţiei. SE Craiova creşte preţul apei fierbinţi de la 259,85 lei la 363,62 lei fără TVA.

Se anunţă o iarnă grea pentru craiovenii care primesc căldură prin sistemul centralizat (SACET). Căldura s-ar putea scumpi după ce Societatea Electrocentrale Craiova a primit undă verde pentru scumpirea agentului termic primar. Scumpirea vine ca un tăvălug. SE Craiova a cerut reglementarea preţului energiei tremice livrată furnizorului local de căldură, Termo Urban. La rândul său, operatorul local, pus în faţa faptului împlinit, nu are decât să crească tariful căldurii furnizată populaţiei. În fapt, ANRE și-a dat avizul pentru noile costuri ale energiei tremice în ultima parte a lunii noiembrie.

SE Craiova

SE Craiova a scumpit agentul termic primar


Prin Decizia ANRE 2097/23.11.2022 s-a aprobat „bonusul pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și a preţului reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie – decembrie 2022 şi în anul 2023 din CET Craiova II aparținând Societății Electrocentrale Craiova S.A. și de încetare a aplicabilităţii Deciziei președintelui ANRE nr. 1916/2022 privind aprobarea bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și a preţului reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie-decembrie 2022 şi în anul 2023 din CET Craiova II aparținând societății Complexul Energetic Oltenia S.A”.

Conform vechii decizii, preţul agentului termic primar livrat de SE era de 259, 85 de lei cu TVA. În baza modificărilor recente, din luna noiembrie, SE Craiova va vinde SC Termo Urban apa fierbinte cu 363,62 de lei fără TVA. Logic, o scumpire atrage după ea o altă scumpire. Drept urmare, posibilitatea este foarte mare că Termo Urban va umbla la tariful căldurii furnizate craiovenilor.

Calorifer
Calorifer

Termo Urban, scumpirea din vară

Este cunoscut faptul că din august 2022 tariful local de facturare pentru populație a crescut de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Pe facturi prețul este de 499,89 lei/gigacalorie, TVA inclus. Majorarea a fost de aproape 10% şi a fost aprobată în Adunarea Generală a Asociaților ADI Termis Dolj în data de 31.08.2022.
Scumpirea din vară a vizat tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici. Acesta a înregistrat o creştere de la 431,76 lei/Gcal, la 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA). În schimb, a scăzut foarte mult prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice: de la 2.145,40 lei/Gcal, la 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA). Scăderea a intervenit datorită plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze.

Căldură

Prin adresa nr. 189/22.08.2022 înregistrată la Primăria Municipiului Craiova, Asociația A.D.I. Termis Dolj solicita modificarea tarifului pentru energie termică distribuită prin punctele termice și centralele termice, ca urmare a modificării prețului la apă fierbinte furnizată de CEO. Atunci, Termo Urban Craiova SRL solicita ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, să fie, conform Avizului ANRE nr. 34, de 203,66 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care s-a adăugat tariful apei fierbinți de la CEO, rezultând un tarif de 463,51 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar prețul de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,02 lei/Gcal, exclusiv TVA.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Parteneriat neașteptat. ANRE a bătut palma cu omologii din Ungaria

2 December 2022 at 19:00
image

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei din România (ANRE) şi Oficiul Ungar pentru Energie şi Utilităţi Publice (MEKH) au semnat un acord de cooperare, pentru a gestiona criza energetică şi pentru a promova securitatea aprovizionării.

ANRE a transmis că a fost semnat un acord de cooperare cu MEKH pentru a gestiona criza energetică şi pentru a promova securitatea aprovizionării.

„Pentru a gestiona criza energetică şi pentru a promova securitatea aprovizionării, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Oficiul Ungar pentru Energie şi Utilităţi Publice (MEKH) au semnat un acord de cooperare. Având în vedere criza energetică, nevoia de securitate a aprovizionării a crescut semnificativ în ultimele luni, iar importanţa cooperării internaţionale pentru aceasta a crescut de asemenea. Acordul de cooperare dintre autorităţile de reglementare din România şi Ungaria vizează gestionarea mai eficientă a situaţiei de criză şi consolidarea securităţii noastre”, anunţă ANRE.

ANRE: „Relaţia bilaterală dintre ANRE şi MEKH a fost strânsă şi directă”

Acordul oferă un cadru general pentru negocierile bilaterale, pentru schimbul de experienţă în domeniile energetice reglementate de autorităţi şi pentru împărtăşirea reciprocă a cunoştinţelor şi a bunelor practici aferente în domeniul cadrului legislativ în continuă dezvoltare al UE.

„Relaţia bilaterală dintre ANRE şi MEKH a fost strânsă şi directă, într-un mod demn de autorităţi independente de reglementare în domeniul energiei din ţări vecine şi în trecut, dar, părţile au văzut întărirea formală a cooperării ca fiind justificată, având în vedere provocarea creată de criza energetică”, precizează ANRE.

Neînţelegeri între Ungaria şi Comisia Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen nu va călători la Budapesta pentru a anunţa un plan de redresare de mai multe miliarde de euro. Anterior, Comisia Europeană a recomandat înghețarea a peste 13 miliarde de euro destintate Ungariei, din cauza problemelor de corupție din această țară.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, nu a oferit detalii cu privire la motivul pentru care călătoria a fost anulată. Acesta a spus că preşedintele Comisiei nu este obligată să fie prezentă personal, deşi, Ursula von der Leyen a vizitat fiecare ţară, până acum, pentru a face anunţul privind finanţarea post-pandemie din partea UE.

articolul original.

ANRE vine în sprijinul consumatorilor! Autoritatea propune ca perioada de facturare să fie lunară pentru clienţii casnici

25 November 2022 at 20:45
image

Un proiect de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali a fost publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie(ANRE), ce prevede o perioadă de facturare lunară pentru clienţi casnici şi pentru cei preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă.

Alte prevederi care sunt stabilite prin acest regulament vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Proiectul de Regulament propune, de asemenea, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.

Potrivit documentului citat, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.

„Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.

Potrivit Autorităţii, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem, transmite AGERPRES

articolul original.

ANRE propune plata în rate a facturii la energie în cazul clienților vulnerabili. Proiectul, pus în dezbatere publică

25 November 2022 at 17:54
image

Clienții vulnerabili și-ar putea plăti facture la energie electrică în rate, așa prevede un Proiect de Ordin pus vineri în dezbatere publică de ANRE. Potrivit proiectului ratele se pot întinde pe 3 luni.

Eșalonarea la plată a facturii trebuie cerută de clienții vulnerabili. Este astfel introdusă noţiunea de client activ.

ANRE propune pentru eșalonare o perioadă de minim 3 luni sau o altă perioadă convenită de clinet și compania care furnizează energia electrică.

Proiectul de Ordin prevede și faptul că, în cazul clienţilor casnici, perioada de facturare să fie lunară. Se stabilește, totodată, și modul în care sunt  soluţionate de către furnizor plângerile privind facturarea.

Astfel, clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii.

La rândul său, furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei, într-un termen  prevăzut în Standardul de performanţă al companiilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Sprijin financiar de 700 de lei pentru plata facturilor la energie. Cine poate primi ajutorul și când vor fi livrați banii | AUDIO

articolul original.

Furnizorii de energie își primesc banii de la stat! ANRE a aprobat decontarea sumei de  6,7 miliarde de lei

24 November 2022 at 16:45
image

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a transmis joi printr-un comunicat de presă că a aprobat decontarea sumei de 6,7 miliarde de lei către furnizorii de energie.

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis, joi, AGERPRES, un număr de 83 de companii au depus 729 de solicitări, din care au fost aprobate 192 de cereri pentru clienţii casnici şi 302 pentru cei noncasnici.

Suma trimisă pentru decontare către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), pentru consumatorii casnici, este 2,65 miliarde de lei, iar către Ministerul Energiei, pentru consumatorii noncasnici, de 4,09 miliarde de lei.

„Suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.27/2022 a crescut cu 495.255.412,44 lei faţă de suma din informarea de presă din data de 17.11.2022”, precizează ANRE.

ANRE precizează, în context, că a finalizat platforma informatică privind decontarea sumelor aferente schemei de sprijin conform OUG 119/2022 (care modifică Ordonanţa 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023) iar operatorii pot încărca datele şi documentele justificative în vederea verificării acestora cu maximă operativitate, transmite AGERPRES

articolul original.

Lovitură de teatru în privința părăsirii pieței din România, anunțate de gigantul Enel! Șeful Autorității de Reglementare în domeniul Energiei răstoarnă anunțul zilei

22 November 2022 at 20:37
image

Șeful Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, a răsturnat anunțul privind plecarea din țară a gigantului Enel.

Cu 3 milioane de clienți, Enel a informat că ar urma să părăsească piața din România. Ei bine, Dumitru Chiriță susține că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a Enel România.

Mai mult, șeful ANRE dezvăluit că nu a primit nicio notificare din partea Enel, în ceea ce privește părăsirea pieței locale de energie.

„Fac precizarea că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului etc.

Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea.”, a precizat șeful ANRE, conform Mediafax.

articolul original.

Furnizorul de apă și canal Aquabis dă peste 35% din cifra de afaceri pentru 12 luni de curent electric  

12 November 2022 at 07:17

Furnizorul de apă și canal, Aquabis dă peste 35% din cifra sa de afaceri dintr-un an pentru a-și asigura curentul pentru 12 luni. 22,5 milioane de lei a pus la bătaie compania pentru achiziționarea, prin licitație, a curentului electric.

Aquabis, furnizorul de apă și canal din Bistrița-Năsăud se pregătește să cumpere curent pentru anul 2023. Compania ar avea nevoie de 7.540 de MWh de energie electrică, pentru care este dispusă să scoată din vistierie 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Pentru ce are nevoie de atâta curent Aquabis? Acesta va alimenta stațiile de tratare apă potabilă și stațiile de canalizare ape uzate și pluviale, dar și stațiile de pompare apă brută și apă potabilă, stațiile de pompare ape uzate și pluviale sau puncte de măsură parametri tehnologici.

 „Compania Aquabis Bistrița are în operare în acest moment un număr de 245 de locuri de consum: mici și mari consumatori, nivele de tensiune în punctele de delimitare: 20 Kv, 0,4 Kv, și 0,230 KV. Numărul locurilor de consum este în continuă creștere, datorită preluării în concesiune a unor noi sisteme de alimentare cu apă potabilă și canalizare, respectiv a finalizării unor programe fazate de investiții pe termen mediu. (…) După finlizarea/receționarea lucrărilor de investiții Program POS Mediu, preconizate pentru anul 2023, numărul locurilor de consum cu punct de delimitare pe 20 KV, 0,4 KV va crește”, se arată în caietul de sarcini al licitației. 

35% din cifra de afaceri de pe un an merge pe curent

Activitatea de furnizare a energiei va cuprinde: citire, facturare, încasare a energiei electrice conform contractului de furnizare, intermedierea relației beneficiar – operator de rețea, investigarea și soluționarea la termen a sesizărilor și reclamațiilor primite de la beneficiar, informarea în scris a consumatorului în cazul unor modificări a cadrului legislativ aplicabil și a tarifelor reglementate de ANRE. 

De asemenea, câștigătorul licitației va fi responsabil de furnizarea de informații privind istoricul de consum, la cererea consumatorului sau de furnizarea de energie electrică în cadrul contractului semnat, fără modificarea prețului de bază, pentru locurile de consum preluate în concesiune în perioada derulării contractului de furnizare a energiei electrice.

Pentru anul 2021, Aquabis a raportat o cifră de afaceri de 58,5 milioane de lei, un profit de 4,8 milioane de lei și datorii de 42,8 milioane de lei. În 2021, compania avea 452 de angajați. La un calcul simplu, realizăm că doar curentul pe care îl achiziționează Aquabis reprezintă peste 35% din cifra de afaceri raportată anul trecut.

În 2020, Aquabis a raportat o cifră de afaceri de 54 de milioane de lei și un profit de 3,4 milioane de lei. Datoriile treceau însă de 57 de milioane de lei. În 2019, cifra de afaceri trecea de pragul de 50 de milioane de lei, ajungând la 51,5 milioane de lei. Culmea, în 2019 profitul ajungea la 6,9 milioane de lei, cel mai mare înregistrat în ultimii ani.

Aquabis are în derulare un proiect gigant de 265 de mil euro

Proiectul gigant la care lucrează furnizorul de apă Aquabis are o valoare de 265 de milioane de euro și este finanțat din fonduri europene. Acesta include nu mai puțin de 134 de localități, care aparțin de 54 de unități administrativ teritoriale. Este inclus și municipiul Bistrița, dar și celelalte trei orașe. Prin proiect vor fi prelungite rețelele de apă și canalizare și vor fi reabilitate cele vechi.

Aquabis îi are pe cap, în acest proiect, pe cei de la JASPERS (Joint Assistance to Support Projects în European Regions), un organism care oferă suport la proiectele mari finanțate din fonduri europene. Organismul nu doar că oferă suport, ci propune și modificări.

Pentru a putea face licitațiile și a putea derula proiectele, Aquabis a ales să se apuce de proiectele la care  JASPERS nu a cerut clarificări. Printre proiectele întârziate se numără și cel care vizează extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Bistrița.

Probleme sunt și la Colibița, unde Aquabis face eforturi susținute să asigure alimentarea cu apă și canalizarea. La finalul anului trecut, furnizorul de apă și canal a scos la licitație extinderea alimentării cu apă la Colibița, un contract în valoare de 4,7 milioane de lei. Câștigătorul acestuia a fost Aqua Flow Construct, în asociere cu SC Global Ports`s Services SRL.

Lucrările presupun o captare nouă de suprafață, conductă nouă de aducțiune în lungime de 559 de metri, o gospodărie nouă de apă formată din două rezervoare de înmagazinare, o stație de tratare dimensionată pentru un debit de 4,83 l /secundă și o stație de pompare echipată cu două pompe active și una de rezervă. De asemenea, lucrările presupun și extinderea rețelei de distribuție în lungime de 3.639 de metri, 55 de cămine de brașamente, 3 stații de pompare apă potabilă noi pe rețeaua de distribuție și 10 cămine vane.

Proprietarii de la Colibița pun bețe în roată

Aquabis baga și 8 milioane de lei în rețeaua de canalizare din zonă. Operatorul a organizat în luna mai o licitație publică pentru contractul respectiv. Proiectul presupune extinderea rețelei de canalizare din Colibița, pe malul drept, cu 2.333 metri.  În total, pentru prelungirea rețelelor de apă și canal, Aquabis cheltuiește peste 12 milioane de lei.

Stația de epurare inclusă în acest proiect va deversa apa tratată în râu. Este vorba despre o stație de epurare modernă, de ultimă generație, care va funcționa automat și va fi urmărită 24 din 24 de ore.

Toate investițiile vizează partea dreaptă a lacului și localitatea Mița. Asta în timp ce cea mai văduvită zonă când vine vorba despre utilități este malul stâng. Culmea, Aquabis a avut disponibilitatea să investească și acolo dar s-a bătut de refuzul proprietarilor din zonă, care refuză să lase furnizorul să lucreze pe terenul lor. De asemenea, cei care mai vând teren în zonă nu vor să îl dea celor de la Aquabis, pe motiv că se va devaloriza dacă acolo apare o stație de tratare.

„Rămâne partea mal stâng și asta nu din cauza noastră și nici a Consiliului Județean care inițial alocase fonduri și pentru malul stâng. Ne-am plimbat cu Primăria de la Bistrița-Bârgăului și Tiha Bârgăului prin pădure pe acolo, pe malul stâng ca să găsim locații pentru stația de epurare. Ca și sursă de apă am găsit, dar n-a vrut nimeni să vândă teren în apropiere de lac sau coada lacului să amplasăm stația de apurare, pe motiv că pe urmă scade valoare terenului în zonă.  A fost multe promisiuni, multe negocieri, multe întârzieri, d-asta s-a întârziat atât de mult cu licitațiile pentru că a trebuit să mergem cu amândouă odată”, a explicat directorul Aquabis, Ion Șandru, într-o conferință de presă.

Printre cei care au pus bețe în roate operatorului s-ar număra inclusiv Uniunea Comunelor Grănicerești. Se pare că Uniunea revendică un drum pe malul stâng, iar reprezentanții acesteia n-au vrut nici în ruptul capului să permită lucrările acolo.

Scris de ANDREEA MOLDOVAN

articolul original.

Nicușor Dan a izbucnit: ‘Șeful PSD ar trebui să știe că bucureștenii nu se încălzesc cu glumițe nesărate de politician’

10 November 2022 at 16:45
image

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, subliniază că în ultimii doi ani a alocat sume „considerabil mai mari pentru termie” decât administraţia anterioară, realizând şi investiţii în reabilitarea sistemului termic, inclusiv din bani europeni.

El solicită în continuare sprijinul Guvernului, astfel încât Municipalitatea să poată achita datoria de aproximativ 600 de milioane de lei a companiei Termoenergetica la Elcen. Primarul general menţionează că ajutorul poate consta fie în alocări din fondul de rezervă, fie în ridicarea plafonului de îndatorare, astfel încât Primăria să se poată împrumuta.

Într-o postare pe Facebook, primarul general arată că în perioada 2012-2014, PMB a alocat până la 552 de milioane de lei pentru termie, iar în perioada 2015-2020 sumele au variat între 672-898 milioane de lei. În schimb, în 2021, suma a urcat la 987 de milioane de lei, iar în acest an – la 1,4 miliarde de lei.

„Pentru împrospătarea memoriei domnului Marcel Ciolacu, şeful de partid al Gabrielei Firea, cea care a adus Primăria Capitalei în faliment, iată graficul cu sumele alocate pentru termie de municipalitate din 2012 până în prezent. Nu trebuie să fii olimpic la matematică ca să înţelegi că în ultimii doi ani am alocat sume considerabil mai mari pentru termie decât administraţia trecută. Am făcut şi facem în continuare investiţii în reabilitarea sistemului termic, inclusiv din bani europeni, lucru complet ignorat de colega domnului Ciolacu”, scrie Nicuşor Dan, ataşând şi un grafic.

El adaugă că „bucureştenii nu se încălzesc” cu glumiţe nesărate de politician.

„Şi totuşi, sumele pe care le avem de plătit acum, care provin cum am mai spus din diferenţele de tarif impus de ANRE şi tariful real, sunt mult peste bugetul nostru. De aceea, solicit sprijinul Guvernului pentru oricare dintre soluţiile pe care le-am propus: alocări din fondul de rezervă sau ridicarea plafonului de îndatorare ca să ne putem împrumuta. Şeful PSD ar trebui să ştie că bucureştenii nu se încălzesc cu glumiţe nesărate de politician”, a mai scris edilul general al Capitalei.

Nicuşor Dan l-a rugat, joi dimineaţă, pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, să discute cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, astfel încât să fie identificată o soluţie în ce priveşte datoria de 600 de milioane a companiei Termoenergetica faţă de Elcen. Edilul general a precizat că a existat o discuţie, miercuri, pe această temă cu reprezentanţii Guvernului, dar că nu a participat nimeni din partea ministrului de Finanţe.

În replică, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat îndemnul adresat, miercuri, primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, de a împrumuta Primăria Generală, care are nevoie de 600 de milioane de lei pentru termoficare.

„Eu pe domnul ministru al Finanţelor – şi dânsul pe mine, şi eu pe dânsul – îl sun aproape în fiecare zi, fiindcă sunt interesat de evoluţie. Nu m-a dus capul până acum să îl sun ca să îi cer ministrului să îi plătească datoriile lui Nicuşor Dan. Cei care l-au propus pentru această funcţie şi l-au susţinut… îi invit să iasă frumos la televizor şi să spună: ‘Domnilor, noi l-am susţinut, dar am cam greşit’. Dar are doamna Clotilde, are un excedent bugetar substanţial şi poate să îl împrumute”, a arătat Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă la Giurgiu.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că din discuţiile purtate cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, au reieşit două posibile soluţii pentru achitarea datoriilor acumulate de Termoenergetica: fie ca Guvernul să asigure o parte din bani, fie ca plafonul de îndatorare al Capitalei să fie mărit, astfel încât Municipalitatea să se poată împrumuta pentru a plăti.

„Am discutat acest subiect, pentru că unul dintre consilierii guvernamentali a avut întâlniri, am avut eu, personal, întâlniri cu domnul primar, în mai multe rânduri. L-am rugat să vină cu o soluţie tehnică vizavi de ceea ce se întâmplă cu sistemul de termoficare în Capitală şi există mai multe soluţii. Una dintre ele este, sigur, solicitarea de la domnul primar să putem să asigurăm o parte din banii care sunt necesari pentru Termoenergetica şi o altă soluţie este aceea de a mări plafonul de îndatorare la nivelul Capitalei, astfel încât să poată să împrumute bani şi să achite datoriile pentru această instituţie”, a afirmat Ciucă, informează agerpres.ro

articolul original.

Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE

10 November 2022 at 07:56

Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE

Șase furnizori de energie electrică au fost amendați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în urma controalelor desfășurate. Sancțiunile au fost aplicate din cauza faptului că societățile au emis cu întarziere facturile.

Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, informează ANRE.

Amenzile s-au aplicat astfel:
– ELECTRICA FURNIZARE 120.000 lei

– HIDROELECTRICA 70.000 lei

– CEZ VÂNZARE 60.000 lei

– E.ON ENERGIE ROMÂNIA 50.000 lei

– ENEL ENERGIE 50.000 lei

– ENEL ENERGIE MUNTENIA 30.000 lei

sursa: digi.24.ro

articolul original.

Amenzi usturătoare, aplicate de ANRE firmelor de furnizare a energiei electrice

10 November 2022 at 06:54
By: -
image

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat amenzi mari societăților de furnizare a energiei electrice pentru că au emis facturi cu întârziere. În total, ANRE a dat sancțiuni în valoare totală de 380.000 de lei.

„Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenită cu clienţii finali”, a transmis, miercuri, ANRE, într-un comunicat citat de News.ro.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare.

Astfel, Electrica Furnizare a fost amendată cu 120.000 de lei, Hidroelectrica a primit o amendă de 70.000 de lei, CEZ Vânzare – 60.000 de lei, E.ON Energie România – 50.000 de lei, Enel Energie – 50.000 de lei, Enel Energie Muntenia – 30.000 lei.

ANRE transmite că va monitoriza în continuare emiterea facturilor de către furnizorii de energie electrică.

Mii de persoane au reclamat, în ultimele luni, faptul că nu au primit deloc sau au primit cu întârziere facturile la energie electrică.

Inclusiv ANPC a verificat situaţia, fiind aplicate sancţiuni.  De pildă, la finalul lunii octombrie, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Regiunea Sud Muntenia, a amendat compania Electrica Furnizare cu 20.000 de lei, pentru că a emis facturile către clienți cu întârziere.

sursa: ebihoreanul

articolul original.

Marcel Ciolacu: Nu fac parte din fan clubul lui Virgil Popescu. Trebuiau luate decizii rapide / Și ANRE are greșeli majore. Trebuia să atragă atenția spre ce ne îndreptăm (VIDEO)

9 November 2022 at 20:08
image

Marcel Ciolacu, președintele PSD, l-a acuzat pe Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, că nu a luat măsuri rapide și din timp, deși semnele crizei energetice se manifestau de anul trecut. El i-a mai reproșat liberalului că a încercat să dea vina pe alții.

Pe de altă parte, Ciolacu a admis că a făcut mari greșeli și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituție condusă de Dumitru Chiriță, numit în funcție la propunerea PSD.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Marcel Ciolacu, nemulțimit de reacția lui Virgil Popescu în criza energiei

Nu fac parte din fan clubul lui Virgil Popescu. Au fost multe semnale încă de anul trecut că ne îndreptăm spre o criză energetică. Trebuiau luate decizii rapide, nu să ne așteptăm că ele se vor rezolva de la sine. Îmi lasă o impresie…. s-a calificat la locul de muncă. E nepermis pentru un astfel de portofoliu și-ntr-o asemenea criză energetică.

Iar un lucru frustrant: la un moment dat încerca să se mute către alte instituții de regmentare din statul român vina. Să mă ierte Dmnezeu… Politica în energie o face Ministerul Energiei, politica în sănătate o face Ministerul Sănătății”, a spus Ciolacu.

La remarca jurnalistului că el încearcă să acopere ANRE, instituție condusă de un om al PSD, Ciolacu a spus. „Nu, nu mă apăr, că și ANRE are greșeli majore, pe care trebuie să și le asume. Trebuia să atragă atenția spre ce ne îndreptăm”.

„Nu poți să liberalizezi prețul și tu să inventezi din nou șmecherii, oamenii deștepți în energie.

Când ești în criză, deciziile trebuie să fie rapide. Dacă tu ai o viteză lentă, eviți să scrii un plan, să vii cu ceva logic, sustenabil, e prea mult. Mă bucur că în aprilie, cu prea puține informații, am luat totuși o decizie, dar deciziile trebuiau luate octombrie, nu în aprilie”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

articolul original.

Șapte companii, amendate de ANRE pentru că au emis facturi la energie cu întârziere

9 November 2022 at 16:00
By: M.Ex.

ANRE a amendat șapte companii pentru întârzierea emiterii facturilor de energie. În urma controalelor la principalii furnizori de energie electrică, sancțiunile s-au ridicat la 380.000 de lei.
Inspectorii ANRE au verificat modul în care, între 1 aprilie si 30 septembrie, furnizorii și-au respectat obligația de a emite facturi conform perioadei de facturare convenită cu clienții finali.
S-a descoperit însă că aceștia au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare.
Cea mai mare amendă a primit-o Electrica Furnizare – 120.000 lei, urmată de Hidroelectrica – 70.000 lei și CEZ Vânzare – 60.000 lei. E.ON Energie România și Enel Energie au primit câte 50.000 lei amendă iar Enel Energie Muntenia – 30.000 lei.
ANRE spune că va continua să monitorizeze respectarea prevederilor legale și să sancționeze companiile care afectează drepturile consumatorilor de energie electrică și gaze naturale.

articolul original.

Șapte companii, amendate de ANRE pentru că au emis facturi la energie cu întârziere

9 November 2022 at 14:21
image

ANRE a amendat șapte companii pentru întârzierea emiterii facturilor de energie. În urma controalelor la principalii furnizori de energie electrică, sancțiunile s-au ridicat la 380.000 de lei.

Inspectorii ANRE au verificat modul în care, între 1 aprilie si 30 septembrie, furnizorii și-au respectat obligația de a emite facturi conform perioadei de facturare convenită cu clienții finali.

S-a descoperit însă că aceștia au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare.

Cea mai mare amendă a primit-o Electrica Furnizare – 120.000 lei, urmată de Hidroelectrica – 70.000 lei și CEZ Vânzare – 60.000 lei.

E.ON Energie România și Enel Energie au primit câte 50.000 lei amendă iar Enel Energie Muntenia – 30.000 lei.

ANRE spune că va continua să monitorizeze respectarea prevederilor legale și să sancționeze companiile care afectează drepturile consumatorilor de energie electrică și gaze naturale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Furnizorii de electricitate spun că nu mai au de unde să cumpere energie pentru că așteaptă ca Guvernul să modifice condițiile de achiziție de curent | AUDIO

articolul original.

Sancțiuni pentru furnizorii de energie electrică

9 November 2022 at 12:40
By: (R.C.)

Furnizorii de energie electrică au fost amendaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cu 380.000 de lei, pentru emiterea cu întârziere a facturilor.

„Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, informează miercuri ANRE, într-un comunicat de presă.

Cea mai mare amendă a fost aplicată societăţii Electrica Furnizare – 120.000 de lei, urmată de Hidroelectrica – 70.000 de lei, CEZ Vânzare – 60.000 de lei, E.ON Energie România – 50.000 de lei, Enel Energie – 50.000 de lei şi Enel Energie Muntenia – 30.000 de lei.

„Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale”, a avertizat ANRE.

articolul original.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ‘Vreau să asigur pe oricine, chiar dacă par aceste oferte șocant de mari, chiar dacă semnăm un contract la un asemenea preț, acest preț nu se va aplica niciodată’

4 November 2022 at 19:45
image

Un șef din Ministerul Energiei a lansat un semnal de alarmă şi atrage atenţia că ofertele trimise de furnizorii de energie electrică cu preţuri mari pot fi înșelătoare. Este vorba despre secretarul de stat Dan Drăgan, cel care spune despre prețurile care sunt ofertate de furnizori de 20 ori mai mari la gaz, de 12 ori mai mari la energie că ar fi practic o înșelătorie.

„În acest moment, am observat și noi inclusiv că sunt oferte înșelătoare inclusiv postate pe site-ul ANRE din partea furnizorilor. Sunt niște oferte care nu se materializează, ele sunt niște oferte pe care furnizorii le afișează pe acest site, le postează și inclusiv sunt ofertele pe care le transmit către consumatorii finali. Aceste oferte n-au un fundament real, un suport real.

Și eu sunt foarte, foarte surprins de ceea ce se întâmplă, mai ales că am o experiență îndelungată în piața de energie și așa ceva până acuma nu cred că s-a întâmplat. Din această cauză vom interveni pe legislația primară”, a spus Dan Drăgan, secretar de stat, la Antena 3 CNN.

Cum ne putem proteja de ofertele înșelătoare la energie şi gaze emise de furnizori | Explicațiile vicepreședintelui ANRE

Întrebat despre această situaţie vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege a spus:

„Aș spune că nu au legătură cu realitatea, dar nu m-aș aventura să spun că sunt înșelătoare. Vreau să vă explic niște chestii care vin tocmai din Ordonanța 27 care reglementează plafonarea prețurilor și mai impune niște reguli în piață.

„Acest preț nu se va aplica niciodată”

Vreau să asigur pe oricine, chiar dacă par aceste oferte șocant de mari, chiar dacă semnăm un contract la un asemenea preț, acest preț nu se va aplica niciodată.

Nu se va regăsi în factura niciunui consumator. Spun acest lucru pentru că este un articol în Ordonanţa 27 care spune că se plafonează prețurile pentru o mare parte din consumatori. Evident că acești consumatori cărora li se aplică plafonarea, vor primi la 68 de bani, la 80 de bani sau la 1 leu energia electrică.

Cărora nu li se aplică plafonul, există un articol în ordonanța de urgență care spune că pentru ei, furnizorii, atât la gaze, cât și la energie electrică, vor factura în fiecare lună gazele sau energia electrică la prețul lor mediu ponderat de achiziție, deci al furnizorului, cu cât achiziționează, la care poate să asigure o sumă fixă şi la gaze, care este de 12 lei pe megawatt-oră, iar la energie electrică de 73 de lei care acoperă costurile de furnizare și marja lor de furnizare.

De ce trimit furnizorii de energie oferte cu preţuri mai mari

Sunt două motive pentru care vedem aceste prețuri ireale. Odată în acest moment, niciun furnizor nu-și dorește să câștige încrederea sau semnătura vreunui consumator. Toți furnizorii încearcă să-și conserve eventual portofoliul de clienți și să supraviețuiască în această perioadă destul de grea pentru ei.

Al doilea motiv este că în acest moment, dacă cineva are curiozitatea să urmărească ce tranzacții au fost din septembrie încoace pe piețele angro de energie electrică pe platforma OPCOM, o să vedeți că au fost foarte puține tranzacții și volumele au fost foarte, foarte mici. Deci niciun furnizor în România în acest moment nu are achiziție de energie electrică pe termen lung.

Pur și simplu producătorii nu vin și nu ofertează în piețele de energie electrică pentru contracte la termen. În momentul în care nu ai o cantitate de energie contractată nu știi ce ofertă să faci ca să abordezi clienții.

Noi controale avem la furnizori în acest moment, pe diverse subiecte, pe baza sesizărilor, pe baza neregulilor pe care le-am constatat. Avem controale și la distribuitor, de exemplu, pe citire, dar în acest moment, prin aceste oferte, furnizorii nu încalcă legislația.

„Dacă acele preţuri se regăsesc pe factură se încalcă legislaţia”

Dacă va modifica legea și li se va impune un anumită valoare maximă,  în funcție de prețul din piață, în funcție de prețul pe achiziția lor deja vorbim despre alt subiect și atunci avem de ce să-i consolăm și avem la ce să ne raportăm.

În acest moment pot să vă spun că niciun preț, nicio ofertă nu încalcă legislaţia. Dacă într-adevăr acel preț se regăsește și în factura vreunui client atunci se încalcă legislaţia.

Mi-e greu să cred că prețul de achiziție al unui furnizor în acest moment depășește 2 lei pe kilowatt-oră. Acestea sunt doar oferte. Aceste preţuri nu se vor aplica atât timp cât ordonanța 27 este în vigoare”, a spus Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, conform antena3.ro

articolul original.

Studentul care a anulat obligativitatea măștii, a pornit un război cu Guvernul pentru anularea liberalizării

21 October 2022 at 07:11
image

Adrian-Cristian Secu, studentul care a obținut anularea obligativității măștii în pandemie pornește un nou război cu Guvernul României. Acesta dorește să anuleze liberalizarea pieței energiei și a acționat statul în judecată.

Vă aducem aminte faptul că și CCR a constatat faptul că este neconstituțională obligativitatea măștii de protecție în pandemie.

Se dorește anularea liberalizării, iar un student a dat în judecată Guvernul

Așadar, Adrian Secu, student la Facultatea de Drept dorește o nouă victorie în fața statului după ce a obținut, printr-o decizie a judecătorilor, anularea obligativității măștii de protecție. Din aceste considerente, într-un nou proces intentat statului român, Secu vrea să oblige guvernanții să anuleze liberalizarea pieței energiei.

Adrian Secu le-a explicat judecătorilor faptul că, potrivit datelor sale, Engie i-a majorat prețul din contract de la 0,12392 lei/kWh plus TVA la 0,15524 lei/kWh plus TVA din iulie 2021, iar ulterior la 0,21413 lei/kWh plus TVA de la 1 noiembrie 2021. Adică de la un preț final de 0,147 lei/kWh cu tot cu TVA în iunie 2021 la unul de 0,255 lei/kWh cu tot cu TVA în noiembrie anul trecut. Prețul plafonat pentru casnici din prezent, de 0,31 lei/kWh, este cu peste 21% mai mare.

În opinia acestuia, în aceste momente, față de luna iunie 2021, s-a observat o creștere a prețului de peste 70%, asta în contextul în care veniturile românilor au rămas la fel. În opinia studentului, această majorare este greu de suportat pentru consumatorii casnici de gaze naturale. În documentele procesului se mai arată faptul că plafonarea făcută de Guvern nu poate impune un stavil în fața scumpirii din cauza liberalizării. O soluție la probleme este anularea legislației referitoare la liberalizarea pieții de profil care a făcut posibilă această creștere.

Studentul dorește anularea ordinului emis de ANRE în 2020 dar și recalcularea facturilor achitate pe baza vechiului preț reglementat. Acesta a sesizat și Curtea Constituțională a României pentru a judeca o excepție de neconstituționalitate referitoare la măsurile fiscal-bugetare.

Cum poate plăti un pensionar facturile mari la utilități?

Este de domeniul penibilului creșterile din ultima perioadă a utilităților. Politicienii pune în cârca războiului din Ucraina aceste creșteri, asta în condițiile în care țara își produce aproape în totalitate necesarul de gaze naturale și curent electric. Ca un exemplu, sunt țări din blocul comunitar care plătesc mult mai puțin, deși nu au producția țării noastre.

Desigur, cu aceste creșteri spectaculoase vin și profiturile fabuloase înregistrate de către companiile care, în marea majoritate, sunt deținute de statul român. Așadar, Hidroelectrica, companie de stat românească, a înregistrat venituri substanțiale pe dramele românilor, pensionarilor care se crucesc când văd facturile. De exemplu, un pensionar a afirmat că încasează aproximativ 400 de lei pensie, iar pentru un bec funcțional, factura i-a venit 320 de lei, fiind imposibil să plătească o asemenea sumă din venitul său. Ca acest pensionar sunt alte câteva mii ce se află fix în aceeași situație. În timp ce parlamentarii își votează legi de majorare a veniturilor, iar alte câteva zeci de mii de pensionari au pensii speciale. Așadar, vom urmări procesul intentat Guvernului de către studentul de la Facultatea de Drept în care se cere anularea liberalizării.

articolul original.

PSD consideră că este nevoie de stabilitate la ANRE! Președintele instituției va mai încasa câteva zeci de mii de euro

20 October 2022 at 09:08
image

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD susţine că este nevoie de stabilitate la ANRE în contextul în care pe piața energiei din România există o creștere a prețului. Desigur, declarațiile pesedistului s-ar putea traduce prin necesitatea ca șeful instituției să mai încaseze câteva zeci de mii de euro.

Vă aducem aminte faptul că mandatele președintelui Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui și a altor doi membri din comisie au fost miercuri prelungite. Asta înseamnă că Dumitru Chiriță va mai încasa 12.000 de euro pe lună pentru o perioadă de 6 luni.

PSD vrea stabilitate la ANRE! Stabilitate la 12.000 de euro pe lună

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a motivat gestul social democraților care au susținut prelungirea mandatelor de la ANRE prin nevoia de stabilitate. Acesta este de părere că votul de ieri a fost dat pentru a proteja economia și consumatorii casnici, pentru a avea predictibilitate dar și pentru ca să existe liniște socială.

Revenirea temporară la piața reglementată de energie este cea mai bună Soluție pentru a proteja economia și consumatorii casnici, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El spune despre prelungirea mandatului șefului ANRE că ”într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate”.

” Într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate, pentru a putea veni cu această reglementare a pieței și aceasta este cauza pentru care s-a luat decizia de prelungire a mandatelor. (…) În ultima perioadă, am constatat că lucrurile, în momentul în care s-a schimbat și cadrul legislativ și a dat competențe sporite ANRE-ului, pentru că de foarte multe ori s-a făcut o confuzie referitoare la competență, lumea vorbea despre prețul energiei și acest preț era stabilit pe Bursă, pe piața zilei următoare.(…). explică Radu Oprea.

Șase luni, atât este perioada cu care au fost prelungite mandatele președintelui, vicepreședintelui și a doi dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANRE.

Românii sunt în culmea fericirii pentru că ANRE își face treaba, iar directorul pleacă în concediu de lux

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, atenționa asupra faptului că există o înțelegere de tip cartel în eșalonul doi al ANRE, unde mai mulți oficiali se arătau deranjați de posibilitatea că furnizorul de energie să iasă în pierdere în raport cu consumatorii:

Am o relație foarte bună cu președintele ANRE, discutăm, să nu se înțeleagă greșit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuții când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă în Consiliul Concurenței și au fost discuții. Noi am solicitat atunci că tuturor clienților să le vină automat cea mai bună ofertă din piață, dacă vă aduceți aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eșalonul 2 al ANRE s-a spus nu se poate așa face. Chiar cineva a adăugat: păi pierd furnizorii. Păi asta e problema noastră?!” explica Virgil Popescu.

Pare că la ANRE merge totul ca uns, iar românii sunt atât de fericiți, șeful instituției, Dumitru Chiriță, a plecat în urmă cu câteva luni, chiar atunci când există un dezastru pe piața energetică, într-un concediu de odihnă de lux în Republica Dominicană.

articolul original.

Trai, neneacă, pe banii noștri!

20 October 2022 at 06:49
image

Să dăm doar două exemple.  Erau sinecuriști în domeniul literar. Nichita Stănescu a fost redactor principal la România literară vreo 25 de ani fără să treacă vreodată pe acolo. Tot așa, un poet în vogă precum Mircea Dinescu, înainte de a deveni dizident în preajma revoluției, era un sinecurist. Era angajat redactor cu jumătate de normă la revista Luceafărul de unde câștiga vreo două-trei mii de lei fără să facă nimic. Dar, măcar i se recunoștea talentul de poet important. Și mai erau.

Acum, însă… Un singur exemplu. Secretariatul General al Guvernului are 2500 de angajați. Să nu-mi spună cineva că ăștia au loc în Palatul Victoria unde să vină la serviciu.

Ieri, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a prelungit mandatele expirate a patru dintre membrii Autorității Naționale în Domeniul Energiei. Cică, e război în Ucraina, e criză energetică mondială, și nu trebuie pierdut timpul cu negocierea partidelor din coaliție, pentru a face noi numiri, așa că i-au mai lăsat în funcții, să nu facă nimic, ca și până acum, pe cei trei mușchetari, plus pe D’Artagnan, respectiv președintele Dumitru Chiriță, fost lider sindical, fost parlamentar PSD, unul care a dormit cinci ani pe un salariu de 12 000 de euro pe lună, salariu mai mare decât al președintelui țării, a președinților de camere parlamentare sau ale miniștrilor.  Ceilalți sunt Zoltan Nagy-Bege, cu un salariu de 11 000 de euro, Gabriel Gheorghe (rămas de la ALDE, probabil trecut la alt partid), tot cu 11 000 de euro și pesedista (mă rog, susținută de PSD Olt) cu „doar” 9000 de euro salariu.

Domnii ăștia deja „expirați” „subminează statul” – după cum spune Rareș Bogdan, iar de data asta cam are dreptate. Păi, conducerea aceasta a ANRE se opune plafonării prețurilor la energie pentru că e îngrijorată că, după o asemenea măsură, pleacă din piață unii furnizori de energie. Ei, ce mai pagubă! Pleacă băieții deștepți care probabil că mai decartează pe la membrii ANRE niscaiva mărunțiș, două-trei salarii de alea „bine simțite”.

Așadar, nesimțiții ăștia cu salarii nesimțite duc o viață de nababi pentru că ne oropsesc pe noi, trăiesc în lux pe prețurile plătite de noi la curent electric și la gaz. Trai, neneacă, pe banii populimii!

articolul original.

Șeful ANRE rămâne în funcție pentru a nu face nimic. Parlamentarii îi vor prelungi mandatul

19 October 2022 at 07:12
image

Dumitru Chiriță, șeful ANRE rămâne în funcție pentru a continua să nu facă nimic în contextul prețurilor la energie care urcă alarmant. Parlamentarii ar vota prelungirea mandatelor pentru o perioadă de 6 luni.

Dumitru Chiriță a apărut în atenția publică după ce, în plină criză energetică, a ales să plece în concediu într-o locație de lux din Republica Dominicană. Desigur, șeful ANRE își permite astfel de concedii pentru că salariul pe care îl încasează nu este deloc de neglijat. Vorbim despre aproximativ 12.000 de euro în fiecare lună.

Șeful ANRE rămâne în funcție încă 6 luni

Conform datelor existente, Dumitru Chiriță, șeful ANRE, vicepreședintele instituției dar și 2 membri din totalul de 7 din Comitetul de reglementare a instituției vor avea mandatele prelungite pentru o perioadă de 6 luni. În acest sens, pe ordinea de zi a Guvernului a apărut o Ordonanță de Urgență care reglementează acest lucru.

Așadar, în pofida faptului că mandatele lor expiră de drept în 23 octombrie 2022, cei menţionaţi mai sus vor mai încasa încă câteva zeci de mii de euro pentru a nu face nimic. Asta în condiţiile în care liberalii, prin vocea lui Rareș Bogdan au cerut schimbarea conducerii ANRE asupra căruia planează acuzația de ”subminare” a statului român. Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare ANRE se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere.

Executivul susține, în Ordonanța de Urgență că este prioritară funcționarea în parametri normali a ANRE mai ales în contextul general de criză pe care-l traversează Uniunea Europeană.

” (…) Funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială, cu atât mai mult cu cât, în prezent, România, ca și întreaga Europă, se confruntă cu o criză energetică fără precedent, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent”. se arată în expunerea de motive.

ANRE nu face absolut nimic pentru români

Știm cu exactitate cu ce ar trebui să se ocupe ANRE, dar pare că instituția se află într-o latență îndelungată. În terorie, instituţia trebuie să vegheze piața energiei termice și electrice și să vadă dacă există o speculă. În practică, românii plătesc facturi uriașe și condamnă creșterea prețurilor într-o țară care își poate susține aproape în totalitate consumul intern de gaze naturale și energie electrică.

Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE susținea că în 2022 instituția a primit peste 32.000 de reclamații și că inspectorii au desprins acțiuni de control. Sursa citată a mai povestit faptul că au fost aplicate amenzi furnizorilor dar că datele exacte vor fi publicate după ce verificările vor lua sfârșit. Nagy menționa că în urmă cu un singur an au fost raportate la ANRE puțin peste 23.000 de sesizări, iar în urmă cu doi ani, aproximativ 10.000. În tot acest context, șeful ANRE va rămâne în continuare în funcție, chiar dacă cetățenii sunt vizibili nemulțumiți de măsurile pe care instituția le ia. Pare că parlamentarilor nu le pasă de faptul că tocmai cei care i-au ales sunt nemulțumiți de instituție.

articolul original.
❌