ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

ANM: Temperaturile vor ajunge sâmbătă la 18 grade Celsius, însă vremea rămâne mohorâtă | AUDIO

7 December 2022 at 16:09
image

Temperaturi în creștere spre finalul acestei săptămâni. Maximele vor ajunge sâmbătă și la 18 grade Celsius.

Marina Antonescu, de la Administrația Națională de Meteorologie: „Sâmbătă, temperaturile vor crește în aproape toată țara”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/07dec-16-Antonescu-cresc-temperaturile.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Se va resimți o încălzire vineri în regiunile din interiorul arcului carpatic. Sâmbătă, temperaturile vor crește în aproape toată țara. Vor fi maxime, în general, între 8 grade Celsius și 18 grade Celsius și minime între 2 grade Celsius și 10 grade Celsius, dar de duminică vremea va intra din nou într-un proces de răcire, iar această răcire se va resimți în special în Câmpia de Vest și în nordul Moldovei. Cu toate acestea, vor fi posibile maxime de pân la 16 – 17 grade Celsius în sudul și sud-estul țării, însă de la începutul săptămânii viitoare răcirea se va resimți și în restul țării”, a explicat Marina Antonescu, de la Administrația Națională de Meteorologie.

Vremea rămâne mohorâtă în majoritatea regiunilor până duminică. La munte vor fi ninsori și în rest ploi

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/07dec-16-Antonescu-vreme-inchisa.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Va fi o vreme închisă cu înnorări în mare parte din țară. Vor fi ploi și în următoarele zile, spre sfârșitul săptămânii tot în jumătatea de vest, iar la munte va ninge”, a mai spus Marina Antonescu, de la Administrația Națională de Meteorologie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sorin Grindeanu: Am semnat 2 parteneriate pentru descongestionarea traficului rutier pe Valea Prahovei

articolul original.

Ploile nu ne lasă. Cât spun meteorologii că vor mai ține

5 December 2022 at 12:55
image

În perioada 5 -18 decembrie vremea va fi urâtă, marcată de ploi și ninsori, arată prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, în Banat, până în 10 decembrie, temperatura aerului va avea tendinţa de creştere semnificativă de la medii ale maximelor de 8 grade spre medii de 12 – 13 grade şi ale minimelor de la 4 grade până la 6 – 7 grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile multianuale.

Apoi, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 5 – 6 grade, iar a celor nocturne în jurul a zero grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10 – 12 decembrie şi după 14 decembrie.

În prima săptămână, în Crișana valorile termice vor fi în creştere şi vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Media maximelor va urca de la 8 – 9 grade spre 12 – 13 grade, iar cea a minimelor, de la 2 – 3 grade, până la 6 – 7 grade.

Vremea se va răci până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 4 grade, iar a celor nocturne de la -2 grade la -1 grad, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative.

Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10 – 12 decembrie şi după 14 decembrie.

În Transilvania, până în jurul datei de 10 decembrie, valorile termice, îndeosebi cele diurne, vor fi în creştere, de la medii ale maximelor de 5 grade, spre medii de 12 – 13 grade, şi ale minimelor, de la zero grade, până la 4 grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile multianuale.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 4 – 5 grade, iar a celor nocturne în jurul a -2 grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului.

Vor fi precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în 8 decembrie, în jurul datelor de 12 şi 15 decembrie.

Până la finalul primei săptămâni, în Maramureș, temperatura aerului va avea tendinţa de creştere de la medii ale maximelor de 6 grade, spre medii de 10 – 11 grade şi ale minimelor, de la zero grade, până la 5 – 6 grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile specifice perioadei.

După, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge spre 4 grade, iar a celor nocturne de până la -2 grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10 – 12 decembrie şi după data de 15 decembrie.

În ceea ce privește Moldova, prima săptămână vine cu valori termice în creştere, o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an.

Media maximelor va urca de la 1-2 grade, spre 10 – 11 grade, iar cea a minimelor, de la -2 grade la -1 grad, până la 4 – 5 grade. După acest interval, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 13 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 5 grade, iar a celor nocturne ce vor ajunge la -2 grade, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Vor fi condiţii de precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datelor de 12 şi 15 decembrie.

În Dobrogea, în prima jumătate a intervalului, valorile termice vor fi în creştere şi vor ajunge să caracterizeze o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an.

Media maximelor va creşte de la 6 – 7 grade, spre 14 grade, iar cea a minimelor, de la 3 grade, până la 8 – 9 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, vremea va intra într-un proces de răcire şi până în data de 13 decembrie media valorilor diurne va ajunge la 8 grade, iar a celor nocturne la 3 – 4 grade, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere mai ales în a doua jumătate a intervalului.

În Muntenia, până în data de 11 decembrie, valorile termice vor fi în creştere şi vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Media maximelor va creşte de la 4 – 5 grade, spre 12 – 13 grade, iar cea a minimelor, de la 1 – 2 grade, până la 5 – 6 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire şi până în data de 13 decembrie media valorilor diurne va ajunge la 7 – 8 grade, iar a celor nocturne între zero grade şi un grad, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Vor fi condiţii de precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datelor de 12 şi 15 decembrie.

În cazul Olteniei, valorile termice vor creşte în prima săptămână din interval şi vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Media regională a maximelor va urca de la 5 – 6 grade, spre 11 grade, iar cea a minimelor, de la 2 – 3 grade, până la 5 – 6 grade. În a doua jumătate a intervalului, vremea se va răci şi până în data de 13 decembrie
media valorilor diurne va ajunge la 7 – 8 grade, iar a celor nocturne între -1 grad şi zero grade, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Vor fi precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în perioada 10 – 12 decembrie şi după data de 14 decembrie.

Vremea la munte

La munte, până spre sfârşitul primei săptămâni, temperatura aerului va avea tendinţa de creştere de la medii ale maximelor de până la un grad, spre medii de 5 – 6 grade şi ale minimelor, de la -3 grade, până la două grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile specifice perioadei.

În a doua săptămână, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge spre -2 grade grade, iar a celor nocturne de între -6 şi -5 grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în a doua jumătate din interval.

articolul original.

VIDEO. Oana Păduraru (ANM), pe B1 TV: În zilele următoare ne așteptăm la o încălzire a vremii. Se pare că o scădere a valorilor de temperatură va fi la începutul săptămânii viitoare

5 December 2022 at 06:41
image

În această săptămână este preconizată o creștere a valorilor termice în aproape toate zonele țării, a declarat Oana Păduraru, meteorolog de serviciu ANM, luni dimineață, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Oana Păduraru (ANM), detalii pe B1 TV despre starea vremii în zilele următoare

„În zilele următoare ne așteptăm chiar la o încălzire a vremii, până la sfârșitul acestei săptămâni. Valorile termice în regiunile intracarpatice, încă din zilele anterioare, s-au situat peste cele normale pentru această perioadă, iar în săptămâna pe care tocmai am început-o ne așteptăm la o creștere a valorilor termice în aproape toate zonele țării. În regiunile intracarpatice vor fi și maxime de până la 13-14 grade. Mai ușor se va încălzi și partea de sud și de est a țării. În primul rând, pentru că mai persistă încă nebulozitatea joasă, stratiformă, pe parcursul zilelor, iar insolația este aproape absentă”, a declarat Oana Păduraru.

„Soarele nu prea reușește să străbată prin plafonul de nori, însă, totuși, la nivelul întregii țări vom ajunge să avem, pe timpul zilei, temperaturi maxime cuprinse în general între 4 și 12 grade. Minimele termice vor deveni pozitive în aproape toate zonele țării”, a continuat ea.

„Doar în extremitatea nord-estică, unde încă mai persistă masa de aer rece dinspre Câmpia Rusă, vor mai fi valori termice, pe parcursul nopților, ușor negative și se vor înregistra -2… 0 grade, însă cele mai ridicate minime vor fi în continuare atât în Dealurile de Vest, cât și pe litoral, unde vom ajunge chiar până la 8 grade pe parcursul nopților”, a mai spus meteorologul.

„În ceea ce privește precipitațiile, având în vedere că temperaturile sunt în creștere, vor fi doar sub formă de ploaie în zonele joase de relief – și mă refer mai ales la ziua de mâine, când într-adevăr un sistem frontal va traversa țara dinspre partea de vest, nord-vest, către estul, sud-estul teritoriului, și ne așteptăm, după cum spuneam, la precipitații sub formă de ploaie. În nordul Moldovei, în jumătatea nordică a Moldovei, până se va încălzi vremea, vor mai fi și precipitații sub formă de lapoviță și trecător ninsoare, iar la munte, la altitudini joase, lapoviță, la altitudini mai înalte vor predomina ninsorile”, a precizat Oana Păduraru.

„Din datele pe care le avem până în momentul de față, se pare că o scădere a valorilor de temperatură va fi la începutul săptămânii viitoare, dar, sigur, mai pot apărea modificări pe parcursul acestei săptămâni în ceea ce privește estimarea pentru săptămâna următoare, însă deocamdată avem parte de valori termice ridicate și de precipitații nu importante cantitativ, dar pe arii relativ extinse, îndeosebi în jumătatea de vest a țării, însă, după cum spuneam, doar sub formă de ploaie”, a adăugat meteorologul.

articolul original.

Vremea de Revelion. ANM a anunțat temperaturile pentru noaptea dintre ani

4 December 2022 at 22:00
image

În următoarele patru săptămâni, temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare mai ales în sud-vest, vest, nord-vest și centru, din 5 până pe 19 decembrie.

Administraţia Naţională de Meteorologie () a emis recent prognoza pentru perioada 5 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice, vestice, nord-vestice și centrale

Săptămâna 12 – 19 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest și centru.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

articolul original.

ANM: Cod galben de ceată, polei și vânt în mai multe județe

4 December 2022 at 09:13
image

Administraţia Naţională de Meteorologie  a emis duminică dimineaţa atenţionări nowcasting cod galben de ceaţă, polei şi vânt, valabile în orele următoare, în localităţi din judeţele Braşov, Sibiu, Bacău şi Caraş-Severin.

Astfel, până la ora 12.00, în judeţul Bacău se vor semnala temporar precipitaţii mixte, care izolat vor depune polei.

Totodată, până la ora 14.00, în judeţele Braşov, respectiv în localităţile: Făgăraş, Victoria, Şinca, Recea, Mândra, Voila, Şercaia, Hârseni, Viştea, Ucea, Părău, Lisa, Beclean, Sâmbăta de Sus, Drăguş şi în judeţul Sibiu (localităţile: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Roşia, Porumbacu de Jos, Şura Mare, Arpaşu de Jos, Nocrich, Vurpăr, Chirpăr, Cârţişoara, Cârţa, Bruiu, Marpod, vântul va avea la rafală 60 – 65 km/h, iar în zona montană aferentă 70 – 80 km/h) se vor semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului.

Potrivit meteorologilor, în judeţul Caraş-Severin, zona joasă şi în localităţile: Moldova Nouă, Pojejena, Sicheviţa, Sasca Montană, Coronini, Gârnic, Şopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăş – se vor semnala intensificări ale vântului, cu viteze care vor depăşi la rafală local 55…65 km/h

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

articolul original.

Atenție șoferi! Polei pe șosele

2 December 2022 at 08:34
image

Lapovița și ceața de ieri au accentuat umiditatea aerului astfel încât temperatura resimțită la sol a fost cu câteva grade minus mai mare decât cea din aer. Deși termperatura aerului era de -1 grad Celsius la Piatra-Neamț, temperatura resimțită s-a situat undeva la -4, -5 grade Celsius.

Județul Neamț se află sub atenționare cod galben de lapoviță, polei și vânt în rafale de până la 50-55 km/oră. ANM estimează  că valorile termice diurne se vor menține  la o medie zilnică de 0…2 grade, ușor sub cea înregistrată în ultimii ani . „Media regională a temperaturilor minime în Nord-Est-ul țării va oscila între -2 și 1 grad săptămâna aceasta și între -6 și -3 grade în a doua săptămână, cu cele mai reci nopți în zilele de 7 și 8 decembrie”, notează prognoza meteo a ANM.

Poleiul creat pe șosele și trotuare a dat de furcă drumarilor, toate utilajele Publiserv au acționat azi-noapte și azi-dimineață pentru a împrăștia tone de sare și nisip. Azi dimineață, angajații Publiserv, împreună cu beneficiari ai  ajutoarelor sociale ce au de prestat ore de muncă în folosul comunității, au intervenit pentru a curăța manual și a împrăștia material antiderapant ca urmare a ploii ce a înghețat la contactul cu solul, potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Publiserv, Mihai Alexandru.

Angela Croitoru

articolul original.

Vremea se va încălzi de săptămâna viitoare

2 December 2022 at 07:39
By: -
image

După câteva zile cu frig, lapoviță și ninsoare, vremea se va încălzi din nou în următoarele zile, a spus la Digi24 Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie. Vor fi zile în care temperaturile maxime vor ajunge la 10-12 grade.

„Pe parcursul săptămânii viitoare asistăm la un transport de aer cald care se va resimți peste toate zonele țării. Și acest lucru se va concretiza în temperaturi la mijlocul zilei de 10, 11, 12 grade, posibil chiar ușor mai ridicate de 12 grade. Vor fi temperaturi destul de frecvente în partea de vest, zonele de câmpie și de deal”, a adăugat ea.

Meteorologul spune totuși că este prea devreme să vorbim despre o prognoză pentru Revelion.

Mai multe detalii AICI

articolul original.

COD GALBEN Atenţie la polei în următoarele 24 de ore!

1 December 2022 at 09:13
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – depuneri de polei” – pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă în intervalul 1 decembrie, ora 12:00-2 decembrie, ora 12:00.

“În intervalul menționat, în Moldova și în zona Carpaților Orientali temporar se vor semnala precipitații slabe mixte (ploaie, lapoviță, iar în zona montană și submontană trecător și ninsoare) și pe arii relativ extinse se va depune polei. Depuneri de polei vor fi izolat și în estul Munteniei, nordul Dobrogei și în Transilvania. Pe litoral, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 50-55 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prezentul mesaj, precizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cele mai geroase ierni din România. Unde a fost Polul frigului în 1942?

1 December 2022 at 07:30
image

În ianuarie a.c s-au împlinit 80 de ani de când în România s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură vreodată: – 38,5C, acest record fiind semnalat în 1942 la Bod, în județul Brașov, în ziua de 25 ianuarie. A fost, atunci, o iarnă cumplită, dar în zilele de 24 și 25 ianuarie, stația meteo semnalase minimele absolute pe care le cunoscute țara noastră vreodată.

În cele câteva mărturii care s-au transmis din acea perioadă, oamenii spuneau că gerul a fost atât de aprig încât dimineața, după ce s-au trezit, și-au găsit animalele moarte de frig.

Aproape toată luna ianuarie a anului 1942 a fost dominată de temperaturi foarte scăzute cauzând probleme mari și angajaților uzinei din Bod care alimenta cu energie stația radio. În acea lună, din cauza frigului, tot Brașovul fusese paralizat.

Brașovul, paralizat de frig

Zăpada depășise un metru, trenurile nu mai circulau, fuseseră blocate zile întregi, școlile și magazinele închise, lemnele raționalizate și păzite de armată, fabricile își suspendaseră și ele activitatea, iar pe stradă nu mai îndrăznea nimeni să iasă.

Deși anumite informații nu mai pot fi confirmate cu exactitate din cauza faptului că s-au pierdut multe documente ale vremii, se pare că 17 oameni au murit atunci din cauza gerului, iar atunci, trei zile le-a trebuit oamenilor să deszăpezească județul.

Ger în toată țara în 1942

Însă Bodul nu a fost singura localitate afectată de un așa ger, în anul cu pricina. Temperaturi extrem de scăzute fuseseră în toată țara: -34,8 C la Alexandria, -32,8 C la Tg Mureș, -32,2 C la București Băneasa, -31 C la Tg Jiu, -29,6 C la Buzău, -29,2 la Oradea și -24,7 la Constanța.

De atunci, cele mai scăzute temperaturi înregistrate au fost la mijlocul lui ianuarie 1985: -38,4 C la Miercurea Ciuc și -38 la Joseni, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată în țară în ultimul deceniu a fost de -34,7 C la Întorsura Buzăului, în data de 8 ianuarie 2015. Statele vecine se confruntaseră în aceeași iarnă cu probleme similare, în câteva dintre țări, temperaturile fiind chiar mai scăzute. În Serbia, la Karajukica Bunari -39.5, în Ucraina, la Luhansk -41.9, în Moldova, la Brătușeni -35.5, în Ungaria, la Miskolctapolca -35 și în Bulgaria, la Trun -38.3.

Alte ierni friguroase

Dar, în afară de „criminala” iarnă a lui ‘42, România s-a mai confruntat cu geruri năprasnice. Iernile din 1929, 1954 și 1967 au fost aproape la fel de urâte, înfrigurate și cu zăpezi mari.

În 1929, de exemplu, la jumătatea lunii februarie, temperaturile în munții din Țara Bârsei scăzuseră la minus 30 de grade, în vreme ce la București era o minimă de -24 de grade Celsius.

Marele Viscol

Iarna lui 1954, cea mai aspră din secolul XX, este cunoscută ca fiind , din cauza nămeților care au acoperit cu totul Bucureștiul și multe dintre localitățile aflate în sudul României. Oamenii săpau tuneluri pentru a putea ieși din case și pentru a se deplasa.

Vântul atinsese o viteză record de 126 de kilometri pe oră, ninsorile nu mai conteneau formând troiene de peste 5 metri în București și în alte zone din sud-estul țării, iar cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM fiind la Călărași: 173 cm. Zăpada fusese atât de mare, încât primăvara, după topirea acesteia, mai multe autoturisme au fost găsite strivite de șenilele tancurilor.

Mărturii din ziarul Scînteia

Peste 600 de camioane fuseseră delegate a ajuta la descongestionarea Capitalei, zăpada curățată de pe străzi fiind urcată în camioane și scoasă afară din oraș, pe câmp, sau aruncată în Dâmbovița, în vreme ce oamenii de la Uzina Grozăvești pompau apă caldă pentru a preveni riscul formării podurilor de gheață.

Într-una din edițiile ziarului Scânteia, un corespondent din Craiova scria: „Acum, când în mare parte urmările viscolului au fost înlăturate, iar circulația și aprovizionarea oamenilor (…) au început să se restabilească, cetățenii continuă acțiunea de prevenire a eventualelor inundații ce ar proveni prin topirea zăpezii. (…) mii de oameni ai muncii (…) mobilizați de organizațiile de partid și de masă au ieșit zilele acestea la curățarea șanțurilor și rigolelor pentru scurgerea apei”.

De asemenea, tot în ziarul „Scînteia”, din 5 februarie, scria: „Sute de oameni au lucrat ieri la deszăpezirea liniei tramvaiului 3. Iat-o pe zidărița utemistă Bugașin Ioana, o fată sprintenă, vioaie, care lucrează la deszăpezirea liniei. „Doar lucrăm în preajma Spitalului unificat nr. 2 CFR” – ne spune ea. „Sunt aci tovarăși bolnavi, sunt mame cu copii mici, care nu trebuie să ducă nicio lipsă. Nu vom lăsa lopata din mână până nu vom deszăpezi drumul”.

Ierni geroase și în 1966 și 1967

Foarte geroase au fost și iernile din 1966 și 1967, atunci când zăpada a ajuns la 3-4 metri înălțime. Cumpăna anilor 1984 – 1985 nu doar că a venit cu temperaturi sub -30 de grade, dar a durat și foarte mult timp, întinzându-se până în luna aprilie. Tot până în aprilie a ținut și iarna care se grăbise să vină încă din noiembrie, în perioada 1995 – 1996 când, totuși, temperaturile nu fuseseră chiar atât de scăzute precum în anii precedenți.

a fost cel din februarie 1954, între 1-4, 7-9, 17-19, 22-24 februarie, când vântul a suflat încontinuu timp de 48 ore în zilele de 3 şi 4 februarie 1954 şi 21-22 noiembrie 1998, conform site-ului  Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Cele mai mari viteze ale vântului s-au înregistrat în perioada 3-5 februarie 1954- 126 km/h, 130 km/h în 21-22 noiembrie 1988, în Bărăgan şi 200km/h în Iaşi, între 4 şi 7 ianuarie 1966.

Surse:

https://www.bizbrasov.ro/2022/01/25/record-ger-bod-brasov-80-ani/

https://adevarul.ro/stiri-locale/brasov/cea-mai-grea-iarna-la-brasov-a-fost-in-1942-s-a-1589465.html

https://jurnalul.ro/special-jurnalul/de-ce-n-au-fost-inundatii-dupa-viscolul-din-1954-605346.html

https://www.national.ro/old/marele-viscol-din-romania-din-februarie-1954-123330.html

https://vremea.ido.ro/stiri/1412-cele-mai-geroase-ierni-din-istoria-romaniei-1412/

articolul original.

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Cum va fi vremea de Ziua Națională?

30 November 2022 at 07:00
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni. Nu se anunță variații importante de temperatură, însă în intervalul 2 – 4 decembrie vremea va fi mai caldă.

Precipitaţii vor fi cu o probabilitate mai ridicată , în mai multe zone.

Prognoza este valabilă pentru perioada 28 noiembrie – 11 decembrie.

Banat

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. La nivelul acestei regiuni media valorilor maxime va fi de 7…8 grade, un interval mai cald fiind așteptat între 2 și 4 decembrie, când se vor atinge 10 grade, însă sunt posibile și zile mai reci (6 și 7 decembrie) cu temperaturi ce vor scădea la 4…5 grade.

Temperaturile minime vor fi ușor negative în prima noapte, apoi în perioada 30 noiembrie – 5 decembrie media acestora va fi de 2…3 grade, urmând ca până la finalul primei decade din decembrie să se situeze în jurul valorii de 0 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în jurul datei de 1 decembrie, iar în a doua săptămână (5 – 11 decembrie) de prognoză sunt estimate perioade cu precipitații.

Crișana

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. Media temperaturilor maxime va fi de 8…10 grade în prima săptămână, cu cele mai calde zile în intervalul 2 – 4 decembrie, iar în a doua săptămână în jurul a 6 grade, posibile valori mai scăzute fiind estimate în 6 și 7 decembrie.

la nivelul regiunii vor fi de -4…3 grade în prima noapte, apoi se va înregistra o creștere ușoară, iar în perioada 2 – 5 decembrie media acestora va fi de 2 grade, urmând ca până la finalul primei decade din decembrie să se situeze în jurul valorii de 0 grade. În prima săptămână numai izolat vor fi posibile precipitații slabe, însă în perioada 5 – 11 decembrie va crește probabilitatea de a avea perioade cu precipitații.

Transilvania

La nivelul acestei regiuni media temperaturilor maxime va oscila între 3 și 6 grade. Cele mai calde zile vor fi în intervalul 2 – 4 decembrie, iar cele mai reci în zilele de 6 și 7 decembrie.

Temperaturile minime se vor menține în general negative pe tot parcursul celor două săptămâni, valori în jur de 0 grade fiind estimate doar în 3 și 4 decembrie, iar în cele mai reci nopți (7 și 8 decembrie) media acestora va fi de -6…-5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11 decembrie). Sunt posibile precipitații slabe și în ziua de 2 decembrie.

Maramureș

În prima săptămână tendința va fi de creștere ușoară și treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 9 grade în 3 decembrie, apoi pentru restul intervalului sunt estimate maxime în jurul a 5 grade.

Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, cu o tendință de creștere, de la -4 grade în prima noapte, până la 0…1 grad în perioada 2-5 decembrie, iar pentru a doua săptămână sunt prognozate valori cuprinse în medie între -4 și -2 grade. Probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11
decembrie).

Moldova

În intervalul de anticipație, valorile termice diurne se vor menține ușor sub mediile multianuale, la o medie zilnică în general de 0…2 grade. Media regională a temperaturilor minime va oscila între -2 și 1 grad în prima săptămână și între -6 și -3 grade în a doua săptămână, cu cele mai reci nopți estimate în zilele de 7 și 8 decembrie.

Sunt așteptate intervale cu precipitații slabe cu caracter trecător și pe arii restrânse pe tot parcursul celor două săptămăni.

Dobrogea

Media temperaturilor maxime va fi de 6…8 grade în prima săptămână, va scădea la 4 grade în zilele de 6 și 7 decembrie, iar spre finalul intervalului se va reveni la 8 grade. Temperaturile minime vor urma aceași tendință; o medie regională de 2…4 grade în prima săptămână, urmată de o scădere până spre 0 grade în perioada 6 – 8 decembrie și o creștere ușoară la finalul intervalului până la 2…3 grade.

Temporar se vor semnala ploi slabe la începutul intervalului și cu o probabilitate destul de ridicată și în noaptea de joi spre vineri (1/2 decembrie) și pe parcursul zilei de vineri (2 decembrie). În restul intervalului precipitații slabe vor fi posibile pe arii mai restrânse.

Muntenia

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. La nivelul regiuni media valorilor maxime va fi de 4…6 grade, cu cele mai reci zile în jurul datei de 1 decembrie și în perioada 6 – 8 decembrie.

Temperaturile minime se vor menține preponderent pozitive în prima parte a intervalului de anticipație, la o medie de 1…2 grade, în 7 și 8 decembrie sunt așteptate valori în jurul a -3 grade, iar spre finalul perioadei se va înregistra o creștere ușoară (sunt estimate temperaturi în medie de 0 grade). Local și temporar se vor semnala ploi slabe pe parcursul primei săptămâni (îndeosebi în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie). În a doua săptămână probabilitatea pentru precipitații se va menține relativ ridicată.

Oltenia

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. Media zilnică a valorilor maxime de temperatură va fi cuprinsă între 3…6 grade, cu cele mai reci zile în jurul datei de 1 decembrie și în perioada 6 – 8 decembrie. Temperaturile minime se vor menține în general pozitive până în 5 decembrie, la o medie de 1…2 grade, iar pentru restul intervalului sunt prognozate valori de -2…0 grade.

Local și temporar se vor semnala ploi slabe pe parcursul primei săptămâni (îndeosebi în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie). Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține relativ ridicată și în a doua săptămână.

La munte

Intervalul va debuta cu valori termice diurne în medie de -2 grade și minime de -7 grade, apoi până spre finalul săptămânii se va încălzi ușor și treptat, astfel că la nivelul zonei se va atinge o medie a maximelor de 2 grade, iar a minimelor în jurul a -2 grade.

În a doua săptămână sunt estimate maxime care vor prezenta o medie zilnică cuprinsă între – 2 și 0 grade și minime ce vor oscila între -7 și 4 grade, cele mai reci zile urmând a se înregistra în perioada 6 – 8 decembrie. Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

articolul original.

Cum va fi vremea de Crăciun? ANM a publicat prognoza

28 November 2022 at 01:00
image

Temperaturile vor fi apropiate de cele specifice de Crăciun, în majoritatea regiunilor. Excepție face nord-estul țării, acolo unde va fi mai frig. Și cantitățile de precipitații estimate vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, spun specialiștii.

Institutul Naţional de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. În primele două săptămâni, temperaturile vor fi sub valorile normale ale perioadei.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 12 – 19 decembrie

apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

articolul original.

Bărbat din Sanmartin condamnat la închisoare pentru tâlhărie

26 November 2022 at 08:36
image

Judecătoria Gherla a dat sentința într-un caz de tâlhărie, produs în primăvară, în comuna Sanmartin.

Pe 31 martie, polițiștii din Gherla au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 33 de ani din comuna din apropiere, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și lovire sau alte violențe. Cercetările au fost demarate la data de 30 martie, când un bărbat de 60 de ani a relatat faptul că cel în cauză s-ar fi deplasat la domiciliul acestuia, de unde ar fi sustras suma de 200 de lei, refuzând restituirea acesteia și agresându-l fizic. Ulterior, bărbatul a fost arestat preventiv.

Cazul s-a judecat vineri la Gherla. Inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. Pedeapsa se adaugă la un rest de pedeapsă rămas de executat de 1179 zile închisoare, dintr-o sentinţă penală a Tribunalului Cluj din 2014. Din total se scade perioada arestului preventiv, din 31 martie până la data sentinței.

Judecătorii au mai dispus prelevarea de probe biolgice de la inculpat. Acestea vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.

Inbculpatul mai trebuie să restituie părții vătămate suma de 200 de lei – daune materiale, 1800 de lei, cu titlu de daune morale și 1400 lei cheltuieli judiciare către stat.

Condamnatul poate face apel la sentință în termen de 10 zile de la comunicare.

foto: arhiva

articolul original.

ANM au anunțat care este prognoza meteo până la Crăciun

25 November 2022 at 10:06
Foto: capital.ro

Pentru perioada următoare, meteorologii anunță că vine iarna în România. În acest sens ANM au anunțat care este prognoza meteo până la Crăciun. În opinia lor, un nucleu ciclonic ajunge și la noi în țară. Pentru următoarea perioadă se anunță ploi în jumătate estică și pe arii mai restrânse, în rest, iar pe crestele montane vor fi lapovițe și ninsori.

Astfel, ANM a venit cu ultimele date despre vreme. În săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

În săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022, prognoza meteo indică că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Prognoza meteo pentru săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022 vine cu temperaturi medii, care vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022, temperaturile vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Un nucleu ciclonic lovește România

Un nucleu ciclonic care a adus zăpezi în Croația și Serbia se apropie și de România. Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM a arătat că sisteme frontale vor traversa teritoriul țării noastre până spre finalul săptămânii, când se va mai răci. Potrivit acesteia, temperaturile vor coborî treptat, astfel încât se va menține în jumătatea sudică, până spre finalul săptămânii, vreme ușor mai caldă decât ar trebui să avem la această dată, acest lucru însemnând maxime cuprinse între 10-12 grade Celsius, în timp ce în restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade Celsius – în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade Celsius – în regiunile vestice.

În precizările sale, „În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare. Este foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, însă slabe cantitativ de această dată. Minimele vor scădea treptat. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile”, a comentat meteorologul din cadrul ANM.

Temperaturi, în jurul normelor specifice perioadei

Pentru vineri, 25 noiembrie, valorile termice se vor situa, în general, în jurul normelor specifice perioadei. Cerul va avea înnorări în regiunile intracarpatice, unde, cu precădere ziua, pe arii restrânse va ploua slab. În restul țării cerul va fi variabil, iar ploile izolate. La munte, la altitudini mari, vor fi ninsori și lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane, în sud-vest și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 și 12 grade Celsius, iar cele minime între – minus 4 și 4 grade Celsius. Spre sfârșitul intervalului, izolat în centru și sud, vor fi condiții de ceață.

În București, cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 12 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între zero și 2 grade Celsius. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață.

articolul original.

Cum va fi vremea de 1 Decembrie? Noua prognoză de la ANM

25 November 2022 at 07:30
image

Temperaturile vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru data de 1 Decembrie, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni publicată recent de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.

Săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.

Săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022

apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe .

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

articolul original.

Ce ne rezervă prognozele meteo pentru minivacanța de 1 decembrie

24 November 2022 at 16:59

Potrivit meteorologilor, în minivacanța de 1 decembrie se vor înregistra valori termice în jurul normelor. Astfel, vor fi precipitații în aproape toate zonele țării. 

Potrivit ANM, se va persista în continuare o masă de aer ușor mai cald în zona țării noastre și chiar dacă vor fi alternanțe de la o zi la alta nu acestea nu vor fi semnificative. „În zona montană, treptat vor predomina ninsorile, iar în zonele mai joase de relief vor fi mai ales ploi, cu temperaturi în limite normale”, a spus Oana Păduraru, meteorolog în cadrul ANM.

Ceață și ninsori aduse de ciclon

Ciclonul care a făcut prăpăd în aproape toată Europa, a adus ninsori abundente, frig şi ceaţă și în România. ANM anunţă prognoza meteo pentru perioada următoare.

„Într-adevăr, în bazinul mediteranean activitatea ciclonică este destul de intensă, însă nu ne afectează pe noi decât într-o mică măsură, pentru că într-adevăr vor mai fi precipitații până la sfârșitul acestei săptămâni și chiar și pe parcursul săptămânii viitoare, dar în precipitații în general slabe cantitativ. Deocamdată, acestea sunt sub formă de ploaie în zonele joase de relief, iar la munte, la altitudini mai mari de 1.500 de metri vor fi în continuare precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, a precizat meteorologul Oana Păduraru.

Abia de la sfârșitul acestei săptămâni valorile termice vor scădea în toate zonele țării, pentru că deocamdată în partea de sud încă rămâne masa de aer mai cald, care determină valori maxime de 13 chiar 14 grade, dar treptat și aici valorile termice vor fi în scădere, însă se vor apropia de normele perioadei în care ne aflăm.

Astfel, vom avea parte de temperaturi maxime cuprinse între 0 și 9 grade și minime între -5 și 5 grade. Cele mai scăzute valori sunt pentru zonele depresionare, iar cele mai ridicate pentru partea de sud și de sud-est a țării.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

O nouă avertizare meteorologică pentru județul Botoșani

22 November 2022 at 19:50

Meteorologii au prelungit, din nou, codul galben de ceață pentru județul Botoșani.

Potrivit ANM, avertizarea meteo este valabilă în intervalul 22-11-2022 ora 21:00 până la  23-11-2022 ora 2:00.

Se vor semnala: local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Articolul precedent
articolul original.

Când încep să scadă temperaturile? Prognoza anunțată de ANM

22 November 2022 at 07:00
image

Temperaturile scad la începutul lunii decembrie și se vor situa sub 10 grade în timpul zilei, în vreme ce noaptea vor scădea sub nivelul înghețului, potrivit prognozei pentru următoarele 2 săptămâni transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

De la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13 – 14 grade.

În perioada 24 – 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 6 grade.

Vremea în Banat

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel că în 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0 – 1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6 – 7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1 – 2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Crișana

De la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, atunci când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13 – 14 grade. În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8 – 9 grade, iar cu mici variații, acest regim termic diurn se va menține până spre finalul lunii noiembrie.

La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere ușoară și treptată până la o medie de 4 – 5 grade. Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0 grade, în 23 noiembrie va fi de 5 – 6 grade, apoi tendința va fi de scădere treptată și se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Transilvania

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11 – 12 grade în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6 – 7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3 – 4 grade. vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3 – 4 grade în perioada 23-25 noiembrie.

După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2…0 grade. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Maramureș

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11 – 12 grade în 23 noiembrie. Pentru perioada 24 – 30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7 – 8 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 4 grade. Temperaturile minime vor fi în medie de 0 – 1 grad în prima noapte și de 3 – 4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2…0 grade, valorile cele mai scăzute urmând a se înregistra la începutul lunii decembrie.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Moldova

De la o vreme mai rece decât în mod normal în prima zi a intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de numai 2- 3 grade se va ajunge la valori termice peste mediile multianuale în jurul a 10 grade în zilele de 23 și 24 noiembrie. Ulterior, tendința va fi de răcire treptată, astfel că, la finalul lunii noiembrie valorile termice diurne vor fi în medie de 4 – 5 grade, iar la început de decembrie în jurul a 2 grade. Valorile nocturne vor oscila între -2 și 4 grade în prima săptămână, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi în general negative, la o medie de -2 grade. La nivelul acestei regiuni vor mai fi intervale în care se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai ridicată în 24 și 25 noiembrie și în jurul datei de 28 noiembrie.

Dobrogea

Până în 25 noiembrie, chiar dacă vor fi variații în regimul termic diurn și nocturn, în ansamblu vremea se va menține caldă pentru această perioadă din an, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa între 12 și 17 grade și minime între 6 și 10 grade. Pentru sfârșitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8 – 10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade. De asemenea, și temperaturile minime vor prezenta aceași tendință de scădere ușoară, astfel că iarna calendaristică va debuta cu minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de 2 grade. Pe tot parcursul celor două probabilitate de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată.

Muntenia

Până în 25 noiembrie valorile termice se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, cu maxime la nivelul regiunii în general între 10 și 15 grade și minime ce vor oscila între 3 și 6 grade. Ulterior tendința temperaturii va fi de scădere, astfel în ultimele zile al lunii noiembrie, media maximelor va fi de 7 – 8 grade, iar la început de decembrie de 4 – 5 grade. Temperaturile minime estimate pentru această perioadă se vor menține ușor pozitive, la o medie regională de 0 – 2 grade. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în ușoară creștere.

Oltenia

Până în 25 noiembrie valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie a acestora cuprinsă între 10 și 14 grade; de asemenea și în timpul nopții vor fi minime de 4 – 5 grade, cu excepția dimineții de 22 noiembrie când se pot înregistra temperaturi mai scăzute. La finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6 – 8 grade și minime de 0 – 2 grade. Probabilitatea de a avea precipitații va fi mai ridicată în 23 și 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar și la începutul lunii decembrie.

La munte

De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi ușor până la 5 – 6 grade în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade. Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade, apoi sunt estimate minime de -5…-4 grade. Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

articolul original.

Avertizări de precipitații însemnate cantitativ

20 November 2022 at 07:05
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, avertizări de precipitații însemnate cantitativ pentru mai multe zone ale țării.

Un cod galben vizează, în intervalul 20 noiembrie (ora 10:00) – 21 noiembrie, (ora 10:00), Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi zonele montane aferente, până la altitudini de 1.700 m.

Ploile vor avea şi caracter de aversă, iar cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp. Temporar va ploua şi în restul regiunilor, pe arii restrânse se vor acumula cantităţi de apă de 15…20 l/mp, iar în Dobrogea şi Bărăgan vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, ce pot lua aspect de vijelie.

Un al doilea cod galben, valabil în perioada 21 noiembrie (ora 5:00) – 21 noiembrie (ora 18:00), anunță ninsori moderate cantitativ.

Local, la altitudini în general de peste 1500 m din Carpaţii Meridionali, precum şi în Carpaţii Orientali şi în jumătatea nordică a Moldovei, va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri în jurul a 10 cm. În zona deluroasă şi montană a Moldovei, precum şi în Carpaţii de Curbură trecător vor fi şi precipitaţii mixte şi izolat se va depune polei.

articolul original.

ANM anunță ploi abundente, instabilitate atmosferică și vânt puternic. Când revine soarele la Arad

20 November 2022 at 10:39
image

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi atenționări de vreme rea, valabile pentru următoarele două zile. Se anunță ploi abundente, instabilitate atmosferică și vânt puternic. La munte, se va depune un strat de zăpadă.

În intervalul 20 noiembrie, ora 10 – 21 noiembrie, ora 10 va ploua însemnat cantitativ în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în zonele montane aferente, până la altitudini de 1700 m. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp. Temporar va ploua și în restul regiunilor, pe arii restrânse se vor acumula cantități de apă de 15…20 l/mp, iar în Dobrogea și Bărăgan vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, ce pot lua aspect de vijelie.

Județul Arad nu este nici el scutit de ploi, vremea rea fiind preconizată să dureze până la finalul săptămânii viitoare. În municipiu, potrivit wheater.com, temperaturile minime vor ajunge până la 1 grad C săptămâna viitoare, iar maximele până la 13 grade, iar ploile vor continua până vineri, 24 noiembrie, după care se anunță un weekend însorit, însă cu temperaturi similare.

articolul original.
❌