ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor

3 February 2023 at 13:00
image

O echipă de cercetători afiliată la o serie de instituții din Spania, care lucrează cu un coleg din Portugalia și cu un altul din Austria, a descoperit un număr mare de cranii de animale plasate de neandertalieni într-o peșteră spaniolă în urmă cu mai bine de 40.000 de ani.

Într-o lucrare publicată în revista Nature Human Behavior, grupul descrie locul unde au fost găsite craniile, starea lor și teoriile despre motivul pentru care craniile au fost plasate în peșteră.

Peștera Cueva Des-Cubierta, situată în Regiunea Madrid din Spania, a fost descoperită în 1978. De atunci, arheologii au vizitat și studiat peștera pe mai multe niveluri, deoarece a devenit clar că grupurile de Neanderthal au folosit situl pentru desfășurarea ritualurilor.

Diferite cranii de animale, dar și alte schelete, au fost găsite în peștera spaniolă

În peșteră au fost găsite oase și unelte, dar și rămășițele unui copil de Neanderthal. În acest nou studiu, cercetătorii au urcat la al treilea nivel al peșterii pentru a vedea dacă neanderthalienii l-au folosit și pe acesta, notează Phys.org.

Cercetătorii au descoperit mai multe oase de animale împrăștiate pe podea, pe lângă un sortiment de erbivore mari. Cercetătorii au descoperit că craniile au fost îndepărtate cu grijă de corpuri și au fost „lucrate” în diferite moduri folosind unelte și, în unele cazuri, foc.

Cranii ieșite din comun

O temă comună la aceste cranii a fost afișarea unor trăsături proeminente, . Majoritatea craniilor aparținuseră cândva zimbrilor sau bourilor, bovine dispărute. Dar au fost găsite și craniile a cinci cerbi masculi (cu coarne) și doi rinoceri. Descoperirea rinocerilor a fost o surpriză majoră, iar cercetătorii au ales să-l numească pe unul dintre ei Rosendo, după celebrul star rock spaniol.

Echipa notează că găsirea unei astfel de colecții de cranii sugerează că care le-au adus în peșteră au avut în minte și altceva în afară de mâncare. Craniile erau mari și grele și ar fi furnizat puțină hrană, sugerând că prezența lor în peșteră a servit unui alt scop. Cercetătorii sugerează că ar fi putut reprezenta trofee de vânătoare.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Hârtie igienică toxică și chimicale eterne, găsite în corpurile balenelor ucigașe

2 February 2023 at 14:00
image

O substanță chimică folosită în producția de hârtie igienică și „chimicale eterne” au fost găsite în corpurile balenelor ucigașe din B.C., Canada.

Cercetătorii de la Institute for the Ocean and Fisheries de la UBC, Ministerul Agriculturii și Alimentației din Columbia Britanică (B.C.) și Fisheries and Oceans Canada au analizat mostre de țesut de la șase balene ucigașe și șase balene Bigg eșuate de-a lungul coastei din 2006 până în 2018, potrivit unui studiu recent publicat în Environmental Science & Technology.

Ei au descoperit că poluanții chimici sunt prevalenți în , iar o substanță chimică găsită adesea în hârtia igienică este una dintre cele mai răspândite în probele studiate, reprezentând 46% din totalul poluanților identificați.

Corpurile balenelor ucigașe conțin substanțe toxice create de om

Denumit 4-nonilfenol sau 4NP, compusul este listat ca substanță toxică în Canada și poate interacționa cu sistemul nervos și influența funcția cognitivă, spun autorii.

„Această cercetare este un semnal de alarmă. Balenele ucigașe sunt o populație pe cale de dispariție și s-ar putea ca contaminanții să contribuie la declinul populației lor. Abia așteptăm să protejăm această specie”, a spus coautorul dr. Juan José Alava, cercetător principal al unității de cercetare a poluării oceanelor de la Institute for the Oceans and Fisheries (IOF).

4NP este adesea folosit în prelucrarea celulozei și a hârtiei, precum și în prelucrarea săpunului, detergenților și textilelor. Compusul se poate scurge în ocean prin stațiile de epurare a apelor reziduale și scurgerile industriale, fiind mai departe ingerat de organisme mai mici și deplasându-se în sus în lanțul trofic pentru a ajunge la prădătorii de top, cum ar fi balenele ucigașe.

Este cunoscut ca un „contaminant de îngrijorare emergentă” sau CEC, adică poluanți găsiți în mediu care nu sunt bine studiați și, prin urmare, reglementați, scrie Eurek Alert.

„Se cunosc foarte puține lucruri despre prevalența și implicațiile asupra sănătății ale 4NP, deoarece a fost studiat la puține mamifere marine. Acest studiu este primul care a găsit 4NP în balenele ucigașe”, a spus Kiah Lee, de la UBC.

Chimicalele eterne

„Acest studiu este un alt exemplu de abordare care ține cont de sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului, folosind balenele ucigașe ca studiu de caz pentru a înțelege mai bine impactul potențial al acestor compuși, dar și al altora, asupra sănătății animalelor și ecosistemului”, a spus dr. Stephen Raverty, profesor adjunct la IOF și patolog veterinar la Ministerul Agriculturii și Alimentației din B.C.

Puțin peste jumătate dintre poluanții identificați de cercetători aparțin unui grup de compuși cunoscuți sub denumirea de „”, deoarece rezistă mult timp în mediu. Acestea sunt utilizate la scară largă în materialele de ambalare a alimentelor, în țesăturile care resping petele și apa, în vase de gătit și în stingătoare.

Multe astfel de substanțe sunt enumerate drept noi poluanți organici persistenți (POP). Acestea sunt substanțe eliberate în mediu prin activități umane toxice și afectează sănătatea oamenilor și a animalelor. Multe POP sunt interzise în Canada.

Poluanții din corpurile balenelor ucigașe „călătoresc” de-a lungul lanțului trofic

Cel mai comun poluant din acest grup pe care l-au descoperit cercetătorii a fost acidul carboxilic fluorotelomer 7:3 sau FTCA 7:3. În prezent, nu există restricții privind producția și utilizarea FTCA 7:3, dar una dintre potențialele sale substanțe chimice de bază se află pe o listă de substanțe toxice propuse a fi recunoscute ca noi POP de către Agenția Europeană pentru Produse Chimice în temeiul unui acord internațional, Convenția de la Stockholm privind POP-urile.

„Acest compus nu a mai fost găsit în B.C. înainte și a fost găsit acum în corpurile balenelor ucigașe, care sunt prădători de top. Asta înseamnă că contaminanții își fac drum prin ”, spune dr. Alava.

Cercetătorii au fost, de asemenea, primii care au analizat transferul de poluanți de la mamă la făt într-o pereche de balene ucigașe. Ei au descoperit că toți poluanții identificați au fost transferați în uter, iar 95% din 4NP a fost transferat de la mamă la făt.

Ce se poate face pentru a opri această formă de poluare?

Guvernele pot ajuta la protejarea acestor balene și a altor vieți marine prin oprirea producției de substanțe chimice de mare risc, inclusiv 4NP și POP emergente precum 7:3 FTCA, precum și prin identificarea și abordarea surselor potențiale de poluare marine în B.C. și Canada.

Nu doar balenele ucigașe sunt afectate, a spus dr. Alava. „Și noi (oamenii) suntem mamifere; și noi mâncăm somon din Pacific, așa că trebuie să ne gândim la modul în care acest lucru, precum și alte fructe de mare pe care le consumăm, ar putea afecta sănătatea noastră”, explică el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Plantele carnivore în formă de „vas de toaletă” care pot înghiți cu ușurință un șoricel

1 February 2023 at 12:00
image

Câteva dintre plantele carnivore întâlnite pe insula Borneo au renunțat la insectele din meniu, preferând mai degrabă… dejecțiile acestora. Iar schimbarea este văzută de botaniștii pasionați drept un „triumf al evoluției”.

Încă din momentul în care au fost descoperite, plantele carnivore au fost analizate cu fascinație de botaniști, tocmai pentru că sfidează orice trăsătură specifică plantelor, iar cea mai importantă este aceea că plantele consumă organismele vii și nu este invers.

În ciuda abordării rezervate pe care cei nefamiliarizați cu aceste plante o afișează, nu este nimic sinistru la carnivore. De fapt, ele reprezintă o dovadă uimitoare a nivelului de adaptabilitate (și de rezistență) pe care o poate dezvolta un organism în  unele din cele mai neospitaliere medii de pe planetă. Iar exemple în acest sens sunt multe, de la planta mai pitică Pinguicula (foaie grasă), până la uriașa plantă-urcior, de dimensiuni uriașe, denumită după numele – Nepenthes Attenboroughii. Această specie poate „înghiți” cu ușurință un șoricel, pe care îl digeră încet.

Există în jur de 160 de „urcioare” carnivore

Sunt în jur de 160 de specii de care, în urma evoluției, au trecut de la frunze, la un urcior în care se poate susține un fluid digestiv. Iar prada, atrasă de nectar, alunecă în interiorul acestui urcior, este prinsă înăuntru de plantă, înecată și ucisă, iar ulterior absorbită cu ajutorul pereților urciorului.

Unele dintre astfel de plante-urcior au făcut un pas înainte în ce privește hrana. Într-o lucrare publicată recent în Analele Botanicii (Annals of Botany – în original), o echipă de cercetători au scris în detaliu modul în care au evoluat câteva specii din familia Nepenthes, notează Atlas Obscura.

Acestea s-au adaptat în așa fel încât nu mai sunt nevoite să își ia substanțele nutritive de la animale, ci de la dejecțiile acestora. Este vorba despre fecale, despre care cercetătorii spun că sunt bogate în nitrogen. Iar într-un ecosistem sărac în resurse, ingeniozitatea își spune cuvântul.

Planta în formă de oliță de noapte poate atinge și 9 metri

De exemplu, N. lowii este o plantă ce poate fi întâlnită doar în vârful munților din insula Borneo, la peste 1.500 de metri altitudine. Această plantă carnivoră cățărătoare poate atinge lungimi de peste 9 metri și poate avea câte patru tulpini, fiecare cu . Iar aceste urcioare au atras atenția datorită formei lor: seamănă cu un vas de toaletă, prevăzut și cu un capac ce protejează de ploaie.

De fapt, botaniștii au aflat de multă vreme că anumite vietăți de pe munte (precum Tupaia Montana) defechează frecvent direct în acest urcior – o activitate care a adus acestei plante multe pseudonime nefericite. Dar N. lowii nu are de ce să se rușineze, scriu cercetătorii în lucrare, pentru că planta în formă de oliță de noapte se bucură de țesuturi mai bogate în nitrogen nutritiv decât carnivorele care se hrănesc cu insecte.

articolul original.

Polițiștii de la Protecția Animalelor Dâmbovița au început controale drastice la proprietarii de câini

1 February 2023 at 15:21
image

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Dâmbovița au organizat, ieri – 31 ianuarie 2023, o acțiune, în municipiul Târgoviște, în orașul Titu, în satul Zidurile (Odobești) și în comuna Brănești. Scopul acestei operațiuni nemaiîntâmplate până acum în județul Dâmbovița l-a constituit verificarea modului de respectare a prevederilor legale incidente protecției animalelor, dar și pentru depistarea şi dispunerea măsurilor legale împotriva persoanelor care încalcă normele privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi.

„În cadrul acțiunii, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”, se precizează într-un comunicat transmis de IPJ Dâmbovița.

Au prezentat polițiștii de la Protecția Animalelor și câteva dintre faptele descoperite și sancționate:

„Un bărbat de 41 de ani, din Zidurile, proprietarul unor exemplare canine, din categoria câini periculoși, a fost amendat pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a microcipa animalele și de a le înregistra la Asociația Chinologică Română. De asemenea, acesta nu a respectat obligațiile referitoare la interdicția de reproducere a animalelor din categoria câinilor periculoși neînregistrați.

Un alt bărbat, de 62 de ani, în calitate de deținător al unor exemplare canine agresive de rasă comună, a fost sancționat de polițiști pentru că nu a respectat obligația de înregistrare a acestora la Asociația Chinologică Română și nu a afișat în mod vizibil la intrarea în imobil o plăcuță cu avertismentul „Câine agresiv”.

Alte două sancțiuni contravenționale au fost aplicate unei femei, de 48 de ani, pentru că nu a microcipat și sterilizat exemplarele canine deținute și pentru că a lăsat în libertate ori fără supraveghere animale care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”, se mai precizează în comunicatul transmis de IPJ Dâmbovița.

Felicităm conducerea IPJ Dâmbovița pentru faptul că a demarat astfel de acțiuni care, cu siguranță, au clar rolul de a-i disciplina pe deținătorii de câini, mai ales pe cei din mediul rural care, în afară de faptul că nu au grijă de animalele pe care le dețin în proprietate, îi mai și abandonează. Sunt pline gările, pădurile din preajma unor sate, mănăstiri, perimetrele unor poduri, de câini părăsiți.

Enumerăm și câteva zone unde oamenii fără suflet și fără respect față de lege abandonează câinii:
– DN 71, în zona montană din apropierea complexului hotelier „Valea Șipotului”;
– intrarea în pădurea dintre Dragomirești și Butoiu de Sus, comuna Hulubești;
– DN 72A, Târgoviște-Câmpulung, în Pădurea Priseaca și la marginea drumului spre mănăstirea Stejarul;
– Terenul viran din apropierea Mănăstirii Dealu;
– drumul Nucet-Gura Șuții, zona podului peste râul Dâmbovița.

Nu mai vorbim de faptul că este plin muntele de câinii abandonați de ciobani. Bietele animale cerșesc câte o bucată de pâine pe lângă pensiunile și hotelurile din Bucegi.

articolul original.

Marian Țachianu, deputat: Crescătorii de oi din România nu trebuie să piardă piețele tradiționale!

31 January 2023 at 18:07
image

Deputata Carmen Holban a participat ieri, alături de ceilalți colegi din PSD, la Reuniunea Grupurilor Parlamentare PSD desfășurată la Sinaia.

„Împreună cu președintele partidului – Marcel Ciolacu, secretarul general – Paul Stănescu, prim-vicepreședinții Gabriela Firea și Sorin Grindeanu, liderii Grupurilor PSD Ștefan Radu Oprea și Alfred Simonis, miniștrii PSD, colegii senatori și deputați, am discutat și despre proiectele prin care, în perioada 2022-2024, vom asigura dezvoltarea fiecărei regiuni și modul în care vom susține populația în fața viitoarelor provocări economice. Au fost punctate multe dintre măsurile pe care am reușit să le impunem în coaliția de guvernare, în ultimul an, fiecare dintre acestea având un impact deosebit în toate mediile sociale”, a precizat Carmen Holban.

Deputata PSD de Dâmbovița a apreciat modul în care s-a implicat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în dezvoltarea activității acestei structuri guvernamentale.

„Prin programele implementate sau aflate în curs de implementare, reușește să schimbe viața a sute de familii și a tinerilor care, din lipsa banilor necesari, renunțau la studiile superioare”.

A amintit Carmen Holban de Programul Social de Creșterea Natalității, de cel privind creditarea „Family Start” și de programul de sprijinire a studenților „Student Invest”.

A vorbit și despre realizările Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, condus de Marius Budăi, privitoare la creșterea veniturilor pensionarilor și a ajutoarelor sociale astfel încât oamenii să poată trece mai ușor peste criza economică și energetică: majorarea salariului minim, a retribuției minime din construcții și a salariilor bugetarilor și creșterea alocațiilor pentru copii, compensarea și plafonarea consumului și a facturilor la gaze și energie electrică.

Nu a fost uitat nici Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila. Și aici s-au înregistrat rezultate notabile în activitatea medicală și în plan investițional: alocarea sumei de 350.000.000 de lei pentru echipamente medicale; preocuparea pentru realizarea infrastructurii specifice și a reparațiilor capitale pentru care s-au acordat 200.000.000 de lei; deblocarea proiectelor privind construcția spitalelor regionale la Craiova, Iași și Cluj.

„Acestea reprezintă doar o parte a măsurilor implementate de cele trei ministere conduse de miniștrii PSD. Familiile aflate la început de drum sau cuplurile care așteaptă primul copil, pensionarii și pacienții unităților sanitare din toată țara au nevoie de tot sprijinul nostru. Și acest lucru se întâmplă”, a punctat deputata PSD Carmen Holban.

articolul original.

Tânăr reţinut pentru că fura câini şi le tăia urechile

31 January 2023 at 12:11
image

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Alba au luat luni măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de un tânăr de 20 de ani, din Blaj, care este cercetat pentru furt calificat şi schingiuirea animalelor, informează Digi24.

În dimineaţa zilei de 30 ianuarie, tânărul ar fi pătruns în curtea unei locuinţe din Blaj şi ar fi sustras un câine, de rasă comună, cu vârsta de aproximativ 3 luni, pe care l-ar fi dus la domiciliul său unde i-ar fi tăiat urechile.

Din cercetări, a rezultat că tânărul ar mai fi tăiat urechile unui câine, pe care l-ar fi găsit pe stradă, săptămâna trecută.

Ambele animale au fost evaluate de către medicul veterinar din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor şi au fost lăsate în custodia proprietarilor, fiind într-o stare bună de sănătate.

articolul original.

Speciile din Madagascar, aflate pe cale de dispariție, ar avea nevoie de 23 de milioane de ani ca să evolueze din nou

30 January 2023 at 14:00
image

Madagascar este casa unora dintre cele mai curioase animale sălbatice, dar defrișările și comerțul exotic cu animale de companie împing speciile spre dispariție. Acum, o nouă cercetare a stabilit că ar fi nevoie de trei milioane de ani de evoluție pentru ca speciile pe care deja le-am pierdut în regiune să fie aduse înapoi, și de peste 20 de milioane de ani dacă speciile amenințate în prezent ar urma exemplul.

Pentru a ajunge la această concluzie, a fost necesară crearea unui set de date, primul de acest fel, care a analizat relațiile evolutive dintre speciile endemice din Madagascar. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

O echipă de biologi și paleontologi a urmărit istoria insulei din urmă cu 2.500 de ani, atunci când oamenii au devenit pentru prima dată o caracteristică permanentă și a analizat o gamă largă de animale deja dispărute, cunoscute doar din arhivele fosile, potrivit IFL Science.

Speciile dispărute ar avea nevoie de 23 de milioane de ani pentru a evolua din nou

În acea perioadă, insula avea unele dintre cele mai remarcabile creaturi, incluzând unul dintre cei mai mici cameleoni din lume și un liliac cu picioare-ventuză, care există și astăzi pe insulă, precum și un lemur care a trăit cu 500 până la 2.000 de ani în urmă și care avea aproximativ aceeași mărime ca o gorilă.

În total, echipa a creat o listă de 250 de specii, 30 dintre acestea au dispărut deja din cauza extincției, iar alte 20 sunt clasificate, în prezent, de Lista Roșie de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca fiind pe cale de dispariție.

Urmărirea istoriei acestor animale a dezvăluit că ar fi nevoie de o evoluție de trei milioane de ani pentru ca diversitatea speciilor care au dispărut deja din cauza intervenției umane să fie recuperată. Acest număr ar putea ajunge până la 23 de milioane dacă vom continua să pierdem acele specii clasificate în prezent ca fiind pe cale de dispariție.

„Este extrem de clar că există întregi linii genealogice ale unor mamifere unice, care apar și care, fie au dispărut, fie sunt pe cale de dispariție și, dacă nu sunt luate acțiuni imediate, Madagascar poate să piardă 23 de milioane de ani de istorie evolutivă a mamiferelor. Asta înseamnă că specii întregi, unice pe fața Pământului, nu vor mai exista niciodată”, a spus autorul studiului, Steve Goodman, biolog la Field Museum din Chicago, SUA, și ofițer științific la Asociația Vahatra din Antananarivo, Madagascar.

Despăduririle, principala amenințare pentru diversitatea speciilor din Madagascar

Madagascar este un fel de parc tematic al tipurilor de habitate, iar peisajul său divers a permis evoluția unei incredibile distribuții de animale, de la tenrecii cu țepi la sifakas (lemur) capabile să supraviețuiască în condițiile extreme ale peisajelor aride.

Cu toate acestea, animalele foarte adaptate la anumite zone sunt, de asemenea, mai vulnerabile la dispariție, iar în condițiile în care despădurirea este cea mai mare amenințare pentru insulă, multe animale își pierd locul în lume și se confruntă cu dispariția.

Efortul naturii și potențialele câștiguri ale conservării

Ideea subliniată de cercetători este că, o specie, odată dispărută, nu va putea evolueze din nou într-un timp scurt. Aceștia încearcă să evidențieze cât de multă muncă depune natura ca să creeze și ce pierdere ar fi pentru planetă dacă ar dispărea sub privirile noastre.

„Se știa că Madagascar a fost un punct important pentru biodiversitate, dar această nouă cercetarea pune în context cât de prețioasă este această diversitate. Aceste constatări subliniază potențialele câștiguri ale conservării naturii în Madagascar, dintr-o perspectivă evoluționară nouă”, a spus autorul corespondent Luis Valente, biolog la Centrul de Biodiversitate Naturalis și la Universitatea din Groningen, Olanda.

articolul original.

Petre Daea bate cu pumnul în masă: ‘Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor. România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană’

30 January 2023 at 12:30
image

România este un important exportator de animale către ţări terţe şi susţine schimbările menite să crească bunăstarea animalelor, dar revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea, subliniind că ţara noastră nu poate accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor.

„România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană şi un important exportator către ţări terţe, acesta făcându-se în principal pe cale navală. De aceea, activitatea de transport al animalelor joacă un rol important. Orice modificare legislativă trebuie să ţină seama de realităţile existente. Ne alăturăm schimbărilor care sunt menite să crească bunăstarea animalelor, cu asigurarea competitivităţii pe piaţă unică şi internaţională, cu menţinerea pieţelor pentru export. Revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport. Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”, a punctat ministrul Agriculturii.

El a adăugat că România trebuie şi va continua să susţină interesele legitime ale fermierilor, care fac eforturi deosebite pentru valorificarea producţiei pe pieţele tradiţionale, „unde cererea are un specific anume, pe care nu-l putem schimba prin modificări legislative”.

Conform unui comunicat de pe site-ul Parlamentului European, Comisia de anchetă a PE a găsit cazuri de neîndeplinire sistematică a aplicării reglementărilor existente privind protecţia animalelor în timpul transportului şi a făcut recomandări pentru revizuirea reglementărilor, care sunt aşteptate în 2023.

Comisia a cerut reducerea duratei călătoriilor, la opt ore pentru animalele care urmează să fie sacrificate şi la patru ore pentru animalele păstrate pentru producţia de lapte sau ouă sau reproducţie, precum şi o protecţie mai bună pentru animalele tinere sau gestante. În loc de plafonul de 10 zile, animalele neînţărcate nu ar trebui transportate înainte de a avea cinci săptămâni, iar limita pentru animalele gestante ar trebui să fie de două treimi din sarcină (90% în prezent).

Când vine vorba de transportul în afara UE, comisia a cerut ca exporturile de animale vii să fie limitate la ţările care garantează şi respectă în mod echivalent standardele privind bunăstarea animalelor.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, participă luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care se desfăşoară la Bruxelles.

Pe agenda discuţiilor se regăsesc chestiuni importante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, respectiv situaţia pieţelor, bioeconomia, etichetarea mierii, directiva privind emisiile industriale, transportul animalelor, informează agerpres.ro

articolul original.

Test de cultură generală. Care este diferența dintre vegan și vegetarian?

30 January 2023 at 09:00
image

Cu toții suntem familiari cu acești doi termeni și, de multe ori, îi folosim interschimbabil. Dar care este diferența dintre vegan și vegetarian?

este că un vegetarian nu mănâncă niciun fel de carne de animale, cum ar fi carnea de porc, de pasăre sau de pește.

Un vegan, în schimb, este un vegetarian mai strict, care evită în plus și lactatele, ouăle și orice alte ingrediente derivate de la animale.

Diferența dintre vegan și vegetarian

Dietele vegetariene există încă din anul 700 î.Hr. Există mai multe tipuri, iar oamenii le practică din mai multe motive. Acestea includ sănătatea, etica, .

Dietele vegane au apărut ceva mai recent, dar sunt foarte mediatizate.

Ce este o dietă vegetariană?

Potrivit Societății Vegetariene, un vegetarian este o persoană care nu mănâncă , de pasăre, vânat, pește, crustacee sau produse secundare ale sacrificării animalelor. Dietele vegetariene conțin diferite niveluri de fructe, legume, cereale, leguminoase, nuci și semințe. Includerea lactatelor, mierii și ouălor depinde de tipul de dietă care este urmată.

Cele mai comune tipuri de vegetarieni includ: vegetarieni lacto-ovo, acei vegetarieni care evită orice carne de animal, dar consumă lactate și produse din ouă; lactovegetarieni, vegetarieni care evită carnea de animale și ouăle, dar consumă produse lactate; ovovegetarieni, vegetarieni care evită toate produsele de origine animală, cu excepția ouălor; vegani, vegetarieni care evită toate produsele din carne de animale, dar și pe cele de origine animală.

Oamenii care nu mănâncă carne de porc sau de pasăre, dar consumă pește sunt considerați pescatarieni, în timp ce vegetarienii parțial sunt adesea numiți flexitarieni.

Deși uneori sunt considerați vegetarieni, pescatarienii și flexitarienii mănâncă carne de animal. Deci tehnic nu se încadrează în definiția vegetarianismului, potrivit Health Line.

Ce este o dietă vegană?

O dietă vegană poate fi privită ca cea mai strictă formă de vegetarianism. Veganismul este definit în prezent de către Societatea Vegană ca un mod de viață care încearcă să excludă pe cât posibil toate formele de exploatare și de cruzime față de animale. Veganismul include exploatarea atât pentru alimente, cât și pentru alte scopuri.

Așadar, o dietă vegană nu exclude numai carnea de animale, ci și lactatele, ouăle și alte ingrediente care provin de la animale. Acestea includ: gelatina, mierea, carminul, pepsina, şelacul, albumina, zerul, cazeina și unele forme de vitamina D3.

Diferența dintre vegan și vegetarian în ceea ce privește motivele

Vegetarienii și veganii evită adesea să mănânce produse de origine animală din motive similare. Cea mai mare diferență este gradul în care consideră produsele de origine animală acceptabile.

De exemplu, atât veganii, cât și vegetarienii pot exclude carnea din dieta lor din motive de sănătate sau de mediu.

Veganii aleg, de asemenea, să evite toate subprodusele de origine animală, deoarece cred că acestea au cel mai mare impact asupra sănătății lor și asupra mediului.

Din punct de vedere etic, vegetarienii se opun uciderii animalelor pentru hrană, dar în general consideră acceptabil consumul de subproduse de origine animala precum laptele și ouăle, atât timp cât animalele sunt ținute în condiții adecvate.

Pe de altă parte, veganii cred că animalele au dreptul de a nu fi folosite de oameni, fie că este vorba de mâncare, îmbrăcăminte, știință sau divertisment.

Ca urmare, ei caută să evite toate subprodusele de origine animală, indiferent de condițiile în care animalele sunt crescute sau adăpostite.

Dorința de a evita toate formele de exploatare a animalelor este motivul pentru care veganii aleg să renunțe la lactate și ouă, produse pe care mulți vegetarieni nu au nicio problemă să le consume.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un bărbat beat a omorât o pisică şi a rănit grav alta

30 January 2023 at 08:40
image

Un bărbat, de 31 de ani, din comuna vasluiană Laza a fost reţinut de poliţişti după ce a agresat două pisici ale familiei, dintre care una a murit, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, citaţi de Agerpres.

„Poliţiştii vasluieni au stabilit că, pe data de 26 ianuarie, pe fondul consumului de alcool, bărbatul cercetat ar fi agresat două pisici deţinute de familia sa. Urmare a agresiunii, o pisică ar fi fost ucisă, iar alta ar fi suferit mai multe leziuni. Poliţiştii vasluieni au luat faţă de bărbatul cercetat măsura reţinerii, pe o perioadă de 24 de ore”, precizează un comunicat de presă transmis duminică de IPJ Vaslui.

Poliţiştii continuă cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii şi probării întregii activităţi infracţionale a bărbatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept şi rănirea cu intenţie a animalelor.

articolul original.

Securiștii lui Jivkov împușcau la vânătoare urșii din România cu mitraliera Kalașnikov

28 January 2023 at 11:30
image

Vânătorile la care participa Nicolae Ceaușescu se transformau în adevărate masacre pentru vânat, dar pentru liderul comunist important era să împuște cât mai multe animale sălbatice. Nu conta dacă animalul era ocrotit de lege sau dacă avea o vârstă fragedă. Tot ce ieșea în bătaia puștii lui Ceaușescu murea. De multe ori, pentru a îi impresiona pe liderii străini care vizitau România, Ceaușescu îi și invita la o partidă vânătoare. Liderul comunist bulgar, Todor Jivkov, a fost unul dintre invitații preferați de Nicolae Ceaușescu la vânătorile de mistreți și de urși.

De-a lungul timpului, în afara vânătorilor pe care le organiza anual pentru Corpul Diplomatic, Nicolae Ceaușescu i-a invitat și pe unii șefi de stat sau guvern din țările comuniste sau din țările arabe. Printre aceștia s-au numărat Todor Jivkov, președintele Partidului Comunist bulgar și șeful statului bulgar, Erich Honecker, liderul comunist din Germania de Est, Fidel Castro, conducătorul Cubei, colonelul Muammar Gaddafi etc.

Todor Jivkov a participat încă din 1967 la vânătorile organizate pentru Ceaușescu. De atunci, aproape în fiecare an, Jivkov era prezent în România la. Dacă Jivkov avea mistreți și în țara lui, efectivele de urși din Bulgaria nu depășeau atunci 15-20 de exemplare.

Cel mai favorabil loc de vânătoare, rezervat pentru Ceaușescu

La 19 octombrie 1979, Ceaușescu și Jivkov au participat la o vânătoare organizată doar pentru cei doi la Cormoș-Tălișoara, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Cum a decurs vânătoarea a povestit inginerul silvic Vasile Crișan în cartea „La vânătoare cu Ceaușescu”.

„Întrucât erau numai doi vânători, primul hochstand dinspre vale a rămas neocupat. În al doilea hochstand s-a stabilit să rămân eu (Vasile Crișan, n.n.), cu sarcina ca, dacă vânatul încearcă să iasă pe flanc, să trag focuri de armă pentru a-l întoarce spre armele principale. În hochstandul trei a fost instalat Todor Jivkov cu cei doi însoțitori ai săi, iar următorul hochstand, considerat a fi situat în locul cel mai favorabil, a fost rezervat pentru Ceaușescu, tot cu doi însoțitori. Mai la următorul hochstand s-a așezat Neacșu, pentru a face același lucru ca şi mine, dar şi pentru a fi mai aproape de Ceaușescu, dacă situația o va cere.

Sárkány şi cu Țiţei urmau să dirijeze oamenii care făceau goana şi să țină flancul dinspre culme, pe unde puteau ieși urșii şi mistreții. Sus, goana era destul de lungă, cam o oră şi jumătate, dar terenul nu era prea greu. Vremea era splendidă pentru vânătoare. Un soare plăcut, de mijloc de octombrie, încălzea şi lumina versantul de munte pe care eram instalați, scoțând parcă şi mai mult în evidență pitorescul mozaic natural de culori, caracteristic zonei montane în această perioadă a anului”, povestește Vasile Crișan.

„Răpăieli prelungite de cartușe trase de două arme automate”

Nu după multă vreme de la începutul partidei de vânătoare, un exemplar mare de urs trece prin bătaia puștilor lui Ceaușescu și a însoțitorilor lui Jivkov. spre el cu o armă puternică de vânătoare, însoțitorii liderul bulgar au ochit spre urs cu … arme automate Kalaşnikov folosite pe câmpurile de luptă.

„Gonașii se auzeau din ce în ce mai bine. Făceau gălăgie mare şi trăgeau focuri de armă. De data aceasta, în mod sigur, au dat peste urși. Nu trec decât câteva secunde şi aud o bubuitură puternică. Da! A tras Ceaușescu. Numai focurile lui de armă răsunau ca un tun. Știam cu toții acest lucru. Imediat după aceea se aud răpăieli prelungite de cartușe trase de două arme automate. Erau însoțitorii lui Jivkov, dotați cu câte un pistol automat Kalaşnikov.

Cred că Jivkov personal nu a tras niciun foc de armă. Se face din nou liniște. Nicio vorbă, niciun răcnet, nicio mișcare. Stau şi eu cu arma în mână, pregătit pentru orice eventualitate. Deodată, aud dinspre stânga mea trosnituri puternice de vreascuri, foșnete de frunze şi nuielişul mișcându-se de parcă era călcat de șenilele unui tanc. De sus, dinspre Jivkov, venea o namilă de urs, la care, cu 10-20 de secunde în urmă, trăsese Ceaușescu, dar şi însoțitorii lui Jivkov.

Ursul s-a oprit la vreo 20-25 de metri în fața mea, într-un loc mai deschis de unde îl vedeam foarte bine. Era un urs uriaș, cum nu mai văzusem până atunci. Sau poate că mai văzusem, dar atunci țineam în mână o carabină cu care aveam ceva șanse de scăpare. Acum, când aveam numai o armă cu alice, şi ursul mi se părea mai mare. Oricum, indiferent ce fel de armă aveam eu în acel moment, ursul era foarte mare, cu o blană splendidă, de culoare maro închis spre negru strălucitor, probabil şi din cauza reflecției razelor solare. S-a oprit ca la comandă. A stat cu capul ridicat şi cu botul adulmecând de unde poate veni pericolul”, își aduce aminte Vasile Crișan.

Ursul spre care a tras Ceaușescu, dar și bulgarii, a scăpat, dar Jivkov tot a vrut blana lui

Vasile Crișan povestește că ursul spre care a tras Ceaușescu, dar și însoțitorii lui Jivkov, a reușit să scape fugind printre gonași. O a doua goană s-a încheiat la fel ca prima. Deși s-a tras spre , niciunul nu a fost nimerit de participanții la partida de vânătoare.

„În fine, ursul se întoarce şi se duce înapoi spre gonași, care erau deja la 30-40 de metri de noi. După câteva secunde, aud gonașii strigând: Atenție! Dinspre vânători vine spre noi un urs rănit. Fiți pregătiți cu carabinele. Așteptam să aud focuri de armă, dar nimic. Personalul silvic era pregătit cu carabinele doar să se apere în caz de pericol.

Ursul a trecut în galop printre gonași şi dus a fost. Vânătoarea a continuat cu încă o goană, la care, tot aşa, s-a tras la unul sau doi urși, însă niciunul nu a căzut din foc. Cei doi șefi de stat şi-au schimbat ținuta, s-au urcat în elicopter şi au plecat grăbiți spre Brașov, unde era programată vizita oficială. (…) Probabil că Todor Jivkov era ferm convins că ursul în care au tras securiștii lui cu automatele a căzut şi că blana trebuie să-i parvină”, scrie Vasile Crișan.

articolul original.

Uimitoarea călătorie a unui pietruş inelat din Delta Dunării până în sudul Africii: a parcurs peste 8.000 de kilometri

25 January 2023 at 02:42
image

Un pietruş care a fost inelat în august 2022 în Delta Dunării a fost fotografiat patru luni mai târziu în sudul Africii, a informat, miercuri, Societatea Ornitologică Română.

Cei peste 8.000 de kilometri străbătuţi în 108 zile reprezintă astfel cea mai lungă distanţă cunoscută până acum care a fost parcursă de o pasăre inelată de echipa de la Agigea Bird Observatory.

"Pietruşul (Arenaria interpres) inelat la final de august, anul trecut, în zona Sacalin, Delta Dunării, de către colegii de la Agigea Bird Observatory a fost fotografiat în sudul Africii, în Peninsula Luderitz din Namibia, în data de 17.12.2022. Potrivit datelor, pasărea a străbătut nu mai puţin de 8.042 de kilometri în 108 zile. Este cea mai lungă distanţă cunoscută până acum care a fost parcursă de o pasăre inelată de echipa de la Agigea Bird Observatory! Pietruşul este o pasăre limicolă ce poate fi observată doar în pasaj în România. Îşi foloseşte ciocul pentru a răsturna pietrele sau iarba de mare în căutarea hranei", a precizat SOR, pe Facebook.

Agigea Bird Observatory a transmis, la rândul său, că în cadrul expediţiei desfăşurate în vara anului trecut în zona Sacalin au fost inelate mai multe exemplare de pietruş.

"Zilele trecute am primit excelenta veste că un exemplar de pietruş inelat de noi în data de 31.08.2022 a fost fotografiat în sudul Africii, în Peninsula Luderitz din Namibia, în data de 17.12.2022", a indicat Agigea Bird Observatory, pe aceeaşi reţea de socializare. 

SURSA: Agerpres

articolul original.

Angajatul unui adăpost de animale, mărturisiri despre problema câinilor de luptă. Ce se ascunde în spatele patrupezilor abandonați pe câmpurile din Capitală

23 January 2023 at 14:03

Nenorocirea petrecută în zona Lacului Morii le dă curaj oamenilor care au mai multe informații cu privire la maidanezii care umblă în haite. Un bărbat din București, angajat al unui adăpost de câini, spune că în zona în care a fost ucisă Ana Oros bântuie o rasă periculoasă.

Pe pagina sa de socializare, bărbatul povestește cum stau lucrurile, de fapt.

Câini periculoși, crescuți pentru lupte, pariuri sau, pur și simplu, pentru intimidare, ajung să zacă în zonele de lângă Lacul Morii, după ce stăpânii lor îi abandonează.

Mihai Dragolea vorbește chiar de afaceri ilegale, o rețea de ilegalități care s-au desfășura sub privirile autorităților.

„Moartea femeii de lângă Lacul Morii e o catastrofă care deschide mai multe probleme grave pe care le avem în zonele limitrofe ale Bucureștiului.

De mai bine de 4 ani lucrez la un adăpost de câini situat lângă București. În ultimii 3 ani apar din ce în ce mai mulți câini de atac (pit bull, american bully, amstaf) abandonați pe câmp.

Acești câini n-au nicio vină, ei au fost creați, din păcate, pentru luptă, iar cei care îi au în proprietate poartă toată responsabilitatea deținerii unui astfel de animal.

Un astfel de câine trebuie dresat, declarat poliției, ținut în condiții decente, îngrădit și probabil iubit, dacă tot l-ai luat. Dar ce să vezi, la noi nu se respectă nimic”, a scris acesta pe Facebook.

Afaceri ilegale cu câini, chiar sub nasul autorităților?

În continuarea mărturisirilor angajatului, acesta sugerează că autoritățile locale au permis existența unor astfel de practici, iar singurii vinovați sunt atât aceștia, cât și proprietarii care cumpără animale care pot deveni agresive, asta pentru a face bani de pe urma bieților câini.

„Odată lăsați liberi, câinii ăștia sunt o bombă pentru ecosistemele, deja fragile, ale câmpiilor. Ei sunt înzestrați cu posibilitatea de a ucide rapid mai orice. De la păsări de câmp, la alți câini abandonați, pui de căprioare, mici mamifere, în haită fiind periculoși și pentru oameni.

Astfel, zona în care alerga femeia este o zonă de unde s-a semnalat prezența unor astfel de câini. Atacatorii fac parte din rasa american bully, o rasă periculoasă.

Acești câini sunt, din păcate, crescuți pentru a masca și ține la depărtare cetățenii de aflarea unor afaceri ilegale cu fier vechi, sunt crescuți pentru lupte și pariuri sau folosiți pentru intimidare.

Din nou, câinii nu au nici o vină, proprietarii lor o poartă, împreună cu autoritățile locale care au permis existența unor astfel de practici.

În zonă se poate observa existența unor astfel de afaceri ilegale, mai ales cu fierul vechi și deșeuri. Singura soluție pentru a nu se mai repeta tragedia este reglementarea proprietății de câini în gospodăriile private”, se mai arată în postarea bărbatului.

De asemenea, acesta mai spune că, și dacă toți maidanezii vor fi omorâți, e inutil, de vreme ce în gospodării nu se practică sterilizarea câinilor, iar pe lângă asta, există problema traficului cu puii de rasă, acolo unde, după spusele acestuia, autoritățile locale au o parte din vină.

„Putem ucide mâine toți maidanezii, dacă nu facem nimic privind situația sterilizării câinilor din gospodării și a traficului cu pui de rasă, peste 6 luni vom avea aceleași probleme. Autoritățile locale poartă parte din vină, aceștia fiind responsabili cu implementarea legilor.

În ultimii ani am donat mii de lei pentru a castra câinii în zona adăpostului, din păcate numărul lor nu a scăzut cum ne-am dorit. Ba mai mult, avem o problemă din ce în ce mai mare cu câinii de rasă exploatați pentru bani în cadrul caniselor.

Femelele, după o anumită vârstă când nu mai pot face pui, sunt abandonate. E groaznică situația în care după ce sunt exploatate ani la rând, aceste suflete sunt aruncate/abandonate.

Din nou, problema e la proprietarii care fac mizeria asta. Tragedia petrecută în zona Lacului Morii deschide Cutia Pandoriei , semnalând problemele care ne paralizează. Afaceri cu deșeuri ilegale, trafic cu fier vechi, lupte ilegale de câini, deținere ilegală a câinilor de rasă de atac, abandonul ilegal de câini și pisici, necastrarea câinilor din gospodării, lipsa totală a autorităților în toate aceste cazuri”, a dezvăluit angajatul.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Și amatorii de alergare din Arad se plâng de câinii periculoși aflați în mai multe zone ale municipiului. Adăpostul solicită ajutor pentru a răspunde cu promptitudine

23 January 2023 at 11:31

Cazul femeii ucise de câini la București a produs un adevărat șoc în rândul oamenilor, fiind un caz intens mediatizat în această perioadă. Pe această cale, ne-a fost adusă în atenție de către un cititor o zonă din municipiul Arad care este tot mai mult „patrulată” de patrupede periculoase. Secțiunea de mal al Mureșului dintre podul Traian, până către intrarea în pădurea Ceala, în Alfa, este frecventată adesea de sportivii care fie fac jogging, fie dau ture cu bicicleta, aceștia întâlnindu-se cu tot mai mulți maidanezi. Pentru a semnala problema autorităților competente, am apelat la conducerea Adăpostului de câini din Arad, care ne-a informat că în urma solicitării a trimis o echipă în zona indicată. Florin Mariș, directorul Gospodăririi Comunale Arad, în a cărei administrare se află acest serviciu, ne-a explicat cum funcționează sistemul de prindere, respectiv găzduire temporară a câinilor, vorbindu-ne de asemenea și despre dificultățile care apar.

Intervențiile de acest fel pe raza municipiului se realizează de Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, fie în baza unor sesizări primite de la cetățeni, fie de la Primărie ori Poliție (Locală, Națională, a Animalelor). Adăpostul de Animale are angajate două echipe formate fiecare din câte 3 persoane, care sunt disponibile, pe ture, non stop pentru acțiuni. Nu există un număr constant de animale prinse pe stradă, uneori se prind 20, alteori doar unul. Câinii prinși pe stradă sunt astfel duși la adăpost, unde sunt ținuți pentru o perioadă de 30 de zile, chiar dacă legea prevede doar 14 zile. În primele 7 zile, câinii sunt controlați și ținuți sub un soi de „carantină”, timp în care sunt deparazitați, cipați și evaluați medical (primesc dacă este nevoie medicamente, ori inclusiv operații). Adăpostul are doi medici veterinari și un tehnician. După perioada de „carantină” ei sunt puși câte 4 câini în câte o boxă și păstrați pentru eventuale adopții. Sunt monitorizați și pe camere de supraveghere, existând disponibil un „live video” și pe site-ul adăpostului. Un medic veterinar este desemnat să țină legătura cu Primăria, iar după ce expiră termenul de 30 de zile face un proces verbal pe care îl semnează Primăria, care trebuie să își dea acceptul pentru începerea procesului de eutanasiere. Animalele înregistrate în acest raport sunt trimise astfel la incineratorul din afara orașului, din zona CET.

Pentru toate aceste demersuri, Primăria alocă un buget de circa 1 milion de lei pe an. Bugetul nu este însă unul fix, el variind de la lună la lună, în funcție de numărul de câini, medicamente, operații, mâncare etc. Anul trecut, bugetul total s-a ridicat la 1.385.000 lei. Luna trecută, de exemplu, s-a ridicat la 85.000 lei.

Câini nesterilizați, abandonați de stăpâni

Problema cea mai mare este că acești câini ridicați de pe stradă nu sunt și sterilizați în momentul în care ajung la adăpost, doar cei care sunt dați spre adopție, respectiv dacă e o femelă gestantă (aceasta se sterilizează ulterior). Florin Mariș ne-a explicat că sterilizarea tuturor câinilor nu este prevăzută, din moment ce legislația impune eutanasierea lor după un număr de zile, fiind o cheltuială considerată inutilă. Astfel că apar situații în care oamenii vin și adoptă câte un câine din adăpost, dar după câteva zile sau poate câteva luni îl aruncă în stradă. În cazul în care un astfel de câine ajunge pentru a doua oară la adăpost, personalul de acolo nu are ce face decât să-l primească iarăși. Sancțiuni ei nu pot da proprietarilor, acest lucru intră în abilitatea Poliției Animalelor, abandonarea câinilor fiind din punct de vedere legal încadrată ca infracțiune.

Directorul Mariș este de părere că ar fi mai eficient dacă cei care adoptă ar fi verificați după o anumită perioadă, iar dacă nu mai au în posesie câinele să fie amendați. Acest lucru nu se întâmplă.

Un alt aspect care îngreunează munca personalului adăpostului este presiunea pe care o resimt din partea altor unități administrativ-teritoriale din județ, întrucât Guvernul a dat anul trecut o ordonanță în care și alte localități le pot solicita prinderea câinilor, volumul de muncă devenind mult mai mare.

Despre zona identificată de cititorul Special Arad, directorul ne-a informat că a trimis o echipă să prindă câinii și a opinat că ei ar putea proveni de la imobilele care au fost demolate din zona străzii Mărului.

„Sesizările de la cetățeni sunt cele mai eficiente, întrucât ei ne indică atât zona, cât și ora la care au văzut câinii. Adesea e foarte greu să prindem câinii sesizați, întrucât ei se mută dintr-o parte în alta. De exemplu, am stat după un câine imens vreo 4 zile până l-am prins în zona fostei Billa, în Micălaca. Și mai e vorba și despre tranchilizantul folosit, care acum este unul slab, cum prevede legislația europeană. Mai demult, tranchilizantele erau mai puternice și puneau la pământ animalul. Acum e mai slab, îl amețește și dacă e în zona de lizieră a unei păduri, se mai întâmplă să ne scape, fuge, se ascunde undeva”, a explicat Florin Mariș, care a dorit să mai sublinieze și că adăpostul are trăgători profesioniști, întrucât e foarte important ca atunci când se folosește pistolul cu tranchilizant ținta să fie clară, ca nu cumva să fie lovit accidental vreun trecător.

Pe această cale, a dorit să îndemne arădenii să apeleze la serviciile Adăpostului de câini. Detalii AICI.

Rata adopție – eutanasiere e aproximativ constantă

Întrebat fiind despre numărul de câini eutanasiați, directorul ne-a spus că lunar se trimit în jur de 20-30 de câini.

Numărul de adopții lunare e similar, fiind preluați între 25 și 30 de câini. De asemenea, mai există și o parte din adăpost care găzduiește câini pe o perioadă mai mare de timp, aceștia fiind „adoptați la distanță”. Mai exact, pentru aceștia anumiți iubitori de animale care nu au cum să preia câini achită donații lunare pentru a se îngriji de ei personalul adăpostului. Există câini în astfel de situații, care stau la adăpostul din Arad deja de 2 sau 3 ani.

Pe de altă parte, campaniile demarate de Adăpostul de câini nu s-au dovedit a fi un succes, oamenii adoptând în cadrul lor foarte puțini câini, ba mai mult, au apărut situații în care au fost aduși noi câini în adăpost pe această cale.

La capitolul „adopții”, ONG-urile existente în municipiu par să fie mult mai active, existând numeroase adopții chiar și în străinătate. Potrivit statisticilor, câteva mii de câini din Arad sunt înregistrați trecând frontiera de la Nădlac, dintre cei peste 130 mii care sunt trecuți granița la nivel național.

Dorință de extindere. Lipsă de personal

Adăpostul de la Arad găzduiește un număr mare de câini, însă nu a apărut încă situația să fie neîncăpător. În noiembrie, de exemplu, la adăpost au fost în jur de 300 de câini. Pentru a putea primi și mai mulți, conducerea a făcut o solicitare Primăriei pentru a mări capacitatea la 416 locuri, în această perioadă așteptând să primească autorizația.

Pe lângă cele două echipe care prind câini pe stradă, respectiv cei doi medici veterinari și tehnicianul, adăpostul necesită și îngrijitori. Acest personal însă s-a dovedit a fi greu de găsit, iar de multe ori angajații pleacă după câteva luni, fiind vorba de o muncă solicitantă. Directorul ia astfel în calcul ca pe viitor să suplimenteze personalul cu cetățeni străini, imigranți, care sunt mai avizi de a obține un loc de muncă. Pe acest considerent, plănuiește să achiziționeze un container de tip „locuință”, dotat cu grup sanitar, în care să găzduiască două persoane care să fie angajate permanente ale adăpostului.

• Citește și: Despre protecția animalelor și nu numai, de vorbă cu subcomisarul Florin Agud, șeful Biroului Poliției Animalelor din IPJ Arad – Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

Câini uciși la Pâncota. Poliția are în vizor un suspect

22 January 2023 at 16:18
image

Comunicat. În ziua de 21 ianuarie, polițiștii din Pâncota au fost sesizați despre posibile acte de violență asupra unor câini, în extravilanul localității.

Din primele date, nu au rezultat indicii cu privire la săvârșirea vreunei fapte penale, iar persoana bănuită, identificată ulterior, este cunoscută cu deviații comportamentale. În acest caz a fost aplicată o sancțiune contravențională, pentru nesupravegherea persoanei aflată în grijă.

În continuarea cercetărilor, au fost găsite cadavrele a doi câini, în afara localității Pâncota, fiind solicitată echipa operativă la fața locului, precum și polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor.

Cadavrele au fost transportate la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului.

articolul original.

Un măcelar a fost ucis de porcul pe care voia să-l sacrifice. Totul s-a întâmplat după ce a împușcat animalul

22 January 2023 at 08:57
image

Un măcelar a murit în timp ce încerca să sacrifice un porc în Hong Kong, a anunțat poliția orașului.

Măcelarul, în vârstă de 61 de ani, care lucra în abatorul Sheung Shui de la periferia de nord a orașului, a fost doborât la pământ de porcul care se zbătea, având o rană de 40 de centimetri, provocată de satârul cu care voia sa omoare animalul.

Totul s-a întâmplat după ce bărbatul a împușcat porcul cu un pistol electric asomator, însă animalul și-ar fi revenit brusc, după care l-a pus la pământ pe măcela - a anunțat poliția, potrivit CNN.

Un coleg l-a găsit pe bărbat în stare de inconștiență, cu satârul în mână și o rană la piciorul stâng, a declarat poliția. A fost dus la spital și, ulterior, a fost declarat decesul.

Poliția a precizat că, deocamdată, cauza morții nu a fost stabilită.Departamentul de Muncă al orașului Hong-Kong a anunțat că a fost deschisă o anchetă.

„Departamentul de Muncă este întristat de moartea persoanei respective și își exprimă cea mai profundă simpatie familiei sale. Vom finaliza ancheta cât mai curând posibil pentru a identifica cauza accidentului, a stabili răspunderea titularilor de obligații și a recomanda măsuri de îmbunătățire. Vom lua măsuri conform legii, dacă există vreo încălcare a legislației privind siguranța muncii”, a spus un purtător de cuvânt al departamentului.

De asemenea, Direcția de Igienă Alimentară și a Mediului din oraș, care gestionează abatoarele de animale, a transmis condoleanțe familiei bărbatului într-un comunicat.

Sursa: stirileprotv

articolul original.

VIDEO Spike, un chihuahua de 23 de ani din statul american Ohio, este oficial cel mai bătrân câine în viață din lume – Guinness World Records

21 January 2023 at 03:18
image

Spike, un chihuahua în vârstă de 23 de ani din Ohio, a fost numit cel mai bătrân câine în viață din lume de către Guinness World Records (GWR), relatează CNN.

Născut în noiembrie 1999, Spike a obținut dreptul de laudă canină la 7 decembrie 2022, cu un certificat care dovedește că avea „cel puțin 23 de ani și 7 zile” la data verificării în satul Camden.

Proprietara lui Spike, Rita Kimball, îl are de aproape 14 ani, după ce l-a găsit abandonat în parcarea unui magazin alimentar în 2009, a explicat GWR într-un comunicat transmis vineri către CNN.

„Fusese ras pe spate, avea pete de sânge în jurul gâtului de la un lanț sau o frânghie și arăta destul de rău”, a spus Kimball.

După ce un vânzător al magazinului alimentar i-a spus că acel câine se afla acolo de trei zile, Kimball l-a dus pe cățelul, pe atunci în vârstă de 10 ani, acasă la ferma sa.

„Spike a sărit imediat în mașină și s-a așezat pe scaun, ca și cum ar fi știut unde mergem. Așa a fost să fie”, a declarat Kimball în comunicat.

Inspirată de câinele mare și agresiv din desenele animate „Tom și Jerry”, Kimball l-a numit pe micul și prietenosul ei nou prieten Spike, a precizat GWR.

„Spike era un nume pentru un câine mare. Al meu era mic, dar avea atitudinea unui câine mare”, a adăugat ea.

Comunicatul GWR a precizat că Spike, care cântărește doar 12,9 kilograme, a „supraviețuit mai multor atacuri” din partea altor animale și „s-a întors de fiecare dată mai puternic”.

Kimball și-a dat seama pentru prima dată că Spike avea șanse să devină cel mai bun câine atunci când l-a auzit pe prezentatorul emisiunii „The Tonight Show”, Jimmy Fallon, vorbind despre un fost deținător al recordului care a murit în octombrie 2022.

Spike l-a depășit pe Gino Wolf, care a fost verificat la Los Angeles pe 15 noiembrie 2022 ca fiind cel mai bătrân de atunci, la 22 de ani și 52 de zile, se mai arată în comunicat.

Acum, Spike este privit în familia lor ca o mică celebritate, a spus Kimball, adăugând că bătrânul câine, care este aproape orb și cu probleme de auz, preferă să petreacă timp cu oamenii pe care îi cunoaște și să viziteze animalele de la ferma ei.

Potrivit GWR, cel mai longeviv câine înregistrat în mod cert a fost un câine de vite australian pe nume Bluey, care a murit în 1939, la vârsta de 29 de ani și cinci zile.

articolul original.

Care este cea mai veche specie de pe Pământ?

21 January 2023 at 09:00
image

Pământul este o lume în continuă schimbare, iar fiecare specie aleargă, înoată, se târăște sau zboară pentru a se putea adapta și supraviețui. Dacă nu reușește, atunci va muri. 

Așadar, care este cea mai veche specie animală de pe Pământ?

Guinness World Records a acordat, în noiembrie 2010, titlul de „cea mai bătrână creatură în viață” lui Triops cancriformis, adică speciei de creveți-mormoloc. astfel de crustacee cu armură, asemănătoare creveților, există încă din Triasic (251,9 milioane – 201,3 milioane de ani în urmă).

Creveții-mormoloc, o specie aparent neschimbată

Creveții-mormoloc au corpurile asemeni unor lopeți, care sunt perfecte pentru săpatul pe fundul bălților temporare în care trăiesc. Strategia funcționează atât de bine încât și au păstrat-o vreme de sute de milioane de ani. În timp ce aceștia au același aspect dintotdeauna, cercetările privind ADN-ul, publicate începând cu 2010, arată că această specie de creveți-mormoloc nu a încetat niciodată să evolueze, astfel începând să apară diferențe între specii de-a lungul timpului, pe care oamenii nu le-a putut observa mereu cu ochiul liber, potrivit Live Science.

De exemplu, crevetele-mormoloc este doar un descendent al unor strămoși triasici cu aspect similar și nu are, de fapt, mai mult de 25 de milioane de ani, conform unui studiu publicat în 2013 în revista PeerJ și ar putea avea doar 2,6 milioane de ani, conform unui studiu publicat în 2012 în revista PLOS One.

Celacanții, concurenții creveților mormoloc

Dar cum rămâne cu ceilalți candidați pentru titlul de ? Există mai multe specii care trăiesc în prezent și care, precum creveții-mormoloc, par să fi rămas neschimbate timp de milioane de ani. Poate că cea mai faimoasă dintre așa-numitele „fosile vii” este un grup de pești de mare adâncime, numiți celacanți.

Cercetătorii au descoperit prima dată fosilele de celacant în anii 1800 și s-au gândit că acești pești au dispărut la sfârșitul Cretacicului, în urmă cu 66 de milioane de ani. Dar în 1938, pescarii au scos la suprafață un celacant viu din largul coastelor Africii de Sud. Acești pești străvechi datează de peste 400 de milioane de ani, dar există o problemă.

Speciile de celacanți care înoată astăzi în oceanele noastre nu sunt aceleași cu speciile de celacanți fosilizați, care chiar au dispărut. Un studiu publicat în 2010 în jurnalul Marine Biology a sugerat că speciile au apărut în ultimii 20 de milioane până la 20 de milioane de ani. Același lucru este valabil și pentru descendența la fel de veche a crabului- potcoavă, care datează de aproximativ 480 de milioane de ani.

Cel mai longeviv animal de pe Pământ, o chestiune relativă

Biologii nu au încetat descifrarea istoriilor evolutive ale tuturor animalelor vii și nu există un răspuns definitiv la acest mister.

„Nu cred că există dovezi că există de mai mult de câteva milioane de ani”, a declarat Africa Gómez, un biolog evoluționist de la Universitatea din Hull, Marea Britanie și autor principal al studiului din 2013 asupra creveților-mormoloc.

Studiile privind fosilele arhivate sugerează că speciile rezistă de obicei între 500.000 de ani și trei milioane de ani înainte să cedeze în fața extincției sau să fie înlocuite de un descendent.

articolul original.

Pompierii incearca sa scape de la inec 200 de oi captive intre ape. Operatiune uriasa de salvare

20 January 2023 at 18:55
image

Ploile si ninsorile cazute in ultimele ore au declansat o operatiune de salvare  de proportii in judetul Arad.

Un cioban a sunat la 112 dupa ce apele Crisului Alb s-au umflat, iar oile sale au ramas blocate pe un teren in apropiere de Sebis. Este vorba despre 200 de mioare care trebuie scapate din calea apelor.

La fata locului au ajuns pompierii cu doua masini de prima interventie si comanda, doua barci, un echipaj SMURD si o autospeciala cu apa si spuma

Pentru evacuarea oilor este necesara traversarea zonei inundate (aproximativ 300 mp avand adancimea apei de aproximativ 1.5 metri)„, transmit reprezentantii ISU Arad.

Judetul Arad este partial sub incidenta unui cod galben de vreme rea. Sunt asteptate cantitati mari de precipitatii si intensificari ale vantului. Avertizarea este in vigoare pana sambata in jurul orei 2 dimineata.

UPDATE: In aproape doua ore de la inceputul interventiei, pompierii au reusit sa salveze 38 dintre oi. Misiunea va continua si pe timpul noptii.

UPDATE 2: Misiunea pompierilor s-a incheiat sambata dimineata, la ora 5:45 de minute. Dupa aproape 10 ore, echipele de interventie au reusit sa salveze de la inec 212 oi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.
❌