ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

VIDEO | Un român venit din Anglia spune că a fost ”maltratat” de polițiștii români de frontieră: „Nu au voie să îmi verifice permisul”

2 February 2023 at 15:48
image

Un român venit din Anglia s-a plâns într-un live pe Facebook că a fost „maltratat” de poliţiştii de frontieră de la Porţile de Fier I pentru că a fost pus să prezinte permisul de conducere și să aştepte 15 minute în vamă.

”După ce a stat o perioadă ”pe Anglea”, acest cetățean se simte ”maltratat” pentru că trebuie să aștepte în mod civilizat la controlul de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I. Chiar dacă nu are cunoștințe minime despre modul de efectuare a formalităților de intrare în țară, acesta arată într-o transmisie ”live” pe facebook că trebuie să știe toată lumea că nimeni din întreaga Europă nu poate pune mâna pe permisul său de conducere.
Pe lângă faptul că-i jignește într-un mod greu de reprodus pe colegii noștri care efectuează controlul, acesta consideră că dacă este ”cetățean român cu domiciliul în Marea Britanie” are mai multe drepturi sau are prioritate la intrarea în țară.
Probabil că prin atitudinea acestuia de bombardier cu mașină cu volan pe dreapta făcând „live” pe facebook, vrea să arate urmăritorilor acestuia că a revenit în țară, însă comentariile internauților la adresa lui sunt pe măsură.
Nu știm dacă prin țările din Europa i se întinde covorul roșu la frontieră sau dacă îl așteaptă regele Charles în mod personal la intrarea în Marea Britanie, dar știm că la intrarea în România trebuie să se supună controlului de frontieră și să aibă o atitudine civilizată. Cu siguranță acesta nu reprezintă opinia și atitudinea cetățenilor români stabiliți în străinătate și este mai degrabă un mod de a spune ”așa nu„.
Cetățeanul european care a arătat că are doar drepturi a fost sancționat contravențional cu suma de 800 lei în baza Legii nr. 61/1991 pentru ”săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”. Vom formula de asemenea o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, având în vedere afirmațiile denigratoare ale acestuia la adresa colegilor”, au transmis polițiștii Europol pe Facebook.
articolul original.

O adolescentă de doar 14 ani s-a stins din viață, după ce a pulverizat cu deodorant în cameră. Motivul te va șoca!

31 January 2023 at 07:23
image

O adolescentă de doar 14 ani din Derby, Anglia, s-a stins din viață după ce a inhalat aerosolii deodorantului cu care dăduse în cameră. Giorgia Green a murit din cauza unui stop cardio-respirator, iar părinții ei cer comercializarea acestor produse cu un mesaj mult mai clar. 

Părinții Giorgiei, sfâșiați de durere!

Paul, tatăl tinerei moarte din cauza unui deodorant, a mărturisit că principala problemă a fost scrisul mult prea mic de pe recipient, prin care sunt transmise mai multe avertizări. De asemenea, bărbatul a menționat că aceste produse sunt extrem de periculoase.

,,Oamenii nu știu cât de periculos poate fi conținutul din aceste recipiente”, a spus Paul Green, potrivit sursei amintite.

,,Ușa dormitorului ei era deschisă, deci nu e ca și când era un mediu închis”, a mai spus tatăl ei.

Pericolul din recipientele de spray

Principala substanță din deodorantul Georgiei care a condus la decesul ei a fost butanul. În intervalul anilor 2001 și 2010, această substanță a fost principala cauză pentru un număr de 324 de decese.

De asemenea, izobutanul și propanul, substanțe care se regăsesc și ele în deodorantul respectiv, au avut legătură cu moartea a 38 de persoane, potrivit informațiilor oferite de Libertatea.

,,Inhalarea de gaz butan sau propan poate duce la insuficiență cardiacă”, avertizează ONS.

articolul original.

Oamenii de știință au reușit să identifice o epavă misterioasă veche de 350 de ani, din largul coastelor Angliei (FOTO)

27 January 2023 at 22:16

Oamenii de ştiinţă au reușit să identifice corabia de război olandeză din secolul al XVII-lea care s-a scufundat în largul coastelor Angliei, când transporta plăci de marmură italiană.

Epava a fost descoperită în 2019, iar mai târziu a ajuns să fie supranumită „Epava necunoscută din Eastbourne”, eşuată în largul orașului cu același nume localizat în sud-estul Angliei.

Adevărata identitate

Numele real al corabiei este „Klein Hollandia”, un vas de război olandez, scufundat în urma unei lovituri prin surprindere de englezi în anul 1672.

O echipă de cercetători care lucrau pentru Historic England, cu ajutorul colegilor olandezi și a specialiştilor în arheologie subacvatică, au identificat epava ce se afla la o adâncime de 32 de metri.

Foto: captură Youtube/World News

„Starea epavei este remarcabilă şi ne-ar putea oferi o mulţime de informaţii despre modul în care erau construite corăbiile olandeze din secolul al XVII-lea şi despre activităţile de la bord”, a specificat Historic England în cadrul unui comunicat, potrivit adevărul.ro.

Agenția britanică a mai adus la cunoștință că sub apă au descoperit „o mare parte din coca de lemn, tunuri, plăci de marmură italiană şi bucăţi de ceramică italiană”, pe care cercetătorii le-au analizat pentru a putea identifica ambarcaţiunea.

„Klein Hollandia”, a fost implicată în toate bătăliile majore ale celui de-al doilea Război Anglo-Olandez din 1665-1677, iar în cele din urmă s-a scufundat în timp ce transporta o încărcătură de plăci de marmură.

articolul original.

Prinţul Harry ‘lovește’ din nou: Sunt unele lucruri care s-au întâmplat, pe care pur şi simplu nu vreau să le ştie lumea, pentru că nu cred că m-ar ierta vreodată

14 January 2023 at 11:15
image

Prinţul Harry a transmis că sunt unele lucruri care s-au întâmplat, în special între el şi fratele său, dar și între el şi regele Charles al III-lea, pe care pur şi simplu nu dorește să le ştie lumea, deoarece nu crede că l-ar ierta vreodată.

Într-un interviu pentru Daily Telegraph, Ducele de Sussex a mai spus că transcrierea iniţială pentru Spare / Rezervă avea o lungime de două ori mai mare decât cea finală şi că i-a fost greu să decidă ce să elimine.

O mare parte dintre detaliile care au fost în cele din urmă editate, a adăugat el, îi priveau atât pe tatăl său, cât şi pe fratele său.

„Primul draft a fost diferit”, a spus el în interviu. „Au fost 800 de pagini, iar acum s-a redus la 400 de pagini. Ar fi putut fi două cărţi. Şi cel mai greu a fost să elimin lucruri”.

El a adăugat: „Sunt unele lucruri care s-au întâmplat, în special între mine şi fratele meu şi, într-o oarecare măsură, între mine şi tatăl meu, pe care pur şi simplu nu vreau să le ştie lumea. Pentru că nu cred că m-ar ierta vreodată.”

The Guardian a fost primul care a dezvăluit detalii din memorii, inclusiv acuzaţia că Prinţul William l-ar fi atacat pe Harry în urma unei discuţii tensionate despre Meghan, ducesa de Sussex.

Palatul Kensington şi Palatul Buckingham au spus că nu vor comenta conţinutul cărţii. Prinţul Harry vorbeşte şi despre ceea ce susţine că a fost o lipsă de sprijin faţă de el şi faţă de Meghan.

Ştirile despre materialul suplimentar ar putea provoca şi mai multă consternare pentru familia regală, comentează The Guardian.

Ducele a reiterat că nu a încercat să distrugă monarhia, ci să ajute la reformarea acesteia. Referindu-se la copiii Prinţului William – George, nouă ani, Charlotte, şapte şi Louis, patru – Prinţul Harry a spus că cel puţin unul dintre copiii fratelui său va fi „de rezervă” şi că acest lucru îl „doare” şi „îngrijorează”.

„Nu este vorba despre încercarea de a ataca monarhia, ci despre încercarea de a-i salva de ei înşişi”, a adăugat el. „

El a sugerat că, în timp, familia regală i-ar putea mulţumi pentru că a vorbit atât de deschis despre trauma sa, scrie stiripesurse.ro

articolul original.

O călugăriță a renunțat la viața monahală pentru că s-a îndrăgostit de alt călugăr. Cum a început povestea de iubire a celor doi

10 January 2023 at 08:35
image

Doi călugări din Anglia au o poveste de viață impresionantă. Ambii s-au îndrăgostit și s-au căsătorit ulterior. Iată despre ce e vorba!

La douăzeci și patru de ani după ce a devenit călugăriță, viața unei femei pe nume Mary Elizabeth s-a schimbat pentru totdeauna.

Asta s-a întâmplat după întâlnirea sa predestinată cu un alt călugăr, pe nume Robert, la o mănăstire din Preston, UK.

În ceea ce părea a fi o zi obișnuită, mănăstirea surorii Mary Elizabeth primise vizita fratelui Robert, care venea de la o mănăstire din Oxford.

Robert trecea ocazional pe acolo pentru a sluji.

Mary Elizabeth dusese o viață devotată, austeră și în mare parte liniștită ca și călugăriță, petrecându-și majoritatea zilelor în „chilia” ei.

Într-o zi, înainte ca Robert să iasă pe ușă, ea l-a oprit să-i perieze mâneca și, așa, a simțit că ceva s-a întâmplat.

„Pur și simplu, am simțit o chimie acolo, ceva, și am fost puțin jenată. Și m-am gândit, Doamne, a simțit și el asta. Și când l-am lăsat să iasă pe ușă, a fost destul de ciudat”, a povestit ea.

Ea își amintește că aproximativ o săptămână mai târziu a primit mesajul lui Robert în care o întreba dacă vrea să se căsătorească cu el.

„Am fost puțin… șocată. Am purtat un voal, așa că nici măcar nu mi-a văzut culoarea părului. Nu știa nimic despre mine cu adevărat, nimic despre educația mea. Nici măcar nu știa numele meu”, își mai amintește femeia.

Înainte de a intra în ordinul carmeliților – un vechi ordin al bisericii romano-catolice, la vârsta de 19 ani, sora Mary Elizabeth fusese Lisa Tinkler, din Middlesbrough, Anglia.

Deși părinții ei nu fuseseră religioși, vizita unei mătuși a trezit ceva în Lisa, în vârstă de șase ani, astfel încât i-a cerut tatălui ei să-i construiască un altar în dormitorul ei.

„Aveam o statuie a Maicii Domnului și o sticlă mică de apă. De fapt, am crezut că sticla era sfântă și nu apa – așa că o umpleam de la robinet și beam apa”, a povestit ea.

Sora Mary Elizabeth și-a făcut în cele din urmă curajul să-i spună priorei ei că are sentimente pentru Robert, dar răspunsul pe care l-a primit a fost unul sceptic.

Au renunțat la călugărie și au pornit pe un alt drum

„Nu putea înțelege cum s-a întâmplat pentru că eram acolo de puțin timp, sub supravegherea ei. Priora m-a întrebat cum aș fi putut să mă îndrăgostesc după atât de puțin contact”, spune ea.

Sora Mary Elizabeth se întrebase dacă, de asemenea, relația ei cu Dumnezeu se va schimba, potrivit BBC.

„Acea atingere a Lisei m-a schimbat complet și am simțit cum ceva crește treptat în inima mea. Nu cred că am ajuns vreodată într-un punct în care am simțit că mă îndrăgostesc nebunește, pentru că devenind călugăr, ei te învață cum să faci față emoțiilor așa cum e dragostea”, a recunoscut Robert.

Robert, care fusese călugăr timp de 13 ani, avea propria dilemă existențială.

Teologia îi dădea sens vieții sale după o perioadă întunecată provocată de o fostă relație eșuată.

Așa că, atunci când Lisa a apărut la restaurant în acea seară, el a fost „paralizat de frică”.

Nu pentru că își punea la îndoială sentimentele pentru ea, ci pentru că nu era sigur cum să facă o schimbare atât de mare în viață.

Cu toate acestea, cuplul a mers cu mult curaj înainte și, în cele din urmă, s-a căsătorit.

Cei doi au lăsat în urmă fosta lor viață monahală în noiembrie 2015 și acum împart o casă în North Yorkshire.

Robert lucrează ca vicar al bisericii lor locale, iar Lisa a devenit capelan de spital.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Sfârșit tragic pentru o femeie de 30 de ani! S-a stins din viață la doar două zile după ce se logodise 

9 January 2023 at 14:29
image

O familie din Anglia traversează o perioadă extrem de dificilă. Kirsty Cracknell, o femeie în vârstă de 30 de ani, s-a stins din viață subit. Tragedia a venit la doar două zile după ce tânăra se logodise. Aceasta a lăsat în urmă multă durere și un copil de numai 5 ani.

Kirsty Cracknell a avut parte de o moarte neașteptată. Chiar atunci când lucrurile se așezaseră în viața ei, tânăra a avut parte de o moarte bruscă. Nimic nu a prevestit tragedia, iar toată familia a fost în șoc. Femeia numai ce se logodise și privea încrezătoare spre viitor. Avea planuri mari pentru ea și pentru băiețelul ei. Din păcate, Kirsty Cracknell nu a mai apucat să facă nimic din tot ceea ce își propusese.

„A luat pe toată lumea prin surprindere. Este foarte dificil, neașteptat, iar noi, ca familie, am spus mereu că niciun părinte nu ar trebui să îngroape vreodată un copil. Având în vedere asta, este foarte dificil. Toți merg mai departe în felul lor, dar nimeni nu mai este ca înainte”, a mărturisit Craig, fratele lui Kirsty Cracknell, potrivit Mirror.

„Iubea viața”

Familia tinerei a procesat greu trecerea ei în neființă și nimănui nu îi vine să creadă că nu mai este. Fratele ei mărturisește că era o persoană mereu veselă, vibrantă, care iubea viața. Kirsty Cracknell era apreciată de toți cunoscuții, care au avut numai cuvinte de laudă despre ea.

„Era o persoană aproape ireală. Era foarte puternică. Era foarte hotărâtă și deschisă și iubea viața. Avea atât de mulți prieteni. Ea lucra ca îngrijitoare şi a făcut asta de când îmi amintesc. Avea acea natură grijulie. Era blândă și bună, dar era și puternică. Îi plăcea să fie acolo, făcând diferite lucruri. Era îndrăzneață și a mers mereu înainte. Indiferent de ce era, ea a continuat să meargă înainte. Kirsty era fata lui tata şi îl iubea atât de mult. Kirsty a iubit și a fost iubită de atât de mulți oameni”, a mai spus fratele femeii.

Kirsty Cracknell a lăsat în urma ei și un băiețel de numai cinci ani. Din păcate, acesta va crește fără mamă. Momentan nu înțelege exact tragedia, știe doar că de acum mama sa este o stea pe cer.

„Are doar cinci ani şi nu ştie prea multe din ce s-a întâmplat. Ştie că mama lui a plecat. Şi că este o stea pe cer. Pare să fie ok.”, a mai spus un prieten de familie.

articolul original.

1,5 milioane de oameni din Anglia și Țara Galilor, membri ai comunității LGBTQ+

9 January 2023 at 06:00
image

Aproximativ 1,5 milioane de persoane din Anglia și Țara Galilor se identifică drept membre ale comunității LGBTQ+, potrivit rezultatelor unui recensământ care au fost dezvăluite pentru prima dată în Marea Britanie.

Mai mult de 1,5% din populație, aproximativ 748.000 de oameni, se identifică drept gay sau lesbiene, 624.000 (1,3%) ca fiind bisexuali și 165.000 ca având „alte” orientări sexuale. Aproximativ 262.000 de persoane (0,24%) au declarat că identitatea lor de gen este diferită de cea înregistrată la naștere.

Acestea sunt rezultatele primului recensământ în care oamenii au fost întrebați despre orientarea lor sexuală și identitatea de gen. Recensământul, care a avut loc anul trecut în Anglia și Țara Galilor, oferă o imagine de ansamblu a populației. Populația totală a Angliei și Țării Galilor este de aproximativ 59,6 milioane de locuitori.

Unii oameni din Anglia și Țara Galilor nu au dorit să-și spună orientarea sexuală

Completarea acestei secțiuni din cadrul recensământului a fost voluntară. Aproximativ 3,6 milioane de persoane (7,5%) nu au răspuns la întrebarea privind , în timp ce 2,9 milioane de persoane (6,0%) au ales să nu-și dezvăluie identitatea de gen.

Alte sondaje realizate în trecut au indicat că mai puțin de 2% din populația Angliei și a Țării Galilor se consideră ca fiind lesbiene.

Anterior, guvernul a estimat că în Marea Britanie există între 200.000 și 500.000 de persoane transsexuale.

articolul original.

Cu cât călătorești mai departe de casă, cu atât vei fi mai sănătos, arată un studiu

7 January 2023 at 18:00
image

Oamenii care călătoresc departe de casă simt că sunt mai sănătoși decât cei care stau mai mult timp pe lângă casă, arată un studiu al cercetătorilor de la University College London din Anglia.

Frecvența cu care călătoresc oamenii și numărul de locuri vizitate sunt aspecte importante, iar cei care călătoresc în mod regulat la mai mult de 25 de kilometri depărtare de casă sunt mai predispuși să declare că au o stare generală de sănătate mai bună.

Totodată, cei care călătoresc într-o varietate de locuri sunt mai predispuși să își viziteze prietenii și familia. Această creștere a participării sociale este legată o sănătate mai bună, conform Medical Xpress.

Accesul la mijloacele de transport, o necesitate în sprijinul călătoriei

Cercetătorii spun că rezultatele oferă dovezi solide ale necesității de a investi în opțiuni de transport pe distanțe medii și lungi și acces la trenuri și autobuze.

În cadrul noului studiu, publicat în revista Transport & Health, cercetătorii au analizat frecvența călătoriilor în nordul Angliei, acolo unde locuitorii au rezultate mai proaste în materie de sănătate decât cei din restul țării, iar multe zone rurale și suburbane au o accesibilitate redusă la transport.

„Am explorat legăturile dintre constrângerile de a călători la mai mult de 25 de kilometri de acasă, datele demografice și locația și participarea socială în modul în care rezidenții își percep constatând că variabila esențială este numărul de locuri diferite pe care oamenii le vizitează în afara zonei lor locale. Aceasta are legătură cu o participare socială mai mare și o sănătate mai bună”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Paulo Anciaes.

Unele dintre persoanele mai în vârstă călătoresc mai puțin

Cercetătorii au realizat un sondaj online în rândul a 3.000 de locuitori reprezentativi la nivel național din nordul Angliei.

Echipa a folosit o tehnică de cercetare numită „analiza traseelor”, care descoperă efectele directe și indirecte ale constrângerilor de a călători în afara zonei locale a oamenilor.

Noul studiu a constatat că legătura dintre constrângerile de călătorie, participarea socială și sănătatea sunt mai puternice în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. În rândul acestui grup, constrângerile privind numărul de locuri diferite în care oamenii pot călători sunt legate de contactele mai puțin frecvente cu prietenii și de participarea la cluburi și societăți.

„Persoanele cu vârsta de peste 55 de ani sunt mai susceptibile de a se confrunta cu alte constrângeri în , cum ar fi mobilitatea limitată. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să sufere de singurătate. În nordul Angliei, zonele rurale și suburbane cu opțiuni de acces limitate sunt mai susceptibile de a suferi pierderi de populație, deoarece tinerii se mută în orașe mai mari în căutarea unui loc de muncă și a unor opțiuni bune de călătorie. Între timp, generațiile mai în vârstă sunt lăsate în urmă în aceste zone cu opțiuni de transport limitate. Numărul de locuri pe care le pot vizita este redus, ceea ce duce la o mai mică participare socială și la niveluri mai scăzute de sănătate generală”, a explicat dr. Anciaes.

articolul original.

Sfântul Ioan în tradițiile românilor și în lumea largă

7 January 2023 at 06:00
image

7 ianuarie, ziua Sf. Ioan Botezătorul, era o zi a bucuriei, cinstită și sărbătorită asemenea Sfintei Duminici. În tradiția populară românească, ziua era dedicată stropitului cu apă sau cu zăpadă, pentru protecția împotriva bolilor în noul an.

* Sântion – zi de veselie

FOTO: arthermitage.org

Într-o veche tradiție românească, Sfântul Ion era o zi specială pentru femeile care, cu această ocazie, se credeau mai tari decât bărbații, lăsându-și, uneori, consorții flămânzi, pentru a se aduna între ele la o ”petrecere a nevestelor”, numită ”Iordănitul femeilor”, asezonată din plin cu mâncare și băutură aleasă. După ce se ospătau, femeile începeau a se iordăni, adică a cânta, dansa și chiui toată noaptea. Spre dimineață, ieșeau pe ulițe și amenințau bărbații întâlniți că îi vor duce la râu și îi vor arunca în apă dacă nu se răscumparau cu o vadră de vin. În alte zone, femeile obișnuiau a merge din casă în casă și a-i uda pe toți cei întâlniți.

Într-un alt obicei, al ”Iordănelii”, flăcăii așteptau să iasă oamenii de la biserică și îi luau pe fiecare în brațe, aruncându-i, cu chiote, de trei ori în sus, după care îi stropeau cu agheasmă dintr-o căldărușă dată de preot. Cu banii primiți de la cei ”onorați” în acest fel, făceau un chef de pomină seara, neuitând, desigur, să dea preotului o parte din câștig, împreună cu un purcel sau o pasăre.

Toate aceste tradiții adevereau credința populară potrivit căreia ziua de Sfântul Ioan este una de veselie, iar oamenii ce nu se bucurau cu acest prilej erau sortiți să fie triști tot restul anului.
În unele regiuni, Sfântul Ioan era considerat ocrotitorul pruncilor, el ferindu-i de rele și, mai ales, având grijă să nu moară nebotezați. Nu întâmplător, pe 7 ianuarie exista obiceiul de a se face o așa-zisă ”masă a moașei” satului. Moașa colinda pe la ”nepoate”, mamele pe care le ajutase la născut, pentru a le chema la petrecere. Fiecare femeie aducea câte un plocon, iar moașa rupea dintr-un colac, pregătit special pentru această ocazie, împărțind câte o bucată care, în funcție de formă și mărime, era văzută de fiecare femeie ca o prevestire asupra faptului dacă va mai avea sau nu copii, fete sau băieți.

* Alte sărbători și tradiții pe 7 ianuarie

• Ziua furcii de tors

După ce sărbătorirea celei de-a douăsprezecea zile de după Crăciun se încheia odată Epifania, pe 7 ianuarie, ziua furcii de tors simboliza reluarea de către femei a treburilor lor zilnice. Această zi nu era una propriu-zis bisericească, dar, odinioară, era respectată pe scară largă în Anglia.

• Ganna (Genna) – Crăciunul în Etiopia

Celebrarea Crăciunului în Etiopia, o sărbătoare numită oficial ”Leddat”, are loc pe 7 ianuarie, potrivit calendarul creștin copt. Denumirea populară a Crăciunului este, însă, ”Ganna” , nume preluat de la jocul tradițional la care participă, în această zi, băieții, tinerii și, uneori, bărbații mai în vârstă. Potrivit legendei, păstorii au fost atât de bucuroși la aflarea veștii nașterii lui Iisus încât și-au folosit ciomegele pentru a juca ”ganna”, un joc asemănător hocheiului pe iarbă.

• Nanakusa no sekku (Festivalul celor șapte ierburi)

Nanakusa no sekku este o ceremonie japoneză, datând din secolul IX, purtând și numele de ”Wakana-setsu” sau ”Festivalul ierburilor tinere” ori ”Ziua bărbatului”, întrucât are loc în ziua zodiacală ”bărbat”. După oferirea unor jertfe, în cursul dimineții, zeului clanului, participanții se împărtășesc din ”nanakusa gayu”, o fiertură din orez asezonată cu șapte ierburi diferite, despre care se spune că au fost recomandate, grație calităților lor medicinale, tânărului prinț al împaratului Saga (ce a guvernat între anii 810-824).

Sursa: diane.ro

articolul original.

Simona Halep a plecat în vacanță de Crăciun! Ce destinație și-a ales campioana

25 December 2022 at 11:24
image

Simona Halep a decis să plece într-o vacanță de Sărbători. Campioana a făcut câteva postări din ziua de Crăciun. Se pare că destinația pe care a ales-o Halep este una specială, cu multă semnificație pentru sportiva.

Simona Halep petrece Crăciunul, în Anglia

Simona Halep a plecat într-o vacanţă de sărbători într-o ţară din Europa, mai precis în Anglia, în contextul în care a fost suspendată provizoriu după un test pozitiv pentru o substanţă interzisă la controlul antidoping de la US Open 2022.

Sportiva se află în Anglia, unde va fi judecat cazul în care a fost implicată după testarea pozitivă pentru Roxadustat.

Constănțeanca dovedește spirit de învingător, în ciuda loviturilor, alege să se relaxeze bucurându-se de sărbători. Mai nou, a postat o fotografie cu bradul de Crăciun pe care l-a împodobit frumos.

Halep și-a schimbat look-ul

În această perioadă, Simona Halep a decis și să-și schimbe look-ul: „Tenisul a fost întotdeauna prioritar în viața mea! Dar am decis că acum e momentul să mă operez, dar să fac și ceva pentru mine, ca persoană.

De aceea am recurs și la operația estetică, pe care o plănuiam de mai mult timp, deoarece nu îmi plăcea deloc nasul meu! Așa că am făcut-o! Am rezolvat partea funcțională, dar și partea estetică. Știu că mulți dintre voi mă vor înțelege!”, a declarat, recent, Simona Halep.

articolul original.

Elizabeth Blackwell, prima femeie medic din SUA

25 December 2022 at 09:00
image

Elizabeth Blackwell a fost prima femeie care a devenit oficial medic în Statele Unite ale Americii, de numele ei legându-se o serie de evenimente remarcabile, în special ambiția acestei figuri importante din istoria medicinii universale de a persevera în dorința de a fi medic, de a vindeca, de a face bine, de a-și aduce contribuția la sănătatea celor din jur.

A fost o figură inspirațională, meritele care i se atribuie fiind și acelea de a fi influențat multe alte femei ale vremii în care a trăit impulsionându-le spre studiul și practica medicinei.

Născută pe 3 februarie 1821 la Bristol, Anglia, Elizabeth Blackwell poate fi numită una dintre cele mai influente femei din Bristol. A fost prima femeie care s-a calificat ca medic în America și prima femeie care și-a înscris numele în registrul medical al British General Medical Council, în 1859. Neobosită în munca sa dedicată medicinei, a fost un pionier, un pion important în multe campanii de reformă, lansând moștenire numeroase scheme de sănătate inovatoare.

Viața în America

Elizabeth a făcut parte dintr-o familie numeroasă, fiind unul dintre cei nouă copii Blackwell. În 1837, când avea 11 ani, a emigrat împreună cu familia în , stabilindu-se la New York. Tatăl lui Elizabeth tocmai își pierduse afacerea în urma unui incendiu astfel că, precum mulți alți emigranți, venise în America visând la o viață mai bună și la șansa de a se reabilita financiar.

Dornici să le ofere copiilor o educație aleasă și considerând acest aspect important în dezvoltarea caracterelor și intelectului acestora, părinții tinerei Elizabeth le-au facilitat copiilor accesul la lectură și, mai mult, i-au ajutat aducându-le acasă tutori privați.

Visul de a fi medic

În 1838, capul familiei moare neașteptat, lăsându-și soția și cei nouă copii împovărați cu probleme financiare. A fost momentul în care Elizabeth și cele două surori ale ei au gândit o cale de ieșire din situația grea în care se afla întreaga familie, punând bazele unei mici școli  – Cincinnati English and French Academy for Young Ladies – în cadrul căreia au început să predea, în plus oferind masă și cazare tinerelor din oraș.

Atunci când o prietenă de familie s-a îmbolnăvit, starea ei ajungând într-un stadiu terminal, aceasta a dezvăluit că pe parcursul bolii ar fi primit mai multe tratamente din parte unei femei, tratamente datorită cărora a reușit să rămână mai mult timp în viață. Elizabeth a conștientizat atunci că acesta vrea să-i fie drumul, hotărând să devină medic. Dar pentru că școala privată pe care o deschisese nu a avut succes, Blackwell trebuia să găsească alte surse de venit, atât pentru a-și ajuta familia, dar și pentru a economisi bani în vedere înscrierii la o facultate de medicină.

Singura studentă la medicină

Însă drumul ales de ea avea și alte impedimente. Respingerea și reticența bărbaților în ceea ce privește dezideratele tinerei Elizabeth. O era contrar normelor societății, prin urmare Blackwell a întâmpinat multe ostilități în procesul inițierii și dezvoltării ei ca medic.

După ce a aplicat la numeroase colegii de medicină, fiind respinsă de toate, iar majoritatea medicilor i-au sugerat să-și încerce norocul în Europa, la Paris, ori să se deghizeze în bărbat pentru a deveni studentă la facultatea dorită, până la urmă, în octombrie 1847, Elizabeth Blackwell a fost acceptată la Colegiul Medical din nordul statului New York, fiind singura femeie student din instituție.

Totuși, chiar și aici a avut de trecut un mic hop. Reprezentanții facultății, presupunând că studenții (în unanimitate bărbați) nu ar fi de acord ca o femeie să li se alăture la studii, au organizat un referendum în urma căruia toți cei 150 de studenți au votat  soarta lui Elizabeth Blackwell în cadrul facultății.

Dar cum votul a fost unanim „da”, Elizabeth Blackwell a devenit oficial studentă la facultatea de medicină din New York. Și chiar dacă în timpul celor doi ani de studii, Blackwell a continuat să se confrunte cu multe resentimente și prejudecăți, a reușit să-și termine facultatea, devenind prima femeie care a primit o diplomă de doctorat obținută la o școală de medicină americană.

Distrugerea unui plan mult dorit

După absolvire, și a lucrat, timp de doi ani, în clinici din Paris și Londra, primind permisiunea de a se alătura personalului medical de acolo în calitate de moașă-studentă și nu de medic. În 1849, rezidentă a spitalului din Paris La Maternité, în timp ce trata unde un copil de conjunctivită neonatală, a contractat infecția, virusul afectându-i vederea ochiului stâng pe care nu l-a mai putut salva, iar odată cu asta, năruindu-i-se și visul de a deveni chirurg.

După o perioadă de recuperare, în 1850, tânăra s-a angajat la Spitalul St Bartholomew din Londra, iar un an mai târziu a revenit la New York pentru a practica medicina. Și-a deschis un cabinet medical, ajutată de sora ei Emily Blackwell, care se calificase ca medic, și de Marie Zakrzewska, o poloneză care studia medicina. În 1857, au deschis prima infirmerie pentru femei și copii din New York.

Elizabeth a făcut mai multe călătorii în Anglia pentru a strânge fonduri și pentru a încerca să pună și acolo bazele unei infirmerii. Între 1860 și 1870 a continuat să promoveze statutul femeii și acceptarea ei în domeniul medicinei, reușind, în 1868, să deschidă în cadrul spitalului de femei pe care-l conducea în New York, și o școală de medicină.

În 1869 s-a mutat definitiv în Anglia, continuând să militeze pentru reformă și schimbare în profesia medicală.

Prevenirea este cea mai bună metodă de vindecare

În 1870 și-a deschis un cabinet medical la Londra, iar în 1871 a fondat Societatea Națională de Sănătate, ducând campanii de educare a oamenilor în ceea ce privește igiena și beneficiile unui stil de viață sănătos. Mottoul asociației era „Prevenirea este mai bună decât vindecarea”.

Elizabeth a scris și publicat mai multe cărți și pamflete despre sănătate și medicină și, în următorii patruzeci de ani de viață, a fost implicată într-o serie de mișcări de reformă, inclusiv reforma morală, educația sexuală, igiena și educația medicală, medicină preventivă, salubritatea, planificare familială, votul femeilor, abolirea prostituției și a sclaviei și moralitatea în guvern.

Deși în ultimele două decenii ale vieții se retrăsese din practica medicală, Elizabeth Blackwell a continuat să promoveze și să susțină cauzele în care credea, una dintre marile ei lupte fiind promovarea egalității în cadrul profesiei medicale.

Dacă în 1881, în Anglia și Țara Galilor, erau înregistrate doar 25 de doctorițe, până în 1911 numărul acestora a crescut la 495. Elizabeth Blackwell a murit la Hastings, Anglia, pe 31 mai 1910.

Surse:

http://www.bristol.ac.uk/blackwell/what-we-do/who-was-elizabeth-blackwell/

https://www.britannica.com/biography/Elizabeth-Blackwell

articolul original.

Unelte de lucrat aurul, vechi de 4.000 de ani, identificate lângă Stonehenge

16 December 2022 at 17:00
image

Arheologii au identificat unelte de lucrat aurul care erau vechi de 4.000 de ani, din Epoca de Bronz, într-un mormânt de lângă Stonehenge.

Trusa de se afla într-un ansamblu de bunuri funerare, excavate pentru prima dată din tumulul Upton Lovell G2a din epoca bronzului în 1801, care sunt acum expuse la Muzeul Wiltshire din Devizes, Anglia.

Tumulul este o movilă de pământ situată lângă Stonehenge, unde săpăturile anterioare au găsit rămășițele a doi indivizi îngropați cu o mare concentrație de bunuri funerare, inclusiv obiecte perforate din os despre care se crede că au făcut parte dintr-un costum elaborat.

Unelte de lucrat aurul, vechi de mii de ani, găsite lângă Stonehenge

O echipă de la Universitatea din Leicester a reexaminat bunurile funerare ca parte a proiectului „Beyond the Three Age System”, finanțat de Leverhulme, dezvăluind că artefactele din piatră și aliaje de cupru sunt instrumente antice de prelucrare a aurului, notează Heritage Daily.

Dr. Christina Tsoraki, de la Universitatea din Leicester, a efectuat o analiză a uzurii articolelor, când a observat ceea ce păreau a fi reziduuri de aur pe suprafața mai multor artefacte.

Acest lucru a condus la o colaborare cu Dr. Chris Standish, de la Universitatea din Southampton, expert în prelucrarea aurului din Epoca Bronzului timpurie, care a aplicat o scanare folosind un microscop electronic cuplat la un spectrometru cu dispersie de energie pentru a determina dacă reziduurile erau vechi sau moderne.

Întotdeauna putem afla noi informații despre obiectele din trecut

Rezultatele studiului lor, publicate în revista Antiquity, au confirmat că uneltele de piatră au fost folosite într-o serie de scopuri diferite: unele au fost folosite ca ciocane și nicovale, în timp ce altele au fost folosite pentru a netezi alte materiale.

Arheologii au mai descoperit că reziduurile de aur sunt și că acestea sunt caracterizate printr-o semnătură elementară în concordanță cu cea a lucrărilor din aur din epoca bronzului găsite în Marea Britanie.

„Cercetarea noastră arată cât de multe informații mai putem afla despre cum au fost făcute și utilizate obiectele din trecut atunci când le privim cu echipament de ultimă generație. Acest lucru ne ajută să înțelegem procesele de înaltă calificare implicate în realizarea obiectelor de aur în și arată importanța continuă a colecțiilor muzeale”, a declarat dr. Oliver Harris, lider al proiectului, de la Universitatea din Leicester.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia

15 December 2022 at 17:00
image

Cercetătorii au descoperit o serie de mâzgălituri și schițe secrete, care au fost incluse pe un manuscris medieval, cu mai bine de 1.200 de ani în urmă. Semnele ascunse, realizate fără cerneală, au fost găsite în paginile unei cărți medievale timpurii aflate la o bibliotecă a Universității Oxford din Anglia.

Cercetătorii cred că semnele reprezintă munca unei femei educate într-o perioadă în care doar elita putea să citească și să scrie. Multe dintre aceste mâzgălituri includ numele englezesc de femeie Eadburg, despre care cercetătorii cred că este identitatea persoanei care a făcut notițele.

În timp ce înțelesul schițelor aproape invizibile din paginile cărții nu este clar – în orice caz, acestea descriu o persoană cu brațe întinse, care se îndreaptă spre o altă persoană care ridică o mână ca și cum ar vrea să o oprească – cercetătorii cred că Eadburg și-a scris numele ca să evidențieze pasaje ale textului, o copie în limba latină a „Faptelor Apostolilor”, realizată în sudul Angliei între anii 700 și 750 d.Hr., potrivit Live Science.

Descifrarea manuscrisului, posibilă cu ajutorul metodelor tehnologice actuale

„În prezent, am identificat cinci cazuri în care numele lui Eadburg a fost scris în întregime pe cinci pagini diferite ale manuscrisului. Alte forme abreviate ale numelui, incluzând E, EAD sau EADB – au fost găsite pe marginile acestora și ale altor pagini de alte zeci ori”, a explicat Jessica Hodgkinson, doctorandă în istorie la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Hodgkinson a reperat numele Eadburg, precedat de o cruce, în timp ce studia manuscrisul în biblioteca Weston, care este parte din bibliotecile Bodleian ale Universității Oxford. apoi studiat cu ajutorul tehnologiei imagistice.

Cercetătorii au dezvăluit cuvintele și desenele ascunse de pe manuscrisul rar folosind o metodă numită înregistrare stereo fotometrică, care examinează manuscrisul în diferite condiții de iluminare pentru a construi un model 3D al suprafeței sale.

Astfel de marcaje fără cerneală, cunoscute sub numele de „drypoint”, au fost descoperite și în alte manuscrise medievale timpurii, dar ele constau adesea doar în simple cruci pentru a evidenția secțiuni ale textului.

Dar adăugările lui Eadburg la manuscris sunt „neobișnuite și interesante”. „Includ de mai multe ori, inclusiv ca parte a unei inscripții mai lungi care ar fi putut fi scrisă în limba vernaculară engleză veche, alături de o serie de desene intrigante”, a spus Hodgkinson.

Un manuscris medieval

Nu este posibil să știm dacă Eadburg însăși a făcut însemnările, însă este scenariul cel mai probabil.

Ea crede că adăugările evidențiază domeniile care l-au intrigat pe scriitor.

„Inscripțiile au fost adăugiri intenționate și deliberate făcute de un cititor care a interacționat cu textul. Este mult mai puțin probabil ca acestea să fi fost mâzgălituri sau graffiti”, a adăugat Hodgkinson.

Cercetătorii speră să afle mai multe despre scrierile și și poate chiar cine a fost Eadburg. Unul dintre candidați este o femeie pe nume Eadburg care a fost stareță a unei comunități religioase feminine la mijlocul secolului al VIII-lea, dar mai există cel puțin opt candidați.

articolul original.

Iarna paralizează Marea Britanie (Foto&Video). Zboruri anulate, școli închise, haos pe șosele și căile ferate din cauza poleiului și a ninsorilor UPDATE Noutăți de la MAE și Wizz Air

12 December 2022 at 15:09
image

Gerul, ninsorile și poleiul au creat probleme în toată Marea Britanie. Zeci de zboruri au fost anulate pe aeroporturile din Londra, numeroase școli au fost închise, iar circulația rutieră din sud-estul și estul Angliei a fost bulversată de ninsorile puternice.

UPDATE 20 de zboruri către şi din România au fost anulate de operatorul aerian Wizz Air din cauza condiţiilor meteo din Regatul Unit. Lista completă o găsiţi aici.

Prognozele meteo arată că vremea rea va continua toată săptămâna, iar oamenii sunt sfătuiți să evite deplasările. De altfel, MAE informează românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în UK că autoritățile britanice au anunțat, pentru luni și marți, perturbări ale serviciilor de transport aerian din cauza vremii, pentru care "s-a emis un cod galben de gheață și ceață, în vigoare pentru: Scoția, zona capitalei Londra și sud-vestul Angliei”.

Ninsorile și temperaturile scăzute din noaptea de duminică spre luni au blocat mare parte din Anglia și Scoția. Cel mai frig a fost în comitatul scoțian Aberdeenshire (-17,5 grade Celsius). De altfel, cele mai scăzute cinci valori termice din timpul nopții s-au înregistrat în Scoția, relatează Sky News.

Zăpada și gheața au blocat transporturile. Aeroporturile din Manchester și Liverpool, precum și cele londoneze Gatwick și Luton, au fost închise total sau parțial, iar aeroporturile Stansted și Jersey au închis temporar pistele. Luton a rămas deschis luni dimineața, însă se înregistrează în continuare multe întârzieri și curse anulate.

Compania aeriană EasyJet a transmis că zborurile din și spre Marea Britanie înregistrează perturbări în program, iar aeroporturile Luton și Gatwick au cele mai multe curse anulate.

Șoferii sunt sfătuiți să stea acasă sau să se pregătească pentru ce e mai rău

Sunt probleme și pe șosele. Mai multe mașini au rămas blocate pe autostrada M25 în timpul nopții, iar șoferii au fost sfătuiți să circule numai dacă este neapărat necesar, să verifice starea drumurilor înainte de a porni la drum și să se pregătească corespunzător pentru condițiile de vreme rea.

"Luați-vă niște haine groase, încărcați-vă telefoanele, luați mâncare și apă. De asemenea, e bine să aveți un sac sau o bucată de covor în portbagaj, astfel încât, dacă vă blocați, să le puteți pune în fața roților pentru a obține tracțiune", recomandă compania care administrează drumurile.

În sud-estul și estul Angliei sunt condiții dificile de circulație. Pe autostrada M25, blocată parțial duminică noaptea și luni dimineață, se circulă greu și se înregistrează întârzieri de până la 90 de minute în ambele direcții. Alte artere afectate sunt M11, M2, A21, A27 and A249.

Și căile ferate sunt afectate din cauza zăpezii și a liniilor înghețate. Mai multe curse au fost suspendate, în special în Kent, iar companiile feroviare Southeastern Railway și Network Rail au făcut apel la călători să nu circule luni cu trenul. Circulația trenurilor în sud-estul Angliei s-a reluat treptat în a doua parte a zilei.

Circulația metroului din Londra este, de asemenea, perturbată de căderile masive de zăpadă și se înregistrează întârzieri pe mai multe magistrale.

Tragedii pe lacurile înghețate

Primele zile de iarnă veritabilă au consemnat și două evenimente tragice. În Solihull, oraș din regiunea West Midlands, trei băieți cu vârste de 10 și 11 ani au murit după ce au căzut într-un lac înghețat. Poliția a anunțat luni că va continua cercetările până când se va asigura că nu a rămas cineva în apă. Un al patrulea copil, în vârstă de șase ani, e în stare critică după un incident asemănător petrecut duminică seară pe lacul Babbs Mill.

Zeci de școli din mai multe regiuni din Anglia și Scoția au fost închise sau au început mai târziu activitatea luni dimineață, unele din cauza lipsei căldurii.

National Grid, compania națională de energie, a anunțat că a pornit două termocentrale pe cărbuni pentru a face față creșterii cererii de energie provocată de temperaturile scăzute, dar ulterior a anunțat că acestea au fost oprite și efectuează al cincilea test din scenariul de acțiune în caz de pană în sistemul de furnizare a energiei electrice.

Nation Grid has announced two coal fired power plants are being 'warmed up' ahead of an expected energy surge, as temperatures continue to plummet. https://t.co/Ybweeqf2rJ

— LBC (@LBC)
December 12, 2022

Meteorologii au anunțat că vremea grea va continua până la sfârșitul săptămânii. Serviciul meteo a emis cod galben de ninsori, polei și ceață pentru cea mai mare parte a Angliei, Scoției și Irlandei de Nord valabil până marți, la ora 11:00. Regiunile estice din Țara Galilor și capitala Cardiff vor fi, de asemenea, afectate.

🌫️ Freezing fog patches will continue to linger this afternoon

🌧️ #Snow showers continue across the far north

📉 Very cold with frost and ice persisting through this afternoon for some pic.twitter.com/Hsp8pVDyOD

— Met Office (@metoffice)
December 12, 2022

Vremea se va încălzi în weekend, când sunt așteptate temperaturi de până la 7 grade Celsius și ploi care vor duce la topirea, în mare parte, a zăpezii.

articolul original.

Semifinalele CM de fotbal

12 December 2022 at 09:52
By: Regie
image

Semifinalele Campionatului Mondial de fotbal din Qatar se vor desfășura marți și miercuri, după trei zile de pauză pentru fiecare echipă calificată din sferturi.

Argentina si Croatia se vor întâlni în semifinalele Campionatului Mondial, după ce și-au învins adversarele din sferturile de finală la loviturile de departajare. Sud-americanii au învins Olanda în urma loviturilor de departajare. La finalul prelungirilor scorul a fost de  2-2, însă urmare a loviturilor de departajare  scorul final a fost de  4-3 . Argentina părea să nu aibă emoții în fața Olandei și a condus cu 2-0, după ce Messi a pasat decisiv la reușita lui Molina (’35) și a transformat un penalty (’73), dar Louis van Gaal l-a introdus pe teren pe Weghorst și uriașul lui Beșiktaș a egalat (’83, ’90+11).

La loteria loviturilor de la 11 metri, Emiliano Martinez a intervenit la șuturile trimise de Van Dijk și Berghuis (olandezii au înscris prin Koopmeiners, Weghorst și De Jong), iar „Pumele” au transformat prin Messi, Paredes, Montiel și Lautaro (Fernandez a ratat).

Croația a eliminat Brazilia, cu scorul de 4-2 în urma loviturilor de departajare. Brazilia a fost  de cinci ori câștigătoare a trofeului și marea favorită a turneului din Qatar. Selecao a deschis scorul prin Neymar (‘105+3), dar Petkovic (‘117) a reușit să ducă echipa lui Zlatko Dalic la loviturile de departajare.

Europenii au marcat prin Vlasic, Majer, Modric și Orsic, în timp ce sud-americanii au înscris prin Casemiro și Pedro (Rodrygo și Marquinhos au ratat).

În celelalte sferturi de finală, doar Franta si Maroc au pășit în față.Francezii  au trecut cu 2-1 în fața britanicilor, care ar fi putut restabili egalitatea pe final, însă Harry Kane a ratat un penalty decisiv, în timp ce arabii i-au pus la punct pe lusitani grație reușitei lui En-Nesyri.

Maroc a produs o nouă surpriză și a eliminat Portugalia (1-0), devenind prima națională africană care ajunge în semifinalele unui Mondial de fotbal. Ajuns la 37 de ani, Cristiano Ronaldo și-a văzut spulberat visul câștigării Cupei Mondiale de fotbal, singurul trofeu important care îi lipsește după o carieră impresionantă. Cristiano Ronaldo a părăsit pe fugă terenul de joc, iar camerele de supraveghere l-au surprins pe atacantul lusitan plângând în drumul spre vestiare.

Francezii au  început în forță meciul de pe „Al Bayt”. Aurelien Tchouameni a înscris o „bombă” în minutul 17 și a deblocat tabela în main event-ul serii de la Campionatul Mondial din Qatar.În partea a doua a meciului, Harry Kane a restabilit egalitatea din penalty în minutul 54, dar reușita sa a fost anulată de golul lui Olivier Giroud din minutul 78. Naționala dirijată de Gareth Southgate a avut șansa să modifice tabela pe final, după ce englezii au mai beneficiat de o lovitură de departajare. Tot Kane a executat, care de data asta a ratat și a pierdut șansa să ducă meciul în prelungiri.

Semifinalistele vor juca după următorul program: Argentina-Croația se vor întâlni marți, iar Franța –Maroc se vor întâlni miercuri.

articolul original.

Noi descoperiri la vila romană din Rutland dezvăluie originile unei clădiri luxoase

11 December 2022 at 13:00

Arheologii de la Historic England și de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, au descoperit recent un al doilea mozaic, după o descoperire similară în 2020, datând din perioada Angliei romane. Opera de artă ar putea fi o bucată din podeaua unei săli de mese dintr-o vilă. Descoperirile au fost făcute în Rutland, Marea Britanie.

Săpăturile din 2020 au scos la iveală resturile unui mozaic care reprezintă povestea legendarului erou Ahile din Iliada și lupta sa cu prințul troian Hector. Opera de artă formează podeaua a ceea ce s-a crezut a fi o încăpere de luat masa într-o mare vilă, ocupată în secolele al III-lea și al IV-lea d.Hr., în perioada Romană târzie.

Iliada, cunoscută și sub numele de Ilion, este un poem grecesc străvechi, atribuit în mod tradițional poetului Homer.

Iliada are loc, în mijlocul căruia o coaliție de regate grecești miceniene condusă de regele Agamemnon asediază orașul Troia. Iliada se numără printre cele mai vechi opere existente din literatura occidentală și relatează certurile dintre Agamemnon și Ahile.

Un mozaic și o incursiune în Anglia romană

Un studiu geofizic și o serie de evaluări arheologice suplimentare efectuate la momentul respectiv au descoperit mai multe clădiri, inclusiv ceea ce păreau a fi hambare cu culoar, o posibilă casă de baie, structuri circulare și o serie de șanțuri de delimitare.

Sursa foto: Historic England/Eureka

Săpăturile din 2022, în curs de desfășurare, au descoperit o sală mare, localizată la 50 de metri de vila principală, care a fost probabil un vechi hambar, inițial construit din lemn și transformat într-o structură de piatră în timpul secolului al III-lea sau al IV-lea d.Hr. Un capăt al structurii era folosit pentru lucrări agricole sau meșteșugărești, în timp ce celălalt capăt era o zonă domestică extinsă, care dispunea de o sală de baie, cuprinzând o cameră caldă și una rece.

Există dovezi ale unei sofisticate încălziri prin pardoseală, care folosea diferite tehnici pentru a menține diferite temperaturi și conducte de încălzire încorporate în pereți, potrivit Heritage Daily.

Dovezile arheologice sugerează un nivel de trai ridicat

Concentrându-se asupra vilei principale, echipa a găsit fragmente de marmură lustruită, coloane de piatră sparte și tencuială pictată pe pereți. Cea mai notabilă este din coridoarele care duc la sala de mese, dintre care unul este relativ intact și prezintă un model geometric complicat care datează probabil din aceeași perioadă de construcție ca și mozaicul din Războiul Troian.

Noile descoperiri oferă dovezi suplimentare care sugerează că vila a fost ocupată de o persoană înstărită, sugerând, de asemenea, că este posibil ca proprietatea să fi fost locuită mai devreme decât se credea anterior.

„Este un sit fascinant și a pus problema multor întrebări despre viața în . Răspunsurile vor deveni mai clare pe măsură ce, în anii următori, vor fi examinate dovezile de către o echipă de specialiști, iar munca lor ne va ajuta să înțelegem povestea acestei vile complexe și semnificația sa pentru înțelegerea noastră asupra Angliei Romane”, a spus directorul executiv al Historic England, Duncan Wilson.

articolul original.

CM 2022 | Franța a eliminat Anglia. Harry Kane a ratat un penalty! Programul semifinalelor

10 December 2022 at 21:21
By: M.Ex.

Franța s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale după ce a învins Anglia, scor 2-1. Harry Kane a ratat un penalty în finalul partidei. Golurile victoriei francezilor au fost marcate de Aurélien Tchouaméni ’17 și Giroud ’78, iar Harry Kane a marcat golul englezilor în minutul ’54 din penalty.

Programul semifinalelor CM 2022

Marţi, 13 decembrie

Argentina – Croaţia (ora 21:00)

Miercuri, 14 decembrie

Franţa – Maroc (ora 21:00)

articolul original.

#CM QATAR 2022: Anglia bate Țara Galilor și joacă în optimi cu Senegal. SUA învinge Iranul și întâlnește Olanda în faza următoare!

29 November 2022 at 21:29
image

Anglia nu a avut prea mari bătăi de cap cu Țara Galilor.

Rashord și Foden au rezolvat meciul în doar două minute.
Primul gol a fost marcat în minutul 50 de Rashford dintr-o lovitură liberă de la 18 metrii.
Al doilea gol a plecat de la greșeala fundașului galez, Ben Davies, care a fost deposedar chiar de colegul de la echipa de club, Harry Kane, acesta a centrat în careu până la Foden care a marcat.
Meciul a fost închis de același Marcus Rashord, atacantul lui Manchester United a primit o minge în adâncime, a driblat un fundaș galez și a marcat, mingea trecând printre picioarele portarului Ward.
Scor final, Anglia – Țara Galilor 3-0.

SUA și Iranul au oferit cel mai strâns meci la zilei.

Christian Pulisic, mijlocașul lui Chelsea a oferit singurul gol al partidei.
În minutul 38, McKennie aruncă o minge în flancuk drept către Dest, acesta centrează cu capul către Pulisic care împinge mingea în poartă cu prețul unui fault destul de dur.
Meciul foarte echilibrat la raportul posesiei, SUA având 51% iar Iranul 49%.
Americanii au avut 5 șuturi pe spațiul porții, iar arabii doar două.
Urmează meciurile de astăzi, care vor determina alte două optimi ale Campionatului Mondial.
Cel mai important meci al zilri este cel dintre Argentina și Polonia. Daca Argentina nu ia nici un punct și Mexicul învinge Arabia Saudită, Messi și compania va ieși din competiție, ceea ce ar fi un dezastru.
Sursa foto: Facebook FIFA WORLD CUP
articolul original.

Anglia și Țara Galilor au devenit țări în care creștinii sunt minoritari după o creștere cu 44% a numărului de musulmani

29 November 2022 at 16:56
By: M.Ex.

Anglia și Țara Galilor sunt acum țări cu minorități creștine, potrivit recensământului din 2021, care arată, de asemenea, că Leicester și Birmingham au devenit primele orașe din Marea Britanie care au „majorități minoritare”, transmite The Guardian.

Recensământul a relevat o scădere de 5,5 milioane a numărului de creștini și o creștere de 1,2 milioane a numărului de persoane care urmează islamul, ceea ce a dus populația musulmană la 3,9 milioane. Schimbările echivalează cu o scădere de 17% a numărului de creștini și o creștere de 44% a numărului de musulmani. Este pentru prima dată într-un recensământ din Anglia și Țara Galilor când mai puțin de jumătate din populație s-a descris ca fiind creștină.

Între timp, 37,2% dintre persoane – 22,2 milioane – au declarat că nu au „nicio religie”, al doilea cel mai frecvent răspuns după cel de creștin. Aceasta înseamnă că, în ultimii 20 de ani, proporția persoanelor care s-au declarat fără religie a crescut de la 14,8%.

Arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, a declarat că rezultatul recensământului „ne lansează o provocare, nu doar de a avea încredere că Dumnezeu își va construi împărăția pe Pământ, ci și de a ne juca rolul de a-l face cunoscut pe Hristos”.

El a adăugat: „Am lăsat în urmă epoca în care mulți oameni se identificau aproape automat ca fiind creștini, dar alte sondaje arată în mod constant că aceiași oameni caută în continuare adevărul spiritual și înțelepciunea și un set de valori după care să trăiască”.

Directorul executiv al Humanists UK, Andrew Copson, a declarat: „Unul dintre cele mai izbitoare lucruri din aceste rezultate ale recensământului este cât de în dezacord este populația cu statul însuși. Niciun alt stat din Europa nu are o configurație religioasă ca la noi în ceea ce privește legislația și politicile publice, având în același timp o populație atât de nereligioasă”.

O analiză realizată de The Guardian arată că zonele cu o proporție mai mare de persoane aparținând minorităților etnice sunt, de asemenea, mai religioase. Iar locurile cu o proporție mai mare de populație albă au, de asemenea, o proporție mai mare de persoane fără religie. Locurile cu cel mai mare număr de persoane care au declarat că nu au nicio religie au fost Caerphilly, Blaenau Gwent și Rhondda Cynon Taf, toate din sudul Țării Galilor, precum și Brighton și Hove și Norwich din Anglia. Acestea s-au numărat printre cele 11 zone în care mai mult de jumătate din populație nu este religioasă, inclusiv Bristol, Hastings din East Sussex și Ashfield din Nottinghamshire, cele mai multe dintre acestea având populații relativ scăzute de minorități etnice.

Locurile cu cel mai mic număr de necredincioși au fost Harrow, Redbridge și Slough, unde aproape două treimi din populație provine din medii etnice minoritare.

Prăbușirea religiei și apariția populațiilor etnice minoritare ca majoritate combinată în conurbații întregi din Anglia și Țara Galilor este relevată de datele privind etnia, religia și limba a aproape 60 de milioane de persoane, colectate în cadrul unui recensământ instantaneu la 21 martie 2021. Oficiul Național de Statistică (ONS) a citat modele diferite de îmbătrânire, fertilitate, mortalitate și migrație ca posibile motive pentru schimbarea profilului religios al țărilor.

În cele două țări, 81,7% din populație este în prezent albă, inclusiv non-britanică, în scădere de la 86% în 2011, 9,3% este britanică asiatică, în creștere de la 7,5%, 2,5% este de culoare, britanică neagră, galeză neagră, caraibiană-africană și africană, în creștere de la 1,8%, iar 1,6% sunt de alte etnii.

Inaugurând o nouă eră de „super diversitate” la nivelul întregului oraș, datele ONS au arătat că 59,1% dintre locuitorii din Leicester provin acum din grupuri etnice minoritare, o mare schimbare față de 1991, când persoanele de culoare și cele aparținând minorităților etnice reprezentau puțin peste un sfert din locuitorii orașului. Populația asiatică din Leicester a devenit bine stabilită după ce 20.000 de persoane s-au stabilit în orașul de producție din East Midlands după ce au fost expulzate din Uganda în 1972.

Persoanele aparținând minorităților etnice reprezintă, de asemenea, mai mult de jumătate din populația din Luton (54,8%) și Birmingham (51,4%), al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie, unde, în urmă cu 20 de ani, șapte din zece persoane erau albe. După cel de-al doilea război mondial, populația din Birmingham a crescut datorită imigrației din Caraibe și Asia de Sud, precum și a gujaraților care se aflau în Africa de Est.

Populația de rasă mixtă a crescut cu o jumătate de milion de persoane, ajungând la 1,7 milioane în ultimul deceniu, dar rata de creștere a fost mai lentă decât în deceniul precedent.

Conform Runnymede Trust, un grup de reflecție privind egalitatea rasială, cifrele vor da un nou impuls factorilor de decizie politică în vederea combaterii inegalităților rasiale adânc înrădăcinate, ceea ce înseamnă că persoanele de culoare și cele aparținând minorităților etnice au de 2,5 ori mai multe șanse de a se afla în sărăcie relativă și că scad mai repede și mai mult sub pragul de sărăcie din cauza crizei costului vieții.(sursa:g4media.ro)

articolul original.
❌