ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Avioanele AWACS ale NATO au ajuns în București. Ele vor executa zboruri de recunoaştere şi supraveghere (VIDEO)

17 January 2023 at 17:23
image

Avioanele de supraveghere AWACS au ajuns în București și vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița alianței, a transmis Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

Avioanele au fost relocate din Germania și, timp de câteva săptămâni, vor executa zboruri de recunoaştere şi supraveghere. Prin sistemul lor de radar, acestea pot identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri. În total, circa 180 de militari NATO vor fi dislocaţi la Baza Aeriană Otopeni.

Tîlvăr: Avioanele de supraveghere AWACS au ajuns la București

„Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței.

În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS.

România și Aliații sunt în siguranță!”, a transmis ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, pe Facebook.

Gl. Virgil Bălăceanu, despre avioanele NATO ajunse în România

Despre aceste avioane a vorbit, într-o intervenție pentru B1 TV, și gl. (r) Virgil Bălăceanu.

„AWACS nu încalcă frontiera, ci supraveghează din teritoriul NATO – și România este teritoriu NATO. E vorba de o acțiune de supraveghere și avertizare timpurie.

AWACS este, de fapt, un sistem de radar aeropurtat, ceea ce îi permite să acopere o suprafață foarte mare, de 320.000 de kilometri pătrați. Poate să detecteze mișcări inclusiv ale aeronavelor, dar și a diverselor tipuri de rachete, a locurilor în care se execută focul, de la 400 de kilometri, sau pe o adâncime de 400 de kilometri”, a explicat acesta.

Întrebat dacă rușii ar putea să perceapă situația drept o provocare, generalul în rezervă a spus: „Nu. (…) Este dreptul nostru să facem activități de cercetare-supraveghere a teritoriului NATO”.

articolul original.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, mesaj pentru românii îngrijorați de războiul din Ucraina: ‘România se bucură de cele mai importante garanții de securitate din întreaga sa istorie’

23 December 2022 at 15:49
image

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat că România se bucură de cele mai importante garanţii de securitate din întreaga sa istorie, nu doar din perspectiva apartenenţei la NATO şi UE, dar şi ca rezultat al muncii depuse de profesioniştii din Ministerul Apărării.

Gândurile mele se îndreaptă astăzi către militarii români aflaţi la datorie în teatrele de operaţii, care vor celebra sfintele sărbători departe de familiile lor. Este şi momentul în care ne amintim şi de eroii căzuţi la datorie pentru patrie. Ne bucurăm de aceste sărbători în pace şi libertate şi datorită sacrificiului lor”, a afirmat el.

Tîlvăr a adus un omagiu veteranilor din cel De-Al Doilea Război Mondial şi militarilor români care au suferit în teatrele de operaţii, subliniind că aceştia sunt modele de viaţă şi comportament.

2022 a fost plin de provocări pentru securitatea regională, mai ales după 24 februarie, ziua în care Rusia a pornit războiul de agresiune împotriva Ucrainei. România se bucură de cele mai importante garanţii de securitate din întreaga sa istorie, nu doar din perspectiva apartenenţei la NATO şi UE, dar şi ca rezultat al muncii depuse de profesioniştii din Ministerul Apărării”, a evidenţiat Angel Tîlvăr.

El a adus un omagiu şi celor peste 5.000 de militari din ţările aliate dislocaţi în România.

Totodată, ministrul a mulţumit şi românilor pentru modul în care au ajutat persoanele din ţara vecină care fugeau din calea invaziei ruse.

Le sunt recunoscător românilor care s-au mobilizat admirabil şi i-au sprijinit pe refugiaţii ucraineni oferindu-le adăpost şi speranţă, într-un moment de cumpănă pentru ei şi ţara lor. Mulţumesc românilor şi pentru încrederea pe care o au în Armată şi îi asigur că militarii noştri vor fi permanent la datorie pentru a garanta securitatea ţării„, a mai transmis ministrul Apărării, conform agerpres.ro.

articolul original.

Angel Tîlvăr: „Teoretic, nu este exclus ca Putin să folosească o armă nucleară tactică. Mi-ar plăcea să cred că nu se va întâmpla”

1 December 2022 at 21:47
image

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a afirmat, joi, în primul său interviu de când este în funcție, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, însă sunt avute în vedere toate scenariile, iar folosirea armelor nucleare nu poate fi exclusă „teoretic”, dar i-ar plăcea să creadă că aşa ceva nu se va întâmpla.

„România nu se teme de un atac. În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi şi fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situaţie, iar domeniu militar este un domeniu care operează cu variante. Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internaţional. O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacţii. Sunt sigur că la nivelul la nivelul decidenţilor militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziţionează faţă de o situaţie sau alta, există variante luate în discuţie şi care fac şi obiectul preocupărilor pe care le au în mod obişnuit. Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o ţară, populaţia unei ţări, îşi poate desfăşura activitatea în condiţii de normalitate”, a declarat Angel Tîlvăr, joi la Antena 3.
Întrebat dacă este exclus ca Vladimir Putin să folosească arma nucleară tactică, ministrul Apărării a răspuns: „Unul din elementele care i se poate asocia (lui Vladimir Putin – n.r.) este impredictibilitatea. Deci, nu ştiu dacă există probabilitatea. Din punct de vedere teoretic, posibilităţile nu sunt excluse. Au fost evocate şi de experţi în analiza militară, şi de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple aşa ceva. Cred că decizia de a face pace aparţine la acest moment Ucrainei”.
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
  • There are no more articles
❌