ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Deficit de angajați în Armată! Guvernul dă liber instituțiilor statului să facă angajări anul acesta

1 February 2023 at 06:15
image

Administrația centrală, din subordinea Guvernului, are 815.260 de angajați, deși numărul de posturi aprobate (bugetate) este de 906.142, scrie profit.ro. Potrivit calculelor, aparatul de stat are 90.882 de posturi vacante.

Guvernul ar putea decide să dea liber angajărilor la stat abia în a doua jumătate a anului, dacă evoluția economiei și cea a finanțelor statului necesită o astfel de măsură. Cel mai mare deficit de angajați îl are Ministerul Apărării Naționale, în pofida războiului din Ucraina. Armata are neocupate circa 15.000 de posturi din aproximativ 100.000 aprobate, mai scrie sursa citată.

Deficit de personal este și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unde din 1.998 de posturi bugetate, lipsesc 446 de angajați. De asemenea, lispsesc angajați și de la Educație, MAI, MApN și Sănătate. La Ministerul Educației sunt 21.724 de posturi vacante, la Ministerul Afacerilor Interne – 15.184 posturi vacante, la Ministerul Sănătății – 12.872 posturi vacante.

articolul original.

Noi probleme pentru angajații din tehnologie. Bonusurile de la Google, amânate

31 January 2023 at 07:00
image

Google amână cu câteva luni bonusurile de sfârşit de an, demonstrând în acelaşi timp un principiu cheie al finanţelor casnice: nu conta pe banii pe care nu îi ai în cont, scrie CNBC, citat de Ziarul Financiar.

„Dacă ştii că banii sunt pe drum, te poţi gândi (la) ce ai putea dori să faci cu ei, dar nu cheltuiţi banii înainte de a-i primi”, a spus Carolyn McClanahan, director de planificare financiară la Life Planning Partners.

Angajaţii Google care se califică pentru bonusuri vor primi 80% din sumă în ianuarie, restul urmând în martie sau aprilie, potrivit unui document obţinut de CNBC. Aceasta este o abatere de la practica tipică a Google de a plăti bonusurile complete în ianuarie. Un purtător de cuvânt al Google a spus că a comunicat „pe larg” această schimbare.

Google va concedia 12.000 de angajați

, recent, că va concedia aproximativ 12.000 de oameni.

„În timp ce companiile se pregătesc pentru ceea ce urmează în 2023, au oferit bonusuri mai mici de sfârşit de an pentru 2022”, a scris Luke Pardue, economist la Gusto, într-o analiză recentă, făcând aluzie la o perspectivă economică incertă pentru anul următor.

Bonusurile de sfârșit de an nu sunt o garanție

Momentul şi valoarea bonusurilor de sfârşit de an nu sunt, în general, o garanţie – aşa cum au arătat recent. Şi asta înseamnă că lucrătorii nu ar trebui să cheltuiască bani pe care anticipează că îi vor primi, dar nu îi au încă.

„Companiile sunt atât de variabile în ceea ce priveşte modul în care determină şi plătesc bonusurile”, a spus McClanahan, membru al Consiliului consultativ al CNBC.

articolul original.

Protest în fața Înaltei Curți de Casație şi Justiție. Se cere reducerea vârstei de pensionare

30 January 2023 at 07:15
image

Angajații din termocentrale protestează în aceste momente în fața Înaltei Curți de Casație şi Justiție.

Oamenii vor să-i convingă pe judecători să modifice o lege pentru a obține reducerea vârstei de pensionare. Asta din cauza riscurilor la care sunt expuși la muncă.

Este vorba despre legea 197/2001, care privește reducerea vârstei de pensionare. Minerii vor sa iasă mai devreme la pensie și asta din cauza riscurilor la care sunt expuși la muncă.

În cazul în care propunerea lor va fi acceptată, orice angajat care are o vechime de cel puțin 20 de ani în domeniul energetic, ar putea ieși la pensie cu 13 ani mai devreme.

Inducția electromagnetică are efect nociv asupra angajaților termocentralelor, ducând la boli neurologice și cardiovasculare cu o frecvență mult mai mare decât în restul comunității.

De asemenea, pulberile de cărbune în suspensie duc la boli pulmonare și cancere cu o incidență mai mare decât în restul comunității.

Astfel, riscurile la care se expun angajații sunt unele semnificative în comparație cu alte sectoare economice, precizează antena3

articolul original.

Zile libere 2023: Cum pot primi angajații 5 zile suplimentare de concediu plătit

28 January 2023 at 07:56

Zile libere 2023: Cum pot primi angajații 5 zile suplimentare de concediu plătit

În cazul unor evenimente familiale deosebite, dar și în cazul unor urgențe sau îngrijirea unei rude bolnave, angajații din România au dreptul la zile suplimentare de concediu. Angajatorii nu pot refuza să acorde aceste zile libere și nici nu pot concedia angajații care le solicită. Toate aceste zile libere sunt plătite și se acordă pe lângă concediul de odihnă.

Potrivit legislației în vigoare, salariații dreptul la cinci zile libere plătite în cazul căsătoriei și trei zile libere în cazul decesului soțului sau a unei rude apropiate (până la gradul II). De asemenea, tații au dreptul la un concediu paternal de zece zile la nașterea fiecărui copil.

Din toamna anului trecut au fost introduse în Codul Muncii două noi tipuri de concendiu. Angajaţii pot beneficia, într-un an, de cinci zile libere pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi zece zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident.

În perioada în care angajatul absentează de la serviciu contractul de muncă nu se suspendă. Companiiile nu pot refuza să acorde aceste zile libere suplimentare, iar dacă fac acest lucru pot fi sancționate cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale trebuie însă recuperate. Angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord cum se va realiza acest lucru.

articolul original.

Veste uriașă pentru mii de angajați- Salariile vor fi majorate

27 January 2023 at 08:30
image

Producătorul auto Renault vrea să-i ajute pe angajaţi să facă faţă creşterii costului vieţii oferind o majorare cu 7,5% a bugetului de salarii pe 2023, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Creşterea bugetului va corespunde unei majorări a salariului net de 110 euro pe lună pentru aproximativ două treimi din forţa de muncă, şi ar reprezenta cea mai mare creştere din 1992, susţin sursele.

Alte surse au declarat că în 6 ianuarie Renault şi Nissan vor anunţa oficial la Londra acordul privind reconfigurarea alianţei lor.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez.

Negocierile au început în luna octombrie, când directorul general de la Renault, Luca de Meo, s-a deplasat în Japonia pentru a se întâlni cu omologul de la Nissan, Makoto Uchida. Renault era interesat să convingă Nissan să investească în divizia sa specializată pe producţia de vehicule electrice, în timp ce Nissan dorea ca Renault să îşi reducă participaţia de 43% pe care o deţine la Nissan pentru a pune alianţa veche de 23 de ani pe picior de egalitate.

Uzinele Dacia de la Mioveni au început fabricaţia de serie a primului model de automobil Jogger hibrid, care are o autonomie de peste 900 km. În versiunea clasică, pe benzină sau gaz, au fost deja produse 80 de mii de vehicule, din care cea mai mare parte – peste 90 la sută – au fost exportate, în principal pe pieţele din Europa Occidentală. Primul automobil din noua gamă va ajunge la un client din România, informează constructorul, citat de Rador….

Scăderea livrărilor grupului francez vine pe fondul constrângerilor legate de capacitatea de producţie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare. Dar registrul de comenzi al companiei în Europa a fost la nivelul record de 3,5 luni de vânzări, a anunţat miercuri Renault. Compania a informat că a început anul cu un portofoliu mai bun şi stocuri mai ridicate, ceea ce sporeşte încrederea în redresarea vânzărilor în 2023. ….

În acest context, clasamentul pe mărci are pe prima poziţie Dacia, cu 39.910 de unităţi, urmată de Toyota – cu 10.200 de unităţi, Hyundai (9.551), Skoda (8.669), Ford (8.645), Renault (8.443), Volkswagen (8.203), Mercedes (3.572) şi Peugeot (3.532). Potrivit sursei citate, la nivelul lunii decembrie 2022, înmatriculările de autoturisme noi, în România, au înregistrat un salt de 4,88% comparativ cu aceeaşi lună din 2021, până la un volum de 12.437 de unităţi….

articolul original.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: ‘Am solicitat noilor membri ai directoratului și Consiliului de supraveghere să remedieze de urgență condițiile de transport persoane’

26 January 2023 at 15:30
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi că a dispus remedierea de urgenţă a condiţiilor de transport în cazul personalului de la Complexul Energetic Oltenia, urmând ca noua conducere să prezinte la finalul săptămânii viitoare un plan clar de investiţii privind exploatarea în siguranţă a obiectivelor şi asigurarea echipamentelor necesare de protecţie a muncii pentru angajaţi.

El a prezentat, joi, în şedinţa de guvern, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, concluziile unui raport preliminar întocmit de Corpul de control al Ministerului Energiei după accidentul produs la Cariera Jilţ, judeţul Gorj, din care reiese că tragicul eveniment a avut drept cauză principală folosirea unor mijloace de transport inadecvate pentru transportul muncitorilor la lucru şi starea proastă a drumurilor.

„Am solicitat noilor membri ai directoratului şi Consiliului de supraveghere să remedieze de urgenţă condiţiile de transport persoane şi, la această oră, evident, şi cu sprijinul ITM, am făcut acest lucru. La această oră este în procedură de verificare tot parcul auto închiriat şi completarea acestuia ca să poată fi funcţional în condiţii de siguranţă. La ora aceasta, minerii merg în carieră cu autovehicule. 29 din cele 48 închiriate sunt la momentul de faţă apte pentru a reintra în lucru şi Complexul Energetic Oltenia va fi suplimentat cu alte 14 mijloace de transport, mijloace care nu sunt 6×6, dar sunt 4×4, dar pot intra în momentul de faţă pentru a transporta minerii la fronturile de muncă”, a afirmat Virgil Popescu în cadrul şedinţei de guvern.

Ministrul a menţionat că a cerut ca, în termen de cel mult 15 zile, directoratul Complexului Energetic Oltenia să prezinte un plan de investiţii privind exploatarea în siguranţă a obiectivelor, asigurarea echipamentelor necesare de protecţie a muncii pentru personalul din exploatare, efectuarea transportului angajaţilor în condiţii de siguranţă, precum şi orice alte măsuri necesare.

„Vă anunţ că din aceste 15 zile au trecut deja 7, deci mă aştept ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să prezinte directoratul acest plan şi mă voi asigura apoi prin Consiliul de supraveghere că măsurile sunt îndeplinite”, a mai declarat Popescu.

În acelaşi context, ministrul a făcut o prezentare a principalelor cauze ale accidentului produs la Cariera Jilţ în data de 17 ianuarie, în urma căruia au decedat trei persoane şi zece au fost rănite.

„Principala cauză a fost că cele două echipe de reparaţii care s-au deplasat de la locul reparaţiei la sediul carierei au fost îmbarcate într-un mijloc de transport marfă, mijloc care nu putea transporta persoane împreună cu echipamente, scule. Acesta s-a răsturnat într-o pantă pe un drum destul de greu, chiar foarte greu de practicat de acea maşină în acea perioadă, şi trei persoane au decedat, principala cauză fiind tocmai folosirea unui autovehicul de transport marfă pentru transportul persoanelor, practic fără absolut nicio protecţie pentru persoanele respective care erau în acel autovehicul”, a spus ministrul Popescu.

El a precizat că prima măsura pe care a dispus-o a fost schimbarea din funcţie a mai multor directori din cadrul CE Oltenia, a celor responsabili de toate exploatările miniere din cadrul complexului, precum şi a directoratului de la Cariera Jilţ.

„Acest lucru a fost realizat. Corpul de control a venit imediat la Complexul Energetic Oltenia, a încheiat raportul, raportul preliminar. (…) Şi, în urma concluziilor preliminare, în data de 23 ianuarie, am cerut schimbarea din funcţie a ultimilor doi membri ai directoratului Complexului Energetic Oltenia, a directorului general, domnul Burlan, şi a domnului Negru, membru al directoratului. Acest lucru s-a produs prin eliberarea acestora din funcţie în urmă cu două zile de către Consiliul de supraveghere”, a explicat Popescu.

Ministrul a menţionat că a cerut şi schimbarea din funcţie a directorului de investiţii de la CE Oltenia, pornind şi de la faptul că o altă cauză constatată la Jilţ a fost „starea proastă a drumurilor” din cadrul unităţii miniere.

Acesta a adăugat că activitatea Corpului de control al Ministerului Energiei va continua şi „este extinsă la absolut toate achiziţiile, pentru a vedea şi monitoriza exact contractele de achiziţii şi ceea ce s-a întâmplat acolo”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat, la rândul său, cele constatate pe linia respectării condiţiilor de muncă.

„Ceea ce noi am constatat în primă fază (…) a fost că, imediat după producerea evenimentului, perimetrul nu a fost asigurat şi au apărut nişte modificări acolo, starea de fapt a fost modificată şi am considerat că s-au alterat urmele lăsate de autoutilitară.

În rest, ce a părut frapant pentru noi a fost că imediat după acest eveniment, în data de 23, când a fost acea grevă spontană, imediat ne-am deplasat la faţa locului şi am ataşat şi poze la raportul preliminar, practic, erau maşini cu cauciucuri deteriorate şi tot în condiţii care nu erau tocmai propice acestui transport. (…) De precizat că, de-a lungul timpului, din 2016 până acum, s-au efectuat 158 de controale cu 210 măsuri şi au fost aplicate amenzi în valoare de 436.000 de lei, amenzi care, în totalitate, au fost contestate la instanţă. Până în prezent, în proporţie de 95%, Inspecţia Muncii a câştigat toate aceste amenzi în instanţă”, a explicat Budăi, informează agerpres.ro

articolul original.

Sindicaliștii din spitalele CFR au protestat la ușa lui Grindeanu

25 January 2023 at 10:34

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Sanitas, i-a cerut ministrului Transporturilor explicații privind situația angajaţilor din cele 15 spitale aflate în subordine, dacă „se va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor”.

Angajații din Spitalele CFR au protestat astăzi, 25 ianuarie, de la ora 11.00, în fața ministerului condus de Sorin Grindeanu, revoltați că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără ca măcar să discute despre cedarea celor 15 spitale și 21 de ambulatorii din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și fără să existe „garanții că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent”.

„Înarmați” cu portavoce, cu vuvuzele și cu zeci de pancarte, câteva sute de protestatari și-au strigat nemulțumirea în stradă. „Gașca de la Timișoara desființează spitalele CFR din toată țara”; „Jos labele de pe spitalele CFR!”; „Ne-am săturat de corupție și prostie, vrem o altă Românie”; „Grindeanu, nu ceda la presiunea unora”; „Nu ai străzi, dar faci trotuare și mai nou omori spitale”; „Spitalele CFR nu sunt monedă de schimb pentru un politiciaan meschin” – sunt doar reproșurile protestatarilor, adresate ministrului Grindeanu.

Angajații din rețeua medicală a Ministerului Transporturilor susțin că este inexplicabil faptul că, după ce s-a investit în aceste unități medicale, Min isterul Transporturilor intenționează să cedeze „unitățile sanitare din rețeaua prprie, unor entități necunoscute. În spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie, printre care Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Prefecturile, Primăriile etc. și-au arătat dsiponibilitatea de a prelua spitalele CFR. Nu înțelegem de ce, la standarde europene, trebuie desființată rețeaua medicală a MTI, pentru voința cuiva. Ne-am întrebat și noi, de unde această inițiativă, și am aflat că de fapt a fost a ministrului Sorin Grindeanu, care dorește să destructureze această rețea a spitalelor CFR. De ce vrea să facă acest lucru? Habar nu avem, pentru că nu vrea să vină la nicio discuție cu noi și nu răspunde la niciuna dintre solicitările pe care i le-am adresat în scris”, a declarat Denisa Popovici, președinta Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR (USS CFR), afiliată la Federația Sanitas, ai căror reprezentanți au însoțit protestatarii și le-au susținut revendicările.

Președinta USS-CFR spune că în solicitările diferitelor entități care vor să preia unitățile sanitare din subordinea MTI există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care ministrul Grindeanu vrea să le scoată din subordinea Ministerului Transporturilor.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, susține Denisa Popovici.

Miza, cred protestatarii, ar fi terenurile pe care se află aceste unități medicale, situate, de regulă, în zone centrale.

Unele vor deveni spitale de bătrâni, cum este spitalul din Buzău, pe cel din Ploiești vor să-l facă o secție exterioară a unui spital de pediatrie. Toate aceste spitale au clădiri și terenuri în centrul orașelor, să nu uitați acest lucru. În 2012, în campania electorală, Relu Fenechiu așa și-a început campania, trebuie să desființez spitalul din Iași pentru că 10.000 de metri pătrați în Copou nu se justifică, aici poate să fie un hotel de lux de 5 stele care să aducă bani, de parcă sănătatea omului nu înseamnă bani”, a subliniat președinta USS CFR.

Și Federaţia Sanitas va începe, pe 6 februarie, pichetarea Guvernului, timp de o săptămână, după ce pe 1 februarie Consiliul Naţional va stabili tipurile de grevă, spune preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

Sursă foto: Sanitas/Facebook (captura video)


articolul original.

Probleme la Poșta Română- Angajații au primit formularul 230 ANAF gata completat

25 January 2023 at 19:00
image

După ce, săptămâna trecută, au ieșit la lumină intervențiile, contrare Legii dialogului social, ale directorului general, Valentin Ștefan, de tăiere a principalei surse de venit a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, SLPR, – oprirea pe fluturașul de salariu a cotizațiilor membrilor de sindicat, angajații înfuriați continuă să dezvăluie ce se întâmplă în companie.

Mai precis, o dată cu fluturașii de salariu, angajații au avut surpriza să găsească în plic, formularul ANAF 230, gata completat cu datele personale, prin care celor peste 23.000 de salariați li se cere să verse cei 3,5% din impozitul anual datorat, în contul Fundației Poșta Română. Poșta Română a pus la dispoziția Fundației datele personale ale salariaților, fără acordul lor, așa cum prevede legislația în vigoare.

Este de remarcat că, în același plic, salariații au găsit și un Formular de acord de reținere cotizație din salariu către sindicat, lucru care până acum nu s-a mai făcut, de când e Poșta.

Sursele noastre afirmă că în vechea structură a CN Poșta Română SA exista un compartiment cu atribuții în domeniul aplicării Regulamentului UE Nr.679/2016 cu privire la protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date (GDPR) și un responsabil cu protecția datelor, în a cărui sarcină intra monitorizarea respectării GDPR în cadrul companiei și raportarea breşelor și incidentelor de securitate către conducerea companiei, respectiv către Autoritatea de supraveghere, conform cerinţelor legale în vigoare. În noua reorganizare, se pare că acest compartiment, dar și responsabilul cu GDPR și-au cam uitat atribuțiile, provocând, prin acțiunea de strângere forțată de fonduri pentru Fundația Poștei Române, un incident care afectează dreptul la intimitate al salariaților.

„Dreptul la protecția datelor cu caracter personal este un drept fundamental în Uniunea Europeană (art. 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene), de aceea sancțiunile pentru divulgarea datelor cu caracter personal pot atinge cote destul de ridicate. Cei care divulgă, fără acord sau fără alt un temei legal, date cu caracter personal ale altor persoane pot răspunde civil, penal și contravențional.

Răspunderea contravențională este prevăzută de Regulamentul General privind Protecția Datelor (denumit în continuare „RGPD” sau „GDPR”) și de Legea nr. 190/2018.

Potrivit Regulamentului RGPD, persoanele fizice și persoanele juridice care divulgă date cu caracter personal pot fi sancționat cu avertisment sau amendă care poate ajunge până la 20.000.000 EURO sau 4% din cifra de afaceri.

În unele situații mai grave, poate fi atrasă chiar răspunderea penală. De exemplu, fapta de încălcare a secretului corespondenței poate fi sancționată, potrivit art. 302 Cod Penal, cu amendă penală sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.”

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal se va autosesiza în acest caz?

articolul original.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR pichetează Ministerul Transporturilor

23 January 2023 at 14:31

Sindicaliștii acuză Ministerul Transporturilor că „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare sau la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată Federației Sanitas din România, anunță că miercuri, 25 ianuarie, va picheta Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI). Sindicaliștii îi cer ministrului Sorin Grindeanu explicații cu privire la situația angajaților din instituțiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situația în care va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor, în contextul în care „în spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie și-au anunțat intenția de a prelua unul sau mai multe spitale aflate în prezent în subordinea MTI”, transmite SANITAS, printr-un comunicat.

Angajații spitalelor CRF îi reproșează ministrului Grindeanu că a ignorat până acum cererile lor de a discuta despre cedarea spitalelor din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și spun că sunt „în situația de a cere public răspunsuri la următoarele întrebări: Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate și cum vor funcționa instituțiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanții avem că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent? Ce garanții se oferă personalului angajat că nu-și vor pierde locurile de muncă și drepturile salariale câștigate până în prezent?

Sanitas precizează că nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Ce se va întâmpla după cedare cu entitățile care funcționează în prezent în cadrul unităților sanitare și care, prin lege și în baza unor directive europene, nu pot ieși de sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii? Ne referim, în speță, la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor precum și la unitățile medicale din orașele port. Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță? Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice?”, se mai arată în comunicat.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR constată că în fundamentările diverselor entități care solicită preluarea unităților sanitare există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le cedeze.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, se subliniază în comunicat.

Faptul că Ministerul Transporturilor a decis să renunțe la un patrimoniu format din peste 40 de clădiri și terenurile aferente este, în viziunea sindicaliștilor, o decizie care „produce pagube ce ar trebui să implice responsabilitatea juridică şi financiară personală a decidentului”.

Angajații din Spitalele CFR mai spun că sunt interesați „în mod deosebit în ce fel vor fi afectate drepturile, contractele de muncă și activitatea angajaților din cele 15 spitale și 21 de ambulatorii de specialitate/secții exterioare”.

Pentru apărarea drepturilor acestora, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR va picheta miercuri, 25 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. „Dacă nici atunci nu vom primi răspunsuri la întrebările noastre, vom continua presiunile apelând la toate mijloacele de luptă sindicală pe care ni le pune la dispoziție legea”, susțin sindicaliștii.

Federația Sanitas susține demersul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR și solicită clarificări imediate cu privire la situația angajaților din spitalele pe care MTI dorește să le transfere, precum și discutarea în regim de urgență a acestui subiect în cadrul structurilor de dialog social, înainte de adoptarea Hotărârii de Guvern.


articolul original.

Protest al angajaților din spitalele CFR, după ce Ministerul Transporturilor a anunțat că va desființa unitățile medicale | AUDIO

25 January 2023 at 07:06
image

Angajați ai spitalelor CFR protestează, miercuri, în fața Ministerului Transportului. Sunt revoltați că ministerul condus de Sorin Grindeanu intenționează să desființeze aceste unități medicale.

Președinta Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, Denisa Popovici, a spus la Europa FM că i-a înaintat ministrului Sorin Grindeanu mai multe memorii prin care a încercat să afle de vrea să scoată aceste spitale din subordinea Ministerului Transporturilor, dar nu a primit niciun răspuns. Așa că s-a trecut la proteste:

„Protestăm împotriva intenției Ministerului Transporturilor de a ceda toată rețeaua spitalelor CFR către alte entități necunoscute. Și-au arătat dorința de a prelua această rețea atât primăriile cât și prefecturile cât și Ministerul de Interne și Ministerul Apărării. Nu înțelegem de ce, la standarde europene, trebuie desființată pentru voința cuiva.”

Denisa Popovici crede spitalele CFR își vor schimba destinația, iar miza ar fi terenurile pe care se află acestea, de regulă în zone centrale:

„Unele vor deveni spitale de bătrâni, cum este spitalul din Buzău, cel din Ploiești vor să-l facă o secție exterioară a unui spital de pediatrie. Toate aceste spitale au clădiri și terenuri în centrul orașelor, să nu uitați acest lucru. În 2012, în campania electorală, Relu Fenechiu așa și-a început campania, trebuie să desființez spitalul din Iași pentru că 10.000 de metri pătrați în Copou nu se justifică, aici poate să fie un hotel de lux de 5 stele care să aducă bani, de parcă sănătatea omului nu înseamnă bani.”

Protestul începe la ora 11.00, iar angajații spitalelor CFR speră că vor fi primiți la discuții de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

La nivel național, există 15 spitale CFR și 21 de ambulatorii de specialitate care au în total 3.500 de angajați. Aceste spitale deservesc nu doar angajați din transporturi, ci și populația care locuiește în zonele respective.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/25ian-07-Flori-sandwich-protest-angajati-spitale-CFR.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: După doi ani de purtat mască, am dezvoltat o sensibilitate accentuată, arată bilanțul pe 2022 al Spitalului Victor Babeș din Timișoara | AUDIO

articolul original.

Grevă în sistemul medical din România! Miercuri, medicii și angajații din Sănătate ies în stradă să protesteze

24 January 2023 at 16:34
image

Medicii şi angajaţii din Sănătate ies mâine în stradă și ameninţă cu greva generală dacă nu sunt majorate salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială. Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a oferit mai multe detalii despre grevă.

Medicii şi angajaţii din Sănătate ies mâine în stradă, amenințând cu greva generală dacă nu sunt majorate salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială şi deschiderea conflictului colectiv de muncă.

„Urmează lucruri deosebit de importante pentru noi ca salariaţi şi ca sindicate, dar cred că şi pentru pacienţii noştri. Am ajuns undeva cuţitul la os. Bine că s-a terminat pandemia şi într-un sistem ca ăsta prost întreţinut printre altele, apropo de ce se întâmplă în spitalele din ţară.

Şi nu în ultimul rând sunt finanţaţi şi cu un număr foarte mic de persoană care şi ăla este chinuit şi minţit la momentul acesta. Ne-am propus că aşa cum toată lumea, nu ştiu dacă trebuie să ţinem un medic sau un asistent medical ca să fie premierul României să facă ordine pentru toţi.

Pentru că mai nou văd că dacă eşti poliţist dai la poliţişti, dacă ai lucrat în armată şi eşti general ca şi domnul premier Ciucă trebuie să dai numai celor din armată şi celor din Ministerul de Interne”, a transmis Bărăscu.

Ce creștere salarială cer angajații din Sănătate

Potrivit preşedintelui federaţiei medicii şi angajaţii din Sănătate îşi doresc „o creștere salarială de minimum minimum 15%”.

„Sunt colegi care de acum au început să strângă semnături și sunt de acord cu noi că trebuie să încetăm lucruri și să mergem din aproape în aproape până noi am obținut toate drepturile.

Da, într-adevăr, medicii și asistenții medicali au avut acele majorări acum patru ani de zile dar între timp lucrurile atât economic, financiar și personal pentru fiecare în parte s-au modificat, dar sunt celelalte entități, de la muncitori, infirmiere, directori economici, personal de asistența socială care încă n-a ajuns la ceea ce s-a propus legea 153 din 2017.

Deci de atunci ei nu au reușit să ajungă în 2022 pentru că în lege la niște salarii care a pus pe hârtie și de aici încolo să putem să discutăm asta. Dar asta este o cerere pe care am avut-o în permanență și o avem în primul rând.

Acum dorim o creștere salarială de minimum minimum 15%, pentru că știm oricum, nu numai de la dumneavoastră, la toată lumea, că a depășit inflația 20%.

Noi cerem un minim de 15% și extrem de greu ceea ce se întâmplă în sistem, pentru că nu mai avem personalul necesar, care, eu știu, poate-i un punct de vedere administrativ, cum spun unii, nu mai au posibilitatea ca astăzi să poată”, a subliniat Bărăscu, potrivit Antena3.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Care este numărul salariaților și a pensionarilor din România: Câți bani încasează în fiecare lună

24 January 2023 at 06:57

Care este numărul salariaților și a pensionarilor din România: Câți bani încasează în fiecare lună

Numărul pensionarilor înregistraţi în România era, la sfîrșitul anului 2022, de 4.787.920 persoane, iar al salariaţilor activi de 5.698.691 persoane, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost, pe parcursul anului 2022, de 2.550 lei, cu excepţia construcţiilor, a sectorului agricol şi industriei alimentare, unde a fost de 3.000 de lei.

În ceea ce priveşte pensia medie lunară de asigurări sociale de stat, aceasta a fost de 1.779 de lei, în timp ce pensia medie pentru agricultori a fost de 713 lei, informează Ministerul Muncii.

articolul original.

12.000 de angajați ai Alphabet, compania-mamă a Google, vor fi concediați

21 January 2023 at 23:00
image

Alphabet, compania care deține Google, va elimina aproximativ 12.000 de locuri de muncă, adică 6% din forța sa de muncă, a anunțat recent compania, în cele mai recente reduceri care au zguduit sectorul tehnologic.

Sundar Pichai, directorul general al Alphabet, a declarat într-o notă către personal că firma și-a mărit rapid numărul de angajați în ultimii ani „pentru o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi”. „Îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile care ne-au condus aici”, a spus el.

Reducerile vin la câteva zile după ce rivalul Microsoft a anunțat că va concedia.

Angajații Google din întreaga lume sunt vizați de concedieri

Pierderile de locuri de muncă de la Alphabet afectează echipe din întreaga companie, inclusiv recrutarea și unele funcții corporative, precum și unele echipe de inginerie și produse.

Concedierile sunt globale și au impact imediat asupra personalului din SUA, potrivit Reuters.

Incertitudine economică și promisiuni tehnologice

Alphabet a trimis deja un e-mail angajaților afectați, se arată în nota de serviciu, în timp ce procesul va dura mai mult în alte țări din cauza legilor și practicilor locale de angajare.

Vestea vine într-o perioadă de incertitudine economică, dar și de promisiuni tehnologice, și Microsoft au investit într-un domeniu în plină expansiune al software-ului cunoscut sub numele de inteligență artificială generativă.

articolul original.

Microsoft vrea să renunțe la mii de angajați. Cine ar pleca primii?

20 January 2023 at 00:00
image

Microsoft Corp plănuiește să reducă mii de locuri de muncă, unele posturi urmând să fie eliminate în diviziile de resurse umane și inginerie.

Concedierile preconizate ar fi cele mai recente în sectorul tehnologic din SUA, unde companii precum Amazon.com Inc și Meta Platforms Inc au anunțat exerciții de reducere a cheltuielilor ca răspuns la încetinirea cererii și la înrăutățirea perspectivelor economice globale, potrivit CNN.

Măsura luată de Microsoft ar putea indica faptul că sectorul tehnologic ar putea continua să elimine locuri de muncă.

„Dintr-o perspectivă de ansamblu, o altă rundă de disponibilizări în așteptare la Microsoft sugerează că mediul nu se îmbunătățește și probabil continuă să se înrăutățească”, a declarat analistul Dan Romanoff de la Morningstar.

Microsoft vrea să renunțe la angajați. Câți plănuiește să concedieze?

Radiodifuzorul britanic Sky News a relatat, citând surse, că Microsoft intenționează să reducă aproximativ 5% din forța sa de muncă, adică aproximativ 11.000 de posturi.

Miercuri, Bloomberg News a relatat că Microsoft ar putea reduce cu până la o treime.

Reducerile vor fi semnificativ mai mari decât alte runde din ultimul an, potrivit Bloomberg.

Microsoft a refuzat să comenteze rapoartele.

Compania avea 221.000 de angajați cu normă întreagă, dintre care 122.000 în Statele Unite și 99.000 la nivel internațional, la data de 30 iunie, potrivit declarațiilor.

sub presiune pentru a menține ratele de creștere ale unității sale de cloud computing Azure, după ce mai multe trimestre de scădere pe piața computerelor personale au afectat vânzările de Windows și dispozitive.

În luna iulie a anului trecut, compania declarase că un număr mic de posturi au fost eliminate. În octombrie, site-ul de știri Axios a relatat că Microsoft a concediat sub 1.000 de angajați din mai multe divizii.

articolul original.

Salariații români, mai determinați în 2023: Vor salarii mai mari și dacă nu le primesc, pleacă

19 January 2023 at 20:27

Zicala care spune că daca un angajat pleacă, alti 100 așteaptă la poartă nu mai e de mult de actualitate, însă mulți patroni nu au înțeles asta. Angajatorii ar trebui să fie mult mai atenți la dorințele salariaților din subordine, deoarece foarte mulți dintre ei sunt hotărâți să-și dea demisia, dacă nu le sunt ascultate necesitățile legate de salarizare.

Un studiu recent efectuat în rândul salariaților de la noi din țară scoate la iveală faptul că angajații își doresc salarii mai mari anul acesta. Acest lucru n-ar trebui să ne mire, dacă ținem cont de faptul că trăim o reală criză a costului vieții, iar puterea de cumpărare ne este pusă la grea încercare de scumpirile în cascadă ce s-au abătut asupra noastră în ultimele luni.

Prin urmare, salariații au de gând să ceară salarii mai mari, iar dacă nu le vor primi sunt dispuși să plece de la actualul angajator la altul care le oferă banii pe care ei și-i doresc pentru munca depusă.

Angajații nu mai vor să muncească pe salariile actuale

Concret, aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă ca anul acesta să le crească salariile, iar 40% au de gând să își caute un alt loc de muncă dacă acest lucru nu se va întâmpla în contextul creșterii inflației, conform unui sondaj realizat de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România.

„Observăm din acest sondaj o așteptare pertinentă a angajaților de a avea salarii mai mari anul acesta având în vedere contextul economic și totodată o intenție pe măsură a companiilor.

De asemenea, observăm atenția cu care specialiștii în resurse umane urmăresc creșterea salariilor astfel încât aceasta să fie proporțională cu situația macroeconomică, dar și cu rezultatele angajaților. Este de remarcat că angajatorii se gândesc la diferite metode de a-și motiva angajații chiar dacă nu își permit o creștere salarială”, afirmă Costin Tudor, fondator si CEO Undelucram.ro.

Analiza mai scoate la iveală faptul că aproximativ 62% dintre angajatori au în plan să majoreze salariile angajaților în acest an, 21% doar pentru anumite poziții, iar 17% nu le vor crește.

articolul original.

La compania Microsoft, peste 10.000 de angajați au rămas fără loc de muncă

19 January 2023 at 11:53

În prezent, compania Microsoft a anunțat concedierea a peste 10.000 de angajați. Această măsura va afecta aproape 5% din totalul forței de muncă.

Concret, numărul de 10.000 de angajați își vor încheia activitatea la compania Microsoft, pe fondul temerilor legate de o posibilă recesiune și pentru că „prioritățile clienților s-au schimbat”, după cum a declarat conducerea companiei.

Microsoft va continua să facă angajări în domeniile-cheie

Din punct de vedere procentual, măsura cu privire la reducerea personalului va afecta aproape 5% din totalul forței de muncă al producătorului de software, la nivel internațional. Cu toate astea, compania Microsoft va continua să facă angajări în domenii care sunt mai importante în prezent. De asemenea, gigantul tehnologic ia în considerare o investiție de miliarde de dolari într-o companie de inteligență artificială.

În ultimele săptămâni, alte nume mari în domeniul tehnologiei, cum ar fi Amazon sau Meta, firma mamă a Facebook şi Instagram, au anunțat, de asemenea, restructurări de personal.

Microsoft anunță că hackerii din spatele atacurilor ransomware au legături cu forțele armate ruse

Pe de altă parte, hackerii sunt bănuiți că au legături cu forțele de ordine din Rusia  şi s-au aflat, cel mai probabil, în spatele atacurilor ransomware din luna octombrie asupra organizațiilor de transport și logistică din Ucraina și Polonia, a anunțat compania Microsoft.

Această dezvăluire poate genera îngrijorări atât la Washington, cât și în capitalele europene prin prisma faptului că aliații care sprijină Ucraina s-ar putea confrunta cu amenințări cibernetice de anvergură din partea Rusiei. Este importsnt de evidențiat faptul că Polonia este membră NATO și un canal cheie pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei.

Concret, hackerii „au provocat daune” companiilor de transport și logistică din Polonia și Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Microsoft pentru CNN. Amploarea pagubelor încă nu este clară iar în acest sens postul american CNN a solicitat mai multe detalii de la Microsoft.

În acest sens, Microsoft a bănuit că atacurile informatice au fost realizate de un grup despre care Departamentul de Justiție a confirmat că lucrează în numele agenției ruse de informații militare GRU și care a provocat pene de curent în unele regiuni ale Ucrainei în 2015 și 2016.

Un atac cibernetic ar putea declanșa clauza de apărare colectivă a NATO

Este un exemplu public rar al unui presupus atac rusesc legat de război asupra unei țări membră NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un atac cibernetic ar putea declanșa clauza de apărare colectivă a NATO, care impune tuturor membrilor să apere un stat membru.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și nu este clar care este exact pragul de răspuns al NATO în spațiul cibernetic.

articolul original.

Amazon intenţionează să înceapă o nouă rundă de disponibilizări

19 January 2023 at 08:59

Chiar dacă au trecut doar 18 zile de la începerea noului an, lista companiilor din domeniul tehnologiei care reduc locurile de muncă, pe fondul temerilor legate de recesiune, este din ce în ce mai mare.

În contextul economico-social, anul 2023 a început într-o notă proastă şi pentru lucrătorii din domeniul tehnologiei la nivel global. Rapoartele spun că 91 de companii au concediat peste 24.000 de angajați din domeniul tehnologiei în primele 15 zile ale acestei luni, ceea ce indică zile mai rele în viitor.

Compania Amazon va începe miercuri o nouă rundă de reduceri de locuri de muncă în ceea ce se așteaptă să devină cea mai mare reducere de personal din istoria sa de 28 de ani.

La începutul acestei luni, directorul executiv Andy Jassy a declarat că disponibilizările vor afecta peste 18.000 de angajați, în principal din diviziile de resurse umane și magazine. Aceasta vine după ce, în noiembrie, Amazon a declarat că dorește să reducă personalul, inclusiv în organizațiile sale de dispozitive și de recrutare. CNBC a relatat la acea vreme că firma intenționa să concedieze aproximativ 10.000 de angajați.

Concedieri masive după o mulțime de angajări în pandemie

În prezent, Amazon își reduce numărul de angajați, după ce a făcut o mulțime de angajări în timpul pandemiei Covid-19. Forța de muncă globală a companiei s-a umflat la peste 1,6 milioane de persoane până la sfârșitul anului 2021, față de 798.000 în trimestrul al patrulea din 2019.

În contextul de activitate, compania se confruntă, de asemenea, cu încetinirea creșterii vânzărilor, creșterea cheltuielilor și înrăutățirea perspectivelor economice. Pe lângă concedieri, Amazon a implementat o înghețare a angajărilor în toată forța sa de muncă corporativă, a încetinit extinderea depozitelor și a închis unele proiecte experimentale, inclusiv serviciul său de telesănătate și un proiector excentric de apeluri video pentru copii.

Însă, compania Amazon nu este singura companie de tehnologie care face reduceri de personal. Companiile, de la Salesforce la Meta și Twitter, au făcut reduceri radicale ale numărului de angajați, pe fondul agravării recesiunii economice.

Microsoft face parte din categoria companiilor care vor efectua concedieri

Aşadar, ca parte a acestei reduceri, unul dintre numele mari care s-a alăturat recent listei este Microsoft. Microsoft Corp intenționează să elimine mii de locuri de muncă în diviziile de resurse umane și inginerie. Deși nu a fost dezvăluit un număr specific de disponibilizări la Microsoft în acest an, o sursă la curent cu această evoluție a declarat că reducerea va fi semnificativ mai mare decât alte runde de disponibilizări la Microsoft din ultimul an/

articolul original.

Tesla are probleme în Germania. Ce spun angajații despre contracte și orele de lucru?

18 January 2023 at 22:00
image

Tesla a fost criticată de sindicatul german IG Metall și de politicieni din cauza acuzațiilor făcute de muncitori cu privire la orele de lucru nerezonabile și a temerilor legate de exprimarea opiniei la uzina din Brandenburg, unii dintre ei solicitând anchetarea producătorului auto.

În cadrul conferinței sale anuale de presă, IG Metall, care are un birou în apropierea uzinei și spune că este în contact regulat cu lucrătorii, a declarat că un număr tot mai mare de persoane au raportat ore de lucru mai multe și puțin timp liber, scrie Reuters.

De asemenea, lucrătorii se tem din ce în ce mai mult să discute deschis despre condițiile lor de muncă din cauza acordurilor de confidențialitate pe care li s-a spus să le semneze împreună cu contractele de muncă, a declarat IG Metall.

Tesla are probleme în Germania

Compania caută, conform site-ului, un „Investigator de informații de securitate”, care va colabora cu departamentele juridic și de resurse umane pentru „colectarea de informații de pe teren atât în interiorul cât și în afara zidurilor Tesla pentru a proteja compania de amenințări”, ceea ce a exacerbat preocupările.

„Muncitorii au început la Tesla cu mult entuziasm. În timp, observăm că acest entuziasm se ofilește”, a declarat Irene Schulz de la IG Metall Berlin-Brandenburg-Sachsen. „Tesla nu face suficient pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și lasă prea puțin timp pentru petrecerea timpului liber, familie și recuperare.”

Tesla nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Ce se întâmplă cu Tesla în China?

a cerut, de asemenea, unor angajați să semneze acorduri de confidențialitate, spun două surse care au cunoștință despre acest subiect. Reuters a găsit pe LinkedIn mai multe persoane cu titlul de „Security Intelligence Investigator” care lucrează pentru Tesla în Austin, San Francisco și Shanghai.

Ziarul german de afaceri Handelsblatt a relatat luni că politicienii locali, de la SPD de centru-stânga la CDU de centru-dreapta, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste acuzații, solicitând anchete atât din partea Tesla, cât și din partea guvernului local.

„Guvernul landului Brandenburg trebuie la locul de muncă prin controale strânse la Tesla”, a declarat Christian Baeumler de la creștin-democrați (CDU) pentru Handelsblatt.

Guvernul din Brandenburg nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

articolul original.

Veste mare pentru angajații români! Anunțul liderului PSD, Marcel Ciolacu

16 January 2023 at 19:00
image

Liderul PSD, Marcel Ciolacu vine cu vești bune pentru angajații români! Acesta spune că taxele pe muncă ar putea fi reduse, însă vor crește taxele pentru firme.

În prezent, taxele plătite de un angajat cu salariul minim sunt de 16 ori mai mari decât cele plătite de patroni.

Schimbarea propusă de PSD ar putea fi aplicată din anul 2024 și asta pentru că orice modificare a Codului Fiscal trebuie anunțată cu cel puțin 6 luni înainte. Această prevedere s-ar putea găsi în noul program de guvernare pe care PSD și-l va asuma odată ce va prelua portofoliul de la Palatul Victoria.

Cum se împarte un salariu minim pe economie între stat și angajat

După o lună de muncă, angajatul primește aproximativ 1.900 de lei, iar către stat virează 1.100 lei.

Fiecare zi muncită, însemnă pentru un angajat plătit cu salariul minim un câștig de aproximativ 86 de lei, iar pentru stat câștigul este de 53 de lei.

Dacă taxele plătite de un angajat care câștigă minimul pe economie ajung la 1.100 de lei, cele plătite de patron sunt de 68 de lei, mai exact contribuția asiguratorie pentru muncă în valoare de 2,25%., precizează antena3.ro

Sumele plătite de angajat 

Salariu minim brut: 3.000 lei

Rezultă un salariu minim net de 1.898 lei.

Suma plătită de angajator 

Taxele angajatului, de 16 ori mai mari decât ale patronului 

  • Angajatul plătește statului: 1.102 lei

  • Angajatorul plătește statului: 68 lei

  • Total taxe încasate de stat: 1170 lei

articolul original.
❌