ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Angajări MASIVE la ANAF 2022: 1.400 de posturi vor fi scoase la concurs. Ce salariu are un inspector

6 October 2022 at 04:32

Angajări MASIVE la ANAF 2022: 1.400 de posturi vor fi scoase la concurs. Ce salariu are un inspector

Agenția Națională de Administrare Fiscală va scoate la concurs peste 1.400 de posturi, anul viitor, a dezvăluit Lucian Heiuș, noul președinte ANAF. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a spus și la ce sume se pot aștepta românii care optează pentru un astfel de loc de muncă.

În prima partea a anului 2023, ANAF va scoate la concurs 1.490 de posturi vacante. Locurile de muncă vor viza mai multe zone și funcții, ce vor fi anunțate ulterior de către Lucian Heiuș.

„Avem acum vacante 1.490 de posturi de execuţie şi aş vrea ca la anul, începând chiar din primul trimestru, să le scoatem la concurs pe toate sau cât mai multe dintre acestea. Pentru a funcţiona eficient, ANAF are nevoie de o schemă de personal completă, mai ales că avem unele zone unde deficitele de oameni sunt destul de serioase şi afectează activitatea. Ocuparea posturilor vacante din teritoriu este un punct important al acestor planuri”, a afirmat Lucian Heiuş, conform Profit.ro.

Ce salariu are un inspector ANAF. Suma fabuloasă pe care o poate primi un director al instituției

În urmă cu ceva vreme, Lucian Heiuș a dezvăluit ce sume primesc angajații de la ANAF. Așadar, conform declarațiilor oficialului, un inspector primește 6.200 de lei net, iar un asistent, 3.600 de lei. Cei mai bine plătiți par să fie directorii, care încasează lunar 9.600 de lei.

„Ştiţi care-i salariul net maxim pe care poate să-l ia în ANAF un inspector astăzi? 6.200 de lei. Atât primesc toţi cei care ajung consilier superior la ultima treaptă. Şi aceşti oameni stabilesc decizii de impunere poate de milioane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi. Un asistent are 3.600 de lei net, iar un director ANAF are vreo 9.600 de lei net”, a spus Lucian Heiuş, în cadrul unei conferințe de presă.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Atenție! Mesaje false în numele ANAF!

5 October 2022 at 17:46
image

ANAF atenționează cu privire la o nouă campanie de mesaje false, transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au ”plăți fiscale restante”.

Mesajului îi este anexat un document, ”factura fiscală”, pe care vă sfătuim să nu îl deschideți, în niciun caz!

Reiterăm următoarele:

  • nu deschideți aceste emailuri și
  • nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut;
  • nu transmiteți bani către conturile menționate!

Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția.

De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 0314039160.

articolul original.

Nu deschideți! e-mailuri false trimise în numele ANAF

4 October 2022 at 18:32
By: M.Ex.

ANAF atrage atenția asupra unor e-mailuri false trimise în numele instituției, prin care cetățenii sunt informați că au ”plăți fiscale restante”. Recomandă persoanelor să nu deschidă mesajele, nici atașamentele din ele.
Instituția transmite, într-un mesaj pe Facebook: “ANAF atenționează cu privire la o nouă campanie de mesaje false, transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au <

>. Mesajului îi este anexat un document, <>, pe care vă sfătuim să nu îl deschideți, în niciun caz!”.
Fiscul recomandă cetățenilor să nu deschidă astfel de e-mailuri și să nu acceseze documentele anexate sau linkurile de conținut. În același timp, avertizează persoanele să nu transmită bani către conturile menționate.
articolul original.

Email-uri false în numele ANAF privind plăți fiscale restante!

4 October 2022 at 16:18
By: Incomod

Avem tineri cu care ne mândrim. Plini de talent, de har artistic, dornici de afirmare și de a arăta lumii că România dispune de adevărate comori ale cântecului și dansului. Dacă se găsesc și modelatori pe măsură, victoria este asigurată.

La Zărnești, în județul Brașov, s-a desfășurat zilele trecute Festivalul Național „Ecoul Pietrei Craiului”. Pe scenă au evoluat soliști și trupe de dansatori de pe întreg cuprinsul României. Printre laureații acestui important festival s-au numărat artiștii pregătiți la Casa de Cultură „Dumitru Stanciu” din Găești, respectiv dansatoarele de la Ansamblul „Brâulețul”, coordonat de coregrafa Alina Dumbravă, și tinerii soliști din grupul „New Generation”, pregătiți temeinic de Mariana Ionescu, cunoscută ca textieră și compozitoare de mare sensibilitate, dar și ca o jurnalistă de excepție.

Mariana Ionescu

Dansatoarele de la „Brâulețul” au câștigat locul I! Au devenit celebre în toată țara în doar câteva luni, datorită talentului și ambiției lor, dar, în tot atâta măsură, și datorită pregătirii coregrafice asigurate excelent de Alina Dumbravă, cunoscută ca un instructor ce nu se lasă până nu își duce echipajul pe podiumul laureaților.

Fetele de la „New Generation”, prin talentul interpretativ, au încântat juriul format din nume grele ale muzicii românești. Vorbim aici de Felicia Filip, Ozana Barabancea, Cristian Mihăilescu, Veta Biriș și Mihai Trăistariu.
Solistele din structura artistică ”New Generation”, pregătite de Mariana Ionescu, au avut o evoluție fulminantă, provocând emoție și valuri de aplauze.

Alexandra Gâță a obținut premiul I la categoria 14 – 15 ani, o clasă de artiști numeroasă și foarte bine pregătită. Aici s-au regăsit elevi ai școlilor de canto și de muzică din întreaga țară. Adolescenta pregătită la Casa de Cultură din Găești, elevă la Colegiul Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” din Târgoviște, a impresionat juriul și publicul cu piesa „Rise Like a Phoenix”. Pentru interpretarea plină de sensibilitate, forță, căldură și expresivitate scenică a obținut nota 9.55.

Ana Maria Amuza, elevă a Liceului ”Iordache Golescu” Găești, a participat la categoria 16 – 17 ani, clasându-se pe locul al II-lea, cu piesa ”Cuvintele tale”.

Miruna Dragomir, o școlăriță de clasa a V-a, s-a clasat pe locul al III-lea la Secțiunea Muzică Tradițională, cu renumitul cântec ”Tudorițo, nene”.

De precizat că „New Generation Junior”, alcătuit din interpretele Anastasia Tureanschi, Iris Pahone, Evelin Chivu, Diana Tatomir și Miruna Dragomir, eleve la Școala ”Șerban Cioculescu” și Colegiul Național Vladimir Streinu din Găești, a primit locul al III-lea la Secțiunea Grupuri.

articolul original.

Bărbat mort după ce a fost mușcat de o insectă în Dâmbovița. Tânărul era perfect sănătos

4 October 2022 at 14:44
image

Moarte suspectă în Dâmboviţa. Un bărbat perfect sănătos, în vârstă de 38 de ani, din comuna Dragodana, a murit marți la spitalul din Găeşti. Bărbatul a decedat în urma unui șoc anafilactic după ce a fost mușcat de o insectă.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

MESAJE FALSE în numele ANAF! NU DESCHIDEȚI!

4 October 2022 at 13:47

ANAF atenționează cu privire la o nouă campanie de mesaje false, transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au ”plăți fiscale restante”.

„Mesajului îi este anexat un document, \”factura fiscală\”, pe care vă sfătuim să nu îl deschideți, în niciun caz!

Reiterăm următoarele:

  • nu deschideți aceste emailuri și
  • nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut;
  • nu transmiteți bani către conturile menționate!

Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția”, transmite ANAF.

De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 0314039160.

articolul original.

„Nu deschideți acest mail”

4 October 2022 at 13:11
By: (C.C.)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atenţionează cu privire la o nouă campanie de mesaje false, transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt anunţaţi că au „plăţi fiscale restante”.

„Mesajului îi este anexat un document, „factura fiscală”, pe care vă sfătuim să nu îl deschideţi, în niciun caz! Reiterăm următoarele: nu deschideţi aceste emailuri şi nu accesaţi documentele anexate sau linkurile din conţinut; nu transmiteţi bani către conturile menţionate!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Serviciul Spaţiul Privat Virtual, pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, a fost creat şi dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituţia. De asemenea, contribuabilii pot obţine informaţii fiscale cu caracter general la call center ANAF.

articolul original.

ANAF atenționează cu privire la o nouă campanie de mesaje false

4 October 2022 at 12:50
image

ANAF atenționează cu privire la o campanie de mesaje false, transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au ”plăți fiscale restante”.

„Mesajului îi este anexat un document, ”factura fiscală”, pe care vă sfătuim să nu îl deschideți, în niciun caz!”, spune Fiscul.

ANAF spune să: nu deschideți aceste emailuri și nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut; \u0001nu transmiteți bani către conturile menționate!

Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția.

De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la Call Center ANAF 031.403.91.60.

articolul original.

Firmele să scape de vizitele inspectorilor ANAF

4 October 2022 at 10:57
image

Firmele să scape de vizitele inspectorilor ANAF.

Ministerul Finanţelor doreşte implementarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se rărească vizitele inspectorilor fiscali la firme.

Aceştia ar urma să efectueze controale la distanţă, accesând documentele fiscale doveditoare cu privire la activitatea societăţilor.

Momentan, cele mai multe controale au loc direct la sediul firmelor.

Mai multe detalii, AICI.

Foto descriptiv / Sursa: avocatnet.ro

articolul original.

ANAF pregătește angajări record. Vrea să scoată la concurs toate posturile vacante

4 October 2022 at 05:51
By: -
image

ANAF vrea să scoată la concurs anul următor toate cele 1.490 de posturi vacante, a declarat preşedintele instituţiei, Lucian Heiuş.

Concursurile de recrutare ar putea începe chiar din primul trimestru (intervalul ianuarie-martie), atenţie deosebită urmând să fie acordată deficitului de personal din administraţiile din teritoriu ale Fiscului.

”Avem acum vacante 1.490 de posturi de execuţie şi aş vrea ca la anul, începând chiar din primul trimestru, să le scoatem la concurs pe toate sau cât mai multe dintre acestea. Pentru a funcţiona eficient, ANAF are nevoie de o schemă de personal completă, mai ales că avem unele zone unde deficitele de oameni sunt destul de serioase şi afectează activitatea. Ocuparea posturilor vacante din teritoriu este un punct important al acestor planuri", a afirmat Heiuş, contactat de Profit.ro.

ANAF a derulat o serie de concursuri în această vară, la care au fost ocupate, potrivit informaţiilor primite de Profit.ro, doar 60% din posturi, mulţi candidaţi fiind respinşi din cauza punctajelor slabe obţinute.

Angajările au avut loc în aparatul central, la regionala Bucureşti şi la direcţia de mari contribuabili (DGAMC), intenţiile de a mai organiza concursuri şi pentru unităţile din teritoriu, în această toamnă, fiind date peste cap de decizia Guvernului de a suspenda angajările la stat, cu unele excepţii, pentru a doua jumătate a anului.

În prezent, ANAF are în schemă un maxim de 22.244 posturi.

articolul original.

Decizie incredibilă luată de ANAF / Ce urmează să se întâmple

4 October 2022 at 06:34
image

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pregătește un număr record de angajări după ce a luat decizia de a scoate la concurs toate posturile vacante, notează spotmedia.ro.

Astfel, anul următoar urmează să fie scoase toate cele 1.490 de posturi vacante, potrivit declarațiilor făcute de preşedintele instituţiei, Lucian Heiuş.

ANAF scoate la concurs toate posturile vacante

Selecția candidaților ar putea demara încă din primul trimestru al anului viitor, în intervalul ianuarie-martie, urmărindu-se în special acoperirea sectoarelor din administraţiile din teritoriu ale Fiscului, unde există un deficit de personal.

„Avem acum vacante 1.490 de posturi de execuţie şi aş vrea ca la anul, începând chiar din primul trimestru, să le scoatem la concurs pe toate sau cât mai multe dintre acestea. Pentru a funcţiona eficient, ANAF are nevoie de o schemă de personal completă, mai ales că avem unele zone unde deficitele de oameni sunt destul de serioase şi afectează activitatea. Ocuparea posturilor vacante din teritoriu este un punct important al acestor planuri”, a afirmat Heiuş, contactat de Profit.ro.

ANAF a mai organizat o serie de concursuri similare și în această vară și, potrivit datelor transmise, au fost ocupat doar 60% din posturi, mulți candidași fiind respinși ca urmare a punctajelor slab obținute.

Angajările au avut loc în aparatul central, la regionala Bucureşti şi la direcţia de mari contribuabili (DGAMC), intenţiile de a mai organiza concursuri şi pentru unităţile din teritoriu, în această toamnă, fiind date peste cap de decizia Guvernului de a suspenda angajările la stat, cu unele excepţii, pentru a doua jumătate a anului.

În prezent, ANAF are în schemă un maxim de 22.244 posturi, mai scrie sursa citată.

articolul original.

În România, aproape 53.000 de firme au scăpat de dosar penal

28 September 2022 at 08:59

În prezent, în jur de 53.000 de firme, care înregistrau restanțe la impozite și contribuții cu reținere la sursă, au scăpat de dosar penal! Poliția Română a respins sesizarea făcută de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În acest sens, Poliția Română a explicat că lista transmisă de către ANAF, cu cele aproape 53.000 de firme care înregistrează restanţe la impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, nu reprezintă o sesizare penală deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond impuse de legea procedural penală.

În prezent, Poliția Română are doar nouă dosare penale în lucru pe baza unor sesizări depuse de ANAF, conform procedurilor, separat de lista trimisă. În consecinţă, lista cu datornici trimisă de ANAF are rolul unui simplu schimb de informaţii între cele două instituţii.

Astfel, „Transmiterea de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliţiei Române a datelor în maniera menţionată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Poliția Română.

ANAF a trimis dosarele a circa 53.000 de firme Poliției Române

Concret,  ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a transmis, recent, situația a 52.976 de firme către Poliția Română pentru a începe cercetările penale, chiar dacă unele firme au, în medie, restanțe de doar 7.040 de lei. Menționăm că pe „lista neagră” sunt şi firme cu restanțe mai mari, ceea ce înseamnă că și alte firme pot avea dosare penale.

În contextul de activitate, ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei Române informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de suma acumulată, a explicat preşedintele Fiscului, Lucian Heiuş.

În opinia sa, „Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a explicat Lucian Heiuş, în cadrul unui interviu acordat pentru profit.ro.

Financiar, la sfârșitul lunii iulie, un număr de 52.976 contribuabili activi înregistrau suma de 372,93 milioane lei obligaţii fiscale neachitate reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale cu reţinere la sursă (aând restanţe mai mari de 60 de zile), a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după 1 martie 2022, potrivit prevederilor art.6¹ alin. (1) din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi  combaterea evaziunii fiscale).

articolul original.

Lovitură pentru șeful ANAF, Lucian Heiuș! Lista cu datornicii a fost ‘refuzată’ de Poliția Română

28 September 2022 at 07:15
image

Inspectoratul General al Poliţiei Române precizează că fișierul cu cele 53.000 de firme care înregistrează datorii la bugetul de stat, transmisă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, nu reprezintă o sesizare penală, deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală, scrie news.ro

„Transmiterea de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliţiei Române a datelor în maniera menţionată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală”, a comunicat Poliţia.

Poliţiştii au în prezent în lucru doar 9 dosare penale pe baza unor sesizări depuse de ANAF, conform procedurilor, separat de lista trimisă.
În consecinţă, lista cu datornici trimisă de ANAF Poliţiei are rolul unui simplu schimb de informaţii între cele două instituţii, precizează Profit.ro.

ANAF a transmis Poliţiei o listă cu 53.000 de firme care au în medie restanţe de 7.040 de lei, pentru începerea cercetărilor penale. Cum pe listă sunt şi sume mari, rezultă că pot ajunge în situaţia unor dosare penale, în funcţie de capacitatea de lucru a Poliţiei, şi firme cu datorii derizorii către stat.

ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă, a explicat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a declarat pentru Profit.ro Lucian Heiuş, informează news.ro

articolul original.

Șeful ANAF: Anul ăsta au fost 6-7 inspectori care au fost prinși în flagrant luând șpagă și au fost arestați direct

26 September 2022 at 05:13

Șeful ANAF: Anul ăsta au fost 6-7 inspectori care au fost prinși în flagrant luând șpagă și au fost arestați direct

Anul acesta 6 – 7 inspectori ai ANAF au fost prinși în flagrant luând șpagă și că au fost arestați, a declarat duminică la Digi24, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș.

„Nu este un fenomen de masă”, a subliniat el, adăugând că „majoritatea angajaților sunt oameni cinstiți și dedicați profesiei”. În acest context, el a menționat rolul digitalizării, astfel încât contribuabilul să nu mai aibă contact direct cu inspectorii.

„Se mai ia șpagă la ANAF?”, a fost întrebat Lucian Heiuș în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Din păcate da. Anul asta am avut în jur de 6, 7 inspectori care au fost prinși în flagrant și au fost arestați direct”, a răspuns acesta.

Întrebat cum pot fi evitate astfel de situații, el a răspuns că nu mai trebuie să meargă nimeni în control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite elemente, care să justifice controlul.

Heiuș a adăugat că poți reduce tentația reducând la maximum contactul dintre inspectori și agenții economici.

„Cu cât reușim sa digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspectorului la contabilitatea firmei cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde majoritatea sunt oameni cinstiți, dedicați profesiei. Din păcate mai există și asemenea oameni.

Exista o Direcție de integritate în care implementăm anumite proceduri, scopul e să identificăm persoanele predispuse spre asemenea fapte, să creăm proceduri ca să evităm ca o persoană să fie tentată.

De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens. Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul”, a explicat președintele ANAF.

articolul original.

Inspectori ANAF prinși în flagrant în timp ce primeau mită! Lucian Heiuș: Se mai întâmplă

25 September 2022 at 17:45
image

Şeful Agenției Nationale de Administrare Fiscală(ANAF), Lucian Heiuş, a transmis duminică într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, că şase sau şapte angajaţi ai instituţiei au fost prinşi în flagrant, anul acesta, în timp ce primeau mită.

Întrebat dacă la ANAF se mai ia şpagă, Lucian Heiuş a recunoscut că acest lucru se mai întâmplă.

”Din păcate, da. Anul acesta am avut şase sau şapte inspectori care au fost direct arestaţi, pentru că au fost prinşi în flagrant. Se mai întâmplă. Nu mai merge nimeni într-un control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite anumite elemente care să justifice de ce te duci acolo. Cum poţi să reduci această tentaţie? Reducând la maximum contactul între inspector şi agentul economic. Cu cât reuşim să digitalizăm mai repede, cu cât reuşim să avem acces din biroul inspectorului la contabilitatea firmei, cu atât vom reduce mai mult contactul direct între inspectori şi contribuabili”, a declarat Heiuş.

Şeful ANAF a subliniat totuşi că majoritatea inspectorilor sunt oameni cinstiţi.

”Nu este un fenomen de masă acest lucru. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde marea majoritate sunt oameni cinstiţi, oameni dedicaţi profesiei pe care o au. Dar există, din păcate, şi asemenea oameni”, a adăugat Lucian Heiuş, conform news.ro

articolul original.

Mesaje de amenințare pentru șeful ANAF, Lucian Heiuș: Sunt deranjați că cineva a început să facă acest gen de controale

25 September 2022 at 16:15
image

Şeful Agenției Nationale de Administrare Fiscală(ANAF), Lucian Heiuş, a transmis duminică într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, că a început să primească mesaje de ameninţare, dar a adăugat că acestea nu îl intimidează.

”S-a creat un val interesant. Ştiind deja că există riscul ca anumite persoane care ştiu că au lucruri neînregulă, încep să pună diverse întrebări, încep să transmită diverse mesaje”, a arătat Heiuş.

Întrebat dacă a fost sunat personal, Heiuş a explicat că nu a fost sunat, dar că primeşte mesaje de ameninţare.

”Nu am fost sunat, dar în schimb am început să primesc mesaje de ameninţare. Foarte interesante, dar cred că este normal când ocupi asemenea funcţii. Au fost trimise de pe anumite numere care s-au dovedit ca fiind cartele PrePay, dar primesc SMS-uri aproape zilnic. Nu am ajuns în faza să reclam, nu mă sperii prea uşor. Se întâmplă şi în mediul online. Partea acesta de ANAF, au apărut anumite persoane cu tot felul de glumiţe pe care le postează pe Facebook. E clar că sunt deranjaţi că cineva a început să facă acest gen de controale, este corect să se facă acest gen de controale şi nu este o invenţie a mea sau a României”, a subliniat şeful ANAF.

Lucian Heiuş a adăugat că ANAF face controale acolo unde sunt nereguli.

”Noi am avut o anumită timiditate de a face controale (…) Să nu înţeleagă cineva greşit că ANAF a pornit nişte controale împotriva oamenilor care sunt bogaţi, nu, ANAF face controale şi încearcă să identifice persoanele care au dobândit averi şi care nu şi-au plătit impozitele. Cred că marea majoritate a contribuabililor din România are un comportament corect”, a precizat Lucian Heiuş, conform news.ro

articolul original.

Şeful ANAF recunoaşte că în instituţia pe care o conduce se mai ia şpagă

25 September 2022 at 12:57

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat duminică la Digi24 că în instituţia pe care o conduce însă mai sunt inspectori care iau şpagă.  „Se mai ia șpagă la ANAF?”, a fost întrebat Lucian Heiuș în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Din păcate da. Anul asta am avut în jur de 6, 7 inspectori care au fost prinși în flagrant și au fost arestați direct”, a răspuns acesta.

Întrebat cum pot fi evitate astfel de situații, el a răspuns că nu mai trebuie să meargă nimeni în control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite elemente, care să justifice controlul. Heiuș a adăugat că poate fi redusă tentația reducând la maximum contactul dintre inspectori și agenții economici.

O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF”

„Cu cât reușim sa digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspectorului la contabilitatea firmei cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde majoritatea sunt oameni cinstiți, dedicați profesiei. Din păcate mai există și asemenea oameni.

Exista o Direcție de integritate în care implementăm anumite proceduri, scopul e să identificăm persoanele predispuse spre asemenea fapte, să creăm proceduri ca să evităm ca o persoană să fie tentată. De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens.

Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul”, a explicat președintele ANAF.

articolul original.

Șeful ANAF a primit amenințări după controalele instituției: Este normal când ai o astfel de funcție

25 September 2022 at 12:12
image

Șeful ANAF anunță situația încasărilor din cadrul instituției pe care o conduce și totodată recunoaște că a primit și amenințări având în vedere controalele demarate în acest an.

Încasările ANAF au crescut în primele opt luni ale anului cu 22,4% în termeni nominali și cu 12,5% în termeni reali, la 246,2 miliarde lei, a declarat președintele ANAF Lucian Heiuș.

Planul instituției pentru acest an este 375,9 miliarde lei, a mai precizat Lucian Heiuș, la Digi24.

Lucian Heiuș spune însă că a început să primească telefoane de amenințare, din cauza controalelor.

“Este normal când ai o astfel de funcție”

Șeful ANAF a spus că, în urma controalelor începute la persoanele fizice, a început să primească telefoane de amenințare. “Este normal când ai o astfel de funcție”, a spus Heiuș, care a precizat că este apelat de pe cartele pre-pay și că nu se sperie.

Amintim că instituția spune că a identificat diferențe de peste 50.000 de lei între veniturile declarate și cele realizate în cazul a 500.000 de persoane.

Șeful ANAF spune că în perioada următoare vor fi demarate licitațiile pentu digitalizarea instituției, într-un program gestionat împreună cu Ministerul Finanțelor și că speră ca până la finele anului viitor să funcționeze deplin factura electronică.

articolul original.

Firmele de curierat vor transmite către Fisc situația plăților la livrare: Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

24 September 2022 at 14:21

Firmele de curierat vor transmite către Fisc situația plăților la livrare: Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Firmele de curierat vor fi obligate să anunțe ANAF în legătură cu cumpărăturile online ale clienților care aleg plata ramburs. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Practic, dacă vei comanda ceva de pe internet și vei alege „plata ramburs” ca opțiune de achitare a produsului respectiv, detaliile vor fi trimise către Fisc.

Lună de lună, curierii din România vor fi nevoiți să completeze formularul 395 – ”Declarația informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul național” – , prin care transmit detalii despre persoanele ce aleg să achite ramburs, la sosirea coletului acasă.

Fiscul va putea astfel să aibă acces la românii care pot efectua anumite tranzacții de bunuri ocolind legislația fiscală. De exemplu, astfel vor fi identificate mai ușor acele persoane care vând produse pe internet, fără să ofere bon fiscal sau factură. Este o practică des întâlnită în zilele noastre, grupurile de pe paginile de socializare fiind pline de astfel de anunțuri, la fel și platformele online de vânzări.

Inițiativa este una care se dorește a fi eficientă în combaterea evaziunii fiscale, într-o perioadă dificilă pentru bugetul național, când e nevoie de creșterea colectărilor.

De altfel, așa cum angajații sau firmele plătesc taxe și impozite pentru activitățile lor economice, este firesc ca statul să se asigure că toți oamenii sunt egali în fața legii și se supun acelorași prevederi fiscale.

ANAF a mai ținut să transmită că datele colectate respectă normele constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și secretul corespondenței, fără a se referi la conținutul coletului.

De asemenea, trebuie precizat că, potrivit art. 11 din Codul de procedură fiscală, personalul ANAF este obligat să păstreze secretul asupra informațiilor de care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu, iar aceste informații se referă inclusiv la cele obținute din declarații ori documente prezentate de contribuabili/plătitori sau terți.

articolul original.
❌