ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Aurescu: A existat o mare deschidere din partea lui Blinken pe subiectul vizelor SUA. Vom face o campanie de informare

30 November 2022 at 14:54
image

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken pe tema vizelor SUA pentru români.

Oficialul spune şi că va fi demarată o campanie de informare privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de cei care aplică pentru vize, astfel încât să scadă rata de refuz. FB: „Am discutat în destul de mare detaliu această chestiune şi sper să avem ceva progrese în perioada următoare”. „În ce priveşte vizele şi discuţiile cu domnul secretar de stat Blinken – evident că am abordat acest subiect, este un obiectiv fundamental pentru cetăţenii români şi, în acelaşi timp, este un obiectiv comun pentru România şi pentru Statele Unite. Şi am avut o deschidere foarte mare din partea domnului secretar de stat Blinken”, a spus Aurescu la finalul Reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, care a avut loc la Bucureşti.

„Am convenit ca, pentru acest ultim criteriu care mai rămâne de îndeplinit, şi anume rata de refuz, care nu ţine însă de eforturile instituţionale, ci ţine de cei care aplică pentru aceste vize, să demarăm cât mai rapid, aşa cum deja am discutat la începutul anului, o campanie de informare cu privire la condiţiile care trebuie îndeplinite de cei care aplică pentru vize, în aşa fel încât să existe mai multă predictibilitate.

Atunci când plăteşti acea taxă de 160 de dolari pentru depunerea cererii de viză, să ştii că nu o pierzi, ci că o să obţii viza, pentru că îndeplineşti criteriile pe care le solicită autorităţile americane”, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres. „Deci, da, am discutat în destul de mare detaliu această chestiune şi sper să avem ceva progrese în perioada următoare”, a precizat el.

articolul original.

Patriot! Patriot! Patriot!

30 November 2022 at 15:15
By: (N.C)

Ucraina are nevoie de sistemele americane antiaeriene Patriot pentru a-şi proteja infrastructura civilă, supusă unor puternice atacuri de către Rusia, a declarat miercuri ministrul de externe Dmitro Kuleba, afirmând că va încerca să convingă Germania să permită livrarea lor, relatează Reuters.

Vorbind după întâlnirea cu miniştri de externe din NATO la Bucureşti, Kuleba a spus că are încredere în promisiunile aliaţilor că vor sprijini Ucraina oricât va fi necesar, dar că sprijinul militar şi asistenţa trebuie să vină mai repede.

Piese pentru repararea sectorului energetic, sisteme de apărare antiaeriană pentru prevenirea atacurilor şi tancuri de tip NATO sunt prioritare, a detaliat el.

‘Mesajul este simplu: daţi (sisteme) Patriot cât de repede puteţi, pentru că acesta este sistemul de care Ucraina are nevoie pentru a-şi proteja populaţia civilă şi infrastructura’, a spus Kuleba.

Guvernul german a declarat pe 24 noiembrie că unităţile de apărare antiaeriană Patriot pe care le oferă Poloniei sunt destinate a fi folosite pe teritoriul NATO, Berlinul contracarând astfel solicitarea Varşoviei ca sistemul să fie trimis Ucrainei.

‘Dacă Germania este pregătită să furnizeze (sisteme) Patriot Poloniei şi Polonia este pregătită să le predea Ucrainei, atunci cred că soluţia pentru guvernul german este evidentă’, a afirmat ministrul ucrainean, potrivit căruia Kievul va lucra cu Berlinul pe acest subiect.

Fostul preşedinte rus Dmitru Medvedev a avertizat marţi NATO în privinţa furnizării de sisteme Patriot Ucrainei.

‘Logica de luare a deciziilor când este vorba despre anumite tipuri de armamente trebuie schimbată’, a spus Kuleba. ‘Trebuie să prevenim tragedii, nu să răspundem la tragedii’, a adăugat el.

Kuleba, potrivit căruia Kievul nu va renunţa la luptă până la restabilirea integrităţii teritoriale, inclusiv cu Crimeea, a mai spus că Ucraina va deveni în cele din urmă membru al NATO, în pofida faptului că Alianţa a făcut în 2008 ceea ce el a numit o greşeală prin neaducerea în rândurile sale.

‘Vom câştiga acest război, cu ajutorul aliaţilor, şi vom deveni membri ai NATO, dar aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să se întâmple nimic între acum şi momentul în care vom deveni membri ai NATO’, a mai afirmat ministrul de externe ucrainean.

‘Noi credem că greşelile din trecut pot fi reparate la Vilnius în 2023’, a adăugat el, referindu-se la viitorul summit al Alianţei.

articolul original.

Aselsan AESA

30 November 2022 at 04:00

Radarul SABR (AN/APG-83) care va echipa aparatele F 16 grecesti

Stransi cu usa intre embargoul asupra livrarilor de materiale sensibile de catre restul membrilor NATO si grecii care se tot inarmeaza, turcii incearca apa cu degetul si isi lanseaza propriul radar AESA dezvoltat de Aselsan.

Daca le iese, ar fi o mare victorie tehnologica pentru Ankara, cu atat mai mult cu cat noul radar activ este destinat flotei turcesti de F 16, noii drone Akinci si viitorului avion de generatie a cincea turcesc – programul Turkish Fighter Experimental (TF-X).

Pe 10 noiembrie, AESA  Aselsan a fost prezentat publicului. “It is a radar project equivalent to the most advanced radars in the world at the moment,” a declarat Ismail Demir.

In presa turca s-a speculat ca primul radar AESA pentru F 16 ar putea fi livrat fortelor aeriene turce pana la sfarsitul acestui an, dar nu exista nicio declaratie oficiala in acest sens.

Necazurile turcilor au legatura cu Grecia, vechea lor rivala, tara care in ultimii ani a investit masiv in modernizarea fortelor sale aeriene, iar grecii chiar au ce sa arate turcilor pe deasupra Marii Egee si nu numai. 83 de F 16 aflate in plin proces de modernizare la standardul Block “V” Viper, dotate cu radar AN/APG-83, achizitia in regim de urgenta a 24 de aparate Rafale, dotate cu radare AESA RBE2.

La nivel de forte navale, Grecia nu poate tine pasul cu turcii dar cel mai probabil ca nici n-au nevoie, multitudinea de insule ofera suficiente baze aeriene, astfel incat interesul Atenei este sa detina superioritatea aeriana, impotriva careia flota turca – fara protectia proprilor avioane de lupta – nu are ce face.

Americanii sunt un alt factor important in zona prin eliminarea Turciei din programul F 35A (Ankara avea de gand sa cumpere 100 de aparate) dar si prin refuzul Washingtonului in a vinde Turciei avioane F 16 Block 70 sau de a permite modernizarea pe model grecesc.

Acum nu stim cat de “project equivalent to the most advanced radars in the world at the moment” este de facto radarul dezvoltat local de turci. Foarte greu de crezut ca ar fi la nivel mondial atat timp cat Coreea de Sud a avut nevoie de sprijinul masiv al israelienilor in dezvoltarea propriului radar AESA iar rusii inca n-au reusit mare lucru cu radarul lor dedicat Suhoi Su-57.

Deocamdata industria de aparare turca face eforturi considerabile pentru dezvoltarea de produse sofisticate dar mari realizari inca nu sunt si ar fi de mirare ca primul radar AESA sa fie la nivelul declaratiilor oficialilor turci. Cel mai probabil ca nu va fi si grecii vor detine in continuare suprematia tehnologica in spatiul aerian disputat cu turcii.

De bagat la cap, din punctul de vedere al radarului de bord, si pentru fortele noastre aeriene cu atat mai mult cu cat noi am avea ceva solutii…

GeorgeGMT

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Secretarul de stat american Antony Blinken, primit la Palatul Cotroceni

29 November 2022 at 09:37

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken.

„Este momentul perfect în care aţi ales să faceţi o vizită în România în contextul în care ne confruntăm cu un război violent în Ucraina, dar şi pentru că avem de luat decizii dificile şi importante în cadrul NATO”, a spus şeful statului în debutul întâlnirii, arătând că vor fi discutate şi chestiuni bilaterale, potrivit Agerpres.

„Momentul nu putea fi mai bun în contextul în care s-au împlinit 25 de ani de la Parteneriatul strategic care s-a dezvoltat în moduri pe care nici preşedinţii Clinton şi Constantinescu, la acel moment, nu puteau să le imagineze, dar şi pentru că avem de discutat chestiuni urgente şi importante în plan bilateral, regional şi chiar global şi în acest context suntem recunoscători pentru că România este un aliat atât de puternic şi partener”, a afirmat, al rândul său, Antony Blinken.

articolul original.

LIVE TEXT | Ziua 279 de război: Secretarul de stat american Antony Blinken va anunţa, la București, un ajutor pentru infrastructura energetică din Ucraina

29 November 2022 at 09:02
image

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 11:00 – Volodimir Zelenski anunţă că România se numără printre ţările care sprijină iniţiativa ”Cereale din Ucraina”

Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România între ţările şi organizaţiile care sprijină noua iniţiativă a Kievului denumită „Cereale din Ucraina” (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene.

„Volumul fondurilor acumulate pentru iniţiativa noastră «Cereale din Ucraina» este în creştere şi depăşeşte deja 180 de milioane de dolari americani. Aceasta este deja una dintre cele mai mari iniţiative umanitare ucrainene din punct de vedere istoric. Şi va fi şi mai mare”, a anunţat luni Volodimir Zelenski în mesajul său video transmis în fiecare seară.

”Austria, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Qatar, Letonia, Lituania, Olanda, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, SUA, Turcia, Ungaria, Finlanda, Franţa, Croaţia, Cehia, Elveţia, Suedia, Uniunea Europeană şi-au anunţat deja contribuţia financiară, tehnică sau logistică la iniţiativa Grain From Ukraine – este o participare semnificativă. La care se adaugă Republica Coreea, iar Japonia – încă din primele zile. Şi, de asemenea, NATO. Şi, bineînţeles, ONU”, a enumerat Volodimir Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE ora 10:00 – Rusia a retras ameninţarea imediată de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova

Producătorul rus de gaze Gazprom a retras de luni ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reţine livrările de gaze care trec prin ţară în drum spre Republica Moldova, lucru negat Kievul, şi a spus că ar putea începe să reducă aceste fluxuri de luni.

În cea mai recentă declaraţie, Gazprom a spus că operatorul moldovenesc de gaze naturale Moldovagaz a plătit pentru livrările de gaze în noiembrie, adăugând că a primit plata pentru ceea ce a numit gaze destinate clienţilor moldoveni, dar care au rămas în Ucraina, scrie News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Antony Blinken va anunța asistență pentru rețeaua electrică ucraineană

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunța marți o nouă asistență pentru restabilirea capacității de transmisie a energiei electrice a Ucrainei după atacurile rusești care vizează rețeaua energetică a țării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, conform Reuters, citată de Mediafax.

Blinken a sosit în România luni seara, înaintea unor întâlniri cu aliații din NATO și cu miniștrii de externe din Grupul celor șapte economii avansate.

Ministrul ucrainean de externe le-a spus unor diplomați NATO aflați în vizită la Kiev mai devreme în cursul zilei că transformatoarele sunt cel mai mare element al infrastructurii energetice care trebuiesc reparate.

Oficialul american, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a colaborat cu furnizorii americani de utilități și hardware și cu națiunile europene pentru a localiza echipamente care pot ajuta la refacerea stațiilor de înaltă tensiune avariate de loviturile rachetelor rusești.

Blinken va folosi o întâlnire de marți a unui nou grup de coordonare în domeniul energiei, care include G7 și alte națiuni, pentru a „prezenta o parte din ceea ce Statele Unite au reușit să mobilizeze și planurile noastre de a trimite aceste echipamente în Ucraina cât mai repede posibil, în următoarele câteva săptămâni”, a declarat oficialul.

Oficialul nu a precizat ce formă va lua asistența sau cât de mult va valora aceasta.

Război în Ucraina, ziua 278. Belarus cere Ucrainei să negocieze cu Rusia fără precondiții/Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie

Ziua 277 de război: 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro, în urma bombardamentelor ruse, afirmă Ucraina / Rușii nu pot face o breșă în Donețk (sursă britanică)

Ziua 276 de război: Milioane de persoane din Ucraina nu au curent, apă sau caldură / Papa Francisc: Liderii Ucrainei trebuie să privească în perspectivă pentru a obţine pacea

Război în Ucraina, ziua 275. Jens Stoltenberg: Nu va exista o pace „durabilă” dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina/Noi bombardamente în apropierea orașelor Zaporojie și Nikopol

Ziua 274 de război: Cancelarul german Olaf Scholz consideră că Vladimir Putin pare incapabil să câştige războiul din Ucraina: „Bombardamentele teroriste împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze şi asta imediat”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ce-a fost si ce-a ajuns…

29 November 2022 at 04:00

Pe surse, dar unele destul de luat in seama, se spune ca Washingtonul si Beijingul ar fi ajuns la un acord privind doua aspecte importante care au legatura cu razboiul din Ucraina:

 • Americanii se angajeaza in fata chinezilor sa nu permita Poloniei exportul celor doua escadrile de MiG 29, avute in dotare, catre Ucraina;
 • Chinezii, la randul lor, promit sa “neutralizeze” amenintare rusa cu folosirea armelor nucleare in Ucraina.

In timpul intalnirii G 20 din urma cu putin timp, presedintii Xi Jinping si Joe Biden au stabilit unele lucruri care privesc razboiul din Ucraina, peste capul Rusiei.

Doua, sau cel putin doua, ar fi lucrurile care dau de gandit daca intreaga poveste este reala.

 • Prima nedumerire. Cat sa conteze doua escadrile de MiG 29, relativ batrane si cu un picior in groapa, pe frontul ucrainean? De ce a tinut Beijingul mortis ca Polonia sa nu livreze aparatele ucraninenilor? Chiar ar fi contat cele doua escadrile in fata aviatiei ruse si al sistemelor sale anti-aeriene? Daca chiar ar fi contat, cat de slaba este in realitate forta aeriana rusa?

Ar putea exista o explicatie si aceea ar fi ca rusii stau atat de prost la capitolul forte aeriene si anti-aeriene incat cele doua escadrile de MiG 29 ar fi putut sa-i dea peste cap si ar fi oferit ucrainenilor sansa sa detina superioritatea aeriana deasupra frontului. Rusia ar fi fost din nou umilita, situatia de la Moscova si mai destabilizata si de aici incolo chinezii nu au vrut sa-l puna pe Putin intr-o lumina mai slaba pentru ca nimeni nu stie ce s-ar putea intampla daca Putin chiar pierde controlul, sau daca-l pierde intr-un mod catastrofal, similar modului in care ultimul Tar, Nicolae al II-lea, l-a pierdut…

 • A doua problema este chiar mai grava. Cum poate China sa “neutralizeze” posibilitatea ca Rusia sa foloseasca in Ucraina o arma nucleara? Evident prin constrangerea Moscovei, dar cat de mare este puterea de convingere pe care China o are astazi asupra Rusiei, daca Beijingul se pune chezes intr-o astfel de problema majora?

Este foarte adevarat ca Beijingul nu are nici un motiv sa ia in gluma posibilitatea ca rusii sa foloseasca o arma nucleara atat timp cat nimeni nu stie unde s-ar putea ajunge de aici incolo, dar chinezii stiu ca daca intre Rusia si NATO ar izbucni un razboi nuclear total, China ar fi lovita in mod intentionat atat de rachetele rusesti cat si de cele americane. Adica cate doua lovituri per tinta: una ruseasca, alta americana.

Se stie acest lucru de ani buni, pentru ca americanii si cu atat mai putin rusii nu si-ar dori ca China sa ramana relativ intacta in timp ce cele doua tari ar fi devastate. “Murim cu totii”, cam acesta este mottoul unui razboi nuclear total si atat Rusia cat si Statele Unite au si alte tinte in fara teritoriului inamic vizat in mod clar.

Dar intrebarea a doua este un pic cutremuratoare in sensul ca arata cat de slaba este astazi Rusia in fata Chinei. Mai arata ca Rusia a ajuns o tara de mana a doua despre care altii vorbesc fara ca Rusia sa fie de fata. Se iau hotarari in privinta Moscovei peste capul ei, lucru cu totul de neconceput din 1941 incoace, nici macar pe vremea lui Boris Eltin.

Aici se pare ca a ajuns Rusia condusa de vladimir putin: sa importe drone din Iran, sa stea la mana Chinei pentru exportul de gaze, sa vanda titei la preturi de dumping, doar ca sa-l vanda, sa faca tranzactii cu carduri chinezesti, sa fabrice autovehicule chinezesti si intr-un final sa astepte sa-i decida China soarta, in negociere directa cu America.

Vremea cand Moscova si Washingtonul discutau direct soarta altora s-a terminat, americanii recunosc ca super-putere, a doua dupa ei, China, Rusia trebuie sa astepte, ca si noi ceilalti, comunicatul de presa de la finalul discutiilor ca sa afle ce-i rezerva soarta.

Spasiba gospodin Putin, ai reusit sa-ti ingropi propria tara, s-o arunci de pe piedestalul de super-putere in randul tarilor despre care altii vorbesc, ai reusit, gospodin Putin, sa ridici China acolo unde nici macar cei mai optimisti chinezi nu se asteptau sa ajunga si ai reusit sa aduci Beijingul intr-o situatie de forta fata de Moscova incat China, astazi, garanteaza ca Rusia va face sau nu va face anumite lucruri.

Culmea este ca americanii ii cred pe chinezi capabili sa-si impuna vointa in fata Rusiei si bat palma cu ei.

PS In acelasi timp este foarte adevarat ca si situatia interna din China este periculos de instabila, mai ales din punct de vedere economic, dar deocamdata Beijingul arata a super-putere mult mai mult decat arata Rusia prin Ucraina.

GeorgeGMT

articolul original.

Doar rutina…

28 November 2022 at 04:00

ITS “Cavour”, cel mai mic dintre cele cinci portavioane ale Aliantei iesite „la rutina” pe mare…

Exercitii programate, fara legatura cu aratatul pisicii catre ivani, desi ivanii chiar n-au ce sa arate pe mare catre NATO, poate poze cu defuncta Moskva, acum viitor obiectiv pentru turismul subacvatic.

NATO, caci despre Alianta este vorba, a avut pe 18 noiembrie in jurul Europei numai putin de cinci grupuri de lupta cu portavion in centru, imprastiate din Mediterana pana in Marea Nordului, dupa cum urmeaza: italienii cu portavionul ITS “Cavour”, britanicii cu “Queen Elizabeth”, francezii cu al lor nuclear “Charles De Gaulle” si americanii cu doua portavioane grele: “George H.W. Bush” si “Gerald R. Ford”.

In cazul americanilor, asocierea este chiar interesanta pentru ca avem ultimul portavion din clasa “Nimitz”, impreuna cu primul portavion din clasa “Ford”.

Conform NATO, cele cinci portavioane sunt in misiuni de rutina, demult programate: “NATO routinely demonstrates its cohesion, coordinating with multiple international maritime assets at once. This opportunity demonstrates our ironclad commitment to the stability and security of the Euro-Atlantic Area and the strength of our collective capability. Five carriers within our operating area presents a further opportunity to consolidate our approach to air defence, cross-domain cooperation and maritime-land integration.”

Acuma, normal ar fi, tot la rutina, ca marina rusa sa iasa la intampinare cu propriile sale manevre militare tot pentru “cohesion, coordinating”, doar ca, uimitor as spune, ivanii nu numai ca n-au cu ce, dar nici n-au avut vreodata, singura nava, aproape portavion a marinei ruse este in reparatii destul de capitale si abia peste 2-3 ani s-ar putea sa mai vada luciul apei, dar chiar daca “Admiral Kuznetsov” ar fi fost in stare de plutire nu cred ca-l trimiteau la intimidare ca biata nava n-are cu ce sa intimideze nici macar pe ITS “Cavour”-ul, cel mai mic dintre cele cinci portavioane NATO, daramite un “De Gaulle” sau Doamne-fereste un Nimitz/Ford class.

Se facea de ras. Si cam atat despre maretia flotei de razboi rusesti, nu ca aviatia sau trupetii terestri ar fi mai breji. Nu, ca nu s-au dovedit a fi, ba dimpotriva cu totii intr-o aceeasi galeata de mizerie s-au aratat o armata de stransura dotata cu fieratanii nu brea bune la ceva, capabila doar sa atace tinte civile si sa omoare civili…și să fure mașini de spălat (Bulă dixit).

La momentul aparitiei acestui articol mai sunt trei astfel de grupuri de lupta.

PS A aparut de curand prin presa cum ca Rusia ar fi avut planuri de razboi pentru a ataca Japonia…

Stai si te crucesti, sa fie adevarat sau doar o alta stire falsa? Daca-i stire falsa este ok, daca chiar este adevarat inseamna ca generalii rusi chiar sunt total tembeli, pai maciuceala de si-au luat-o prin Ucraina este adiere de primavara fata de bataia monstru pe care le-ar administra-o japonezii, cu atat mai mult cu cat prin Ucraina mai misuna ivanii cu trupe terestre, pe cand cu niponii ar fi trebuit sa se ia pe mare si prin aer, iar cine stie ce flota maritima si ce forte aeriene au supusii Imparatului, simplul gand sa te iei la cotonogeala cu dansii pare desprins dintr-un film de groaza…

GeorgeGMT

articolul original.

Un elev american a descoperit o mare farsă pe Wikipedia

26 November 2022 at 22:00
image

Un elev de 15 ani a descoperit o mare păcăleală pe Wikipedia, după ce a găsit o fotografie prost editată, care se presupune că îl întruchipa pe inventatorul prăjitorului de pâine. Tânărul, identificat drept Adam de jurnaliști, a devenit suspicios față de informațiile găsite pe Wikipedia, în timp ce naviga pe o astfel de pagină în timpul orelor de curs.

În timpul unei ore de curs, profesorul adolescentului a menționat un om de știință scoțian, care a inventat prăjitorul de pâine, la sfârșitul anilor 1800. Totuși, atunci când s-a uitat pe pagina de Wikipedia a lui Alan MacMasters, creditat, de asemenea, cu inventarea ceainicului electric, Adam a observat ceva ciudat la fotografia lui MacMasters, presupus făcută în anii 1890, potrivit IFL Science.

„Nu arăta ca o fotografie normală. Arăta ca și cum ar fi fost editată”, a spus Adam. În afară de asta, la prima vedere, articolul arăta la fel ca oricare altul, cu o mulțime de referințe.

Ce informații apăreau pe pagina de Wikipedia?

Articolul susține că, în timp ce MacMasters încerca să reducă costurile prin utilizarea unor metale mai ieftine pentru filamente, folosind cantități mari de nichel în sârmă, „lampa rezultată a devenit atât de fierbinte, încât pâinea din apropiere a început să se rumenească”.

Se presupune că MacMasters a petrecut atunci câteva luni în laboratorul unui coleg, perfecționând proiectul, înainte de a-l vinde pentru a fi produs la scară largă.

„ de la MacMasters a fost adus pe piață sub numele de Eclipse. Avea patru elemente electrice construite pe o bază ceramică. Electricitatea putea fi furnizată printr-un adaptor care se conecta între o lampă și o priză”, continuă articolul.

„Din păcate, în 1894, prăjitorul de pâine Eclipse al lui MacMasters a devenit cauza unuia dintre primele incendii mortale cauzate de electrocasnice din Marea Britanie”, se arăta pe pagina de Wikipedia.

În mod incredibil, multe dintre aceste afirmații despre MacMasters (fără să existe vreun om de știință cu numele acesta) proveneau de la publicații pe care Wikipedia le-a considerat acceptabile și niciun editor al enciclopediei online nu a pus la îndoială, timp de mai mulți ani, informațiile false.

Un articol din The Scotsman, intitulat „Faptul scoțian al săptămânii: Prăjitorul de pâine electric” repetă multe dintre afirmațiile publicate pe Wikipedia. Tabloidul The Mirror a pus prăjitorul de pâine al lui MacMasters pe o listă de „inovații cotidiene care au schimbat viața oamenilor și care au pus ingeniozitatea britanicilor pe hartă”, ceea ce nu este rău… pentru cineva care, de fapt, nu a existat.

O farsă neidentificată timp de aproape un deceniu

Adam a postat despre pagina suspicioasă pe un site dedicat vandalismului. Cercetările au arătat că citările erau complet circulare, fără niciun element care să stea la baza lor.

În cele din urmă, site-ul Wikipediocracy a dat de urma creatorului articolului și al farsei; un student care se plictisea.

„Eram cinci sau șase dintre noi la un curs din primul an, prieteni care ne cunoscuserăm prin intermediul cursului de inginerie aerospațială de la Universitatea din Surrey. Conferențiarul a dat avertismentul obișnuit cu privire la utilizarea Wikipedia, dar a adăugat o anecdotă conform căreia prietenul său se dăduse drept inventatorul prăjitorului de pâine. Acest lucru ne-a stârnit curiozitatea și am început să căutăm pentru a vedea dacă îl putem găsi. Într-adevăr, invenția prăjitorului de pâine fusese atribuită unei persoane pe nume Maddy Kennedy. În schimb, în glumă, l-am schimbat cu numele prietenului meu” a povestit glumețul anonim pentru Wikipediocracy.

Verificând păcăleala mai târziu, acesta a fost surprins să vadă că informația falsă pe care o publicase era încă acolo. El și prietenii săi au încărcat apoi o fotografie cu el însuși, editată destul de amatoricesc în Photoshop, pentru a arăta ca și cum ar fi din anii 1890.

Farsa a trecut neobservată din februarie 2013 până în iulie 2022. MacMasters a fost chiar nominalizat pentru a fi inclus pe bancnota de 50 de lire sterline, deși, din fericire, a fost învins de Alan Turing, care, pe lângă faptul că a realizat mai multe pentru omenire, a existat cu adevărat.

Pagina de Wikipedia a fost retrasă în iulie 2022, deși acest lucru s-ar putea să nu fie suficient pentru a opri încercări asemănătoare în viitor.

articolul original.

Prigojin susține că grupul Wagner are un batalion britanic condus de un general american

26 November 2022 at 06:48
By: -
image

Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, susţine că un „fost general” al infanteriei marine a SUA (United States Marine Corps) face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina.

Răspunzând la o întrebare a ziarului finlandez Helsingin Sanomat, omul de afaceri rus a răspuns: „Nu sunt mulţi cetăţeni finlandezi la Wagner PMC, aproximativ 20 de persoane. Din motive evidente, nu pot oferi informaţii exacte despre ei”.

„Am o părere foarte bună despre finlandezi pe câmpul de luptă. Aceştia luptă în cadrul unui batalion britanic (parte a lui Wagner) care este comandat de un cetăţean american, un fost general al Marine Corps”, a adăugat Evgheni Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale Concord.

Evgheni Prigojin, care a fost supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza contractelor grupului său de catering cu Kremlinul, se spune că a devenit miliardar datorită contractelor publice pe care le-a obţinut. El face obiectul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite, scrie AFP.

În septembrie, el a dezvăluit pentru prima dată că a fondat Wagner în 2014 pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa organizaţiei de mercenari în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină.

De mai mulţi ani, grupul Wagner este suspectat că joacă un rol în promovarea ambiţiilor Kremlinului, inclusiv în Ucraina, unde luptătorii săi au fost în prima linie în timpul ofensivei lansate în februarie.

La începutul lui noiembrie, Wagner şi-a deschis primul sediu în Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al Rusiei.

articolul original.

Statele Unite îl trimit pe Antony Blinken la București. Întâlniri cu Iohannis, Ciucă și Aurescu

25 November 2022 at 20:19
image

Secretarul de stat american Antony Blinken va participa în București, pe 28-30 noiembrie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, potrivit unui anunț publicat de Departamentul de Stat al SUA.

„Întâlnirea se va axa pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe implementarea noului Concept Strategic al NATO, inclusiv provocările Republicii Populare Chineze, securitatea energetică, protecția infrastructurilor critice, precum și pe eforturile NATO de a întări reziliența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova”, potrivit anunțului.

Statele Unite îl trimit pe Anthony Blinken la București

În timpul vizitei la București, Blinken va avea întâlniri cu premierului Nicolae Ciucă, cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și va participa la o cină împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Secretarul de stat american, Antony J. Blinken, va fi prezent în România cu prilejul reuniunii de la București a miniștrilor de externe ai statelor NATO, care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie, informează Departamentul de Stat al SUA.

Reuniunea de la Bucerești se va axa, în principal, asupra războiuliui din Ucraina, implementării noului Concept Strategic al NATO și se va concentra inclusiv asupra noilor provocări venite din partea Chinei, dar și cele privind securitatea energetică și protejarea infrastructurii critice, conform comunicatului Departamentului de stat american.

România va găzdui, în premieră, o reuniune formală a miniștrilor de Externe din țările membre NATO

De asemenea, Blinken va avea o întrevedere și cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. România va găzdui, în premieră, o reuniune formală a miniștrilor de Externe din țările membre NATO, la finalul lunii noiembrie, la București. Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

La reuniunea NATO de la București, pe lângă șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței

articolul original.

Craniile uriașilor preistorici dezvăluie indicii despre modul în care vânau strămoșii noștri

24 November 2022 at 17:00
image

Rămășițele de glyptodonți, un grup de armadillo gigant dispărut, indică faptul că strămoșii noștri s-au răspândit în America de Sud mai devreme decât se presupunea anterior.

Descoperite în nord-vestul Venezuelei, craniile fracturate ar putea reprezenta dovezi ale vânătorii de către oameni, spune paleontologul Marcelo Sánchez de la UZH.

sunt, de asemenea, susceptibili de a fi contribuit la împingerea animalelor mari spre dispariție.

Nordul Venezuelei trebuie să fi fost un paradis pentru floră și faună. În urmă cu aproximativ 18.000 de ani, mastodonți puternici se târau prin peisajul umed, cu șerpi uriași care se strecurau prin junglă și leneși uriași care se mișcau încet în vârful copacilor.

Ce dezvăluie craniile fracturate?

O adevărată scenă de vânătoare poate fi reconstituită pe baza unei de glyptodont. Acestea au fost găsite în apropiere de Caraibe, în nord-vestul Venezuelei, care astăzi este o zonă uscată.

Cercetătorii au analizat o jumătate de duzină de cranii, dintre care patru aveau modele distincte de fracturi.

Acestea au fost prelevate din siturile arheologice bine-cunoscute de la Muaco și Taima-Taima, la aproximativ 10 kilometri de coastă.

De obicei depozitate în muzeele locale, rămășițele au fost datate între 16.000 și 20.000 de ani în urmă.

Fosilele sunt dovada că un gen de armadillo uriaș (cunoscut astăzi și sub numele de Tatu) a cutreierat cândva aceste locuri – iar aceste animale lente ar fi fost o țintă evidentă pentru primii vânători-culegători.

Oamenii s-ar fi răspândit în America de Sud mai devreme decât se credea

„Studiul nostru este primul care indică faptul că gliptodonții erau vânați în această regiune”, spune Marcelo Sánchez.

Dovezile sugerează că au fost date cu un tocător de piatră sau cu o bâtă, și nu cu sulițe, ca în alte părți. Prin urmare, vânătorii trebuie să fi fost curajoși, cu bune abilități de observare și cunoaștere a prăzii lor, spune paleontologul UZH.

Potrivit analizei cercetătorilor, vânătorii au lovit creaturile în partea cea mai vulnerabilă a craniului.

În afară de partea frontală a capului, erbivorele preistorice, care puteau cântări până la 400 de kilograme, erau aproape complet protejate de o carapace puternică.

O nouă lumină asupra rolului oamenilor în dispariția speciilor

Descoperirile aruncă o nouă lumină asupra rolului oamenilor în dispariția speciilor din America de Sud, inclusiv a păsărilor de pradă uriașe, a urșilor uriași și a pisicilor uriașe cu dinți de sabie, scrie Phys.org.

De asemenea, este interesant să ne uităm și mai la nord, pe continentul nord-american. Istmul Panama, care leagă America de Nord și America de Sud, a permis speciilor de animale gigantice să se deplaseze între cele două continente.

În timp ce aproximativ 82% din megafaună a dispărut în America de Sud în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, în America de Nord au dispărut doar aproximativ 70%.

Paleontologii cred că în America de Nord, oamenii au jucat un rol esențial, deoarece dispariția în masă a megafaunei a coincis în mare parte cu cultura Clovis, o cultură preistorică numită astfel datorită uneltelor de piatră găsite în apropiere de Clovis, în actualul New Mexico.

Conform acestei interpretări, publicate în Swiss Journal of Palaeontology, poporul Clovis era foarte priceput la vânarea animalelor gigantice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Gemeni născuți din embrioni înghețați 30 de ani

23 November 2022 at 05:40
image

Bebelușii gemeni s-au născut în statul american Tennessee din embrioni înghețați acum mai bine de 30 de ani, potrivit BBC.

Se crede că este un nou record pentru cei mai longevivi embrioni înghețați vreodată care au avut ca rezultat o naștere de succes. Embrionii au fost depozitați la aproximativ -128C (-200F) în azot lichid la 22 aprilie 1992.

Rachel Ridgeway, mamă a patru copii din Oregon, a născut gemenii pe 31 octombrie. Tatăl, Philip Ridgeway, a spus că a fost ceva uluitor.

Gemenii, Lydia Ann și Timothy Ronald Ridgeway, au stabilit un nou record, potrivit Centrului Național de Donare de Embrioni (NEDC), care spune că a ajutat la nașterea a peste 1.200 de copii din embrioni donați. Anterior deținătoarea recordului NEDC, Molly Gibson, s-a născut în 2020 dintr-un embrion care fusese înghețat aproape 27 de ani.

articolul original.

Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru, la cuțite! Ce s-a întâmplat, de fapt, în competiția America Express

22 November 2022 at 17:34
image

Povestea de iubire dintre Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru a avut de suferit destul de mult în perioada în care cei doi au participat la „America Express”. Acolo au descoperit că în unele momente ajung să nu se înțeleagă atât de mult pe cât și-ar fi dorit, tocmai de aceea au loc tot felul de certuri.

Din momentul în care au anunțat sunt împreună, Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru au atras atenția multor persoane. Cei doi au pozat mereu în cuplul perfect, însă, după experiența pe care au avut-o departe de casă, aceștia și-au dat seama de faptul că nu pot fi mereu de acord și că trebuie să găsească o modalitate pentru a se putea înțelege.

Cum și-au rezolvat problemele Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru la „America Express”

Din păcate, Doina Teodoru și Cătălin Scărlătescu nu au avut parte de cea mai bună perioadă a vieții lor în urma participării la competiția „Asia Express”, de pe Antena 1. Cei doi au fost puși în situații neașteptate care i-au ajutat să se cunoască mai bine. Chef-ul bucătar a avut câteva căderi nervoase pe care nu le-a mai putut controla.

„M-am confruntat cu o situație nouă. Eu, în mod normal, nu mă cert. În momentul în care nu-mi convine ceva, tac. Intru într-o tăcere ciudată și, dacă lucrurile degenerează, întorc spatele și plec. Dar în America unde să plec?! (râde) Așa că pot spune că a fost extraordinar faptul că a trebuit să stăm împreună și am fost obligați de împrejurări să nu ne certăm atât de tare. Asta ne-a ajutat, de fapt, să mergem înainte”, a declarat Cătălin Scărlătescu pentru VIVA.

Și Doina Teodoru a dorit să adauge câteva cuvinte despre certurile pe care le-a avut cu iubitul său departe de România. Aceasta este de părere că astfel de incidente pot apărea oricând în viața unui cuplu și este foarte important să înveți să gestionezi cu succes totul.

articolul original.

A fost gala «ciudățeniilor» la American Music Awards. Italienii de la Måneskin au venit în chiloți

22 November 2022 at 13:27
By: Click!
image

A fost o seară a ținutelor nonconformiste! Artiștii s-au întrecut în haine de gală ieșite din comun, la cea de-a 50-a ediție a American Music Awards. Click! prezintă unele dintre cele mai inedite apariții.

Nu doar Machine Gun Kelly a șocat pe covorul roșu (Vezi AICI imagini). Și Trupa Måneskin, câștigătoarea Eurovision din 2021, a făcut furori atunci când a ajuns la Microsoft Theatre, din Los Angeles. Cunoscuți deja pentru ținutele lor controversate, cei patru italieni – Damiano David (23 de ani), Victoria de Angelis (22 de ani), Ethan Torchio (22 de ani) și Thomas Raggi, au purtat de această dată pantaloni decupați în față și în spate, lăsând la vedere lenjeria intimă, notează sursa citată.

Cântăreața de rap Big Latto (23 de ani) a venit și ea într-o ținută îndrăzneață. Artista americană a optat pentru un body negru, iar pe deasupra a purtat un voal transparent, care nu a acoperit mare lucru.

Citește mai multe și vezi FOTO pe: https://click.ro/vedete/vedete-internationale/a-fost-gala-ciudateniilor-la-american-music-2221778.html

articolul original.

Wolf Theiss a asistat fondatorii Fortech în legătură cu vânzarea companiei către grupul american GlobalLogic Inc., parte a grupului Hitachi

21 November 2022 at 14:31

București, 21 noiembrie 2022 – Wolf Theiss a asistat asociații Fortech SRL, o companie integral românească de top în domeniul serviciilor software, în legătură cu vânzarea a 100% din societate către grupul GlobalLogic, cu sediul central în Silicon Valley, California, membru al grupului Hitachi şi lider în inginerie digitală. Tranzacția este supusă unor termeni şi condiții suspensive care includ autorizări din partea autorităților relevante competente.

Fortech SRL şi subsidiara sa Fortech Software Solutions SRL, cu sediul central în Cluj-Napoca, România, reprezintă unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT din România și din regiune. Asociații au semnat acordul de vânzare a tuturor părților sociale deținute de aceștia în cadrul Fortech SRL către compania americană GlobalLogic, membră a grupului Hitachi și lider în domeniul ingineriei digitale. Această tranzacție încheie un an tranzacțional deosebit pe piața de servicii IT din România, la care Wolf Theiss a contribuit cu succes și reprezintă o binemeritată încoronare a eforturilor continue ale echipei Wolf Theiss de Corporate / M&A. În 2022, Wolf Theiss a finalizat cu succes peste 15 tranzacții în domeniul IT.

Echipele de Corporate / M&A şi Tehnologie Media & Telecomunicaţii (TMT) ale biroului Wolf Theiss din Bucureşti, coordonate de Avocat Partener Ileana Glodeanu, au oferit asistență juridică fondatorilor Fortech în toate etapele tranzacției, începând cu fazele inițiale ale procesului competitiv de vânzare, organizarea camerei de date și pregătirea altor documente care acoperă aspecte legate de societăți, proprietate intelectuală, dreptul muncii, protecția datelor cu caracter personal, acorduri materiale și alte documente necesare pentru punerea în aplicare a tranzacției, precum și redactarea și negocierea contractului de vânzare-cumpărare.

Alături de Ileana Glodeanu, avocații care au contribuit la finalizarea tranzacției au fost Flavius Florea (Counsel, TMT, IP & Data Protection), Mircea Ciocîrlea (Counsel, Corporate / M&A), Cornelia Postelnicu (Senior Associate, Corporate / M&A), Andreea Stan (Senior Associate, Employment) şi Iulia Cumpăratu (Associate, Corporate / M&A).

„Echipa Wolf Theiss a fost alături de noi în această experienţă la orice moment din zi şi din noapte. Profesionalismul, energia, entuziasmul şi implicarea echipei sunt pur și simplu uluitoare. Cineva care lucrează cu Wolf Theiss nu poate decât să se molipsească. Contribuţia lor, împreună cu a celorlalţi consultanţi, la definitivarea tranzacţiei a fost esenţială. A fost o plăcere pentru noi să lucrăm cu Ileana și echipa Wolf Theiss, a declarat Călin Văduva, fondator şi CEO al grupului Fortech.

În ultimii ani, avocații Wolf Theiss au oferit consultanță în numeroase tranzacții de pe piața românească care au implicat antreprenori români. Aceasta este una dintre cele mai frumoase și intense tranzacții la care am asistat. Ne simțim deosebit de privilegiați şi fericiți că am avut ocazia să lucrăm împreună cu asociații Fortech și că am putut să contribuim la succesul procesului de vânzare. Această tranzacție înseamnă foarte mult pentru noi şi marchează una dintre poveștile de succes ale antreprenorilor români care trebuie transmise generațiilor viitoare. Ne bucurăm că echipele Wolf Theiss de Corporate / M&A și Tehnologie au făcut parte din poveste„, a declarat Ileana Glodeanu, Avocat Partener și Coordonator al practicii de Corporate / M&A în cadrul biroului Wolf Theiss din București.

Fortech este o companie de servicii software cu sediul central în Cluj-Napoca, România. Deține, de asemenea, hub-uri de inginerie în Oradea, Iași, Brașov și București. Cu peste 1.100 de angajaţi si colaboratori, expertiza tehnică a Fortech este cunoscuta într-o varietate de sectoare, de la cel auto și financiar la cel al sănătății și multe altele. Fortech acoperă întregul ciclul de dezvoltare a software-ului pentru a oferi inovația, scalabilitatea, calitatea și viteza de care au nevoie clienții săi. Abordarea companiei în ceea ce privește ingineria software combină un know-how puternic în materie de tehnologie și procese, metode de livrare agile și un amestec de practici și măsurători de calitate a codului, rafinate de-a lungul a două decenii de activitate. Din 2003, peste 200 de brand-uri au ales Fortech ca partener de inginerie software.

GlobalLogic, companie membră a grupului Hitachi, este lider în ingineria produselor digitale. GlobalLogic ajută clienții să proiecteze și să construiască produse, platforme și experiențe digitale inovatoare pentru lumea modernă. Prin integrarea designului strategic, a ingineriei complexe și a expertizei noastre în domeniul datelor, îşi ajută clienții să își imagineze ce este posibil și să accelereze tranziția lor către afacerile digitale de mâine. Cu sediul central în Silicon Valley (San Jose, California), GlobalLogic operează studiouri de proiectare și centre de inginerie în întreaga lume, extinzând expertiza sa către clienții din industria auto, comunicații, servicii financiare, sănătate și științe ale vieții, producție, media și divertisment, semiconductori și tehnologie. GlobalLogic este o companie a grupului Hitachi, care funcționează sub egida Hitachi, Ltd. (TSE: 6501), contribuind la o societate sustenabilă cu o calitate mai bună a vieții stimulând inovația prin intermediul datelor și tehnologiei ca afacere de inovare socială.

 

Despre Wolf Theiss

Fondată în 1957, Wolf Theiss este una dintre cele mai importante firme de avocatură din Europa Centrală și de Sud-Est (CEE/SEE). Ne-am construit reputația pe baza unor cunoștințe locale de neegalat, susținute de capacități internaționale puternice. Cu 362 de avocați în 13 țări, peste 80% din activitatea firmei implică reprezentarea transfrontalieră a clienților internaționali.

În Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romînia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina, Wolf Theiss reprezintă companii industriale, comerciale și de servicii locale și internaționale, precum și bănci și companii de asigurări. Combinând dreptul și afacerile, Wolf Theiss dezvoltă soluții complete și constructive pe baza cunoștințelor juridice, fiscale și de afaceri.

articolul original.

Mara Calista, deputat PNL: „Ne luptăm să eradicăm discriminarea, violența de gen și acele comportamente care degradează condiția și spiritul uman”

21 November 2022 at 12:20
image
Ne dorim o societate în care drepturile omului să fie respectate, să existe egalitate de gen, șanse egale pentru fiecare pentru a se dezvolta. Totodată, ne luptăm să eradicăm discriminarea, violența de gen și acele comportamente care degradează condiția și spiritul uman. Iar pentru asta pregătim cele mai bune legi, iar sursa de inspirație o găsim și prin dialog și schimb de bune practici.
Îi mulțumesc E.S. Dna. María Pía BUSTA DÍAZ, Ambasadorul Republicii Chile în România, pentru organizarea conferinței ”Equal Opportunities for Women and Men: Legislation and Best Practices in Romania and Latin America” la care am participat alături de colegii parlamentari de la Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Am avut un dialog fructuos și am încredere că vom avea o țară în care cota de gen va fi o normalitate, nu o excepție.
Mai mult chiar, ca modele de femei de succes aș vrea să o menționez pe Isabel Allende, scriitoarea chiliano-americană, care militează pentru drepturile noastre, inclusiv cu cartea ”Ce vrem noi, femeile?” În mare: Să fim respectate și tratate egal.
Mara Calista, deputat PNL
articolul original.

(VIDEO) Taylor Swift, artista anului la American Music Awards 2022

21 November 2022 at 08:31
image

Cântăreața americană Taylor Swift a obţinut, duminică, cea mai prestigioasă distincţie la American Music Awards, fiind desemnată artista anului.

Gala de la Los Angeles îşi desemnează câştigătorii prin votul fanilor, potrivit CNN.
În vârstă de 32 de ani, cântăreața le-a mulțumit tuturor celor care au susţinut-o.
În ultimii trei ani, Taylor Swift a lansat patru albume noi şi a reînregistrat două mai vechi după o dispută cu vechea sa casă de discuri.
Fostă actriţă la Disney Channel, Dove Cameron a fost premiată pentru debut, pentru hitul „Boyfriend”.

Artiştii anului

Nominalizările la artiştii anului sunt:

 • Adele
 • Bad Bunny
 • Beyoncé
 • Drake
 • Harry Styles
 • Taylor Swift – câştigătoarea premiului.

Noul artist al anului

Nominalizările la noul artist al anului:

 • Dove Cameron – câştigătorul premiului
 • GAYLE
 • Latto
 • Måneskin
 • Steve Lacy

Colaborarea anului

Nominalizările la colaborarea anului;

 • Carolina Gaitán, Mauro Castillo, Adassa, Rhenzy Feliz, Diane Guerrero, Stephanie Beatriz & Encanto Cast, “We Don’t Talk About Bruno”
 • Elton John & Dua Lipa, “Cold Heart – PNAU Remix” – câştigătorii premiului
 • Future ft. Drake & Tems, “Wait For U”
 • Lil Nas X ft. Jack Harlow. “Industry Baby”
 • The Kid LAROI & Justin Bieber, “Stay”

Artistul pop masculin preferat

Nominalizările pentru artistul pop masculin preferat:

 • Bad Bunny
 • Drake
 • Ed Sheeran
 • Harry Styles – câştigătorul premiului
 • The Weeknd

Artista pop feminină preferată

Nominalizările pentru artista pop feminină preferată:

 • Adele
 • Beyoncé
 • Doja Cat
 • Lizzo
 • Taylor Swift – câştigătoare

Duo sau grup pop preferat

Nominalizările pentru duo sau grup pop preferat:

 • BTS – câştigător
 • Coldplay
 • Imagine Dragons
 • Måneskin
 • OneRepublic

Albumul pop preferat

Nominalizările pentru albumul pop preferat:

 • Adele, “30”
  -Bad Bunny, “Un Verano Sin Ti”
 • Beyoncé, “Renaissance”
 • Harry Styles, “Harry’s House”
 • Taylor Swift, “Red (Taylor’s Version)” – câştigătoare
 • The Weeknd, “Dawn FM”.

Cântec pop preferat

Nominalizările au fost:

 • Adele, “Easy on Me”
 • Carolina Gaitán, Mauro Castillo, Adassa, Rhenzy Feliz, Diane Guerrero, Stephanie Beatriz & Encanto Cast, “We Don’t Talk About Bruno”
 • Harry Styles, “As It Was” – câştigător
 • Lizzo, “About Damn Time”
 • The Kid LAROI & Justin Bieber, “Stay”

Clipul muzical preferat

Nominalizările au fost:

 • Adele, “Easy on Me”
 • Bad Bunny ft. Chencho Corleone, “Me Porto Bonito”
 • Harry Styles, “As It Was”
 • Lil Nas X ft. Jack Harlow, “Industry Baby”
 • Taylor Swift, “All Too Well (Taylor’s Version)” – câştigătoare

Artistul country masculin preferat

Nominalizările la artistul country masculin preferat:

 • Chris Stapleton
 • Cody Johnson
 • Luke Combs
 • Morgan Wallen – câştigător
 • Walker Hayes

Artista country preferată

Nominalizările la artista country preferată:

 • Carrie Underwood
 • Lainey Wilson
 • Maren Morris
 • Miranda Lambert
 • Taylor Swift – câştigătoare

Grupul sau duo-ul country

Nominalizările la grupul sau duo-ul country:

 • Dan & Shay *WINNER
 • Lady A
 • Old Dominion
 • Parmalee
 • Zac Brown Band

Artistul hip-hop masculin preferat

Nominalizările la artistul hip-hop masculin preferat:

 • Drake
 • Future
 • Kendrick Lamar – câştigătoare
 • Lil Baby
 • Lil Durk

Artista hip-hop preferată

Nominalizările la artista hip-hop preferată:

 • Cardi B
 • GloRilla
 • Latto
 • Megan Thee Stallion
 • Nicki Minaj – câştigătoare

Cântecul hip-hop preferat

Nominalizările pentru cântecul hip-hop preferat:

 • Future ft. Drake & Tems, “Wait For U” – câştigător
 • Jack Harlow, “First Class”
 • Kodak Black, “Super Gremlin”
 • Latto, “Big Energy”
 • Lil Nas X ft. Jack Harlow, “Industry Baby”

Artist masculin de R&B

Nominalizările pentru artistul mascului de R&B preferat:

 • Brent Faiyaz
 • Chris Brown – câştigător
 • GIVĒON
 • Lucky Daye
 • The Weeknd

Artista de R&B preferată

Nominalizările pentru artista de R&B preferată:

 • Beyoncé – câştigătoare
 • Doja Cat
 • Muni Long
 • Summer Walker
 • SZA

Artistul rock preferat

Nominalizările pentru artistul rock preferat:

 • Machine Gun Kelly – câştigător
 • Imagine Dragons
 • Måneskin
 • Red Hot Chili Peppers
 • The Lumineers

Cântec rock preferat

Nominalizările pentru cântec rock preferat:

 • Foo Fighters, “Love Dies Young”
 • Imagine Dragons x JID, “Enemy”h
 • Kate Bush, “Running Up That Hill (A Deal With God)”
 • Måneskin, “Beggin’”- câştigător
 • Red Hot Chili Peppers, “Black Summer”

Artistul latin masculin preferat

Nominalizările pentru artistul latin masculin preferat:

 • Bad Bunny – câştigător
 • Farruko
 • J Balvin
 • Jhayco
 • Rauw Alejandro

Artista latină preferată

Nominalizările pentru artista latină preferată:

 • Anitta- câştigătoare
 • Becky G
 • Kali Uchis
 • Karol G
 • Rosalía

Artistul Afrobeats preferat

Nominalizările pentru artistul Afrobeats preferat:

 • Burna Boy
 • CKay
 • Fireboy DML
 • TEMS
 • Wizkid – câştigător

Artistul K-pop preferat

Nominalizările pentru artistul artistul K-pop preferat:

 • BLACKPINK
 • BTS – câştigător
 • Seventeen
 • Tomorrow X Together
 • Twice

Alți câștigători netelevizați

Alți câștigători netelevizați sunt:

 • Artistul de dans/electronic preferat: Marshmello
 • Artista gospel favorită: Tamela Mann
 • Artistul inspirator favorit: pentru KING & COUNTRY
 • Duo sau grup latin preferat: Yahritza Y Su Esencia
 • Artistul preferat în turneu: Coldplay
 • Album country preferat: Taylor Swift „Red (Versiunea Taylor)”
 • Albumul hip-hop preferat: Kendrick Lamar „Mr. Morala și cei mari pași”
 • Albumul latin preferat: Bad Bunny „Un Verano Sin Ti”
 • Album R&B preferat: Beyoncé „Renaissance”
 • Album rock preferat: Ghost „Impera”
 • Coloana sonoră preferată: „ELVIS”
 • Cântec country preferat: Morgan Wallen „Wasted On You”
 • Cântec latin preferat: Sebastián Yatra „Dos Oruguitas”.
articolul original.

American Music Awards 2022: Taylor Swift, artista anului

21 November 2022 at 06:05
image

Cântăreața americană Taylor Swift a obţinut, duminică, cea mai prestigioasă distincţie la American Music Awards, fiind desemnată artista anului.

Gala de la Los Angeles îşi desemnează câştigătorii prin votul fanilor, relatează Reuters.

În vârstă de 32 de ani, cântăreața le-a mulțumit tuturor celor care au susţinut-o.

În ultimii trei ani, Taylor Swift a lansat patru albume noi şi a reînregistrat două mai vechi după o dispută cu vechea sa casă de discuri.

Fostă actriţă la Disney Channel, Dove Cameron a fost premiată pentru debut, pentru hitul „Boyfriend”.

articolul original.

Apararea anti-aeriana cu raza medie

21 November 2022 at 04:00

Face toti banii mai ales intr-un razboi dominat nu de fortele aeriene clasice (avioane multirol, avioane de atac la sol sau elicoptere) ci de rachete de croaziera si drone. In acest caz (razboiul din Ucraina) rusii nu s-au aventurat cu aviatia deaspura Ucrainei, dupa primele saptamani de razboi cand pierderile ruse au fost destul de mari, ci au pus la treaba rachetele de croaziera si mai de curand dronele iraniene.

In fata acestei schimbari de tactica ucrainenii au cerut sisteme de aparare anti-aeriana si anti-racheta cu raza medie si in sfarsit au inceput sa primeasca ceea ce doreau, deocamdata in cantitati relativ mici care nu pot sustine inca o aparare anti-racheta rezonabila

IRIS T trimis de Berlin pare sa fi inregistrat primele succese impotriva rachetelor de croaziera rusesti, iar cele doua baterii NASAMS americane au reusit si ele sa doboare acelasi tip de tinta (conform Kievului chiar Kh 101).

Doar ca atat rachetele folosite de sistemele anti-aeriene sunt scumpe cat si tintele lor, rachetele de croaziera astfel incat este de asteptat ca ucrainenii sa nu foloseasca IRIS T/NASAMS impotriva dronelor iraniene sau macar sa nu le foloseasca in regim de o tinta – o racheta lansata ci doar pentru protectia obiectivelor de mare importanta strategica si economica.

Valul de atacuri rusesti impotriva infrastructurii energetice este calcaiul lui Ahile al apararii Ucrainei: multe tinte ce pot fi vizate, foarte putine sisteme de aparare anti-racheta disponibile.

Iar odata distrus un transformator de mare capacitate este si greu si foarte scump sa fie inlocuit, ne mai aducem aminte de furtuna cu ploaie inghetata din Canada in fata careia, pe timp de pace, milioane de canadieni au ramas fara energie electrica saptamani la rand. Iar Canada este o tara foarte bogata, era pe timp de pace si cu toate acestea dezastrul s-a produs. Cum se vor descurca ucrainenii ramane de vazut, cert este ca avem cu totii o lectie de invatat din acest razboi si lectia tine de posibilitatea adversarului de a produce distrugeri foarte mari folosind mijloace relativ ieftine: drone.

Nu mai ai nevoie de bombardiere strategice si rachete de croaziera (ambele arme extrem de scumpe si foarte greu de dezvoltat) este suficient sa construiesti drone ieftine cu o incarcatura de lupta de cateva kg si poti pune jos sistemul energetic al tarii inamice.

Iar fara curent ramai si fara apa, fara industrie, fara alimente.

Capacitatea de a contracara dronele devine astazi principala sarcina a oricarui sistem de aparare anti-aerian, iar solutia nu este foarte complexa si nici macar foarte scumpa: sisteme anti-aeriene cu raza scurta (2-4km), care sa aiba o mare autonomie.

In esenta, baterii de tunuri rapide dotate cu propriul radar si care sa faca parte dintr-un sistem integrat de avertizare timpurie cu raza lunga. Daca te duce buzunarul si pe langa tunuri poti disloca si rachete anti-aeriene cu raza scurta cu atat mai bine, sau ca sa parafrazam o veche zicala din epoca de aur: “Tunurile multe si dese, cheia marilor succese”.

Evident ca tot scriu despre aceste tunuri cu gandul la noi si la programul anuntat, dar inca nelansat, de modernizare macar a sistemelor GDF 003. Am senzatia ca oricat de mult as scrie despre asta, tot n-o fac destul. Oare in MApN cineva o avea ochi sa vada ce se intampla in Ucraina si daca are de ce nu se face nimic?!

Revenind la apararea anti-aeriana ucraineana, NASAMS si-a intrat in paine si americanii n-au pierdut timp anuntand o rata de succes de 100%. Cu adevarat impresionanta rata de succes dar aceasta informatie trebuie privita cu o oarecare rezerva mai ales daca tinem cont ca NASAMSul ajuns in Ucraina este probabil NASAMS 1 si foloseste rachete AIM-120 AMRAAM modele mai vechi.

Cu atat mai mult cu cat AMRAAM n-a inregistrat niciodata o rata de scucces de 100% folosita fiind in razboaiele americane. Dar ar putea sa fie si adevarata informatia daca ucrainenii folosesc sistemul mai cu fereala, in conditii optime si doar impotriva unor tinte practic fara aparare – rachetele de croaziera rusesti.

Asadar ar putea sa fie 100%, dar acest procent uimitor este atins doar in conditii ceva mai speciale.

NASAMS 2 insa ar fi de foarte mare folos Ucrainei, pentru ca are integrate si rachete cu raza scurta (RBS 70) si tunuri rapide de calibrul 40mm, adica nu esti mereu obligat sa lansezi o racheta (AMRAAM) care costa spre un million de dolari.

Cum tot de foarte mare folos i-ar fi apararii anti-aeriene ucrainene sistemul C RAM american Centurion, sistem pe care Kievul l-a solicitat deja Washingtonului.

PS In acest articol nu voi face nici o referire la sistemul anti-aerian romanesc pentru ca nu prea avem la ce sa ne referim. Nici sistem, nici eforturi intru edificarea unuia.

GeorgeGMT

articolul original.
❌