ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

6 clădiri înalte care urmează să fie construite în America de Nord

8 August 2022 at 02:49

Clădirile înalte devin din ce în ce mai des întâlnite în America de Nord, în afara New York-ului. Mai jos regăsiți o listă cu 6 proiecte care depășesc 300 de metri înălțime, care ar putea deveni cele mai înalte clădiri din orașe precum Miami, Toronto și Austin.

400 Lake Shore Chicago, Chicago, Illinois, SUA (SOM)

David Childs, de la SOM din Chicago, este arhitectul responsabil pentru proiectarea One World Trade, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera vestică.

400 Lake Shore va avea două de turnuri construite la capătul râului Chicago. Cel mai înalt turn ajunge la 335 de metri.

dezeen.com
dezeen.com
98 Red River Austin, Austin, Texas, SUA (KFP)

Studioul de arhitectură din New York, Kohn Pedersen Fox, a lansat planuri pentru primul zgârie-nori de peste 300 m care va fi construit în Austin. Planurile arată o bază de dimensiuni mari care susține un volum mai mic, cu grinzi de oțel vizibile. Clădirea va avea spații rezidențiale, comerciale și de birouri.

dezeen.com
dezeen.com
Waldorf Astoria Miami, Miami, Florida, SUA ( SSA/Carlos Ott)

Waldorf Astoria va atinge 319,7 metri înălțime și va fi cea mai înaltă clădire din Florida dacă va respecta data de finalizare propusă în 2026. Sieger Suarez Architects a colaborat cu arhitectul Uruagyuan Carlos Ott pentru proiectare.

dezeen.com
dezeen.com
Seattle Tower, Seattle, Washington, USA (ODA)

În 2020, studioul ODA din New York a anunțat planuri pentru construirea unui zgârie-nori de 361 de metri înălțime în centrul orașului Seattle.

Inspirat parțial de nevoile în schimbare din cauza pandemiei, clădirea va avea un spațiu gol în mijloc care va fi umplut cu verdeață.

dezeen.com
dezeen.com
Forma, Toronto, Ontario, Canada (Frank Gehry)

Renumitul arhitect Frank Gehry a anunțat la începutul acestui an planurile revizuite pentru două turnuri din Toronto. Cel mai înalt turn va ajunge la 298 de metri. Proiectul a fost în lucru aproape un deceniu, întruchipând o varietate de forme diferite.

dezeen.com
dezeen.com
1200 Bay Street, Toronto, Ontario, Canada (Herzog și de Meuron)

Pe Bay Street din Toronto, studioul de arhitectură elvețian Herzog și de Meuron intenționează să construiască un zgârie-nori de 324 de metri înălțime. Dacă va fi finalizat, acesta va fi cel mai înalt zgârie-nori din Canada.

dezeen.com
dezeen.com

Sursă: dezeen.com

articolul original.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Jennifer Coolidge, mama sexy din «Plăcinta Americană», dezvăluiri picante: „M-am culcat cu 200 de persoane!”

7 August 2022 at 15:17
By: Click!
image

Celebra actriță Jennifer Coolidge (60 de ani) a mărturisit că s-a culcat cu 200 de persoane datorită rolului său infam din filmul “American Pie/Plăcinta Americană”, unde a interpetat-o pe de mama lui Stifler, cu peste două decenii în urmă. De atunci, starul este simbolul mamelor sexy și fantezia multor bărbați tineri din întreaga lume, notează click.ro.

„M-a ajutat rolul de mamă sexy și am avut parte de multă acțiune pe plan sexual, de la American Pie încoace. Acel film mi-a adus numai beneficii. Adică, ar fi vreo 200 de oameni cu care nu aș fi făcut sex niciodată, dacă nu aș fi jucat în el. Da, m-am culcat cu 200 de persoane. Poate că am primit această atenție specială pentru că oamenii m-au văzut ca mama lui Stifler sau ca femeia din Legally Blonde/Blonda de la drept”, a mărturisit Jennifer, într-un interviu pentru Variety, conform sursei citate.

Citește mai multe pe: https://click.ro/vedete/vedete-internationale/jennifer-coolidge-mama-sexy-din-placinta-2182907.html

articolul original.

Viktor Orban a spulberat regimul Biden pe pământ american. Și a primit ovații! DISCURSUL

7 August 2022 at 10:17

4 august. Viktor Orban la Dallas și un discurs primit cu aplauze furtunoase la conferința conservatorilor (Conservative Political Action Conference CPAC) din Texas. Liderul ungur a punctat cîteva dintre cele mai mari probleme al Europei și Americii, începînd cu încurajarea migrației necontrolate pînă la distrugerea familiei tradiționale, ori impunerea de taxe fiscale împovărătoare pentru cetățeni. Un discurs împănat cu referiri la cultura americană, de la familia Ewing la Chuck Norris și Clint Eastwood, dar și cu citate din papi. Și, nu în ultimul rînd, un discurs cu poante excelente. Într-un cuvînt, ceva ce nu veți auzi vreodată din gurile plate și acre ale politicienilor români, care au umor, dar numai involuntar.

La Dallas, în fața lui Donald Trump și a conservatorilor americani, Orban a fost primit ca un erou și ascultat cu răsuflarea tăiată, discursul său fiind des întrerupt de aplauze frenetice. Nu a primit, ce-i drept, nicio șapcă la final. Indirect, Orban a administrat de peste ocean o lovitură năprasnică și liderilor de la București, care, de la Klaus Iohannis la premierul Ciucă, s-au repezit să-i înfiereze discursul și să ceară socoteală UDMR, în calitate de fan al lui Orban. S-au cerut discuții în coaliția de guvernămînt și poziții oficiale. Un creier înfierbîntat precum deputatul PNL Alexandru Muraru a cerut chiar izolarea lui Orban, nefiind clar ce înseamnă asta.

Și totuși, la Tușnad, Orban nu a vorbit despre România ori despre politicienii români. La Dallas, însă, el a criticat vehement Casa Albă, Partidul Democrat și politicile lor. A lăudat America, dar a și criticat America, de pe pămînt american. Ba chiar i-a dat și lecții. Pînă acum, nu a cerut nimeni izolarea, expulzarea, arestarea, împușcarea lui sau cine mai știe ce.

Semn că America încă e țara libertății și nu a securității, precum România.


Dincolo de asta, poți fi de acord sau nu cu ideile lui Orban, parțial sau total, dar măcar el are idei și le susține cu tărie. Niciun lider român nu are idei, doar aprobări devotate ale tuturor ideilor impuse de Burxelles și Washington.

În problema imigrației, Orban respectă voința celor 98% dintre unguri care au votat împotriva acesteia, la referendumul din 2016. În România, regimul Iohannis legiferează în justiție prin OUG-uri împotriva referendumul de el convocat. Comentariile sunt de prisos.

Vă prezentăm discursul integral al lui Orban, în traducerea lui Paul Hitter pentru aplicația Verdict a Danei Budeanu. Vă asigurăm că merită studiat:

„Mulțumesc tuturor!

Este minunat să fiu cu voi! Este fantastic să mă aflu aici, în Texas, statul Lone Star din mărețele State Unite ale Americii. Dacă nu mă înșel, Lone Star State înseamnă că independența, libertatea și suveranitatea sunt cele mai dragi valori în această parte a Americii. Dacă acest fapt este adevărat – și trebuie să fie adevărat, dacă mă uit în jur – atunci avem ceva în comun, chiar dacă Ungaria se află la peste 5000 de mile de Dallas. Țara mea, Ungaria, este statul Lone Star din Europa.

Principala diferență între țările noastre este că, din păcate, compania petrolieră Ewing nu plătește impozit pe profit la Budapesta.

Dar independența, libertatea și suveranitatea sunt pentru ce noi, ungurii, am luptat în ultimii 500 de ani. Am luptat pentru creștinism în Evul Mediu și în Evul Mediu modern. Și am luptat pentru democrația creștină în secolul XX și continuăm să luptăm până în prezent. Suntem o națiune de 15 milioane de locuitori, în inima Europei, cu o limbă unică.

Papa Francisc mi-a spus odată că maghiara este limba oficială în Rai, pentru că durează o eternitate să o înveți. Este doar o ușoară exagerare.

Probabil că ceea ce v-am spus mai sus este suficient să știți despre Ungaria. În ceea ce mă privește, ar trebui să știți că sunt un luptător pentru libertate de modă veche. Sunt, de asemenea, cel mai longeviv prim-ministru în funcție din Europa, singurul lider politic anti-migrație de pe continentul nostru, tată a 5 copii și bunic a 5 nepoți. Un lider al unei țări care se află zi de zi sub asediul liberalilor progresiști.

Sunt multe lucruri la care un luptător pentru libertate din Europa Centrală, anticomunist, de modă veche, crescut sub regimul comunist, nu a îndrăznit niciodată să viseze. Unul dintre acestea este să țină un discurs la CPAC aici, în Statele Unite. În Țara Libertății, unde Spiritul Libertății strălucește mai puternic decât în orice alt loc de pe Pământ. Astăzi, acest vis a devenit realitate! Și niciodată nu voi putea fi suficient de recunoscător. Așadar, vreau să le mulțumesc organizatorilor pentru că m-au invitat, în special lui Matt Schlapp, și vă mulțumesc tuturor pentru că m-ați primit.

Cei mai distinși conservatori din Statele Unite au dorit să vorbesc la conferința lor. Mă întrebam în ultimele două sau trei săptămâni ce vreți să auziți de la mine? Vin dintr-o țară milenară, cu o istorie bogată, dar să fim sinceri: Ungaria este departe de a fi o Superputere globală. Statele Unite sunt o Superputere Globală. Liderii dumneavoastră ar trebui să țină un discurs de deschidere la conferințele noastre din Ungaria. Dar cred că ați reușit să derutați multă lume invitându-mă pe mine. De exemplu, presa de stânga.

Pot deja să văd titlurile de mâine: Omul forte al extremei drepte europene, rasist și antisemit, calul troian al lui Putin, ține un discurs la o conferință conservatoare. Dar nu vreau să le dau nicio idee.

Ei știu cel mai bine cum să scrie Fake News. În schimb, vă voi spune adevărul: în Ungaria am introdus o politică de toleranță zero în ceea ce privește rasismul și antisemitismul, așa că a ne acuza este fake news, iar cei care fac aceste afirmații sunt pur și simplu niște idioți. Ei sunt corporația industrială Fake News Corporation.

Probabil că și ONG-urile progresiste sunt la fel de confuze. Ele sunt deja ocupate cu așa-numitele lucrări de cercetare pentru a-i informa pe americani despre cum am distrus democrația maghiară. Conform cercetărilor lor, am reușit să distrug democrația maghiară în 2011. Și apoi, spun ei, am ruinat-o din nou în 2012. Și apoi în 2013, și în 2014, și în 2015. Și așa mai departe. În fiecare an și în fiecare an! Dar cum am reușit să distrug ceva ce era deja ruinat? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să fii un liberal turbat.

În cele din urmă, prin invitația mea ați surprins și elita Partidului Democrat. Vreau să fie clar: noi respectăm guvernul Statelor Unite. Suntem oaspeți aici și trebuie să ne comportăm decent și cu actuala administrație. Dar există și o altă față a monedei, pe care nu o pot ignora. Administrația dumneavoastră a supus Europa și în special Bruxelles-ul la presiuni ideologice. Acesta nu este un fapt bun pentru noi. Dimpotrivă.

Administrația Obama a încercat să ne forțeze să schimbăm legea fundamentală a Ungariei și să eliminăm din ea valorile creștine și naționale. Ați înțeles?

Principala putere a lumii libere a vrut să ne forțeze să ne schimbăm constituția în conformitate cu un concept liberal globalist. Ce ciudat! Acest fapt ne-a luat prin surprindere și ne-a provocat multă durere. Dar am rezistat cu succes acestei încercări. De atunci, nu mai suntem favoriții democraților americani.

Aceștia nu au vrut ca eu să fiu aici și au depus toate eforturile pentru a crea o prăpastie între noi. Ei mă urăsc și mă calomniază, pe mine și țara mea, așa cum vă urăsc și vă calomniază pe dumneavoastră și America pe care o reprezentați. Știm cu toții cum funcționează acest mecanism. Liberalii progresiști nu au vrut ca eu să fiu aici pentru că știau ce vă voi spune. Pentru că eu sunt aici pentru a vă spune că ar trebui să ne unim forțele. Pentru că noi, ungurii, știm cum să-i învingem pe dușmanii libertății pe câmpul de luptă politic.

Dragi prieteni,

Noi, maghiarii, am învins comunismul, care ne-a fost impus de trupele și armele sovietice. A durat ceva timp. Am început lupta noastră în 1956 și am învins în 1990. Dar am reușit. Părinții noștri au tras primul foc de armă, iar noi, fiii lor, am câștigat războiul. Știm pentru ce trebuie să-i mulțumim lui Ronald Reagan. Dar comuniștii sunt greu de învins. S-au ridicat din propria cenușă, s-au unit cu liberalii și s-au întors în toată lumea, mai puternici ca niciodată.

Dacă cineva are îndoieli că liberalii progresiști și comuniștii sunt de fapt unii și aceiași, întrebați-ne pe noi, ungurii. Am luptat împotriva amândurora și vă pot spune: sunt la fel.

Așadar, a trebuit să-i învingem din nou. Și din 2010, continuăm să câștigăm, să câștigăm și să câștigăm. Ultima dată cu sprijinul lui Donald Trump, pentru care suntem recunoscători. Atât de multe victorii, încât ne scărpinăm în cap. Știți, a câștiga a devenit obiceiul nostru zilnic. Dar cunoaștem vechea zicală: golurile marcate ieri nu câștigă meciurile de azi. Am fost membru al parlamentului timp de 32 de ani, petrecând 16 ani în opoziție și 16 ani ca prim-ministru.

Am învățat că Un laș nu câștigă niciodată, iar un învingător nu renunță niciodată. Acesta este secretul victoriilor noastre. Trebuie să rămâi alături de țara ta în vremuri bune și în vremuri grele.

Donald Trump și Viktor Orban, 3 august 2022 Foto Facebook VO

Dragi prieteni,

Sunt aici pentru a vă spune că ar trebui să ne împărtășim experiențele. Sunt aici pentru a vă spune că valorile noastre: națiunea, rădăcinile creștine și familia pot avea succes pe câmpul de luptă politic. Chiar și în zilele noastre, când viața politică este guvernată de hegemonia liberală.

Sunt aici pentru a vă spune cum am reușit să facem ca aceste valori să aibă succes și să devină mainstream în Ungaria. Poate că povestea noastră vă poate ajuta să păstrați America Mare!

Așadar, iată povestea noastră. Cheia poveștii noastre de succes este că, atunci când luptăm, dăm cel puțin 100%. Spunem adevărul și reprezentăm adevărul, chiar dacă jumătate din lume ne atacă pentru asta. Nu poți câștiga cu jumătate de inimă. Fie dai tot ce ai mai bun și câștigi, fie joci în siguranță și pierzi.

Așadar, în primul rând: trebuie să avem încredere în învățăturile noastre iudeo-creștine. Acestea ne ajută să decidem ce acțiuni sunt corecte și ce acțiuni sunt greșite. Dacă credeți în Dumnezeu, credeți, de asemenea, că noi, oamenii, am fost creați după chipul lui Dumnezeu. Prin urmare, trebuie să fim suficient de curajoși pentru a aborda chiar și cele mai sensibile întrebări: migrația, politica de gen și ciocnirea civilizațiilor. Nu vă faceți griji: un politician creștin nu poate fi rasist. Așadar, nu trebuie să ezităm niciodată să ne provocăm puternic adversarii pe aceste teme. Fiți siguri: Valorile creștine ne protejează să nu mergem prea departe. În plus, știm că la sfârșitul vieții noastre va veni momentul în care toate acțiunile noastre vor fi judecate. Așa că nu poți face totul. Avem limite.

Așa cum spunea Clint Eastwood: Un om trebuie să-și cunoască limitele. Din păcate, stânga din politică nu cunoaște nicio limită.

Și, prieteni, se întâmplă că progresiștii de astăzi încearcă să separe din nou civilizația occidentală de rădăcinile sale creștine. Ei trec o linie care nu ar trebui să fie trecută niciodată. Dacă separați civilizația occidentală de moștenirea sa iudeo-creștină, se întâmplă cele mai rele lucruri din istorie.

Să fim sinceri: cele mai rele lucruri din istoria modernă au fost săvârșite de oameni care urau creștinismul. Nu vă fie teamă să vă numiți dușmanii pe nume. Poți să joci la sigur, dar ei nu vor arăta niciodată milă.

Luați-l în considerare, de exemplu, pe George Soros, așa cum îl numiți aici. În Ungaria, noi îi spunem Gyuri bácsi, ceea ce înseamnă unchiul Georgie. Cel mai bogat și unul dintre cei mai talentați maghiari de pe Pământ. Doar un sfat: Aveți grijă cu maghiarii talentați!

George Soros, ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg și Alexander Soros, fiul miliardarului Foto Twitter AS

Îl cunosc foarte bine pe George Soros. El este adversarul meu. El nu crede în nimic din ceea ce credem noi. Și are o armată la dispoziția sa: bani, ONG-uri, universități, institute de cercetare și jumătate din birocrația de la Bruxelles. Se folosește de această armată pentru a-și impune voința asupra adversarilor săi, categorie în care ne aflăm și noi, maghiarii. El crede că valorile care ne sunt dragi tuturor au dus la ororile secolului XX. Dar cazul este exact invers. Valorile noastre ne salvează de la repetarea greșelilor istoriei.

Ororile nazismului și ale comunismului au avut loc pentru că unele state occidentale din Europa continentală și-au abandonat valorile creștine. Iar progresiștii de astăzi plănuiesc să facă la fel.

Ei vor să renunțe la valorile occidentale și să creeze o lume nouă, o lume post-occidentală. Cine îi va opri dacă nu o facem noi?

Dragi prieteni,

Am învățat, de asemenea, că, pentru a câștiga, nu este suficient să știi pentru ce lupți. Trebuie, de asemenea, să știi cum ar trebui să lupți. Răspunsul meu este: Jucați după propriile reguli! Dar cum faceți asta? Este la fel de simplu cum pare. Trebuie să joci pentru a câștiga. Nu poți să te aștepți la victorie și să plănuiești înfrângerea. Trebuie să crezi că ești mai bun decât sunt adversarii tăi de stânga-liberali. Și să nu-ți pese de ce spun liberalii! Ei spun întotdeauna că veți pierde. Ei spun că nu se poate face acest lucru.

Trebuie doar să le demonstrezi că se înșeală. Dar am învățat ceva: nu putem lupta cu succes prin mijloace liberale pentru că adversarii noștri folosesc instituții, concepte și limbaj liberale pentru a-și masca planurile marxiste și hegemoniste.

Prieteni, politica nu este suficientă – acest război este un război cultural. Trebuie să ne revitalizăm bisericile, familiile, universitățile și instituțiile noastre comunitare.

Ungaria este o națiune veche, mândră, dar de mărimea lui David, care stă singură împotriva Goliatului globalist Woke. Invităm la solidaritatea conservatorilor americani. Ei sunt în atac total, așa că avem nevoie de o apărare totală. Trebuie să fiți curajoși. Dacă simțiți frică, aveți o treabă de făcut. Ce vă putem arăta noi, maghiarii, este cum să ripostăm după propriile noastre reguli. Permiteți-mi să vă dau câteva exemple.

În ceea ce privește migrația, doamnelor și domnilor, noi am fost primii din Europa care am spus nu migrației ilegale și am oprit invazia de migranți ilegali.

Credem că oprirea imigrației ilegale este necesară pentru a ne proteja națiunea.

Noi, în Ungaria, am decis să întrebăm oamenii dacă doresc sau nu migrația ilegală. Am organizat un referendum. Poporul maghiar a decis că nu dorește migrația. Deci nu vor să joace după regulile progresiștilor. Ei au respins afirmația falsă că migranții nu pot fi opriți și ne-au forțat pe noi, liderii, să acționăm. Și am oprit migrația ilegală. Am construit efectiv acel zid și a oprit migrația ilegală. Așa cum a spus Tucker Carlson, atunci când ne-a vizitat: Nu este un zid de înaltă tehnologie, ci păzit de oameni care își iubesc țara. Iar sistemul de protecție a frontierelor funcționează.

În timpul marii crize a migrației din 2015, 400.000 de migranți ilegali au venit la granițele noastre. Este de aproape trei ori mai mult decât a avut Genghis Khan când a invadat Europa.

După ce am construit zidul, am reușit să reducem migrația ilegală la zero. Anul acesta, am suferit deja 160.000 de încercări de trecere ilegală a frontierei. 160.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei! Așadar, noi, la granițele ungare, prindem fiecare migrant ilegal și îl escortăm înapoi de cealaltă parte a graniței. Regula este simplă: puteți solicita azil la ambasadele noastre, dar dacă încercați să veniți ilegal în Ungaria, nu veți reuși niciodată! Chiar dacă suntem presați nu doar de Sud, ci și de capetele de ou ale Uniunii Europene. Da, acesta este realitatea, prieteni! Ei vor să renunțăm la politica noastră de migrație zero, pentru că și ei știu că aceasta este bătălia decisivă și finală a viitorului. Dar viitorul este cel mai important din ceea ce putem oferi copiilor și nepoților noștri. Așadar, în Ungaria nu ne vom preda niciodată!

Dragi prieteni,

Să trecem la politica familiei, care este inima politicii noastre. Progresiștii pretind peste tot în lume că familiile nu trebuie protejate. În Europa, ei spun că nu există familie, pentru că dragostea este dragoste și familia este familie. Dacă nu poți defini familia, nimic nu este o familie. Și ei spun că familiile occidentale sunt locurile unde începe opresiunea așa-numitului patriarhat. Dar în cazul politicii familiale, în Ungaria am jucat din nou după propriile reguli.

Știm că familia este locul în care se transferă valorile părinților către următoarea generație. Dacă familiile tradiționale dispar, nu există nimic care să poată salva Occidentul de la scufundare.

Prin urmare, anul trecut, în Ungaria am cheltuit peste 6% din PIB pentru politica familială. Toate subvențiile sunt deja disponibile pentru familiile care urmează politicile concepției. Familiile beneficiază automat de scutiri de impozite, statul preia împrumuturile studențești după al treilea copil. Femeile sunt scutite de plata impozitului pe venitul personal, pe viață, după nașterea celui de-al patrulea copil. Și ne luptăm pentru a extinde aceeași politică de impozitare zero pentru mamele cu trei copii.

Așadar, dacă nu sunteți căsătoriți încă, ar trebui să vă găsiți imediat o soție maghiară!

În ultimii 10 ani, doamnelor și domnilor, numărul căsătoriilor s-a dublat, iar numărul de avorturi s-a înjumătățit în Ungaria. Nu este un început rău.

Dragi prieteni,

În Ungaria a trebuit să construim nu doar un zid fizic la granițele noastre și un zid financiar în jurul familiilor noastre, ci și un zid legal în jurul copiilor noștri pentru a-i proteja de ideologia de gen care îi vizează. Să fim clari. Ei cred că părinții ar trebui să urmeze modul progresist de a fi părinți. Dacă aceștia refuză să facă acest lucru, ar trebui să fie forțați de stat. Noi, maghiarii, cunoaștem acest vechi truc comunist și îl respingem! Poporul maghiar a respins din nou la referendum programele de orientare sexuală în școli fără acordul părinților. Niciodată în lunga istorie a Ungariei nu a mai existat un referendum în care o majoritate atât de mare de oameni să spună nu teoriilor gender sau oricărei alte ideologii similare!

Premierul Ungariei înconjurat de copii în cadrul Școlii de vară de la Tușnad, iulie 2022 Foto Facebook VO

În prezent, Constituția maghiară protejează familiile și copiii. Permiteți-mi să citez câteva fraze din Legea noastră fundamentală. Constituția noastră spune: Familia și națiunea constituie cadrul principal al conviețuirii noastre. Instituțiile statului maghiar sunt obligate să protejeze cultura creștină a Ungariei. Ungaria trebuie să protejeze instituția căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie. Legăturile familiale se bazează pe căsătorie sau pe relația dintre părinți și copii.

În concluzie: mama este femeie, tatăl este bărbat și lăsați-ne copiii în pace! Punct și de la capăt! Sfârșitul discuției!

Dragi prieteni,

Un alt factor al succesului nostru este faptul că guvernul meu este devotat Legii și Ordinii fără compromisuri.

Am decis că nu avem nevoie de mai multe genuri; avem nevoie de mai mulți pădurari. Mai puțini travestiți și mai mulți Chuck Norris.

Noi credem că nu există libertate fără ordine. Dacă nu există ordine, apare haosul. În Ungaria, agențiile de aplicare a legii nu sunt dușmanii oamenilor. Ele sunt gardienii libertății. Prin urmare, legea nu ar trebui să protejeze infractorii, ci să protejeze victimele și pe cei care apără legea. Poliția ar trebui să fie foarte respectată. Așadar, Ungaria este cea mai sigură țară din Europa. De fapt, Budapesta se numără printre puținele capitale europene în care te poți plimba în siguranță chiar și pe timp de noapte. În Ungaria veți auzi doar: Mai multe fonduri pentru poliție!

Și, în final, câteva remarci privind fiscalitatea, dragi prieteni.

Progresiștii vor întotdeauna banii voștri: le plac taxele mai mari. Noi credem că oamenii ar trebui să aibă banii în propriile mâini.

În acest scop, am introdus un impozit forfetar pe venitul personal, care este în prezent de 15%. În doar 10 ani, am redus impozitul cu 10%, ceea ce a reprezentat cea mai mare reducere de taxe din Europa. Avem cel mai mic impozit pe profit din Europa, care este de 9%. Cu acest impozit pe profit redus, anul trecut am avut o rată a investițiilor de 27%, care a fost printre cele mai bune din Europa. Recent, am fost din nou sub tirul criticilor când ne-am opus inițiativei privind impozitul minim global.

Toate țările europene au capitulat. Ungaria este ultimul om în picioare. Dar imperiul ripostează întotdeauna.

Actuala administrație americană a decis să rezilieze tratatul fiscal dintre Ungaria și Statele Unite, care a fost, probabil, cel mai bun acord fiscal negociat vreodată. A fost bun pentru investitorii americani. În Ungaria activează 1.700 de companii americane. Cred că a fost, într-adevăr, răzbunarea stângii. Pentru că Trezoreria americană a uitat cumva că are un tratat foarte asemănător cu Rusia. Dar nu și cu Ungaria. Ciudat, nu-i așa?

Doamnelor și domnilor,

În sfârșit, trebuie să vorbim despre război. Ucraina este vecinul nostru. Suntem pe deplin solidari cu ei.

Atacul Rusiei împotriva Ucrainei a forțat aproape un milion de oameni să se refugieze în Ungaria până în prezent. Mai mult de 10.000 de refugiați în fiecare zi. Majoritatea acestor refugiați se aventurează mai departe în Europa, dar un milion de oameni care intră într-o țară de 10 milioane este mult.

În opinia mea, strategia liderilor globaliști escaladează și prelungește războiul și scade șansele de pace. Fără discuții americano-ruse, nu va exista niciodată pace în Ucraina. Tot mai mulți oameni vor muri și vor suferi, iar economiile noastre vor ajunge în pragul colapsului. Nu vă pot spune ce să faceți; este decizia dumneavoastră suverană.

Vă pot spune însă un lucru: doar liderii puternici sunt capabili să facă pace. Noi, cei din vecinătatea Ucrainei, avem nevoie disperată de lideri puternici, care sunt capabili să negocieze un acord de pace. Mayday, mayday! Vă rugăm să ne ajutați! Avem nevoie de o Americă puternică, cu un lider puternic.

Dragi prieteni,

Cred că v-am provocat destul de mult. Așa că, înainte ca Matt Schlapp să-mi ia microfonul, haideți să tragem o concluzie.

Lumea are mai multe națiuni mari, dar niciuna cu puterea și influența Statelor Unite. La bine și la rău, lumea se uită la voi pentru viitor.

Iar viitorul Occidentului este pus sub semnul întrebării. Noi, cei din Occident, nu ne-am mai confruntat cu o criză ca aceasta de mult timp. Războaiele ideologice ale secolului XX – împotriva puterilor totalitare ale Germaniei naziste și ale Uniunii Sovietice – au fost teribile, dar Occidentul democratic s-a mobilizat și le-a învins pe amândouă. Acum, Occidentul se află în război cu el însuși.

Am văzut ce viitor are de oferit clasa conducătoare globalistă. Dar noi avem în minte un viitor diferit. Globaliștii pot merge cu toții în Iad; eu am venit în Texas!

Așadar, trebuie să ne asumăm lupta. Victoria nu va fi găsită niciodată luând calea celei mai mici rezistențe. Trebuie să luăm înapoi instituțiile de la Washington și de la Bruxelles. Trebuie să ne găsim prieteni și aliați unii în alții. Trebuie să ne coordonăm mișcarea trupelor noastre, pentru că ne confruntăm cu aceeași provocare. Anul acesta aveți alegeri la jumătatea mandatului. Apoi alegeri prezidențiale și legislative în 2024. Și vom avea alegeri în Parlamentul European în același an. Aceste două locații vor defini cele două fronturi în bătălia care se duce pentru civilizația occidentală. Astăzi nu deținem niciunul dintre ele. Cu toate acestea, avem nevoie de ambele. Avem doi ani la dispoziție pentru a ne pregăti. Trebuie să vă spun că nu va fi ușor.

Dar nu vă fie teamă; credeți doar în învățătura Sfântului Ioan Paul, papa polonez: Nu există dușman pe care Hristos nu l-a învins deja. Așa că haideți să mergem și să o facem!

Dumnezeu să binecuvânteze Texasul! Dumnezeu să binecuvânteze prietenia noastră! Mult noroc și la revedere!”.

Theodor Paleologu: Viktor Orban este cel mai mare performed politic din Europa

Invitat la o emisiune a postului de televiziune B1TV, Theodor Paleologu, unul dintre cei mai carismatici intelectuali tineri ai României, a comentat discursul premierului ungar de la Dallas și, ulterior, a făcut câteva precizări pe contul său de social media.

Theodor Paleologu citind Viețile și doctrinele filozofilor de Diogene Laerțiu, traducerea românească apărută în 1963. Foto Facebook

„Am spus, cred, suficient de clar și de tranșant ce dezaprob în acțiunile și discursurile liderului maghiar. Dar un fapt rămîne incontestabil, fie că ne place sau nu: este cel mai abil cameleon și cel mai mare performer politic din Europa zilelor noastre. A simțit dincontro bate vîntul și a anticipat chiar anumite evoluții ale societăților occidentale.

Am evocat rapid, dar fără să intru în detalii, discursul său de la Conservative Political Action Conference, care are loc chiar acum în Texas. Pun în secția de comentarii un link către acest discurs formidabil. Folosesc cuvîntul formidabil în dublul său sens: excelent și înfricoșător.

De ce excelent? Pentru că dovedește curaj, conține idei clare, suscită emoții puternice, indică o direcție și mobilizează publicul. Este extrem de combativ și, totodată, plin de umor. Nu mă mir că a fost ovaționat.

De ce înfricoșător? Pentru că amestecă adevăruri, semiadevăruri și neadevăruri cu maximă abilitate. Pentru că anumite adevăruri au ajuns să fie apanajul cvasiexclusiv al unor demagogi. Pentru că retorica lui radicală nu lasă loc de dialog și compromis. Pentru că este un simptom cît se poate de clar al bolii de care suferim: polarizarea extremă.

UPDATE: Multe dintre comentariile de mai jos ilustrează perfect polarizarea extremă de care vorbeam. Remarcați cît de des se folosesc complet aiurea termenii de fascism și comunism. Fără a mai vorbi, firește, de cei care nu pricep ce citesc (dacă citesc) și nu acceptă decît judecățile în alb și negru. Orice culoare intermediară, orice nuanță de gri, orice contrast cromatic sînt imediat percepute ca suspecte și condamnate fără drept de apel.”, a scris Paleologu pe contul său de Facebook.

Centrul pentru Drepturi Fundamentale, o fundație finanțată din bani de la guvernul ungar, a fost unul dintre sponsorii evenimentului CPAC 2022 din Dallas, scrie publicația hvh.hu. preluată de G4Media.

Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, a declarat că „statul maghiar nu a plătit și nici nu a cerut nimic”.

În același timp, Centrul pentru Drepturi Fundamentale, fundație susținută în acest an cu două miliarde de forinți din bani publici, este listată ca sponsor de susținere pe site-ul web al evenimentului CPAC 2022.

Hvh.hu a luat legătura cu ei și cu organizatorii CPAC pentru a afla exact ce presupune această sponsorizare.

De asemenea, hvh.hu a întrebat Uniunea Conservatoare Americană (ACU), care organizează CPAC, dacă este conștientă de faptul că au acceptat sprijinul unei organizații care este finanțată în mare parte de bugetul unei alte țări.

articolul original.

Răzvan şi Irina Fodor, la un pas de despărţire? Lucrurile par că s-au răcit între ei, după episodul Ştefan Bănică Jr

7 August 2022 at 06:50

Irina Fodor și Răzvan Fodor par să aibă probleme în paradis. De când fosta prezentatoare s-a întors din America Express, este extrem de distantă. Nici soțul ei nu pare să fie cel mai activ. Totul pare să fi început de când Irina Fodor a fost acasă la Ștefan Bănică Jr. 

Treburile par să nu meargă așa de bine în familia Fodor. De mai bine de două săptămâni, Irina s-a întors din America Express, dar nu a mai postat nimic. Fosta prezentatoare de la Dancing on ice: Vis în doi s-a distanțat brusc de fanii săi. După cum și Răzvan i-au urmat exemplul, internauții au început să creadă că cei doi au probleme în cuplu.

Irina Fodor, prinsă de paparazzi cu Ștefan Bănică Jr. Să fie episodul cauza unei posibile rupturi?

În urmă cu câteva luni, Irina Fodor a fost surprinsă de CANCAN.RO în timp ce intra în casa lui Ștefan Bănică Jr. Cei doi colegi de platou și-au petrecut câteva ore bune în casa cântărețului, timp în care Lavinia Pârva, soția lui, nu era acasă. Pe vremea aceea, amândoi erau prezentatori la Dancing on ice: Vis în doi, așa că poate au repetat în vila „Regelui rockului din România”. 

Irina Fodor a ajuns prima și l-a așteptat câteva minute pe Ștefan Bănică Junior (Foto: CANCAN.RO)
Irina Fodor a ajuns prima și l-a așteptat câteva minute pe Ștefan Bănică Junior (Foto: CANCAN.RO)
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nu există niciun „refugiu” pentru 12 specii oceanice esențiale din Coasta de Vest a Americii de Nord

6 August 2022 at 13:00
image

Schimbările induse de climă pun în pericol viitorul ecosistemelor de coastă și pot afecta multe specii oceanice esențiale de acolo. 

Pentru generațiile care au crescut urmărind „Finding Nemo”, s-ar putea să nu fie surprinzător faptul că despre Coasta de Vest a Americii de Nord se știe că are propria sa versiune a autostrăzii oceanice subacvatice, Ecosistemul Marin California Current (CCME).

CCME se întinde de la vârful cel mai sudic al Californiei până la Washington. Curenții ascendenți sezonieri de apă rece și bogată în nutrienți sunt coloana vertebrală a unei rețele trofice mai extinse de krill, calmari, pești, păsări marine și mamifere marine, indică Eurek Alert.

Cu toate acestea, schimbările climatice și schimbările ulterioare ale pH-ului oceanului, temperaturii și nivelurilor de oxigen modifică CCME și nu într-un mod bun.

Specii oceanice esențiale care simt efectele complexe ale schimbărilor climatice

O nouă cercetare condusă de un profesor de la Universitatea de Biologie McGill, Jennifer Sunday și profesorul Terrie Klinger de la Centrul de Acidificare a Oceanului Washington din cadrul EarthLab de la Universitatea din Washington avertizează că impactul climatic va afecta în mod semnificativ 12 din punct de vedere economic și cultural, care își vor face casa în CCME în următorii 80 de ani. Partea de nord a acestei regiuni și zonele care sunt mai aproape de țărm vor avea cele mai puternice răspunsuri în acest cadru, la schimbarea condițiilor oceanului.

Evaluarea efectelor biologice ale mai multor variabile de mediu, arată complexitatea cercetării sensibilității la climă. De exemplu, în timp ce unele schimbări anticipate de mediu vor stimula metabolismul și vor crește consumul și creșterea, modificările care însoțesc alte variabile sau chiar aceleași, ar putea scădea ratele de supraviețuire. În special, creșterile fiziologice (cum ar fi dimensiunea, consumul sau motilitatea) nu sunt întotdeauna benefice, mai ales atunci când resursele, cum ar fi alimentele și apa oxigenată, sunt limitate.

Dintre toate , acidificarea oceanelor a fost asociată cu cele mai mari scăderi ale ratelor biologice individuale la unele specii, dar cu cele mai mari creșteri la altele. Acest rezultat subliniază necesitatea cercetării și monitorizării continue pentru a oferi informații corecte și în baza cărora să poată fi adoptate măsuri.

Salvarea ecosistemelor de coastă și a acestor specii oceanice esențiale

Investițiile în modele predictive și implementarea strategiilor de adaptare vor fi din ce în ce mai esențiale pentru a ne proteja ecosistemele, culturile de coastă și mijloacele de trai la nivel local. Cu provocări similare se vor confrunta și specii care nu sunt abordate în acest studiu, iar răspunsurile vor fi complicate de sosirea speciilor invazive, focarele de boli și schimbările viitoare ale aprovizionării cu nutrienți.

Aceste vor avea probabil consecințe socio-economice resimțite în sus și în jos pe Coasta de Vest, dar probabil că nu vor afecta pe toată lumea și fiecare loc în mod egal.

Deoarece zona este foarte productivă, susținând pescuitul și mijloacele de trai pentru zeci de milioane de locuitori ai Coastei de Vest, posibilitatea de a prezice schimbări la nivel de populație pentru o serie de specii care sunt susceptibile de a fi afectate ar trebui să arunce oun semn de întrebare asupra potențialului impact economic și a adaptării optime a măsurilor pentru viitor.

„Este timpul să accelerăm implementarea măsurilor bazate pe știință”

„Este momentul să accelerăm acțiunile bazate pe știință”, spune Jennifer Sunday, profesor asistent la Departamentul de Biologie al Universității McGill și prim autor al lucrării.

Ea face trimitere la mesajele de la recenta Conferință Oceanică a ONU din 2022 și evenimentul paralel WOAC. „Integrarea informațiilor științifice, a modelelor predictive și a instrumentelor de monitorizare în procesul decizional local și regional, poate promova administrarea resurselor marine și poate contribui la bunăstarea umană, pe măsură ce ne confruntăm cu schimbări inevitabile ale vieții marine care ne susțin.”

articolul original.

Do not measure China’s reactions by the American foot!

6 August 2022 at 07:41

The Chinese conduct themselves according to the commandments of Sun Tzu, not according to the commandments of Moses. For them, after centuries of powerlessness, power is exercised not ostentatiously, but calmly and discreetly. They are not even chess players, nor poker players, but Go (Weiqi) players. When the US attacked by pushing forward (in Taiwan) the fool, China did not respond by counterattacking with the rook (as the US, Germany or Russia would have done), but put another piece on the world board that limits the American opponent’s maneuverability. More to come…the former Minister of Foreign Affairs, Adrian Severin, explained to Q Magazine.

We reproduce the full commentary below. Titles and underlines belong to the editor.

Adrian Severin was Minister of Foreign Affairs of Romania and president of the OSCE-PA Photo Mihail Oprescu

WHAT IS TAIWAN AND WHAT DOES IT WANT?

No one disputes that Taiwan is currently a part of China. That’s how it was in the past.

When the Maoist revolution broke out in China, the Chinese government reacted and this led to a civil war, which was eventually won by the revolutionary forces. They established their control over the entire territory of the state, except for the island of Taiwan, where the government troops took refuge and the “capitalist” political regime was preserved under their protection, but especially under American protection.

President Tsai Ing-wen with Taiwanese army soldiers Photo Twitter

To think that Taiwan is democratic because it is capitalist would be an abuse of logic. Not everything that is capitalist is democratic, and not everyone who opposes dictators is a democrat.

International self-determination is a right of peoples. Internal self-determination can be recognized at the limit, under certain conditions, as a right of national minorities. Regions or territories do not have the right to self-determination.

As a region of China, Taiwan does not have this right, which, in fact, it did not even bring up until recently. If we recognized it, we could wake up one day that Oltenia is also asking for separation from Romania; not to mention Transylvania.

Donbass, with which some analogy could be made, differs from Taiwan by two essential features: i. a Russian (Russian-speaking) majority lives in Donbass, which must be distinguished from Ukrainians, while Chinese people live in Taiwan, as in Mainland China; ii. Donbas was transferred by Russia to Ukraine, at the behest of the USSR, according to Soviet constitutional, administrative and geopolitical logic, while Taiwan politically isolated itself from China in the context of a civil war.

Both insular and mainland Chinese believed that there was only one China, which, however, each community presented itself as the only legitimate one to organize, rule and represent. Finally, the UN (including the USA, Russia, Romania, etc.) recognized the People’s Republic of China as a legitimate partner in international relations, communist as it was. International relations consider the reality of power, not the ideologies. The ideologists only disturb the peace of the world.

As long as the “one China” principle works (and so far, no one has denounced it) the Taiwanese issue is China’s internal affair. Taiwan’s eventual desire to become an independent state and transform its current de facto status into a de jure one represents a secessionist project.

The US fought a terrible war against the secessionism of the Southern Confederacy. House Speaker Nancy Pelosi’s trip to Taipei suggests the US would not be against Taiwanese secession, however. The secessionism at home, no! Secessionism abroad, yes! Hence all the anger.

WHAT DOES THE USA WANT?

Initially, the US claimed that Taiwan was China and armed it to be able to reclaim the mainland territory. Back then, Washington, albeit against common sense, viewed mainland China as a “secessionist region” and advocated against this secessionism and for the restoration of the exercise of sovereignty by the “real China”, the Republic of China, with its leadership in exile in Taiwan, over the entire recognized territory of the state; therefore also on the continental territory.

Carmine Angelo Vito is among the first CIA pilots to fly over Moscow during the Cold War on intelligence-gathering missions. The first to make such a flight, aboard a U-2, was Carl Overstreet, on June 20, 1956, on a mission covering Poland and eastern Germany. On July 4, Hervy Stockman was flying over Soviet territory, not far from Leningrad, to photograph military ships and bases in the Soviet Baltic countries. The fourth, fifth, and sixth intelligence-gathering missions were flown by pilots Marty Knutson, Glen Dunaway, and Jake Kratt, all of which were successful. Photo Air & Space Museum, Washington, DC

After 1970, in the conditions of the sharpening of the Cold War and the rivalry between the USA and the USSR, but also of increasingly fierce disputes between the two great communist powers, the USSR and China, the Nixon Administration, maintaining the principle of one China, recognized as the its legitimate representative the People’s Republic of China, which was also granted permanent membership in the UN Security Council. It was the happy time when the doctrine of political realism in international relations and their de-ideologization, embodied by the National Security Adviser and then US Secretary of State, Henry Kissinger, had established itself in American foreign action. Washington’s only claim at the time was that China’s reunification should be peaceful. Which Beijing accepted.

According to this deal, the US considered itself entitled to support Taiwan, further arming it, this time to enable it to defend itself against a possible military invasion by the official/legitimate Chinese government. Which was not very difficult given the military and economic weakness of the People’s Republic of China at the time. For the government in Beijing, a military solution, involving the crossing of the Formosa Strait, about 80 miles wide, would have been an adventure doomed to failure.

Over time, things have changed. China has become the world’s second, if not first, economic power, one of the largest holders of US debt, one of the main refuges of many Euro-Atlantic industries, and the source of essential goods for the functioning of Euro-Atlantic economies, as well as a military power not to be ignored, equipped with the most advanced technologies. If it does not yet surpass the military power of the USA, it is because, as President Jiang Zemin explained us during the state visit in 1997, in the battle of ideas in China, the group that claimed that the economic and social development of the country must be given priority won against the one who advocated the priority of the development of military capabilities. In other words, a strategy diametrically opposed to the American one which, for a very long time, spends more on military security than on economic development; which is, according to the great political scientist Paul Kennedy, even under the conditions of the conversion of military technological progress into technologies of civilian utility, the cause of the collapse of all empires.

The economic and cultural development of China, together with a certain liberalization of civil relations, a relative democratization of society (within the limits of Mandarin traditions that allow the competition of political options only on distinct social levels, the highest and most respected being that of the Mandarin aristocracy, today represented by the leaders of the so-called Chinese Communist Party) and a considerable ideological relaxation (following the synthesis of “bureaucratic centralism”, Confucian harmony and capitalist competition), led to the emergence of a true dependence of the Taiwanese market on the Chinese one and made the career management of the Taiwanese dependent on their integration into the mainland Chinese environments. Against this background, peaceful reunification was becoming an ever easier and closer goal.

American military experts were of the opinion as early as 2021 that a war involving Taiwan is desirable, because Asia is growing so much economically that it is becoming unstoppable Photo Twitter

Such a reunification meant, however, the elimination of the American military presence in Taiwan. What American political planners, anchored in old strategic calculations and living in a dream world parallel to reality, could not accept. This is even though the mainland Chinese market is today much more attractive to the US than the Taiwanese market (in the latter the Pelosi family has important stakes), and the 80 miles of the Taiwan Strait is no longer an insurmountable obstacle for the Chinese fleet and missiles, with US military bases there no longer beyond Chinese arm’s length. Thus, the US decided, because of an autistic analysis, to encourage independence-secessionist movements in Taiwan.

With the support of the US, the party that wants to turn Taiwan into an independent state distinct from China, in reality viable only as an American protectorate, came to power. Such a fact is in itself likely to increase tensions, already high, in the China Sea.

What the US is defending in Taiwan is not democracy against dictatorship (Taiwanese democracy is more than questionable, as the idea of ​​Chinese Communist dictatorship is a thing of the past), but a position of military dominance in the Western Pacific, which, with clear thinking, it could easily dispense, in exchange for the advantages brought by a multilateral collaboration with China, including in terms of defining a new world order.

VISIT OF THE OLD LADY

The descent of the Speaker of the US House of Representatives, Nancy Pelosi, in Taipei, without the consent of the People’s Republic of China, has ignited a new crisis in the region with global reverberations.

As I have shown before, in concrete reality there is an internationally recognized (including by the USA) only one China, Taiwan being a region of it, and the Taiwanese problem (respectively the relationship between the island of Taiwan and mainland China, including the ways to exercise the sovereignty of the Chinese state over its entire territory) being an internal problem of China.

The entry of a high-ranking American citizen, under the protection and escort of the US armed forces, into the territory of a sovereign state that does not approve such a “visit” is an act of war.

The risk taken by Mrs. Pelosi has obscure causes, most likely related to the need to divert public attention from the criminal problems of the Pelosi family in the US. After all, if the US started a war with Iraq to cover up the Monicagate scandal, why wouldn’t they start another one to cover up Pelosigate?!

To this objective could possibly be added the interest of the Democratic Party, in a difficult election year, to postpone the midterm elections or to keep them in the shadow of the grandiose plume of the one leading the nation in the war with the Chinese communist hydra (in addition to the Russian one). In the absence of a bellicose attitude on the part of Beijing, such a calculation remains just a stick in the mud.

I led a Congressional delegation to Taiwan to make crystal clear that America stands with the people of Taiwan – and all those committed to Democracy and human rights.

Check out this video of our historic visit to Taipei. pic.twitter.com/TON6zB3x4s

— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi)
August 3, 2022

Nancy Pelosi said she visited Taiwan to send a clear signal of support for the Taiwanese people and democratic values ​​Video Twitter Nancy Pelosi

Otherwise, Nancy Pelosi’s trip did not and could not bring any detectable geopolitical or economic gain to the American nation, which is in the midst of an economic and social crisis. Rather, it pushed China’s neighbors (Philippines, South Korea, Vietnam) to distance themselves from the US to protect themselves and their loved ones.

China’s militarily reserved response, circumscribed by its psychology, culture and historical traditions, different from what Euro-Atlantic propaganda had convinced the European and American public to be, as well as in stark contrast to the expectations of this public, is explained by the specifics of Chinese thinking synthesized in the philosophy of the game go (weiqi), completely different from that of the chess or poker games known in Europe (including Russia) and the USA. In the broadest sense, China never attacks directly, but by envelopment; it does not confront its force with the opponent’s force but puts the opponent in the position of not being able to use its force because it has lost the favorable room for maneuver. However, this does not happen in the short term, as Europeans and Americans like, but in the medium and long term, as the Chinese think and act.

On July 30, the aircraft carrier USS Ronald Reagan crossed the South China Sea to the east of Taiwan and south of Japan. The ship was accompanied by the cruiser USS Antietam and the destroyer USS Higgins. “Although they can respond to any eventuality, these are normal, routine deployments,” said a US Navy representative. Photo MC3 Gray Gibson

WHO WON AND WHO REALLY LOST?

The shock produced by the contrast between expectations and reality proves the superior capacity of Euro-Atlantic propaganda in relation to the Chinese one, defeated in this chapter.

In the case of the war in Ukraine, Western propaganda convinced the world that Russia wanted to occupy Kiev, and then presented the fact that it was not occupied as a proof of Vladimir Putin‘s strategic defeat. Using the same method, metaphors from Chinese leaders’ statements and warnings prior to Nancy Pelosi’s arrival in Taipei were misinterpreted and widely disseminated to create the expectation of a Chinese military attack on the aircraft she was traveling in and a Chinese military invasion of Taiwan. Such responses, wrongly attributed to the Chinese beforehand, were fashioned after the inept pattern of the outbreak of the First World War under the pretext of the assassination of Archduke Franz Ferdinand in Sarajevo in 1914. Many believed in these predictions without noticing that such reactions would have brought no practical advantage to China. As neither the downing of the aircraft nor the invasion took place, China is declared defeated; and so it is, but only in our imagination and the „show war” in which the US has specialized.

Beyond this, such dangerous fire games draw our attention to the fact that the US, the inventor and champion of marketing, offers only successful “commercial advertising” behind which no real geopolitical “products” can be found (except for the military), while China reserves, in the long term, the advantages of the real supply of such “products”, the seller of splendid empty packaging not being able to endlessly deceive everyone and collect the price of a commodity that he does not have.

China’s restraint in its armed response to Ms. Pelosi’s provocation has saved humanity from the devastating Pacific expansion of the current war in Eastern Europe and the Black Sea

Beyond its cultural bases, this is concretely motivated (if we operate with the arguments of practical reason) by the military power gap still existing between the US and China, favorable to the former, by the lack of militaristic and expansionist traditions of China, by the wise desire of mainland China to achieve reunification with Taiwan peacefully, in order to be durable, and through the pragmatic and responsible calculation according to which an open military confrontation between China and the US, caused by a purely symbolic gesture, and therefore without any practical consequences, by some American politicians, disowned right at home, would not have brought China any real profit.

What did the madmen who were pushing China to war really want and expect? Apocalypse?!

Now, because China did not listen to them and limited itself, in the spirit of the oriental martial arts, to a military choreography without direct contact (see the promptly launched military exercises that closed, without the US objecting, the transiting around and over Taiwan, or they “accidentally” touched – much like NATO “accidentally” bombed the Chinese embassy in Belgrade in 1999 – Japanese territory, without causing any human and material damage), to “pedagogical” reductions in Sino-Taiwanese economic relations and to the “suspension” of Sino-American political cooperation (apart from the symbolic yet humiliating sanctions imposed on the Pelosi family), they want to “punish” it by labeling it as a “loser without right of appeal”.

China’s stage victory is to use Nancy Pelosi’s “visit” as a coagulant of Chinese national pride and will, bringing popular support for the current state leadership (and especially President Xi Jinping) to the highest levels. A China that is more united, more self-confident, and more convinced of its moral superiority poses an even greater threat to American unipolar ambitions.

The strategic defeat of the US caused by Nancy Pelosi’s visit, which the US administration did not have the strength of character to undertake, is that it unleashes China’s retaliatory policy (which will come in time and unseen, in especially in the form of economic and psychopolitical “sanctions”) and strengthens the Sino-Russian alliance (as well as the BRICS “opposition”), but especially it is revealing the systemic deficit of US geopolitical judgement (the sclerosis of American geopolitical discernment), with the effect of bankrupting the credibility of the American power and of destroying the cohesion of the American-led alliances.

Pentagon officials tried to contact China’s military commanders, but they did not return calls to the Americans, three sources told Politico newspaper.

That’s what it was and is. What will be, we will see. What we know now is that the century of Asia, that is, the march of history, cannot be stopped by the frivolous aggressivity of a dying empire.

articolul original.

Astăzi se împlinesc 77 de ani de la lansarea primei bombe atomice

6 August 2022 at 04:35
image
Pe 6 august 1945, Statele Unite ale Americii au lansat prima bombă atomică, asupra oraşului japonez Hiroshima, soldată cu aproximativ 140.000 de victime.

Ziua Hiroshimei, comemorarea victimelor primului bombardament nuclear, are loc marţi, 6 august, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unide dedicând ziua de 29 august Zilei Internaţionale Împotriva Testelor Nucleare şi 26 septembrie Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Armelor Nucleare.

Din 2009, Ziua Internaţională împotriva testelor nucleare este marcată pe 29 august, iar, din decembrie 2013, Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 26 septembrie Ziua Internaţională pentru Eliminarea Armelor Nucleare.

Aceasta comemorare a luat naştere în urma celor 2 bombardamente nucleare (Little Boy şi Fat Man) au adus moartea imediata a aproximativ 100.000 – 200.000 de oameni (majoritatea civili) şi chiar şi mai mulţi cu trecerea timpului.

Statele Unite ale Americii au lansat, în 1945, prima bombă atomică, asupra oraşului japonez Hiroshima, ofensivă soldată cu aproximativ 140.000 de victime.

La 6 august 1945, bombardierul B-29 „Enola Gay” a decolat de pe aeroportul militar american din insula Tinian, aflată în arhipelagul Marianelor, iar bomba pe care o transporta a fost lansată spre Hiroshima în jurul orei locale 08.15.

Proiectilul a explodat după 45 de secunde, deasupra centrului oraşului japonez.

Trei zile mai târziu, bomba „Fat Man” a provocat distrugerea localităţii Nagasaki. După capitularea Japoniei, cel de-al doilea război mondial se sfârşeşte.

Circa 140.000 de persoane, aproape jumătate din populaţia oraşului, au murit în explozie sau în lunile care au urmat, din cauza radiaţiilor sau a arsurilor grave.

Din acel moment, au mai fost detonate peste 2.000 de arme nucleare cu scop de testare şi demonstrare a puterii lor. Pe lânga folosirea lor ca arme, explozivele nucleare au fost testate şi folosite şi pentru diverse scopuri nemilitare: minerit sau construirea de canale. Potrivit Tratatului de neproliferare a armelor nucleare a intrat în vigoare în 1970, semnat de 189 de membri, cinci state sunt declarate ca deţinătoare de arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China. Între timp, India, Pakistan şi Coreea de Nord au efectuat mai multe teste nucleare. În acelaşi fel, cu toate că nu recunoaşte oficial acest statut, Israelul se consideră că ar deţine undeva între 75 şi 400 de focoase nucleare.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 6 august:

1660 – A încetat din viaţă pictorul spaniol Velasquez (Diego de Silva) (n. 1599).

1825 – Bolivia îşi dobândeşte independenţa.

1867 – A fost înfiinţată Biblioteca Academiei Române.

1868 – S-a născut Paul Claudel, diplomat şi poet francez (d. 1955).

1881 – S-a născut medicul britanic Alexander Fleming, care a descoperit penicilina şi efectele ei în tratamentul maladiilor contagioase (d. 1955).

1914 – Austro-Ungaria declară război Rusiei şi Serbiei. La rândul ei, Serbia declară război Germaniei.

1917 – A fost înfiinţată Legaţia României la Washington.

1917 – S-a născut actorul american Robert Mitchum (d. 1 iul 1997)

1928 – S-a născut pictorul şi cineastul Andy Warhol (pe numele său adevărat Andrew Warhola) (d. 22 februarie 1987)

1935 – A murit geograful George Vâlsan; a pus bazele geomorfologiei moderne în România (n. 21 ianuarie 1885).

1936 – România a aderat la Uniunea de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice în varianta adoptată de Conferinţa de la Roma din anul 1928.

1941 – S–a născut poetul Cezar Ivănescu, autor al unei piese de teatru („Mica dramă”) şi al unei antologii tematice de poezie românească – „Cântecul amintirii”. De asemenea, a tradus volumul lui Mircea Eliade „De la Zamolxis la Genghis–Han” (d. 24 aprilie 2008).

1948 – S–a născut Jeana Gheorghiu, jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune şi radio; s-a făcut cunoscută îndeosebi prin reportajele realizate în timpul evenimentelor din 1989 din Timişoara (d. 18 mai 2007)

1962 – Jamaica devine independentă.

1973 – A încetat din viaţă regizorul Sică Alexandrescu (n. 15 august 1896).

1973 – Compozitorul şi cântăreţul american Stevie Wonder a suferit un grav accident, în urma căruia a stat patru zile în comă şi şi-a pierdut complet vederea.

1977 – În urma noii organizări a Ministerului Finanţelor, Direcţia Generală a Vămilor şi Garda Financiară au trecut în subordinea directă a acestui minister.

1978 – A încetat din viaţă Papa Paul al VI-lea (Giovanni Montini) (n. 1897).

1999 – Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat proiectul Rezoluţiei nr. 169, care se referea la politica Statelor Unite faţă de România. Textul, aprobat şi de Senat, recomanda sprijinul pentru reeşalonarea sau anularea datoriilor externe ale României, precum şi pentru integritatea sa teritorială.

2000 – A încetat din viaţă actorul Petre Gheorghiu: „Neamul Şoimăreştilor”, „Mihai Viteazul”, „De ce trag clopotele, Mitică?” (n. 20 iunie 1929) .

2002 – S-a născut în Argentina primul viţel obţinut prin clonare.

2009 – A încetat din viaţă regizorul şi scenaristul american John Hughes: seria „Singur acasă”, „Beethoven”, „101 Dalmaţieni” (n. 1950).

2011 – A încetat din viaţă Hélène Rochas, simbol al eleganţei pariziene şi fost director al casei de modă şi parfumuri Rochas (n. 1927)

articolul original.

Cum a reacționat Casa Albă și ONU după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

5 August 2022 at 20:52
image

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, consideră „imposibilă” rezolvarea celor mai presante probleme în lume, ca încălzirea climatică fără un dialog „eficient” între China şi SUA, a transmis vineri purtătorul său de cuvânt, potrivit France Presse.

Reacția Casei Albe și a ONU, după ce China a anunțat că îngheață cooperarea cu SUA

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Alb, a transmis vineri că suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este „iresponsabilă”.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere”, a adăugat John Kirby.

„Credem că este fundamental iresponsabil”. „Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

articolul original.

Nu măsurați reacțiile Chinei cu metrul american!

5 August 2022 at 20:00

Chinezii se conduc după poruncile lui Sun Tzu, iar nu după poruncile lui Moise. Pentru ei, după ce timp de secole au fost lipsiți de putere, puterea nu se exercită cu ostentație, ci cu calm și cu discreție. Ei nu sunt nici măcar jucători de șah, necum de poker, ci jucători de Go (Weiqi). Când SUA a atacat împingând înainte (în Taiwan) nebunul (nebuna), China nu a răspuns contraatacând cu turnul (cum ar fi făcut SUA, Germania sau Rusia), ci a mai pus pe eșichierul lumii o piesă care limitează capacitatea de manevră a adversarului american. Altele urmează…a explicat pentru Q Magazine fostul ministru de Externe, Adrian Severin.

Redăm în continuare comentariul integral. Titlurile și sublinierile aparțin redacției.

Adrian Severin a fost ministru de Externe al României și președinte al OSCE Foto Mihail Oprescu

CE ESTE TAIWANUL ȘI CE VREA EL?

Nimeni nu contestă că în prezent Taiwanul este o parte a Chinei. Așa a fost și în trecut.

Când în China a izbucnit revoluția maoistă, guvernul chinez a reacționat și asta a generat un război civil, câștigat, în cele din urmă, de forțele revoluționare. Acestea și-au instaurat controlul asupra întregului teritoriu al statului, cu excepția insulei Taiwan, unde s-au refugiat trupele guvernamentale și s-a păstrat, sub protecția lor, dar mai ales sub protecție americană, regimul politic capitalist.

Președinta Tsai Ing-wen alături de soldații armatei taiwanze Foto Twitter

A socoti că Taiwanul este democratic întrucât este capitalist ar fi un abuz de logică. Nu tot ce este capitalist este democratic și nu toți cei care se opun dictaturii sunt democrați.

Autodeterminarea internațională este un drept al popoarelor. Autodeterminarea internă poate fi recunoscută la limită, în anumite condiții, ca un drept al minorităților naționale. Regiunile sau teritoriile nu au dreptul la autodeterminare.

Ca regiune a Chinei, Taiwanul nu are acest drept, pe care, de fapt, nici nu l-a adus în discuție până de curând. Dacă l-am recunoaște, ne-am putea trezi într-o zi că și Oltenia cere separarea de România; ca să nu mai vorbim de Ardeal.

Donbasul, cu care s-ar putea face o oarecare analogie, se deosebește de Taiwan prin două trăsături esențiale: i. în Donbas trăiește o majoritate rusă (rusofonă) care trebuie distinsă de ucraineni, în timp ce în Taiwan trăiesc tot chinezi ca și în China continentală; ii. Donbasul a fost transferat de Rusia Ucrainei, la ordinul URSS, conform logicii constituționale, administrative și geopolitice sovietice, în timp ce Taiwanul s-a izolat din punct de vedere politic de China, în contextul unui război civil.

Atât chinezii insulari, cât și cei continentali socoteau că există o singură Chină, pe care, însă, fiecare comunitate se prezenta a fi singura legitimată să o organizeze, conducă și reprezinte. În cele din urmă, ONU (inclusiv SUA, Rusia, România etc) au recunoscut Republica Populară Chineză ca partener legitim în relațiile internaționale, așa comunistă cum o fi fost ea. Raporturile internaționale țin seama de realitatea puterii, iar nu de ideologii. Ideologii nu fac decât să tulbure pacea lumii.

Atât timp cât funcționează principiul unei singure Chine (și până acum nimeni nu l-a denunțat) problema taiwaneză este o afacere internă a Chinei. Eventuala dorință a Taiwanului de a deveni un stat independent și a transforma statutul său actual de facto într-unul de jure, reprezintă un proiect secesionist.

SUA a purtat un război teribil împotriva secesionismului Confederației Sudiste. Călătoria Președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taipei, sugerează că SUA nu ar fi, însă, împotriva secesionismului taiwanez. De aici toată supărarea.

CE VREA SUA?

Inițial, SUA a susținut că Taiwanul este China și l-a înarmat pentru a putea recupera teritoriul continental. Pe atunci, Washingtonul, fie și împotriva bunului simț, privea China continentală ca pe o regiune secesionistă și pleda împotriva acestui secesionism și pentru restabilirea exercițiului suveranității adevăratei Chine, Republica China, cu conducerea sa refugiată în Taiwan, asupra întregului teritoriu recunoscut al statului; deci și asupra teritoriului continental.

Carmine Angelo Vito este printre primii piloți ai CIA care au survolat deasupra Moscovei în timpul războiului rece, în misiuni care vizau culegerea de informații. Primul care a efectuat un astfel de zbor, la bordul unui U-2, a fost Carl Overstreet, la 20 iunie 1956, într-o misiune care acoperea Polonia și estul Germaniei. La 4 iulie, Hervy Stockman zbura deasupra teritoriului sovietic, nu departe de Leningard, pentru a fotografia navele militare și bazele din țările baltice societice. Cea de-a patra, a cincea și a șasea misiune de culegere de informații au fost efectuate de piloții Marty Knutson, Glen Dunaway și Jake Kratt, toate fiind un succes. Foto Air & Space Museum, Washington, DC

După 1970, în condițiile ascuțirii Războiului rece și ale rivalității dintre SUA și URSS, dar și ale unor dispute tot mai aspre între cele două mari puteri comuniste, URSS și China, Administrația Nixon, menținând principiul unei singure Chine, a recunoscut ca reprezentant legitim al acesteia Republica Populară Chineză, căreia i s-a acordat și locul de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Era vremea fericită în care doctrina realismului politic în relațiile internaționale și a dezideologizării acestora, încarnată de consilierul pentru securitate națională și apoi Secretarul de stat al SUA, Henry Kissinger, se impusese în acțiunea externă americană. Singura pretenție a Washingtonului, la timpul respectiv, a fost ca reunificarea Chinei să nu se producă decât pe cale pașnică. Ceea ce Beijingul a acceptat.

Potrivit acestei înțelegeri, SUA s-a considerat îndreptățită să acorde sprijin Taiwanului, înarmându-l în continuare, de astă dată, spre a-i permite să se apere împotriva unei posibile invazii militare declanșate de guvernul chinez oficial/legitim. Ceea ce nu a fost foarte complicat în condițiile slăbiciunii militare și economice a Republicii Populare Chineze de atunci. Pentru guvernul de la Beijing, o soluție militară, implicând și traversarea strâmtorii Formosa, lată de circa 80 mile, ar fi fost o aventură sortită eșecului.

Cu timpul, lucrurile s-au schimbat. China a devenit a doua, dacă nu prima, putere economică a lumii, una dintre cele mai mari deținătoare ale datoriei americane, unul dintre locurile unde s-au refugiat multe din industriile euro-atlantice și sursa de bunuri esențiale pentru funcționarea economiilor euro-atlantice, precum și o putere militară de neignorat, dotată cu tehnologii dintre cele mai avansate. Dacă nu depășește încă puterea militară a SUA este întrucât, așa cum ne explica Președintele Jiang Zemin în timpul vizitei de stat din 1997, în lupta de idei din China a izbândit gruparea care susținea că dezvoltării economice și sociale a țării trebuie să i se dea prioritate față de dezvoltarea capacităților militare. Cu alte cuvinte, o strategie diametral opusă celei americane care, de foarte multă vreme, cheltuiește mai mult pentru securitatea militară decât pentru dezvoltare economică; ceea ce este, potrivit marelui politolog Paul Kennedy, chiar și în condițiile convertirii progresului tehnologic militar în tehnologii de utilitate civilă, cauza prăbușirii tuturor imperiilor.

Dezvoltarea economică și culturală a Chinei, împreună cu o anumită liberalizare a raporturilor civile, o relativă democratizare a societății (în limitele tradițiilor mandarine care permit concursul opțiunilor politice numai pe paliere sociale, cel mai înalt și respectat fiind acela al aristocrației mandarinilor, astăzi reprezentată de liderii așa-numitului Partid Comunist Chinez) și o considerabilă relaxare ideologică (consecutivă sintezei dintre centralismul birocratic, armonia confucianistă și competiția capitalistă), a condus la apariția unei adevărate dependențe a pieței taiwaneze de cea chineză și a managementului de carieră al taiwanezilor de rând de integrarea lor în mediile chineze continentale. Pe acest fundal, reunificarea pașnică devenea un obiectiv tot mai ușor de atins și tot mai apropiat.

Experți militari americani erau de părere încă din 2021 că un război cu miza Taiwan este de dorit, pentru că Asia crește atât de mult economic încât devine de neoprit Foto Twitter

O asemenea reunificare însemna, însă, eliminarea prezenței militare americane din Taiwan. Ceea ce planificatorii politici americani, anchilozați în vechile calcule strategice și trăind într-o lume a viselor paralelă cu realitatea, nu au putut accepta. Aceasta chiar dacă piața chineză continentală este astăzi cu mult mai ofertantă pentru SUA decât piața taiwaneză (pe cea din urmă familia Pelosi are importante pachete de acțiuni), iar cele 80 de mile ale strâmtorii Taiwan nu mai sunt un obstacol de netrecut pentru flota și rachetele chineze, bazele militare americane de acolo nemaifiind dincolo de lungimea brațului chinez. Astfel SUA a decis, ca urmare a unei analize autiste, să încurajeze mișcările independentist-secesioniste din Taiwan.

Cu sprijinul SUA, partidul care dorește transformarea Taiwanului într-un stat independent distinct de China, în realitate viabil numai ca protectorat american, a ajuns la putere. Un atare fapt este în sine de natură a mări tensiunile, și așa ridicate, în Marea Chinei.

Ceea ce apără SUA în Taiwan nu este democrația împotriva dictaturii (democrația taiwaneză este mai mult decât discutabilă, după cum ideea de dictatură comunistă chineză aparține trecutului), ci o poziție de dominație militară în Pacificul de vest, de care, gândind lucid, s-ar putea dispensa ușor, în schimbul avantajelor aduse de o colaborare multilaterală cu China, inclusiv în ceea ce privește definirea unei noi ordini mondiale.

VIZITA BĂTRÂNEI DOAMNE  

Descinderea Președintei Camerei Reprezentaților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, fără acordul Republicii Populare Chineze,  a amorsat o nouă criză în regiune, cu reverberații globale.

Așa cum am arătat mai înainte, în realitatea concretă există și pe plan internațional este recunoscută (inclusiv de către SUA) o singură Chină, Taiwanul fiind o regiune a acesteia, iar problema taiwaneză (respectiv relația dintre insula Taiwan și China continentală, incluzând căile de exercitare a suveranității statului chinez asupra întregului său teritoriu) fiind o problemă internă a Chinei.

I led a Congressional delegation to Taiwan to make crystal clear that America stands with the people of Taiwan – and all those committed to Democracy and human rights.

Check out this video of our historic visit to Taipei. pic.twitter.com/TON6zB3x4s

— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi)
August 3, 2022

Nancy Pelosi a declarat că a vizitat Taiwanul pentru a da un semnal clar de susținere a poporului taiwanez și a valorilor democratice Video Twitter Nancy Pelosi

Intrarea unui cetățean american de rang înalt, sub protecția și escorta forțelor armate americane, pe teritoriul unui stat suveran care nu aprobă o asemenea vizită, este un act de război.

Riscul asumat de doamna Pelosi are cauze obscure, cel mai probabil legate de nevoia abaterii atenției publice de la problemele penale ale familiei Pelosi în SUA. La urma urmelor, dacă SUA a declanșat un război cu Irakul pentru a acoperi scandalul Monicagate, de ce nu ar mai amorsa unul ca să acopere Pelosigate?!

Acestui obiectiv i s-ar mai putea adăuga, eventual, interesul Partidului Democrat, într-un an electoral dificil, de a amâna alegerile intermediare sau a le ține la umbra panașului grandios al celui care conduce națiunea în războiul cu hidra comunistă chineză (pe lângă cea rusă). În lipsa unei atitudini belicoase a Beijingului un atare calcul rămâne doar o bâtă dată în baltă.

În rest, voiajul lui Nancy Pelosi nu a adus și nu putea aduce nici un câștig geopolitic sau economic detectabil națiunii americane, aflată în plină criză economică și socială. Mai degrabă a împins vecinii Chinei (Filipine, Coreea de Sud, Vietnam) să ia distanță igienică față de SUA, ca să se protejeze pe sine și pe cei dragi.

Reacția rezervată pe plan militar a Chinei, diferită de ceea ce propaganda euro-atlantică a convins publicul european și american că ar fi urmat să fie, precum și în total contrast cu așteptările acestui public, circumscrise de psihologia, cultura și tradițiile sale istorice, se explică prin specificul gândirii chineze sintetizate în filosofia jocului go (weiqi), cu totul deosebită de cea a jocurilor de șah sau poker cunoscute în Europa (inclusiv Rusia) și SUA. În sensul cel mai larg, China nu atacă niciodată direct, ci prin învăluire; nu confruntă forța sa cu forța adversarului, ci îl pune pe adversar în situația de a nu-și putea folosi forța întrucât a pierdut spațiul de manevră propice. Or, asta nu se petrece pe termen scurt, cum le place europenilor și americanilor, ci pe termen mediu și lung, așa cum gândesc și acționează chinezii.

La 30 iulie, portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud până la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava a fost însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins. „Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină”, a declarat un reprezentant al US Navy. Foto MC3 Gray Gibson

CINE A ÎNVINS ȘI CINE A PIERDUT ÎN REALITATE?

Șocul produs de contrastul între așteptări și realitate dovedește capacitatea superioară a propagandei euro-atlantice în raport cu cea chineză, învinsă la acest capitol.

În cazul războiului din Ucraina, propaganda occidentală a convins lumea că Rusia dorește ocuparea Kievului, pentru ca apoi să prezinte împrejurarea că acesta nu a fost ocupat ca dovadă a înfrângerii strategice a lui Vladimir Putin. Folosind aceeași metodă, metaforele din declarațiile și avertismentele liderilor chinezi, anterioare sosirii lui Nancy Pelosi la Taipei, au fost interpretate și răspândite masiv pentru a crea așteptarea unui atac militar chinez împotriva aeronavei în care se deplasa aceasta și a unei invazii militare chineze a Taiwanului. Astfel de răspunsuri, atribuite abuziv chinezilor, erau croite după modelul inept al declanșării Primului război mondial sub pretextul asasinării Arhiducelui Franz Ferdinand, la Sarajevo din 1914. Mulți au crezut în ele fără să observe că nu aduceau nici un fel de avantaj practic Chinei. Cum nici doborârea aeronavei nici invazia nu a avut loc, China este dată drept învinsă; și așa este, dar numai în imaginația noastră și în războiul spectacol în care SUA s-a specializat.

Dincolo de aceasta, asemenea periculoase jocuri cu focul ne atrag atenția asupra faptului că SUA, inventatoarea și campioana marketingului, nu mai oferă decât reclamă comercială de succes, în spatele căreia nu se mai găsesc produse geopolitice reale (cu excepția celor militare), pe când China își rezervă, pe termen lung, avantajele ofertei reale de asemenea produse, vânzătorul de splendide ambalaje goale neputând înșela la infinit pe toată lumea și încasa prețul unei mărfi pe care nu o are.

Autoreținerea Chinei în ceea ce privește reacția armată la provocarea dnei Pelosi, a salvat omenirea de la extinderea devastatoare în Pacific a actualului război din estul Europei și de la Marea Neagră.

Dincolo de bazele sale culturale, ea este motivată în concret (dacă operăm cu argumentele rațiunii practice) prin decalajul de putere militară încă existent între SUA și China, favorabil celei dintâi, prin lipsa tradițiilor militariste și expansioniste ale Chinei, prin dorința înțeleaptă a Chinei continentale de a realiza reunificarea cu Taiwanul, pentru a fi durabilă, pe cale pașnică și prin calculul pragmatic și responsabil potrivit căruia o confruntare militară deschisă între China și SUA provocată de un gest pur simbolic și, deci, fără nici o consecință practică, a unor politicieni americani, dezavuați chiar la ei acasă, nu ar fi adus Chinei nici un profit concret.

Oare ce doreau și ce așteptau cu adevărat nebunii care împingeau China la război și care, pentru că nu i-a ascultat și s-a limitat, în spiritul artelor marțiale orientale, la o coreografie militară fără contact direct (a se vedea exercițiile militare declanșate prompt care au închis, fără ca SUA să se opună, tranzitul în jurul și deasupra Taiwanului, sau au atins din greșeală – cam tot așa cum tot din greșeală NATO a bombardat ambasada Chinei la Belgrad, în 1999 – teritoriul japonez, fără a produce pagube umane și materiale), la reduceri pedagogice ale relațiilor economice chino-taiwaneze și la suspendarea cooperării politice chino-americane (în afara sancțiunilor pe cât de simbolice pe atât de umilitoare aplicate familiei Pelosi), o pedepsesc acum lipindu-i eticheta de învins fără drept de apel? Apocalipsa?!

Victoria de etapă a Chinei constă în aceea de a folosi vizita lui Nancy Pelosi ca un coagulant al mândriei și voinței naționale chineze, aducând susținerea populară pentru actuala conducere a statului (și în special a Președintelui Xi Jinping) la cotele cele mai înalte.

O Chină mai unită, mai sigură de sine și mai convinsă de superioritatea sa morală reprezintă o și mai mare amenințare la adresa veleităților unipolariste americane.

Înfrângerea strategică a SUA, provocată de vizita lui Nancy Pelosi, vizită pe care administrația americană nu a avut tăria de caracter să și-o asume, constă în aceea că descătușează politica de retaliere a Chinei (care va veni în timp și pe nevăzute, în special sub forma sancțiunilor economice și psihopolitice) și consolidează alianța chino-rusă (precum și opoziția BRICS), dar mai ales în dezvăluirea deficitului sistemic de discernământ geopolitic al SUA (scleroza discernământului geopolitic american), cu efectul de a falimenta credibilitatea puterii americane și a distruge coeziunea alianțelor conduse de America.

Cam asta a fost și este. Ce va fi, vom vedea. Ce știm de acum, este că secolul Asiei, respectiv mersul istoriei, nu poate fi oprit prin agresivitatea frivolă a unui imperiu muribund.

Oficiali de la Pentagon au încercat să ia legătura cu comandanții militari ai Chinei, însă aceștia nu au răspuns la telefon americanilor, au declarat trei surse pentru ziarul Politico

PS. Ministerul de Externe al Chinei a anunțat vineri, 5 august, câteva măsuri de răspuns la vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA în Taiwan:

anularea dialogului la nivelul comandanților militari China-SUA;

anularea dialogului sino-american de coordonare a politicii de apărare (DPCT);

anularea întâlnirilor sino-americane în baza Acordului de Consultare Navală (MMCA);

suspendarea cooperării între China și SUA pentru repatrierea imigranților ilegali;

suspendarea cooperării între cele două părți în probleme de asistență legală în chestiuni juridice;

suspendarea cooperării sino-americane împotriva criminalității transfrontaliere;

suspendarea cooperării sino-americane împotriva drogurilor;

suspendarea dialogului între China și SUA privind schimbările climatice.

articolul original.

Prețuri piperate în Mamaia? Ce reacție a avut un turist american, care a plătit 60 de lei pentru un sandwich și o cafea

3 August 2022 at 11:43
image

Un turist american a postat, pe contul său de TikTok, un clip în care arată ce mic dejun a comandat la o terasă din stațiunea Mamaia.

Pentru unii turiști, prețurile de pe litoralul românesc sunt exagerate, iar pentru turiștii români, din contra, sunt chiar mici. Astfel, turistul spune că a plătit pentru micul dejun echivalentul a 12 dolari (60 de lei).

„Devine deja jenant când mă tot întrebați de ce prefer România în detrimentul Statelor Unite”, a scris el drept comentariu la clipul video. Fraza denotă faptul că prețurile în SUA sunt mult peste cele din România.

@oopsimovedagain Oh! There is a French croissant missing from the video, which came 5 minutes later, since they make their own croissants fresh straight of the oven 🥐🇷🇴🇫🇷 #romania #affordable #luxury #engineer #french #bakery #croissant #freedom #oopsimovedagain ♬ Take Five – Carmen McRae

Prețurile din Mamaia sunt prea mari

Operatorii economici din HoReCa caută soluții pentru atragerea turiștilor în stațiunea Mamaia, care este aproape pustie, în plin sezon estival. Hotelierii nu își asumă acest eșec, nu admit că ar putea fi de vină prețurile ridicate, ci dau vine pe taxele de parcare, mult mai mari decât în Eforie.

Hotelierii susțin că prețurile oferite de ei sunt bune, chiar mai bune decât serviciile. Ceea ce îi alungă pe turiști este infrastructura și prețurile din parcare.

Tariful de parcare pentru zona 0, cum a fost încadrată staţiunea Mamaia, este de patru lei pe oră, acelaşi preţ fiind valabil şi pentru centrul Constanţei. Astfel, pentru 24 de ore, un turist plătește 96 de lei pentru parcare. Nu există posibilitatea unui abonament, iar varianta propusă de primărie e ca hotelierii să închirieze locurile de parcare de la administrație și să le pună la dispoziția turiștilor.

@oopsimovedagain It’s becoming embarassing that you keep asking me why I prefer Romania 🇷🇴 to the USA 🇺🇸 #romania #mamaia #luxury #affordable #engineer #freedom #blacksea #oopsimovedagain ♬ Mi Gna (feat. Hayko) – Super Sako

Reprezentanții HoReCa sunt în căutarea de soluții pentru a atrage turiști

Consiliul Local al municipiului Constanţa nu a aprobat proiectul de hotărâre privind plata parcării în timpul nopţii, în staţiunea Mamaia, iar ca urmare, ea nu va fi suspendată.

Primarul Vergil Chiţac, cel care anunţase la sfârşitul săptămânii trecute că parcarea nu va mai fi plătită în Mamaia între orele 22.00 – 08.00, nu a fost prezent la şedinţă.

Situația încearcă să fie reparată de către reprezentanții HoReCa prin oferte generoase. Pe o rețea de socializare a apărut o fotografie care pare ireală: pe o plajă din stațiune, prețul unui șezlong este de 25 de lei, iar în acest preț este inclusă și o băutură.

„Am trăit să o văd și pe asta! Șezlongul la Mamaia mai ieftin decât la Costinești. Anul Domnului 2022! Vârf de sezon!”, a scris cel care a postat.

articolul original.

Pelosi sfidează China și aterizează în Taiwan. „Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație”

2 August 2022 at 17:52
By: M.Ex.

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat ministrul de externe chinez Wang Yi.

China anunță exerciții militare cu muniție de luptă, după vizita lui Pelosi la Taipei. De joi, vor înconjura Taiwanul

China va desfășura „exerciții militare importante” și „activități de antrenament” în șase zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului. Exercițiile, care vor începe joi, au fost anunțate de Beijing la scurt timp după ce șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns la Taipei, vizită pe care oficialii chinezi o consideră o provocare. Agenția de presă de stat Xinhua, care a publicat informația, are și o hartă care arată unde vor fi desfășurate exercițiile. Sunt 6 zone hașurate, plasate toate în jurul insulei autonome, despre care China spune că face parte din teritoriul său, deși nu o controlează.

China amenință, după ce Pelosi a ajuns în Taiwan: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

China a reacționat după ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Taiwan. „Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan (…) Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a amenințat, marți, ministerul de externe chinez. Totodată, și partidul comunist a criticat într-un comunicat de presă vizita lui Pelosi în Taiwan: „A subminat grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”.
Ministerul de externe chinez susține că vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA.
„Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”, transmite MAE chinez.
De asemenea, China susține că Statele Unite și-au luat un angajament clar privind stabilirea relațiilor diplomatice: „Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China.”
„China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră”, mai spune ministerul de externe chinez.

„Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, amenință China.

„China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială ca răspuns la vizita Președintelui Camerei Reprezentanților din SUA. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele separatiste pentru „independenței Taiwanului”, a mai transmis MAE chinez.
O reacție a avut și biroul Partidului Comunist din Taiwan. „China trebuie să fie și cu siguranță va fi reunificată. Orice activitate care urmărește „independența Taiwanului” va fi distrusă de puternicele forțe anti-secesiune și pro-reunificare ale poporului chinez”, se arată într-un comunicat de presă

Pelosi: Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație. Solidaritatea SUA cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi. Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului american au emis o declarație de presă la sosirea în Taiwan.
„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.
Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Indo-Pacific, inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriatul economic și guvernarea democratică. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație.
Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de angajamentele comune SUA-China și de cele șase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a fi schimbat status quo-ul
”, se arată în declarația delegației Congresului american în Taiwan.
Potrivit programului neoficial, Pelosi se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen. Patru surse citate de Reuters au spus că pentru miercuri este programată o întâlnire cu un grup de activiști care luptă pentru drepturilor omului.
Statele Unite ale Americii au declarat luni că nu vor fi intimidate de China. Încă de săptămâna tercută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a desfășurat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu muniție de război, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai. China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan transmit un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.
Washingtonul nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwan, dar oferă insulei mijloacele de a se apăra. ( sursa : digi24.ro)

China va desfășura exerciții militare în jurul Taiwanului. Foto: Xinhua

articolul original.

Avertisment de la Beijing: Cei care se joacă cu focul, vor pieri din cauza lui

2 August 2022 at 16:06

Ministerul de externe chinez a transmis, la câteva minute după sosirea lui Nancy Pelosi la Taipei, Taiwan, că „nicio țară, nicio forță și niciun individ nu ar trebui să ignore vreodată hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a realiza reunificarea și întinerirea națională.”.

Redăm mai jos textul integral al declarației:

„La 2 august, fără a ține seama de opoziția puternică și de reprezentările serioase ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a vizitat regiunea Taiwan a Chinei. Aceasta este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA. Are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal profund greșit forțelor separatiste pentru independența Taiwanului. China se opune ferm și condamnă cu severitate acest fapt și a făcut un demers serios și un protest puternic față de Statele Unite.

Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal ce reprezintă întreaga Chină. Acest fapt a fost recunoscut clar de Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. De la înființarea Republicii Populare Chineze în 1949, 181 de țări au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine. Principiul unei singure Chine este un consens universal al comunității internaționale și o normă de bază în relațiile internaționale.

Nancy Pelosi și congresmenii care o însoțesc în turneul asiatic Foto Twitter

În 1979, Statele Unite și-au luat un angajament clar în Comunicatul comun China-SUA privind stabilirea relațiilor diplomatice – «Statele Unite ale Americii recunosc Guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei.».-ca parte a Guvernului SUA, este în mod inerent obligat să respecte cu strictețe politica guvernului SUA de o singură Chină și să se abțină de la orice schimburi oficiale cu regiunea Taiwan a Chinei.

China se opune vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră pentru schimburile oficiale ale SUA cu Taiwan. China nu acceptă acest fapt, iar poporul chinez îl respinge total.

Problema Taiwanului este cea mai importantă și mai sensibilă problemă din centrul relațiilor dintre China și SUA. Strâmtoarea Taiwan se confruntă cu o nouă rundă de tensiuni și provocări severe, iar cauza fundamentală o reprezintă mișcările repetate ale autorităților din Taiwan și ale Statelor Unite de a schimba status quo-ul. Autoritățile din Taiwan au continuat să caute sprijinul SUA pentru agenda lor de independență. Ei refuză să recunoască Consensul din 1992, fac tot posibilul pentru a promova dechinizarea și promovează independența. Statele Unite, la rândul lor, au încercat să folosească Taiwanul pentru a controla China. Ea denaturează și ascunde în mod constant principiul unei singure Chine, își intensifică schimburile oficiale cu Taiwan și încurajează activitățile separatiste ale Taiwanului. Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui.

Poziția guvernului și a poporului chinez în problema Taiwanului a fost consecventă. Este angajamentul ferm al celor peste 1,4 miliarde de cetățeni chinezi de a proteja cu hotărâre suveranitatea statului și integritatea teritorială. Este aspirația comună și responsabilitatea sacră a tuturor fiilor și fiicelor chineze să realizeze reunificarea completă a patriei-mame. Voința oamenilor nu este de sfidat, iar tendința vremurilor nu poate fi inversată. Nicio țară, nicio forță și niciun individ nu ar trebui să ignore vreodată hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a realiza reunificarea și întinerirea națională. China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele separatiste care doresc independenței Taiwanului.

China și Statele Unite sunt două putetri majore. Modul corect de a se trata unii pe alții constă doar în respect reciproc, coexistență pașnică, lipsă de confruntare și cooperare. Problema Taiwanului este pur o afacere internă a Chinei și nicio altă țară nu are dreptul să acționeze ca judecător în problema Taiwanului. China îndeamnă cu tărie Statele Unite să înceteze să mai joace cartea Taiwanului și să folosească Taiwanul pentru a controla China. Ar trebui să înceteze să se amestece în Taiwan și să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei. Ar trebui să înceteze să susțină independența Taiwanului și forțele separatiste. Ar trebui să înceteze să distorsioneze și să întunece principiul unei singure Chine”.

Agenția de presă Xinhua, deținută de guvernul chinez, a anunțat marți, că „a fost autorizată să emită” următorul anunț: Armata Chineză de Eliberare a Poporului va efectua în perioada 4-7 august „exerciții militare importante, cu efectuarea de trageri cu muniție reală” de jur-împrejurul insulei Taiwan, în zonele maritime și în spațiul aerian aferent.

„Din rațiuni de securitate, intrarea vapoarelor și a aparatelor de zbor în zonele menționate este strict interzisă”, se mai arată în comunicatul guvernului chinez.

Locațiile în care vor avea loc exerciții militare de război, cu muniție reală Foto Xinhua

Nancy Pelosi explică de ce a ales Taiwanul

Într-un ediatorial publicat de ziarul Washington Post, președinta Camerei Reprezentanților a explicat de a ales să facă această vizită în Taiwan, în ciuda eventualelor consecințe ale gestului său.

Redăm mai jos argumentele lui Nancy Pelosi:

„În urmă cu 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare – iar președintele Jimmy Carter a promulgat Legea privind relațiile cu Taiwanul, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe americane în regiunea Asia-Pacific.

Legea privind relațiile cu Taiwanul a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care avea să se transforme rapid într-un parteneriat cheie. Aceasta a încurajat o prietenie profundă înrădăcinată în interese și valori comune: autodeterminare și autoguvernare, democrație și libertate, demnitate umană și drepturile omului.

Aceasta a determinat un jurământ solemn al Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: să considere orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât cele pașnice… o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest și o preocupare gravă pentru Statele Unite, relatează washingtonpost.com.

Astăzi, America trebuie să-și amintească acest jurământ. Trebuie să rămânem alături de Taiwan, care este o nație rezistentă. Taiwanul este un lider în materie de guvernanță: în prezent, în abordarea pandemiei de Covid-19 și în promovarea conservării mediului și a acțiunilor climatice. Este un lider în ceea ce privește pacea, securitatea și dinamismul economic: cu un spirit antreprenorial, o cultură a inovației și o pricepere tehnologică care sunt invidiate de întreaga lume.

Cu toate acestea, în mod îngrijorător, această democrație vibrantă și robustă – numită una dintre cele mai libere din lume de Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președintele Tsai Ing-wen – este amenințată.

În ultimii ani, Beijingul a intensificat în mod dramatic tensiunile cu Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a intensificat patrularea cu bombardiere, a avioanelor de vânătoare și a avioanelor de supraveghere în apropierea și chiar deasupra zonei de apărare aeriană a Taiwanului, ceea ce a determinat Departamentul american al Apărării să concluzioneze că armata chineză se pregătește probabil pentru o situație de urgență pentru a unifica Taiwanul cu RPC prin forță.

De asemenea, RPC a dus lupta în spațiul cibernetic, lansând zilnic zeci de atacuri asupra agențiilor guvernamentale din Taiwan. În același timp, Beijingul presează Taiwanul din punct de vedere economic, făcând presiuni asupra corporațiilor globale pentru a întrerupe legăturile cu insula, intimidând țările care cooperează cu Taiwanul și reducând turismul din RPC.

În fața agresiunii din ce în ce mai rapide a Partidului Comunist Chinez (PCC), vizita delegației noastre din Congres ar trebui să fie văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taiwan, partenerul nostru democratic, în timp ce acesta se apără pe sine și libertatea sa.

Vizita noastră – una dintre mai multe delegații ale Congresului pe insulă – nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată privind o singură Chină, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwan din 1979, de Comunicările comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai amplă în Pacific – inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – axată pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică. Discuțiile noastre cu partenerii noștri taiwanezi se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru insulă și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise. Solidaritatea Americii cu Taiwanul este mai importantă astăzi ca niciodată – nu numai pentru cei 23 de milioane de locuitori ai insulei, ci și pentru milioane de alte persoane asuprite și amenințate de RPC.

În urmă cu treizeci de ani, am călătorit într-o delegație bipartizană a Congresului în China, unde, în Piața Tiananmen, am desfășurat un banner alb-negru pe care scria: Pentru cei care au murit pentru democrație în China. Polițiști în uniformă ne-au urmărit când am părăsit piața. De atunci, bilanțul abisal al Beijingului în ceea ce privește drepturile omului și disprețul față de statul de drept continuă, în timp ce președintele Xi Jinping își întărește controlul asupra puterii.

Represiunea brutală a PCC împotriva libertăților politice și a drepturilor omului din Hong Kong – chiar și arestarea cardinalului catolic Joseph Zen – a aruncat la coșul de gunoi promisiunile o țară, două sisteme. În Tibet, PCC a condus de mult timp o campanie de ștergere a limbii, culturii, religiei și identității poporului tibetan. În Xinjiang, Beijingul săvârșește un genocid împotriva uigurilor musulmani și a altor minorități. Iar în China continentală, PCC continuă să vizeze și să aresteze activiști, lideri ai libertății religioase și alte persoane care îndrăznesc să sfideze regimul.

Nu putem sta cu mâinile în sân în timp ce PCC continuă să amenințe Taiwanul – și democrația însăși.

Într-adevăr, facem această călătorie într-un moment în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație. În timp ce Rusia duce un război premeditat și ilegal împotriva Ucrainei, ucigând mii de nevinovați – chiar și copii – este esențial ca America și aliații noștri să arate clar că nu cedăm niciodată în fața autocraților.

Când am condus o delegație a Congresului la Kiev în aprilie – cea mai înaltă vizită americană la cel mai înalt nivel în această națiune asediată – i-am transmis președintelui Volodymyr Zelensky că am admirat apărarea democrației de către poporul său pentru Ucraina și pentru democrația din întreaga lume.

Călătorind în Taiwan, ne onorăm angajamentul față de democrație: reafirmând că libertățile din Taiwan – și din toate democrațiile – trebuie respectate”.

articolul original.

A murit unul dintre ultimii vorbitori ai codului Navajo, care a influențat destinul celui de-al Doilea Război Mondial

1 August 2022 at 10:44

Samuel Sandoval, unul dintre ultimii vorbitori ai codului Navajo, prin intermediul căruia s-au transmis mesaje în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru că nu puteau fi descifrate, a murit la vârsta de 98 de ani, într-un spital din New Mexico. Vestea a fost împărtășită de soția acestuia, Malula, reporterilor agenției Associated Press.

Navajo sau Navaho au constituit a doua cea mai numeroasă populație de nativi americani din Statele Unite, la începutul secolul XXI trăind cca 300.000 de persoane, majoritatea în New Mexico, Arizona și Utah. Astăzi mai sunt doar câteva persoane din această populație. Foto Wellcome Library, London

Codul care a adus victoria

Sute de vorbitori Navajo au fost recrutați pentru Serviciul de Coduri al Marinei militare americane din care mai sunt încă în viață doar trei: Peter MacDonald, John Kinsel Sr. și Thomas H. Begay.

Vorbitorii codului au luat parte la fiecare operațiune de asalt din Pacific, trimițând mii de mesaje fără greșeală despre mișcarea trupelor japoneze și despre tactica de luptă, fiind implicați și în alte comunicații critice pentru soarta celui de-al Doilea Război Mondial.

Codul, care se baza pe Navajo, la acea vreme o limbă nescrisă, i-a confuzat pe militarii japonezi care descifrau comunicațiile inamicului și a dus la victoria americanilor, în final.

Samuel Sandoval se afla pe insula japoneză Okinawa când a primit de la un alt vorbitor care utiliza codul Navajo informația că japonezii au capitulat, și a transmis-o imediat superiorilor săi.

Malula Sandoval le-a declarat reporterilor AP că soțul său a păstrat pentru el amintiri durerose de pe această insulă, pe care nu le-a împărtășit nimănui.

Barbații Navajo sunt sărbătoriți anual la 14 august. Samuel Sandoval aștepta cu nerăbdare această dată și își dorea să vadă muzeul construit lângă Window Rock, capitala Navajo, pentru a-i onora pe vorbitorii acestui cod, a povestit Malula Sandoval. „Sam a spus întotdeauna: Mi-am dorit ca tinerii mei Navajo să învețe, să știe ce am făcut, cum a fost folosit acest cod și cum a contribuit el pentru omenire”, a spus ea sâmbătă.

Sandoval s-a născut în Nageezi, lângă Parcul Istoric Național Cultural Chaco din nord-vestul New Mexico. S-a înrolat în Marina militară după ce a frecventat o școală metodistă unde a fost descurajat să vorbească Navajo. A ajutat la recrutarea altor navajo din școală pentru a servi drept vorbitori de coduri, 29 dintre acești vorbitori creând un alfabet original.

Sandoval a participat în cinci misiuni de luptă și a fost eliberat cu onoruri în 1946. Vorbitorii acestui cod au primit ordin să nu discute despre rolurile lor – nu în timpul războiului și nici până când misiunea lor a fost desecretizată, în 1968. Ulterior, rolul avut a devenit o sursă imensă de mândrie pentru Sandoval și pentru fratele său, Merrill Sandoval, decedat și el, care a fost, de asemenea, un utilizator al acestui cod.

Cei doi vorbitori talentați își salutau întotdeauna colegii din marină încă activi, considerându-i eroi pe aceștia, nu pe ei înșiși, a povestit reporterilor fiica lui Merrill Sandoval, Jeannie Sandoval. „Eram copii, toți creșteam și am început să auzim despre poveștile lor”, a spus ea, fiind „atât de mândri de ei”.

Sandoval era curios, citea mereu ziarele locale și participa la ședințe comunitare, de veterani, ale celor din Departamentul de Coduri, și la ședințe legislative. Îi plăcea să călătorească și să împărtășească ceea ce a învățat, bazat pe credințele sale diné și pe stilul de viață Navajo, a spus una dintre fiicele sale, Karen John. „A fost înrădăcinat devreme în mine să fac parte din comunitate. A fost într-adevăr implicat în multe, pe unele nu le-am putut înțelege când eram copil.”, a mai spus Karen.

Oamenii îi mulțumeau pentru rolul jucat în război

Samuel Sandoval și-a spus deseori povestea, povestită și într-o carte și într-un documentar cu același nume, Naz Bah Ei Bijei (n.r. Inima unui războinic), la Centrul Cultural Cortez din Cortez, Colorado. Rebecca Levy, directorul Centrului a povestit că Sandoval avea aici un scaun pliant preferat, cu căptușeală de vinil, unde își bea cafeaua neagră, și că discursurile lui atrăgeau zeci de oameni, unii dintre ei fiind refuzați să intre din cauza spațiului limitat. „A fost o mare oportunitate pentru cei care au înțeles cât de importanți au fost vorbitorii Codului Navajo pentru destinul războiului, în favoarea noastră, să-i mulțumească personal”, a spus Levy.

Starea de sănătate a lui Sandoval s-a deteriorat în ultimii ani, și și-a fracturat un șold în urma unei căderi, a devăluit soția sa. Ultima lui călătorie a fost la New Orleans, în iunie, unde a primit Premiul Spiritul American de la Muzeul Național al celui de-al Doilea Război Mondial. MacDonald, Kinsel și Begay au fost, de asemenea, onorați cu acest premiu.

Sandoval și soția sa s-au cunoscut în timp ce el conducea o clinică de consiliere pentru abuzul de substanțe, iar ea era secretară. Au fost căsătoriți 33 de ani.

Sandoval a crescut 11 copii din căsătorii anterioare și din familii amestecate. Președintele Navajo, Jonathan Nez, a spus că Sandoval va fi amintit ca o persoană iubitoare și curajoasă, care și-a apărat patria folosind limba sa sacră. „Suntem întristați de dispariția lui, dar moștenirea sa va trăi mereu în inimile și în mințile noastre”, a transmis Nez într-un comunicat.

Președintele Consiliului Națiunii Navajo, Seth Damon, a arătat că viața lui Samuel Sandoval a fost ghidată de caracter, curaj, onoare și integritate, iar rolul său va fi amintit pentru totdeauna. „Fie ca el să se odihnească printre cei mai rezistenți războinici ai noștri”, a transmis Damon într-un comunicat.

articolul original.

În urmă cu 79 de ani, aviaţia americană suferea o înfrângere de proporţii. Se întâmpla la Ploieşti. Povestea din spatele operaţiunii Tidal Wave

1 August 2022 at 04:35
image
Pe 1 august 1943 a avut loc marele raid al aviaţiei anglo-americane asupra oraşului Ploieşti.

Operaţiunea s-a numit Tidal Wave şi a fost executată de trupele americane din Libia şi sudul Italiei. Scopul atacului a fost de a distruge rafinăriile de petrol ale Axei, aflate pe teritoriul României. Misiunea a fost una dintre cele mai costisitoare misiuni ale forţelor americane de pe teatrul din Europa, dar şi cea mai sângeroasă.

În misiune au zburat 177 bombardiere grele B-24 Liberator pornind de la Benghazi, Libia, care au atacat rafinăriile de la altitudine joasă cu pierderea a 53 de avioane, 44 în faţa anti-aerienei române şi germane, 440 de soldaţi americani au fost ucişi în luptă, iar 220 au fost capturaţi. Rezultatul bombardamentului a fost „nici o reducere a producţiei de petrol înregistrată”, deci, misiunea a eşuat.

Atacul a reprezentat cea mai mare pierdere suferită de aviaţia Statelor Unite într-o singură misiune. Data de 1 august avea să fie cunoscută drept ”duminica neagră”, iar Ploieştiul avea să devină în rândul aviatorilor americani „cimitirul bombardierelor”.

Sursă: Wikipedia

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 1 august:

1744 – S-a născut naturalistul Jean-Baptiste de Monet Lamarck (d. 18 decembrie 1829).

1818 – S-a născut prima femeie astronom, Maria Mitchell (d. 28 iunie 1889).

1819 – S–a născut prozatorul şi poetul Herman Melville: “Moby Dick”, “Timoleon” (d. 28 septembrie 1891).

1828 – A încetat din viaţă Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste de la 1821 (n. 12 decembrie 1792).

1862 – Înfiinţarea prin decret al domnitorului Al.I.Cuza a Ministerului Trebilor Străine al României.

1883 – S-a născut Pan Halippa, poet şi publicist din Basarabia, promotor al unirii acesteia cu România. Membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc, parlamentar în toate legislaturile între anii 1918-1940, ministru în guvernul României Mari în perioada 1927-1931 (d. 30 aprilie 1979).

1901 – Vede lumina tiparului primul tratat consacrat istoriei limbii române, „Histoire de la langue roumaine”, de Ovid Densuşanu.

1908 – A încetat din viaţă istoricul Ştefan Dimitrie Greceanu, medievist cu preocupări privind genealogiile familiilor boiereşti din Ţara Românească (n. 19 septembrie 1825).

1915 – S-a născut scriitorul Gellu Naum (d. 29 septembrie 2001).

1930 – S-a născut Pierre Bourdieu, unul dintre cei mai importanţi filosofi şi sociologi contemporani. (d. 23 ianuarie 2002).

1933 – S-a născut actorul american de comedie Dom DeLuise: „Robin Hood: Bărbaţi în izmene”, „Escroci de elită”, „Bebeluşi geniali” (d. 2009).

1936 – S–a născut creatorul de modă Yves Saint Laurent, considerat ca fiind unul dintre cei mai mari designeri din secolul 20. (d. 1 iunie 2008).

1943 – A încetat din viaţă, la Viena, arhitectul Horia Creangă (nepotul lui Ion Creangă). A proiectat, printre altele, imobilul ARO din Bucureşti, hotelul ARO din Braşov, teatrul Giuleşti din Bucureşti, precum şi clădirile Fabricii de locomotive „Malaxa”. (n.1892).

1973 – A încetat din viaţă Walter Ulbricht, prim-secretar al Partidului Socialist Unit din Germania, în perioada 1950-1971, şi preşedinte al Consiliului de Stat al RDG, între anii 1960 şi 1973 (n. 30 iunie 1893).

1975 – A fost semnat, la Helsinki, Actul final al Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), în prezent, Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

1990 – România a preluat, conform principiului rotaţiei, preşedinţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Mandatul României a durat o lună.

1993 – S-a declanşat greva minerilor din Valea Jiului.

1994 – A început să funcţioneze piaţa valutară interbancară.

1997 – A încetat din viaţă la Moscova, pianistul Sviatoslav Richter (n. 20 martie 1915).

1998 – A încetat din viaţă actriţa Eva Bartok. (Eva Ivanova Szoke) (n. 18 iunie 1929).

1999 – Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale Române a retras licenţa de funcţionare a Bancorex, punând capăt istoriei celei mai cunoscute bănci româneşti, care a activat şi înainte de 1989.

2001 – Fostul suveran al României, Mihai I, a cerut retrocedarea Castelului Peleş, precum şi a altor imobile din jurul castelului, ca şi o serie de terenuri virane din judeţul Prahova.

2002 – România şi SUA au semnat un acord bilateral privind predarea persoanelor către Curtea Penală Internaţională (CPI), prin care autorităţile române acceptă ca cetăţenii americani aflaţi în situaţiile prevăzute de Statutul de la Roma al CPI să nu fie supuşi jurisdicţiei acestei instituţii, fără consimţămîntul SUA, ţară care nu este parte la acest document.

2003 – A încetat din viaţă actriţa Marie Trintignant: „Strigătul mătăsii”, „Pădurea ucigaşă”, „Lunga noapte de dragoste” (n. 21 ianuarie 1962).

2014 – A încetat din viaţă Szoby Cseh, cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române; printre filmele în care a jucat se numără: „Mărgelatu”, „Burebista”, „Profetul, aurul şi ardelenii”, „Un august în flăcări”, „Un comisar acuză”, „Inimă de ţigan” (11 decembrie 1942)

articolul original.

Viktor Orban își exportă peste Ocean discursul extremist din Ardeal

31 July 2022 at 12:55
image

Premierul Ungariei va participa la lucrările Conferinței de acțiune politică conservatoare din SUA (CPAC), care se va desfășura în Dallas, Texas, între 4 și 7 august, unde va avea ocazia să-și reitereze retorica radicală.

Publicitate

După declarațiile rasiste de la Băile Tușnad, Viktor Orban are ocazia să-și ridice poziția extremistă la un nivel superior, căpătând o nou tribună de la care să propage idei radicale despre "amestecul raselor" și teoria conspirației "marii înlocuiri", care susține existența unui complot pentru înlocuirea prin imigrație a populației albe din Statele Unite și din țările europene.

Puțini dintre susținătorii dreptei americane vor fi tulburați de discursul lui Orban, scrie The Guardian, ancitipând participarea acestuia la lucrările reuniunii conservatorilor din SUA.

Publicitate

Rick Wilson, strateg politic republican și co-fondator al Proiectului Lincoln, un comitet politic anti-Trump, a declarat într-un interviu că extrema dreaptă reprezintă în prezent o parte în creștere a comunității republicane. "Partidul s-a schimbat radical. Idei precum teoria marii înlocuiri au devenit centrale pentru ei", a spus acesta.

Criticat pentru "axa" sa cu Vladimir Putin, Orban are relații cordiale și cu Donald Trump, iar declarațiile lui despre clădirea unei "democrații iliberale" în Ungaria au fost frecvent prezentate în emisiunea "Tucker Carlson Tonight", de la Fox News, forul TV al republicanilor. Carlson a petrecut, de altfel, o săptămână la Budapesta, anul trecut, și a prezentat Ungaria drept "un paradis conservator".

"Orban este văzut ca un antieuropean, e împotriva imigrației, a elitei și a pasivității, ceea ce le place republicanilor și conservatorilor", a explicat Tim Miller, fost director politic al platformei Republican Voters Against Trump.

Lista celor care vor ține discursuri la conferința din Texas se deschide cu Donald Trump, însă Viktor Orban nu figurează printre vorbitori.

Întrebat săptămâna trecută dacă acesta va fi invitat să deschidă lucrările conferinței din Texas a conservatorilor, Matt Schlapp, președintele CPAC, a răspuns: "Haideți să vedem ce are omul de zis. Vom vedea ce va spune. Și dacă oamenii nu vor fi de acord cu ceva, ar trebui să ia poziție."

Viktor Orban a provocat numeroase reacții de indignare la nivel politic în Europa după ce a criticat la lucrările Universității de vară de la Băile Tușnad ceea ce el a numit "amestecul dintre rasele europene și cele non-europene". "Noi (maghiarii - n.red.) nu suntem o rasă amestecată… și nu dorim să devenim o rasă amestecată", a declarat Orban, în weekend, la Băile Tușnad. El a adăugat că țările în care europenii se amestecă cu non-europenii "nu mai sunt națiuni".

Declarațiile au atras demisia unei vechi consiliere a premierului maghiar, Zsuzsa Hegedüs, care l-a catalogat "un discurs pur nazist, demn de Goebbels". Ulterior, aceasta s-a răzgândit și a spus că este mândră de Orban.

Într-un semn rar de recunoaștere a unei greșeli, Orban și-a nuanțat afirmațiile, precizând că nu s-a referit la amestecul raselor, ci al culturilor. "Nu vreau ca Ungaria să devină o țară de imigranți. Pentru noi nu este o chestiune de rasă. E una despre diferențele culturale", a spus el marți, în timpul unei vizite la Viena.

"Uneori pot să fiu neclar. Vorbeam despre o poziție legată de civilizație. Suntem mândri de ceea ce Ungaria a reușit în lupta împotriva rasismului", a adăugat acesta.

Rămâne de văzut dacă Viktor Orban își va menține această poziție "nuanțată" și în Dallas, săptămâna viitoare, în fața celor mai îndârjiți suporteri ai dreptei radicale americane.

articolul original.

Marshmello a lansat American Psycho, alături de Mae Muller și Trippie Redd

29 July 2022 at 17:41
image

Marshmello a lansat “American Psycho”, alături de Mae Muller și Trippie Redd. Cu o onestitate caracteristică, Muller își recunoaște propriile defecte în timp ce se adresează unui fost, concluzionand „Ai pus T-ul în toxic”. Trippie Redd spune cealaltă parte a poveștii în versul său. Cântecul se deschide ca o baladă de pian introspectivă, iar producția lui Marshmello se construiește de acolo si creste până la un refren captivant.

Regizorul Raja Virdi (Holly Humberstone, George Ezra, Passenger) aduce o atmosferă stilizată a anilor 90, care explorează dualitățile găsite în indivizi și relațiile lor. În timp ce cântă, Mae Muller se mișcă prin peisaje de vis foarte diferite, de la medii înfloritoare, curate, pline de bucurie, până la lumi roșii murdare și în descompunere. Trippie Redd își rostește versul în mijlocul norilor.

„American Psycho” vine în urma celei mai recente colaborări a lui Marshmello cu Khalid, „Numb”. Single-ul a strâns deja peste 75 de milioane de stream-uri în primele șase săptămâni de la lansare și continuă să urce în Billboard’s Hot 100. Pe lângă rezidențele sale din Las Vegas, Marshmello este cap de afiș al numeroaselor festivaluri internaționale din această vară, inclusiv Tomorrowland și Rock in Rio. Muller va cânta la Y Not?, iar Trippie Redd este în turneu în America de Nord cu Machine Gun Kelly.

articolul original.

Doi americani care au trăit 35 de ani sub numele unor bebeluşi decedaţi au fost arestați. Femeia ar fi locuit și în România

29 July 2022 at 12:40
By: -
image

Justiţia americană a inculpat pentru „furt de identitate” un cuplu care a trăit timp de 35 de ani sub numele unor bebeluşi decedaţi, un dosar marcat de suspiciunea de spionaj.

Publicitate

Walter Primrose şi soţia sa, Gwynn Morrison, ambii născuţi în 1955, au fost arestaţi vineri în Hawaii, scrie AFP.

Potrivit documentelor judecătoreşti, la o percheziţie a locuinţei lor s-a găsit o veche fotografie a cuplului îmbrăcat în uniforme KGB.

Potrivit actului de inculpare, ei au studiat împreună în anii 1970 în Texas, s-au căsătorit acolo în 1980, iar în 1987, dintr-un motiv necunoscut, au furat identitatea lui Bobby Fort şi Julie Montague, bebeluşi decedaţi cu câţiva ani mai devreme şi îngropaţi în cimitirele din apropiere.

Publicitate

Ei s-au recăsătorit în 1988 sub aceste noi nume. În 1994, el a lucrat la paza de coastă sub numele de Bobby Fort și a servit în această calitate timp de 20 de ani înainte de a fi angajat la un subcontractor al Departamentului Apărării.

De-a lungul anilor, ei au obţinut numeroase documente sub identităţile lor false, printre care permise de conducere şi mai multe paşapoarte. Au fost în cele din urma reperaţi în 2018 încercând să se înscrie în sistemul de securitate socială al militarilor şi pazei de coastă.

"Agenţii federali au confiscat scrisori" adresate acuzaţilor "sub alte nume decât Bobby, Julie, Walter sau Gwynn", sugerând ca foloseau mai multe nume false şi au găsit fotografii cu ei purtând uniforme militare ale KGB, a scris procurorul federal Clare Connors.

O rudă a lui Gwynn Morrison le-a spus ofiţerilor că ea a locuit în România când ţara era încă în blocul comunist, a adăugat procurorul.

Cât despre soţul ei, în calitate de subcontractor al Pentagonului, el era nevoit să raporteze toate călătoriile în străinătate şi a omis să facă acest lucru pentru mai multe sejururi în Canada, a continuat Clare Connors.

articolul original.

Americani arestați în Hawaii pentru furt de identitate. Au trăit 35 de ani cu acte false

29 July 2022 at 05:08
image

Justiția americană pare că a reușit să își facă bine treaba, după ce a descoperit un cuplu de bătrâni în Hawaii, care trăiau sub o identitate falsă. Aceștia au fost arestați, descoperindu-se că ar fi putut reprezenta un risc pentru întreaga siguranță națională din cauza legăturilor externe pe care le aveau.

Deși poate părea un scenariu de film, este vorba despre un caz real. Un cuplu din Hawaii a fost arestat de către poliția americană, după ce autoritățile s-au autosesizat în legătură cu cei doi. Treptat, s-a descoperit că aceștia folosesc numele a doi bebeluși morți în urmă cu foarte mulți ani.

Americanii arestați pentru furt de identitate în Hawaii, suspectați de spionaj

Walter Primrose și Gwynn Morrison sunt cei doi care au atras atenția autorităților americane în urmă cu 4 ani. Aceștia s-au născut în 1955, au studiat la aceeași școală în perioada anilor 1970 și s-au căsătorit ulterior în 1980.

Povestea s-a complicat în 1987, când cei doi au furat identitatea unor bebeluși morți și îngropați, devenind Bobby Fort și Julie Montague. Au obținut acte false, pe care le-au folosit ulterior pentru a obține un certificat de căsătorie în 1988. Bărbatul s-a angajat în următoarea perioadă la paza de coastă, fără să dea nimic de bănuit și fără să se descopere care este adevăratul său nume. Adevărul ar fi ieșit la iveală în 2018, când cei doi au încercat să se înscrie în sistemul de securitate socială al militarilor.

În urma controalelor efectuate în locuința celor doi soți, s-a descoperit faptul că aceștia au folosit de-a lungul timpului mai multe identități false. De asemenea, se pare că Gwynn Morrison a locuit în perioada regimului comunist în România, având legături solide cu mai multe persoane influente. În cele din urmă, polițiștii su aflat că Walter nu și-a raportat toate plecările din țară, așa cum prevedea regulamentul Pentagonului, locul în care ajunsese să lucreze în ultimii ani.

Ceea ce i-a dus pe specialiști cu gândul la spionaj, a fost o fotografie mai veche a celor doi soți, în care apar îmbrăcați într-o uniformă militară a KGB. Deși încă nu există informații concrete, se consideră că cei doi au pus în pericol siguranța națională, așa că vor avea parte de un proces destul de lung.

articolul original.

Isterie în Mamaia! Celebrul rapper american va fi prezent pe 6 august la Nuba

28 July 2022 at 20:40

Tyga se întoarce în România pe 6 august 2022! Clubul Nuba din Mamaia reînvie amintirile și anunță un show de zile mari, după ce rapperul american, al cărui nume de scenă este o prescurtare a expresiei „Thank You God Always“, a fost convins să revină la malul mării. Unde va crea, așa cum o face de obicei, o atmosferă incendiară. CANCAN.RO vă prezintă detalii exclusive!

Artistul american aflat în Top 10 rapperi din lume, cu piese care însumează miliarde de vizualizări, revine în România, mai exact la Nuba, renumitul club din Mamaia.

Se preconizează că va fi „full house” sâmbăta viitoare, atunci când Tyga, fostul iubit al lui Kylie Jenner, va urca pe scenă, iar piesele care au făcut înconjurul lumii vor fi fredonate la unison de toți participanții la party-ul de excepție!

Tyga ajunge weekend-ul viitor la Nuba Mamaia

Tyga, show la Nuba Mamaia

Cei care vor semna prezența în Mamaia weekend-ul viitor sunt deja în delir! Versurile celebrului rapper se vor auzi din nou, live, la Nuba, unde Tyga, cu stilul său aparte, va face show!

Clienții clubului Nuba au fost extrem de încântați de spectacolul pe care artistul american l-a făcut anul trecut, așa că istoria este pe cale să se repete anul acesta.

Opulență la malul mării

Nume grele au petrecut în Nuba, acolo unde s-au întâlnit cu opulența practicată în cluburile renumite din Occident, de aici și amețitoarele note de plată.

Vestiții J Balvin, Gianluca Vacchi, Paris Hilton, Mike Tyson, Luis Fonsi, Jason Derulo, Black Coffee și mulți alții au întreținut atmosfera, de-a lungul timpului, în incinta clubului unde se organizează frecvent party-uri impresionante, la care băuturile ajung la mese într-un mod absolut spectaculos.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.
❌