ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Fumatul, interzis minorilor în spații publice

7 February 2023 at 15:47

Inițiativa legislativă care prevede „interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ”a fost adoptată tacit, luni, de Senat. Astfel, minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.

Propunerea legislativă modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 21 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Proiectul prevede că „interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”.

Amenzi pentru minorii care nu respectă legea

În cazul în care un minor nu s-ar supune prevederilor legale, acesta ar putea primi o amendă între 100 de lei și 500 de lei.

Cuvântul decisiv îl va avea Camera Deputaților, unde ar trebui să existe și dezbateri pe seama prevederilor. În perioada de la Senat, niciuna dintre comisiile avizatoare nu a apucat să dezbată și să dea aviz. Prin urmare, nici vorbă de raport de la comisia de specialitate. Practic, proiectul de lege a trecut cu zero dezbatere într-un for al legislativului. Puterea e acum responsabilă de dictarea ritmului în ceea ce privește proiectul de lege.

Măsuri drastice în alte state

Noua Zeelandă va implementa progresiv o interdicţie aproape totală în ceea ce priveşte fumatul începând din 2023 prin împiedicarea, pe termen nelimitat, a oricărei persoane născute după anul 2008 să cumpere ţigarete, precum şi prin reducerea cantităţii de nicotină din produsele disponibile la vânzare, informează AFP.

Potrivit textului adoptat de Parlamentul neozeelandez cu scopul de a reduce numărul persoanelor care consumă produse pe bază de tutun, vârsta legală de la care o persoană are voie să fumeze va fi ridicată în fiecare an, potrivit Agerpres.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Aproape 60 de permise reținute într-o săptămână de polițiștii rutieri

6 February 2023 at 13:50
image

În perioada 30 ianuarie – 05 februarie 2023, pe toate drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri și de ordine publică ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, înregistrate la nivel județean.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei 311 de polițiști au verificat peste 500 de vehicule și legitimat peste 650 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 344 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 87.435 de lei, 343 de sancțiuni fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). Dintre acestea, 213 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise, 53 au fost aplicate pentru abateri săvârșite de pietoni, iar 30 au fost fost aplicate pentru abateri săvârșite de bicicliști.

De asemenea, au fost reținute 58 de permise de conducere.

Principalele cauze care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză (43), conducerea sub influența alcoolului (4) și neacordarea de prioritate pietonilor (8), folosirea telefonului mobil concomitent cu încălcarea altor reguli de circulație (2), conducere agresivă (1).

Cu ocazia derulării acțiunilor, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”(2).

articolul original.

Strazi murdarite de camioane, gunoaie abandonate. Amenzi de peste 30.000 de lei date de politistii locali pe santierele din Timisoara anul asta

6 February 2023 at 09:56
image

TIMISOARA. Controale la sange facute de politistii locali pe aproape 100 de santiere din Timisoara de la inceputul anului, unde oamenii legii au gasit mai multe nereguli.

Agentii au verificat 90 de santiere din tot orasul, unde au verificat daca contructorii respecta normele in vigoare. Politistii au aplicat un numar de 13 amenzi, suma totala stransa fiind de 32.500 de lei.

Sanctiunile au fost aplicate pentru murdarirea carosabilului, neamenajarea drumurilor si gestionarea necorespunzatoare a deseurilor.

Politia Locala va continua verificarile de acest fel si in perioada urmatoare si le reaminteste atat firmelor din oras, cat timisorenilor sa se informeze si sa ia toate masurile legale privind gestionarea deseurilor din constructii, dar si privind regulile pentru amenajarea organizarilor de santier, pentru a evita amenzile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Toți șoferii trebuie să știe! Noile modificări din Codul Rutier care vor intra în vigoare din luna martie a acestui an

6 February 2023 at 06:31

Șoferii riscă amenzi usturătoare dacă nu vor respecta noile modificări din Codul Rutier ce vor intra în vigoare la data de 1 martie 2023. Iată tot ce trebuie să știe conducătorii auto.

Noile modificări din Codul Rutier le vor da mari bătăi de cap tuturor șoferilor români. Mai exact, din data de 1 martie 2023, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor avea mai multe atribuții și își vor putea exercita autoritatea de a da amenzi în mai multe situaţii.

Șoferii riscă mai multe amenzi începând cu 1 martie 2023

Modificările din Codul Rutier prevăd mai multe reguli stricte. Una dintre ele este ca polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor să dea amenzi șoferilor care nu îndeplinesc următoarele cerințe:

-dacă şoferul nu şi-a preschimbat permisul sau talonul auto;

-dacă șoferul nu şi-a radiat vehiculul deținut în termenul legal.

Mai mult decât atât, conducătorii auto vor mai putea fi sancţionaţi şi pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate, potrivit unei ordonanțe oficializate pe 31 ianuarie 2022. Iar cei care trebuie să aștepte până la eliberarea certificatului de înmatriculare vor primi în schimb, o dovadă înlocuitoare a actului respectiv care va avea valabilitatea timp de 30 de zile.

Toate aceste modificări atrag după sine amenzi cuprinse între 580 și 2.900 de lei, dacă șoferii nu vor respecta acest lucru, potrivit avocat.net.

Dezastru pentru toți șoferii! Ar putea scoate mai mulți bani din buzunar, începând cu data de 1 martie / foto: Pexeles

Ce alte modificări se vor face în Codul Rutier

Și nu e doar atât. Polițiștii cer prin noul Cod Rutier și înființarea unui registru de evidență a mopedelor, macaralelor și utilajelor agricole. În momentul de față, acestea sunt înregistrate la cele peste trei mii de primării din țară.

 „S-a constatat că, în cazul unor incidente în care e nevoie să fie identificat urgent proprietarul unui astfel de autovehicul, lucrurile erau îngreunate, fiind necesară o corespondență cu primăriile. După preluarea bazelor de date, accesul la aceste informații va fi imediat”, a declarat Comisarul șef Marius Petreche, șef al serviciului de examinări al DRPCIV, pentru Știrile Pro TV.

articolul original.

Actiune fulger la stapani de caini periculosi din Timis. Aproape 70 de pitbulli, bandogi sau rotweilleri neinreigistrati si fara cip. Au curs amenzile

5 February 2023 at 12:42
image

TIMIS. Proprietarii de caini periculosi din patru localitati din Timis au fost „vizitati” de politisti, care au aplicat zeci de amenzi pentru diferite nereguli.

Agentii de la Sectia 4 Rurala Peciu Nou au demarat controale in Sag, Sanmihaiu Roman, Peciu si Parta. Politistii au depistat 68 de caini ai caror proprietari nu respectau legea.

Oamenii legii au aplicast 49 de amenzi, cu o valoare totala de 13.000 de lei.

Animalele nu erau microcipate si nici vaccinate sau sterilizate. De asemenea, agentii au descoperit ca pentru caini din categoria celor de lupta sau de atac (PitBull, Boerbull, Bandog si metisii lor, dar si ciobanesc caucazian sau cane corso) nu exista asigurare pentru raspundere civila.

Totodata, proprietarii cainilor nu au depus la sediul postului de politie documentele prevazute de lege si nu au inregistrat cainii la Asociatia Chinologica Timis„, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Controalele politistilor timiseni pe aceasta linie vor continua si in perioada urmatoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Cardul de energie 2023: În ce cazuri sunt românii pasibili de 6.000 de lei amendă

4 February 2023 at 10:25

Cardul de energie 2023: În ce cazuri sunt românii pasibili de 6.000 de lei amendă

Distribuirea cardurilor de energie prin care statul ajută la plata facturilor începe de săptămâna viitoare începe, iar românii trebuie să ştie că riscă amenzi serioase, dacă nu utilizează corect aceşti bani.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că acele carduri de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți. Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei de 2 ori/ an.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

„În plus, nu există această posibilitatea de retragere de numerare de pe card. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, atenţionează MIPE.

„Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile.

Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile.

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe.

Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

Un alt avantaj care a vizat implicarea Poştei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române.

Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți.

În acest sens vreau să aduc mulțumiri Poștei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru toată implicarea și seriozitatea cu care ne-am mobilizat”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

articolul original.

Polițiștii locali, cu ochii pe șoferii de TIR. Au dat zeci de amenzi celor care au tranzitat orașul

4 February 2023 at 06:41
image

De la începutul anului, polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației rutiere din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au aplicat 44 sancțiuni contravenționale conducătorilor autovehiculelor de mare tonaj aflați în tranzit în Municipiul Arad, circulând pe drumurile publice fără a deține autorizații de acces corespunzătoare zonei tranzitate.

Cele mai tranzitate cartiere sunt Micălaca și Confecții, unde patrulele sunt prezente zilnic, pentru a pune în aplicare prevederile HCLM nr.303/2016 privind aprobarea Regulamentului de acces și circulația utilajelor și a autovehiculelor de transport marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 t în municipiul Arad. Amenzile aplicate conform art.22 lit. ”d”, însumează 43.000 lei,  accesul/circulația autovehiculelor în zonele pentru care s-au instituit interdicţii sau restricţii, fără autorizaţie de acces/ vignetă sau fără autorizaţie de acces corespunzătoare zonei”, de la 1.000 lei la 1.500 lei.

Acțiunile de acest gen vor continua, ținând cont și de numeroasele sesizări formulate de  cetățenii orașului referitor la încălcarea reglementărilor legale privind circulația autovehiculelor de tonaj greu în zonele restricționate din municipiul Arad.

Menționăm că, în acest an, Primăria Municipiului Arad a eliberat prin ghișeul instituției, respectiv prin portalul de servicii, 286 autorizații de acces pentru intrarea vehiculelor de mare tonaj în oraș și s-au efectuat 761 de plăți online pentru acces de o zi.

articolul original.

Acțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicați bicicliștii

3 February 2023 at 10:39

Joi, 2 februarie, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au acționat, pe drumurile publice din județul Neamț, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști, informează IPJ Neamț.

În cadrul activităților, pentru abaterile săvârșite de către bicicliști, polițiștii rutieri au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale, 31 de conducători auto fiind sancționați pentru opririle și staționările neregulamentare. Totodată, polițiștii au reținut, pentru abaterile constatate, 14 permise de conducere.

„De asemenea, polițiștii le-au explicat bicicliștilor principalele cauze generatoare de accidente rutiere și le-au expus acestora consecințele negative ale nerespectării regulilor de circulație, în vederea conștientizării riscurilor la care se expun atunci când se deplasează pe drumurile publice și nu le respectă”, au precizat reprezentanții IPJ Neamț.

Totodată, polițiștii le-au reamintit bicicliștilor câteva reguli de circulație: bicicliștilor le este interzis să circule fără a ține cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, ori fără a menține contactul ambelor roți cu solul; de asemenea, este interzisă circulația cu bicicleta atunci când conducătorul acesteia se află sub influența băuturilor alcoolice; transportul unei alte persoane pe bicicletă este interzis, cu excepţia situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane; copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special, sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

articolul original.

Au parcat pe piste de biciclete, pe trotuare ori spatii verzi, la Timisoara, acum sunt buni de plata. ‘Vanatoare’ de soferi care sfideaza legea. Foto

3 February 2023 at 09:54

TIMISOARA. Actiune fulger a politistilor locali in mai multe zone din Timisoara. Au fost vizati soferii care si-au lasat masinile pe piste de biciclete sau pe trotuare si chiar in parcuri.

Oamenii legii au gasit autovehicule parcare pe trotuare in spatele Catedralei Mitropolitane, in Parcul UPC, pe zonele hasurate de langa parcarile din zona centrala ori pe spatiul verde in Parcul Central.

Agentii au gasit 37 de masini parcate neregulamentar. In cazul a 7 soferi procesele verbale au fost incheiate pe loc, in timp ce in cazul altor 30 au fost lasate autocolante in parbrize.

Politistii locali vor continua asemenea actiuni si in zilele care urmeaza.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Argeș: Peste 250 de amenzi în ultimele 24 de ore, permise suspendate

2 February 2023 at 09:56

Argeș: Peste 250 de amenzi în ultimele 24 de ore, permise suspendate.

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Acţiunea s-a desfăşurat la nivelul întregului județ, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural și a avut în atenție, în special, depistarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate peste 250 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 50.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 12 permise de conducere și au fost retrase 8 certificate de înmatriculare. Cinci dintre aceste sancțiuni, în valoare totală de 2.910 lei, au fost aplicate conducătorilor auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor. De asemenea, acestora le-au fost reținute permisele de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări, mai ales în condiții meteo ce limitează vizibilitatea sau aderența la carosabil.

articolul original.

Nu-i slabesc. Pietoni si biciclisti indisciplinati, amendati pe banda rulanta la Timisoara. O noua actiune blitz pe strazi

1 February 2023 at 09:50
image

TIMISOARA. Actiune blitz a politistilor de la Rutiera pe strazile din Timisoara.

Agentii au actionat timp de sase ore, marti, in diferite zone din oras si au aplicat 110 amenzi, cu o valoare totala de 12.130 de lei. Dintre acestea 106 au fost date pentru incalcarea diferitelor norme rutiere.

43 dintre sanctiuni au fost aplicate pietonilor, iar alte opt biciclistilor.

In total, politistii au legitimat 161 de oameni si au oprit 94 de masini.

In timpul operatiunii agentii au retinut si 12 permise de conducere ale unor soferi care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor sau altor autovehicule, au trecut pe rosu sau au facut depasiri neregulamentare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Pietonii, panditi de politisti in trafic la Timisoara. Au curs amenzile pentru cei care au traversat aiurea strada

31 January 2023 at 10:30
image

TIMISOARA. Amenzi de aproape 20.000 de lei date de politisti dupa o razie de amploare pe strazile din Timisoara.

Oamenii legii dat 124 de sanctiuni, 82 dintre ele fiind aplicate pietonilor care au traversat strada pe unde i-a taiat capul, restul fiind date si soferilor care au incalcat diferite norme rutiere. Suma totala a amenzilor a fost de 18.400 de lei.

De asemenea, 8 dintre soferii verificati au ramas fara permise pentru diferite perioade de timp. Doi dintre acestia nu au acordat prioritate de trecere pietonilor, unul pentru ca nu a acordat prioritate unui alt autovehicul, alti doi au trecut pe rosu, iar restul pentru diferite alte abateri.

Politistii au retras si doua certificate de inmatriculare, iar un sofer s-a ales cu dosar penal dupa ce a fost prins baut.

FOTO: Arhiva

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Acțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicați pietonii

31 January 2023 at 10:02
image

Polițiștii nemțeni au desfășurat luni, 30 ianuarie, activități pe linia prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere pe fondul neacordării priorității de trecere pietonilor, dar şi pe linia disciplinării pietonilor, informează IPJ Neamț. Pe timpul desfășurării acțiunii, polițiștii au aplicat 125 de sancțiuni contravenționale, dintre care 34 de sancțiuni au fost aplicate pietonilor. Totodată, pe timpul desfășurării acțiunii au fost reținute 11 permise de conducere.

„Activitățile au fost desfășurate în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun, în situația în care nu respectă normele rutiere și în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate”, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

Polițiștii atrag atenția că pe trecerea de pietoni este recomandat să nu se folosească telefonul mobil sau alte dispozitive care ne pot diminua atenția, iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă.

Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Șoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza la apropierea de trecerea pentru pietoni, în zona instituţiilor de învăţământ, la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun sau unde observă un flux mare de pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 60 zile, riscând şi o sancțiune contravențională de 6 – 8 puncte amendă. De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancțiuni contravenționale de 2 – 3 puncte amendă, mai precizează reprezentanții IPJ Neamț.

articolul original.

Toți cei care dețin acest tip de card sunt vizați- Amenzile ajung până la 6.000 de lei

30 January 2023 at 07:45
image

Săptămâna viitoare începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor, iar românii trebuie să ştie că riscă amenzi serioase, dacă nu utilizează corect aceşti bani.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că acele carduri de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți. Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În plus, nu există această posibilitatea de retragere de numerare de pe card. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei„, atenţionează MIPE.

„Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. 

Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile.

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe.

Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

Un alt avantaj care a vizat implicarea Poştei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române.

Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți.

În acest sens vreau să aduc mulțumiri Poștei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru toată implicarea și seriozitatea cu care ne-am mobilizat„, a transmis ministrul Marcel Boloș.

articolul original.

Copacul din România pe care n-ai voie să-l tai, nici măcar din propria curte. Amenzi usturătoare pentru cei care ignoră legea

28 January 2023 at 11:54

Copacul din România pe care n-ai voie să-l tai, nici măcar din propria curte. Amenzi usturătoare pentru cei care ignoră legea

Românii care au un nuc în curte și se gândesc să-l taie, mai bine s-ar razgândi. Amenda care îi paște este imensa, deoarece pomul este protejat de lege. Regula este valabilă indiferent dacă cetățenii vor sa taie un singur pom sau mai mulți, chiar dacă este vorba de proprietatea lor.

Nu, nu este o gluma. Chiar ai nevoie de autorizație pentru a putea taia un nuc pe care îl ai în proprietate. Acest lucru este însa posibil în trei situații.

„Nucul este o specie de pom protejata de lege în momentul de fata. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate si vor sa-i taie sunt obligate sa ceara o autorizatie, pentru obtinerea careia trebuie îndeplinite anumite conditii.

Cultura nucului din categoria pomi razleti (adica situati la distanta unii de altii) este reglementata în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, taierea nucilor razleti, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizatii.

În acest sens, cererea trebuie depusa cu cel putin o luna înainte de taierea efectiva, iar aprobarea solicitarii se face de catre specialistii directiilor teritoriale pentru agricultura, în urma unei verificari prealabile”, relateaza avocatnet.ro

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate si vor sa-i taie sunt obligate sa ceara o autorizatie de la Direcțiile pentru Agricultura Județene.

Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel putin o luna înainte de taierea efectiva a pomului, iar aprobarea solicitarii se face de catre specialistii DAJ, în urma unei verificari prealabile în teren.

Ce criterii trebuie îndeplinite

Nici așa însa, taierea nu este pe deplin garantata, daca nu se face în functie de trei criterii prevazute de Legea Pomiculturii, dupa cum urmeaza:

-pomii sunt îmbatrâniti si au ramuri uscate în proportie de 60% din coroana;

-pomii sunt amplasati într-un perimetru unde urmeaza sa se construiasca obiective de interes national sau local;

-pomii sunt amplasati pe aliniamentele drumurilor nationale si se pune în pericol siguranta circulatiei rutiere.

Ce spune Legea Pomiculturii

Conform actului normativ în vigoare, indiferent de sistemul de cultura despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi razleti), taierea nucilor în lipsa autorizatiei poate fi sanctionata de autoritati cu amenda cuprinsa între 5.000 si 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de catre echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei si Ministerului Internelor.

În baza legii, autoritatile sunt obligate sa inventarieze nucii razleti si cei din plantatii, cu consemnarea proprietarilor si a parcelelor cadastrale în care se gasesc.

Toate informatiile de contact ale directiilor judetene pentru agricultura, precum si cele ale directiei municipale Bucuresti sunt disponibile aici, pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Cetațenii sunt avertizați ca aceeași regula a autorizarii taierii este valabila, în egala masura, si pentru castanii comestibili.

articolul original.

Atenție, șoferi! Amenzi de peste 1.000 de lei pentru toți cei care încalcă aceste reguli

27 January 2023 at 20:15
image

Vești importante! Potrivit Codului rutier, șoferii care nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care se deplasează vor putea fi sancționați cu amenzi de aproape 1.200 de lei. În această categorie pot fi incluși și șoferii care nu curăță zăpada de pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, iar acest lucru are efect asupra vizibilității. Zilele acestea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în mai toată țara se vor înregistra ninsori abundente și viscol.

Concret, din 2022, Codul rutier stabilește că “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” reprezintă contravenție.

Aceasta poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Cu toate că legislația în vigoare nu stabilește clar situațiile în care se pot da astfel de amenzi, necurățarea completă a zăpezii depuse pe geamuri restrânge sau estompează vizibilitatea, ceea ce poate duce la amendare.

Totodată, aceeași amendă se aplică și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

În plus, nu doar geamurile trebuie curățate în această perioadă, ci și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Astfel, potrivit Codului rutier, și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare poate fi sancționată de polițiști.

Doar că, în acest caz, amenzile sunt mai mici decât în cazul necurățării geamurilor mașinii. Mai exact, în cazul în care circulă cu numerele de înmatriculare murdare, șoferii riscă amenzi din clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică de 290 sau 435 de lei.

E de amintit aici că și aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, care restrâng sau estompează vizibilitatea, poate fi sancționată de polițiștii rutieri, amenzile fiind, în acest caz, de până la 2.900 de lei.

Nu în ultimul rând, la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, acesta trebuie să fie dotat cu anvelope de iarnă. Încălcarea acestei reguli poate aduce șoferilor amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, confom avocatnet.ro

articolul original.

Aplicația ghișeul.ro, disponibilă pentru telefoanele cu Android și IOS

27 January 2023 at 09:16
image

Aplicația ghișeul.ro, pentru plata taxelor, impozitelor și amenzilor, disponibilă pentru telefoanele cu Android și IOS.

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja a declarat, ieri, la lansarea aplicaţiei, că a testat-o şi că lucrurile au mers fără greș.

„Pot să spun că am testat-o și eu personal, și domnul președinte și domnul vicepreședinte, la testat , mi-am plătit și taxele și impozitele locale. După cum știți, cei care și le plătesc în primul trimestru beneficiază de acea bonificație de 10%, deci cred că este un timing bun pentru lansarea acestei aplicații și încurajăm cît mai mulți români să-și plătească taxele și impozitele locale.” 

Ministrul Digitalizării a declarat însă că doar o treime dintre comunele din România sunt conectate la Ghișeul.ro, platforma oficială de plată online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

În plus, anul trecut, în peste 60 de comune înregistrate în această platoformă, cetățenii nu au făcut nicio plată cu cardul.

articolul original.

România TV, alte două amenzi

26 January 2023 at 18:05
By: (N.C)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, postul România TV cu două amenzi de câte 10.000 de lei şi o somaţie publică.

Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite privind postul România TV pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în luna octombrie 2022.

Prima amendă de 10.000 de lei a fost acordată pentru emisiunea informativă „Ştirile România TV” din 20 octombrie, în cadrul căreia nu s-a ţinut cont de dispoziţiile articolul 64 alineatul (1) litera a) la difuzarea ştirii cu titlul „Replică din coteţ pentru Delia”.

Articolul 64 prevede „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”.

Cea de-a doua sancţiune, de 10.000 de lei, a fost acordată deoarece a încălcat prevederile articolului 64 alineatul (1) litera a) în emisiuni referitoare la mitingul LGBT organizat în Capitală, titlul afişat pe ecran fiind „Marşul neomarxiştilor, cum forţează resetarea sexuală”.

Somaţia publică a fost acordată pentru că nu s-au respectat prevederile articolului 65 litera b) la difuzarea unor emisiuni având ca temă accidentul rutier în care a fost implicată Monica Macovei. Printre titlurile afişate se află „Monica Macovei, scandal şi aroganţă, înregistrări uluitoare”, „Vecinele Monicăi Macovei rup tăcerea, mărturii uluitoare”, „Se îmbată Monica Macovei? Propagandista cu care chefuieşte”.

Potrivit CNA, în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să aplice societăţilor Green Gold Media TV SRL Petroşani şi Ardelean Production Media SRL Oradea câte o somaţie publică pentru încălcarea prevederilor articolului 54 alineatul (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 – „furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.

articolul original.

Polițiștii de la Serviciul Rutier au aplicat peste 400 de sancțiuni pentru depășirea limitei de viteză

26 January 2023 at 16:52
image

În perioada 16 – 24 ianuarie 2023, pe toate drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri și de ordine publică ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, înregistrate la nivel județean.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei peste 195 de polițiști rutieri și 320 de polițiști de ordine publică (zilnic, în medie, au acționat 22 de polițiști rutieri și 36 de polițiști de ordine publică) au verificat peste 2300 de vehicule și legitimat peste 2600 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 1.146 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 464.800 de lei, 1.067 de sancțiuni fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice).

Dintre acestea, 428 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise iar 78 au fost aplicate pentru abateri săvârșite de pietoni.

De asemenea, au fost reținute 144 de permise de conducere și 48 de certificate de înmatriculare.

Principalele cauze care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză (90), conducerea sub influența alcoolului (14) și neacordarea de prioritate pietonilor (13).

Cu ocazia derulării acțiunilor, s-a constatat și săvârșirea a 10 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”(6), ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(3) și ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”(1).

articolul original.
❌