ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Atelier de reparații auto amendat de comisarii de mediu

2 December 2022 at 11:55

Un atelier de reparații auto de pe strada Dubălari din municipiul Botoșani a fost amendat cu 10.000 de lei, în urma unui control făcut în luna noiembrie de către comisarii de mediu. Cei de la Garda de Mediu au primit o sesizare potrivit căreia mai multe anvelope uzate ar fi fost incendiate în curtea atelierului, iar pe 23 noiembrie comisarii de mediu au descins în zonă.

În urma inspecției din teren, ei au descoperit mai multe neconformități legate de normele de mediu, printre care mai multe deșeuri diverse, inclusiv piese auto rezultate din activitatea service-auto, care erau depozitate necorespunzător.

„Comisarii de mediu au constatat că operatorul economic nu deține documente și nu face dovada predării către operatori economici autorizați a materialelor și pieselor înlocuite, în vederea reciclării, valorificării sau reutilizării, așa cum prevede legislația în vigoare, nu deține evidența deșeurilor rezultate din activitatea desfășurată așa cum prevede HG 856/2002”, a precizat Cristina Kashyap, șeful Gărzii de Mediu – Comisariatul de Mediu al Județului Botoșani.

S-au stabilit măsuri în vederea remedierii neconformităților constatate și pentru faptele contravenționale s-au aplicat două sancțiuni adică un avertisment și o amendă de 10.000 lei. În acest context, comisarii de mediu atrag atenția că eliminarea deșeurilor prin incendiere constituie infracțiune, conform prevederilor legislației de mediu.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vești importante pentru șoferii români! Ce se întâmplă cu valoarea punctul de amendă

30 November 2022 at 20:50
image

Unproiect de OUG pus în dezbatere de cei de la Finanțe stabilește că și în anul care urmează punctul-amendă rămâne la valoarea de 145 de lei. Vorbim de o nouă plafonare a acestuia, care va deveni oficială după ce ordonanța e adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”. Ultima oară când a reflectat exact această valoare a fost în 2017. Începând din 2018, an de an, inclusiv anul acesta, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, adică de 145 de lei.

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:

 • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
 • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
 • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
 • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
 • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice, conform avocatnet.ro.

Atenție! Proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Vezi și:

EXCLUSIV Rareș Bogdan îi indică Austriei să se uite la Ungaria lui Viktor Orban, nu la România: ‘Este forțată granița de 800-900 de ori pe zi, în timp ce granița României este forțată de maximum 20-30 de ori’

EXCLUSIV Rareș Bogdan, despre aderarea României la Schengen: ‘Să vă spun o chestie inedită’

Este oficial! O anumită categorie de tineri va primi noi sume de bani de la Guvern

articolul original.

Garda de Mediu a aplicat amenzi de aproape jumătate de milion de lei

29 November 2022 at 08:47
Sursa foto: Curs de Guvernare

Comisarii Gărzii de Mediu au luat la puricat balastierele de pe Someșul Mare, de pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj. În urma controalelor au fost aplicate amenzi în valoare de aproape jumătate de milion de lei.


Controalele s-au desfășurat timp de 5 zile, la balastierele de pe râul Someșul Mare, de pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj. Se pare că în spatele controalelor s-ar afla mai multe sesizări de-ale cetățenilor afectați.

„În timpul verificărilor au fost constatate: neconformități cu privire la exploatarea nisipurilor și pietrișurilor, sortarea, spălarea și concasarea fără a deține acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, obligatorii pentru desfășurarea acestor activități; Lucrări executate pe ape sau în legătură cu apele fără permisiunea autorităților pentru protecția mediului. Lipsa sistemelor de auto-monitorizare privind calitatea apelor freatice; nerespectarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

În total au fost întocmite 14 acte de control și date 8 amenzi, în valoare totală de 485.000 de lei, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Emanuel Ungureanu, despre reținerea lui Niculae Bădălău: Nu jubilați

articolul original.

Top 3 sfaturi pe care să le ții minte, atunci când te oprește Poliția. Ce scuză să nu folosești niciodată, încât te poți alege cu o amendă usturătoare

28 November 2022 at 22:11

Zilnic, mii de șoferi care circulă pe străzile din România ajung să fie opriți de oamenii legii. Agenții de poliție prezenți pe drumurile publice pentru a se asigura de bunăstarea și siguranța traficului au mereu grijă să-i sancționeze pe șoferii care încalcă legea.

Trei cele mai bune sfaturi de care să ții cont, atunci când ești oprit de un polițist

Nu minți că ai uitat actele acasă. Dacă și tu ai spus asta, trebuie să știi că polițiștii te pot verifica. Astfel, în scurt timp, aceștia ar putea să afle datele buletinului și ale permisului de conducere, dar și valabilitatea documentelor RCA și ITP.

Mai mult decât atât, riști să te alegi cu o amendă pentru neprezentarea documentelor. În acest caz, cel mai bine ar fi să eviți un eventual conflict și să prezinți, încă de la bun început, toate documentele.

Poliția rutieră. Sursă foto: arhivă presă

Renunță la a mai folosi scuze și asumă-ți faptele

Dacă ai trecut pe culoare roșu a semaforului sau ai apăsat pedala de accelerație, nu încerca să prezinți cele mai comune scuze, de care până și agenții de poliție s-au săturat. Este recomandat să recunoști că ai greșit și să îți asumi consecințele. Astfe, cresc șansele ,,să fii iertat”, în funcție de gravitatea faptei tale.

Fii respectuos și încearcă să menții o atmosferă calmă

Înainte de toate, atituinea pe care o ai determină acțiunile celorlalți. S-a observat însă că în rândul șoferilor care au un discurs și un comportament cât mai civilizat, polițiștii dau dovadă de amabilitate. Desigur, există situații în care atât polițistul, cât și șoferul pot prezenta un comportament agresiv. Este recomandat să păstrezi calmul și să nu tensionezi și mai mult situația.

articolul original.

Controale la balastiere, amenzi usturătoare, oamenii au reclamat apă cu spumă în Someș. Ce nereguli s-au găsit

28 November 2022 at 16:36
balastiera garda de mediu control somes

Gherla INFO luni 28 noiembrie 2022 18:36 871 accesări

Mai multe echipe de comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu au desfășurat între 21-25 noiembrie acțiuni inopinate de inspecție și control la operatori economici/ persoane juridice, de pe raza judeţelor Cluj și Bistriţa-Năsăud, care desfășoară activităţi de extracţie agregate minerale brute în terasa/albia majoră a râului Someșul Mare, precum și staţii de concasare, sortare şi spălare a agregatelor minerale.

balastiera garda de mediu control somes

Acţiunea a avut ca scop principal verificarea aspectelor sesizate de către cetăţeni cu privire la apa tulbure (cu spumă) a râului Someșul Mare.

În timpul verificărilor, au fost constatate:

 • neconformităţi cu privire la exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor, sortarea, spălarea şi concasarea fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, obligatorii pentru desfăşurarea acestor activităţi
 • lucrări executate pe ape sau în legătură cu apele fără permisiunea autorităţilor pentru protecţia mediului
 • lipsa sistemelor de auto-monitorizare privind calitatea apelor freatice
 • nerespectarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare

Pe parcursul celor cinci zile, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au întocmit 14 acte de control. Au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 485.000 lei.

balastiera garda de mediu control somes

Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

Şofer agresiv şerpuia cu maşina pe străzile din Piteşti

28 November 2022 at 17:07

Şofer agresiv şerpuia cu maşina pe străzile din Piteşti.

Un echipaj al Biroului Rutier Piteşti supraveghea circulaţia pe bulevardul Fraţii Goleşti din municipiu. Atenţia poliţiştilor a fost atrasă de un autoturism Hyundai, al cărui şofer şerpuia de pe o bandă pe cealaltă a străzii în scopul depăşirii celorlalte autovehicule aflate în faţă. În plus, împricinatul a fost înregistrat de radar circulând cu viteza de 92 km/h, deşi limita maximă admisă în localitate este de 50 km/h.

Este vorba despre Ion N., de 24 de ani, din Piteşti, care a fost amendat cu 1.800 de lei, iar ca măsură complementară permisul de conducere i-a fost reţinut în vederea suspendării pentru 30 de zile.

Cadrul legal

Spre sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/27.01.2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, apărută în Monitorul Oficial nr. 89 din 28 ianuarie 2022, astfel încât circulația rutieră să fie mai sigură, iar numărul accidentelor rutiere să scadă. De principiu, modificările vizează mecanismele de sancționare a încălcării legislației rutiere, în sensul înăspririi sancțiunilor existente și introducerii unora noi, printre acestea fiind şi conducerea agresivă.

Potrivit actului normativ precizat, „prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens (…)”.

Problema e că mulţi şoferi habar n-au despre aceste modificări, iar altora pur şi simplu nu le pasă, comportându-se de parcă şi-ar fi cumpărat şosea, punând în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la traficul rutier. Iar când sunt traşi pe dreapta, se ceartă cu agenţii rutieri, pe care-i acuză – ca să vezi tupeu – de comportament abuziv!

Foto descriptiv

articolul original.

Ședință pe tema munților de gunoaie din Alba Iulia, la Instituția Prefectului Alba. AMENZI de 25.000 lei pentru firma de salubrizare care nu a ridicat deșeurile la timp

28 November 2022 at 15:08

Ședință pe tema munților de gunoaie din Alba Iulia, la Instituția Prefectului Alba. AMENZI de 25.000 lei pentru firma de salubrizare care nu a ridicat deșeurile la timp

În cadrul celei mai reecnte ședințe a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba s-a discutat de asemenea și despre amenda primită de firma de salubrizare responsabilă pentru municipiul Alba Iulia, în valoare de 25 000 de lei.

Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba a avut loc începând cu orele 09:00, la sediul Instituției Prefectului Județul Alba, Sala ”Mihai Viteazul”, prezidată de Prefectului Județului Alba, domnul Nicolae Albu, cu participarea conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba.

În deschiderea ședinței, domnul Nicolae Albu a dat cuvântul doamnei Vasiu Doina, Director executiv, Direcția Județeană pentru Agricultură Alba, care a prezentat modul de implementare a politicilor şi strategiilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, consilierea pentru obţinerea fondurilor europene şi naţionale în rândul fermierilor, efectuarea activităţilor de monitorizare, verificare, inspecţii şi control în domeniul de activitate.

În domeniul agriculturii ecologice au fost depuse și înregistrate un număr de 505 fișe, de către persoane fizice și juridice de pe raza județului Alba. În cursul anului 2022 au fost emise un număr de 11 certificate de origine pentru biomasa provenită din deşeuri, utilizată drept combustibil sau materie primă pentru producţia de energie electrică.

Au fost implementate ajutoarele de minimis în cadrul schemelor pentru producția de legume (49 solicitanți înscriși în program, suma plătită fiind de 341.377,5 lei); susținerea producției de usturoi (7 solicitanți înscriși în program, suprafață plantată 24,93 ha); susținerea producției de cartofi de consum (17 solicitanți înscriși în program, suprafață plantată 19,67 ha).

Au fost detașați 2 specialiști din cadrul DAJ Alba în județul Olt, care au participat la evaluarea producției de legume înainte de recoltare pentru programul de minimis legume. S-au întocmit în total 1467 procese verbale.

S-a întocmit/verificat/eliberat un număr de: 60 autorizații tăiere nuc; 10 autorizații plantare pomi fructiferi; 11 autorizații depozite de cereale; 7 cânepă; 19 mac. Au fost avizate 39 de investiții în baza Legii nr. 18/1991, a fondului funciar. S-au emis 14 avize necesare introducerii în intravilan a terenurilor agricole, în vederea realizării unor obiective de investiții: construire case de vacanță, locuințe individuale, hală pentru ambalare si depozitare produse-cereale, zone turistice etc. În cadrul Programului de reconversie la vița de vie s-au aprobat 7 planuri individuale în suprafața totală 18,50 ha. S-a întocmit/eliberat un număr de 2043 de avize consultative pentru fermieri, necesare obținerii atestatului de producător, în conformitate cu prevederile Legii 145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Au fost înregistrate și verificate un număr de 1475 oferte de vânzări a terenurilor situate în extravilan conform Legii nr.17/2014, cu modificările și completările ulterioare. S-au eliberat un număr de 257 de avize pentru vânzarea terenurilor.

În continuarea ședinței a luat cuvântul domnul Mihai-Septimiu Florea, directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Alba, care a prezentat o informare privind rezultatele activității pedologice. Au fost efectuate 53 de studii pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol definitiv sau temporar, din care 13 studii temporare cu suprafață de 181.395 mp, 40 studii definitive cu suprafața de 1.371.355 mp, 27 studii pentru stabilirea clasei de calitate a terenului pentru studii PUZ, PUG, suprafața de 1.384.095 mp, 9 studii pentru redarea terenului în circuitul agricol – suprafața de 141.881 mp. De la începutul anului au fost efectuate un număr de 463 probe de sol cu un număr de 1648 analize fizice și chimice pentru diverși beneficiari și un număr de 785 analize pentru studiile de amenajamente pastorale.

La următorul punct de pe ordinea de zi, domnul Tudor Ponoran, Director OJFIR Alba a prezentat situația privind evaluarea și finanțarea proiectelor depuse în cursul sesiunilor deschise în cursul anului 2022, în cadrul PNDR 2014-2020.

În continuarea ședinței a luat cuvântul doamna Luminița Gliga, Director adjunct, APIA Alba. Centrul județean Alba are în subordine 5 centre locale cărora le sunt arondate un număr de 78 UAT-uri ale județului: Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Blaj, Sebeș. Pe parcursul anului 2022 s-au derulat 13 scheme de sprijin cu un număr total de beneficiari de 1793, un număr de 2297 cereri în valoare de 107.975.295,2 lei. Prin Hg nr.1174/2014, începând cu anul 2015 se aplică schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Pe parcursul anului 2022 s-a primit un număr de 1258 cereri. S-a acordat schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovine, suine și avicole, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. S-au derulat microgranturi din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară. Din cei 295 solicitanți acceptați, 294 au îndeplinit condițiile pentru semnarea contractelor. Suma alocată per beneficiar a fost de 24.739 lei. În campania 2022 au fost depuse un număr total de 21.262 cereri unice de plată. Pe schema COVID-19 suma autorizată și plătită este de 9.143.548,41 lei.

La următorul punct de pe ordinea de zi, domnul Nicolae Albu a adus în discuție pregătirile pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României la Alba Iulia și asigurarea ordinii și siguranței publice în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022.

A luat cuvântul domnul comisar șef de poliție Florin Dogaru, Inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, care a arătat că în perioada manifestărilor vor fi în stradă 210 de polițiști și încă 40 de polițiști vor asigura fluidizarea traficului rutier. În zilele de 29 și 30 noiembrie 2022 va avea loc un exercițiu pentru pregătirea defilării din 1 decembrie. S-a solicitat DSP Alba, DSVSA Alba și Protecția Consumatorilor să participe cu lucrători specializați în comisii mixte de verificare a agenților economici care comercializează produse alimentare în zona cetății.

Din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba a luat cuvântul domnul colonel Ovidiu-Cozmin Jurcoveț, Împuternicit Prim Adjunct al Inspectorului șef al IJJ Alba, care a informat că în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie vor fi prezenți 300 de jandarmi în stradă. 72 de jandarmi și tehnică militară vor participa la parada militară. Pentru data de 1 decembrie se preconizează aproximativ 1000 de persoane care vor participa la Marșul Unirii, iar cordoanele de ordine publică de vor întinde pe 2 km în zona paradei militare.

Din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a luat cuvântul domnul maior Cristian Cîmpean, Prim adjunct al Inspectorului șef ISU, care a precizat faptul că în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2022 vor fi în teren 50 de pompieri, 6 mijloace de intervenție și 2 ambulanțe.

A avut loc o intervenție a domnului comisar șef Emil Nistor de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor care a arătat că se acordă consultanță firmelor HORECA în deschiderea punctelor de lucru și se vor desfășura acțiuni tematice împreună cu poliția.

Din partea DSVSA a luat cuvântul domnul director Spînu Vasile care a subliniat intensificarea controalelor în zona cetate la unitățile de alimentație publică cu scopul prevenirii și combaterii toxinfecțiilor alimentare. În data de 1 decembrie se va efectua serviciu de permanență în două ture, va fi organizat un call-center unde vor putea apela cetățenii.

Cu privire la situația colectării deșeurilor menajere în municipiu Alba Iulia au luat cuvântul dl. Hălălai Dănuț-Emil, dl. Sinea Alexandru și d-na Popescu Mărioara. DSP Alba a amendat firma de salubrizare cu 25.000 lei. Garda de Mediu și APM au asigurat că vor lua măsurile ce se impun pentru asigurarea respectării cadrului legal pentru colectarea deșeurilor.

La punctul Diverse de pe ordinea de zi domnul Nicolae Albu, a solicitat actualizarea paginilor web a instituțiilor publice deconcentrate cu privire la informațiile publice și asigurarea permanenței pe perioada sărbătorilor.
La finalul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr.15/2022 a Colegiului Prefectural al Județului Alba privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare. Se stabilește ca dată de desfășurare a următoarei ședințe 21 decembrie 2022, iar ordinea de zi va fi:
– Măsuri pentru menținerea viabilității Drumurilor Naționale în sezonul rece, direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj – Secția Drumuri Naționale Alba;
– Raport de activitate al Direcției Județene pentru Cultură Alba ;
– Informare privind activitatea Casei de Cultură a Studenților Alba;
– Diverse.

articolul original.

Amendă de mii de lei pentru un cetățean ce a aruncat gunoaie în natură

28 November 2022 at 10:20

O nouă amendă pentru abandonul deșeurilor în natură a fost aplicată unui cetățean din Josenii Bârgăului, după ce un morman de gunoaie a fost descoperit de către Inspectorii Corpului de Control al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud. Zona în care au fost aruncate gunoaiele este monitorizată video.

„Unii cetățeni pur și simplu nu înțeleg că natura din preajma localităților nu este groapă de gunoi! Iar pentru acești indivizi amenda este o sancțiune bine-meritată!

Din indiferență, ignoranță și chiar lipsă de educație, unii cetățeni din județul nostru aleg să-și arunce deșeurile în diferite locuri din natură, în jurul localităților în care locuiesc, poluând în mod foarte grav mediul în care trăiesc concetățenii lor. Inspectorii Corpului de Control al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud monitorizează video aceste zone în încercarea de a preveni și combate abandonul de deșeuri în natură.

Pe baza dovezilor foto furnizate de inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, un cetățean din Josenii Bârgăului a fost identificat de Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și sancționat contravențional cu suma de 10.000 lei pentru abandonarea de deșeuri pe raza comunei în care își avea domiciliu.

Acțiunile de verificare și monitorizare derulate în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud de către Corpul de Control al ADI deșeuri Bistrița-Năsăud vor continua și în perioada următoare.

Cine aruncă deșeurile în natură, riscă amenzi foarte mari!

Vom arăta toleranță ZERO pentru toți cei care nu respectă mediul înconjurător și care arată o lipsă crasă de respect față de semenii lor care fac eforturi de colectare separată corectă a deșeurilor.

Putem să gestionăm mult mai bine deșeurile, totul depinde de noi. Haideți să facem din Bistrița-Năsăud un județ mai curat!”, este mesajul transmis de către ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

Citește și: Fermierii ies în stradă, nemulțumiți de subvenții

articolul original.

A început comerțul ilegal cu materiale pirotehnice. La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați petarde pentru sărbători

27 November 2022 at 11:03
image

Piețele s-au umplut de comercianți de petardele şi pocnitori. Oamenii sunt dispuși să plătească prețuri mai mari de 50 de lei pentru câteva secunde de distracție. Din păcate, foarte puțini sunt cei care se gândesc la cât de sigure sunt produsele pirotehnice contrafăcute și vândute ilegal.

Medicii trag un semnat de alarmă asupra traumatismelor pe care le pot produce petardele. Pe lângă arsuri, explozia în apropierea urechilor poate produce o traumă sonoră acută, adică o scădere bruscă a auzului, care poate fi ireversibilă.

Comercianții s-au mutat și în spațiul online, unde au apărut sute de oferte. Vestea proastă, atât pentru comercianți cât și pentru consumatori este că se pot alege cu o amendă sau pot fi pedepsiți cu închisoarea de la trei luni la un an.

„Trageam un semnal de alarmă asupra pericolelor ce pot fi generate de comercializarea și folosirea iresponsabilă a acestor materiale pirotehnice. Petarde, pocnitori, tiribombe sau artificii sau orice nume le-am da, trebuie să știți că sunt interzise și, în acest context, reamintim tuturor faptul că în conformitate cu legislația în vigoare, orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.
Din păcate nu doar noi suntem în pericol din cauza folosirii acestor dispozitive, ci și animalele de companie, care, în urma zgomotelor produse de aceste dispozitive, au avut de suferit și nu puține au fost cazurile când acestea s-au pierdut sau chiar au fost rănite grav.
Și în continuare vom fi prezenți în toate zonele aglomerate, în piețe, târguri, oboare sau alte spații pentru a ne asigura că aceste incidente nu vor tulbura liniștea și siguranța copiilor, bunicilor și animalelor de companie”, este mesajul transmis de Jandarmeria Română.

La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați petarde pentru sărbători?

Comercializarea artificiilor și petardelor la colț de stradă este strict interzisă, iar polițiștii au câteva recomandări pentru cei care vor totuși „să alunge ghinionul” în noaptea de anul nou.

 • nu cumpărați articole pirotehnice de la comercianți neautorizați și asigurați-vă că cele pe care le cumpărați sunt păstrate în ambalajul original
 • înainte de utilizarea materialelor pirotehnice, citiți cu atenție instrucțiunile de folosire
 • atunci când folosiți materiale pirotehnice, asigurați-vă că în imediata apropiere nu se află persoane ce ar putea fi rănite sau afectate de acestea și nici bunuri ușor inflamabile
 • nu lăsați la îndemâna copiilor sub 16 ani niciun fel de materiale pirotehnice, deoarece aceștia s-ar putea răni cu ușurință sau i-ar putea răni pe alții

Poliţia Capitalei reamintește că este interzisă, conform legii 126/1995, deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

 • între orele 00.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale
 • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri
 • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze
 • la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie
 •  în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre
 • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane
 • la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri
articolul original.

Un elev din Baia Mare a comandat online 15 kilograme de artificii și petarde. Copilul a cerut livrarea coletului la școală

25 November 2022 at 13:54
image

Un copil de 13 ani a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii la școala la care învață. Oamenii legii au confiscat marfa, iar părinții acestuia au fost amendați.

Băiatul în vârstă de 13 ani din Baia Mare a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii şi a fost imediat prins de oamenii legii.

Adolescentul în vârstă de 13 din Baia Mare a accesat un site și a comandat 15 kilograme de articole priotehnice din categoriile F1, F2, F3 şi F4, solicitând livrarea acestora pe adresa şcolii, acolo unde el este elev.

Totuși, băiatul a fost surprins când l-au prins polițiștii pentru că a cerut ca artificiile să fie livrate pe adresa şcolii unde învață el.

Părinții băiatului s-au trezit cu amendă

Pentru toate artficiile, copilul a plătit 380 de lei.

În momentul în care pachetul a ajuns la adresa de livrare, coletul a fost achitat de către un alt elev, tot în vârstă de 13 ani, care învață la aceeaşi şcoală.

La scurt timp după livrare, poliţiştii din Baia Mare au intrat pe fir şi au confiscat marfa.

Imediat după, au aflat și părinții acestuia și au primit amendă, iar anunțul pe site a fost blocat.

Se pare că artificiile erau vândute de un cetăţean din Ucraina, iar banii pe care i-a obţinut în urma vânzării, i-au fost confiscaţi.

Oamenii legii continuă cercetările în acest caz pentru infracţiunile de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de a fi utilizate de către pirotehnicieni, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Bârgăuan amendat drastic de ADI Deșeuri BN pentru abandonare de deșeuri în natură

25 November 2022 at 06:18

Un cetățean din Josenii Bârgăului care a abandonat deșeuri în natură pe raza localității, a fost amendat cu 10.000 lei de inspectorii ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud și polițiști, după ce a fost identificat pe baza fotografiilor.

„Unii cetățeni pur și simplu nu înțeleg că natura din preajma localităților nu este groapă de gunoi! Iar pentru acești indivizi amenda este o sancțiune bine-meritată!

Din indiferență, ignoranță și chiar lipsă de educație, unii cetățeni din județul nostru aleg să-și arunce deșeurile în diferite locuri din natură, în jurul localităților în care locuiesc, poluând în mod foarte grav mediul în care trăiesc concetățenii lor. Inspectorii Corpului de Control al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud monitorizează video aceste zone în încercarea de a preveni și combate abandonul de deșeuri în natură.

 Pe baza dovezilor foto furnizate de inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, un cetățean din Josenii Bârgăului a fost identificat de Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și sancționat contravențional cu suma de 10.000 lei pentru abandonarea de deșeuri pe raza comunei în care își avea domiciliu.

Acțiunile de verificare și monitorizare derulate în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud de către Corpul de Control al ADI deșeuri Bistrița-Năsăud vor continua și în perioada următoare.

Cine aruncă deșeurile în natură, riscă amenzi foarte mari!

Vom arăta toleranță ZERO pentru toți cei care nu respectă mediul înconjurător și care arată o lipsă crasă de respect față de semenii lor care fac eforturi de colectare separată corectă a deșeurilor.

 Putem să gestionăm mult mai bine deșeurile, totul depinde de noi. Haideți să facem din Bistrița-Năsăud un județ mai curat!”, au transmis reprezentanții ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

articolul original.

Adrian Câciu: Punctul de amendă rămâne la fel ca în 2022. 1.450 de lei”

24 November 2022 at 12:15

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat ce se va întâmpla cu punctul de amendă în noul an şi ce trebuie să se aștepte toți șoferii din România.

În 2023, punctul de amendă nu va fi modificat

Astfel, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că în noul an, punctul de amendă va rămâne la fel ca în 2022, adică 1.450 lei.

În precizările sale, „Punctul de amendă rămâne la fel ca în 2022. 1.450 de lei”, a declarat, miercuri, Adrian Câciu în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.

În contextul rutier, punctul de amendă a rămas la acest nivel încă de la începutului anului 2017. În prezent, punctul de amendă se raportează la salariul minim brut din 2017, adică 1.450 de lei, motiv pentru care s-a hotărât ca toate amenzile să fie calculate ca multiplu de 145 de lei. Dacă s-ar fi aplicat legea, punctul de amendă s-ar fi dublat la 300 de lei, adică 10% din salariul minim brut din România.

Ce amenzi primesc șoferii care depășesc viteza?

În România, există cinci clase de amendă, primele patru se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

Amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de 2.900 de lei, iar amenda maximă pentru persoanele juridice (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

În Codul Rutier, în prezent, există următoarele categorii de amenzi:

 • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
 • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
 • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
 • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
 • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);
 • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare;
 • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare;
 • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare;
 • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă şase puncte de penalizare;
 • mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile;
articolul original.

Instituțiile publice din România care continuă să utilizeze antivirus rusesc riscă amenzi între 50.000 și 200.000 de lei | AUDIO

23 November 2022 at 14:35
image

Instituțiile publice din România nu mai au voie să folosească softuri antivirus rusești. Parlamentul a adoptat o lege în acest sens, care merge la promulgare. Măsura vine în contextul războiului din Ucraina, dar și după ce, în ultima perioadă, instituțiile publice au fost ținta mai multor atacuri cibernetice.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/23nov-16-LILI-SANDW-Fara-softuri-rusesti-in-institutii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea vizează toate instituțiile care lucrează cu informații clasificate.

„În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii, aceste servicii și produse vor trebui dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice de nivel central și local”, a explicat ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Primăria Capitalei a anunțat deja că renunță la serviciile informatice furnizate de compania Kaspersky. Această firmă rusească a fost introdusă de autoritățile americane pe lista companiilor ce amenință securitatea națională.

De-altfel, parlamentarii au spus că, prin adoptarea acestei legi, recunosc că, până acum, softurile folosite nu au fost sigure. Și a dat exemplu, printre altele, recentul incident de la o conferință cibernetică, în timpul căreia au fost proiectate imagini pornografice.

„Ori nu au ales o aplicație care avea facilitățile necesare, ori pur și simplu nu au știut să le folosească astfel încât să restricționeze accesul sau drepturile participanților”, a spus deputatul USR Alin Coleșa.

Urmează, însă, și alte reglementări în domeniu. Printre altele, vor fi majorate salariile celor care lucrează în securitate cibernetică.

Instituțiile care vor continua să folosească produsele și serviciile antivirus rusești riscă amenzi între 50 de mii și 200 de mii de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pană de curent în Republica Moldova și Kiev după bombardamentele Rusiei care au țintit infrastructura energetică a Ucrainei

articolul original.

Amator de drifturi taxat de polițiști. A fost lăsat pieton şi va trebui să scoată bani din buzunar

23 November 2022 at 11:37
foto arhivă - cei care fac drifturi sunt sancționați la Codul rutier

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au identificat, marţi, în parcarea unui hipermarket, din municipiul Botoșani, un autoturism, al cărui conducător auto efectua drifturi (derapaje controlate).

Polițiștii au stabilit identitatea conducătorului auto, în persoana unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Botoșani. Față de acesta, a fost luată măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 580 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Poliţiştii reamintesc că este interzis conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice, iar prin comportament agresiv se înțelege, printre altele, și efectuarea următoarelor manevre:

-întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de motor;

-pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

-realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia.

Nerespectarea acestor prevederi legale sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, iar ca măsură complementară se suspendă dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Gigi Becali: ”Îi afectează pe teren…o să le dăm amendă!”. Patronul FCSB anunță pedepsele pentru fecesebiștii care au petrecut în LOFT cu shot-uri până la 5 dimineața!

22 November 2022 at 21:40

Billel Omrani, Andrei Vlad și Joyskim Dawa au petrecut cu shot-uri la LOFT, până la 5 dimineața, în weekend-ul trecut. În plus, atacantul francez a urinat în plină stradă, iar Gigi Becali a oferit, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, primele declarații după escapada bahică a celor trei fotbaliști. Latifundiarul din Pipera îi va „arde” acolo unde îi doare cel mai rău, iar site-ul nr. 1 din România are toate detaliile.

Alături de partenerele de viață, Billel Omrani, Andrei Vlad și Joyskim Dawa au profitat, în weekend-ul trecut, de pauza competițională datorată Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar și au făcut-o lată într-un local de lux din zona de nord a Capitalei (DETALII ȘI IMAGINI AICI). „Brigada” a plecat de la LOFT în zorii zile de duminică, vizibilă lovită de păcătosul zeu Bachus. Atacantul a părut cel mai afectat, acesta golindu-și „rezervorul” în plină stradă, fără să țină cont de nimeni și nimic.

(VEZI AICI: GIGI BECALI ARE O MARE PROBLEMĂ LA ECHIPĂ. EA ESTE BUNĂCIUNEA CARE A DEZBINAT VESTIARUL FCSB-ULUI!)

Gigi Becali, înțelegător la început: „Lasă-i să se distreze”

Reporterii CANCAN.RO au luat legătura cu Gigi Becali, patronul FCSB-ului fiind cunoscut că nu tolerează astfel de ieșiri ale fotbaliștilor săi. Inițial, milionarul a fost blând cu Billel Omrani, Andrei Vlad și Joyskim Dawa, gândindu-se că-s tineri și că au nevoie de momente de relaxare, chiar dacă presărate cu alcool din abundență.

Nu mă interesează, lasă-i să se distreze!„, ne-a declarat Gigi Becali în primă fază.

Însoțiți de partenere, fotbaliștii lui Gigi Becali au făcut spectacol la LOFT (SURSA: CANCAN.RO)

Nu vrea, însă, să creeze un precedent: „O să le dăm amendă!”

Discursul milionarului s-a schimbat, însă, după ce a fost întrebat de site-ul nr. 1 din România dacă astfel de acțiuni pe timp de noapte nu le scad din performanțele la echipa de club. A fost momentul în care Gigi Becali a anunțat că fotbaliștii vor fi „arși” la buzunare, imaginea clubului fiind grav afectată.

Îi afectează pe teren, dar ce să facem? O să le dăm amendă!„, a „tunat” latifundiarul, în exclusivitate pentru CANCAN.RO.

Gigi Becali și-a deschis hotel la Venus, care-i poartă numele (Foto: CANCAN.RO)
Gigi Becali nu suportă indisciplina la FCSB (SURSA FOTO: CANCAN.RO)

Le taie 25 % din salariul anual?

În urmă cu trei ani, FCSB a impus un nou Regulament de Ordine Interioară, iar jucătorii trebuiau să plătească sume importante dacă nu respectă regulile. Potrivit respectivului ROI, prejudicierea imaginii clubului printr-o conduită iresponsabilă (stare de beție, agresiuni fizice sau verbale) se taxa cu o amendă care putea ajunge până la 25% din salariul anual. Rămâne de văzut cu cât vor fi sancționați Billel Omrani, Andrei Vlad și Joyskim Dawa în urma distracție din weekend-ul trecut, de la LOFT.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Valoarea punctului-amendă s-ar putea DUBLA din ianuarie 2023: Nu a mai fost actualizată din 2017

22 November 2022 at 05:31

Valoarea punctului-amendă s-ar putea DUBLA din ianuarie 2023: Nu a mai fost actualizată din 2017

În cazul în care valoarea punctului de amendă nu va fi din nou plafonată de autorităţi, acesta ar putea creşte la 300 de lei, faţă de 145 de lei cât este în acest moment.

Începând cu luna ianuarie a anului 2023, salariul minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte
adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în proiectul de act normativ citat.

Odată cu majorarea salariului minim, în conformitate cu legislația în vigoare, ar putea crește și punctul-amendă pentru sancțiunile rutiere.

În prezent, punctul-amendă este înghețat la 145 de lei, de la începutul anului 2017.

„Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, precizează Codul Rutier.

Așadar, dacă Guvernul Ciucă nu va decide să înghețe și anul viitor valoarea punctului-amendă, acesta s-ar putea dubla, majorându-se la 300 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele: 

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

Conform calculelor Bugetul.ro, amenda minimă pentru persoanele fizice ar putea urca la 600 de lei. Cea maximă ar putea ajunge la 6.000 de lei.

Pentru persoanele juridice, amenda maximă s-ar putea majora la 30.000 de lei.

articolul original.

Controale zilnice în trafic cu poliția, ce au verificat polițiștii și pentru au dat amenzi

21 November 2022 at 19:09

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Rutier Cluj, au organizat toată spătămâna trecută acțiuni în trafic, pe diferite linii de activitate, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și pentru disciplinarea participanților la trafic.

În baza planului, s-a acționat pe principalele artere din județ, fiind folosite echipamente de tip radar, etilotest, etilometru și pentru depistarea substanțelor psihoactive.

politie control autobuz megalop gherla

Au fost efectuate activități de control în trafic privind transportul rutier de persoane, depășirea regimul legal de viteză, neacordarea priorității de trecere pietonilor, folosirea telefonului mobil la volan pe timpul deplasării, conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști și pietoni, precum și alte fapte constatate în cadrul acțiunilor.

În urma activităților, polițiștii au aplicat un număr de 774 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, cele mai multe, 294,  au fost pentru depășirea limitei legale de viteză. 55 de sancțiuni s-au aplicat pentru abaterile săvârșite de pietoni, 39 pentru abaterile săvârșite de bicicliști, 21 pentru folosirea telefonului mobil de către conducătorii auto în timpul deplasării, 4 pentru neacordare de prioritate pietonilor, iar restul pentru alte abateri.

În cadrul activităților au fost constatate 13 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și au fost reținute 83 de permise de conducere. Cele mai multe dintre ele, 54, au fost ridicate pentru încălcarea regimului legal de viteză.

articolul original.

Deputat amendat penal cu 40.000 lei pentru postări pe Facebook

21 November 2022 at 15:47
image

Daniel Gheorghe Rusu, deputat ales pe listele AUR, în prezent neafiliat, a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, după ce a postat pe Facebook informaţii dintr-o anchetă penală.

Deputat de Alba, Daniel Gheorghe Rusu a fost trimis în judecată de Parchetul General la începutul anului 2022, pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, prevăzută de articolul 277, alineatul (2) din Codul penal: „Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către un funcţionar public, care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.

Conform presei locale, faptele de care este acuzat Daniel Gheorghe Rusu s-au petrecut în septembrie 2020, când era primar în comuna Şpring din judeţul Alba şi candida pentru un nou mandat de edil.

Pe 25 septembrie 2020, Daniel Gheorghe Rusu a făcut un „live” pe contul său de Facebook, unde a prezentat o ordonanţă dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, adresată Primăriei Şpring, în care apăreau numele unor persoane care făceau obiectul verificărilor organelor de cercetare penală.

Procurorii au explicat că, prin publicarea acelei ordonanţe, Daniel Rus ar fi putut pune în gardă persoanele vizate de ancheta penală.

Daniel Rusu recunoştea că a fost o neglijenţă să publice documentul venit de la Parchet, însă dorea să se disculpe în faţa alegătorilor, după ce a fost acuzat în timpul campaniei electorale că a adus cetăţeni moldoveni să-l voteze.

„Am fost acuzat că am adus 80 de moldoveni în comuna Şpring pentru a mă vota. S-a făcut o comisie şi s-a constatat că nu există fapta. Până s-a închis dosarul, am avut neglijenţa de a prezenta acel proces-verbal venit de la Procuratură pe Facebook, în ultima zi de campanie electorală. Prin acea foaie mă disculpam în faţa cetăţenilor. Riscam să îmi pierd din credibilitatea prietenilor mei. Toată lumea mă suna. Nu am ştiut că nu este încă închis dosarul. Ei au considerat că nu aveam voie să arăt acea hârtie. (…) Eu zic că e un dosar politic, nu e de corupţie sau de altceva. Nu a produs niciun prejudiciu. Nu s-a întâmplat ceva, adică au fugit moldovenii şi nu au mai venit la vot. Am încredere în Justiţie şi nu cred că se va merge atât de departe pentru a avea o condamnare”, susţinea Daniel Rusu pentru presa locală.

În final, Daniel Rusu a pierdut alegerile pentru un nou mandat de primar, însă a reuşit să fie ales deputat pe listele AUR, conform agerpres.ro.

articolul original.

Noutăți alarmante pentru șoferi: punctul de amendă s-ar putea dubla la începutul anului

21 November 2022 at 12:44
image

Din ianuarie 2023, salariul minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii; odată cu majorarea salariului minim, în conformitate cu legislația în vigoare, ar putea crește și punctul-amendă pentru sancțiunile rutiere.

În prezent, punctul-amendă este înghețat la 145 de lei din 2017 iar dacă guvernul nu va decide să înghețe și anul viitor valoarea punctului-amendă, acesta s-ar putea dubla, majorându-se la 300 de lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte
adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în proiectul de act normativ citat de Bugetul.

La ce sume vor putea ajunge amenzile la un calcul simplu

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, precizează Codul Rutier.

Dacă punctul de calcul se va majora, amenda minimă pentru persoanele fizice ar putea urca la 600 lei iar cea maximă ar putea ajunge la 6.000 lei.

Astfel, pe baza claselor de sancţiuni, se poate calcula rapid cât vor trebui să scoată din buzunare românii:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

articolul original.
❌