ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Amenda primită de un bărbat care a sunat la 112 să anunțe o bombă, după care a revenit cu scuze

3 December 2022 at 16:03
By: -
image

Un bărbat din judeţul Călăraşi a sunat la numărul pentru apeluri de urgenţă 112, anunţând că în zona în care a fost amenajat târgul de Crăciun din municipiul Călăraşi se află o bombă, după care a revenit cu scuze și s-a ales cu amendă.

Potrivit datelor furnizate sâmbătă de Poliţia judeţeană Călăraşi, un prim apel la 112 a fost primit vineri, la ora 20:20, când un bărbat a anunţat că în incinta târgului de Crăciun din Călăraşi a fost amplasată o bombă, la scurt timp, apelantul a revenit, anunţând că a fost vorba despre o glumă. 

Persoanele care se aflau în târg la momentul anunțării bombei au fost evacuate.

Bărbatul care a sunat a fost identificat, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, din comuna Vlad Ţepeş, judeţul Călăraşi.

„Cel în cauză a fost sancţionat conform O.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic Pentru Apeluri de Urgenţă, cu amendă în valoare de 4.000 de lei”, informează Inspectoratul de Poliţie Călăraşi.

articolul original.

Preparau carne expirată din anul 2019! Restaurantul aflat în localitatea Vadu a fost închis de inspectorii de la Protecția Consumatorului

2 December 2022 at 08:20
image

Un restaurant din localitatea Vadu, din judeţul Constanţa, a fost închis temporar de către inspectorii de la Protecţia Consumatorului.

Inspectorii au fost îngroziți de ceea ce au găsit în restaurantul din Vadu: poduse expirate, spre uimirea inspectorilor, unele erau chiar din anul 2019. Potrivit Mediafax, inspectorii au găsit produse alimentare ce nu prezentau elemente de identificare şi caracterizare, care au fost scoase din ambalajul original şi au fost reambalate de către operatorul economic, fără etichete care să prezinte informaţii cu privire la data de valabilitate.

Totodată au fost găsite și produse alimentare şi materii prime cu termenul de valabilitate depăşit din 2019, 2020, 2021 şi 2022.

Un alt aspect extrem de grav este și faptul că inspectorii au mai găsit și excremente de animal în zona de spălat vase, muşte în blocul alimentar, ustensile neprofesionale, preparate ţinute la temperatura camerei şi produse ce aveau un miros înţepător de alimente modificate organoleptic.

În urma acestui control, inspectorii au aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei şi au dispus măsura de oprire temporară a operatorului economic până la remedierea deficiențelor constatate.

articolul original.

Amendă de 15.000 de lei pentru un magazin din Curtici

25 November 2022 at 14:38
image

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Arad continuă seria de controale privind respectarea prevederilor legale din domeniu în întreaga rețea de supermarketuri și în săptămâna 21.11-25.11.2022, ca urmare a unor sesizări primite din partea consumatorilor cât și în conformitate cu activitatea de supraveghere a operatorilor economici din județul Arad.

Astfel că, în urma controlului efectuat, ca urmare a unei sesizări, la operatorul economic REWE România SRL – Magazin 4560 punct de lucru Curtici, s-au constatat următoarele:

– produsul ouă de consum nu corespunde categoriei și codului menționat pe ambalaj. S-a constatat că au coaja spartă și sunt murdare cu pene lipite de coajă;

– Jucăriile verificate:
– figurine FARM ANIMALS, distribuitor REWE ZENTRAL AG GERMANIA. Pe eticheta atașată jucăriei nu se menționează producătorul și adresa sau marca înregistrată, adresa la care pot fi contactați precum și avertismentele specifice jucăriilor;

– S-a constatat neconcordanța între prețurile afișate la raft la diferite produse, și cele de la casa de marcat.

Sancțiunile aplicate de comisarii CJPC Arad au fost:

– amenzi contravenționale în valoare de 15.000 lei
– 2 avertismente
– măsura complementară de oprire definitivă și scoaterea din circuitul consumului uman a produselor alimentare
– măsura de oprire de la comercializare a produselor jucării, figurine.
– Decizie de încetare a practicii comerciale incorecte

Pentru înregistrarea reclamațiilor folosiți formularul de sesizări on line de pe site- ul instituției www.anpc.gov.ro

articolul original.

Asociația Pro Infrastructură solicită majorarea valorii punctului de amendă

25 November 2022 at 11:02
image

Asociația Pro Infrastructură critică dur decizia autorităților de a îngheța punctul de amendă și în 2023 la 145 de lei. Într-un mesaj postat pe Facebook, reprezentanții asociației amintesc că, teoretic, punctul de amendă este 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, la salariul minim brut actual, ar trebui să fie 255 lei. Dacă salariul minim brut pe economie va crește la 3.000 de lei, cum a anunțat Guvernul, punctul de amendă ar trebui să fie, în 2023, 300 lei.

Pro Infrastructură îi acuză pe politicieni că sunt „fără scrupule și conștiință”, în contextul în care țara noastră se află pe primul loc în Europa în privința deceselor cauzate de accidente rutire.„Să ne mai mirăm că vreo 2000 de oameni mor anual pe drumurile noastre? Că suntem primii în Europa la acest capitol? Infrastructura rutieră proastă și șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023. Politicienii fără scrupule și conștiință, dar cu girofar albastru și mari iubitori de voturi, cu larga participare a Poliției Române care ridică din umeri, ascund în continuare coasa după fiecare curbă mai periculoasă. În van URLĂM de ani de zile să se ia măsuri nepopulare, dar necesare: creșterea amenzilor, pușcărie pentru faptele grave (precum intrarea intenționată pe contrasens pe drumurile cu parapet median), radare fixe și, bineînțeles, creșterea nivelului de siguranță a infrastructurii rutiere (de la 2+1 alternativ pe DN2 și până la separarea sensurilor pe bretelele bidirecționale în nodurile de autostradă). Degeaba. Soluțiile de bun simț, logice, simple și eficiente pe care le cerem obsesiv de ani de zile stau la sertar și sunt tergiversate din motive stupide. Iar pe drum tronează nesimțirea, ilogica, bizoneala și moartea.Somn ușor, România!”, au scris reprezentanții Pro Infrastructură.

articolul original.

Adrian Câciu: Punctul de amendă rămâne la fel ca în 2022. 1.450 de lei”

24 November 2022 at 12:15

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat ce se va întâmpla cu punctul de amendă în noul an şi ce trebuie să se aștepte toți șoferii din România.

În 2023, punctul de amendă nu va fi modificat

Astfel, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că în noul an, punctul de amendă va rămâne la fel ca în 2022, adică 1.450 lei.

În precizările sale, „Punctul de amendă rămâne la fel ca în 2022. 1.450 de lei”, a declarat, miercuri, Adrian Câciu în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.

În contextul rutier, punctul de amendă a rămas la acest nivel încă de la începutului anului 2017. În prezent, punctul de amendă se raportează la salariul minim brut din 2017, adică 1.450 de lei, motiv pentru care s-a hotărât ca toate amenzile să fie calculate ca multiplu de 145 de lei. Dacă s-ar fi aplicat legea, punctul de amendă s-ar fi dublat la 300 de lei, adică 10% din salariul minim brut din România.

Ce amenzi primesc șoferii care depășesc viteza?

În România, există cinci clase de amendă, primele patru se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

Amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de 2.900 de lei, iar amenda maximă pentru persoanele juridice (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

În Codul Rutier, în prezent, există următoarele categorii de amenzi:

 • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
 • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
 • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
 • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
 • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);
 • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare;
 • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare;
 • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare;
 • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă şase puncte de penalizare;
 • mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile;
articolul original.

Și amendat, și fără cetină! Avea acte doar pentru o parte din marfă

22 November 2022 at 05:32
image

Un tânăr de 20 de ani, din Ploiești, județul Prahova, a fost agresat de patronul unei firme din localitate fiindcă a solicitat bon fiscal.

Incidentul s-a petrecut în dimineața zilei de marți – 15 noiembrie, când victima a mers la magazin pentru a-i cere lămuriri patronului, pentru faptul că nu i s-a eliberat bon fiscal pentru cumpărăturile efectuate cu o zi înainte – scrie Ziarul Incomod.

De aici, s-a pornit scandalul, care s-a finalizat cu intervenția polițiștilor. De asemenea, tânărul a solicitat transportul la spital pentru îngrijiri medicale. Oamenii legii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

articolul original.

Iohannis a scăpat de amenda primită pentru discriminarea maghiarilor, când a salutat în ungurește PSD

18 November 2022 at 11:06
By: -
image

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea preşedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unor declaraţii pe care le-a făcut despre un proiect de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.

Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a respins în ianuarie 2021 solicitarea preşedintelui, însă Instanţa supremă a admis recursul lui Iohannis şi a anulat decizia CNCD.

Pe 20 mai 2020, preşedintele Klaus Iohannis a fost sancţionat de Colegiul director al CNCD cu o amendă de 5.000 lei pentru discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională.

Șeful statului a contestat în instanţă decizia CNCD, considerând că hotărârea prin care a fost sancţionat este una "profund politică".

Şeful statului a fost sancţionat pentru declaraţiile făcute în contextul adoptării tacite de Camera Deputaţilor a proiectului legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.

Pe 29 aprilie 2020, Klaus Iohannis declara: ''Jo napot kivanok, PSD' ('Vă doresc o zi bună, PSD'). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României!

În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi, ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu!) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă.

De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista".

Potrivit CNCD, declaraţia lui Iohannis reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională.

articolul original.

E lege: Poliția Rutieră poate dispune ridicarea mașinilor staționate neregulamentar

15 November 2022 at 12:05

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 15 noiembrie, actul normativ pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.De acum, legea dă dreptul Poliției Rutiere să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

Potrivit actului normativ, Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar mai ales în cazurile în care acestea stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic. „În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arată în expunerea de motive. Așadar, de acum, vehiculele pot fi ridicate și în această din urmă situație.

Potrivit noului text de lege, Alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 64. – (1) Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz. Art. II. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.”

Legea inițiată de Cătălin Drulă a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional în data de 19 octombrie 2022, cu 232 de voturi pentru, 3 contra și 29 de abțineri. Drulă a explicat că proiectul vine în sprjinul persoanelor cu dizabilităţi, al persoanelor însoţite de copii mici, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini.

articolul original.

VIDEO. Restaurant din Iași închis de comisarii Protecției Consumatorilor pentru numeroase nereguli. Plus o amendă de 7.000 de lei

14 November 2022 at 09:01
By: Geo

În data de 11.11.2022, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași a desfășurat o acțiune de control a operatorilor economici care prestează servicii de alimentație publică din Iași, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și ai Poliției Române. 

A fost verificat restaurantul operatorului economic, SC Bon Choix SRL din Iași, la care s-au constatat abateri și care a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 7.000 lei, la care se adaugă măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciului, până la remedierea deficiențelor. 

Abaterile constatate au fost: 

– folosirea unor materii prime cu data minimă de consum depășită– depozitarea necorespunzătoare a materiei prime, în lăzi frigorifice neigienizate, cu aglomerări de gheață


– folosirea unor produse alimentare utilizate ca materie primă fără etichetă de unde să reiasă condițiile de depozitare, data limită de consum, ingredientele alergene


– depozitare necorespunzătoare a produselor, respective unele produse semifabricate, congelate pentru a fi preparate ulterior


– folosirea unor sosuri fără data fabricației specificată pe etichetă.


 

articolul original.

Amendă la un șantier de pe 6 Vânători, pentru noroiul lăsat pe carosabil

9 November 2022 at 13:08
image

Comunicat. În această săptămână, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au efectuat verificări privind asigurarea curățeniei carosabilului, în zona de intrare a mijloacelor de transport din șantierele de lucru pe drumurile publice.

În acest sens, pentru nerespectarea reglementărilor legale specifice, a fost aplicată o sancțiune în cuantum de 1.000 lei, pe strada 6 Vânători, cu obligația de curățare a zonei afectate.

Direcția Generală Poliția Locală Arad atenționează cetățenii municipiului că au obligația să asigure curățenia mijloacelor de transport și a utilajelor, la intrarea lor pe drumurile publice din șantiere, zone agricole etc., prin îndepărtarea noroiului de pe anvelope, astfel încât acesta să nu ajungă pe carosabil, conform prevederilor HCLM 162/2006 privind gospodărirea municipiului. În situația în care carosabilul este afectat, trebuie luate măsuri imediate de curățare a acestuia pe toată porțiunea afectată.

Astfel, potrivit art. 6.6 din actul normativ invocat: ”Instituțiile publice, agenții economici, celelalte persoane juridice au următoarele obligații principale: Să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice din șantiere, zone agricole etc., prin orice mijloc propriu prin care se îndepărtează noroiul de pe anvelope, în așa fel încât acesta sa nu fie împrăștiat pe carosabil”.
Nerespectarea reglementărilor legale se sancționează cu amendă cuprinsă între 700 și 1000 de lei.

articolul original.

Primărie de comună, amendată de Protecția Consumatorilor pentru echipamente de joacă degradate

31 October 2022 at 14:53

Directorul Parcului Industrial Moreni se implică permanent în viața comunității locale, acțiunile sale fiind un exemplu demn de urmat. Dacă fiecare șef de instituție ar proceda la fel, dacă fiecare dintre noi nu am mai fi nepăsători, lucrurile ar putea fi schimbate în bine.

Recent, Gabriel Purcaru a sprijinit Grădinița cu program prelungit nr. 4 din localitate, cumpărând mochetă cu imprimeuri speciale pentru trei săli de clasă și o imprimantă performantă, cu scanner. Produsele nu au fost achiziționate la întâmplare, ci după ce a discutat cu educatoarele.

Reamintim că directorul Parcului Industrial Moreni este un împătimit susținător al sistemului de învățământ și al elevilor și sportivilor care obțin performanțe, astfel că a găsit o soluție să ajute ori de câte ori a fost solicitat, precum și atunci când a aflat despre cazuri aparte.

„Fiecare investiție în acest domeniu constituie un plus pentru viitorul copiilor și pentru viitorul orașului nostru. Baza unei educații sănătoase pornește de la grădiniță și este necesar să le oferim cele mai bune condiții”, a concluzionat Gabriel Purcaru.

De reținut și faptul că Parcul Industrial Moreni are încheiate parteneriate cu mai multe unități de învățământ din oraș, precum și cu Universitatea Valahia din Târgoviște, pentru derularea unor stagii de practică sau, pur și simplu, doar pentru vizite de documentare în halele de producție care să-i ajute pe tineri să se decidă asupra drumului profesional pe care vor să-l urmeze în viață. O acțiune demnă de reținut este și „Ziua angajărilor”, organizată anul trecut în colaborare cu Liceul Tehnologic Moreni.

articolul original.

Amendați, pentru că au făcut scandal noaptea pe stradă

29 October 2022 at 12:17
By: M.Ex.

Nopatea trecută, polițiștii au dat mai multe amenzi unor persoane care au încălcat regulile de conviețuire socială în zona cluburilor de noapte.
„În intervalul orar 00.00 – 06.00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secțiile 1-5 Poliție, Biroul Rutier, Biroul de Investigații Criminale, Serviciul pentru Acțiuni Speciale Brașov, împreună cu jandarmi și polițiști locali, au organizat și desfășurat o acțiune, cu efective mărite, pe raza municipiului Brașov, în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale, pe linia infracțiunilor contra persoanei, a faptelor de tâlhărie, loviri sau alte violențe, amenințare, a faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, precum și pentru verificarea respectării normelor rutiere de către participanții la traficul rutier.
Polițiștii brașoveni au acționat, cu preponderență, în zona cluburilor de noapte din municipiul Brașov, în cadrul activităților desfășurate fiind verificate 11 societăți comerciale, 18 autovehicule și legitimate 68 de persoane.
Ca urmare a abaterilor constatate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 3.000 lei, dintre acestea 5 sancțiuni contravenționale fiind aplicate pentru nerespectarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice și 7 sancțiuni contravenționale pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”, se arată în comunicatul Poliției Brașov.

articolul original.

Valoarea punctului de amendă va creşte la 255 de lei

22 October 2022 at 07:07
By: M.Ex.

Valoarea punctului de amendă ar putea creşte la 255 de lei, faţă de 145 de lei, dacă până la sfârşitul anului nu este luată o hotărâre privind îngheţarea punctului de amendă aşa cum a fost luată şi în anii anteriori.Creșterea va avea loc începând cu 1 ianuarie 2023. Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.
Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2022 în lipsa altor modificări exprese. Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) va creşte de la 2.900 de lei la 5.100 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) va creşte de la 14.500 de lei la 25.500 de lei.

articolul original.

Ce amendă a luat omul care a poluat un râu din Bistriţa de l-a făcut roşu (Video)

17 October 2022 at 15:39
By: -
image

Un individ este responsabil pentru poluarea râului Sălăuţa din Bistriţa-Năsăud. Persoana în cauză a deversat o substanţă necunoscută, în aşa fel încât apele au devenit roşii, iar pentru asta a primit o amendă de 6.000 de lei.

Comisarii de mediu din Bistriţa-Năsăud au identificat persoana responsabilă, dar analizele efectuate pe probele prelevate din apă nu au putut determina substanţa care a colorat în roşu apele râului. 

”Nimic nu s-a evidenţiat, nu am putut găsi substanţa. Am găsit, în schimb, persoana. Am aplicat 6.000 de lei sancţiune conform legii 195 pentru deversare de ape uzate”, a declarat pentru News.ro comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Graţian Morariu. 

A spălat nişte containere

Potrivit acestuia, persoana respectivă, care locuieşte în zonă, a adus mai multe recipiente din plastic de o mie de litri care aveau o substanţă necunoscută în ele şi a mers la râu să le cureţe. Comisarii de mediu au găsit în spatele casei persoanei şase astfel de containere şi un al şaptelea care nu fusese încă spălat.

Autorităţile au mai descoperit, în gospodăria localnicului, urme din substanţa care a produs poluarea, urme pe care bărbatul a încercat să le şteargă acoperindu-le cu nisip. În plus, el a încercat să mute containerul încă murdar din gospodăria sa la sediul unui ocol silvic, aflat în construcţie.

Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a început controalele, după ce în spaţiul public au fost postate imagini care arată că apele râului Sălăuţa, afluent al Someşului Mare, au culoarea roşie.

Sălăuța roșie 2

Publicată de
Timp Online
pe Joi, 13 octombrie 2022
articolul original.

Cum alegi corect anvelopele de iarnă

15 October 2022 at 13:29

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. 

Potrivit reglementărilor în vigoare, anvelopele de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezenţa pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S. Litera M este definită în engleză ca fiind “mud” (nămol, noroi, mâl, etc) şi litera S M este definită în engleză ca fiind “snow” (zăpadă).

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope neadecvate se sancţionează cu o amendaă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

1.Simbolul „fulg de zăpadă” desemnează o anvelopă testată şi calificată pentru „utilizare în condiţii servere de iarnă cu zăpadă abundentă”, cauciucurile de iarnă vor fi marcate şi cu M&S (Mud & Snow).

2. Lăţimea secţiunii anvelopei în mm. În fotografia de mai sus este maracată cu 215

3. Raportul dintre înălţimea şi lăţimea secţiunii în procente În exemplul de mai sus înălţimea flancului anvelopei va fi 65% din 215 mm.

4. Constructia anvelopei (R= Radiala). Anvelopele moderne de autoturisme sunt de construcţie radială, adică pliurile carcasei sunt dispuse perpendicular pe direcţia de rotaţie şi paralel cu razele cercului anvelopei.

5. Diametrul jantei în inch

6. Capacitatea maximă de încărcare (indice de sarcină) şi indicele de viteză care marchează viteza maximă la care este proiectată să ruleze în sigurantă o anvelopă.

articolul original.

Angajatori din domeniul construcțiilor, amendați pentru „muncă la negru”

12 October 2022 at 16:43
image

ITM Dâmbovița a efectuat, săptămâna trecută, 27 de controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, la angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor. Cu acest prilej, au fost depistate șapte persoane care nu aveau contracte încheiate, fiind sancționați 5 angajatori, cu amenzi în valoare totală de 120 mii lei.

Totodată, au fost dispuse 34 de măsuri și aplicate 5 amezi, în valoare totală de 16 mii de lei, pentru alte încălcări ale legislației muncii, printre care:
– primirea la muncă a unor persoane, fără transmiterea elementelor contractuale în registrul general de evidență a salariaților, în format electronic;
– lipsa evidenței timpului de lucru la locurile de muncă, sau întocmirea incorectă a evidenței timpului de lucru;
– lipsa contractelor individuale de la locurile de muncă.

articolul original.

Facilități legislative pentru șmecherii cu bani, mașini puternice și minte slabă de pe șosele

11 October 2022 at 09:12
image

Șoferii ar putea avea un motiv de bucurie, în curând, datorită unei propuneri legislative din partea a 5 parlamentari, care prevede că s-ar putea reduce la jumătate perioada de suspendare a permisului de conducere auto. Concret, patru deputați PSD și un senator PNL vor să rezolve problema amenzilor neplătite, prin stimularea șoferilor care fac contravenții să beneficieze de înjumătățirea perioadei de suspendare, dacă plătesc jumătate din amendă în termenul legal de 48 de ore de la momentul constatării abaterii, scrie Mediafax.

Depășești coloana pe linia de tramvai, cu flashuri și claxoane? S-ar putea să rămâi fără permis. „Cetățeanul este încurajat să achite amenda în termenul prevăzut de lege prin bonificarea atitudinii sale de conformare față de normă juridică”, au transmis parlamentarii.

De exemplu, permisul unui șofer se suspendă pentru 30 de zile în momentul în care a acumulat 15 puncte de penalizare și pentru 60 de zile dacă sunt acumulate cele 15 puncte la un interval mai mic de un an de la dată ultimei suspendări. Bineînțeles plaja contravențiilor care se sancționează cu suspendarea permisului este mult mai mare.

Deși la prima vedere, din punct de vedere fiscal, măsura pare a fi una benefică, se pune totuși problema dacă nu cumva aceasta îi avantajează tocmai pe cei cu venituri suficiente încât să-și permită atât încălcarea legislației rutiere, cât și plata amenzii în termenul legal tocmai în vederea întoarcerii cât mai rapide la aceleași metehne pe care le au de regulă pe șosele.

articolul original.

Nu se mai satură de procese verbale… Un bărbat problematic, amendat de nouă ori de polițiștii locali din Arad

7 October 2022 at 10:31
image

Poliția Locală Arad:

Joi, 29 septembrie a.c., în jurul orei 14,30, în Piața Arenei, numitul A.G., 29 ani, cu domiciliul în comuna Abrămuț, sat Petreu, județul Bihor, a fost surprins de polițiștii locali arădeni agresând verbal patru minore care așteptau autobuzul, adresându-le cuvinte și expresii jignitoare.

În continuarea faptelor sale, luni, 3 octombrie în zona teatrului, același A.G., s-a îndeletnicit cu filmarea polițiștilor locali aflați în exercițiul funcțiunii, în timp ce interceptau o persoană turbulentă, care urla în stația de taxi și ”împărțea” injurii, inclusiv la adresa lor.

Filmarea postată în spațiul public, conține comentarii neadevărate și neverificate ale lui A.G. la adresa poliției locale, în referire la desfășurarea evenimentului, fapt ce poate produce prejudicii de imagine administrației arădene.

În ziua următoare, același A.G. aflat în continuare pe străzile orașului nostru, fără o îndeletnicire care să-i ocupe timpul, mânca nestingherit semințe, aruncând cojile pe stradă. În drumul său, a întâlnit, însă, patrula de polițiști locali care supravegheau zona respectivă.

Istoricul contravențional al acestui individ relevă faptul că este deja client vechi al poliției locale din Arad, având înregistrate în ultimii doi ani nouă procese verbale de contravenție pentru diverse fapte săvârșite pe raza municipiului, deși nu provine din județul nostru. El și alții asemenea lui, se află de mai multă vreme sub atenta monitorizare a polițiștilor locali, în preocuparea lor de a împiedica încãlcarea de către aceștia a graniței dintre contravenient și infractor.

Rezultat al ultimelor isprăvi săvârșite, sancțiunile aplicate s-au concretizat în amenzi contravenționale însumând 3.000 de lei, conform prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, precum și ale HCLM 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad.

Un aspect ce trebuie luat în considerare rezidă în faptul că sumele rezultate din aplicarea tuturor amenzilor aferente faptelor antisociale săvârșite de A.G. în municipiul Arad se vor face venit la localitatea unde are acesta domiciliul, conform prevederilor legale actuale. În cazul său, ca și al altor indivizi din afara localității, prezenți pentru perioade variabile în oraș, împiedicarea producerii altor prejudicii la adresa comunității noastre ține de verificarea condițiilor în care i se asigură cazarea și întreținerea curentă în municipiu, cu participarea/acordul sau toleranța unor persoane fizice ori juridice înregistrate în UAT Arad, care pot fi responsabilizate contravențional în relația cu administrația publică locală.

De asemenea, începând cu luna septembrie a anului curent, efectivele de ordine publică ale Poliției Române și poliției locale din municipiu au intensificat colaborarea destinată identificării și documentării componentei infracționale a comportamentului ilicit desfășurat de cei mai vizibili dintre contravenienții care, în mod curent, tulbură ordinea și liniștea publică în oraș, în registru contravențional. Stabilirea eventualei răspunderi penale a acestora va permite îndepărtarea de pe domeniul public a turbulenților sosiți de la mari distanțe, fără a se mai aștepta demersurile – adesea lipsite de eficiență – ale altor administrații locale ce ar încasa fondurile din amenzile aplicate de poliția locală din Arad.

articolul original.

ISU Neamț a amendat Spitalul Județean Neamț pentru nereguli la sistemul de avertizare la incendiu

6 October 2022 at 09:32
image

Misterul legat de avaria apărută recent la sistemul de avertizare la incendiu din secția Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este elucidat (foto). La acea vreme, managerul Alexandru Filimon vorbea despre o avarie, combătută cu o măsură controversată de angajații secției, aceea prin care a însărcinat personalul secției să verifice la fiecare jumătate de oră (detalii aici).

Cum sistemul de detectare și avertizare la incendiu nu poate să rămână nefuncțional, mai ales că în acest spital a avut loc incendiul din secția ATI de acum doi ani, în care au murit pe  loc 10 pacienți, se presupune că există o atenție deosebită a conducerii spitalului și nu numai. ISU Neamț ne-a răspuns că problema a fost constatată chiar de ei la controlul de la finele săptămânii trecute, când sistemul de avertizare era oprit. „Instalația de detectare, semnalizare și avertizare incendiu cu care este echipat etajul 4 (slave 1 și slave 2) nu este în stare de funcționare la parametrii nominali, în sensul că la data controlului aceasta era scoasă din funcțiune, iar la repornire prezenta erori și defecte. S-a dispus menținerea în stare de funcționare, sub supraveghere până la efectuarea mentenanței cu personal autorizat”, a transmis ISU Neamț. Așadar, sistemul era oprit fiindcă oricum era defect. Cine știe de când, dar cert este că ISU Neamț a impus ca remedierea problemelor să se facă de personal autorizat.

Este printre cele mai grave nereguli constatate de ISU Neamț la acest control neanunțat, în urma căruia SJU Piatra-Neamț a fost amendat cu 2.500 lei. La fel de grave sunt și abaterile ce țin de faptul că o parte din hidranții interiori nu funcționează și că unele furtunuri sunt vechi și neconforme, că nici până acum nu sunt instalate suficiente surse acustice de atenționare a pacienților și angajaților, că sunt puține tărgi de evacuare. Detalii de la acest control în informațiile furnizate de ISU Neamț:

Nereguli constatate la controlul inopinat de la Spitalul Județean de Urgență:

 • Țevile de refulare aferente instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu sunt conforme cu prevederile art. 4.19 din O.M.D.R.A.P. nr. 2463/2013 pentru aprobarea reglementării tehnice Normativ privind securitatea la incendiu a construcţiilor, Partea a II-a – Instalaţii de stingere, indicativ P118/2-2013 în sensul că acestea nu permit următoarele poziţii de reglare: închidere şi jet pulverizat şi/sau jet compact. De asemenea o parte dintre furtunurile cu care sunt echipați hidranții interiori prezintă grad avansat de uzură/îmbătrânire și nu prezintă marcaj C.E;
 • O parte dintre lămpile aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare și pentru marcarea hidranților interiori nu sunt în stare de funcționare conform art. 7.23.7 din O.M.D.R.T. nr. 2741/2011 privind aprobarea reglementării tehnice Normativ pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor, indicativ I 7 – 2011, iar unde există, acestea sunt incomplete. Totodată, în cazul secție Psihiatrie, instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu este echipată cu instalație de iluminat de securitate pentru marcarea acestora;
 • Nu există sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea pacienţilor şi a personalului spitalului, pentru fiecare nivel, conform art. 122, al. 1 din O.M.A.I. O.M.S. nr. 1427/146/2013;
 • La data controlului, saloanele nu erau marcate prin culori astfel:
  • roșu – persoane care nu se pot evacua singure;
  • galben persoane care necesită sprijin la evacuare;
  • verde – persoane care se evacuează singure;
 • Nu au fost adoptate soluţii şi măsuri adecvate pentru asigurarea evacuării copiilor, bolnavilor şi a persoanelor netransportabile în cazul producerii unui incendiu (tărgi de transport sunt insuficiente, personal redus pe schimburi).
 • O parte dintre mijloacele tehnice de intervenție în caz de incendiu (stingătoare) nu au fost verificate de o persoană fizică/juridică autorizată în acest sens, în termenele minime prevăzute de producător

7 avertismente și o amenda în cuantum de 2500

La data controlului s-a executat cu o parte din personalul prezent, un exercițiu de intervenție și de evacuare prin utilizarea instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori, de asemenea s-a executat și o instruire privind utilizarea corespunzătoare a mijloacelor tehnice de intervenție din dotarea obiectivului (hidranți interiori și stingătoare) – 15 participanți”.

Cristina Iordache

articolul original.
❌