ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Recuperarea medicală – procedurile care reduc durerea și redau mobilitatea pacientului

18 July 2022 at 06:01

Recuperarea medicală constă într-un complex de tratamente de care mulți pacienți au nevoie înainte şi după o intervenţie chirurgicală, după un traumatism sau din cauza unor afecțiuni, pentru a reduce și elimina durerea și a-și restabili capacitățile funcționale.

Dr Ioana Nohai (foto: Huston NPA)

Recuperarea medicală a devenit una dintre cele mai solicitate specialități medicale în ultimii ani, din cauza lipsei mișcării, a ortostatismului (statul prea mult pe scaun sau în picioare), a unor poziții vicioase (în bancă la școală), a alimentației necorespunzătoare, lipsei odihnei și a vieții agitate care duce de multe ori la accidente.

Recuperarea medicală completează tratamentele obișnuite (medicație, intervenții chirurgicale, sisteme ajutătoare etc.) care vizează vindecarea unei leziuni sau „repararea” fizică a unei zone afectate și are aplicații în numeroase domenii medicale – ortopedie-traumatologie, neurologie, stări pre- și post-operatorii, medicină sportivă, pediatrie, geriatrie, chirurgie plastică și reparatorie etc. Pe lângă metodele clasice de recuperare, precum kinetoterapia sau masajul, acum se folosesc tehnologii și echipamente performante, care accelerează vindecarea.

Cabinetul de recuperare medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, recent modernizat și dotat, dispune acum de o gamă variată de aparatură clasică și modernă, care permit abordarea unui spectru larg de proceduri, precum Electroterapie, Masaj, Kinetoterapie, parafină, unde scurte, magnetoterapie, terapie de înaltă frecvență, laser terapie și terapie TECAR. Programul de recuperare medicală este stabilit în funcție de nevoile pacientului și complexitatea cazului, iar tratamentul este personalizat în funcție de afecțiune, vârsta pacientului şi bolile asociate ale acestuia”, explică dr. Ioana Nohai, medic primar recuperare medicală, cu competențe în ecografie aparat locomotor și în acupunctură, coordonatorul cabinetului de Fiziokinetoterapie și recuperare medicală al SJU Buzău.

As. Monica Roșu

Pentru a beneficia de recuperare sau reabilitare medicală, primul pas pe care trebuie să-l facă un pacient este să se programeze la un consult de specialitate realizat de un medic ortoped, neurolog sau cardiolog, în funcție de afecțiune pacientului. Ulterior, un medic specializat în recuperare medicală va stabili planul de tratament, în funcție de nevoile personale ale pacientului, după care acesta poate începe efectuarea ședințelor de recuperare recomandate.

  „Recuperarea medicală se concentrează în principal pe mișcare și pe știința care se învârte în jurul ei, astfel încât să poată aborda orice problemă medicală ce poate provoca dizabilități sau dureri. Odată problemele identficate corect, pacienții sunt ajutați să-și maximizeze și să-și restabilească funcțiile afectate în urma unei boli sau intervenții chirurgicale și să-și îmbunătățească abilitățile funcționale. Împreună cu asistentele medicale Monica Roșu şi Crina Apostol, kinetoterepeutul Gabriel Grigore şi maseurul Cornel Iosif formăm o echipă bine pregătită, empatică și dornică să aline suferința pacienților care se adresează cabinetului nostru de Recuperare Medicală din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Buzău, menționează dr. Ioana Nohai.

As. Crina Apostol

La recuperare vin pacienți de toate vârstele. În cazul copiilor, majoritatea prezintă deficiențe ale coloanei vertebrale cauzată de pozițiile vicioase de postură (la școală și acasă). Tinerii suferă mai ales de afecțiuni ale coloanei vertebrale (discopatii lombare, lombalgii, hernii de disc, protuzii, spondiloză cervicală) din cauza statului ortostatismului (statul prelungit pe sacun sau în picioare), o parte au nevoie de recuperare în urma unor traumatisme (fracturi, căzături etc.), iar mai puțini prezintă alte patologii. În cazul vârstnicilor predomină degenerarea articulațiilor, fracturile, sechelele post-AVC, Parkinson, scleroza multiplă sau dureri care au cauze necunoscute.

De cele mai multe ori este nevoie de un complex de proceduri, constând în fizioterapie, axată pe recuperarea funcției locomotorii, recomandată în special pacienților cu afecțiuni articulare și musculare, kinetoterapie ajută la redobândirea controlului și echilibrului muscular, tratarea traumatismelor, restabilirea forței musculare și masaj – care contribuie la corectarea unor zone afectate în special de postura incorectă (în bancă sau la birou), ori a unor suprasolicitări fizice care afectează coloana sau musculatura (stimulează tonusul muscular, circulația periferică și diminuează/înlătură durerea din zonele tensionate). În unele cazuri este nevoie și de recuperare mentală și emoțională, iar aici intervine psihoterapeutul, care ajută pacientul să-și redobândească încrederea în sine.

Petre Emanoil Neagu, Claudiu Damian

Dotarea Cabinetului de Fizioterapie și Recuperere Medicală cu aparatură medicală performantă s-a realizat odată cu modernizarea și dotarea tuturor celor 19 cabinete care funcționează în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău. Investiția, care s-a ridicat la 849.112.90 lei, a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene și „reprezintă o realizare importantă pentru spitalul nostru, care s-a putut concretiza graţie Consiliului Judeţean Buzău. Doresc să mulţumesc în mod deosebit domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, pentru sprijinul permanent pe care îl manifestă faţă de proiectele Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, ca și întregului aparat tehnic și administrativ. Având și o echipă de specialiști cu experiență, cu ajutorul noilor dotări reuşim să creştem calitatea serviciilor medicale şi să îmbunătăţim infrastructura sanitară, ceea ce are un impact direct asupra calității vieții locuitorilor judeţului Buzău. Scopul serviciilor oferite prin intermediul cabinetului de recuperare medicală este acela de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții persoanelor cu dizabilități fizice, în urma unor leziuni fizice survenite în urma unei traume, a unui accident, a unei boli sau a unei intervenții chirurgicale”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

Investițiile în sănătate sunt prioritare, ne dorim ca toți pacienții să beneficieze de servicii medicale la standarde cat mai înalte, iar medicii să aibă aparatura și condițiile necesare pentru o diagnosticare cât mai precisă”, spune la rândul său Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, care amintește că pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău s-au accesat peste 9 milioane de euro din fonduri europene.

Pentru Electroterapie au fost achiziţionate: un aparat electroterapie şi ultrasunete cu ajutorul căruia se efectuează proceduri specifice pentru diverse afecțiuni ale aparatului locomotor, de tip inflamator, degenerativ, posttraumatic sau neuromotor; aparat laser de înaltă intensitate (terapie cu laser) pentru multiple patologii; aparat magnetoterapie indicat în boli degenerative artrozice cronice, afecţiuni post ortopedice, boli neurologice; aparat cu microunde pentru reumatism degenerativ, artroze, spondiloze, tendinite, patologie post traumatice, afecţiuni neurologice-nevralgii, nevrite; aparat parafină pentru procedurile de termoterapie; aparat unde de şoc ESWT, un dispozitiv electromedical care furnizează tratament terapeutic pe bază de unde ultrasunet în domenii: ortopedie, reabilitare medicală, medicină sportivă (metoda „unde de şoc” este tratamentul preferat pentru tendinopatie); aparat T-Care, utilizat pentru condropatie patelară, coxartroză, lumbago-cronic, periatrita umărului, pinteni calcaneeni, afecţiuni osteo-articulare, afecţiuni musculo-scheletale; baie galvanică, care asigură o bună aplicare a curentului galvanic în apă pentru extremităţile superioare şi inferioare (utilizată cu precădere în afecțiuniale sistemului central nervos, disfuncţii inflamatorii degenerative şi cronice ale sistemului locomotor); aparat RIR (radiaţii infraroşii), indicat pentru reumatism abarticular, reumatism degenerativ şi reumatism inflamator.

Gabriel Grigore – kinetoterapeut

Pentru Kinetoterapie, pe lângă aparatele existente s-a achiziţionat un Fisiotek-H-P2 – un aparat extrem de versatil ce permite recuperarea pasivă a umărului, cotului şi a încheieturii mâinii, conceput pentru uz profesional, folosind mișcarea pasivă, utilizat pentru recuperarea medicală a deficitelor neuromotorii, la recomandarea medicului; o bandă de alergare – destinată mersului şi/sau alergării pe loc pentru antrenament fizic recreativ, exerciţii de mers la pas cu sau fără sistem de susţinere a greutăţii corporale; un dispozitiv de scripetoterapie.

Potrivit dr. Ioana Nahoi, în cadrul Cabinetului de Recuperere Medicală se asigură asistență de recuperare-medicină fizică în special pentru afecțiuni inflamatorii (artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, tenosinovită, bursită); afecțiuni degenerative (gonartroză, coxartroză, artroza umărului, spondiloză lombară și cervicală); SDR loco-regionale musculo-scheletale (bursite, tendinite, periartrite scapulo-humerale, epicondilite); neurologice (discopatii, lombosciatică, monoplegii, hemiplegii, pareze, neuropații, nevralgii, traumatisme ale nervilor, distrofii musculare etc.); afecțiuni post-operatorii (hernie de disc, fracturi, post-protezare); afecțiuni ale aparatului locomotor (scolioză, cifoză, picior plat, monturi); afecțiuni ortopedice (entorse, luxații, întinderi musculare, atrofii musculare).

GALERIE FOTO (sursă: SJU Buzău)


articolul original.

Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Buzău, adus la standardele secolului XXI

12 July 2022 at 11:29

Investiția, realizată printr-un proiect finanțat cu bani europeni și de la Consiliul Județean s-a ridicat la 2,4 milioane de euro, astfel că medicii pot profesa în condiții moderne, iar pacienții beneficiază de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

P.E. Neagu, St. Manolescu, C. Damian

Demarat în urmă cu patru ani, proiectul de modernizare și dotare la standarde europene a Ambulatoriului intergrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost finalizat, astfel că la ora actuală, fiecare dintre cele 19 cabinete medicale care funcționează în unitatea medicală dispun de aparatură de ultimă generație, oferind personalului medical condiții moderne de desfășurare a activității, iar pacienților, servicii de calitate superioară, la nivelul secolului XXI.

Investiția în acest proiect s-a ridicat la peste 2.400.000 de euro și s-a realizat printr-un proiect finanțat din fonduri europene și de la Consiliul Judeţean Buzău care, așa cum preciza recent Petre Emanoil Neagu, președintele instituției în subordinea căreia funcționează cea mai mare unitate medicală cu paturi din județ, a aprobat o ultimă tranșă de fonduri pentru finalizarea achizițiilor din acest proiect, pentru că „trebuie să asigure condiții pentru ca pacienții buzoieni să beneficieze de cele mai bune servicii medicale, așa cum merită, iar personalul medical să simtă că profesează într-o unitate medicală de secol XXI și să își dorească să rămână la Buzău”.

Noul CT de la SJU Buzau

Una dintre cele mai importante achiziţii realizate prin acest proiect este un computer tomograf de ultimă generaţie, cu 128 de slice-uri, care a intrat în dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică.

Potrivit conducerii spitalului și a medicilor care spun că li s-a oferit o adevărată „bijuterie”, noul computer tomograf este unul high-end cu tehnologii inovatoare, capabil sa reducă semnificativ doza de raze X pentru toate regiunile corpului scanate și pentru fiecare segment anatomic examinat, echipamentul dispunând totodată de un câmp de vizualizare extins, util în cazul pacienților obezi, precum și de intervale de scanare lungi, necesare în cazul investigării traumelor.

Prin realizarea acestor investiţii, în Ambulatoriul de Specialitate integrat Spitalului Județean de Urgență Buzău putem asigura o creştere substanțială a calităţii actului medical, bazat pe tehnologii moderne şi dotări de ultimă generaţie. De altfel, scopul întregii activități a spitalului este îmbunătăţirea calității vieţii pacienţilor, dar odată adus Ambulatoriul la standarde comparabile cu cele ale celor mai bine dotate clinici private, sperăm să atragem mai ușor și medici tineri, iar tototadă să degrevăm măcar parțial secţia UPU-SMURD, astfel încât personalul medical de aici să se poată ocupa de urgențele majore, iar cele minore să poată fi rezolvate în ambulator”, a declarat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

În cadrul aceluiași proiect s-au achiziţionat aparate şi instrumente pentru Otorinolaringologie (lampă frontală cu led portabilă şi acumulator, oglindă frontală, otoscop cu acumulator, nasofaringolaringoscop, fibroscop O.R.L. rigid, videootoscop, audimetru digital, microscop O.R.L., unit O.R.L.), Alergologie (Aparat pentru măsurarea oxidului nitric, aparat aerosoli) și Urologie (Ecograf doppler color staționar cu sonde specifice, Litotritor ESWL), iar pentru toate cabinetele s-a achiziţionat și mobilier (scaune, birouri, dulapuri), astfel încât să crească și confortul personalului medical și al pacienților.

Dorim ca populaţia să știe de existenţa acestor cabinete medicale și de serviciile de calitate pe care le pot primi pacienții, ca urmare a modernizării și dotărilor realizate, iar în acest fel să înțeleagă că nu mai este necesar să se prezinte la secţia UPU decât pentru urgențe majore, pentru că pot beneficia de servicii performante și mult mai rapid, în cadrul ambulatorului. De altfel, scopul nostru principal este să oferim astfel o îmbunătăţire reală a calităţii vieţii pacienţilor și în același timp, să oferim personalului medical cele mai bune condiții de a profesa. În Ambulatoriu, consultaţiile se fac pe bază de programare, astfel că se reduc considerabil timpii de aşteptare, a explicat managerul Damian, care subliniază că dacă se respectă programările, care se pot face foarte ușor online, se reduce aglomerația și se elimină stresul, ca și riscul transmiterii unor afecțiuni virale.

Paturi copii – Pediatrie si Infectioase

Dr. Ştefania Manolescu, directorul medical SJU Buzău, a ținut să sublinieze că, în ultimii ani, unitatea medicală a beneficiat de „investiţii majore atât în ambulator cât și în toate secțiile, iar cele mai recente s-au realizat la Pediatrie, Sterilizare şi Urologie. De altfel, toate achiziţiile s-au realizat cu scopul de a crește calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor din toate categoriile, de la nou-născut până la cel mai vârstnic, și pentru toate specialitățile medicale, iar după finalizarea investițiilor pe care le avem acum în derulare vom putea spune că la Buzău există condiții de acordare a servicilor medicale la cele mai înalte standarde, iar medicii tineri se vor simți atrași și vor veni să se alăture echipei noastre, pentru că vor avea condiții comparabile cu cele din clinici universitare”.

Directorul medical a amintit că între ultimele achiziții se numără și „40 de paturi de ultimă generație, pentru copii, cu care au fost dotate Secția Pediatrie – 30 de paturi și Secția de Boli infecțioase, căreia i-au fost alocate 10 astfel de paturi, prevăzute cu saltele electrice, cu regalare a înălţimii somierei și cu tablie înaltă, astfel încât copilul să fie în siguranţă”.

Sectia Pediatrie – SJU Buzau

De altfel, în ultima perioadă, secția Pediatrie a beneficiat de lucrări ample de renovare și modernizare, așa că acum oferă micilor pacienți un spațiu prietenos, cu pereții pictați cu personaje din desene animate sau din povești, iubite de copii, cu mobilier modern și condiții foarte bune de tratament. Din fericire, aici sunt și suficienți medici, astfel că aceștia pot asigura și consultații în cadrul noului cabinet de Pediatrie din Ambulator.

Secţia Pediatrie s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar acum, avem şi personal suficient şi putem oferi consultații în cadrul noului cabinet de Pediatrie din Ambulator. În acest fel putem să mai degrevăm un pic situaţia de la UPU-Pediatrie, pentru că prin acest cabinet putem face și internări de zi, astfel că părinţii pot veni cu bilet de la medicul de familie şi cu copie după certificatul de naştere, iar copiii beneficiază de investigațiile necesare și, în funcție de rezultate se stabilește diagnosticul și tratamentul adecvat. Tot aici putem oferi și consultaţiile simple, care nu necesită perfuzii sau investigaţii suplimentare, a explicat medicul Gina Anica, șef Secție Pediatrie.

Cabinet Pediatrie

Ambulatoriul de specialitate integrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău are o suprafaţă construită de 1931 mp în care funcționează 19 cabinete medicale, situate la parter şi la etajul I, în care se oferă consultaţii din domeniile Alergologie, Cardiologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Oromaxilofacială, Ortopedie Infantilă, Chirurgie Plastică, Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Oftalmologie, Endocrinologie, Explorări Funcţionale, Fizioterapie, Medicină Internă, Nefrologie, Neurologie, O.R.L, Oftalmologie, Ortopedie şi Traumatologie, Pediatrie, Reumatologie şi Urologie. În cadrul ambulatoriului se acordă, anual, peste 45.000 de consultaţii medicale.

Cabinetele din Ambulatorul de Specialitate integrat al SJU Buzău oferă servicii medicale de luni până vineri, între orele 7:00-15:00, iar în vederea unei consultaţii, pacienţii trebuie să se prezinte cu actul de identitate, cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se află într-un amplu proiect realizat cu fonduri europene, în valoare de 4.500.000 de euro care prevede reabilitarea, modernizarea și dotarea tuturor secţiilor cu aparatură medicală de ultima generaţie, ducând astfel spitalul pe un palier superior al performanţei.


articolul original.
  • There are no more articles
❌