ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nicolae Ciucă ar putea avea soarta lui Florin Cîțu? Alina Gorghiu: Ce pot să vă spun cu certitudine este că nu vom schimba președintele PNL

29 November 2022 at 19:15
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis marți în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că că dacă la rotativa premierilor de anul viitor, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, va dori să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului, aceasta îl va susţine cu tot dragul. De asemenea, întrebată dacă Nicolae Ciucă ar putea avea soarta lui Florin Cîţu, Gorghiu a spus că cu certitudine nu se va schimba preşedintele PNL.

Întrebată dacă va lăsa locul lui Nicolae Ciucă la Senat, la schimbarea premierilor, anul viitor, Alina Gorghiu a spus: ”Nu am nicio ezitare dacă aceasta va fi decizia PNL, însă la noi momentan nu s-a discutat dar nimeni nu se cramponează de nimic”.

Preşedintele interimar al Senatului a arătat: ”Dacă preşedintele PNL, după rotativa premierilor, va dori să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului, îl voi susţine cu tot dragul”.

”Activitatea parlamentară este plăcerea mea, decizia este a domniei sale, nu s-a luat o decizie în PNL”, a spus ea.

Întrebată dacă Nicolae Ciucă ar putea avea soarta lui Florin Cîţu, Gorghiu a spus: ”De câte ori credeţi că poate greşi PNL făcând mişcări din aceastea bruşte? Când face mişcări bruşte poţi să consideri asta o greşeală. Ce pot să vă spun cu certitudine este că nu vom schimba preşedintele PNL, mai aud povestea asta ascuns, pe la colţuri. (..) Sunt sigură că nu vom avea congres, lumea se aşteaptă sau poate colegii din opoziţie mai speră la trepidaţii la rotativă”.

Ea a menţionat că această schimbare a premierilor ”poate fi un moment sensibil şi are potential dacă nu eşti un partid care întotdeauna a respectat protocolul”

”Noi suntem foarte pregătiţi pentru această rotativă, nu va fi un moment generator de tensiune politică, ştim să facem politică suficient de bine pentru a nu transforma acest moment într-o slăbiciune”, a mai arătat Gorghiu, informează news.ro

articolul original.

Alina Gorghiu atacă partenerii de Coaliție: PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea acestei legi

24 November 2022 at 21:15
image

Invitată joi la Buzău, la ”Cafeneaua Liberală”, activitate periodică a Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, liderul PNL, Alina Gorghiu, a transmis că formațiunea va lupta pentru ca proiectul ce vizează ca tinerii să voteze începând cu vârsta de 16 ani, să fie adoptat, chiar dacă PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD.

În acest context, Alina Gorghiu a adus în discuţie faptul că liberalii încearcă să schimbe legislaţia electorală astfel încât tinerii să îşi poată exercita dreptul la vot după împlinirea vârstei de 16 ani.

”Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei”, le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni.

În continuare, ea a afirmat că din primăvară liberalii ar putea iniţia procedura de strângere de semnături pentru declanşarea referendumului de schimbare a Constituţiei, considerând că strângerea numărului de semnături necesar nu ar trebui să fie o problemă pentru un partid mare ca PNL.

”Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă şi să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanşa referendumul în vederea schimbării Constituţiei. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuşi un partid mare”, a spus Gorghiu.

Proiectul legislativ nr.474/2022 a fost adoptat tacit de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor care este for decizional şi a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

De asemenea, Gorghiu a susţinut că PNL are tot interesul să adopte un asemenea proiect, în timp ce PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea legii.

”Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD. Şi aşa, sunt sigură ca dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranţă va fi atacat la Curtea Constituţională, pentru că social-democraţii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva şi nu trebuie să vă spun eu de ce”, a mai declarat Alina Gorghiu, conform news.ro

articolul original.

Alina Gorghiu laudă PNL-ul: Marea majoritate a reformelor s-au realizat când Premierul României a fost din partea PNL!

23 November 2022 at 10:45
image

Liderul Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu, a transmis că în România nu a existat nicio formulă de guvernare care să fi livrat rezultate dacă PNL nu a fost o parte esenţială din majoritate, aceasta precizând faptul că marea majoritate a reformelor s-au realizat când Premierul României a fost din partea formațiunii liberale.

”Nu a existat în România nicio formulă de guvernare care să fi livrat rezultate dacă PNL nu a fost o parte esenţială din majoritate. Era valabil pe vremea lui Brătianu şi este valabil şi acum. Marea majoritate a reformelor s-au realizat când Premierul României a fost din partea PNL!
Liberalii au fost mereu, din 1990 şi până acum, promotorii integrării europene şi euro-atlantice. Şi, pentru viitor, PNL este partidul care are pe agendă cele mai clare obiective de dezvoltare pentru ţară: după ridicarea MCV, accederea în OECD, mergând către spaţiul Schengen.

Există o amprentă liberală în chestiuni foarte importante, precum integritatea în funcţiile publice sau refacerea legilor justiţiei. În domeniul politicilor economice, prin tot ce a însemnat accentul pus pe investiţii sau transformarea respectului pentru antreprenori în principiu de bază la guvernării. Şi plănuim multe alte reforme, de la cea a educaţiei până la stabilirea echilibrului de gen!”, a declarat Gorghiu la vernisajul expoziţiei “Centenarul Încoronării. România Regală şi personalitatea lui Ion I.C. Brătianu (1914-1922)”.

Ea a subliniat că prin această expoziţie este onorat ”liderul politic care a condus ţara în vreme de război, figura istorică legată de Marea Unire, care a făcut din PNL formaţiunea reformatoare care a susţinut votul universal şi reforma agrară”.
”Ceea ce a lăsat el în urmă ne dă o dimensiune asupra întinderii istoriei PNL, cu multele realizări ale liberalismului care ne obligă foarte mult.

Văzând istoria liberalismului românesc, pe cea a Brătienilor, ne dăm seama cât de mare nevoie a avut România în ultimii 200 de ani de un mare partid politic reformator şi cât de important a fost faptul că acest partid a susţinut ideile liberale”, a argumentat preşedintele interimar al Senatului.
Gorghiu a subliniat că ”secretul Brătienilor” a fost acela că, în primul rând, Ionel Brătianu şi tatăl său, Ion Brătianu, au ales mereu stabilitatea guvernării în perioadele grele.

”De la ei am învăţat şi noi să facem la fel!. (…) Aşa cum aminteam şi la 24 mai – Ziua PNL – anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la începutul marii guvernări liberale conduse de Brătianu. Aceasta a însemnat o perioadă de stabilitate, de responsabilitate la guvernare şi a intrat în istorie ca ”decada brătienistă”. Ca şi atunci, România are nevoie acum de o perioadă de reforme gândite şi implementate cu coerenţă, pe care PNL poate să le livreze!”, a conchis Alina Gorghiu, scrie news.ro

articolul original.

Surse politice: Creșterea pensiilor, temă de dispută între PNL și PSD. Subiectul nu este încă tranșat | AUDIO

21 November 2022 at 16:06
image

Soarta pensiilor este dezbătută la această oră într-o nouă ședință a Coaliției de Guvernare. Sunt deja câteva luni de când se promite creșterea pensiilor, dar această temă de dispută între PNL și PSD încă nu e tranșată, potrivit unor surse politice.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/21nov-18-Eliza-SNDW-iar-cu-pensiile.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii spun că își doresc o creștere a pensiilor nediferențiată, care să acopere inflația. Social-democrații însă nu sunt de acord cu o majorare egală pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au deja pensii foarte mari.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, este de părere că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare și a înșiruit argumentele discutate în ședința partidului de săptămâna trecută.

„Rata inflației azi este de aproximativ 15%. A afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat acel procent de 6,1% – vorbim despre inflația de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranță procentul cu care punctul de pensie va crește va fi mai mare”, spune Alina Gorghiu.

Social democrații ar vrea ca majorarea să se aplice diferențiat, astfel încât pensiile mici să beneficieze de cea mai mare creștere. Iată ce spunea recent președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Anvelopa nominală va fi la valoarea indexării de 15%. Cum va fi distribuită? Încă așteptăm simulări astfel încât să picăm de acord”, spune Marcel Ciolacu.

Coaliția de Guvernare discută în această seară și despre pensiile speciale, spun surse politice. Acestea trebuie reglementate până la sfârșitul anului, fiind unul dintre jaloanele asumate de țara noastră în PNRR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: PNL vrea pensii majorate nediferențiat pentru toți oamenii. Alina Gorghiu: „E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact” | AUDIO

articolul original.

PNL vrea pensii majorate nediferențiat pentru toți oamenii. Alina Gorghiu: „E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact” | AUDIO

21 November 2022 at 14:03
image

PNL vrea ca pensiile să crească la fel de mult pentru toată lumea. Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, spune că liberalii militează pentru o majorare nediferențiată a punctului de pensie care să acopere rata inflației. Săptămâna trecută, PSD a propus un model „pentru creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/21nov-14-Eliza-SNDW-alinuita-si-pensiile.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este necesară cât se poate de repede o ședință a Coaliției de Guvernare care să stabilească procentul de majorare a pensiilor din 2023, spune senatoarea liberală Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, calculele PNL arată că pentru o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde de lei.

Social democrații au transmis săptămâna trecută că PSD propune un model „pentru creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor” astfel încât cei cu pensii mici să beneficieze de creșteri mai mari.

„E important să se discute cu Finanțele și cu Ministerul Muncii și cu cei care știu cum vor să alcătuiască bugetul astfel încât să vedem cât se poate face această mărire. E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact”, spune Alina Gorghiu.

Reporter: Impactul este mai mare decât anvelopa bugetară care era undeva la 15 miliarde.

Alina Gorghiu: „Tocmai vă spuneam, aș vrea să nu discut cifre cu dumneavoastră”.

Președintele interimar al Senatului a atras din nou atenţia că problema pensiilor speciale, jalon în PNRR, este în întârziere și trebuie soluţionată până la finalul anului.

Potrivit Alinei Gorghiu, liberalii vor alinierea pensiilor speciale la principiul contributivității, dar fără să provoace un val de pensionări anticipate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Energiei, despre prelungirea compensării de 50 de bani la prețul carburanților: „În a doua parte a lui decembrie, cred că se va lua o decizie” | AUDIO

articolul original.

Liberalii cer ședință în Coaliție pe problema pensiilor

21 November 2022 at 11:26
By: (R.C.)

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că este necesară „cât se poate de repede” o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care să se stabilească procentul de majorare a pensiilor din 2023, calculele PNL relevând că pentru o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde de lei.

„Ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Şi premierul, şi eu şi colegii noştri suntem foarte preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie această problemă. Ne-am dorit ca această discuţie (n.r. din BPN al PNL de săptămâna trecută) să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. Argumente (…) discutate sunt: rata inflaţiei este de aproximativ 15 procente şi a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1% – inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. (…) Calculele făcute de specialiştii liberali arată că nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie”, a afirmat Gorghiu, luni, la Senat.

Ea a subliniat că în 2022 au existat încasări mai mari la buget şi că „există resurse pentru această mărire, aşa cum îşi doreşte Partidul Naţional Liberal”.

„Ne dorim o şedinţă a coaliţiei cât să poate de repede în aceste zile. Se va ţine această şedinţă a coaliţiei şi le vom arăta colegilor din coaliţie calculele noastre (…) care sprijină o creştere a pensiilor conform viziunii PNL. Sunt convinsă că cei de la Ministerul Finanţelor, cei de la Ministerul Muncii vor veni cu calcule, astfel încât, sper eu, în cel mai scurt timp coaliţia să poată decidă varianta finală. (…) Sunt mai multe scenarii de discuţii care vor fi înaintate acestei coaliţii şi (…) vom ajunge la varianta finală. Cred că avem suficiente argumente astfel încât să ajungem la o mărire nediferenţiată a pensiilor, aşa cum este legal şi constituţional. Coaliţia va fi cea care va avea ultimul cuvânt de spus, repet, cu cifrele pe masă”, a adăugat Gorghiu.

Potrivit acesteia, din calculele specialiştilor PNL, pentru indexarea punctului de pensie cu 15% impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde.

„E important să se discute cu Finanţele şi cu Ministerul Muncii şi cu cei care ştiu cum vor să alcătuiască bugetul, astfel încât să vedem cât se poate face această mărire. E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact, astfel încât formula finală să fie sustenabilă. (…) Nu s-a pus problema de majorare a pensiilor doar cu procentul de 6,1%, care este rata inflaţiei pe anul trecut, motiv pentru care, conform legii, este obligatorie indexarea cu acest procent (…) De aici în sus pornim cu creşterea pensiilor.(…) Nu se pune problema niciunui conflict în interiorul PNL. Nu se pune problema decât a unui dialog care să aducă argumente mai multe pe masa coaliţiei (…) Există o singură îngrijorare şi nu este cea legată de strategia de capital politic pe care PSD şi-o face şi anume aceea că nu suntem suficient de determinaţi să obţinem cât se poate de mult pentru categorii vulnerabile. PNL doreşte ferm să ajute pensionarii în perioade vulnerabile şi nu doar pensionarii, fiind foarte atenţi şi la mediul de afaceri”, a spus Gorghiu.

Senatorul PNL a atras din nou atenţia că problema pensiilor speciale, jalon în PNRR, trebuie soluţionată până la finalul anului.

„Mai avem încă un subiect foarte sensibil şi anume cel al pensiilor speciale care ştiţi că până la finalul lunii decembrie trebuie să fie rezolvat. Cred că suntem în întârziere cu acest jalon din PNRR pentru că e, într-adevăr, un subiect sensibil şi a trebuit să fie discutat cu ministerele de linie, cu cei care sunt afectaţi. Ne dorim ca aceste pensii speciale să se racordeze la principiul contributivităţii şi ne dorim ca oamenii care ocupă aceste profesii să nu depopuleze tagma respectivă, pentru că există şi acest risc. Trebuie tratat cu foarte mult tact subiectul pensiilor speciale şi sunt absolut convinsă că Ministerul Muncii înţelege că acest jalon din PNRR trebuie bifat până la finalul anului”, a transmis Gorghiu.

articolul original.

Adevăratul procent cu care ar dori Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să majoreze pensiile! Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Alina Gorghiu au protestat în ședința PNL

18 November 2022 at 08:29
image

În spațiul public au apărut o serie de stenograme din ședința Partidului Național Liberal, unde s-a vorbit despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit informațiilor prezentat de Antena 3, Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, șeful PNL, ar dori să majoreze toate pensiile cu doar 6,2%, urmând ca apoi să fie acordate ajutoare pentru acoperirea „anvelopei” de 15%. Cel puțin, asta ar fi declarat premierul Ciucă în ședința liderilor PNL.

Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan și Adrian Cozma ar fi protestat în ședința liberalilor, după anunțul făcut de Nicolae Ciucă.

Stenogramele prezentate de sursa citată:

Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.

Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și domnul președinte, și pentru că spune Marcel (ironic, n.red.)…. Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați ca să nu mai ieșim să comentăm altceva…

Rareș Bogdan: Păi cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%! Nu e treaba noastră, e treaba ministrului de Finanțe să găsească bani! Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?

Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15%, oricum! Nu acoperă inflația în întregime!

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii.

Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva! Să fie 15% pentru toată lumea! De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?

Florin Cîțu: Se pare că Marcel (ironic, n.red.), cum spuneți dumneavoastră, a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel.

Lucian Bode: Să îl lăsăm pe domnul președinte să se conecteze și să răspundă. Până atunci să trecem la un alt punct pe ordinea de zi.

articolul original.

Alina Gorghiu, al doilea om în stat, bate cu pumnul în masă: ‘Locul României este în Schengen! Asigurăm deja securitatea frontierelor estice ale Uniunii și o facem foarte bine’

16 November 2022 at 16:18
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, afirmă că locul României este în Schengen, iar prin comunicarea Comisiei Europene de miercuri a venit „o nouă confimare” că România îndeplineşte condiţiile de aderare.

Locul României este în Schengen! Cetăţenilor români trebuie să li se recunoască acest drept. Astăzi a venit o nouă confirmare că România îndeplineşte condiţiile de aderare: Colegiul Comisarilor a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Spaţiul Schengen. Asigurăm deja securitatea frontierelor estice ale Uniunii şi o facem foarte bine. România în Schengen a fost o prioritate pentru guvernul condus de PNL, fiind un proiect de ţară. România în Schengen este un drept al nostru, ca stat membru UE, dar şi o obligaţie a Uniunii Europene faţă de ţara noastră„, a afirmat, miercuri, Gorghiu.

Potrivit senatorului PNL, „avantajele pentru ţară sunt mari: un mare plus pentru economia naţională, eliminarea cozilor de la graniţe, pentru cetăţeni şi pentru transportatori, atragerea de investiţii în România„.

Comisia Europeană a solicitat Consiliului European să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească„, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării„, se arată în comunicarea Comisiei Europene, conform agerpres.ro.

articolul original.

Alina Gorghiu, despre proiectul de subvenționare a partidelor care încurajează prezența tinerilor și a femeilor pe liste: ”Nu vreau să rămână doar o teorie și o încurajare a punerii pe liste a femeilor și tinerilor pe locuri neeligibile”

10 November 2022 at 12:11
image

Președintele Senatului, Alina Gorghiu, a vorbit, în exclusivitate pentru Gândul, despre cotele de reprezentare a femeilor și tinerilor pe listele electorale. Vicepreședintele PNL a spus că nu vrea ca subvențiile prevăzute pentru partide să devină ”o încurajare a punerii pe liste a femeilor și tinerilor pe locuri neeligibile”.

În acest moment, în Parlamentul României există mai multe proiecte de lege care încurajează susținerea și reprezentarea femeilor în politică. Deși România încă stă prost la acest capitol, subiectul este prioritar la nivel european.

Senatoarea Alina Gorghiu a vorbit pentru Gândul despre proiectele de lege pe care le susține, pentru introducerea cotelor de reprezentare a femeilor și a tinerilor pe locurile eligibile.

”În momentul acesta, proiectul referitor la cotele de reprezentare a fost adoptat de Senat cu vot majoritar. Este la Cameră acum. Sper ca această dezbatere să nu dureze foarte mult, Comisia Juridică să vină cu un raport pe proiectul legislativ și să fie votat în plen. De ce? E momentul optim.

Suntem la jumătatea legislaturii, este momentul optim să adopți această legislație, să identifici resursele de calitate, să poți să faci o selecție corespunzătoare și să poți să pregătești acele persoane, indiferent că vorbim de femei și bărbați, care să te reprezinte ca partid așa cum trebuie.

Mai este un proiect, în afară de cotele de reprezentare în Parlament, legat de cotele de reprezentare în administrația publică locală și în consiliile de administrație și un al treilea proiect care se referă la o subvenție din partea statului, suplimentară pentru acele partide care încurajează prezența tinerilor și a femeilor pe listă”, a spus Alina Gorghiu.

Subvenționarea partidelor care susțin femeile și tinerii pe locuri eligibile

În luna septembrie a fost adoptat în Senat un proiect de lege iniţiat de senatoarea Alina Gorghiu alături de fosta senatoare Iulia Scântei. Acesta introduce un criteriu de subvenționare a partidelor în funcție de cotele de gen și de susținere a tinerilor pe locuri eligibile.

Întrebată de Gândul dacă subvenția se va aplica numai partidelor parlamentare, inițiatoarea proiectului Alina Gorghiu a spus că acordarea subvenției se calculează în baza locurilor eligibile ocupate de femei și de tineri.

”Nu vreau să rămână doar o teorie și o încurajare a punerii pe liste a femeilor și tinerilor pe locuri neeligibile. Deci vreau ca acest demers de suplimentare a sumelor venite de la bugetul de stat să fie concret alocate pentru partidele care aduc în Parlament tineri și femei, găsind acest demers ca pe o pârghie suplimentară de a echilibra cumva reprezentarea parlamentară”, a adăugat președintele interimar al Senatului.

Paradoxul este că, deși în forurile de decizie politică 90% sunt bărbați, mai bine de jumătate din populația României este alcătuită din femei:

”Mie mi-e teamă vă mărturisesc că, având peste 90% bărbați în forurile de decizie, listele vor arăta ca până acum, 90% bărbați. Cu toate acestea, avem 52 de procente din populație femei, care se simt nereprezentate”, susține Alina Gorghiu.

Jurnalist Politic
articolul original.

Alina Gorghiu, despre decizia CCR: ‘Legile justiției corectate sunt constituționale. Revenim la normalitate!’

9 November 2022 at 16:45
image

Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a declarat că decizia CCR care a stabilit că pachetul Legilor Justiţiei sunt constiţionale este una „corectă şi firească” şi că legile vor merge la promulgare, astfel revenindu-se la normalitate. 

Soluţia corectă şi firească, indiferent cât zgomot de fond a fost. Legile justiţiei corectate sunt constituţionale. Ele vor merge la promulgare! Revenim la normalitate! Procedurile s-au desfăşurat în coordonare cu Comisia Europeană, în cadrul MCV. Adoptarea legilor corectate era şi un obiectiv PNRR. Politic s-a greşit mult. Au fost partide politice care au făcut din justiţie terenul lor de joacă un timp, iar asta ne-a costat mult. Am trecut peste aceste momente”, a scris Alina Gorghiu, miercuri pe Facebook.

Ea a adăugat că „astăzi vorbim de interese strategice ale României, pe termen lung”.

Obiectivele noastre de ţară, în acest moment, sunt ridicarea MCV şi aderarea la spaţiul Schengen. Guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ionel Ciucă va continua demersurile în acest sens”, a completat preşedinta interimară a Senatului.

Curtea Constituţională a respins miercuri sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului la proiectele de lege din pachetul legilor justiţiei, astfel că acestea merg la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, conform news.ro.
articolul original.

Vești bune pentru români! Alina Gorghiu: ‘Sistemul de impozitare nu se schimbă! Nici cota unică nu devine progresivă!’

30 October 2022 at 19:17
image

Vicepreşedinta PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii trebuie să transmită antreprenorilor români şi cetăţenilor că sistemul de impozitare nu se schimbă şi nici cota unică nu devine progresivă. 

Trebuie să le spunem celor care fac bani pentru economia românească, antreprenorilor români, cetăţenilor români că sistemul de impozitare nu se schimbă! Nici cota unică nu devine progresivă! Aceasta este o garanţie pentru grupurile sociale active din societate. Dezvoltarea economică a României depinde de evoluţia mediului de afaceri. Prezenţa PNL în Guvern este garanţia cea mai puternică că antreprenorii sunt respectaţi. Să nu uităm – bugetul pentru investiţii stabilit de acest Guvern, de 7% din PIB, este cel mai mare din ultimii 30 de ani – 88 miliarde de lei. E de dorit ca nimeni să nu abordeze în cheie populistă politicile fiscale ale statului”.

Reacţia Alinei Gorghiu vine şi în contextul în care liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă la Bacău, că soluţia ar fi renunţarea la cota unică şi impozitarea progresivă, însă înainte de toate trebuie digitalizată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Cred că mai e o singură ţară sau mai sunt două ţări care nu au renunţat la cota unică. Se pare că Estonia. Cehia mi se pare că a renunţat la cota unică. Mai era Estonia şi a mai rămas Rusia. Dacă credeţi că modelul economic de impozitare al Rusiei mai reprezintă totuşi progresul? Eu cred că nu. (…) În acest moment impozitarea progresivă este categoric soluţia. În primul rând, trebuie făcută digitalizarea ANAF şi pe urmă vorbim de schimbări de impozitare”, a explicat Marcel Ciolacu, întrebat despre acest subiect, sâmbătă la Bacău, conform news.ro.

Vezi și:

Alina Gorghiu bate cu pumnul în masă: ‘Guvernul liberal a crescut pensiile. Și o sa vedeți, ca vom creste și la începutul lui ianuarie 2023 punctul de pensie’

articolul original.

Rareș Bogdan, atac la Marcel Ciolacu: ”Am 15 ani de televiziune. Dacă mă apuc să vorbesc despre el trebuie să-și mai ia trei firme de consultanță”

30 October 2022 at 14:52
image

Rareș Bogdan, unul dintre liderii importanți ai PNL, a lansat, duminică, un atac la dur la PSD, spunând că social-democrații ar scădea în sondaje și din acest motiv lansează atacuri la partenerii liberali de coaliție:

  • ”Este evident, de-aia ne atacă ba pe mine, ba pe Alina Gorghiu. Pe Bode nu, că trebuie să le rămână o cale de negociere”, a spus Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL l-a atacat dur și pe Marcel Ciolacu, despre care a spus că trebuie să înceteze să mai atace partenerii de guvernare:

  • ”Să înceteze cu atacurile că ne vor aduce și pe noi la exasperare, ne vom pierde răbdarea. Liviu Dragnea era mult mai șmecher decât Marcel Ciolacu. Noi ne dorim să continuăm o guvernare stabilă pentru România, dar nu ne vom lăsa călcați în picioare și umiliți. Coaliția va continua dar va fi într-un continuu ”hâr-mâr” și nu va face bine României, noi nu am atacat partenerii de guvernare. Să înceteze să ne mai atace. Eu am 15 ani de televiziune, am vorbele la mine, dacă mă apuc să vorbesc despre el (Marcel Ciolacu, n.red.) trebuie să-și mai ia trei firme de consultanță”, a mai declarat Rareș Bogdan, duminică, la Digi 24.
articolul original.

Alina Gorghiu laudă PNL-ul: Am reușit în anii aceștia să arătăm că știm ce înseamnă să faci guvernare

28 October 2022 at 19:45
image

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a transmis vineri, că România are nevoie de un model liberal. Aceasta a precizat faptul că s-a reuşit în anii aceştia de guvernare, ca partidul să arăte că ştie ce înseamnă să facă investiţii, investiţii publice în economie, să aducă investiţii private în economie.

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu a declarat, vineri, că în această perioadă de criză este nevoie de un model liberal de guvernare.

”Vreau să vă spun câteva lucruri despre Partidul Naţional Liberal în momentul acesta, pentru că, mai mult decât în alte vremuri, acum, când e perioadă de criză, România are nevoie de un model liberal, are nevoie de Partidul Naţional Liberal, are nevoie de dezvoltare, de creştere economică, de o economie puternică şi de oameni care să ştie carte”, a declarat Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, ”avem oameni în guvernul condus de Partidul Naţional Liberal care ştiu, cunosc această reţetă”.

”Am reuşit în anii aceştia de guvernare să arătăm că ştim ce înseamnă să facem investiţii, investiţii publice în economie, să aducem investiţii private în economie. O cifră absolut record. Am asigurat creşterea economică, dar poate mai important ca oricând, am asigurat stabilitatea României”, a mai declarat Gorghiu.

Aceasta a precizat că, indiferent dacă au fost zile şi conjuncturi care nu le-au convenit, liberalii au făcut ce a fost nevoie.

”Nu ne-au plăcut anumite zile, nu ne-au plăcut anumite conjuncturi, dar am făcut ceea ce trebuie, uitându-ne la România, uitându-ne la regiune, uitându-ne la securitatea în regiune şi am asigurat această stabilitate a României”, a mai afirmat preşedintele Senatului, conform news.ro

articolul original.

Alina Gorghiu consideră „nepotrivită” amânarea numirii unui ministru la Apărare

26 October 2022 at 10:12
image

PNL aşteaptă propunerea PSD pentru portofoliul Apărării, în urma demisiei lui Vasile Dîncu, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, după ședința Birourilor permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților.

Alina Gorghiu a precizat că nu s-a discutat despre o eventuală schimbare a portofoliului de la Apărare cu un alt portofoliu care aparține PNL.

„Primele şapte puncte de pe ordinea de zi a Birourilor permanente reunite de miercuri şi care vor fi înaintate plenului sunt legate de portofoliul Ministerului Apărării: vorbim de Armată, de investiţii, de înzestrare, de achiziţii noi în domeniul Apărării. Ca atare, avem nevoie rapid de un ministru competent, de un ministru profesionist. PNL respectă Protocolul. Acest portofoliu este la PSD şi ne dorim să vedem propunerea cât mai repede. Nu s-a discutat despre niciun fel de schimbare a acestui portofoliu cu alt portofoliu de la PNL. Nu cred că aşa trebuie făcute discuţiile. Aţi văzut că interimar este premierul. Premierul este un om care vine din structura MApN, însă este foarte important ca cineva să fie propus foarte repede, pentru ca activitatea la Ministerul Apărării să fie reluată de un ministru cu atribuţii pline”, a declarat Alina Gorghiu.

De asemenea, ea a menţionat că i s-ar părea „nepotrivită” amânarea numirii unui ministru la Apărare, mai ales în contextul actual. Gorghiu a arătat că PNL a reacționat rapid atunci când a apărut situația de la Ministerul Educației.

„PNL, când s-a vacantat poziţia de la Ministerul Educaţiei, în 48 de ore avea un ministru nou (…) care astăzi se ocupă de adaptarea amendamentelor la Legile educaţiei, astfel încât să putem să le adoptăm în plenul Parlamentului. Cred că orice partid responsabil şi serios, care are o rezervă de cadre relevantă, vine cu propunerea şi sunt convinsă că cei din PSD vor veni cu această propunere cât se poate de repede, mai ales că am văzut cât de important este acest minister în această perioadă”, a mai spus Gorghiu.

În același context, președintele interimar al Senatului a precizat că schimbarea nu a venit în urma remanierii ci în urma unor declarații necongruente cu poziția oficială a statului român.

„Remanierea o face exclusiv premierul, în urma unei discuţii în cadrul coaliţiei. Evaluarea a făcut-o premierul şi nu aţi văzut nicio altă schimbare. Schimbarea ministrului Apărării nu a venit ca urmare a unei remanieri, ci urmare a unei decizii de a demisiona din funcţie a acestui ministru care a avut declaraţii necongruente cu poziţia pe care statul român o are referitor la războiul din Ucraina”, a declarat Gorghiu.

Ea a adăugat că nu vede „niciun fel de problemă în a schimba un ministru dacă premierul consideră că nu este eficient, că nu are o activitate corespunzătoare fişei postului, că nu bifează proiectele din programul de guvernare”.

articolul original.

Al doilea om în stat după Klaus Iohannis dă noi asigurări ucrainenilor: România va participa la reconstrucția Ucrainei

25 October 2022 at 15:45
image

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a fost prezentă la primul Summit parlamentar al Platformei Crimeea, care s-a desfăşurat la Zagreb, unde a condamnat agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a reafirmat angajamentul României de a participa reconstrucţia ţării vecine.

Gorghiu a fost invitată la reuniune de preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, şi de preşedintele Saborului croat, Gordan Jandrokovic.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis AGERPRES, Summitul parlamentar al Platformei Crimeea reprezintă un nou format de cooperare şi coordonare internaţională, lansat de Ucraina în acest an, iniţiativa fiind menită să încurajeze coordonarea activităţilor legislativelor naţionale şi adunărilor interparlamentare referitoare la ocuparea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.

Alte obiective sunt intensificarea presiunii internaţionale asupra Kremlinului, prevenirea de noi încălcări ale drepturilor omului, protejarea victimelor regimului de ocupaţie, eliberarea Crimeii şi revenirea paşnică a acesteia la Ucraina.

În cadrul reuniunii de la Zagreb, preşedintele interimar al Senatului a condamnat ferm războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi recenta organizare a referendumurilor „false” şi „ilegale” în regiunile ocupate, precum şi abuzurile realizate de trupele ruse pe teritoriul ucrainean, arătând că acestea constituie încălcările flagrante ale dreptului internaţional, se arată în comunicatul citat.

Alina Gorghiu a reafirmat angajamentul ţării noastre de a participa activ la procesul de reconstrucţie a Ucrainei, punctând contribuţia substanţială a statului român la facilitarea exporturilor ucrainene de cereale prin porturile româneşti de la Marea Neagră.

Ea a salutat, de asemenea, decizia Consiliului European din iunie privind acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

La primul Summit parlamentar al Platformei Crimeea au mai participat preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, preşedintele Marii Adunări Naţionale din Turcia, Mustafa Şentop, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Republicii Cehe, Marketa Pekarova Adamova, vicepreşedintele Adunării Naţionale din Franţa, Valerie Rabault, vicepreşedintele Parlamentului European, Othmar Karas, preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Gerald E. Connolly, informează agerpres.ro.

articolul original.

A fost sau nu abrogată Constituția?

18 October 2022 at 10:16

Votul de ieri din Senat este văzut de majoritatea magistraților, ca și de o parte dintre politicieni, ca o renunțare la Constituția României.

USR sesizează CCR

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind organizarea judiciară, proiectul legislativ privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Asta în pofida cererii de a se reanaliza amendamentele propuse de organizațiile profesionale, de a se ține cont de semnăturile strânse prin petiția online lansată de avocatul Toni Neacșu.

După votul din Senat, USR a anunțat că va ataca la Curtea Constituţională cele trei legi ale justiţiei, pe care le consideră a fi „mult mai proaste decât cele din regimul Dragnea”.

„USR va ataca la CCR legile justiţiei promovate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi susţinute de coaliţia de guvernare. Azi, în Plen, toţi senatorii USR au votat împotriva celor 3 legi. USR a cerut, iniţial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiţiei, reîntoarcerea lor la comisie şi prelungirea termenului de dezbatere până când autorităţile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pe propunerile de modificare”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Fostul ministru al Justiţiei din partea USR, deputatul Stelian Ion, a arătat, într-o postare pe Facebook, că legile justiţiei au trecut de Senat „rapid, fără dezbateri pe articole, într-o procedură de urgenţă” care nu a permis susţinerea amendamentelor în plen.

Stelian Ion, fost ministru al Justiției, consideră că sistemul judiciar va fi oligarhizat

„Reprezentanţii PSD-PNL-UDMR nu au vrut să se împiedice în goana lor de a controla justiţia de amendamentele USR, aşa cum nu au nevoie de magistraţi independenţi şi curajoşi. Prin votul de astăzi, Predoiu şi PNL, sub îndrumarea preşedintelui Iohannis, au abandonat total reforma justiţiei şi lupta anticorupţie. Legile lui Predoiu nu repară nimic esenţial din legile comandate de Dragnea, nu reformează sistemul judiciar, ci îl oligarhizează, punând puterea în mâna unui grup restrâns de magistraţi, unii numiţi politic”, a afirmat deputatul USR.

Să nu fie sancționați, dar să răspundă când greșesc

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat la România TV că judecătorii nu ar trebui să fie sancționați disciplinar, deși ar trebui să răspundă pentru greșelile lor.

Marcel Ciolacu, confuz în privința sancționării judecătorilor

„Din punctul meu de vedere asupra procurorilor şi judecătorilor nu ar trebui să existe sancţiuni disciplinare. Judecătorul trebuie să aibă o independenţă clară. Ar trebui să şi răspundă în cazul unei greşeli. Este o cu totul altă abordare. Dacă dorim o justiţie independentă, nu m-aţi auzit niciodată comentând o decizie a unui judecător, procuror sau a Curţii Constituţionale. Este exclus acest lucru şi orice politician trebuie să îşi asume acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, liderul PSD a afirmat că în opinia sa Constituția este deasupra tuturor lucrurilor, amintind că mulți ani în România a existat telejustiție.

„Constituţia e deasupra la absolut tot. Când depui jurământul, îţi asumi acest lucru. Noi am trăit cu toţii şi cine spune că lucrurile au fost funcţionale, ştim cu toţii că nu au funcţionat lucrurile şi am avut o telejustiţie câţiva ani. Ce mi-aş dori foarte mult, să aflu şi eu  din acea telejustiţie, dintre cei plimbaţi ba cu duba, ba cu cătuşe, că au fost condamnaţi definitiv  şi câţi nu. Nu cred că trebuie să pui asupra judecătorului o sancţiune că e în firea lucrurilor. Când ajungi judecător e de bună credinţă faptul că tu respecţi Constituţia”, a declarat Marcel Ciolacu.

Legile justiției, angajament asumat prin PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că legile votate în Senat „astăzi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV”.

Nicolae Ciucă, mulțumit de ministrul Justiției

Premierul a transmis că noul pachet de legi a fost adoptat de Parlament și va merge la promulgare.

„Cele trei legi care au primit votul camerei decizionale astăzi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV. Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești”, a declarat Nicolae Ciucă.

În plus, premierul a ținut să-l laude pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru „amplele consultări” pe care acesta le-a întreprins.

„Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu a întreprins-o cu toate instituțiile responsabile din domeniu, iar în redactarea lor au fost implementate recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și ale instanțelor judiciare”, a mai spus Ciucă.

Deciziile CCR rămân, în continuare, obligatorii

Ministrul Cătălin Predoiu explica, la sfârșitul lunii septembrie, în fața Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției că eliminarea abaterilor disciplinare nu afectează cu nimic textul articolului 147, alin.4 din Constituție, deciziile CCR rămânând obligatorii. Atunci el a precizat că articolele controversate nu au „nicio legătură cu restrângerea suveranității sau modificarea poziției României în raport de UE”.

Cătălin Predoiu declară că deciziile CCR rămân obligatorii

„Includerea unei astfel de abateri disciplinare nu consfințește și nu întărește cu nimic caracterul obligatoriu al deciziilor CCR, după cum eliminarea unor astfel de abateri disciplinare nu afectează cu nimic textul articolului 147, alin.4 din Constituție – deciziile CCR rămân, în continuare, obligatorii. În schimb, includerea unei astfel de abateri disciplinare circumscrise numai unui izvor de drept, respectiv deciziile CCR, în vreme ce sunt nenumărate alte izvoare cu caracter obligatoriu, în primul rând legile, dar și tratatele la care România este parte tot în virtutea suveranității sale, transmite un semnal judecătorului că trebuie să facă o prioritate din aceste izvoare în orice cauză; și corolarul este că restrânge libertatea de gândire și de judecată a celui chemat să cântărească între toate aceste izvoare de drept – pentru că ne putem afla, în viitor, în ipoteza în care magistrații, judecătorii se pot afla în ceea ce se cheamă conflict de reglementări, conflict de izvoare, conflict de surse, ori tocmai asta este menirea lui, a judecătorului, ca, de la caz la caz, de la speță la speță, pe care legiuitorul nu o poate anticipa, să judece și, raportat la datele concrete ale speței, să dea prioritate unui izvor sau altuia de drept – la fel de obligatoriu. Ori, o astfel de abatere disciplinară, mergând pe acest raționament, ar intra direct în coliziune chiar cu obligații pe care România și le-a luat prin Constituție. S-a invocat aici Constituția. În Constituție spune foarte clar că aceste izvoare, reglementările comunitare, tratatele constitutive ale UE au caracter obligatoriu, cu prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Deci, noi nu vrem să spunem nici că 147 alin.4 este inferior lui 148 și nici invers, ci pur și simplu să lăsăm judecătorului libertatea să decidă, de la caz la caz, știind acel judecător că toate aceste izvoare sunt obligatorii. De aceea, în tratate, Tratatul constitutiv al UE, asumat de România, semnat tocmai în baza suveranității sale, în baza Constituției, scrie că deciziile CJUE sunt obligatorii, dar judecătorul va cântări între toate acestea. Altfel, am putea să propunem, pe același raționament, dar invers, că numai deciziile CJUE fac obiectul unei abateri disciplinare dacă nu sunt respectate, ori noi nu facem lucrul acesta, noi mergem pe libertatea judecătorului totală de a cântări între aceste izvoare și nu întâmplător aceasta este și o recomandare a MCV, pentru că baza judecății este libertatea, independența judecătorului, despre asta vorbim toți, dar uitați, când e vorba să-i lăsăm această libertate, trebuie să-i arătăm cu degetul. (…) Asta e toată ideea, să las judecătorul să-și aleagă calea judecății, nu să îi indic eu calea într-un caz sau în altul. Și nu are nicio legătură cu restrângerea suveranității sau modificarea poziției României în raport de UE, acestea sunt chestiuni care sunt stabilite de tratate, nu are legătură această lege cu niciun astfel de tratat”, afirma Predoiu în comisia specială.

Renunțarea la supremația Constituției, o acțiune premeditată

Avocatul Toni Neacșu susține că totul a fost premeditat și o acuză pe Alina Gorgihiu, care a condus ședința de ieri a Senatului, că a „invocat o procedură din regulament aplicabilă doar pe timpul stării de urgență, respectiv a pandemiei COVID”.

Alina Gorghiu a condus ședința Senatului

Din punctul de vedere al avocatului Neacșu, astfel a început un „plan macabru, de pervertire a procedurilor parlamentare astfel încât minimul grad de autonomie al senatorilor din grupurile parlamentare ale puterii să fie anulat integral iar dreptul opoziției de a se exprima să fie practic eliminat”.

Vă prezentăm analiza realizată de avocatul Toni Neacșu referitoare la renunțarea la supremația Constituției.

„Cum s-a premeditat renunțarea la supremația Constituției în Senat

După cum știți, forma toxică a legilor privind justiția prin care se renunța la obligativitatea deciziilor CCR a intervenit în procedura desfășurată în Senat, mai exact în penultima ședința a Comisiei speciale parlamentare.

Camera Deputaților a adoptat o formă a acelei legi oarecum inofensivă, propunerea inițială a Guvernului de eliminare a abaterii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR nefiind primită. Potrivit variantei legii votată de Camera Deputaților, prin voința majorității PNL-PSD care a si introdus acest amendament, judecătorii erau în continuare obligați, sub sancțiunea săvârșirii unei abateri disciplinare, să respecte atât hotărârile CCR ori ale ÎCCJ, cât și ale CJUE ori CEDO, în condițiile Constituției României.

S-a întâmplat astfel din trei motive:

(1) să ne adormă vigilența tuturor lăsându-ne să credem că ce era mai grav în proiectul Guvernului e atât de absurd încât nici măcar ei nu votează (acela este momentul în care președintele PSD Ciolacu a ieșit public și a garantat că PSD nu va susține renunțarea la supremația Constituției).

(2) pentru că în Camera Deputaților nu se putea vota legea decât articol cu articol și nu ar fi existat niciodată o majoritate numai pentru un articol de lege prin care deputații, indiferent că sunt de la PSD sau PNL, știau că renunță la protecția pe care le-o ofera Curtea Constituțională față de o justiție a câmpului tactic.

și

(3) cel mai important, pentru că jocurile fuseseră programate să fie făcute în Senat.

Legile au trecut în forma conținând acel amendament toxic doar pentru că senatorii PSD nu au putut vota decât fie pentru întreaga lege (incluzând acel amendament strecurat pe ultima sută de metri), fie împotriva ei integral, ceea ce era sinucidere politică și disidență. Practic senatorii nu au avut de ales decât la global, furându-li-se dreptul de a elimina ori de a modifica un singur amendament sau un singur articol de lege.

Susțin că totul a fost o premeditare, față de care am doar regretul că nici eu nu am fost suficient de atent să o observ dinainte, întrucât pentru a se vota astfel (legea în ansamblu iar nu legea pe articole) președintele Senatului Alina Gorghiu a invocat o procedură din regulament aplicabilă doar pe timpul stării de urgență, respectiv a pandemiei COVID.

În 2020 Regulamentul Senatului a fost modificat pentru ca ședințele să fie adaptate situației speciale și extraordinare din România de atunci, permițând desfășurarea acestora prin mijloace electronice, de la distanță. Pentru că o astfel de procedură e extraordinară s-a prevăzut că legile vor fi adoptate global pe baza raportului întocmit de comisii, fără posibilitatea discutării și votării articol cu articol, sau amendament cu amendament. CCR a verificat această modificare de regulament și a considerat că este constituțională, întrucât se referă la situații excepționale cum ar fi starea de război, alertă, ori de urgență sau alte situații speciale de acest fel când funcționarea continuă a Senatului trebuie asigurată.

De aici începe un plan macabru, de pervertire a procedurilor parlamentare astfel încât minimul grad de autonomie al senatorilor din grupurile parlamentare ale puterii să fie anulat integral iar dreptul opoziției de a se exprima să fie practic eliminat.

La 2 mai 2022 Senatul își modifică din nou Regulamentul (Hotărârea nr. 50/2022) și, atenție, stabilește că procedura de vot prevăzută pentru perioada pandemiei și a altor situații excepționale se poate aplica și în oricare alte alte situații, pentru o perioadă limitată, prin simpla hotărâre a Biroului permanent al Senatului și adoptată cu acordul prealabil al Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

Practic au dat dreptul Biroului permanent (13 membri, dominat evident de PSD-PNL-UDMR) să decidă ca Senatul să funcționeze oricând ca în timpul stărilor de calamitate, urgență ș.a. Modificarea regulamentului nu este atacată de opoziție la CCR pe acest motiv atfel încât intră în vigoare

La data de 19 septembrie 2022, după primirea legilor justiției de la Guvern, Biroul Permanent al Senatului emite hotărârea nr 27 prin care stabilește că în perioada 19.09.2022 -31.10.2022 sedințele Plenului se desfășoară în sistem hibrid, fizic și online, aplicându-se procedura de discutare și adoptare a legilor sumară din perioada stărilor excepționale.

O absurditate, practic ieri Senatul a lucrat ca și când am fi în stare de catastrofă naturală! Dar o absurditate regulamentară, pentru că se pregătiseră din timp.

De aceea în ședință nu s-au discutat articolele din lege, nu au putut fi susținute amendamentele, votul fiind dat la paușal, pro sau contra legile în integralitatea lor.

Senatorii (în primul rând PSD, de unde puteau apărea dezertări de la linia de partid) au fost obligați să voteze fie legile în integralitatea lor, fie cu totul împotriva acestora. Deși parlamentarii nu ar fi votat niciodată pentru o justiție a arbitrariului, în care judecătorii iau lumină de Bruxells iar din Constituția și legile țării, măcar pentru că ei vor fi primii care îi vor cădea victime, iată că prin gândirea cinică a șefilor lor de partid și probabil cu consultarea altora din afară, au fost forțați să voteze chiar împotriva propriului instinct de conservare.

Cred că sentimentul de frustrare cel mai mare este acum chiar al parlamentarilor PSD-PNL, mai ales că voința reală a lor este cea de la Camera Deputaților, unde au fost lăsați să voteze articol cu articol. Mai au o șansă, să semneze sesizările la Curtea Constituțională care vor fi făcute”, a scris Toni Neacșu pe Facebook.

articolul original.

Cele 3 legi ale Justiției intră în dezbaterea Plenului Senatului săptămâna viitoare. Alina Gorghiu: „Se află în dezbatere publică de mai bine de 2 ani” | AUDIO

5 October 2022 at 14:04
image

Cele 3 legi ale Justiţiei vor intra saptamâna viitoare în dezbaterea Plenului Senatului, care este for decizional în acest caz, spune președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. Până vineri se pot depune amendamente, iar raportul trebuie să fie gata cel târziu luni.

Alina Gorghiu i-a raspuns astfel fostului ministru USR al Justitiei, Stelian Ion, care ceruse amânarea votării celor 3 legi până în decembrie, când Comisia de la Veneția urmează să-și facă publică evaluarea asupra lor. Președintele interimar al Senatului spune ca nu se justifică amânarea votului, pentru că Legile au fost dezbătute suficient de mult.

Alina Gorghiu: „Nu avem de ce să fim îngrijorați că textele pe care colegii mei le-au adoptat nu sunt conforme cu standardele și rigorile pe care Comisia Europeană le dorește”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/05oct-16-Gorghiu-legile-justitiei-au-fost-dezbatute-2-ani-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În primul rând, aceste trei legi se află în dezbatere publică de mai bine de 2 ani. În comisia specială pe legile Justiției s-a ținut cont de punctul de vedere pe care Comisia de la Veneția l-a dat pe legile existente anterior. De asemenea, ministrul Justiției, nu o dată, ne-a informat că a fost în contact direct, în comunicare directă pe textul acestor legi cu reprezentanții Comisiei Europene, motiv pentru care nu avem de ce să fim îngrijorați că textele pe care colegii mei le-au adoptat nu sunt conforme cu standardele și rigorile pe care Comisia Europeană le dorește”, a explicat Alina Gorghiu.

De ce se grăbește Coaliția de la putere să adopte cele 3 legi ale Justitiei, deși ele au fost contestate de opoziție și o parte din societatea civilă? Pentru că ele sunt un obiectiv de îndeplinit în cadrul PNRR – fără de care am rata fondurile europene.

În plus, se speră că adoptarea lor ar ajuta la ridicarea MCV și la admiterea României în spațiul Schengen. Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, promite că se va ține cont de orice observație ar face Comisia de la Veneția după adoptarea pachetului de legi, iar acestea vor fi corectate.

Alina Gorghiu: „În decembrie vom vedea punctul de vedere al Comisiei de la Veneția”

„Votul va fi săptămâna viitoare și vreau să aveți de la mine un angajament ferm: în decembrie vom vedea punctul de vedere al Comisiei de la Veneția. Dacă vor exista recomandări suplimentare de modificare a legislației, o vom face fără niciun fel de ezitare. Vom ține cont de acest punct de vedere și vom îndrepta, dacă va fi cazul, orice fel de prevedere care poate nu va fi considerată oportună”, a mai spus Alina Gorghiu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/05oct-16-Gorghiu-le-corectam-dupa-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Procurorului general al României, despre amendamentul la legile justiției votat miercuri de Comisia Specială: „Nu este în acord cu Constituția” | AUDIO

articolul original.

Alina Gorghiu, petiție de demitere a deputatului Aurel Bălășoiu: ,,Într-un dosar de viol aștepți decizia procurorilor din afara Parlamentului”

5 October 2022 at 07:24
image
  • ,,Fiecare om face ce vrea în intimitate, inclusiv oamenii politici, însă dosare penale pentru infracțiunea de viol și acte sexuale cu minori sunt ceva ce greu îți imaginezi legat de un parlamentar.
  • Este o infracțiune oribilă. A fi parlamentar presupune în primul rând să reprezinți un model pentru cetățeni. Nu este cazul deputatului Bălășoiu.
  • Nu poți fi implicat într-un dosar de viol ca membru al Parlamentului. O astfel de acuzație nu poate să planeze asupra unui demnitar public. La asemenea acuzație, aștepți decizia procurorilor din afara Parlamentului, nu de pe băncile Camerei Deputaților.
  • În calitate de președinte al Senatului României, cer demisia imediată din Parlamentul României a deputatului Aurel Bălășoiu!” scrie în petiția lansată de Alina Gorghiu, președintele Senatului României.
articolul original.

România, independentă de gazele rusești

1 October 2022 at 08:14

Alina Gorghiu, președintele Senatului, a anunțat în această dimineață, pe Facebook, că interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, prin care România va putea importa gaze din Azerbaidjan, este operațional.

În acest fel, este asigurată independența energetică a României față de gazele rusești.

Vă prezentăm textul anunțului făcut de Alina Gorghiu.

„Vestea mult așteptată: România e independentă de gazele rusești!

Începând de astăzi, interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, prin care România va putea importa gaze din Azerbaidjan, este operațional. Iar prezența premierului PNL Nicolae Ciucă la evenimentul de lansare de la Sofia arată încă o dată că efortul guvernărilor liberale de a asigura independența energetică a României are ca bilanț rezultate.

România face deja pași consistenți și către implementarea energiei din alte surse decât gazul. Ponderea energiei din sursele regenerabile este în creștere, sunt planuri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și, împreună cu NuScale din SUA, se va dezvolta în țară tehnologia inovatoare a reactoarelor nucleare modulare de dimensiuni mici – SMR.

PNL rămâne o ancoră de rațiune și responsabilitate pe scena politică.”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă s-a aflat sâmbătă, 1 octombrie, la Sofia, unde a participat la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia – Bulgaria.

„Este o activitate pe care o aşteptam de mult timp, pentru că operaţionalizarea acestui interconector, practic, pune în valoare demersurile pe care le-am făcut pentru indetificarea de noi surse de energie şi, desigur, pentru diversificarea reţelelor de transport al gazelor, astfel încât Coridorul sudic să poată să asigure conectivitatea pe proiectul pe are noi l-am demarat şi l-am pus în aplicare odată cu Bulgaria, Ungaria şi Austria, vorbim de proiectul BRUA. Prin acest interconector, practic, se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA şi totodată ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova şi Ucraina prin cantităţile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor”, a spus Ciucă, într-o declaraţie acordată presei la sediul Ambasadei României la Sofia.

Nicolae Ciucă a menţionat că, în contextul deplasării la Sofia, a avut o întâlnire cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu care a discutat aspectele legate de operaţionalizarea acestui interconector.

„Ca atare, în acest moment, pot să dau asigurări că avem cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi în iarna 2022 – 2023 de lipsa gazului”, a punctat premierul.

El a mai menţionat că a avut şi o întrevedere cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, cu care a vorbit despre demersurile ce urmează a fi făcute pentru mărirea capacităţii de tranzit al gazelor.

„Am discutat acest subiect pentru că împreună am ajuns la concluzia că este nevoie ca societăţile naţionale de transport gaz să poată să conlucreze mai bine şi să folosească fondurile europene, pentru că sporirea capacităţii de transport gaze nu este doar în beneficiul ţării noastre, ci este în beneficiul tuturor ţărilor din regiune şi, de asemenea, asigurăm o capacitate de transport mai mare pentru Europa Centrală”, a explicat Ciucă.

Prim-ministrul a arătat că a mai discutat cu preşedintele Bulgariei şi despre proiectele pentru asigurarea navigabilităţii pe Dunăre, dar şi despre realizarea unui al doilea pod Giurgiu – Ruse. 

articolul original.
❌