ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Alertă alimentară! Mai multe produse au fost retrase din supermarketuri

28 September 2022 at 13:21
image

Mai multe sortimente de crenvurști au fost retrase din zeci de magazine din țară. În urma unui control, s-a descoperit că anumite loturi sunt contaminate cu o bacterie periculoasă.

Potrivit anunțurilor ANSVSA, este vorba despre marca de crenvurști WUDY, mai precis despre sortimentele de crenvurști clasic și cei din pui și curcan cu brânză. Retragerea produselor a fost solicitată de producător, după ce a fost detectată în unele produse bacteria Listeria.

Persoanele care au cumpărat aceste produse sunt rugate să nu le consume, ci să le returneze în magazine. Contravaloarea produselor va fi returnată, chiar și în cazul în care nu este prezentat un bon fiscal.

Ce este listerioza

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.

Oricine se poate infecta, însă în cazul anumitor persoane riscul este mai mare, de exemplu pentru femeile însărcinate sau persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Bacteria listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). Mai mult, germenul se poate transmite și prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mircea Coșea, despre criza energiei: Facturile vor fi mari pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva. Multe firme vor da faliment. Poate să apară și un blocaj total în producția de energie (VIDEO)

26 September 2022 at 14:09
image

Mircea Coșea a deplâns faptul că Guvernul Ciucă nu are nicio idee cum ar putea măcar îmbunătăți situația în ceea ce privește criza energetică. Profesorul de economie avertizează că mulți români vor suferi la iarnă și încă multe firme vor da faliment, pentru că nu-și vor putea plăti facturile mari, ceea ce va duce la creșterea șomajului.

Totodată, acesta a avertizat că se poate ajunge inclusiv la un blocaj în producția de energie, deoarece producătorii încă nu și-au primit compensarea promisă de Guvern și nici toți banii pe facturi nu-i vor încasa, căci oamenii pur și simplu nu vor putea plăti sume atât de mari. S-ar putea ajunge astfel la o criză de lichiditate care să determine unii producători să limiteze sau chiar să oprească de tot producția.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Coșea, despre efectele crizei energetice: Oamenii vor sta în frig, multe firme vor da faliment

„Observând cum procedează Guvernul, mă refer la România în principal, nu mă aștept la nimic în viitoarele luni, că Guvernul încearcă să repare niște lucruri care nu sunt de reparat. Trebuia să înceapă cu revizuirea păcatului inițial, care era liberalizarea prețurilor. Acolo trebuia văzut ce se poate face și cum.

Toate aceste plafoane pe care ba le schimbă, ba le mărește, ba le plafonează, nu fac decât să arate că nu e există un concept clar și eficient de rezolvare a problemei energiei în România.

Facturile vor fi mari, vor fi mari și pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva de așa ceva, că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum putem.

Dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată, ele țin locurile de muncă și încearcă să creeze ceva.
Statistica din iulie arăta că până în iunie erau aproape 8.000 de firme care au dat faliment din cauza incapacității plății facturilor. Acum s-au mai adăugat altele, nu știm câte, dar foarte multe.

Pentru că economia României nu suportă o astfel de creștere spontană și la nivelul la care e. Deci se vor închide firme. La finele șomaj, o destabilizare economică a întregului ansamblu pe care-l reprezintă economia românească.

Nu văd nicio idee care să ducă la o oarecare îmbunătățire a situației”, a declara profesorul de economie, pentru B1 TV.

Coșea avertizează că se poate ajunge la un blocaj în producția de energie

Mircea Coșea a avertizat apoi asupra unui alt efect al crizei în domeniul energiei: „Poate să apară un blocaj total la producția de energie pentru că neplata facturilor duce la lipsa de lichiditate la nivelul producătorilor. Producătorii s-au împumutat că nu au primit compensarea, dar asta nu poate să mai continue. Neprimind compensarea, nici plata facturilor, așa cum s-a calculat ea, producătorul nu mai are mijloace de reluare a producției. Deci se poate ca producția să fie oprită sau pe jumătate sau un sfert. Un lockdown, din acest punct de vedere e posibil, avem elemente aproape sigure din punct de vedere logic”.

articolul original.

Alertă la raft! ANSVSA a dispus retragerea mai multor sortimente de crenvurști, după detectarea bacteriei Listeria Monocytogenes

25 September 2022 at 19:15
image

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a dispus retragerea mai multor sortimente de crenvurști din magazinele din România, după ce în produse a fost depistată bacteria Listeria Monocytogenes.

Potrivit ANSVSA, furnizorul Nordic Import Export a recurs la rechemarea voluntară a mai multor tipuri de crenvurşti Wudy vândute în România. Este vorba de crenvurşti Wudy clasic, la diferite gramaje, crenvurşti din pui şi curcan, crevurşti premium cu brânză/clasic, crenvurşti grill, crenvurşti hot dog Pavo.

”Această decizie a fost luată ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, ca măsură de precauţie, retrăgându-se în mod voluntar toate loturile de crenvurşti Wudy din toate punctele de vânzare din România pentru loturile şi sortimentele menţionate (…)”, au arătat reprezentanţii firmei.

Clienţii care au cumpărat unul dintre aceste produse sunt rugaţi să nu îl consume şi să-l returneze la Serviciul clienţi din magazinul de la care l-au achiziţionat, urmând să li se restituie contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară, scrie news.ro

articolul original.

Est-europenii, puternic afectați de scumpirea alimentelor

25 September 2022 at 21:00
image

Atunci când vine vorba de efectele crizei din energie şi ale inflaţiei în sectorul agroalimentar european, povestea cea mai des rostogolită este una despre costuri împovărătoare, cu risc de faliment, nevoie urgentă de ajutor şi scumpiri de supravieţuire. Este o poveste întâlnită şi în alte părţi.

Creşterile uriaşe de preţuri din magazine, mai ales în Europa de Est, o fac veridică. Însă, după cum arată un studiu efectuat pe piaţa poloneză, uneori aceste creşteri de preţ aco­peră nu pericole, ci profit pe timp de criză.

Până la şase din zece sectoare din in­dus­tria producătoare de alimente din Polonia i-au împovărat pe cumpă­rători cu costurile mai mari, iar producă­torii au ajuns să câştige chiar bine, după cum a descoperit o analiză a băncii Credit Agricole.

Cea mai mare economie est-europeană, afectată puternic

Polonia este cea mai mare , dar ac­tuala criză îi creează pro­bleme cum n-a avut nici în colapsul financiar global de acum un deceniu şi jumătate.

Inflaţia este de aştep­tat să se îndrepte spre 20% în următoarele tri­mestre în timp ce şeful băncii centrale pre­găteşte terenul electoral pentru partidul de guvernământ cu acuzaţii de conspiraţii între opoziţie şi Bruxelles.

Totul se scumpeşte simţitor, deşi guvernul a aplicat mai multe scuturi antiinflaţie bazate pe reduceri de taxe, iar nemulţumirea creşte. Economia are în faţă ceva rar pentru ea şi anume recesiunea.

Cum se descurcă procesatorii de alimente în vremuri de criză?

Analiştii de la Credit Agricole s-au uitat la cum se descurcă procesatorii de alimente în vremuri de criză. Analiza este importantă de­oarece a stabili cât de mult din costuri reuşesc afacerile agroalimentare să transfere în pre­ţurile în creştere poate oferi informaţii valo­roase despre traiectoria inflaţiei, scrie The Warsaw Voice.

Una din descoperirile făcute este că şase din zece sectoare ale industriei agroalimen­tare nu doar că au reuşit să reducă ponderea costurilor în venituri, ci şi să-şi majoreze marjele. În traducere, au crescut preţu­rile şi au realizat profit suplimentar.

În funcţie de aces­te criterii, cele mai per­for­mante com­pa­nii sunt procesatorii de zahăr, în condiţiile în care a­cest produs dis­păruse la un moment dat de pe rafturile maga­zine­lor, iar preţurile au ex­plodat, şi procesatorii de lapte şi de carne.

Este vorba de produse la care elasti­ci­tatea între ofertă şi cerere este redusă în sensul că de carne, lapte şi zahăr este nevoie în­totdeauna, iar ele nu pot fi înlocuite cu alt­ceva. La polul opus stau procesatorii de peşte, de cafea, de ceai şi brutăriile. La aceste com­panii, şocul costu­rilor forţează reducerea mar­jelor. Cele mai mari probleme le au brutăriile şi cofetăriile.

Scumpirea fără precedent a mâncării

De cealaltă parte, spre exemplu producă­torii de paste făinoase fac profit. La creşterea marjelor ajută enorm faptul că în sectoarele respective concurenţa este redusă. Pe baza re­zul­tatelor găsite, experţii de la Credit Agricole au concluzionat că în următoarele luni polo­nezii trebuie să se aştepte la noi şi băuturi nonalcoolice. În octom­brie, inflaţia la alimente ar putea ajunge la 20%.

Scumpirea fără precedent a mâncării, ca şi a energiei, este unul din aspectele care-l îngrijorează cel mai tare pe cetăţeanul de rând al ţărilor est-europene deoarece mâncarea şi întreţinerea au cea mai mare pondere în cheltuieli.

În Ungaria, scumpirea produselor alimentare a fost printre primele efecte ale valului de inflaţie, iar ziarele locale atrag adesea atenţia că preţurile cresc cel mai rapid acolo. Guvernul a plafonat preţurile unor produse alimentare de bază şi ale carburanţilor, dar a făcut prea puţin pentru a reduce presiunea costurilor în alte sectoare, aceasta poate pentru că pur şi simplu a rămas fără bani.

Cea mai populară brânză din Ungaria, cu 70% mai scumpă

Astfel, cea mai populară brânză din Ungaria era în iulie cu 70% mai scumpă decât anul trecut, potrivit Portfolio.hu. Preţurile cartofilor pe piaţa engros au crescut cu 40%. Făina la producător costă cu aproape 90% mai mult. Carnea ajunge la procesator cu până la 50% mai scumpă. Iar procesatorii, cel puţin cei de lapte, spun că ar putea fi nevoiţi să închidă din fabrici din cauza costurilor prea mari. Însă, după cum arată penzcentrum.hu, şi în Germania costurile sunt mari, dar de la procesator produsul pleacă spre magazin mai ieftin decât în Ungaria.

O explicaţie găsită de site şi dată şi de producătorii maghiari pentru această diferenţă este deprecierea considerabilă a forintului faţă de euro. Oricare ar fi cauza, specialiştii spun că scumpirile, şi aşa cele mai mari din UE, vor continua.

articolul original.

Românii consumă zilnic acest aliment, dar nu toți știu că poate deveni un pericol pentru sănătate! Produsul care poate declanșa o boală gravă

24 September 2022 at 16:19

Este un aliment consumat zilnic de români, sub diferite forme, dimineața, la prânz sau seara. Chiar dacă este un produs care ar putea ține de foame, specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că ar putea deveni un pericol real pentru sănătate. În plus, alimentul respectiv ar putea declanșa o boală gravă. Iată toate detaliile mai jos, în articol.

Pâinea este unul dintre alimentele consumate zilnic de români. Găsită în comerț sub diferite forme, cu arome sau fără, făcută în fabrică sau în vatră, pâinea ar putea ascunde, însă, un real pericol. Medicul Virgiliu Stroescu, invitat în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, a mărturisit în fața cărui pericol ne avântăm, dacă vom consuma pâine albă.

Medicul mărturisește că pâinea albă, pe lângă faptul că îngrașă, poate declanșa o boală extrem de serioasă, și anume Alzheimer. Și, categoric, pericolul este cât se poate de real, având în vedere faptul că pâinea albă conține glucide și este lipsită de fibre.

„Pâinea albă e nesănătoasă. Nu are decât glucide, nu are fibre. Cei care consumă multă pâine albă, în afară că se îngrașă, pot face boala Alzheimer, deoarece amidonul poate face acel amiloid în creier ani de zile, care poate ajuta la Alzheimer”, spune medicul.

În plus, specialistul susține că făina albă este ”dușmanul sănătății noastre, pentru că se bagă omul și strică ce a făcut Dumnezeu – integralul – scoate numai albul, amidonul, nu face decât să îmbolnăvească”.

Pâinea ar putea fi un pericol pentru sănătate. Sursă foto: Pixabay.com

Citește și TOP 5 ALIMENTE ÎMPOTRIVA CANCERULUI. TREBUIE SĂ LE INCLUZI ÎN ALIMENTAȚIE

Ce alte alimente nu mai sunt sănătoase pentru organism

Mai mult decât atât, nici covrigii și gogoșile nu ar trebui consumate, chiar dacă sunt alimente gustoase, deoarece au un efect negativ asupra proceselor metabolice. Cu alte cuvinte, acestea sunt încetinite. În plus, alimentația ar trebui să conțină fibre, denumite de doctorul Virgiliu Stroescu drept „cea mai mare inteligență a divinității”.

”Nu trebuie să mai consumăm covrigi, gogoși. Dumnezeu, când a făcut bobul de grâu, i-a băgat tărâța, care are fibre. Cea mai mare inteligență a divinității sunt fibrele. Sunt ca un „mop”, care vine și șterge tot ce ai greșit tu. Încetinesc procesele metabolice”, mai spune medicul.

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

Alimentul care nu trebuie congelat niciodată. Multe gospodine fac greșeala asta

23 September 2022 at 13:20
image

Multe persoane preferă să pună în congelator anumite produse, pentru a le putea prezerva mai bine, în timp. Există, însă, anumite alimente care nu trebuie congelate niciodată. Multe gospodine fac această greșeală, iar mâncarea se poate deteriora. Iată toate detaliile!

Există o serie de alimente care nu ar trebui să fie puse în congelator, tocmai pentru a nu le deteriora proprietățile pe care le au. În acest sens, multe gospodine nu știu faptul că dacă pun în congelator produsele respective, ar putea să își piardă din gust sau chiar să se strice.

În primul rând, ouăle nu ar trebui puse în congelator. Potrivit specialiștilor, în momentul în care acestea sunt înghețate, își vor mări volumul, coaja se va sparge și bacteriile vor putea pătrunde în interiorul oului. În plus, gospodinele care vor folosi ouăle înghețate și, apoi, dezghețate în anumite compoziții pentru creme sau torturi, există posibilitatea ca textura să nu mai fie cea obișnuită.

Produsele care nu ar trebui să fie congelate

Pe de altă parte, în congelator nu trebuie să fie introduse brânzeturile moi. În momentul în care vor fi supuse înghețului, își vor schimba textura. În această categorie sunt incluse și brânzeturile de capră, brie sau ricotta.

De asemenea, gospodinele trebuie să știe și faptul că nici lactatele nu trebuie să fie puse în congelator. În această categorie sunt incluse iaurtul, smântâna și chiar laptele. Își vor schimba textura.

Pe de altă parte, chiar dacă este o metodă bună de le menține în starea naturală, gospodinele trebuie să știe faptul că nici anumite fructe sau legume nu pot fi puse în congelator. De exemplu, cele care au un conținut mare de apă. Acestea se pot înmuia, odată ce sunt puse la congelat. În această categorie intră, de exemplu, roșiile, pepenele verde, castraveții, varza și chiar și salata verde.

Pe de altă parte, nici cartofii nu ar fi în regulă să fie puși în congelator. În plus, iubitorii de sosuri trebuie să se „reorienteze”, când vine vorba despre prezervarea acestora. Nici ele nu trebuie să stea în congelator, precum nici condimentele. Gospodinele nu trebuie să uite că nici pastele fierte nu se pun la congelator, deoarece li se schimbă, categoric, textura, arată antena3.ro.

Citește și ALIMENTUL CARE FACE MINUNI PENTRU RINICHI. NU TREBUIE SĂ LIPSEASCĂ DIN FRIGIDERUL TĂU

articolul original.

România nu va trece printr-o criză alimentară, crede Iohannis. „Știți cu toții că lucrurile sunt bine gestionate” | AUDIO

21 September 2022 at 05:45
image

Prețurile anumitor alimente vor crește în perioada următoare, pe fondul crizei energetice care lovește întreaga Europă, spune președintele României Klaus Iohannis de la New York, unde participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Cu toate acestea, șeful statului dă asigurări că România nu va fi lovită de o criză alimentară.

Președintele mai spune că vor exista și creșteri de pensii și salarii, care să compensese majorările de prețuri și rata ridicată a inflației:

„Nu cred că în România vom avea o criză alimentară și nu cred că undeva în Europa vom avea o criză alimentară. Vom avea este posibil, din păcate, o creștere la prețurile unor alimente, dar trebuie să fim foarte conștienți, această criză alimentară va lovi prima dată statele mai sărace și de acolo criza poate să aibă repercursiuni foarte grav și pentru noi.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/21sept-08-Iohannis-despre-preturi.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis a mai declarat că coliția de guvernare PSD-PNL-UDMR funcționează și că nu există „disensiuni”:

„Acum haideți să lămurim chestiunea cu așa zisele disensiuni. Sunt două partidă mari care formează o coaliție, amândouă partidele încearcă să se profileze, este o lucru absolut natural în politică și în realitate coalița funcționează, guvernul funcționează, și știți cu toții că lucrurile sunt bine gestionate.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/21sept-08-Iohannis-coalitia-functioneaza.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis de la New York participă zilele acestea la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, unde a vorbit printre altele despre criza climatic globală și despre războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Citește și: Fermierii români își vând vitele din cauza scumpirilor și a lipsei angajaților. „La abator stai la rând, prețurile sunt foarte mici” | AUDIO

articolul original.

Secretarul general al ONU: ‘Suntem blocați de o uriașă disfuncție mondială. O iarnă a nemulțumirii mondiale se profilează la orizont’

21 September 2022 at 06:15
image

Secretarul general al ONU i-a avertizat pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei „ierni a nemulţumirii mondiale”, din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei.

Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde„, şi cu toate acestea „suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială„, a remarcat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU, relatează AFP şi dpa.

Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre„, a subliniat el. „Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. O iarnă a nemulţumirii mondiale se profilează la orizont„, a atenţionat secretarul general al ONU.

În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este „paralizată”, a denunţat acesta, evocând „ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud”.

Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice„, a explicat Guterres, insistând că „nu putem continua aşa”.

Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre„, a constatat secretarul general al ONU, avertizând că „nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o ‘coaliţie a celor doritori ‘ ”. ”Avem nevoie de o coaliţie a lumii„, a conchis Antonio Guterres, conform agerpres.ro.

articolul original.

Consumul de insecte, de la preocuparea pentru diversificarea surselor alimentare la fake news. Care este adevărul din spatele acestei narațiuni? | VIDEO

20 September 2022 at 17:50
image

Alina Bârgăoanu, profesor universitar și specialist în identificarea fake news, a fost invitata lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM. Consumul de insecte, subiectul controversat al momentului: care este adevărul din spatele acestei narațiuni? Explicația vine de la Alina Bârgăoanu.

Profesorul Universitar Alina Bârgăoanu a explicat la Europa FM că preocupările Comisiei Europene și a lumilor occidentale de a diversifica sursele alimentare sunt mai vechi, existând o inițiativă foarte concretă care se numește „De la fermă la cosumator”. Această inițiativă face parte din strategia privind neutralitatea climatică.

Ce înseamnă această strategie?

Își propune înjumătățirea utilizării pesticidelor, creșterea suprafețelor de teren care sunt destinate agriculturii ecologice”, a spus Alina Bârgăoanu.

„Demersuri care se adresează unor probleme dramatice referitoare la efectele schimbărilor climatice”, a adăugat Alina Bârgăoanu.

Autorizarea vânzării greierilor de casă de către Comisia Europeană

Alina Bârgăoanu: „În februarie 2022, Comisia Europeană a autorizat vânzarea greierilor de casă după ce s-a primit o certificare din partea Agenției Europene privind Siguranța Alimentară. Certificare potrivit căreia această insectă nu prezintă pericole pentru consumul uman”.

Tudor Mușat: Asta nu înseamnă că a scos de pe rafturi făina de grâu și au spus <<de mâine consumați făină de greiere>>.

Alina Bârgăoanu: „Exact. Deci până acum faptele sunt foarte seci. Și preocuparea era într-adevăr diversificarea surselor de alimentație, reducerea consumului de pesticide, agricultura ecologică. Interesant este că aceste lucruri nu au fost tematizate imediat ce au fost decise la nivelul Comisiei Europene, ci aceste interpretări pe care le-ați menționat referitoate la obligativitatea de a mânca insecte, de la faptul că Uniunea Europeană nu ne va mai lăsa să mâncăm sarmale au apărut, potrivit observațiilor mele, în luna august.

Sunteți jurnalist și știți că luna august este luna mai seacă din punctul de vedere al evenimentelor și atunci probabil că – încă o dată, nu știu breasla jurnaliștilor, dar îmi pot imagina că au zis Domnule nu prea sunt subiecte și atunci despre ce să scriem”.

Interpretarea informației în direcția obligativității de a mânca insecte a ajuns într-un tip de mainstream în august. Ea circula în online de ceva timp

Tudor Mușat: Dar e interesant că totuși nu jurnaliștii au făcut mare tema asta, ci anumiți vectori de influență.

Alina Bârgăoanu: „Aceste interpretări că UE ne va obliga să mâncăm insecte circulă în spațiul online de ceva timp, dar în luna august ele au ajuns într-un tip de mainstream pentru că au fost preluate aceste interpretări de figuri publice și după aceea au pătruns și în mass-media mainstream și aici sper să nu par așa foarte pesimistă, dar după părerea mea, în momentul în care dezinformarea este preluată de către figuri publice și pătrunde în mass-media mainstream este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de combătut. Haideți să nu mergem pe imposibil, dar foarte greu de combătut. Și atunci au apărut interpretări pe care vă rog să-mi permiteți să le citesc:

<<I-a obligat să mănânce insecte la școală>>;

<<Îndoctrinarea celor mici în marea resetare alimentară>>;

S-au făcut comparații între așa-pretinsa <<marea resetare alimentară>> și <<marea resetare sexuală>>. Adică <<așa cum copiii vor fi îndoctrinați să adopte ideologia LGBT, în același fel copiii sunt îndoctrinați în acest moment în școli să mănâce greieri>>”.

Au început să compare consumul de greieri cu vaccinarea

Retorica a escaladat, după părerea mea, sau au început să se facă diverse comparații între vaccin și consumul de greieri: <<La fel cum ne-au obligat să ne vaccinăm, așa ne vor obliga să mâncăm și greieri>>. S-a încercat activarea atitudinilor negative referitoare la vaccinare.

Lucrurile care pe mine m-au alarmat cel mai mult și mi-au stârnit semne de întrebare sunt reprezentate de faptul că discuția se duce într-o zonă de competiție nu politică, ci gepolitică – este o postare de genul că este momentul să ieșim din aceste alianțe toxice – RO-EXIT – atât din UE, cât și din NATO”.

Scopul final? RO-EXIT, ieșirea din alianțele „toxice”: Uniunea Europeană și NATO

Tudor Mușat: Deci aici voiam să ajungem.

Alina Bârgăoanu: „Exact”.

Tudor Mușat: Cineva care construiește un astfel de fake news, pleacă de la o bucățică de adevăr că există o preocupare, dar nu există nicio obligație. De ce ar face asta?

Alina Bârgăoanu: „Până la urmă, ceea ce se cheamă narațiune strategică – adică interpretarea a acestor informații parțial distorsionate – de fapt marea narațiune strategică care s-a dorit a fi promovată este că de fapt UE ne dorește răul și că UE vrea să ne schimbe stilul nostru de viață, atacă modul nostru tradițional, atacă obiceiurile alimentare. Și acest apel la acțiune – să ieșim din aceste alianțe toxice. Exemplul pe care vi l-am dat nu este singular: este vorba despre postări cât se poate de frecvente, la vedere, care încep să aibă tracțiune în spațiul public”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: FINLANDA: A fost lansat un sortiment de pâine cu greieri zdrobiți

articolul original.

Klaus Iohannis: ‘Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecințe la scară globală, în special pentru partenerii noștri africani’

20 September 2022 at 20:15
image

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că alimentele, alături de energie, sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală şi a punctat că securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională.

Apreciez iniţiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecinţe ale războiului brutal şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, în special pentru partenerii noştri africani. Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii unor soluţii concrete. România face deja acest lucru„, a afirmat şeful statului la Summitul Global Food Security, găzduit de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

El a precizat că România, ca stat membru al NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei.

Pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut frontiera şi acordarea de ajutoare umanitare semnificative, o componentă cheie a susţinerii hotărâte şi responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene. De la începutul invaziei, portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, şi porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porţi de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate.

Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părţi ale lumii. În termeni ai acţiunii multilaterale, am facilitat rapid prezenţa Programului Alimentar al Naţiunilor Unite în România şi am oferit o contribuţie voluntară la Fondul Naţiunilor Unite de reacţie rapidă în cazuri de urgenţă, răspunzând apelului secretarului general Guterres, pentru a combate foametea„, a menţionat Iohannis.

Potrivit şefului statului, la crizele suprapuse cu care lumea se confruntă se vor găsi soluţii reale numai prin unitate şi susţinerea unor iniţiative precum Summitul privind securitatea alimentară.

Reafirm angajamentul deplin al României pentru a-şi îndeplini aceste responsabilităţi„, a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California), joi şi vineri, informează agerpres.ro.

articolul original.

Furnizorii de alimente și băuturi măresc prețurile constant. Laptele, uleiul și carnea costă acum chiar și dublu | AUDIO

20 September 2022 at 12:46
image

Reprezentanții centrelor comerciale spun că, de cele mai multe ori, furnizorii pun majorările de preț pe seama războiului, a facturilor la curent, gaze și a scumpirii materiilor prime, dar admit că unii au întrecut măsura.

În Franța, un lanț de supermarketuri a renunțat la produsele pentru care producătorii cereau noi scumpiri exagerate.

Săptămânal, prețurile cresc, puțin câte puțin, și se mai adaugă câte un leu. Între producător și magazin e un întreg lanț de furnizare. Florin administrează un supermarket din București și spune că furnizorii preferă majorări…cu pași mărunți:

„Sunt furnizori care până în prezent nu au spus nimic legat de creșteri, dacă creșterile vor continua, poate și de frica de a nu mai colabora cu ei.”

Rezultatele se văd în scumpirile săptămânale:

„Uleiul care în trecut era 5 lei acum a ajuns să fie dublu, 10 -12 lei, la fel și laptele care costa 4 lei acum costă 7-8 lei.”

Preț mare de la furnizor, și mai mare la raft, mai spune Florin:

„Carnea, pieptul de pui cândva era kilogramul 18 lei acum costă 27-28 de lei.”

Alex administrează două cafenele și un laborator de cofetărie. Scumpirea se face, nu se discută, spune el. E principiul după care funcționează furnizorii:

„Toți furnizorii au scumpit produsele, nu că au anunțat, deja le-au scumpit și cred că este al doilea val de scumpiri anul ăsta cu cel puțin 50 de bani pe produs, chiar și 1 leu sau mai mult. La cafea e un pic diferit, aici nu a crescut prețul încă la cafea dar asta pentru că cei care ne furnizează cafeaua au un stoc deja destul de mare.”

Iar prețul laptelui, un produs esențial în cafenele și cofetării, a explodat:

„Laptele a crescut cel mai mult, îl cumpăram înainte 1 litru undeva la 3 lei și ceva, acum este 4 lei și jumătate plus TVA.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-12-Iorgu-Sandw-Preturi-in-supermarketuri-cafenele.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Schema de plafonare a energiei „produce foarte multe găuri în bugetul statului”, spune profesorul de economie Cristian Păun | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Avertisment îngrijorător al secretarului general al ONU: ‘E un moment de mare pericol pentru lumea noastră. Conflicte și catastrofă climatică. Sărăcie, inegalitate și discriminare’

19 September 2022 at 19:05
image

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează că numeroase crize şi situaţia mondială instabilă pun în pericol dezvoltarea globală.

Ne întâlnim într-un moment de mare pericol pentru lumea noastră. Conflicte şi catastrofă climatică. Neîncredere şi divizare. Sărăcie, inegalitate şi discriminare. Creşterea costurilor alimentelor şi energiei”, a spus Guterres într-un discurs la New York, transmite luni DPA.

El a adăugat că fiecare pericol împinge Obiectivele privind Dezvoltarea Durabilă ”mult mai departe”, însă chiar şi aşa acestea pot fi salvate.

Liderii mondiali au convenit în 2015 Obiectivele privind Dezvoltarea Durabilă.

Cele 17 ţinte urmează să fie atinse până în 2030 şi includ eradicarea sărăciei extreme şi a foametei, îmbunătăţirea învăţământului la nivel global şi combaterea crizei climatice, conform agerpres.ro.

articolul original.

Vouchere alimente 2022. Amenzi uriaşe pentru românii care cumpără aceste produse cu cardurile

17 September 2022 at 18:20
image

Vouchere alimente 2022. Amenzi uriaşe pentru cei care vor cumpăra băuturi alcoolice sau tutun cu cardurile sociale. Anunţul a fost făcut de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Amenzile pot ajunge până la 7.000 de lei.

Rămâne de văzut cum se va întâmpla lucrul acesta, în condițiile în care, spre exemplu, în momentul în care merg la magazin pentru a-și cumpăra alimente sau în cazul în care vor oamenii să cumpere tutun sau alcool, aceștia sunt respinși de cei de la casele de marcat.

Vânzătorii știu deja că trebuie să vândă, în baza acelor carduri, doar produse alimentare.

Autoritățile au luat totuși în calcul și varianta în care cardurile sociale ar putea fi folosite pentru cumpărarea de alcool sau tutun, motiv pentru care anunță că amenzile vor fi unele drastice.

Amenzile încep de la 7.000 de lei, dar vor fi și mai usturătoare în cazul în care situația ar degenera.

Vouchere alimente 2022. Amenzi pentru cei care cumpără alcool și tutun

Cert este că cei care au aceste carduri trebuie să meargă și să își cumpere doar produse alimentare.

În cazul în care o persoană care are card social nu se poate deplasa, atunci poate să dea acest card unei persoane, alături de actul de identitate.

Totodată, românii care au voucherele pentru alimente trebuie să ştie că există riscul de blocare a tichetelor sociale în anumite cazuri.

Cardul va fi blocat dacă se constată că acesta a fost folosit de către o altă persoană în afară de deţinător.

articolul original.

Nu este o eroare! Cu câți lei se vinde 1 kilogram de zahăr pe eMag

17 September 2022 at 07:38

Sezonul rece vine mereu cu obiceiul românilor de a-și face provizii. Știind această situație, comercianții profită și măresc artificial prețul pentru alimentele de bază, cum ar fi zahărul, făina și uleiul.

În perioada aceasta, prețul pentru alimentele de bază a suferit modificări, motiv pentru care tot mai mulți români au început să-și facă provizii. Speculând această nevoie a consumatorului, unii distribuitori cer prețuri nejustificate, câteodată  chiar și duble față de valoarea lor firească. 

În acest caz este și prețul unui kilogram de zahăr pe eMag. O simplă pungă de zahăr alb cristal de la Mărgăritar este vândută cu prețul de zece lei! În mod normal, prețul său în magazine este de aproximativ cinci lei. 

Prețul cu care se vinde un kilogram de zahăr. Sursă foto: captură eMag

Cu cât se vinde uleiul pe eMag? Incredibil care este prețul pentru kilogramul de făină

Nu doar zahărul pare să fie vândut la suprapreț pe eMag. Un alt exemplu de aliment de bază care are prețul umflat este uleiul. O sticlă de un litru de ulei de floarea soarelui este vândută cu 16 lei. Prețul din magazin abia depășește, în această perioadă, zece lei. 

articolul original.

Pandemia nu a întrerupt lanțurile de aprovizionare, dar conflictul din Ucraina le-a blocat

15 September 2022 at 10:09
Foto: startupcafe.ro

În prezent, Instant Factoring, un fintech românesc de micro-finanțare a companiilor mici și mijlocii, a dat publicității un studiu cu privire la provocările întâmpinate de industria wholesale & distribution post-pandemie. În același timp, studiul arată efectele apărute în urma conflictului politico-militar din Ucraina.

În acest sens, antreprenorii români intervievați de Instant Factoring au menționat problemele pe care le au în ceea ce privește creșterea masivă a termenelor de plată și de criza lanțurilor de aprovizionare ce afectează întreaga economie a țării. Pentru a face față acestor provocări, antreprenorii au apelat la factoring, o soluție care îi ajută pe aceștia să-și continue activitatea.

În primă fază, anul 2022 a venit cu o redeschidere treptată a economiei globale, odată cu eliminarea restricțiilor împotriva răspândirii virusului SARS-COV-2. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 28,8%, în primele patru luni din acest an, faţă de perioada similară din 2021, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

În opinia sa, ”În perioada pandemiei retailerii au trebuit să se adapteze situației și să adopte noi metode prin care să-și poată continua activitatea. Odată cu criza din Ucraina, majoritatea industriilor au fost afectate din cauza materiei prime și a ambalajelor. După care, toate costurile aferente lanțului de aprovizionare au dus la crize. O criză despre care lumea încă nu prea vorbește este criza forței de muncă. Foarte mulți români pleacă afară pentru că s-au ridicat restricțiile pandemice și se pot întoarce la muncă afară”, explică Cătălina Aldea, consultant și managing partner la Aldea Consulting.

Scumpiri cu peste 40% la materii prime

Concret, odată cu criza economico-militară din Ucraina, scumpirile s-au ținut în lanț, iar prețul materiilor primele din mai multe industrii, inclusiv cea alimentară, s-au scumpit cu peste 40%.

La rândul său, ”Dacă înainte, uleiul de palmier era 4 lei, acum e 14 lei. Margarina a sărit de la 4 lei la 12 lei, iar floarea-soarelui a ajuns de la 8 lei, 15 lei/ kilogram”, explică un reprezentant al unei firme de distribuție de produse alimentare din Oradea.

Și termenele de plată au suferit schimbări majore. Antreprenorii mărturisesc că înainte de război acestea erau mult mai mici, însă ulterior au crescut considerabil, ajungând chiar la 120 de zile.

Astfel, ”De cele mai multe ori, în industria comerțului cu amănuntul și cu ridicata, problema termenelor de plată este una dificil de gestionat pentru că acestea nu se calculează obligatoriu din prima zi a facturării. Retailerii, de exemplu, trebuie să-și plătească importatorii mai repede decât încasează banii necesari de la clienți”,explică Cristian Ionescu, CEO al Instant Factoring.

Creșteri de 46% la carburanți

Totodată, acest conflict a cauzat și creșterea prețurilor. Tarifele carburanților, de exemplu, au crescut cu 46% față de luna mai a anului 2020, când prețul motorinei se situa la 4,27 lei/litru. În luna iunie a acestui an, motorina a ajuns la 9,24 lei/litru.

”Acum avem probleme pe partea de logistică pentru că, din cauza războiului din Ucraina, frontiera este blocată, și dacă până acum dura 2-3 zile ca un camion să ajungă din Moldova în România, acum durează și până la două săptămâni. Asta înseamnă automat un cost de transport mai mare”, explică Oleg Caminschi, proprietarul firmei de distribuție FRUDOVA FRUITS SRL.

Factoringul, soluție pentru un cash-flow optim

Pentru antreprenorii din industria en-gros una dintre cele mai accesibile soluții s-a dovedit a fi factoringul, adică scontarea facturilor pentru obținerea rapidă de cash.

Întrebați cum i-au ajutat banii obținuți din factoring, majoritatea reprezentanților companiilor au răspuns că acest serviciu i-a ajutat să-și mențină afacerea pe linia de plutire, pentru că și-au putut plăti facturile la timp, în timp ce alții povestesc că au folosit banii pentru a-și dezvolta afacerea.

În opinia sa, ”Factoringul ne-a ajutat să aducem stocuri mai mari pentru a crește vânzările. În businessul nostru este important acest lucru, ne ajută la dezvoltare. Cu ajutorul Instant Factoring am crescut rulajul cu 50%”, explică un reprezentant al companiei ANBOSE BEVERAGES S.R.L., firmă de comerț cu ridicata care comercializează sucuri bio.

„Cel mai mult ne-a ajutat să avem stocuri mai mari în depozit, și automat, să ne creștem vânzările. În mod evident, în businessul nostru este important să creștem vânzările pentru că asta vine la pachet cu dezvoltarea companiei”, mai spune acționarul companiei FRUDOVA FRUITS SRL.

articolul original.

România va contribui și mai mult la tranzitul cerealelor din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă: ‘Accelerăm eforturile noastre pentru securitatea alimentară globală’

12 September 2022 at 15:04
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat semnarea acordului între Ministerele Transporturilor din România şi Franţa în scopul facilitării tranzitului cerealelor din Ucraina, subliniind că demersul contribuie la accelerarea eforturilor pentru securitatea alimentară globală.

Salut semnarea acordului între Ministerele Transporturilor din România şi Franţa pentru facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina. Una dintre priorităţi este creşterea capacităţilor portului Galaţi. Accelerăm eforturile noastre pentru securitatea alimentară globală„, a afirmat Nicolae Ciucă, luni, într-o postare pe pagina de Twitter a Guvernului.

Ministrul Transporturilor din Franţa, Clement Beaune, a declarat duminica trecută că va semna un acord cu România pentru a creşte exporturile de grâne ucrainene către ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în zona Mediteranei, a transmis Reuters.

Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată şi mai multe cereale… către Europa şi ţările în curs de dezvoltare, în special în (ţările din) Mediterană, care au nevoie (de grâne) pentru hrană„, a declarat Clement Beaune la postul de televiziune LCI, informează agerpres.ro.

articolul original.

Ce s-a scumpit cel mai mult în luna august?

12 September 2022 at 11:10

Luni 12 septembrie 2022, Institutul Naţional de Statistică (INS), a precizat că gazele naturale s-au scumpit cu 70,64% în luna august a acestui an, faţă de luna august a anului trecut. De altfel, și alte produse s-au scumpit enorm în ultima perioadă.

În august 2022, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu peste 18%

În contextul INS, în luna august a acestui an, gazele naturale s-au scumpit cu 70,64%. Tot în august 2022, prețul combustibilului s-a scumpit cu 31,48%, faţă de august 2021, iar energia termică s-a scumpit cu 22,98%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iar, produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna august au fost cartofii, al căror preț s-a majorat cu 54,34%, uleiul comestibil, al cărui preț s-a majorat cu 49,68%, şi făina, al cărui preț s-a majorat cu 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, serviciile de apă, canal, salubritate și transportul CFR. Astfel că:

  • transportul aerian s-a scumpit cu 33,91%;
  • serviciile de apă, canal, salubritate s-au scumpit cu 21%;
  • transportul CFR s-a scumpit cu 20,92%;

În august 2022, cele mai importante creşteri de preţ au fost consemnate la:

  • transportul aerian, care s-a scumpit cu 23,89%;
  • zahărul, care s-a scumpit cu 9,90%;
  • untul, care s-a scumpit cu 6,81%;
  • laptele de vacă, care s-a scumpit cu 5,56%.

În august 2022, rata anuală a inflaţiei a urcat de la 14,96% la 15,32%, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, tarifele mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%.

În contextul comparativ, prețurile de consum au crescut cu 0,6% în luna august, comparativ cu luna iulie. Dacă ne raportăm la finalul lui 2021, atunci putem observa o creştere de peste 11% a prețurilor de consum.

În august 2022, serviciile de telefonie s-au ieftinit, însă cu numai 0,94%

La polul opus, din fericire, există câteva bunuri și servicii care s-au ieftin în luna august a acestui an, însă aceste ieftiniri nu ajung nici măcar până la 2%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit, cu 0,94%, aceasta fiind sigura ieftinire din august 2022.

Au existat, însă, câteva produse alimentare care s-au ieftinit în luna august, precum: fructele, legumele și mălaiul. Astfel că:

  • fructele proaspete s-au ieftinit cu 1,32%;
  • alte legume şi conserve de legume s-au ieftinit cu 1,18%;
  • mălaiul s-a ieftinit cu 0,02%;

Aşadar, din datele publicate luni 12 septembrie 2022, de către Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna august, tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, tarifele la servicii de telefonie au fost mai mici cu 0,9%, tarifele la transportul rutier au fost mai mici cu 0,15%, iar tarifele la abonamentele de televiziune au fost mai mici cu 0,06%.

articolul original.

Cartoful, alimentul săracului, s-a scumpit cu peste 50% față de anul trecut

12 September 2022 at 09:53
image

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 31,48% în august 2022 faţă de august 2021, şi energia termică – plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,34%, uleiul comestibil – 49,68% şi făina – 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 33,91%, apă, canal salubritate – 21% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,94%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna august din acest an faţă de august 2021.

De la lună la lună, în august cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian – 23,89%, zahăr cu 9,90%, untul cu 6,81% şi laptele de vacă – 5,56%.

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume, cu 1,18% şi mălaiul, cu 0,02%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% şi la abonamentele de televiziune cu 0,06%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

articolul original.

Furt de alimente la un supermarket din Motru

12 September 2022 at 11:23
image

O femeie, de 55 de ani, este anchetată pentru furt de alimente dintr-un supermarket din Motru.

Astfel, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Motru, în timp ce se aflau ieri în exercitarea atribuțiilor de serviciu în zona Pieței Centrale din municipiul Motru, au observat o femeie, care la vederea echipajului de poliție a manifestat un comportament suspect.

Polițiștii au procedat la interceptarea și legitimarea femeii de 55 de ani din municipiul Motru, identificând asupra sa mai multe bunuri alimentare a căror proveniență nu o putea justifica.
Din verificările efectuate, polițiștii au stabilit că acestea ar fi fost sustrase dintr-un supermarket din municipiul Motru.
Bunurile au fost restituite reprezentanților societății în cauză.

articolul original.
❌