ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

De Ziua Mondială a Inimii, SRC atrage atenția că informarea corectă va schimba realitatea „sumbră” despre bolile de inimă

29 September 2022 at 04:00

Peste 17 milioane de oameni mor anual în lume din cauza afecțiunilor inimii, iar potrivit datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, lipsa educației este asociată unui risc cardiovascular crescut. 

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie și face parte dintr-o campanie internațională de sensibilizare cu privire la factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

În lume se înregistrează, anual, 17,3 milioane de decese care au drept cauză o afecțiune a inimii – mai mult decât victimele cancerului, HIV și SIDA și malaria la un loc, iar acest număr este în continuă creştere. Mâncatul în exces, lipsa exercițiilor fizice, dietele nesănătoase și tensiunea arterială ridicată, nivelul colesterolului și al glucozei sunt factori care pot declanșa boli de inimă și care amenință viața. Dacă nu se vor adopta măsuri imediate, este de aşteptat ca, până în 2030, aproximativ 23 de milioane de oameni să moară în fiecar an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, avertizează Fundaţia Română a Inimii.

Ziua Mondială a Inimii a fost inițiată în anul 2000, de Federația Mondială a Inimii – World Heart Organization, având ca scop informarea și conștientizarea populaţiei din întreaga lume cu privire la bolile cardiovasculare – principala cauză de deces în lume. Încă  de la prima ediție, România s-a alăturat acestui demers, din primul an fiind organizat un cros prin care se urmărește promovarea mișcării ca principal mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare.

Ziua Mondială a Inimii este marcată, anual, de Fundația Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie (SRC) care, începând cu anul 2005, este membră cu drepturi depline a World Heart Federation. În România, în luna mai se celebrează Ziua Națională a Inimii. Cele două organizații profesionale, împreună cu autoritățile și cu societatea civilă, organizează atât în mai cât și în septembrie, evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimi, Societatea Română de Cradilogie (SRC) atrage atenția asupra importanței informării corecte a populației privind prevenția și depistarea precoce a bolilor cardiovasculare (BCV), principala cauză de mortalitate atât în România cât și în lume. „Un nivel mai scăzut de educație a fost asociat, conform datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, unui risc cardiovascular mai mare”, transmite SRC.

Și analiza ESC Cardiovascular Realities 2022 menționează nivelul scăzut de educație al populației între principalii factori care scad semnificativ riscul cardiovascular, nu numai în țările cu venituri mari, ci și în cele cu venituri medii, cum este România, sau în cele mici.

Un gest simplu cum este măsurarea corectă a tensiunii arteriale se poate constitui în cea mai simplă și eficientă intervenție pentru sănătate, mesaj promovat de campania «Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!» încă din 2019. Ne bucurăm că și anul acesta le putem aminti românilor, prin iluminarea în culoarea inimii a clădirii Bibliotecii Centrale Universitare București, un simbol al științei și al valorilor culturale românești, că este important, la orice vârstă, să ne măsurăm tensiunea arterială și să ne informăm din surse validate științific”, subliniază prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Dr Bogdan A Popescu

Potrivit SRC, în pofida uriașelor progrese medicale, bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume, reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume.

Resursele financiare de care dispune România, o țară cu venituri medii și un sistem de sănătate puternic birocratizat și subfinanțat, sunt asociate cu un deficit procedural semnificativ în comparație cu țările cu venituri mari în ceea ce privește intervențiile coronariene, procedurile de ablație, implantarea dispozitivelor și intervențiile de chirurgie cardiacă. Salutăm, în aceste condiții, prioritizarea pe agenda autorităților a dezvoltării unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, elaborată prin contribuția unor experți din cadrul societăților profesionale medicale naționale în colaborare cu societăți internaționale”, mai spune președintele Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară. „În condițiile în care aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială, iar 2 din 10 dintre aceștia nu știu că au afecțiunea, nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc, informarea corectă a populației are o importanță strategică. Astfel, este tot mai acută nevoia de a aduce informația medicală corectă aproape de populația generală, într-un limbaj accesibil, adaptat canalelor moderne de comunicare, arată SRC.

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Peste 20% din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, așa că pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să conștientizeze și să ia măsuri (studiu SEPHAR III, 2016).

Dr Ana-Maria Vintila

SRC atrage atenția, totodată, că Hipertensiunea arterială (HTA) este înconjurată de mituri care îndepărtează populația de obiceiurile bune prin care valorile tensionale pot fi ținute sub control. „Ne confruntăm cu un «ucigaș tăcut», de cele mai multe ori fără semne sau simptome, iar atitudinea românilor față de această afecțiune face practic imposibilă atingerea țintei propuse de Organizația Mondială a Sănătății – reducerea cu 25% până în 2025 a prevalenței hipertensiunii. În țara noastră mor în fiecare an 30.000 de români din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Condițiile socioeconomice, îmbătrânirea populației, poluarea, urbanizarea și dezinformarea medicală, în special din mediul online, nu ne ajută să atingem obiectivul propus de OMS. Atitudinea românilor față de hipertensiunea arterială este îngrijorător de relaxată mai ales la adulții tineri, 35-55 de ani, unde remarcăm o creștere a cazurilor de hipertensiune” atrage atenția dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Medicul cardiolog subliniază că mai puțin de 1% dintre români știu că hipertensiunea poate apărea fără să prezinte vreun semn sau simptom, 36% dintre subiecții de 35-55 ani cred că tratamentul antihipertensiv poate fi oprit după ce valorile tensionale revin la normal, iar 22% dintre dintre românii de aceeași vârstă ca mai sus consideră că poți trăi cu hipertensiune fără să o tratezi. În plus, trebuie știut că Hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicilor și că 1 din 7 români între 18-24 de ani, 1 din 5 între 25-34 ani, 1 din 3 între 35-44 de ani au hipertensiune arterială.

Dr. Ana-Maria Vintilă spune însă că, din fericire, hipertensiunea arterială este cea mai simplu de diagnosticat boală cardiovasculară, iar adoptarea din timp a unui regim de viață echilibrat și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru menținerea sub control a valorilor tensionale dau șansa unei vieți mai lungi, ferită de evenimente cardiovasculare severe, chiar letale”.

SRC Congres

Ziua Mondială a Inimii a fost marcată și la cel de-al 61-lea Congres Național de Cardiologie, care a avut loc la Sinaia, în perioada 21-24 septembrie 2022, și la care s-au înscris 2.800 de participanți, medici cardiologi și din specialități conexe, studenți și rezidenți. Timp de 4 zile, aceștia au participat la conferințe și cazuri clinice comentate și la sesiunile comune organizate de SRC împreună cuSocietatea Europeană de Cardiologie – ESC, cu Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară – EACVI sau cu Academia Română, un adevărat regal științific susținut de 257 de lectori, dintre care 33 de invitați străini, precum și la diferite worksop-uri tematice.

Cu aceeași ocazie a fost publicat și Suplimentul Revistei Romane de Cardiologie

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

Conform cardioportal.ro, „grija faţă de propria sănătate şi promisiunea pe care fiecare român şi-o poate face reprezintă un element important în prevenţia bolilor cardiovasculare”. Medicii cardiologi recomandă controlul medical anual de specialitate pentru prevenţia bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei. „Prin control medical şi o schimbare a stilului de viaţă, putem reduce riscul apariţiei şi al agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în acelaşi timp putem îmbunătăţi calitatea vieţii atât a noastră, cât şi a celor dragi”.

Între factorii de risc pentru Hipertensiunea arterială și alte boli ale inimii medicii cardiologi enumeră: vârsta, istoricul familial, obezitatea/supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, fumatul, alcoolul, consumul excesiv de sare, stresul, anumite afecțiuni cronice.

În perioada 21-22 mai, la a şaptea ediţie a Summit-ului Mondial al InimiiWorld Heart Summit de la Geneva, având ca temă „Cardiovascular Health for Everyone” (Sănătatea Cardiovasculară pentru Toți), s-a subliniat necesitatea implicării factorilor de decizie politică, a diplomaților, a cercetătorilor și susținătorilor sănătății din sectorul privat în crearea unor punți de legătură cu liderii inovației din comunitatea cardiovasculară globală, pentru a consolida răspunsul global la bolile cardiovasculare și pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult, mai sănătoși.


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dr. Alina Iordache: Prevenția nu înseamnă administrarea de medicamente la orice strănut!

12 September 2022 at 05:00

La întâlnirea cu părinții organizată de Fundația Comunitară Buzău împreună cu medicii Alina Iordache, Cosmin Ursăchescu și Lucia Vasile, alături de psihologul Ana Maria Vlade, specialiștii au subliniat că pentru a menține copiii sănătoși e nevoie în primul rând de igienă, alimentație sănătoasă, sport și respectarea schemei de vaccinare.

 

Trei medici și un psiholog din Buzău au oferit părinților care doresc să știe cum să-și protejeze mai bine copiii de bolile sezoniere, de infecții și de alte riscuri de sănătate, informații prețioase, în cadrul unei discuții libere și interactive.

Medicii Alina Iordache (Clinica de pediatrie IVY Kids), Cosmin Ursăchescu (Clinica Angi San) și Lucia Vasile (Stomamed Estet), cărora li s-a alăturat psihologul Ana Maria Vlade (Fundația Crucea Alb Galbenă) au stat la dispoziția părinților prezenți la Centrul Cultural Margiloman, timp de câteva ore, oferindu-le sfaturi din domeniile Pediatrie, ORL și Stomatologie, dar și despre impactul gadgeturilor asupra celor mici.

Atât părinții cât și reprezentanții Fundației Comunitare Buzău au apreciat evenimentul ca fiind unul inedit, în care cei patru „profesioniști s-au implicat și au reușit” să răspundă multor întrebări și să spulbere multe mituri privind sănătatea celor mici, prin sfaturi despre „Prevenție și Educație pentru Sănătate”.

La final, părinții au fost invitați să facă un test psihologic pentru a înțelege influența gadgeturilor asupra copiilor.

Prevenția, cel mai bun tratament

Plecând de la ideea unanim acceptată că prevenția și profilaxia sunt mai mai ușor de gestionat și de suportat decât tratamentele care devin necesare în cazul unor afecțiuni cronice, accentul a fost pus pe prevenirea unor afecțiuni ale copiilor care intră în colectivități, prin măsuri simple și la îndemână, eficiente în prevenirea bolilor, cea mai ieftină și la îndemână armă care îi poate feri de bolile cronice. „Cu cât suntem mai atenți cu sănătatea noastră, mai ales în copilărie, cu atât avem șanse mai mari să ducem o viață mai lungă și mai sănătoasă la maturitate și să avem o bătrânețe frumoasă”, este concluzia la care s-a ajuns în Campania de Prevenție și Educație pentru Sănătate derulată de Fundația Comunitară Buzău împreună cu cei trei medici și psihologul care li s-a alăturat.

Câteva din măsurile recomandate de medici pentru a preveni anumite afecțiuni în rândul copiilor au vizat igiena, asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, integrarea sportului în viața copiilor, respectarea schemei din Programul Național de Vaccinare a copiilor și evitarea suprastimulării imunității cu tot felul de suplimente alimentare. Cei trei medici au vorbit și despre efectul antibioticelor administrate cu prea multă ușurință, despre cum poate fi evitată o otită purulentă, despre regula lui 2 în cazul periajului dentar la copii, despre regula 3-6-9-12 în privința impactului ecranelor asupra vederii și a dezvoltării creierului la copii.

Răcelile sunt normale la vârste mici 

Dr Alina Iodache

Și pentru că vorbind despre copii, medicul pediatru este primul la care se gândește orice părinte, iată câteva dintre recomandările dr. Alina Iordache, medic primar pediatru, care a pus accent pe imunizarea naturală a copiilor. „Dăm sau nu dăm copiilor suplimente alimentare în acestă perioadă?” – este întrebarea cu care medicul pediatru spune că se confruntă cel mai des în această perioadă.

Cu toții ne dorim copiii sănătoși și ne doare când îi vedem bolnavi dar, la vârstă mică, racelile, virozele sunt normale. Contactul cu virusurile, bacteriile și toate microorganismele din mediu sunt cele care ajută la construirea sistemului imunitar al copilului nostru”, a explicat medicul, oferind în continuare, răspuns la această întrebare, pe mai multe paliere.

Dr. Iordache a explicat că nu este normal ca un copil să jungă să facă forme grave de boală, dar a atras atenția că „răcelile usoare, cu nas care curge câteva zile, cu durere ușoară de gât, tuse și febră câteva zile sunt frecvente și, ne place sau nu ne place, fac parte din dezvoltare”.

NU administrați antibiotice la cel mai mic semn de răceală!

Toate statisticile indică românii ca unii dintre cei mai mari consumatori de antibiotice și de medicamente, în general, după „ureche”, după sfaturile găsite pe internet, pe rețelele de socializare sau ca urmare a impactului reclamelor agresive de la televizor. În pandemie, în România aproape că s-a triplat consumul unor antibiotice. S-a dovedit a fi un tratament inutil pentru Covid,  dar s-a confirmat că abuzul de antibiotice, în schimb, întărește rezistența microbilor periculoşi. Experţi din mai multe ţări, care de un deceniu luptă împotriva rezistenţei bacteriilor la terapii, au tras un nou semnal de alarmă privind consumul responsabil de antibiotice, România fiind „în top” la acest capitol. 70% dintre părinţi recunosc că au dat tratament copiilor după ureche și mulți dintre ei cred că antibioticul îi scapă de febră pe cei mici.

Dr. Alina Iordache atrage însă atenția că, dimpotrivă, antibioticele pot face uneori mai mult rău decât bine.  NU le administrați antibiotic la cel mai mic semn de răceala, pentru că antibioticul slăbește imunitatea, iar dacă vor primi tot timpul sau de mici antibiotic, vor fi cu siguranță mai predispuși să se îmbolnavescă, pentru că vom modifica sistemul de apărare al organismului. NU vă recomand să exagerați cu suplimentele pentru imunitate, nu este un lucru chiar bun să suparastimulăm imunitatea la vârstă mică, pentru că nu știm ce se va întâmpla în perioada de adult. Există riscul ca oferind tot timpul imunostimulante să declanșăm boli alergice sau boli autoimune, așa că nu exagerați cu suplimentele”, este sfatul medicului pediatru pentru părinți.

Alimentația poate oferi cea mai bună protecție

Parinti

Medicul Alina Iordache amintește părinților că alimentația diversificată îi oferă copilului una dintre cele mai bune protecții. „Vitaminele se absorb mai bine din alimente decât din suplimente, așa că încercați să oferiți o alimentație sănătoasă, cu fructe și legume (preferabil crude), lactate, carne, ou. Făinoasele le plac în mod deosebit copiilor, dar nu trebuie să le oferim doar fainoase. Bineînțeles că vor primi și făinoase, pot primi și un dulce, dar nu exagerați. Copilul nu trebuie să fie gras ca să fie sănătos (din contră, de cele mai multe ori copiii grași nu sunt sănătoși). Eu, personal, prefer copiii slabi, copiii care frunzăresc mâcarea, care mănâncă câte puțin din fiecare grupă de alimente, care alergă toată ziua și care nu au răbdare să stea la masă să mănânce două feluri de mâncare. Nu este nevoie să mâncăm două feluri de mâncare la masă! Oferind o alimentație diversificată putem crea un sistem imunitar competent, iar un copil fără carențe alimentare va fi mai rezistent în fața bolilor”, atrage atenția medicul pediatru buzoian.

În același timp, mediul pediatru sfătuiește părinții să profite cu încredere de Programul Național de Vaccinare care este asigurat gratuit și să respecte schema de vaccinare a copiilor, pentru că este esențială în prevenirea unor boli grave și chiar în salvarea vieților acestora.

Vitaminele esențiale

Dr Alina Iodache

Părinții au întrebat cum pot fi administrate suplimentele de vitamine în perioada copilăriei. Medicul consideră că acestea pot fi administrate, pe lângă o alimentație sănătoasă și diversificată, dar numai dacă medicul de familie sau pediatrul recomandă acest lucru.

Vitamina D: „Eu recomand administrarea zilnică a vitaminei D sugarilor și copiilor cu vârsta până la 2 ani, iar celor mai mari de 2 ani le recomand administrarea de vitamina D în lunile cu «R» ( din septembrie până în aprilie). Însă, la fiecare evaluare cu analize, vă recomand și dozarea vitaminei D”.

Vitamina C: „Este benefică în perioadele reci, poate ajuta unele organisme să lupte cu virozele, dar nu este necesară suplimentarea dacă avem un copil cu o alimentație din care nu lipsesc fructele și legumele. O alimentație sănătoasă, diversificată, va acoperi necesarul de vitamina C al organismului. Poate fi utilă în perioadele de boală, poate fi administrată și pentru a pregăti organismul pentru vremea rece, dar nu exagerați, nu este nevoie să administrăm continuu, toată iarna”.

Multivitaminele: „Nu este recomandat să le administrați fără indicația unui medic care să evalueze necesarul de vitamine al copilului dumneavoastră. Se pot crea excese de vitamine în organism și intoxicații medicamentoase. NU se asociază complexele de multivitamine cu alte tipuri de vitamine, nu vă recomand să dati cure lungi de multivitamine, faceti pauze în administrarea lor și suplimentati aportul de apă atunci când le folosiți. Ideal ar fi să cereti sfatul unui medic și să îi spuneți când a mai luat copilul multivitamine sau ce vitamine a mai luat în ultimul an”.

Mineralele 

Parinti

Calciul: „Nu administrați calciu fără să vedem rezultatele analizelor! Dacă suplimentăm acolo unde nu este nevoie, riscăm să producem calculi (renali, biliari). Nu se vor forma în perioada de copil mic, cel mai probabil se vor vedea la vârsta adultă”.

Fierul: „Carența de fier este frecventă și poate influența, pe lângă starea generală a organismului, performațele școlare și imunitatea. Fierul se suplimentează acolo unde este nevoie, după ce vedem rezultatele analizelor de sânge, în care vom verifica și depozitele de fier. Singura administrare profilactică a fierului se poate face la sugarul mic, sub indicația medicilor”.

Uleiul de pește: „Este foarte bun pentru dezvoltarea sistemului nervos, reglează și grăsimile organismului, vă recomand să le dati copiilor din când în când. Există pe piață diferite forme (ulei, jeleuri, capsule), îl puteți folosi în funcție de preferința copilului dumneavoastră. Are în compoziția lui și vitamina D, nu este însă tot timpul suficient pentru a acoperi și necesarul de vitamina D”.

Mișcarea și aerul curat, cei mai buni doctori

Știm cu toții că aerul curat și mișcarea înseamnă sănătate, dar nu întotdeauna profităm de acești „doctori” care ne întăresc imunitatea, ne feresc de boli și ne mențin în formă, iar dacă apar unele accidente, ajută organismul să se refacă mult mai repede. Din păcate, în ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni, inclusiv copii, sunt sedentari, fie din cauza gadgeturilor care-i țin ore întregi pe scaun sau în fotoliu, iar asta a dus la o creștere alarmantă a supraponderalității și obezității, care pot avea efecte drastice asupra sănătății generale și pot duce la complicații dintre cele mai grave: diabet, boli cardiovasculare etc.

Copiii trebuie să stea mult în aer liber, să facă mișcare, indiferent de temperatura de afară. Pot să alerge și să meargă cu bicicleta sau cu trotineta și la -5ºC. Nu îi învățați cocoloșiți, nu le puneți fularul la gură la cea mai mică briză, nu e nevoie de căciulă în septembrie”, completează dr. Iordache, subliniind că „pe cât de rezistenți îi învățăm, pe atât de rezistenți vor deveni ca oameni. Este normal să fie fereatra deschisă în sălile de clasă, trebuie aerisite sălile în care sunt mulți oameni (chiar și copii mici). Aerul curat nu face rău! Este normal să alerge în curtea școlii în decembrie, la ora de sport (sportivii devin rezistenți tocmai pentru că își călesc organismul)”, concluzionează medicul Alina Iordache.

* Despre celelalte sfaturi oferite părinților în cadrul Campaniei de Prevenție și Educație pentru Sănătate vă vom informa în câteva articole viitoare.

* Sursă foto: Fundația Comunitară Buzău – Bulibașa Sorin Constantin / Facebook


articolul original.

Copiii din Râmnicu Sărat sunt învățați să mănânce sănătos, la Akademia Kinderland

9 August 2022 at 09:25

În perioada 9-18 august, copiii râmnicenilor vor învăța la „școala pe roți” a Akademiei Kinderland, prin jocuri interactive, cum să se hrănească sănătos și corect.

Caravana Akademia Kinderland 2022 – școala mobilă de nutriție a ajuns pentru prima oară la Râmnicu Sărat și îi învață pe cei mici despre alimentația sănătoasă.

Caravana va staționa în Parcul Central din oraș, iar până pe 18 august, în intervalul orar 10:00 – 18:00, grupuri de câte 5 copii cu vârste între 5 și 14 ani, programați la numărul de telefon 0722.472.170, vor putea participa gratuit la activitățile Akademiei Kinderland. Aici, prin metode non-formale și interactive vor învăța ce înseamnă o nutriție corectă și sănătoasă, cum și ce să mănânce, dar și ce alimente este bine să evite, pentru că deși pot părea apetisante, nu sunt deloc sănătoase și le fac rău.

Specialiștii în nutriție atrag atenția că una dintre consecințele izolării sociale din timpul pandemiei a fost creșterea obezității infantile, în contextul în care copiii nu au mai avut activitate fizică și a existat tentația de a consuma mai des hrană nesănătoasă, precum fast-food, dulciuri, sucuri etc. În acest context, caravana pentru nutriție sănătoasă încearcă să ajute copiii și părinții să corecteze această problemă, pentru a nu avea consecințe pe termen lung asupta dezvoltării armonioase și a unei vieți sănătoase.

În perioada 9 – 18 august, copiii din Râmnicu Sărat vor beneficia de programul Akademia Kinderland, desfășurat de Kaufland România și Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B pentru al cincilea an la rând.

Educație interactivă pentru nutriție corectă

Butaforii, fructe și legume sub formă de exponate gigant, stații de explorat, jocuri pe tabletă, informații și curiozități despre toate categoriile de alimente vor fi disponibile la caravană, unde cei mici vor învăța prin metode non-formale și interactive despre alimentația corectă.

Detectivul de zahăr”, „Farfuria ideală”, „Super eroul K”, „Kinder Bike” sunt câteva dintre jocurile pe care cei mici le vor descoperi, alături de multe module informative, ca Piramida alimentară”, „Tuburile digestive”, „Zahărul din băuturi” și se vor putea împrieteni cu KSupereroul nutriției sănătoase. Și pentru că ne aflăm în sezonul răcoritoarelor de toate felurile, care mai de care mai colorate, reci și cu arome tentante dar pline de zahăr și aducătoare de calorii inutile în dieta zilnică, sfatului lui Super K este: „Apa este cea mai bună pentru hidratare! Folosește fructe de sezon pentru o gustare răcoritoare și evită băuturile dulci!”.

Copiii vor fi îndrumați de personalul caravanei, prin stațiile decorate atractiv și vor afla prin joc, ce conține farfuria ideală, cum funcționează corpul uman în raport cu mâncarea, unde se ascunde zahărul, de ce este important sportul, cum se combină corect alimentele și cum să evite risipa alimentară.

Totodată, copiii vor afla că prin activitate fizică moderată de cel puțin de două ori pe săptămână își vor întări mușchii și oasele, că plimbările lungi, mersul cu bicicleta, cu rolele sau trotinetele și jocurile clasice în aer liber îi ajută să aibă o inimă sănătoasă, iar prin înot, alergat, gimnastică, cățărat, jungle gym, dans, fotbal, baschet, sărituri cu coarda, yoga vor crește armonios și vor fi puternici, sănătoși și echilibrați fizic, psihic și emoțional.

Importanța nutriției corecte de la vârste mici

Programul Akademiei Kinderland vine în sprijinul părinților în eforturile lor de a-i ajuta pe cei mici să deprindă obiceiuri sănătoase, cu impact pe termen lung în starea de sănătate și dezvoltarea armonioasă.

Potrivit ultimului sondaj național privind comportamentul alimentar al copiilor, realizat anul trecut la comanda Kaufland România și Asociației PLAN B, 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, iar 22% dintre părinți recunosc faptul că cei mici mănâncă dulciuri de două-trei ori pe zi, în timp ce recomandarea nutriționiștilor este de 1-2 ori/săptămână. De asemenea, 43% dintre părinți au declarat cei mici consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, iar dintre aceștia 14% aleg sucuri în locul apei pentru hidratare.

La întrebarea despre tipurile de alimente pe care obișnuiesc să le ofere copiilor, 52% dintre respondenți au indicat gustările sărate (chips-uri, sticks-uri) și 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor sau  crenvurștilor. 52% dintre părinți au declarat că cei mici consumă produse procesate o dată pe săptămână sau mai des, în timp ce 3 din 10 părinți susțin că fructele proaspete nu sunt consumate zilnic sau aproape zilnic de copiii lor.

Jocurile Akademiei Kinderland și în format virtual

La activitățile Akademiei Kinderland pot participa copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, iar accesul este gratuit și se face în intervalul orar 10:00 – 18:00, în grupuri de maximum 5 persoane, cu recomandarea de programare la numărul 0722.472.170.

Copiii pot regăsi însă jocurile Akademiei Kinderland pentru alimentație sănătoasă și dezvoltare armonioasă și în format virtual, sub forma primei aplicații de nutriție în limba română, care poate fi descărcată gratuit pe tablete și smartphone din AppStore și Google Play. De asemenea,  cei mici se pot juca și pe laptop sau desktop accesând www.akademiakinderland.ro.

Școala pe roți a Academiei Kinderland a poposit anul acesta, câte 10 zile, la Târgu-Jiu, Craiova, Slatina și Alexandria, iar ultima oprire a caravanei pentru nutriție sănătoasă din această vară are loc la Râmnicu Sărat.


articolul original.

Top 3 alimente interzise în diete! Nu trebuie să te atingi de ele, dacă vrei să slăbeşti

7 August 2022 at 15:37
image

Top 3 alimente interzise în diete! Multe doamne şi domnişoare visează la o siluetă de model, însă pentru ca dorinţa să devină realitate trebuie să ţinem cont de câteva aspecte. Sportul și alimentația sunt principalele elemente, dar pe lângă acestea există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm!

Dacă îţi doreşti să scapi de câteva kilograme, există multe modalităţi. De-a lungul timpului, specialiştii au împărtăşit numeroase metode care ne ajută să pierdem în greutate.

În primul rând trebuie să te desparţi de un stil de viaţă sedentar şi să începi să faci sport.

În al doilea rând, meniul pe care îl alegi are un impact semnificativ asupra ritmului de slăbire, iar dacă nu optezi pentru o dietă echilibrată rezultatele nu vor fi cele pe care le aştepţi. Este important de ştiut  faptul că alimente sănătoase nu pot fi consumate oricând, pentru că necesită un timp de digerare corespunzator. Dacă sunt mâncate haotic şi în combinaţii nepotrivite, aceste alimente pot avea efectul advers.

Există totuși alimente care ne-ar putea afecta sănătatea și greutatea în timp. Acestea trebuie să fie evitate de toată lumea. Este vorba despre: Băuturile răcoritoare: băuturile îndulcite cu zahăr, sucurile de fructe care conţin aceeaşi cantitate de zahăr ca şi băuturile răcoritoare! Bomboanele şi dulciurile, produsele de patiserie, conservele de fructe în sirop sau fructele uscate.

La ce oră poți avea prima masă a zilei

Specialiștii susțin că momentul ideal pentru a mânca prima masă a zilei este la puțin timp după ora 07:00. În cazul în care vă treziți după ora 08:00, atunci este bine să luați micul dejun până în ora 10:00. Prima masă a dimineții se consumă după cel mult 30 de minute după ce v-ați trezit. Aveți mare grijă, deoarece prima masă este extrem de importantă pentru întreaga zi.

articolul original.

Caravana Akademia Kinderland învață copiii să mânânce sănătos

28 June 2022 at 11:35

Prima oprire din acest an a școlii pe roți, care învață copiii cum să se hrănească corect, are loc la Târgu Jiu, după care va popsi, câte 10 zile, la Craiova, Slatina, Alexandria, Râmnicu Sărat.

Caravana Akademia Kinderland 2022 – școala mobilă care îi învață pe cei mici despre alimentația sănătoasă ajunge pentru prima dată în această vară în județele din sudul țării. Specialiștii în nutriție atrag atenția că una dintre consecințele izolării sociale din timpul pandemiei a fost creșterea obezității infantile, în contextul în care copiii nu au mai avut activitate fizică și a existat tentația de a consuma mai des hrană nesănătoasă, precum fast-food, dulciuri, sucuri etc. În acest context, caravana pentru nutriție sănătoasă încearcă să ajute copiii și părinții să corecteze această problemă, pentru a nu avea consecințe pe termen lun asupta dezvoltării armonioase și a unei vieți sănătoase.

Prima oprire din acest an a școlii pe roți care învață copiii cum să se hrănească corect, are loc la Târgu Jiu, pe Calea Eroilor – zona Teatrului Elvira Godeanu, unde poposește timp de 10 zile, începând cu 24 iunie. Urmează  un nou popas la Craiova, în perioada 5 – 14 iulie, după care caravana va ajunge la Slatina, unde va sta la dispoziția copiilor 16 – 25 iulie. Din 28 iulie  până pe 6 august, școala pe roți învață copiii din Alexandria să mănânce sănătos, iar în perioada 9 – 18 august, copiii din Râmnicu Sărat vor beneficia de programul Akademia Kinderland, desfășurat de Kaufland România și Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B pentru al cincilea an la rând.

Educație interactivă pentru nutriție corectă

Butaforii, fructe și legume sub formă de exponate gigant, stații de explorat, jocuri pe tabletă, informații și curiozități despre toate categoriile de alimente vor fi disponibile la caravană, unde cei mici vor învăța prin metode non-formale și interactive despre alimentația corectă.

Detectivul de zahăr”, „Farfuria ideală”, „Super eroul K”, „Kinder Bike” sunt câteva dintre jocurile pe care cei mici le vor descoperi, alături de multe module informative, ca Piramida alimentară”, „Tuburile digestive”, „Zahărul din băuturi” și se vor putea împrieteni cu KSupereroul nutriției sănătoase. Și pentru că ne aflăm în sezonul răcoritoarelor de toate felurile, care mai de care mai colorate, reci și cu arome tentante dar pline de zahăr și aducătoare de calorii inutile în dieta zilnică, sfatului lui Super K este: „Apa este cea mai bună pentru hidratare! Folosește fructe de sezon pentru o gustare răcoritoare și evită băuturile dulci!”.

Copiii vor fi îndrumați de personalul caravanei, prin stațiile decorate atractiv. Vor afla astfel, prin joc, ce conține farfuria ideală, cum funcționează corpul uman în raport cu mâncarea, unde se ascunde zahărul, de ce este important sportul, cum se combină corect alimentele și cum să evite risipa alimentară.

Importanța nutriției corecte de la vârste mici

Programul Akademiei Kinderland vine în sprijinul părinților în eforturile lor de a-i ajuta pe cei mici să deprindă obiceiuri sănătoase, cu impact pe termen lung în starea de sănătate și dezvoltarea armonioasă.

Potrivit ultimului sondaj național privind comportamentul alimentar al copiilor, realizat anul trecut la comanda Kaufland România și Asociației PLAN B, 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, iar 22% dintre părinți recunosc faptul că cei mici mănâncă dulciuri de două-trei ori pe zi, în timp ce recomandarea nutriționiștilor este de 1-2 ori/săptămână. De asemenea, 43% dintre părinți au declarat cei mici consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, iar dintre aceștia 14% aleg sucuri în locul apei pentru hidratare.

La întrebarea despre tipurile de alimente pe care obișnuiesc să le ofere copiilor, 52% dintre respondenți au indicat gustările sărate (chips-uri, sticks-uri) și 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor sau  crenvurștilor. 52% dintre părinți au declarat că cei mici consumă produse procesate o dată pe săptămână sau mai des, în timp ce 3 din 10 părinți susțin că fructele proaspete nu sunt consumate zilnic sau aproape zilnic de copiii lor.

Jocurile Akademiei Kinderland și în format virtual

La activitățile Akademiei Kinderland pot participa copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, iar accesul este gratuit și se face în intervalul orar 10:00 – 18:00, în grupuri de maximum 5 persoane, cu recomandarea de programare la numărul 0722.472.170.

Copiii pot regăsi însă jocurile Akademiei Kinderland pentru alimentație sănătoasă și dezvoltare armonioasă și în format virtual, sub forma primei aplicații de nutriție în limba română, care poate fi descărcată gratuit pe tablete și smartphone din AppStore și Google Play. De asemenea,  cei mici se pot juca și pe laptop sau desktop accesând www.akademiakinderland.ro.


articolul original.
  • There are no more articles
❌