ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Anunț făcut de Nicolae Ciucă: Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale

31 January 2023 at 10:45
image

Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale, a transmis marți premierul României, Nicolae Ciucă.

„Ştim cu toţii că cetăţenii români aşteaptă servicii de sănătate mai bune, aşteaptă modernizarea sistemului de educaţie. Astăzi aprobăm un proiect de lege prin care asigurăm cheltuirea a aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor unităţi spitaliceşti şi în felul acesta cred că, dincolo de componenta de infrastructură din spitale, avem în vedere şi partea de asigurare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale şi a relaţiei dintre pacient şi medic”, a afirmat premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Executivul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a arătat că pe ordinea de zi se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are ca scop introducerea noului contract cadru care asigură noi norme metodologice în sistemul de sănătate.

„Sperăm să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate pacienţilor din România şi, de asemenea, un lucru extrem de important, clarifică datele şi informaţiile cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Ca să putem să avem un contract cadru consolidat şi care să ţină cont de toate sugestiile pe care le fac atât profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi organizaţiile de pacienţi, termenul de elaborare a acestui contract şi a normelor metodologice va începe la sfârşitul trimestrului al doilea şi în felul acesta este îndeplinit şi un jalon din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care trebuie să revadă modul de acordare a serviciilor medicale”, a spus Rafila, conform AGERPRES

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Când se încheie epidemia de gripă din România. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

30 January 2023 at 08:11
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunță că numărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere. Doar în ultima săptămână, reducerea cazurilor a fost de 25%. În acest context, Alexandru Rafila este de părere că în două săptămâni epidemia de gripă va ajunge la final.

Potrivit sursei citate, în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, faţă de 140.000 câte erau cu o săptămână în urmă.

„Noi am prezentat cu acurateţe datele pe viroze şi aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Aşteptăm ca acest trend descrecscător să continue şi odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă”, a declarat Rafila, la Prima News, duminică seară.

În aproximativ două săptămâni se va încheia epidemia de gripă

Ministrul Sănătăţii este de părere că în aproximativ două săptămâni se va încheia epidemia de gripă.

„Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea   situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”, a precizat Rafila.

Întrebat despre situaţia medicamentelor folosite în viroze respiratorii, ministrul Sănătății a spus că nu sunt probleme, deşi consumul este mai mare decât de obicei.

„Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem  acordul  Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă  semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Când scăpăm de epidemia de gripă- Anunțul ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

30 January 2023 at 08:15
image

Ministrul Sănătății. Rafila a anunțat duminică că nmărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere, scăderea fiind, doar în ultima săptămână, de 25%

Acesta este de părere că în două săptămâni epidemia de gripă va ajunge la final.

Potrivit lui Rafila, în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, faţă de 140.000 câte erau cu o săptămână în urmă.

articolul original.

Anunțul făcut de Alexandru Rafila: „Epidemia de gripă se va încheia în aproximativ două săptămâni”

30 January 2023 at 07:19
image

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis duminică că epidemia de gripă se va încheia în două săptămâni.

Potrivit acestuia, numărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere și doar în ultima săptămână scăderea a fost de 25%.

Rafila este de părere că în două săptămâni epidemia de gripă va ajunge la final

„Noi am prezentat cu acurateţe datele pe viroze şi aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Aşteptăm ca acest trend descrecscător să continue şi odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă”, a declarat Alexandru Rafila, la Prima News, duminică seară, notează news.ro.

Ministrul Sănătăţii susține că epidemia de gripă se va încheia în aproximativ două săptămâni.

„Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”, a precizat acesta.

Rafila a vorbit și despre criza medicamentelor folosite în virozele respiratorii

Cât despre situaţia medicamentelor folosite în viroze respiratorii, Alexandru Rafila a specificat că nu sunt probleme, chiar dacă consumul este mai mare decât de obicei.

„Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem  acordul  Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă  semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

articolul original.

Ministrul Alexandru Rafila dezvăluie când vom scăpa de epidemia de gripă

30 January 2023 at 06:12
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, că numărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere, scăderea fiind, doar în ultima săptămână, de 25%. Rafila este de părere că în două săptămâni epidemia de gripă va ajunge la final, relatează news.ro.

Potrivit lui Rafila, în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, faţă de 140.000 câte erau cu o săptămână în urmă.

”Noi am prezentat cu acurateţe datele pe viroze şi aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Aşteptăm ca acest trend descrecscător să continue şi odată cu aceasta să se termine şi problemele inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă”, a declarat Rafila, la Prima News, duminică seară.

Ministrul Sănătăţii este de părere că în aproximativ două săptămâni se va încheia epidemia de gripă.

”Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea   situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă”, a precizat Rafila.

Întrebat despre situaţia medicamentelor folosite în viroze respiratorii, Rafila a spus că nu sunt probleme, deşi consumul este mai mare decât de obicei.

”Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem  acordul  Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă  semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

articolul original.

CMR condamnă condiționarea actului medical de plata informală

21 January 2023 at 12:34

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu transmite că orice condiţionare a actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care organizația profesională o condamnă cu fermitate.

Medicii au, în acest moment, salarii „mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, atrage atenția prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), care în contextul anchetei în care este implicată șefa secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, arestată preventiv, pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată.

Procurorii susțin, în materialul probator, că doctorița ar fi pretins și primit, în perioada aprilie 2022 – 19.01.2023, în mod repetat, diferite sume de bani (între 50 de lei și 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

Prof. dr. Daniel Coriu

Susţinând că orice demers juridic trebuie să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei, CMR consideră că orice „condiţionare a actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, subliniază prof. Daniel Coriu, într-un comunicat remis presei.

Potrivit președintelui CMR, este prin plata informală se „aruncă o lumină nefavorabilă” asupra actului medical, care este „ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă”, iar Colegiul Medicilor din România „promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”.

În acest context, conducerea CMR reiterează faptul că organizația profesională susține și promovează „toleranţă zero faţă de orice act de corupţie, în orice formă a sa, fie că discutăm despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, în formă continuată sau unică, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la iniţiativa pacientului”, acesta fiind modul în care se raportează la situaţii de tipul celor descrise în comunicarea oficială a organelor de anchetă şi instituţiilor abilitate să demareze şi să deruleze astfel de acţiuni – fără a se pronunţa însă asupra vinovăţiei inculpatului, aşa cum este acesta menţionat în comunicatul public.

Pe de altă parte, CMR arată că eurobarometrul publicat în vara anului trecut indică faptul că plata informală există şi este oferită de pacienţi”, fie ca recunoștință, fie pentru că  doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa.

CMR menționează că se poate accepta faptul că un pacient îşi poate manifesta recunoştinţa faţă de medicul său care l-a îngrijit sau i-a salvat viaţa, dar această recunoştinţă „trebuie limitată la ceva simbolic” și în niciun caz la plăți informale. Pe de altă parte, în contextul în care „aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată”, CMR roagă pacienţii „să renunţe la această practică, pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri”, subliniind că aceste „atenții” nu îi conferă vreo garanție privind modul în care medicul se va ocupa de sănătatea sa.

În cazul în care nu este mulțumit de prestația medicului, pacientul este sfătuit „să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, se subliniază în comunicatul CMR.

Alexandru Rafila

Și ministrul Sănătății a transmis că are „toleranță zero” față de medicii care primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienți și este de părere că această mentalitate prin care pacientul îşi arată recunoştinţa faţă de medic se schimbă odată cu noile generaţii.

Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății consideră, însă, că este „foarte importantă” și poziţia managementului fiecărei unităţi sanitare față de astfel de cazuri și crede că „avem mult de lucrat în această zonă”, considerând că problema este complexă și „ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”, atât în cazul medicilor cât și al pacienților având de a face cu o sutuație „la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi”.

Este însă convins că situația se va schimba „pe măsură ce se schimbă şi generaţiile. Văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.


articolul original.

Alexandru Rafila: Am ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână / Va mai exista o săptămână de creştere

21 January 2023 at 06:38
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România este pe un trend crescător în ce privește numărul virozelor și al cazurilor de gripă. „Am ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână”, spune el, adăugând că „va mai exista o săptămână de creştere”.

„Am avut ieri raportarea săptămânală, a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână. Este o creştere substanţială, totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, deci sezonul 2019- 2020 acolo am avut o săptămână cu peste 170.000 de cazuri de viroze.

Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

 Va urma o săptămână de creştere

 Ministrul Sănătății a explicat motivul pentru care circulaţia virusurilor gripale în acest an are o particularitate deosebită.

„În primul rând, sezonul virozelor, dar şi gripal a început cu vreo 3-4 săptămâni mai repede decât începea de obicei. Numărul de cazuri este mare şi am înregistrat deja şi primele decese. Raportarea de ieri a indicat  25 de decese. Între momentul colectării datelor şi momentul în care ne găsim acuma s-au mai înregistrat, din păcate, încă cinci decese. Toate au fost la persoane care nu fuseseră vaccinate. Iar cazul cel mai dramatic, nu pot să nu îl spun, pentru că m-a impresionat cel mai tare, a fost al unui copil de 7 luni care din nefericire a făcut o formă de boală care a generat pierderea vieţii”, a mai spus ministrul.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Alexandru Rafila, despre mita și bunurile care ajung la medicii din sistemul public

20 January 2023 at 20:20

[unable to retrieve full-text content]

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că are „toleranţă zero” faţă de cazurile în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi, el referindu-se la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la […]

Articolul Alexandru Rafila, despre mita și bunurile care ajung la medicii din sistemul public apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Alexandru Rafila: Avem toleranţă zero pentru luare de mită

20 January 2023 at 20:30
image

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat că are ”toleranţă zero” faţă de cazurile în care medici primesc mită.

”Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

”Dacă periodic există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie, dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sesnul scăderii unor astfel de situaţii”, a continuat ministrul.

”Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus Rafila.

”Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate. Ani de zile, şi vă spun, am avut şi eu  suficiente situaţii în timp, în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical. Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de  comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.

articolul original.

Coreea de Sud donează României echipamente medicale şi IT de opt milioane USD

16 January 2023 at 11:22

Anunțul a fost făcut luni, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu ambasadorul Republicii Coreea la București, Rim Kap-soo, într-o conferință de presă comună.

România va primi, din partea Coreei de Sud, o donaţie constând în echipamente medicale şi IT, în valoare de aproximativ 8 milioane de dolari, a anunțat luni, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută împreună cu ambasadorul Republicii Coreea la București, E.S. Kap-soon Rim.

Potrivit ministrului, donația reprezintă modul prin care Guvernul Republicii Corea răspunde donaţiei de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România, în spetembrie 2021, acestei ţări care „a apreciat foarte mult acest ajutor, într-o perioadă dificilă din punct de vedere al pandemiei”.

O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donaţii, foarte complexă din punct de vedere al conţinutului. Sunt echipamente pentru Institutul Național de Sănătate Publică și centrele regionale de sănătate publică. Dânșii au fost și în teren, în țară, să vadă unde se vor instala. Avem, în momentul de faţă, toate elementele de natură logistică discutate încât această donaţie, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului, până în luna noiembrie”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a precizat că donația presupune „un transport din Republica Coreea, de echipamente foarte complexe, pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile. Înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere, care vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, la centrele regionale de sănătate publică. Le mulțumim prietenilor noștri coreeni”, a subliniat Alexandru Rafila, menționând că această donație este o continuare a donației primită din partea Coreei la începutul anului 2022, când România a primit 600.000 de teste COVID utilizate în camerele de gardă și Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, când era încă foarte necesar ca, din punct de vedere al sănătății publice, să se efectueze astfel de teste, pentru a face față pandemiei.

E.S. Rim Kap-soo

În cadrul conferinței de presă, E.S. Rim Kap-soo a menționat că această donație de echipamente medicale din partea Republicii Coreea vine ca răspuns la sprijinul autorităților din România în acordarea de vaccinuri necesare combaterii pandemiei de COVID-19. „Țările noastre, România și Coreea, s-au susținut reciproc în timpul pandemiei de COVID-19, România furnizând vaccinuri, iar Coreea furnizând în schimb kituri de testare și generatoare de oxigen, anul trecut. Acest lucru dovedește că prietenul care te ajută la nevoie este un prieten adevărat. Guvernul Coreei va furniza un nou lot de echipamente medicale și dispozitive IT, în valoare de aproximativ 8 milioane USD. Cu această ocazie, îi mulțumesc domnului Rafila și echipei sale pentru sprijinul acordat în vederea accelerării procesului de livrare. Mă aștept ca acesta să fie finalizat până în al treilea trimestru al acestui an. Sper și cred cu adevărat că această asistență mutuală va consolida cooperarea în domeniul medical și al sănătății publice”, a spus ambasadorul Republicii Coreea, care a reiterat implicarea  țării sale în continuarea consolidării cooperării bilaterale în domeniul sănătății și în special în domeniul cercetării medicale, astfel încât cele două țări să poată fi valorifica și alte proiecte comune.

Discutii tehnice (Foto: Ambasada R. Coreea)

Ministrul Rafila a explicat că echipamentele care vor ajunge în România sunt de utimă generație, este vorba despre „cea mai nouă tehnologie în domeniu. Sunt foarte complexe. Noi ne străduim de mult să avem un sistem complex de analiza tutunului şi derivatelor de tutun în ceea ce priveşte compoziţia. (…) Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Congelatoare de mare capacitate, de minus 80 de grade, care au lipsit. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârşitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bune calitate”

Minkyu Kim, manager al companiei Hunday, care alături de compania Tech furnizează echipementele medicale și IT și au sprijinit această donație, a precizat că aprecizaă promtitudinea cu care Ministerul Sănătății a pus la dispoziție datele necesare implementării proiectului, făcând pozibil ca, într-un timp scurt, în urma discuțiilor cu Ministerul Sănătății, INSP și centrele regionale, să stabiliească detaliile tehnice ale proiectului, care în cursul acestui an va fi finalizat.


articolul original.

Rafila: Copilul nu trebuie trimis în colectivitate dacă are simptome respiratorii

16 January 2023 at 17:30
image

​Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a opri extinderea infecțiilor respiratorii este ca, atunci când avem un copil bolnav, să nu îl trimitem în colectivitate, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Nu trimit copilul în colectivitate atunci când are simptomele unei viroze respiratorii. Și eu am luat această măsură în ceea ce îl privește pe copilul meu“, a spus ministrul Sănătaţii, conform hotnews.ro.

„Eu cred că este lucrul cel mai înțelept, care duce la scăderea va duce la scăderea semnificativă a numărului de cazuri de infecții respiratorii”, afirmă ministrul Sănătății.

Cât va mai dura valul de infecții respiratorii? Ministrul Sănătății spune că scăderea numărului de cazuri este așteptată la finalul acestei luni.

Când poate fi tratată acasă sau la medicul de familie o infecție respiratorie

Ministrul Sănătății a explicat și când poate fi tratată acasă sau la medicul de familie o infecție respiratorie și când trebuie mers cu copilul la spital.

„În general, în caz de simptome persistente cu febră mare, peste 39, cu dificultăți de respirație, recomandăm să se apeleze la serviciul 112 sau prezentarea la unitatea de primiri urgențe a unui spital. Altfel, pentru o infecție respiratorie banală, adresarea normală este la medicul de familie, izolare și tratament la domiciliu”, a arătat ministrul Sănătății.

articolul original.

Ministerul Sănătății: ‘500 de milioane de lei din PNRR pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate din România’

13 January 2023 at 12:15
image

Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea dosarelor depuse pentru finanțarea proiectelor de modernizare și dotare a ambulatoriilor de specialitate din România.

În cadrul Investiției specifice – Unități de asistență medicală ambulatorie, din PNRR, au fost depuse 142 de cereri de finanțare.

În urma evaluării, au fost selectate în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, 55 de unități sanitare.

Banii europeni nerambursabili vor fi utilizați pentru înființarea, reabilitarea, extinderea sau dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanță a ambulatoriilor de specialitate.

”Una din preocupările mele ca ministru al Sănătății este să dezvoltăm serviciile medicale ambulatorii, spitalizarea de zi și medicina primară, cât mai accesibile pacienților, în comunitățile din care aceștia fac parte. Conform indicatorilor din PNRR, în cadrul acestei investiții obiectivul prevedea finanțarea a 30 de ambulatorii. În urma consultării cu reprezentanții Comisiei Europene, am reușit să dublăm numărul ambulatoriilor care vor primi finanțare nerambursabilă.” a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Bugetul total alocat pentru cele 55 de ambulatorii este de 514 milioane de lei fără TVA. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va semna contractele de finanțare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să demareze lucrările de execuție.

”Dezvoltarea socială și dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate și fără un sistem de educație solid. Construim spitale și secții noi acolo unde este posibil și încurajăm reabilitarea completă a clădirilor vechi care permit desfășurarea corespunzătoare a activității medicale spitalicești în condiții de siguranță pentru pacienți. Cât voi fi ministru al Sănătății voi fi partenerul și susținătorul reprezentanților din administrația locală care au vocația construcției de obiective sanitare pentru locuitorii comunităților pe care le conduc.” a mai adăugat ministrul Sănătății.

Lista obiectivelor aprobate pentru finanțare a fost publicată pe pagina de web a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR.

articolul original.

Ce spune Alexandru Rafila despre reintroducerea restricțiilor. ”Este o măsură obișnuită”

12 January 2023 at 04:19
By: Geo

Ce spune Alexandru Rafila despre reintroducerea restricțiilor. ”Este o măsură obișnuită”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în ţara noastră în contextul noului val de COVID-19 din China.

Rafila a fost întrebat la TVR Info dacă există riscul reintroducerii de restricţii, în contextul discuţiilor legate de China şi de cei care călătoresc din această ţară în Europa.

„Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de coronavirus – n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. (…) Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a explicat ministrul.

România nu a declarat epidemie de gripă pentru a nu se reintroduce restricțiile

El a amintit că autorităţile române nu au declarat epidemie de gripă în această iarnă, având în vedere că acest demers ar duce la impunerea unor restricţii ca urmare a prevederilor legale adoptate în 2020.

„Nu am declarat epidemie de gripă. Dacă eram în urmă cu patru ani declaram epidemie. Între timp, a apărut un act normativ, la începutul anului 2020, o lege, 136, care introduce, atunci când se declară stare de epidemie, o serie întreagă de restricţii, cum ar fi izolarea obligatorie, carantina. Nu cred că sunt măsuri potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social”, a menţionat Alexandru Rafila.

(Sursa: Agerpres)

articolul original.

Petru Movilă, preşedintele PMP Iaşi: „O mare şansă ratată pentru Iaşi. O mare bilă neagră pentru PSD şi PNL. Un mare rateu pentru MS”

11 January 2023 at 18:00
image

Petru Movilă, președintele PMP Iași, a transmis un mesaj după ce Alexandru Rafila a anunțat spitalele care vor primi finanțare prin PNRR.

Ministerul Sănătății a prezentat, miercuri, 11 ianuarie, lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, dar Institutul de Cardiologie de la Miroslava nu se află pe listă.

Petru Movilă: „Parlamentarii de Iaşi nu au mişcat niciun deget”

Președintele PMP Iași susține că a atras atenția încă de la început că toate criteriile impuse de Alexandru Rafila au fost nefavorabile Iaşului. Petru Movilă a cerut schimbarea acestora, dar nu s-a întâmplat nimic, iar parlamentarii din Iași „nu au mișcat niciun deget”

„Iaşul, centru universitar şi cel mai mare judeţ din ţară, NU are niciun spital selectat pe lista celor care vor fi finanţate din PNRR!
Am atras atenţia de la început asupra faptului că toate criteriile impuse de MS pentru selectarea celor 27 de spitale sunt nefavorabile Iaşului şi că IBCV are mari şanse să nu fie pe această listă.
Am cerut schimbarea criteriilor. Nu s-a întâmplat nimic. Parlamentarii de Iaşi nu au mişcat niciun deget. Doar se bat în comunicate de presă.
O mare şansă ratată pentru Iaşi.
O mare bilă neagră pentru PSD şi PNL.
Un mare rateu pentru MS”, transmite Petru Movilă, președintele PMP Iași.

articolul original.

Alexandru Rafila: „Nu introducem niciun fel de restricții, avem doar recomandări” / Ministrul Sănătății a explicat de ce nu a fost declarată epidemie de gripă

11 January 2023 at 18:56
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că nu vor fi introduse restricții, ci măsuri legate de activitatea din spitale, și a explicat că nu a fost declarată epidemie de gripă deoarece, conform legislației, acest lucru ar fi venit la pachet cu restricții care în actualul context „nu sunt justificate” nici din punct de vedere medical, dar nici din punct de vedere socio-economic, transmite Agerpres.

Alexandru Rafila, despre cazurile de gripă și eventuale măsuri

Întrebat miercuri la TVR Info dacă există riscul să fie reintroduse restricții, având în vedere discuțiile despre situația din China, ministrul Sănătății a spus: „Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de coronavirus – n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. (…) Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient”.

„La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a adăugat Alexandru Rafila.

Oficialul spune că nu a fost declarată epidemie de gripă deoarece un astfel de scenariu ar fi presupus introducerea unor restricții nepotrivite pentru actualul context.

„Nu am declarat epidemie de gripă. Dacă eram în urmă cu patru ani declaram epidemie. Între timp, a apărut un act normativ, la începutul anului 2020, o lege, 136, care introduce, atunci când se declară stare de epidemie, o serie întreagă de restricţii, cum ar fi izolarea obligatorie, carantina. Nu cred că sunt măsuri potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social”, a menţionat Alexandru Rafila”, a mai spus el.

articolul original.

Victorie importantă pentru Arsene: Ministrul Rafila a anunțat că noul spital județean Piatra-Neamț a fost aprobat pentru finanțare prin PNRR

11 January 2023 at 16:08
image

Știre inițială: Ministrul Sănătății a anunțat în această seară cele 27 de spitale sau secții noi ce vor fi construite din fonduri PNRR. Alexandru Rafila a precizat în conferința de presă că lista cu cele 27 de spitale va fi aprobată în ședința de guvern.

Noul spital județean de la Piatra-Neamț figurează în această listă, la valoarea propusă de Consiliul Județean Neamț de aproape 199 milioane euro, adică 70% maxim admis la finanțare. Diferența va fi suportată din alte surse. Viitorul spital va avea 443 de paturi spitalizare continuă și 46 pentru spitalizare de zi.

Inițial, ministrul Sănătății anunțase că din cele 49 de proiecte depuse vor fi selectate 25. Obiectivele din lista prezentată astăzi însumează circa 10 miliarde lei, fără TVA.

Actualizare: Prima reacție a venit, cum era si firesc, de la Daniel Harpa, președintele interimar al PSD Neamț și primar al orașului Târgu-Neamț: „Finanțare prin PNRR pentru proiectul de suflet al lui Ionel Arsene, proiect susținut de colegii social-democrați din Consiliul Județean și de toți nemțenii care merită servicii medicale de calitate!

UN VIS care e pe cale să devină REALITATE, deși la Neamț PNL ȘI USR s-au opus vehement acestei inițiative.

Cu multă muncă, cu implicare și, în primul rând cu ajutorul lui Dumnezeu, nemțenii vor avea un spital de urgență la standarde înalte cât mai curând posibil!”.

C.I.

articolul original.

Rafila: Cele mai multe reacții adverse au fost la Astrazaneca și Moderna

11 January 2023 at 15:01
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat azi, 11 ianuarie, într-o conferință de presă că rata reacțiilor adverse postvaccinare a fost sub 1%, ceea nu e neobișnuit.

Rafila a precizat că la Astrazeneca și Moderna au fost înregistrate valori mai mari a ratei reacțiilor adverse. Dar nici asta nu constituie o problemă din punctul de vedere al ministrului întrucât potrivit statisticilor majoritatea populației s-a vaccinat cu Pfizer.

„Deci la 1.000 de vaccinuri a apărut o reacție adversă, nu e ceva neașteptat, neobișnuit. Importantă este rata acestor reacții adverse la 1000 de doze. Cele mai multe au fost la Astra Zeneca, peste 7 reacții adverse la 1000 de doze. Contează ce fel de reacție. Durerea la locul vaccinului nu cred că este o problemă. Unii au raportat-o și pe aceasta”, a mai spus Rafila.

De asemenea, el a mărturisit că la doza a treia de vaccin a simțit o durere în locul înțepăturii, dar nu a raportat ca reacție adversă pentru că i s-a părut ceva obișnuit.

„Am avut o mică durere, la locul vaccinării, când am făcut doza trei. N-am raportat această reacție pentru că mi s-a părut ceva absolut obișnuit, dar nu este nicio problemă: unii au raportat-o. Este corect să raportăm dacă starea noastră de sănătate este afectată după vaccinare. O mică jenă dureroasă, pentru mine nu a fost o problemă”, a zis Alexandru Rafila. 

Referitor la reacțiile adverse grave, ministrul Sănătății a declarat că nu au fost înregistrate decese și că „marea majoritate au fost reversibile”.

„Nu am avut înregistrate decese, ăsta este cel mai important lucru. Dacă cumulăm toate reacțiile adverse, ajungem la doar 3 reacții adverse la 1 milion de vaccinuri”, a declarat Rafila, subliniind că aceasta nu este o cifră care să descurajeze vaccinarea.

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, o serie de date statistice referitoare la reacţiile adverse la vaccinarea împotriva COVID-19, în care se arată că, în perioada 27 decembrie 2020 – 2 ianuarie 2021, au fost raportate 48 de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) serioase sau severe la 15.856.528 de doze de vaccin anti-SARS-CoV-2 administrate, acestea reprezentând o rată de 3,02 la un milion de doze.

Potrivit datelor, printre aceste cazuri a fost vorba de tromboze – 16, miocardite – 15, şoc anafilactic – 12.

Raportul publicat de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), care şi-a încheiat activitatea în prima jumătate a anului trecut, arată că până la 2 februarie 2022 acoperirea vaccinală la nivel naţional a fost de 41,85% în rândul populaţiei generale şi, de la începutul campaniei şi până la sfârşitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacţii adverse postvaccinare, dintre care 17.567 (89,1%) au avut manifestări generale.

Din aceste cazuri, 16.621, reprezentând 84,3%, au fost raportate în sistemul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) şi 3.093, adică 15,7%, au fost raportate către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Din rândul cazurilor RAPI cu manifestări generale în baza documentelor medicale şi a investigaţiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate astfel: manifestări aparat cardio-vascular – 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită şi un caz cu miopericardită; tulburări hematologice – 16 cazuri cu manifestări trombotice, un caz citoliză hepatică, un caz purpură trombocitopenică; sistem nervos – 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, un caz paraplegie flască şi un caz sindrom Guillain Barre; sistem imunologic – 424 cazuri cu reacţii alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic. 

articolul original.

Vești bune! Românii vor avea spitale moderne. Alexandru Rafila a făcut anunțul momentului: 27 de unități spitalicești vor primi finanțare prin PNRR

11 January 2023 at 15:18
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat lista cu cele 27 de unități spitalicești ce urmează să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.

„În octombrie 2021, a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru stabilirea criteriilor de selecţie. În luna noiembrie, am început să primim aceste proiecte şi am ajuns în situaţia evaluării în luna decembrie şi până în momentul în care stăm de vorbă am evaluat aceste proiecte. Au primit punctajul criteriilor precizate în hotărârea de Guvern.

Această listă va rămâne în transparenţă decizională, împreună cu proiectul hotărârii de Guvern, timp două săptămâni, după care Guvernul României va aproba această listă, prin hotărâre, iar semnarea contractelor de finanţare va urma imediat la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Angajamentul României referitor la proiectul de investiţii precizează sfârşitul lunii iunie a anului 2026 pentru finalizarea proiectelor, care înseamnă proiectare, execuţie şi dotarea a acestor unităţi spitaliceşti„, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă, la sediul Ministerul Sănătăţii, potrivit agerpres.ro.

Unităţile care s-au încadrat pentru finanţare, în ordinea punctajelor obţinute, sunt:

* construire centru chirurgical la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş;

* Spitalul nr. 2 Vaslui;

* Spitalul de Urgenţă Bistriţa;

* Spitalul municipal Bacău;

* Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu (Secţiile Oncologie şi Neurologie);

* Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (Secţii de Oncologie şi compartiment de radiologie intervenţională);

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumofiziologie şi Boli Infecţioase Braşov;

* construirea unei noi maternităţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa;

* construirea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ;

* construirea şi dotarea unui corp de cladire destinat Secţiilor de Boli infecţioase şi Pneumologie Oradea;

* Spitalul municipal din Lugoj;

* Institutul Regional de Oncologie din Timişoara;

* Institutul de Boli Cardiovasculare ‘C.C. Iliescu’ din Bucureşti;

* Spitalul ‘Profesor Dr. Agrippa Ionescu’ Baloteşti;

* un corp nou sau extinderea structurii a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti;

* Secţia Clinică de Neurologie şi Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj;

* pavilion nou bloc chirurgical politraumă în cazarma 1044 Sibiu;

* pavilioane multitraumă la Spitalul Militar din Piteşti;

* o nouă maternitate la Arad;

* o nouă maternitate la Buftea;

* Spitalul de Urgenţă al MAI ‘Prof. Dr. Dimitrie Gerota’ din Bucureşti;

* pavilion nou la Spitalul Militar Craiova;

* spital nou la Constanţa;

* laboratorul de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti;

* un pavilion politraumă la Spitalul Militar din Braşov;

* Centrul de diagnostic şi tratament a tuberculozei ‘Zerlendi’;

* Centrul de Psihiatrie Infantilă la Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

articolul original.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, declarații despre scandalul efectelor vaccinului Covid – LIVE VIDEO

11 January 2023 at 13:21
image

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila face primele declarații privind publicarea raportului cu efectele adverse după vaccinarea anti-coronavirus.

„La 1000 de doze de vaccin a apărut o reacţie adversă, ceea ce nu este foarte grav. Cel mai important este că nu au fost înregistrate decese”, a spus ministrul Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că personal la doza 3 de vaccin a simțit o durere în locul înțepăturii, dar nu a raportat ca reacție adversă: „O mică jenă dureroasă pentru mine nu a fost o problemă”.

Declarații despre scandalul efectelor vaccinului Covid

Miercuri, 11 ianuarie, mministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a ținut o conferință de presă la sediul Ministerului Sănătății.

„Reacțiile adverse post-vaccinare, post-imunizare sunt un eveniment care se înregistrează pentru toate tipurile de vaccinuri care există în Programul Naţional de Vaccinare sau în afara acestuia. Ele se raportează într-un sistem în care Agenția Naționala a Medicamentelor, se numeşte Sistemul de Farmacovigilenţă, a pus la punct la fel ca şi celelalte agenţii din Europa acest sistem nu doar pentru vaccinuri, pentru toate tipurile de medicamente. Iar ceea ce aţi văzut este un raport din data de 4, al INS din România care nu se referă doar la vaccinul împotriva infecţiei cu noul coronavirus, se referă la toate vaccinurile. La toate o să găsiţi informaţii legate de reacţii adverse post vaccinare.

Problema legată de efectele adverse post-vaccinare este următoarea: trebuie să fim corecţi, trebuie să fim transparenţi şi Ministerul de Sănătate Publică face acest lucru cu regularitate, la fel şi Ministerul Sănătăţii, întotdeauna există o balanţă în care pui beneficiile generate de vaccinare şi impactul acestor reacţii adverse post-imunizare. Ele există dintotdeauna şi vor exista cât timp se va face vaccinarea în general, important este că numărul celor, sau proporţia celor care sunt într-adevăr serioase să fie cât mai mică şi să nu ducă la invalidităţi, infirmităţi, sau decese. Astea sunt lucrurile foarte importante”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.

articolul original.
❌