ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

27 September 2022 at 04:00

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vaccinul antigripal, disponibil mai devreme în 2022. Cine beneficiază de vaccinarea gratuită | AUDIO

26 September 2022 at 13:55
image

Vaccinul antigripal este disponibil mai devreme în acest an. Ministerul Sănătății a cumpărat 1,5 milioane de doze de ser, iar un milion dintre acestea au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate, de unde, mai apoi, vor ajunge la medicii de familie, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila spune că în acest fel va scădea riscul ca multe doze să rămână nefolosite și apoi distruse, așa cum s-a întâmplat în alți ani, când livrarea dozelor se făcea mult mai târziu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/26sept-17-Rafila-doze-antigripale-mai-devreme-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În cursul acestei săptămâni vir fi livrate și restul de 500.000 de doze. E primul an când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ținut foarte mult la acest lucru, să nu mai fim puși în situația care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri, la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, și au rămas cantități importante de vaccinuri care nu au mai putut să fie utilizate”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Bolnavii cu afencțiuni cronice, gravidele, copiii, personalul medical și oamenii trecuți de 65 de ani beneficiază de vaccinare gratuită. Pentru restul populației, serul este disponibil contra cost în farmacii.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Ministrul Sănătății: Spitalele nu se vor confrunta cu creșteri mari ale facturilor la utilități datorită mecanismului de compensare | AUDIO

articolul original.

Rafila referitor la criza de medici: Soluția este o politică de resurse umane măcar de 5 ani

26 September 2022 at 13:04

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că își va asuma un proiect pe termen mediu, de cel puțin 5 ani, pentru rezolvarea crizei de medici.

„Soluția este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de 5 ani. Lucrăm intens, am avut și azi o întâlnire cu rectorii universităților de medicină. Lucrăm să găsim o soluție la această problemă. Atractivitatea depinde de veniturile pe care le obține personalul medical și de atractivitatea locului de muncă – unde și cu ce îți desfășori activitatea. E o problemă complexă”, a afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a menționat că în România se discută despre politica medicamentului sau despre politica de resurse umane doar atunci când se întâmplă ceva.

„E un proces pe care cineva trebuie să și-l asume și eu o să mi-l asum, cu termene, dar trebuie continuat câțiva ani de zile”, a susținut ministrul Rafila.

Acesta a subliniat că „fără implicarea autorităților locale nu o să putem să rezolvăm problemele”.

Citește și: Lupta afaceristului Cristian Duca cu mafia executorilor judecătorești

Sursa: g4media.ro

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Sper ca ministerul și medicii să convingă cât mai multă lume să se vaccineze

26 September 2022 at 14:15
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis luni într-o conferință de presă că au fost achiziţionate în acest moment 1.5 milioane de doze de vaccin antigripal, precizând faptul că speră ca ministerul și medicii să convingă cât mai multă lume să se vaccineze, scrie news.ro

Ministrul Sănătăţii a anunţat, luni, despre campania de vaccinare împotriva gripei, că au fost achiziţionate în acest moment 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, din care 1 milion a fost deja distribuit la DSP şi au început să primească şi medicii de familie. ”În cursul aceste săptămâni vor fi livrate Direcţiei de Sănătate Publică şi restul de 500.000 de doze”, a mai anunţat ministrul.

Alexandru Rafila a spus că este primul an, din istoria pe care o cunoaşte, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

”Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni şi nu în ultimul rând, au rămas cantităţi împortante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Rafila a menţionat faptul că, aşa cum a spus şi în cazul vaccinurilor COVID, ”distrugerea unor cantităţi mari de vaccinuri nu este în regulă”.

”Cantităţi mari de vaccinuri nu trebuie în niciun fel distruse, trebuie o bună planificare dar buna planificare depinde şi de momentul aprovizionării. Sperăm ca împreună cu medicii de familie să reuşit în acest an să convingem cât mai multă lume să se vaccineze”, a afirmat el.

Alexandru Rafila a mai spus că, dacă această cantitate de 1,5 milioane de doze va fi insuficientă, atunci vor continua cu achiziţia, pentru că există un acord cadru care le permite acest lucru.

Categoriile eligibile pentru vaccinare sunt, potrivit ministrului Sănătăţii, pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele şi copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire, precum şi personalul medical, cel de îngrijire, care lucrează în aceste centre.

”Anul trecut, până la finalul campaniei, din cele 2,5 milioane de doze, au fost folosite 1,5 milioane”, a mai spus ministrul, scrie news.ro

articolul original.

Criză de medicamente în spitalele și farmaciile din România

26 September 2022 at 07:52

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că mecanismul de preț din țara noastră descurajează firmele să producă medicamente, în contextul în care legea cere ca ele să fie calculate în funcție de cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană.

„Mecanismul de preț din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, și mai ales pentru generice, acest preț e extrem de redus și câteodată renunță la fabricație. Lucrurile se pot acutiza, mai ales în condițiile în care producătorii de medicamente au semnalat o creștere a costurilor din cauza modificărilor de pe piața energiei”, a spus Rafila.

Mai mult, ministrul Sănătății a amintit că fiecare spital trebuie să aibă o rezervă dintr-un produs care se folosește zi de zi la toate intervențiile chirurgicale. Cu toate acestea, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a afirmat că a atras atenția de vreo 5 ani cu privire la criza medicamentelor, când nu exista o criză a materiilor prime. Mai mult, Damian a vorbit și despre cea mai recentă criză apărută la Spitalul Județean din Constanța.

(…) au fost amânate toate operațiile care nu sunt urgente, din cauză că stocul de medicamente pentru anestezia generală este pe sfârșite. Producția a fost întreruptă temporar în fabrică din unor cauza unor neconformității în calitatea produsului finit. Marius Prăzaru, director medical Spitalul Județean de Urgență Constanța: La momentul acesta mai avem circa 50 de fiole, la nivelul spitalului. Țin să menționez că la un pacient se folosesc în jur de 5-6 fiole. Există un medicament înlocuitor, dar este extrem de scump. Ministrul Sănătății spune la Digi24 că în săptămânile următoare, medicamentul va fi disponibil din nou, din import”, a spus CEO Terapie Cluj.

Citește și: Un părvean, condamnat la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor și braconaj, a obținut reducerea pedepsei cu 2 ani! Ba chiar poate fi liberat condiționat

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: Nu am avut niciodată intenția să creez panică

25 September 2022 at 20:45
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis duminică la postul de televiziune Antena 3, că persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu, precizând faptul că niciodată nu a dorit să creeze panică.

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu.

”Nu am avut niciodată intenţia să creez panică, dar un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit şi mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu şi să o utilizez în caz de posibil, nu probabil, ştiţi că e o mare diferenţă între posibil şi probabil. Posibil orice lucru se poate întâmpla, probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuşi consistent. Discutăm de o chestiune posibilă. Nu cred că e târziu ca cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte afecţiuni să solicite, odată cu reţeta obişnuită, şi o prescripţie pentru iodura de potasiu, pentru ei şi pentru membrii familiilor lor care se află în situaţia să fie eligibili”, a susţinut Rafila.

Întrebat dacă se discută serios despre un accident nuclear în Guvern, Rafila a explicat că acest lucru se întâmplă doar după incidentele din teren.

”În Guvern nu am discutat despre o probabilitate, ci despre această posibilitate care câteodată este adusă în lumina reflectoarelor după incidentele de pe teren”, a declarat Alexandru Rafila, conform news.ro

articolul original.

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare va fi gata până la sfârșitul anului

23 September 2022 at 08:47

Proiectul prin care se dorește îmbunătățirea stării de sănătate a românilor va prevedea, între altele, și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat în realizarea intervențiilor după un AVC.

Foto: Anca Buzoianu/Facebook

Experții în sănătate și societățile profesionale române și europene, cu susținerea autorităților din România, vor colabora în realizarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC), a cărei lansare a avut loc miercuri, 21 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Inițiat sub egida Ministerului Sănătății, Academiei Române, Administrației Prezidențiale și a Parlamentului României, proiectul „va fi elaborat de experți din cadrul societăților profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, în colaborare cu societăți internaționale (World Stroke Organization, World Federation for Neurorehabilitation, European Academy of Neurology, European Stroke Organization, European Federation of Neurorehabilitation Societies). Integrarea contribuțiilor echipelor de experți va fi realizată de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu (medic cardiolog, prorector UMF Carol Davila n.r.) și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu (medic neurolog, director al Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare – n.r.), membri corespondenți ai Academiei Române”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Alexandru Rafila – foto: MS

La conferința de presă organizată cu acest prilej, prof. dr. Dafin Mureșanu a subliniat că Strategia va prevedea și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat pentru realizarea intervențiilor care pot salva viața unei persoane afectate de un accident vascular- cerebral.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus, în completare, că va încheia și un parteneriat cu universitățile de medicină din România, pentru a stabili un concept unitar al politicilor de resurse umane, pentru căcel mai important e să dezvoltăm un mesaj de model de bună practică”.

Nevoia unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare derivă din faptul că, în România, tulburările cerebrovasculare constituie a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare și cancer). Din cauza îmbătrânirii populației și creșterii factorilor de risc comportamentali (alimentație, nivel de activitate, etc.), este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu. „Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi. Avem nevoie de o strategie și de aplicarea ei rapidă pentru a fi cât mai eficienți în activitatea de prevenție și tratament a acestor boli. Strategia se va constitui într-un instrument cheie pentru a crește impactul luptei noastre împotriva acestor boli, respectiv de a mări accesul pacienților la servicii de sănătate înalt calificate. Sunt conștient că este un drum lung și dificil, dar este datoria noastră să-l parcurgem ca oameni dedicați sănătății!”, a declarat ministrul Sănătății, în conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului.

În anul 2019, la inițiativa medicilor neurologi din România și cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătății a extins numărul de unități medicale incluse în Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral, de la 10 la 43. Prin acest program, pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome.

În ciuda acestui progres remarcabil, care contribuie zilnic la creșterea calității și speranței de viață a pacienților, în România există prea puține centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel național). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanțarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă.

În luna septembrie 2022, cele mai puternice organizații din domeniul bolilor cerebrovasculare din lume (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) au semnat, la Cluj-Napoca, sub coordonarea Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, un Memorandum privind transferul de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România.

Dafin Muresanu, Alexandru Rafila (foto MS)

Prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu și-a exprimat speranța că asistenţa medicală în accidental vascular cerebral acut în România poate fi reabordată în cadrul Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, o prioritatea absolută a neurologiei românești, într-un context global marcat de transformarea inovativă a sistemului de sănătate din România. Dezvoltarea strategiei va porni la expertiza societăților profesionale din domeniul neurologiei și a altor specialități relevante și va beneficia de consultarea activă și exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni și integra recomandările într-un document cadru ce va deveni reper la nivel de politici de sănătate, pentru inițiative de reformă în acest domeniu la nivel național.

Este un proiect legat de cea mai numeroasă patologie, cea mai grea, cea mai mare povară, care este patologia bolilor cerebrovasculare, respectiv accidentul vascular cerebral. Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. Este ceva enorm. Drept pentru care noi ne-am concentrat atenţia să aducem lucrurile într-o coeziune. Deja lucrăm la această Strategie, în noiembrie sperăm că va fi gata”, a punctat prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu.

Elaborarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare are ca scop creșterea nivelului de sănătate a populației din România, prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027.

Anca Buzoianu, Alexandru Rafila

Principile directoare ale strategiei vizează descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populaţional, precum şi a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare şi optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum şi a entităţilor cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate funcţie de trasee ale pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale şi implementarea acestora în plan naţional; creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea şi implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară şi terţiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili şi uşor de apreciat.

Prin adoptarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, calitatea vieții pacienților afectați de aceastea va fi substanțial îmbunătățită. Această strategie era foarte necesară pentru că în România se moare mult din complicații ale bolilor cerebrovasculare”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Foto: Anca Buzoianu/Facebook

În cadrul evenimentului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, „o personalitate marcantă a neurologiei europene și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Berna” și fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie – EAN, așa cum l-a prezentat prof. dr. Anca Buzoianu.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Acesta a absolvit medicina la Basel şi s-a format în domeniul neurologiei la Berna şi Lausanne. În 2000, a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel şi somnologie la Ann Arbor, Boston şi Madison. Principalele sale interese ştiinţifice sunt explorarea relaţiilor dintre somn şi tulburările neurologice, narcolepsie, precum şi modalităţi inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice şi experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole ştiinţifice şi 8 cărţi de specialitate.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti a fost preşedinte al Societăţii Europene de Neurologie, Societăţii Europene de Cercetare a Somnului şi Societăţii Elveţiene de Neurologie şi a fondat Federaţia Elveţiană a Neurosocietăţilor Clinice. Este membru al Academiei Elveţiane de Ştiinţe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administraţie timp de opt ani. A fost ales preşedinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) şi Decan al Facultăţii de Medicină din Berna în anul 2020.


articolul original.

Rafila încheie un protocol cu BOR pentru asistență religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare

22 September 2022 at 13:27

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut, joi, o întâlnire cu o delegație a Patriarhiei, condusă de secretarul Sfântului Sinod, episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul, „pentru a definitiva un protocol care are drept scop asistența religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare”, anunță ministerul.

„Protocolul are mai multe obiective, dintre care menționăm: dezvoltarea în comun a unor programe de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni cronice sau aflate în stadiul terminal al bolii; conștientizarea importanței prezentării la medic la apariția primelor semne de boală; reducerea consumului de produse ce dăunează sănătății (tutun, alcool, droguri) ș.a.”, se mai arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Sănătății.

Protocolul dintre Ministerul Sănătății și Patriarhia Română urmează să fie semnat în perioada imediat următoare, potrivit sursei citate.

Citește și: Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud: Au început înscrierile pentru SOLDAŢI GRADAŢI PROFESIONIŞTI

Sursa: g4media.ro

articolul original.

Se lansează Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare

19 September 2022 at 09:53

În România, tulburările cerebrovasculare reprezintă a doua cauză de deces şi o a treia cea mai frecventă cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare şi cancer).

Prof. dr. Dafin Muresanu

După ce, în data de 10 septembrie, 2022, cele mai puternice organizaţii din neurologia mondială (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) au semnat la Cluj-Napoca un memorandum imperios necesar transferului de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România, tot la Cluj-Napoca va fi lansat miercuri, 21 septembrie, procesul de elaborare a Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) – proiect iniţiat de Academia Română şi Societatea de Neurologie din România (SNR), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, WSO, WFNR, EFNR împreună cu alte societăţi de profil, cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale.

Evenimentul va fi prezidat de ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, rectorul UMF Iuliu Haţieganu, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, prof. dr. Claudio Bassetti (fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie) şi prof. dr. Dafin F. Mureşanu, director al Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare (EFNR).

Din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii factorilor de risc comportamentali (alimentaţie, nivel de activitate, etc) este previzionată o creştere semnificativă a incidenţei acestor boli în următorul deceniu.

Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare reprezintă prioritatea absolută a neurologiei româneşti într-un context global general de transformare inovativă a sistemului de sănătate din România. Toate acestea trebuie să conducă la o îmbunătăţire substanţială a calităţii vieţii pacienţilor, prin impunerea unor noi strategii şi condiţii de diagnostic, tratament, spitalizare şi de recuperare”, arată prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu, Directorul Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu şi Preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare (EFNR), care și-a exprimat speranța că asistenţa medicală în accidental vascular cerebral acut în România poate fi reabordată „prin această nouă iniţiativă, susținută de Ministerul Sănătății și Administrația Prezidențială”.

Scopul dezvoltării şi adoptării Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) este de a creşte nivelul de sănătate a populaţiei din România prin informarea şi implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel naţional, în congruenţă cu obiectivele Strategiei Naţionale de Sănătate 2022-2027.

 În anul 2019, la iniţiativa medicilor neurologi din România şi cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătăţii a extins numărul de unităţi medicale speciale prin Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al accidentului vascular cerebral de la 10 la 43 de centre. Prin acest program, pacienţii care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor simptome. În ciuda acestui progres remarcabil ce contribuie zilnic la creşterea calităţii şi speranţei de viaţă a pacienţilor, în România există prea puţine centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel naţional). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanţarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă”, se mai arată într-un comunicat al organizatorilor evenimentului.

Dezvoltarea strategiei va porni de la expertiza societăţilor profesionale din domeniul neurologiei şi a altor specialităţi relevante şi va beneficia de consultarea activă şi exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni şi integra recomandările într-un document cadru ce va servi drept reper la nivel de politici de sănătate pentru iniţiative de reformă în acest domeniu la nivel naţional.

Principile directoare ale strategiei vizează descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populaţional, precum şi a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare şi optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum şi a entităţilor cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate funcţie de trasee ale pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale şi implementarea acestora în plan naţional; creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea şi implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară şi terţiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili şi uşor de apreciat.

Cu aceeaşi ocazie se va discuta și despre sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru Planul de acţiune global intersectorial privind epilepsia şi alte afecţiuni neurologice 2022-2031 (IGAP), adoptat anul acesta, la cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătăţii.

Prin lansarea IGAP, forurile mondiale decizionale se angajează să acorde prioritate sănătăţii creierului în următorul deceniu. Afecţiunile neurologice sunt principala cauză de dizabilitate şi a doua cauză de deces la nivel mondial. Mai mult de una din trei persoane va dezvolta o tulburare a creierului de-a lungul vieţii, multe dintre acestea putând fi prevenite şi tratate. În cele din urmă, IGAP intenţionează să consolideze strategia de luptă împotriva bolilor neurologice ca şi prioritate de top pe agenda factorilor de decizie la nivel mondial. Academia Europeană de Neurologie (EAN), organizaţie ce reprezintă 47 de ţări din Europa şi din alte părţi ale lumii, este partener cheie în implementarea obiectivelor IGAP în Europa. Pe 10 mai, EAN a lansat Strategia de sănătate a creierului, conturând un program de reducere a poverii tulburărilor neurologice şi de promovare a sănătăţii creierului în Europa în următorii ani”, arată organizatorii evenimentului.

Prof. dr. Claudio Basetti

În cadrul evenimentului de miercuri, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie – EAN.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Acesta a absolvit medicina la Basel şi s-a format în domeniul neurologiei la Berna şi Lausanne. În 2000, a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel şi somnologie la Ann Arbor, Boston şi Madison. Principalele sale interese ştiinţifice sunt explorarea relaţiilor dintre somn şi tulburările neurologice, narcolepsie, precum şi modalităţi inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice şi experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole ştiinţifice şi 8 cărţi de specialitate.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti a fost preşedinte al Societăţii Europene de Neurologie, Societăţii Europene de Cercetare a Somnului şi Societăţii Elveţiene de Neurologie şi a fondat Federaţia Elveţiană a Neurosocietăţilor Clinice. Este membru al Academiei Elveţiane de Ştiinţe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administraţie timp de opt ani. A fost ales preşedinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) şi Decan al Facultăţii de Medicină din Berna în anul 2020.

* Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înfiinţată în 2005, de un grup internaţional de medici şi cercetători, la iniţiativa prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a prof. dr. Ovidiu Băjenaru şi a prof.dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înţelegere a proceselor neurobiologice endogene şi dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării.

La începutul lunii septembrie, nume de referință ale neurologiei de pe patru continente s-au reunit la Neptun, la cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, unul dintre cele mai importante evenimente științifice internaționale din domeniul Neurologiei, sub egida Fundației Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca și Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). 


articolul original.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem. Înscrie-te în Registrul Donatorilor și salvează o viață!

16 September 2022 at 13:22

Când o persoană este diagnosticată cu leucemie, mieloame sau limfoame, are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice pentru a învinge cancerul. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se înscrie în Registul donatorilor, îi poate salva viața!

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este celebrată anual în a treia sâmbata a lunii septembrie, care anul acesa pică pe 17 septembrie. Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România a marcat evenimentul în avans, vineri, 16 septembrie, printr-o conferință la care, alături de dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al registrului, s-au aflat prof. dr. Alina Tănase, președinte Societatea de Transplant Medular din România, președinte al Consiliul științific al registrului și prof. dr. Daniel Coriu, președinte Societatea Română de Hematologie și președinte Colegiul Medicilor din România, medici, donatori și pacienți, cărora li s-a alăturat prin Zoom ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

În prezent, 86.350 de donatori sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România și sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor, dar țara noastră se află la coada clasamentului la nivel european la numărul donatorilor înscriși în Registru. Anul acesta s-au înscris 3.649 de donatori.

Cu cât suntem mai mulți înscriși în Registru, cu atât mai mult cresc șansele lor! Ne înscriem în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Donăm o șansă la VIAȚĂ!”, este mesajul transmis cu ocazia acestei zile.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a intervenit prin Zoom în deschiderea conferinței și a declarat că importanța Registrului donatorilor de celule stem este crucială pentru pacienții cu diferite cancere de sânge care au nevoie de un transplant și a încurajat populația cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani să se înscrie în Registru. „Suntem cam de 20 de ori mai puțin interesați decât cetățenii altor state din Uniunea Europeană de a ne înscrie într-o astfel de rețea de donatori și cred că acest lucru are două cauze, informația nu cred că este cunoscută suficient de către populație, iar pe de altă partem probabil că există și anumite limitări privind testarea pentru a determina compatibilitatea între donatori și potențialii receptori”, a spus Rafila.

Exprimându-și aprecierea pentru profesionalismul dr. Aurora Dragomirișteanu în coordonarea Registului Donatorilor, ministrul a subliniat că „gestionarea donării de sânge la nivel național este o problemă de sănătate publică” și a promis că Guvernul va contribui la găsirea unei soluții pentru creșterea adresabilității și interesului oamenilor de a se înscrie în acest registru printr-o activitate de informare continuă, oferind sprijin pentru derularea unor campanii privind donarea de sânge și donarea de plasmă care este la fel de necesară pentru pacienții cu boli rare. În finalul intervenției, Rafila a felicitat-o încă o dată pe dr. Aurora Dragomirișteanu și pe ceilalți participanți la dezbatere, exprimându-și speranța că împreună vor găsi și câteva soluții pe care să le propună Ministerului Sănătății pentru a fi apoi puse în aplicare.

Dr Aurora Dragomiristeanu

Dr. Aurora Dragomirișteanu a subliniat că „în Ziua Mondială a Donatorlui de Măduvă celebrăm valorile în care credem”, făcând trimitere atât la profesioniștii din comunitatea de transplant și pacienții cât și pacienții care suferă de boli ce le pun viața în pericol și-i afectează atât pe ei cât și familiile, și care își exprimă „respectul și marea recunoștință pe care le datorăm donatorilor noștri. Chiar dacă este „doar o zi”, ea reflectă principiile și modul în care se acționează pe tot parcursul anului și este un bun prilej de a disemnia informațiile privind necesitatea înscrierii cât mai multor români în registrul donatorilor, care în România este „unul mic, doar 0,45% din populaţia României se află în prezent în Registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru”.

Medicul a explicat că în lume, 500.000 de donatori au donat pentru un pacient neînrudit și numai în 2021 au fost 41.946 de donatori din 61 de țări. 50% sunt donatori internaționali, dar cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienți nu a fost găsit un pacient compatibil. „Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în Registrul din România au sub 40 de ani, iar 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase”, a mai spus dr. Dragomirişteanu care a invitat organizațiile de pacienți, profesioniștii, autoritățile și mass-media să fie ambasadori ai campaniei „Donează o șansă la viață”.

Prof dr Daniel Coriu

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Societatății Române de Hematologie și al Colegiului Medicilor din România, a subliniat că Registrul donatorilor din România este unul „micuț”, cu puțin peste 80.000 de donatori înscriși, față de cel al Germaniei, spre exemplu, unde sunt peste nouă milioane de donatori, ceea ce „spune foarte mult despre implicarea societății”. Medicul hematolog crede că pentru a schimba aceste lucruri este necesară implicarea tuturor factorilor de influență. „Să intervenim, să facem ca oamenii să înţeleagă că fac parte dintr-o comunitate, să dezvoltăm acest sentiment al apartenenței la comunitate”, a spus medicul, sugerând că ar trebui „să începem foarte devreme în şcoli, în primii ani”, în orimul rând prin modificarea programei școlare. „Copilul, în primii ani, în loc să facă acele ore plictisitoare de biologie, din care nu rămâne cu absolut nimic, să facă nişte ore interesante. Nu avem nevoie de ore suplimentare. Copilul trebuie să înveţe despre corpul uman, trebuie să înveţe cum se poate proteja de infecţie virală, de infecţie bacteriană, să înveţe să se spele pe mâini, să înveţe că vaccinul îl protejează, să înveţe să mănânce. Este foarte important. Să înveţe boli esenţiale – diabetul zaharat, obezitatea… De ce nu, să înveţe chiar tehnica de a acorda primul ajutor. Toate aceste lucruri contează”, a subliniat profesorul Coriu, mulțumind la rândul său donatorilor, a căror singură motivație este dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.

Prof dr Alina Tanase

366 de pacienți din România au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, din 2013, de la înființarea Registrului și până acum, dar alți 35 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil, iar singura soluție de a se găsi un stfe de dontor este creșterea numărului de donatori.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, a declarat că, în acest an, în Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 123 de transplanturi, ceea  ce înseană „o activitate mare pentru un centru de transplant mare din Europa. Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Mult, pentru condiţiile pandemice şi activitatea medicală la nivel naţional. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată, fiindcă pacientul, în timpul procedurii de transplant, are nevoie de nişte condiţii speciale. Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă o mult mai mare capacitate de organizare. Acum, nu numai că ne-am revenit la activitatea de dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019”, a declarat medicul, subliniind că registrul donatorilor este „unul mic”, în care s-a înscris doar 0,45% din populaţia României, dar se speră într-o mai bună informare a populației și în creșterea numărului de donatori.

Cătălin, unul dintre participanții la eveniment a povestit cum a devenit el donator de celule stem chiar din 2013, dintr-o întâmplare. „Eram în parc cu soția, care era însărcinată, și a venit la mine o domnișoară care a început să-mi spună niște povești. N-am înțeles mai nimic, dar când am întrebat-o dacă-ți dau celulele astea, ce faci cu ele, mi-a spus scurt, salvezi viața unui om. I-am spus OK, hai să mergem să ți le dăm. Chiar credeam că intru în caravană, donez celulele și totul s-a terminat. N-a fost așa… dar după 7 ani am primit un telefon, iar o voce caldă mi-a amintit că în urmă cu mult timp m-am înscris într-un registru și m-a întregbat dacă mai sunt de acord să donez. Am stabilit o întâlnire cu doamna dr. Neagu și timp în vreo 2 ore am aflat ce înseamnă de fapt să donezi și care sunt pașii de urmat. Am făcut o serie de analize, am stat de vorbă și cu dl. dr. Coriu, mi s-a spus că sunt compatibil pentru a dona. Nu știu pentru cine am donat… dar toată experiența și oamenii pe care i-am cunoscut cu acest prilej m-au făcut să-mi schimb viziunea despre viață”, a spus Cătălin, care a povestit și cât de impresionat a fost el în Spitalul Fundeni unde a cunoscut tineri care aveau o formă de cancer al sângelui și a văzut prin ce trec. „Când doamna dr. a venit și mi-a spus că e ok și pot pleca acasă, am simțit că plutesc. M-am dus acasă, mi-am strâns copilul în brațe și am conștientizat cât de norocos. Mi-am promis atunci că și fiica mea va deveni membră a acestui registru, iar ea știe deja lucrul acesta. Este un gest mic, pe care oricine îl poate face, dar este cel mai de preț lucru să știi că poți salva viața unui om!”, a concluzionat Cătălin.

Dr. Tănase a explicat că niciodată nu știi cât poate aștepta un pacient a cărui boală este în remisie și devine eligibil pentru transplant, pentru că dacă în momentul oportun nu există un donator compatibil, boala poate să recadă și pacientul poate să-și piardă indicația de transplant. Tocmai de aceea este necesar să existe cât mai mulți donatori înscriși în registru. „Pentru a face un transplant de succes, pacientul trebuie să fie într-o remisiune a bolii – dacă vorbim de o leucemie acută. Dacă vorbim de o boală cu o progresie mai lentă, atunci pacientul are timp, și noi avem timp să căutăm donatorul, să evaluăm pacientul și să-i oferim câteva luni până la transplant”, a explicat medicul, subliniind că unii pacienți au indicație de transplant de urgență, în timp ce alții pot să rămână câteva luni pe lista de așteptare.

Dr. Aurora Dragomirișteanu a anunțat că „o mare bucurie este că de anul acesta avem și centrul de la Institutul Regional de Oncologie Iași care face și transplant de la donator neînrudit, deci reușim să scurtăm un pic timpul de așteptare. La fel, un lucru extraordinar, este că Spitalul Gerota, de câteva luni este parte din rețeua registrului și sperăm ca până la sfârșitul anului, cu ajutorul dumnealor să avem o mai bună informare și să ajungem cât mai repede la cât mai mulți donatori din țară. Cred că dacă reușim să testăm cât mai repede toți donatorii și dacă reușim să înscriem un număr mare de donatori, o să avem muulte rezultate bune de al un an la altul”, a mai spus medicul, exprimându-și speranța că în acest fel toți pacienții pot avea o șansă să fie salvați.

Profesorul Daniel Coriu a subliniat la rândul său că „cele mai multe indicații de transpant sunt pentru pacientul cu leucemie acută. În Institutul Clinic Fundeni avem un departament pentru pacienții cu leucemie acută, unde sunt medici hematologi supraspecializați și tratează numai pacienți cu leucemie acută. Împreună cu echipa de transplant medular noi avem întâlniri de două ori pe săptămână și discutăm fiecare caz. Avem și situații în care, din motive logistice, nu putem să facem transplantul, iar acest lucru este dureos, pentru că în această boală nu există timp de așteptare. Am avut situații în care pacientul s-a prăpădit, deși era pe lista de așteptare și avea donor, dar din cauză că boala a recidivat, nu s-a mai putut face nimic. Nu există imp de așteptare, transplantul trebuie făcut cât se poate de urgent”. 

Tocmai de aceea, medicul a spus că este extrem de important să existe cât mai mulți donatori, pentru a se găsit la timp donatorul potrivit. A menționat în acest context că fiecare discuție cu donatorii voluntari este emoționantă, cu tât mai mult cu cât „nu există recompensă financiară, ei nu donează pentru o persoană pe care o cunosc, nu donează pentru cineva din familie. Donează pentru un om necunoscut, aflat în suferință. Motivația este una extrem de frumoasă, pentru că dacă Dumnezeu ne-a dat sănătate, trebuie să încercăm să ajutăm și noi pe alții să și-o refacă”, a concluzionat medicul hematolog.

Orice persoană sănătoasă, care a împlinit 18 ani, se poate înscrie în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. „În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum, șansele au crescut, însă trebuie să creștem nivelul de implicare al cetățenilor, pentru a da o șansă vieții”, subliniază Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei.

Recent, Guvernul a hotărât să acorde o facilitate fiscală donatorilor, pentru a crește numărul acestora. Donatorii de celule stem hematopoietice pentru un pacient înrudit sau neînrudit, beneficiază de asigurări de sănătate, fără plata contribuției, timp 10 ani de la donare.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Dacă un bolnav de leucemie se potriveste imunologic cu dvs, printr-o simplă donare de sânge îi salvați viața. Să nu uităm că boala nu alege! Cu cât sunt mai mulți donatori înscriși în registru, cu atât cresc șansele de a se găsi unul compatibil.


articolul original.

Secretarul de stat Adriana Pistol a fost aleasă membru în Comisia Permanentă a OMS

15 September 2022 at 07:50

Alegerea sa a avut loc în cadrul celei de-a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, la care au participat reprezentanții a 53 de state membre ale regiunii.

La cea de-a 72-a Reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, care a avut loc în perioada 12-14 septembrie la Tel Aviv, delegația României, din care au făcut parte ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consilierul prezidențial Conf. univ. dr. Diana Păun, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Conf. univ. dr. Adriana Pistol, Mircea Timofte, Președintele Ordinului Asistenților Medicali și reprezentanți ai Ambasadei României în Israel, a avut mai multe intervenții în plenul reuniunii și în sesiunile paralele, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Consilierul prezidențial Diana Păun a scris pe pagina sa de socializare că fostonorată” să facă parte din delegația României la cea de a 72-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Tel Aviv, 2022.

Într-una dintre intervenții, ministrul român al Sănătății a propus înființarea unui centru regional de excelență al OMS în domeniul comportamentelor și elementelor culturale care influențează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia.

Ne-am bucura să fim şi noi printre ţările care ar putea candida la organizarea unui astfel de centru, evident se va dezvolta un cadru strategic general, iar fiecare ţară trebuie să adopte din acest cadru strategic ceea ce i se potriveşte, în funcţie de background-ul cultural, de nivelul de educaţie al populaţiei şi de diversele categorii de populaţie, pentru că una este să educăm copiii într-un spirit preventiv și alta o persoană adultă, care este mai greu de influenţat şi trebuie să găsim pârghii astfel încât durata vieţii sănătoase să fie cât mai îndelungată şi în ţara noastră”, a precizat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila

Referitor la dezvoltarea cadrului 2022-2027, referitor la înțelegerea comportamentelor și a elementelor culturale care influențează sănătatea, Alexandru Rafila a subliniat că dezvoltarea unor comportamente sănătoase la nivelul diverselor comunităţi trebuie să ţină cont de aspectele de natură economică şi culturală din fiecare stat, iar „aceste comportamente sănătoase trebuie, până la urmă, să ducă sau modificările de comportament, mai degrabă, trebuie să ducă la reuşita unor programe cum ar fi vaccinarea, încurajarea mişcării fizice, alimentaţia corectă, care până la urmă fac viaţa mai bună şi necesitatea accesului la servicii de sănătate este mai redusă şi, mai mult, pun bază pe serviciile preventive. Încercăm, prin aceste activităţi, care se vor desfăşura în perioada următoare, să schimbăm paradigma, mai ales în zona de asistenţă medicală primară şi în zona generală de viaţă a populaţiei, în care prevenţia, comportamentele sănătoase, prezentarea periodică la controale medicale să determine o stare de sănătate cât mai lungă şi o detecţie precoce a bolii”, a mai spus oficialul român.

Deficitul resurselor umane calificate în sectorul sanitar reprezintă o altă problemă la nivelul întregii regiuni, iar participarea prof. Alexandru Rafila la sesiunea dedicată acestei problematici a fost apreciată și a dus la adoptarea unei agende concrete și a unui plan de acțiune care ar putea fi discutate în prima jumătate a anului viitor la București, într-o întâlnire la care să participe toți reprezentații statelor membre ale OMS Europa, se menționează în comunicatul MS.

Alte teme de discuție s-au referit la: adoptarea de strategii sectoriale și dezvoltarea colaborării pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilități și a accesului la medicamente inovative; strategia de digitalizare a sănătății 2023-2030; pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgență de sănătate; reducerea și eliminarea tuberculozei, HIV/SIDA și a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.

Reuniunea a fost onorată, la deschidere, de Președintele Statului Israel, Isaac Herzog, și de reprezentanții conducerii executive a OMS – directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al DG Sănătate și Consumatori a Comisiei Europene, Sandra Galina.

Dual track (acțiune dublă), conceptul lansat de Directorul Regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Kluge, în alocuțiunea din prima zi a lucrărilor, este mesajul cheie al noii normalități asupra căruia trebuie să se concentreze eforturile regiunii europene. Pregătirea pentru a preveni și a face față amenințărilor emergente și, in același timp, investiția în sistemele de sănătate pentru a răspunde nevoilor de sănătate sunt direcțiile strategice care trebuie să stea la baza viitorului sănătății.

Adriana Pistol

În ultima zi a reuniunii de la Tel Aviv, a Biroului General OMS pentru Europa, medicul român Adriana Pistol a fost aleasă membru în Comitetul Permanent al OMS Europa. „Această structură este unul dintre organismele de conducere ale OMS Europa și din el fac parte, pentru un mandat de 3 ani, reprezentanți aleși ai 12 din cele 53 de state membre ale regiunii”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

În aceeași zi,delegația României s-a întâlnit cu ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, „în scopul întăririi cooperării bilaterale din domeniul asistenței medicale primare, asigurărilor sociale de sănătate și digitalizării, pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale a pacienților. A fost discutată și colaborarea în domeniul instruirii personalului medical, împreună cu universitățile de medicină din cele două țări”, a mai spus  Rafila.

Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a subliniat la rândul său că „participarea la Comitetul Regional a reprezentat o oportunitate specială pentru organismele de reglementare a profesiilor de asistent și moașă, de a se racorda la mecanisme de luare a deciziilor din Regiunea Europeană și în acelați timp, de a se asigura că perspectivele profesiei de asistent medical și moașă sunt reflectate în discuțiile și deliberările de nivel înalt”.

Pe lângă reuniunea Comitetului Regional, s-a organizat o reuniune separată a asistenților șefi și moașelor șefe (GCNMOs), „pentru a discuta despre prioritățile profesiilor de asistent medical și moașă, pentru a identifica viitoarele activități pentru GCNMO Euro Hub, precum și pentru împărtășirea de experiențe și bune practici privind retenția și recrutarea forței de muncă din domeniile de competență.  Reuniunea va avea loc la data de 15 septembrie 2022 și va include o vizită de studiu la Sheba Medical Center și alte unități de îngrijiri”, a mai precizat președintele OAMGMAMR.


articolul original.

Peste 200.000 de români au ridicat pastilele de iod în luna august. Rafila: E o măsură preventivă, nu spune nimeni că va fi un incident nuclear

13 September 2022 at 14:38
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, în luna august, au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu. Numărul pastilelor de iod cumpărate de români a fost mai mare în luna august, spre deosebire de luna iulie.

„Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1.200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august, însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200.000 de persoane au ridicat pastilele de iod”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Sper ca acest lucru să continue şi, pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu. Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm, pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară”, a spus Alexandru Rafila.

„Încurajăm, în continuare, lumea să beneficieze de acest program, desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2.500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei, bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Pastile de iod pentru 7 milioane de români

În jur de 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătăţii pentru a ridica, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu.

„7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei , bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Totuși, în multe zone rurale din România fie nu există medic de familie ( în peste 400 de localităţi se întâmplă asta), fie nu există farmacie care să fie trecută în lista oficială a Ministerului Sănătăţii.

Ministrul spune că poartă discuţii cu persoanele responsabile vis a vis de posibilitatea existenţei unor farmacii mobile în aceste zone, potrivit Observator.ro.

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre distribuția pastilelor de iodură de potasiu: Sper că mai mulți oameni vor merge în perioada următoare să le ridice

13 September 2022 at 12:15
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susținut marți pentru News.ro referitor la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, că lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200 de mii de persoane au ridicat pastilele de iod. Ministrul speră ca acest lucru să continue şi pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu.

„Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august, însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200 de mii de persoane au ridicat pastilele de iod, sper ca acest lucru să continue şi pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu.

Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă, dacă va fi, chiar dacă e mai puţin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară, în general la copii, copii mici, jumătate de comprimat sau un comprimat, iar pentru persoanele adulte două comprimate, dar lucrul acesta a fost prezentat de mai multe ori în campaniile pe care le-am desfăşurat prin intermediul posturilor de televiziune şi de radio”, a explicat Rafila.

Care este populaţia eligibilă? În jur de 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătăţii pentru a ridica, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu.

„7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei , bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a precizat ministrul Sănătăţii, conform news.ro

articolul original.

Fiți atenți la ce ne spune Rafila!

9 September 2022 at 13:42
By: (C.T.)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Timișoara, că e posibil ca valul de gripă din acest an să fie unul „mai serios”.

Întrebat ce măsuri au fost luate pentru a păstra școlile deschise în cazul în care se va mări incidența COVID-19, Rafila a spus că este un plan similar celui utilizat în 2022.

„La începutul acestui an am elaborat un plan pe care l-am trimis Ministerului Educației. A fost bine primit, a fost distribuit inspectoratelor școlare, directorilor de unități de învățământ. Sunt câteva lucruri simple pe care le avem cu toții la îndemână, inclusiv a ne proteja cât mai bine copiii, pentru că asta este cel mai important”, a spus Rafila.

Ministrul a precizat că este vorba de măsuri universale, care previn și gripa.

„Aceste măsuri sunt universale, previn nu numai infecția cu COVID-19, ci și gripa. Să nu uităm că e posibil să avem și un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de 2 -3 ani și nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reușit să țină școlile deschise. În anul 2022 practic, în ciuda valurilor pandemice, școlile nu au fost închise, pentru că abordarea a fost legată nu de numărul de cazuri, de incidența dintr-o anumită localitate, ci de sistemul medical de capacitatea de a primi persoane infectate. Am dezvoltat în paralel serviciile ambulatorii ca să putem să scădem presiunea pe spitale”, a mai spus Alexandru Rafila.

articolul original.

Rafila avertizează: E posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an

9 September 2022 at 12:14
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, pentru prevenirea COVID-19 în şcoli, va fi menţinut planul de până acum, în care contează nu numărul de infectări, ci capacitatea sistemului medical de a primi persoanele infectate. Rafila a precizat însă că se aşteaptă ca anul acesta să avem un sezon gripal ”mai serios”.

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Timişoara, ce măsuri vor fi luate în contextul COVID-19, în şcoli, Alexandru Rafila a precizat că rămân valabile recomandările de la începutul anului, dar că se aşteaptă la un sezon gripal mai serios.

”La începutul acestui an am elaborat un set de recomandări pe care le-am transmis Ministerului Educaţiei, a fost distribuit Inspectoratelor Şcolare, directorilor de unităţi de învăţământ. Sunt câteva lucruri simple pe care le avem cu toţii la îndemână. Aceste măsuri sunt universale, previn şi infecţia cu coronavirus, previn şi gripa, pentru că e posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de 2-3 ani, şi nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reuşit să menţină şcolile deschise”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în ciuda pandemiei, şcolile nu au fost închise în valurile 5 şi 6.

”Remarcaţi faptul că în anul 2022, practic, în ciuda vremurilor pandemice, valul 5 şi 6, şcolile nu au fost închise pentru că abordarea nu a fost legată de numărul de cazuri, ci de capacitatea sistemului medical de a primi persoane infectate. Am dezvoltat în paralel serviciile ambulatorii. Acum avem experienţă, e bine să continuăm cu acest model de bună practică care şi-a dovedit experienţa, a ţinut şcolile deschise, economia deschisă şi viaţa socială deschisă”, a susţinut Alexandru Rafila.

Context

Ministerul Sănătății a anunțat la începutul lui august că va comanda 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, același număr cu cel folosit în sezonul 2021-2022, când circulația gripei a fost limitată de restricțiile sanitare, iar imunizarea împotriva gripei s-a suprapus cu declanșarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

Ministrul Alexandru Rafila a făcut acest anunț după un briefing la Palatul Victoria, după ședința de Guvern.

Tot ministrul a spus și atunci că sunt semne că sezonul gripal 2022-2023 „va fi unul mai serios”.

Recomandate

articolul original.

Premierul Ciucă îi „suflă” elanul lui Rafila în războiul cu Arafat

2 September 2022 at 15:44

În disputa dintre ministrul Sănătății și șeful DSU, premierul Nicolae Ciucă a refuzat să comenteze declarațiile ministrului Sănătății, dar a declarat că SMURD „funcţionează foarte bine” în coordonarea DSU și nu vede de ce ar trebui trecut în subordinea altei instituţii.

Premierul Nicolae Ciucătaxează” declarațiile ironice făcute miercuri, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la adresa SMURD și a șefului DSU, Raed Arafat, la întâlnirea de la Neptun cu sindicaliștii și cu șefii Serviciilor de Ambulanță. Ministrul a spus că „dacă pacienții sunt tratați de pompieri, cred că și juriștii pot să gestioneze activitatea, organizarea activității medicinei de urgență, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care știm despre ce e vorba”, iar despre Arafat a spus că are „poziție unde integrează NATO, Ambulanța, dezastrele, în curând o să fie și NASA și probabil primul om care o să calce pe Marte”.

În momentul în care a fost întrebat de jurnaliști care este opinia sa vis-a-vis de declarațiile lui Rafila la adresa pompierilor și a șefului DSU, premierul Ciucă a evitat să comenteze declarațiile lui Rafila, dar a subliniat că „serviciul SMURD este unul care funcţionează şi am văzut cu toţii care este eficienţa intervenţiilor acestor echipaje. Ca atare, atunci când ceva funcţionează, cred că nu se cade să intervenim şi să-l transferăm sau să-l facem în aşa fel încât el să nu mai fie la fel de eficient. Nu ştiu ce a declarat domnul ministru Rafila, pentru că nu am primit această informaţie, dar eu vă pot spune cu certitudine că serviciul SMURD funcţionează foarte bine şi le mulţumesc pentru modul în care acţionează”, a spus, joi, premierul Nicolae Ciucă.

Raed Arafat a declarat la rândul său, la un post central de televiziune, că nu distrugi un sistem care funcționează foarte bine, iar ceea ce vrea ministrul Sănătății este o falsă problemă, care dacă s-ar concretiza, lucrurile ar fi readuse la nivelul anului 2000, caz în care mulți specialiști din domeniul intervențiilor de urgență ar părăsi sistemul. „Am adaptat niște idei și sisteme care există (în Europa – n.r.) și am creat un sistem cât de cât integral, la nivel de dispecerate, să avem ambulanța și pompierii împreună, la nivel de coordonare. Să venim acum să spunem că trebuie să plece o parte la Sănătate și o parte să rămână la Interne și unii să coordoneze o parte, alții o parte, distrugem tot ce este bun în acest sistem integrat și-l dezintegrăm”, a subliniat Raed Arafat.

În plus, șeful DSU susține că actuala conducere a Ministerului Sănătății nu nu știe ce se întâmplă cu adevărat pe teren în cazul unei situații de urgență, că argumentul cu finanțarea este unul „fals” întrucât Ambulanța și Unitățile de Primiri Urgențe sunt finațate de la Bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, iar toată povestea a fost creată pentru a satisface „dorințele unui grup, orgoliul unor persoane”. Despre un posibil compromis, Arafat a spus că „în secunda în care ai făcut compromisuri pe sistem înseamnă că ai negociat pe viața oamenilor”, iar asta este „nenegociabil”.

Tot joi seară, DSU a reacționat printr-un comunicat în care i-a cerut lui Alexandru Rafila „să recunoască poziția importantă pe care pompierii și-au câștigat-o prin eforturi și sacrificiu în structura sistemului integrat și rolul acestora în salvarea de vieți”, subliniind că „este regretabil” și „lipsit de etică” faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate în mod repetat pompierilor, creând astfel „o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, colaborând pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate”.

Comunicatul DSU, integral:

Este regretabil faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate personalului din cadrul unor componente ale sistemului integrat, cu responsabilități clare în acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.

Pompierii reprezintă una dintre componentele extrem de importante ale acestui sistem, care fie participă la acordarea asistenței medicale de urgență, aceștia făcând parte din echipele de terapie intensivă mobilă alături de medicii și asistenții medicali din cadrul unităților de primiri urgențe, fie acordă primul ajutor calificat ca membri ai echipajelor de prim ajutor SMURD, sau ca personal de intervenție în echipaje de descarcerare sau în alte echipaje care au menirea de a salva viețile celor aflați în pericol, indiferent de natura situației de urgență care afectează comunitățile.

Departamentul pentru Situații de Urgență consideră toți participanții în misiunile coordonate de acesta, în prespital sau la nivelul unităților de primiri urgențe, că fiind indispensabili, indiferent de nivelul de competență deținut de fiecare persoană. Așa cum instituția noastră a precizat în mod repetat, în sistemul de urgență există diferite niveluri de competență, iar pompierii paramedici dețin competențele necesare acordării primului ajutor calificat în scopul aplicării manevrelor salvatoare de viață, a prevenirii apariției unor complicații în cazul urgențelor cu risc vital, respectiv transportul pacientului către cea mai apropiată unitate de primiri urgențe, dacă nu există medic la fața locului și nu poate fi trimis în timp util un medic la locul intervenției, care să asigure îngrijiri medicale avansate, atunci când este nevoie.

Rolul paramedicilor nu este de a trata pacienții pentru că stabilirea unui tratament se realizează de către un medic sau la indicațiile medicului, ci de a aplica manevrele salvatoare de viață și asigurarea supravegherii pacientului până la momentul în care acesta este preluat de personalul medical de urgență.

De subliniat este faptul că nici asistenții medicali nu au sarcina sau competența de a trata pacienții, această responsabilitate revenind medicilor. Asistenții medicali pot aplica anumite tratamente la indicația medicului sau în anumite situații medicale , respectând protocoalele prestabilite pentru cazurile medicale întâmpinate.

Atitudinea ironică, lipsită de etică adresată în mod repetat pompierilor crează o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, în mod integrat, colaborând între ei pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate. Nu putem trece cu vederea milioanele de intervenții în domeniul primului ajutor calificat asigurate de colegii noștri pompieri paramedici și miile de vieți salvate pe parcursul ultimilor ani, mai ales de când acest serviciu a căpătat un caracter național, fiind prezent în fiecare județ prin echipajele de prim ajutor în zonele urbane și rurale, la care se adaugă echipajele de terapie intensivă mobilă, în majoritatea județelor și municipiul București.

Luand în considerare multiplele solicitări de a lua o poziție oficială față de comentariile care au apărut în spațiul public, Departamentul pentru Situații de Urgență se rezumă la a cere domnului ministru al sănătății să recunoască poziția importantă pe care pompierii și-au câștigat-o prin eforturi și sacrificiu în structura sistemului integrat, rolul acestora în salvarea de vieți, respectiv necesitatea acestora în buna desfășurare a activității medicale de prim ajutor calificat în acest sistem.

Nu cerem domnului ministru să-și ceară scuze față de colegii pompieri, nici față de personalul SMURD pentru toate afirmațiile eronate care au fost adresate acestei categorii de personal în ultima perioadă, dar dorim ca pe viitor afirmațiile în spațiul public să nu mai cuprindă diferențieri între personalul care deservește echipajele SMURD și cel care deservește echipajele serviciilor de ambulanță, din simplul fapt că toți cei angrenați în salvarea de vieți au rolul lor important în asigurarea siguranței cetățenilor, atunci când viața lor poate fi în pericol.

Precizăm că suntem profund dezamăgiți față de această abordare pe care Ministerul Sănătății insistă să o evidențieze față de un partener, și anume Departamentul pentru Situații de Urgență, mai ales când scopul nostru comun ar trebui să fie dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului, în conformitate cu actele normative aflate în vigoare și nu dezintegrarea lui.

Dat fiind faptul că în mass-media au circulat informații referitoare la mize legate de aspecte financiare, din punctul de vedere al Departamentului pentru Situații de Urgență, poziția acestuia față de tacticile repetate de încercare privind dezintegrarea acestui sistem, nu au legătură cu aceste aspecte, din simplul motiv că banii acordați atât Serviciilor Publice de Ambulanță, Unităților de Primiri Urgențe, respectiv activitatea SMURD provin din bugetul de stat, prin două linii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, iar partea majoritară din sume reprezintă salarizarea personalului.

În concluzie reiterăm faptul că tentativele de dezintegrare a sistemului de urgență nu fac altceva decât să slăbească sistemul de urgență din România și să scadă calitatea acestuia, în niciun caz să o îmbunătățească. Ultimele provocări cu care ne-am confruntat în România și cu care s-a confruntat Europa au arătat că țara noastră deține un sistem de urgență funcțional, operativ și de bună calitate, care a reușit să facă față acestor provocări atât în țară, cât și în afara ei, prin misiunile internaționale derulate”.

Reamintim că serviciile medicale de urgență – Ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe și Compartimentele de Primiri Urgențe ale spitalelor și SMURD se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea DSU, coordonat de Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.

Cei doi s-au atacat reciproc în nenumărate rânduri, iar în luna august, Rafila afirma, într-o conferință de presă, că „în ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte” și sublinia că „decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă – fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe – trebuie să revină Ministerului Sănătăţii”.


articolul original.

Centrele de evaluare COVID s-ar putea transforma în Centre de permanență

1 September 2022 at 04:44

Ministrul Sănătăţii spune că modificările se vor face în următorii doi ani. La ora actuală, la nivel național sunt în funcțiune 186 de centre de evaluare covid.

Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă, iar pacienţii cu probleme medicale care nu reprezintă o urgenţă majoră se vor putea adresa medicilor dinn aceste unități medicale, care îi vor îngriji. După mai bine de doi ani de pandemie în care mulți români au evitat spitalele de teama COVID, acum încearcă să-şi rezolve multe dintre problemele de sănătate neglijate sau amânate, precum și pe cele care apar pe parcurs, iar mulți dintre medg direct la spital, la Unitățile de Primire Urgențe, aglomerându-le.

Prin transformarea centrelor de evaluare în unități medicale de permanență se dorește degrevarea Unităților de Primire Urgențe. Medicii spun că cel puţin jumătate dintre pacienții care ajung aici şi-ar putea rezolva problemele în ambulatoriul de specialitate sau la medicii de familie.

Un centru de permanență în fiecare orășel

Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor sunt adevărate furnicare, iar pentru a le degreva, ministerul Sănătăţii vrea să transforme centrele de evaluare covid în cabinete pentru urgenţe medii şi minore.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consideră că „în fiecare localitate, mai ales în oraşele mici, e bine să existe un centru de permanență, unde pacienții vor putea fi investigați, li se va pune diagnosticul și li se va oferi tratamentul necesar, fără să fie nevoie ca aceştia să fie spitalizaţi. Mai mult, există şi posibilitatea spitalizărilor de zi într-un astfel de centru ambulatoriu”, dar spune că modificările se vor face în următorii doi ani. Acum, în ţară sunt 186 de centre de evaluare covid, 13 dintre ele doar în Bucureşti.

Medicii spun că, din păcate, mulți românii se duc în continuare la camera de gardă pentru aproape orice, cu şi fără rost, fie din cauză că nu au asigurări de sănătate și nu pot accesa multe dintre serviciile medicale, fie pentru că știu că în urgență li se fac mai multe analize și investigații pentru care altfel ar trebui să se programeze.

Planuri bune. De unde medici?

Deocamdată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește să înmulțească centrele de permanență cu banii din PNRR, în special în localitățile cu deficit de medici. „Avem centre de permanenţă care asigură servicii de medicină de familie şi încercăm să extindem şi să stabilizăm această reţea de centre de permanenţă, mai ales în zonele rurale sau în localităţi mici, în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil”, a declarat, la începutul lunii august, ministrul Sănătății.

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, atrăgea însă atenția că în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar la nivel național este nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În plus, mulți medici care mai sunt în activitate sunt în prag de pensionare sau deja pensionari, și sunt împărțiți disproporționat, cei mai mulți regăsindu-se în marile centre universitare, în timp ce în unele zone rurale lipsesc cu desăvârșire, de zeci de ani.

În acest context, dacă ideea pare bună, problema deficitului de personal rămâne nerezolvată și, așa cum sublinia dr. Coriu, ne întoarcem „la situaţia anterioară pandemiei, cu lipsa personalului pentru zonele defavorizate, oraşele mici și mai ales în rural vorbim nu doar de lipsa medicilor, ci de tot personalul medical”, iar în aceste condiții, pacienţii vor ajunge tot la camerele de gardă sau la UPU, ca și pacienții critici.

Sunt necesare modificări legislative 

Dr Angela Mazdrag

Și medicii de familie consideră că înmulțirea centrelor de permanență este o idee bună, dar spun că „în primul rând trebuie să se țină cont că există o deficiență majoră de specialiști în Medicina de familie. Pe de altă parte, este nevoie de câteva modificări legislative, atât în ceea ce privește organizarea, cât și teritorializarea acestor unități medicale, pentru că există zone în țară în care sunt mai multe centre de permanență decât ar fi necesar și zone în care abia funcționează câteva, cum este județul Buzău, unde avem doar 3 astfel de centre. Sunt necesare, de asemenea, noi norme privind activitatea Centrelor de permenență, a Unităților de Primiri Urgențe și a serviciilor de Ambulanță, pentru că acum, spre exemplu, dacă ambulanța este solicitată de un pacient, este obligată să-l transporte la UPU, nu la Centrul de permanență, chiar dacă acest centru există. În plus, poate ar trebui o mai mare implicare și din partea autorităților locale, pentru că un medic, chiar dacă ar vrea să deservească mai multe localități, are nevoie de cabinete medicale în fiecare dintre acestea, iar din banii cabinetului nu poate suporta cheltuielile din mai multe puncte de lucru”, a explicat dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Patronatului Medicilor de Familie.

Paliative guvernamentale

Prof Dr Daniel Coriu

Executivul spune că a găsit o soluție la lipsa medicilor de familie, prin aprobarea unei Ordonanțe care prevede că Centrele de permanență vor putea funcționa și cu 5 medici, în loc de 7, cum este acum, iar în cazul în care „spaţiul şi dotarea centrelor respective sunt asigurate de către echipa medicală” s-a eliminat și obligativitatea acordului consiliilor locale  la înființarea centrului de permanență.

În plus, prin excepţie, se pot înfiinţa centre de permanenţă „cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă”, iar asta ar putea asigura „serviciile medicale „ambulatorii la care cetăţenii să aibă acces în permanenţă, ceea ce duce, pe de o parte la uşurarea accesului şi, pe de altă parte, la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţe şi a spitalelor”, potrivit ministrului Rafila.

Problema deficitului de specialiști rămâne însă la fel de acută și a fost din nou subliniată de prof. dr. Daniel Coriu, medicii tineri nu vor opta pentru orașele mici sau pentru mediul rural dacă nu for fi convinși de autoritățile locale că li se vor pune la dispoziție cabinetele dotate și toate facilitățile de care au nevoie.


articolul original.

Mascarada cu noul spital: Ionel de la județ a uitat de cofinanțare!

4 September 2022 at 06:00
image

Zilele trecute, PNL Neamț a decretat că, sub presiunea lor, Ionel Arsene a revenit cu picioarele pe pământ. Eroare totală! Presiunea lor nu face doi bani prin comparație (cel puțin) cu ce și cât s-a scris (cel puțin) în „Mesagerul de Neamț” despre mascarada în serial cu noul spital județean, probabil unul de urgență. În plus, din comunicatul livrat nu e clar care picioare și care pământ.

Redimensionarea disperată a datelor proiectului, pentru a-l încadra în plafonul maxim admisibil la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu ar fi trebuit să se întâmple dacă trăiam într-un județ cu politicieni de vârf cât de cât normali la cap. Asta fiindcă, lăsând la o parte limitele de finanțare, se știa de la bun început un mic detaliu: nu te crede niciun om cu mintea acasă când propui un spital județean mai scump ca unul regional!

În ședința de consiliu județean din dimineața zilei de 26 august s-a mers după fentă, presiune și emoție, astfel că s-a votat în unanimitate tema de proiectare aferentă celebrului obiectiv de investiții de interes județean. Cu speranța că va fi inclus pe lista finală de finanțare. Bugetul total național disponibil prin PNRR este de 1,7 miliarde euro (nu 1,1 miliarde cum afirmă PNL Neamț!), din care 1,089 miliarde pentru infrastructură spitalicească nouă și 635 de milioane pentru echipament medical.

Cum s-ar putea strecura Ionel Arsene în listă, cu puțin peste 200 milioane euro, nu se comentează în spațiul politico-administrativ reunit și nemaipomenit de responsabil. Sub efectul fentei, presiunii și emoției a scăpat un amănunt esențial: cofinanțarea. Care e direct din banii județului. La confirmarea din luna iulie, când cu păruiala între secretarul de stat Adriana Pistol (o duduie care ne-a terorizat la vremea plandemiei) și ministrul Rafila, cofinanțarea era de 30%. Cu nedisimulat interes, așteptăm ca prezidentul Arsene să explice de unde scoate banii, iar pe cei de la PNL Neamț să revină și ei cu picioarele pe pământ. Sau pe Pământ.

La rigoare și dramă vorbind, oarecum șocantă este profunda tăcere a fudulilor ONG-iști, haștagopiteci și rezistopați, a lumii medicale sub diversele ei structuri profesionale și sindicale. Cât privește Consiliul Consultativ pentru sistemul sanitar, înființat prin hotărâre de consiliu județean pe 31 ianuarie 2017, a uitat și Ionel Arsene.

Viorel COSMA

articolul original.

Reacție fermă a Colegiului Medicilor: „Medicii nu sunt sac de box… pentru nimeni!”

26 August 2022 at 13:43

Colegiul Medicilor din România condamnă public comportamentele și vocile care creează „o prăpastie și mai mare” și afectează „și mai tare relația dintre medic și pacient’’, puternic erodată de pandemia de COVID-19 și de numărul insuficient de medici.

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) ia atitudine public, împotriva agresiunilor la care este supus personalul medical și a reacționat ferm împotriva unor astfel de comportamente. Atrăgând atenția că „medicii nu sunt sac de box… pentru nimeni”, CMR subliniază că „nu trebuie uitat că medicii sunt oameni dedicați sănătății și cu toții dorim salvarea vieții’’, în ciuda suprasolicitării și a lipsurilor din sistemul sanitar, deși admite că există și medici al căror comportament lasă de dorit.

Medicul și pacientul, medicul și societatea, suntem la fel. Relația dintre medic și pacient trebuie să se bazeze pe respect reciproc, iar medicul, în exercitarea profesiei sale, bineînțeles că trebuie să manifeste profesionalism, empatie și corectitudine. Dar nu putem asista impasibili și nu este normal, reprezintă chiar o infracțiune, să agresezi cadre medicale. Pe de altă parte, bineînțeles, medicul trebuie să-și trateze pacienții cu maximum de profesionalism, corectitudine și seriozitate. Cu toții am auzit de agresiuni față de medici, cu toții am auzit și de cazuri izolate de medici care, în anumite momente, poate nu au arătat empatia și profesionalismul pe care le considerăm obligatorii în exercitarea profesiei medicale, dar nu trebuie să generalizăm. Nu trebuie să lăsăm diverse comportamente, dar și voci care să creeze o prăpastie și mai mare și să afecteze și mai tare relația dintre medic și pacient’’, se arată într-o scrisoare deschisă a CMR.

În contextul în care sistemul de sănătate din România se confruntă cu o lipsă acută de medici, CMR subliniază că pandemia de COVID-19 a contribuit la suprasolicitare, iar în condițiile în care autoritățile clamează permanent drepturile pacienților și obligațiile personalului medical și foarte rar amintesc de obligațiile pacienților și drepturile celor care-i îngrijesc, nu este de mirare că s-a ajuns la o erodare a încrederii între medic și pacient.

Colegiul Medicilor din România arată însă că „împreună, noi, corpul medical și întreaga populație a României și de pe întreg mapamondul, străbatem o pandemie care, din păcate, și ea a contribuit la un anumit tip de erodare a relației de încredere ce este firesc să existe între medic și pacientul său’’, dar o societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, de „un corp profesional care să corespundă nevoilor și provocărilor sistemului medical’’.

Din păcate, în România, la acest moment, există o aparentă ruptură între corpul medical și o parte a societății și, ca o consecință, o criză gravă în înțelegerea relației medic-pacient. Constatăm diverse atitudini, diverse mesaje care duc și conduc la o degradare constantă a relației medic-pacient, cu impact nedorit asupra actului medical, cu o sădire a neîncrederii în medici, ceea ce ar putea să genereze situații în care medicul va practica o medicină defensivă sau pur și simplu va alege, așa cum a făcut deja un număr foarte mare de medici, să plece în alte țări, având ca singură motivație dorința de a-și practica profesia în condiții corecte și sigure”, se arată în scrisoarea deschisă a CMR.

Admițând că se poate accepta lipsa informării corecte și echilibrate a unor pacienți privind funcționarea sistemului medical, neînțelegerea bolii și un anumit tip de respingere a diagnosticului ori a tratamentului care, pe de altă parte, ar duce la salvarea vietii și care se bazează pe protocoale și așteptări nerealiste, conducerea CMR atrage atenția că „sub nicio formă nu putem accepta agresivitatea și violența împotriva personalului medical”.

CMR subliniază că pacientii trebuie să înțeleagă neputința medicilor în acordarea de îngrijiri medicale optime în condiții de infrastructură medicală deficitară „sau extrem de deficitară în anumite unități sau de lipsa numărului optim de medici în anumite zone’’ și arată că „NU Medicul este responsabil de acest sistem medical neperformant, NU Medicul trebuie pedepsit fizic sau verbal de lipsa echipamentelor medicale sau de creșterea timpului de asteptare atunci când el este implicat în alte cazuri și suprasolicitat. Dar DA, susținem practicarea medicinei corecte, profesioniste și responsabile si suntem dispusi la orice fel de măsuri care să ducă la creșterea gradului de încredere și la dezvoltarea profesiei medicale, dar noi și societatea nu trebuie să lăsăm comportamente și voci care să ,,sape’’ în adâncirea relației de neîncredere dintre o parte a populației și medici’’, se mai arată în scrisoarea deschisă a CMR, semnată de președintele organizației profesionale, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Alexandru Rafila

Reacția Colegiului Medicilor vine atât pe fondul agresiunilor tot mai frecvente asupra cadrelor medicale, cât și ca urmare a declarațiilor ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a afirmat joi, la Iași, unde a participat la inaugurarea oficială a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului „Nicolae Oblu”, că de multe ori, personalul medical tratează pacienţii „într-un mod distant”, deşi ei au nevoie nu doar de tratamentul specific afecţiunilor lor, ci şi de „foarte multă empatie, foarte multă grijă”. În opinia sa, pentru a se îmbunătăți sistemul de sănătate din România trebuie să lucrăm foarte mult pe educarea oamenilor în general și a personalului medical în special, astfel încât să reușim să fim într-adevăr oameni, să politizăm mai puțin lucrurile”.

Întrebat de jurnaliști cum comentează cazul medicului din Fetești agresat, Rafila a admis că „agresarea personalului medical este o problemă”, care din punct de vedere penal reprezintă o faptă gravă, dar din punct de vedere moral „nu ţine foarte mult de organizarea sistemului de sănătate, ci ţine de multe ori de educaţia pe care o avem şi mai ales de lipsa educaţiei, de modul în care unii oameni tratează profesioniştii din sănătate. Este anormal aşa ceva”, a afirmat ministrul.


articolul original.
❌