ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Lider PNL: PSD trebuie să dea explicații urgent în cazul deputatului Aurel Bălășoiu

2 October 2022 at 09:50
image

Conducerea PSD a decis, sâmbătă, 1 octombrie, excluderea din partid a deputatului Aurel Bălăşoiu. De asemenea, „PSD se aşteaptă ca acesta să îşi dea demisia urgent din funcţia de deputat”.

Comunicatul PSD, postat pe Facebook, nu oferă niciun fel de explicații referitoare la motivele care au condus la această drastică decizie. În postare se arată doar că formațiunea social-democrată „nu tolerează în niciun fel încălcarea legii, a demnităţii umane şi a moralei creştine”.

După anunțul PSD, au apărut imagini în care deputatul Aurel Bălășoiu apare în ipostaze intime alături de un băiat, publicate de Gândul.

„Le-am privit, le-am studiat, pot spune că nu sunt vinovat și drept dovadă că așteptăm să vedem soluția care va fi, ce se va întâmpla, că dacă nu știm nimic, ce e în spate, nu poți să vorbești.

Nu (nu îl cunosc pe tânărul din fotografii – n.r.) și oricum nu apare copil minor acolo, cum sunt pozele.

Nu sunt eu acolo (în acele fotografii – n.r.), ăsta e punctul meu de vedere”, a declarat duminică Aurel Bălăşoiu, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Bălășoiu nu era un simplu rătăcit prin Camera Deputaților!

Vicepreședintele PNL Alexandru Muraru consideră că este necesar ca PSD să dea explicații suplimentare cât mai urgent pentru că, în opinia sa, un astfel de caz nu poate fi expediat doar învocând morala creștină.

„PSD este dator să ofere opiniei publice explicații urgente și suplimentare cu privire la cazul deputatului PSD, Aurel Bălășoiu, care este astăzi implicat într-un caz cu acuzații de sex cu minori.

Cazul deputatului PSD este de departe, prin natura lui, prin raportarea la alte cazuri de parlamentari penali (tot de la PSD, tot cu infracțiuni sexuale – cazul Bănicioiu ș.a.), prin istoria lui personală, ABOMINABIL.

Nu se poate să fim trimiși la plimbare printr-o expediere a cazului, cu invocări ale moralei creștine, să ni se spună că a fost exclus când, știm cu toții, excluderea unui deputat, la orice partid politic, deci inclusiv PSD, presupune convocarea unor organisme interne și parcurgerea unor proceduri birocratice. Care nu puteau fi făcute în câteva ore.

Aflăm astăzi că deputatul PSD Bălășoiu nu era un simplu rătăcit prin Camera Deputaților (condusă de președintele Marcel Ciolacu), ci fusese primar din 2004 până în 2020, că ar fi mare latifundiar, mare deputat în Adunarea Eparhiei Argeșului și Muscelului. Deci un lider local important, cu rezonanță, cu vechime mare în PSD, cu recunoașterea meritelor. Care dintre ele?

Există informații potrivit cărora practicile și îndeletnicirile erau cunoscute și că acestea ar avea implicații mult mai grave. La fel cum, USR, partid prăbușit în opoziție astăzi, îi oferise lui Bălășoiu onoruri și decorații pe care astăzi se face că i le retrage. Se pare că ridicolul nu ocolește USR nici în opoziție, care nu mai prididea cu oferirea de medalii de aur PSD-iștilor…

Așadar, o complicitate sulfuroasă care are precedente. Nu mai târziu de acum două săptămâni, ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești de către un grup de rezerviști, a fost marcată de prezența unui important reprezentant PSD Argeș. Eveniment care nu a avut nicio urmare din partea conducerii locale sau centrale a PSD, ceea ce echivalează cu o acceptare sau complicitate.

PSD trebuie să se comporte zi de zi ca un partid care se află într-o coaliție de guvernare, care respectă valorile la care România a aderat și pe care s-au construit instituțiile astăzi. PSD trebuie să demonstreze că practicile din trecut nu mai sunt valabile și că popularea listelor parlamentare cu unii care vor să capete imunitate nu este o metodă acceptabilă în România anului 2022.”, a scris Alexandru Muraru pe Facebook.

articolul original.

Alexandru Muraru: ‘Vladimir Putin în final va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina’

28 September 2022 at 17:15
image

Aproape 1.500 de manifestanți care protestau față de mobilizarea militară parțială anunțată de Vladimir Putin au fost reținuți în zeci de orașe din Rusia, începând de sâmbătă. Peste 8.500 de ruși au plecat într-o singură zi în Finlanda vecină, de teamă să nu fie trimiși pe front în Ucraina.

Alexandru Muraru spune că invazia rusă din Ucraina este un eșec de proporții:

”Trebuie spus că la șapte luni de la debutul războiului, operațiunea specială, cum o numește Federația Rusă, de fapt o invazie barbară a unei țări suverane reprezintă un eșec de proporții. Această mobilizare, care este practic prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial este probabil cea mai nepopulară decizie pe care o ia Putin de la momentul în care a început ascensiunea în Rusia, în 1999, este o decizie fără precedent, iar mobilizarea a 300.000 de bărbați, așa cum a spus Putin în discursul de pe 29 februarie intră în contradicție directă, așa cum au remarcat specialiștii și jurnaliștii, cu cifrele în sine și cu decretul de mobilizare, pentru că acolo nu se face referire la o mobilizare parțială, ci se face doar referire la bărbați cu pregătire militară, deci nu există nici o garanție că cifra va rămâne aceasta, de vreme ce primele recrutări nu au avut nici o legătură cu pregătirea militară (…).

Este o criză politică majoră, în mijlocul războiului, societatea rusă este direct purtată în război, chiar dacă la început a părut o afacere sau o chestiune a sistemului politic și a lui Putin după 24 februarie, ceea ce se întâmplă după 21 septembrie arată practic că războiul trece direct în casa fiecărei familii din Rusia. Este un model stalinist de control social total”.

Deputatul afirmă că ”este faza de precolaps a oricărui dictator, așa cum și Antonescu și Hitler au făcut la vremea respectivă, implicarea în deciziile militare a elitei politice înseamnă foarte clar o distrugere a oricărui sistem politic și social”.

Întrebat dacă acesta este începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin, Alexandru Muraru a răspuns:

”Da, este fără doar și poate că acesta este un demers fără de întoarcere, faptul că Putin în final va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina, pentru că orice sistem politic are acest instinct de a se conserva și e aproape clar că nu toți cei care sunt în preajma lui Putin sunt de acord cu aceste demersuri”, conform rfi.ro

articolul original.

Audieri la CNCD în cazul declarațiilor rasiste făcute de Viktor Orban în iulie la Băile Tușnad | AUDIO

1 September 2022 at 08:59
image

Audieri azi la CNCD în cazul declarațiilor cu caracter rasist și xenofob făcute în iulie la Băile Tușnad de premierul Ungariei. Viktor Orban a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/01sept-11-eliza-REL-CNCD-Orban.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul oricărei reclamații legislația prevede audierea ambelor părți, așa că la CNCD au fost citați atât Alexandru Muraru cât și șeful Guvernului maghiar, Viktor Orban. Asta a fost o premieră, până acum nemaifiind vizat șeful unui Guvern străin.

La audierile de azi este prezent doar reclamantul, dar premierul maghiar se bucură oricum de imunitate jurisdicțională. Asta nu înseamnă că Viktor Orban nu poate fi sancționat, doar că nu de autoritățile române. Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a explicat recent la Europa FM acest concept.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, la Europa FM: „Șefii de stat au imunitate jurisdicțională față de instanțele, respectiv autoritățile publice ale unui stat străin”

„Potrivit Dreptului Internațional Public, șefii de stat au imunitate jurisdicțională față de instanțele, respectiv autoritățile publice ale unui stat străin. Este o formă de protecție a suveranității”, a spus Csaba Asztalos la Europa FM.

Alexandru Muraru: „Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile”

Aflat în România la finalul lunii iulie, premierul maghiar s-a poziționat atunci împotriva amestecului de rase europene și non-europene, într-un discurs care a stârnit indignare.

„Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, spunea la mijlocul lunii august Alexandru Muraru, cel care l-a reclamat la CNCD pe șeful guvernului Ungariei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Viktor Orban a fost citat la CNCD în urma declarațiilor rasiste și xenofobe de la Băile Tușnad. De ce nu poate fi sancționat premierul Ungariei

articolul original.

Viktor Orban trebuie să se prezinte la CNCD pentru declarațiile făcute în România

29 August 2022 at 11:10
image

Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD) l-a citat pe Viktor Orban pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile făcute în România. Nu se știe cu exactitate dacă CNCD are cumva în atribuții o asemenea procedură. Singurul lucru cert este că premierul nu va fi prezent la vreo ședință a Consiliului Național.

Precizăm că Viktor Orban, premierul Ungariei a făcut mai multe declarații la Tușnad, declarații care au trezit stupoarea occidentului.

Viktor Orban chemat la CNCD pentru a explica declarațiile făcute

Alexandru Muraru, deputat PNL de Iași, a depus o plângere la CNCD împotriva lui Vicktor Orban în legătură cu declaraţiile făcute de premierul Ungariei în România. Sesizarea nu a rămas fără apel, iar premierul este chemat la CNCD pentru a oferi explicații:

„Ca în orice dosar, se face o procedură de citare, se transmite părților o adresă în care se stabilește un termen în care se pot prezenta sau pot depune un punct de vedere, adică obligația legală a CNCD să asigure dreptul la apărare a părților. Citarea s-a făcut prin Ambasada Ungariei la București”, a declarat președintele CNCD, informează Mediafax.

Pare să fie de noaptea minții ca un înalt demnitar internațional să fie somat de CNCD să se prezinte la raport. Asta în condiţiile în care nu este clar dacă instituția are şi responsabilități internaționale. Concret, nu se știe cu exactitate dacă CNCD poate trage la răspundere un înalt demnitar care nu are cetățenie română:

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este autoritatea de stat autonomă, sub control parlamentar, care își desfăşoară activitatea în domeniul discriminării. Este garant al respectării și aplicării principiului nediscriminării, în conformitate cu legislația internă în vigoare și cu documentele internaționale la care România este parte. se arată pe site-ul CNCD la secțiunea ”despre”.

Cel care a alertat autoritățile a fost deputatul PNL de Iași, Alexandru Muraru, fratele lui Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

Ce declarații a făcut Viktor Orban la Tușnad

Premierul Ungariei, Viktor Orban a participat la o școală de vară organizată de UDMR la Tușnad. Oficialul maghiar a făcut o serie de declarații considerate de occident ca fiind rasiste și care aduc aminte de nazist. După reacțiile internaționale au venit și cele naționale. Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au comandat ferm acest lucru, iar premierul le-a cerut explicații celor de la UDMR:

Am calculat greşit în momentulîn care am crezut că, dacă nu vom achiziţiona energie din Rusia, atunci ruşii vor avea încasări mai mici. Calculele au fost greşite, deoarece încasările depind nu numai de cantitatea vândută, ci şi de preţul mărfii.

Acum situaţia este că ruşii vând mai puţină energie, dar au încasări mai mari. Importulrile Uniunii Europene au scăzut cu 23%, dar încasările Gazprom au crescut de două ori în ultima perioadă. Au avut de câştigat chinezii. China era dependentă de ţările arabe, de unde achiziţiona din acea zonă toţi agenţii energetici. Acum, de când noi nu mai luăm de la ruşi, respectiva cantitate s-a îndreptat către China, care nu mai este dependentă din punct de vedere energetic. Şi desigur, au de câştigat marile companii americane. (…)  e explicat Viktor Orban în declarații

Mai mulți lideri PNL au cerut excluderea UDMR de la guvernare după declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad, declarații care vor fi analizate de CNCD.

articolul original.

A fi sau a nu fi premier PSD. „Fumigena” de la PNL

8 August 2022 at 10:52

Viitorul sună incert pentru români și întrebarea liderilor PNL și PSD este doar cum se pot salva pe ei înșiși, nu cum pot salva țara. Potrivit unor surse politice consultate de Q Magazine, liberalii ar vrea să-i lase pe pesediști la putere în perioada următoare care va aduce crize economice, financiare, sociale, în timp ce pesediștii, care știu ce timpuri grele vin, caută soluții pentru a renunța la rotația convenită cu PNL la formarea coaliției, soluții care să nu pară însă o fugă de a conduce țara prin deșert.

PNL lansează ipoteza

Primul care a lansat ideea renunțării la schimbarea premierilor a fost liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru. „România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă, personal, cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat pentru News.ro Muraru

Alexandru Muraru, PNL

Totodată, liberalul consideră că „PSD a primit în compensare şi are lucruri foarte importante, precum Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”.

„PSD are în prezent trei ministere cheie, unele din cele mai importante, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza”, afirmă şeful liberalilor ieşeni.

Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.

„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a adăugat deputatul PNL.

O fumigenă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, susține că ideea lansată de Muraru reprezintă doar o fumigenă care să îl scape pe liderul PNL de problemele pe care le are pe plan local.

„La Iași, președintele PNL, Alexandru Muraru, este într-o situație grea, cazurile penalilor Chirică și Alexe îi dau mari bătăi de cap. Greu să explice ieșenilor că partidul pe care îl reprezintă nu este nici Chirică și nici Alexe, că doar sunt pe funcții alese sub sigla PNL.

Radu Oprea, PSD

În încercarea de a scăpa din încercuire, domnul Muraru crează fumigene la București. Brusc îl preocupă soarta guvernării începând cu primăvara anului viitor.

Îi propun domnului președinte al filialei PNL Iași să fie mai degrabă îngrijorat de știrile care spun că energia electrică s-a vândut cu 2.660 lei/Mwh.

Scumpirea majoră a prețului la gaze și energie este principala cauză de creștere a inflației care erodează veniturile tuturor românilor. Aici așteaptă cetățenii soluții, iar PSD a venit cu propunerea concretă a reglementării prețurilor pentru că este evident că actuala schemă de plafonare nu poate tempera creșterea prețurilor.

Haideți să ne concentrăm pe soluții și nu pe scenarii. PSD a intrat la guvernare pentru a susține cetățenii și economia în aceste momente dificile, nu pentru jocuri și declarații politicianiste.”, scrie Radu Oprea pe contul PSD de social media.

Omologul său liberal, Ionuţ Stroe, afirmă că rotativa guvernamentală este un angajament luat de partid la formarea coaliţiei, iar PNL îşi respectă angajamentele. „Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, precizează el. Stroe adaugă că un subiect de o asemenea importanţă trebuie discutat în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului. Orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice. Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate.”, a transmis Ionuț Stroe.

Grindeanu: Rotația va avea loc

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat duminică, 7 august, că rotația guvernamentală programată pentru mai 2023, care îl va avea premier pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, va avea loc.

„Din punctul de vedere al meu, personal, eu cred că se va se va produce, de ce nu? Noi am avut experimente în care inclusiv eu am făcut parte din asemenea experiment, şi nu doar PSD-ul, ci şi PNL-ul (în care preşedintele de partid nu era şi premier n.r.). Apare o zonă bicefală, dacă vreţi, de conducere, ceea ce nu e productiv şi atunci cred că e corect ca preşedintele partidului (Marcel Ciolacu n.r.) să fie prim-ministru”, a precizat Grindeanu, la Prima TV, relatează News.ro.

Întrebat dacă ar putea deveni noul președinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Marcel Ciolacu, sau va rămâne la conducerea Ministerului Transportului, Grindeanu a spus că nu poate anticipa.

Sorin Grindeanu, PSD

„E o proiecţie pe care în acest moment mi-e greu s-o fac. Pe o parte, am început (…) nu, nici măcar nu spun că le-am început eu, dar cel puţin am făcut în aceste luni foarte mult pe proiecte care sunt foarte importante şi pe care mi-aş dori să le văd finalizate. Pe de altă parte, sigur, Camera Deputaţilor este extrem de importantă, sunt parlamentar, şi ar fi o onoare pentru mine ca toţi colegii mei să mă susţină pentru această poziţie, dar e speculaţie. Sunt şi alţi colegi de-ai mei care pot să meargă preşedinţi ai Camerei Deputaţilor. Dacă voi performa, fac treabă ca ministru al Transporturilor, dacă colegii mei vor considera că mai bine rămân acolo să termin anumite proiecte, dacă vor fi alţii care pot să vină cu un suflu nou, n-am niciun niciun fel de problemă de acest tip”, a explicat el.

În legătură cu scenariul potrivit căruia PSD nu va prelua guvernarea în mai 2023, Grindeanu a subliniat că PSD este un partid loial, a dovedit acest lucru, iar clasa politică din România a câştigat „un pic de maturitate”.

„Suntem la guvernare şi ne asumăm lucrurile de la guvernare şi acum când prim-ministru este de la alt partid, nu de la noi. Nu fugim de deciziile pe care le ia Guvernul României. Nu, nu e guvernul PNL, nu e guvernul nici măcar PNL-PSD-UDMR. E Guvernul României. Noi facem parte din această majoritate şi ne asumăm deciziile pe care Guvernul României le ia, unele dintre ele luate de miniştrii PSD, altele de miniştrii UDMR sau PNL. Eu cred că totuşi clasa politică din România a câştigat un pic de maturitate. (…) cel puţin din partea noastră, din partea PSD, vă asigur că suntem, şi am dovedit acest lucru, suntem un partener loial, mergem înainte, e un protocol semnat”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor crede că tradiția PSD de a candida la Președinția România cu liderul partidului, va continua și la următoarele alegeri.

„Şi dacă n-am fi la guvernare şi am fi în opoziţie, şi dacă ar fi fost invers lucrurile, ar fi dat prima dată PSD primul ministru şi în mai anul viitor ar fi fost rotativă şi ar fi avut PNL prim-ministru, în general, la PSD, preşedintele partidului este cel care candidează. (…) Sunt cinci ani de când ar conduce (Marcel Ciolacu n.r.) şi eu cred că oricine ar fi, şi nu vorbim de Marcel sau de Gabi ( Gabriela Firea n.r.) sau de altcineva, oricine conduce Partidul Social Democrat, aşa cum e organizat PSD, şi îşi doreşte, pentru că e foarte important să-ţi doreşti acea funcţie, pleacă din postura de favorit în interior, ca şi candidat pentru această poziţie. Sigur, am văzut poziţia preşedintelui Marcel Ciolacu, o apreciez rezervată”, a subliniat prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.

De asemenea, el a transmis că nu îşi doreşte să intre într-o astfel de competiţie şi nu lucrează în acest moment, „la acest profil”.

„Îmi fac treaba acolo unde sunt în acest moment, la Ministerul Transporturilor. Dacă la anul se va hotărî altceva, foarte bine, dacă nu, nimeni nu e de neînlocuit, şi ştiu foarte bine acest fapt pe propria piele.”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte şansele Gabrielei Firea de a reveni la Primăria Capitalei printr-o candidatură comună PSD-PNL, Grindeanu a spus că ea are cele mai mari şanse de a reveni în această postură. „Eu cred că nemeritat a pierdut în 2020. Îşi doreşte, conform propriilor declaraţii, şi eu cred că în acest moment are cele mai mari şanse de a reveni în această postură, fie că e candidatură comună, fie că nu e candidatură comună”, a punctat Grindeanu. Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

În schimb, despre o candidatură comună PSD-PNL la parlamentare, prim-vicepreşedintele PSD a declarat că el nu este un susţinător al unui astfel de proiect şi nici nu a auzit pe cineva care să susţină acest proiect.

„Nu este un proiect care să aibă viitor, şi mă explic. Totuşi, vorbim de cele mai puternice partide din România în ultimii 25 de ani. Eu cred că, pentru dreapta, PNL este definitoriu, pentru stânga, PSD. Avem această conjunctură în care s-a format această alianţă. Nu trebuie să ne depărtăm totuşi de propriile bazine electorale, cel de stânga, cel de dreapta, şi ca principale forţe pe aceste zone cred că trebuie să şi delimităm foarte bine lucrurile. Eu nu văd în acest moment acest proiect ca unul viabil, cel de a avea candidaturi comune la parlamentare (…) şi nici la prezidenţiale. Nu văd lucrul acesta”, a transmis Sorin Grindeanu.

articolul original.

Un deputat liberal propune ca „Istoria comunismului în România”, să fie disciplină obligatorie pentru liceu

8 August 2022 at 09:56

În cadrul Forumului Educației de la Iași, organizat de PNL la finalul săpătmânii trecute, au fost dezbătute proiectele legii învățământului. La eveniment a participat și ministrul Sorin Cîmpeanu, care se declară optimist în legătură cu viitorul școlii românești, mai ales că a întâlnit „oameni care au încredere în România Educată și în schimbările atât de importante și de necesare propuse în cele două proiecte de lege”.

Forumul Educației a avut loc sâmbătă, 6 august, în cea de-a 24-a zi de consultări și, din punct de vedere cronologic, potrivit ministrului Cîmpeanu, care a bifat dezbaterile cu numerele 37, 38, și 39.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a participat la dezbaterile de la Iași unde au fost formulate propuneri pentru ca școala să fie mai atractivă pentru elevi și pentru ca universitățile să formeze cei mai buni specialiști. Foto Facebook

„A fost a 24-a zi de consultări și, din punct de vedere cronologic, s-au desfășurat dezbaterile cu numărul 37 (Învățământ Preuniversitar – 300 de participanți), 38 (Învățământ Superior – peste 100 de participanți) și 39 (organizată în parteneriat cu Teach for Romania – 150 de participanți fizic și aproape 500 de participanți online)”, a scris Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Prezent la dezbateri, deputatul liberal Alexandru Muraru a comparat starea de fapt din 2012, anul adoptării actualei legi a educației, cu cea din 2021 în privința numărului studenților înscriși în învățământul superior de stat sau privat.

Deputatul liberal Alexandru Muraru a propus introducerea unei noi materii obligatorii în curicula de liceu Foto Facebook

„În 2012, după adoptarea actualei legi a educației, în România aveam 540 mii de studenți înscriși în învățământul superior la stat și privat, cifră care a scăzut de la an la an până în anul 2021, la 401 mii de studenți pe ambele forme de proprietate. Sunt 10 ani în care statul român a pierdut 140.000 de studenți. Evident, explicațiile pot fi multiple, fie că vorbim de cele de ordin social de cele mai multe ori, sau legate chiar de efectele pe care le vedem în învățământul preuniversitar, în special la rezultatele de la examenele de bacalaureat, dar e clar că astăzi, universitățile se confruntă cu un număr din ce în ce mai redus de studenți. Paradoxal dar îmbucurător totodată, Iașul nu păstrează trendul național de scădere, observând, mai ales din 2019 încoace, o creștere semnificativă a numărului de studenți care acced la studiile de licență.”, a remarcat liberalul Alexandru Muraru, care subliniat că trebuie identificate soluții pentru ca învățământul universitar să devină din nou atractiv.

De asemenea, el consideră că trebuie început un amplu proces de educare a generațiilor postcomuniste despre istoria regimului totalitar.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei Rusiei, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în ţările NATO, (…) consider că studierea de către elevi a comunismului românesc, ca disciplină separată faţă de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este obligatorie. După 32 de ani de la prăbuşirea comunismului, generaţiile de mâine trebuie educate în spiritul democraţiei, valorilor libertăţii şi combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea şi falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist. Manipularea istoriei a servit la menţinerea puterii elitelor comuniste şi a sistemului totalitar. De aceea, România trebuie să înceapă un proces amplu de a educa pe cei născuţi după postcomunism despre istoria regimului totalitar. Această educaţie va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism, naraţiunilor false, nostalgiilor transformare în proiecte politice toxice pentru democraţie. Ori istoria europeană care are nevoie astăzi de o naraţiune şi care lipseşte cel mai mult din curricula elevilor este istoria regimului comunist”, a declarat Alexandru Muraru, potrivit unui comunicat de presă.

Muraru, care este reprezentantul special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei a subliniat faptul că „Istoria comunismului în România”, ca disciplină obligatorie, reprezintă cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale.

„Este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercării Rusiei de a rescrie istoria în contextul războiului din Ucraina. Educaţia este cea mai eficientă armă împotriva falselor naraţiuni. La 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situaţia de atunci era mai bună decât cea de acum. Este cea mai mare cifră din ultimii ani şi arată amploarea revalorizării comunismului. Şi este evident şi cel mai mare neadevăr, România de astăzi, cu toate problemele ei, nu poate fi comparată cu trecutul său total totalitar, cu închisori şi crime. (…) Noi nu pregătim doar oameni pentru piaţa muncii, ci vrem să pregătim viitori buni cetăţeni într-o democraţie, care să facă imposibilă în viitor repetarea acestor istorii regretabile. Educaţia este singurul antidot la ignoranţă, totalitarism, antisemitism şi xenofobie”, a subliniat el.

articolul original.

„Rotativa” agită spiritele în Coaliție

8 August 2022 at 09:49
By: (R.C.)

Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, spune purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, scrie Stroe pe Facebook.

Potrivit acestuia, orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice.

„Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate”, adaugă purtătorul de cuvânt al PNL.

Reacție lui Stroe vine după ce liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a declarat că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun.

„PSD a intrat la guvernare pentru a susține cetățenii și economia în aceste momente dificile, nu pentru jocuri și declarații politicianiste”, a transmis purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea.

Dl. Muraru creează fumigene la București, a spus Radu Oprea.

articolul original.
  • There are no more articles
❌