ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Gheorghe Turda, dezvăluiri de la înmormântarea lui Alexandru Arșinel. Ce a pățit artistul în cimitir

22 November 2022 at 17:07

Gheorghe Turda a mărturisit prin ce momente grele a fost nevoit să treacă, după ce a luat parte la înmormântarea lui Alexandru Arșinel. Interpretul de muzică populară și-a făcut curaj să povestească o întâmplare care l-a afectat pe o perioadă nedeterminată, mai ales din cauza vârstei înaintate pe care o are.

Artistul de muzică populară în vârstă de 74 de ani s-a confruntat cu o problemă destul de mare după înmormântarea la care a participat în urmă cu mai bine de o lună. Acesta a mărturisit totul abia acum, deoarece a avut nevoie de o perioadă în care să se refacă fără să își îngrijoreze prea tare fanii.

Ce problemă a întâmpinat Gheorghe Turda, după înmormântarea lui Alexandru Arșinel

Deși este un bărbat destul de energic și plin de viață, vârsta înaintată i-a pus bețe în roate lui Gheorghe Turda. Acesta povestește că a suferit un accident neplăcut chiar în momentul în care a ieșit din cimitir, după înmormântarea lui Alexandru Arșinel.

Se pare că interpretul de muzică populară s-a împiedicat involuntar de o balustradă și a căzut pe spate, moment în care s-a lovit foarte tare. A fost dus imediat la urgențe, iar medicii au descoperit că este vorba despre o coastă fisurată și că are nevoie de odihnă multă pentru a se putea pune pe picioare.

„Am fost la înmormântarea lui Arșinel și, când am ieșit din cimitir, m-am împiedicat de o balustradă mică, am căzut pe spate, m-am lovit la șale și mi-am fisurat o coastă, nu e ruptă. Am fost și la spital și mi-au spus că nu se mai repară. Coastele nu se repară, nu se mai pot pune la loc”, a povestit el pentru Click!.

Gheorghe Turda, la înmormântarea lui Alexandru Arșinel. Sursă foto: CANCAN.RO

Deși a trecut prin astfel de momente, artistul susține că nu poate sta departe de scenă, tocmai de aceea a organizat o mulțime de concerte în următoarea perioadă. Ba mai mult decât atât, acesta recunoaște că va cânta atât pe 1 decembrie, cât și de Crăciun.

articolul original.

Fiul lui Arșinel e încă dărâmat! CANCAN.RO are imaginile durerii! Maestrul s-a stins acum aproape două luni

16 November 2022 at 21:40

Alexandru Arșinel a murit! A fost vestea tristă a zilei de 29 septembrie, când marele actor pierdea lupta cu o boală chinuitoare și lungă. Avea 83 de ani. A lăsat, în urma lui, multă durere. Familia, prietenii, cei care l-au admirat pe scenă și pe micile ecrane. Bogdan, unul dintre copiii lui, încă nu-și revine. Pare chiar dărâmat. CANCAN.RO are imaginile care exprimă multă suferință și vi le prezintă, în exclusivitate.

Bogdan a ținut enorm la tatăl lui, maestrul Arșinel. A fost lângă el în anii de suferință, atunci când boala actorului se agravase. L-a ajutat cu ce a putut, îl vedea des. Arșinel ajunsese la azil, iar vizitele nu au mai putut fi la ordinea zilei. Cel care a înveselit milioane de români cu umorul lui se stingea, lăsând o tristețe enormă în urmă. Și suferință. Bogdan este printre cei care încă îl plâng.

Bogdan Arșinel, fiul marelul maestru care a murit acum o lună și jumătate, încă nu și-a revenit (Foto: CANCAN.RO)

Paparazzii CANCAN.RO l-au întâlnit, în traficul din Capitală, pe fiul lui Alexandru Arșinel. Bogdan a afișat o mină tristă, gânditoare, la volanul mașinii sale. Cu țigara în mâna-i scoasă pe geam, bărbatul a călcat lent accelerația. Traficul l-a blocat, pe alocuri, moment în care s-a frecat la ochi, apăsat. Drama pierderii tatălui pe care l-a iubit încă nu a dispărut. Chiar dacă viața va merge înainte pentru el.

Chinul prin care a trecut Alexandru Arșinel

Alexandru Arșinel se confrunta de mulţi ani cu probleme grave de sănătate. În 2013, actorul a suferit o intervenție chirurgicală de transplant renal, pentru ca apoi să fie diagnosticat cu diabet zaharat și cu hipertensiune arterială.

Și problemele de sănătate au continuat. Arșinel avea montat un stent pe artera interventriculară anterioară a inimii.

Bogdan Arșinel i-a fost un adevărat sprijin fostului mare actor al scenei românești (Foto: CANCAN.RO)

În luna iunie, ajungea la un azil, apoi a fost adus de urgență, cu ambulanța, la spital. I s-au descoperit grave probleme medicale, astfel că prognosticul doctorilor a fost rezervat.

După ce starea de sănătate a maestrului teatrului românesc s-a agravat, a ajuns la secția de Terapie Intensivă. Avea să-și dea acolo ultima suflare. A fost înmormântat pe 2 octombrie, la cimitirul Bellu.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

VIDEO! Actorul Alexandru Arşinel a fost înmormântat, duminică, la Cimitirul Bellu

2 October 2022 at 14:31
image

Actorul Alexandru Arşinel, care a murit la vârsta de 83 de ani, joi, la Spitalul Universitar din Capitală, a fost înmormântat, duminică, la Cimitirul Bellu.

Soţia actorului, Marilena, a venit în scaunul cu rotile, alături de cei doi fii. Printre cei prezenţi la slujba de înmormântare au fost colegii actorului Adrian Enache, Aurelian Temişan, Vasile Muraru, Gheorghe Turda. 

Actorul de teatru şi film s-a născut la Dolhasca, judeţul Suceava, localitatea devenind deja celebră după ce a fost evocată de artist în multe dintre momentele sale comice, interviuri sau declaraţii. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchiţeanu Şirianu şi Ion Olteanu.

VIDEO! Actorul Alexandru Arşinel a fost înmormântat, duminică, la Cimitirul Bellu

S-a remarcat în emisiunile de divertisment (radio şi TV), dar mai ales pe scenă, rămânând mereu aproape de inimile românilor din ţară şi din Diaspora.

După absolvire, pleacă la Târgu Mureş unde se deschide secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” – al cărui director va fi mai târziu – şi joacă în spectacole de teatru de revistă alături de Mircea Crişan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuş, Zizi Şerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Şerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu. În anul 1978, începe să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care ia naştere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească. De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel.

A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului” şi este cetăţean de onoare al Capitalei şi al oraşului Dolhasca.

Sursa: ZDI

articolul original.

Actorul Alexandru Arșinel, înmormântat în Cimitirul Bellu

2 October 2022 at 10:43
image

Stins din viață la vârsta de 83 de ani, actorul Alexandru Arșinel a fost condus, duminică, pe ultimul drum de colegi și admiratori.

Trupul său neînsuflețit a fost înmhumat în Cimitirul Bellu din Capitală.

“A fost mai mult decât un prieten, a fost un model”, a declarat actorul Vasile Muraru.

Absolvent al Facultăţii de Teatru din Bucureşti (promoţia 1962), Alexandru Arşinel a debutat pe scena Teatrului Maghiar din Târgu Mureş, dar şi-a dedicat cea mai mare parte din activitatea artistică Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”‘.

Alexandru Arșinel a murit joi.

Actorul a jucat în peste 30 de filme artistice, printre care „Miss Litoral”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Paradisul în direct” şi „Sexy Harem Ada-Kaleh”. Dar, poate, renumele său este legat de îndelungatul duet realizat pe scenă și la televizor împreună cu regretata Stela Popescu.

Alexandru Arșinel a fost, de asemenea, un apreciat cântăreț.

FOTO: Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”

articolul original.

Alexandru Arșinel a fost înmormântat

2 October 2022 at 11:19
image

Actorul Alexandru Arșinel a fost înmormântat duminică, 2 octombrie, la cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Mateiu Caragiale.

Printre personalitățile prezente la înmormântare s-au numărat actorul Vasile Muraru, realizatoarea TV Mirela Vaida, Gheorghe Turda, Aurelian Temișan, Monica Davidescu, Adrian Enache. 300 de oameni l-au însoțit pe ultimul drum, alături de soția și de fiul său.

La slujba din biserică au putut intra doar rudele și prietenii foarte apropiați. Restul oamenilor au rămas afară și au lăsat flori pe treptele lăcașului de cult.

Locul de veci al regretatului actor se află în apropiere de Aleea Scriitorilor. Toți cei veniți pentru a-l conduce pe ultimul drum i-au acoperit sicriul cu flori și coroane.

„Sunt un om gospodar şi mi-am făcut mormânt la Bellu. Să nu aibă grijă copiii când n-o să mai fiu. Eu sunt un om gospodar și pregătesc toate în așa fel încât să nu las multe probleme după mine”, povestea Alexandru Arșinel, în 2015, pentru evelinepauna.ro.

Iată ce mai spune acesta în interviul acordat Evelinei Pauna, în decembrie 2015.

E.P.: Când ați învățat ce înseamnă „să deveniți Arșinel”?
A.A.:
 Când am început să fiu strigat pe stradă. Să fiu recunoscut. Să fiu arătat cu degetul.
E.P.: Ați ști astăzi să trăiți fără glorie? Ați mai putea să trăiți în anonimat?
A.A.:
 Draga mea, n-am urmărit vreodată cu obstinență lucrul acesta. Niciodată! Am mers din treaptă în treaptă, din aproape în aproape și, la un moment dat, m-am trezit arătat cu degetul pe stradă. Fără să urmăresc altceva decât să fiu bun pe scenă. Nu mă cramponez de această calitate. Îmi face plăcere, nu sunt ipocrit. Dar nu sunt leșinat dupa mine, cum sunt unii artiști. Nu mă iubesc în halul ăsta încât nonstop să doresc să apar pe la televizor, nonstop să vorbesc despre mine și așa mai departe.
E.P.: Iubirea din viața dumneavoastră a fost și este soția.
A.A.:
 Soția, copiii și nepoții. Si prietenii.
E.P.: Dar pe soție când ați întâlnit-o? Știu că primul impact a fost devastator, că ați spus „e o femeie superbă”…
A.A.:
 Așa e. Ne-am întâlnit în 1964, vara. Dincolo de faptul că mi s-a părut o femeie superbă, după ce am cunoscut-o, și eu și prietenii noștri au spus că este o femeie de un farmec extraordinar. Are un șarm special, care este accentruat de graseierea ei – de la ea mi se trage pronunția de Alexandrrru. Soția mea este femeia alături de care am construit o țară. O țară a mea.
E.P.: Vă amintiți cum ați cerut-o de soție?
A.A.: 
Am bâlbâit-o. Eu, în momentele de genul acesta, emoționante, sunt stângaci. Dincolo de ceea ce pot să par, la un moment dat – un tip plin de tupeu. Eu, în fond, sunt un timid. Mai ales în relații strict sufletești. Țin minte că i s-a pus pata lui mama și a zis că vrea să-i cunoască pe părinții ei. Și ne-am întâlnit la o masă la soacra mea – Dumnezeu să o odihnească – care făcea o friptură de vacă cum n-am mai mâncat decât în Argentina. Și, înainte să plec la spectacol, mama mi-a spus „Nelu, aveai ceva de spus!”. Și așa am cerut-o pe Marilena de soție. Nu după mult timp ne-am căsătorit, am făcut cununia civilă aici, în București. Și nunta – toamna, la Iași. Am organizat petrecerea într-un cort mare, au venit rudele mele de la Dolhasca, au venit și din rudele ei. Îmi aduc aminte că suta de lei era foarte mare, deci unii invitati ne-au dat câte 25 de lei. Și, din banii pe care i-am scos la nuntă, mi-am luat un magnetofon Tesla. Îmi doream.
E.P.: Păi vă doreați dumneavoastră. Dar soția?
A.A.:
 Ea a fost de acord, nu a ridicat niciodată pretenții. O fată extraordinară! Îmi doream acel magnetofon și pentru că îmi trebuia în profesie – începusem să cânt la bar – , dar și ca să-l imprim pe tata când sforăia, că nu mă credea când îi spuneam.
E.P.: Cântați la bar. Ei bine, soția nu era geloasă?
A.A.:
 Nu. Nu am simțit asta. Eu îmi vedeam de treabă și vedea și ea că trag la bine. Poate că am și necăjit-o uneori, dar nu mi-a arătat niciodată. Acum, după atâția ani, îmi mai aduce aminte de niște momente.
E.P.: Care a fost cel mai frumos gest pe care l-ați făcut din dragoste pentru soția dumneavoastră?
A.A.:
 Că am luat-o de nevastă. Nu știu… Eu am încercat, de-a lungul anilor, să-mi arăt recunoștința într-un fel sau altul. Dar nu cred că am făcut suficient, și asta mai ales din cauza profesiei mele. Am fost mult, mult, plecat de acasă. Ea a crescut copiii, ea a avut grijă de ei.
E.P.: De ce a vrut soția dumneavoastră să rămână în anonimat? De fapt, ea a vrut?
A.A.:
  Da, ea a vrut. Și acum vine doar la premiere, în rest n-o mai vezi prin teatru.
E.P.: Toată lumea care nu v-a cunoscut îndeaproape își imagina că jumătatea dumneavoastră, și în viața privată a fost Stela Popescu…
A.A.:
 Pe Stela am întâlnit-o la Institutul de Teatru. În 1978 am devenit cuplu pe scenă. Eu aveam mai bine de 10 ani de când eram la Teatrul Tănase. A fost o întâmplare. Spun, de multe ori, că, în viața mea, întâmplarea a jucat un rol deosebit. Ea era în cuplu cu Bănică și făcea un succes extraordinar, de câțiva ani. Și Puiu Maximilian scrisese un spectacol pentru Grădina Boema. Bănică n-a mai putut să onoreze contractele și… așa m-au ales pe mine. Începusem și eu să mă mișc, să joc… Așa am făcut primul spectacol. A ieșit bine și, din clipa aia, nu ne-am mai despărțit vreodată! Au mai existat priviri de ceartă, ne-am mai și înfuriat. Dar n-a existat nicio privire care să ducă la despărțire. Stela te trage la bine, te învață de bine.
E.P.: Dar a existat vreodată vreo regăsire sentimentală?
A.A.:
  Nu. Am pornit de la o stare sentimentală extrem de corectă. Eu am ținut mult la Puiu. Poate am ținut mai mult la Puiu decât la Stela. Cu Stela îmi făceam treaba. Puiu era omul care muncea și trudea în spate, pentru noi, ca noi să fim în față. 
E.P.: A fost cel mai bun prieten al dumneavoastră?
A.A.:
  Puiu Maximilian s-a situat pe un loc special, pe un piedestal pe care eu l-am respectat, l-am prețuit. Dispariția lui este numai imaginară… Noi jucăm și astăzi multe dintre momentele lui Puiu, ba mai mult, noua generație de artiști de la Teatrul Tănase, de multe ori interpretează scheciuri, roluri și monoloage scrise de Puiu pentru mine și Stela. Puiu a fost și a rămas pentru mine un fel de Caragiale al Revistei Românești, cu momente artistice nemuritoare, valabile pentru totdeauna!”. Interviul integral poate fi citit aici.

Alexandru Arșinel a murit, joi seara, la vârsta de 83 de ani. Actorul era internat la Spitalul Universitar din Capitală, în secția de Terapie Intensivă, după ce a avut nevoie de asistență medicală.

Artistul a fost dus la spital de fiul său, pe 15 septembrie, pentru că i-au apărut escare, nişte iritaţii ale pielii care apar atunci când o persoană stă foarte mult timp la pat. De atunci, actorul nu a mai fost văzut în public, fiind vizitat doar de prieteni și familie.

articolul original.

Alexandru Arșinel a fost condus pe ultimul drum şi înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală

2 October 2022 at 12:00

Marele actor Alexandru Arșinel a fost condus duminică pe ultimul drum şi înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală.

Trupul neînsuflețit al maestrului a fost depus vineri în foaierul Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

Alexandru Arșinel a murit pe 29 septembrie 2022, la Spitalul Universitar din Capitală, acolo unde se afla internat de două săptămâni şi era intubat.

Actorul Alexandru Arşinel a murit, joi, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la vârsta de 83 de ani.

Ultima imagine cu Alexandru Arșinel în viață. Actorul se afla într-un scaun cu rotile, vizibil afectat

Ultimele fotografii publice cu Alexandru Arșinel îl arată pe actor într-o ipostează aproape de nerecunoscut.

Anul acesta, în iunie, maestrul primise ordinului Crucea Bucovinei în locuinţa din București, în prezența membrilor familiei.

Faimosul artist era foarte slab, iar admiratorii săi se arătau îngrijorați pentru starea sa de sănătate.

articolul original.

Fuego, scrisoare deschisă către regretatul Alexandru Arșinel. Emoționant până la lacrimi

1 October 2022 at 10:41
By: Sabrina
image

Fuego este unul dintre artiștii care l-au cunoscut pe Alexandru Arșinel. Acesta a fost posibilitatea să crească odată cu el și să-l stimeze de aproape. Vestea că îndrăgitul actor s-a stins din viață l-a lăsat mască pe Fuego. 

În exclusivitate pentru WOWbiz.ro, Fuego și-a exprimat gândurile profunde despre trecerea în neființă a marelui actor Alexandru Arșinel.

Fuego și-a deschis sufletul și i-a adus un ultim omagiu marelui actor, în compania căruia a avut multe apariții.

„Ni se duc legendele. Rămân amintiri, rămâne în urmă imaginea unor ani de aur, a unor clipe în care am fost cumva ”complici”, noi și ei, marii oameni care ne-au sădit în suflete emoții. Nu e foarte simplu să-ți alegi cuvintele atunci când pleacă oameni. S-a dus și maestrul Arșinel și împreună cu el, o eră, un cuplu de legendă, o tăinuire întreagă a unor bucurii. Alexandru Arșinel n-a fost doar pentru el, n-a fost un simplu actor, cu meserie pe ștatul de plată.

A fost un simbol românesc. Unul care a mișcat generații, care a alinat și care a plasat undeva o referință în inimile și în percepția românilor despre umor, despre legătura dintre inteligență și joc, despre amuzament.”, a declarat Fuego, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.

articolul original.

Sicriul cu trupul lui Alexandru Arșinel, depus la Teatrul „Constantin Tănase”! Primele imagini de la priveghiul marelui actor

30 September 2022 at 20:00
image

Moartea lui Alexandru Arșinel a îndoliat o țară întreagă. Artistul s-a stins din viață ieri, 29 septembrie. Acum, trupul neînsuflețit al actorului a fost depus la Teatrul „Constantin Tănase”.

Locația nu este întâmplătoare, și asta pentru că marele artist a încântat mii de oameni prin spectacolele în care a jucat pe scena teatrului. Alexandru Arșinel a fost unul dintre cei mai mari și mai iubiți actori din țara noastră. Pe parcursul vieții sale, acesta a încântat milioane de oameni prin spectacolele pe care le-a pus în scenă.

Sicriul cu trupul lui Alexandru Arșinel, depus la Teatrul „Constantin Tănase”

Mii de personaje aduse la viață, miliarde de ore petrecute la teatru și milioane de zâmbete însumează cariera de o viață a marelui artist. Din păcate, în ultima parte a vieții sale, Arșinel nu a mai putut să joace. În ultimele săptămâni, marele artist a fost internat la un spital din Capitală, pentru că starea de sănătate a acestuia s-a degradat considerabil.

Actorul a fost internat inițial pentru tratarea unor escare cauzate de faptul că era nevoit să stea la pat. Ulterior, acesta a fost diagnosticat de medici și cu pneumonie. Artistul s-a stins din viață la Spitalul Universitar din București.

Românii îi pot aduce un ultim omagiu marelui actor la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”

Astăzi, 30 septembrie, toți oamenii pentru care Alexandru Arșinel a jucat atâtea decenii îi pot aduce un omagiu actorului la Teatrul „Constantin Tănase”, acolo unde sicriul cu trupul neînsuflețit al acestuia a fost depus cu puțin timp în urmă.

În momentul în care sicriul a intrat pe ușile teatrului, acesta a fost întâmpinat cu ropote de aplauze, așa cum a primit de mii de ori Alexandru Arșinel la finalul spectacolelor pe care le-a pus în scenă.După ce vor trece zilele rânduite, Alexandru Arșinel va fi înmormântat la cimitirul Bellu, însă nu pe aleea artiștilor, așa cum s-ar fi așteptat toată lumea, ci în apropiere de cea a scriitorilor. Locația a fost aleasă de către marele artist în timpul vieții sale. Actorul a cumpărat locul de veci cu câțiva ani în urmă, pentru că nu și-a dorit să-i împovăreze pe copiii săi cu acest lucru.

articolul original.

Actorul Alexandru Arșinel, omagiat de televiziunea publică

30 September 2022 at 18:08
image

Televiziunea Română va difuza o serie de programe dedicate actorului Alexandru Arșinel, stins din viață la vârsta de 83 de ani.

“S-a stins din viaţă un maestru al scenei şi cinematografiei româneşti, unul dintre actorii care, timp de peste jumătate de veac, a scris istorie în studiourile Televiziunii Române, prin rolurile sale absolut memorabile”, transmite TVR.

Sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 13.00, TVR 1 şi TVR Moldova vor difuza o ediţie de colecţie a emisiunii “Politică şi delicateţuri”, avându-l ca protagonist pe îndrăgitul actor. Emisiunea va fi difuzată şi pe TVR Internaţional, duminică, de la ora 16.30.

Seara, de la ora 21.00, la TVR 1 vom revedea comedia muzicală ‘În fiecare zi mi-e dor de tine’, în care Alexandru Arşinel a jucat alături de Teodora Mareş, Stela Popescu, Marin Moraru, Jean Constantin, David Ohanesian şi Florin Piersic.

“Sunt Arşinel, cu bunele şi cu relele mele… Mai mult de atât nu mai pot să dau, nu mai am timp!”, mărturisea actorul, anul trecut, într-un interviu acordat Irinei Păcurariu, realizatoarea emisiunii “Reţeaua de idoli”, program care va fi difuzat vineri, la TVR 2, de la ora 22.00 şi sâmbătă, ora 19.00, la TVR Internaţional. Interviul realizat de Irina Păcurariu cu marele artist va putea fi urmărit şi la TVR INFO şi TVR Moldova, duminică, de la ora 13.00.

TVR 2 a programat în acest weekend încă trei producţii dedicate regretatului actor: “Toamna amintirilor” – emisiune ce readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor (sâmbătă, ora 11.00), “Drag de România mea!” (sâmbătă, ora 0.00) şi un interviu încărcat de emoţie pentru “Destine ca-n filme” (duminică, ora 11.00).

Absolvent al Facultăţii de Teatru din Bucureşti (promoţia 1962) Alexandru Arşinel a debutat pe scena Teatrului Maghiar din Târgu Mureş, dar şi-a dedicat cea mai mare parte din activitatea artistică Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”‘.

“Personalitate de referinţă a scenei româneşti, a avut o vastă activitate şi în televiziune, momentele umoristice filmate de-a lungul deceniilor fiind mărturii ale zâmbetelor pe care Alexandru Arşinel alături de Stela Popescu le-au adus telespectatorilor prin intermediul micului ecran. A fost o poveste care a început în studioul din strada Moliere, a continuat sub lumina reflectoarelor din Calea Dorobanţilor şi va rămâne veşnic vie în Arhiva de Aur a TVR”, conchide televiziunea publicĂ.

articolul original.

Ce spunea Stela Popescu despre relația dintre ea și Alexandru Arșinel

30 September 2022 at 17:23
image

Stela Popescu și Alexandru Arșinel au format, decenii la rând, unul dintre cele mai iubite cupluri de artiști de revistă. S-a speculat nu o dată că relația dintre ei ar fi fost mai mult decât una de colegialitate, însă amândoi au negat cu tărie acest lucru.

Stela Popescu și Alexandru Arșinel au fost, fără doar și poate, regii incontestabili ai comediei, cupletele lor făcând deliciul publicului în niște vremuri gri. Deși între cei doi actori exista o chimie incredibilă pe scenă, în afara ei au fost legați doar de o frumoasă prietenie. Iată ce povestea regretata artistă.

Ce relație a existat, de fapt, între Stela Popescu și Alexandru Arșinel

Dat fiind că au jucat împreună o viață, nu puțini erau cei care credeau că Stela Popescu și Alexandru Arșinel au format un cuplu și în afara scenei… Doar că actrița era căsătorită cu Mihai Maximilian, cel care le scria și cupletele, iar Alexandru Arșinel avea, la rândul său, o căsnicie fericită alături de Marilena, femeia care i-a dăruit doi fii.

Cu niște ani în urmă, marea actriță a povestit că această confuzie a existat și în perioada în care ea era partenra lui Ștefan Bănică, ținând să menționeze că relația dintre ea și Alexandru Arșinel s-a limitat la legătura pe care o aveau pe scenă.

„Eu am avut doi parteneri. Am jucat opt ani cu Ştefan Bănică şi 35 de ani cu Arşinel. Am avut norocul să fiu simpatizată de femeile din public. Am şi zis, glumind, odată că niciodată nu s-a spus că sunt amanta lui Arşinel, ci nevasta.

Ceea ce este o chestie! Şi când jucam cu Bănică, la fel se întâmpla. Când a născut cea de-a doua soţie a sa, Moaţa, cu care a avut un băiat, Alexandru, care a murit, o doamnă l-a oprit pe Ştefan pe stradă şi l-a întrebat: „Cum se simte doamna Stela după naştere?” La care el s-a uitat lung şi i-a răspuns: „Dar Stela nu e nevasta mea. Pe nevasta mea o cheamă Moaţa!”.

Doamna s-a întors cu spatele şi a plecat supărată. La fel este percepţia şi cu Arşinel, toată lumea crede că sunt soţia lui. Acest lucru se datorează faptului că între noi, pe scenă, relaţia este perfectă şi armonioasă. Din clipa în care am ieşit de pe scenă, noi nici măcar buni prieteni nu suntem. Nu ne facem vizite, nu mâncăm împreună… La noi, teatrul este legătura. Am jucat împreună în toată ţara, am repetat împreună, dar niciodată între noi nu s-a creat acea stare de simpatie personală!”, a povestit Stela Popescu.

Ce spunea Alexandru Arșinel despre partenera sa de scenă

Alexandru Arșinel a încetat din viață pe 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani, și, după 5 ani, s-a reîntâlnit în veșnicie cu partenera sa de scenă. Stela Popescu și Alexandru Arșinel au format unul dintre cele mai carismatice și mai iubite cupluri de comedianți, iar marele actor, în ultimul său interviu, mărturisea cât de importantă a fost prezența în viața lui a colegei sale de scenă.

„Publicul ne aprecia, pe mine și pe Stela, datorită unor emisii pe care le făceam. Eram așteptați ca cei care veneau să spună ceva. Unii ne invidiau că spunem ceea ce spunem… Și o făceam pentru că ne-am câștigat un anumit prestigiu. Întâlnirea cu Stela a fost o mare realizare a vieții mele, iar despărțirea de ea m-a făcut sa pierd un anumit… nu aș spune drum, o anumită acumulare și protecție de-a lungul anilor.

Am avut noroc cu Stela… norocul meu! Fiecare se naște cu un anumit destin și eu am avut destinul… ca să mănânc rahat. Nu mi-a plăcut să tac. Pe scena sfâșiam… Mi-era greu să mă opresc. Și așa am devenit un luptător. M-am luptat pentru multe lucruri”, dezvăluia marele actor într-un interviu pentru Mihai Gâdea.

articolul original.

Ce avere lasă moștenire Alexandru Arșinel, actorul cu trei pensii

30 September 2022 at 14:31
image

Actorul Alexandru Arșinel, care a murit joi seară, avea o avere consistentă și multiple surse de venituri, printre care trei pensii: de stat, de revoluționar și de handicap. Îl moștenesc soția și cei doi băieți, informează Hotnews.

Terenuri și case

Conform ultimei declarații de avere, Arșinel deținea patru terenuri:

 • La Dolhasca (localitatea natală), intravilan și extravilan, moștenire de la părinți
 • La Sinaia -525mp
 • La Samurcași-Crevedia, județul Dâmbovița -663 mp

Patru locuințe

 • 3 case de vacanță în: Sinaia, Dolhasca și Samurcași Crevedia
 • 1 apartament de 225 mp în București

Venituri consistente din salariu, drepturi de autor și pensii

Trei pensii

 • pensia de stat – 73.512 de lei anual
 • indemnizație/ pensie de revoluționar – 33.720 lei anual
 • pensie de handicap – 10.800 lei anual

Salarii

 • Salariu de 79.366 de lei anual ca director adjunct al Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”
 • Drepturi de autor de 30.120 lei anual

Conturi și depozite bancare

Actorul avea 13 conturi și depozite bancare la mai multe bănci, cu sume între 586 si 27.000 lei.

În declarația de avere mai apare un împrumut de 100.000 de mii de euro acordat fiului Bogdan și unul de 160.000 de lei credit pentru o firmă.

articolul original.

UPDATE – FOTO – VIDEO | Cei care l-au iubit pe Alexandru Arșinel își iau rămas bun de la actor. Sicriul, depus la Teatrul „Constantin Tănase” în ropote de aplauze / Când va avea loc înmormântarea

30 September 2022 at 12:30

Cei care l-au iubit pe Alexandru Arșinel își pot lua rămas bun de la marele actor. Sicriul lui va fi depus în foaierul Teatrului „Constantin Tănase” vineri, între orele 14.00 și 15.00.

UPDATE 3: Actorul Vasile Muraru, prezent la evenimentul de comemorare de la Teatrul de Revista

Întristat de vestea morții lui Alexandru Arșinel, Vasile Muraru a venit la Teatrul „Constantin Tănase” pentru a-și lua rămas bun de la marele actor.

Cei care l-au iubit pe Alexandru Arșinel își iau rămas bun de la actor. Sicriul lui va fi depus la Teatrul „Constantin Tănase” / Sursa foto: GÂNDUL
Cei care l-au iubit pe Alexandru Arșinel își iau rămas bun de la actor. Sicriul lui va fi depus la Teatrul „Constantin Tănase” / Sursa foto: GÂNDUL

UPDATE 2: La Teatrul de Revistă a ajuns și fiul lui Alexandru Arșinel

Fiul actorului, Bogdan Arșinel, a ajuns la Teatrul „Constantin Tănase”.

Bogdan Arșinel/ Sursa foto: GÂNDUL
Bogdan Arșinel/ Sursa foto: GÂNDUL

UPDATE 1: Apropiații, colegii și fanii au venit la Teatrul „Constantin Tănase” pentru a-și lua rămas bun

Apropiații, colegii și fanii au venit la Teatrul „Constantin Tănase” pentru a-și lua rămas bun de la actorul Alexandru Arșinel.

Coroane de flori, lumânări și un gol imens. Atmosfera de la Teatrul Tănase, pe scena căruia Arșinel a jucat aproape o viață, este una de tristețe, melancolie și dor.

Între cei care i-au adus un ultim omagiu se numără și actorul Nae Alexandru.

„Pentru mine, omul Alexandru Arșinel a fost colegul meu, directorul meu și omul care m-a angajat în Teatrul de Revistă. Mi-a acordat încredere și care m-a învățat, în ultimii 15 ani, cum să fac revistă și comedie.

Am să îi pot recunoștință veșnică pentru ce a fost omul Alexandru Arșine, înaintea artistului și directorului Alexandru Arșinel”, a povestit Nae Alexandru, îndurerat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Celebrul actor Alexandru Arșinel a murit joi, la vârsta de 83 de ani, după lungi și grave probleme cu sănătatea.

Când va avea loc înmormântarea

Marele actor al scenei românești va fi condus pe ultimul drum duminică, în cadrul unei ceremonii de înmormântare.

Alexandru Arșinel se numără printre persoanele publice din România care și-au făcut mormânt din timpul vieții.

„Sunt un om gospodar. Mi-am facut mormânt la Bellu. Să n-aibă grijă copiii cand n-o să mai fiu”, anunța actorul, în urmă cu mai mulți ani.

De altfel, imagini cu mormântul lui Alexandru Arșinel apăruseră deja în presă. Astfel, actorul și-a trecut numele său pe cruce, dar și pe cel al soției sale, Maria.

Alexandru Arşinel s-a născut în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, pe 4 iunie 1939, conform site-ului Teatrului de Revistă Constantin Tănase. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962 și i-a avut colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov.

A fost repartizat, împreună cu majoritatea colegilor săi, la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestuia. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul „Oceanul” de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în „A 12-a noapte” de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus şi Titta Nane în piesa „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, în regia lui Mihai Reicu. La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul „Ploşniţa” de V. Maiacovski.

Alexandru Arşinel a format împreună cu Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă.

Vă recomandăm să citiți și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cum a ajuns actor Alexandru Arșinel? A avut o poveste impresionantă de viață

30 September 2022 at 11:46
By: Click!
image

Alexandru Arșinel a ajuns actor, datorită insistențelor mamei lui. Cartea biografică a lui Alexandru Arșinel, lansată în urmă cu câțiva ani, scoate la iveală detalii impresionante despre viața și activitatea sa. Actorul s-a născut într-o perioadă grea și dificilă pentru români, în preajma izbucnirii celui De-al Doilea Război Mondial. Primii ani din viață au fost marcați de bombardamente, dar mai ales de sărăcie și foamete, iar bucuria și-o găsea în armamentele rămase după război, notează click.ro.

Familia lui Arșinel a fost una modestă, iar perioada foametei a fost una grea de depășit. Actorul mai are un frate și o soră, iar mama lor găsea mereu soluții pentru a-i putea hrăni și îmbrăca.

După ce și-a făcut buletin de București, a primit o casă, cu baia și toaleta pe hol, la comun, unde și-a adus și soția și tot acolo i s-a născut și primul copil.

În cele din urmă talentul artistic și, mai ales, întâlnirea și colaborarea cu Stela Popescu l-au propulsat spre o carieră legendară.

Citește articolul complet pe: https://click.ro/vedete/vedete-romanesti/cum-a-ajuns-actor-arsinel-2208423.html

articolul original.

Cum s-au cunoscut Alexandru Arșinel și soția lui. Marilena a avut un destin tragic

30 September 2022 at 08:12

Alexandru Arșinel și soția Marilena, poveste de dragoste timp de 56 de ani

Alexandru Arșinel a murit la vârsta de 83 de ani, lăsând în urmă un gol imens în sufletul familiei și apropiaților. Alexandru Arșinel a avut o căsnicie frumoasă alături de soția lui, Marilena. Din dragostea lor, au venit pe lume doi băieți: Bogdan și Cristian.

Alexandru Arșinel și soția lui s-au cunoscut la ștrand în 1968 și au declarat atunci că a fost dragoste la prima vedere. N-a mai durat mult si au decis să își jure iubire veșnică. Niciunul dintre fiii lor nu a călcat pe urmele marelui actor. Bogdan, fiul cel mare este inginer constructor, în timp ce Cristian a decis să se orienteze către agricultură, scrie spynews.ro.

Cum-s-au-cunoscut-Alexandru-Arsinel-si-sotia-lui.-Marilena-a-avut-un-destin-tragic-1

Soția lui Alexandru Arșinel, destin tragic

Soția lui Alexandru Arșinel a avut un destin tragic. Marilena a suferit un accident grav în propria casă, în anul 2016, când a alunecat și s-a lovit la cap. În urma accidentului, ea nu s-a mai putut deplasa singură, ci doar sprijinită de cadru.

Sotia mea a inceput sa aiba probleme de ordin neurologic si sa mearga cu greutate. Se sprijina de un cadru. Face recuperare, urmeaza si un tratament extrem de sever. Din pacate, nu se poate opera. Sa speram ca in curand isi va reveni, intr-o oarecare masura”, a povestit Alexandru Arșinel la momentul respectiv.

Nu e bine. Suferă dincolo de tot ce vă închipuiţi că înseamnă o paralizie. Suferă de o tristeţe cumplită. Privirea ei transmite o tristeţe cumplită. Mă feresc să mă uit la ea, mă impresionează groaznic. Şi-a agăţat tocul şi s-a dus în cap. A făcut un hematom, a mers la doctor şi a zis că imediat trebuie operată, că moare altfel. După operaţie nu a mai putut să meargă. I-a lăsat vorbirea, i-a lăsat o mână. O femeie foarte frumoasă”, povestea Alexandru Arșinel, în emisiunea „Legendele”, de la Antena 1.

În declarația de avere a lui Alexandru Arșinel, apare că el primea o indemnizație handicap gradul II pentru că o îngrijea pe soția bolnavă.

Sursa Foto: Hepta, Libertatea pentru femei

articolul original.

Cine va moșteni averea impresionantă a lui Alexandru Arșinel. Actorul avea trei pensii

30 September 2022 at 07:19

Ce avere avea Alexandru Arșinel

Alexandru Arșinel a murit la vârsta de 83 de ani, după o luptă grea cu problemele de sănătate. Alexandru Arșinel avea o avere impresionantă, potrivit declarației de avere din 2021. Maestrul primea 33.720 lei pensie de revoluționar, 73.512 lei pensie, 74.772 indemnizație de merit de la Ministerul Culturii și 10.800 lei o indemnizație handicap gradul II pentru că o îngrijea pe soția bolnavă.

Astfel, suma totală anulă s-a ridicat la 107.232, adica 8.936 de lei pe lună, potrivit stirileprotv.ro. De asemenea, marele actor deținea și patru terenuri: o cotă parte din două terenuri aflate în Dolhasca și două terenuri integrale aflate în Sinaia și în Samurcaș-Crevedia. Alexandru Arșinel mai avea trei case de vacanță și un apartament în București, o mașină Toyota, dar și 12 depozite bancare – nouă dintre ele în lei, două în euro și unul în dolari.

Alexandru Arșinel a condus mulți ani Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală.

Întreaga avere a lui Alexandru Arșinel va fi moștenită de soția lui, Marilena Arșinel și cei doi băieți, Cristian și Bogdan.

Alexandru Arsinel

A murit Alexandru Arșinel

Alexandru Arșinel a murit la vârsta de 83 de ani. Vestea decesului a fost confirmată de Spitalul Universitar de Urgență, care a transmis un comunicat de presă.

„În această seară, marele actor Alexandru Arșinel, s-a stins din viață în urma unei lungi suferințe. Domnul Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022,  în Spitalul Universitar de Urgență București și de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă. Conducerea Spitalului Universitar de Urgență București transmite condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis instituția medicală.

articolul original.

Mesajele emoționante transmise de colegii de breaslă, după decesul lui Alexandru Arșinel. „S-a dus și maestrul Arșinel și împreună cu el, o eră”

30 September 2022 at 07:01
image

Joi seara, vestea că Alexandru Arșinel a trecut în neființă a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Universitar din Capitală. Câteva ore mai târziu, un mesaj emoționant a fost postat pe pagina de Facebook a Teatrului de Revistă Constantin Tănase, instituție pe care actorul a condus-o timp de aproape patru decenii.

Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă a domnului ALEXANDRU ARȘINEL, actor emblematic al Revistei românești, pe scena căreia a jucat mai bine de o jumătate de secol.

Maestrul ALEXANDRU ARȘINEL a fost omagiat pe scena Teatrului “Constantin Tănase”, anul trecut, în luna decembrie, într-o emoționantă ediție a Galelor Savoy. Avea să fie ultima sa apariție pe scenă. S-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. (…) Drum luminat, maestre, către stele! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, se arată în mesajul publicat de cei de la Teatrul de Revistă.

Arșinel a jucat timp de 54 de ani pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, iar aproape 40 de ani a format un cuplu scenic cu un mare succes la public alături de Stela Popescu.

Adrian Enache: „I-am considerat mereu și pe Stela Popescu, și pe Alexandru Arșinel, părinții mei de suflet”

Printre primii care au transmis mesaje de condoleanțe s-a numărat și Adrian Enache. “Lângă doi TITANI. De astăzi, amândoi ne privesc cu dragoste și bunătate de Sus. I-am considerat mereu și pe Stela Popescu, și pe Alexandru Arșinel, părinții mei de suflet. Am învățat de la ei, am un milion de sfaturi de la ei pe care le păstrez în inimă ca pe cele mai de preț comori. I-am iubit, îi iubesc și mă rog Bunului Dumnezeu să-i țină în Lumina și Pacea Lui. Drum lin printre stele, nea Sandu!”, a scris Adrian Enache.

Mirela Vaida: „Cu tine a murit o epocă”

„Oamenii mari nu mor niciodată” – se arată în mesajul scris de actriţa Mirela Vaida lui Alexandru Arşinel.

„Oamenii mari nu mor niciodată! N-am avut niciodată „curajul” de a-i mulţumi lui „Nea Sandu” (cum îi spuneau prietenii), pentru tot ce m-a învăţat, pentru aripile pe care mi le-a dat în urmă cu 15 ani, când m-a angajat la Teatrul de Revistă ‘Constantin Tănase’. N-am apucat să-i mulţumesc pentru miile de momente frumoase trăite în turneele din ţară şi din străinătate, pentru glumele şi bancurile din culise, pentru onoarea de a împărţi cu el aceeaşi scenă, acelaşi entuziasm…, pentru „şcoala” Revistei pe care ne-o preda, fără să ştie, la fiecare cuplet muzical sau „quiproquo” alături de Stela… Dumnezeu să te ierte, Maestre… Îţi mulţumesc, Maestre! Cu tine a murit o epocă”.

Fuego: „Îmi va fi dor de dumneavoastră, maestre”

Și Fuego a transmis regretele după vestea morții actorului. 

S-a dus și maestrul Arșinel și împreună cu el, o eră, un cuplu de legendă, o tăinuire întreagă a unor bucurii. Alexandru Arșinel n-a fost doar pentru el, n-a fost un simplu actor, cu meserie pe ștatul de plată. A fost un simbol românesc. Unul care a mișcat generații, care a alinat și care a plasat undeva o referință în inimile și în percepția românilor despre umor, despre legătura dintre inteligență și joc, despre amuzament. Poate că l-a chemat Stela. Poate c-a obosit să vadă că anii aceștia nu mai sunt cei în care a conturat bucurii. Sau poate că acum a fost vremea. Nu știu exact asta, dar știu sigur că a iubit să trăiască, știu că a iubit scena ca pe propria viață și că era fericit, dedicat, era complet, era puștiul din Dolhasca ajuns la București mare actor, care dăruiește oamenilor fericire.

Eu l-am iubit enorm. Îl sunam de fiecare dată și-mi aducea aminte cât de fericit este că i-am dus eu sămânță de roșii de la bunica din Ardeal. Eram pe aceeași lungime de undă, am făcut mai multe momente împreună și pe scena mare și la televiziune și a fost în emisiunile mele, în care l-am celebrat. L-am privit mereu ca pe un om echilibrat, cu o vastă cultură generală, cu o carieră impresionantă în spate și cu acel ceva care te determina să-l îndrăgești. Îmi va fi dor de dumneavoastră, maestre și-mi voi aduce aminte mereu emoțiile trăite împreună și lecțiile primite!”, a transmis artistul. 

Alexandru Arșinel, unul dintre cei mai iubiți actori de comedie de la noi, a murit joi, la vârsta de 83 de ani, din cauza unor probleme cardiace. Maestrul își pregătise de ceva timp locul de veci, nedorindu-și să-i impovăreze pe copii cu aceste detalii. 

Sursa foto: Facebook

articolul original.

Alexandru Arşinel a jucat 44 de ani pe scena Teatrului „Constantin Tănase”

29 September 2022 at 17:17
image

Numele lui Alexandru Arşinel se leagă de unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească, alături de Stela Popescu. A jucat întreaga carieră, din 1978, pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, a apărut în 30 de filme şi numeroase emisiuni de televiziune.

Născut în 4 iunie 1939, în comuna Dolhasca, jud. Suceava, Alexandru Arşinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchiţeanu Şirianu şi Ion Olteanu.

La scurt timp s-a angajat la Teatrul de Revistă din Bucureşti, devenind apoi directorul şi managerul acestuia.

Alexandru Arşinel a jucat 44 de ani pe scena Teatrului „Constantin Tănase”

Din anul 1967, a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” şi la Grădina Boema, în zeci de roluri şi spectacole cu mii de reprezentaţii.

Printre acestea: „Se caută o vedetă”, de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa, „Vino să ne vezi diseară”, de Petre Bărbulescu, muzica Gelu Solomonescu, „Aventurile unei umbrele”, de Nell Cobar, muzica Edmond Deda, „Savoy, Savoy”, de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, „Sonatul lunii”, de Saşa Georgescu şi Puiu Calinescu, „Un băiat de zahăr… ars”, de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, „Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artiştii şi Boema”, „Stela, stelele şi Boema”, „Bună seara, Boema”, „Carré de aşi”, „Hohote în Paradis”, „1001 de glume”, toate de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, dar şi în spectacolele „Revista Revistelor”, „Nimic despre papagali”, „Ok Melody”, „Comedie pe Titanic”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău”.

În anul 1978, a început să joace împreună cu Stela Popescu

În anul 1978, a început să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care a luat naştere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească.

De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel.

Alexandru Arşinel a jucat la „Tănase” în spectacolele: „Aer bun, de Savoy”, „Hai, Hai, România!”, „Piei, drace!”, „Hai, zâmbeşte!” şi „Suta lui Tănase”.

A jucat în peste 30 de filme artistice

A jucat în peste 30 de filme artistice, printre care „Ana şi… hoţul”, „Miss Litoral”, „Anotimpul iubirii”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Paradisul în direct” şi „Sexy Harem Ada-Kaleh”.

Activitatea sa din teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic a fost recompensată în ultimii ani cu mai multe premii, medalii şi ordine, precum Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor – „Arta Spectacolului”, Medalia de Onoare a Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, Premiul Special şi Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră sau Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Naţional Românesc”.

articolul original.

Blestemul macabru al zilei de 29 septembrie | Celebritățile care au murit în aceeași zi cu Alexandru Arșinel

30 September 2022 at 06:58
image

Ziua de 29 septembrie pare a fi o dată neagră din calendar. Moartea lui Alexandru Arșinel este doar una dintr-un șir mult mai lung. 

Alexandru Arșinel a murit, joi seara, la vârsta de 83 de ani. Actorul era internat la Spitalul Universitar din Capitală, în secția de Terapie Intensivă, după ce a avut nevoie de asistență medicală.

Nu este singurul care a murit pe 29 septembrie, care pare a fi o zi blestemată din calendar.

Lăutar cunoscut, mort pe 29 septembrie, din cauza COVID-19

Pe 29 septembrie 2021, a murit George Ciolac, cu nume de scenă George Ness, unul dintre cei mai cunoscuți țambalagii din România a murit. El a trecut în neființă după ce s-a infectat cu Covid-19.

De-a lungul timpului, George Ness a apărut în mai multe emisiuni și a cântat alături de nume mari ale muzicii precum Gheorghe Zamfir sau Johnny Răducanu. În ultima perioadă apărea alături de taraful său la emisiunea lui Mircea Dinescu, scrie Fanatik.

Soprana Operei Naționale din Cluj-Napoca Lucia Stănescu a murit, pe 29 septembrie 2020, la vârsta de 94 de ani. Ea a ocuput și funcția de Director al Operei din Cluj-Napoca între anii 1969-1974.

`Artistă lirică de faimă internaţională, soprană cu o voce splendidă și unică, Lucia Stănescu a fost, este și va fi pentru totdeauna un nume aclamat pe cele mai înalte scene ale lumii. Născută la 16 iunie 1926 în Someşul Rece, judeţul Cluj, aceasta a urmat în paralel cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi cele de canto din cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa tenorului şi profesorului Constantin Stroescu. A participat la numeroase concursuri de canto, fiind răsplătită cu Premiul I la Concursul Tinerilor Solişti, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto din Moscova, precum și la Festivalul Tineretului şi Studenţilor din Bucureşti.

A devenit solistă a Operei Române din Cluj-Napoca încă din anul IV de studenție, unde a debutat în rolul Cherubino din opera mozartiană Nunta lui Figaro, urmată de un amplu repertoriu operistic internațional, interpretat cu aceeași măiestrie admirabilă.

Apreciată pentru excepţionala sa artă interpretativă şi puritatea vocii, pentru activitatea sa artistică şi bogata experienţă, i-a fost încredinţată funcţia de Director al Operei Române din Cluj-Napoca, îndeplinită cu deplină dăruire timp de cinci ani (1969-1974), încununați de rezultate remarcabile, de numeroase premiere, un nivelul artistic ascensiv și un lung șir de turnee internaționale care au consolidat prestigiului instituției noastre în întreaga lume”, a transmis Opera Națională din Cluj-Napoca.

Unul dintre cei mai apreciaţi profesori de teatru din România a murit pe 29 septembrie 2016

Geta Angheluţă s-a născut la 19 noiembrie 1931, fiind fiica pictorului Octav Angheluţă.

Geta Angheluţă a fost unul dintre cei mai apreciaţi profesori de teatru din România, la Iaşi fiind extraordinar de iubită. Are în spate o carieră foarte impresionantă. Face parte din aceeaşi generaţie de actori, o generaţie „de aur”: Leopoldina Bălănuţă, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Ioana Bulcă, Dumitru Furdui, Florin Piersic, Ica Matache, Cosma Braşoveanu şi alţii.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti la clasa maestrului Ion Finteşteanu. A jucat multe roluri strălucitoare la Teatrul Naţional din Timişoara, unde a luat repartiţia, şi la Teatrul „Nottara” din Bucureşti.

După opt ani s-a reîntors la o afirmaţie pe care a făcut-o în momentul în care a terminat Institutul, şi anume: „Am să mă întorc aici ca profesor!” Şi asta a şi făcut. Doamna Geta Angheluţă a fost un profesor de vocaţie, care a îndrumat multe generaţii de actori.

În 1990, când s-a reînfiinţat şcoala de la teatru de la Iaşi, după multe insistenţe ale primilor profesori de aici, doamna Geta Angheluţă a venit la Iaşi şi, în afară de faptul că a îndrumat primele promoţii de la actorie şi de la păpuşi, i-a îndrumat şi pe primii profesori de arta actorului de atunci: Sergiu Tudose, Emil Coşeru, Ruxandra Bucescu, Monica Bordeianu. Am putea spune că a fost şi un îndrumător de profesori de actorie.

Geta Angheluţă este autoarea unei metode de abordare a artei actorului, prezentată în volumul Arta actorului… arta vieţii. După cum afirma domnia sa: „teatrul şi viaţa au un punct comun: omul. Că e vorba de noi înşine, de cel de alături sau de un personaj, tot despre fiinţa umană este vorba”.

Nu doar persoane importante din România au murit în această zi ce pare fatidică. De-a lungul istoriei, mai multe personalități au trecut la cele veșnice, cum ar fi:

 • Regele Spaniei, Ferdinand al VII-lea, a murit în 29 septembrie 1833
 • Scriitorul finlandez Runar Schildt a murit la 36 de ani, pe 29 septembrie 1925
 • Giitji Tanaka, baron, general și premier japonez (1927-1929), a murit la 66 de ani, pe 29 septembrie 1929
 • Henry Ford II, om de afaceri american din industria auto, nepotul lui Henry Ford și fiul lui Edsel Ford (Președintele Ford Motor Company, 1945-60 și CEO, 1947-79), moare de pneumonie la 70 de ani, pe 29 septembrie 1987
 • Nguyễn Văn Thiệu, președintele Vietnamului de Sud (1965-1975), moare în urma unui accident vascular cerebral la 78 de ani, pe 29 septembrie 2001
 • Austin Leslie, bucătar american, „Părintele puiului prăjit”, moarte la data de 29 septembrie 2005
 • Tony Curtis [Bernard Schwartz], actor american, a murit la 85 de ani, pe 29 septembrie 2010

Ultima imagine cu Alexandru Arșinel în viață. Actorul se afla într-un scaun cu rotile, când a fost decorat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Stela și Arșinel, o pereche fără pereche. Ce mărturisire emoționantă făcea actorul, în luna iunie, la aniversarea celor 83 de ani: „Îmi doresc să fiu pe scenă, cu Stela Popescu. Din momentul în care nu a mai fost Stela, nu a mai fost nimic”

Alexandru Arșinel era unul dintre cei mai bogați actori din România. Ce avere avea artistul

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Gheorghe Flutur, la moartea Maestrului Alexandru Arșinel: ”Recunoștință veșnică marelui nostru artist, Alexandru Arșinel, un prieten al Bucovinei, al nostru, al tuturor”

30 September 2022 at 04:19
image

Președiontele Consiliului Județean Suceava, a transmis un mesaj la încetarea din viață a Maestrului Alexandru Arşinel: ”Recunoștință veșnică marelui nostru artist, Alexandru Arșinel, un prieten al Bucovinei, al nostru, al tuturor, Cetățean de Onoare al județului Suceava, distins cu Meritul Bucovinei în Anul Centenar 2018. Omagiile noastre, Maestre! Sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în pace!!”.

articolul original.
❌