ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Miliardarul Elon Musk anunță că îl va sprijini pe rivalul lui Donald Trump, Ron DeSantis, la alegerile prezidențiale din 2024

27 November 2022 at 08:38
image

Elon Musk, șeful Twitter, a anunțat o adevărată lovitură pentru fostul președinte al SUA, Donald Trump, care se pregătește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024.

Musk a afirmat că-l va susține în 2024, dacă va candida la alegerile prezidențiale, pe rivalul republican al lui Trump, Ron DeSantis, actualul guvernator al Floridei.

Miliardarul american s-a declarat dezamăgit de Administrația Biden. Întrebat dacă îl va susține pe DeSantis în 2024, Elon Musk a răspuns afirmativ.

articolul original.

Președintele kazah Tokayev a obținut un al doilea mandat. Victorie fără emoții la alegerile anticipate de duminică

21 November 2022 at 06:11
image

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și-a asigurat un al doilea mandat la alegerile anticipate de duminică, obținând 81,31% din voturi, arată rezultatele preliminare prezentate luni de Comisia electorală centrală a țării, potrivit Reuters.

Președintele kazah Tokayev a câștigat alegerile și a obținut un al doilea mandat

Se anticipa că fostul diplomat va rămâne la putere și va primi un mandat puternic pentru a continua o politică externă tot mai independentă.

Prezența la urne a fost de 69,44%, iar ceilalți candidați au obținut scoruri de o singură cifră, arată aceleași date. A doua opțiune ca popularitate a fost votul „împotriva tuturor”, cu 5,8% din voturi.

Mai mulți lideri din Asia Centrală l-au felicitat pe Kassym-Jomart Tokayev pentru victorie, luni, înainte să fie anunțate datele preliminare, în condițiile în care rezultatele exit-poll arătau rezultate similare.

articolul original.

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale’

19 November 2022 at 12:15
image

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că discursul lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, de la ASE, de acum două săptămâni, „ este înspăimântător de anti-democratic”. „Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit politologului, secretarul general adjunct al NATO are deja o echipă care lucrează pentru candidatura lui la prezidențiale.

„Mircea Geoană de acum ar putea fi acum candidat la alegerile prezidențiale, nu Mircea Geoană din 2009, care era președintele PSD. Ar fi un personaj interesant la alegerile prezidențiale din 2024. L-am văzut tentat foarte mult să preia limbajul „Trump-ist” și să îl aducă în România. Cred că acum ar fi ceva mai circumspect, după victoria democraților în Statele Unite ale Americii. Vorbesc și despre celebrul discurs al lui Mircea Geoană de la Academia de Studii Economice. E un discurs de prezidențiabil, dar dacă îl citiți o să vedeți că este înspăimântător de anti-democratic, de „Trump-ist”.

Am făcut o analiză pe discursul respectiv și l-am comparat cu discursul lui Eduard Hellvig la universitatea Babeș-Bolyai, care a fost mult mai echilibrat, deși la prima vedere nu părea. Dacă faci, însă, o analiză de conținut, și vezi frecvența diferitelor concepte, realizezi niște lucruri.

Ce a vrut domnul Mircea Geoană a fost să definească spațiul de dezbatere și temele sunt suveraniste. Nu sunt neapărat anti-europene, dar ideea lui este că noi nu reușim să ne găsim propria noastră identitate. Acesta este un subiect cât se poate de fals și de periculos. Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană . E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale și care l-a sfătuit să meargă pe această cale”,  a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Puterea Știrilor, conform psnews.ro

 Mircea Geoană a vorbit despre un „nou proiect național ambițios, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice”.

În opinia acestuia ar trebuie urmărite cinci obiective strategice: folosirea locației strategice pe care România o are, regândirea și transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiile esențiale, un nou model economic și un nou contract social și repopularea României.

Secretarul general adjunct al NATO și-a ținut discursul în cadrul unui eveniment organizat de ASE la care au participat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, Nicolae Istudor, rector al ASE, și Gheorghe Hurduzeu, decan al Facultății de Afaceri Internaționale și Economie.

articolul original.

Donald Trump a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din 2024

16 November 2022 at 08:06

Donald Trump a anunțat că va candida din nou la președinție în 2024. Anunțul – și depunerea oficială – vine la doar o săptămână după alegerile de la mijlocul mandatului din 2022, care au înregistrat o performanță slabă din partea candidaților republicani susținuți de Trump în cursele cheie pentru Senat și în alegerile competitive pentru Camera Reprezentanților.

Acesta și-a anunțat a treia candidatură consecutivă la prezidențiale, într-o încercare extrem de rară a unui fost lider american de a recuceri Casa Albă după ce a pierdut alegerile. Discursul, care a durat mai mult de o oră, a fost în mare parte un amestec de lăudăroșenii cu privire la palmaresul său prezidențial și atacuri la adresa primilor doi ani de președinție ai lui Joe Biden.

În afirmaţiile sale, „Suntem o națiune în declin. Suntem o națiune care eșuează pentru milioane de americani”, a declarat Trump într-un discurs ținut la clubul său privat din Florida, atacând bilanțul președintelui Joe Biden în primii doi ani de mandat. „Mă voi asigura că Joe Biden nu va primi încă patru ani”.

Concret, Trump a depus actele la Comisia Electorală Federală în cursul nopții de marți spre miercuri, în care s-a declarat candidat la președinție și a înființat un nou comitet de campanie.

„Această campanie va fi despre probleme, viziune și succes, și nu ne vom opri, nu vom renunța, până când nu vom atinge cele mai înalte obiective și nu vom face țara noastră mai mare decât a fost vreodată”, a spus Trump.

De altfel, Trump abia a menționat cursa prezidențială din 2020 și nici nu a adus în discuție cele două procese separate de destituire a sa, primul pentru că a folosit ajutorul extern al SUA într-un efort de a șantaja Ucraina pentru a investiga familia Biden, iar al doilea pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Donald Trump a cerut „curățarea putregaiului și a corupției din Washington”

În loc să se oprească asupra perioadei în care a fost în funcție, discursul de marți al lui Trump a reluat în multe privințe discursurile sale din campania din 2016, descriind o imagine distopică a Americii ca o națiune falimentară, devastată de infracțiuni violente în timpul „unei perioade de durere, greutăți, anxietate și disperare”.

Printre altele, Trump a spus că „cea mai gravă amenințare la adresa civilizației noastre” este ceea ce el a numit „înarmarea Departamentului de Justiție și a FBI-ului”, care investighează în prezent modul în care a gestionat documentele clasificate și rolul său într-un efort masiv de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 și de a împiedica Congresul să certifice victoria lui Biden.

El a cerut „o revizuire de sus în jos și o curățare a putregaiului și a corupției din Washington, D.C.”.

Mai mult, Trump a mai spus că va cere o nouă serie de restricții electorale, printre care să ceară doar buletine de vot pe suport de hârtie, să le permită alegătorilor să voteze doar o zi, să ceară un act de identitate cu fotografie pentru a vota și „toate voturile să fie numărate până în noaptea alegerilor”.

„Voi face treaba asta”, a spus el. „Este o treabă foarte personală pentru mine. O iau foarte personal”.

În contextul scrutinului, cu toate acestea, în America, votul este gestionat de state, și nu de guvernul federal. Chiar dacă Trump ar fi președinte și ar avea sprijinul unui Congres republican, el nu ar putea schimba modul în care statele individuale conduc alegerile.

În timpul ciclului electoral din 2022, Trump a promovat și a făcut donații unui grup de candidați care negau alegerile din 2020 în statele în care se desfășoară alegeri și care candidau pentru funcții de supraveghere a alegerilor din statele lor. Cursele au avut loc în Michigan, Arizona, Minnesota și Nevada și fiecare dintre candidații lui Trump a pierdut.

Fostul președinte american și-a ignorat consilierii și foștii consilieri

Lansându-și campania acum, la doar o săptămână după ce republicanii au pierdut alegerile cheie de la jumătatea mandatului, Trump a respins, de asemenea, sfaturile actualilor și foștilor consilieri care l-au avertizat să nu se declare candidat la președinție atât de curând după o înfrângere a partidului său.

Depunerea lui Trump la F.E.C. a creat organizația Donald J. Trump for President 2024 și a lansat oficial alegerile primare republicane prezidențiale din 2024, o competiție în care dinamica s-a schimbat dramatic în ultima săptămână.

Înainte de marțea trecută, Trump, în vârstă de 76 de ani, era liderul incontestabil în competiția pentru nominalizarea partidului său, sondajele arătând că sprijinul fostului președinte în rândul alegătorilor republicani era în medie cu peste 20 de puncte procentuale peste cel mai apropiat rival al său, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis.

Dar asta a fost înainte ca DeSantis să câștige realegerea cu o marjă extraordinară de 19 puncte, electrizând republicanii la nivel național și oferind partidului un punct luminos într-o zi în care democrații au câștigat cele mai multe dintre principalele curse pentru Senat și guvernatori.

Acum, unele dintre primele sondaje postelectorale realizate de YouGov arată că DeSantis a luat un avans față de Trump.

Guvernatorul din Florida s-ar fi întâlnit cu donatori și ar fi început să își asambleze propria campanie prezidențială pentru a-l provoca pe Trump la nominalizarea republicană.

Astfel, „Abia am început să lupt”, le-a promis DeSantis susținătorilor în discursul său de victorie pentru realegere, scrie CNBC.

Joe Biden a reacționat la anunțul lui Donald Trump

După ce Donald Trump și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024, actualul președinte american, Joe Biden, a publicat pe contul său de Twitter un mesaj cu privire la anunțul acestuia.

Locatarul de la Casa Albă s-a mulțumit cu un mesaj extrem de scurt cu privire la fostul președinte american, spunând ”Donald Trump a dezamăgit America”.

În același mesaj, președintele american a inclus și un videoclip în care a atacat rezultatele administrației Trump. Joe Biden a scos în evidență probleme din domeniul economic, probleme cu privire la locurile de muncă și probleme în ceea ce privește asistența medicală.

De asemenea, locatarul de la Casa Albă a mai precizat că predecesorul său a ”atacat drepturile femeilor” și a ”incitat la violență”.

articolul original.

Premieră pe scena politică a Sloveniei: Nataša Pirc Musar, aleasă în funcția de președinte

13 November 2022 at 22:13
image

Slovenii au ales, pentru prima dată în istoria țării lor, o femeie în funcția de președinte.

Jurnalistă și avocată, Nataša Pirc Musar a candidat ca independentă, cu sprijinul guvernului de centru-stânga de la Ljubljana, notează BBC.

Perdant al scrutinului prezidențial de duminică este Anze Logar, fostul ministru de Externe și un veteran al politicii conservatoare.

Nataša Pirc Musar a obținut aproape 54% din voturi.

Prezența la urne a fost de 49,9%.

“Slovenia a ales un președinte care crede în Uniunea Europeană, în valorile democratice pe care a fost întemeiată UE”, a spus Nataša Pirc Musar în discursul de după victoria electorală, ținând să puncteze că omenirea “se confruntă cu vremuri grele din cauza schimbărilor climatice”.

Deși rolul de președinte este în mare parte ceremonial în Slovenia, acesta este comandantul suprem al forțelor armate și nominalizează câțiva oficiali de rang înalt, inclusiv guvernatorul băncii centrale.

Nataša Pirc Musar a fost avocata Melaniei Trump, care este originară din Slovenia, în timpul președinției soțului său, republicanul american Donald Trump.

În 2016, înainte de a deveni Primă Doamnă a SUA, Melania Trump a intentat un proces împotriva revistei slovebe Suzy, care a sugerat că aceasta a lucrat ca escortă de lux. Disputa s-a încheiat cu o înțelegere extrajudiciară, amintește BBC.

articolul original.

Slovenii au ales prima femeie președinte din istoria țării. Natasa Pirc Musar a câștigat alegerile de duminică

13 November 2022 at 21:49
image

Natasa Pirc Musar, de profesie avocată, a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Slovenia, duminică, și va fi prima femeie președinte din istoria statului, arată rezultatele preliminare, potrivit Reuters.

Natasa Pirc Musar, prima femeie aleasă la președinția Sloveniei

Pirc Musar (54 de ani) a obținut 53,86% din voturile exprimate în finala prezidențialelor slovene, în timp ce rivalul său, Andze Logar, politician de dreapta și fost ministru al afacerilor externe, a luat doar 46,14%, arată datele comisiei electorale după numărarea a 99% din voturi.

Prezența a fost de 49,9%, conform datelor oficiale.

„Voi face tot posibilul să fiu o adevărată președintă pentru toți”, a declarat Pirc Musar, în discursul victoriei.

În Slovenia, președintele este comandantul suprem al forțelor armate, așa cum se întâmplă și în România, și numește o serie de oficiali de rang înalt, inclusiv guvernatorul băncii centrale. Cu toate acestea, majoritatea nominalizărilor au nevoie de confirmarea parlamentului.

Noua președintă a Sloveniei, stat UE și NATO, îl va înlocui în funcție pe Borut Pahor, politician cu o carieră de 30 de ani. Pahor este fost model de fashion și a avut două mandate a câte cinci ani, fiind poreclit adesea „președintele Instagram” pentru frecvența cu care folosește rețeaua socială.

Pirc Musar, o fostă prezentatoare TV care a devenit o avocată influentă, și-a construit campania pe mesaje referitoare la drepturile omului, statul de drept și problemele de bunăstare socială.

Rivalul său, Andze Logar (46 de ani) este membru în Partidul Democrat Sloven al fostului premier Janez Jansa, care în aprilie pierdea alegerile parlamentare în fața actualului prim-ministru, Robert Golob, de la Mișcarea Libertății.

„Sunt încrezător că vom lucra împreună pentru a aborda provocările comune ale viitorului”, a declarat Robert Golob, comentând rezultatul alegerilor de duminică.

articolul original.

Atenție la naționalistul de rezultat, candidatul care va ataca alegerile din 2024!/Opinie

11 November 2022 at 17:39
image

Așa cum în sport există suporteri de rezultat, și în politica dâmbovițeană avem naționaliști de rezultat – politicieni care vor vâna alegerile prezidențiale din 2024.

Cazul pe care vi-l voi prezenta astăzi este cel al Dianei Șoșoacă, un senator care s-a remarcat în ultimul an prin relația de prietenie pe care o are cu Ambasada Federației Ruse în România, despre care spune că a fost singura care a vrut să discute cu ea despre pace, în contextul invaziei trupelor lui Vladimir Putin în Ucraina.

Recent, Șoșoacă a apărut în ipostaza de salvatoare a Termocentralei Mintia, după ce a cumpărat creanțe de la un sindicalist și s-a constituit parte în procesul privind vânzarea Mintiei.

Însă, după cum chiar Diana Șoșoacă a dezvăluit, avocatul Gheorghe Piperea, omul care i-a explicat cum să intervină direct în această speță, i-a declarat, totodată, că nu crede că există vreo șansă pentru a împiedica vânzarea Termocentralei Mintia.

Țin să spun că am avut un schimb de mesaje, de câteva mesaje, cu domnul avocat Piperea, care este specialist pe insolvență. Dânsul nu crede că există vreo șansă și știm bine că dânsul nu se implică în cauze în care nu există șanse.

Dar atâta l-am rugat: <<Domnul Piperea, dați-mi două-trei idei, ca să știu de ce mă leg. Cum Dumnezeu să intervin direct în acest dosar?>>. Și mi-a scris două rânduri”, a spus Diana Șoșoacă, iar din cele spuse de ea reiese, în mod evident, că avocatul Piperea, specialist în cazuri de insolvență, i-a transmis că nu are nicio șansă de câștig.

De altfel, cum Termocentrala Mintia a fost adjucată printr-o licitație publică, contra sumei de 91 de milioane de euro,  e greu de crezut că mai poate fi schimbat ceva.

Așadar, de ce ar face Diana Șoșoacă o astfel de mișcare, când știe de la bun început că o astfel de luptă e pierdută?

Răspunsul e doar unul: crearea în ochii electoratului a unei aure de salvatoare a țării și a resurselor acesteia.

În concluzie, mare atenție la naționaliștii de rezultat, că au început încălzirea pentru alegerile din 2024!

Eugen DINU

articolul original.

Marcel Ciolacu rupe tăcerea despre susținerea lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale: ‘Mi-este foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD și și-a creat un partid, dar nu exclud acest lucru și nu eu decid’

10 November 2022 at 06:45
image

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, susţine că în acest moment nu ia în calcul o candidatură a sa la funcţia de preşedinte al României. În ceea ce priveşte eventuala candidatură a lui Mircea Geoană cu susţinerea PSD pentru funcţia supremă în stat, Ciolacu afirmă că i-ar fi de greu să accepte acest lucru, dar decizia nu este a sa.

Ciolacu a susţinut că ”în acest moment” nu a luat o decizie privind o eventuală candidatură a sa la funcţia de preşedinte al României.

Dacă mâine sunt alegerile, eu nu sunt… eu nu m-aş înfige, sau nu aş accepta, în acest moment, să candidez. Pentru că prima provocare pe care o am ar fi cea de prim ministru, pe urmă mai vedem. (…) 99,9% nu cred că voi candida la funcţia de preşedinte”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la B1 Tv.

Întrebat dacă ar susţine o candidatură a lui Mircea Geoană cu susţinerea PSD pentru funcţia supremă în stat, Ciolacu a spus că i-ar fi de greu să accepte acest lucru, dar decizia nu este a sa.

Este un potenţial candidat. Mi-este foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD şi şi-a creat un partid, dar nu exclud acest lucru şi nu eu decid”, a explicat liderul PSD, el arătând că decizia în acest sens aparţine celor din teritoriu, conform news.ro.
articolul original.

Fostul premier al României, Victor Ponta: ‘Am fost convins că pierd alegerile prezidențiale. M-am gândit că poate este bine cu Iohannis’

7 November 2022 at 21:30
image

Victor Ponta, fostul premier al României, a spus că a fost convins că pierde alegerile prezidențiale.

„Am fost convins că pierd alegerile prezidențiale. Între turul 1 și turul 2 nu era nimic de făcut. Cred că rezultatul era clar. Eu am avut 1 milion de voturi după primul tur. În procente a fost 40% la 30%.

Băsescu a câștigat cu 4,4 milioane de voturi. Între timp au mai plecat români din țară, a mai scăzut. Am luat o bătaie îngrozitoare. Consider că nu a fost hoție, a fost o decizie în interesul României, spre binele 

După alegeri nu am făcut scandal, s-a decis altceva. Atunci m-am gândit că poate este bine cu Iohannis. Să ai zece procente, să nu faci nicio greșeală și să pierzi”, a spus Victor Ponta, conform gândul.ro

articolul original.

Stelian Tănase: Aud că un scenariu împins de la Cotroceni ar fi ca PSD și PNL să candideze împreună. Liste comune și candidat comun la președinție – Nicolae Ciucă. Proastă idee! Dacă e așa, nici nu merg la vot (VIDEO)

5 November 2022 at 20:08
image

Stelian Tănase a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că în mediile informate se vehiculează că de la Cotroceni s-ar împinge scenariul ca PNL și PSD să candideze împreună la alegerile parlamentare (să aibă liste comune) și la prezidențiale (candidat unic – Nicoale Ciucă) din 2024. Scriitorul a explicat apoi de ce ar fi foarte rău ca Puterea să fie deținută de PSD și PNL încă patru ani. Dacă scenariul se confirmă, nici nu mă duc la vot, a precizat Tănase.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Tănase: Contextul a fost dezavantajos, dar și guvernanții sunt slabi

„Nu se înțeleg, nici nu au voie de la Iohannis să spargă coaliție, că Iohannis i-a obligat s-o facă, i-a împins de la spate, i-a nășit și i-a patronat. N-au soluții, sunt în conflict, au soluții diferite, să spunem așa, nu reușesc să cadă de acord și ies la presă cu diverse soluții, foarte multe promisiuni și mereu ele se tot amână cu șase luni.

Vin alegrile…coaliția e într-un moment de inflexiune în care metalul se poate rupe, că ei sunt cu gândul numai la alegeri. Tot ce declară, toate mișcările pe care le fac sunt în legătură cu 2024. Un hop e mai 2023 când trebuie să se facă rocada (premierilor). (…)

Contextul a fost dezavantajos pentru orice fel de guvern ar fi fost, dar sunt și slabi și au făcut și greșeli. Contextul e foarte greu, dar și ei au fost depășiți complet și la un moment dat am impresia că s-au și dezinteresat, adică la câte probleme care s-au pus, s-au plictist și au spus ”dă-le dracu!” și lasă lucrurile de la sine”, a declarat politologul.

Scenariu: PSD și PNL să candideze împreună la alegerile din 2024

Acesta a vorbit apoi despre scenariul de care a auzit privitor la alegerile din 2024.

„Nu știu ce calcule electorale au. De pildă, aud prin târg, prin medii informate, în redacții, printre jurnaliști, că un scenariu împins de la Cotroceni ar fi să candideze împreună, inclusiv candidat la președinție comun – Ciucă – și să facă liste comune și să rămână încă patru ani această coaliție. E o foarte proastă idee. Sunt un adversat al ei hotărât!”, a spus Tănase.

Acesta a precizat că PSD și PNL sunt partide atât de slabe, că ar fi fericite cu o astfel de evoluție a evenimentelor.

De ce e o idee foarte proastă ca PSD și PNL să continue să dețină Puterea împreună

„Într-un stat cvilizat, democratic, trebuie să ai Putere și Opozitie dacă vrei ca societatea să funcționeze, să aibă o politică sănătoasă. (…) Or noi avem două partide în care nimeni nu-i Puterea, nimeni nu-i Opoziția. Cine e Opoziția în România? Ele joacă ambele roluri în același timp.

Această situație e foarte proastă și creează o stare de spirit foarte proastă în societate și confuzie. Nu e deloc în regulă. Trebuie să se despartă: unii să fie Puterea – care o vrea ei, îi privește. că tot aia sunt – și alții Opoziția. Trebuie să se întâmple cel mai târziu în 2024. Dacă nu se Întamplă asta, nici nu mă duc la vot!”, a mai declarat Stelian Tănase, pentru B1 TV.

articolul original.

Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu profețește victoria unui candidat de stânga

5 November 2022 at 18:02
image

Președintele Partidului Social Democrat și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, anunță victoria unui candidat de stânga la alegerile prezidențiale din 2024.

Liderul PSD este sigur că viitorul președinte al României va fi unul de stânga.

Nu trebuie să intrăm în jocuri electorale. Românii vor ştii cel mai bine pe cine să voteze în anul 2024, în funcţie de cât de mult ne vom implica şi de soluţiile pe care le vom aduce pentru ca România să depăşească această perioadă.

Sunt ferm convins că vom reuşi împreună acest lucru şi sunt ferm convins că, în anul 2024, Preşedintele României va fi un preşedinte de stânga”, a afirmat Marcel Ciolacu.

articolul original.

Brazilia: Bolsonaro evită să își recunoască înfrângerea în alegerile prezidențiale

1 November 2022 at 20:07
image

Într-un scurt discurs, primul de după pierderea alegerilor prezidențiale din Brazilia, extremistul de dreapta Jair Bolsonaro a evitat să își recunoască textual înfrângerea, limitându-se în a spune că va respecta Constituția și a salutat protestele pașnice ale susținătorilor săi.

Șeful de cabinet al președintelui în exercițiu, Ciro Nogueira, a anunțat, totuși, că procesul de tranziție către noua guvernare va începe, notează Reuters.

Victoria stângistului Luiz Inácio Lula da Silva a fost recunoscută de cancelariile străine.

Poliţia braziliană a intervenit pentru a elibera străzile blocate de camionagii care îl susțin pe Jair Bolsonaro, perdant al alegerilor prezidențiale.

articolul original.

Brazilienii își aleg viitorul preşedinte

30 October 2022 at 05:58
image

Cei 156 de milioane de brazilieni cu drept de vot sunt chemaţi la urne, duminică, pentru a-şi alege viitorul preşedinte.

Bătălia electorală, care se anunță foarte strânsă, se dă între actualul lider Jair Bolsonaro și fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care este favorit al scrutinului.

Conform celui mai recent sondaj de opinia, diferența dintre cei doi este de +/-2%, adică marja de eroare a anchetei sociologice.

De-a lungul campaniei electorale, Brazilia a consemnat mai multe episoade violente motivate politic, inclusiv asasinate, atentate, ameninţări sau alte agresiuni.

Secţiile de vot se deschid la ora locală 08.00 (11.00 GMT) și se vor închide la 17:00 (20:00 GMT), iar rezultatul va fi comunicat înainte de 20:00 (23:00 GMT).

Brazilia a revenit la democraţie în 1985, după o dictatură militară, împotriva căreia fostul lider sindical Lula da Silva, a militat, dar pe care Bolsonaro, un fost căpitan de armată, o invocă cu nostalgie.

articolul original.

Poll Marius Tucă Show: „Dacă alegerile prezidențiale ar fi mâine, cu cine ați vota?”

27 October 2022 at 18:54

Scriitorul, dar și publicistul Ion Cristoiu a fost invitatul lui Tucă Show de joi, 27 octombrie. În aceeași ediție, telespectatorii au răspuns la întrebarea sondajului, așa cum s-au obișnuit în fiecare seară. „Dacă alegerile prezidențiale ar fi mâine, cu cine ați vota?”

Dintre cele 674 de voturi exprimate la sondaj, 68 de procente au răspuns că l-ar prefera pe liderul AUR, George Simion. În topul preferințelor telespectatorilor Marius Tucă Show, pe locul al doilea s-a clasat social-democratul Marcel Ciolacu (votat de 17%), iar podiumul este completat de liberalul Nicolae Ciucă, actualul premier al României (cu 13 la sută din voturi).

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Denise Rifai, planuri mărețe pentru 2024! Nimeni nu se aștepta la asta

9 October 2022 at 20:47
image

Denise Rifai, moderatoarea emisiunii „40 de întrebări”, de pe Kanal D, a vorbit deschis despre planurile sale de viitor. Aceasta le-a explicat tuturor care sunt dorințele sale, precum și motivul care stă la baza unor asemenea dorințe foarte atent conturate.

Moderatoarea emisiunii de pe Kanal D a atras atenția multor persoane în ultimii ani, tocmai de aceea, din ce în ce mai multe persoane par să o susțină. Denise Rifai a anunțat care sunt dorințele pentru 2024, uimindu-i pe toți cei care o cunosc.

Denise Rifai, dorință neașteptată pentru anul 2024

Recent, Denise Rifai a vorbit cu sinceritate despre dorințele neîmplinite pe care le are în acest moment și despre ceea ce își dorește să facă în 2024. Deoarece este un an electoral, în care cetățenii români vor fi nevoiți să își aleagă președintele, moderatoarea de la Kanal D speră să poată lua parte la dezbaterea dintre viitorii candidați.

Întrebată care este motivul care a stat la baza unei asemenea decizii, Denise Rifai susține că se simte obligată să facă asta, deoarece este un jurnalist cu o vastă experiență în domeniul politic și economic. În trecut, aceasta a moderat emisiuni de dezbateri politice pentru postul de televiziune Realitatea Plus. Din păcate, neînțelegerile au făcut-o în 2020 să renunțe la meseria pe care o iubea și să se reprofileze.

„Eu cred că întotdeauna există soluții și soluții! Am spus chiar de curând, mi-aș dori tare mult în 2024 să fiu eu cea care moderează dezbaterea prezidențială între candidați.

Mi se pare o chestiune de obligație, a mea ca jurnalist vechi de politic și economic pentru cei care votează în statul român să știe și ei pe cine și cum și e 2024 cred că va fi momentul. Vom vedea că și aici e o chestiune de disponibilitate, nu știi ce îți aduce ziua de mâine!”, a explicat Denise Rifai, potrivit wowbiz.ro.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă este doar una dintre variantele PNL pentru alegerile prezidențiale, susține Alina Ghorghiu

29 September 2022 at 07:37
image

Președintele Senatului României, Alina Ghorghiu a vorbit despre alegerile prezidențiale din 2024 și a menţionat că premierul Nicolae Ciucă este doar una dintre variantele PNL la candidatură.

Premierul Nicolae Ciucă a devenit președintele PNL după ce, în interiorul formațiunii politice, s-a creat o coaliție împotriva lui Florin Cîțu. Istoria recentă a PNL este una destul de tumultoasă în contextul în care și Florin Cîțu a ajuns președintele formațiunii politice după un scandal în care au fost lansate acuzații grave din partea lui Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă, o variantă PNL pentru alegerile prezidențiale

Scandalul plagiatului făcut de Nicolae Ciucă pare să fi trecut, iar Alina Ghorghiu a declarat, în cadrul unui interviu la B1 TV, faptul că premierul este o variantă PNL pentru alegerile prezidențiale. Interesant este faptul că președintele interimar al Senatului a declarat că este prematur să se discute pe acest subiect în aceste momente și că președintele partidului este o variantă luată în calcul.

”(PNL) are foarte multe variante, dar n-am să dau numele candidaţilor. Prima variantă este preşedintele partidului, dintotdeauna, preşedintele partidului a candidat la preşedinţia României. Asta a fost regulă în PNL. Sigur că premierul Ciucă are această variantă de luat în calcul. Nu s-au făcut sondaje, nu s-a decis candidatul la noi”, a continuat ea.

În continuarea declarațiilor, Ghorghiu a ţinut să mai sublinieze incă odată că președintele PNL este ”una dintre variante” pe care liberalii le au la dispoziție.

Cu câteva zile în urmă, în ziua de luni, purtătorul de cuvânt al PNL explica faptul că președintele liberal este persoana pe care se bazează partidul la alegerile prezidențiale din 2024. Ionuț Stroe a subliniat la rându-i că președintele PNL este un lider pe termen lung și că va câștiga alegerile viitoare.

Guvernarea actuală se erodează

Ionuț Stroie a explicat faptul că este văzut cu ochiul faptul că actuala guvernare erodează. Purtătorul de cuvânt al PNL a mai explicat faptul că România, alături de premierul Nicolae Ciucă, a trecut prin cele mai grele perioade din istorie, cum ar fi criza pandemică, criza energetică dar și războiul din vecinătatea țării:

” (…) Guvernarea erodează, nu trebuie să fii sociolog de meserie să îţi dai seama că guvernarea erodează. Acest om conduce un guvern care a traversat cele mai neînchipuite crize, suprapuse, e un război în vecinătate, inflaţia a atins cote care nu au mai fost atinse din anii 90”, spunea Stroe.

În contextul declarațiilor făcute de Ionuț Stroe trebuie subliniat faptul că în ultimele săptămâni au apărut numeroase certuri în coaliția de guvernare. Neînţelegerile au apărut pe mai multe subiecte, cum ar fi creșterile pensiilor, compensarea facturilor la energie dar și creșterea salariilor bugetarilor. Așadar, în încheiere pare că premierul Nicolae Ciucă nu este singura opţiune pentru alegerile prezidențiale din partea PNL, lucru care crează noi întrebări: Cine va fi prezidențiabilul PNL? Sunt mai multe variante venite pe surse, variante care îl înclud chiar și pe europarlamentarul Rareș Bogdan.

articolul original.

Marga-Salvatorul PNL în alegeri?

27 September 2022 at 12:54

Ipoteza lansată în premieră de Inpolitics prinde teren vertiginos în ultimele zile: Andrei Marga ar putea ocupa un imens culoar prezidențial în 2024, cel naționalist-suveranist, deja discursul său public prezentînd indicii evidente în acest sens. Marea întrebare e, dacă avem candidatul, cine se va plasa în spatele lui? Variante ar fi, de la o coaliție a mai multor formațiuni naționaliste mai mici pînă la susținerea din partea unui mare partid. Și oricît de neașteptat ar suna acum, sunt șanse mari ca acela să fie PNL, în opinia noastră.

Suveranismul se întoarce

Să o luăm metodic.

Abia își revenise din seismul suedez, unde dreapta și extrema dreaptă au venit la putere, că UE se zguduie din temelii după alegerile din Italia. Tot dreapta și extrema dreaptă. Politicieni cu rădăcini în mussolinism, auzim, care cer alte reguli în Europa.

Viktor Orban face azi o observație greu de combătut, vorbind despre situația creată în Europa de războiul din Ucraina și de sancțiunile la adresa rușilor: „Nu e de mirare când oamenii furioși se simt păcăliți și înlocuiesc guvernele țărilor care susțin sancțiunile unul după altul”.

În 2024 au loc importantele alegeri europene care vor emana o nouă Comisie Europeană.

Pînă la finele acelui an, însă, mai sunt destule alegeri în perimetrul european care pot schimba dramatic actuala arhitectură politică.
Duminică sunt alegeri parlamentare în Bulgaria, iar ruso-germanofilul Boiko Borisov e number one în sondaje, în fața „americanilor” de la Harvard, Petkov și Vasilev.
Anul viitor avem alegeri prezidențiale în Cehia și Cipru, legislative în Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, din nou prezidențiale în Muntenegru, alegeri regionale și mai apoi legislative în Spania, mai apoi în Polonia, Elveția, Turcia (inclusiv prezidențiale) și legislative în Ucraina.

În 2024 avem prezidențiale în Finlanda, Moldova, Ucraina, Rusia, legislative în Lituania, alegeri locale în Marea Britanie.
Avem alegeri europene, locale și, la finele anului, parlamentare și prezidențiale în România.

Curentul naționalist-suveranist crește în Europa mai repede decît estimau cei mai pesimiști observatori. Și încă nu a venit prima iarnă de război, ca să spunem așa.
Imediat după alegerile parlamentare din 2020 scriam că misteriosul, pe atunci, partid AUR fusese creat artificial de laboratoarele secrete autohtone pentru a ține sub control culoarul naționalist.

Între timp, lucrurile s-au schimbat dramatic.
De acum, nu se mai pune problema cum să se țină în frîu partidele anti-progresiste, ci dacă va mai rămîne cineva pe culoarul care a dominat Europa ultimilor ani.

Pe lîngă AUR, avem partide mici precum cele ale lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă ori Ludovic Orban care trag spre conservatorism, PUSL-ul Dan Voiculescu, PNȚCD-ul lui Pavelescu. Victor Ponta, liderul Pro România, mai are un pic și cere Ro-Exit în direct, iar ALDE se pregătește să-l aducă la cîrmă pe Varujan Vosganian, remarcat prin mesaje critice la adresa Bruxellesului mai ales în pandemie.

Fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, devenit lider anti-sistem, își face un partid de aceeași factură, Șoșoacă are deja propriul partid, alți lideri de opinie anti-sistem, Chitic, Piperea etc se mișcă în aceeași direcție. Despre UDMR nu se pune problema că ar mișca în frontul trasat de Viktor Orban, desigur.
Nu știm ce poziție va adopta PSD, partidul care pînă în 2020 moștenise în cea mai mare măsură culoarul naționalist eliberat de PUNR ori PRM, dar care înaintea alegerilor parlamentare a cîrmit-o brusc spre Bruxelles, ceea ce, de altfel, a și permis apariția AUR. Greu de crezut că social-democrații nu se vor plia și ei, într-o formă sau alta, pe direcția din care bate puternicul nou vînt european.


Cît despre USR și PLUS, se pare că vor rămîne singurii prizonieri ai progresismului.

Cea mai aparte situație se regăsește la PNL. Partid tradițional de dreapta, care a absorbit mare parte din fostul PNȚCD, ca și PDL-ul băsescian, PNL a abandonat complet culoarul conservator în favoarea progresismului bruxellez. Au existat, e drept, episoade bizare în istoria recentă, precum lansarea lui Marian Munteanu spre primăria generală, un episod nelămurit pe deplin nici azi.

Dar, per ansamblu, PNL s-a predat necondiționat progresismului, la ordinele lui Iohannis, în pofida unor tentative slabe de revoltă ori a unor avertismente trase în interiorul partidului de către voci importante, înaintea ultimelor alegeri.

Tocmai de aceea, ideea că PNL ar putea să-și schimbe blana pînă în 2024 poate părea hazardată acum.

Doar că istoria post-decembristă ne-a servit de atîtea ori situații de mari răsuciri încît nu ar trebui să mai fim surprinși de nimic. PD-ul lui Roman și Băsescu s-a milogit ani de zile pe lîngă Internaționala Socialistă să fie primit ca membru deplin, iar după ce a reușit a trecut peste noapte pe dreapta spectrului, în siajul noii guvernări creștin-democrate germane.

România e țara partidelor fără doctrine, fără convingeri puternice, ca atare e țara repoziționărilor bruște, de-a dreptul jenante uneori. Nu va fi, deci, o problemă pentru liberali să-și amintească peste noapte noțiuni precum înaintași, credință, patrie, pămînt strămoșesc, neatîrnare, ortodoxie bla-bla-bla.

Și pot fi „ajutați” decisiv din afară.

Americanofili versus rusogermanofili

Ca să o spunem de-a dreptul, Europa se scindează vertiginos pe două falii: una controlată de SUA și marii săi aliați europeni precum Marea Britanie, Franța ori Polonia, în timp ce alte state trag la căruța puternicului – chiar dacă nu oficialului – binom Rusia-Germania.

Războiul din Ucraina e ocazia perfectă pentru americani să împingă marele rival economic european într-o criză profundă și prelungită.
Situația deranjează, însă, marea Germanie, care de ani de zile caută să se scuture cît mai mult de sub jugul american apărut după război. Și a făcut asta cu ajutorul neprețuit al țării lui Putin, aflate de ani de zile într-o relație economică de excepție cu nemții. Din această poziție privilegiată de locomotivă economică, Germania face de ani buni jocurile în UE, acesta fiind și motivul Brexitului.

De cînd cu războiul, lucrurile s-au complicat rău la Berlin, însă. Germania se vede dată înapoi nu doar economic, ci și politic, cu ani buni. Îi scapă de sub control cancelarii pe care altădată le controla, sub presiunea maselor de cetățeni enervați de perspectiva sărăciei, a crizei energetice pe termen lung șamd, mase care votează, iată, în favoarea unor forțe politice cu discurs radical.

Nu e vorba doar de invazia din Ucraina; axa Berlin-Bruxelles a comis multe greșeli în ultimii ani care au băgat Europa în gard, începînd cu fenomenul green deal, care, acum se vede, era frumos doar pe hîrtie. Nu mai vorbim de pandemie!

Germania – cu aliatul din umbră Rusia – se vede nevoită să se întrebuințeze serios pentru a nu pierde și mai mulți „supuși” europeni în anii care urmează.Din acest motiv, în opinia noastră, varianta Marga președinte are o puternică susținere.

Andrei Marga a fost acuzat în ultima vreme de putinism, dar se uită că omul e, de fapt, un germanofil de forță, cultivat ca atare încă din perioada comunistă.

Se uită că e omul la a cărui invitație personală a răspuns cancelara Angela Merkel în 2010, venind la Cluj pentru a primi titlul de doctor honoris causa din mîinile cărturarului, în timp ce, la București, Băsescu, Geoană și restul greilor dădeau cu căciula de pămînt de uimire și frustrare.

PNL e în acest moment condus de facto din Ardeal; jocurile nu le face habarnistul Ciucă, ci Lucian Bode, în spatele căruia se ițesc Emil Boc și alți lideri, în general foști pedeliști transilvani, care ocupă tot mai mult teren în PNL. Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

Ori, Transilvania e în mîinile capitalului german de ani de zile. Ordinele de la Berlin se execută, nu se discută.

Posibil să ne înșelăm, dar, în opinia noastră, semnalul a venit deja: Marga e the chosen one!
Dacă nu vrea să ajungă la lada de gunoi a istoriei după model țărănist, PNL are nevoie de marea schimbare și de un candidat cu adevărat locomotivă în 2024, cînd prezidențialele au loc concomitent cu parlamentarele. Niciunul dintre actulii săi lideri nu se califică pentru asta. Și partidul, care ar putea intra în anul electoral cu cifra 1 în față, în sondaje, o știe.

Faptul că a început recent o tămîiere profundă, exacerbată, a lui Nicolae Ciucă de către liberali nu face decît să întărească teza că acesta e ținut doar pe post de iepure politic (era să scriu popîndău, fir-ar ea de zoologie), menită să mascheze adevăratul candidat, care va fi anunțat nu foarte curînd, ci strict la momentul potrivit.
Pînă atunci, nu ne rămîne decît să ținem ochii larg deschiși, evenimente majore nu vor ezita să se precipite curînd. 

articolul original.
  • There are no more articles
❌