ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: „Există suficiente argumente, şi de natură constituţională”

31 January 2023 at 07:45
image

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă, referindu-se la posibilitatea unei comasări a alegerilor locale cu cele parlamentare, că ”există suficiente argumente” pentru promovarea unui astfel de proiect.

Întrebat cât de fezabilă este posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a explicat că din punctul de vedere al liberalilor există argumente pentru promovarea unui astfel de proiect, însă a subliniat că el trebuie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare şi agreat de cele trei formaţiuni care fac parte din aceasta.

”Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect.

Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR.

Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe, luni seară, la finalul unei şedinţe a grupurilor parlamentare reunite ale senatorilor şi deputaţilor PNL, potrivit News.ro.

Ce spune Stroe despre vechea decizie a Curții Constituționale

În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale a României care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Ionuţ Stroe a explicat:

”Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri.

Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

PNL avansează iar scenariul comasării alegerilor locale şi parlamentare. Ionuț Stroe: Există suficiente argumente. Am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral

30 January 2023 at 21:59
image

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, luni, că există destule motive, inclusiv constituționale, pentru comasarea alegerilor parlamentare și locale. Acesta a precizat că astfel ar fi ajutat procesul electoral, în condițiile în care în 2024 au loc toate tipurile de alegeri.

Potrivit unor surse, PSD are rețineri în a accepta o astfel de propunere. Iar USR a susținut public, prin vocea președintelui Cătălin Drulă, că această variantă e „o jignire” și „un act de laşitate şi ticăloşie politică”.

PNL avansează iar scenariul comasării alegerilor. PSD n-ar vrea

„Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect.

Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR.

Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, potrivit News.ro.

În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale, care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Stroe a răspuns: „Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

Numai că argumentul constituțional a fost invocat de social-democrații care, pe surse, au transmis că se opun comasării alegerilor.

„Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a declarat un lider PSD, pentru G4Media, la începutul lunii decembrie.

PSD-iștii s-ar mai opune și de teamă că alegătorii se vor încurca în numărul mare de buletine de vot.

Dar miza liberalilor n-ar fi simplificarea procesului electoral, cum pretind public, ci alta: mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile parlamentare ar fi mutate în septembrie, acesta ar mai apuca să nominalizeze viitorul premier.

Scenariul comasării alegerilor a fost invocat în trecut și de Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

Ce spune USR despre varianta comasării alegerilor: Un act de laşitate şi ticăloşie politică

USR a transmis deja că nici nu vrea să audă de un astfel de scenariu.

„Deja sunt patru buletine de vot în alegerile locale – pentru preşedinte de consiliu judeţean, primar şi cele două consilii, local şi judeţean. Să mai adaugi încă nişte buletine de vot, încercând să ameţeşti oamenii… Cumva e o jignire, ca multe lucruri pe care le face această guvernare.

Ei cred că o să îi ameţească pe oameni, dându-le şase buletine. (…)

E în sine un act de laşitate şi ticăloşie politică, pentru că, dacă ești asumat, te prezinţi corect în faţa oamenilor”, declara președintele USR, Cătălin Drulă, tot la începutul lui decembrie.

articolul original.

Liderul PSD, Gabriela Firea, pune piciorul în prag: Proiectul de lege se află în procedură de urgență la Senat! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe

30 January 2023 at 17:15
image

Prim-vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Gabriela Firea, a transmis luni pe pagina sa de facebook că egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, precizând faptul că femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale.

„30% doamne pe listele electorale! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre prioritățile legislative pentru acest an. Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalitățile învechite. Avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administrație.
Am vorbit la Consiliul Politic Național al Partidul Social Democrat despre proiectele pe care le vom implementa în acest an la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, dar și despre șansa pe care o avem în Parlament pentru a îmbunătăți legile din România”, a transmis Firea

Prim-vicepreşedintele spune că împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a inițiat și depus la Parlament, la finalul anului trecut, acest proiect de lege extrem important pentru toate doamnele din România prin care se asigură accesul femeilor în politică, la nivel local, precizând că prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale.

Trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor, mai spune Firea

„Proiectul de lege se află în procedură de urgență la Senat, a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic și Social și de la comisiile parlamentare care au dezbătut până în prezent propunerea. În curând, va ajunge în dezbaterea plenului Senatului și la vot. Sunt convinsă că toți senatorii vor fi de acord că această modificare este necesară.

Încă de la începutul mandatului am solicitat modificarea legislației pentru introducerea cotelor de gen în conducerea companiilor de stat. La inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Guvernul a adoptat, în prima ședință din 2023, proiectul prin care femeile vor ocupa o treime dintre posturile din consiliile de administrație ale companiilor de stat și ale regiilor autonome. Am susținut mereu că trebuie oferită această șansă doamnelor pentru că avem nenumărate cazuri de femei de afaceri talentate”, a scris liderul PSD

Proiectul din Parlament este necesar, precizează prim-vicepreședintele PSD, deoarece în urma alegerilor locale din anul 2020 doar 1 din 10 primari sunt femei și doar 2 din 10 consilieri locali sau județeni sunt doamne. Acest procent trebuie crescut pentru a ajunge la nivelul statelor europene.

Cele mai multe femei alese la nivel local la ultimele alegeri locale, peste 24% dintre candidate, au fost social-democrate. PSD a susținut mereu că femeile trebuie să aibă o șansă, dar e nevoie ca toate partidele să facă la fel.
Statutul femeilor din societatea noastră trebuie să se schimbe. Doar așa putem să modificăm ideea că rolul femeii este mai mult casnic. Acesta este extrem de onorant, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent și de familie și să aibă și o carieră de succes”, a conchis Gabriela Firea

articolul original.

Curtea de Apel a stabilit primul termen în procesul Orban vs. Guvern

9 January 2023 at 12:00

Fostul premier Ludovic Orban, în prezent președinte al Partidului Forța Dreptei, a anunțat că în procesul pe care l-a intentat Guvernului a fost stabilit primul termen de judecată.

Orban a dat în judecată Guvernul pentru că de peste un an nu au fost organizate alegeri locale în peste 50 de localități unde postul de primar a fost vacantat. Curtea de Apel a stabilit ca primul termen să fie la 6 februarie.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Orban a explicat că obiectivul acțiunii sale este acela de a obține din partea instanței o decizie care să oblige Executivul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor.

Ludovic Orban a transmis că are încredere că „judecătorii vor trata speţa cu toată atenţia şi că vor decide cât mai repede să facă dreptate, să determine Guvernul să respecte legea şi dreptul de vot al cetăţenilor români, drept garantat de Constituţie şi de lege“.

„2023 începe cu o veste bună!

De peste un an de zile Guvernul refuză să organizeze alegeri locale

în peste 50 de localități în care s-a vacantat funcția de primar. Aceste comunități locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetățenilor. Guvernul încalcă grav Constituția, legile țării și cele mai elementare norme de funcționare a unei democrații. Practic guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetățeni români, care sunt împiedicați de guvern să își voteze primarul.

Văzând nesimțirea partidelor din coaliție, disprețul guvernanților față de dreptul de vot al oamenilor și refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluție decât să dau în judecată Guvernul pentru a obține din partea unei instanțe o decizie care să oblige guvernul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor.

După 6 luni de la declanșarea procedurii, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie. Legea este clară. În termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, guvernul este obligat să emită hotărârea de guvern de organizare a alegerilor. Am încredere că judecătorii vor trata speța cu toată atenția și că vor decide cât mai repede să facă dreptate, să determine guvernul să respecte legea și dreptul de vot al cetățenilor români, drept garantat de Constituție și de lege.

P.S. Înlocuiesc proverbul„ cine fură azi un ou, mâine va fura un bou” cu; „cine nu organizează azi alegeri locale, mâine nu va mai organiza nicio alegere”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.

articolul original.

Alegerile locale, comasate cu alegerile parlamentare din 2024: Ideea a revenit pe masa coaliției de guvernare

22 December 2022 at 09:39

Alegerile locale, comasate cu alegerile parlamentare din 2024: Ideea a revenit pe masa coaliției de guvernare

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale din 2024 a reapărut în interiorul coaliției de guvernare, această temă fiind discutată între PNL și PSD, au declarat pentru Ziare.com surse guvernamentale. CCR însă ar putea pune bețe în roată acestui demers.

Liberalii negociază cu cei din PSD o comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale, însă social-democrații sunt reticenți. Ideea a fost lansată încă din luna martie a acestui an, de către fostul președinte PNL Florin Cîțu.

Tema a fost readusă în discuție la începutul lunii decembrie după ce fostul președinte PNL Valeriu Stoica a declarat că a observat un compromis între PNL și PSD, cu privire la comasarea alegerilor. ”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a afirmat Valeriu Stoica.

Cu toate astea, coaliția nu a ajuns încă la o decizie. Reamintim că în 2024 sunt programate patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Primul lider politic care a vorbit public despre comasare a fost Florin Cîțu, în martie 2022, când încă era președintele PNL.

În 2011, o propunere similară pentru organizarea concomitentă a alegerilor locale și parlamentare a picat la Curtea Constituțională, fiind vorba atunci despre o lege asumată în Parlament de guvernul Boc și atacată la CCR de USL.

La acea dată, Curtea invoca trei argumente principale:

– legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților

– legea determină dificultăți în exercitarea dreptului constituțional la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean)

– legea restrânge dreptul constituțional de a fi ales (legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator).

Astfel, chiar dacă o eventuală lege inițiată de coaliția ar putea rezolva problema modificării cu înainte de un an, dar și permiterea candidaturii atât pentru CJ, cât și în Parlament, tot ar mai avea de rezolvat numărul mare al buletinelor de vot.

”Pentru considerentele arătate, Curtea constată că legea criticată încalcă, în ansamblul său, dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privitoare la obligația de respectare a Constituției, a supremației sale și a legilor și ale art. 37 privind dreptul de a fi ales, interpretate în concordanță cu prevederile art. 21 alin. (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 3 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în această materie”, se arăta în decizia Curții Constituționale publicate în Monitorul Oficial din 3 februarie 2012.

sursa: ziare.ro

articolul original.

EXCLUSIV | Cum au descoperit locuitorii unei comune din Dâmbovița că peste 100 de persoane au primit mutație în casele lor, cu acte false. Legătura cu un falsificator de bani și alegerile locale din 2020

29 November 2022 at 05:00
image

Procurorii DIICOT și polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au descoperit, în urma unei percheziții care viza un falsificator de bani din județul Dâmbovița, că bărbatul fusese luat în spațiu la adresa respectivă, cu toate că, în realitate, proprietarul locuinței habar nu avea despre acest lucru. Mai mult, anchetatorii au stabilit, ulterior, că alte aproximativ 100 de persoane fuseseră luate în spațiu, la diferite adrese din comuna respectivă, în contextul alegerilor locale din septembrie 2020, fără ca proprietarii să știe.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Ilfov au intrat în alertă după ce patronii unei case de schimb valutar  din Buftea au anunțat că un bărbat ar fi venit la exchange, chiar la ora închiderii și ar fi schimbat 800 de euro, care s-au dovedit a fi falși.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii care au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere au constatat că cei doi păreau să se cunoască. În plus, după ce a încasat contravaloarea bancnotelor, clientul i-a dat femeii 100 de lei.

După ce l-au identificat pe individ, despre care au stabilit că este un interlop domiciliat în comuna Ciocănești, județul Dâmbovița, anchetatorii au obținut mandate de interceptare a convorbirilor telefonice atât pe numele acestuia, cât și pentru angajata de la casa de schimb valutar.

În paralel, a fost contactat șeful de post de la Ciocănești, care ar fi trebuit să dea relații despre suspect. Polițistul nu ar fi fost deloc cooperant, iar explicația a venit odată cu stenogramele convorbirilor telefonice. Așa s-ar fi stabilit că, în trecut, femeia s-ar fi ocupat cu prostituția, iar bărbatul care a schimbat banii ar fi fost chiar proxenetul ei.

Ce au descoperit anchetatorii la adresa din Ciocănești

Devenită „fată de casă”, aceasta s-ar fi angajat la „exchange”-ul respectiv și ar fi început o relație amoroasă chiar cu șeful de post. În acest context, agentul de poliție i-ar fi spus iubitei lui că ofițerii specializați în combaterea crimei organizate sunt pe urmele celui care a schimbat banii, iar femeia i-ar fi dat imediat de știre, pentru a-i dat timp să se ascundă.

Rămași fără alte opțiuni, polițiștii și procurorii au decis, la sfârșitul săptămânii trecute, să descindă la adresa din Ciocănești la care figura individul respectiv.

Nu era nimeni acasă, iar, la scurt timp, la fața locului, a venit și proprietarul, un fost cadru militar stabilit la Titu. Acesta a declarat că locuiește ocazional la Ciocănești, mai mult vara și că nu a luat pe nimeni în spațiu, în viața lui.

Ca urmare, conform surselor citate, ar fi fost deschisă o nouă anchetă, în urma căreia s-ar fi stabilit că, în afară de fasificatorul de bani căutat, ar fi fost mutate, pe ascuns, la diverse adrese, din Ciocănești, în jur de 100 de persoane, fără știrea proprietarilor.

Aceste falsuri s-ar fi făcut înaintea alegerilor locale din toamna lui 2020, pentru ca „beneficiarii” să-l poată vota pe unul dintre candidații la funcția de primar al comunei.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că aceste falsuri nu s-ar fi putut face fără complicitatea angajaților de la Serviciul pentru Evidența Persoanelor și cei ai Primăriei Ciocănești, care ar urma să fie chemați pentru audieri, împreuna cu șeful de post.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.
  • There are no more articles
❌