ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Ce înseamnă victoria lui Warnock în Senatul SUA pentru democrați Știri privind alegerile intermediare din SUA 2022

8 December 2022 at 04:46
By: Stiri
image

Controlul ambelor camere ale Congresului SUA fusese deja decis înainte ca votul anticipat să înceapă chiar votul pentru Senatul Georgiei. Dar cele două partide principale ale țării au tratat votul ca pe un concurs decisiv.

Sute de milioane de dolari au fost cheltuiți pe buletinul de vot, mai mult decât orice alt concurs din 2022. Mass-media din SUA s-a fixat pe starea de creștere a piersicilor din sudul Statelor Unite înainte de vot – și când senatorul Raphael Warnock a ieșit învingător împotriva republicanului Herschel Walker pe Marți, Partidul său Democrat a declarat rezultatul o victorie pentru țară.

Este posibil ca cursa să nu fi modificat echilibrul de putere într-un Congres deja divizat, în care republicanii vor controla strâns Camera Reprezentanților, iar democrații vor avea o majoritate redusă în Senat, dar va avea implicații politice în consecință pentru anii următori.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, l-a lăudat pe Warnock miercuri. „Oamenii din Georgia sunt mai bine, caucusul Senatului Democrat este mai bine, iar America este mai bine pentru că au candidat și au câștigat”, a spus Schumer reporterilor.

Democrații vor avea acum o majoritate de 51-49 în următorul Senat, al 118-lea de la înființarea țării, care preia mandatul la începutul lunii viitoare. În ultimii doi ani, camera a fost împărțită în mod egal, vicepreședintele Kamala Harris servind ca punct de departajare pentru a asigura controlul democratic.

Senatorul american Raphael Warnock vorbește în timpul unei petreceri în noaptea alegerilor din Atlanta, 6 decembrie [Carlos Barria/Reuters]

Prin întărirea stăpânirii lor asupra Senatului, democrații nu trebuie acum să se bazeze pe membrii lor mai conservatori pentru a confirma judecătorii și a adopta legislația.

Senatorii Joe Manchin și Kyrsten Sinema au deținut o putere uriașă din 2021, reținându-și adesea voturile pentru legile cheie pentru a câștiga concesii.

Democrații se pot asigura, de asemenea, că au o majoritate în fiecare comisie, facilitând adoptarea de proiecte de lege și efectuarea investigațiilor.

Într-un Senat împărțit egal, republicanii și democrații aveau un număr egal de comitete, ceea ce făcea dificil să-și dezvolte agenda.

„Putem răsufla ușurați”, a spus Schumer despre marea majoritate. „Evident, judecătorii și candidații vor fi mult mai ușor de trimiși. Suntem atât de mândri de palmaresul nostru cu judecătorii. Este unul dintre cele mai semnificative, poate cele mai echilibrate lucruri pe care le-am făcut”.

Judecătorii federali, inclusiv judecătorii Curții Supreme, sunt numiți de președinte, dar trebuie confirmați cu o majoritate simplă în Senat.

Senatorii servesc mandate de șase ani, ceea ce înseamnă că victoria lui Warnock va crește șansele democraților de a păstra casa după următorul Congres al cărui mandat se încheie în ianuarie 2025.

„Ne oferă doar liftul. Faptul că am ajuns la 51 de voturi ne dă un sentiment grozav: entuziasm, unitate, încurajare ca asta”, a spus Schumer.

Din punct de vedere politic, victoria Georgiei pecetluiește ceea ce a fost o performanță impresionantă în alegerile din 2022 a democraților, care au sfidat tendințele istorice care favorizau partidul din afara Casei Albe să obțină câștiguri majore la mijlocul mandatului Congresului.

A fost prima dată din 1934 când fiecare mandatar al Senatului din partidul de guvernământ a reușit să câștige realegerea.

În schimb, este un alt eșec pentru republicani, în special pentru fostul președinte și candidat la președinția din 2024, Donald Trump, care susținuse mai mulți republicani de rang înalt, printre care și Walker.

Warnock a fost ales pentru prima dată în 2020 în cadrul unor alegeri speciale care au mers și la vot. O altă victorie la nivel de stat în Georgia, o fostă fortăreață republicană în evoluție rapidă, este de bun augur pentru viitorii candidați democrați la președinție. Joe Biden a câștigat statul cu o marjă foarte mică împotriva lui Trump în 2020.

Marți, Biden a spus că l-a sunat pe Warnock pentru a-l felicita, numind votul o mustrare la adresa politicii de extremă dreaptă a lui Trump.

„Alegătorii din Georgia au susținut democrația noastră în această seară, au respins Ultra MAGAismul și, cel mai important, au trimis un om bun înapoi la Senat. Să toastăm pentru încă șase ani”, a scris președintele SUA, referindu-se la motto-ul lui Trump Make America Great Again (MAGA).

Alți lideri democrați, inclusiv Harris, care nu mai trebuie să petreacă în mod regulat timp pe Capitol Hill pentru a exprima votul decisiv în Senat, au salutat și ei victoria lui Warnock.

Alegătorii din Georgia au spus că își doresc un senator care să lupte pentru ei și au făcut-o realitate atunci când l-au reales pe @ReverendWarnock în Senatul SUA. Felicitări, prietene. pic.twitter.com/uFKbyInyJL

— Kamala Harris (@KamalaHarris) 7 decembrie 2022

„Valorile, viziunea și serviciile voastre pentru a înălța familiile muncitoare și pentru a ne apăra democrația sunt de neprețuit pentru Georgia, pentru Congres și pentru toți americanii”, a declarat președintele în funcție, Nancy Pelosi, într-o postare pe rețelele de socializare.

Corespondentul Al Jazeera la Casa Albă, Kimberly Halkett, a spus că rezultatul Georgiei a fost „o veste bună” pentru Biden.

„În ceea ce privește legislația, totuși, este puțin probabil să se întâmple atât de multe pentru că republicanii controlează o casă, democrații controlează cealaltă, iar Casa Albă este încă controlată de democratul Joe Biden”, a spus el.

„Dar asta înseamnă că Joe Biden poate aștepta cu nerăbdare unele dintre aceste state, cum ar fi Georgia, care de obicei fusese controlată de republicani, înclinând acum spre Partidul Democrat și arătând favorabil în ceea ce privește șansele sale de realegere peste doi ani.”

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘Nu cred că Austria va ceda în vreun fel pentru că în aceste condiții cancelarul austriac și ministrul de interne ar deveni penibili’

7 December 2022 at 19:45
image

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre Schengen, că putem spera până mâine când se va vota în JAI şi lucrurile pot să se schimbe peste noapte, dar nu crede că Austria va ceda în vreun fel pentru că în aceste condiţii cancelarul austriac şi ministrul de interne ar deveni penibili, în contextul în care au alegeri. El a ţinut să precizeze că ceea ce ne spune Austria este: înţelegeţi-ne şi pe noi, avem alegeri în ianuarie, aşteptaţi până în primăvară şi vă dăm drumul. Nu mai insistaţi, pentru că ne obligaţi să vă arătăm cât suntem de răi”.

Cristian Pîrvulescu a declarat că în privinţa Schengen, putem spera până mâine când se va vota în JAI.

”Lucrurile pot să se schimbe peste noapte. Analiza autorităţilor române arată că autorităţile austriece sunt izolate şi această izolare creează tensiune. Au sugerat să se retragă dosarul de la vot, că vor vota împotrivă”, a spus politologul, precizând că România rămâne pe linia aceasta a votului, pentru ca ”Austria să îi asume toate consecinţele unui asemenea gest, pentru că sunt consecinţe ale acestui gest”.

”Maine vom vedea cum va merge Austria, dacă mă întrebaţi pe mine va merge până la capăt pentru că au alegeri”, a precizat Pârvulescu, arătând că până şi presa austriacă este critică la adresa guvernului şi explică foarte clar că nu este absolut firească ci contraproductivă această mişcare.

Cristian Pîrvulescu a precizat că ştie că interesele ruse sunt extrem de puternice în Austria, care este ”ţara cea mai vulnerabilă economic faţă de capitalul rusesc”.

Despre modul în care a negociat ministrul de Interne, Lucian Bode, Pîrvulescu a arătat că ”nu crede că are abilităţile necesare pentru a se descurca în relaţiile internaţionale”. El a ţinut să precizeze că ministrul de externe a încercat mai bine decât ministrul de interne, pentru că e în specificul ministrului de externe să negociere, dar a apreciat că o problemă a fost la ambasadorul nostru la Viena.

”Domnul Hurezeanu cred că a fost luat puţin prin surprindere de evoluţia lucrurilor şi eu cred că faptul că nu era de mult timp ambasador la Viena şi nu şi-a dezvoltat relaţiile a contat într-o oarecare măsură”, a mai spus analistul.

Politologul a ţinut să menţioneze că ar fi simplu să dăm vina pe politicienii noştri, dar problema nu este aici.

”Ceea ce ne spune Austria este înţelegeţi-ne şi pe noi, avem alegeri în ianuarie, aşteptaţi până în primăvară şi vă dăm drumul. Nu mai insistaţi, pentru că ne obligaţi să vă arătăm cât suntem de răi”, a concluzionat el.

Pîrvulescu a mai spus că PNL are într-adevăr o problemă cu modul în care se relaţionează cu partidele din Austria din aceeaşi familie politică, ”pentru că ar fi trebuit să obţină de la parlamentarii austrieci o reacţie ceva mai energică”.

”Cred că şi în această noapte se negociază dar nu cred că Austria va ceda în vreun fel pentru că în aceste condiţii cancelarul austriac şi ministrul de interne ar deveni penibili”, a spus el, conform news.ro

articolul original.

Democratul Raphael Warnock a câștigat votul din Georgia | Știri privind alegerile intermediare din SUA 2022

7 December 2022 at 04:28
By: Stiri
image

Senatorul în exercițiu îl bate pe Herschel Walker, ales de Trump, în turul crucial din statul american Georgia.

Senatorul democrat american Raphael Warnock l-a învins pe rivalul republican Herschel Walker într-un tur de tur în Georgia, potrivit agenției de presă Associated Press, asigurând partidului său o majoritate generală în Senat pentru restul mandatului președintelui Joe Biden.

Odată cu victoria lui Warnock de marți, democrații vor avea o majoritate de 51-49 în Senat, câștigând un loc din actuala împărțire de 50-50 după victoria lui John Fetterman din Pennsylvania.

Totuși, va exista un guvern divizat, republicanii care au inversat controlul asupra Camerei Reprezentanților.

Victoria Warnock consolidează Georgia ca stat de luptă care va juca cu siguranță un rol major în alegerile prezidențiale din 2024.

Democrații au câștigat trei curse pentru Senat în stat în ultimii doi ani, iar Biden a condus fostul bastion republican la alegerile din 2020.

Înfrângerea lui Walker este, de asemenea, un eșec pentru fostul președinte al SUA Donald Trump, care caută nominalizarea republicană pentru a candida din nou la Casa Albă în 2024. Fostul președinte l-a susținut pe Walker și alți zeci de alți republicani de seamă în mandatul mijlociu din acest an, dar termină cu un record mixt la cele mai competitive curse ale sale.

Campania lui Walker a fost afectată de gafe repetate și de afirmații ale fostelor iubite că el a plătit pentru avorturile lor, chiar dacă a militat pentru ca procedura să fie interzisă. El a negat acuzațiile.

Warnock a evidențiat aceste preocupări în aparițiile în campanie și în o serie de reclame TV care au făcut cursa cea mai scumpă din sezonul intermediar 2022, la peste 400 de milioane de dolari cheltuiți. Câștiga sa este a treia victorie a Senatului pentru democrați din Georgia în ultimii doi ani, alimentată de o populație mare de negru și de diversele suburbii din Atlanta, care au compensat dominația istorică a alegătorilor albi conservatori.

În timp ce alegătorii din Georgia l-au returnat pe Warnock în Senat, ei l-au reales și pe guvernatorul republican Brian Kemp cu o marjă confortabilă și au ales o listă completă de oficiali constituționali din întreaga țară.

„Voi lucra cu oricine pentru a face lucrurile pentru poporul Georgiei”, a spus Warnock, primul senator negru al statului, în timpul campaniei sale, un semn din cap la înclinația istorică conservatoare a statului și nevoia acestuia de a câștiga independenții slabi republicani. și cel puțin unii republicani moderati într-un an electoral de jumătate de mandat.

Warnock, în vârstă de 53 de ani, a combinat acest argument cu un accent pe valorile sale personale, susținut de statutul său de pastor principal al Bisericii Baptiste Ebenezer din Atlanta, unde a predicat cândva icoana drepturilor civile Martin Luther King Jr.

Alegătorul din Atlanta, Tom Callaway, a lăudat marți puterea Partidului Republican din Georgia și a spus că l-a susținut pe Kemp în runda de deschidere a voturilor.

Dar a spus că a votat pentru Warnock pentru că nu credea că „Herschel Walker are acreditările pentru a fi senator”.

„Nu credeam că avea o declarație despre ceea ce crede cu adevărat sau că a avut o campanie sensibilă”, a spus Callaway.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Onorat poliția care a apărat Capitoliul SUA în timpul atacului din 6 ianuarie | Știri de la poliție

7 December 2022 at 01:22
By: Stiri
image

Oamenii legii care au apărat Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021, au fost onorați marți cu medalii de aur ale Congresului la aproape doi ani după ce s-au luptat cu susținătorii președintelui de atunci Donald Trump într-un atac brutal și sângeros.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, i-a lăudat pe „eroi” în timp ce a deschis ceremonia în majestuoasa Rotonda Capitoliului, care a fost depășită în 2021, în timp ce susținătorii lui Trump cutreierau sălile încercând să împiedice Congresul să certifice alegerea președintelui Joe Biden.

În acordarea celei mai înalte onoare a Congresului, Pelosi a lăudat forțele de ordine pentru „răspuns cu curaj la apelul de a ne apăra democrația într-una dintre cele mai întunecate ore ale națiunii”.

Pentru a recunoaște sutele de ofițeri care s-au aflat la Capitoliu pe 6 ianuarie, medaliile vor fi depuse în patru locații: la sediul poliției din capitolul Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Poliție Metropolitană, Capitoliul și Instituția Smithsonian.

Când Biden a semnat o legislație anul trecut pentru ceremonia de marți, el a spus că o medalie va fi plasată în Muzeul Smithsonian „pentru ca toți vizitatorii să poată înțelege ce s-a întâmplat în acea zi”.

„Vreau să-mi amintesc în mod special de ofițerii noștri care au făcut sacrificiul suprem: ofițerul Brian Sicknick și ofițerul Howard Liebengood. De asemenea, vreau să-i recunosc ofițerului Billy Evans, pe care l-am pierdut în îndeplinirea datoriei pe 2 aprilie 2021, când a fost atacat în afara Capitoliului Statelor Unite.

— Poliția Capitoliului Statelor Unite (@CapitolPolice) 6 decembrie 2022

Ceremonia de la Capitol Rotunda are loc în timp ce democrații, la câteva săptămâni după ce au pierdut majoritatea în Parlament, se întrec pentru a încheia o anchetă de aproape 18 luni asupra insurecției. Democrații și doi republicani care conduc ancheta au promis că vor afla detaliile atacului, care a avut loc atunci când Trump a încercat să-și inverseze înfrângerea electorală și și-a încurajat susținătorii să „lupte ca naiba” la un miting cu puțin timp înainte de certificarea Congresului.

Acordarea medaliilor este printre ultimele acte ceremoniale ale lui Pelosi în timp ce se pregătește să renunțe la conducere. Când proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în urmă cu mai bine de un an, el a spus că agențiile de aplicare a legii din oraș au apărat Capitoliul pentru că sunt „tipul de americani care au simțit chemarea să servească și au răspuns, punând țara mai presus de ei înșiși”.

„Ne-au permis să ne întoarcem la Capitoliu” și să certificăm președinția lui Biden, a spus Pelosi, permițând parlamentarilor „să arate lumii că democrația noastră a prevalat și că a reușit datorită lor”.

Zeci de ofițeri care i-au respins pe manifestanți au suferit răni grave. În timp ce susținătorii lui Trump au trecut pe lângă ei și au intrat în Capitoliu, polițiștii au fost bătuți cu steaguri americane și cu propriile lor arme, târâți pe scări, stropiți cu substanțe chimice, călcați în picioare și zdrobiți de mulțime. Ofițerii au suferit leziuni fizice, inclusiv leziuni cerebrale și alte efecte permanente, iar mulți s-au chinuit să lucreze după aceea pentru că erau atât de traumatizați.

Patru ofițeri care au depus mărturie în cadrul unei audieri în Parlament anul trecut au vorbit sincer despre cicatricile mentale și fizice de durată și despre câteva experiențe detaliate în apropierea morții.

Ofițerul de poliție metropolitană Daniel Hodges a descris spuma la gură, sângerare și țipete în timp ce revoltății încercau să-i scoată ochiul și să-l strângă între două uși grele. Poliția Metropolitană Michael Fanone, care s-a grăbit la fața locului, a spus că a fost „prins, bătut, acuzat, totul în timp ce era numit trădător al țării mele”. Ofițerul de poliție din Capitoliu Harry Dunn a spus că un grup mare de oameni i-au strigat cuvântul N în timp ce încerca să-i împiedice să pătrundă în camera Camerei.

Cel puțin nouă persoane care se aflau la Capitoliu în acea zi au murit în timpul și după revolte, inclusiv o femeie care a fost împușcată și ucisă de poliție în timp ce încerca să intre în camera Camerei și alți trei susținători ai lui Trump care au suferit urgențe medicale. Doi ofițeri de poliție s-au sinucis în zilele imediat următoare, iar un al treilea ofițer, ofițerul de poliție din Capitolul Brian Sicknick, s-a prăbușit și a murit mai târziu după ce unul dintre revoltă l-a stropit cu o substanță chimică. Un medic legist a stabilit că a murit din cauze naturale.

La câteva luni după atac, în august 2021, Poliția Metropolitană a anunțat că încă doi dintre ofițerii lor care au răspuns la insurgență s-au sinucis. Circumstanțele care au dus la moartea lor erau necunoscute.

Votul Camerei din iunie 2021 pentru acordarea medaliilor a strâns un sprijin larg din partea ambelor părți. Dar 21 de republicani ai Camerei au votat împotriva, parlamentari care au minimalizat violența și au rămas loiali lui Trump. Senatul a adoptat legislația prin vot vocal, fără obiecții republicane.

Pelosi, liderul republican al Camerei Kevin McCarthy, liderul majorității din Senat Chuck Schumer și liderul republican al Senatului Mitch McConnell au participat la ceremonie și și-au prezentat medaliile. Au participat și șeful poliției din Capitoliu, J Thomas Manger, și șeful departamentului de poliție metropolitană, Robert Contee.

Medalia de aur a Congresului, cea mai mare onoare pe care o poate acorda Congresul, a fost acordată de ramura legislativă din 1776. Beneficiarii anteriori includ George Washington, Sir Winston Churchill, Bob Hope și Robert Frost. În ultimii ani, Congresul a acordat medaliile fostului jucător de fotbal din New Orleans Saints Steve Gleason, care a devenit un susținător principal al persoanelor care se luptă cu boala Lou Gehrig, și motociclistului Greg LeMond.

În semnarea proiectului de lege la Casa Albă anul trecut, Biden a spus că eroismul ofițerilor nu poate fi uitat.

Revolta a fost o „încercare violentă de a răsturna voința poporului american”, iar americanii trebuie să înțeleagă ce s-a întâmplat, a spus el. „Adevărul cinstit, nevoiat. Trebuie să facem față.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Deputatul Gabriel Zetea, despre comasarea alegerilor în 2024: Nu ne opunem de principiu, dar nici nu vom fi de acord cu încălcarea Constituției

6 December 2022 at 19:45
image

Deputatul PSD Gabriel Zetea a susținut marţi, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre comasarea alegerilor în 2024, că formațiunea din care face parte nu se opune de principiu, dar nici nu vor fi de acord cu încălcarea Constituţiei doar pentru un avantaj electoral pentru cineva.

”Va trebui să stăm să vedem ce permite Constituţia. Nu putem să ne permitem o coaliţie atât de mare să mergem pe şmecherii. Nu am discutat în PSD, nu ne opunem de principiu, dar nici nu vom fi de acord cu încălcarea Constituţiei doar pentru un avantaj electoral pentru cineva, asta vă spun din start”, a spus Zetea.

El a admis că liberalii sunt cei care insistă pe acest subiect.

”PSD nu insistă pe acest subiect, nici nu am discutat, ne concentrăm mult mai mult pe buget şi pe menţinerea acestei coaliţii intecte cu toate discuţiile pe pensii, pe piaţa energie.”, a arătat el.

Zetea a precizat că mai sunt doi ani până la alegeri. ”Avem timp anul viitor să discutăm despre legile de organizare şi a alegerilor locale şi parlamentare, haideţi să ne concentrăm pe guvernare”, a spus deputatul PSD, Gabriel Zetea, conform news.ro

articolul original.

Cătălin Drulă (USR): Varianta comasării alegerilor ar fi o jignire. Guvernanții cred că o să-i ameţească pe oameni, dându-le 6 buletine de vot. E un act de laşitate şi ticăloşie politică (VIDEO)

6 December 2022 at 18:11
image

Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat, marți, că varianta comasării alegerilor locale și parlamentare din 2024 ar fi imorală și o jignire adusă românilor. Drulă a afirmat că nu ar fi exclus ca PSD și PNL, aflate la guvernare, să ia o astfel de decizie, știind că românii sunt nemulțumiți și că mulți nu le vor mai da votul. Or aceste două partide ar putea prefera comasarea alegerilor, gândindu-se că numărul mai mare de buletine de vot va „ameți” electoratul.

Drulă, despre planul privind comasarea alegerilor: Această tactică ar fi o jignire adusă românilor

„E o variantă imorală. E făcută pur şi simplu dintr-un calcul politic, care şi acela se va dovedi greşit. Noi suntem pregătiţi pentru 2024, în orice variantă. (…)

Noi suntem pregătiţi, pentru că România e nemulţumită de PSD şi de PNL. De asta sunt disperaţi, de asta se ceartă zi de zi şi încearcă să îşi paseze vina.

Nu putem să vorbim în acelaşi timp despre stradă, apă, canal şi despre problemele care ţin de preşedintele României sau de Guvern”, a declarat Cătălin Drulă.

Liderul USR a mai susținut că această tactică din partea PSD și PNL ar fi o jignire la adrsea românilor.

„Deja sunt patru buletine de vot în alegerile locale – pentru preşedinte de consiliu judeţean, primar şi cele două consilii, local şi judeţean. Să mai adaugi încă nişte buletine de vot, încercând să ameţeşti oamenii… Cumva e o jignire, ca multe lucruri pe care le face această guvernare.

Ei cred că o să îi ameţească pe oameni, dându-le şase buletine. (…)

E în sine un act de laşitate şi ticăloşie politică, pentru că, dacă ești asumat, te prezinţi corect în faţa oamenilor”, a mai spus Drulă.

Planurile PSD și PNL privind alegerile parlamentare și locale

Amintim că, potrivit unor surse G4Media, liderii PNL ar vrea comasarea alegerilor locale și parlamentare din 2024. Asta pentru că mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, iar dacă alegerile parlamentare ar fi mutate în septembrie, Iohannis ar mai apuca să nominalizeze viitorul premier.

În schimb, PSD, evident, nu susține propunerea și invocă numărul mare de buletine de vot și faptul că o astfel de decizie ar fi neconstituțională.

Scenariul comasării alegerilor parlamentare și locale a fost invocat recent, public, de Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

articolul original.

Se deschid sondajele în runda crucială a Georgiei pentru Senatul SUA | Știri privind alegerile intermediare din SUA 2022

6 December 2022 at 12:26
By: Stiri
image

S-au deschis urnele pentru votul Senatului SUA din Georgia, o cursă strânsă care a atras un număr record de alegători anticipați.

Electoratul Georgiei va decide marți dacă îl trimite pe actualul democrat Raphael Warnock sau pe oponentul său republican Herschel Walker la Washington pentru a depune jurământul la noul Congres la începutul lunii ianuarie.

Niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină o majoritate de voturi în cursa de la jumătatea mandatului de luna trecută, care a trimis concursul într-un tur.

Alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie i-au văzut pe democrați să piardă controlul asupra Camerei Reprezentanților, dar au păstrat o majoritate redusă în Senat, cu 50 de locuri plus votul decisiv al vicepreședintelui democrat Kamala Harris.

Cu toate acestea, cursa pentru Senat a Georgiei are implicații semnificative pentru politica SUA. Senatorii sunt aleși pentru mandate de șase ani, așa că câștigarea locului liber al Georgiei ar ajuta ambele partide mult după următorul Congres, care expiră în 2025.

Raphael Warnock a fost ales pentru prima dată în Senat în 2020 [Cheney Orr/Reuters]

În plus, democrații caută să-și extindă controlul asupra Senatului, astfel încât să se bazeze mai puțin pe membrii lor mai conservatori pentru a adopta legi și a confirma oficialii și judecătorii.

Pentru republicani, este o șansă de a reveni după o performanță dezamăgitoare a alegerilor din noiembrie. Republicanii precum fostul președinte Donald Trump au prezis un „val roșu” care nu s-a materializat în timpul alegerilor de mijloc, iar partidul a recâștigat Camera cu doar o majoritate redusă.

O victorie pentru Walker, un aliat al lui Trump, îi va oferi, de asemenea, un impuls foarte necesar fostului președinte, care și-a anunțat luna trecută campania prezidențială din 2024, pe fondul rezultatelor neclintite pe termen mediu.

Cu miza mare, ambele părți au turnat resurse suplimentare în cursa din Georgia. Organizația nonprofit OpenSecrets, care urmărește cheltuielile campaniei, estimează că 380,7 milioane de dolari au fost cheltuiți pentru concursul pentru Senatul Georgiei începând cu 29 noiembrie, devenind cel mai scump concurs din 2022.

Aceste eforturi par să dea roade, cu un număr record de alegători votând anticipat sau absenți. Peste 1,86 milioane de persoane s-au prezentat înainte de ziua alegerilor, reprezentând 26,7% dintre alegătorii înregistrați din stat.

Warnock, un predicator, l-a eliminat luna trecută pe Walker, o legendă a fotbalului american, cu mai puțin de 1% din voturi. Dar un candidat libertarian terț a obținut 2,1% din voturi, asigurându-se că niciun candidat nu a depășit 50% necesar pentru o victorie în primul tur.

Cursa din Georgia, unde președintele Joe Biden l-a învins pe Trump cu o marjă subțire în 2020, a fost una dintre cele mai urmărite curse din acest sezon electoral.

Scandalurile și gafele au ridicat întrebări cu privire la eligibilitatea lui Walker, un susținător ferm al lui Trump care și-a evidențiat credința creștină în timpul campaniei sale electorale.

Walker a fost acuzat că a plătit pentru procedurile de avort pentru două femei cu care a avut relații, în ciuda sprijinului său pentru interzicerea avortului la nivel național. El a negat vehement acuzațiile ca fiind un atac politic. Principalele instituții de presă din SUA care au raportat afirmațiile femeilor au spus că nu au putut să-și verifice conturile.

Cu toate acestea, fostul alergător al Universității din Georgia continuă să se bucure de sprijinul conducerii republicane, iar cursa pentru Senat rămâne strânsă, potrivit sondajelor de opinie publică.

Un sondaj CNN săptămâna trecută a arătat că Warnock are patru puncte înaintea lui Walker.

La rândul său, Warnock – care a fost ales în 2020 în timpul unor alegeri speciale care au fost de asemenea la vot – s-a concentrat pe munca sa legislativă, inclusiv pe eforturile bipartizane de a asigura finanțare federală pentru Georgia.

Ea și-a evidențiat, de asemenea, sprijinul pentru drepturile reproductive, în contrast cu poziția adversarului ei cu privire la avort.

Campania lui Warnock a încercat, de asemenea, să întărească legăturile lui Walker cu Trump. Un anunț video îl arată pe Trump lăudându-l pe Walker, în timp ce pe ecran apar două rânduri: „Opriți-l pe Donald Trump. Opreste-l pe Herschel Walker.”

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Fețe noi câștigă sondaje în Nepal și promit să „schimbe discursul politic” | Știri electorale

5 December 2022 at 09:35
By: Stiri

Kathmandu, Nepal – Biraj Bhakta Shrestha abia ieșise din adolescență la începutul anilor 2000 și își petrecea timpul pe ceea ce este cunoscut sub numele de Freak Street din capitala Nepalului.

Cu o chitară în mână, își alegea un loc pe stradă în zona Basantapur din Kathmandu și cânta unele dintre melodiile sale și câteva coveruri celebre ale Led Zeppelin și Pink Floyd, printre altele.

Națiunea himalayană trecea atunci printr-o rebeliune maoistă, care s-a încheiat în 2006. Doi ani mai târziu, o monarhie nepopulară a fost abolită, făcând din Nepal o republică federală democratică.

„Cred că și prim-ministrul la acea vreme [the early 2000s] a fost Sher Bahadur Deuba”, a spus Shrestha pentru Al Jazeera. Două decenii mai târziu, Deuba, la 76 de ani, este încă prim-ministru în exercițiu – al cincilea mandat.

Resentimentul față de politica nepaleză dominată de partide cu lideri în vârstă a determinat zeci de lideri mai tineri, precum Shrestha, să participe la alegerile parlamentare organizate luna trecută.

Sondajele din 20 noiembrie au văzut o creștere a tinerilor care contestă hegemonia vechii gărzi a politicii nepaleze. În timp ce câțiva dintre ei au câștigat, mulți alții au câștigat voturi substanțiale, unii dintre ei chiar concurând împotriva liderilor populari din circumscripțiile lor de lungă durată.

Shrestha, un candidat nou format al Partidului pentru Independența Națională (NIP), s-a numărat printre câștigători, în timp ce și-a asigurat un loc în Camera Reprezentanților din circumscripția Kathmandu-8.

Shrestha face campanie în Kathmandu pentru voturile Camerei Reprezentanților [Courtesy of Biraj Bhakta Shrestha]

„Am fost foarte mulțumit de ceea ce făceam. Îmi plăcea arta, cântam muzică, eram un tânăr antreprenor în turism și un călător pasionat”, a spus Shrestha.

„Singurul lucru pe care mi l-am dorit întotdeauna a fost respectul de sine. În timp ce încercam să stau pe cont propriu, am simțit că țara abia respectă ceea ce făceam. Este necesar ca statul să respecte și să extindă demnitatea tuturor profesiilor și să se simtă responsabil față de acestea”.

I se va alătura lui Shrestha în Camera Reprezentanților Sobita Gautam, un avocat și jurnalist în vârstă de 27 de ani, care și-a asigurat victoria din Kathmandu-2, o circumscripție atent supravegheată în care partidele tradiționale au avut o strânsă putere.

„Ca tânăr reprezentant, intenționez să aduc noi discursuri în parlament. În trecut am avut întotdeauna abordări politice vechi și aceleași fețe, așa că nimeni nu a vorbit despre problemele contemporane”, a spus Gautam pentru Al Jazeera.

„În același timp, suntem educați și experți în domeniile noastre, ceea ce ne oferă diversitate. Putem schimba discursul politic și să-l ducem în direcții noi”.

INTERACTIVE_NEPAL_ELECTIONS_2022_Cum funcționează alegerile

De asemenea, urcă în trenul NIP și Shisir Khanal, un educator devenit antreprenor de start-up care lucrează pentru a îmbunătăți starea educației la nivel local.

Khanal, care a fost ales din scaunul Kathmandu-6, a fondat Teach for Nepal, o inițiativă pentru a se asigura că toți copiii nepalezi au acces la o educație bună.

„Mi-am dat seama că tinerii părăsesc țara pentru că le lipsesc oportunități de educație și muncă bună”, a spus Khanal pentru Al Jazeera. „Toate problemele gravitează în jurul politicii. Sunt aici pentru a fi în prima linie și pentru a ridica îngrijorări la nivel național”.

Analistul politic Bishnu Sapkota consideră că mesajul de bază al alegerilor din acest an este schimbarea și vehiculul clar pentru aceasta din partea tinerilor.

„Acest lucru este tare, clar și încurajator. Partidele tradiționale, structura lor de partid a fost mult timp ocupată de vechii lideri, iar democrația internă a partidului a fost slăbită”, a spus el pentru Al Jazeera.

„În acest scenariu, câțiva tineri care au fost aleși de partide vechi și independente transmite un mesaj pozitiv”.

În Camera Reprezentanților Nepalului, formată din 275 de membri, 165 sunt aleși prin vot direct, în timp ce restul de 110 intră în Cameră printr-un sistem de reprezentare proporțională.

Un partid sau o coaliție necesită cel puțin 138 de locuri pentru a forma un guvern majoritar.

Deși rezultatele oficiale nu sunt încă disponibile, majoritatea voturilor au fost numărate. Niciun partid nu a reușit să obțină o majoritate, dar partidul de guvernământ Congresul nepalez este probabil să formeze un guvern de coaliție.

Problema ideologiei

În timp ce fețele tinere și noi – în mare parte reprezentanți ai PNI, care a câștigat până acum șapte locuri – sunt gata să intre în parlament, politicienii din partidele principale – majoritatea comuniști – au fost văzuți că le resping ca „neexperimentați” și „lipiți de ideologie”. . .

Fostul premier și președinte al Partidului Marxist Leninist Unit (UML), Khadga Prasad Oli, a criticat cohorta de noi veniți pentru că nu are nicio ideologie, despre care spune că este foarte importantă în politica națională.

„Partidele nu guvernează fără o ideologie”, a spus el unui canal de televiziune din Nepal.

Ca răspuns, parlamentarii nou aleși au optat să se mulțumească cu jargonuri precum centrist, stânga sau centru-dreapta și chiar non-ideologice.

Sobița Gautam (centru), cel mai tânăr candidat la Camera Reprezentanților la 27 de ani, intenționează să evidențieze problemele de dezvoltare durabilă și de mediu în parlamentGautam, în centru, intenționează să evidențieze probleme legate de dezvoltarea durabilă [Courtesy of Sobita Gautam]

„Forțele tradiționale au fost întotdeauna mai preocupate de pozițiile și înclinațiile ideologice. Nu contează ce ideologie poartă cineva și cred că nu trebuie să ne îngrijorăm atât de mult în privința asta”, a spus Gautam pentru Al Jazeera.

Khanal spune că partidul său este clar cu poziția sa de a nu avea o ideologie anume, subliniind o politică „bazată pe livrare”.

„Suntem mai concentrați pe dezvoltare și pe buna guvernare”, a spus el. „Partidul nostru aderă la constituția care afirmă clar că suntem un stat orientat spre socialism”.

Analistul Sapkota spune că a avea o ideologie politică și o identitate politică sunt două lucruri diferite.

„Aleșii Partidului Național Independent provin din medii profesionale diferite, dar de îndată ce intră în parlament, ei ar trebui să aibă un punct de vedere pentru a lua o poziție cu privire la pozițiile lor în diverse probleme naționale”, a spus el pentru Al Jazeera.

„Este important să avem o viziune politică comună pentru a putea să ne definim clar și să luăm o poziție asupra problemelor”.

„Forțe alternative”

Noua generație de lideri spun că sunt dornici să exploreze agendele rar discutate ca probleme naționale.

„Nu este vorba doar despre tineri, ci despre cultivarea unui antrenor tânăr. Trebuie să începem o discuție despre tehnologiile emergente, blockchain și programarea open source. Acestea sunt punctele de cotitură pentru generația noastră și sunt destinate prosperității economice”, a spus Shrestha, care intenționează, de asemenea, să includă arta ca o agendă de top în timpul mandatului său.

„Este posibil să folosim cel mai recent telefon mobil cu cea mai rapidă conexiune la internet, dar încă ne lipsește apa curată. Asta e partea grea”, a adăugat el.

INTERACTIVE_NEPAL_ELECTIONS_2022_Votarea dintr-o privire

Gautam crede că ar trebui să se concentreze pe problemele de mediu și dezvoltarea durabilă. „A sosit momentul să aducem aceste probleme globale pertinente în discuțiile noastre naționale”, a spus el pentru Al Jazeera.

„Nu trebuie să facem opusul a ceea ce fac forțele tradiționale pentru a deveni forțe alternative. Următorii cinci ani de performanță vor decide dacă creștem împreună.”

Sapkota crede că apariția de noi fețe odată cu formarea NIP a reaprins ideea unei „forțe alternative” în politica nepaleză pentru a răspunde aspirațiilor poporului.

„Li s-a încredințat această responsabilitate enormă. Un lucru este să critici vechii lideri și să spui că vor face lucrurile într-un mod nou. Dar când vine vorba de livrare, va fi o răspundere serioasă”, a spus el.

Dar partidele tradiționale vor lucra împreună cu colegii lor mai tineri din parlament?

„Acești politicieni mai în vârstă vor încerca să-i descurajeze pe tineri și pe noi. Vor încerca să-i împartă, să încerce să-i aducă la un acord politic și să-i saboteze în beneficiul lor”, a spus Sapkota.

Gautam spune că este conștient de provocările care urmează. „Cred că nu vom vedea schimbări masive în curând”, a spus el pentru Al Jazeera.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Un fost premier susține că votul cetățeanului nu mai este relevant la alegeri

5 December 2022 at 08:49

Fostul premier al României, Victor Ponta, a declarat că votul românilor nu mai este important, în condițiile în care pentru 2024, fostul lider PSD se așteaptă ca la Cotroceni să fie instalat un președinte de către mai marii lideri din străinătate.

„Președintele României va veni în plic. Nu decidem noi. La fel s-a întâmplat și cu Iohannis. Suntem țară NATO, UE, nu cred că cineva de la mine încoace mai vrea să aibă oameni care spun că țin în primul rând cu România. Domnul Iohannis ține cu NATO în primul rând, apoi cu UE, apoi domnia sa. Alții fac politică pentru noi.

Avem cea mai mare inflație din istorie, cea mai mare distrugere a economiei românești. Noi nu mai avem economie românească. Avem niște firme mari care fac profituri la noi.

De ce nu facem să ne fie mai bine?!”, a declarat Victor Ponta, pentru România TV, duminică seara.

De asemenea, fostul premier a adresat câteva întrebări retorice, cu privire la noile taxe impuse de guvern, pe vreme de criză.

„Ne spun că ne-au scos MCV-ul… MCV-ul era o măciucă politică împotriva adversarilor. Nimeni nu spune nimic despre pensii, despre salarii. Nu spune UE că nu ne lasă (n.r. – să majorăm pensiile). Pur și simplu nu găsesc pe cineva care să-mi spună de ce au ridicat de la 5 la 8 la sută impozitele la întreprinderi. Ei sunt liberali… De ce măresc pensiile cu 12%, când inflația e 16%?!

De ce le-ați mărit la microîntreprinderi impozitele și nu la multinaționale? De ce nu la bănci, care au înregistrat profituri record? Ei le-au mărit tot la firmele românești, la microîntreprinderi. Daca tot ești în relații bune cu Comisia Europeană, de ce nu iei mai mulți bani? Eu cred că asta e problema, nu găsim pe cineva care să ne explice. Că cine guvernează, știm…”, a mai comentat Ponta.

Citește și: Un fost lider PNL de Bistrița cere reabilitare judecătorească

articolul original.

Trump cere „încetarea” Constituției americane pentru a se reîntoarce la Casa Albă

4 December 2022 at 07:07
image

Donald Trump cere „încetarea” Constituției Statelor Unite. Într-o postare pe rețeaua sa, Truth Social, Trump a acuzat din nou ”fraude și înșelăciune” la alegerile pe care le-a pierdut acum doi ani, astfel, a propus anularea Constituției americane ca mijloc de a se reinstala la Casa Albă.

În acest scop, Trump a cerut anularea alegerilor pierdute în fața președintelui Joe Biden.

„Anulezi rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 și declari CÂȘTIGĂTORUL DE DREPT sau organizezi NOI ALEGERI? O fraudă masivă de acest tip și amploare permite încetarea tuturor regulilor, reglementărilor și articolelor, chiar și a celor găsite în Constituție”, a scris Trump pe rețeaua sa socială, Truth Social. El a acuzat marile firme de tehnologie că lucrează îndeaproape cu democrații americani.

„Marii noștri fondatori nu au vrut și nu ar fi acceptat alegeri false și frauduloase!”, a mai scris el.

Trump a acuzat de mai multe ori, fără dovezi, fraude la alegerile din 2020.

În prezent, el riscă să răspundă în fața justiției americane pentru revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu și pentru că a păstrat ilegal documente secrete la complexul de golf Mar a Lago.

„Nu poți iubi America doar când câștigi”

De asemenea, Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Andrew Bates a spus că declarațiile lui Trump sunt „un pericol pentru sufletul națiunii și ar trebui condamnate de toată lumea”.

„Nu poți iubi America doar când câștigi. Constituția americană este un document sacrosant care de peste 200 de ani a garantat că libertatea și statul de drept prevalează în țara noastră.

Constituția reunește poporul american – indiferent de partid – și liderii aleși jură să o susțină. Este monumentul suprem pentru toți americanii care și-au dat viața pentru a-și înfrânge despoții care au abuzat de puterea lor și au călcat în picioare drepturile fundamentale”, a spus Bates.

Totodată, Trump a anunțat luna trecută că va candida din nou la alegerile prezidențiale și este considerat în continuare un lider al Partidului Republican, potrivit CNN.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Elon Musk bănuiește că angajați ai Twitter au interferat în alegerile din Brazilia

4 December 2022 at 06:04
By: -
image

Proprietarul Twitter, Elon Musk, a declarat sâmbătă, fără a furniza dovezi, că este posibil ca personalul companiei de social media să fi acordat preferinţă candidaţilor de stânga în timpul alegerilor din Brazilia din acest an, transmite Reuters.

Musk a finalizat achiziţionarea Twitter pe 27 octombrie, cu doar câteva zile înainte de turul secund al scrutinului prezidenţial din Brazilia, când titularul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a fost învins de candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

„Am văzut o mulţime de tweet-uri îngrijorătoare despre recentele alegeri din Brazilia”, a scris Musk pe Twitter, când a fost întrebat de un utilizator despre alegeri posibil „manipulate” de conducerea anterioară a companiei.

„Dacă acele tweet-uri sunt corecte, este posibil ca personalul Twitter să  fi acordat preferinţă candidaţilor de stânga”, a adăugat miliardarul.

La începutul acestui an, Bolsonaro l-a găzduit pe Musk la o întâlnire în statul brazilian Sao Paulo, când a numit preluarea Twitter de către miliardarul american „o suflare de speranţă” şi l-a numit „o legendă a libertăţii”.

Atât Lula, cât şi Bolsonaro au folosit pe scară largă Twitter în timpul campaniilor lor. Unii aliaţi ai lui Bolsonaro - inclusiv cel mai votat candidat la Camera inferioară a Congresului, Nikolas Ferreira - au avut conturile suspendate prin hotărâri judecătoreşti după al doilea tur de scrutin, pentru contestarea rezultatelor alegerilor.

articolul original.

Partidul lui Viktor Orban a folosit datele celor care s-au vaccinat anti Covid pentru a le trimite mesaje elecorale

2 December 2022 at 11:41
By: -
image

Fidesz, partidul aflat la putere în Ungaria și condus de premierul Viktor Orban, a utilizat baza de date de la vaccinare și alte informații cu caracter personal pentru a le trimite cetățenilor mesaje electorale înainte de alegerile din luna aprilie, potrivit unui raport al organizației Human Rights Watch.

Nu doar datele de la vaccinare, dar și cele din cererile de beneficii fiscale și din înregistrările de membru al asociației au fost folosite de Fidesz. Acest lucru încalcă drepturile de confidențialitate și anulează distincția dintre partidul de la putere și resursele guvernului de la Budapesta care a fost avertizat în mai multe rânduri de Uniunea Europeană să respecte statul de drept, arată raportul citat de Politico.

"Folosirea datelor personale colectate pentru a-i bombarda cu mesaje electorale este o trădare a încrederii și un abuz de putere", a spus Deborah Brown, cercetătoare principală în tehnologie la Human Rights Watch.

"Guvernul Ungariei trebuie să înceteze să exploateze datele personale pentru campanii politice și să garanteze condiții echitabile de competiție pentru alegeri", a adăugat ea.

Potrivit raportului, persoanele care și-au introdus datele personale pe platforma guvernului pentru a se înregistra în vederea vaccinării au primit mesaje politice pentru a le influența să voteze cu partidul de guvernământ.

VIktor Orban a obținut al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei la alegerile generale desfășurate în luna aprilie. Observatorii internaționali au criticat, însă, condițiile incorecte în care s-a desfășurat scrutinul.

T.D.

articolul original.

Unicul lucru de care se teme premierul Nicolae Ciucă! Dezvăluirea făcută de Ziua Națională a României

1 December 2022 at 21:35
image

Premierul Nicolae Ciucă, președinte al Partidului Național Liberal, a dezvăluit, joi, care e singurul lucru de care se teme.

Acesta a afirmat că are o singură teamă, anume să moară neîmpărtășit.

Declarația a fost făcută în contextul în care a fost întrebat dacă se teme de vreun contracandidat la alegerile prezidențiale din anul 2024.

„În acest moment există o singură posibilitatea – să ne îngrijim de guvernare”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat joi la România TV dacă există posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale din anul 2024. Chestionat dacă s-ar teme de vreun contracandidat, în perspectiva în care ar intra în cursa pentru prezidenţiale, preşedintele PNL a răspuns: „Mi-e teamă de un singur lucru – să nu mor neîmpărtăşit. În rest, nu are de ce să îmi fie teamă”, scrie România TV.

Întrebat dacă este un om credincios, liderul liberalilor a replicat: „Sunt un om normal şi cred. Credinţa nu se împărtăşeşte, credinţa se trăieşte şi se arată prin ce facem şi dacă facem bine, atunci înseamnă că avem credinţă. Nu e greu să faci bine în politică”. Acesta a adăugat că „adevărul este lucrul cel mai uşor de făcut şi de spus”. „De multe ori îmi spun şi colegii că sunt foarte franc şi niciodată nu încerc să îmbrac în ceva anume ceea ce gândesc”, a completat Ciucă. El a mai spus că francheţea nu i se pare o slăbiciune.

articolul original.

PSD ‘renunță’ la ideea de alegeri anticipate! Ciolacu: Ar fi o greșeală dacă am intra în această zonă

1 December 2022 at 21:15
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis joi la postul de televiziune România TV, că ar trebui continuată actuala coaliţie de guvernare cel puţin până în anul 2024, precizând faptul că ar fi o greşeală o rupere a acesteia şi intrarea în zona alegerilor anticipate.

„Avem o coaliţie politică într-un moment dificil. România avea nevoier de stabilitate. Altă soluţie nu aveam. După un an, sper să trecem de perioada de pompier de serviciu. Ştiţi că am intrat în această coaliţie înainte de a începe războiul din Ucraina. Am fi intrat cu alegeri anticipate în perioada când era războiul din Ucraina. Nu se ştia. Existau anumite semne politice, dar intrasem deja într-o criză energetică. Mă bucur că am ajuns la această reglementare şi compensare pentru următorii doi ani de zile, în domeniul energetic”, a declarat Marcel Ciolacu, joi la RTV.

El a adăugat că „până în anul 2024 cel puţin, trebuie să continuăm în această coaliţie”.

„Ar fi o greşeală dacă am intra într-o zonă de alegeri anticipate. Dacă partenerii decid să ruptă această alianţă, atunci ne vom întoarce la votul românilor”, a completat Ciolacu, conform news.ro

articolul original.

PNL ar vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, PSD se opune

1 December 2022 at 14:21
By: M.Ex.

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, lansată în martie de fostul lider PNL, Florin Cîțu, a fost reluată de actuala conducere liberală, însă PSD este rezervat față de aceasă propunere, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide. Potrivit acestora, o decizie nu este luată.

Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget, însă pesediștii susțin că alegerile nu pot fi comasate deoarece ar fi neconstituțional. „Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a explicat pentru G4Media.ro un lider PSD.

Pe de altă parte, miza liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Suplimentar, liderii PSD se tem că prin comasarea alegerilor, alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot. ”Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”, susțin liderii PSD.

articolul original.

Profesorul universitar Dan Dungaciu: ‘Republica Moldova în sine are, de fiecare dată, o problemă. Ea nu se poate întreține singură ca stat. Există o problemă în perspectiva următoarelor alegeri’

1 December 2022 at 13:14
image

Profesorul universitar Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit, într-un interviu acordat Monitorului Apărării și Securității, despre rezultatele barometrului socio-politic al Republicii Moldova, lansat la Casa Oamenilor de Știință din București.

MAS: Barometrul socio-politic pare să prevadă un viitor sumbru pentru Maia Sandu. Cum motivați pierderea încrederii în aceasta în rândul moldovenilor?

Noi am început aceste barometre din luna martie, deci am făcut patru barometre, până în prezent, pentru Republica Moldova. Acesta despre care vorbiți dumneavoastră este ultimul și am urmărit și trenduri, evoluții din Republica Moldova.

Deci, ceea ce vedem acum în Republica Moldova nu este neapărat o noutate. La începutul anului 2022, situația din Republica Moldova era deja nefavorabilă în termeni de încredere și atitudine politică. Deja la începutul anului, chiar înainte de începutul războiului, partidul pro-est din Republica Moldova avea majoritate, iar partidul pro-vest, respectiv partidul PAS, se afla undeva pe la 30-35%, iar doamna Maia Sandu nu mai era prima la nivelul încrederii populației.

 Începutul războiului a generat o repliere a populației către guvern, către președinție, implicit prezența tot mai accentuată în spațiul public a acestor două componente ale puterii și au dus la rezultatul după care doamna Maia Sandu era prima la nivel de încredere, partidul PAS a început să crească, urmând ca, după ce primul șoc al războiului a trecut,  să revenim la o situația apropiată de începutul anului 2022. Situația din noiembrie 2022 este cam aceeași ca cea de la începutul războiului, adică doamna Maia Sandu nu mai este pe primul loc la capitolul încredere, PAS-ul începe, încet, încet, să se erodeze.

Nu e neapărat o situație dramatică, ceva șocant sau o situație spectaculoasă, este un trend pe care l-am urmărit și care este lămuritor, din punctul nostru de vedere. Este inevitabil – m-ați întrebat de ce se întâmplă asta – într-o primă instanță era inevitabil ca lucrurile să se întâmple așa, din moment ce situația socio-economică din Republica Moldova este fără precedent.

 De fapt, Republica Moldova în sine are, de fiecare dată, o problemă. Ea nu se poate întreține singură ca stat. Neputând să se întrețină singură ca stat, are nevoie să apeleze la bani din afară. Acești bani pot fi ajutoare, împrumuturi etc. Atunci când începe o criză, lucrurile acestea se accentuează și cresc în dramatism. În această situație suntem în Republica Moldova și era inevitabil ca cei care sunt la putere să se erodeze, pentru că puterea este deținută de un singur partid, nu există o coaliție care să își împartă vina.

Este un singur partid care încasează, practic, cam toate loviturile pe care le primește și sunt multe lovituri. Dincolo de capacitatea de guvernare a acestui guvern – și ea discutată – există un context strategic, socio-economic și geopolitic care este complet defavorabil Republicii Moldova și este firesc să se întâmple ceea ce se întâmplă. Problema majoră a Republicii Moldova este că – dacă ne uităm pe barometre – nu există deocamdată  o alternativă la partidul de guvernare – ca să nu mai vorbim de doamna Maia Sandu – pe când în tabăra pro-est există toate nuanțele de partide pe care cineva și le-ar putea alege: de la un dinozaur precum Vladimir Voronin – care încă mai este activ în politică – până la un personaj precum domnul Ceban, primarul Chișinăului, care afișează o alură mai degrabă social-democrată, mai spre centru. Există cam toate nuanțele acolo. În partea pro-vest, nu există decât partidul PAS și doamna Maia Sandu.

Aici există o problemă în perspectiva următoarelor alegeri, pentru că vor fi alegeri în 2023 locale, 2024 prezidențiale și, în 2025, parlamentare, iar dacă vrem să menținem o majoritate pro-vest în Republica Moldova este clar că trebuie construit un proiect de pe acum, pentru că actualul partid, mi-e greu să cred – chiar cu voturile diasporei, care nu sunt incluse în barometru, nu au fost incluse în niciun sondaj de opinie din Republica Moldova – că ar putea să ia 50% în actuala conjunctură.

Deci viitorul un e neapărat sumbru, dar trebuie să ne ridice semnale de alarmă pentru că s-ar putea să ajungem în Republica Moldova ca precum în mitul lui Sisif, cu o guvernare pro-europeană care să ridice bolovanul până în vârf de munte, după care să-l scape, să cadă pe partea cealaltă, iar să vină o guvernare pro-est, apoi iar o guvernare pro-vest etc., deci cam tot parcursul electoral pe care l-am trăit până acum în Republica Moldova și care nu a dus la succese notabile în ceea ce privește guvernarea pentru că, reamintesc aici, că cel mai mare succes de politică externă al Republicii Moldova este primirea statutului de candidat la UE, este un succes geopolitic care a fost obținut „datorită” războiului din Ucraina și nu neapărat a unor performanțe interne sau a unor percepții a Bruxelles-ului care ar fi îndreptățit un asemenea statut”, a declarat Dan Dungaciu, conform alephnews.ro.

articolul original.

Surse: Conducerea PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare și locale, dar PSD-iștii se opun. Miza liberalilor

1 December 2022 at 09:29
image

Liderii PNL vor comasarea alegerilor locale și parlamentare din 2024, dar PSD are rezerve în privința acestei propuneri, informează G4Media, care citează surse din vârful ambelor partide. Despre acest scenariu a vorbit recent Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

PNL ar vrea comasarea alegerilor parlamentare și locale, PSD are rețineri

2024 e un an extrem de complicat din punct de vedere electoral, căci au loc toate tipurile de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Liberalii ar vrea comasarea localelor și parlamentarelor, invocând o reducere a costurilor cu organizarea acestor alegeri. În schimb, social-democrații susțin că o astfel de măsură ar fi neconstituțională.

„Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a declarat un lider PSD, pentru G4Media.

PSD-iștii se mai tem că alegătorii se vor încurca în numărul mare de buletine de vot: „Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”.

În fapt, miza pentru liberali e în altă parte, explică sursa citată: mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile parlamentare ar fi mutate în septembrie, Iohannis ar mai apuca să nominalizeze viitorul premier.

Ce declarase Valeriu Stoica despre comasarea alegerilor

Scenariul comasării alegerilor parlamentare și locale a fost invocat, miercuri seară, de Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

„Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a susținut acesta, pentru Digi24.

Stoica a mai afirmat că PSD și PNL au devenit partide tot mai stabile, în vreme ce AUR și USR n-au crescut în Opoziție și că, oricum, un partid anti-sistem n-are șanse să ajungă la Putere: „La un an de coaliție nu constat o creștere a USR sau AUR. (…) În ultimii zece ani s-a creat o stabilitate a principalelor partide, PSD și PNL. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la Putere”.

Anterior, Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat, pentru B1 TV, fix acest lucru: că partidul său a fost dat afară de la guvernare, în urma unei înțelegeri între președintele Klaus Iohannis și liderul PSD Marcel Ciolacu, pentru ca social-democrații să ajungă la Putere în locul USR.

articolul original.

Surse: PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, PSD se opune

1 December 2022 at 09:07
image

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, lansată în martie de fostul lider PNL, Florin Cîțu, a fost reluată de actuala conducere liberală, însă PSD este rezervat față de aceasă proopunere, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide. Potrivit acestora, o decizie nu este luată.

Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget, însă pesediștii susțin că alegerile nu pot fi comasate deoarece ar fi neconstituțional. ”Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a explicat pentru G4Media.ro un lider PSD.

Pe de altă parte, miza liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Suplimentar, liderii PSD se tem că prin comasarea alegerilor, alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot. ”Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”, susțin liderii PSD.

articolul original.

Alegerile locale și parlamentare din 2024 ar putea fi comasate. Valeriu Stoica, fost președinte PNL: ‘Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu

30 November 2022 at 20:20
image

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și fost ministru al Justiției, a vorbit despre actuala situație politică din România, dar și ce s-ar putea întâmpla la alegerile din 2024.

Fostul lider liberal a declarat că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. ”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a declarat Valeriu Stoica, la Digi 24, conform G4media.ro.

articolul original.
❌