ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

La trei ani după Brexit, Boris Johnson se laudă cu ajutorul dat Ucrainei: Dacă am fi rămas alături de UE, nu cred că am fi livrat aceste arme

2 February 2023 at 08:45
image

Fostul premier britanic Boris Johnson, a transmis că Brexitul i-a permis Regatului Unit să facă lucrurile în mod diferit atunci când a fost vorba despre furnizarea de arme Ucrainei în faţa forţelor invadatoare ruse.

În opinia sa, dacă Regatul Unit nu ar fi părăsit Uniunea Europeană atunci livrarea rachetelor antitanc pentru armata ucraineană de către Londra nu ar fi avut loc.

Boris Johnson a făcut aceste comentarii după un discurs rostit miercuri la Consiliul Atlantic de la Washington. El a folosit acest prilej pentru a spori presiunea asupra Occidentului în scopul trimiterii în Ucraina a armelor de care aceasta are nevoie pentru o ofensivă, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

Fostul şef al executivului britanic a fost întrebat ce crede despre răspunsul Europei la conflictul din Ucraina.

În comentariile făcute la o zi după împlinirea a trei ani de Brexit, Johnson – care în calitate de prim-ministru a parafat acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi acordul privind viitoarele relaţii comerciale cu Bruxelles – a spus că ieşirea ţării sale din UE i-a permis guvernului său să trimită arme uşoare antitanc de nouă generaţie (NLaws) în Ucraina.

”Cred în mod serios că faptul că am putut lua o decizie a fost parţial urmarea Brexitului şi pentru că am avut o abordare care a fost foarte distinctă de vechea abordare a UE care, apropo, a fost guvernată de Formatul Normandia, ce fusese convenit în 2014. Pentru motive care sunt obscure acum în opinia mea, guvernul britanic a decis că nu vrea să fie implicat în asta. Franţa şi Germania au condus, acesta era cadrul UE. Dacă am fi rămas alături (de UE), nu cred că am fi livrat NLaws şi cred că am fi avut o abordare foarte diferită, ca să vorbim deschis. Ca urmare a Brexitului cred că am putut face lucrurile diferit şi, sper, într-un mod care i-a fost util Ucrainei”, a spus fostul lider al guvernului britanic.

El a adăugat că livrarea de arme Kievului pentru a sparge liniile forţelor ruse din sudul şi estul Ucrainei ar însemna ”joc încheiat” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

”Acea zonă, între Mariupol, Donbas şi Crimeea pe care Putin a luat-o, este acea fâşie lungă de pământ care practic îi împiedică pe ucraineni să ajungă la Marea Azov. Dacă ucrainenii o iau înapoi – ceea ce ei pot face şi au un plan -, dacă ei pot lua înapoi Melitopol, Berdiansk şi Mariupol, acele zone, atunci jocul s-a încheiat pentru Putin. Asta este ceea ce trebuie să se întâmple”, a explicat Boris Johnson.

Regatul Unit şi SUA au fost până acum reticente în a oferi avioane militare sofisticate, precum modelele Typhoon şi F-35 folosite de Forţele Aeriene Regale (RAF) şi avioanele de vânătoare F-16 desfăşurate de Forţele Aeriene ale SUA.

Însă în timpul discursului său, fostul premier britanic a insistat că Occidentul trebuie să-şi extindă ajutorul oferit şi să le ”dea ucrainenilor instrumentele pentru a încheia treaba”.

Pe de altă parte, Johnson, care a dezvoltat o relaţie amicală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a reluat argumentul, prezentat şi cu alte ocazii, conform căruia Ucrainei ar trebui să i se permită să adere la NATO şi la UE. ”Cred că, de îndată de acest război se va fi încheiat, de îndată ce ucrainenii vor fi câştigat, atunci ei ar trebui să înceapă procesul de primire atât în NATO, cât şi în UE”, a declarat Boris Johnson în acelaşi cadru la Consiliul Atlantic din Washington, transmite AGERPRES

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ajutor guvernamental pentru sinistrații din Colonia 1 Mai de lângă comuna brașoveană Vulcan !

1 February 2023 at 19:33
By: M.Ex.

În satul Colonia 1 Mai, aparținând comunei Vulcan, au sosit astăzi materialele de construcții pentru refacerea imobilelor mistuite de flăcări într-un incendiu care a avut loc în data de 17 ianuarie a.c. În urma acestui incendiu, șase familii au rămas fără un acoperiș deasupra capului.
Guvernul României a aprobat marți, 31 ianuarie, propunerea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de scoatere din rezerva de stat a 30 de tone de ciment, 30 m.c. lemn și 1.917 kg tablă. Toate acestea au fost transportate astăzi în Colonia 1 mai, pentru a ajuta la refacerea celor 6 imobile.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Poșta Română a început distribuirea cardurilor de energie în 6 județe. Aradul încă nu e pe listă

1 February 2023 at 18:22
By: -
image

Poșta Română a anunțat miercuri că a început livrarea cardurilor de energie către persoanele vulnerabile din București și 6 județe, subliniind că, până la finalul acestei luni, cardurile vor fi împărțite etapizat, în toate județele țării, potrivit Hotnews.ro.

Peste 10.000 de poștași vor ajunge, în cursul lunii februarie, la 2,8 milioane de locuințe pentru distribuirea ajutoarelor de încălzire. Astăzi au început livrarea în București și în 6 județe: Alba (37.000), Argeș (53.000), Bacău (52.000), Bihor (58.000), Ilfov (29.000) și Teleorman (27.000), respectiv în peste 360.000 de locuințe. În Capitală sunt distribuite 106.000 de carduri.

„Sunt aproape 4 milioane de beneficiari care vor intra în posesia acestor carduri până la finalul lunii februarie, însă distribuirea se va face treptat. Până la data de 20 februarie, când vom avea posibilitatea de a plăti ajutorul de încălzire, cât mai mulți români urmează să intre deja în posesia cardurilor. Îi îndemn pe toți beneficiarii să aibă răbdare și încredere că vor primi aceste carduri în intervalul de timp anunțat, după cum sunt identificați pe liste, fiecare, conform graficului de distribuire”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Amintim că sprijinul de 1.400 de lei (în două tranșe: februarie și septembrie 2023) se acordă per loc de consum, și în urma calcului venitului eligibil care trebuie să fie sub 2.000 de lei. Astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, se adună veniturile tuturor colocatarilor și se împarte la numărul acestora, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 de lei, inclusiv.

Autoritățile verifică acum listele cu beneficiari eligibili – circa 4 milioane de posibili beneficiari – din perspectiva veniturilor membrilor din fiecare gospodărie fiind interogate baze de date de la ministerul Muncii, Evidența populației și ANAF, astfel că autoritățile descoperă acum haosul din bazele de date ale statului.

Situația trebuie clarificată până pe 15 februarie, când MIPE va livra banii către Poșta Română, a spus săptămâna trecută ministrul Marcel Boloș.

Sursa: Hotnews.ro.

articolul original.

Cantina de Ajutor Social a Primăriei Suceava a asigurat în 2022 în medie 211 porții de mâncare lunar

1 February 2023 at 06:02
image

Pe parcursul anului 2022 la Cantina de Ajutor Social a Primăriei municipiului Suceava au fost înregistrate 106 cereri pentru asigurarea unei mese calde, arată o situație întocmită de Direcția de Asistență Socială condusă de Narcisa Marchitan. Dintre acestea 65 de persoane au solicitat masă la cantină pentru o perioadă de trei luni solicitări care au fost soluționate pozitiv. De asemenea, au existat 65 de familii care au solicitat prima dată masă la cantină și 4 familii au solicitat majorarea numărului de porții. Pe parcursul anului 2022 s-au asigurat în medie 211 porții de mâncare la Cantina de Ajutor Social.

articolul original.

Războiul din Ucraina: Cu cine ține Netanyahu

1 February 2023 at 07:25
By: (D.N.)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa preconizează un ajutor militar pentru Ucraina, propunând totodată să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Ei bine, sunt în mod cert pe cale să analizez problema”, a declarat Netanyahu într-un interviu pentru postul american CNN, care l-a întrebat dacă Israelul intenţionează să ofere ajutor Ucrainei, cum ar fi sistemul său de apărare aeriană Domul de Fier.

Până în prezent Netanyahu s-a abţinut să se poziţioneze în mod ferm de partea Ucrainei, preocupat să nu supere Rusia, care controlează spaţiul aerian al Siriei ce se învecinează cu Israelul şi care închide de obicei ochii la operaţiunile statului israelian împotriva Iranului.

Netanyahu a confirmat că SUA au transferat spre Ucraina muniţii de artilerie ce erau anterior stocate în Israel şi a dat de înţeles că statul israelian va acţiona la rândul său pentru a împiedica producţia de arme pentru Rusia în Iran.

„SUA tocmai au luat o enormă parte din muniţiile din Israel pentru a le transmite Ucrainei. Sincer, Israelul acţionează de asemenea, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de arme în Iran care sunt utilizate împotriva Ucrainei”, a declarat prim-ministrul israelian.

Responsabili ucraineni şi occidentali acuză Iranul că furnizează drone Rusiei pentru invazia ei împotriva Ucrainei, acuzaţii pe care Teheranul le respinge.

Netanyahu a declarat că i s-a solicitat să joace un rol oficial de mediator după declanşarea invaziei asupra Ucrainei de către Rusia, în februarie anul trecut, dar că nu a dat curs acestei solicitări, pentru că era atunci în opoziţie.

Premierul Israelului a adăugat că este gata să intervină în calitate de mediator dacă părţile beligerante şi SUA îi vor solicita aceasta. „Sunt aici de destulă vreme pentru a şti că trebuie să existe un moment potrivit şi circumstanţe potrivite. Dacă ele vor apărea, voi lua în mod sigur în considerare” solicitarea, a declarat Netanyahu.

Declaraţiile sale intervin după o vizită în Orientul Mijlociu a secretarului de stat american Antony Blinken, care a îndemnat la calm după escaladarea violenţei între Israel şi palestinieni şi a încurajat Israelul să susţină Ucraina.

Predecesorul lui Netanyahu, Naftali Bennett, a efectuat o vizită-surpriză la Moscova în martie anul trecut, pentru a se oferi drept mediator cu Vladimir Putin. El a transmis mesajele lui Putin preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a reuşit să organizeze negocieri directe.

articolul original.

Veste uriașă! Mii de români ar putea primi mai mulți bani, lunar-Cine sunt beneficiarii noilor prevederi legislative

31 January 2023 at 17:30
image

Miercuri, 31 ianuarie, Parlamentul și-a reluat activitatea, pe agenda deputaților și senatorilor aflându-se o lungă listă de prevederi legislative care ar putea în curând să devină legi.

Printre propunerile legislative se numără și  dublarea alocațiilor pentru susținerea familiei cât și cele pentru familiile monoparentale.

Această propunere legislativă a fost deja adoptată tacit de către Senat iar acum urmează să primească votul decisiv la Camera Deputaților.

Propunerea stabilește dublarea acestui ajutor financiar de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au în îngrijire unul sau mai mulți copii.

Proiect mai stabilește și majorarea pragurilor veniturilor unei familii de la care este acordată alocația pentru susținerea familiei.

Sumele pe care aceste familii le vor primi

Familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 0,8 ISR (indicatorul social de referință), adică 420,4 lei (față

de 210,2 lei/ 0,4 ISR, ca acum), vor primi următoarele valori majorate ale alocației:

0,3280 ISR/ 172,36 lei pentru familia cu un copil – față de 0,1640 ISR/ 86,18 lei;

0,6560 ISR/ 344,73 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,3280 ISR/ 172,36 lei;

0,9840 ISR/ 517,1 lei pentru familia cu trei copii – față de 0,4920 ISR/ 258,55 lei;

1,3120 ISR/ 689,46 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,6560 ISR/ 344,73 lei.

De acest tip de alocație vor beneficia și familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de familie între 0,8 ISR și 1,6 ISR, adică între 420,4 și 840,8 lei (față de 0,40 ISR/ 210,2 lei și 1,06 ISR/ 557 lei), astfel:

0,3 ISR/ 157,65 lei pentru familia cu un copil – față de 0,15 ISR/ 78,83 lei;

0,6 ISR/ 315,3 lei pentru familia cu un copii – față de 0,3 ISR/ 157,65 lei;

0,9 ISR/ 472,95 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,45 ISR/ 236,48 lei;

1,2 ISR/ 630,6 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,6 ISR/ 315,3 lei.

Alocațiile pentru familiile monoparentale

Pe de altă parte, și persoanele singure (necăsătorite, văduve, divorțate etc.) cu un venit net mediu lunar pe de până la 0,80 ISR, adică 420,4 lei (față de 0,4 ISR/ 210,2 lei, ca acum), vor putea primi o alocație de:

0,428 ISR/ 224,91 lei pentru familia cu un copil – față de 0,214 ISR/ 112,46 lei;

0,856 ISR/ 449,83 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,428 ISR/ 224,91 lei;

1,284 ISR/ 674,74 lei pentru familia cu trei copii – față de 0,642 ISR/ 337,37 lei;

1,712 ISR/ 899,66 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,856 ISR/ 449,83 lei.

În fine, familiile monoparentale cu un venit net lunar peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, adică între 420,4 și 840,8 lei (față de 0,40 ISR/ 210,2 lei și 1,06 ISR/ 557 lei), vor primi alocație, astfel:

0,408 ISR/ 214,4 lei pentru familia cu un copil – față de 0,204 ISR/ 107,2 lei;

0,816 ISR/ 428,81 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,408 ISR/ 214,4 lei;

1,224 ISR/ 643,21 lei pentru familia cu trei copii – față de 0,612 ISR/ 321,61 lei;

1,632 ISR/ 857,62 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,816 ISR/ 428,81 lei.

Începând din 2016, plata alocației de susținere a familiei nu mai este condiționată de plata taxelor și impozitelor locale.

articolul original.

Plățile din ajutorul de încălzire se vor face şi online

31 January 2023 at 11:50
By: (R.C.)

Executivul a aprobat în şedinţa de marţi a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire, respectiv plata online, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Guvernul a aprobat astăzi, prin ordonanţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online, care va fi şi va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată să efectueze aceste plăţi de la locul de domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea codului, seriei pe care o are cardul de energie şi apoi a celor trei documente cu care ne-am obişnuit pentru efectuarea plăţilor şi care sunt necesare pentru a putea deconta banii pe care îi are alocaţi din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura justificativă privind datoria faţă de furnizorul de energie. Acestea se vor trimite în aplicaţia informatică împreună cu poşta electronică oficială, adică adresa de email a beneficiarului”, a explicat Boloş.
Acesta a adăugat că beneficiarul va primi un mesaj automat că documentele au fost recepţionate de Poşta Română şi după aceea va avea loc procesul de verificare a documentelor primite, în termen de maximum 5 zile. Dacă operaţiunea este aprobată şi documentele sunt în regulă, se va primi, tot prin poştă electronică, pe adresa de email comunicată, dovada serviciilor de mandat poştal.

„În acest fel, avem trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire de către beneficiari. Prima modalitate, care este deja cunoscută, este cea prin prezentare la oficiul poştal, a doua modalitate direct la poştaş, atunci când acesta se deplasează în localitatea de domiciliu a beneficiarului şi, începând de astăzi, cea de-a treia modalitate, şi anume prin intermediul serviciilor electronice, plăţilor online pe care Guvernul a aprobat-o”, a punctat ministrul.

Marcel Boloş a reiterat că datele rămân aceleaşi, respectiv 1 februarie începerea distribuirii cardurilor de energie prin intermediul Poştei Române, 15 februarie data în care va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Poşta Română, pentru a se putea efectua plăţile necesare din acest ajutor. Începând cu data de 20 februarie se vor putea efectua plăţile prin servicii de mandat poştal.

„Acestea sunt datele pe care le avem şi mecanismele pe care le-am aprobat: patru milioane de beneficiari, cinci miliarde de lei, adică un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale pe care o avem în derulare. (…) Practic, în acest fel, cardul de energie ajunge direct la beneficiarii care sunt prevăzuţi în listă şi, după cum deja se cunoaşte locul de consum, respectiv gospodăria, este cea care face obiectul acordării acestui ajutor de sprijin, cu valoare de 1.400 de lei în cele 2 tranşe, tranşa din luna februarie şi tranşa din luna septembrie 2023”, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

articolul original.

DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)

29 January 2023 at 20:18
image

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că instituția pe care o conduce a lansat o versiune actualizată a aplicației destinate protecției civile. Cei care o descarcă vor putea afla numeroase informații și primi alerte privind evenimentele importante.

Arafat a insistat ca aplicația să fie descărcată de cât mai multă lume și oamenii să o studieze în amănunt, preventiv, pentru ca în cazul unui eveniment nefericit chiar să se poată folosi de ea: „O secțiune e foarte importană e de a învăța. Sunt videouri, sfaturi, cursuri de prim ajutor, cum resuscitezi, una, alta. Se vor mai adăuga multe. Sfatul meu pentru cei care o descarcă e să o studieze, să se uite pe cursurile de pe ea nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil și noi primim puncte de vedere, propuneri”.

Aplicația DSU e disponibilă și pe Android, și pe iOS.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Arafat: Nu e nevoie de autentificare pentru folosirea aplicației DSU

E vorba de „o relansare a aplicației, are câteva aspecte noi în ea, are altă formă, altă tehnologie. Este gratuită, nu trebuie să te autentifici. Pentru cei cărora le e frică că vrem să colectăm datele, nu trebuie să se autentifice. Au posibilitatea de a se autentifica prin diferite metode, dar pot să intre și fără autentificare.

Folosesc integral aplicația, cu excepția unui singur lucru. Dacă nu e autentificat. nu poate să ne trimită rapoarte, adică poze, raportări, că noi nu știm cine le-a trimis și apoi o să înceapă lumea să le trimită în bătaie de joc. În rest tot e gratuit, nu e nicio colectare de date și scrie acest lucru când descarci”, a declarat șeful DSU, pentur B1 TV.

Ce fel de alerte vor fi trimise prin aplicația DSU

„Aplicația are o componentă de alerte, deci cine o descarcă are sus, în dreapta un clopot, apare acolor roșu dacă e o alertă. Din setări poți seta că vrei notificări. Când îți vinl apare că ai notificare de la DSU. Alertele în aplicația veche erau numai pe meteo, de acum sunt și alte categorii de alerte, de exemplu acum am pus drumurile închise. Preluăm de la Info Trafic și le punem acolo. Actualizăm din 2 în 2 ore până situația e rezolvată.

E posibil să preluăm alertele pentru copiii dispăruți, Ro-Alert a început deja să dea mesaje. Aplicația poate prelua același mesaj și să posteze cu tot cu poză, dacă dorește Poliția. (…)

Sunt și alte tipuri de alerte, de exemplu atenționări că în zona asta se întâmple ceva, evitați zona”, a cotninua acesta.

Arafat a punctat că prin această aplicație vor fi trimise notificări privind codurile galbene, care nu sunt prin Ro-Alert, și codurile portocalii care nu necesită Ro-Alert. Pe de altă parte, când e dat mesaj Ro-Alert, e dată notificare și prin aplicația DSU.

Aplicația DSU are și o secțiune de raportare / Urgențele se anunță în continuare la 112

„Aplicația mai are secțiunea de raportare, acolo dai consimțământul, faci poze și scrii comentariu despre ele, nu se consideră apel 112, se consideră că ne-ai ajutat. Dacă e urgență, suni la 112”, a mai explicat șeful DSU.

Ce informații cuprinde harta interactivă din aplicația DSU

„Avem partea de hartă interactivă, ea a fost și în aplicația veche, acum e interactivă și vor fi tot mai multe informații. Acum are pe ea toate UPU-rile toate, secțiile de pompieri, poliție, sediile centrale ale serviciilor de ambulanță, farmaciile non-stop și numărul lor poate să crească. (…)

Avem un punct nepopulat încă pe care scrie ”defibrilatoare”. Când se montează defibrilatoare în zone care sunt accesibile publicului și publicul poate să le folosească la un stop cardiac până vine SMURD-ul sau Ambulanța. (…) Primele defibrilatoare se vor vedea curând în București și în alte zone și se vor vedea unde sunt în aplicație.

Toate urmează să le îmbunătățim. Sunt si adăposturile de protecție civilă, sunt câteva mii deja introduse în aplicație, cu adrese cu tot”, a mai declarat Raed Arafat, pentru B1 TV.

articolul original.

Vești bune! Se dau 630 de lei de persoană de la stat. Românii care beneficiază de ei, de la 1 martie 2023

28 January 2023 at 18:41
image

Vești bune vin pentru unii români începând cu data de 1 martie 2023. Ajutoarele financiare ce sunt calculate în raport cu valoarea indicatorului social de referință (ISR) se vor majora. Astfel, toate ajutoarele sociale calculate pe baza ISR vor crește din luna martie.

Ajutoarele financiare ce sunt calculate în raport cu valoarea indicatorului social de referință (ISR) se vor majora în luna martie, odată cu majorarea din oficiu a acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. Acest lucru va aduce în buzunarele unora dintre români mai mulți bani.

În fiecare an, la data de 1 martie, se actualizează, din oficiu, valoarea indicatorului social de referință cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, dar doar dacă aceasta are o valoare pozitivă. Iar pentru anul 2022, INS a publicat o rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că ISR va crește de la 525,5 lei, cât este în prezent, la 598 de lei.

În consecință, toate ajutoarele sociale calculate pe baza ISR vor crește din luna martie. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și multe altele.

Românii care vor primi 630 de lei de persoană

Începând cu data de 1 martie, ajutorul social primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistență socială se va majora. Așadar venitul minim garantat crește iar beneficiarii, în funcție de situație, vor primi mai mulți bani de la stat.

Mai exact, ajutorul social pentru o persoană singură o să fie de 169 de lei (0,283 ISR). 305 lei (0,510 ISR) o să primească familiile formate din două persoane. 427 de lei (0,714 ISR) se vor da pentru familiile formate din trei persoane. 529 de lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane. Iar 630 de lei (1,054 ISR) vor primi familiile formate din cinci persoane. De asemenea, se vor acorda câte 44 de lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

articolul original.

Washingtonul și-a trimis oameni la Kiev pentru a se asigura că niciun ajutor sau armament nu este deturnat

26 January 2023 at 21:33
By: -
image

Statele Unite au trimis în această săptămână auditori la Kiev, alături de reprezentanţi ai Bancii Mondiale şi de consultanţi de la Deloitte, pentru a se asigura că „niciun ajutor sau armament nu este deturnat”, potrivit subsecretarului de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

„Continuăm să sprijinim reformele esenţiale şi măsurile anticorupţie ale guvernului ucrainean în întreaga ţară”, a declarat Nuland în cadrul unei audieri în Comisia pentru relaţii externe a Senatului american, relatează CNN.

Comentariile ei vin în contextul în care membrii republicani ai Congresului au semnalat dorinţa de a desfăşura eforturi suplimentare de supraveghere atunci când vine vorba de sprijinul SUA pentru Ucraina. Administraţia a declarat că există deja în vigoare astfel de acţiuni de supraveghere.

Săptămâna aceasta, Departamentul de Stat a declarat că "nu are cunoştinţă să fi fost implicat vreun ajutor din partea SUA" în scandalul de corupţie din cadrul guvernului ucrainean, care a dus la demisia ministrului adjunct al Apărării de la Kiev.

Sosirea auditului american la Kiev are loc, de asemenea, în contextul în care preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri că intenţionează să trimită 31 de tancuri Abrams în Ucraina, iar Pentagonul a dezvăluit săptămâna trecută un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, care include pentru prima dată vehicule blindate Stryker şi mai multe vehicule de luptă Bradley.

articolul original.

Pană majoră de curent în Marea Britanie. Rețeaua electrică a cedat și a fost susținută din Europa

26 January 2023 at 16:15

O pană majoră a afectat o porțiune importantă din Marea Britanie, în special în sudul țării, în condițiile în care în care oamenii primesc bani de la stat dacă nu consumă curent în orele de vârf. Rețeaua de electricitate din Marea Britanie e la un pas de colaps, iar autoritățile au cerut deja ajutor din Europa, relatează stirileprotv.ro.

Marea Britanie a cerut ieri Europei ajutor de urgență, pe fondul temerilor că sute de mii de familii s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent. A fost o pană de curent majoră în sud, iar rețeaua națională de electricitate a avut nevoie de aport suplimentar din Europa. Ca măsură de siguranță, s-au redus exporturile de curent către Franța și au crescut importurile prin cablurile submarine din Țările de Jos, arată The Times, preluat de Daily Mail.

Phil Hewitt, de la firma de consultanță EnAppSys, a declarat că acest tip de asistență este „neobișnuit” și are loc doar de câteva ori pe parcursul anului.

El a adăugat că incidentul arată o „nevoie de a investi în mai multă capacitate de transport” a energiei primite în partea de sud-est a Regatului. În mod normal, ar fi putut fi redirecționat un flux din nord, unde cererea este mai mică, către sud, dar există o problemă cu instalațiile de transport, a explicat consultantul.

Temerile privind un black-out în Marea Britanie vin într-un moment în care mulți britanici, pe fondul creșterii prețurilor la energie, întrerup voit consumul pentru a face economie.

Un milion de familii și proprietarii a mici afaceri s-au grăbit să se înscrie într-o schemă guvernamentală prin care se acordă bani, cu cât se consumă mai puțin între anumite ore considerate „de vârf”. Statul îi plătește pentru a opri mașinile de spălat, cuptoarele, mașinile de spălat vase și chiar luminile. Familiile britanice care aleg să facă economie vor primi între 10 și 20 de lire prin această schemă, dar au nevoie de un contor inteligent care să marcheze orele de consum.

articolul original.

Crescătorii de bovine din România vor fi sprijiniți de UE

26 January 2023 at 13:11
image

Comisia Europeană a aprobat joi o schemă de ajutoare în valoare de 44 milioane euro (217,7 milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe. Obiectivul schemei este de a-i compensa pe beneficiarii eligibili pentru o parte din costurile suplimentare provocate de creşterea preţurilor la combustibili, energie şi furaje şi de-a ajuta să depăşească dificultăţile financiare legate de actuala criză geopolitică.

Comisia a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, ajutorul nu depăşeşte 250.000 euro per beneficiar şi va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

articolul original.

Perspectivele războiului din Ucraina. Cosmin Popa, istoric: „Este important ca Putin să nu-și atingă planurile până la primăvară” | VIDEO

26 January 2023 at 12:27
image

În contextul în care Ucraina va primi mai multe tancuri grele de luptă din partea țărilor occidentale, Cosmin Popa, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, spune la România în Direct, de la Europa FM, că este foarte important pentru întreaga Europă ca până la primăvară invazia Rusiei în țara vecină să fie ținută pe loc.

Cu toate că Moscova transmite că lucrurile vor duce la o „escaladare permanentă” a situației după ce mai multe state vor trimite tancuri grele Ucrainei, Cosmin Popa spune că lucrurile stau altfel:

„Acum rușii vorbesc despre escaladare (…) escaladarea adevărată s-a petrecut atunci când Rusia a început să lovească ținte civile, aia este escaladarea războiului. Ceea ce se întâmplă acum e un ajutor dat Ucrainei pentru a rezista acestei agresiuni, faptul că Voludin (șeful Dumei de Stat)  vorbește despre capacitatea de a lovi ținte în interiorul Rusiei ar fi hilar tragic dacă n-ar fi comic (…). Tancul poate fi folosit și ca armă ofensivă, dar această ofensivă trebuie contextualizată în sensul în care ea se petrece pe terenul Ucrainei.”

Ce contează cu adevărat este ca planurile lui Putin să nu se îndeplinească, cel puțin până la primăvară, explică cercetătorul științific:

„Este esentialmente important pentru întreaga Europă ca până în primăvara anului în curs Putin să nu-și atingă niciunul dintre obiectivele acestui război, fie că vorbim de partea de sud-est a Ucrainei. E clar pe teren, dacă ne uităm unde se duc luptele, că ei tind să ocupe Kramatorskul și Slavianskul. Sunt cele două mari noduri de cale ferată, șosele, noduri logistice care ar permite, practic, tăierea Ucrainei în două. Odată ocupate aceste două orașe, cu siguranță Putin ar proclama atingerea obiectivelor politice cel puțin de parcurs ale acestui război și ar incerca cu disperare să-l înghețe cel puțin pentru o perioadă. Asta nu ne va aduce nouă pace, nu ne va aduce nici măcar o amânare a războiului, va croniciza, va permanentiza instabilitatea politică pe toata suprafața continentului, nu doar în Ucraina.”

Cosmin Popa, despre diferența majoră dintre URSS și Federația Rusă

Deși nu trebuie deloc ingrorată capacitatea militară a Rusiei, ea nu mai este la fel ca cea pe care o avea URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, spune Cosmin Popa la Europa FM:

„Ceea ce este uimitor mi se pare ca Putin nu întelege foarte clar că URSS si Federatia Rusă sunt două țări diferite. Rușii lupta neglijent (…). Nu trebuie să ne mirăm de neglijența lor în maniera de a duce războiul, de deficiențele lor logistice, de incapacitatea cel putin inițială de a lupta modern, dar nici nu trebuie să considerăm această țară ca fiind o putere militară minoră. Cu cât mai puternic va fi armamentul de care va dispune Ucraina rapid, cu atât mai repede vor scădea apetiturile ofensive ale lui Putin.”

Sunt slabe șanse ca ofensiva Rusiei să mai fie una grandioasă, mai explică cercetătorul științific. Asta nu înseamnă însă că nu ar putea fi eficientă:

„Încep să fiu din ce în ce mai sceptic cu privire perspectiva unei bătălii grandioase în stilul celor din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Nu există în momentul de față mobilizate pe front mase soldățești comparabile cu cele din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Știm cu toții că Rusia s-a retras din Herson, din partea dreapta a Niprului, trebuie să țineți seama ă în cel De-al Doilea Război Mondial forțarea Niprului de către Armata Sovietică în timpul ofensivei spre Europa, a costat armata roșie 2 milioane de soldați. (…) Ceea ce cred că se va întâmpla este o măcinare mai puțin spectaculoasă dar la fel de eficientă.”

Urmărește în continuare România în Direct:

Citește și: După ce mai multe țări au anunțat că trimit tancuri grele Ucrainei, Zelenski cere acum rachete și avioane de luptă

articolul original.

După ce mai multe țări au anunțat că trimit tancuri grele Ucrainei, Zelenski cere acum rachete și avioane de luptă

26 January 2023 at 08:45
image

Reacție de la Kiev, după ce aliații occidentali au decis să trimită tancuri grele Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski salută deciziile și cere aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă.

Statele Unite au anunțat că vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina.

„Le dăm ucrainenilor 31 de tancuri Abrams, pentru a le creste capacitatea de apararea. Le dam și piesele și echipamentele necesare iar instruirea va începe pe aceste tancuri cât de repede posibil”, a anunțat liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Și Germania a decis să susțină Kievul cu tancuri de luptă Leopard 2. Este „un pas important pe calea spre victorie”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski mulțumind pentru sprijinul militar.

După unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii intense, acum liderul de la Kiev pune problema unor alte resurse militare.

„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă”, a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.

Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: Livrările de tancuri Ucrainei de către Germania vor duce la o „escaladare permanentă” a conflictului, transmite Moscova

articolul original.

Curs de Prim Ajutor Pediatric pentru părinți, organizat gratuit de SJU Bistrița

26 January 2023 at 07:39

Pentru că viața are prioritate, mai ales pentru cei mici, UPU-SMURD – Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bistrița, îi invită pe bistrițeni să învețe cum să acționeze în situații critice în cadrul CURSURILOR DE PRIM AJUTOR PEDIATRIC oferite GRATUIT părinților.

„Cursul de prim ajutor pediatric îți oferă în 4 ore informațiile și tehnicile necesare, astfel încât să fii pregătit să salvezi viețile micuților noștri, precum: suportul vital de bază, dezobstrucția de căi aeriene, traumatisme, plăgi sângerânde, arsuri și alte noțiuni ce fac diferența.

Învață de la medicii și asistenții cu experiență în patologia pediatrică din cadrul UPU-SMURD Bistrița să acorzi primul ajutor de bază în situații de urgență!

Primul curs va avea loc în data de 31.01.2023, începând cu ora 16:00 la sediul SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BISTRIȚA, clădirea UPU-SMURD din strada Bulevardul General Grigore Bălan, nr. 43, etaj 1.

Pentru o bună desfășurare a cursului de prim ajutor pediatric, numărul participanților este limitat la 20 persoane/grupă, iar grupele se alcătuiesc în ordinea înscrierilor.

Pentru detalii și înscrieri, vă rugăm să vă adresați Secretariatului UPU-SMURD Bistrița la numărul de telefon 0726.137.227, de luni până vineri, în intervalul 09:00 – 15:00.

Mâinile tale pot salva vieți! Înscrie-te acum la Cursul de Prim Ajutor Pediatric să înveți cum să reacționezi, să previi sau să tratezi cu calm și cu atenție orice eveniment neprevăzut din viața micuțului tău!”, transmite SJU Bistrița.

articolul original.

O țară europeană vrea să dea Ucrainei bombe cu dispersie. Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo

26 January 2023 at 06:57
image

O ţară europeană s-a oferit să ajute Ucraina cu bombe cu dispersie, informează AFP, care citează un oficial ce nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine. Acesta a susținut că guvernul său a aprobat livrarea şi că așteaptă acordul Germaniei.

Folosirea acestor bombe de către trupele ruse în Ucraina a fost intens criticată de ONU, dat fiind că acestea au făcut victime mai ales în rândul populației civile.

În schimb, acest oficial susține că bombele cu dispersie îi vor ajuta pe ucraineni să-i respingă pe invadatori, că „ruşii au folosit arme de 100 de ori mai rele” și că Ucraina „trebuie să câştige războiul”.

O țară europeană vrea să ajute Ucraina oferindu-i bombe cu dispersie

Aflat într-o vizită chiar la Washington, Statele Unite, acest oficial a spus că guvernul său a aprobat livrarea către Ucraina a unor bombe cu dispersie și că urmăreşte acum aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor. El a admis că ar putea dura ceva până Berlinul va lua o decizie. De altfel, aliații au așteptat săptămâni întregi ca Germania să-și dea acordul pentru trimiterea în Ucraina a tancurilor de producție germană Leopard.

Aceste bombe cu dispersie conțin proiectile explozive de dimensiuni mici și, având o precizie redusă, pot lovi foarte mulţi civili. Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de multe state occidentale, dar nu și de Rusia.

De altfel, folosirea acestor bombe de către trupele rusești în zonele populate din Ucraina a fost intens criticată de ONU și Amnesty International.

Argumente pentru oferirea de bombe cu dispersie Ucrainei

În schimb, oficialula declarat pentru AFP că aceste bombe au devenit mai soficsticate, iar Occidentul ar trebui să fie mai deschis și „orientat spre viitor” în sprijinul pe care-l oferă Ucrainei.

El a insistat că aceste arme sunt „legitime”, că ucrainenii le cer și că „daunele colaterale nu mai sunt atât de importante”.

„Ruşii au folosit arme de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie”, a mai declarat acest oficial, punctând că Ucraina „trebuie să câştige războiul”.

Potrivit unor informații publicate luna trecută de CNN, inclusiv Administrația Biden cântărește solicitările Ucrainei de a primi muniții cu dispersie.

articolul original.

Ajutorul pentru înmormântare 2023: Care sunt actele necesare și ce sume pot fi primite

26 January 2023 at 05:03

Ajutorul pentru înmormântare 2023: Care sunt actele necesare și ce sume pot fi primite

Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului unui pensionar, a unei persoane asigurate sau a unei rude a unui asigurat.

Citește și: Ajutorul de deces 2023: Valoarea ajutorului de înmormântare majorată în 2023

Cui se acordă ajutorul

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care poate fi, după caz:

 • soțul supraviețuitor;
 • copilul;
 • părintele;
 • tutorele;
 • curatorul;
 • oricare persoană care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menționate mai sus.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Ce înseamnă membru al familiei

Membru de familie, în sensul legii, poate fi:

 • soțul sau soția;
 • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârstă de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflați în întreținere, dacă au devenit inapți pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
 • părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

În situația în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiția prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă și dată ivirii acesteia.

Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut.

Care este valoarea ajutorului

Începând cu 1 ianuarie 2023, valoarea ajutorului în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului este de 6.789​ de lei. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul este de 3.395​ de lei.

Ajutorul de deces se achita în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:

casă teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Acte necesare ajutor de deces în 2023

 • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
 • certificat de deces (original și copie);
 • act de identitate al solicitantului (original și copie);
 • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
 • dovadă că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie);
 • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boală care l-a făcut inapt și dată ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 • adeverință care să certifice că, la dată decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani urmă o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
 • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoană decedată avea calitatea de asigurat la dată decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
 • dovadă că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.
articolul original.

Cum arată cardul de energie care va fi distribuit de Poșta Română

25 January 2023 at 18:16
By: -
image

Poşta Română a început, miercuri, tipărirea cardurilor de energie, la eveniment fiind prezent ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş. El a anunţat că, la 1 februarie, va începe distribuirea cardurilor, iar primele plăţi se vor face din 20 februarie, potrivit Pro Tv.

Beneficiarii acestor carduri sunt pensionarii de peste 60 ani cu venituri de până la 2000 lei, persoanele cu dizabilități, familiile care primesc alocație de susținere a familiei, familiile sau persoanele singure care au stabilit dreptul de venit minim garantat.

Prima tranșă, în valoare de 700 de lei, va fi acordată spre finalul lunii februarie, în timp ce cealaltă tranșă de 700 de lei va ajunge la beneficiari în septembrie.

După ce va intra în posesia cardului de energie, care este distribuit de Poșta Română, beneficiarul se duce la asociația de locatari – în cazul în care locuiește la bloc – și solicită eliberarea unui „certificat de validare a datoriei”, operațiune care, susține Boloș, nu durează mai mult de 5 minute.

Citește mai mult despre cardul de energie AICI.

Mai jos, înregitrarea conferinței de presă a Ministrului Marcel Boloș și directorului general al Poștei Române Valentin Ștefan:

articolul original.

Analistul militar Radu Tudor: ‘Germania, se scutură acum de acuzațiile privind jocurile necurate pe care le-a făcut cu Rusia în plan economic de-a lungul timpului’

25 January 2023 at 19:45
image

Germania a aprobat și exportul din state partenere al tancurilor Leopard în Ucraina.

În plus, guvernul de la Berlin a decis să antreneze în țară militari ucraineni care vor folosi aceste tancuri și să asigure și mentenanța carelor de luptă trimise pe frontul din Ucraina.

Polonia a salutat decizia Berlinului, iar presa spaniolă scrie că guvernul de la Madrid se va alătura coaliție de state care vor livra Ucrainei tancuri Leopard.

„Decizia Germaniei este puțin întârziată, dar, vorba românului, mai bine mai târziu decât niciodată. Cert este că în momentul de față se întrunesc condițiile ca mai multe state membre NATO să ofere aproape 100 de tancuri Leopard doi Ucrainei.

Acestea reprezintă jumătate din necesarul solicitat de generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, pentru a respinge o nouă ofensivă a invadatorilor ruși, cel puțin pentru teritoriile din est.

Nu poate fi vorba de o participare (a Germaniei) la război. Este vorba de un ajutor militar dat Ucrainei, o țară care este invadată de Rusia și care trebuie să obțină cea mai justă pace prin alungarea de pe teritoriul său a invadatorilor ruși.

Din punctul acesta de vedere, Germania nu are a se teme.

Radu Tudor: „E o decizie care stârnește un pic sensibilitățile istorice”

E adevărat, e o decizie care stârnește, un pic, sensibilității istorice, în legătură cu furnizarea de armament german.

După al Doilea Război Mondial, Germania a păstrat cu sfințenie principiul neimplicării în tot felul de tensiuni și conflicte militare. (Acum) nu o face cu trupe, nu este o țară cobeligerantă, ci pur și simplu oferă un sprijin militar, așa cum fac Statele Unite, Finlanda, Norvegia, Spania, Polonia și alte țări membre NATO.

Nu în ultimul rând, cred că Germania, cumva, se scutură acum de acuzațiile privind jocurile necurate pe care le-a făcut cu Rusia în plan economic de-a lungul timpului”, a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Olaf Scholz: „Am luat deciziile pas cu pas, dar nu se putea altfel”

Cancelarul german Olaf Scholz (foto) și-a justificat lentoarea cu care Germania a decis ajutarea Ucrainei cu tancuri invocând faptul că „deciziile luate pas cu pas” erau singura cale de urmat.

„Este adevărat că am avansat pas cu pas. Este singurul principiu care poate funcționa în condiții care sunt atât de periculoase inclusiv pentru Europa (…) Scopul nostru este să trimitem două batalioane de tancuri”, a spus el, adăugând că pregătirea trebuie să fie pe primul loc.

Scholz a mai spus că țara sa nu vrea să se ajungă la un război între Rusia şi Alianța Nord-Atlantică, în condițiile în care Germania.
va continua să ofere asistență militară Ucrainei.

El a reamintit că Germania a oferit Ucrainei vehicule blindate de tip Marder, sisteme de artilerie şi de apărare antiaeriană.

„Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliații noștri. Vom continua în același mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO”, a subliniat Scholz, conform antena3.ro

Citește și:

Decizia Germaniei ar putea arunca Europa în ‘aer’! Serghei Neceaev tună și fulgeră: ‘Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare’

Războiul din Ucraina ar putea escalada! Joe Biden mută în forță împotriva lui Vladimir Putin: ‘Ne dorim cu toții, un sfârșit al acestui război’

Vocea lui Putin a izbucnit la adresa Occidentului: ‘Aceste tancuri vor arde la fel ca toate celelalte’

articolul original.
❌